Wednesday, July 18, 2007

Vývoz ropy a Železný trojúhelník

Tento příspěvek vychází ze článku Net Oil Exports and the "Iron Triangle" a předkládá jeho klíčové pasáže.

Jak Matt Simmons před několika lety zdůraznil, zásadním problémem s oblastmi vyvážejícími ropu v období po zlomu těžby bude, že tu budeme mít dvě exponenciální funkce (klesající export a rostoucí spotřebu), které budou působit proti vývozu. Z pohledu dovozců je docela dobře možné, že můžeme čelit kolapsu (a ne jen výpadku) v dodávkách ropy. Kruhy, které autor článku popisuje jako „Železný trojúhelník“, pak (celkem logicky) dělají co je v jejich silách, aby se tato informace nedostala ke spotřebitelům.

Pět největších vývozců v roce 2006 (Saudská Arábie, Rusko, Norsko, Írán a Spojené arabské emiráty) spotřebovalo samo asi 25% své celkové produkce tekutých paliv (liquids). Mnozí z těchto vývozců jsou v postupujících stádiích vyčerpávání svých zásob, zejména tři největší (Rusko, Saudská Arábie a Norsko), když jejich kombinovaný export poklesl v období 2005 – 2006 o 3,8% (EIA, Total Liquids).

Na základě URR (Ultimate Recoverable Reserves – Celkové těžitelné zásoby) Texasu se pak autor pokusil (rámcově) odhadnout, kolik ropy bude vyváženo v budoucnosti (zejména z výše uvedených zemí).

Předpoklad:

URR 38 miliard barelů, vrchol těžby na 55% URR (přibližně stejně jako Texas a v současnosti Saudská Arábie – za předpokladu, že je tato za zlomem);
Pokles produkce po zlomu 5% za rok (přibližně stejně jako Texas a v současnosti Saudská Arábie);
Vzrůst spotřeby v období po zlomu o 2,5% ročně (méně než polovina současného růstu spotřeby největších vývozců).

Výsledky:

Čistý vývoz klesne na nulu během přibližně devíti let (Velké Británii to trvalo od exportních maxim k nulovému vývozu přibližně šest let).

Tento odhad tak naznačuje dosti zoufalé vyhlídky na straně dovozců. Doba si žádá optimismus a tak náš výsledek vynásobíme dvěma (to by podle mých závěrů znamenalo pokles produkce kolem 2% ročně – pokud se mýlím, tak mne opravte). V tomto případě dostáváme nulový export největších hráčů kolem roku 2025 (v předchozím kolem 2016).

Podle autora tak můžeme očekávat ostrý střet mezi obecným očekáváním exponenciálně rostoucího dovozu a rychle se formující novou realitou exponenciálně klesajícího vývozu.

Na základě rozpracovaných modelů jednotlivých vývozců, které budou na Oil Drumu v budoucnu publikovány autor odhaduje, že největší vývozci v budoucnu neexportují o mnoho více, než 25% zbývajících URR.

V rámci této diskuze pak popisuje to, co nazývá Železný trojúhelník, který je tvořen: (1) Některými velkými ropnými společnostmi, některými významnými vývozci a některými energetickými analytiky; (2) Zástupci automobilového a stavebního průmyslu a finančních kruhů a (3) mediálními korporacemi.

Pokud je člověk součástí té přímky trojúhelníku, která označuje ropný průmysl (1) a pokud došel k závěru, že ropný zlom je tady nebo velmi blízko co asi řekne? Buď: „Nemůžeme zvýšit produkci“ (a proto podporujeme rozsáhlý program úspor a zavádění alternativních zdrojů energie) a nebo „Rozhodli jsme se nezvyšovat produkci a/nebo přechodně nemůžeme zvýšit produkci, protože (………… – doplňte přijatelný důvod)?“

Druhá možnost pravděpodobně směřuje k odklonu od potenciálních snah o úspory a o programy zavádění alternativní energie a povede spotřebitele k tomu, aby nadále vedli svůj současný životní styl. V praxi toto bude mít za důsledek maximalizaci ceny (hodnoty) zbývajících zásob suroviny.

Zbylé dvě přímky Železného trojúhelníku se zaměřují jednak na financování a prodej dalších aut a domů (2) a mediální skupina (3) chce jednoduše prodat reklamu na zmíněná auta, domy a jejich vybavení a finanční produkty (s tím spojené). Mediální koncerny tak s úsměvem předávají spotřebitelům skvělou zprávu, že „párty pokračuje“.

Netřeba v tom vidět konspiraci – tohle je „běžné“ tržní chování za účelem bezprostřední maximalizace zisku.

Do určité míry to co dnes pozorujeme v energetickém, automobilovém, stavebním i mediálním sektoru je „Enron Effect“ – tzn. mnozí si jsou vědomi, že před námi stojí veliké problémy, ale jejich platy jsou odvislé od zachování statutu quo.

Běžní (a zhusta zadlužení) občané pak rádi věří obrazu reality, který jim Železný trojúhelník předkládá. Autor konstatuje, že stejně jako ve filmu Šestý smysl je přitom současný (neudržitelný) životní styl mrtvý (určitě podle Jima Kunstlera :-)), jenom to zatím nevíme (stejně jako hlavní hrdina filmu, který je duch a myslí si, že stále žije) a vidíme to, co vidět chceme.

Tento článek tak odkazuje na fakt, že jakkoliv jsou produkční data důležitá, budou vlastní exporty ze zemí, které ropu vyvážejí klíčovou součástí rovnice, k níž statistici na Oil Drumu právě obracejí svou pozornost.

U exportérů za zlomem těžby lze očekávat, že proběhnou dvě po sobě jdoucí fáze:
(1) Příjmy z jejich vývozů porostou (díky nárůstu cen), i když vlastní exportní objemy suroviny poklesnou.
(2) Příjmy z jejich vývozů budou klesat s tím, jak budou klesat objemy vyvážené suroviny (rostoucí cena suroviny již nebude schopná plně nahrazovat klesající objemy vývozu).

Pro vyvážející země pak bude velice obtížné omezit domácí spotřebu během fáze (1) a dokonce i během fáze (2) lze očekávat výrazný odpor populace, včetně násilného (za příklad může posloužit Írán).

Země s malou populací a vysokou životní úrovní (Norsko, Kuvajt) budou schopny vyvézt podstatně větší objem URR než země v situaci opačné (Nigérie, Mexiko, Venezuela). Exporty budou také přednostně směřovat do zemí, které budou schopny poskytnou vývozní zemi relevantní protihodnotu (takovou „neodmítnutelnou“ nabídku už daly USA Iráku a hlavně Saudské Arábii - vojenská ochrana vládnoucí skupiny). Země, které nebudou schopny takové nabídky mohou očekávat mnohem větší poklesy dodávek (v malém dnes krácení dodávek ze Saudské Arábie Japonsku).

Osobně si ale myslím, že i spotřeba ve vyvážejících zemích bude nakonec omezena a neporoste dále exponenciálně, takže pokud je Peak Oil v současnosti (konec roku 2005), tak bych odhadoval velmi nízký export většiny velkých producentů kolem 2020 (2020 – 2025), ale je to jen odhad.

Celá problematika „Peak Exports“ se teprve začíná formulovat, ale již z diskuze pod původním článkem plyne, že potenciální výsledky a jejich dopady na optimismu rozhodně nepřidávají a bohužel podporují pesimistické až kolapsové scénáře budoucího vývoje.

V dalších měsících uvidíme, jak se debata a její zatím dosti nepříjemné závěry vyvine dále.

12 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Ukazuje se, že jedním z rizik jsou lokální výpadky dodávek. Někdo má a někdo nemá.... ideální prostředí pro nepokoje z flustrace.

Regionální rozdíly v nárůstu spotřeby ropy.
http://www.petrol.cz/ropa/clanek.asp?id=8708
Čísla zde uvedená jsou trochu zmatená. Jestli jsem to dobře pochopil, tak za loňský rok spotřeba ropy v USA klesla o 1,3%, v ČR o 1,1% a v Číně naopak narosla o 6,7%

2:50 pm, July 18, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Vypadá to bohužel celkem logicky, jestli je predikce správná tak za 10 let to u nás bude pěknej masox. Přiznám se, že jsem dopad takhle na tvrdo neočekával...

V komentáři k předposlednímu článku TT navrhuje vytvořit kontaktní síť. Asi je to celkem dobrý nápad, jsem pro.

4:03 pm, July 18, 2007  
Blogger Thon Taddeo said...

Tohle je zatím jen první odhad, to se bude upřesňovat pro jednotlivé země a celkově podle situace.

Bohužel to opravdu vypadá celkem logicky. Jak se to ale přesně odehraje v reálu, to neví samozřejmě nikdo.

Těžko říct, ale čím víc člověk ví, tím méně je optimistický, to je fakt.

Přemýšlejte nad tím, jak by ta síť měla vypadat, na to je ještě snad čas.

Teď ukáže podzim a zima, jestli jsou Saudové schopni zvýšit produkci, jestli se nic nestane a produkce bude stagnovat, tak to samozřejmě je špatná zpráva. Na to je třeba počkat, to bude důležitý ukazatel věcí budoucích.

5:00 pm, July 18, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Zdravim,

som za zdielanie kontaktov ... A pre zaujemcov o zaujimavu lokalitu mam link http://www.reality.sk/homepage/Zakazka.aspx?IDZak=0380-001967&HPIDRK=RK20030502061701081&PictAll=1&Hypo=

Mozno keby sme sa tak cca 5 - 20 rodin dali dokopy ...

5:46 pm, July 18, 2007  
Anonymous Anonymous said...

13ha za 2 650 tis. SK s chalupou na bydlení a malým hospodářským zázemím. Tj. m2 za 20 SK včetně budov. Ty asi nejvíc zvedaj cenu.
Ucelené, voda na pozemku... 1. dojem není špatný. Osobně však scháním něco do 10,- Kč na Moravě nebo Východních Čechách.

Jsem pro výměnné sítě, ale musí být co nabídnout: Zkušenosti co jak pěstovat a proč - aby za nás nesklízeli slimáci apod. Jak to udělat bez ropy.
Semena, mláďata odolných druhů. (slepice, ke které musím 1x denně je oproti slepicím typu Česká zlatě kropenatá, Šumavanky, apod., které se o sebe dokáží postarat (potrava, ochrana před dravci) v nízkoenergetické společnosti téměř nepoužitelná.
LETS systémy, úvěrová družstva a další podobné zkušenosti s organizací místních společenství.
....
Takové organizace už existují, akorát se primárně nebaví o ropě a krizi, ale o těch "kytičkách".(tak i mě chvíli trvalo, než jsem si jich všimnul)

6:58 pm, July 18, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Mne zaujal inzerat:
http://www.realityaxa.com/i_roddom/rd284.htm
11 ha pozemku, 4 ha lesa, 3 budovy ktere nejsou obývané, všechno za 900 000,- Tj m2 za 6 Kč. Jedna budova je vepřín, druhá chlév, třetí z poloviny chlév, z poloviny na bydlení. Střechy nejsou propadlé, krytina celkem dobrá, sem tam chybí taška. Bohužel pozemky jsou kolem vsi rozházený asi do 10ti samosatných kusů, nenavazují na budovy. Les je tak půl hektaru k těžbě, ostatní stáří je od 15-60 let.

Skoro jsem už do toho šel, ale je to od nás 35 km dojíždět a vadilo mi, že pozemky nejsou více v celku.

6:17 am, July 19, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Ja se tedy v ekonomice moc neorientuji, ale proc by vlastne saudove meli zvysovat produkci? Vzdyt tim prijdou jak o ropu, tak o penize, protoze ceny klesnou. Urcite je tam zas nejaka politika. Pokud si ropu tezi sami, tak bych to naopak polehoucku skrtil, at Ti bezverci plati a at si zemrou na nedostatek ropy, pak konecne nastoupi vladu spolecenstvi Allahovo, huraaa.

2:45 pm, July 19, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Já tedy také nejsem moc ekonom, ale tady je dogma neustálého růstu - kohoutky musí škrtit jenom lehoulince, jinak to snadno může vyvolat nějakou krizi či recesi a to se pak myslím saudum vrátí jako bumerang.
Kdyby bezvěrci vychcípali tak kdo bude saudy cpát dolary, spotřebním zbožím, jídlem a konec konců kdo tam pak bude makat? Správnej arab je obchodník a ne dělňas s lopatou...

2:54 pm, July 19, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Doufám že nenastane nějaký kolaps. Snad to bude plynulé a snad mají pravdu ti co říkají že technologie a lidský pokrok zabraní nejhoršímu (bohužel historie hovoří jinak). A to mě přivádí k otázce, umíte někdo sehnat penicilinovou pliseň a po domácku vyrobit penicilin?

10:23 am, July 20, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Do těchto problémů nás dostala technologie. Nejsem sám, kdo si myslí, že nás z nich technologie nedostane.

Zkus bylinky. Mezi nimi jsou některé, které působí jako přirozené antibiotikum. (já je neznám, ale doufám, že v mém okolí bude bydlet někdo jako "bába kořenářka"). Doplň to klasickými věcmi jako otužování a pozitivní myšlení (vědecky dokázáno, akorát dehonestováno jako pouhý placebo efekt)... nic lepšího bez ropy nebo složité organizace (laboratoře) založené na přebytcích energie jsem nenašel.

Historie i teorie nás učí, že krize je jedna z nejlepších příležitostí pro největší kšefty ... proto si naopak myslím, že to bude pořádná pecka (nejlépe, pokud krizi bude předcházet obrovská míra optimismu a růstu spekulací - akciové trhy na maximu, nárůst cen nemovitostí o 100 % za 4-5 let, ...) přál bych si opak, aby pak bylo více času na přípravu přechodu.

12:33 pm, July 20, 2007  
Anonymous Anonymous said...

tak vysel clanek o rope na idnes

Problémy s ropou se mohou objevit už příští rok

http://ekonomika.idnes.cz/problemy-s-ropou-se-mohou-objevit-uz-pristi-rok-ftp-/ekonomika.asp?c=A070720_112747_ekonomika_maf

3:44 pm, July 20, 2007  
Anonymous Anonymous said...

a dokonce vyjde specialni priloha

Co se bude dít, až začne nouze? Vše o ropě a naší závislosti na ní v pondělním vydání Byznysu speciál MF DNES.

tak ted jen aby CT prebrala par poradu jak jsou http://www.endofsuburbia.com/
nebo http://www.abc.net.au/science/crude

a dalsi

4:03 pm, July 20, 2007  

Post a Comment

<< Home