Friday, December 09, 2005

Zemní plyn se prodává za rekordní ceny

Cena za jeden milion britských termálních jednotek (btu) zemního plynu se ve čtvrtek zvýšila na 15,52 USD, což je historický rekord a oproti loňsku více než dvojnásobná cena. Tento rekord přišel po necelém týdnu mrazů nad uzemím USA. Vzhledem k předpovědi, která na příští týdny neslibuje zlepšení se dá předpokládat, že toto není konečná výše cen. Zásoby zemního plynu tento týden poklesly o 59 miliard krychlových stop, o něco méně, než předpokládaných 65 miliard. I tak se ovšem zásoby ztenčily na 3166 miliard kubických stop, oproti 3224 z minulého roku, což je pokles o 1,83%. Opravdová rychlost poklesu zásob se ovšem ukáže, až za týden, kdy bude poprvé tuto zimu započítáno celých sedm dní, kdy skutečně mrzlo. Růst cen za topení plynem se zatím pro domácnosti v USA odhaduje v průměru okolo 40%. Pokud bude ovšem vývoj negativní a tuhá zima by měla pokračovat až do jarních měsíců, tak těžko hádat. Pak by jsme mohli koncem sezóny vidět i případné výpadky dodávek. Možné potíže připouštějí už i někteří odpovědní činitelé. Plynem přitom topí 55% amerických domácností. V oblasti Mexického zálivu je zatím stále mimo provoz 31% kapacit těžby ropy (ta se obchoduje těsně nad 60$/bbl.) a 24% kapacit produkce zemního plynu, což činí ztrátu 2,44 miliardy krychlových stop plynu denně.

Rekordních hodnot dosahuje i zlato, které v době kdy píši tento příspěvek nakupují obchodníci za 531$ za trojskou unci. I tento vývoj dokumentuje narůstající nestabilitu a pravděpodobně i nedůvěru v papírové měny. Investoři totiž tentokrát neprodávají jednu měnu, aby investovali do jiné, ale prostě opouštějí papírové měny úplně a nakupují skutečná „tvrdá“ aktiva ve formě zlata a platiny (i ta je dnes na rekordní hodnotě 1009.50$ za unci).

Nezbývá, než si položit otázku, jak dlouho bude trvat, než se tyto rostoucí ceny naplno promítnou do peněženek spotřebitelů. Vzhledem k napjaté finanční situaci řady spotřebitelů v USA, kde debetní stav osobních účtů je do značné míry normou, lze očekávat, že spolu s rostoucími úrokovými sazbami, se toto dříve či později naplno projeví ve spotřebitelském chování. Spotřeba domácností přitom tvoří 2/3 HDP Spojených států. Vzrůst cen energií byl vždy v minulosti následován vzrůstem inflace a recesí. Velmi pochybuji, že tentokrát se tomuto stavu vyhneme. Navíc je tu velmi podstatný rozdíl, tento stav již nebude jen přechodným jako v minulosti, ale permanentním.

Prameny:
http://tonto.eia.doe.gov/oog/info/ngs/ngs.html
http://www.bloomberg.com/

0 Comments:

Post a Comment

<< Home