Tuesday, August 07, 2007

Pár poznámek k minulým dnům

Uplynulé dny byly na nové události relativně chudé. Padl sice rekord v cenách ropy a to jak intradenní (78,77$/b), tak při uzavření obchodování (78,21$/b), ale to se očekávalo. Včerejší pokles cen je způsoben vybíráním zisků a spekulací a podobně agresivní poklesy a vzestupy se budou množit.

Vzhledem k současné situaci bude velmi důležité, jaké výsledky přinese jednání OPECU, které se uskuteční 11. září. Jisté je, že se dočkáme uklidňujících slov. Tentokrát však svět požaduje činy. Pokud OPEC nezvýší znatelně kvóty a hlavně poté na trh reálně nedodá dostatek kvalitní (lehké) ropy (a minimem bude alespoň dalších 500 000 bd – v červenci došlo podle prvních odhadů k významnému navýšení těžby o 450 000 bd – ovšem hlavně z Iráku – 310 000 bd a pak z Nigérie, produkce KSA stagnovala), lze v zimních měsících čekat větší rozevření nůžek mezi poptávkou a nabídkou a místo obvyklého poklesu cen jejich stagnaci nebo i růst.

Pokud se produkce zvýší a také vzhledem k počínající recesi v USA je možné, že ceny mírně klesnou pod 70$/b v důsledku slabší poptávky. Oslabení ekonomické aktivity v následujícím období pak může být dostatečné k tomu, aby zabránilo nástupu větších cenových šoků v příštích 2 – 3 letech. Ty ale neodvratně příjdou ve chvíli, kdy se zvlněná plateau po které právě kráčíme začne svažovat dolů okolo roku 2010. Pak budeme muset čelit neodvratné geologické realitě dopadů ropného zlomu.

Během minulého týdne se nám média najednou rozhodla sdělit, že ceny potravin, které již během roku stouply o 20% nadále porostou a že vždy přeplněné sýpky a sklady EU, už zase tak plné nejsou. Dokonce na okraj i prosáklo, že světové zásoby jsou nejnižší za celé dekády (sic). Jak rozsáhlý tento problém hrozí být, zvláště v kombinaci s pokračující biopalivovou horečkou, si však média nechávají pro sebe, stejně jako že zdražování příštích měsíců je jen malá ochutnávka věcí budoucích. Zatím je tak pro většinu občanů mnohem důležitější vítěz závodů F1, žvanění do mobilů, dovolená, grilování steaků a klobás, nákupy v hypermarketech, předvádění se v novém autě a někde už i koupě set-top-boxu. Místo toho by se ale měli starat o zajištění vlastní soběstačnosti a také o zajištění relativní soběstačnosti republiky v zásobování základními potravinami a elektrickou energií a o restrukturalizaci průmyslu vůbec. Jenže to by nebylo vůbec zábavné a kde na to vzít, když je kasa prázdna a celý růst na dluh? Takže většina raději urputně pracuje na tom, aby se realitě vyhnula obloukem a média jim v tom horlivě pomáhají. To má jen jedinou výhodu – dá to těm co jsou informovaní a připravují se nějaký čas navíc. V dlouhodobém horizontu to ale znamená rostoucí riziko naprosté systémové krize, která hrozí tvrdě zasáhnout všechny - i ty sebelépe připravené.

Zprávou, která stojí za zmínku je plánovaný srpnový pokles exportu ruské ropy po moři z přístavů Černého moře a to o 100 000 bd (oproti červenci).

Ruská arktická expedice a mediální cirkus s umístěním vlajky na dně oceánu poněkud překryly skutečnost, že v momentě, kdy se mocnosti začínají halasně dohadovat o energetických zdrojích v Arktidě, to o realitě energetické bezpečnosti lidstva vypovídá vše. Zásoby se odhadují zhruba na velikost Saudské Arábie. Je to ale jen odhad. Většinu z nich má tvořit plyn. Jak ho budou z této oblasti dopravovat? Jaká bude jeho energetická bilance? Moc vysoká ne! Těžba v Arktidě je zoufalý plán, pro zoufalou dobu a potenciální energetická past a to stejně jako těžba z ropných písků a biopaliva. Fakt, že se k výše uvedeným přistupuje a o těžbě v Arktidě uvažuje ukazuje, že ropný zlom je horkou realitou. Také je z toho zřetelné, že mocní dobře vědí, jak se věci mají a že se žádný zázračný alternativní zdroj energie nechystá. Zato se na obou stranách chystají další a další zbraňové systémy. To je řešení, které politické špičky planety volí. Místo kooperace - konfrontaci.

P.S. Snažte se prosím, aby komentáře pod článkem byly k tématu. Diskutovat o všem ostatním můžete po registraci zde. Komentáře pod článkem na blogu nejsou příliš vhodné místo pro diskuzní platformu.

10 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Znamená to, že letní sezóna proběhla celkem v poho (cenový výkmit je celkem zanedbatelná záležitost soudě dle mediálního bagatelizujícího ohlasu) a další nejbližší prubířský kámen bude sezóna topná na severu, je tak? Čili tenhle standard dává tušit nejméně dva tři roky klidného (plus mínus) vývoje bez otřesů, je tak?

1:53 pm, August 07, 2007  
Anonymous Anonymous said...

No to je ovšem čistá teorie a ta se od praxe někdy liší jen málo a někdy zásadně.

Letní sezóna ještě nekončí. Období nejvyšší hurikánové aktivity právě začíná (srpen - říjen), zatím se nestalo vůbec nic. Může to tak zůstat, může to být ticho před bouří. Dalším plánovaným prubířským kamenem je opravdu topná sezóna a nutnost OPECU zvednout produkci. Média budou bagatelizovat i budoucí výpadky dodávek - nebudou přece plašit sheeple :-). Tenhle standard dává tušit rok nebo dva klidného vývoje, ale tenhle standard stojí na ostří břitvy a stačí jeden silnější hurikán mířící správným směrem a zmizí v propadlišti dějin.

Já bych ty 2,3 roky taky bral všemi deseti. Snad to vzhledem k projektům, které budou teď spouštěny vydrží. Ale rodinné stříbro bych na to určitě nevsadil. Můj odhad je, že budou nějaké problémy, ale ještě by se to mělo ustát, bez velkého vzrušení.

2:11 pm, August 07, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Zdravím,
já bych to viděl na intenzivní kamuflování problému s nedostatečnou těžbou ze všech zainteresovaných stran. Nervózní kapitálový trh bude samozřejmě reagovat na problémy ať už drobné nebo větší. Avšak obecná "touha" burzy je, aby vše šlapalo ve starých kolejích. +/- 10 dolarů. Problém sice bude (už je) viditelný jedeme však dál dokud to jde. O to větší pak bude pád na hubu. Termín si netroufám tipnout. Být to před 10 ti lety tak se omezí prodej chudší části světa a je zase na pár měsíců pokoj. Dnes mám však obavu, že expandující Čína bude respektovat jakoukoliv cenu. Jaká je asi akceptovatelná cena pro nás v Evropě? Domnívám se že 100 dolarů není pro nás problém, to by zvedlo cenu benzínu max. o 4,- Kč. Budeme brblat, ale ekonomiku to ještě nezastaví. 400 dolarů by byla asi větší soda. Za jak dlouho se můžeme na tuto hranici asi dostat? lari

10:46 pm, August 07, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Zapomíná se, že kromě cen energií rostou také výrazně příjmy obyvatel - tj. nominálně cena např. benzínu stoupá, ale reálně (konkrétně právě u nás v ČR) klesá. Za průměrný měsíční plat 20 000,- si dnes můžete koupit 625 litrů benzínu při ceně 32 Kč/l. Před deseti lety při průměrném platu 12 000 Kč a ceně 22 Kč/l jste si mohli koupit jen 545 litrů benzínu. Management automobilek a burzovní makléři nejsou žádní blbci. Věřte, tomu, že kdyby opravdu hrozil "pád na hubu", trh na to okamžitě zareaguje a nastartují se alternativy, které teď leží v šuplíku (hybridní pohony, alternativní zdroje energie, ap.) Z toho, že se u výrobců aut nic převratného neděje, ulice jsou plné a lidi jsou v pohodě, lze usuzovat, že situace rozhodně není tak dramatická, abychom se tu v roce 2010 stříleli :-)

12:47 pm, August 08, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Víte, na celé té problematice s názvem Peak Oil mě zaráží jedna věc: žádná z automobilek na tyto věci pořádně nereaguje, žádný výrobce letadel, prostě nikdo, jezdí se a létá ostošest, jako by nic pozvolna nedocházelo, jako by se žádný Peak Oil neblížil...co když je vše úplně jinak ? Co když se chtějí všechny zainteresované strany pořádně napakovat na závratných cenách ropy, aby posléze vytáhly ve vhodný čas ze svých trezorů již dávno existující technologie pohonu, které jsou v tuto chvíli z pochopitelných důvodů tajné ? Podobných převratných technologiích vzniklo v posledních pár desetiletí nemálo, jen byly vždy bleskově skoupeny jistými zájmovými skupinami a někteří vynálezci byli bohužel i zabiti (náhodné úmrtí, nečekaná sebevražda apod.). Napadá mě jediné: buď tyto technologie skutečně existují a pouze čekají na svůj správný čas, kdy budou vytaženy z trezorů, anebo skutečně nic nemáme jako alternativu a potom si užíváme do poslední možné chvíle...ať už to skončí jakkoliv, nebylo by to poprvé, co v historii zmizela jedna z "vyspělých" civilizací (Inkové, Mayové, Lemurie, Atlantida apod.). Tak co, třeba začneme opět někde jinde a jindy, anebo taky ne :0)

2:30 pm, August 08, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Zdravím,
září máme za chvilku a potom se uvidí jak se OPEC vyjádří. Jinak v případě energie bohužel platí zákon zachování energie a nějké alternativy bych moc neočekával. A to se netýká pouze pohonu aut. Ale o tom víc na diskuzním fóru. lari

3:34 pm, August 08, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Můj názor je, že od volné energie bych nečekal vyřešení globální energetické krize. Tu pohádku je potřeba dočíst celou a ne jen začátek. (Slovo pohádka jsem použil záměrně - v mnohé pohádky a mýty je vkládám příběh, který řečený přímo nemá možnost se prosadit. Zatím nedokážu odpovědět, jestli je to tento příběh. Na místě je tedy začátek: Bylo, nebylo,....

Jestli nebylo, je to pořád hezký příběh a stojí za to si ho vypravovat. Jestli bylo, vystkytuje se tam několi typů problémů, kvůli kterým volnou energii dosud globální kapitalismus nepoužívá.
Nedá se monopolně kontrolovat (alespoň zatím). Jak se to jednou zveřejní, mohl by to používat každý (a to je proti zájmu velkých hráčů - ti naopak budují naši závislost na nich). Proto se preferují obrovské projekty typu termojaderná fůze s nejistým výsledkem.
Pracuje se s energií éteru apod., čímž by se musela popřít celá současná fyzika. V důsledcích by padla mnohá paradigmata tohoto světa nebo by byla odhalena mnohá střežená tajemství a nauky.
Při nesprávném použití se deformuje časoprosor (či cokoliv jiného) ... jedna z teorií, jak skončila Atlantida.
Z jiného soudku je hypotéza, že podmínkou je morální čistota provozovatele - tj. např. že se to nemůže šířit prodejem a zbohatnout na tomto vynálezu.
Prosakují informace (nebo to jsou dezinformace - to si každý musí posoudit sám), že existuje pár skupinek, které mají zařízení na volnou energii (pouze) pro svoji potřebu v provozu.

Takže podle mě, pokud "něco" vytáhnou z šuflíku, tak to bude (alespoň na oko) tak složité drahé a monopolizované, že součaná ropa je proti tomu zadarmo. Tj. výsledek bude jako u každé drogy (dávky zadarmo dokud není závislost a pak už jsi náš otrok) ... toho já se účastnit nebudu.
Je nutné se vymanit ze závislostí bez spoléhání se na zázračná řešení. Pokud by přece jenom lokálního a malého přišlo, tak se tomu nebudu bránit. S největší pravděpodobností přijde toto řešení (pokud vůbec) jen pro svobodné osoby. Drogově (ropně) závislí nejspíš nemaj šanci.

9:51 pm, August 08, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Nikdo snad nemluví o nějakém střílení v roce 2010. O střílení se mluví jako o variantě obrany majetku, úrody apod. Přepadnout vás můžou dnes jako za 10 nebo 20 let. Jen ta pravděpodobnost poroste s tím, jak poroste počet chudých a velmi chudých občanů - třeba ne, třeba se všichni budou chovat kultivovaně a slušně :-) - doufejme v tutu variantu! To jen na okraj.

Ceny benzínu ani ropy nejsou zcela relevantní data na predikci dopadů zlomu. Ceny ropy jsou dnes stejné jako před rokem - tehdy stál benzín 32kč, dnes stojí 30,60kč. Přitom zásoby v USA jsou pod průměrem? Proč tomu tak je? Proč ten rozdíl?

Řekněme, že jeden vysoce postavený člen managementu nejmenované automobilky byl v soukromém rozhovoru dotázán na hrozbu ropného zlomu - znalost problematiky velmi povrchní, odpovědi ve stylu máme minimálně 20-30 let času a budeme zavádět hybridy - zdaleka ne všichni jsou plně informováni a rozumí potenciálním nebezpečím i na nejvyšších místech.

V žádné alternativní zdroje energie v šuplíku nevěřím. To není nic jiného než urban legend. Hybridní pohon situaci nijak neřeší, protože výměna flotily by trvala podle odhadů 15 let a kde budeme podle současných projekcí tou dobou velmi pravděpodbně s ropou přibližně víme....

Relevantní je pro budoucí produkci Skrebowského seznam megaprojektů - po 2010 je jich minimum. Přitom budou třeba miliony barelů, jen aby nahradili poklesy starých superobrů.

Údaje nasvědčují tomu, že současná civilizace už čerpá z rezerv v nejširším slova smyslu. Tohle je klasický overshoot. I kdyby žádný zlom ropy nehrozil dalších 30 let. Je na čase okamžitě zahájit přípravy na jeho příchod. I kdyby byla ropa abiotická, tak během příští dekády narazíme na další limity růstu - ať by to byl peak water, peak top soil, peak uranium ........ prostě maxima dostupné pitné vody, orné půdy - potravin, zemního plynu, mědi, uranu ........ Toto je uzavřený systém a pouze blázni a ekonomové věří, že v takovém může existovat nekonečný růst. O technologických řešeních - zvýšení komplexity vypovídá Tainterova práce vše podstatné. Zvyšování komplexity, se od určitého bodu v čase stává kontraproduktivním.

10:29 am, August 09, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Veľmi zaujímavé. Že by tú skutočnosť s vytváraním komunít začal niekto brať vážne?
http://www.blisty.cz/2007/8/10/art35752.html

2:58 pm, August 10, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Chevrolet Votl do sériové výroby už v roce 2010 a další automobilky budou rychle následovat ...
http://automix.centrum.cz/clanek.phtml?id=10384
http://www.hybrid.cz/tagy/chevrolet-volt
http://news.auto.cz/aktuality/druhe-hnaci-ustroji-pro-chevrolet-volt.html
http://news.auto.cz/aktuality/detroit-2007-chevrolet-volt-odpoved-na-japonske-hybridy.html
http://www.autanet.cz/autonews-li-ion-baterie-pro-chevrolet-volt-567

10:06 am, August 19, 2007  

Post a Comment

<< Home