Monday, January 29, 2007

O jednom filmu a jedné základně (která je zatím jen na papíře)

Na Google video je možno shlédnout Threads britský televizní film z roku 1984. Téměř čtvrt století od vzniku mu ubralo jen velmi málo na jeho velmi ponurých kvalitách. Threads je zdaleka nejrealističtějším filmovým zpracováním následků jaderné války, jaké jsem kdy měl možnost vidět. Přestože svou pozornost primárně zaměřuje na dvě rodiny z anglického Sheffieldu, poskytuje také jako dokudrama mnohem širší perspektivu na vývoj událostí po termojaderné válce a to od hodin a dnů po „výměně“ až po následující dekádu.

Threads dost názorně ukazuje, že jsou mnohem horší věci, než potenciální dopady ropného zlomu, klimatických změn a finančních kolapsů a nutí člověka se velmi vážně zamyslet, zda jadernou válku stojí vůbec za to přežít, protože totálně bezútěšná existence, jež po ní následuje není ničím jiným než peklem na Zemi.

Svou pozornost by měli filmu věnovat bez nadsázky všichni, protože toto téma je naneštěstí opět aktuální a týká se nás všech. Podivně působí i fakt, že první salvy války, která posléze ve filmu ústí v nukleární apokalypsu byly scénáristy situovány do Íránu.

Rostoucí militarismus současné doby spojený se stoupajícím potenciálem konfliktů o surovinové zdroje, jen zvyšuje riziko jaderného holocaustu.

Znovu se proto v této souvislosti ptám, jaké má pro nás radarová základna USA výhody? Zatím jsem totiž žádné relevantní odpovědi nedostal. To nám opravdu stojí investice za pár miliard za případná rizika? Pokud má někoho radar chránit jsou to na prvním místě USA. Pokud je obranou před raketami z Íránu, proč se nebuduje v Turecku, či Řecku, které jsou z tohoto hlediska geograficky mnohem vhodněji umístěné?

Tady nejde o zavděčení se komukoliv, ale o zájmy naší republiky a jejích občanů. Čím konkrétně zvýší tento radar naši bezpečnost? To máme opravdu věřit, že Írán má zájem udeřit svými raketami na ČR? To mi připadá jako extrémně nepravděpodobný, pokud ne rovnou směšný koncept. Navíc zde uvažujeme o instalaci systému, který zatím neprokázal svou plnou funkčnost ani při zkouškách.

Fakt - jsme energeticky závislí na Rusku. Nemusí se nám to líbit, ale je to tak a přes mediální proklamace tato závislost stoupá a ne klesá. Nedívejme se na tuto situaci ideologickými brýlemi. Ne nadarmo se říká, že když člověku začnou okolo hlavy svištět kulky, jde veškerá politika do ………. . Dívejme se na situaci otázkou prostého přežití. Z mého pohledu vystaví radarová základna oblast svého případného umístění zvýšenému riziku teroristického nebo konvenčního útoku a v případě jaderného střetu pak bude tato oblast (pravděpodobně střední Čechy) primárním cílem, jako významné komunikačně - monitorovací centrum nepřítele.

A že USA a Rusko jsou dnes strategičtí partneři? Nechtějte mě rozesmát. Jejich zájmy se čím dál zřetelněji rozcházejí a třecí plochy v bývalých sovětských republikách a v kaspické oblasti jsou stále zřetelnější. V Gruzii jsou od sebe jednotky USA a Ruska pár kilometrů, pokud ne rovnou stovek metrů. A v budoucnu bude napětí nejspíš dál stoupat – zejména ohledně vztahů Rusko – Írán, Rusko – Sýrie, Írán – Venezuela, Rusko – Čína atd.

Veďme proto v rámci možností samostatnou politiku v EU a NATO. Nepoklonkujme nikomu. V bilaterálních vztazích s USA bych nabádal k velké obezřetnosti. Co pro nás v posledních dekádách USA udělali, že se odvažují žádat nás o přijetí tak vysokých rizik? Vzpomeňme na výsledky mnoha amerických investic, na lustrování spoluobčanů, při žádosti o víza. USA nám ropu ani plyn nedodají a bezpečnost nezajistí, stěží jsou schopni se postarat sami o sebe a to ještě na úkor poloviny světa. Jejich armáda je ve snaze o udržení zbylých ropných rezerv na pokraji svých kapacit, dolar devalvuje, ekonomika stojí na dluzích, v nichž se pomalu topí (jako pověstný had požírající vlastní ocas), energetická a dopravní infrastruktura stojí a padá s ropou a plynem a vykazuje známky opotřebení. Největším problémem řady Američanů (zdaleka, ale ne všech) však je, že si nejsou ochotni přiznat, že jejich způsob života je neudržitelnou slepou uličkou a že navíc existuje svět a lidé za hranicemi USA, kteří také chtějí žít důstojně. Každý, kdo poukáže na tyto nešvary, je záhy onálepkován značkou anti-amerikanisty. Existuje však něco takového? Existuje anti-italismus, anti-rusismus, anti-iránismus? A pokud anti-amerikanismus skutečně existuje, proč současná americká politika vyvolává odpor a nenávist?

USA jsou na sestupu v nejširším slova smyslu. Nejděsivější je morální úpadek současného vedení - dosazování loutkových vlád, lživé záminky k válce, mučení jako „legitimním“ nástroj při výslechu, věznění bez soudu. Spojenců jim ubývá a těch co se jim staví na poli vojenském i ekonomickém čím dál otevřeněji, přibývá. Pořád vypadají v mnoha ohledech jako favorit dostihu, ale na kolik je to mediální obraz a na kolik realita a pro koho a co stále umírají další a další lidé v Iráku a Afghánistánu a jak daleko je cílová páska? To si odpovězte sami.

V předchozích řádcích jsem položil řadu otázek, budu velmi rád, pokud mi příznivci současné americké politiky odpoví alespoň na některé z nich.

11 Comments:

Anonymous Anonymous said...

škoda. to je nejbídnější článek, který jsem tady četl. propaganda. chce se mi... nedělejte , čemu nerozumíte, vážený, nebo dostanete punc grebeníčkovce. na tohle téma blogujte radši jinde, prosím. lézt do zadku rusákům - to snad ne. není tam žádný argument, jen pocity po homelesácku. škoda, jiné články z cizích pramenů byly občas zajímavé.

9:38 pm, January 29, 2007  
Anonymous Anonymous said...

No já bych řekl že nálepkování lidí na socky či komunisty je už fakt trapné! Do zadku rusákům budeme muset lézt, poněvadž jestli si myslíte že nám ropu, plyn a třeba jaderné palivo bude dodávat USA či někdo jiný, no budiž, ale v tom případě mám pochyby o vašem duševním zdraví. Jinak tu od vás nezazněl jediný argument o který žádá zakladatel tohoto blogu.

11:01 pm, January 29, 2007  
Anonymous Anonymous said...

rusáci už tady byli. zkušenost nesmírná. vy už nepamatujete. jeďte se tam podívat. možná vystřízlivíte. v bledě modrém severní korea. nepamatujete rusáky, zato možná zažijete číňany či araby. to bude argument beze slov. nic ve zlém, prosím.

11:14 pm, January 29, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Neznám přesná čísla, ale z cca 180 zemí světa má USA své vojáky ve 120 zemích. My a Polsko budeme další 2. Mimochodem, toho nikdy Rusáci nedosáhli.

Nechápu, jak můžou základnu schválit Zelení, když její součástí velmi pravděpodobně bude nezávislý zdroj energie (pravděpodobně plutóniový jaderný reaktor)

Největší gól je, že protiraketová obrana je částečně funkční (trefí jen někdy) a to pouze za pěkného počasí. Je-li šeredně, tak je nefunkční ("test protiraketové obrany se neuskutečnil, protože nad cílovou oblastí byla mlha").

V této souvislosti, tak nakonec může být na základně nejdůležitější to, co bude skryto v jejím podzemí. Podobně jako když máme mýtné brány a jejich funkci plánujeme rozšířit na měření rychlosti, sledování kradených aut a celostátně hledaných osob.

3:17 pm, January 30, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Zkouknul jsem ten film Threads, a docela jsem zíral. Doporučil bych to povinně shlédnout všem těm chytrolínům co podporují ten radar atd. Jinak film jde stáhnout v lepší kvalitě i přes torrenty http://btjunkie.org/ + http://www.bitlord.com/ a tituky jsou na http://www.titulky.com/

9:34 pm, February 01, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Problém radaru,OBECNĚ,je složitý.Jsme malý státeček,proto budeme muset stále někoho poslouchat,více či méně,ale POSLOUCHAT !!!Vždy bude platit,že silnější vyhrává,nikdy tomu nebylo jinak.Rusové a Američani budou spolu neustále soupeřit na všech frontách.Tyto národy přitom toho mají hodně společného.Znám celou řadu lidí z obou zemí a vždy se u nich projevila jistá nadřazenost nad jinými národnostmy.Jsou to rivalové a jinak tomu nebude.Otázkou je,jaké máme možnosti čelit nátlaku z té či oné strany?Osobně si myslím,že nemáme žádné možnosti.Vždy si nás podrobí.Osobně radar na našem území nechci.Nepřeji nikomu aby zažil plný výkon tohoto radaru.Bylo by nám hodně "horko" - s nadsázkou.
Z naší energetické závislosti na někom (obecně vzato) se opět nevymaníme.Je to dáno naší neschopností sami sebe ovládat - viz.neskutečně drzá politika ČEZU.Ta jde pochopitelně ruku v ruce s mizernou politikou našich vlád,ať již minulých nebo budoucích(nevypadá,že by se k moci dostali pragmatičtí lidé).Holt jsme stále "hloupí",stále je to krátká doba od "pádu"ruďochů,jestli vůbec někam padli,že? Mějte se fajn .

7:45 pm, March 05, 2007  
Anonymous Anonymous said...

2somebody: "nedělejte , čemu nerozumíte, vážený, nebo dostanete punc grebeníčkovce." To je přesně to, co mě na některých lidech štve - buďto s námi beze zbytku souhlasíš, nebo jsi komunista/rasista/anti-amerikanista... Ještě horší je, že to opravdu funguje! Vytváří se tak ploché spektrum postojů, kde si někdo, kdo se podobným onálepkováním (o kterém mluvil autor blogu) dá zastrašit, radši zvolí druhý z těch údajně pouze dvou názorů.

Pan somebody se tady ukázkově odklání od tématu a z jeho argumentů například vyplývá: "Rusáci už tady byli a v Rusku a Severní Koreji se žije špatně, proto jsem v opozici s tímto článkem."

Abych taky nebyl off-topic, něco svého taky přidám:

-jsem toho názoru, že o umístění radaru na území ČR mají rozhodnout ti, kdo tu žijí. tedy ne politici, ale občané v referendu. to, že ho chtějí také komunisté, neznamená, že jsem v jejich straně a tendenci tyto dvě věci spojovat beru jako podpásovku (viz výše).

-naše politiky názory obyčejných lidí, kteří (možná) budou zanedlouho absorbovat ty megawatty elektromagnetického záření, nezajímají. nedivil bych se, kdyby naše politické špičky o tom věděli třeba rok dopředu a stejnou dobu byly lanařeni podpláceni atd., aby referendum neumožnily a radar prosadily.

-a proč si USA nevybrali Turecko nebo Řecko? Protože jaderné střely se pohybují poměrně rychle - za pár minut urazí spíše tisíce než stovky kilometrů a američtí generálové nechtějí riskovat, že by místo žádné na jejich území směřovaly hned dvě střely - jedna stíhací a druhá s jadernou hlavicí.

-za tím vším není bezpečnost. za tím vším je obchod a v první řadě peníze.

3:52 am, March 26, 2007  
Anonymous Anonymous said...

to kozochyt:
až na Štrosmajerák přiletí radostné ajatolláhovo poselství až odněkud z Teheránu, česká vláda pošle diplomatickou odpověď: mohli bychom vás laskavě poprosit, abyste to raději nedělali? A oni odpoví omluvným dopisem: Ano velmi nás to mrzí, původně jsme mířili na Staromák, bohužel, naše technologie dosud nejsou dostatečně vychytané a proto prosíme o trpělivost, půjde maximálně o deset dvacet dalších raket, než vyladíme navigační software. Za odměnu ještě půl roku nezavřeme do EU kohouty s ropou.
... ta rozhořčená reakce je typu "potrefená husa" a dokazuje, že mám pravdu. Samozřejmě, posilování vojenských struktur s sebou táhne aktivaci levicového extrémismu, to je zákonitost, která se mi může nelíbit, můžu proti ní protestovat, ale to je tak asi všechno, co se s tím dá dělat. Aspoň minimum sebereflexe byste mohli vzbudit a sami na sobě pro sebe si to zdokumentovat. Argumenty zatím pořád chybějí, proto ty výbuchy zoufalství - bude tam atomový reaktor! Bude to zářit tisíce megawatů! Nemám k dispozici číslo, proto ho nebudu lovit z rukávu, jen aby vyzařovaný výkon Cukráku nebyl daleko vyšší a když se zeptáte těch co bydlí nejblíž, klidně řeknou: Jen tam naper volume, jen ať vidíme Novu!

9:29 am, April 05, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Vážený pane, v první řadě bych Vám chtěl poděkovat za zajímavé informace, které mi poskytujete. Osobně se naprosto ztotožňuji s Vaším názorem v tomto článku, přesně takto se bavím o těchto otázkách s jedním mým kamarádem, když jednou za týden zajdeme na pivo. Je to až neuvěřitelné, že používáme úplně stejné argumenty, jako vy.
Není mi jasné, proč bychom proti sobě měli poštvat Rusko, na kterém jsme naprosto energeticky závislí, kvůli bezpečnosti USA, které nám v případě zavření kohoutků nijak nepomůžou. Radar (rozuměj vojenská základna) nám zde chtějí námi zvolení zástupci státu, přes výrazný odpor veřejnosti, postavit za každou cenu, až má člověk pocit, že z toho budou mít nějaký ten bakšiš. Uchylují se k nekalé propagandě, jejíž neoddělitelnou součástí se stalo označování odpůrců základny komouši, rusofily, sockami a podobně. O hrozbě zavedení povinné vojenské služby ani nemluvě.
Málokdo z příznivců radaru (označovaných honosně "pravice") si uvědomuje, že pokud povolíme cizím vojenským jednotkám pobyt na našem území, stáváme se automaticky jejich vazalem a vzdáváme se své suverenity. Tito příznivci radaru zcela podlehli propagandě, že jsme v nějakém ohrožení, že nás USA bude chránit, ale nějak jim nedochází, na jaké území by sestřelená raketa (ne z Iránu nebo Severní Koreje, to je zřejmý nesmysl, ale z Ruska) dopadla.
Já jsem volil tuto vládu, která zrazuje národní zájmy, přesto budu označen za komunistu, pokud se postavím proti vojenské přítomnosti USA u nás. Ale když už jsme u toho, myslím, že ČSSD, pokud by byla u koryta, by se s USA domluvila úplně stejně. U milardové zakázky se vždy najde pár drobných pro její zastánce.
To je asi vše, co jsem chtěl říci, na rozdíl od těch "statečných" obránců vojenské základny (i když to vypadá, že to byl jeden a ten samý člověk, který tu napsal několik příspěvků) se i podepíši, neboť se za svůj názor nestydím a stojím si za ním.
Ještě jednou děkuji za Vaši práci, jsem rád, že se stále najde někdo, kdo se nenechá vtáhnout do té špinavé hry, kterou s námi mocná "elita" hraje.

5:38 pm, June 13, 2007  
Anonymous Anonymous said...

GENERÁLNÍ STÁVKA

Úterý 21. srpna 2007

Vládnoucí politická garnitura ignoruje názory většiny obyvatel České republiky v otázce
referenda ve věci výstavby radaru a umístění cizích vojsk na českém území.

Aby opět nenastalo ono pověstné “o nás, bez nás“, a aby k nám opět nevstoupila vojska
cizích mocností, vyhlašujeme výstražnou generální stávku v úterý dne 21.8. 2007.

V tento den nepracujme, odmítněme nastoupit na svá pracoviště, vezměme si např.
dovolenou, náhradní volno a odpočívejme, relaxujme.

Podaří-li se uskutečnit tento záměr, snad naši politici pochopí, že musejí počítat i s názory
občanů této republiky.

Prosím, rozšiřujte tuto výzvu a předejte ji všem svým příbuzným, kamarádům a známým.

1:13 am, August 05, 2007  
Anonymous Anonymous said...

NOVÁ POLITICKÁ STRANA ZA NEUTRALITU ČESKÉ REPUBLIKY

Abychom přispěli k pozitivnímu posunu na zdejší politické scéně, která byla zablokována počínáním dvou „přeběhlíků“ a důsledky tzv. Kubiceho zprávy, díky jíž došlo k neregulérní soutěži na našem politickém kolbišti, rozhodli jsme se – místo neustálého tlachání a mluvení – k této akci. Zakládáme novou politickou stranu
za neutralitu České republiky a vyzýváme všechny sympatizanty či zájemce, kteří
se ztotožnili s jejím programem, ke vstupu do této strany s cílem pozitivně ovlivňovat dění v tomto státě.

Pojmy jako „Politická strana“ a „straník“ jsou u nás doposud spojovány s kolaborací
s nedemokratickým režimem a se systémem nespravedlivých výhod a nerovností.

Ani v novém „demokratickém“ Parlamentu České republiky - se nepodařilo strany očistit od nepěkných nálepek korupce a klientelismu.

Také proto často zapomínáme, že právě založení politické strany a účastí
v ní je pro každého občana potenciálně nejúčinnější způsob, jak ovlivnit věci veřejné.

Úspěšná účast v politickém životě nám dává příležitost zapojit se přímo
do hlavních mocenských struktur v zemi a ovlivňovat její směřování.

Pro každou demokracii je důležité, aby v politických funkcích převládali ti, kteří prosazují pozitivní společenské změny, nad těmi, kterým mocenské posty slouží jako výtah k moci či k ekonomickým či jiným výhodám.

Pár volebních hesel

CHCETE MÍT ŽIVOTNÍ ÚROVEŇ SROVNATELNOU SE ŠVÝCARSKEM?
Tak na to zapomeňte. S tím vůbec nepočítejte, snad až vaše děti či vaši vnuci
a vnučky toho mohou dosáhnout.

CHCETE ZDE MÍT PŘÍMOU DEMOKRACII PODOBNĚ JAKO VE ŠVÝCARSKU?
Tak s tím můžete počítat, budete-li volit novou politickou stranu za neutralitu ČR.
Švýcarsko je jedinou zemí na světě, kde funguje přímá demokracie. Občané zde rozhodují v referendu o důležitých otázkách souvisejících se správou země.

CHCETE SE ÚČASTNIT ROZHODOVÁNÍ O DŮLEŽITÝCH VĚCECH VE STÁTĚ?
Tak s tím můžete počítat, budete-li volit novou politickou stranu za neutralitu ČR, neboť budeme prosazovat zavedení referenda.
pokračování

1:15 am, August 05, 2007  

Post a Comment

<< Home