Wednesday, December 27, 2006

Výnosy z íránské ropy klesají, říká zpráva

Írán zažívá výrazný pokles příjmů z vývozu ropy a pokud bude tento trend pokračovat, mohou tyto fakticky zmizet kolem roku 2015. Tato analýza byla zveřejněna Národní akademií věd (USA).

Íránské ekonomické problémy mohou vyvolat v zemi nestabilitu a učinit jí zranitelnou, s ropným průmyslem v rozkladu, prohlásil Roger Stern, který se na Univerzitě John Hopkinse specializuje na ekonomickou geografii.

Írán si za rok těžbou ropy vydělá asi 50 miliard dolarů a roční pokles produkce se odhaduje kolem 10 – 12%. Za méně než 5 let by tak mohl být vývoz poloviční a kolem roku 2015 ustat úplně, předpovídá Stern.

Po dvě dekády – mnohem delší dobu než od ledna 2002, kdy byl Írán označen Bushem za součást osy zla, nasazovali USA své vojenské jednotky v oblasti s cílem zabránit vzniku regionální supervelmoci.

Irák byl zastaven v roce 1991, ale nepřátelský Írán zůstává cílem amerických hrozeb. Nedávná vojenská cvičení nezastavila íránskou snahu o získaní jaderných technologií. Zpráva však mluví o tom, že země může být destabilizována klesajícím vývozem ropy, nepřátelským postojem investorů k rozvoji nových zdrojů a špatným státním plánováním.

Ve světle těchto údajů pak je íránské úsilí o rozvoj jaderné energetiky nejspíše zcela upřímnou snahou o minimalizaci budoucích problémů, protože v současnosti je na domácím trhu benzín i ropa výrazně dotována státem. Současně jsou ale zanedbávány investice Íránu do vlastní ropné produkce.

Írán produkuje okolo 3 700 000 barelů za den (o 300 000 barelů méně, než mu povoluje kvóta OPECU).

Tento deficit tvoří ztrátu okolo 5,5 miliardy dolarů za rok. V roce 2004 přitom výnosy z prodeje ropy tvořily 65% vládních příjmů. Pokud se podíváte na tento schodek, spojený s potížemi v rafinérském sektoru, dostanete se k deficitu ve výši 10 - 11 miliard ročně a to je už obrázek kolabujícího průmyslového odvětví.

Pokud se USA dokáží udržet ještě pár let, dost možná se pak shledají s mnohem smířlivějším Íránem. To co by zemi právě teď sjednotilo je právě bombardování, prohlašuje Stern. Tohle je problém, který se možná vyřeší sám.

http://www.washtimes.com/business/20061225-110022-6580r.htm

0 Comments:

Post a Comment

<< Home