Tuesday, November 06, 2007

Sny o Arktidě

Média v posledních měsících hojně zmiňovala Arktidu, jejíž rozsáhlé nerostné zdroje byly prezentovány jako potenciální řešení energetické bezpečnosti a budoucích energetických problémů.

V souvislosti s Arktidou a jejím surovinovým bohatstvím si je třeba položit dvě základní otázky – 1) Jaké zdroje v Arktidě jsou? a 2) Ovlivní to nějak vrchol světové produkce ropy?

Velikost zdrojů v Arktidě není známá. Nicméně, vzhledem k tomu co je v sázce, se odpověď přece jenom začíná rýsovat. Médii široce citovaný výměr vycházející z Odhadové zprávy USGS z roku 2000 (USGS Assessment 2000 report), udává, že se v Arktidě nachází 25% zbylých světových zásob ropy. Rychlý pohled na závěry výše uvedené studie však odhaluje, že USGS (Úřad pro geologický průzkum Spojených států - United States Geological Survey) neučinil žádný oficiální odhad týkající se zdrojů v Arktidě jako celku, ačkoliv některé polární oblasti kde se ropa nachází, jako Timansko – pečorská pánev a Severo - jižní pánev v oblasti Barentsova moře byly z hlediska zásob již vyhodnoceny. Všechny citované údaje USGS pro Arktidu se tak vztahují k nenalezené ropě, respektive k ropě, která „má být nalezena“.

Studie Wood Mackenzie/Fugro Robertson (vydaná 1. listopadu 2006) poskytuje některé dodatečné informace o velikosti arktických zdrojů. Práce s názvem „Budoucnost Arktidy“ uvádí, že: „USA nemohou nadále Arktidu považovat v dlouhodobém výhledu za strategickou zásobárnu energie a měly by se snažit si zajistit přes geopolitická rizika ropu u členů OPECU a z Ruska.“ Studie shledala, že potenciál Arktidy je významně menší, než uváděly předchozí odhady a mix surovin zde výrazně převažuje ve prospěch plynu a v neprospěch ropy.

„Tato zjištění jsou z hlediska velikosti světových rezerv ropy zklámáním,“ uvedl hlavní autor studie a vícepresident Wood Mackenzie Andrew Latham.

Na rozdíl od povrchních odhadů USGS zahrnují nové výsledky „detailní geologickou analýzu jednotlivých pánví,“ která byla nezávisle potvrzena vrty, nálezy a produkčními daty od operátorů pracujících v Arktidě. „Náš přístup odpovídá tomu, jak postupují představitelé ropného průmyslu, když provádějí své vlastní odhady zásob,“ prohlásil Latham. „A věci nejsou zdaleka tak optimistické.“

Následuje shrnutí hlavních závěrů studie Wood Mackenzie/Fugro Robertson o objemu arktických zásob:

V Arktidě je většinou zemní plyn. Práce odhaduje, že 85% nalezených zdrojů a 74% potenciálních nálezů tvoří zemní plyn. Ze zdrojů plynu patří 69% Rusku. Boháč tak dál bohatne.

V oblastech Arktidy náležejících pod Severní Ameriku a Grónsko, jsou odhadovány zásoby ve výši pouhých 25% toho, co uváděly předchozí studie. Objem dosud neobjevených rezerv oblasti North Slope na Aljašce (včetně oblasti ANWR 1002) byl odhadnut na přibližně 6 miliard barelů ropného ekvivalentu. Odhad USGS přitom uváděl až 50 miliard barelů. Severovýchodní pobřeží Grónska by mohlo mít větší potenciál – zásoby vyšší než 10 miliard barelů (USGS v roce 2000 uvádí možné zásoby ve výši 65 miliard barelů ropného ekvivalentu, v roce 2007 situaci „přehodnotilo“ na 31 miliard barelů ropného ekvivalentu, ze 17 miliard barelů tekutých paliv má ropa tvořit pouze polovinu - zbytek gas liquids). Ze zásadních změn v odhadech USGS mi tak plyne, že jejich výsledky ve spojení s netransparetní metodologií nelze bohužel považovat za zcela kvalifikovaný a realistický odhad a mají spíše sloužit jako možné politicko - ekonomické zdůvodnění rozsáhlých (a rizikových) investic do průzkumu a těžby v této oblasti.

Pánve v Karském moři a v Barentsově moři se zdají být nejslibnější. Ruská Karsko – jamalská pánev má obsahovat podle předpokladů téměř 90 miliard barelů dosud nenalezené ropy. Východní oblast Barentsova moře pak může skrývat něco přes 10 miliard barelů.

Všechny uvedené údaje však stále obsahují značnou dávku nejistoty. Ačkoliv několik pánví (jako North Slope, Timansko – pečorská pánev a Západosibiřská pánev) s jistotou obsahují velké množství uhlovodíků, většina Arktidy zůstává neprozkoumaná.

Co se týče druhé otázky – vztahu mezi Arktidou a ropným zlomem – tak lze říci, že významnější produkce ropy z artických zdrojů je vzdálená řadu let. Studie Wood Mackenzie/Fugro Robertson předpovídá, že produkční toky tekutých paliv (liquids) celé severní polární oblasti vyvrcholí na 3 milionech bd nejdříve za 20 let. Těžba zemního plynu se může dostat až na 5 milionů barelů ropného ekvivalentu ve stejném časovém rámci.

Zahájení i vlastní těžba v Arktidě bude vyžadovat překonání enormních „nadzemních“ překážek. „Podmořská technologie, která dokáže operovat pod ledovými krami bude klíčovým faktorem pro ekonomickou těžbu většiny arktického plynu,“ uvádí Alan Murray - hlavní ekonom Wood Mackenzie. „Limity této technologie jsou stále posouvány a jak bude toto řešení používáno stále častěji, měla by klesat i cena,“ dodává.

Doprava plynu z tak odlehlých oblastí bude pro energetický průmysl znamenat velkou výzvu. Jamalský poloostrov je 2000 km od Moskvy a 4000 km od západní Evropy.

Pokud vezmeme v úvahu přibližné odhady rozsahu a maximálních produkčních toků těžby, technologické a logistické problémy a časový rámec, lze bezpečně konstatovat, že průzkum a těžba v Arktidě nemá k otázce ropného zlomu a jeho dopadů (pokud ten je otázkou nedávné minulosti, současnosti nebo blízké budoucnosti) prakticky co říci. Dokonce i v případě, že by k ropnému zlomu došlo o několik let později než mnozí předpokládají – například v roce 2020 – těžba ropy v Arktidě by tuto skutečnost nijak významně neovlivnila.

Jen dodávám, že Angličan by asi poznamenal: „Too little, too late, too expensive“.

Zdroje: ASPO USA – Arctic Dreams
Energy Bulletin - An oil & gas Shangri-la in the Arctic?
Wood Mackenzie Press Release

48 Comments:

Anonymous Anonymous said...

6. listopad - 20:00 hod - 97 USD/b. Tak už aby začali vrtat pod ledem a vozili to kýblema v ponorkách, nebo se na to vykašlu, kdo má jezdit k pumpě za 32,- za litr!

8:13 pm, November 06, 2007  
Blogger krygol said...

Len pre zaujímavost. Ropa prelomila 98$. Zlato 837$. BP a Conaco evakuuju svojich pracovnikov z ropnych plosin v severnom mori kvoli burke. Dnes maju oznamit stav zasob energii v USA. Ak to bude zasa poklles mame sa na co tesit. Este pre tych, ktori tvrdia, ze ropa sice stupa, ale kompenzuje to slabnuci dolar. Ropa voci dolaru stupla od zaciatku roka o 60%, voci euru o 44%, 54% voci yenu a 50%voci libre.
Zdroj:http://bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=aXPkuzQqoiAA&refer=home

7:21 am, November 07, 2007  
Anonymous Anonymous said...

K tomu jen dodávám, že 2* rychleji než zlato roste stříbro (15.90$ za unci) a dolar se dál potápí - aktuálně 1.4645 za euro.

Na růstu ropy se pokles dolaru podílí odhadem tak 35%.

7:57 am, November 07, 2007  
Anonymous Anonymous said...

7.11.2007 ropa 98.40
zdroj nymex

10:18 am, November 07, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Dnes je to opravdu silná kává. Dolar se bez nadsázky poroučí a to ještě hůř než včera. Stoupá úplně všechno včetně benzínu.

Jestli dnes EIA report vyjde nějak špatně, tak je to v ...... . Ne tak z toho důvodu, že by ta vlastní čísla o komerčních rezervách něco tak strašného okamžitě znamenala, ale pokud by byl propad kolem 5 a více milionů barelů za týden - chraňte nás před tím všichni svatí, tak opravdu reálně hrozí už ne další raketový růst (ten bude asi samozřejmostí), ale výpadky dodávek během následujícího období, velmi důležité také bude jak si povede Cushing - i kdyby bylo celkové číslo v plusu a Cushing v mínusu, tak bude zle.

10:54 am, November 07, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Hele, TT, nějak ti to podezřele vychází, tak to vypadá, že budeš nejspíš prvním after-peak-oil-premiérem, tak to abych si začal vyřizovat emigraci :-))

11:09 am, November 07, 2007  
Anonymous Anonymous said...

No a ešte ďalšie potešenie:

http://www.prop.sk/imperium.html

11:12 am, November 07, 2007  
Anonymous Anonymous said...

To other: Doporučuji USA - tam se teď každému splní americký sen.

Nejstrašnější na hledání pravdy je, když ji občas najdeš. :-):-(.

Třeba nebude tak zle, pár špatných týdnů ještě potvrzení teorie ropného zlomu nedělá.

Nejhorší jsou předčasné závěry a wishful thinking. To je právě to, čeho se člověk musí vyvarovat jak to jde - to je 1/2 "úspěchu".

11:31 am, November 07, 2007  
Anonymous Anonymous said...

No a čína taky není pozadu. Už se zbavuje dolaru...
http://aktualne.centrum.cz/ekonomika/svetova-ekonomika/clanek.phtml?id=513299
Zajímá mě, jseli si konečne začnou lidi uvědomovat, že se blíží nová doba, ale předtím ještě bude jedna větší válka, která bude mnohem horší než byla druhá světová válka? Teď je jediná rada, držte si klobouky, dolů to pojede sakra rychle a žádná brzda není k dispozici... Robert

1:24 pm, November 07, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Ve Velká Británii byly odstaveny na neurčito 2 jaderné elektrárny (4 reaktory - provozní důvody, zkorodované vedení v reaktoru).

Zlato je 0.5% od historického maxima 850$/unci. Ropa stojí kolem 98$ zdá se, že se teď bude čekat na 16.30 - EIA report.

Ta bouře v Severním moři nemá být žádný drobek - vlny až 36 stop - 11m. To bych se taky evakuoval.

1:34 pm, November 07, 2007  
Anonymous Anonymous said...

To TT Zadna bourka neni, krome te medialni - stejne tak se na Cantarellu zadny plosiny nesrazily - videl nekdo nejake filmove zabery??? Podle mne to jsou lzi, aby se dal zduvodnit pripadny vypadek produkce, a nebyly ohrozeny kursy akcii = odmeny managoromontu - Parabellum

2:27 pm, November 07, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Média se naopak vyjadřují řekl bych velmi umírněně. O Cantarellu nevím nic.

2:51 pm, November 07, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Ahoj,
vas blog mi prijde velmi zajimavy, pres nej i mnoho dalsich odkazu a spoustu novych informaci, od extremnich az po konzervativni. Kdyz odmyslim realitu, je to kazdopadne napinave sledovat jak se veci vyvijeji. Ale fakt si nejsem jist temi hororovymi scenari. Ziji v US a tak mozna budu "prvni na rane". Nechci v zadnem pripade popirat Peak Oil a s nim spojene rusty cen, problemy s dodavkami atd, ale na druhou stranu si myslim, ze US je podcenovana co do schopnosti vstrebat podobne soky, nebo zjemnit dopady peak oilu. Asi se vsichni shodneme na tom jak konzumni US spolecnost je a jak moc se tady se vsim plytva, ale to zaroven znamena ze je tu obrovsky potencial pro zefektivneni, jinymi slovy tez pro zmirneni dopadu peak oilu, coz na konec stejne znamena jen cas navic na skutecne zmeny (restrukturalizace spolecnosti, prumyslu atd.). Take bych nepodcenoval americkou spolecnost jako takovou. I kdyz se o ni traduje jak jsou americane hloupi a neschopni, neni to pravda ... veskere know-how je stale tu, vedecke a vyvojove kapacity prakticky bezkonkurencni a s americkou mentalitou se da oboji kdykoliv rychle zaktivovat. Dalo by se o tom jiste mluvit vice, zajimal by vas nazor. Prosim, slusne. Zdravi MITS.

3:19 pm, November 07, 2007  
Anonymous Anonymous said...

To MITS:
Svět řídí okultní (skryté) hiearchie. Aktuálně CRF, skupina Bilderberg, Trilaterální komise. Starší skupiny jsou např. zednáři, templáři,... zapojeno je řádově tisíce lidí vědomě (a desetitisíce lidí nevědomě).
Na vrcholku těchto pyramid stojí 7 (jiné prameny uvádí 13) lidí (případně rodinných klanů). Tyto skryté hiearchie mají pod kontrolou finance (banky, ale hlavně centrální banky), ropu, média, vlády, vědu a výzkum a mnohé náboženské skupiny.
....
To, že těchto pár lidí momentálně používá jako svou výkonnou moc vládu USA, nic nevypovídá o charakteru zbylých miliónů Američanů nebo jiných národností. V USA je celkem silné hnutí odporu (např. většina zde publikovaných informací o ropném zlomu je z US zdrojů)

3:49 pm, November 07, 2007  
Anonymous Anonymous said...

To MITS:
Tak asi urcite bohata zeme se snadneji vyrovna s nejakym vykyvem nez zeme, kde se zije ze dne na den.
Bohuzel se mi zda, ze indicie nasvedcuji na soubeh nekolika krizi: populacni, energeticka, klimaticka, mozna tez financni - proti tomu se mi zdaji ropne soky v minulem stoleti jako prditko.
Snazim se nepanikarit, ale pocitat s nejhorsim. No doufal jsem, ze si jeste par let budu zit v klidku, misto toho se beh udalosti posouva mnohem rychleji nez jsem predpokladal.
Je klidne mozne, ze se US zastavi, oklepou a naberou novy dech. Osobne si myslim, ze to tak moc ruzove nebude.

4:06 pm, November 07, 2007  
Anonymous Anonymous said...

to chech:
mozna to bude znit blbe, ale osobne se raduji z kazdeho zvyseni ceny ropy. Cim drive a vice tim lepe. Dokud jeste nejaka je. Bohuzel zmena lidskeho chovani muze byt zapricinena nejefektivneji financni motivaci. Lide, kteri plytvaji se s rostouci cenou energii budou postupne snazit setrit ... a zde je tak strasne moc na cem ... to je az neuveritelne. Zil jsem drive nekolik let v nemecku a rozdil je obrovsky. Problem (a nebo mozna paradoxne i jeho mozne reseni) je v tom, ze Americane si nejsou prilis vedomi jak silene energeticky narocny zivotni styl provozuji, a jak by bylo snadne jej zmenit. Sami dokonce casto ziji v domeni, ze treba recyklace a s tim spojeny prumysl, a jejich "zelene mysleni" je na jedne z nejvyssich urovni ve svete. Bohuzel vetsine chybi kontakt s jinymi zememi a tim i potrebna sebereflexe.

4:15 pm, November 07, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Komerční zásoby ropy v USA klesly o 800 000 b týdně, zásoby benzínu klesly také o 800 000 b týdně. Destiláty - zásoby stouply o 100 000 b týdně.

Tyto výsledky vcelku odpovídají očekávání.

Ale čekal se růst zpracovatelského výkonu rafinérií - ve skutečnosti velmi mírně poklesly vstupy ropy o 43 000 bd oproti předchozímu týdnu. Rafinérie jely na 86.2%.

Dovozy činily 9.7 milionu bd - o 275 000 bd víc než před týdnem. Měsíční průměr dovozů za den je na 9.6 mbd, což je o 461 000 bd méně než před rokem.

Import je řekl bych prakticky na maximech - o moc lepší to už nebude - spíš naopak, rafinérie nejedou na úplně maximální výkon. Přesto je výsledek znovu - byť mírně záporný a co víc v mínusu je i produktová část - benzín.

Tohle jsou z mého pohledu cenově prorůstové a v šírších souvislostech nepovzbudivé údaje.

5:12 pm, November 07, 2007  
Anonymous Anonymous said...

ad TT: jinymi slovy se dovezlo oproti lonsku o cca 4.5% ropy mene, nevim o kolik klesla tezba v US samotnych, ale urcite nerostla .... da se tedy rici ze obecne klesa spotreba ? ... nebo narocnost a zavislost na rope ? ... stale dochazi k utlumu tezkeho prumyslu a vyroby, presun do Asie ... ... roste mene energeticky narocny sektor sluzeb, a i benzin zdrazil v prumeru skoro o 50% za ten posledni rok ... zajimalo by mne jestli se to nekde projevilo ... pokles nakupu SUV, mene najetych kilometru ... jestli rikam neco spatne tak men opravte.

5:24 pm, November 07, 2007  
Anonymous Anonymous said...

to MITS: no konečně! Přesně tenhle názor jsem potřeboval slyšet, navíc odtamtud. Myslím si, že dnes je v módě anti US hysterie, aniž by se pomalu vědělo proč. Jenom kolik komentů na tomhle blogu bylo jenom toužebně o tom, kdy už konečně se US položí, rozloží, rozpadnou, zmizí ze zemského povrchu. Taky jsem přesvědčen o jejich gigantickém všestranném potenciálu, který je aktivovatelný velice brzy. Ve srovnání s Evropou, neschopnou se domluvit pořádně ani na tom, jestli je schopna se domluvit. Osobně jsem skeptičtější k výhledům Evropy než US.

to jura: pokud to myslíš vážně o vládnutí světu několika málo lidmi jakýmisi parastrukturami, tak spíš než nenormální konstrukt je to paranoia, něco ve smyslu "převrat u nás 17.listopadu byl zinscenovaný" a pod..

5:37 pm, November 07, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Žádný velký pokles prodejej SUV zatím nenastal alespoň co vím. Spotřeba benzínu v Usa byla tento týden o necelé procento vyšší než před rokem - viz eia report.

5:39 pm, November 07, 2007  
Blogger Unknown said...

Other: Můžu se tě prosím zeptat jaký nick máš na foru, moc by mě to zajímalo...Děkuji

5:55 pm, November 07, 2007  
Anonymous Anonymous said...

jirik: na forum nechodim, tolik času zas nemam.

6:09 pm, November 07, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Ano other pokračujíc v duchu tradic největších budovatelů, se zápalem, za který by se nemusel stydět ani Stachanov, mocnými údery do klávesnice přesvědčuje přítomné o nezlomnosti a neotřesitelnosti našeho skvělého kapitalistického zřízení a o gigantické síle, vytrvalosti a nezměrném potenciálu a odhodlání našeho největšího přítele a zachránce před hrůzami nacismu a komunismu - U.S.A., které v hodině nejtemnější pozvednou znovu prapor pokroku a ponesou ho vsříc zítřkům zářivějším, než si kdokoliv z nás dokáže představit!

Bravo!

6:39 pm, November 07, 2007  
Blogger Unknown said...

other: Jak jsem předpokládal:-)

6:57 pm, November 07, 2007  
Blogger ond said...

Ak chcete mat jednostranny blog OK,alebo sa prestante navážať do ľudí s iným názorom,mám tu rád čísla ,ideologické komentáre si nechajte pre seba za socíku som si ich užil dosť.

7:33 pm, November 07, 2007  
Blogger ond said...

spresnenie :platí To jirik a TT

7:34 pm, November 07, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Ale tak ho musíme trochu poškádlit :-).

Pár čísel: Dow Jones aktuálně -258.41.

U. S. banky mají údajně odepsat dalších 100 000 000 000 $.

GM ztráta 39 000 000 000, díky jednorázovým odpisům, jinak jen 1 600 000 000 $.

"Růst" po americku.

7:40 pm, November 07, 2007  
Anonymous Anonymous said...

a moji známi stále na mňa pozerajú ako na blázna... 70 Us/b - v pohode, 80, 90, 100, - stále v pohode, veď sa nič nedeje, nafta zajtra na Slovensku drahšia o 50 hal, v pohode, nestraš, to prehrmí, všetko sa určite nejako vyrieši, čo plašíš, ty si úplný magor,....

7:41 pm, November 07, 2007  
Anonymous Anonymous said...

ad TT: jestli chcete muzete se tomu klidne posklebovat, dle meho ale jsou americane skutecne velmi agilni a dokazi se sjednotit je-li to potreba, casto i mnohem vice nez budovatele za starych dobrych casu v SSSR nebo CSSR. Navic dobrovolne a s velkou mirou vynalezavosti a vlastni iniciativy. S velkou nadsazkou se da rici, ze liberni casti americanu staci aby jim to povedela Oprah nebo nekdo jiny z Hollywoodu, te konzervativni staci slibit zadarmo par americkych vlajecek. Totalne to prehanim, ale pro ilustraci to muze stacit. A pak stale plati, ze ve vyvoji a vyzkumu nema US sobe rovne, a na rozdil od jinych zemi neni treba kopirovat co vymysli nekdo jiny. To je velky kvalitativni rozdil ... jestli dostatecny na prekonani oil peaku bez nejakeho zasadniho rozvratu spolecnosti ... tezko rici, osobne jsem spise optimista.

7:47 pm, November 07, 2007  
Blogger ond said...

Konečne zaujimavé čísla aj ked strata GM o ktorej som vedel ma zdvihla zo stoličky,to by nemohla prežiť žiadna firma.
Až budem mať čas a náladu znovu nastolím otázku náboženstva a prežitia,zatial len tipujem prekonanie hranice 100 usd za barel-možno budúci týždeň.

7:47 pm, November 07, 2007  
Anonymous Anonymous said...

blázínkové, a to teď čekáte, že tlak mi z vás skočí až na půdu, pěnu u huby mi budou muset otřít vodním dělem a vzteky se budu třást jako vibrátor? Naopak, střízlivě poukazuju na vaše (myslím ty ujeté, extrémní, většinou "levé") postoje, ale neberu vám je, prostě to tak je, a taktéž vy (leví, extrémní, odmítající si to přiznat) můžete proti realitě protestovat, můžete s ní i nesouhlasit, ale to je tak asi všechno, co s tím můžete dělat (slovy klasika). A adrenalin down, nebo jste tak navrčený proto, že právě ropa klesla na 96/b? :-)) TT, tvoje "wishful thinking" (můžu se to odvážit zlidštit českým: přání je otcem myšlenky?) teď teda ujelo jak zmeškaný vlak mistryni světa v rychlobruslení. Přeju brzký návrat k tématu, kolegové :-))

7:52 pm, November 07, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Co jiného čekat od sheeple. Každý kdo nesleduje fotbal, nesedí 5* týdně v hospodě, nejezdí autem - jinými slovy jakkoliv vybočuje vždycky byl a bude onálepkován.

Sheeple to vždycky dojde až když stojí stádně v řadě - na benzín, před bankou, na základní potraviny nebo v nějaké jiné.

Některým to nedojde ani pak (zvlášť když jim řeknou, že jdou jenom do sprch a že je všechno v nejlepším pořádku).

Pokud dlouhodobě sledují situaci a pořád jim to nedochází, tak to je marné. Nejlepší je vždycky jít příkladem, ať si kdo chce co chce říka. Můžou kroutit hlavou, ťukat si na čelo, ale když uvidí, že ty něco skutečně děláš a připravuješ se, tak červ pochybnosti začne hlodat zase o něco víc.

A navíc je čím dál jasnější že ty nakonec za hlupáka nebudeš.

7:56 pm, November 07, 2007  
Anonymous Anonymous said...

No já jen připomínám, že zamýšleným tématem diskuze měl být odhad arktických rezerv!

7:59 pm, November 07, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Hlavní ekonom IEA F. Birol: "Nerad to říkám, ale čekají nás opravdu špatné dny. Spousta se toho namluvilo, ale hodně málo udělalo."

IEA je ještě daleko od toho aby udělala z ropného zlomu světový problém číslo jedna, ale zřetelně drží kurs, který v létě nastavila - směrem k realitě.

http://www.time.com/time/business/article/0,8599,1681362,00.html

8:19 pm, November 07, 2007  
Anonymous Anonymous said...

O Ameriku bych se nebál. Řízenou inflací Dolaru se elegantně sníží státní dluh a jede se dál! Třeba s novou měnou Amero :-) Je to geniální...

8:19 pm, November 07, 2007  
Blogger Marek Malina said...

to other: Sledujete zahraniční zdroje? (myslím obecně, ne jen ropu apod.), sledoval jste v poslední době CNBC? Velmi bych vám doúporučil google alerts (jestli máte gmail), nechávám si posílat následující:
-crude oil
-iran
-turkey
-syria
-USA
atd.
Doporučuji adresu finance.google.com pro souhrný přehled o US ekonomice. A ještě se zeptám jestli máte pocit že je v čr funkční demokracie?

8:20 pm, November 07, 2007  
Blogger Unknown said...

ond: Nic proti, ale pokud si chceš hrát na spravedlivého, tak je tu více příspěvků bokem kromě mě a TT, ale ty to jaksi nevidíš, tak si prosím na nic nehraj, nemáš na to, ano?:-)
Jinak TT díky za pěkný článek, známí začali argumentovat zdroji na pólech(ty že prý vše zachrání), takže je mám čím poučit:-)

8:38 pm, November 07, 2007  
Anonymous Anonymous said...

a ešte trochu dreva do ohňa....

http://www.g-vision.sk/dual/finance/cina-a-jej-usd-rezervy/

8:43 pm, November 07, 2007  
Anonymous Anonymous said...

to frkojf...: demokracie? To je off topic a taky to tady nechci nějak ideologicky pocintávat víc než je nezbytně nutné. Spíš si všimněte, že ropa právě nabrala směr k prudkému pádu a klesla už pod 95/b. Takhle laciná už dlouho nebyla. Nemůže to být prudkým posílením dolaru nebo nečekaným zvýšením těžby OPECU? :-))

8:45 pm, November 07, 2007  
Blogger Marek Malina said...

Věříte na zázraky? Tyhle výběry zisku spekulantů nejsou nic nečekaného.

8:51 pm, November 07, 2007  
Anonymous Anonymous said...

porovnal by som tieto skoky s dýchavičnosťou, čím je vyšie, tým ťažšie dýcha a nádychy a výdychy sú väčšie... :-)

8:59 pm, November 07, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Som zvedavý pri akej cene ropy v USA prestanú ropu používat ako stacionárne palivo. Horsie je, že koli ich vykurovaciemu oleju, mne rastie cena nafty.
Aby sme sa nedočkali ako si v januári/ prosinci bude polovica USA chciet prerobit kurenie na uhlie::)))
Raz niekto povedal tuším, že to bol Mendelejev: pálenie ropy mi pripomína pálenie bankoviek.

9:20 pm, November 07, 2007  
Blogger Marek Malina said...

A díky TT za shrnující články, rád srovnávám svoje svoje závěry s tímto blogem. A moc se neliší. Myslím že by se to celé dalo shrnout do: Poptávka Asie, Hubbert a obecné (politické, spekulativní) nadhodnocování zásob = velmi, velmi, velmi pravděpodobný prusšvih. A ze soudku optimisty, pomalu se uvádí do provozu LHC. To nám může otevřít vrátka k hlubšímu poznání hmoty a energe a potenciálně může přinést i zajímavá řešení v energetice nemluvě o jistě zajímavých závěrech pro fyziku a bohužel asi i pro armády. Ale také to nebude zítra.
http://lhc.web.cern.ch/lhc/

9:50 pm, November 07, 2007  
Blogger ond said...

To jirik :Kdo si spravodlivý hod kamenom,hm alebo budeš ukameňovaný?
tak nejak , dalej sa nebudem vyjadrovat,osobné invektívy nechám bokom a budem sledovať budovanie krajších zajtrajškov pod vedením.....,každý nech si doplní čo chce.
Ked už sme taký odborníci na ropu+geografickohistorické súvislosti jej ťažby a spotreby trúfol si niekto riskovať svoje vlastné ťažko zarobené peniaze na
komoditnej burze?

10:21 pm, November 07, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Koukam, ze jste se tu tedy dneska rozjeli... Tak aby jsme se vycurali a hajdy na kute, doufam ze uz to je vybrany a zitra(vlastne dnes) se nebude pokracovat v mlaceni prazdne slamy.

Obcas si rikam, v cem jsou tady lidi lepsi nez US. Mit tady benzin levny jako v US tak kazdej jezdi SUV i na zachod. V tomto smeru jsem velmi vdecny panu Zeleznemu - dokazal jako prvni blbarnama na televizi Nove ze nase pysne nalepkovani se za "kulturni narod" je jenom zbozne prani.
Primo ukazkova je jedna moje pribuzna. Podvecery a vecery travila ctenim relativne rozumnych knih, dale mela oblibene rucni prace. Pak zacali vydavat zamilovany Harlekyny, ty primo hltala. A pak to slo rychle. Nova a vsemozne tiskoviny s drbama - to je nyni hlavni smysl zivota.

12:35 am, November 08, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Volatilita trhu s ropou a trhů celkově roste, ropa může klidně klesnout pod 80$, ale na fundamentálních záležitostech to nemění vůbec nic.

Popravdě si ale nemyslím, že lze očekávat teď takový pokles, spíš naopak. Ty poklesy nejsou moc velké a jsou rychle vyrovnávány a přebíjeny dalšími nákupy.

7:43 am, November 08, 2007  
Blogger ond said...

To chech: ludia su všade rovnaký
=>česi (slováci v mojom prípade)
sú rovnako intel.,schopný,blbý a neschopný ako ludia napr. vUS,len mame menšie možnosti,trh atd.
Takže plný súhlas s tvojim názorom.

Končím idem radšej zarábať peniaze,

7:48 am, November 08, 2007  
Anonymous Anonymous said...

To manintheshadow - Vazeny Emerykanodeffencere Vase nazory jsou mirne receno bez nazorove konsistence - pokud na jednu stranu tvrdite, ze Emerycani si ani nejsou vedomi sveho plytvani, tak asi tezko s tom neco udelaji, pac maji veprove hlavy, a veskerej R-D jim dela emigranti z Evropy, Ciny, Indie, Ruska a Latinske Ameriky - az je nebudou mit cim zaplatit, pac tu jejich menu uz nechtel ani prihlouply latinskoamericky modelky, tak jim ty vedecke a vyvojove kapacity jednoduse utecou, a pak se mezi sebou muzou strilet u pump a supermarketu jako v NO po Katce, pac to je totiz to jediny, co krome prezirani zbytku sveta sami umej

9:10 am, November 08, 2007  

Post a Comment

<< Home