Tuesday, January 23, 2007

(Bez) Nadějné vyhlídky ?

Obyvatelé Západu (a motoristé zejména) jsou jistě velmi potěšeni klesajícími cenami benzínu (minulý týden ropa pokořila dolní hranici 50$ za barel). Může cena ještě klesnout? Jistě, že může. Mohla-li v důsledku souhry řady příznivých politických a povětrnostních okolností a tržních her s „velkými zásobami“ ropy v zásobnících dospět pod 50$ za barel může klesat i dále. Mění to však něco na geologické realitě ropného zlomu? Absolutně nic! Co je negativní, je fakt, že tato situace vysílá zdánlivě konejšivé signály o dostatku ropy, když tento je ve skutečnosti velmi relativní.

Cílem většiny politiků i obchodníků bylo, je a bude udržení občanů v poklidném, bezduchém duševním polospánku - protože se přece nic zvláštního neděje a vše je pod kontrolou (tak budou jejich posty a z nich plynoucích prebendy v nejmenším ohrožení). Naopak jejich hlavním nepřítelem je nedůvěra v zářnou budoucnost globální spotřební ekonomiky a z toho plynoucí panika spojená s omezením spotřeby, s růstem úspor a poklesem půjček. Co je však jejich skutečnou noční můrou je krach důvěry občanů ve schopnosti politiků účelně řídit věci veřejné a posléze i kolaps důvěry v systém jako takový. Svou krátkozrakou politikou zaměřenou na udržení a zvýšení komplexity a tím i svých pozic v rámci hierarchie, však ať už vědomě či mnohem spíše nevědomě vedou společnost právě k takovým koncům.

Pěkný příklad jsme nakonec mohli vidět během proběhnuvší mini-krize kolem sporu Rusko – Bělorusko. Do kola jsme slyšeli ujišťování ministra průmyslu a obchodu o tom jak obrovské rezervní zásoby máme k dispozici - na neuvěřitelné tři a půl měsíce (to je zřejmě plánovací horizont současných mocných). Co by se dělo potom? To už jsme se nedozvěděli (nebylo to zatím aktuální). Navíc bylo tentokrát opravdu zřejmé, že dodávky budou záhy obnoveny. Za 5-10 let však hrozí radikálně odlišná situace, kdy kohouty budou otevřeny, ale ropa nebude téci v požadovaných objemech. Jak dlouho vydrží naše zásoby potom? Půl roku? Rok? Co potom? To jsou legitimní otázky, které by pro začátek měly hlasitě zaznít z úst novinářů na tiskových konferencích. Ruská ropa totiž (světe div se) není abiotického původu a pokud se Gazpromu podaří udržet nebo třeba i mírně zvýšit produkci během nadcházející dekády, nikde není psáno, že ji bude přednostně směrovat do Evropy – je tu stále rostoucí (a vojensky nebezpečnější) Čína, Indie, Japonsko a v neposlední řadě i USA a ti všichni budou mít časem větší a větší zájem a méně a méně alternativ k ropě z Ruska.

V tomto světle je přijetí jakékoliv základny USA na našem území zcela chybný tah. Tato základna bude bez ohledu na nesmyslné argumenty o nebezpečí z Íránu nebo dokonce ze strany Severní Koreje namířena proti Rusku a ruská generalita a politické vedení jsou si toho samozřejmě dobře vědomi. Jaké má tato základna pro ČR výhody? Pár podřadných pracovních míst? Nebo ani to ne? Opravdu nejsem schopen vidět pozitiva, která by byť je z desetiny vyvážila potenciální zápory. Pokud tu už musí být základna tohoto typu, ať je to základna NATO s českou vojenskou posádkou a obslužným personálem a plně integrovaná se systémy ostatních spojenců. Nic z toho radar USA neskýtá. Jednoduchá paralela s kvartýrováním Rusů v minulosti je sice opravdu příliš jednoduchá – my si přece tentokrát budeme moci vybrat (sic!). Zároveň se ale od řady politických představitelů (zejména z řad ODS) dozvídáme, že referendum o bezpečnostních otázkách je nevhodné! (A že oni si to vyřeší nahoře o nás bez nás, podobně jako to léta řešili soudruzi před nimi). Jaká jiná otázka si potom zaslouží referendum než otázka bezpečnostní? Tato záležitost se týká doslova každého z nás, protože tato základna s sebou evidentně nese významná bezpečnostní rizika. Tato nám totiž nekynou ze strany členů „osy zla“, ale spíše ze strany Ruska, které se cítí být touto potenciální základnou schopnou monitorovat značně rozsáhlé oblasti jeho území právem ohroženo. Přítomnost tohoto radaru z nás tak učiní primární cíl v případném jaderném konfliktu a to i tehdy pokud by proběhl pouze v omezené míře. Mnohem reálnější je však scénář, ve kterém si v budoucnu Rusko prostě vybere evropské země, které projevily vyšší míru politické obratnosti a samostatnosti než ČR s americkou základnou a s těmi pak bude ve chvíli případných problémů s dodávkami zemního plynu a ropy jednat přednostně. USA nám dostatečný přísun energie v budoucnu rozhodně nezajistí, už teď mají a s postupujícím časem teprve budou mít svých starostí nad hlavu.

Podíváme-li se na největší světová pole, naskýtá se nám neradostný obraz. Nejstrašidelnější je asi pohled na vlajkovou loď mexického Pemexu – na Cantarell se skutečně zoufalou prognózou poklesu o 10 – 20% ročně, což znamená, že produkce mexické ropy bude počátkem příští dekády radikálně omezena a tento významný a geograficky velmi vhodně situovaný dodavatel do USA bude jen stěží plnit své závazky k „supervelmoci“. Jak moc negativně se kolaps významného zdroje státních příjmů podepíše na politické stabilitě Mexika zůstává otázkou. Kterým směrem se však vydají případné proudy strádajících Mexičanů je více než zřejmé.

Burgan je prokazatelně na sestupné křivce a stařík Ghawar s minimálně 35% water cutem na tom téměř jistě nebude o nic lépe. Jak dobře je na tom celý ropný průmysl Saudské Arábie, na to nám odpoví první větší krize spojená s nevyhnutelnou přírodní či geopolitickou katastrofou (typu hurikán kategorie 5 nad Mexickým zálivem, útok na Írán apod.), která se prostě dříve nebo později dostaví, protože entropie je prostě mrcha. Saudové slíbili dodávat v roce 2009 celých 12 milionů barelů za den, zatím však dodávají sotva 9 milionů.

Írán je za zlomem produkce a domácí poptávka je natolik vysoká, že je nucen vyvážet méně než mu povolují kvóty OPECU. Podobná je situace Venezuely, která si musela v minulém roce objednat ruskou ropu, aby mohla dostát smluvním závazkům. Nad budoucností venezuelských dodávek do USA se tak vznášejí podobně zlověstné stíny jako v případě Mexika.

Produkce USA míří od roku 1970 pomalu, ale neodvratně dolů, Severní moře zato klesá podstatně rychleji s hodnotami okolo 8-10% ročně.

Posledním „spolehlivým“ dodavatelem je tak Rusko, s relativně stabilní produkcí, kterou by mělo být snad navíc schopno, ještě alespoň 10-20 let udržet.

Jediným státem, který má prokazatelně velké zásoby kvalitní ropy a mohl by výrazně zvýšit produkci je tak Irák. Tam je však situace taková, že uprostřed chátrající infrastruktury, nedostatku personálu a především zuřící války všech proti všem, je jakýkoliv výhled na vzrůst produkce pouze zbožným přáním.

„Nová“ strategie, připravená Bushem je jen směšnou fraškou, (ukazující, jak moc jsou USA ve skutečnosti bezradné), která bude mít v optimálním případě efekt na několik kilometrů čtverečních Zelené zóny v Bagdádu, ale to je naprosté maximum, jehož se dá s pouhými 20 000 vojáky posil dosáhnou, navíc za předpokladu, že to nebudou jen v relativním zdraví přeživší veteráni a národní gardisté vyslaní na třetí nebo čtvrtou misi. Situaci by totiž jen obtížně obracel k lepšímu i desetinásobně větší kontingent.

Přes klid na trzích s ropou, se jinde ceny hýbou směrem nahoru a obilniny se dostaly na desetiletá maxima, což o cenách potravin v budoucnu také leccos vypovídá.
O tom jak „příznivé“ jsou probíhající klimatické změny pro zemědělskou produkci lokálně i globálně, není třeba vyprávět nikomu, kdo má alespoň fundamentální kontakt s tímto odvětvím, což je ale naneštěstí sotva 10% obyvatelstva. Panující vysoké teploty podporují zvýšené vypařování a dále vysušují půdu, parazitům všech typů ale velmi svědčí. Srážky jsou podprůměrné a pokud bude tento rok skutečně nejteplejším v historii půjdou už tak za poslední dekádu značně vyčerpané zásoby obilnin na globální historická minima. Jestliže tedy bude pokles pokračovat, mohly by se zásoby ocitnou na nule přibližně kolem roku 2012, po tomto roce již také nejsou ohlášeny rozjezdy žádných větších projektů v těžbě ropy a přibližně v tomto období hrozí i protnutí křivek v produkci a spotřebě elektrické energie (v EU i ČR). Možná se kalendář mayské civilizace nakonec zase tolik nemýlil.

Takže by bylo opravdu vhodné přestat fantazírovat, jak udržet v chodu motoristickou utopii na dálnicích, přestat blouznit o biopalivech, tím méně o vodíku a začít vážně přemýšlet jak zajistíme generaci našich potomků, prostý komfort svítících světel, relativního dostatku jídla, přiměřeného vzdělání a alespoň fundamentální bezpečnosti a zdravotní péče. Nic menšího totiž není v sázce. A popravdě – nestačí přemýšlet, je třeba začít jednat. Seznam úkolů před námi je delší a delší a s novým rokem jsem zase o něco dál po hodině dvanácté.

Nejlepší je vždycky začít u sebe, takže bych se Vás tímto chtěl zeptat, zda podnikáte nějaké přípravy na horší časy, které se rýsují stále jasněji. Děkuji za odpovědi.

Prameny:

http://jameshowardkunstler.typepad.com/clusterfuck_nation/2007/01/the_cheap_oil_m.html

30 Comments:

Anonymous Anonymous said...

pripravy? jako koupeny domek na venkove se zdrojem pitne vody, slunecni kolektory a poradne pole.. k tomu ale samozrejme zbrojni pas a slusne zasoby streliva.. :-)
zkuste neco takoveho rict na verejnosti a do hodiny sedite v bilem pyzamu s velkymi rukavy pred doktorem :-)

8:38 am, January 24, 2007  
Anonymous Anonymous said...

takhle nějak burcoval Lenin masy. Pak ukázal prstem komu mají zakroutit krkem. V tomto srovnání jste zvolil velmi krotkou a legrační pointu: "...vždycky začít u sebe, takže ... zda podnikáte nějaké přípravy...". Příklady táhnou, tedy sem s Vaším profesionálním curicullum vitae, zda Vy sám vůbec opouštíte někdy pražský panelák, zda jste někdy volil mezi vozidlem a pěškopohybem, zda třídíte odpad a podobné legrácky - to myslím jen ve sféře komunální. Profesionálně neděláte asi nic, to už by z Vašich kompilací prosáklo. Ten breakpoint prostě jednou přijde a Bůh suď co bude. Pokud provokujete (myslím v dobrém), ruku v ruce navrhujte varianty, jinak je to jen fundamentalistický křik. Tuším, že ani Vy netušíte, co dělat. Jen se zkuste poodhalit třeba Vaším jasným postojem k jádru, když už např. šmahem odmítáte asi jedinou známou "vodíkovou" alternativu k dopravním pohonům.
Určitá Vaše nezralost lze vyčíst i z kalkulace "zavděčit se Rusku odmítnutím radaru". Trochu prvoplánové, že?

5:53 pm, January 24, 2007  
Anonymous Anonymous said...

S pár kamarádama chceme založit ekovesnici cca o velikosti 100 rodin. To se zatím nepodařilo z mnoha důvodů. Takže to vypadá spíš na několik menších projektů a doufám, že už brzy začneme.

Podle propočtů by mělo na uživení (myslím jídlo) stačit v ČR pro rodinu cca 1 ha, problém může být (zejména než se změní návyky) s otopem. ...

Domy je možné stavět ze slámy a hlíny, případně dřeva a hlíny.
Na pokusném políčku pěstuju bezorebně obilí. ....

11:04 pm, January 24, 2007  
Anonymous Anonymous said...

S pár kamarádama chceme založit ekovesnici cca o velikosti 100 rodin. To se zatím nepodařilo z mnoha důvodů. Takže to vypadá spíš na několik menších projektů a doufám, že už brzy začneme.

Podle propočtů by mělo na uživení (myslím jídlo) stačit v ČR pro rodinu cca 1 ha, problém může být (zejména než se změní návyky) s otopem. ...

Domy je možné stavět ze slámy a hlíny, případně dřeva a hlíny.
Na pokusném políčku pěstuju bezorebně obilí. ....

11:05 pm, January 24, 2007  
Anonymous Anonymous said...

EU by mela zacit stavet jaderne el. nove generace, aby pokryla rostouci spotrebu, uz je pomalu 5 minut po 12, zatim se deje pravy opak ( odmitani jadra, zeleni apod. ). CEZ mel v planu rozsireni JET ale diky nove vlade z toho nic nebude. Je treba investovat do vyzkum a inovaci techto technologii a ne je hystericky odmitat, protoze je to jedina perspektiva, kterou mame ... -nazor jednoho prazaka

12:51 am, January 26, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Jaderná energie jako zdroj energie a vodíkové palivové články jako přenašeč energie pro mobilní zařízení (např. auta) podle mého názoru popisované problémy neřeší. Pouze mohou v případě úspěšného nasazení krizi oddálit.
Problém je, že spotřebováváme více energie, než na planetě vzniká (i jaderné palivo je neobnovitelný zdroj).

Cena uranu stoupla za několik posledních let 10x. Pokud by se začly masivně stavět jaderné elektrárny, cena poroste dál.

V ceně jaderné energie není započítána spousta věcí (např. výzkum, zajištění bezpečnosti, likvidace mnohých škod, omezení hrazení škod provozovatelem, vysoké školství, ...). Např. jen likvidace ekologických škod po těžbě uranu v ČR (hrazená ze státního rozpočtu - tj. ne v ceně energie !!! dosáhne podle zpráv z tisku tohoto týdne 60mld Kč)....
To byly čistě ekonomické důvody.

Já osobně nejsem přesvědčen o "čistotě" jaderné energie a jeslti známe všechny důsledky provozu, skladování, ...

Asi nejdůležitější otázkou ale je, jestli se globalistická společnostot rozloží dřív kvůli nedostatku energie, ekologickým problémům (globální oteplování, znečištění, nedostatek vody pro lidi i zemědělství), krachu finančního systému (US dolar, předluženost domácností nebo národních států) nebo dokonce kvůli tlaku zevnitř ???

Ta krize přijde stejně a je nezodpovědné, aby tady v té době bylo zbytečně víc potencich rizik jako nehlídaný sklad vyhořelého paliva.
(žádná civilizace dosud na zemi nepřežila tisíciletí)

3:11 pm, January 26, 2007  
Anonymous Anonymous said...

nechtěl jsem naznačit, že v jádru osobně vidím nějakou záchranu. Také vy zpochybňujete vodík pro dopravu. Vaše vesnice a la hippie camp (tenkrát řešili v podstatě totéž, jen z jiných pohnutek), které si říkejte třeba etno-indiánská, -keltská, je slepá ulička od samého začátku. Hektar půdy uživí možná krávu, ale ne rodinu. Když už komuny, tak fungující vzory snad existují pouze v izraelských kibucech, ale to taky není přesvědčivé řešení. Vyčleníte se v rámci jakéhosi experimentu zcela patologicky asociálně (ikdyž sobě zdůvodníte naprosto ušlechtile). Suma sumárum východisko žádné. Tedy nezbývá dál si užívat bezstarostné dny, které nám zbývají do Dne D. Veškeré jiné snažení je plýtvání silami?

12:17 pm, January 27, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Ad bezstarostné dny: Jde o to, jestli se tyto dny dají ještě nazvat bezstarostné - mě osobně čipování psů v Praze, chystané čipování řídičáků, pasů a občanek starosti dělá již teď. Kdybych náhodou letěl do USA, v letadle si dal pizzu bez šumky ... tak abych měl strach, že mé jméno vyhodnotí jako Arabské. To bych v lepším případě moh letět obratem zpátky, v horším ....

Ad komuny resp. komunity: Já osobně vidím velký rozdíl mezi komunou (20-30 etujících hippie po nějakou dobu v bytě 2+1) a komunitou typu vesnice dejme tomu keltské nebo slovanské v předkřesťanském období. Ty vesnice fungovaly stovky let a hippie komuny se většinou do 1 roku rozpadly.

Místní společenství nebo komunity v různé podobě existovaly na celém světě po tisíce let ... takže nejde o nic nevyzkoušeného. Ano, některé postupy se již zapoměly. Ano, bude problém určit, které postupy jsou udržitelné a které ne ... tj. určitě v této fázi půjde o experiment. Ano, v poslední době (několik století) tyto místní komunity prohrávají boj s globalizací. Ale slepá ulička od samého počátku ??? Rozhodně ne.

Ad uživení se na 1 ha: Podle známých údajů OSN (a ty jsou ještě nadsazeny, protože se programově přežíráme) je 1 ha schopný uživit 14 vegetariánů a 0,75 masojedlíka. V ČR máme na domácnost cca 1ha zemědělské půdy a domácnost čítá průměrně 2,5 člověka. Takže když budu vegetarián, tak ještě mohu z 1ha něco prodávat, nebo část 1ha zalesnit a udělat tak něco užitečného.

Takže až to krachne a půjde o holé přežití, tak je 1-1,5 ha na rodinu dostatečný a fyzicky v ČR existuje i při tomto přelidnění (10 mil obyvatel).
Za existence stávajícího systému můžou být problémy s penězi např. na daně nebo lákadla stávajícího systému.

Ad jaderná energie: Mě se nelíbí, já ji využívat nebudu. Dokud nezískám přesvědčivý argument o její škodlivosti (např. že umírají lesy) tak ani nebudu proti ní aktivně protestovat - mám důležitější věci na práci.

9:59 pm, January 27, 2007  
Blogger Thon Taddeo said...

Co se týče osobních příprav, tak mám to štěstí, že máme k dispozici relativně rozsáhlá pole (v řádech hektarů) i odpovídající zemědělské vybavení, dům s vlastní studnou, lze topit i vařit za použití tuhých paliv. V případě blackoutu lze čerpat vodu ručně a vytopit přinejmenším některé místnosti pomocí krbů, kamen (zásoby dřeva cca 2 roky a les blízko :-)). S ručními svítidly a svíčkami, jsem už teď schopen svítit stovky hodin, zásoby potravin netvořím, na to je dle mého názoru času dost. V krajním případě je ve sklepě vždy část sklizně a domácí zvířata jsou také dobře živená, že:-), takže hlady bych hned neumřel. V dopravě používám nohy a hromadnou dopravu, autu se pokud možno vyhýbám, jedu s ním cca 1* za týden. Zbrojní pas zatím nevedu, ale co není může být a nejspíš bude :-(.

Co si hodlám v blízké době zakoupit je nové kolo, kvalitní spacák (nad 5000kč).

K jádru mám neutrální postoj (stejně na něj téměř jistě dojde), ale spásu bych od něj nečekal. Vodík není alternativa, vodík je iluze.

6:38 pm, January 28, 2007  
Blogger Thon Taddeo said...

To Jura.

Určitě je lepší podniknout nějaké přípravy, než nedělat nic a užívat si, z mého pohledu je to stejně jen bezduchý hédonismus co tady propaguje Other (Other zkusils někdy něco sklidit z 1 ha? To je totiž práce na celý den (ne-li dva) aspoň pro pět lidí - bez mechanizace), který snad věří ve vodík. Jak někdo, kdo se seznámil s EROEI u vodíku může věřit v tento jako alternativu nechápu. Pokud žijete ve městě, respektive nemáte žádnou možnost se z města během několika hodin přesunout do venkovského obydlí, které má sice také své mouchy a neexistuje ve vakuu, ale proti bytu v paneláku, poskytuje nesrovnatelně větší možnosti, je jen logické, se snažit si takovou možnost zajistit, zvláště neodpovídá-li člověk jen sám za sebe. Doufejme, že to nedojde tak daleko, že by to opravdu bylo každý sám za sebe. Pokud se udrží alespoň relativní zákonnost, tak to snad nějak půjde (z mého pohledu). Pokud by nedej bože za 15-20 let zavládl chaos je to stejně všechno vabank. Jak jsem řekl očekávám, že bude hůř, že bude vysoká nezaměstnanost, že budou problémy se zásobováním, že vzroste kriminalita, ale totální kolaps doufám nenastane ...... Očekávám-li problémy, pokusím se na ně připravit (nebo Other nemá žádné pojistky na dům, byt, životní....)? To je přece racionální chování. Jak mi ublíží, že budu mít zásobu dřeva na 4 roky, prohloubenou studnu, lepší izolaci? Nijak.

7:32 pm, January 28, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Díky za článek, blog i názory. V případě problémů jsem ochoten podniknout společné kroky s lidmi jako zde naznačil jura. Do té doby se snažím žít skromně a svoji energii vydávám na nalezení dostatku podobně myslících lidí. Doporučuji koncentrovat na nějaké osobní úrovni zkušenosti požitelné v budoucnosti, budovat vztahy, kontakty. Vše co je nezávislé na zranitelných věcech. S kolepsem sociálních struktur může být i kolaps informačních cest. Najednou zjistíme, že vše co jsme kdy věděli byly pouze reference na něco, co už není dostupné, nebo aktuálně platné.
Pokud proces zlomu bude rychlejší než naše společenská adaptace, pak to bude opravdu vabank.
Snažím se koncentrovat i dostatek informací a vzdělávacích videí a dokumentů, aby se lidé snadněji dostali k info, které sice jsou, ale těžko se hledají. Na http://media.bloguje.cz
Držme si palce...

9:36 pm, January 28, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Ad zprojní pas a podobné záležitosti: Přiznám se, že to byla jedna z mých prvních myšlenek, když jsem se dozvěděl o ropném zlomu. Čím víc jsem o tom přemýšlel, tak se mi zdála situace beznadějnější. Proti pušce jde vždy použít těžší kalibr a proti němu zase těžší kalibr nebo celou armádu nebo ... Pokud to krachne tímto způsobem, tak není šance (jen loterie, že se to přežene jinudy). Když jsem takto myslel, tak mě nic nebavilo.

Takže se snažím jít na to jinak. V současné společnoti se tomu říká pozitivní myšlení, ale můžem tomu říkat třeba zákon karmy nebo sklidíš to co zaseješ, zlo přitahuje zlo, temné myšlenky přitahují temné události ....

Dnešní zemědělci obhospodařující lán monokultury mají problém s nočními nájezdníky, kteří ji např. přes noc vykopou brambory, sklidí kukuřici nebo mák, ... A na volném prostranství jim nepomůžou jim ani noční hlídky s brokovnicí. Mimochodem, můj předpoklad je, že nezaměstnaní ve městech, až přestane fungovat podpora budou mít tendence se chovat právě tímto způsobem (Ani nebudou mít peníze na koupení přebytků od sedláků).

To je důvod, proč jsem opustil původní představu vybudovat nějakou větší zemědělskou usedlost - teď se to kvůli tlaku chemické produkce nevyplatí a pak to nebude mít kdo koupit ale bude spousta lidí, kteří by to chtěli ukrást.

Lepší by bylo, aby si každý mohl své potraviny vypěstovat sám. Vzhledem k rozloze ČR vychází na tak na 1-2 ha na rodinu (připomínám, že podle OSN 1 ha uživí 14 vegetariánů). Perfektní myšlenka (není moje původní) je oplotit takový pozemek "živým" plotem (maliny, ostružiny, plodící keře a stromy). V žádném případě nechci pěstovat monokultury na velké ploše. Je známé, že čím pestřejší strava, tím lépe. Méně známé je, že se dají jíst i přírodní zeleniny rostoucí volně v přírodě (např. pampelička, sedmikráska, lopuch,...)

Na rozdíl od sedláka pěstujícího monokulturu s jasně danou dobou dozrávání a přístupnou bez překážek pro zloděje z veřejných cest se bude muset případný zloděj prodrat v noci houštím z ostružiní, aby pak na mém pozemku ani nenašel hledané potraviny, ale třeba jen pro něj obyčejnou louku. Vše navíc dozrává postupně, takže i po případném úspěšném lupu mi postupně dozraje úroda jiných plodin.

Vím, že to neřeší všechno, ale chtěl jsem jen ukázat jeden ze směrů, kterým by se to podle mě mělo ubírat. Budu rád, když jich bude víc, ale přece jen víc jak jeden nezvládnu.

Takže taky držím palce všem spřízněným duším v jejich úsilí.

10:10 am, January 29, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Zdravím! No jak se připravuji já? Zbrojní pas nemám, ale střílet umím dobře, takže v tom problém moc nevidím. Problém bude právě v těch občanech z měst, co budou podnikat nájezdy na pole a likvidovat úrodu. Jako nechci vidět jak to bude za deset či dvacet let vypadat támhle v Praze na Žižkově nebo v Brně kolem Cejlu, to bude asi pěkné peklo. Z vlastní zkušenosti vím, že u nás na vsi občas někdo z těch méně přizpůsobivých, nějakou menší část úrody ukradne. Většinou z pozemku souseda nebo člověka bydlícího o pár desítek či stovek metrů dál(poněvadž ví kdy je kdo doma) ale pak tam máme pár vykuků, co si klidně jezdí každou noc na kukuřici do družstevního pole.
Jinak co se týká vody, mám tři studny, v jedné je užitková, v druhé pitná a ve třetí pitná po převaření. A polí mám také pár hektarů+menší statek. Obecně si myslím že jak jsem vcelku nepotřebný pro spousty příbuzných z Prahy a Brna, tak se to za pár let změní a budu jim najednou užitečný, ale poněvadž v té době asi už budu mít svou rodinu, tak mají smůlu, tedy kromě rodičů samozřejmě:-)
Jinak k té myšlence s živým plotem, ono to docela funguje, schválně jsem na sousedním pozemku nesekl trávu atd. a ejhle, za tři roky to byla hradba, přes kterou se asi nikomu nechtělo. Bohužel pozemek byl obce, takže už je všechno vyklizené a posekané. Ale tahle věc funguje:-) Jinak co se týče hnojení atd, mám svou jímku, takže tam by problém taky neměl být. Horší to bude s vytápěním, plánuji tepelné čerpadlo a pokud bude potřeba, tak i pár solárních panelů na provoz čerpadla a uživení několika světelných zdrojů při výpadcích dodávek energie.
Takže pokud někdo bude chtít pokecat více, jsem na ICQ 309093307 nebo na mailu regullus@seznam.cz

12:05 pm, January 29, 2007  
Anonymous Anonymous said...

No ja jsem nahodou ze Zizkova a az nastane chaos tak balim svych 5 svestek a frcim ( doufam ze ne pesky :) ) na venkovske sidlo, jist budu asi jabka hrusky orechy a tresne dokud se nerozjede nejaky vesnicky vymenny trh, protoze tech orechu mam nadprodukci :)

5:27 pm, January 30, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Předně, nemusíte se bát, že budete mít málo polí. Většina lidí není genově vybavena na zemědělství, nýbrž být třeba predátory, obchodníky, velká část to dělat nemůže i kdyby chtěla - marodi, staříci. Tedy dobrá, vypěstujete cosi, co téměř není k rozeznání od louky, třeba vám po tom ani nebude zle a jste v pohodě, soběstační. Jen jestli si přitom uvědomujete, že jste na evolučním žebříčku klesli níž než kam zamýšleno - do mladší doby kamenné - do kultury sběračů, protože zemědělec to je už vyšší stadium cílevědomé činnosti a pokud něco pěstovali, tedy tomu dali alespoň elementární péči. Ale dobře. Co takhle vazby na lékařskou péči - kde si vyděláte na placení nemocenské. Nebo se chcete zcela vyčlenit a vyvázat se z placení sociálního? To už bude trestný čin. Pokud budete ortodoxně fundamentální, ano, zpřetrháte veškerá civilizační pouta s majoritní společností, děti nebudete posílat do školy, protože by tam slyšely propagandu proti vám, přijde-li přesto zloděj přes plot z ostružin, policie pokrčí rameny i kdyby vám přitom znásilnil manželku. Jste takto de fakto určeni na odstřel. Puška vám nepomůže. Trefíte dva tři, čtvrtý vás už má na lopatě. To znamená potřebu vlastní domobrany, která nebude dělat ale bude mít taky hlad. Jistě, je dobře stát se chalupářem, mít zateplený dům, nový spacák a kolo s přehazovačkou. Jenomže to je pořád ten hedonismus, kterému říkáte NE! Chci naznačit myšlenku: pokud plýtvat energií na kontraproduktivní činnosti, tak raděj nic. A co by na tom změnilo, kdybych si už vyzkoušel jak říkáte něco z pole sklidit? Efekt prevence proti civilizačním chorobám, to ano. Rozhodně nám ale přeji, aby té ropy bylo tolik, že si to vyžerou až další generace.

2:31 pm, February 01, 2007  
Blogger Thon Taddeo said...

O zpřetrhání veškerých pout mluvíte vy. Já rozhodně ne! (ani nikdo další v diskuzi). Vycházíte proto primárně z chybné premisy, Vaše závěry pak už jsou jen výsledkem chybného předpokladu (něco někomu podsouváte). Co se týče těch poplatků, tak se jich rád v duchu sociálního smíru zúčastním i do budoucna, pokud ovšem budou tou dobou existovat. Když vidím vývoj veřejných financí ve zdravotnictví a sociální oblasti v současnosti, tak si důchodový a zdravotní systém jen velmi obtížně představuji funkční za 10-20 let i bez ropného zlomu, klimatických změn a dalších potenciálních krizí. Kdo chce své děti posílat do státní školy, ten ať je tam posílá, kdo nechce, ať založí vlastní školy. Domobrana je v případě nefunkčnosti nebo velmi snížené funkčnosti bezpečnostních složek jednou z možností.
Pokud osobní přípravu na krizi označujete za kontraproduktivní činnost a plýtvání energií, rád bych věděl, co je pro Vás činností produktivní. Přístup po nás potopa (a ať si to vyžerou jiní), který propagujete je přesně tím typem chování, které tuto a všechny předešlé krize generuje. Je to bohužel i chování v intencích daných naším genomem, tedy chování "normální". No a pokud je Vám pod 40, tak si to nenaštěstí nejspíš vyžerete částečně taky a nebude to úplně nespravedlivě:-).

7:24 am, February 02, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Vše zatím naznačuje tento vývoj, otázka je jenom ta časová posloupnost. Možná už zlom nastal, nebo brzy nastane, ale to se dozvíme se zpožděním několika let. Těžba bude několik let kulminovat a vše bude na oko v pohodě. Pak bude stačit souhra špatných událostí a cena ropy najednou vyletí, všichni se budou hrozně divit jak je to možné. To už bude na přípravy pozdě.

10:10 pm, February 02, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Teorie sté opice: (Pro ty, kteří podléhají beznaději, že se situací po ropném zlomu nelze nic dělat, protože se nikdy nepodaří přesvědčit většinu lidstva (a rozhodně ne ty mocné) o nutnosti změnit své chování k planetě)

Naučíte-li nějakou novou činost (myšlenku) určité kritické množství jedinců daného druhu, stane se tato činnost (myšlenka) vlastní celému druhu. Je prokazatelně zkokumentovaný minimálně jeden případ kdy opice jednoho druhu v několika izolovaných skupinách takto změnily své jednání.

? Otázkou je hranice tohoto jevu. Spekuluje se o 1:1-6000 tj. 1-6 mil lidí globálně a 1500-10000 lidí pro ČR ???

9:55 am, February 08, 2007  
Anonymous Anonymous said...

je otázka, zda to neplatí pouze pro opice. Lidé jsou daleko hloupější :)) To souvisí s mým glosováním budoucnosti, které pan TT označil za podsouvání chybných předpokladů. Dobrá, beru. Chybný předpoklad je ale i to, že vidíte lidi jak stádo ovcí, které čeká na to, až je někdo naučí žrát trávu (vulgarismus jsem použil ne proto, že by mi byl vlastní, ale záměrně na vyvolání jasné představy). O článek výše děláte reklamu filmu o post-nucle světě. Nějak jsem nepostřehl, že by v tom filmu bylo místo na romantickou drezúru zbytků obyvatelstva v bezorebném osívání idylických políček paraobilní směskou. Nevšiml jsem si ani vysmátých cyklistů, jež by blázdili za nespoutaného hlaholu opuštěné dálnice. Asi mi rovněž unikli otylí chalupáři, filozofující na zápraží nad dokonale zateplenými domy a trumfující se navzájem rekordně nízkou fakturou za otop. A abych nezapomněl - někdy kolem poloviny tohoto století čeká původní evropské obyvatelstvo vedle škudlení s benzínem taky dobrovolně povinná konverze k islámu. Už vidím, jak každé anti-ami srdce plesá. :))

5:16 pm, February 08, 2007  
Anonymous Anonymous said...

To other: Mě to přijde, že se debata zvrhává. Máte kromě kritiky nějaké nápady, jak situaci řešit?

9:22 pm, February 08, 2007  
Anonymous Anonymous said...

bojím se, že řešení není žádné. kde nic tu nic. vidím že si věříte ve vašem víceméně folklórním úsilí a asi je to dobře. bojujte za svou víru, lepší něco než nic. v mezních situacích jsou věřící lidé odolnější a snad mají větší šanci přežít. takže vidíte - vlastně přece jen nějaké řešení.

10:34 pm, February 08, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Šance jsou ... Záleží co chcete zachovat ? Čekat před Lidlem nebo Delvitou, že ty kamiony s jídlem přece jemom přijedou ... to je fakt bez šance. Smysluplné přežití vlastní krve je docela reálné.

Víra (ne nutně v boha) je v tom jistě důležitá, ale jde např. i o imunitu - choroby jsou připraveny a bude se decimovat.

5:34 pm, February 10, 2007  
Blogger Unknown said...

Zdravím Vás všechny,
už nějakou dobu studuji tento blog a nyní jsem se pustil i do čtení komentářů (začíná to vypadat na slušnou čtenost - gratuluji TT).
Osobně tuhle problematiku sleduji pár let, mezi svými známými jsem už pověstný svým neustálým nadhazováním podobných témat a je zajímavé jak na to většina lidí reaguje. Od popírání až po úplnou nevědomost.
Což dává celkem jasný obrázek i o budoucím vývoji. Dá se opravdu očekávat chaos a zmar, bez naděje na nějaký řízený přístup k nutné redukci obyvatelstva.
O tom chci psát na svém blogu.
Čtu tady o Vašich přístupech a možných řešeních přežití v této krizi (která tedy bude kombinací ropného zlomu a globálního oteplování - tuto zřejmou kombinaci tady zmiňujete jen okrajově, myslím ale že v případě kombinace těchto fenoménů bude vývoj o dost komplikovanější), myslím si že vytváření komunit je správná cesta, měly by se ale tyto komunity dimenzovat za účelem zajištění životních podmínek na základě sociálních a profesních skupin. Tím chci naznačit, že budoucí sociální inženýři by si měli být vědomi potřeby lékařů, bezpečnostního sektoru, technického a energetického zázemí, vzdělání a mnoho dalších. Každá komunita by měla být stavěna s ohledem na tyto potřeby a její statky a prostředky takto dimenzovány.
Skutečně nevidím cestu v sebeizolování, obehnání pozemku keři a pěstováním "louky". To je pak reálná cesta zpět v čase o pár
století.
Tímto se aktivně hlásím do diskuze a jsem připraven se podílet na podobně konstruovaném projektu.

8:07 am, March 18, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Jako katarze bezvýchodnosti teoreticky bezbřehé globalizace je tendence ke komunitní společnosti zákonitá (laskavě mi nepodsouvejte antiglobalizační agitaci), to objevujete trivialitu. Nemusíte se namáhat s vymýšlením jak zakládat uměle (zřeba profesní) komunity "shora" na povel. Tak to určitě fungovat nemůže. Za předpokladu, že centrální struktura bude spíše akceneschopná, komunity musí vznikat v prostředí "zachraň se kdo můžeš" zásadně zdola. Jediný známý funkční model musí být typ "kmen" a vznikat lokálně územně, protože na jiné experimenty zřejmě nebude dostatek prostoru. :))

9:47 pm, March 20, 2007  
Blogger Unknown said...

Osobně si myslím, že centrální struktura se rozpadne. Její infrastruktura v tomto současném měřítku již nyní získává zásadní trhliny přičemž PeakOil či globální oteplování se zde ještě prakticky neprojevuje. I když je to napjaté.
Tak či tak, nejsem zastáncem diktátu "shora" a ani "zdola". Myslím si že máte pravdu, dovolím si jen dodatek, že je vhodné začít brzy. A to bude zřejmě "zdola".

6:09 am, March 21, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Pokud začneme vytvářet komunity příliš brzy, hrozí nebezpečí, že se taková komunita stane cílem útoku a to ať ze strany živořícího centrálního systému - daně, naturálie apod. nebo ze strany nějakých jiných, třeba již decentralizovaných sil, které budou mít zájem na získání jejích prostředků. V tom vidím do budoucna hlavní problém. Byl bych pokud možno pro zachování mimiker. V okamžiku, kdy jste úspěšnější než ostatní se v každém systému (natož v tom zcela bez pravidel stanete zákonitě primárním cílem) a být úspěšní v získání životních prostředků nic neznamená, když existuje jiná skupina, která je vysoce efektivní vojensky, protože v tu chvíli si vezme co chcete a my budeme v pozici vesničanů ze Sedmi samurajů (statečných). Co s tím? Odpověď nabízí ty filmy.

5:42 pm, March 21, 2007  
Blogger Unknown said...

to anonymous: pravda, bezpečnostní sektor jsem vyzdvihl již ve svém předpředchozím příspěvku. Na ten by měl být opravdu kladen důraz. Ať už v oblasti plánování strategické polohy, čelení Vámi zmiňovaným skupinám po například mimikry. Dobrá knížka je Malevil od Merleho. Tam to vyřešili (v post atomovém období)obsazením starého hradu. Je to ale celý komplex otázek a různých řešení, které je třeba domyslet dopředu. Otázkou zůstává kdy s tím začít?, co bude spouštěcí mechanismus?, jak dlouho bude situace udržitelná?, jak strmý bude sešup? atd. Nejprve bych začal výběrem a pořízením lokality s ohledem na výše uvedené.

7:52 pm, March 21, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Zdravím uvědomělé občany
Patřím mezi ty, co o ropném zlomu ví sotva pár týdnů, jsem z toho trochu zmatený, že je to až tak kruté, pole ani studnu nemám, ale chce se s tím vyrovnat jinak než čekáním.

My (hrstka lidí, co o ropném zlomu vědí) už řešíme, ale je tu spousta lidí, co o něm ještě neví. Nebylo by racionálnější je informovat? Slyšel jsem tu několikrát, že není žádoucí odstavovat dojnou krávu, ale to skutečně ani veřejnoprávní televize nemůže do hlavního zpravodajství jeden den zařadit krátký výcuc o ropném zlomu?

Existuje nějaká stránka o návrzích, jak přežít ropnou krizi? (Pokud byste projevili zájem, není pro mě tak těžké udělat nějaké to diskuzní fórum pro kecálisty a jednoduchý redakční systém pro ty, co budou chtít přispívat články)

O ropném zlomu se píše také česky na Wikipedii ( http://cs.wikipedia.org/wiki/Ropn%C3%BD_vrchol ), kde jsou naznačena řešení, i podrobnější věci okolo energii z vodíku (jen chci upozornit, že to nepsal bůh ale člověk).

jura/all: nevíte nebo aspoň umíte odhadnout, kolik z globální produkce ropy sežere automobilismus a celkově doprava a kolik ostatní průmysly? co z toho při nedostatku ropy lidi "zatrhnou" dřív - ježdění v autě nebo výrobu čipů, plastů apod.?

Mám zhruba takovou představu, že nadnárodní společnosti, zejm. automobilky, si za dobu ropné éry kupovaly vynálezy alternativních pohonů a teď je mohou vybalit. Jak daleko jsem od pravdy?

Ropný zlom bude křest ohněm, ze kterého vyváznou naživu jen ti, kteří nejsou jen šedou hmotou bez názoru, určenou pro konzum a spotřebu.

2:52 am, April 12, 2007  
Blogger Thon Taddeo said...

Pokud takové fórum vytvoříte, jistě to nebude věci na škodu a samozřejmě umístím případný odkaz do linků. Podrobně informovat širokou veřejnost - to by asi nebylo úplně politicky a zejména ekonomicky únosné. Informovat o krizi je vhodné v okamžiku, kdy jsem schopen přijít s relevatním řešením. To tu ale fakticky není a oznámit, že svět tak jak je uspořádán končí a nikdo s tím nic nenadělá - to je politicko - ekonomická - sebevražda. Návody, jak přežít ropnou krizi existují - viz. fóra u linků - ovšem je to samozřejmě teorie - praxe nám, ale podle všeho začne záhy. Naděje na to, že automobilismus bude pokračovat díky nějakému zázračnému motoru, jsem dávno opustil. Jde o energii, ne o motory. I kdybychom teď mávli kouzelným proutkem a ze všech aut byly najednou hybridy, co by se stalo? To, že by 5-10 let pokračoval růst spotřeby a poté bychom znovu narazili na limity růstu. Poslední velká ropná pánev, kterou záhy (vesměs nedobrovolně) objevíme se bude jmenovat konzervace - úspory a zase úspory.
Kdyby to byl jen ropný zlom, ale je tu globální klimatická změna, první války o zdroje, finanční systém založený na půjčkách, fiat currency - virtuální peníze a virtuální machinace s akciemi.
Obávám se, že "vyváznou" především ti schopní všeho a tentokrát opravdu v nejšírším slova smyslu.

11:30 am, April 13, 2007  
Anonymous Anonymous said...

To crs: K ropnému zlomu doporučuji přečíst články Jindřicha Kalouse na Britských Listech - hledané informace o % spotřeby ropy automobilismem tam jsou uvedeny ( hodně a stále to roste, ale přesné číslo není důležité, tak si ho nepamatuju). Druhým na řadě je zemědělství (článek "Jíme potraviny z ropy"). Pak zbytek průmyslu (ropa je buď surovinou nebo zdrojem energie). Pak (možná zároveň) se sesune fiat měna (frakční rezevní bankovnictví). Po nějakou dobu můžou fungovat substituce paliv ze zemního plynu a uhlí.

K pohádce ("Bylo, nebylo, ...") o volné energii (free energy) a zázračných alternativních motorech: Pokud platí "nebylo" tak se tím nemá cenu zabývat. Pokud platí "bylo" je potřeba ji dočíst do konce ... Pokud tedy existuje, tak je to po zveřejnění tak jednoduché, že nedá centrálně kontrolovat - takže s tím ty společnosti nevylezou. Nebo je problém s použitím - nejde to ve velkém rozsahu (deformace prostoru) nebo je nějaký problém s "duchovností" uživatele (nejde to provozovat pro zisk). ... to jsme ale tak bizardní sféře spekulací, že tě raději odkážu na jiné weby (google heslo "volná energie").

Ad mimikry) Je to dobrý nápad, ale ty komunity zas musí umět najít případní zájemci.... to si ještě promyslím.

12:27 pm, April 19, 2007  

Post a Comment

<< Home