Monday, July 10, 2006

To už jsou Saudové tak zoufalí?

Chevron a představitelé saudského ropného průmyslu oznámili, že počáteční výsledky pilotního projektu těžby rezerv těžké ropy pomocí injekcí páry jsou slibné a mohly by zvýšit odhadované rezervy království o desítky miliard barelů. Počátkem tohoto roku zahájil Chevron injektování páry v neutrální zóně mezi Saudskou Arábií a Kuvajtem s cílem uvolnit těžkou ropu, dříve považovanou za netěžitelnou.


Chevron používal tuto techniku po desetiletí s cílem zvýšit celkový objem vytěžené ropy ze stárnoucích polích v Kalifornii a Indonésii. Saudové a Chevron chtějí zjistit, zda bude tato technika fungovat i ve zvýšeně porézních skalních formacích Blízkého východu.


Kromě Wafry, kde se tato technika zkouší, se uvažuje o nasazení této techniky také na obří Manifě (11 miliard barelů).


Tato zpráva opět dokumentuje, jaká je skutečná situace Saudské Arábie. V okamžiku, kdy jsou nuceni přistoupit k metodám terciární těžby (po standardní těžbě a po vodní injekci), melou přinejmenším zmíněná pole definitivně z posledního. Ghawar injektovaný vodní injekcí po dekády, kde se podíl těžené vody k celkovému obsahu vytěžené tekutiny (water cut) blíží 40%, na tom nemusí být o mnoho lépe. 40% je obvykle uváděná hranice, při níž bezprostředně hrozí kolaps.


Zdá se čím dál zřejmější, že alespoň co se lehké ropy týče je Saudská Arábie za zlomem těžby. Těžké a obtížně zpracovatelné ropy mají zřejmě dost, ale o tu není příliš zájem a navíc chybí kapacity pro její zpracování. Během příští dekády však může právě tento typ ropy tvořit ten největší díl zbývajícího ropného koláče. Alespoň na to by se měli zpracovatelé připravit.


http://today.reuters.com/stocks/QuoteCompanyNewsArticle.aspx?view=CN&storyID=2006-07-10T044101Z_01_N09301152_RTRIDST_0_ENERGY-SAUDI-REPORT.XML&rpc=66

0 Comments:

Post a Comment

<< Home