Tuesday, October 24, 2006

Camp Falcon zničen (?)

Soustavné opomíjení irácké problematiky českými médii, včetně tak zásadních událostí, jako je rozsáhlá devastace klíčové základny USA v Iráku nabývá trapně absurdních rozměrů. To má být cenzura? Ta jistě začíná u amerických jednotek pro informační válku a korporátních sdělovacích prostředků, ale naše média jdou až na čestné výjimky, ještě dále – totiž neinformují o události vůbec nebo jen zcela letmo a povrchně. Situace USA a jejích spojenců v zemi mezi dvěma řekami se zdá stávat neudržitelnou. Po zničení jednoho z nejvýznamnějších skladišť vojenského materiálu americké armády v zemi, který se navíc nachází v oblasti Zelené zóny Bagdádu, při němž velmi pravděpodobně zahynuly nebo byly zraněny stovky amerických vojáků, již pro povstalce nejspíše neexistují v Iráku cíle, které by tito nebyli schopni zasáhnout. Odboj mluví o totálním zničení, americká armáda to naopak popírá a prohlašuje, že základna se vrátila k normálnímu fungování.

Obrázek si udělejte sami:
http://www.iraq-war.ru/article/105374
http://www.blackanthem.com/News/military200610_1476.shtml
http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/6038990.stm
http://www.blisty.cz/2006/10/20/art30845.html
http://www.blisty.cz/2006/10/23/art30869.html
http://video.google.com/videoplay?docid=-7500391660672808417&q=camp+falcon


Prohlásit, že USA v Iráku prohrávají, je jen velmi mírné vyjádření děsivé reality. To co se právě děje, je bez nadsázky krize armády a vedení „nejsilnější supervelmoci“. Nepleťme se, tohle není Vietnam, tohle je mnohem horší. Pokud USA ztratí přístup k irácké ropě, ztratí i zdroj energie, který celou bezbřehou flotilu americký trucků, potažmo celé USA, drží nad hladinou. Relevantní náhrada za Irák neexistuje. S pádem irácké kolonie se naplno rozběhne pád amerického impéria. Je ironií, že v zemi, kde povstaly první říše, se právě odehrává zásadní střet o existenci největšího (a dost možná na nějakou dobu posledního) impéria v historii. Vše, v co přitom mohou Američané za cenu statisíců mrtvých a zmrzačených doufat, je jen krátký odklad. Američtí občané dnes neplatí za benzín u pump zdaleka jen dolary, platí především krví vlastních synů a dcer, budoucností vlastního národa doslova i obrazně, platí totální morální a etickou devastací. Jejich země je ve velké části světa nenáviděna, další jimi pohrdají, jiní se jich bojí. Seznam jejich spojenců se krátí. Čas dochází a kolaps (nejen amerického impéria), se blíží s každým dalším barelem vypuštěným do atmosféry.

Pokud máte čas a chuť, na Google video je řada zajímavých dokumentů stojících za vidění, jedním z nejlepších je Oil Factor: Behind The War On Terror.

Myšlenkově podnětné jsou také dva následující videoklipy animované Toddem McFarlanem:

Pearl Jam – Do The Evolution a Disturbed – Land of Confusion

3 Comments:

Anonymous Anonymous said...

mi to spis pripomina nejaky zoufaly vykrik levicoveho aktivisty, nez seriozni clanek, ktery jsem tady zvykly cist...

10:04 am, October 27, 2006  
Blogger Thon Taddeo said...

A já bych zase čekal na tento "neseriózní pamflet" (jak píšete) seriózní kritiku, která rozcupuje ty zoufalé výkřiky na kusy a ne pouze škatulkování na levičáky, pravičáky.

Vážně napište co podle Vás není pravda. To opravdu věříte ve vítězství USA v tomto konfliktu? Nebo dokonce, že Bush a Cheney brání svobodu a demokracii?

6:53 am, October 28, 2006  
Blogger Thon Taddeo said...

Tohle je prohlášení vedoucího reprezentanta "nejsvobodnější země světa"?

http://aktualne.centrum.cz/zahranici/amerika/clanek.phtml?id=270845&tro945_0_0

7:13 am, October 28, 2006  

Post a Comment

<< Home