Saturday, January 26, 2008

Pár poznámek

Předpovědi tvrdé zimy na severní polokouli z počátku prosince 2007 se naplňují. Výjimkou je (naštěstí pro nás) středoevropská oblast. Led v Arktidě se obnovuje rekordní rychlostí (za minulý měsíc vzrosla zaledněná plocha téměř o 4 000 000 km2), stále však zaostává za průměrem o 1 000 000 km2. Poklesy teplot v minulých dnech stačily k tomu, aby byly pokořeny rekordy ve spotřebě energie ve Francii a Španělsku. Prosinec 2007 byl nejchladnějším měsícem od roku 2000.

Během prvního lednového týdne poklesly teploty v Řecku a Bulharsku k -15ºC. O několik dní později zasáhly mrazy a sněhové bouře Střední Asii (Turkmenistán, Uzbekistán, Írán, Afgánistán a Pákistán). Některé oblasti pod 40º s. š. v Íránu zaznamenaly teploty až -25ºC, což vedlo k omezení importů plynu, které byly zaznamenány až v Řecku. 11. ledna sněžilo v centru Bagdádu a na severu Saudské Arábie. V Afgánistánu zemřelo v důsledku mrazu a pádů lavin na 300 lidí.

Podprůměrné teploty byly zaznamenány na Sibiři, kde došlo k přetížení elektrické sítě. Rekordně nízké teploty uhodily i na obou pobřežích Severní Ameriky.

Studené počasí zasáhlo i Dálný východ – nejprve Indii a po ní i Čínu. A právě Čína nyní v důsledku tohoto počasí čelí významným problémům s dodávkami energie v řadě provincií. Úřady hlásí, že zásoby uhlí jsou na kriticky nízké úrovni (na 8 dnech spotřeby). Nedostává se téměř 70 gigawattů, což odpovídá zhruba produkci Velké Británie.

Ceny uhlí se během roku 2007 zdvojnásobily s tím, jak se Čína stala dovozcem suroviny. V roce 2015 má Čína a Indie dovážet 170 Mtue (milonů tun uhelného ekvivalentu), v roce 2030 to má být 330 Mtue.

Šéf Shellu Jeroen van der Veer v médiích (a ve veřejném emailu svým zaměstnancům) oznámil, že nejvýše během sedmi let převýší poptávka po ropě a plynu ve velkém nabídku, že ropný zlom je realitou a stejně tak zlom produkce plynu. Situace je podle něj vážná a je třeba nasadit všechny dostupné alternativy.

Důležité je slovo nejvýše. Pokud se události budou vyvíjet podle níže uvedených exportních modelů, pak budeme v roce 2015 přibližně na 50% dnešního exportu, což znamená, že veškerá vývozní kapacita bude přibližně odpovídat tomu, co dnes dováží USA.

Van der Veer předkládá v zásadě dva scénáře: 1. Válku o zdroje a nebo 2. Mezinárodní kooperaci na řešení energetických a ekologických problémů.

Zdroje: Oil Drum
Oil Drum Europe

61 Comments:

Anonymous Anonymous said...

dost silný kafe. Už vidím, jak budoucí premiér říká národu: Prosím vás. lidi, neblbněte a šetřete benzín, ať se může uskutečnit výjezdní zasedání vlády v Kolodějích. Přece nechcete, abychom tam jeli na kolech! Všichni dobře víte, jak jsou členové vlády už tak utahaní, když vyrábějí energii pro své počítače šlapacími generátory!
:-))

6:20 pm, January 26, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Klid. On se už v českých parodiích na thinktanky najde nějaký odborník který dokáže, že to je jen strašení alarmistů, a vláda bude do Kolodějí lítat tryskovýma vrtulníkama.

6:38 pm, January 26, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Rozum velí k druhé alternativě, t.j. spolupráci, to by ale znamenalo konec kapitalismu jako takového - tedy neoliberální ideologie.

8:25 pm, January 26, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Veru. Podla mna, keby malo prist k tej druhej alternative, jediny, kto by na tom najviac utrpel, by boli obycajni ludia.

8:35 pm, January 26, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Tak spoléhat se na rozum - to je naivní. Stačí se podívat okolo - moc ho neuvidíte, všude blbečci v autech co inhalují splodiny a vypouštějí je všude okolo, z valné části zcela idiotská masová kultura. Honba za naprostými pseudohodnotami a na druhé straně celková absence smysluplných cílů a vizí........................................................
Vše v této společnosti je nastavené k ochraně vládnoucí vrstvy - oligarchů, korporací a ty se nerozpustí jen proto, že je to rozumné. Konec převažující ideologie - konzumního kapitalismu by byl jejich koncem - s řešením 2. bych být vámi moc nepočítal. Řešení 1. 99%. 2. 1%.

8:36 pm, January 26, 2008  
Blogger Unknown said...

Jsem jeden čas mluvil s ženskou co má malý dítko, co se týče Oil peaku, klimatických změn, to chápala, problém byl v tom že si nedovedla připustit to, že dluhy nejsou dobrá cesta. Poté mi sdělila že po tom krachu by chtěla do nového světa přivést ještě tak dvě děti(ještě že už zase ženskou nemám:-)). Myslela si, že lidé vše pochopí a začnou myslet normálně(zjistí jak špatně se k planetě chovali), to se nikdy v historii nestalo a myslím že dlouho nestane, jak psal TT, svět je v zajetí elit(oligarchů). A ti se svých majetků a postavení nevzdají bez boje.
Na 90% počítám s pekelným scénářem:-) S tím že zemřu nepřirozenou smrtí počítám, ale doufám že před tím pošlu do věčných lovišť pár nějakých zmetků:-)

9:34 pm, January 26, 2008  
Anonymous Anonymous said...

to TT: Já bych to tipnul diametrálně stejně :-)) Akorát ad 1) bych dal 98,5% a ad 2) 1,5%. Moje argumentace je, že se lidi nedokážeme dohodnout. To už si snáze vymyslíme záminku. Akorát - co teda si představuješ jako smysluplný cíl a vizi :-)) A sám nevěříš tomu, že až padne konzumní kapitalismus, že přijde cosi étericky humánního, třeskutě spravedlivého a fundamentálně konsensního, co posedne lidi na věčné časy, cosi podobného Endlosungu? Je blbý to pojmenovávat, co asi bude, ale tržní to bude muset být, jinak ti zbylí renegáti nepřežijou první zimu "POTÉ" (no flame). :-))

9:44 pm, January 26, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Ja by som to tipoval na 1.98% a 2.2% s tym,ze nie sme tak dementny ako napr. americania a vieme si (vacsinou) pomahat. O dnesnej post-komunistickej generacii ludi ale razne pochybujem. Ale so 99,5% istotou som si isty, ze Cesko a Slovensko bude zase obetou okolitych statov. Ak teda budu existovat "staty"...

10:24 pm, January 26, 2008  
Anonymous Anonymous said...

to Jirik: Ti zmetci budou většinou stejní lidé jako Ty, stejně zoufalí, jen nejspíš méně informovaní, možná hloupější.

Myslím, že si minulost příliš idealizujeme. Kdysi jsem uvažoval o starých stromech. Jak se říká, že k nim dříve lidé měli úctu, nekáceli je. Jenže ono to tak asi nebylo. Formani se trmáceli po cestách vedle vozů, za žáru slunce, za větru, cesta byla prašná... Stromy zlepšovaly situaci, plnily funkci. Zrovna tak na poli. Pod stromy se odpočívalo za největšího žáru, dalo se schovat za deště. Traktorista nic takového nepotřebuje, na poli není tak dlouho a není na přímém povětří, je chráněn kabinou. Řidičům aleje kolem cest zhoršují výhled a při havárii hrozí smrtí. Stromy svou funkci ztratily. Nejsme méně sentimentální nebo morální než naši předci, oni by se chovali na našem místě stejně.
Jak bysme se chovali my tady na místě oligarchů? Myslím, že stejně jako oni. Možná i mezi nimi budou docela slušní lidé, jen mají jiné starosti, řeší jiné problémy, a mají jinou odpovědnost. A i když mají lepší informace, co dělat je tak složité, že to nejspíš neví o nic líp než my tady. Mají ovšem lepší možnosti k přežití pro sebe a své blízké.

V našich možnostech asi není nic jiného než šířit osvětu, a šířit ideu spolupráce, tedy myšlenku, že řešení 2 je správně.

10:32 pm, January 26, 2008  
Anonymous Anonymous said...

To Other -
1) konečné řešení neexistuje, to je prostě v rozporu z dialektikou dějin, jenom současný kapitalismus (schválně neříkám tržní systém) půjde do kytek, protože není schopný řešit rozpory současného světa včetně ropné špičky.
2) trh byl i za tzv. prvotně pospolného řádu (1 pazourek = 5 kůží), chtěli ho odstranit prvotní křesťané, husiti, ale nějaké měřítko hodnoty a směna statků být musí, pojem "tržní ekonomika" pro současný systém je jenom mlžení tlučení klínů do hlavy.
3) vytváření obrazu nepřítele, kterého je zapotřebí vzít po hlavě nikdy nesloužilo obyčejným lidem, ale vykukům co žili z námahy jiných.

11:48 pm, January 26, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Teď mi došlo, že formulace v mojem předchozím příspěvku k Jirikovi "možná hloupější" by se dala pochopit jako bych chtěl naznačit, že je Jirik hloupý. Nebylo to tak myšleno a omlouvám se Jirikovi.

8:16 am, January 27, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Tady kdyby snad někomu uniklo, tak 5 bývalých vrcholných představitelů Nato prohlašuje, že preventivní jaderný úder musí být nezbytnou součástí strategie Nato v současném nebezpečném světě plném náboženských fanatiků, šíření zbraní hromadného ničení, klimatických změn a hrozeb pro energetickou bezpečnost.

To samé prohlásila v minulých dnech i ruská strana.

Kdo je větší fanatik - zda mulláhové v Pákistánu nebo tito uctívači bomb - to je otázka. Řekl bych, že při tomto vývoji budeme rádi, když do roku 2020 bude použito jen pár takových bomb.

http://www.guardian.co.uk/nato/story/0,,2244782,00.html#article_continue

9:05 am, January 27, 2008  
Blogger Unknown said...

sigil: V pohodě, jsem to krapet přehnal:-) Těmi zmetky jsem myslel pár individuí z blízkého okolí mého bydliště. V domě jsem jen přes víkendy a kdyby jsi pořád nacházel důkazy že ti někdo leze na dvorek a na zahradu, ukradne kde co z kovů, tak by jsi asi psal stejně:-) A to jsou lidi ve věku 15-28 let. Nedělám si iluze o takových lidech, bude to s nimi ještě horší...

TT, jojo, taky jsem to před pár dny četl, co se líhne v palicích takových šašků.

11:19 am, January 27, 2008  
Anonymous Anonymous said...

to jirik: Jo, to naštve. Tady před časem kradly děti ovoce na zahradách, za dne a když majitelé byli doma. Jednou jeden majitel naběhl se vzduchovkou a hrozil s ní klukovi, ten se postavil, rozpřáhnul ruce a do očí mu řekl: "Tak mě střelte."

Jinak atomova energie - budoucnost světa :-(.

12:07 pm, January 27, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Zrovna přemýšlím nad tímhle:
http://www.sds.cz/view.php?cisloclanku=2008012701

1:21 pm, January 27, 2008  
Anonymous Anonymous said...

To anonymous:

to hádam nie,neverím na demokratický socializmus,v polovici 80 rokov (86)som bol na návšteve v leningrade,gorbi sa práve snažil zaviesť soc.s demokratickou tvárou,dakujem nechcem.ludia si málo uvedomujú že naše problémy súvisia s naším politickým systemom(všeobecné volebné právo,horizont 4 rokov pre voleních predstavitelov),je to OK v príjemných časoch,pri krízach sa zvrháva na neobmedzený totalitný systém(nacizmus,komunizmus resp.
socializmus.Budem velmi spokojný
ak sa náš systém pri budúcich krízach transformuje na neurčitý byrokratický systém,čo zabezpečí ludom aspon prežitie.Nakoniec o nič iné ani nemože ísť,len o prežitie(aj norm.ludi)

8:41 pm, January 27, 2008  
Anonymous Anonymous said...

četl jsi to vůbec?

9:15 pm, January 27, 2008  
Anonymous Anonymous said...

ano

10:20 pm, January 27, 2008  
Anonymous Anonymous said...

A víš kdo to psal?

11:49 pm, January 27, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Osobne nie,prešiel som si jeho články na Blistoch+dalšie odkazy,na mojom názore to nič nemení,osobne sú mi jeho názory sympatické,ale neverím ich realizovateľnosť.
P.S.Evanielici sú zvačša pragmatici(nie je to myslené ako nadávka),aspoň na slovensku.

1:52 pm, January 28, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Já považuji za nejpodstatnější jeho konstatování, že je nutná nějaká idea, ono "Velké vyprávění", existence cíle, člověk musí někam směřovat, jinak jeho bytí ztratí smysl.
Jejich realizovatelnost není podstatná, ostatně veledlouhodobý cíl musí mít vedle sebe i něco kratšího, i na zítra a lze ho pomalu měnit. Žádný cíl je horší než nejšpatnější cíl.

3:45 pm, January 28, 2008  
Anonymous Anonymous said...

hm,toto je na dlhú diskusiu,dá sa s tým súhlasiť,ale...uznám potrebu ciela-ov pre jednotlivca,pre spoločnosť je to (môže to byť)strašne nebezpečné,utópie sú príťažlivé pre ich krásu,jednoduchosť a teoretickú spravodlivosť ,ale tá prax....,tu je namieste opatrnosť a nedôvera.Tá posledná veta je zaujimavá,rozmýšlal som o nej,ja
by som zmenil slovo horší na lepší.

pekný večer

7:37 pm, January 28, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Pokud se se pomocí zbývající ropy nevybuduje bezuhlíková ekonomika,tak po jejím vyčerpání se už těžko něco vybuduje. Úspory energií jsou hlavně otázkou psychologie a inteligence davu, nikdo nechce jít proti proudu,vyřadit se ze společnosti,prodat auto,žít jako poustevník... Pokud by si 99% lidí v bohatém světě mělo vybrat okamžitě vybrat třeba mezi 2 lety pokračujícího bezbřehého konzumu a pak konec benzinu a děj se co děj nebo mezi zbytkem života ve skromnosti,farmaření ne venkově atd. hádejte co by si vybrali ??
Dělá mi neskutěčné problémy přesvědčit v okolí inteligentní lidi vysokoškoláky aby třídili odpad, vše hází do jednoho,vymlouvají se na nedostatek času,místa..
Vzdá se lidstvo ze dne na den všech akcí olympiád,profi lig,jen proto aby se ušetřila ropa pro další generace a pro důležitější věci ? Asi ne až do doby kdy totálně vyletí ceny a klesne produkce.Dobrovolně se toho lidé nevzdají.Budou se snažit udžet si svou pohodu a bohatství tak dlouho jak to půjde.

8:31 pm, January 28, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Tak mne napadla věta, která údajně je v Citadele od Antoine de Saint-Exupéry:
Lidstvo vděčí za vše čeho dosáhlo ne tomu co chtělo, ale tomu co muselo.

To anonymus -- hm, diskusi se nebráním, ale bylo by to na moc piv.

10:33 pm, January 28, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Myslím si, že by se těch 99% lidí dalo přesvědčit. Argumentovat tím, že když bláhově do dvou let spotřebují veškerou ropu, jejich děti budou umírat na hladomor a různé nemoce. No prostě protože nebude energie jak na pěstování obilnin (nebudou žádné pesticidy, žádné traktory), tak nebude možnost vyrábět léky(antibiotika), na které jsme si tak krásně zvykli. Když se uskromníme, můžou oni a jejich děti přežít, budou najedení a zdraví.

Souhlasím s tím, že lidé se chovají na této zemi jako viry. Kam vlezou, to zplundrují, vyasfaltují, zabetonují, zaneřádí různým smetím, chemikáliema. Před 15 lety jsem chodil na velmi dlouhé procházky za město. Kousek za městem vyčnívalo pole s ječnemem, o kousek dál rostla řepa, po pár metrech zase další pole s ovsem a s bramborami. Dnes je to k zblití. Tak kde dříve bylo pole s ječmenem vyrostlo "město ve městě". Je to tam samý asfalt, beton, žádná zahrádka. Na místě, kde se pěstovala řepa je benzínová pumpa a okousek dál je je fabrika pro díly do aut. Tam, kde jsem jako malý jezdil na kole, je dálnice. Tak bych mohl pokračovat dále a dále.

Co se týče mě. Řidičák a auto nemám. Občas jsem si připadal jako z Marsu, když jsem při hledáni zaměstnání na personálním říkal, že nemám a ani nechci. Všichni se na mě dívali jako na nějakého vyvrhela. Nakonec jsem praci získal, bohužel v automotive, nic jiného nebylo k mání. Dovolenou v zahraničí taky oželím (vlastně jsem u moře a nebo v cizině krom Německa nikdy nebyl). Co se týče ostatního spotřebního materiálů, tak nepotřebuji. Nějaké LCD televize nebo DVD rekordéry s HDD mě nelákají. Mám počítač na práci starý 4 roky, foťák a abych neřekl, tak i televizi, kterou mi dal táta, protože se dlouhou dobu válela ve sklepě. Je pravda, že se na ty kraviny co tam dávají nedívám.

Sám nevím, jestli bych měl a nebo mám odvahu zanechat zaměstnání, prodat byt, a koupit někde na vesnici chaloupku s polem. Občas mě to láká a vím, co je to za práci. Před pár lety jsem jezdil s Brontosaurama na různé ekologické akce. Kosit trávu tam, kam kvůli chráněným živočichům nemohla těžká technika, odpařezovávat, hrabat seno, plít plevel na farmě. Za 14 dní byl člověk docela zhuntovanej. Ale asi bych si zvykl, je to o výdrži a vůli. Další problém je v tom, že nejsem farmář. Co teď. Sehnat zvířectvo, zkusit bezorebné setí? Teorii mám přečtenou, ale bude to fungovat? Babička s tím experimentovala a musím po pravdě říci, že spíše se nepovedlo než povedlo. Ale brambor jsme měli na celou zimu, to musím uznat. S nimi jsme problémy neměli a nepotřebovali jsme pesticidy.

A tak bych moh psát donekonečna. Sám člověk nic nezmůže. Zase něco jiného je, když do takového projektu jde 20 nebo 30 lidí. V takové skupině se dá alespoň lesčemu naučit.

Omlouvám se za tak dlouhý názor, ale ta nostalgie ....

5:11 pm, January 29, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Spousta lidí vám uzná že to či ono je špatně, a že by se to mělo dělat jinak. Ani nemusíte moc přesvědčovat. 99% asi ne, ale beznadějné to není.

Horší to už je začít s tím něco dělat. Je potřeba nabídnout alternativu, a co horšího, je potřeba ji vytvořit. Takový alternativní život by se hodně podobal sektě, a tam začne mnoho lidí (já taky) větřit nebezpečí. Pro někoho to je "třetí cesta", pro jiného "sociální inženýrství". Do toho dobrovolně moc lidí nepůjde.

Nakonec možná vznikne cesta z donucení. Prý subprimoví bezdomovci v USA bydlí ve stanových městečkách. V takových podmínkách by snad mohla vzniknou nějaká komunita. Je zapotřebí zařídit, aby ta komunita nebyla kriminální, aby se vzájemně podporovala, např. přednostní nákup potřeb (směna, nebo zavedení vlastních peněz) od ostatních členů komunity, aby měla vlastní autority, např. ve sporech mezi členy komunity nebude rozhodovat soud, ale vážený člen komunity, který bude respektován atd. Jestli budou takové skupiny existovat až udeří ropný zlom nebo podobná krize, budou silně zvyšovat šanci přežití zúčastněných.

5:40 pm, January 29, 2008  
Anonymous Anonymous said...

To judicator - taky se obejdu bez auta a obejdu se bez množství věcí co mi vnucuje reklama.
S tím přesvědčováním to je složitější, velký úspěch by to mělo, pokud by skončilo ono bezduché prosazování konzumu, tím by ale kapík přišel o svou podstatu a skončil by - bude se bránit. Reálsoc dojel na neuspokojování spotřebních potřeb - v 89 si skoro každý myslel, že jediná věc co se změní bude skok na spotřebu o které si mysleli, že je v západoevropských státech.

Na bezdomovce bych nespoléhal, je to skupina, kde skoro všichni podléhají sociální depravaci a tím i schopnosti navazovat sociální vazby, navíc v oněch USA je jich víc než třetina duševně nemocných. Platí to v podstatě i pro nás, ony lokální komunity začnou vznikat až bude zle - musí ale být připravená nějaká idea které by se dalo chytit, aby se vědělo co dělat.
Zatím se dají jen chystat zárodky, doba prostě musí dozrát.

6:29 pm, January 29, 2008  
Blogger Thon Taddeo said...

Brambory, řepu a většinu zeleniny lze určitě vypěstovat samostatně v objemech na uživení rodiny bez velké mechanizace a pesticidů. K tomu nějaké to domácí zvíře - králici, slepice, prasata, kráva lze - to je reálné - to u nás za mých mladých let fungovalo a šlo by (bude muset :-)) to obnovit (určitě je k dispozici "infrastruktura" a to know how :-) taky). Každý by měl začít u sebe a ve svém okolí. Otázkou je - co můžete dělat na úrovni vesnice - jaké kroky podniknout??? Třeba z energetického hlediska je to u nás neřešitelné - není vítr, není řeka. Na fotovoltaické panely má málokdo a výkon je slabý. Ve vesnici vznikla taky taková "menší" čtvrť přistěhovalců - jistě hypotekářů - tuhle jsem tam jel to omrknout - no děs - barák na baráku - všude trávníky (cirka 2 - 3 ary) - jediný pokus o zahrádku jsem tam neviděl - dokonce ani záhon kytek! Celá ta čtvrť zabírá plochu jako polovina našich polí. Fakt hrozný. Pokuď jim to neseberou tak tam možná časem něco pěstovat začnou, ale na uživení to nebude - na mírné přilepšení možná jo.
Co se týče TV - tak občas si pustím zprávy.
Já si myslí, že komunity vzniknou spontálně, až to začne jít vážně do ......... .

6:37 pm, January 29, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Vesnice bude v obrovské výhodě, ještě tak maloměsto, uživení bude možné jenom v komunitě - vlastní produkce + výměnný obchod, ze začátku to bude hybrid, taky se bude zase topit dřevem, jako dřív - problém ale je že nikdo neumí postavit poctivou pec - kachláky, firmy co to dělají jsou zaměření na zbohatlíky a jejich kamnech se dá zatopit tak x2 do roka, přu 20 zatopení se začnou rozlejzat a 50 se rozpadnou (taky tip na řemeslo co má budoucnost (kamnář, ale poctivej), taky renezance zahrádek, jednu mám a pomalu si chystám o tom povídání za výroční schůzi osady.
Vše ale musí být na reálném základě, jinak hrozí osud různých ekozoufalců, co chtěli vystačit jen z vlastních zdrojů (zemědělství bez orby, topivo a energie z rychlerostoucích dřevin atp.)
Na podzim budou krajské volby - důsledně podporovat ty, co jsou pro zachování a rozšíření veřejné dopravy, hlavně železnice a to bez ohledu na různé resentimenty (bursíkovci to určitě ale nebudou) atd.

7:48 pm, January 29, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Nechcem nejako kazit diskusiu o dedinskom zivote, ale chcem sa spytat, co bude s ludmi, ktory ziju v mestach/velkomestach?

Ma niekto na to nazor hodny prispevku? :)

8:02 pm, January 29, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Pokud dojde sice ne přímo ke katastrofickému scénáři, tak se bude jejich živobytí dost rychle zhoršovat - prodražovat, megapole se budou vylidňovat, hrozí to konfliktem město - venkov atp., každopádně budou v nevýhodě.
Je otázka co budou moci nabídnout, aby to pro venkov bylo zajímavé.
Před chvílí jsem se na ZDF díval na pořad o biopalivech, bylo to hlavně o tom, že zvýšení podílu etanolu na 10% způsobí poškozování nepřízpůsobených aut, vede k likvidaci deštných pralesů, způsobuje zdražení potravin, a že to tedy vůbec není žádný zázrak a v souhrnu nevede ani k snížení CO2 - co se ubere na autech přibude díky snižování plochy pralesů.
Celkově to vyznělo - "co to proboha zase vymysleli za pitomost".

9:32 pm, January 29, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Všichni si tady nějak neuvědomujeme jednu věc. Už to tady kdysi bylo řečeno, jenom to zopakuji. V opravdu velké krizi obstojí pouze ta komunita, která se nebude štítít použít jakýchkoli prostředků tak, aby se zaopatřila. Navíc si neumím představit, že budu obdělávat pole a s hrůzou očekávat, že mě někdo ze zálohy odněkud z lesa odstřelí.

Je hezké, že budu mít pole, které uživí mě i celou rodinu, nicméně to bude celé k ničemu, když ho navštíví "horda" ozbrojených a hladových lidí. To asi nezmůžu nic. V komunitě by se to dalo řešit tak, že by všichni šli bránit sousedovo pole. Ale bojujte proti někomu, kdo nemá co ztratit a nemá na výběr, jestli zemře hladem a nebo ho náhodou někdo zastřelí.

Navíc se mi příčí, že bych měl střílet do hladových lidí, střílet do žen a dětí. Na jedné straně oni, na druhé já. Co zvítězí? To horší.

POKUD NASTANE PRŮSER, BUDE TO PRŮSER VŠECH!!!

9:53 pm, January 29, 2008  
Anonymous Anonymous said...

2 judicator: na fore sa mi zda, ze bola debata o zbraniach a obrane...
Kazdopadne, dedinska komunita by si mala tiez zabezpecit nejaku kamuflaz a obranne prostriedky ak chce prezit v "tom najhorsiom". Pole,zahrady a podobne sa ukryt nedaju, ale rodinne domy v kriklavo zltej farbe urcite uputaju pozornost...

10:28 pm, January 29, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Četli jste od Roberta Merleho Malevil? Bylo to i sfilmované, ale filmová verze je slabá, na rozdíl od knihy. Vyšlo to naposledy dost dávno, snad před převratem v 89 (že by nepohodlná kniha?)
Tam se píše o jedné takové přeživší komunitě.

12:18 am, January 30, 2008  
Blogger Unknown said...

Počítám také s variantou "kdo uteče vyhraje". Ve vhodný čas nakoupit a zakopat zásoby(konzervy) a vybavení. Pokud půjde doopravdy do tuhýho tak zmizet, pak se vrátit a zase případně zmizet. Doufat, že takhle překlepeme dobu zoufalých hord z velkoměst který buď pomřou, nebo do nich pak bude stačit fouknout.
Jak to chodí, tak stejně bude všechno jinak než si člověk plánuje...

Doporučuji zkusit omezit přežírání, ano je to tak přežíráme se. Netrpěl jsem nadváhou a ve srovnání s jinýma jsem si říkal že to s jídlem nepřeháním, ale dnes vystačím s třetinou jídla co před rokem.

2:56 am, January 30, 2008  
Blogger Marek Malina said...

Jak tu někdo zmiňoval v diskusi ta stanová městečka v US tak tady jedno je (z diskuse na oildrumu):
http://www.youtube.com/watch?v=jmeHiFZUWtE

10:03 am, January 30, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Pořád platí průpovídky typu: "Ve zdravém těle zdraví duch".... To je základ z hlediska osobních šancí. Zdravotní a psychická odolnost bude nutná.

Průběh krize bude pozvolný. Trvat bude cca desítky let. Na to nelze nakoupit konzervy do zásoby.

Část problémů vyřeší čas - několik let zlehka hladovějící (kamion do hypermarketu přijede jednou za čas) již nemá sílu se zvednout, když když kamiony přestanou jezdit a nakonec jen nečinně sedí. Takové jsou zkušenosti humanitárních pracovníků z Afriky.

Větším problémem můžou být malé organizované tlupy (armáda, policie, banditi). Svým způsobem každý, kdo jako řešení uvažuje jen, že koupí zásobu konzerv na 2-5 let a zbraně, problém neřeší, ale násobí. Co udělá, až mu konzervy dojdou?

Nezatracuju úplně ani ty zbraně - ale to je plán B, možná dokonce C.
Plán A je se uživit sám nezávisle na dodávkách zvenčí.
Plán B je se dočasně schovat (umíte někdo udělat použitelnou zemljanku ??) a umění se udělat "neviditelným" (malá políčka, pěstování netradičních plodin co nájezdníci ani nepoznají že jsou k jídlu,...)
Plán C je použít zbraň.
Osobně zbraně zatím neplánuju, protože uvažuji o jiných ochranných a podpůrných plánech.

Základem pro samostatné uživení se je půda, znalosti a schopnost je sdílet s okolím (komunita)
Modelů co přesně dělat na půdě je několik. Každý je trochu odlišný podle toho kam až se chcete vrátit a co nového vytvořit. Podle zveleného modelu se budou lišit rozlohy obdělávané půdy, stravovací návyky, ....
Mnohde se mohou překrývat.

Každý s použitelnými znalostmi o pěstování a výrobu potřebných nástrojů snižuje při postupném náběhu krize rozměr této krize - sám se uživí, pár lidí okolo zvládne uživit a některé z nich naučí dělat to samé.
Takže kdyby bylo 1%, které bude umět se uživit, tak to bych to viděl hodně pozitivně. Zatím śi myslím, že cca 1-2 procenta ví co znamená ropný zlom, ale jen 0,1 - 0,01 % skutečně ví a umí se uživit na půdě.

11:27 am, January 30, 2008  
Anonymous Anonymous said...

jestli někdo chcete rychlokurs do života "after", myslím, velmi záživný vzorek lidské "sounáležitosti, bratrství a snášenlivosti" poskytne dlouhodobější pobyt v současné Keni, Súdánu, Kongu, Somálsku, Rovníkové Guinei a pod. Takhle, holenkové, a žádné sentimentální paci pac. (dodávám - bohužel)

7:52 pm, January 30, 2008  
Anonymous Anonymous said...

to other: samozrejme souhlas, az se z mest zvedne v te dobe cca 1 milion "socialne potrebnych" je asi kazdemu jasne, ze tuto skupinu zadne normalne dostupne zbrane nezastavi... u teto skupiny znovu oziji navyky zakodovane v genech, tzn. slucovani se do skupin, cim vice tim lepe, nulova moralka atd atd...
jen v Evrope je techto SP nekolik desitek milionu, takze o srandu bude urcite bohate postarano...(dodavam - bohuzel)

9:01 pm, January 30, 2008  
Anonymous Anonymous said...

2 Other:

Do Somalska najlepsie. Povedat im, ze vyzeraju ako ciarovy EAN kod a hned mas motivaciu zlepsit si kondicku :)

9:55 pm, January 30, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Já si myslím, že dopad krize bude tak široký a drtivý, že lidi se velice rychle naučí spolupracovat. Ne každý se chce živit strílením svých sousedů. Bude to holt jako za války - "budeme si pomáhat" ;-) Problém bych spíš viděl u boháčů a politiků - určitě rozpoutají kvůli posledním zbytkům nějakou tu válku.

11:54 pm, January 30, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Od roku 1900 až do dneška se počet obyvatel na území dnešní ČR pohybuje mezi 9 a 10,5 mil. obyvatel, kolem roku 2050 by nás podle prognóz mělo být stejně jako v roce 1900. Kolem roku 1875 žilo na tomto území nějakých 8 mil. obyvatel, kolem 1850 6,5 mil. obyvatel, kolem roku 1800 nějakých 5 mil. - to nám dává orientační informaci, kolik lidí je schopno uživit zemědělství na našem území na různých stupních vývoje.
Užitečné by bylo získat takovéto informace ještě o okolních zemích (od nich nám totiž hrozí případně největší nebezpečí), ale předpokládám, že v posledních 200 letech prošli zhruba stejným vývojem.
Co se týká Afriky a Asie, tam je situace mnohem horší, ale je otázka nakolik ve světě s nedostatkem ropy, potravin a pitné vody mohou tito tisíce kilometrů vzdálení lidé ve větším měřítku migrovat do Evropy?
No a co budou dělat lidé z měst? Začnou se vracet na vesnice a budou pracovat v zemědělství. Dnes v zemědělství nepracuje ani 10% lidí v produktivním věku. Bez nafty se však zastaví veškerá mechanizace a pro obdělávání polí a obstarávání kolem dobytka bude potřeba každé práce schopné ruky.
Důležité je, aby se udržely základní funkce fungování státní správy - a to jak u nás, tak i v okolních zemích - zejména, aby fungovaly bezpečností složky - policie a armáda, a zajistily bezpečnostní situaci na takové úrovni, aby mohlo fungovat zemědělství a aby jsme se nemuseli potýkat s množstvím přistěhovalců.
Nejhorší varianta pro nás by byl rozpad státu jako takového a vznik anarchie, a to i v okolních zemích.

7:12 am, January 31, 2008  
Anonymous Anonymous said...

v konečném důsledku si můžeme vzít příklad z přírody. třeba mravenci by nám v době co nastane mohli být vzorem. všichni jsou v podstatě rozděleni na "zemědělce-obstaravače potravy" a vojáky. obdobná kooperace by mohla fungovat i u lidí v budoucnu. vše bude záležet jen na tom jak budeme schopni změnit myšlení /osobně nejsem ale optimista/

v každém případě jak nám dokládá historie, každé transformaci předchází ozbrojený konflikt....

8:32 am, January 31, 2008  
Anonymous Anonymous said...

to Aleš:
Taky ta státní správa bude téměř jistě fungovat tak, že každý kdo vlastní barák musí povinně odevzdat X kusů vajec, každý kdo vlastní nějaký pozemek musí povinně odevzdat brambory, obilí. atd.

8:37 am, January 31, 2008  
Anonymous Anonymous said...

že by návrat feudalismu ? nevolnictví ? dráb na poli s bičem ? auta budume krmit senem?

8:59 am, January 31, 2008  
Anonymous Anonymous said...

To já bych radši než ten feudalismus bral reálsocík - třeba nějak inovovaný, v tom feudalismu bych musel živit všelijaký feudály a katedrály, v reálsocíku toho zbylo na plebs víc, ve feudalismu zase byl patron zodpovědný za život a nakrmení svých klientů - podaných.
Podle logiky dějin a vývoje se tím můžeme nechat inspirovat, ale výsledek bude stejně jiný.

10:04 am, January 31, 2008  
Anonymous Anonymous said...

to anonymous: Auta nebudeš krmit ničím. Na vlastní náklady je necháš povinně sešrotovat jako zdroj druhotných surovin - můj odhad pro případ, že stát vydrží.

10:49 am, January 31, 2008  
Anonymous Anonymous said...

to anonymous:
Spíše to bude něco jako reálsocík, feudál pokud vím neměl lágry(či likvidační koncentráky)...
Kdo neplní povinné dávky šup s ním do lágru, tam si pak bude vážit mít nad sebou "jenom" drába s bičem.

Ty šťastný nebudou nejspíše auto krmit senem, ale asi špalíky dřeva - renesance aut na dřevoplyn.

11:02 am, January 31, 2008  
Anonymous Anonymous said...

U feudála na to stačil kat (nebyl jen jedem, mělo ha každý i menší město)

12:27 pm, January 31, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Oh ty překlepy.

12:27 pm, January 31, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Historie se neopakuje, i když paralely tu byly, jsou a budou. Nebude to feudalismus, ani reálsocialismus, ale něco jiného, i když možná v některých ohledech podobného. Pokud bude dostupnost energie významně snížena, tak se to samozřejmě neobejde bez zásadních problémů pro stát i jednotlivce. To jestli státní struktura vydrží nebo ne je nemožné odhadovat.
Na to, že policie a armáda zajistí vaši bezpečnost, bych ovšem docela nespoléhal. Policie prostě nemůže být všude - při současných počtech už vůbec ne a z čeho bude placena rozsáhlá policejní a armádní síla si netroufám hádat. Dnes roste zejména v USA význam různých "bezpečnostních agentur", které najímají žoldáky, kteří suplují některé armádní funkce. Toto může být trend do budoucna, přičemž tyto skupiny mohou být potenciálně do budoucna nebezpečné i pro své zaměstnavatele nebo dokonce i pro oslabené státní struktury.
Po americké vzoru (2. článek ústavy) každému doporučuji se ozbrojit. Pokud se bezpečnost zhorší, tak nemám zájem být ovce, když kolem salaše brousí vlci.
Stát se udrží dokud bude mít obyvatelstvu co nabídnout, pokud by se z něj stal pouze nástroj útlaku (a výběru daní a dávek) - armádní kolona by přitáhla - pobrala odvody všeho druhu pro "elitu" a odtáhla, tak dlouhodobě tenhle systém nemá šanci - demotivace - jen další snížení produkce - to už si vyzkoušeli za válečného komunismu v Rusku, že to nefunguje. Navíc by hrozila emigrace z takovéto oblasti - alespoň u těch zdravých, mladých, schopných (viz třeba odchody do Pruska během 18. stol. atd.)
Mělo by se začít s investicemi do infrastruktury (železniční a energetické a s lokalizací každodenních aktivit), jenže místo toho se investuje úplně jinde.......

3:39 pm, January 31, 2008  
Anonymous Anonymous said...

To:thon: vážně si stále myslíš,že máš šanci???Já jsem realista a vím,že šanci nemám.Vždyť přece nemůžeš být ozbrojen tak,aby jsi mohl čelit např.tebou uváděné špičkově ozbrojené a vycvičené bezp.angentuře.Prostě oni si vezmou co a koho budou chtít.Jedině,že by jsi byl jejich členem,pak máš šanci do té doby,než se vyskytne v dané oblasti "agentura"silnější-mocnější.Pak přejdeš k nim??? Budou tě chtít-potřebovat???Co jim nabídneš???Zlato,stříbro,konzervy,ranč, etc. ... Prosím tě neblbni.Tvůj blog čtu již několik let,ale stále jsi mě nepřesvědčil o tvých schopnostech.Promiň,ale připadáš mi naivní - virtuálně.Nemůžu totiž v tvém případě vyhodnotit realitu.

7:16 pm, January 31, 2008  
Anonymous Anonymous said...

To globalexpress: Co ale ty navrhuješ? Já souhlasím s TT. Nebudu dělat ze sebe ovci, když kolem choděj vlci. To nikdy. Když útočníci budou lepší, tak mě zabíjí. Ale bez boje se nedám, vždyť budu bojovat vlastně za svoji rodinu. A s tou naivitou? Vím, že jsme naivní a asi si my všichni nedokážeme představit to, jak to bude při vážné krizi vypadat. Nicméně alespoň se pokoušíme najít nějakou cestu, nějaké rady, které se třeba budou hodit.

9:45 pm, January 31, 2008  
Blogger Unknown said...

Mno, já jsem se pro zbraně zatím nerozhodnul, jako pistole je sice dobrá věc, ale sejmu max. pár grázlů, zbytek se rozuteče a od tý chvíle po mě půjdou, a nečím mě dostanou. Takže to vidím max. na kuši(nedělá moc hluk,spravím dá se říct na koleně a i nejaký zvířátko kdyžtak ulovím) a víc toho pořizovat asi nebudu. Jinak asi nejlepší je dělat blba a chudáka:-) Nepřítel pokud je silnější obyčejně odkryje karty a já budu mít výhodu , oni mě podcení.
Potom rada pro lidi z měst, prostě se naučit něco co bude potřeba, opravovat kola(nářadí atp. vyjde na max. 10 000Kč)a jiný dovednosti, je toho spousta, tuhle jsem poslouchal nějakýho ředitele že mají jedinou kamenickou školu v ČR, hlásí se jim tam čtyři lidi, je to sice dřina, ale dobrý výdělek v budoucnu zaručen.

9:54 pm, January 31, 2008  
Anonymous Anonymous said...

To Thon - však renovovaný realsocík se svému vzoru nemusí vůbec podobat, ale může to být něco co na něj naváže - s ostatním souhlas, aby byla šance musí být kooperace na místní úrovni a chuť něco dělat, nebýt jen jako ovce, i když historie často popisuje jen ty ovce.
Alternativou je jen kapík a ten jak se zdá půjde do kytek - není schopný tenhle malér řešit, jen aby kolem sebe moc nekopal.

10:11 pm, January 31, 2008  
Anonymous Anonymous said...

PS - na tohle jsem narazil na webu - ne se všem lze souhlasit, ale některé myšlenky jsou zajímavé.
http://www.samospravnysocialismus.vyjimecny.cz/cz/main.php

10:13 pm, January 31, 2008  
Anonymous Anonymous said...

To Thon: technicka: hodily by se rss feeds. Co ty na to?

1:49 am, February 01, 2008  
Anonymous Anonymous said...

To globalexpress: Já nevím zda šance je nebo ne. To neví nikdo a vědět to nebude až do okamžiku své smrti. Já jen píšu, co si myslím, že se bude/může realizovat a co je z mého pohledu logické - toť vše. Patent na rozum nemám, John Rambo nejsem :-).

Ozbrojené skupině může čelit jen jiná ozbrojená skupina - to je snad jasné. Jestli jsi to pochopil, že se ozbrojím a myslím, že odrazím třeba jen 2,3 podobně ozbrojené lidi, tak jsi to pochopil špatně - to si v žádném případě nemyslím. Palná zbraň vyrovnává poměr jednotlivec tak ke 2,3 neozbrojeným. Pokud bude vyzbrojená značná část vesnice, komunity, případné příjezdové cesty střeženy.... a demonstrováno při prvním kontaktu se skupinou agresorů, že mohou očekávat vážný odpor a ztráty, pak si to jistě budou velmi rozmýšlet - pokud budou v situaci, že se mohou přesunout k jinému a snadnějšímu cíli.
Pokud budou mít převahu, pak si prostě vezmou co budou chtít - to je jednoduché jak facka.

Tohle už jsou ovšem extrémní scénáře - nelze je vyloučit, ale zatím se tato možnost určitě nejeví jako nevyhnutelná budoucnost.

P.S. Jestli jsme naivní my, tak potom nevím jak označit zbylých 99.99999% populace včetně úctyhodných akademiků, analytiků a politiků. Já už dávno naivní nejsem, spíš bych řekl, že jsem v řadě věcí cynik. Iluze nemám a žádné si nedělám.

A už jen to, že tu probíráme tenhle scénář ukazuje opak. Naivní člověk si myslí, že když jsou regály v supermarketu plné dnes, bude to tak nutně i za 10 let a že když tam ta pumpa stojí už 35 let, tak tam bude vždycky zářit do noci i dalších 35 let.

Probírání těchto možností bych bral zatím jako "zábavné" cvičení z post apokalyptismu. Kriminalita může hodně vzrůst, můžou se vyskytnout i skupiny zlodějů apod., ovšem že by to došlo do totálního chaosu - to je přece jen extrémní varianta. Turbulentní časy to budou, většina lidí bude asi ráda, že se nají a bude mít kde spát, pěkné to nebude, ale "konec světa" snad také ne. Vyloučit to sice úplně nelze, ale extrémy jsou málo pravděpodobné. Zbran(ě) přesto doporučuji kvůli obraně života a majetku - a doufám, že to nebude nikdy potřeba - ale člověk nikdy neví co ho potká - problémům je třeba předcházet a připravit se na ně když vím že se blíží a ne čekat na TSHTF nebo házet flintu do žita a říkat, že nemám šanci a peak oil a spol. mě určitě semele.

7:52 am, February 01, 2008  
Anonymous Anonymous said...

hele! Zajímavá myšlenka. Protože jak tady většinově předjímáte, že post-oilovská civilizace bude "zahrádkářská", už vidím inzeráty typu: prodám 200 m čtverečných asfaltové plochy v areálu již dávno nevyužívané čerpací stanice. Zn. Po rekultivaci možno využít jako zadrádka pro pěstování bioplodin! :-))

9:26 am, February 01, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Souhlas s Thonem. Co bude, nikdo neví, ale na hození flinty do žita je vždycky času dost. Tahle diskuze je snad od toho, abysme okamžik zahození té flinty aspoň co nejvíc oddálili, nebo lépe ani nikdy nepřišel.

A i když tě (mě, někoho) zabijí, v minulosti už zabili hodně lidí, kteří svou smrtí v boji zajistili to že tady dneska jsme my, máme víceméně svobodu a máme se víceméně dobře. Asi by taky dali přednost přežití. Když se vzdáš, nic nezískáš. Když se nevzdáš, možná přežiješ. A v tom posledním případě aspoň možná přežije někdo díky tomu, že jsi bojoval.

Ono to je totiž docela důležité. Když se bude společně bránit např.vesnice, třeba se ubrání, ale bude mít ztráty. Nepřežijí všichni. Ale jestli se na to všichni vyprdnou, nebo se budou bránit jen do výše svého života, tak se neubrání nikdo a prohrají všichni.

10:00 am, February 01, 2008  
Anonymous Anonymous said...

To thon: možná jsem se dost "ostře"vyjádřil,nicméně fandím ti a stále beru jako chlapa s přehledem,kterých je kolem mě málo.Nicméně já nehodlám spoléhat na nějakou "službu" od státu.Ten už dávno není schopen řešit cokoliv,nechci tady zmiňovat různá "řešení" předkládaná vládní garniturou.Z toho plyne,že stát mě neochrání,že mi nepomůže,opak bude realitou té doby.Vždyť ono tomu už tak JE! Taky bych byl(snad budu)členem nějaké skupiny,která se dohodne na společné strategiii a bude řešit složité problémy,ale když vidím ty dnešní davy naivních lidí,tak nevím jestli vůbec někde potkám někoho podobně smýšlejícího.V mém okolí je to taky problém,jsem na tom podobně jako vy.Z toho pramení moje zatimní "odevzadanost".Vždyť já se osobně taky nevzdám,ale jako jedinec nebudu mít dlouhou životnost na bojišti.A to je můj reálný pohled na situaci.Snad bude všechno jinak ... Hodně zdaru.

11:56 am, February 01, 2008  

Post a Comment

<< Home