Tuesday, May 15, 2007

Stanifordova závěrečná analýza Ghawaru

Tuto naprosto zásadní práci by si měl každý projít (je to na řadu hodin). Sám se k tomu dostanu nejdříve o víkendu. Ve zkratce však Stuart Staniford dochází k závěru, že severní část Ghawaru (produkce okolo 3 900 000 bbl./den) je na pokraji nebo již v první fázi sestupu z plateau a v horizontu současnost - maximálně dekáda lze očekávat rapidní poklesy v rozmezí 10 - 15%. Tomu, že sestup již začal, nasvědčuje pokles produkce KSA zhruba o 1 000 000 barelů/den za poslední rok, horečná aktivita v tvorbě nových vrtů, stejně jako neplnění dodávek nasmlouvaných s asijskými zákazníky. Produkční data z příštích měsíců rozhodně napoví mnohé.

Král králů umírá bez dědice. O budoucnosti životního stylu, který dnes vedeme to mluví výmluvnou řečí.

11 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Jojo, vypada to tak, uvidime, jak rychle porostou ceny benzinu, az to bude okolo 40kc/l tak se zacne snad uz konecne neco dit, do te doby to nebude nikoho moc vzrusovat, uvidime take, jak rychle porostou. Ale uz ted je jasne, ze mene jezdit autem se urcite vyplati.

12:57 am, May 16, 2007  
Anonymous Anonymous said...

k tomu problemz Cantarelu v Mexiku (doufam, ye jsem nespetl nazev nejvetsiho pole v teto zemi)
pomalu na case zacit nakupovat ropu :-)

8:03 am, May 16, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Zdravím, tak jsem si přečetl pár článků o Rusku na Britských listech a docela se Putinovi divím že nám ještě neomezil ropu a zemní plyn, já být jím tak to udělám hned po tom co se náš parlament rozhodne pro radar...A produkci přesměřovat do Číny, tam je jistota že dostanou zaplaceno ještě více a bez problému ve formě USA, to samé platí o Indii. Takže po výstavbě radaru tu nebude jediný důvod proč by mělo Rusko přednostně dodávat ropu a plyn nám, v kombinaci s tím jak je naše ekonomika závislá na automobilovém průmyslu to vypadá dost beznadějně.
A ještě jednu věc bych rád nadhodil. Bydlím v kraji kde je spousta lesů a i jsou blízko hranice Rakouska. Všechny pily v okolí(a že jich je!) vyvážejí dřevo , pelety a jiné jen do Rakouska! Čechům se neprodává vůbec nic! Jako když člověk vidí že strategická surovina jako dřevo se vyváží za hranice a naši lidi z toho vůbec nic nemají, tak mě chytá krapet vztek. Byl jsem na několika pilách a všude mi bylo řečeno že piliny nemají a mám si je koupit ve formě pelet v supermarketu. Člověk žasne!

10:22 am, May 17, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Nějak mi nejde se podepsat. Jirik

10:28 am, May 17, 2007  
Anonymous Anonymous said...

ještě se snaž tvrdit, že potřebuješ dřevo na topení a nejde sehnat. Vždyť tu byl Kyrill, ne? U vás někde na vsi zajdi za prvním majitelem lesa, který už sám nezvládá a budeš vysmátý. Piliny jsou asi problém, protože to myslím dost už dneska skupujou briketáři, nicméně v dnešní době jedou i malé, dřív zavřené pily bez pilinového managementu (protože netřídí). Ale divím se,že někdo topí pilinama, vždyť je všude plyn. A jestli nemůžeš sehnat řezivo, to si snad děláš srandu. Zagoogli a máš deset nabídek!
Co se týče Putina, jenom se pořád Rusáci tváří, že jim ještě patříme. Proto radar určitě ano, a normální lidi ví, že to není na Rusa, ale co od nich můžeš čekat kam se to tam najednou zvrtne. K smíchu, že na východě jim dají za ropu víc, Evropa je nejserióznější odběratel a Rus to ví a taky má mimochodem ze svých jihovýchodních sousedů strach. Proto to lavíruje tak přiměřeně na obě strany, ale až půjde do tuhého, jsem přesvědčen, že si bude hledět udržet dobré vztahy raději s Evropou. Odtud mu nic nehrozí, nebo myslíš, že Karlovaráci i jinde pěstují xenofobii? Kdepak Rusům je na západě dobře. A ještě si budou gratulovat, jak jim tady radar dobře šlape, až žlutá a arabská záplava zvedne kotvy hladem. Ty Putinovy tanečky jsou jen pro vlastní prosťáčky Iváňušky, jaký že ten jejich car velký a silný, to jim stačí ke spokojenosti.

1:33 pm, May 17, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Dúfam že po víkende výber najdôležitejšieho z Stanifordovej analýzy najdem tu na blogu::)))
Skušal som si to pozreť sám, ale je to dosť odborné a velmi som nepochopil o čom to točí.
Dík.

1:43 pm, May 17, 2007  
Blogger Unknown said...

Souhlasím s MAKRem, na tprávu jsem se díval, ale je to moc odborné.
TT, jestli si dáš tu práci, budu vděčný.

6:42 pm, May 17, 2007  
Blogger Thon Taddeo said...

Já toho mám teď opravdu moc, ale to podstatné je v těch několika větách shrnutí. Ghawar je v zóně sestupu z plateau, teď se bude čekat, jak rychlé to bude - spíše se očekává pozvolný pokles. Faktem je, že to neví jistě nejspíš nikdo. Pokles Ghawaru zapřičiní, že nové megaprojekty s Khurais na čele (800 000 - 1 100 000 bbl./den) - údajně od roku 2009. Nebudou schopny nijak výrazně zvýšit produkci (nejspíš vůbec). Pravděpodobně ale udrží KSA na přibližně současném stavu další 3-4 roky. Okolo 2010, ale definitivně začne (doufejme, že kontrolovaný) sestup s výhledem na přibližně poloviční produkci v roce 2020 (4 500 000 bbl./den). V KSA se tak nerýsuje nic, co by umožnilo výrazné zvýšení produkce (na alespoň slibovaných 12 000 000 bbl./den). Není-li schopno zvýšit produkci KSA tak kdo by to měl být?

Takhle nějak podle mě vypadá počáteční fáze za zlomem. Množství poklesů po celém světě, nové projekty za poklesy pomalu, ale jistě zaostávají. Rok, dva budou to jen těžko maskovat. Doufám, že léto ropný sektor nějak překlepe bez větších nárazů. Situace s benzínem je napjatá, ropa je kolem 70$ za barel a sezóna naplno začíná za měsíc.

http://i129.photobucket.com/albums/p237/1ace11/plateau1.jpg

5:02 pm, May 18, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Co Rusko? Jakmile se cena dlouhodobe ustali na rozumne vysi tak pujdou do projektu, ktery se momentalne tezko vyplati.

7:29 am, May 19, 2007  
Blogger Thon Taddeo said...

Rusko je za zlomem (1987) a současná produkce je blízko maxima sekundárního zlomu. Pokud bude ještě nějaké zvýšení tak ve stovkách tisíc barelů a okolo 2010 by měl naplno začít definitivní sestup.

http://www.mnforsustain.org/images/oil_lisbon_laherrere_us_fsu_prod_fig43.jpg

11:12 am, May 19, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Jak to tak vypadá, tak se za několik let začnou rozevírat nůžky mezi nabídkou a poptávkou po ropě, proto ta snaha EU a USA s biopalivy. Jako nějaká ta poslední snaha. Zajímavá jsou poslední vyjádření Bushe, ale že by najednou otočil na zelenou? Jsem docela zvědav jestli OPEC letos zvýší těžbu. Zatím bych na to moc nesázel. Takže problémy se dají opravdu očekávat. Doporučuji sledovat aktuální zprávy třeba z ihned, patria nebo ipoint. Taky stojí za přečtení nová kniha V. Cílka - Nejistý plamen, kde se autor věnuje ropnému zlomu.

10:37 pm, May 22, 2007  

Post a Comment

<< Home