Tuesday, April 24, 2007

Austrálii zasáhlo sucho epických rozměrů: Situace je pochmurná

Zatvrzelý odpůrce teorie globálních klimatických změn a australský premiér John Howard včera oznámil národu zoufalou novinu. Pokud v příštích 6 - 8 týdnech významně nezaprší, bude v hlavních zemědělských oblastech zakázáno zavlažování (aby zůstala k dispozici alespoň nějaká pitná voda). Sklizeň rýže, bavlny, hroznového vína atd. se tak neuskuteční. Olivovníky, mandlovníky i citrusy uschnou. Smrt čeká množství hospodářských zvířat.

Zákaz zavlažování, který by měl zůstat v platnosti až do příštího května, tak hrozí zruinovat tisíce již teď zadlužených farmářů.

Premiér Howard souhlasí s tím, že opatření jsou drastická a prohlásil: "Dlouhodobé sucho je bezprecedentním nebezpečím pro zemědělce i ekonomiku jako celek. Situace je pochmurná a nemá smysl si něco nalhávat. Všichni musíme doufat a modlit se za déšť."

Navržená opatření hrozí devastací australského zemědělského sektoru na léta dopředu, protože růst nových olivovníků a ovocných stromů určitě není záležitostí jedné sezóny. Neúroda v obilném sektoru srazí ještě hlouběji tenčící se zásoby. Osobně jsem tyto problémy v Austrálii čekal tak za 10 - 15 let. Teď to vypadá spíš na 10 - 15 týdnů. Austrálie může být v mnoha ohledech model věcí budoucích a teď zdá se i první rozvinutou zemí tvrdě zasaženou globálními klimatickými změnami (Katrinu nepočítám).

A reakce preméra je také výmluvná - budeme se modlit - skvělé řešení. Co takhle přestat vyvážet uhlí?

A mezitím se přiostřuje situace v Etiopii, kde bylo zavražděno 74 dělníků, pracujících pro čínskou ropnou společnost - za útokem pravděpodobně stojí islámské milice bojující v sousedním Somálsku s etiopskou armádou.

31 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Hmm, modlení jim tak pomůže...Jinak u nás je situace taky velmi zajímavá, to sucho co je teď taky nehodlá jen tak polevit...Ale máme štěstí že jsme taková střecha Evropy, takže dostatek vody bude pořád...Četl jsem studie že prý tu má v řekách téci za padesát let jen polovina objemu vody jako dnes. Ale to by ještě pořád stačilo...

6:41 pm, April 24, 2007  
Blogger Thon Taddeo said...

No to sucho v ČR a vůbec už průběh počasí cca minulých dvou let nevěstí do budoucna taky nic dobrého. Je jasné, že co by tady bylo těžké sucho, je v Austrálii normální, ale i tak není o co stát.

Já když vidím všude okolo ty "nekonečné" plochy řepky tak si říkám, že to je taky stupidita jak má být. Řepka navíc údajně pěkně vyčerpává půdu - víte o tom něco?

Jinak Toyota předstihla General Motors - ale to byla jen otázka času. GM míří tam kam celá ekonomika USA a po ní globální. Prodej existujících domů v USA zaznamenal další (rekordní) propad.

7:18 pm, April 24, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Myslím že neříkáte celou pravdu :)
Někde je sucho ale jinde jsou záplavy :D
Mno to jsem si prostě nemohl odpustit ...

Zdraví Vás Dragon

10:28 pm, April 24, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Jestli uschnou stromy tak důslekem budou ještě větší tendence k suchu (malý vodní cyklus) ... Brr

Zajímavý je, že v knize Poselství od protinožců od Marlo Morganové tu situaci ten kmen australských domorodců očekával a již několik desetiletí žije v dobrovolném celibátu, protože cítili tyto změny klimatu, které způsobí, že se vnitrozemí Austrálie stane pro ně neobyvatelné.

11:03 pm, April 24, 2007  
Anonymous Anonymous said...

divím se, že někoho v zemi, jako je Austrálie nenapadlo odsolovat mořskou vodu a čerpat ji do vnitrozemí. Katastrofální sucha tam jsou už nejméně 10-15 let.
Asi to je megalomanství, ale že by nad tím ani nepřemýšleli?

TT žánrově rozšiřuješ blog i na glob. změny klimatu? :))

Co se týče sucha u nás, zdroje pitné vody pro Prahu jsou dostatečně nadimenzované i pro poloviční stav vody v řekách, ale asi by se muselo i začít šetřit.

Řepka ale na těch polích teď koncem dubna vypadá nádherně - až ji přestanou sít, bude krajina o hodně monotónnější
- asi ji budou muset kolem cyklostezek dodatečně domalovávat :D Co si pamatuju o řepce ze školy je, že problém asi není v tom, že by nějak ničila půdu, nýbrž její nebetyčná žravost po živinách a hlavně dusíku, který se do ní musí cpát horem dolem, jinak je z ní bez živin třeba na louce celkem nenápadná subtilní kytička. To je celkem známá a už i tady kolikrát omílaná absurdita o řepce a jejím energetickém přínosu. Zřejmě musí být pořád hnojiva z ropy a chemické postřiky z ropy stále ještě dostatečně laciné, aby výsledná plodina generovala zisk. Působí to paradoxně, ale po překročení blíže zatím nespecifikovaného breakpointu ceny ropy se řepka (ekonomicky) a také v závislosti samozřejmě na jejích cenách dostane do oblasti nerentability a třeba jako mávnutím kouzelného proutku zmizí z polí.

7:55 am, April 25, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Analytici predpovedajú okolo roku 2015 šírenie konfliktov, vkladajú však nádeje do nových technológií umožňujúcich lepšie hospodárenie s vodou.

Do Londýna sa môže vrátiť cholera, masová migrácia Afričanov môže viesť k občianskym nepokojom v Európe a čínska ekonomika sa môže zrútiť približne v roku 2015, keď sa zásoby sladkej vody stanú kritickým článkom globálnej ekonomiky. S takýmito pochmúrnymi perspektívami prišli prognostici, zástupcovia popredných svetových korporácií, ktoré majú najvyššiu spotrebu sladkej vody 200 najväčších potravinárskych, ropných, vodárenských a chemických spoločností.
Analytici pracujúci pre Shell, Coca-Colu, Procter&Gamble, Cargill a iné spoločnosti, ktoré sú veľmi závislé od spoľahlivých dodávok vody, vyslovili predpoklad, že najbližších 20 rokov bude prelomových, keďže krajiny zbohatli a ich dopyt po čoraz vzácnejšej vode stúpa.
V troch scenároch sa predpovedá nasledovné: nárast občianskych nepokojov, striedanie ekonomických vzostupov a pádov v Ázii, masová migrácia do Európy. Odborníci však zároveň zastávajú názor, že núdza podporí rozvoj nových technológií, ktoré umožnia znížiť spotrebu vody a zdokonaliť systém hospodárenia s vodou v jednotlivých odvetviach.
Výskum o dostupnosti vody v budúcnosti, ktorý trval tri roky, predpokladá, že konflikty spojené s vodou sa v mnohých krajinách stanú bežnými, tvrdí Svetová obchodná rada pre trvalo udržateľný rozvoj (World Business Council for Sustainable Development), zjednocujúca priemyselné skupiny.
Lloyd Timberlake, hovorca rady, vyhlásil: "Rastúci dopyt po vode v Číne môže viesť
k nadužívaniu tohto zdroja a spôsobí, že k dispozícii bude menej vody pre potreby domácností, poľnohospodárstva, priemyslu a výrobu elektrickej energie. To nevyhnutne povedie k poklesu výroby, tak priemyselnej, ako aj poľnohospodárskej, a môže sa odzrkadliť aj v zdravotníctve. V dôsledku čoho nutne nastane ekonomický pokles. Otázka teda znie: ako si môžu spoločnosti poradiť s týmto problémom a pritom neprísť o zisky?"
Korporácie sa pripojili k ochranárskej organizácii WWF (Svetový fond na ochranu prírody) a Medzinárodnému inštitútu pre vodné hospodárstvo (International Water Management Institute), ktorý vyhlásil, že deficit vody rastie rýchlejšie, ako sa čakalo.
V Číne už začali dovážať vodu v kamiónoch pre milióny ľudí potom, ako na východe krajiny vyschli studne a rieky.
"Na globálnej úrovni spotreba vody za posledných sto rokov vzrástla šesťnásobne a okolo roku 2050 sa ešte zdvojnásobí, najmä v súvislosti so zavlažovaním a potrebami poľnohospodárstva.
V niektorých krajinách sa už minula voda určená na produkciu vlastných potravín. Ak sa technológie nezdokonalia, nedostatok vody bude problémom čoraz väčšieho počtu ľudí a ceny na ňu sa začnú rýchlo šplhať," vyhlásil riaditeľ inštitútu Frank Rijsberman.
Inštitút, ktorý financujú štátne vedecké organizácie, vo svojej správe uvádza, že tretina svetového obyvateľstva, teda vyše dve miliardy ľudí, žije na miestach, kde voda nie je prístupná alebo jej spotrebaje príliš veľká, čo vedie k poklesu úrovne podzemných vôd a vysychaniu riek.
Rijsberman tvrdí, že zvýšenie životnej úrovne v Indii a Číne môže viesť k väčšiemu dopytu po kvalitných potravinách, ktorých výroba si zase vyžaduje veľké množstvo vody. Podľa jeho prognózy porastie cena vody na celom svete tak, aby sa vyrovnala očakávanému 50-percentnému nárastu množstva potravín, ktoré bude svet potrebovať najbližších dvadsať rokov.
Podľa hodnotenia inštitútu, Egypt dováža vyše polovicu potravín, keďže nemá dosť vody, aby ich pestoval na svojom území. Austrália musí čeliť deficitu vody v povodí riek Murray a Darling, pretože množstvo tejto vody sa minulo pre potreby poľnohospodárstva. Aralské more v strednej Ázii je ďalším príkladom masívneho využívania vody na poľnohospodárske účely v sovietskych časoch, čo bolo príčinou rastu nedostatku vody a jednej z najväčších ekologických katastrof na svete.
Výskumníci tvrdia, že je možné znížiť deficit vody, nakŕmiť ľudí a vyriešiť problém chudoby, ale kľúčovým bodom pre kompromisy zostáva životné prostredie. "Ľudia a ich vlády budú musieť urobiť nepríjemné rozhodnutia
o schéme rozdelenia vody a hospodárenia s ňou," uvádza sa v správe inštitútu.
V ďalšom dokumente WWF sa píše, že vodné krízy, ktoré boli dlho pokladané za problémy najchudobnejších krajín, sa teraz týkajú aj najbohatších štátov. "V Európe sužujú krajiny na pobreží Atlantického oceána periodické suchá, kým turizmus vyžadujúci si vysokú spotrebu vody, rovnako ako poľnohospodárstvo založené na umelom zavlažovaní ohrozuje vodné zdroje v oblasti Stredozemného mora. V Austrálii je veľký obsah soli v pôde vážnou hrozbou pre značnú časť najdôležitejších poľnohospodárskych regiónov," vyhlásil Jamie Pittock, vedúci programu pre sladkú vodu vo WWF.
Pittock dodáva, že v Spojených štátoch spotrebúvajú rozsiahle oblasti oveľa viac vody, než sa dá obnoviť prirodzenou cestou. "Situácia sa môže iba zhoršiť, keďže podľa predpovedí zmena podnebia zapríčiní úbytok zrážok, intenzívnejšie vyparovanie a zmenu modelu topenia snehu."


Tri možné scenáre budúcnosti


1. Chudoba a nedostatok v megapolisoch a suchá v Afrike

Okolo roku 2010 sa 22 megapolisov s počtom obyvateľov viac ako 10 miliónov dostane do vážnych problémov so zásobovaním vodou a kanalizáciou. Najhoršie na tom bude Čína, kde 550 zo 600 najväčších miest nebude mať dostatok zásob vody. Rastúci dopyt po vode v priemyselnom sektore spôsobí vážne nadužívanie a bežní spotrebitelia spolu s farmármi budú mať k dispozícii čoraz menej vody. To zapríčiní pokles výroby potravín v Číne a následný nárast importu, čo sa prejaví aj v iných krajinách. Napätie a chaos sa budú stupňovať na celom svete, pretože stredná vrstva nebude ochotná znížiť svoju spotrebu. Korporácie budú morálne a právne obviňované zo spôsobenia vodnej krízy. Vlny imigrantov z čoraz viac suchami sužovanej Afriky zaplavia Európu.

2. Čína vedie v oblasti recyklácie vody, svet objavuje nové účinné metódy hospodárenia s vodou

K roku 2010 bude nedostatok vodných zdrojov v mnohých rozvojových krajinách jedným z najvážnejších politických a sociálnych problémov tohto obdobia. Nedostatok vody zabráni rozvoju
a v mnohých krajinách budú trpieť chudobní roľníci, pretože ich potreby (ktoré sa netýkajú len vody) sa stanú druhoradými v porovnaní s potrebami rozrastajúcich sa veľkomiest a priemyslu. Regionálne vlády budú strácať dôveru pre svoju vodnú politiku a nedostatok vody len prehĺbi tradičné delenie na bohatých a chudobných. Avšak k roku 2025 sa rozvinie svetová hydroekonomika a jej lídrom sa stane Čína. Do zužitkovania vody budú prúdiť veľké investície a cena odsoľovania morskej vody sa značne zníži. Novátorské procesy využívania vody v malých množstvách sa stanú normou.

3. Voda sa stáva prostriedkom sociálnej kontroly, keď záplavy a choroby pustošia svet

Voda sa stane hlavným symbolom protestu na celom svete a bude sa považovať za najvážnejší sociálny a politický problém generácie. V roku 2015 budú nadnárodné spoločnosti pravidelne obviňované z plytvania vodou v rozvojových krajinách, v Londýne vypukne cholera a vlády začnú využívať vodu ako nástroj sociálnej kontroly, dotujúc jedny sektory a obmedzujúc druhé. Silné záplavy budú nasledovať jedna za druhou. Odlesňovanie zapríčiní, že dôjde k zosuvom bahna v Ázii, rozvodnené rieky spôsobia škody priemyslu. Druhá záplava v New Orleans znova zničí mesto. Svet sa začne koncentrovať na "export" vody cez poľnohospodárske plodiny, ako sú pšenica a ovocie.

8:39 am, April 25, 2007  
Blogger Thon Taddeo said...

Tak už i našim novinářům začíná docházet, že je cosi v nepořádku.

http://aktualne.centrum.cz/domaci/zivot-v-cesku/clanek.phtml?id=408971

http://www.novinky.cz/domaci/ceske-republice-hrozi-kvuli-suchu-pozary_113912_gmaum.html

Jestli to takhle bude pokračovat tak to bude opravdu horké léto (a nejen co se týče cen benzínu).

2:29 pm, April 25, 2007  
Anonymous Anonymous said...

http://www.petrol.cz/alternativa/clanek.asp?id=8376

http://www.petrol.cz/alternativa/clanek.asp?id=8369

1:06 am, April 27, 2007  
Anonymous Anonymous said...

http://gnosis9.net/view.php?cisloclanku=2005110006

3:37 am, April 27, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Když si to tám všechno dohromady (ropný zlom, fiat měna vyžadující ke svému nezkolabování trvalý růst, stárnutí obyvatelstva - zbytek populace bude muset být produktivnější aby je uživil, nebo dojde k poklesu HDP - to by ale znamenalo pád fiat měny, globální změny klimatu - např. zmiňovaná Austrálie, "ztrácení včel", ....) Tak mě to vede k parafrázi známeho výroku z filmu Pelíšky:

Dávám globalistovi 5, maximálně 10 let.

Vzhledem k tomu, že přípravy na soběstačnost a nezávislost nějakou dobu trvají, tak je nejvyšší čas se do toho pustit.

7:24 am, April 27, 2007  
Anonymous Anonymous said...

no a vida jak ty pelíškovské aspirace zklamaly v reálu. Takže podle mého se naopak 20 let globálně nic nehne, když samozřejmě nepočítám, že ceny ropy porostou stále a vytrvale, jenže podle hesla "člověk si zvykne na všechno, i na šibenici" budeme za pár let brát jako normální benzín za 120Kč, možná i na příděl, trochu víc asi budeme šetřit, bude se to tady víc hemžit araby, ale jinak žádné větší změny...

7:23 am, May 01, 2007  
Anonymous Anonymous said...

S předpověďmi do budoucnosti je to vždycky tak, že se nesmí brát doslovně. Navíc jsou v pavučině času mnohdy jen jednou z možností. 1. předpověď v Pelíškách na přelomu 67/68 (komunismus byl v té době naprosto stabilní) byla nakonec jen krůček od realizace - zastavily ji až invazní tanky. 2. předpověď po invazi se uskutečnila, ale poněkud v jiné rovině než samotný pád komunismu (naprostá ztráta jeho důvěryhodnosti - viz. pokus o sebevraždu jeho dřívější pevné opory důstojníka ČSL).

Takže do té předpovědi jsem šel s vědomím, že někteří mi budou vytýkat, stane-li se realitou za 4,5 nebo 21 případně 50 let. Ano jsou věci které mohou výsledek ovlivnit a momentálně o nich nevím. Jdu do toho s tím rizikem, že to třeba dopadne i jinak.

Není jasné, co bude výsledkem té krize (jestli lokalizace, nebo jen přeměna současného globalismu v jinou formu)

Je možné, že "globalismus" tu krizi nějakým řízením osudu překoná (podobně jako invaze v srpnu 68), ale důsledkem bude např. korporátní diktatura (NWO) instalovaná tím zásahem. A to včetně přídělového systému a kontroly obyvatelstva (čipy v těle, skenování duhovky, tváře, lampy s mikrofony (viz. http://www.blisty.cz/2007/5/1/art34063.html), kamery, mučení, zadržování bez soudu, války proti odpadlickým státům, ...) ... ostatně některé tyto prvky se u našeho současného vzoru USA (případně Británie) zavádějí již dnes. … osobně u tohoto být nechci, takže těch 5, maximálně 10 let na přípravu se pro mě týká i této možnosti. Čip si do těla dát nenechám.

A jestli se opravdu pletu a přijde to později ? Tak na rozdíl od zbytku populace nebudu mít chlorovanou vodu, ale studniční nebo pramenitou, nebudu jíst cca 4kg aditiv, ochucovadel, konzervantů ročně, ale vlastní potraviny, budou mi chybět formaldehydové výpary z překližek, umělých koberců a nátěrů, …. Prostě budu se mít hrozně špatně.

12:35 pm, May 01, 2007  
Blogger Thon Taddeo said...

Já si myslím, že kdo si údaje vyhledal, tak v současnosti vidí, že zlom je na spadnutí, pokud ne za námi, Cantarell - křeče, Burgan - za zlomem, Ghawar - teď chystá Staniford novou analýzu, ale Ghawar je v zóně zlomu a svět s ním. USA nejsou schopné vyrábět dost benzínu - dnešní 12 pokles zásob za 12 týdnů oslavovali na Bloombergu - pokles byl jen okolo 1 mil. bbl - jako dobrou zprávu. Rafinérie nestíhají - ropa je stále méně kvalitní - havárie. To, že těží z písků v Kanadě je samo o sobě velká indicie, že zlom je blízko. Já už prakticky žádné důkazy nepotřebuji - je to z mého pohledu mnohem průkaznější než globální oteplování. Dostupná data mluví jasně. Pro mě je aktuální se začít aktivně připravovat - fyzicky, dovednostně, materiálně. Co vidím na fórech, tak pro mnohé diskuze zda zlom je, či není a kdy pomalu, ale jistě končí.
Nemyslím, že to systém ustojí - všechny ty čipy, kamery, mikrofony, to vše by spotřebovalo obrovské množství energie, která těžko bude k dispozici. Neumím si představit "nekonečnou" adaptaci komplexního systému na stále klesající úroveň energie. V technologické řešení nevěřím. Navíc začíná váznout i globální zemědělská produkce, klesají zásoby vody ..... . Prostě to jde kamsi. Je ovšem síla, jak je většina lidí zcela "mimo", ale asi to tak vždycky bylo v minulosti a vždycky bude. Jen mi je jasná jedna věc, až jim to docvakne, tak budou opravdu, opravdu nas...í.
Všem proto doporučuji - méně teorie - více reálných příprav. Tuhle jsem měl po dlouhé době v ruce kosu a nebylo to vůbec slavné:-) :-(. Sám najíždím cvičební program, zemědělství v malém v praxi, no a nějakou tu sebeobranu k tomu (to mám na příští dva, tři roky vystaráno).

To other - to, že se 20 let nic nehne, na to bych nevsadil zlámanou grešli. To neznamená, že bude nějaký krach hned, ale prostě začne docházet šťáva a nějak to budou muset začít vysvětlovat a "řešit". Myslím, že za 5-10 let to bude naprosto evidentní, s výpadky dodávek v mnoha oblastech. Nikdo neví kam to zajde, všechno jsou odhady, ale řekněme, že to jsou educated guesses. Každý měsíc navíc je pro ty co vědí a něco dělají bonusem, tak ho nezahoďme.

7:34 pm, May 02, 2007  
Anonymous Anonymous said...

já jenom s prognózou kopíruju či parafrázuju třeba jen to, kolik let se mluví o biopalivech a vše jde lážo plážo, tedy žádný osudový chladný nátisk na tepnu civilizace, kolik let už jen TT tady bloguješ své mene tekel peres celé naší babylónské civilizaci a čas běží, rok za rokem. Ne že by data nebyla alarmující, jen ta naše regulovaná soustava se svými samoregulačními mechanismy, změkčujícími distancemi, zpětnými vazbami, překvapující elasticitou atd., si jde svou vlastní cestou a vždy otupuje hroty válející se jí v cestě. Jinak samozřejmě kvituju s povděkem, pokud se v mediální masáži objeví pár pokud možno víceméně racionálních faktů. A co se týče těch návratů k idylickému zemědělství - to přece každý správný zapálený obyvatel paneláku musí hodnotit jedině pozitivně!!! Tedy zdar napřaženému úsilí!!!

10:33 pm, May 02, 2007  
Anonymous Anonymous said...

ad přípravy)

Za cca dva roky co vím o ropném zlomu jsem nalezl málo smysluplných koncepcí, co dělat po ropném zlomu. Ti co se ropným zlomem skutečně zabývají, bývají většinou z energetické branže, takže je logické, že např. v pěstování potravin nebudou příliš silní. Jejich úloha tak pro mě v "zóně zlomu" ztrácí význam (dnes už je to nadneseně o tom, jestli ropný zlom byl minulou středu nebo bude za 14 dní v sobotu. Doba akademických diskusí, zda to bude za 1 nebo 7 dekád tak pomalu končí).

Podle mě nejsmysluplnější koncept do této doby po ropném zlomu představuje permakultura, i když prioritně nevznikla kvůli ropnému zlomu ale kvůli devastaci životního prostředí pomocí "zelené revoluce" v zemědělství. Zakladatelé permakultury pochází právě z Austrálie. Většina permakulturistů se zabývá udržitelným zemědělstvím - tj. už teď bez chemie a energie z fosílií ne primárně proto, že dojdou, ale protože je to tak správné.

O souvislostech okolo ropného zlomu a možných permakulturních řešeních vyšel nedávno Český překlad knihy Davida Holmgrena Permakultura: Principy a cesty nad rámec trvalé udržitelnosti.

Z recenze je patrné, že to bude to asi hodně intelektuálně náročné čtení píchající mnohde do vosího hnízda. (Osobně jsem si ji jen prohlížel a teprve ji objednávám)
http://www.permalot.org/kniha/appetizer.pdf

10:51 pm, May 02, 2007  
Blogger Thon Taddeo said...

To other: Určitě nečekám, že najednou zhasnou světla a ty necelé dva roky jsou z civilizačního hlediska velmi krátká doba. Přesto si myslím, že systém bude muset svoji opravdovou elasticitu během nadcházející dekády naplno předvést a jsem na ni moc zvědav za pár let, až bude rozdíl mezi poptávkou a nabídkou 20 milionů bbl. denně. Pak se těším na ty samoregulační mechanismy! Skutečné hroty se teprve blíží. To, že jich pár systém bude schopen otupit je jasné, tady jde ale o sestup neustále, neúprosně pokračující a jak dlouho je se jakýkoliv systém schopen adaptovat (kromě Borgů :-))? Tohle bude dokonalá bouře. Být to jen ropa bylo by zle, ale asi by jsme se to nějak ustálo, ale tohle je přelidnění, stagnace produkce potravin, peak oil, peak gas, peak metals, předlužený finanční systém s fiat currency, klimatické změny a z toho plynoucí nestabilita a tisíce rozvětvení o kterých se nám zatím ani nezdá - z toho většina negativních.
Když vidím projev naší hlavy státu, tak si říkám, tohle je těžká diagnóza - vytvořím si hypotézu a tu obhajuji - místo falsifikuji - jak vědecké!!! (asi věda v podání Liberálního institutu). Zelené iniciativy chtějí získat moc - bububu, globální oteplování nehrozí..... . Když v čele globální i lokální společnosti stojí osobnosti schopné dospět k takovýmto závěrům a co hůř, podle nich pak společnost řídit, čeho se lze nadít? Jisté je že místo Klausova nového elaborátu si raději nastuduji postupy permakultury a rady zahrádkářům. Jinak idylické zemědělství - hahaha - to mi může někdo přijít zopakovat po dni na poli nebo louce - jestli mu tedy bude do řeči.

5:50 pm, May 03, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Tak a tady to máte!!! :D))))

http://www.petrol.cz/ropa/clanek.asp?ID=8445

10:41 am, May 04, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Zdravím!

Jojo, s kosou mi to už jde krapet lépe:-) Jinak doporučuji koupit sekery, lopaty, rýče, krumpáče, všelijaký truhlářský a zámečnický nářadí, náhradní listy do pil(naučit se je i nabrousit), pak nějaký naklepávač kos taky není od věci a samo že i náhradní kosy na výměnu. Jinak doporučuji si u domu nechat vyrůst pár rovných stromků(jasanů třeba), jejichž spodní větve osekáte a tak budete mít za pár let z čeho dělat topůrka či násady. Mám to vyzkoušený a násada funguje doteď.
Jinak mě zaráží neschopnost lidí kolem mě pochopit že za ropu jaksi není žádná rovnocenná náhrada a pořád něco melou že se něco vymyslí. Nikdo komu jsem o zlomu říkal nedělá žádný přípravy, prostě si to lidi odmítají připustit.
Před pár roky jsem začal dělat ekonomickou školu a po necelým roce jsem ji raději opustil, poněvadž se platilo docela vysoký školný, tak jsem jedině rád, taková škola je mi krapet na nic že?:-)A pár měsíců potom jsem narazil na tento blog a podobné jako třeba http://oilpeak.euweb.cz/ s jehož autorem občas pokecám i na diskuzích na novinkách, myslím že i TT jsem tam zahlédl něco psát, ale už je to dlouho. Našeho vládce vesmíru a mudrce nějvětšího alias Papá-Tunela na hradě nechám bez komentáře, jak říkal jeden kámoš, to je heavydemence:-)
Jinak zemědělství je pěkná dřina, ještě když člověk nemám moc zkušeností, prarodiče sedláci už jsou bohužel po smrti, takže zbývá asi se trochu učit od kamaradů a známých zemědělců a chovatelů a něco vyčíst z knížek. Nikdy jsem si ani ve snu nepomyslel že budu kupovat knížky typu rady pro zahrádkáře:-)

8:42 pm, May 04, 2007  
Anonymous Anonymous said...

to other:

Tak jsem si přečetl nové názory pana presidenta. Nadzvedl mě zejména tento:

Podle Klause je také jasné a prokazatelné, že ropa tak brzy nedojde, jak se všeobecně tvrdí.

? pro TT : Ty (nebo jiný "peak oil-ista")jsi někdy tvrdil, že brzy dojde ropa ? ... Já myslím, že vždy a všude se mluví o vrcholu (peak) těžby. Takže pan president buď špatně slyší, nebo nechce slyšet. Pak se není co divit, že tuto slovní úlohu ze statistiky řeší špatně (podotýkám, že zkouška ze statistiky je součástí ekonomické VŠ) :

Peak (vrchol) na Hubbertově (cca Gaussova křivka ve statistice) nastává přibližně při 1/2 těžby. Ropa dojde až se všechna ropa vytěží = celá (1) těžba.

Jestli něco má přijít brzy (jak se všeobecně tvrdí) tak je to peak -1/2 a ne ukončení těžby - 1 .
Ukončení těžby přijde přibližně za stejnou dobu jako se dosáhne od počátku těžby vrcholu - tj. cca za dalších 150 let.

O dalším zkreslení způsobeném záměnou pojmů "těžitelná ropa v ložisku použitelná jako energetický zdroj" a "veškerá ropa v ložisku" se asi nemá cenu rozepisovat.

Nejlepší na tom je, že díky své intelektuální kapacitě je schopen tyto drobné posuny udělat tak, že si všichni myslí, že vlastně řekl něco jiného než řekl: "...je také jasné a prokazatelné, že ropa tak brzy nedojde (1), jak se všeobecně tvrdí." (ale všeobecně se mluví o peak tj. o ½, přestože věta vyznívá jinak)

Takže vlastně dokáže lidi uvádět v omyl a přitom z karmického hlediska má pravděpodobě čisté svědomí, protože mluví čistou pravdu. .... Smekám klobouk, to zvládnou jen dobří zasvěcenci.

11:29 pm, May 04, 2007  
Anonymous Anonymous said...

dal jsem sem odkaz na repo z přednášky našeho skalního pseudo- (nebo para-) globalisty ne proto, že bych nad ní chtěl diskutovat a tím méně proto, že bych se snad s těmi názory ztotožňoval. Pouze pro zasmání. Škoda, že jsem tam nebyl. Osobně mi nejvíce legrační připadá teze, že "čím vzdálenější je budoucnost, tím méně ovlivňuje přítomnost". Ale jelikož to je zde mimo téma, jdu se tiše uchechtat někam pod most.

9:29 am, May 05, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Proc Vam pripada legracni vyrok "čím vzdálenější je budoucnost, tím méně ovlivňuje přítomnost".? Me to prijde logicke, sam tak uvazuju. Vic planuju zitrek nez na dobu za mesic nebo dokonce za 10 let. Vam to pripada legracni?

10:45 pm, May 05, 2007  
Anonymous Anonymous said...

aha, další takový exot. To je špona ještě hustějšího kalibru než: "nebude-li pršet, nezmoknem" (doufám, že od jiného autora :D). Tak co docvaklo, nebo ještě ne? :D
A už změňte téma, nebo se z toho picnu až zjistím, že to myslíte smrtelně vážně, člověče! Pokud byste vnímal sémantiku tamtoho výroku, tak ani logicky nemůžete vypotit tu barvitou úvahu o "plánování zítřka..." To vlastně přicházíme oklikou k tématu oilpeaku a věcech po něm. To se identifikujete s tezí, že pokud za dvacet let budou ceny ropy 200 USD per bbl, koupím si dnes auto červené, pokud budou za čtyřicet let za 400 USD per bbl, pak si raději dnes koupím modré - to vám tedy panečku figuruje v té sociální diferenciální rovnici časoprostorová singularita jak prase, kauzalita je v háji a je to i na ohnutí teorie relativity! A s humorem, please :))

12:30 am, May 06, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Sorry ale nedocvaklo. Asi jsem pomalejsi, ale zkuste mi to vysvetlit. To se mam starat o dobu za 40 let vic nez o to co je treba pripravit do firmy na pristi mesic?

11:09 am, May 06, 2007  
Anonymous Anonymous said...

....to mohla být celkem zajímavá přestřelka.......http://www.petrol.cz/ropa/clanek.asp?id=8452

Mno a abych přišel s nějakými podměty ať už pro jednotlivce nebo snad pro nějaké rodícíse komunity či spíše pokusy o ně nechávám dva linky......

http://www.erag.cz/era/kniha.asp?NEW_ID=136

http://www.erag.cz/era/kniha.asp?NEW_ID=9

Hliněný stavby jejich realizace a také spousty ukázek poruch a oprav je spíše manuálem pro stavby - podřadných staveb - tedy tak toto téma "dnešní" člověk chápe, ALE myslím že s postupem času se budou používat přírodní materiály čím dál tím více a to především protože stavba z nich stavěné mají nízkou spotřebu primární energie při výrobě stavebních materiálů.

Hliněné omítky, vnitřní stěny z nepálených cihel (popřípadě hliněné omítky ve větších tloušťkách) plnící funkci automatického regulátoru vlhkosti vnitřního prostředí, tepelná izolace ze slisovaných balíků slámy, dřevěná nosná konstrukce.....tyto materiály budou stále častěji využívané ať už ve výše nastíněné kombinaci nebo v kombinaci s jinými materiály - přičemž taková variace by tvořila přechod k čistě hliněno, slaměno (či jiná tep. izol. z přír. mat.) dřevěnému domu

Ovšem předstva takového domu musí být doplněna o dimenzi technologií které umožní velké úspory.....a přiblíží tak představu energeticky soběstačného domu více k reáliím.....Takové technologie se nedají dělat "na koleně" tedy dají ale smysl takového počínání nevidím....prostě když budu chtít kvalitní a efektivní rekuperátor abych maximalizoval tepelné zisky z odpadního vzduchu tak si ho koupím. atd atd v tomto vidím nezastupitelnou úlohu společnosti jakožto precizního řešitele problémů.......člověk odstrčený na okraj tlupy se nepodílel na společných úkolech ale také z nich neměl užitek - byl na všechno sám.....

10:30 pm, May 09, 2007  
Anonymous Anonymous said...

jo a jeste jeden odkaz
necham to tam cca tyden, je to takova blbustka ale spousta veci se tam muze hodit .)

http://www.advokat-dobesova.webz.cz/Dedecek si vedel rady.pdf

11:15 pm, May 09, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Prezentace z té přestřelky jsou na http://www.thinktank.cz/index.php?id=290&tx_ttnews[tt_news]=101&tx_ttnews[backPid]=270&cHash=65bb497436

Hliněných staveb (vepřovice) se u nás stavělo hodně. I sami památkáři se při povodních divili, že to jsou mnohdy skoro celé obce.

Novinkou je použití slisované slámy, protože tehdá nebyly lisy. Pár takových už stojí, u staby jednoho jsem se byl podívat. Na druhém takovém budu v létě brigádničit - http://www.rigi.cz/index.php?typ=RIA&showid=110
Na Slovensku jsem jeden malinkatý viděl - majitele prý stál 80 000,- SK (20 kolektor, 20 rozvody 12V, něco okna, kliky, nářadí) + samozřejmě spoustu práce.

Osobně jdu pouze do nízkoenergetického standardu, tj. bez rekuperace a nucené ventilace - energetický zisk již není tak veliký a osobně očekávám problémy spíš se získáváním elektriky, než tepla (dřevo).

11:41 pm, May 09, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Zdravím!
Tak mám pro vás zajímavej článek ve 100+1 o půdě ztracené pralesní civilizace v Amazonii, doporučuji přečíst. Nebo pokud chcete vědět více, stačí zadat ve vikipedii heslo: Terra Preta. Je s podivem že se o tak zajímavé a zásadní věci dozvídám až z 100+1. Mno je vidět co dnešní lidi zajímá:-)

6:20 pm, May 10, 2007  
Anonymous Anonymous said...

To Jura: Hlína se jistě používala a nejen k hospodářským stavbám, což jak jsi správně podotkl bylo patrné při povodních.... ale WINERBERGER prostě a jednoduše zastínil vše......mluvím tedy o převládajícím trendu....a tak jsem to mínil i s tím "nástupem" hlíny+slámy+dřeva (dovolím si zkrátit - SHD).....

Ale chtěl bych zdůraznit že koncept SHD samozřejmě není aplikovatelný šmahem na vše....prostě dost by mě zajímaly záplavové čáry 100leté vody....ale mylsím si že SHD dostane větší "prostor"...

Co se týče nákladů 80 tak jsem skutečně překvapen....ale myslím že i když budeme uvažovat "poze" NED standard (nebo pomezí NED / PD - kam stejně zatím spadá většina PD u nás stavěných) tak při minimalizaci nákladů na stavební nosné konstrukce - i když tady bych si dovolil podotknout že dřevo není něco extra levného, že sláma se musí náležitě upravovat (tedy pokud si neobědnáme leteckou dopravu slaměných balíků z USA, což kupodivu také jde :) prostě i stavba SHD se nedá nějak "ošidit".....ale jsou to materiály jejichž výroba je nenárožná na energie......až tedy na okna - sklo, a tady bych podotkl že okna jsou u NED a PD dost podstatnou položkou v rozpočtu.....

S hodnocením NED a PD je to vskutku složité někdo PD nemůže přijít na chuť - a argumenty jsou někdy logické - což bohužel potvrzují problémy při realizacích, ovšem VZT dává vnitřnímu prostředí skutečně nový kvalitativní rozměr....a pohon dvou malých ventilátorků a jednoho čerpadla (pokud budem uvažovat teplovzdušné vytápění biomasou není neřešitelným problémem v koncepsi soběstačného domu - je ale faktem že PV se dá viužít i jinak.

Brigáda by mě dost zajímala, rád bych se přišel minimálně podívat.....Apropo vy máte nějaké bližší kontakty na pana Navrátila či dokonce na Brotánka / Praislera?

8:50 pm, May 10, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Domy z ekologických materiálů mohom být skutečně levné - třeba za 80 tis. - pokud použijete vlastní materiály a práci. Proto se náramě hodí do podobných situací jako je krize po ropném zlomu.
V okamžiku, kdy cokoli z toho musíte kupovat, tak se díky větší pracnosti dostaneme na cenu srovnatelnou s klasickými domy na klíč. (srub na klíč s vymoženostmi civilizace stojí cca 2-3 miliony)

Těch 80 tis. vychází za předpokladu uskromění (např. velikost), vlastního pozemku (vhodná hlína 100 m od domu, kameny na základ jsou všude, dřevo vlastní, sláma za 5 tis od místního zemědělce, rákos v dosahu) a fungující sousedské výpomoci... Okna z obyč. skla, rámy udělal místní truhlář z vlastního dřeva (platila se jen práce a sklo)


Bližší kontakty na zmiňované pány nemám, trochu znám jen p. Navrátila (při té brigádě se to snad zlepší). Někteří moji kamarádi ano, ale to už je tichá pošta s moc kroky.

8:24 am, May 11, 2007  
Anonymous Anonymous said...

IEA: hrozí prudký pokles ropných zásob ve vyspělých průmyslových zemích. Podle IEA musí OPEC do léta zvýšit produkci ropy, jinak prudce klesnou zásoby a tím stoupne cena. Letošní léto bude určitě pěkně horké, no uvidíme jak si OPEC poradí. Jestli nezvýší těžbu, tak je to určitě dost jasný signál. US ekonomika nejen dle mého názoru před recesí, drahý benzin jim moc nepřidá. Tak doufám, že se TT nevěnuje pouze obdělávání pole a hodí sem zase nějaké zajímavé informace.

10:16 pm, May 11, 2007  
Anonymous Anonymous said...

http://cs.wikipedia.org/wiki/El_Ni%C3%B1o
to by mohlo byt vysvětlení. navíc, podle knihy "Energie a Globální Oteplování" dr. Kadrnožky, El Niňo existoval i v minulosti, ale právě globální oteplování jej zintenzivňuje.

5:09 pm, May 13, 2007  

Post a Comment

<< Home