Wednesday, June 04, 2008

Míří „smršť“ klesajícího vývozu ropy k americkým břehům Mexického zálivu?

Na základě předchozích studií mnoha autorů, včetně Matta Simmonse a Kennetha Deffeyese a s významnou pomocí kolegy z Oil Drumu a Graphoilogy Khebaba, studuje Westexas (J. Brown) problematiku exportu ropy po více než dva roky.

Jednoduchý matematický model, který byl vyvinut za účelem analýzy situace minulých i předpovědi budoucích exportů ropy je nazýván ELM (Export Land Model – Model země vyvážející ropu - podrobněji zde). Údaje z pravidelných zpráv EIA i mediální sdělení z posledních měsíců naznačují, že Brownův ELM nabývá rostoucí validity.

Venezuela a Mexiko jsou kvůli své blízkosti k rafinériím na pobřeží Mexického zálivu pro USA kriticky důležití dodavatelé ropy. Tankeru z Venezuely nebo Mexika trvá cesta do USA pouhých pět dní. Z Perského zálivu je to kolem třiceti. Na základě posledních dat je zřejmé, že pokles čistého vývozu z Venezuely a Mexika pokračuje i v roce 2008.

Co se tedy děje s čistým vývozem z Venezuely a z Mexika do USA a jaké dopady to má na rezervy ropy na americkém pobřeží Mexického zálivu?

Nejdříve si zopakujme základní poznatky o ELM. Za vzorový případ si vezměme zemi, jejíž těžba vrcholí na 2 mbd, s následným poklesem o 5% ročně. Tato země sama spotřebovává 1 mbd a její spotřeba stoupá o 2.5% ročně. Výsledkem je nulový export během devíti let, přičemž vyvezeno bylo pouze kolem 10% pozlomové produkce.

Graf 1

Jakmile oblast vývozu dosáhne vrcholu těžby a zahájí sestup, je úroveň poklesu čistého vývozu funkcí spotřeby jako procenta těžby na vrcholu produkce, míry změny těžby a míry změny spotřeby. Pokles čistého vývozu má tendenci akcelerovat v čase. Údaje EIA vykázaly v roce 2007 zrychlující se poklesy čistého exportu největších vývozců – Saudské Arábie, Norska, Íránu, Spojených arabských emirátů a nyní i Ruska, čímž většinou jen pokračoval trend předchozího roku. Ve střední variantě se uvedená pětice největších vývozců dostává k nulovým exportům kolem roku 2031.

V poslední době se k problému globálně klesajícího vývozu ropy začala obracet pozornost a v minulých dnech publikoval Wall Street Journal velmi důležitý článek nazvaný „Vývozci ropy nejsou schopni udržet krok s poptávkou“. Za potenciálně alarmující lze označit poklesy vývozu Venezuely (-7.6%/ rok) a Mexika (-16%/ rok).


Tabulka 1

Na stránkách EIA jsou k dispozici dovozy ropy do USA podle země původu.

Tabulka 2

Z uvedených údajů vyplývá, že vývoz z Venezuely a Mexika do USA dohromady pokles v období říjen 2007 – březen 2008 o 414 000 bd, což činí ohromující (roční) míru poklesu exportu o -32%/ ročně. Tento propad byl alespoň částečně kompenzován nárůstem dovozu z Perského zálivu (ne však zcela).

EIA nedávno ohlásila rozsáhlý propad importu ropy do USA a s tím korespondující pokles komerčních rezerv, přičemž většina propadů se soustředila do oblasti Mexického zálivu. Zásoby ropy na pobřeží Mexického zálivu se během dvou týdnů propadly o 15.6 mb (9%).

Poslední čtyři týdny (do 23. května) byly dovozy ze všech dostupných zdrojů do oblasti pobřeží Mexického zálivu následující:

6.683 mbd
6.130 mbd
5.173 mbd
4.996 mbd

Z pohledu na tato čísla je docela možné, že pozorujeme skutečnou, hmatatelnou, nastupující minikrizi způsobenou poklesy vývozu z Venezuely a Mexika, která se projeví nejen v datech o ropě, ale pochopitelně i u jejích produktů a to již v řádu týdnů až měsíců. Více napoví další středeční EIA reporty. Důvody proč by se měl současný trend nízkého dovozu z Venezuely a z Mexika do USA změnit však nejsou (zřejmé).

Jaké budou případné důsledky? S vysokou pravděpodobností volání po uvolnění ropy ze strategických rezerv. To však není dlouhodobé řešení poklesů exportu od dvou klíčových vývozců. Venezuela vykazuje dlouhodobý pokles čistého exportu a Mexiko má při současném vývoji nakročeno k nulovému exportu kolem roku 2014. V říjnu 2007 tyto dvě země dodávaly do USA více než 20% importované ropy a produktů.

Zdroje: Oil Drum

233 Comments:

Blogger Martin said...

Omlouvám se, že už tak brzy stáčím trochu jiným směrem, ale Sigil nastolil u minulého článku zajímavou otázku ohledně kjótského protokolu.....

Před časem mluvil Thon Thadeo o rekordním obnovování arktického ledu, k němuž došlo někdy v březnu. Jenže jak to tak vypadá, důkazů o tom, že nemusí být vše takové, jak se nám to snaží předkládat mnohá média a nyní již i politici, je mnohem více.....


mrkněte na tyto stránky:

http://wattsupwiththat.wordpress.com/

Mnoho zajímavých článků i odkazů a opravdu to stojí za prostudování....

Pokud opravdu začne nějaké rozsáhlejší ochlazování, může to mít v kombinaci s ropným zlomem nedozírné následky....

4:37 pm, June 04, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Zásoby ropy klesly o 4.8 mb/ týden, benzínu stouply o 2.9 mb/ týdně a destilátů o 2.3 mb/ týdně.

Dovoz do oblasti pobřeží Mexického zálivu 5.862 mbd - to je solidní nárůst proti katastrofickému výsledku (4.996 mbd) z minulého týdne, ale vzhledem k oznámením o zpožděných vykládkách před týdnem žádná sláva - uvidíme během příštího měsíce nebo dvou.

4:47 pm, June 04, 2008  
Blogger kubik said...

16:36 04.06 Výsledok: (US, Maj) DOE - využitie rafinérií t/t 1,82 % (očak. 0,5 %, predch. -0,02 %)
16:35 04.06 Výsledok: (US, Maj) DOE - zásoby destilátov t/t 2273 tis (očak. 1675 tis, predch. 1641 tis)
16:35 04.06 Výsledok: (US, Maj) DOE - zásoby benzínu t/t 2935 tis (očak. 825 tis, predch. -3258 tis)
16:35 04.06 Výsledok: (US, Maj) DOE - zásoby ropy t/t -4802 tis (očak. 400 tis, predch. -8883 tis)

Mohl by prosím někdo popsat uvedené výsledky,nechápu proč ropa spadla(Brent) až na cca 121,80 usd/barel,i když zásoba není tak katastroficky nízká jak minulý týden,tak pořád není očekávaná 400 tis,destiláty to je topný olej a nafta?Díky

6:21 pm, June 04, 2008  
Blogger kubik said...

Ještě poznámka,myslím že USA má zaděláno na další průšvih s plynem,hodně roste po znárodnění plynovodu v Bolívii.

6:26 pm, June 04, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Měli tam nárůst destilátů a benzínu a to v současnosti počítají víc než ropu, ale to jsou detaily. Poptávka trochu klesne, to nám dá v kombinaci s megaprojekty s trochou štěstí ještě nějaké to "okno" - doufejme.

7:30 pm, June 04, 2008  
Anonymous Anonymous said...

A hladovět taky nebudeme...

http://www.novinky.cz/clanek/141586-hovezi-a-veprove-v-budoucnosti-nahradi-hmyz-a-korysi.html

7:40 pm, June 04, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Proč klesá export venezuelské a mexické ropy do USA? Není to jednoduše proto, že klesá poptávka v USA kvůli hospodářské recesi? U Hugo Cháveze si ještě přidejte politické motivy, zastavení dodávek Exxonu.

S modelem ELM ale lze souhlasit. Každý stát vyváží jen přebytky. Nebudou-li přebytky, nebude vývoz... Z toho logicky plyne, že kdo se zavčas odstěhuje do Ruska, vyhraje :-)

9:12 pm, June 04, 2008  
Blogger Unknown said...

Ehh, odchod do Ruska, to bych tedy nedělal, sice je to velká země, na zdroje asi nejbohatší, ale nezapomínejte že tam vládne oligarchie:-) To raději tu Argentinu či Kubu:-)

9:39 pm, June 04, 2008  
Anonymous Anonymous said...

http://www.tyden.cz/rubriky/byznys/svet/az-izrael-atakuje-iran-ropa-pujde-nad-dve-ste-za-barel_63372.html

http://www.blisty.cz/2008/6/4/art40991.html

Tak už se to blíží, průser.

10:03 pm, June 04, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Pokud jde o poklesy ceny ropy, tak doporučuju kliknout rovnou na kurz dolíku k euru - on nám posílil, ony ty vztahy jsou asi poněkud složitější.
A rozkmit o 10% není tak moc, už byly poklesy i větší aby vzápětí padaly nové rekordy.

9:16 am, June 05, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Hlavně se nám nějak vytratily ty řeči o praskání bubliny. Pokud by to byla bublina a praskla by, ceny by letěly strmě dolů, o několik desítek dolarů a ne pozvolna o cca 10 dolíků. A za pár dní zase pojedou nahoru a bublina ne a ne prasknout....

9:48 am, June 05, 2008  
Blogger Tim said...

Budu za optimistu, když tady napíšu toto?:
Finance aktuálně
08:33 V novém nalezišti ropy, které nedávno v Kaspickém moři objevila ruská společnost Lukoil, by mohl být ekvivalent až dvou miliard barelů uhlovodíkových rezerv. Asi 55 procent rezerv by podle něj mohlo připadat na kapalné látky, zbytek bude zřejmě ve formě plynu.
Zdroj: http://www.finance.cz/

10:17 am, June 05, 2008  
Anonymous Anonymous said...

... takže bude na týden zalepeno.

11:27 am, June 05, 2008  
Anonymous Anonymous said...

2 Tim: Světová spotřeba činí cca 85 mil barelů za den. 2000 : 85 = 23,53 dnů spotřeby, za předpokladu že je toho tam opravdu tolik, vše je ropa a vše se dá vytěžit. Samozřejmě že každé ložisko dobré. Ale ropný zlom to odkládá asi o měsíc.

sigil

1:11 pm, June 05, 2008  
Blogger Thon Taddeo said...

Pokud bereme zlom jako vytěžení přibližně 50% těžitelných rezerv ložiska (někde více, někde méně), tak pokud se nepletu, tak mi připadá logické vydělit výsledek 2, takže ropný zlom to odkládá o 12 dní - necelé 2 týdny (při dnešní spotřebě).

Ať se to počítá jak chce, tak asi Time za optimistu s touto zprávou nebudeš :-).

První odhady ceny zprovoznění Tupi a spol. - Petrobras vyčísluje náklady na 240 miliard dolarů. Když to srovnáme s Kashaganem, kde se cena zatím asi ztrojnásobila a pole není víc než po dekádě zprovozněno, přičemž to je pořád "snadnější" oříšek k rozlousknutí, tak když skončí někde kolem 1/2 bilionu, tak budou rádi.

http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=aPxoq_nbbUbM&refer=home

3:44 pm, June 05, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Je to trochu off-topic a prop.sk není až tak spolehlivý zdroj, ale ta zpráva by asi žádnému survivalistovi jakékoli katastrofy ujít neměla:
----------------------
...
Odsoľovaniu vody má byť zabránené a má byť zastavené a namiesto moderných zavlažovacích metód sa teraz hovorí, vodu „šetriť“. Zároveň sa má kontrola nad vodou preniesť na „trhy“, teda globálnym oligarchom, ktorí stoja aj za WWF.

Tým bude sladká voda čoskoro „príliš drahá“, a spotreba poklesne. Mimo to sa predpokladá, prideľovať „právo na vodu“ a pre obchod s takýmito „právami“ zriadiť „trh“!
...
----------------------

http://www.prop.sk/wwf.html

sigil

5:57 pm, June 05, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Ropa zatím stoupla téměř o 6 dolarů na 128.21. Dolar oslabil o 1%, ovšem po posilování v předchozích dnech.

Ten vývoj je nepovzbudivý - když dolar posiluje, ropa stagnuje nebo pomalu klesá, v opačném případě to sice naštěstí není obvykle takto extrémní, ale ten trend je jasný.

8:36 pm, June 05, 2008  
Anonymous Anonymous said...

No já si to myslel, ale neměl jsem ponětí, jaká je denní spotřeba. Asi jsem pořád najivní, ale o ropném zlomu musí přece ti nejvyšší dávno vědět, ale nechápu, že se příliš nesnaží najít nějaké celkové řešení. Samozřejmě kromě vojenské přítomnosti nejdříve v Kuvajtu, teď Íráku. Ale podle výše uvedených dat bude do budoucna nejzajímavější partner Rusko.

9:08 am, June 06, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Time - protože by museli přiznat, že kapík půjde do kytek.

10:07 am, June 06, 2008  
Anonymous Anonymous said...

socík ne, myslíš? socík taky do kytek, taky. :-))

1:08 pm, June 06, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Ropa je znovu o 6 dolarů výš než při včerejším zavření! To je tedy síla - historicky bezprecedentní růst. Kdyby padaly bomby na Teherán, tak bych to chápal, ale tohle je tedy silná káva. Dolar sice oslabuje, ale jen mírně cirka o 1/2%.

Dneska zatím maximum 134.32. Rekord je těsně nad 135 a jestli přežije další hodinu, tak to bude úspěch, protože dolar půjde dnes ještě níž.

Jeff Vail ve svém článku píše, že od března není zřejmá korelace mezi pozici dolaru a cenou ropy. Z vývoje dneška a včerejška je to dost zřejmé.

Nezaměstnanost v USA opět stoupla a to největší rychlostí od r. 1986. Oficiálně 5.5%, podle SGS 14%. "Růst" HDP někde kolem -3%.

Burza jde ostře dolů a míří k hodnotám, při nichž byla v "plném rozkvětu" krize před pár měsíci.

http://www.jeffvail.net/

Ani si nepředstavuji co se bude dít s trhy v situaci tvrdě klesajících úrovní produkce celé řady komodit, když se to začíná plácat jako ryba na suchu již teď.

4:01 pm, June 06, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Jen tak na okraj - koukněte na naftu - tam je dnes růst zatím přes 8%!!!

DJ zatím dole asi 210 bodů.

4:15 pm, June 06, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Dolar je o 1% dole, ropa ovšem stoupla o 8.80$ na 136.59$!

V Nigerii hrozí stávka - vyřazeno by případně bylo 450 000 bd.

7:17 pm, June 06, 2008  
Blogger Unknown said...

Ropu také podpořila prognóza investiční banky Morgan Stanley, podle níž by ceny ropy mohly do 4. července dosáhnout až k hranici 150 dolarů za barel.

http://ekonomika.ihned.cz/c4-10149600-25296690-001000_d-cena-ropy-se-priblizila-ke-135-dolarum-za-barel

7:22 pm, June 06, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Aktuálně rekord kolem 137.70$. Za den růst téměř o 10$, před deseti lety nestál barel víc, než o kolik vzrostla cena za poslední 2 dny. Kde budeme za dalších 10 let si lze z toho domýšlet.

Dow Jones je dole o 300 bodů, TPTB budou mít perný víkend, protože pokud by tento vývoj měl pokračovat v pondělí, tak by mohlo vstoupit rychle do historie jako velmi černé.

7:59 pm, June 06, 2008  
Blogger Marek Malina said...

Momentálně 138.39$/b...
Zaklínadla už přestávají fungovat: Treasury Department official says the US is not in a recession

, asi přejdeme do fáze propichování panenek a hledání vnitřích a vnějších nepřátel. Jaký pak mám asi horoskop v bravu...

8:57 pm, June 06, 2008  
Anonymous Anonymous said...

To : other said...

socík ne, myslíš? socík taky do kytek, taky. :-))

1:08 PM, June 06, 2008

Děláš zásadní chybu - nezazlívám ti to, protože ti to všichni tlučou do hlavy - že předpokládáš, že kapík může nahradit jen tzv. realsoc, jak ho známe z 70 a 80 let. Je ale ještě dost modelů - fungujících v minulosti, třeba u nás z let 45 a zhruba 49, NEP atp. Vedle toho může být mnoho nového - viz Heller.
Kapík je založený na neomezeném růstu - ten končí a protože vyčerpal své možnosti musí být nahrazený něčím jiným, rozhodně to nebude kapík jak ho známe, ale ani reálsoc.

9:12 pm, June 06, 2008  
Blogger Marek Malina said...

Úplně by stačilo použít rozum v každých volbách, tomu by ovšem musela předcházet nějaká revoluce v přístupu k internetu a samovzdělávání lidí. Takže napřed by musela dostat rozum klasická média, TV, rozhlas, já si myslím že lidé nejsou blbý, že to je jen otázka informovanosti. Zcela apolitické zprávy by uvedly spoustu věcí na pravou míru. Třeba to někdo zkusí dřív než bude pozdě. Myslím že šíření myšlenky: Nakupujte české potraviny! Nekupujte dovoz.By pomohlo. Co myslíte? U nás se dělají kvalitní věci. Vidíme si tady skoro do talíře. Všemu by to hodně pomohlo. Ten tlak na naše výrobce by byl užitečný ve tvoření pracovních míst + další pozitiva s tím jdoucí. A fakt stačí tak málo jako požadovat pokud možno české zboží. KLidně i špendlíky a auta, proč neplatit "sobě"? Třeba to zvedne platy? :) Fantazíruju...

9:41 pm, June 06, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Podle iDNES.cz je asi 50km pod hrází velkého jezera vytvořeného po zemětřesení v Číně jeden z největších ropovodů, což by v případě protržení taky cenám ropy dolů nepomohlo.
http://zpravy.idnes.cz/statisice-cinanu-museji-z-domovu-blizi-se-vypusteni-jezera-p48-/zahranicni.asp?c=A080606_144031_zahranicni_miz

9:58 pm, June 06, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Jen ať cena ropy roste dál... Všichni "vřeští", jak je benzín a nafta drahá, ale přitom se jezdí vesele stále a pořád tam a sem, jako kdyby se nechumelilo. Až bude litr benzínu za 80 Kč, tak už si snad každý uvědomí tu spojitost mezi nádrží svého auta a peněženkou.

10:36 pm, June 06, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Bych chtěl vidět, jak se na ty ceny tváří v takové Africe, Pákistánu a v chudých typicky importérských zemích, kde kvůli již drahé ropě nemají na hnojiva. Tyto státy půjdou brzo do kytek.

A co Čína? Všechny země tam stahují výrobu kvůli levné pracovní síle, teď se však dovoz kvůli zboží drahým palivům vyplácet nebude a budou se zavírat filiálky. I její zboží zaćne být ve světě předražené tak, že ho nikdo chtít nebude. Postupně půjde Čina s tím svým růstem do kytek.

My jsme na tom docela blbě, samá automobilka. Chtělo by to začít pracovat na rozvoji "zlatých českých ručiček". Jinak to moc dobře nevidím

5:23 am, June 07, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Chlapi, nemůže být na tom něco pravdy.

http://www.blisty.cz/2008/6/6/art41063.html

http://www.zvedavec.org/komentare/2008/06/2590-velky-naftovy-podvod.htm

Tím nechci popírat PEAK, jenom se mi to zdá na dnešní dobů, kdy investoři stahují hromadně své finance z akciových trhů a investují do komodit, příznačné. Podle mého názoru půjde i cena pšenice, rýže, kukuřice nahoru i za předpokladu, že bude nadúroda. Obrovské peníze a spekulantské skupování dokáže vyšroubovat cenu prakticky všeho. Nevím, kam to vše povede, nicméně chudé státy jsou a budou totálně v řiti a my se takovým to chováním tam blížíme mílovými kroky.

Začína čas budovat komunity a nebýt závislý na cenách, která určuje burza.

5:38 am, June 07, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Pan Jindřich Kalous si jmenovitě ode mne vyslechl (trvám na tom, že zaslouženě :-)) ) přehršel nelichotivých komentářů, nicméně tenhle článek mi připadá už celkem rozumný.

http://www.blisty.cz/2008/6/6/art41044.html

Zajímavá myšlenka: Stanovit třeba pro republiku (kraj, oblast, ...) strop energie, která se tady udržitelně i do budoucna nechá vyprodukovat a tomu konvergovat veškeré činnosti na tom daném území. Samozřejmě je to antiglobalistické kacířství jako prase a zatím se tomu budou všichni smát, jen aby úsměch nemrzl jak lednové přeháňky v Himaláji. Nevadilo by nějakému krajskému úřadu (na republikové úrovni je to spíš zatím zcela mimo mísu) dát poptávku, jakou že sumu energie na něm máme trvale do budoucna k dispozici (samozřejmě ne ve fosiliích, kde by odpověď byla tradiční: tolik a tolik toho a toho, při současné těžbě na xx let). Nová fabrika by mohla vzniknout, jen kdyby si sama zajistila energii, atd. Samozřejmě si dovedu představit, že by to byla téměř forma místní diktatury, ale možná by byla k variantě totálního kolapsu a rozkladu přijatelnější.

reakce na příspěvky viz výše:
Polemiky kapík x socík mi dneska po koncertu KISS jsou úplně ... jo, přesně tam :-))

9:20 am, June 07, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Já myslím,že na tom nemůže být s těmi spekulanty co skupují ropu nic pravdivého.Když by jsi koupil třeba produkci nějakého rop. pole za celý rok a chtěl čekat,tak ti ropu naloží do tankeru a každý týden ti přijede třeba 50 cisteren na zahradu a tam ti tu ropu složí.Když ji nebudeš mít kde uskladnit,tak ji budeš skladovat na tankerech a dovedeš si představit ty prachy co budeš za ty pronajaté tankery platit?Já ne.To znamená ji buď vytěžíš,nebo ne a pošleš všechny na rok na dovolenou,a to je asi taky blbost.Když ji vytěžíš tak ji prodáváš,samo že čínanům,zrovna třebanejlíp platí,takže se dostáváme k základům kapitalismu,cena se tvoří nabídkou a poptávkou.To je nazval bych to prodej natvrdo,po cestě se několikrát koupí a prodá a na posledním zákazníkovi-řidiči je,jestli si koupí plnou nádrž nebo bude chodit pěšky či na koňovi.A teď tam vstupuje spekulant,který se sází s jiným spekulantem,jestli cena poroste,klesne atd. ale každý musí mít někde složené peníze,které má i ten druhý složené u nějakého prostředníka,a když jeden sázku vyhraje,dostane tyto peníze zmenšené o nějakou marži nebo odměnu tomu prostředníkovi.Takže něco jak fungovala sazka.Když se objevily v médiích články tohoto typu,tak se jen směju,je to jako by někdo začal tvrdit,že sázkaři na Euru ovlivňují výsledky fotbalových zápasů.Možná se pletu,když tak mě opravte.

kubik

9:34 am, June 07, 2008  
Anonymous Anonymous said...

To Other - jenže pak to sklouzne na pouhé fantazírování, bez teoretického fundamentu nejde nic, a ten fundament bez polemik kapík x socík nevznikne.
A samosprávná společnost je původně projekt komunistů, na tom nic nemění ani činy Pepíčka Ocílky.

9:52 am, June 07, 2008  
Anonymous Anonymous said...

To Kubík - a spekulant se jenom přiživí, pokud nemá zaručený růst v budoucnu tak se spekulovat nedá.
Pokud někdo dneska spekuluje s růstem ceny, tak si musí být jistý, že nejde o bublinu - v současné době by už dávno praskla, musí si být jistý stoupající poptávkou, kterou nabídka nepokryje a tím, že cena poroste rychleji, než inflace.

9:57 am, June 07, 2008  
Blogger Tribun said...

Jenže takhle to, Kubiku, právě nefunguje. Futures a derivátové obchody nejsou obchody s komoditou (ropou), ale s příslibem koupit/prodat někdy za něco. Fondy "nakoupí" ropy na pět let dopředu a je jim fuk, že nemají jediný zásobník, kam by ji uložili, protože ve skutečnosti žádnou ropu nekoupili. (Ale já to neumím tak vysvětlit, snad někdo jiný.).

Viz Cenu ropy vyhánějí nahoru investoři v důsledku právní mezery v americkém zákonodárství.

Jak to tak vypadá, tak na vině není ani ropný zlom, ani teroristi, ani komunisti, ale jako obvykle - kapitalisti

1:25 pm, June 07, 2008  
Anonymous Anonymous said...

tribun: Pokud to jsou kontrakty typu "take or pay", tak ty fondy jsou povinny onu ropu odebrat. Pokud ji neodeberou, propada po datu plneni ve prospech dodavatele.
Takze az zas divoke to spekulovani, jak ty si je predstavujes, nemuze byt.

2:36 pm, June 07, 2008  
Anonymous Anonymous said...

tribun: A prodat se da vse, i ropa v dobe kdy klesa poptavka - staci nasadit nizkou cenu, smirit se se ztratou, a ona uz si ropa nejakeho kupce najde, prinejhorsim ji nakoupi nekdo do zasoby a nebo ji zpatky vykoupi tezarska spolecnost.

2:39 pm, June 07, 2008  
Anonymous Anonymous said...

o spekulacich s ropou se pise tady
www.blisty.cz/2008/5/27/art40809.html
staci si precist prvni odstavec

4:23 pm, June 07, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Kolik litrů benzínu N95 si může Čech koupit z prům. platu?

1994 357,5293517
1995 430,6376361
1996 481,1459354
1997 490,7769196
1998 538,8584475
1999 553,5034602
2000 474,1901776
2001 543,2611091
2002 651,3136289
2003 687,9625864
2004 675,1871257
2005 664,0433718
2006 677,7665996
2007 729,8788694
2008 698,5074627

Kolik barelů ropy si může Čech koupit z prům. platu?

1994 15,54044999
1995 18,72179307
1996 17,68711892
1997 20,19039758
1998 30,81953427
1999 22,30204042
2000 12,88009112
2001 16,88563699
2002 21,23884328
2003 21,68000634
2004 18,63280394
2005 15,84118926
2006 15,31915087
2007 16,66082939
2008 12,7173913

Zvláště u té ropy je ten zlom markantní... minimum za posledních 14 let. Tenhle rok se to láme a jde to do kytek, myslím...

6:52 pm, June 07, 2008  
Anonymous Anonymous said...

A ještě dramtičtěji to vypadá při přepočtu na kilometry přes průměrnou spotřebu (rok 1994 = Škoda Favorit 50kW, 7,9l/100km; rok 2008 = Škoda Fabia IIa 51kW, 5,8l/100km)

1994 4525,687996
1995 5556,614659
1996 6330,86757
1997 6587,609659
1998 7381,622568
1999 7741,307136
2000 6774,145395
2001 7930,819111
2002 9721,098939
2003 10503,24559
2004 10549,79884
2005 10624,69395
2006 11110,92786
2007 12266,87176
2008 12043,23212

Proti roku 1994 může dnes našinec za svůj plat projezdit 3x tolik kilometrů.

7:05 pm, June 07, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Tribun--já jsem to pro zjednodušení napsal tak,že je to koupě natvrdo,to znamená že koupím tanker ropy ke dni 1.1.2012 za 150 usd,a jestli ji neprodám,tak mně skončí odstavená na zahradě a potom jsou spekulanti,kteří např přes certifikáty a jiné další bláboly nekupují ropu,ale se sází na cenu,např že půjde nahoru,to třeba praktikuji já na platformě xtb,a nikdo po mně ještě nikdy nechtěl,abych si odebral ani jednu cisternu.No a o tomto spekulování se podle mně všude píše,v prvním případě totiž do ropy může být investováno jen určité množství peněz,tedy např tolik,kolik se vytěží za 10 let x 100usd,x150usd,x170usd... podle kontraktů,ale v druhém případě je to neomezené množství peněz,akorát to funguje jako ta sazka,přesně kolik peněz do toho dáš,tolik se z toho musí vyplatit.Nějakej b-b chtěl tyto spekulace danit,ale já je přece zdaním normálně v danovém přinání,když něco vydělám.

kubik

8:56 pm, June 07, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Ad kubik 07.06 20:56
To nebyl nějakej blb, ale nositel Nobelovy ceny Tobin, a existence daňových rájů i tendence všech vlád světa zdaňovat extrémní příjmy jednotlivců a korporací čím dál méně a nakládat chudákům formou nepřímých daní čím dál více je zřejmá už desítky let, proto Tobin tu daň ze spekulace vymyslel. Sám fakt, že >95% světového kšeftu probíhá formou spekulace s virtuálními, tj.neexistujícími hodnotami, je pro samotnou podstatu systému dostatečně velkým rizikem, které myšlenku Tobinovy daně opravňuje.

10:06 pm, June 07, 2008  
Anonymous Anonymous said...

pro Jindrich Kalous--jsi nekdy obchodoval napr forex?Jak to chces danit,napr udelam 20 prikazu po 1 lotu na certifikat stribra,treba mne projde nahoru a dolu celkem 100pips,obrat cca 400000kc,ale vydelek treba nula,co chces danit?Tu nulu?nebo ten obrat ze vydelam a potom stratim 200000kc?Broker mne hlida celkovy vydelek ci prodelek,posila emaily a ja to na konci roku danim,co mam jeste danit podle tebe,nebo podle nositele Nobelovy ceny?Vis kolik penez uz jsem prodelal?Muzes si to obchodovani skusit,95-97 procent traderu umira,prichazi o ucet a tem 3 procentum co preziji ty vydelky preji,vetsinou zacnou vydelavat po 5 letech kazdodeniho studia a obchodovani.

kubik

10:25 pm, June 07, 2008  
Blogger Tribun said...

A to je právě jádro pudla, kubiku, že si někdo jen tak hraje, obchoduje se s něčím, co neexistuje, neexistovalo a existovat ani nikdy nebude, ale výsledek je ten že se mění ceny reálných komodit. Celý systém derivátů je podle mne zvrácený, protože jde v podstatě o obchod s něčím, co obchodníkovi nepatří.

Pokud jsem Tobinovu daň správně pochopil (podrobně jsem to zatím nestudoval), tak nejde o daň ze zisku, ale ze spekulativního obratu. Jejím cílem je působit inhibičně proti právě takovým transakcím, kterými vy se zde chlubíte.

11:46 am, June 08, 2008  
Anonymous Anonymous said...

tribun: Co tady zvastas za kraviny? Podle tveho by nemel mit pravo na obchodovani nikdo jiny nez sam vyrobce... coz si nedokazu vubec predstavit, protoze vyrobce je tu od toho aby vyrabel - to je jedine co ma umet perfektne, a ne od toho aby obchodoval.

Smyslem obchodu je prave to, ze se tim MENI ceny realnych komodit. Jinak by snad obchodovani nemelo vubec zadny smysl.

12:09 pm, June 08, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Přátelé, ignorantstvím a hurá levičáctvím se tu hýří po vagónech, ale aby se někdo zamyslel nad skutečnými příčinami a následky dějů, o kterých tady zhusta velmi hloupě "filozofuje", to zdá se nehrozí :-)
Jedna z podstatných příčin (mimo např. velkou podinvestovanost těžebního sektoru obecně v posledních 30 letech - kapitál se hrnul do IT a nemovitostí) je politika nízkých úrokových sazeb centrálních bank vedoucí k svižné emisi peněz, které logicky mají tendenci se někam upíchnout a pak vznikají i přechodné bubliny (internetová, komoditní, nemovitostní...). Tyto děje nejsou důkazem odsouzenosti toho "zločinného kapitalismu" k zániku (jak ze sebe každý kovaný komunista bez váhání vychrlí), ale konrétním důsledkem konkrétní lidské chyby + důsledek fáze hospodářského cyklu... Tato inflační politika je dlouhodobě neudržitelná a bude korigována jako v 80. letech, když přišel Volker.
Nepřemýšlejte jako komunisté v r.1948. Nechtějte zdaňovat "zlé spekulanty", věšet na lampách "nenažrané kapitalisty" a s nostalgií chrochtat nad kolektivizací. Vězte, že svou přídanou zabedněnost byste záhy pocítili, ale na pokání by bylo pozdě a zvonit klíči by měli příležitost možná až vaši pravnuci :-))

12:30 pm, June 08, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Tribune,
tohle nemá smysl.
Bohužel se v této diskusi nahromadil dav jednorozměrně myslících technologů virtuálního kšeftu s ničím, kteří neumějí nic jiného než ohromovat nás svou insiderskou hantýrkou a místo věcné argumentace napadat nositele jiných názorů. Navíc nemají žádné životní zkušenosti ani lidskou zralost potřebnou k jejich sdílení. Jen se oprávněně bojí, že v nadcházející krizi přijdou o své pozice a že budou muset začít dělat něco pořádného, aniž by z toho koukaly velké a rychlé peníze. Vždyť to ten kubik napsal: 97% jeho kolegů odpadne - takže se bůhvíproč drží naděje, že bude mezi těmi šťatsnými 3%. Tihle lidi jsou součástí problému, takže nemohou být jeho řešením, a z toho důvodu ani nemohou představovat pro tuto diskusi žádný přínos.
Tenhle blog je dobrá práce, ale diskusí jsem zase nadlouho znechucen. To ale určitě znáte i odjinud, kde se virtuálně vyskytujete, takže nic nového pod sluncem. Asi bude užitečnější, když svou energii budeme vynakládat jinde.

1:40 pm, June 08, 2008  
Anonymous Anonymous said...

soudruh Kalous -
Doporučil bych vám tolik se nezaměřovat na amatérský rozbor domnělých osobnostních vlastností pisatele a vámi oblíbené obecné fráze a přejít k meritu věci, jednotlivým argumentům, případně protiargumentům.
Chápu, že je to složité a pro člověka naučeného uvažovat politicky a ideologicky (namísto uvažování věcného a pragmatické) i nemožné, ale pokuste se o to a možná budete sám překvapen, pokud se vám to i podaří :-)

2:02 pm, June 08, 2008  
Anonymous Anonymous said...

... a arogantný blb ↑↑↑ musí mať vždy posledné slovo ..., sorry že kazím formálnu úroveň diskusie

2:37 pm, June 08, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Jindřichu - neházej flintu do žita, ber jako cíl to, že si to někdo třetí přebere a začne myslet. Nechat se znechutit je to nejhorší co by nás mohlo potkat.
Třeba také někomu dojde, jak ecstasy of gold uděla Cimrmanovský úkrok stranou a jaksi přehlédl skutečnost, že studna vysychá proto, že se větší část vody vybrala a ne proto, že se nepřidala další pumpa.
Kouzelné je jeho
"Chápu, že je to složité a pro člověka naučeného uvažovat politicky a ideologicky (namísto uvažování věcného a pragmatické) i nemožné, ale pokuste se o to a možná budete sám překvapen, pokud se vám to i podaří :-)"
a nevidí při tom, že produkuje čistokrevnou ideologii.

2:43 pm, June 08, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Víte, je kouzelné, že si zde každý pisatel myslí, že pravda je na jeho straně.
A jistým způsobem to samozřejmě platí. Není to ale obecná pravda, absolutní pravda, ale pouze jeho soukromá pravda, o které je přesvědčen.
Nemá smysl se tady virtuálně urážet, nadávat si do blbců a sjednocovat se proti "vnějšímu nepříteli", který má trochu odlišný názor od jakési zdejší majority 2-3 přispěvatelů.
Každý máme právo si myslet, že jen my víme, jaká je absolutní pravda, ale to je tak všechno. Budoucnost rozhodne.
Jen se bojím toho, že lidé se nejsou schopni poučit z minulosti a při každé větší či menší turbulenci zhusta bez znalostí základních souvstažností zpochybňují samotnou podstatu systému, který není ideání, ale mnohokrát se ukázal jako jediný možný, a často volají po radikálních jednoduchých řešeních, jejichž negativní dopady si uvědomí až ve chvíli, kdy už je moc pozdě.
Ale každému, co jeho jest :-)

3:05 pm, June 08, 2008  
Anonymous Anonymous said...

A už jsme zase u té pavědy "ekomonie", která bere v úvahu pouze zisk. Životní prostředí jako by pro ni neexistovalo. Vždy, když začne mluvit ekonom, mluví o ziscích, mluví o podinvesticích do tohoto či jiného sektoru, mluví, jak nejrychleji vydělat peníze. Nikdy jsem však neviděl nikoho mluvit o těchto věcech, které by vztahoval také k životnímu prostředí.

Che má pravdu.
Ekonom řekne, že je málo ropy a proto je potřeba postavit více pump. A přitom už nevidí, že více pump problematiku nevyřeší.

Další, pro mě totální imbecilismus. Kdyź začne někdo kritizovat "kapík", je okamžitě označen za levičáka, komunistu, soudruha. Tento systém má vážné chyby, jenže to ti pánové ekonomové nevidí, protože jsou zahleděni jen do svých čísel.

Já nejsem levičák. Socialismus(komunismus) se podle mého názoru může praktikovat tak akorát v nějaké menší komunitě, ale ve velké (stát) vždycky selže a v historii vedl k velkým "jatkám". Ale proč bych nemohl poukázat na chyby "kapíku"? Oni se totiž pánové asi bojí, že bychom našli fatální.

Za další, z našeho vědomí se tak nějak vytratila iterakce člověka s planetou, s biosférou, s faunou a flórou. Zajímá nás pouze konzum, zajímá nás pouze to, jaký nejlepší výrobek si koupit, abychom byli "in", ale už nás nezajímá, jaké škody byli na přírodě spáchány při jeho výrobě.

Pánové, neberte mě za kapitalistu ani za socialistu. Berte mě za člověka, který chce pro své děti a budoucí generaci obyvatelnou planetu.

3:13 pm, June 08, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Tady je nedávný komentář Ivana Hoffmanna. Jemu snad nikdo do soudruhů nadávat nebude, člověku, který aktivně bojoval proti minulému režimu v době, kdy většina zdejších přemoudřelých diskutérů ještě dávno byla na houbách...

Levné pumpy
Ivan Hoffmann, 24. 05. 08
http://www.denik.cz/hoffmanuv_denik/levne-pumpy20080523.html

Za vším hledej benzín – tak zní heslo dne. A budoucnost? Na tu se také ptejme naftařů anebo přesněji trhu, na kterém se obchoduje. Věc se má totiž tak, že místo rozhodování, co chceme ohledně benzínu (a vůbec energií) podniknout, rezignovali jsme na odhadovaní, co asi benzín udělá s námi.

Tak to alespoň na první pohled vypadá. Rozumné by například bylo nevyrábět tolik kamionů, když se ví, že nebude co do nádrží. Nestavět obří nákupní samoobsluhy za městy, kam se jednou špatně dojde pěšky. Rozumné by bylo vyrobit, vypěstovat, zpracovat a konzumovat většinu věcí tam, kde se nacházíme. Nebylo by třeba tolika dálnic, nevzlétlo by tolik letadel, nerozlomilo by se tolik tankerů…

Jenže vysvětlujte to Trhu, který má kulaté razítko, že si může svobodně dělat jak myslí. Trh má vlastní rozum. A jde na to z druhé strany, ptá se, na čem lze vydělat. Za rozumné má to, co je ekonomicky výhodné a jakmile podpoříme něco ekonomicky nevýhodného, už nás trh za takový zločin staví do latě! Proto následující řádky napíšu šeptem: Spoléhání se na moudrost trhu není jen rezignací na vlastní rozum.

Přitakává se tady pod rouškou volné soutěže odvěkému právu silnějšího. Za virtuálním Trhem hledejme ty, kteří nejvíce utržili a opět díky svobodnému trhu nejvíce utrží, neboť pokud se svobodně smí cokoli, pak slabí, při vší svobodě, nezmohou nic. Víme už všechno o ropném prokletí i ropné závislosti.

Bráníme tržně svobodnou těžbu různě po světě po zuby vyzbrojenými armádami a současně riskantně s nasazením života navrtáváme potrubí, aby nám něco té energie nateklo do kbelíku. Nakonec ale stejně nemáme čas s tím systémem něco rozumného udělat. Veškerou energii totiž spotřebujeme, abychom na drsně svobodném trhu přežili. Jsme-li silnější, něco pro sebe urveme, a pak nám ten obecný nerozum až tak nevadí. Jsme-li slabší, neurveme, a s tím, co nám vadí, nesvedeme jako slaboši nic. Tady někde hledejme vysvětlení svého globálně sebevražedného počínání.

Zeměkouli tržně vytěžíme, zpeněžíme, zkonzumujeme: Po dobrém či po zlém. Škoda, že nečelíme nějakému útlaku, to bychom se rychle bránili! Proti svobodě jsme ale bezbranní. Trh to ví a škodolibě nás nechává vyhledávat levnější pumpy!

3:22 pm, June 08, 2008  
Anonymous Anonymous said...

ecstasy of gold : Soulasím s tím, že extrémy vedou do záhuby. Nicméně bych odděloval dva pojmy. Demokracie a kapitalismus. Demokracie je správná volba, nicméně kapitalismus v dnešní podobě je přeci neudržitelný. To, že budeme drancovat prostředí na úkor zisku, nelze do nekonečna. A to je přece pravda, kterou mi nikdo nemůže vyvrátit.

3:23 pm, June 08, 2008  
Anonymous Anonymous said...

kalous - Hoffmanna znám z Radiožurnálu a jeho komentářů. Bohužel je to takový ten "homo politicus", který je schopen dlouze filozofovat na jakékoliv téma. Takový kecalista :-)

judicator - jistě, regulace v některých oblastech je nutná. Ale žádný systém nemůže být ideální a neprůstřelný v každém směru.
Kapitalismus je něco, co se vyvíjelo od nepaměti. Podstata tohoto systému nebyla hozena na papír nějakým vousatým filozofem od zeleného stolu. Ten systém se samospádem přirozeně vyvíjel po tisíciletí. To je nakonec důvod, proč jako jediný jakž takž funguje narozdíl od všech umělých teorií, které byly v dějinách na různých místech prozkoušeny a vždy skončily katastrofou...
Člověk je bohužel tvor, který má neustále nějaké potřeby (to je zřejmě jeho přirozenost, tak hovoří historie) a ty své potřeby chce nějak naplňovat prostřednictvím nějakých věcí, hmotných/nehmotných a bohužel žádný jiný systém než ten "zločinný kapitalismus" toho nebyl schopen a zhroutil se velmi záhy.
Nedělám si iluze, že někdo někdy vymyslí něco jiného a překoná přirozený tržní mechanismus, který byl lidstvu vlastní už v době kamenné.
-Drancování prostředí na úkor zisku - to není otázka systému, ale otázka lidského faktoru. To žádný systém není schopen ošetřit. Co se dělo za socialismu? Zisk nebyl svatým grálem a drancovalo se několikanásobně více než dnes.
Není to tak jednoduché...

3:55 pm, June 08, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Ad ecstasy 08.06. 15:55
"Co se dělo za socialismu? Zisk nebyl svatým grálem a drancovalo se několikanásobně více než dnes."
Takhle řečeno je to samozřejmě nesmysl. Kapitalismus drancoval a drancuje stejně jako reálný socialismus, ne-li více. Už jen proto, že na to měl/má více času, protože existoval/existuje podstatně déle než reálný socialismus. Rozdíl mezi oběma systémy spočívá v tom, že kapitalismus drancuje cizí území - nejdřív území a obyvatelstvo svých kolonií a pak, když přímý kolonialismus přestal být výhodný, tatáž území a obyvatelstvo rozvojových zemí, zatímco na reálně socialistické země už žádné kolonie nezbyly, takže byly nuceny drancovat území a obyvatelestvo vlastní. Obyvatelstvo kapitalistických zemí nechtělo vidět, že žije na úkor kolonií a později rozvojových zemí a dodnes se považuje za morální elitu světa. Přestože třeba USA byly zbudovány na kostech (doslova) černých otroků a indiánů. Za bývalého režimu jsme trpěli iluzí o morální ušlechtilosti kapitalismu - jenže ony oba ty systémy byly jako dvě strany jedné mince. Ta mince se jmenuje průmyslová společnost. Takže ne kapitalismus ani reálný socialismus, ale průmyslová společnost v obou svých formách je vinna.
Jaks přišel na to, že ten systém funguje? Jestli považuješ za kritérium jeho fungování neregulované vytváření soukromého vlastnictví a zisku, ano, pak funguje. Máš pocit, že zisk má být jediným kritériem posouzení správného fungování společnosti? Já teda určitě ne. A ukaž mi jediný globální problém, který kapitalismus vyřešil za celou dobu své existence. Naopak: Těch několik málo, které vyřešeny byly (třeba některé nakažlivé nemoci nebo záchrana ozónové vrstvy), byly vyřešeny kapitalismu navzdory.
Toho Ivana Hoffmanna neodkecáš tím, že ho vyhlásíš za kecalistu. Zkus na faktech dokázat, v čem a proč v tom komentáři nemá pravdu.

4:55 pm, June 08, 2008  
Blogger Tribun said...

Pss! halaliku, pss... krávy jsme spolu nepásli. Takže bych si to tykání vyprosil. A obchod bych v žádném případě nerušil, proč také? Ale mezi obchodem a spekulací vidím několik zásadních rozdílů: 1) Obchoduje se přímo se zbožím, které mění majitele; to zboží navíc existuje. Spekulace se týkají finančních trhů, derivátů, virtuálního zboží. 2) Obchodník se zbožím může nakoupit pouze tolik, kolik se mu vejde do skladu. Rozměr spekulace může růst nade všechny meze. 3) Při obchodu lze dosáhnout zisku pouze tak, že se obchod uskuteční. Při spekulace lze však dosáhnout zisku i tak, že se neuskuteční. 4) Spekulace (margin kontrakty) umožňují obchodovat z řádově většími objemy - a tedy mít řádově větší vliv na trh - než by odpovídalo investici a tedy riziku.

Pokud máte jiný názor, halaliku, tak sem s ním. Možná se mýlím a rád se nechám poučit. Ale pokud na mne budete sprostý, tak si to nemohu přebrat jinak než tak, vám došly argumenty.

Ecstasy of Gold na tom, co píšete výše, je asi velký kus pravdy, minimálně v tom, že současná finanční politika je dlouhodobě neudržitelná. Problém je v tom, že tu "konkrétní lidskou chybu" není možno neudělat, protože právě takové jednání je integrální součástí mechanismus současné formy kapitalismu.

Stále se točím kolem jediného tématu, ale bohužel jsem zatím nedostal uspokojivou odpověď (a sám ji najít neumím): nakolik jsou současné (a samozřejmě očekávatelné budoucí) problémy determinovány technologicky a ekologicky, a nakolik politicko-ekonomicky.

5:07 pm, June 08, 2008  
Anonymous Anonymous said...

jindřich kalous -
Problém kolonií není problém systému, ale problém lidské povahy. Člověk ! BOHUŽEL ! chce neustále něco konzumovat (bez ohledu na to, jak se právě jmenuje celý systém), chce mít střechu nad hlavou, mít co jíst, nějak se bavit, s něčím si hrát, chce vědecký pokrok např. v medicíně, atd a k tomu využívá zdroje, které jsou omezené a je věc morálky, schopností a příležitostí každého člověka či společenství, jestli anektuje a vydrancuje nejříve zdroje z nějaké té kolonie...

Tady je problém, že někteří od systému, který primárně slouží k uspokojování potřeb lidí (tedy jeden problém), očekávají řešení všech pozemských a snad i nadpozemských otázek :-) a problémů spojených s fungováním lidské společnosti. Ne, ten systém opravdu pouze plní své zadání - lidé chtějí konzumovat (a můžeme nad tím filozofovat, brblat, nadávat a přicházet s něčím morálně a duchovně vzletnějším, ale to je tak všechno, co s tím můžeme dělat - člověk je tvor hloupý) a ten systém jim to umožní, v tom je prostě bezkonkurenční. Zisk (a také jeho nerovnoměrné rozdělení jako prostředek zpětné vazby) je základní nástroj fungování toho systému. Nikdo nebude dobrovolně produkovat nějaký výrobek bez nároku na odměnu (=zisk).
Doporučil bych (nejen) vám si něco o fungování trhu nastudovat, protože vysvětlování elementárních principů je úmorné a člověk bez znalostí často sklouzne k jednoduchým bludům (viz: "Jestli považuješ za kritérium jeho fungování neregulované vytváření soukromého vlastnictví a zisku"), které někdo, kdo si přečetl prvních pár stran alespoň nějaké základní příručky ekonomie pro střední školy a pochopil fungování tržního mechanismu nemůže brát vážně.

Ad Hoffmann - já ho nijak nechci snižovat, ale on je opravdu spíš přes politiku a jeho znalosti ekonomických principů jsou velmi chabé, což z těch několika vět čouhá jako sláma z bot, čili polemizovat se dá, ale opravdu s "něčím". Ne se souborem blafů, při vší úctě.

5:55 pm, June 08, 2008  
Anonymous Anonymous said...

tribun -
Selhání lidského faktoru (dlouhodobě neudržitelná monetární politika) není "integrální součástí" žádného systému. Lidé dělají chyby a dělají je ve velkém a pořád dokola :-) Je možné uvažovat o začlenění nových mechanismů, které by systém činily imunním proti selhání lidského faktoru, ale obávám se, že na této úrovni to není možné.

6:03 pm, June 08, 2008  
Anonymous Anonymous said...

To ecstasy of gold
UF - kapík byl už za Cézara? a za dynastie Ming v Říši středu?
UF UF UF to jsou mi novoty.
Halalik a Tribun - nehádejte se a potykejte si - jinak škodíte společné věci. Oba představujete první ligu, tak proč ty spory.

6:19 pm, June 08, 2008  
Anonymous Anonymous said...

che -
Dovolím si tvrdit, že ano. Jednoduchý tržní mechanismus fungoval za dynastie Ming, Čching nebo třeba Jüan i za Cézara, i za Marca Aurelia i za Vespasiana:-)
Ostatně tržní mechanismus funguval a funguje skrytě i ve všech alternativních režimech (Kuba, SSSR, ČSSR, atd.) jako podstatná část ekonomiky, které se říká šedá a pak samozřejmě černý trh...

6:30 pm, June 08, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Tak se zde pekne rozrostla diskuse,samo ze je potreba pouzivat sedlacky rozum a nevozit jabka z italie,ale vypestovat si je v nejblizsi vesnici a koupit na mistnim trhu,ale to se nestane nyni,kdy nafta pro kamion je zatim tak levna,ze se to proste vyplati z te italie dovest.Dela se zbytecnych spousta veci,ale rust ceny ropy ma za nasledek napr zateplovani budov,staveni pasivnich domu,staveni vetrnych elektraren a dalsi veci.No a za to jiste nemuzou soudruzi,kteri sedi na radnicich,ale obycejnej clovek,vybaveny tim sedlackym rozumem,ktery si to spocita,ze je to pro nej vyhodne a proste do toho na zaklade zvysujicich se cen ropy a energii celkove /a najednou se nam objevi trh?/ investuje.

V podstate tady muze byt jakykoli system,ale si musime uvedomit,ze clovek je soucasti prirody a jako jeden z nespocetnych druhu organizmu potrebuje energii k zivotu,tu potrebuje zizala aji bakterie,a hlavni motivaci je tuto energii jakymkoli zpusobem ziskat a vydavat ji co nejmene,clovek ale neni jediny organizmus co si podrezava pod sebou vetev,ale to nechci dale rozebirat,ale ktery system je pro cloveka nejlepsi?Je jasne,ze pro lenochy byl socialismus/spravne bych rekl kapitalismus,socialismus byl jen nejaky hybrid/ uplne idealni,na 7 mou do prace,svacinka se protahla do obeda a prece uz na tu strechu nepolezem,domu vyspat a do hospody.Kazdy kdo ma vic jak 40 si to pamatuje,nikdo neni schopen za tohoto systemu cloveka motivovat a jak jsem rikal,clovek se snazi vydat co nejmene energie,a to se mu v tomto systemu darilo vic a vic,ne nechci,komu se styska,kuba je jeste jeho zeme zaslibena.Druhy je nynejsi system,umi lepe cloveka motivovat/i kdyz nektere socialni vydobytky to kazi/ a podle mne dost kopiruje zivot v dzungli,v dzungli jaksi by socializmus nefungoval,takze ti z vas,zeleni co se chcete vratit k prirode,jste tam,kam se chcete vratit.Nevim jestli se preklopime nekdy do nejakeho dalsiho systemu ani nevim jak ho pojmenovat ci jake ma mit znaky,ale asi to nebude ani potreba,nase vetev je uz skoro podrezana a bude nasledovat za chvili jen volny pad a zuch na tvrdou zem,je to zde hodne na techto strankach citit,i kdyz se tady hodne lidi ubezpecuje,ze se to bude dat prezit,nevim,nevim.

A ted k tomu zdanovani z obratu--treba 20 procent,vezmi si,ze v cr chce nemec postavit tovarnu na auta za 25 miliard,zdanime ho z obratu,chce koupit plynarensky podnik,zdanime ho z obratu,chces koupit dum--prodavajici a kupujici zaplati dan z obratu misto 3 tech 20 procent,jdes si vsadit sportku za 100 kc,zaplatis dan z obratu 20kc,koupis si auto,zaplatis dan z obratu,prodejna ma obrat 100000kc za mesic,cisty zisk ma 20000kc ale zaplati dan z obratu jeste 20000kc,tu automobilku zatim ten nemec postavil,zaplatil navic tu dan z obratu a nyni ma obrat 1miliardu/nakoupi plechy,zaplati delniky.../ a zisk ma 100 milionu,ale zaplati dan z obratu 200milionu,ja udelam obrat na forexu za rok v obchodech 20 milionu,zisk mam -150000,zaplatim dan z obratu 4 miliony....tak tos padl snad na hlavu

dokud nebude ropa stat nasobky ceny co stoji nyni,bude se s ni plytvat a bude se dal nicit zivotni prostredi

kubik

7:28 pm, June 08, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Ale mezi obchodem a spekulací vidím několik zásadních rozdílů: 1) Obchoduje se přímo se zbožím, které mění majitele; to zboží navíc existuje. Spekulace se týkají finančních trhů, derivátů, virtuálního zboži--rekl bych ze tam chybi sazky,herny,kasina--zdanime z obratu treba 20 procent,a kdyz majitel v kasinu ma obrat 10 mil,zisk 1 mil,zaplati 2 mil dan z obratu,sazka podobne ha,ha,ha
2) Obchodník se zbožím může nakoupit pouze tolik, kolik se mu vejde do skladu. Rozměr spekulace může růst nade všechny meze--muze,ale na jedne strane ty penize nekdo dava a druhy ty same penize inkasuje,takze ty penize existuji a netvori se na zaklade perpetum mobile
3) Při obchodu lze dosáhnout zisku pouze tak, že se obchod uskuteční. Při spekulace lze však dosáhnout zisku i tak, že se neuskuteční--to mas taky pravdu,vsadime se o vysku kostelni veze,vyhraju 1000000,zadny obchod se neuskutecnil,vez se taky nezvetsila ani nezmensila a dokonce ani nespadla,i kdyz jsme se vsadili o velke penize,vubec to s ni nehlo,podobne to funguje i napr s obligacemi na akcie,ty podniky si tvori zisk ci straty nezavisle na spekulacich a jejich cena si jde tedy svou cestou
4) Spekulace (margin kontrakty) umožňují obchodovat z řádově většími objemy - a tedy mít řádově větší vliv na trh - než by odpovídalo investici a tedy riziku--to mas take pravdu,pouziva se paka,napr 100x,tedy mas 1000 kc a muzes vydelat jestli jde cena ve tvem smeru v okamziku 100000kc,ale tato paka,jestli jde cena proti tobe ti zajisti,ze o tech 1000kc prijdes pri 100x mensim pohybu nez by jsi mel bez paky,a to si malokdo uvedomi a proto vetsina prodela vsechny penize

kubik

9:05 pm, June 08, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Trh funguje, to je pravda. Jde o to, co si budem prodávat a čím to budem vozit. Lidi jsou zvyklí na pohodlí a vysokou úroveň všeho, hypermarket za zadkem... To skončí. Lidstvo se vrátí zpět o 200 let, tvrdá práce a boj o holé přežití. Nadstandard v podobě relativní svobody a demokracie skončí. Udržet kontrolu nad lidmi v době nedostatku energií bude možné jen silou. Jako první mi přichází na mysl výjimečný stav, zákaz nočního vycházení, pro zemědělce povinné odvody, atd. Dál nevidím. Není otázka zda, ale kdy se to stane... kolik máme času. Abych pravdu řekl, za posledních 6 měsíců jsem z vývoje docela šokován.

9:21 pm, June 08, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Oyistein Dahle, bývalý vicepresident spoločnosti Exxon "Socializmus skolaboval, pretože nedovolil cenám, aby odhaľovali ekonomickú pravdu. Kapitalizmus môže skolabovať preto, lebo nedovoľuje cenám, aby odhaľovali ekologickú pravdu." ... zdroj www.paradigma.sk

Taky ho označíte za komunistu ?

9:42 pm, June 08, 2008  
Anonymous Anonymous said...

No Draku, kapitalismus se bude bránit všemi možnými prostředky. Ono abychom se nevrátili zpět o 2000 let, jsme toho schopni. To je ta pesimistická varianta.

Aa ta optimistická. Svět se změní v jeden velký Írák. Občanské války nebudou vyjímkou. Státní vojska budou stát proti protivládním gardám, mafii, zločinecké organizaci, budou masově vznikat teroristické skupiny. Zavládne celosvětový chaos.

9:58 pm, June 08, 2008  
Anonymous Anonymous said...

drak2 -
Budoucnost má sklon se vyvinout velmi nepředvídatelným směrem. Ale opravdu bych se divil, kdyby se jen kvůli zmenšující se dostupnosti fosilních zdrojů začala hroutit civilizace a tím se splnily vaše nejtajnější sny.
Myslím si, že dnešní svět má dostatečně účinné nástroje, aby se vyrovnal s vynuceným poklesem spotřeby i tak důležité suroviny, jakou je ropa.
Paradoxně největší kouzlo zde hojně kritizovaného tržního systému spočítá v jeho schopnosti samoregulace a zpětné vazby. I technologicky je společnost už nějaký ten pátek na takové úrovni, aby závislost na ropě bylo možno otupit.
Podle mého pozorování lidé, kteří na konci problému zvaného peak oil vidí konec světa a společenského systému, energetice a funci trhu nerozumějí (a někteří dokonce porozumět nechtějí) ani na povrchní úrovni, což je živná půda pro obavy, paniku a nekonečné fabulace málo pravděpodobných variant...

10:05 pm, June 08, 2008  
Anonymous Anonymous said...

tribun:
Pěkných pár let jsem se živil jako risk manager v obchodu s elektřinou, takže se považuji za dosti znalého věci. Nadnesené rádobysocialistické představy o persekuování obchodníků jsou o ničem, protože právě např. obchod s elektřinou typicky není o ničem jiném než o obchodním riziku. Každý obchodník nese nějaké riziko. Kdyby nenesl na bedrech nějaké to riziko, všichni by ho obešli - a nevydělal by. Žádný zákazník není schopen dopředu říci, kdy přesně, v kterou obchodní hodinu, a kolik přesně elektřiny spotřebuje. Vše co odběratel ví, jsou jen jeho odhady a víceméně domněnky, a riziko jak objemové, tak cenové, pochopitelně nést nechce. Chce si zkrátka odebrat, kolik bude aktuálně potřebovat, a nejlíp nic neplánovat, nikoho se neptat. Chce to dělat podobně jako se chodí nakupovat do krámu rohlíky - asi by těžko nějaká hospodyňka akceptovala, kdyby musela už týden dopředu hlásit, kolik odebere rohlíků... že...

Takže tato rizika za odběratele tedy na sebe přebírá obchodník - je samozřejmé, že za s tím spojená rizika si obchodník náležitě přirazí na ceně. Nechápu tedy, proč ho za něco takového persekuovat jako nějakého příživníka.

Pokud má odběratel zájem a má chuť, může si nakupovat přímo na velkoobchodním trhu či na burze - dosáhne sice nejnižší ceny, ale musí nést i rizika - volatilní, kursové, objemové, atd...

10:10 pm, June 08, 2008  
Anonymous Anonymous said...

jura -
Důležité ve formulaci toho názoru je i to slovíčko "může", což je velmi měkký a nejistý akcent, takže nedělejme zas tak kategorické závěry.
Otázka je, jestli kvůli určité jednotlivosti je dobré zanevřít na systém jako celek. Možné to je, ale musí být dobré a neprůstřelné alternativy, které tu nevidím.

10:18 pm, June 08, 2008  
Blogger Unknown said...

ecstasy of gold je snad Borek, jojo, jen sleduju jak si s tím ta všemocná ruka trhu poradí:-))

10:26 pm, June 08, 2008  
Anonymous Anonymous said...

jirik - jistěže si s tím poradí. Ropa v pátek zavřela na 138 dolarech. Tady je vidět síla trhu v akci. Bude málo ropy? Pak bude drahá... Ve státem řízené ekonomice by cena byla pořád stejná, až by jednoho dne opravdu z čista jasna došla a byla by legrace :-)

10:34 pm, June 08, 2008  
Anonymous Anonymous said...

ecstasy - zatím vidím jen inflaci. Úspory veme čert. Jaké další nástroje máte na mysli?

10:37 pm, June 08, 2008  
Blogger Tribun said...

kubiku, vy stále berete jako hru, jako sázku s rizikem. A v tom je právě ten problém, protože tohle není žádná hra s kuličkou a skořápkama, ale s lidskými bytostmi. Když prohrajete/vyhrajete na burze, může se docela dobře stát, že někde na druhém konci světa přijde táta od čtyř dětí o práce. Ale vám se to pokrátí, jste bez zisku, tak proč byste platil daně? Jenže to, co toho chlapa připravilo o práci, nebyl váš zisk, ale objemy obchodů. A pokud chcte namítnout, že jste třeba tři pracovní místa vytvořil, tak vám řeknu, že na tom nezáleží, protože na práci (tedy pokud není otrocká, a že i té je dnes víc než dost) ještě nikdo neumřel, ale na to, že o práci přišel, již zemřel nejeden. Těžko obhajovat svržení atomové pumy na Hirošimu tím, že v oblasti zcela zaručeně vyhubila všechny hmyzem přenosné choroby. Já myslím, že je nejprve třeba vystříhat se zla, a pak teprve hledat dobro, a ne jít slepě za dobrem a být lhostejný ke zlu, které cestou způsobím.

halaliku, trh s elekřinou je velice specifický tím, že elektřinu neumíme skladovat, takže je potřeba vyrobit přesně tolik, kolik se spotřebuje. Ale přesto - nemyslím si, že obchodníci nesou i na tomto trhu nějaká zvláštní rizika, a to z jednoho podstatného důvodu: koncentrace kapitálu. Většina subjektů, které se na energetickém trhu pohybují, je natolik silná, že se nenechávají vláčet trhem, ale ovládají trh. To, co popisujete, je klasická pohádka o dokonalé konkurenci, jenže ta je právě na trhu s elektřinou (a energiemi obecně) v podstatě eliminována. Odběratel může mít stokrát zájem a chuť, nikdo s ním stejně napřímo obchodovat nebude, protože smlouvu na tak malé odběry se žádný dodavatel nebude namáhat uzavřít.

Kam tím směřuji? Máme-li problém a chceme-li jej řešit, víra nám nepomůže. Trh nesmí být účel sám o sobě, ale pouze nástroj. A jako každý nástroj musí být ovládán, kontrolován, seřizován. Trh a Obchod nejsou od Boha, jsou to účelové výtvory lidí. Když jsme je stvořili, tak je můžeme i přetvořit. Pokud nám neslouží, jsou k ničemu. A ony nám již neslouží, protože problémy spíše prohlubují, než by je řešili.

Kámen úrazu není v tom, že existuje nějaký Trh a Obchod a Burza, ale v tom, že se jim jako lidé přizpůsobujeme, místy abychom je přizpůsobovali my svým potřebám. Lpění na tom co fungovalo, a panická hrůza ze změny zavedených pořádků pro nás představují velké riziko.

Podmínkou přežití je adaptace. Sebe, i svých nástrojů. Jenže my odmítáme adaptovat své nástroje na změněné podmínky, a to se nám může ještě hodně vymstít.

10:41 pm, June 08, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Žádná krize se zatím nekoná a nepředpokládám, že by se to nějak apokalypticky vygradovalo během nejbližších pár let...

Vezměme to na příkladu ČR.

V roce 1994 si mohl průměrný Čech koupit za svůj měsíční plat 4.526 km jízdy v osobním autě (myšleno cena benzínu).
Dnes je to již 12.043 km! - a to je prosím prakticky srovnatelná výše s rokem 2007, kdy bylo dosaženo jen o něco větší maximum - 12.267km.

Takže i kdyby cena benzínu vzrostla relativně na 3násobek(!) co dnes, což by odpovídalo ceně ropy 600-700$/barel, jsme po stránce výdajů na osobní privátní dopravu v poměrech roku 1994. A pokud si vzpomínám, nikdo tehdá tenkrát v roce 1994 nad ropou nehořekoval...

O cosi hůře jsou na tom například v Německu... Rok 1999 (zavedení Euro9 = 65 tis.km, dnes = 47 tis.km.
Ale to se taky dá...

10:43 pm, June 08, 2008  
Anonymous Anonymous said...

tribun: S tak malým odběratelem přímo žádná elektrárna smlouvu neuzavře, protože to sebou nese obrovskou administrativní zátěž... a opět riziko. Defacto by obchodníci nevymizeli, jen by ti obchodníci byli zaměstnanci elektrárny, protože by se bez nich taky neobešla. Některé větší elektrárny mají své vlastní obchodníky, tradery - nikdy ale tito neprodávají té nejmenší drobotině. Pro elektrárnu je nejlepší a nejpohodlnější prodat celou svou produkci na x let dopředu jednomu či několika málo obchodníkům v kontraktech take or pay a o nic více, než o výrobu, se nestarat. Je to jejich volba.

10:49 pm, June 08, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Všichni tady celkem pochopitelně brbláte na kapitalismus a trh, ale zatím jsem od nikoho neslyšel nějakou reálně proveditelnou alternativu......

drak2 - to je dost povrchní pohled zaměřený na průvodní jevy, ne už na podstatu dějů a jejich výsledek , viz. jeden z mých příspěvků výše o chabém chápání úlohy trhu. Fakt je to boj s větrnými mlýny, dovzdělejte se, hoši, bez urážky...
K té dnešní inflační politice - samozřejmě není dobrá, na tom se shodneme, ale bohužel je vynucená mj. i ochranou lidí, kteří si zejména v USA (ale už i u nás) masově zvyšují svou životví úroveň úvěrem, proto v tomto bodě, i když by bylo z dlouhodobého pohledu potřebné dostat úrokové sazby rapidně nahoru, je to problematické kvůli okamžitému zaříznutí milionů nezodpovědných domácností, jejichž čisté úspory jsou v záporných hodnotách. To by hospodářství krátkodobě dostalo do kolen, a to si politik (což takový šéf centrální banky napůl je) nerad zatím představuje, ale v budoucnosti k tomu jako v 80. letech bude donucen.
Opravdu to není jednoduché a já bych prosil, abyste si nějaké základní pojednání o ekonomice přečetli, když už na tu oblast máte tak vyhraněné názory :-)

11:00 pm, June 08, 2008  
Blogger Tribun said...

ecstasy of gold, pokud o té alternativě nebudeme přemýšlet, tak ji nikdy nevymyslíme. A že nějakou alternativu potřebujeme je stále sjevnější a ani satelitní gheta a kilometry dálnic to nedokáží zakrýt.

Co se týče života na dluh souhlasím s vámi, že je to problém. Ale není to problém těch domácností, ale systému, který je využil pro své cíle a ty úvěry jim vnutil. Jak? Jednoduše, zneužil jejich slabosti a nevědomosti. Dnešní kapitalismus je založen na konzumu a konzum bez úvěru není možný. Již ve 30. letech 20. století v USA byla šetrnost považována za neamerickou vlastnost (kdo si ještě vzpomene na původní protestantský étos kapitalismu?) a lidé byli masivní reklamní kampaní přesvědčováni, aby utráceli, nakupovali, konzumovali...

Největší slabina (nebo je to záměrný cíl?) dnešního dominantního diskursu je v tom, že zaměňuje příčinu za následek, hledá kořeny problému mezi jejich důsledky a vůbec se snaží zmanipulovat lidi tak, aby se cítili vinni tím, čeho jsou obětí.

8:00 am, June 09, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Když neuspěl Borek jako jednotlivec, tak se tady objeví jak na povel hned celá skupinka podobně smýšlejících a spolupracujících ve směru rozbití diskuse. .... tenhle scénář rozbíječů diskusí už jsem viděl někde popsaný a zadokumentovaný.

8:27 am, June 09, 2008  
Blogger Tribun said...

Samozřejmě "zjevnější". Omlouvám se za překlep.

10:50 am, June 09, 2008  
Anonymous Anonymous said...

tribun -
Všechno se dá svádět na nějaký vyšší systém, ale každá věc má svá pozitiva a svá negativa.
Úvěr je užitečná věc, ale jen pro člověka, který ho dokáže rozumně využít. Nelze úvěrem financovat okamžitou spotřebu nebo spotřebu vůbec. Tady je zase problém v tom, že mnoho lidí je hloupých anebo nevzdělaných a důsledky svého jednání nedokáží domyslet. A zájem věřitele samozřejmě není dlužníka nákladně charitativně dovzdělat, ale logicky uzavřít obchod.
Ale ten problém je řešitelný pouze na individuální úrovni toho dlužníka. Nebyl by přece dobrý princip, že bychom kvůli potenciální hlouposti a nevzdělanosti jistých jedinců zrušili používání užitečného nástroje.
Nešikovný člověk se může zabít i tupým jídelním nožem nebo vidličkou, a tak je to se vším :-) Z toho přece není možné vinit ty nástroje nebo nějaký celý systém...
Lidé musí sami jednat ve svém zájmu a nespoléhat se na nějakou vyšší ochrannou ruku, Boha nebo třeba spásný systém.

11:34 am, June 09, 2008  
Blogger Tribun said...

ecstasy, mně by úplně stačilo, kdyby někdo dohlédl na to a zajistil, aby takovým trdlům různí vykukové necpali atypicky upravený nůž do ruky s tím, že je to drbátko. To je celé.

12:25 pm, June 09, 2008  
Anonymous Anonymous said...

http://zpravy.idnes.cz/usa-utraceji-za-zbrane-nejvic-od-druhe-svetove-valky-f9q-/zahranicni.asp?c=A080609_113804_zahranicni_tha - o čem to asi svědčí?

1:00 pm, June 09, 2008  
Anonymous Anonymous said...

To Che: O kapík nebo socík přece vůbec nejde, ale o to, jestli a jak to bude fungovat dál! A jak se co nezývá je celkem jedno. Pořád mám pocit, že buď to bude fungovat všude nebo nikde.

1:03 pm, June 09, 2008  
Blogger ond said...

to jura: chel by si takú príjemnú diskusiu v ktorej každý súhlasí,že kapitalizmus je na hovno a zachrání nás ...(ešte nevieme čo alebo kto),trh tu bude bez ohľadu na naše želania alebo priania.

1:25 pm, June 09, 2008  
Anonymous Anonymous said...

tribun - To by možná bylo teoreticky pěkné, ale moc si v praxi nedokážu představit, jak ochránit člověka před sebou samým. A otázka je, jestli by o to ten člověk vůbec stál... (jinak je tu řeč hlavně o rozšířeném hypotečním úvěru, čili o nějaké lichvě nebo různých Providentech, apod. se nebavím, to je potřeba tvrdě regulovat nebo zakázat)

1:45 pm, June 09, 2008  
Anonymous Anonymous said...

To Tim - MF (i) DNES je samej kec.

- Na jménu zaleží, jinak dojde ke zmatení jazyků jako na Babylonské věži.
A pokud to co tu dneska je nazveme jako kapík pak je jasné, že mele z posledního.
U toho druhého je to s náplní pojmu složitější, navíc se tam s nečistým úmyslem schválně mlží.

3:45 pm, June 09, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Ono se Nám ve světě hýbe věcí , ale tady u nás v české kotlině , kde vládne ráj a blahobyt je takřka úplně vše důležité úplně naopak .
Bohužel v upozornění na základní problémy dnešního světa máme přes naše růžové brýle zpoždění cca 4 - 5 let , oproti civilizovanému světu .
Bohužel Dnes Hned Lid Denně klame a zásadní problémy se prostě nepřipouští na stůl , a když už musí tak s patřičným zdůvodněním od vyučených idiotů - pardon ekonomů , kteří nám sice říkají něco úplně jiného než před dvěma roky , ale to je tak dávno , že se na to nikdo nemůže pamatovat .
Schválně kolik médií se vážně zabývalo faktem , že se dnes již nevyplatí dovážet hutní výrobky z Číny do USA , protože je doprava tak drahá , že se začlo s oprašováním hutí v US a zbytek vozí z Evropy ( přeci jen je to přes Atlantik půl cesty než přez Pacifik )
A pak že cena ropou neléčí !
I když musím konstatovat , že je to proto , že dnešní lodě jsou stavěné na rychlé dodání a nikoli na dodání za nejmenších nákladů .
Jo jo svět se nám opět začíná zvětšovat , asi už nebude tak lukrativní dovážet letecky řezané květiny z Tansánie a Keni či maso z Argentiny a Nového Zélandu !
Chtělo by se říci hurá , rozum z donucení začíná vítězit , i když než se tady u Nás rozvine debata a´la Velká Británie o lokálních ekonomikách ... to bude ještě bolet.

Jo ještě ke kapíku , trh byl na místě zvaném třeba Praha již před několika tisíci let , mám kamaráda ,který bydlí v obci prokazatelně obývané 15 - 18 tisíc let a v okolí zcela určitě také někde byl trh , tak co blbnete trh tady byl od nepaměti .
Ale , trh tvořilo stovky až tisíce trhovců zatímco nás trhají vždy 2 až 5 podle segmentu trhu ! A to je ten problém , protože neplatí základní podmínka pro fungování trhu ! Není dost trhovců !

7:01 pm, June 09, 2008  
Anonymous Anonymous said...

ad gregario:
Konečně tu někdo vystupuje z pozice zdravého rozumu.
Kdekdo z dnešních ekonomů se odvolává na citáty z Adama Smitha vytržené z kontextu, aniž by brali v úvahu, že rozptýlení vlastníci jeho doby (konec 18. století) byli něco úplně jiného než dnešní monopoly.
Od Thomase Jeffersona přes senátora Shermana až po Davida Eisenhowera řada význačných Američanů varovala a podle možností i bojovala proti nadvládě amerických monopolů nad demokracií založenou na autentických amerických hodnotách, která v jejich pojetí znamenala způsob samosprávy spousty malých rozptýlených rovnoprávných a podobně velkých (spíš malých) vlastníků. Pro ně byl trh skutečně místem výměny reálných hodnot.
Jak už tu někdo řekl, trh ve smyslu Adama Smitha nikdo pochopitelně rušit nechce. Ale prodávat máslo z mléka krávy, která se ještě ani nenarodila - to je absurdní zvrácenost.
BTW, Praha v 10. století byla význačným trhem s otroky... Už tehdy naši předkové (slovanští!!! žádní germánští cizáci!) dokázali vydělávat na čemkoli - včetně prodeje svých sousedů arabským a franským obchodníkům do otroctví... Asi i proto germánský základ slov "Slovan" a "otrok" (anglicky Slav a slave, německy Slawe a Sklave) zní stejně. Zdá se, že příslušné geny ze zdejší populace ani náhodou nevymizely... a to nejen ty kšeftařské, ale ani ty otrocké...

9:39 pm, June 09, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Ach jo :-/// soudruhu kalousi...
Vy trpíte jakousi chimérou a myslíte si, že umíte posoudit efektivnost trhu (nebo co to vůbec tou svou optikou posuzujete - asi spravedlnost, že :-)
Vám uniká, že do dnešní podoby se společnost a trh jako nástroj co nejefektivnějšího naplnění materiálních potřeb vyvinuli přirozeným vývojem.
Co vám dává důvod si myslet, že vy jako jednotlivec nebo nějakých pár "význačných" Američanů víte, co je pro celou společnost nebo fungování trhu lepší, efektivnější...? Jak si můžete být jistý, že dnešní stav modifikovaný vašimi "návrhy" by byl lepší?
Lidé jsou zhýčkaní plody technologického vývoje, který hlavně díky evoluci trhu a koncentraci výroby a kapitálu urazil za poslední staletí dlouhou cestu a se slzami v očích vzpomínají na dobu Adama Smitha :-))

Opravdu úsměvné. A co takhle středověk? Hmmm? Byly nízké daně. Desátky, ne? :-) Každý byl soběstačný, potraviny si pěstoval, zvěř lovil, chatrč stavěl vlastníma rukama, celý den pletl košíky či co, přebytky tržně směňoval, no kouzelné :-) Akorát mám dojem, že v té době by dnešní homo politicus, nepraktický neduživý kecalista a zastánce spravedlivé společnosti nepřežil ani jediný den :-)
Opravdu je to marný. Kdyby blbost nadnášela, někteří pisatelé by se tady vznášeli jako holubičky.
Howgh.

10:58 pm, June 09, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Stručné zhrnutie:

ecstasy, 12:30 PM, June 08, 2008

"Jedna z podstatných příčin (mimo např. velkou podinvestovanost těžebního sektoru obecně v posledních 30 letech - kapitál se hrnul do IT a nemovitostí) je politika nízkých úrokových sazeb centrálních bank vedoucí k svižné emisi peněz, které logicky mají tendenci se někam upíchnout a pak vznikají i přechodné bubliny (internetová, komoditní, nemovitostní...). Tyto děje nejsou důkazem odsouzenosti toho "zločinného kapitalismu" k zániku (jak ze sebe každý kovaný komunista bez váhání vychrlí), ale konrétním důsledkem konkrétní lidské chyby + důsledek fáze hospodářského cyklu... Tato inflační politika je dlouhodobě neudržitelná a bude korigována jako v 80. letech, když přišel Volker."

na porovnanie

ecstasy, 10:58 PM, June 09, 2008

"Vám uniká, že do dnešní podoby se společnost a trh jako nástroj co nejefektivnějšího naplnění materiálních potřeb vyvinuli přirozeným vývojem.
Co vám dává důvod si myslet, že vy jako jednotlivec nebo nějakých pár "význačných" Američanů víte, co je pro celou společnost nebo fungování trhu lepší, efektivnější...? Jak si můžete být jistý, že dnešní stav modifikovaný vašimi "návrhy" by byl lepší?
Lidé jsou zhýčkaní plody technologického vývoje, který hlavně díky evoluci trhu a koncentraci výroby a kapitálu urazil za poslední staletí dlouhou cestu a se slzami v očích vzpomínají na dobu Adama Smitha :-))"


Tak pozor páni, z uvedeného pre mňa vyplýva, že len tí, ktorí robia chyby, najlepšie vedia, ako a kde ich robia, takže len oni majú právo ich "naprávať", ostatní držme hubu a krok.

9:19 am, June 10, 2008  
Anonymous Anonymous said...

ad ecstasy:
To co předvádíte je víra. Náboženská nebo ideologická víra v trh.

"jednotlivec nebo nějakých pár "význačných" Američanů víte, co je pro celou společnost nebo fungování trhu lepší"

Vy tvrdíte, že nejsme schopni zjistit, co je nejlepší, ale zato přesně víme, že trh nám právě to nejlepší dává. Takové tvrzení není nijak ověřitelné nebo vyvratilelné, nemá to nic společného s vědou. Je to náboženské dogma, které lze jen jako celek přijmout nebo odmítnout, a to ne na základě racionálních důvodů.

"Kdyby blbost nadnášela, někteří pisatelé by se tady vznášeli jako holubičky."
Souhlasím. Jen se my dva pravděpodobně neshodneme na tom, kdo by se tady nadnášel.

sigil

9:55 am, June 10, 2008  
Blogger Tribun said...

Nejsme schopni zjistit, co je nejlepší, ale zato přesně víme, že trh nám právě to nejlepší dává. - sigile, to je geniální vystižení podstaty myšlení některých lidí a jeho absurdity.

* * *

Ale s dovolením se vrátím k tématu, či alespoň na dohled od něj. To, co mi "nedá spát", je otázka závislosti Evropy na ropě. Jak velký pokles dodávek si může Evropa dovolit, aniž by došlo k totálnímu kolapsu? (Předpokládejme nyní optimisticky, že sociální nepokoje, způsobeném snížením luxusu, jako je individuální doprava a libovolné cestování odkudkoliv kamkoliv, se nějakým způsobem podaří zvládnout).

Jaký podíl spotřeby ropy padá na výrobu pohoných hmot? Relativně dost energie jsme schopni získat například z jádra, máme hustou síť železnic, pokud bychom spotřebu PHM omezili pouze pro primární zemědělskou produkci, jak moc se sníží naše závislost na ropě? Toto je samozřejmě pouze příklad, není to komplexní hodnocení situace, doufám, že se ostatní "chytí" a tuto teorii rozvinou (třeba i v tom smyslu, že jí vyvrátí).

* * *

Jaké další vlivy může mít klesající dostupnost ropy na (globální) ekonomiku? Již nyní se rostoucí přepravní náklady začínají projevovat v případech návratu výroby blíže ke spotřebiteli. Je možno očekávat, že se tento tlak ještě vystupňuje a že by mohl vést až k zastavení současné štvanice za nižšími mzdovými náklady a nesmyslného převážení surovin a produktů tam a zpět přes celou planetu? Nemohl by se nedostatek ropy nakonec projevit pozitivně v tom, že by se na Západ vrátila výroba tovaru, který je dnes dominantně vyráběn například v Číně? A jaký by to mohlo mít naopak dopad na Čínu?

Otázek mnoho, odpovědí poskrovnu, já vím. Ale když se nezeptáme, tak se odpověď nikdy nedozvíme.

10:56 am, June 10, 2008  
Anonymous Anonymous said...

anonym - Nevím, na co těmi 2 srovnáními chceš poukázat, formuluj své myšlenky prosím SROZUMITELNĚ. Jestli tam má být nějaký rozpor, tak já ho tam nevidím. Samozřejmě s velkou dávkou snahy a nepochopení se dá dojít předem k nějakému výsledku a je možné zesměšnit cokoliv, ale ten smysl mi fakt uniká... :-)

druhý anonym (sigil) - Do mých (zřejmě už tak nepohodlných) výroků jste si přimíchal své vlastní vývody a Freudovské asociace, které jsem nikdy neřekl...

Jdu dělat něco užitečnějšího, než marně bojovat s předpojatostí, hloupostí a neporozuměním základním principům.

Sbohem :-)

11:21 am, June 10, 2008  
Blogger krygol said...

mám také 2 veci.
1. Neivem prečo sa tu stotožňuej pojem kapík a trh. Podľa mňa kapík s trhom dnes už nemá nič spoločné. Alebo teda s trhom, ktorý sa tu vyvíjal niekolko sto(tisíc?)ročí. Ak by ste ešte pred cca 100 rokmi prišli na trh s tým, že na druhý rok sa mi narodí žriebä zaplať mi zaňho už teraz asi by Vás akurát tak vysmiali. Dnes je to bežné a dokonca môžete predávať aj to, čo viete, že sa nikdy nevyrobí a nikdy to nikto nebude potrebovať.

2. A to súvisí s 1. Peniaze dnes neslúžia k tomu na čo boli určené a už vôbec nie sú ničím kryté. Prvotnou úlohou peňazí bolo pomôcť pri výmene tovarov. Peniaze boli kryté tovarom, ktorý sa vymieňal. Ten tovar reálne existoval. Dnes sú peniaze zdrapom papira a niekedy ani to nie. Čoraz častejšie sú iba číslom v databáze počítača. Obchoduje sa s kukuricou, ktorá ešte nebola zasiatá, s mliekom od kray, ktorá sa ešte nanarodila, s ropou, ktorá sa ešte nobjavila a pod. Preto môže hocijaký výkrik nejaké blázna zmeniť cenu komodity. Preto sa tomu hovori ponuka, lebo ponúkaš niečo čo máš a nie niečo čo možno budeš mať za 2 roky.
Mám tanker plný ropy za cenu xy. Chceš? Zaplať a ber. Mám sklad plný pšenice za xy. Chceš? Zaplať a ber. (Smozrejme je možné jednanie o cene). Takto fungoval trh storočia prečo by nemohol aj ďalej? U niektorých tovarov, ako spomínanné energe to možné nie je, ale to sú výnimky.

12:41 pm, June 10, 2008  
Blogger Marek Malina said...

http://aktualne.centrum.cz/zahranici/evropa/clanek.phtml?id=607742

http://aktualne.centrum.cz/zahranici/evropa/clanek.phtml?id=607704

hmm....

4:10 pm, June 10, 2008  
Anonymous Anonymous said...

1) U lokálního trhu nejsou externality problémem. Dnes jsou však na základě přesunutí negativních externatlit na někoho jiného založená celá odvětví.
Zisk získá globální podnikatel. Ale povinnost budovat a udržovat silniční síť stát, aby podnik začal v konkrétním městě město zadotuje průmylovou zónu, my všichni platíme ze zdravotního pojištění náklady za nehody vyplývající ze zvýšeného provozu, ...

2. Trh potřebuje ke své efektivitě prostředek směny. Současný způsob tvorby tohoto "prostředku směny" je podle analýz tím průserem, jehož plody budeme na sestupné spirále řešit.

8:23 pm, June 10, 2008  
Blogger jamesxxl said...

Jen takovou poznámku. Když čtu diskuzi na oil drumu, vede se tam více věcně, tady to začíná být hodně o ideologii, vzájemném urážení atd, asi typická česká vlastnost.

10:28 pm, June 10, 2008  
Blogger jamesxxl said...

Pěkný přehled 80 zemí s produkcí, spotřebou, exportem/importem ropy (z oil drum)

http://mazamascience.com/OilExport/

11:06 pm, June 10, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Krygole - přesně tak kapík, se nerovná trhu. Těm co to zaměňují doporučuji objasnit si co to je společenskoekonomická formace.

9:14 am, June 11, 2008  
Anonymous Anonymous said...

200 až 250 dolarů za barel ropy možná už do roka (dle některých odhadů). Má někdo představu jaký vliv to bude mít na naše hospodářství? Postihne nás hospodářská krize, nebo to naše ekonomika ještě ustojí a nějaký čas se to udrží na současný úrovni? Já představu nemám, proto se ptám.

Některý asijský země chtěj začít pod tlakem ulice cenu benzínu uměle snižovat dotacemi ze státního rozpočtu, jiný asijský země chtěj naopak dotace na benzín rušit. Celosvětová spotřeba ropy dál roste, ale ten růst začíná už mírně klesat. Předpokládám, že na dvoustovce by začala rychle klesat i spotřeba. Hospodářská recese, ale nikoliv úplný kolaps, by nám snad i prospěla, v mainstream médiích by se začalo pravidelně psát o ropnym zlomu a mnoho lidí tady v Česku by pochopilo v jaký jsme situaci a začalo by se na život po ropnym zlomu připravovat, takže bychom se vyhnuli totálnímu rozvratu a chaosu až dopadnem tvrdě na zem. Ale to jsou jen takový bláhový naděje, nakonec bude všechno stejně jinak.

http://ekonomika.ihned.cz/c1-25379950-jiz-za-rok-250-dolaru-za-barel-ropy-tvrdi-rusky-gazprom

11:22 am, June 11, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Alexej Miller (generální ředitel Gazpromu) mluvil i o plynu http://www.ng.ru/economics/2008-06-11/1_gazprom.html?mthree=1. Gazprom předpovídal na konec letošního roku cenu 400 USD/1000m3, ovšem už nyní se plyn prodává za 410 USD.

Obzvlášť zajímavé je zdůvodnění růstu cen. Alexej Miller tvrdí, že za růst cen může politika USA, EU a Číny směřující k diversifikaci zdrojů (rozuměj obejití Ruska). Díky snaze těchto mocností nakupovat plyn přímo od středoasijských zemí bez ruského prostřednictví vznikl ve střední Asii tlak na růst cen, a Gazprom musel přistoupit na platbu za "středoevropské" ceny (až od začátku roku 2009, takže tady ne úplně vše hraje). Přestože dosud neexistují plynovody, které by ruské území obcházely, smlouvy se uzavírají dopředu a s platností na mnoho let - výsledkem je konkurence zákazníků ve střední Asii vedoucí k okamžitému růstu cen, ovšem bez možnosti okamžitě odebírat zboží.

sigil

2:06 pm, June 11, 2008  
Anonymous Anonymous said...

-

5:20 pm, June 11, 2008  
Anonymous Anonymous said...

-

5:20 pm, June 11, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Zásoby ropy klesly o 4.6 mb/ týden a jsou na dolní hranici 5ti letého průměru. Při tomto vývoji to bude z hlediska cen velmi horká zima, jinak ale asi dost studená.

Dovoz je za poslední 4 týdny přes 800 000 bd pod průměrem stejného období 2007.

5:34 pm, June 11, 2008  
Anonymous Anonymous said...

chtěl jsem se zeptat zda nekdo planuje preklad napriklad manualu pro města zmeny do cestiny ?
http://transitionnetwork.org/Primer/TransitionInitiativesPrimer.pdf

vytvoreni prekladu bych podporil i financne a pote distribuci kopií na lokální úrovni
sídliště není nejlepší místo pro změnu, ale nikdy neříkej nikdy

5:41 pm, June 11, 2008  
Anonymous Anonymous said...

ad alex:
Pošlete mi prosím spojení na Vás na e-mail Jindrich.Kalous@gmail.com, ať Vám k Vašemu návrhu mohu napsat více.

5:49 pm, June 11, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Já si ten dokument zatím projdu, ale teď toho mám tolik, že nevím, kde mi hlava stojí. Případně bych taky spoluobčanům v obci nějaké základní info rozdal - uvidíme jestli se někdo probere - moc bych na to nesázel, ale zkusit je to potřeba.

Tak už to máme tady - první mrtví.

http://ekonomika.ihned.cz/c1-25406810-prvni-mrtvi-kvuli-ropne-blokade-dva-ridici-kamionu

6:14 pm, June 11, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Dnes padne 140$/barel, mozna i 142$/barel. Cejtim to v kostech. V USA je teprve puldruhy a uz je tam skoro 138$...

7:26 pm, June 11, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Jde to pěkně do .......

Ropa 137.60, ale masivní zdražení benzínu, dnes na burze + 5.5% - to nepamatuji - cena už je přes 3.50 za galon a pšenice šla o limit nahoru.

Dow Jones -170.

7:39 pm, June 11, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Tak tu su prve vysledky ropneho soku ...aj ked predpokladám, že je to trochu prehnane
http://www.sme.sk/c/3922773/Turecki-polnohospodari-vymienaju-traktory-za-osly.html

8:30 pm, June 11, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Více oslů = menší poptávka po ropě = nižší cena ropy. Přes 140 to dnes nepůjde :-)

9:09 pm, June 11, 2008  
Blogger ErikTata said...

No, zavírala dnes na 136,67, ale i to není málo.
Nevěřil jsem svým očím, ale článek o ropě už má i super.cz.
http://www.super.cz/moc-a-penize/23756-hrozi-nam-nekoncici-valka-kvuli-rope.html
Tak teď už to budou vědět i ti, co neumí číst.

10:16 pm, June 11, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Já bych s těmi 140 - 150 za sud počkal na první Katrinu.

10:25 pm, June 11, 2008  
Blogger Jaroslav Škývara said...

Nemyslí, že by cena čekala na další Katrinu, tzv. všemocný trh si nenechá ujít šanci si najít reálnější cenovou hladinu nejvíce užívané světové suroviny. Osobně to vítám, protože bude více slyšet hlasy o nutnosti přechodu na nízkoenergetickou společnost a regionální rozvoj. Jinými slovy odklon od vzývané dojné krávy globální ekonomiky, k regionální ekonomice plné bohatosti možností.

11:47 pm, June 11, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Já bych to viděl tak, že se blíží americké prezidentské volby, tak možná ještě před nimi bude chtít Jirka Křovák ukázat američanům na příkladu vojenského napadení Íránu, že mu záleží na dodávkách energie pro USA z této oblasti (Írák a Kuvajt už jsou "jejich"). A podle výdajů USA na zbrojení tomu vše nasvědčuje. Ale to by pak zase ropa pořádně stoupla, takže uvidíme tak do října. Jinak by byla zajímavá taky mapka nejen exportu ropy za den, ale ropných zásob celkově.

7:35 am, June 12, 2008  
Anonymous Anonymous said...

O těch zásobách se tu už psalo Time, včetně konstatování, že věrohodné údaje neexistují.

8:21 am, June 12, 2008  
Anonymous Anonymous said...

to Alex: O Transition towns bude cca za týden přednáška v Hostětíně v rámci Evropské konvergence Permakutlury v Hostětíně - Sobota 21.6. 10.00 – 12.30 Transition Towns – projekt Města v přeměně
(přednášky jsou otevřeny veřejnosti)

Koordinuje to Pavla Sedláčková - pavla@permakultura.cz .... zkus se domluvit s ní, jestli o někom neví.

11:58 am, June 12, 2008  
Anonymous Anonymous said...

peknej clanek, takovej do hospody pro pochopeni

http://strnadel.blog.idnes.cz/c/38907/ropni-experti.html

12:05 pm, June 12, 2008  
Blogger Unknown said...

USA na Írán nikdy nezaútočí, protože:

A) - Bushova vláda už nemá podporu americký veřejnosti, další válka by byla v USA značně nepopulární a Republikáni by prohráli prezidentský volby. B) - skončilo by to ještě horšim masakrem než v Iráku, protože ačkoliv Íránci svý vlastní islamisty taky nemusí, tak na Američany by se dívali pouze jako na okupanty. C) - pravděpodobně by vypuklo obrovské protiamerické povstání šiitů v Iráku, dodávky irácké ropy na světový trh by se zastavily nebo výrazně omezily. D) - cena ropy by vylétla do nebeských výšin (a nikoliv krátkodobě), dodávky íránské ropy na světový trh by se zastavily nebo vyrázně omezily, světová ekonomika by se mohla ocitnout v recesi.

A tohle Bush nikdy riskovat nebude, poučil se (doufám) z Iráku.

1:16 pm, June 12, 2008  
Anonymous Anonymous said...

rockatansky, obávam sa že všetky dôvody proti, ktoré si uviedol môžu tak isto byť dôvody na útok.

2:17 pm, June 12, 2008  
Blogger Unknown said...

rockatansky: Když nezaútočí USA, tak si to vezme na triko Izrael. Loni už si vyzkoušeli s Libanonem na jakej způsob boje by se asi tak měli připravit.

3:11 pm, June 12, 2008  
Blogger Unknown said...

Je rozdíl mezi útokem (myšleno masivní vojenská invaze za účelem svržení íránské vlády) a několika leteckými nálety na konkrétní cíle za účelem zničení jakýchsi komplexů. Nálety asi ano, ať už si to vezme na triko Izrael nebo USA, ale americká pozemní invaze (jak bylo taky svého času vyhrožováno) v žádnym případě.

Sledujete dění ve Španělsku? Pár dní blokád a už jsou v některých oblastech vyprázdněný supermarkety. Od pondělí budou stávkovat i řidiči ve Francii a Belgii.

4:28 pm, June 12, 2008  
Anonymous Anonymous said...

To ananymous:
Opravdu jsem se pobavil - stručně jasně, výstižně :-):-):-).

Pokud souhlasíte, tak autorovi zvyšte karmu :-).

http://strnadel.blog.idnes.cz/c/38907/ropni-experti.html

5:17 pm, June 12, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Promiňte , chtěl jsem odepsat dříve ale moderní technika má svou přesně spočtenou dobu funkčnosti cca 2 roky a 2 měsíce , pak patří na skládku a ten který vyrábí věci co vydrží podstatně déle je prostě trouba jehož semele kolo dějin .
Přiznávám , že mne vcelku nebere jak stoupá cena ropy , ale jsem úplně mimo z toho v jak zmanipulovaném světě žijeme , jak důsledně je tato manipulace udržována , jak důsledně jsou psány zákony které vyhovují pár obrům na trhu a jaké mají dopady dolů ... , fuj kdo by koukal do stoupy!
Ano ti obři jsou šikovní , zaplatí si politiky , ti dodají zákony v případě potřeby dodají policii atd... Noviny píší , jak obři potřebují ( viz nyní Lékó již neposlušný Kellnerovi atd.)
Sám jsem zvědavý ,jak dlouho bude ve funkci jako president USA Obama , protože takový průšvih jaký představuje naposledy řešili s Kennedym ... , to je přece neslýchané vybrat si na volební kampaň ve sbírce ! jak nebo čím bude řízený ?! Jo Bushové to je jiné kafe , ti poslouchali jako hodinky .
A tohle všechno znásilňování demokracie se naplno projevuje u nás .
Neznám tak demokratickou část světa o které se tak málo hovoří( snad s výjimkou Švýcarska či Velké Británie ), jako je nejstarší část USA ( staré anglické kolonie )a jsem velice zvědavý na způsob řešení problémů které si tam zvolí.
Ale proč ten sáhodlouhý úvod ,
-nedá se očekávat žádná pomoc od médií při nastolování otázek a hlavně odpovědí o postfosilním světě energií
-nedá se čekat žádná pomoc od vládnoucí garnitury v tomtéž
-můžeme si pomoci sami , tím že budeme kultivovat a připravovat prostředí , ve kterém se pohybujeme a žijeme
- můžeme si pomoci tím , že budeme vyvíjet silový nátlak na vládu a poslance = soudy , i když je jasné jak první roky budou případné soudy dopadat
-můžeme se sdružovat do různých ringů , společenství či družstev ... třeba tak jak jich jsou plny Spojené Státy
- nebo se můžeme odstěhovat do Amazonského pralesa , tedy jestli ho nevykácí , dá se předpokládat , že tam bude život pokračovat v zaběhlých kolejích ...

Takže můžeme očekávat nulovou nebo zápornou pomoc Policie - je zvláštní , ale ve Státech je třeba krádež na farmě či poli , pastvině trestána nesrovnatelně tvrději než u nás , takřka na úrovni pokusu o zabití či zabití - proč asi ? Dědictví Divokého západu je dodnes platné ! Farmář se nemůže pohybovat najednou na několika km čtverečních !
Ale jaké postupné kroky vše asi zahájí ?

Takže zkusme vypracovat společně určitý sled , třeba :

- cena ropy stoupá
- postupně začnou mít problémy služby které nejsou k ničemu potřeba , cestovní ruch , hotely , restaurace ...
- lidé ve stále větší míře budou omezovat cestování za prací do vzdálenějších měst
- problémy začnou dusit sektor přímo spojený s osobní automobilovou dopravou
- značně se zúží množství přepravovaného materiálu , takže autodopravci a jejich podpora
- klesne množství vybraných daní , což způsobí pokles výše zajišťovaných služeb státu - životní prostředí , silnice , knihovny , divadla
- začnou být zavírána různá obchodní centra na vzdálených okrajích větších měst

Ještě stále je možno běžně nakupovat PHM u benzinových pump

Rozevřou se obří nůžky mezi lidmi ,
obrovské množství těch , kteří nebudou moci jak splácet všeliké půjčky a hypotéky půjdou , kam ...
Problém bude , že z nich značná část bude střední třída ze sektorů výše jmenovaných !

- poklesne výroba ve všech sektorech , které mají co do činění s ropou ( plasty , hnojiva , chemie , léčiva ...)
- bude stoupat potřeba lidské síly v zemědělství = herbicidy budou jak dřív na ruční pohon

Neznámé :
- nedá se odhadnout na jaké úrovni bude zásobení elektřinou
- nedá se odhadnout co budou dělat obyvatelé panelákových sídlišť - zčásti návrat na venkov , pomoc na zahrádce v předměstí . Nebo bude run na venkov ? Tj. loupeživé nájezdy pro potravu ?
- nedá se odhadnout v jaké posici bude armáda nebo policie - budou víc jak žoldáci nebo víc jak občané ?

Prosím vezměte druhou polovinu mého výtvoru coby open source a zkusme doplnit mozaiku ( naprosto neúplnou )
Pak by jsme se mohli dobrat k prioritám , které nás čeká postupně naplnit . Priority se stanou důležitými body ke kterým by bylo dobré směřovat .

6:39 pm, June 12, 2008  
Blogger 6810 said...

Je třeba si uvědomit, že bude velkou úlohu hrát lidský faktor - tedy nenažranost, sobectví a snaha zachránit sám sebe na prvním místě. Všechno co píšeš asi může nastat, ale ještě mnohem dříve nastane chaos a rabování, protože rovnováha tohoto systému je velmi křehká. Podívej se, co se děje teď ve Španělsku a to je jen "blbá" stávka kamionů - lidi skupují potraviny, benzín a už se i zabíjejí...Jak to asi bude vypadat, až i obyčejný občan, obyvatel sídliště pochopí, že to není jenom přechodný problém a že ten benzín za xx Kč už v pondělí nebude, že ten rohlík už nelze koupit nebo jen velmi draho...
První, co příjde na řadu je přídělový systém na palivo - takový plán normálně existuje, má ho každá vláda a je volně přístupný na internetu - doporučuji přečíst - jsou tam dokonce přesně vyjmenovány pumpy, které budou dostávat příděly, kdo bude upřednostněn atd. problém je v tom, že tato studie počítá pouze s dočasnou krizí dodávek paliv. Nikdo nikdy neplánoval a ani si nepředstavoval, že ta krize bude vyvolána nadostatkem suroviny nebo šílenou cenou. Na to nejsou plány...Jak to asi bude vypadat, až lidi pochopí, že už to není legrace? Já říkám, že občanské nepokoje a rabování a zabíjení je otázka několika dnů, pokud dojde k většímu výpadku dodávek nebo prudkému nárůstu cen čehokoli.

9:26 pm, June 12, 2008  
Anonymous Anonymous said...

to gregario: Nechci programovat černé události, které se mohou stát. To je totiž přitahuje.

Navíc není jisté, podle kterého scénáře se mocní rozhodnou události ovlivňovat (jsou mezi nimi o tom spory)

Raději se tak zaměřuju na plánování proplutí těmi rozbouřenými vodami.

Nezávisle na nakonec jimi zvoleném scénáři je jasná jediná věc. Je potřeba jít jinam, než kde nás tito mocní chtějí mít (nejlépe o 180°)

Obecně oni chtějí závislé lidi. Tj. je potřeba být nezávislý (i energeticky). Chtějí kontrolovat lidem přísun potravy. Tj. doporučuji pěstovat si vlastní. Chtějí lidi ustrašené - ti se snadněji kontrolují, dokonce se podle psychologů dá pomocí prožitého utrpení lidi programovat (viz. některé sekty, zneužívané děti a 11.9.2001). Takže bacha na horory, katastrofické filmy a třeba i rozehrávání situací co by bylo, kdyby stál benzín 80 Kč. Naordinovat si cvičně pár bobříků odvahy, ...
Chtějí lidi izolované a bez kořenů (zase se s nimi lépe manipuluje). Tj. je potřeba se sdružovat a hledat spojení se svou minulostí a místem, kde žijete. Chtějí kontrolovat lidem přísun informací (televizní kultura, ....).

Pro sebe si to musí každý upravit dle svého založení, preferencí a možností. ... a pak reagovat na vziklou situaci... s tím, že štěstí přeje připraveným.

11:05 pm, June 12, 2008  
Anonymous Anonymous said...

to Gregario: určitě bude velmi záležet jak se bude vyvíjet situace v blízkém i dalekém zahraničí. v první a velmi blízké době by se třeba mohl projevit výpadek v zásobování zeleninou a ovocem, které pochází ze Španělska vzrůstem cen těchto potravin.

výpadky všeho budou postupem času narůstat, porostou ceny nezbytných lidských potřeb a to se projeví nejprve na chudším obyvatelstvu. celkově budou jako první nejvíce postiženi chudí, menšiny, nemocní a staří. u starých lidí bude situace o to horší pokud nenají silné rodinné zázemí.
levná energie držící jako berlička nad vodou zástupy nemocných a starých lidí najednou nebude pro všechny a může dojít k tomu že nebudeme schopni zastavit to co se v přírodě děje den co den – v dokumentech o zvířatech se tomu říká „neúprosný zákon přírody“.


závěrem bych chtěl jen dodat, že určité zkušenosti ze stavu krajní nouze můžeme čerpat ze zkušeností lidí při blokádě Leningradu za druhé světové války. Všichni tam museli pracovat, vyjmuty z toho byly jen děti do /tuším/ osmi let. Vše na příděl. Jako první umírali nemocní a staří....
L.

http://www.palba.cz/viewtopic.php?p=25765

8:31 am, June 13, 2008  
Anonymous Anonymous said...

http://www.e15.cz/udalosti/uhli-je-malo-bude-se-drazit-31368/

9:17 am, June 13, 2008  
Blogger Unknown said...

Blokáda Leningradu (z odkazu od L. - palba.cz):

Obrovským způsobem vzrostl počet krádeží a vražd pro potravinové lístky. Z ulic a bytů zmizeli psi, kočky a veškerá zvířata (snad i potkani). Množili se útoky na obchody, vozy s chlebem a na pekárny. Zaznamenán je i případ, kdy drožkáři padl kůň, lidé se seběhli se sekerami a noži, koně rozřezali a odnesly domů. Za kanibalismus pak v drtivé většině Vojenské tribunály vynášely rozsudky smrti a zabrání majetku. Zaznamenány jsou též popravy řidičů nákladních vozů,kteří si odsypali trochu obilí z pytlů, které vozily přez Ladožské jezero. Jídlo bylo v té době cenější než zlato...

1:28 pm, June 14, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Česmad chce schůzku s Topolánkem

Čeští silniční dopravci se chtějí sejít s premiérem Mirkem Topolánkem a jednat s ním o možnostech řešení krize v dopravě, kterou způsobuje drahá nafta a také silná koruna. ČTK to řekl mluvčí sdružení Česmad Bohemia Martin Felix s tím, že dopis premiérovi odeslali v pátek. "Jsme si vědomi toho, že systémovým řešením by bylo promítnutí zvýšených nákladů do cen. To je ale na konkurenčním trhu problematické," řekl Felix.

Mezi možná řešení, se která hodlá Česmad navrhovat, je například návrh na vrácení části spotřební daně z pohonných hmot, slevy na mýtném, dotace na obnovu vozového parku, sociální fond na podporu vzdělávání profesionálních řidičů nebo stanovení maximální doby splatnosti v autodopravě. Česmad chce rovněž vyzvat ÚOHS, aby prošetřil zdražování nafty u čerpadel.

"V České republice sdružení Česmad ale žádné nátlakové akce v souvislosti s drahou ropou nechystá. Důvodem pro případné protesty by pro nás bylo zavedení zákazu pátečních jízd pro kamiony," uvedl pro server iHNed.cz již dříve Felix.

To jsou "opatření". Chápu, že se jim nechce do propadliště dějin, ale čeká je to dříve nebo později - a čím dál víc je jasné, že spíš dříve - ať zdraží - nic jiného se nedá dělat.

Dolar v posledních dnes posiloval, ale ropa a spol. klesla jen velmi málo.

http://ekonomika.ihned.cz/c1-25459180-ridici-cisteren-stavkuji-v-britanii-ochromena-uz-i-jizni-korea

2:41 pm, June 14, 2008  
Anonymous Anonymous said...

No, že to půjde klidnou cestou se fakt nedá očekávat.... http://azpravy.atlas.cz/svet/160568-spanelsky-kolaps-draha-ropa-ve-stavce-i-zabijela.aspx?diskuse

5:21 pm, June 14, 2008  
Blogger Martin said...

Lepší využití solární energie:

http://www.eetimes.com/news/latest/showArticle.jhtml?articleID=207403402

V češtině vyšel kratší článek na serveru Eretz.

5:35 pm, June 14, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Pedro: To je jenom diskuze ala "novinky.cz", kde si každej vymýšlí jak může. Vím ze zkušenosti, že ti co nejvíc vyhrožují - a dojde na lámání chleba, sedí zbaběle na zadku a jsou posraní až za ušima. Ono se jim to hezky píše v teploučku s brambůrkama v "hubě". Střílet na někoho a poté být terčem je úplně něco jiného.

Více mě na tom zaráźí jedna věc. První starost všech lidí, co byli postiženy dodávkami zboží a paliv bylo to, aby měli co tankovat, aby měli dost benzínu, nafty. O potraviny se začali zajímat až později. To nechápu. Moje první starost by byla zaopatřit rodinu pitnou vodou a jídlem, případně pokud by byla situace moc neklidná, utéct. O nějaký benzín bych se nestaral. Vzali bychom nohy na ramena a raději do nejbližšího lesa dále od civilizace a nějak to přežít.

Za další. To, že při stávce zahynuli dva řidiči, to je mi líto a upřímnou soustrast. Bohužel, v jakékoli skupince lidí se najde pár "deviantů", kteří jsou toho schopni. Kdyby jste nechali bez dozoru po fotbale Baniku a Sparty radikální fanoušky bez dozoru policejních kordonů, to bychom se možná nestačli divit, kolik by se jich zabilo. To by asi ta stávka byl slabej odvar. Nebo si představte stoupence radikální pravice vs. anarchisty. Myslí, že bez dozoru policejních kordonů by pár mrtvých na obou stranách bylo.

Četl jsem a vidél jsem toho o Leningradu dost a docela nejsem psychicky připraven na něco takového, jako jíst souseda. Kdyby k takovému mělo dojít, možná bych volil svoji smrt, ale pud sebezáchovy je silný, prostě o tom tak nějak neuvažuji.

10:19 pm, June 14, 2008  
Anonymous Anonymous said...

http://ekonomika.ihned.cz/c1-25470470-cena-ropy-klesla-pod-134-dolaru-za-barel

Saudové chtějí zvýšit těžbu až na 10 mb za den. Je mi z toho smutno. Zvýší se těžba jen proto, budeme spalovat ropu jen proto, abychom mohli dále převážet (nejenom čínské) šmejdy přes celou zeměkouli. Dovážíme textil, boty, a jiné zmetky tisíce kilometrů.

Děda mi vyprávěl. Když chtěl boty, nechal si je ušít od jednoho ševce ve vesnici. Dal za ně sice 1/4 výplaty, ale nestalo se mu, že by se mu roztrhali a vydrželi mu snad i 10 let. Dneska si koupím u "čongů" boty a do měsíce jsou děravý jak cedník.

O jahodách dovežených ze Španělska, které v hypermarketu povetšinou shnijí, sem psal v minulosti. A tak bychom mohli bod po bodu psát o tom, jak se zbytečně plýtvá a plýtvá. To nikoho nezajímá. Důležité je přece, že si korporace mastí kapsu.

8:47 am, June 15, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Jestli to u těch saudů není jen slibotechna!

9:34 am, June 15, 2008  
Blogger Thon Taddeo said...

Do provozu jde Khurasaniyah, poté snad koncem roku Khurais - uvidíme, jak se to promítne v číslech. Pokud oznamují zvýšení těžby paralelně se zahájení provozu, tak to leccos napovídá o tom, že jedou na hraně. Pokud to půjde dobře, mohlo by to krátkodobě stabilizovat růst cen a nemuseli bychom se během roku dostat řekněme přes 160 - 170 za barel. To je ovšem spekulace, taky to jít dobře nemusí nebo jsou poklesy tak velké, že se to prakticky nikde neprojeví - respektive to "jen" zbrzdí pokles. Uvidíme kam se Saudi dostanou v produkčních číslech, pokud dokáží zvýšit produkci někam k 10 mbd, tak to asi na 1-2 roky může situaci jakž takž stabilizovat - což by se hodilo a zároveň to uklidní sheeple a pošle politiky zpátky do sladkého spánku. Potom už ovšem nevidím nic, co by mohlo sestup zastavit. Tohle je asi poslední opravdu velký pokus od největšího hráče na trhu, odsunout dopady zlomu (nebo snad dokonce zlom?).

Pak to ale už půjde definitivně (a o to rychleji) do kopru.....aspoň pokud mi je známo.

Doufejme, že to tentokrát bude víc než obvyklá saudská slibotechna a že to nebude jen těžká ropa, kterou nikdo nechce.

5:31 pm, June 15, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Euan Mears uvádí tyto dva grafy:

1. http://www.theoildrum.com/files/KSA_prod_forecast_vernon.png

Započteny všechny megaprojekty - lepší to nebude - peak 2011-2012.

2.
http://www.theoildrum.com/files/KSA_prod_vernon.png

Tady se drží na plató do zhruba 2020, vrchol 2005.

Každopadně vzhledem k okamžitému nasazení Khurasaniyah to vypadá, že rezervní kapacita prakticky neexistuje a KSA už není schopna hrát swing producenta, jak si bude uchlácholená veřejnost myslet, pokud vše půjde podle scénáře 1.

Jak se to promítne v exportu - jestli stoupne nad úroveň 2005 (během 2009-2010) je velkou neznámou - asi spíš ne - domácí spotřeba jim prudce roste - snad jen když půjde všechno dobře a budou dovážet produkty a vyvážet ropu.

Tohle je z mého pohledu poslední "okno" pro přípravu z nejširšího pohledu, využijme ho jak nejlépe to půjde, žádné další už nejspíše nebude.

5:51 pm, June 15, 2008  
Blogger Unknown said...

Jojo, zbrojní průkaz v dohledu:-) Přeci jen natahování kuše je jak jsem zjistil pěkně zdlouhavé, ta pistol či kulovnice je rychlejší a cena stejná:-) Jinak fajn že TT zase začal používat termím sheeple:-)

6:42 pm, June 15, 2008  
Anonymous Anonymous said...

"Jinak fajn že TT zase začal používat termím sheeple:-)"
To mi teda vysvetli, co je zrovna na tomhle fajn...

8:33 pm, June 15, 2008  
Anonymous Anonymous said...

TT: To je poslední tšžební vzepětí Saudů, které bude. Podle mě ho využijí k tomu, aby alespoň opticky "narovnali" své investice v USA, které akciovou smrští v USA vzaly silně za své a padaly.
2-3 roky budou cpát ropu na trh ostošest, investoři v USA nabydou dojmu, že je krize zažehnána, opět se bude horem dolem sypat do akcií, a Saudové mezitím vyberou zisky a budou své nastřádané petrodolárky pro změnu diverzifikovat po celém světě - jak se nyní přesvědčili, tak investovat prachy prakticky jen do blahobytu Američanů, není to pravé ořechové...

8:38 pm, June 15, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Tak jsem včera byl na Mnichovském Intersolaru - z pohledu laika velice zajímavé, existuje někde na webu něco k této problematice v češtině? Připadá mí to pořád hodně drahé, má solár šanci jít dolu s cenou? Zajímavě vypadají ohebné folie, pokud porovnám NSR a ČR, tak tam je vidět hodně střech s panely.
Jinak solár vidím jako doplňkový zdroj, který by mohl i zvládat přežít případné výpadky - spíš než zálohování na naftový (benzinový) generátor na nedostupný naftový produkt.

8:44 pm, June 15, 2008  
Blogger Unknown said...

anonymous: Já jen že mi to příjde výstižné, kněží taky věřícím přezdívají ovečky:-)

9:21 pm, June 15, 2008  
Anonymous Anonymous said...

ad che:
Doplňkový zdroj? To se hluboce mýlíš, solární energii jako hlavní zdroj už léta prosazuje sdružení Eurosolar (v Německu poslanec Hermann Scheer, u nás Milan Smrž).
Viz www.eurosolar.cz, všechny tam inzerované knihy vřele doporučuju.
JK

10:19 pm, June 15, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Díky Jindřichu - šak jsem psal z pohledu laika.

10:45 am, June 16, 2008  
Blogger krygol said...

Ropa práve vyskočila o cca 3 USD. Vie niekto čo sa deje, alebo ide iba o planý poplach?

3:01 pm, June 16, 2008  
Anonymous Anonymous said...

v Norsku hori plosina _?

3:23 pm, June 16, 2008  
Anonymous Anonymous said...

jasne u nas se vi vsechno spravne

Saúdové rekordně zvýší těžbu ropy, cena klesla
http://aktualne.centrum.cz/ekonomika/svetova-ekonomika/clanek.phtml?id=608204

ale Brent je za 140,6 a Crude atakuje 139

3:23 pm, June 16, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Moc hezký článek. Sice krátky, ale výstižný.

http://www.blisty.cz/2008/6/16/art41231.html

4:07 pm, June 16, 2008  
Blogger Unknown said...

krygol: Začalo obchodování v USA?

alex: Že by ani rekordní zvýšení těžby nestačilo na zklidnění? Tak jaký zvýšení by stačilo? O milion, dva nebo ještě víc?

4:28 pm, June 16, 2008  
Anonymous Anonymous said...

1. Buď se jedná o Peak, to znamená, źe obchodníci vědí o obrovské poptávce po ropě, kterou nabídka nepokryje.

2. Jsou to čistě spekulativní obchody, jde pouze o snahu co nejrychleji vydělat.

Hold takto to dopadne, když u lidí jsou peníze na prvním místě.

4:56 pm, June 16, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Už je to tady!

Auto na vodu:
http://www.novinky.cz/clanek/142610-video-japonske-auto-jezdi-na-vodu.html

kdo spelukoval a nakoupil drahou ropu, teď zapláče :-)

9:15 pm, June 16, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Okurková sezóna právě začína. To se ještě dočteme věcí.

9:37 pm, June 16, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Tema robneho zlomu je stara zalezitost. Ropny zlom sa riesi uz niekolko desiatok rokov a odbornej verejnosti fakt ropneho zlomu vobec nie je neznamy. Vdaka bezohladnosti politikov ktori nasu spolocnost riadia sa zial zavislost civilizacie od ropy vobec neriesila pretoze nazor domacich politikov sa vzdy odvijal od svetoveho nazoru politiky USA alebo svetovych mocnosti ktore tento problem proste ignorovali. Ked sa aj nieco riesilo, bolo to len povrchne a v podstate iba v experimentalnej rovine. Ti ktori financuju velke politicke strany vsade na svete, hlavne v USA (okrem statov s inym politickym rezimov) su mocne financne zaujmove skupiny ktori kontroluju ropny priemysel. Ano, prave ropni magnati a ini ekonomicki bossovia pumpuju miliardy a miliony do svetovej politiky a politiky EU. Niet sa comu preto cudovat ze svet je na rope zavisly. Sme zavisly pretoze si to tychto niekolko bossov praje. Vacsina prispevkov v tomto blogu prejavuje obrovsky strach pozriet sa pravde do oci. Vacsina komentarov hovori o roznych katastrofickych analyzach a posobi na citatela blogu dost pesimisticky. Vacsina komentarov vzbudzuje v cloveku beznadej. Ludia si zvykli ze za nich problemy ktore existuju za prahom ich domu vyriesi niekto iny: vlada, spolocnost, sused, proste niekto iny.

Ludia si musi uvedomit ze sme sa dostali do problemov koli nasmu doterajsiemu konzumnemu sposobu zivota a nasim vladam. Ked nastanu tazke chvile budeme potrebovat tiez novych vodcov, nie takych ktori su dotovani lobistickymi skupinami so zamerom maximalneho zisku.

Potrebujeme najskor zazit velku revoluciu.Revoluciu myslenia.

Pozrite si nasledovne video:
http://zeitgeistmovie.com/

Zeitgeist nie je odpovedou na nase problemy, uci nas inym sposobom vnimat veci ktore sa deju okolo nas. Nie tak ako nam to podavaju media ktore vlastnia ti isty ludia ktori kontroluju ropny priemysel a vlady.

Poculi ste o Revolucii Rona Paula z USA? Ak nie, pozrite si kto to vlastne Ron Paul.
http://www.prave-spektrum.sk/article.php?564

Takychto odvaznych politikov potrebuje aj EU aj Cesko aj Slovensko ale hlavne lud. Ludia potrebuju mat nadej aj ked nebudeme mat ropu. Potrebujeme rozumnych ekonomov a nie fasistickych vodcov.
Potrebujeme si hlavne uvedomit ze existujuci system je zly a potrebuje update.

Nemyslel som tym update euroustavy ale update v nasich mysliach a nasledne update vladneho systemu.

Dovolte mi vratit sa k Ronovi Paulovi - jeho tzv. revolucia myslenia ktorou si ziskal na svoju stranu hlavne mladych ludi v USA ale aj mimo, sposobilo hned kontra reakcie prave od ludi ktorym sa taketo aktivity nepacia:
http://www.prisonplanet.com/articles/june2008/020608_b_Engage.htm

Ak sa do tejto kontra akcie zapajaju aj Rockefelerovci, mozete byt isty ze sa nejedna o bezvyznamnu zalezitost.

Snahou tychto financnych skupin je vytvorit jednu svetovladu, Europsku uniu, Severoamericku uniu, Azijsku uniu a Africku uniu. Vo vsetkych uniach ratifikovat zakony ktore su v podstate nadradene zakonom krajiny. A uzakonit spolocnu svetovu menu. One world - one government.

Mozeme byt vdacny za to ze Iri mali odvahu postavit proti lisabonskej zmluve a podarilo sa im prekazit snahy o prijati novej euroustavy, ktora by bola pre vsetky staty EU hrozbou.
Precitajte si http://www.lisabonskasmlouva.cz/

Musime sa branit proti strate suverenity ci uz cesi alebo slovaci, vsetci si musime zachovat svoje pravo slobodne rozhodovat o svojej krajine. Je to potrebne pretoze prichadzaju tazke casy a my musime mat pravo rozhodovat o podstatnych otazkach z oblasti energetiky, priemyslu a pod. a nie EU.

Podla mojho nazoru sa potraviny ropa a energie nezdrazuju pretoze je ich nedostatok na trhu, ale koli spekulativnym financnym bossom ktory v pozadi hraju s nami particku sachu. Umelo vytvaraju paniku a snazia sa testovat nase reakcie.Prosim precitajte si aka manipulacia sa chysta vdaka tejto umelo vytvorenej cenovej panike s potravinami a cenami energii zo strany CIA na uzemi USA: http://fufor.twoday.net/stories/4893169/

Musime si uvedomit ze svetovy trend postoja k rope a globalna politika sa tvoria v USA. V state ktory vobec nie je slobodny a je kontrolovany svetovymi bankarmi. K tomu aby padol takyto system bude potrebne vyvolat povstanie ludu proti systemu. Ked sa bude ropny trend vyvyjat podla toho co Thon predpoveda, takemuto povstaniu sa celkom urcite nevyhneme. Vznikne sice na chvilu anarchia, a miestami nebudeme vediet co je spravne a co je zle, ale je to nevyhnutny vyvoj. Otazku dobra a zla musi citit kazdy z nas vo svojom strdci. Ospravedlnujem sa za nazory ktore mozu niektori povazovat za prilisne odvazne, ale je to proste len iny nazor. Treba to tak brat. :-)

12:04 am, June 17, 2008  
Blogger ond said...

to anonymous :rozmýšlam ako idú vaše názory(anarchia,revolúcia)
,dohromady s konzervatívnym
"pravým spektrom".Anarchia vedie k diktatúre (ľavej alebo pravej) a nie k svetlím zajtrajškom,ľudia majú radi istotu,pokoj a vypočítatelný vesmír okolo seba(považujem to za normálne,takto sme nastavení),diktatúra(v light verzii autoritársky systém )to opticky poskytuje.
toto je na dlhšiu diskusiu,pre mna
osobne je najdôležitejšia otázka:
Poskytuje súčasný system dostatatočnú spatnú vazbu?(politik <-> volič),
podľa toho sa bude vy vyvíjať naša budúcnosť.

12:35 am, June 17, 2008  
Anonymous Anonymous said...

to ond: tou anarchiou som mal hlavne na mysli anarchiu v mysleni cloveka. Kazdy clovek si musi na zaklade urcitych vonkajsich podnetov uvedomit, ze forma doterajsieho myslenia a vnimania reality nebola spravna alebo uz nie je aktualna. To co som napisal mozno vyzera ze popisujem krvave povstanie :-), ale vsetko som myslel v rovine myslenia. Nie je predsa dolezite co nam hovoria politici, ovela dolezitejsie je ako to ludia pochopia a ci vobec chapu veci ktore sa okolo nich deju. Bude nejaky system niekedy poskytovat lepsiu spatnu vezbu politik <-> volic? Politici sa snazia podliehat vplyvu medii. Media kontroluju zaujmove skupiny. Preco media dostatocnym sposobom nevyvyjaju tlak na politikov pri rieseni zasadnych otazok? Preco sa siroka verejnost vzdy dozvie o problemoch neskoro? Je to chyba systemu? Je to cyklus nadvaznosti v ktorych sa obycajny clovek nevyzna. S ludmi treba jednat narovinu a povedat im co sa deje, nikto si to vsak nechce zobrat na zodpovednost a vyvolavat tak paniku. Kazdy si masti svoje vrecka kym sa da... Zial takato je nasa spolocnost. :-( Internet je snad jedine nezavisle medium kde sa clovek dopracuje k nejakym utrzkom toho co sa odohrava v skutocnosti v zakulisi. Nase prezitie zavisi od nasho vnimania reality. Ak sme kazdy den zasobovani urcitou davkou informacii podavanych rovnakou prioritou, tie dolezite z nich sa uplne stracaju. Prebudenie nebude prijemne.

1:27 am, June 17, 2008  
Anonymous Anonymous said...

to anonymous: Zajímal by mě tvůj názor na Benjamina Fulforda.

7:44 am, June 17, 2008  
Anonymous Anonymous said...

to jura: doteraz som o nom nepocul, ale uz viem. Tento clanok len potvrdzuje urcite nekale dianie mimo obrazovku medii smerujuce k snahe o jednu svetovladu: http://www.prop.sk/japonsky_cisar.html

9:22 am, June 17, 2008  
Blogger Tribun said...

Anonyme 12:04 AM, June 17, 2008, změna myšlení - já sám bych to klidně nazval "osvobození od stereotypů a předsudků" - je sice dobrý program, ale naráží na limity lidského mentálního ustrojení. S tím materiálem, který máme k dispozici, se zmůžeme maximálně tak na VŘSR. To se nedá ignorovat.

Ale chtěl jsem říct hlavně toto: existují problémy, které není schopen řešit izolovaný jedinec, ale pouze kooperující společenství - a to jsou právě ty státy a vlády. Pokud ty současné "selhávají" (v uvozovkách, protože to, že konají proti našim zájmům ještě neznamená, že nekonají v zájmu svých patronů), potom je to důvod k tomu je vyměnit, ale ne je odstraňovat v principu jako instituce. I kdyby se vám to nakrásně povedlo, nebude to na dlouho, protože tak složitý systém, jakým lidské společenství je, vždy nějaké řidící struktury vygeneruje.

Vlády můžete nahradit, ale nemůžete je odstranit. Můžete zkusit jiný koncept, než jsou volby a národní státy, ale stejně vždy skončíte u něčeho, jako je vláda, i když tomu budete říkat "občanský výbor" nebo "dozorčí rada."

Spíše by mne zajímalo, jak se postavit k tomu, co napsal výše thon taddeo: "Tohle je z mého pohledu poslední 'okno' pro přípravu z nejširšího pohledu, využijme ho jak nejlépe to půjde, žádné další už nejspíše nebude." Mně z toho vyplývá jediná otázka, na kterou však neznám odpověď: co a jak dělat? Podle mne musíme reagovat jako společenství, nikoliv jako izolovaná individua. Zakládání komunit organického bioživota (nebo jak si všichni říkají) nestačí. Taková komunita sice může být soběstačná, ale bude jí to k ničemu, když nebude schopna uhájit svoji existenci proti chaosu, který hrozí nastat. Podle mého soudu máme šanci jedině jako společnost, jenže zde zase narážíme na limity naší schopnosti adaptace a komunikace, které jsem zmiňoval výše.

Mám pocit, že se v těchto úvahách tak nějak točím v kruhu. Kdybyste mě někdo "nakopl" tím správným směrem, byl bych vám povděčen.

11:18 am, June 17, 2008  
Anonymous Anonymous said...

to Tribun:
ad limity lidské mentality - studijem a cvičením se to dá zlepšit (pro jednotlivce, ale změna stejně může přijít jen od jednotlivců). Když napíšu, co všechno je pomocí mentálního působení ovlivnitelné, tak mě tady ateisté ukoušou. ... připomenu tedy jen tzv. pozitivní myšlení, které pro dozorce (managery) sheepl bylo uvolněno. Všechny ty knihy "Myšlením k bohatství", ... jsou o tom jak využít (tajné) mentální schopnosti člověka k získávání peněz, nebo oblíbenosti, .... Uvědom si, že je lze použít i na ostatní aspekty života. Analogie odpovědi NE při obchodním jednání jsou problémy způsobené hladovými nájezdníky. .... takže i analogické řešení je vytěsnit tuto možnost ze svých myšlenek a naopak se zabývat myšlenkami na začleňování dalších a dalších lidí do společenství, případně pomoc při vytváření spřátelených společenství.

12:05 pm, June 17, 2008  
Anonymous Anonymous said...

To Jura - pozor na Occamovu břitvu.

1:57 pm, June 17, 2008  
Anonymous Anonymous said...

je to v pohode ;-)

Expert: Zásoby ropy jsou mnohem vyšší, než firmy říkají
http://www.tyden.cz/rubriky/byznys/svet/expert-zasoby-ropy-jsou-mnohem-vyssi-nez-firmy-rikaji_66010.html

Pike vysvětluje, že velcí těžaři své zásoby záměrně podhodnocují, protože tím přispívají k zachování vysokých cen ropy. V paměti jsou ale i aféry, kdy společnosti jako Shell své zásoby naopak nadhodnotily, a když se to prozradilo, měla z toho firma u investorů velké potíže. "Část ropného průmyslu dokonale zná způsob, jakým se podhodnocují ropné zásoby; ti, kdo ve firmách a v těžařských zemích rozhodují, přitom nejsou nuceni zdůvodňovat, proč jsou prokázané rezervy větší, než to, co říkají," konstatuje Pike.

Pike přináší podle listu špatnou zprávu pro ekologické aktivisty, kteří doufají, že ropa brzy dojde a na řadu přijde využívání alternativních zdrojů. "Neměli bychom být překvapeni, když bude ropa dominovat ještě ve 22. století," upozornil Pike.

2:12 pm, June 17, 2008  
Blogger Tribun said...

... parník se potápí, kapela hraje.

Ne, že by to nebylo možné, ale až příliš se to podobá tomu, co všichni chtějí slyšet. A přání, jak známé, je otcem myšlenky. Velmi promiskuitním, notno dodat.

3:20 pm, June 17, 2008  
Anonymous Anonymous said...

To drak2: Tomu snad nevěříš?!? Další perpetum mobile :-):-). Dnes není 1.4.

Pro tento přístroj evidentně neplatí zákon zachování energie, na ústa dostává i 1. zákon termodynamiky a teorie relativity - jinými slovy celé naše chápání vesmiru. Pokud to ovšem hoši dokázali tak blahopřeji a vzhůru ke hvězdám...... :-)

http://en.wikipedia.org/wiki/Genepax

To al: Pike ať si dá studený hadr na čelo - pokud ropná firma podhodnotí své zásoby, vede to k poklesu jejích akcií - protože z pohledu investora je to firma nasuchu - proto je pravdou opak.

To tribun: Osobní přípravou a částečnou soběstačnost lze snad dosáhnout - pokud máte nějaké pole - aspoň 1/2 ha. To by mělo stačit během krize.

V případě kolapsu je jedinou možností členství v pokud možno početné a k obraně patřičně vybavené skupině. Takže na svých schopnostech a možnostech i v tomto směru pracujte, ostatní vyplyne z vývoje.

5:32 pm, June 17, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Zajímavý výrok od zajímavého člověka:
"The reason that oil reached $117 a barrel last week", he said, "was less to do with security of supply... than World shortage."

http://www.opednews.com/articles/Ex-British-Army-Chief-in-I-by-Nafeez-Mosaddeq-Ah-080617-625.html

sigil

5:59 pm, June 17, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Sice to sem tak úplně nepatří, ale někdo tady psal že "Rozdíl mezi oběma systémy spočívá v tom, že kapitalismus drancuje cizí území...". S tim nesouhlasim. Tohle je o lidský chamtivosti, ne o kapitalismu. Když se naskytne příležitost, tak drancuje každý, kapitalista nekapitalista. Pochybuji, že zrovna Asyřani nebo Čingischánovi Mongolové byli nějací prvotní kapitalisti. Je jednoduchý všechno svádět na nějaký systém, ale ono je to předevšim o lidech a v lidech.

"Obyvatelstvo kapitalistických zemí nechtělo vidět, že žije na úkor kolonií a později rozvojových zemí..." - Další nesouhlas. Např. na konci 18. století tvořily zisky z obchodu s otroky a z karibských plantáží (nejvýnosnější kolonie) jen 5% britský ekonomiky. Ty hodnoty se vytvářely úplně jinde, ne na pouhym drancování. Arabové chytali černý (a bílý) otroky pro zisk víc jak tisíc let a dneska jsou to pořád jen rozvojový země, ovšem s vyjímkou ropných šejků :) Španělé vydrancovali poklady Inků a Aztéků, ale přesto bylo feudální Španělsko jedna z nejzaostalejších zemí Evropy, a to ještě na počátku 20. století, zatimco Británie se během průmyslový revoluce bouřlivě rozvíjela. Jinak na průměrnýho Brita nebo Francouze z 18. nebo 19. století bych rozhodně neaplikoval morální měřítka obyvatel zhýčkaného Západu 20. a 21. století (mezi něž patříme i my, alespoň ještě letos a možná i příští rok). Při tehdejší bídný životní úrovni s průměrnym věkem dožití 30 let (nejvíc je kosily nemoci) měl průměrný Brit asi jiný starosti než lidská práva někde v Indii.

"Přestože třeba USA byly zbudovány na kostech (doslova) černých otroků a indiánů." - Taky nesouhlasim. Vykořisťování černochů určitě nepoložilo základ americký prosperity, na plantážnickym Jihu nebyl kapík, ale spíš feudalismus, něco co se podobalo spíš nevolnictví v Evropě. Kapitalismus se rozvíjel na Severu, kde se v továrnách vykořisťovali dělníci, většinou imigranti z Evropy. Ani špatný zacházení s indiány podle mě nevedlo k rozvoji USA, pokuď neberu v úvahu, že Američani zabrali a začali obdělávat indiánskou půdu, potom co většina indiánů zemřela na neštovice a ti ostatní byli "odklizeni" do rezervací.

"Jenže ony oba ty systémy byly jako dvě strany jedné mince. Ta mince se jmenuje průmyslová společnost. Takže ne kapitalismus ani reálný socialismus, ale průmyslová společnost v obou svých formách je vinna." - Jaká je ale jiná alternativa průmyslový společnosti? Středověk, pravěk? V roce 1750 měla Evropa 163 milionů obyvatel, v roce 1999 to bylo 729 milionů, i tim je "vinna" průmyslová společnost.
Souhlasim ale s tim, že kapík v současný podobě nemůže dlouhodobě existovat a dřív nebo později (a spíš velmi brzy) dojede na nedostatek zdrojů (a lidskou chamtivost a egoismus jednotlivců, na což dojel i komunismus aplikovaný do praxe). Kapík by mohl celkem dobře fungovat, pokuď by na světě žilo málo lidí, kteří by měli k dispozici mnoho zdrojů, a Američani se drželi tý svý původní protestantský etiky. Bohužel lidí je moc (už skoro 7 miliard), zdrojů málo, a všichni jsou chamtiví. I ti v rozvojovym světě, protože jakmile Indové a Číňani zbohatnou, tak se začnou chovat jako my, ne-li hůř.

10:53 pm, June 17, 2008  
Anonymous Anonymous said...

No, to snad né! :-) To jsou zas perly...

Trh jednoduše umí vyřešit problém nedostatku zdrojů.
Čím méně budou zdroje dostupné, tím budou dražší a tím menší bude jejich spotřeba. Celkový počet lidí nehraje žádnou roli. Tržní cenu při vzrůstající vzácnosti zdroje (zdrojů) bude schopen zaplatit čím dál menší počet lidí, tedy část poptávky zmizí.
Dnes jsou všechny suroviny téměř zdarma, a když tržní mechanismus toto konečně začne řešit a ceny komodit jdou nahoru, tak je to pro mnohé předzvěst konce světa a civilizace, jak ji známe :-)

Nedělám si iluze, že tady někdo akceptuje realitu a elementární logiku, ale sranda musí byť, tak je to správné...

3:14 am, June 18, 2008  
Blogger Tribun said...

Právě že, ecstasy, a v tom je ten problém. Těmi zdroji, se kterými se obchoduje na trhu, jsou totiž i potraviny s další základní prostředky k (i jen vegetativnímu) životu. Když bude rostoucí cenu schopno zaplatit stále méně lidí, co se stane? Ano, správně: budou strádat a umírat.

A vždycky se najde nějaký "ecstasy", který tomu bude nadšeně tleskat, protože je ve své uhlířské víře přesvědčen, že jeho se netýká, že umírat budou vždycky ti druzí - horší, protože nedokázali obstát na trhu.

Víte, ecstasy, chápat ještě neznamená souhlasit. Ale nedělám si iluze, že to pochopíte. Já také chápu, jak je možno znásilnit ženu a zabít dítě - ale to přece ještě neznamená, že to budu dělat!!!

8:04 am, June 18, 2008  
Anonymous Anonymous said...

tribun -
Ale tak to není. Já pouze říkám, že trh tento problémek umí vyřešit, což tady snad nikdo nedokáže (snad kvůli ideovému přesvědčení?) akceptovat.

Problém spravedlnosti, morálky, lidského soucitu, to je věc úplně jiná, a když do prostého matematického vzorce tyto abstraktní kategorie zapletete, tak se nedobere k žádnému řešení a můžete opravdu tak leda koupit zbraň, vlézt na strom a očekávat konec světa... :-)
Tady je rozpor v tom, že přispěvatelé zde říkají, že zdrojů je málo a zároveň vyjádří imperativ, že musí být hojně dostupné všem. To odporuje jakékoliv logice.

12:43 pm, June 18, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Neviditelná ruka trhu si s tim poradí, část poptávky zmizí, pár miliard lidí zemře hlady, střední vrstva v Evropě zanikne, a ostatní (ropní šejkové, Roman Abramovič a Warren Buffet) si budou dál užívat svýho bohatství, protože budou schopni zaplatit tržní cenu při vzrůstající vzácnosti zdroje (zdrojů). Tak to asi myslí ecstasy? A kde zmizí ta část poptávky po ropě nejdřív? V Číně, v Evropě nebo v USA? V chemickym průmyslu nebo v zemědělství?

12:58 pm, June 18, 2008  
Blogger Unknown said...

ecstasy of gold: Trh tento problém určitě vyřešit umí. Jde ale o to jestli součástí toho řešení s kterým přijde trh, nebudou miliardy zmařených lidských životů, ať už kvůli světové válce, hladomoru nebo nečeho jiného. To je ten problém. Vy říkáte, že problém vyřeší trh a z optimismu, který z vás čiší je znát, že předpokládáte, že řešení bude pro lidstvo pozitivní a bude to řešení v podobě náhrady ropy jiným zdrojem energie. Přitom tržním řešením může být i snížení počtu spotřebitelů energie.

1:04 pm, June 18, 2008  
Anonymous Anonymous said...

anonymous, nebudu - Já nevím, jaký přesně ten stav bude na úrovni zeměpisného, třídního... rozložení bohatství, chudoby, atd, pouze vím, že jestli si s něčím umí trh poradit, tak je to omezenost zdrojů. Součástí toho řešení klidně může být několik miliard zmařených životů. To máte jako když se na nějakém omezeném území přemnoží třeba zajíci. Tak se prostě jejich populace přirozeně zredukuje v důsledku nedostatku potravy.
Ale opravdu nevím (i přes všechny senzační články v bulvárních plátcích), jestli se až v takovém bodě nachází lidstvo... Nemyslím si to. Když se podívám na zastoupení jednotlivých prvků v zemské kůře v ppm, tak až na několik málo vzácných kovů nějaké rychlé vyčerpání zdrojů opravdu nehrozí, ani při současném počtu obyvatelů Země.
O zdroje energie strach rozhodně nemám. V současnosti je ropy tolik, že je svou cenou jen lehce nad úrovní pitné vody. Kdyby náhodou chtěla dojít, tak tu máme uran, thorium, potenciálně fúzi, čili tady není důvod na žádnou paniku, vážení :-) Neinformovanost je ideální živnou půdou pro obavy podobné těm vašim. Jen dejte pozor, aby vás nezlákala nějaký sekta hlásající soběstačnost a konec světa, jako ta pomatená skupinka okolo těch důchodkyň, jak to bylo nedávno ve zprávách :-)
Pokud trpíte nudou a chcete udělat svůj život vzrušujícím, doporučil bych vám spíše sci-fi literaturu, a podobně :-))

1:38 pm, June 18, 2008  
Blogger Unknown said...

ecstasy of gold: Pokud to berete tak, že vás nechávají chladným miliardy mrtvých a berete to tak, že co se má stát stane se, tak se nemá cenu dál o ničem bavit.
Zastoupení prvků v ppm je pěkné, množství to může být obrovské, ale pokud budu potřebovat z té směsi jen a pouze ten jeden prvek v čisté formě, tak mi to je celkem k ničemu. Schválně si zkuste srovnat cenu za kterou se prodává 1 kg zeminy a potom za kolik by se to samé množství hmoty dalo prodat v podobě separovaných základních prvků.
U nás stojí m3 vody cca 50Kč což rozhodně není lehce pod úrovní ceny ropy. Pokud tím myslíte balenou vodu, tak srovnáváte nesrovnatelné. Ovšem jinak s Vámi souhlasím, že na to jak je ropa vzácná je pořád ještě neadekvátně levná.
Pokud si myslíte, že každý, kdo se o peak oil zajímá je přesvědčen o konci světa společně s koncem ropy, tak jste zase vedle jak ta jedle.

2:11 pm, June 18, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Sociálne-darwinistický ex-statiku: Nakresli si tie smajlíky, ktoré tu rozhadzuješ, na papier a rozvešaj si ich doma po byte, alebo kde sa zdržiavaš. Určite sa ti raz v budúcnosti hodia, keď ti do smajlíkovania veľmi nebude.

2:28 pm, June 18, 2008  
Anonymous Anonymous said...

nebudu - Nepřekrucujte to. Mě to vůbec nenechává chladným, ale pokud skutečně chcete nějaký problém řešit (tedy ne jen lacině agitovat), musíte používat rozum, logiku a fakta, ne dojmy, pocity a hodnotové soudy. Ačkoliv já si právě myslím, že člověk samotný není schopen obsáhnout komplexitu všech variant a důsledků (na úrovni celé společnosti, ekosystému), a proto by se neměl pokoušet narušovat přirozený tržní mechanismus, i kdyby ten počáteční úmysl byl jakkoliv záslužný.

anonymous - :-)))))

2:47 pm, June 18, 2008  
Anonymous Anonymous said...

ecstasy of gold: Podle, jak vy to chápete, je řešením cokoliv, co nezpůsobí implozi vesmíru. Na to ale nepotřebujeme trh. Klidně můžeme hodit pár atomovek na Čínu a Indii, zavést přídělový systém na lísky nebo prohlásit, že thon tadeo je vtělením Boha a patří mu proto celá zeměkoule a nechat ho, ať nedostatkové zdroje rozděluje podle svého uvážení. A taky to budou "řešení".

3:17 pm, June 18, 2008  
Blogger Tribun said...

Tak jsme se konečně dopracovali jádra pudla.

Tržní mechanismus NENÍ přirozený, ale BYL STVOŘEN člověkem.

Ale pro některé lidi není snaha změnit trh tak, aby sloužil potřebám člověka, nic jiného než rouhání. A pak že liberalismus není ve své podstatě eschtologické náboženství.

3:21 pm, June 18, 2008  
Anonymous Anonymous said...

anonymous - Ach Bože... Raději no comment :-)

tribun - Tak jestli tomu, že nějaké poloopice před X desetitisíci (nebo kdy přesně) lety přišly na tržní mechanismus, říkáte uměle STVOŘENO člověkem, pak ze svého pohledu máte asi pravdu, ale vážně vás brát pochopitelně nemohu, to snad uznáte :-)

3:34 pm, June 18, 2008  
Blogger Unknown said...

Ááá, Borkoviny pokračují:-)

3:51 pm, June 18, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Barel ropy v aktuálním kurzu - 2046 Kč. Barel vody - 9,60 Kč. Skutečně téměř zanedbatelný rozdíl. Neviditelná ruka trhu - několik miliard mrtvých. Podle "ecstacy" vše v naprostém pořádku. Jinou variantu neuzná, a můžou si všichni říkat co chtějí, protože on má nevyvratitelnou "svoji" pravdu. S tím pánem je veškerá debata marná, a řekl bych, že zbytečná.

6:28 pm, June 18, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Thone, uniká mi smysl toho, že někdo si založí firmu, investuje čas a peníze jen na to, aby věšel novinářům a veřejnosti bulíky na nos? Proč by to dělal? Pro zábavu? Z recese? Nejsem fyzik, ale třeba v tom je nějaký fígl, třeba nějaká chemická látka, která při kontaktu s vodou reaguje a uvolní vodík?

6:44 pm, June 18, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Obvyklý důvod je nalákat hejly (říkejme jim třeba investoři) a vytahat z nich peníze.

7:43 pm, June 18, 2008  
Blogger krygol said...

http://www.sme.sk/c/3935537/Ako-kradnut-benzin-Americania-maju-svojske-sposoby.html

8:04 pm, June 18, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Za posledni hodinu ropa vylezla o 4$ - skoro 137$ .. co se deje?

8:29 pm, June 18, 2008  
Blogger krygol said...

Bola zverejnena štatistika EIA . Pkles zásob ropy a benzínu o 1,2 mb. Destiláty rástli o 2,6. Ďalšie info:
http://tonto.eia.doe.gov/oog/info/twip/twip.asp

8:47 pm, June 18, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Hejly bych lákal na něco důvěryhodného. Ale tohle je jak pěst na oko. To si každý rozmyslí, strkat jim peníze. Já bych se jako investor v prvé řadě svezl tím jejich vynálezem a ohlídal si zdroj energie. Jestli to jede jen na baterky, tak by se to hned provalilo. Uvidíme, až www.genepax.co.jp bude komplet v angličtině, co se dovíme...

9:16 pm, June 18, 2008  
Anonymous Anonymous said...

No zatiaľ to skôr vyzerá, že Genepax hľadá sponzora na dokončenie svojich firemných stránok. Pozrel som si zopár ďalších dostupných informácií a vyšlo mi toto:

Predvádzaný elektromobil "Reva" od Takeoka Mini Car Products Ltd. má hmotnosť bez batérie 665 kg, s batériou 740 kg a s plným nákladom (2 dospelý + 2 deti) 960 kg. (link)
Pb-akumulátor sa nabíje doplna za 8 hodín (dojazd 80 km), po rýchlom nabíjaní (2,5 hod.) je dojazd 65 km. (link)
Max. rýchlosť 80 km/h, bežná cestovná rýchlosť 65 km/h;
AC indukčný 3-fázový motor, 52 Nm, max. 13 kW; nabíjanie 220V, 10A; batéria 48 V, 200 Ah (link)
Pre demo akciu Genepaxu bol pripravený "špeciál", ktorý mal v úložnom priestore umiestnený "pohonný agregát na vodu" o deklarovanom výkone 0,3kW. Už z pomeru medzi výkonom akumulátorovej batérie (10 kW) a dodatkovým príkonom z agregátu od Genepaxu je zrejmé, že zázračné auto jazdilo "na vodu" len z 1/30, zvyšok bol klasický elektr. pohon. Inak 300 W je dvojnásobok výkonu, ktorý dokáže priemerný dospelý zdravý človek utiahnuť na rotopede v aeróbnom režime (teda v režime, pri ktorom by mal bez problémov vydržať 15-20 min.) Takže ako pohon na bicyklový tandem by to bolo celkom prijateľné.

A teraz niečo k tej zázračnej vode:
Tajnostkári z Genepaxu priznávajú, že sa im podarilo pokročiť v technológii získavania vodíka z vody pomocou metal-hydridu s predĺženou životnosťou. Nechcú však prezradiť, aký hydrid (rénium?) s akou cenou a hlavne, čo znamená predĺženie životnosti (10 či 30 percent?, alebo 10 či 30 násobok?). Tak či tak, zdrojom energie ale nie je voda, ale hydrid kovu, ktorý sa v procese uvoľňovania vodíka postupne znehodnocuje a preto musí byť po nejakom čase vymenený. Keby to bol naozaj nejaký čistý katalyzátor, teda látka, ktorá mení podmienky reakcie, ale sama sa v reakčnom cykle chemicky nemení (a ak aj postupne degraduje, tak z iných dôvodov), sotva by to prezident spoločnosti charakterizoval slovami "... This process is allegedly similar to the mechanism that produces hydrogen by a reaction of metal hydride and water. But compared with the existing method, the new process is expected to produce hydrogen from water for longer time ..." (link)

Je zrejmé, že tu ide o evolučné vylepšovanie palivových článkov. Firma sa chce v ďalšom usilovať o skonštruovanie výkonnejších zdrojov(500-1000 W). Ďalšia búrka v pohári vody (tentoraz doslovne).

Široká neodborná publicita takýchto historiek môže mať hneď 2 druhy vedľajších následkov: (link)
1. Vytvára falošné nádeje u ľudí, ktorí si myslia, že existuje jednoduché a plnohodnotné technické riešenie nahradenia klasických pohonov
2. Ak sa tieto nádeje ani v dlhšom časovom horizonte nenaplnia, dáva predpoklady pre vytváranie konšpiračných teórií o potláčaní technologického pokroku zo strany niektorých záujmových skupín.

1:32 am, June 19, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Anonymous sk dík za perfektní rozbor toho hydrozázraku...Iluminátoři se nám snaží nalít do naših hlav falešné naděje v podobné zázraky.
further

11:18 am, June 19, 2008  
Anonymous Anonymous said...

To anonymous sk: Takto vypadá kvalitní příspěvek do dikuse, jen tak dále.

Co nám k tomu nyní řene drak2? Asi není moc co dodat :-).

Už i český tisk: Arktida bez ledu za 5-10 let.

http://aktualne.centrum.cz/priroda/clanek.phtml?id=608547

A k tomu hurá optimismus - aspoň budeme moci těžit ropu - copak asi způsobuje to tání??? - ale nevadí, láhev se vyprázdňuje, ale třeba to ještě stačí na poslední rundu....

Zásoby ropy v USA včera opět klesly o 1.2 mb týdně, i přes dovoz 10.3 mbd.

1:37 pm, June 19, 2008  
Anonymous Anonymous said...

TT: Ale treba poďakovať aj Drakovi, lebo poukázal na dobrý point. Je treba, aby sme si takéto ukážkové prípady hoaxov a debunkov zažili vlastnou skúsenosťou, v reálnom čase. V zložitejších situáciách sa to môže hodiť.

2:21 pm, June 19, 2008  
Blogger Tribun said...

Padla zde zajímavá otázka: "Za posledni hodinu ropa vylezla o 4$ - skoro 137$ .. co se deje?"

Podle zpráv z médií jsou nějaké nepokoje v Nigérii. Ale osobně si spíše myslím, že se neděje nic tajuplnější, než že trh funguje, jak fungoval vždy. Trh je z velké míry ovládán očekáváním. Pokud lidé očekávají, že půjdou ceny nahoru, začnou nakupovat, a tím způsobí, že ceny stoupnou.

8:36 pm, June 19, 2008  
Anonymous Anonymous said...

ecstasy of gold:
Vlastně máš pravdu, trh funguje. Jak popisuješ - Podle matematických a logických zákonitostí, bez osobních či jiných animozit. Máš pravdu. Ale víš co? Jeď do Afriky, třeba do takového Sůdánu, Etiopie, Eritree. Tam teprve uvidíš, jak ten trh funguje. No a kdyby si stále nechápal, tak si s obyvateli můžeš popovídat o tom, jak globální trhy fungují podle logických zákonitostí, o investicích na burzách o investicích a spekulantech na burzách. Myslím si, že přežít takový rozhovor = boží zázrak.

Co se té Arktidy týče. Pokud to bude takto dál pokračovat, tak ropmý zlom bude pouze 0.1% problému toho, co nás čeká. Nejsem klimatolog, ale při použití zdravého selského rozumu to bude brutus. A spekulace o tom, že se tam bude těžit ropa, je šměšná.

LIDÉ JSOU STÁLE NEPOUČITELNÍ!!!

8:45 pm, June 19, 2008  
Blogger Tribun said...

A je jen otázkou času, než se objeví spekulace, že globální oteplování záměrně způsobují těžarské firmy, aby mohly těžit ropu v Arktidě. A pak babo raď, čemu věřit a čemu ne. Věřit všemu nejde, ale nevěřit ničemu je snad ještě těžší.

8:55 pm, June 19, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Zajimavý článek

http://www.telegraph.co.uk/money/main.jhtml?view=DETAILS&grid=A1YourView&xml=/money/2008/06/18/cnrbs118.xml

9:11 pm, June 19, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Mám na Vás znalce dotaz. Chci koupit pár hektarů půdy a chybí mi něco málo, kter si budu muset půjčit(bohužel). Pokud stav vydrží a budu mít práci, tak to splatím do roka, dvou, bez problému.

Jak by se ale řešilo to, kdyby nastala nějaká vážná krize a "padla" by měna. Jak bych, nejen já, ale i ostatní lidé, těm bankám spláceli, když by peníze neměli hodnotu? To by mi určitou část pole vzali? A jakou část. A to samé u ostatních lidí. Banky by začali zabavovat majetek, ale jaké množství?

Nepředpokládám, že měna padne, jenom mě tak při přemýšlení napadla tato otázka.

9:20 pm, June 19, 2008  
Anonymous Anonymous said...

judicator - Samozřejmě ekonomická (a s tím spojená životní) úroveň je jistě o letech a staletích vývoje - lidské mentality, infrastruktury, vědy, kultury... Uvědom si, že v Africe před chvílí obrazně řečeno ti lidé lezli po stromech, když to porovnám se starou dobrou Evropou.
Novodobé pojetí státu a hospodářství bylo (možná bohužel) importováno kolonisty.
Pokud se v těch státech nezrodí nějaká vnitřní "hnací síla" a budou si tam dál vesele znárodňovat, rozkrádat, vést etnické čistky, války, atd., tak se ten kontinet ze sraček prostě nedostane. To nemá nic společného s nějakým trhem, ježiši :-)

Arktida a články o globálním oteplování v různých bulvárních plátcích (aktuelne.cz, atd.) - Vždycky je potřeba si informace ověřit, nejlépe osobně. Pokud je to obtížné nebo nemožné, pak je nutno k tomu přistupovat velmi kriticky. Osobně jsem nebyl v Arktidě, ani v Antartidě, a o problematice údajného mizení ledovců jsem četl články nejrůznějšího charakteru. Existují názory, že klima není neměnné, ale mění se v jistých cyklech...
Ale klidně se tu navzájem strašte nejrůznějšími pohádkami :-)
Dokonce si myslím, že pojem "sheeple" přesně sedí velkou část zdejších přispěvatelů, jelikož hltají každý hrůzostrašný bulvární titulek a pojmy jako vlastní názor nebo kritické myšlení jim jaksi vůbec nic neříkají :-)

anonymous - To je opravdu kuriozní dotaz :-) Takže kdyby "padla" měna? Co to vůbec znamená, že měna padne? Znehodnotí se v porovnání s nějakou jinou měnou nebo totálně padne :) a všichni budeme lézt po stromech jako před miliónem let? :))
V období vysoké inflace nebo spíš hyperinflace je velmi výhodné být dlužníkem, protože reálná hodnota jistiny rychle padá a úrokové sazby nestačí s inflací držet krok, ideální je fixní úroková sazba.
Takže jestli chcete spekulovat na znehodnocení měny/hyperinflaci, tak si směle půjčte co nejvíc na fix, třeba i zastavte barák a budete vysmátý, pokud vám dá trh za pravdu :))

12:01 am, June 20, 2008  
Blogger krygol said...

2 ecstasy: Arktida. Nečítaj bulvár a dnes nie je problém na internete nájsť či už satelitné snímky, alebo sa dostať na stránky rôznych inštitútov, ktoré sa práve úbytkom ľadovcov zaoberajú napr. http://nsidc.org/arcticseaicenews/index.html, http://www.agu.org/, http://www.ucar.edu/, http://earthobservatory.nasa.gov/Newsroom/NasaNews/2008/2008031826359.html a mnohé ďalšie. Predpokladám, že ovládaš www.google.com.
Môžeme polemizovať o tom, či otepľovanie spôsobuje človek, alebo je to pravidelný cyklus, ale dnes už snáď nikto normálny nediskutuje o tom, či otepľovanie je, alebo nie je. Fakty proste nepustia. Vieme aké budú následky (stovky miliónov utečencov, stúpanie hladiny morí a oceánov, zmena počasia ...).

7:03 am, June 20, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Krygol souhlas ,
tady zajímavý graf objasňující co bylo v roce 2007 jinak :http://www-nsidc.colorado.edu/news/press/2007_seaiceminimum/images/20070904_augtrend.jpg
a tady graf ukazující , že i přes lepší výchozí pozici v zimě už se podařilo dohnat rekordní rok 2007:http://www-nsidc.colorado.edu/data/seaice_index/images/daily_images/N_timeseries.png

7:23 am, June 20, 2008  
Anonymous Anonymous said...

tak uz je treba zacit setrit

http://www.kurzy.cz/zpravy/148441-cena-ropy-propadla-o-vice-jak-4usd/

Cena černého zlata v průběhu včerejšího obchodování na New York Mercantile Exchange propadla o více jak 4 dolary, přičemž červencový kontrakt ztratil 4,75 dolaru (3,5 procenta) a poklesl na 131,93 dolaru za barel. Prudký pokles byl způsoben oznámením Číny, která hodlá ode dneška zvýšit ceny pohonných hmot. Zpráva na trzích vyvolala obavy ohledně poklesu poptávky. Čína, druhý největší spotřebitel ropy na světě, zvýší ceny benzínu a nafty o 18 procent. Sudská Arábie navíc plánuje dodávat na trhy o 200 000 barelů ropy denně více. Spolu se zvýšením cen pohonných hmot plánuje Čína i zvýšit cenu elektřiny o 4,7 procenta. Nejlidnatější země světa se tak připojila k Indii, Malajsii, Indonésii a Tchaj-wanu, které zvýšily ceny v posledních měsících. Kombinace fundamentálních faktorů tak začala hovořit ve prospěch poklesu ceny. Saudská Arábie bude zvyšovat těžbu, Čína zvyšuje ceny, prošetřuje se vliv spekulantů na ceny ropy, USA se snaží zrušit moratorium na těžbu v přímořských oblastech a Rusko usilovně bojuje o zvrat v poklesu produkce, kterého bylo svědkem v prvním čtvrtletí.

9:00 am, June 20, 2008  

Post a Comment

<< Home