Sunday, October 15, 2006

Pár poznámek

Přestože je kolem ropy relativní klid, stále se objevují zprávy, které stojí za pozornost. Velice zajímavý je článek Williama Engdahla, zabývající se energetickou geopolitikou, především minulými, současnými a budoucími střety USA a Ruska v této klíčové oblasti. Přes svou relativní délku určitě stojí za přečtení.

Ruský Kommersant nedávno uvedl, že Kreml zahájil novou energetickou strategii, zaměřenou na zvýšené užití uhlí při produkci elektřiny pro domácí spotřebitele. To má umožnit Gazpromu dostát svým vývozním závazkům týkajících se plynu a zároveň uzavřít mezeru na domácím trhu, kde poptávka po plynu převyšuje nabídku o 30%. Důsledkem však bude zvýšení cen elektrické energie pro ruské spotřebitele.

Podobné potíže mají i v Norsku, které je sice třetím největším vývozcem ropy na světě, ale 99 procent elektřiny vyrábí ve vodních elektrárnách. Nyní stojí tváří v tvář nedostatku elektřiny, když poptávka dále roste a zásobování je omezené tím, že na většině příhodných míst, již vodní elektrárny stojí. Nezvykle suché léto zvedlo ceny kvůli obavám, že jedna z nejbohatších zemí světa bude možná muset tuto zimu dodávat elektřinu na příděl, právě kvůli sníženým hladinám přehrad omezujícím produkci. Norsko se tak do budoucna chce více spoléhat na větrné elektrárny a dále nezvyšovat spalování ropy, aby mohlo dostát závazkům Kjótského protokolu.

Je také stále zřejmější, že produkce obilnin (podle posledních odhadů bude o 1,6% nižší než v roce 2005) opět zaostane za poptávkou a již tak rostoucí ceny budou dále stoupat. Vzhledem k předpovědím renomovaných institucí, podle nichž lze očekávat posílení fenoménu El Niňo koncem roku 2006 a v prvním kvartálu 2007 je i výhled na budoucí sklizně nepříliš pozitivní. Pokud bude tento trend pokračovat, potíže spojené s produkcí potravin hrozí přerůst v krizi.

„Humorně“ působí zpráva o nálezu ropy v Izraeli. Nové pole má obsahovat „neuvěřitelných“ 4-6 milionů barelů. Na jak dlouho to Izraeli vystačí? Na dva týdny nebo dokonce na tři? Jestli se poměrně široce píše už i o takovýchto „nálezech“ je to opravdu na pováženou.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home