Thursday, April 13, 2006

Saudské Aramco: pokles produkce o 8%

Aramco přiznává, že očekává pokles produkce svých stárnoucích polí (a to jsou fakticky téměř všechna) v průměru o 8% ročně. Ihned ovšem dodává, že probíhají projekty s cílem omezit pokles na zhruba 2%. Má toho být dosaženo jednak maximalizací těžby ze stávajících vrtů, jednak vyvrtáním dalších studní v upadajících polích. Saudové tak soustřeďují veškeré úsilí na maximalizaci dnes vytěžených objemů ropy, je však jasné, že propad, který pak bude následovat, bude velmi pravděpodobně ještě drastičtější, než i tak dost vysokých, proklamovaných 8%. Aramco plánuje v tomto roce nárůst svých vrtných prací o 61%. To samo o sobě mluví za všechno. Zcela to odpovídá našemu současnému životnímu stylu. Co bude zítra? Koho to zajímá!

Mezitím zaznívají z řad zástupců OPECU stížnosti, že rekordní ceny komodit ztrojnásobily během dvou let náklady na nové projekty a ty jsou tak vážně ohroženy.

Cena ropy je dnes na dostřel rekordním hodnotám. Kontrakt na srpen se prodává za víc než 71$. Čím dál jasněji se rýsuje i americko-izraelský úder na Írán.

Situace se krůček po krůčku stává krizovější a probíhající události začínají připomínat předehru temných scénářů definitivně nastupujícího zlomu s rychlým poklesem produkce, tvrdými ekonomickými, politickými a sociálními důsledky. Proklamovaný pokles okolo 2% z něhož vychází Hirschova studie pomalu mizí v nenávratnu. Každé procento navíc pak pochopitelně znamená větší potíže pro krizový management. V kombinaci s globální klimatickou změnou, současným stavem světové ekonomiky, neschopným a korupčním vedením a dezinformovaností či neinformovaností většinové populace, jsou vyhlídky do budoucna ponuré. Místo skutečně informativního vhledu do problematiky zlomu pořádá CNN trapné video kurzy v nichž nabádá občany, aby používali správnou velikost poklice na hrnce v kuchyni, vypínali alespoň přes noc TV a počítače, parkovali ve stínu, protože z rozpálené nádrže se odpařuje více paliva, odstranili ze svých aut spoilery a hi-fi soupravy s vysokým výkonem reproduktorů apod. Co dodat. Absurdní divadlo bledne závistí. Problém je, že v něm právě hrajeme všichni.

Prameny:
http://www.platts.com/Oil/News/8377179.xml?sub=Oil&p=Oil/News&?undefined&undefined
http://realtimenews.slb.com/news/story.cfm?storyid=632591
http://www.arabnews.com/?page=6&section=0&article=74723&d=15&m=12&y=2005


2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

V jiném článku http://www.khaleejtimes.com/DisplayArticle.asp?xfile=data/middleeast/2006/April/middleeast_April81.xml§ion=middleeast
Saudská Arábie popisuje svou snahu zvyšovat po příštích několik let denní těžbu o 0,3 mil barelů ropy (tj. do roku 2009 téměř o 14% z 11 na 12,5 milionů barelů denně)
V tom samém článku si stěžují, že jsou ve svém úsilí zvyšovat těžbu osamoceni (letos je potřeba na pokrytí světové denní poptávky 1.6 mil barelů ropy).

8:07 am, April 18, 2006  
Anonymous Anonymous said...

Dodaliśmy wasz odkaz tutaj: http://directory.oilpeak.pl/c16.html Pozdrawiam!

12:44 pm, May 01, 2006  

Post a Comment

<< Home