Wednesday, March 28, 2007

Blíží se úder na Írán?

Ruská vojenská rozvědka zaznamenává velmi vysokou aktivitu amerických ozbrojených sil v oblasti hranice s Íránem, uvedl vysoký bezpečnostní zdroj.

„Poslední údaje armádní rozvědky ukazují na zvýšené tempo amerických příprav k jak vzdušné, tak pozemní operaci proti Íránu“ a dodal, že Pentagon ještě pravděpodobně nestanovil definitivní termín útoku.

Také dodal, že současná americká námořní přítomnost v Perském zálivu je poprvé za 4 roky na úrovni, která zde byla krátce před zahájením útoku na Irák v březnu 2003.

Generál-plukovník Leonid Ivashov, víceprezident Akademie geopolitických věd, uvedl minulý týden, že Pentagon plánuje v blízké budoucnosti rozsáhlý vzdušný úder na vojenskou infrastrukturu Íránu.

V oblasti jsou přítomny dvě bojové skupiny v čele s USS John C. Stennis a USS Dwight D. Eisenhower a putují sem také baterie Patriotů.

Pokud má k útoku dojít, bude to podle mého skromného odhadu během několika nejbližších týdnů – měsíců (duben – červenec). Modleme se, ať se to nestane, protože pokud k útoku dojde může se stát bez nadsázky cokoliv a cena ropy přes 80 nebo spíše 100$ může být nakonec jen „malou“ nepříjemností. Útok na Írán v okamžiku, kdy téměř neexistuje rezervní kapacita, kdy USA jsou na pokraji (a fakticky spíše již v první fázi probíhajícího) bankrotu a kdy se Irák hroutí, může být přesně tou roznětkou, jejíž odpálení rozmetá chabou stabilitu současné globální společnosti a ekonomiky na kusy.

Důsledky můžou být i relativně „mírné“ (vyřazení ropné produkce Íránu, nárůst násilí v Iráku, narušení dodávek ropy z oblasti), ale pokud by situace eskalovala (a všechny současné mocnosti mají v Íránu své zájmy) i katastrofické. Možný výsledek (kromě toho, že bude negativní pro všechny zúčastněné) zatím nelze nijak předpovídat. Uvidíme.

4 Comments:

Anonymous Anonymous said...

On se blíží i krach dolaru a akciových burz. Viz. od určité doby neustálé opakování, že krach akciových trhů nehrozí.

3:41 pm, March 29, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Ekonomika USA je na pokraji recese podle různych ekonomických ukazatelů. Je pravdou, že ceny US akcií jsou o 30% nadhonocené.Co jí odstartuje si dokonce můžeme vybrat. Útok na Írán možná zatím ze strany Izraele preventivně na jaderná zařízení???

11:08 pm, March 29, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Velmi by mě zajímalo, jak dopadla ta ropná burza, která se měla otevřít v Íránu 20. března 2006, nic jsem o tom od té doby neslyšela. Kdyby to někdo věděl napište (lucy.kilmer@seznam.cz) Díky moc

12:15 am, May 30, 2007  
Blogger Thon Taddeo said...

S časem postupující devalvací dolaru příjde odklon od dolaru jako petroměny sám od sebe. Mnohem větším problém jsou pro USA už dnes obrovské schodky zahraničního obchodu, enormní zadlužení a situace, kdy stabilitu jejich měny mají pod kontrolou Číňané držící obrovské dolarové rezervy.

Jinak je už téměř jisté, že USA prostě dnes nemají na útok na Írán a že se toho na 90% neodváží. Spíš se sami obávají provokace Íránu - viz. tento týden článek o 1000 rychlých člunů vyzbrojených raketami proti lodím a obavami, aby se Revoluční garda nechopila iniciativy a nezaútočila na plavidla USA v oblasti sama.

http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=newsarchive&sid=aoXpWTwSAPMA

5:07 pm, June 09, 2007  

Post a Comment

<< Home