Saturday, September 09, 2006

Mediální humbuk

Tento týden byla téměř všemi renomovanými médii zveřejněna zpráva o významném nálezu ropy v Mexickém zálivu, který by měl zvýšit ropné rezervy USA až o 50%. Tato zpráva byla vesměs přijata s nadšeným potleskem a bez jakéhokoliv kritického zkoumání. Přitom existuje kolem tohoto případu celá řada otazníků.

Randy Kirk uvádí mimo jiné tyto námitky:

1. Již základní odhad s rozpětím mezi 3 – 15 miliardami barelů ukazuje, že Chevron, Devon a StatOil si nejsou příliš jistí velikostí nálezu. Pokud by navíc žádné z polí nemělo být větší než 300 miliónů barelů, muselo by v oblasti existovat nejméně 50 polí o této velikosti, ve skutečnosti nejspíše ještě mnohem víc a to je velmi podivná situace. Takto to obvykle nefunguje – podívejte se na rozmístění polí na Blízkém východě (supergiant + několik větších a pak ještě o něco víc menších polí).

2. Toto je to nejhlouběji položené ropné pole, jaké má být kdy těženo – od hladiny ke dnu je to 7000 stop (2133 m), k vlastnímu ložisku pak dalších více než 20000 stop (6096 m). Těžba v takové hloubce je fakticky bezprecedentní. Pokud závěry výše uvedených firem vycházejí jen z jediného průzkumného vrtu Jack 2 (nález v hloubce 28175 stop (8573 m)), je velmi pravděpodobné, že o skutečném rozsahu pole vědí jen málo a velikost pole(í) nebudeme znát několik dalších měsíců nebo i rok.

3. Kirk píše, že produkce nezačne dříve než v roce 2010, naplno pak nejdříve v roce 2013. To jsou ovšem optimistická data. Jedno z velkých polí v oblasti (Thunder Horse) bylo objeveno v roce 1999 a produkce začala v roce 2005, plné produkce však nebylo dosaženo ani dnes. Toto pole je také jedno z těch nejhlouběji položených (6000 stop – 1829 m jen k oceánskému dnu).

Z těchto údajů vyplývá následující:

Velikost nálezu je neznámá, pole je v extrémní hloubce a náklady na těžbu budou odpovídat této skutečnosti (okolo 100 miliónů dolarů na vrt). Současné mediální „oslavy“ obrovského nálezu plavou na vodě. O kvalitě ropy nevíme nic, v těchto hloubkách je navíc obvykle spíše plyn. Matt Simmons na BBC varoval, že podobné nálezy v minulých letech nakonec vyšuměly do ztracena nebo byla jejich velikost radikálně nižší, než původní odhady, které jsou většinou víc než realitě poplatné ekonomickým a politickým tlakům.

Dokonce i nález 15 miliard barelů by nebyl žádnou velkou spásou. Maximálně by dopady zlomu posunul o několik měsíců, to je vše. Takto technologicky náročná těžba jen ukazuje, že zastánci zlomu mají ve skutečnosti pravdu a éra snadno dostupné, levné ropy je definitivně za námi. Pokud jsou tohle pole, jež mají nahradit klesající produkci Burganu nebo polí v Íránu a Venezuele, budeme potřebovat víc než jen pěkné počasí nad Mexickým zálivem, abychom byť jen udrželi stávající produkci. O nákladech nemluvě – Tainter v praxi.

Tento mediálně tak „úžasný“ nález tak nejen, že neneguje koncepci ropného zlomu, ale fakticky ji podporuje. To už se ovšem žurnalisté opilí radostí z toho, že ropná párty bude o pár týdnů delší nenamáhají rozebírat.

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Doufám, že včas přejdeme na řepku :) Těch pár miliard barelů z údajnýho novýho pole bude stejně za půl roku pryč a oil peak se každým dnem blíží víc a víc

4:23 pm, September 09, 2006  
Anonymous Anonymous said...

blázínku, až půjde ropa do úzkých, řepka se masově a intenzívně pěstovat přestane kvůli extrémní náročnosti na chemii, která má základ v ...

8:35 am, September 14, 2006  

Post a Comment

<< Home