Sunday, September 09, 2007

Zásoby benzínu v USA se blíží historickým minimům

Minulý týden (stejně jako v předchozích pěti) znovu poklesly zásoby benzínu v USA. Opakuje se tak situace z letošního jara. Zásoby nebyly takto nízko od hurikánu Katrina a to přesto, že toto léto k žádnému vážnějšímu problému v produkci nedošlo.

Komerční zásoby ropy v USA klesly minulý týden o 3 900 000 barelů. Nicméně, na 329 700 000 barelů zůstávají tyto nad průměrem pro toto období roku. Celkové zásoby benzínu klesly minulý týden o 1 500 000 barelů a zůstávají pod pětiletým průměrem.

Pod průměrem je možná mírný výraz, protože v záznamech není mnoho týdnů, kdy by byly zásoby takhle nízko a nikdy nebyly takto nízko v přepočtu na počet dní, na něž by (tyto zásoby) pokryly spotřebu země (days of supply – 19,8).

Zásoby benzínu dosahovaly tento týden 191 100 000 barelů. Nejnižší zaznamenaná hodnota je z 29. srpna 1997 na 185 600 000 barelů.

Automobilová sezóna se blíží ke konci a brzy přijde podzim a s ním i pokles v produkci benzínu (na úkor topných olejů).

Je nutné počítat s tím, že ceny půjdou nahoru (a to i v ČR), i když v tomto období roku obvykle klesají. Nakonec už to zaznělo i z úst českých analytiků a ti jsou obvykle v tomto směru velmi konzervativní. To co drží ceny benzínu v pásmu kolem 30 korun a ne v oblasti kolem 35 korun, je jen dolar, který přechází z fáze jakž takž kontrolovaného sestupu do fáze volného pádu.

Pokud vzhledem k situaci v USA uvidíme v příštích měsících cenu benzínu kolem 31 - 33 korun bude to jen logické vyústění tohoto trendu. To vše za předpokladu, že se nic zvláštního nestane.

A popravdě - nebyl bych si tím moc jistý. Minulý týden napumpoval znovu FED a ECB do systému desítky miliard dolarů. To je ale jenom dočasné řešení a v příštích týdnech a měsících sázím na hodně ostré turbulence na burzách a nakonec i na to co přijít musí – na tvrdý propad.

Zásobování benzínem je napjaté, s ropou to taky není slavné a v úterý neočekává zvýšení produkce od OPECU téměř nikdo. Burzy a s nimi i globální finance se otřásají už víc než měsíc a i v ČR se začíná postupně (nemůžeme přece hned plašit stádo), ale o to vytrvaleji zdražovat.

Voda stoupá a párty je u konce. Dřív nebo později někde něco vysadí a dominový efekt se rozběhne a čím dál víc mi připadá, že to bude spíš dřív než později. O dost dřív, než bych si myslel ještě před rokem a také mnohem dřív, než je mi milé.

Zdroje:
http://www.theoildrum.com/node/2952
http://tonto.eia.doe.gov/oog/info/twip/twip_gasoline.html#stocks

4 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Hleďme, už se u nás mluví nahlas o tom, jak se připravit na ropný zlom. Komentář jako by z oka (pardon, tedy z pera) vypadl TT. To tedy zbývají dvě možnosti: za prvé- je to móda plodit salónní komentáře o ropném zlomu anebo za druhé - globál. katastrofa na nás dýchá tak zblízka, že už je cítit její smradlavý dech. Tak kde jen je pravda?

http://www.petrol.cz/ropa/clanek.asp?id=8981

Ohledně historického poklesu US zásob benzinu bych to viděl optimisticky - až teprve těžké zdražení pohonných ropných látek donutí lidi chovat se rozumněji, ne?

9:32 pm, September 10, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Ja vam upr4imne preji, abyste se setkal jenoim s temi lidmi, co se budou chovat rozumneji. Ja sam o sobe se psychicky a trochu i fyzicky pripravuji na to, ze se budu setkavat s lidmi, kteri se nebudou chtit chovat rozumneji. Hmmm obavam se ze jich bude vetsina.
Co se tyce katastrofy. Pocitam se mezi lidi velice dobre obeznamene s timto problemem a touto tematiou a to pomerne z sirokeho uhlu. Je to opravdu velice tezku k uvereni, ze by se neco mohlo stat. Vzdyt vsechnu funguje, ze ano. Hmmm jenze ono to funguje mozna pro mne pro vas, zatim ... nekde uz to prestava fungovat (Zimbabwe, Irak, Severni Korea, mnoho dalsich africkych zemi.... taky u meho souseda, co hovyhodili z baraku to uz nefunguje tak dobre. ... Bohuzel to smrdi.

Zdravi M

4:05 am, September 11, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Ale chlapci, nase ekonomika roste, nezamestanost klesa, takze tradá, do konce roku se urcite nikdo rozume nezachova (co se tyce uspor energii). Pak se zdrazi plyn, elektrika, potraviny, MHD, tak uvidime. Jedine co lidem trochu hraje do karet je ta soucasna se rozbihajici americka krize. Ja se hlavne tesim na to, az shnije Druzba to bude teprve sranda. Jinak benzin je ted nadhodneceny, podle velkoobchodnich cen by to melo byt tak o korunu dve mene.

1:06 pm, September 11, 2007  
Anonymous Anonymous said...

a je to tady, OPEC zatočil volanty od šoupátek a ropy zas bude... Jen se nějak soudruzi spletli a ceny ženou nahoru místo dolů. Zřejmě si spletli plus a mínus. Halt to luxusní školství... :)))

11:13 pm, September 11, 2007  

Post a Comment

<< Home