Friday, February 01, 2008

Barton Biggs radí majetným: „Připravte se vyrazit „do lesů“.“

V souvislosti s debatou probíhající pod mým posledním příspěvkem, mi přijde zajímavé uvést několik odstavců z článku zveřejněného na Bloombergu.

Barton Biggs – bývalý hlavní globální stratég u Morgan Stanley přišel s velmi nekonvenční radou pro bohaté: „Pojistěte se proti válkám a katastrofám tím, že koupíte odlehlou farmu, kterou zásobíte semeny, hnojivy, konzervami, vínem, léky, šatstvem atd.“.

A tím „atd.“ rozhodně myslí zbraně.

„Pár salv nad hlavy blížících se lupičů, jim bude nejspíše dostatečně přesvědčivým argumentem, aby se vydali hledat nějaký snadnější cíl k vyrabování jinde,“ píše ve své nové knize, „Bohatství, válka a moudrost.“

Biggs není žádný paranoidní survivalista. Až do roku 2003 byl hlavním globálním stratégem u Morgan Stanley a po svém odchodu založil svěřenecký fond Traxis Partners. Na tato drsná prohlášení si však rezervoval až poslední stranu své knihy, která je elegantně břitkým pohledem na to, jak druhá světová válka ovlivnila ceny akcií, obrátila v prach jmění mnohých a dodnes tak zůstává varováním investorům. Jeho poselství lze shrnout takto: Naslouchejte trhům, poučte se z historie a připravte se na nejhorší.“

„Moudrost“ můžeme na trzích najít v tom, jak tyto dokázaly v minulosti nastínit budoucí vývoj. Biggs byl tímto fenoménem fascinován poté, co náhodou objevil, že klíčové burzy dokázaly „vycítit“ hlavní body obratu ve válce.

Britská burza dosáhla minima koncem června 1940 a začala stoupat v pochmurných dnech bitvy o Británii (červen – říjen), tedy v době, kdy na Londýn pršely bomby a Němci připravovali invazi na ostrovy.

Dow Jones Industrial Average narazil na dno na přelomu dubna a května 1942 a začal tak růst měsíc předtím, než USA porazily Japonce u Midway(e) a zvrátily tak průběh války v Pacifiku.

Německé akcie byly na vrcholu na konci roku 1941, když se předsunuté německé oddíly blížily k Moskvě.

„Toto byly tři významné události, které změnily průběh druhé světové války, ačkoliv je v té době jako takové, rozeznaly pouze trhy.“

Biggs tím nenaznačuje, že trhy jsou neomylné: „Mohou krátkodobě panikařit,“ říká, ale dlouhodobě ukazují to, co James Surowiecki nazývá „moudrost davů.“

„Lidstvo zaznamenává „epizodu zkázy velkých bohatství“ alespoň jednou za století,“ připomíná Biggs. Bohatí by se podle něj měli připravit na vypořádání se s krizí – ať už to bude tsunami, krach burz nebo islámský terorismus.

„Majetní se stali samolibými a předpokládají, že budou mít čas zajistit sebe a své majetky, až se objeví potíže,“ říká Biggs. „Bohatí se pletou, jak potvrzuje holocaust.“

„Události často probíhali rychleji, než kdokoliv očekával,“ říká „a barbaři vás chytnou pod krkem dřív než můžete utéct.“

Uvedené odstavce dokumentují myšlení současné „elity“. Vydělávejme dokud to jde a k tomu se pojistěme, kdyby náhodou ta naše „bohulibá činnost“ přinesla svoje neblahé plody. Až se bude blížit nepřítel, tak ho vaše soukromá ochranka palbou odradí a pošle vyrabovat sousedy. Opět individualismus a sobectví, místo spolupráce a vzájemné pomoci. Ano – lepší sousedé než my! Ovšem nebylo by přece jenom chytřejší se se sousedy spojit, poslat jim zprávu a zatímco lupiči budou útočit na vaši farmu, mohou jim spojenci vpadnout do zad a učinit loupení ráznou přítrž?

Uvedené rady tak představují svým způsobem testament současného způsobu uvažování. Myšlení, které ve svých důsledcích nevyhnutelně směřuje k těm hořkým koncům, před nimiž nyní začíná samo varovat.

Zdroje: Bloomberg

22 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Toto bude mozno trochu off-topic, ale priserne mi to pripomina hru Fallout. Okopirujem text z uvodneho intra hry:

1:Válka.
2:Válka je vždycky stejná.
3:Římané vedli války kvůli bohatství a čerstvým otrokům.
4:Španělsko vybudovalo své impérium díky své touze po zlatu a nových územích.
5:Hitler vybudoval ze zničeného Německa ekonomickou supervelmoc.
6:Ale válka zůstala pořád stejná.
7:V 21. století se vedly války
8:o zbytky vytěžitelných surovin.
9:Ale tentokrát byla válečná kořist zároveň i jejími zbraněmi.
10:Ropa a uran.
11:Kvůli těmto zdrojům Čína obsadila Aljašku,
12:Američané anektovali Kanadu,
13:Evropské společenství se rozpadlo na rozhádané,
14:hašteřící se národní celky,
15:usilující o ovládnutí zbývajících pozemských zdrojů.


A nielen intro, ale aj zaklad hry bol v tom, ze ako hlavny charakter si bol ukryty v tzv. podzemnych "Vaultech", obrovskych bunkroch, ktore chranili (vyvolenych) ludi pred nastavajucou nuklearnou vojnou. (Iked v realite to moze byt Peak Oil). Boli zasobeny vsetkym a snad do slova a do pismena, ako si spominal v tvojom clanku.

11:41 am, February 01, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Ten Barton Biggs, to bude nejspíš američan, ne? Oni tam mají nižší hustotu osídlení než my tady v Evropě. Tam to může mít k sousedovi tak daleko, že pomoc bude nerealistická. A může s tím i počítat a pořídit si něco opravdu odlehlého. Ne jako my tady, že k nejbližší osadě máme vždy nějakých 7 km.

12:07 pm, February 01, 2008  
Anonymous Anonymous said...

a já si zas myslím, že off topic je jalové postapokalyptické fantazírování, co by kdyby... Stejně se nepřipravíš, jenom si uženeš vředy. Zbraně nezbraně, zásoby nezásoby, záhumenky nezáhumenky.

2:50 pm, February 01, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Tak nám v OPECu zase nezvedli kvóty...

to Other: Každý podle svého názoru.

3:43 pm, February 01, 2008  
Anonymous Anonymous said...

OPEC o zvýšení dodávek vůbec nejednal - uvažovalo se naopak o snížení.

USA poprvé po 4 letech ztratily statisticky pracovní místa. Jsou jasně v recesi a Helicopter Ben bude asi muset se sazbami ještě níž.

5:20 pm, February 01, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Trochu života do toho umírání! Máme Temelín, několik uhelných elektráren, Rakušani mají vodní elektrárny, ČEZ investuje do větrníků, už jsou na světě nové solární články s účinností 30%, světové automobilky problém s ropou vidí a plánují menší, lehčí a úspornější vozítka, hybridy od Toyoty se spotřebou pod 4 litry jsou už realitou.

Vše co je na elektřinu, bude fungovat i bez ropy! Světla budou svítit, podlahové (elektrické) topení topit, elektrifikovaná železnice jezdit (a vozit zboží), v Praze se dostanete do práce Metrem nebo na kole. O návratu plachetnic v mezinárodní lodní dopravě se tu už psalo. Civilizace nekončí!

PS:
Střelnou zbraň doporučuji jen otrlým povahám s důkladným výcvikem. Kdo s tím neumí zacházet nebo má slabé nervy, může si víc uškodit než pomoct. Jakmile protivník uvidí, že na něj míříte, mohou mu prasknout nervy a pak už jde jen o to, kdo bude rychlejší a přesnější. Většinou je to útočník, protože je ve výhodě "okamžiku překvapení". Než stačíte odjistit, jste mrtví.

9:38 pm, February 01, 2008  
Anonymous Anonymous said...

a ropa padá a padá, že to vypadá, že jsme dosáhli ne peak oil, ale peak price :-))

A v Rusku zázrační soudruzi už dokázali, že "peak oil je nesmysl" - viz:
http://www.petrol.cz/ropa/clanek.asp?id=9600

Já se tomu chechtám, protože pro Rusko jsou Potěmkinovy vesnice synonymum a čím větší debilovina, tím se to tam víc uctívá, jen jsem zvědav, jak se z toho vyvlíkne ta nemalá parta rusofilů tady :-)))))

9:57 am, February 02, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Že by byla ropa za 50 nějak nevidím, skončila na 88.91, ale týž den vylezla na 92 (crude).
Draku - utáhnutí pásku - a pořádnému se stejně nevyhneme a co to udělá s kapíkem, když nebude zisk?????
Elektřina není primární zdroj energie, Temelín nám zavře Bursík (proboha kdo je může volit?) víc vodních elektráren už postavit nejde, větrníků se u nás moc postavit nedá, auta na vodu jsou utopií, spotřeba 5 litrů tu už byla, hybridy jsou nenosně drahé....

10:55 am, February 02, 2008  
Blogger Unknown said...

other: Klid, já žádnej rusofil nejsem.
drak2: Asi nevíš že Rusko po roce 2012 nehodlá prodávat skoro žádný uran, největší producent Austrálie je spojenec USA, takže dodávky odtud taky asi noc nehrozí. Mnojo, taky jsme byli drancovaní po válce, SSSR odtud odvezlo na 100 000tun uranové rudy.
anonymous: Znám ještě dost míst kde by se dala ta vodní udělat. Ale to stejně vůbec nestačí.

11:04 am, February 02, 2008  
Blogger Thon Taddeo said...

To drak2: Temelín začal být budován před desetiletími a dodnes je každou chvíli v odstávce - údržba, poruchy atd. - umíte si představit situaci, až to na několik dní zhasne uprostřed zimy??? To bude "sranda". Mnohé uhelné elektrárny dosluhují a potřebují nahradit. Také tu jsou nějaké plynové - ty budou pravděpodobně nepoužitelné - přitom jsou nejsnáze budovatelné. Veškeré náhrady ropy jsou velice drahé a mají mnohem nižší EROEI a používání takových zdrojů je neslučitelné s ekonomikou založenou na růstu a s globálním kapitalismem vůbec.

Abiotická ropa je údajně čistě teoreticky možná v některých typech hornin za příhodných teplot, ovšem i kdyby byla veškerá ropa abiotická, tak pokud se obnovuje rychlostí 100, 1000, 10000 litrů za den, a vy čerpáte z rezervoáru 1 mbd, tak to je vám opravdu platné.... Závěry vědecké obce jsou ovšem opačné a Rusko i pan autor jsou v tomto zhruba stejně věrohodní jako Klaus a globální oteplování.

Co se týče cen, tak před rokem byla ropa za 50$/b a pokles cen by měl každý, kdo to myslí s kapíkem a konzumem dobře sledovat s hrůzou - protože hrozí poklesem investic do často zastaralé infrastruktury a pokud se scénáře realizují a během pěti let začne zrychlující se sestup z plateau, nemluvě o poklesech exportů, tak to jen hrozí urychlit krach, protože do infrastruktury bude investováno ještě méně než je třeba.

Když se mluví o jaderných elektrárnách, tak téměř vždy mě zaráží lehkost s jakou se hovoří o jejich budování - to jsou mimořádně drahé a technologicky náročné projekty v optimálním případě na dekádu, často na 15 a více let. O situaci s uranem je téma na fóru a moc pozitivní vyhlídky to nejsou, o cenách nemluvě.

Objevují se zmínky s pokračujícími pokusy s biopalivy 2. generace. Docela se toho obávám - to by nám umožnilo pálit už opravdu téměř vše živé a z ekologického hlediska si netroufám odhadovat co by to udělalo ve velkém a že by to muselo být opravdu v obrovských objemech je jasné. Pokud by to bylo použito pro veřejnou dopravu - pak snad, ale jako palivo do osobních aut je to zvěrstvo jako současná biopaliva.

12:15 pm, February 02, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Loni touto dobou byl během "čínské" korekce všude přebytek likvidity .... a nikdo do alternativ příliš neinvestoval (cena ropy 50 USD). Dnes je likvidity nedostatek (cena 90 USD) a neinvestuje se zas.

Biopaliva jsou dobrá věc - pokud si s nimi zatopíte a uvaříte. To pak máte představu, co to znamená (5 ha lesa jen na otop při současné spotřebě energie a cca dalších 5ha na ten zbytek)... Stačí kupecké počty k tomu, aby jste věděli, že se musíte uskromnit se spotřebou cca na 1 ha.
Z centralizovaných řešení jde hrůza - tam ta zpětná vazba chybí. Pokud se biopaliva přemění na elektriku a "bio" benzín, pro pár vyvolených elit na západě, tak se ty elity nemusí uskromňovat a na jejich apetit se využije třeba i 15 ha (ztráty) na osobu. Na zbytek světa nezbyde nic.

1:31 pm, February 02, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Skutečné elity vždy měli půdu. V poslední době skupujou kde co a podle tohoto scénáře se připravují. Tady jde o jedno z prvních veřejných oznámení pro kastu přisluhovačů, co si to mohou dovolit napodobit.

Půda je základ pro přežití.
Zbraně, obrana nebo jiné způsoby vyhýbán nebo předcházením konfliktům jsou nadstavba.

Motykou v jedné ruce (v druhé ruce zbrań) se brambory blbě okopávaj. Naopak s hladovým žaludkem může být i lehká zbraň těžká na nošení.

I ta rada pro elity zní 1. farmu (třeba odlehlou), 2. další zásoby, 3. atd (to může znamenat cokoliv, třeba i ty zbraně)

Ta krize bude dlouhodobým procesem (určitě po generace). Některé excesy můžou nastoupit náhle, jiné budou probíhat postupně.

Zásoby znamenají zátěž - nutnost uskladnění, problém při přesunech.
Schopnost vyprodukovat pravidelné výnosy (úrodu), je to co dává dlohodobou životaschopnost.
Zbraň je doplněk - tedy pokud neplánujete být členem loupeživého gangu. Garantuju Vám, že čím kdo zachází, tím také schází.

2:01 pm, February 02, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Problémem je energie a jediná která bude k dispozici je svalová, 1 eliťák bude potřebovat x svalových jednotek a ty svou energii můžou taky použít proti eiťákovi- když na ně nebude hodnej.

3:13 pm, February 02, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Trochu nevážně:
http://www.energybulletin.cz/?q=clanek/trzni-sentiment-hypotecni-krize-vesele-video-na-youtube-s-ceskymi-titulky

7:56 pm, February 02, 2008  
Blogger Unknown said...

Přesně jak povídá anonymous nade mnou, nikdo nebude dělat otroka. Prostě když si ten boháč najme lidi, tak ti jsou pro něj potencionálně nebezpeční, oni taky mají své rodiny které musí živit a chránit:-)

8:27 pm, February 02, 2008  
Anonymous Anonymous said...

to other: Jakožto rusofil se nepotřebuju z čehokoli vyvlíkávat. Ten článek je citace Engdahlova článku. Veškerá tvrzení v něm jsou věcně Engdahlova. Co s tím mají "Rusové" společného?

to Jirik: Tomu by bylo hezké věřit, ale otroci byli, a dokonce ještě i jsou. Kolik sedláckých vzpour bylo poraženo a vůdcové popraveni pro příklad ostatním? Kolik lidí šlo do války střílet po jiných jako vojáci, aniž za to co měli?

10:00 pm, February 02, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Mimochodem nejlepší otroctví je takový, kdy otroci sami volají po jeho zavedení a sami si platí náklady na správu... a ještě si myslí, jak si to pěkně zařídili a ani je nenapadne se bouřit.

10:27 pm, February 02, 2008  
Blogger Unknown said...

jura: Jojo, taky mě to potom napadlo že otrok ve svý podstatě každý z nás je, mno snad kromě bezdomovců a cikánů:-)

10:41 pm, February 02, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Tak jsem si dnes všiml na Oildrumu zprávy, že USAF se chystají postavit továrnu na výrobu paliva z uhlí, první v USA. Asi vědí, proč ji budou potřebovat ;-). Zajímavý je i ten nástřel ceny za tu továrnu - 1 - 4 mld. Buď si nejsou jisti inflací, nebo velikostí továrny.

Air Force officials have laid out an ambitious plan to develop a privately financed coal-to-diesel plant at Malmstrom air base within the next four years at a cost of $1 billion to $4 billion.

The plant, which would be among the first of its kind in the nation, would use a technology perfected in Nazi Germany to turn coal into synthetic fuels, including jet fuel for use by the Air Force.

3:46 pm, February 04, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Opravdu "chytré". Ceny uhlí jsou dnes na maximech. To bude palivo na rozvoz bomb. Doufejme že ne atomových.

Zima v Číně, zaplavené doly v Austrálii, rozsáhlé blackouty v JAR - v kombinaci = coal crunch.

http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=newsarchive&sid=ayV3vlNq0MQs

5:09 pm, February 04, 2008  
Blogger murdoch said...

Hm, na koupi půdy, případně farmy v tomhle životě určitě mít nebudu. Moje volba je tedy jasná - najít špatně chráněnou farmu, dobýt ji, obsadit a opevnit. Nejsem žádnej magor, ale když jde o přežití...

4:44 pm, March 14, 2008  
Blogger murdoch said...

Mimochodem, Thon Taddeo... To je nick převzatý z "Chvalozpěvu na Leibowitze", že jo?:)) Moc pěkná knížka.

4:47 pm, March 14, 2008  

Post a Comment

<< Home