Sunday, April 15, 2007

V zóně zlomu

S probíhající diskuzí na Oil Drumu, ohledně situace v Saudské Arábii se pomalu, ale jistě vytváří konsenzus, který zhruba říká, že produkce KSA (v současnosti asi 8,5 mil. bbl./den) již sotva kdy překročí 10 400 000 bbl./den. Předpoklady „renomovaných“ mezinárodních agentur pro energie (EIA, IEA, CERA) o 12 nebo dokonce 15 či více milionech barelů za den, se tak vysoce pravděpodobně nikdy neuskuteční (a stejně by to příliš nepomohlo).

Roste také počet hlasů, které vzhledem k problémům v Severním Ghawaru (zejména Ain Dar, Shedgum) hovoří o zlomu saudské produkce a tím i o zlomu globálním (v prosinci 2005). Osobně tuto možnost odhaduji zhruba na 65%. Horečná aktivita Saudů v oblasti vytváření nových vrtů v minulém roce, se také nápadně podobá obdobně zuřivé (a marné) aktivitě po zlomu produkce v USA v letech 1970-1971.

Velmi znepokojivá je informace z Ruska, které pozastavilo na 3 - 4 roky (a v realitě nejspíš definitivně) stavbu ropovodu z východní Sibiře k Tichému oceánu. Důvodem je neschopnost vytěžit dostatek ropy potřebné k jeho ekonomickému provozu. O budoucnosti exportu ropy z Ruska to vysílá velmi pochmurnou zprávu a to i pro ČR.

Ceny ropy budou podle všeho i nadále stoupat ze současných přibližně 64$/bbl. (WTI), respektive 70$/bbl. (Brent), mimo jiné proto, že zásoby v zemích dovážejících ropu zaznamenaly v 1. kvartálu nejvýraznější propad za posledních 10 let. Pokud OPEC nezvýší (nebo pokud by dokonce již nebyl schopen výrazněji zvýšit) svou produkci, bude samozřejmě pokles nadále pokračovat. Deset členů OPECU (kromě Angoly a Iráku) snížilo v březnu těžbu o 195 000 bbl./den na 26,5 milionu bbl./den (celkové snížení produkce OPECEM by tak mělo po předchozích opatřeních tvořit již 1,7 mil.bbl./den). To přispělo k březnovému globálnímu poklesu těžby o 265 000 bbl./den na průměrných 85,3 mil. bbl./den.

Produkce Cantarellu je na 1,6 mil. bbl./den – roční pokles o 400 000 bbl./den. Pokud bude tento trend pokračovat bude v roce 2010 jeho produkce nižší než 500 000 bbl./den a Mexiko tak fakticky přestane fungovat jako vývozce ropy do USA. Geograficky nejbližším dovozcem (kromě Kanady) do USA se tak stane Venezuela, která má ovšem k přátelskému naladění Mexika k současné americké administrativě zatraceně daleko. President Hugo Chavez navíc ve čtvrtek prohlásil, že vládní úředníky, kteří 1. května 2007 převezmou kontrolu nad ropnými projekty v pánvi Orinoka doprovodí armáda (a případně lid). Současní majoritní vlastníci projektů (BP PLC, Exxon Mobil Corp., Chevron Corp., ConocoPhillips, francouzský Total SA and norský Statoil) budou moci zůstat pouze jako minoritní partneři.

Zdá se, že definitivní nástup recese už je nevyhnutelný a americké daňové poplatníky téměř jistě čekají nejkrušnější časy od roku 1929. Neudržitelný deficit USA, které jsou fakticky sponzorovány investicemi z ciziny, pomalu ale o to soustavněji sráží dolar na kolena. V roce 2002 stálo 1 euro 0,87$. Dnes je poměr radikálně opačný 1 euro za 1,35$. Euro tak za 4 roky posílilo vůči dolaru o více než 50%. To samé lze říci o zlatě. To stálo v dubnu 2000 279$ za unci. Dnes stojí 689$ za unci – víc než dvakrát tolik. Cena zlata přitom reálně nestoupá – je pouze ukazatelem hroutící se ceny dolaru.

Obchod s realitami, při němž byly bilióny dolarů napůjčovány lidem, kteří nemají žádnou šanci tyto půjčky splatit se začíná taktéž hroutit. Více než 40 společností poskytujících takovéto úvěry již zkrachovalo. Ceny nemovitostí v USA nedávno poprvé po mnoha letech poklesly. Otázku co se stane s hypotečním trhem ve chvíli definitivního nástupu recese, když i při současném „ekonomickém růstu“ stále stoupá počet lidí, kteří nejsou schopní splácet, si každý snadno zodpoví sám. I v mainstremových médiích už se objevují zprávy o manipulacích na burze.

V USA již devět týdnů v řadě klesají zásoby benzínu. Lokálně se vyskytly i výpadky dodávek. Situaci způsobuje jednak prodlužující se údržba rafinérií, jednak jejich opravy a také nižší kvalita ropy a z ní plynoucí obtíže při zpracování, na což není zastaralé rafinérské odvětví v USA dostatečně vybaveno. Rostoucí poptávka pak situaci jenom vyhrocuje.

Irák je v totálním rozkladu. Podle Červeného kříže se mrtvoly nezřídka válejí v ulicích a život je podle obyvatelek Bagdádu kvůli přetrvávající ekonomicko – bezpečnostní situaci a totálnímu nerespektu k lidské důstojnosti nesnesitelný. Otřesnou bezpečnostní situaci jen podtrhl sebevražedný atentát v parlamentní restauraci, z něhož plyne jen to, že v Iráku vládne naprostá anarchie a bezpečná není dokonce ani Zelená zóna obehnaná několik metrů vysokou betonovou zdí. To vše v době „rozsáhlé bezpečnostní akce“. Každodenním bojem o život vyčerpaným řadovým vojákům USA byla navíc prodloužena jejich služba ze 12 na 15 měsíců. Bezprecedentní je také opětovné vyslání členů Národní gardy. Útok na Írán by tak byl při současně probíhají agónii porážky politiky i armády USA v Iráku naprostým šílenstvím, které se snad neuskuteční.

I tak se však zdá, že události nabírají spád a příští měsíce nám naznačí řadu odpovědí. S rostoucí poptávkou bude demonstrována kapacita OPECU (zejména Saudů) a pokud ten nezvýší svou produkci tváří v tvář hrozícím cenám přes 80$ za barel a převisu poptávky nad nabídkou, bude to velmi přesvědčivá indicie, že ropný zlom je za námi a před námi už jen neúprosný sestup z nejvyššího bodu. Pak už půjde jen o jeho rychlost. Pokud by to měla být rychlost poklesu produkce starých polí Saudské Arábie či Severního moře (8%) nebo dokonce kolaps Cantarellu (15-25%) pak jsme bez jakékoliv nadsázky na pokraji katastrofy. Tím spíše, že rychlost poklesu těžby bude pořád nižší než rychlost poklesu exportu ze zemí ropu těžících.

Globální oteplování je faktem a stupidní ideologická debata o jeho původu (jakkoliv je vysoce pravděpodobné, že spalování fosilních paliv na něm má velmi významný podíl) nijak nezmenší jeho dopady. To s jakou lehkostí média informovala o tom, že nadcházející změny ohrozí existenci a život miliard lidí je zarážející. Pravděpodobně jim absolutně nedochází, že informují o potenciální katastrofě, před níž zcela blednou i hrůzy holocaustu. Naivní žvásty o zvýšení zemědělské produkce některých oblastí, včetně prodloužení vegetačního období v ČR, jsou patetické, protože jak jsem sledoval minulé roky růst průměrných teplot a evidentní nárazovost srážek, je mi jasné, že lze v budoucnu očekávat díky suchům velké problémy v zemědělství – a rozhodně ne nárůst produkce díky delšímu vegetačnímu období.

Kvůli rekordním teplotám (rok 2007 má být nejteplejší v zaznamenané historii) je znovu předpovídána nadprůměrně aktivní hurikánová sezóna. V současné situaci by pak opakování krize okolo Katriny veřejnosti definitivně odhalilo stav globálního ropného sektoru. I bez toho však lze očekávat v létě ceny benzínu v hodnotách 32 – 36 kč za litr.

Připravované reformy naší současné vlády ukazují, že i přes proklamovaný růst ekonomiky, jsou státní finance v příštích letech fakticky zralé na krach, protože v okamžiku, kdy při vysokém růstu HDP hrozí schodek 180 miliard korun, se lze právem obávat krize, která nastane ve chvíli, kdy se globální a tím i lokální ekonomika tažená navíc automobilovým průmyslem zasekne. V takové chvíli, kdy dojde nutně k poklesu všech daňových odvodů bude to jediné, co dále poroste právě schodek, úroky z dluhů a inflace. Pokud vláda zvýší daně bude to znamenat krachy dosud fungujících podniků a odvětví. Pokud je sníží rozpočet nejspíše zkolabuje a pokud je nechá beze změn, rozpočet časem zkolabuje také. V příštích letech navíc začnou odcházet do důchodu členové generace poválečného baby boomu – to samé v USA. To jak infrastruktura ČR odolá pravděpodobným budoucím výpadkům v dodávkách ropy je velkou neznámou. Výhodou je existující hustá železniční síť. V produkci elektřiny jsme zatím relativně samostatní. Většina elektráren je ale starých a potřebuje renovaci. Zázraky nečekejme ani od jaderných elektráren, zejména, co se týče budoucích cen a poměrně častých odstávek – např. v Temelíně. Cena libry uranu se již přehoupla přes 100$, když ještě minulý rok byla pro obchodníky nepřijatelnou cenová hladina kolem 40$/libra. Ceny uranu jsou tak nejvyšší od 70. let minulého století. Čekat, že krizi vyřeší vláda, je dle mého názoru neskonale naivní. Ta bude muset v rozpočtu brutálně škrtat a zároveň nějak reformovat daňový, sociální a zdravotní systém. Pokud má vláda získat více prostředků bude výsledkem vyšší přímé nebo spíše nepřímé zdanění většinové populace, která na tom bude pochopitelně tratit – nabízí se i paralela s výrazným zefektivnění výběru daní v Římské říši v posledním století její existence, které sice na krátkou dobu říší stabilizovalo (a také ještě více rozevřelo nůžky mezi několika extrémně bohatými rodinami a zbytkem populace), ale postupně vedlo k ožebračení základny ekonomiky - rolnických vrstev, což vedlo ke kolapsu zemědělské produkce a tím i energetické základny Římského impéria. Řešení problémů zvýšením komplexity, bude tentokrát nemožné, protože na její zvýšení nebude v systému dostatek energie. V okamžiku klesajících energetických vstupů, povedou pokusy o udržení stávající životní úrovně ( = stávající úrovně spotřeby energie) ke zhoršení situace. Ožebračené vrstvy, budou zdrojem sociální nestability, což povede k posílení represivních složek, oslabení demokracie a dalším energetickým ztrátám, které krizi prohloubí. Spirála směrem dolů se tak bude postupně stále zrychlovat, až k bodu, kdy bude kolaps eminentní.

V konfrontaci s každodenní (mediální) realitou v ČR si musí nezasvěcená osoba čtoucí předchozí řádky připadat jako ve špatné vtipu, případně si položit otázky o normálnosti duševního stavu autora. Tomu se nelze divit. Kdybych měl informace pouze z českých nebo i zahraničních oficiálních médií připadal bych si téměř jistě stejně.
I já zakouším obdobné – pouze opačné pocity. Pocity surrealistické, kdy vše vypadá tak „normálně“ a přitom si člověk uvědomuje, že stojíme na ostří nože a že ulice plné aut a lidí jsou jen míjejícím, neudržitelným snem. Když se člověk podívá do očí lidí na ulicích a v dopravních prostředcích, potom ve většině případů (i když zdaleka ne ve všech) vidí jen nezájem a prázdnotu – nezájem o širší perspektivu za hranicí vlastní rodiny, práce nebo obvykle velmi povrchních zábav a rozptýlení (a ti co zájem mají, naráží často na hradby irelevantních pseudoinformací). Všechny tyto lidi čeká brzké probuzení, pro většinu z nich to bude probuzení do noční můry. Právě teď se totiž celá naše civilizace řítí s otevřenýma a přesto nevidomýma očima na plný plyn proti zdi a náraz bude drtivý.

Hodně štěstí až přijde.

Vzhledem k probíhajícím událostem, bych proto každému, kdo čte tyto řádky, doporučoval připravit si alespoň nějaký ten airbag, který by náraz aspoň relativně zmírnil. Pokud se chystáte učinit nějaké přípravy ohledně budoucí krize učiňte je raději v nadcházejících měsících. Jestli máte možnost zakupte nemovitosti, které vám dají šanci na větší soběstačnost. Své domy izolujte proti energetickým ztrátám, kupte pole, zajistěte si vlastní zdroje vody, elektrické energie, tepla. Zakupte dopravní prostředky poháněné silou svalů – tím myslím jízdní kola, případně alespoň vyměňte svoje auto za typ s malou spotřebou (používáte-li ještě nějaké). Učte se, jak si vypěstovat vlastní jídlo. Jak se vypořádat s případným nárůstem kriminality, který spolu s poklesem životní úrovně přijde – ozbrojte se (běžné obranné prostředky – paralyzéry, spreje, tonfy atd. lze získat v řadě internetových armyshopů), postup získání zbrojního průkazu lze snadno zjistit na internetu. Zapište se na nějaký kurs bojových umění – jako příprava na střet tváří v tvář je asi nejlepší kickbox). Mějte k dispozici základní zdravotnické vybavení, ruční zdroje světla – doporučuji LED, případně svíčky. Pokud máte úspory ve fiat currency, tak jich část převeďte na drahé kovy např. zlaté, stříbrné mince – spíše více kusů než jen několik – takže pro většinu asi ty stříbrné mince nebo to nakombinujte. No a hlavně se fyzicky a psychicky připravme na to, že věci půjdou od deseti k pěti a bude to tvrdé a nezapomeňme, že lze vyjít i s málem.

( Pozn. tučně - mám hotovo, kurzíva - in progress :-) )

Budu rád, když napíšete jaké přípravy podnikáte. Opravdu mi připadá, že je čas začít přecházet od teorie k praxi.

Zdraví TT

55 Comments:

Blogger Unknown said...

Ahoj TT,
jsem naprosto šokován dramatičností předchozích řádků. Rychlost vývoje mne úplně dostala.
Čtu tento blog protože se vším zcela souhlasím, až na někdy levicové názory autora blogu. Zajímám se také o tuto problematiku.
Je to šílený, všichni zcela ignorují nastávající stav, berou si hypotéky, uzavírají různá pojištění atd. Když s lidma o tom mluvím, koukají jako bych se pomátl.
Já dělám přípravy v tom, že se učím žít skromně, stačil by mi život Robinsona Crusoa ;-). Mimo věcí co souvisejí s násilím jsem celkem univerzální, takže se lehce přizpůsobím.
Lidi by měli vytvořit co nejvíc soběstačných komunit, které odolají nájezdníkům.
Očekával jsem že jsme někde na začátku vrchní plošky Hubertovy křivky, nebo na ní.
Pokud jsme již za jejím zlomem, doufám tedy že ještě ne, tak to bude brzy velmi patrné.

8:05 pm, April 15, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Dobrý den,
tento vývoj je už nastoupen od 11. září 2001. Tady je napsaná půlka pravdy. Druhá část se týká válek a bezbožnosti společnosti. Nestačí pouze mít stroje na lidskou sílu. Musíte se naučit hospodařit a založit malé skupiny o cca 100 lidech. Kvůli obraně a hospodaření. Sami se neubráníte. Budete si muset pořídit palné zbraně a kuše (Později kuše nahradí palné zbraně, protože už nebudou náboje). Jenom pro srovnání, velké hospodářské zvíře potřebuje 0,5 Ha půdy. Člověk potřebuje skoro 0,5 Ha půdy na obživu. Pokud chcete vědět o hospodaření více, napište mi na robin'zavináč'softok.cz Robert

7:57 am, April 16, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Ahoj lidi,

i pro mě to byl cca před 2-mi lety šok. Přiznám se, že bez toho šoku bych asi nepochopil, že názor, který jsem do té doby měl o ekonomice a společnosti byl založen na chybných podsunutých informacích.
Problém, který neustále řeším je ověřitelnost alternativních informací....
Svůj nový názor si teprve tvořím, ale jedna věc vypadá důležitější než ostatní. Je jím to co uznávají sami globalisté když se jím to hodí (kurzy pozitivního myšlení pro manažery) a co zároveň cíleně podlačují (duchovní rozvoj).

K tomu ještě jedna poznámka. Pokud umíte pracovat se strachem, tak dokážete ovládat masy. Dokonce se šíří informace (neověřitelné, takže spíš spekulace) že např. 11.9.2001 velmi vhodně posloužilo ke globálnímu vymytí mozků (jako jeden dílčí krok). Možná proto si teď my ostatní připadáme tak "surealisticky" v běžné společnosti.
Jestli je to pravda, tak musím kostatovat, že "globalisti" umí velmi dobře se strachem pracovat. Nezapomeňte tedy na přísloví: "vrána k vráně sedá" a doporučuji začít myslet pozitivně.

Přidávám odkaz na lidi, co o ropném zlomu taky vědí, ale řeší to jinak než strachem a negací - učí lidi jak se uživit bez chemie a strojů na fosilní paliva. http://www.ekozahrady.com/

9:25 am, April 16, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Zdravím,
no nevím co Robert myslel tou bezbožností:-) Já osobně věřím v reinkarnaci(ale ne v zvířátka), tudíž jsou u mě vlastnosti typu závist atd. skoro nejsou. O tom že mám starost o to jak bude tato planeta vypadat v budoucnu mám velkou starost. Znám spoustu věřících lidí a nepříjde mi ani omylem že by měli obavu o to jak se tu bude dát žít za padesát let(možná tak někdy mluví ale skutek utek), já chci přežít a tudíž u mě padnou nějaké tabu typu nezabiješ, když to ovšem bude nezbytně nutné. Logicky mě napadne že mám ohromné štěstí, že jsem se narodil s tak dobrýma podmínkama k přežití-mám statek, pole a i sad a i tři studně narozdíl od chudáků támhle třeba v Bangladéši či v Africe. Tudíž mám velkou motivaci dožít se alespoň padesátky a třeba i více:-)
Jinak pistole se dá nová sehnat za nějakých 17 000kč, kulovnice za skoro stejnou částku, vše česká výroba-kvůli dostupnosti náhradních dílů a příslušenství:-) Jinak odlehčená verze kuše se dá sehnat támhle za 4500kč, třeba M-Tech Eagle 3. Jinak co se týče bojových umění, pokud jste z Brna, poradím i kam za zajít na tréninky thai-boxu(v podstatě kickbox), osobně si myslím že znát nějaké takové bojové umění bude podmínka k přežití, na zbraně založené na mechanickém pohybu není vždy stoprocentní spoleh, takže si trochu zatrénujte i s nožem:-)

10:40 am, April 16, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Zkuste i serm - hul, mec, sekera :-). Nicmene pobavil me soupis potrebneho zacinajici nemovitosti a polem. K nezaplaceni. Jsou lide, kteri zacali s nulou a nemaji sanci to bez pujcky stihnout a s pujckou o to prijdou, takze jedine financne dostupne reseni je kver a nalezeni autora clanku :-). Dekuji timto za odkaz, az to zacne, bude se hodit :-).
Jak bylo psano vyse, cim je treba zacit je komunita a ja pridam jeste znalosti (pesteni jidla a leceni), ockovani, a kondice, cim vic, tim lip. Osamely usedly pestitel nema sanci. Prvni banda zoufalcu nebo nemoc ho udola. A po prvni vlne epidemii a valek bude dost nemovitosti pro vsechny co to dokazou prezit. Hodne stesti.

3:52 pm, April 16, 2007  
Blogger Thon Taddeo said...

Tak nebudte zbytečně vystrašení. Jen jak říkám, já se do těch příprav s definitivní platností vážně pouštím. Pokud se v nejblizsich mesicich, roku nebo dvou nebo i tri nic nestane, tak na tom sotva co tratím - výměna pár kil sádla za pár kil svalů :-), papírových peněz za mince s potenciální sběratelskou hodnotou. Rozšíření znalostí zemědělství, zásoba paliva atd.

Podle mě dostupných informací, jsme v zoně zlomu a je to jen otázka času - to zatím nelze odhadnout, takže proč to odkládat.

Když slyším ty zprávy o bezprecedentním globálním růstu, tak mi je jasné, že MMF a World Bank nám budou lhát do oči do nebe volající lži až do konce.

To pole a dum nam pomuze pri nejakem kontrolovanem sestupu, v pripade krachu, je to nejspis k nicemu, to je jasne.

V pripade krachu to bude fakt o survival skills a o stesti a to už je čistá loterie pro každého. Jestli to příjde potěš nás pánbůh.

My taky nemáme 100ky hektarů - v okolí domu jen pár - tak na to uživení širší rodiny.

Pokud sledujete dostupné údaje, tak vám musí být jasné, že globální zásobování je na hraně, že rezervu tvoří těžká ropa a že první krize to tentokrát může odstartovat.

Rozhodně nejsem neomylný, řidte se vždy vlastním úsudkem, vyhledejte si vlastní informace a pak se rozhodujte.

A na závěr pár citátů

Hope for the best - prepare for the worst.
Expect the worst - you won't be ever disappointed.

Major flaws in government arise from a fear of internal changes even though a need is clearly seen.

You do not beg the sun for mercy.

Do not depend only on theory if your life is at stake.

Once more the drama begins. Muad'Dib on his ascension to the Lion Throne

P.S. Optimismus je pekna vec, ale z meho pohledu je to opravdu jen nedostatek informaci a samozrejme take nase programovani - jsme biologicky predprogramovani k vire ze veci dobre dopadnou.

7:29 pm, April 16, 2007  
Anonymous Anonymous said...

To: Jirik
S těmi věřícími je to velký problém. Mnoho z nich si myslí, že věří, ale přesto jsou nevěřící. Zkus se jich zeptat, kde v Bibli jsou překroucená místa a kde se neříká pravda. A uslyšíš, že to není pravda, že Bible je dokonalá. Není a dokonce mám i důkazy, kde a za jakých okolností byla pozměněna (ne vymyšlenosti, ale historicky ověřitelná fakta). Zkus se jich zeptat jestli je správné vykládat sny a budoucnost. Určitě dostaneš odpověď, že ne. Správná odpověď je ano a pro každého z nás je důležité vědět co nás čeká a nemine, aby věděl čeho se má vyvarovat. V Bibli se píše, že budou židé zničeny, ale nepíše se kdy. Přesto je přesně napsáno, že budou zničeny v 40 pokolení tj. 20 století až se zazelená poušť. Zkázu přinese krutovládce, který sídlí daleko za mořem a který nechá vyslat loďstvo, z kterých se podnikne útok na sousední stát. Z prvu se bude zdát, že chce pomoc židovskému státu, ale nakonec ustoupí a nechá ho padnout. Málokdo si uvědomí, že je to trest boží za zabití mesiáše. Většina budou říkat, že to byl osud a válka a nebudou věřit, že je to boží dílo, že je to trest pro židy. Taky vím, že mnozí z vás e vrátí k půdě a budete obdělávat půdu a hospodařit. A taky budete se bránit proti lupičům a možná budete nuceni zabíjet lidi. I tato doba byla přepovězena, a tato pravda byla potlačována, aby jí lidé neznali. Mimochodem katolická církev dopadne špatně a nejvyšší představitelé tuto pravdu znají. Věří, že se proroctví nenaplní... Jak pošetilé a zbytečné... Nejsem katolík ani se nepovažuji za křesťana ani nenavštěvuji žadnou z pochybných sekt. Hledám pouze pravdu a připravuji se na novou dobu bez ropy a strojů. Žádná alternativa k ropě se nikdy nenajde... Robert

7:56 am, April 17, 2007  
Anonymous Anonymous said...

ad přípravy)
Osobně kromě fyzické kondice doporučuji se podívat na stravovací návyky (tj. např. maso max 1-2x týdně). Obě věci mají přímý a významný vliv na zdravotní stav (zdravotní péče pro neprivilegované pravděpodobně přestane fungovat jako jedna z prvních služeb státu). Význam to má i kvůli osobní energetické bilanci - vyšší výkon, nižší spotřeba.

Doporučoval bych si prostudovat nějakou příručku pro přežití (skautské, apod.) - vhodnou teprve hledám. Učit se poznávat rostliny - existuje kniha "Plané rostliny k jídlu". Výhoda těchto rostlin typu pampeliška, chudobka, lopuch,... je ta, že rostou všude a nikomu se nevyplatí vám je krást. ... Znáto to vyprávění babiček: "A co jste jedli za války?" "Kořínky."

Něco z toho jsem zkoušel - jako doplněk stravy je to dobrý, jenom toto bych ale jíst nechtěl ... ale při znalostech většího počtu těchto rostlin by se na tom dala "válečná sezóna" přežít. Kdysi se tradovalo, že Číňanoj stačí na obživu hrst rýže. Vždy to ale ty Číňani měli s nějakým planým "lupením" co našli okolo (akorát, že nikdo nepovažoval to plané lupení za výživu) a sójou.

Když se podíváte na původní stravovací návyky mnoha národů, tak převažuje kombinace: Obilnina + luštěnina + různá zelenina (právě může být i planá). Pokud jedli maso, mléko a vejce, tak okolo 1%. Žádné rafinované potraviny jako cukr, bílá mouka. Pokud to některé horské národy ještě dodržují, tak se dožívají běžně 100 let.

8:51 am, April 17, 2007  
Anonymous Anonymous said...

anonymous Robert v příspěvku "to Jirik" to teda ale lousknul. Zřejmě si nepřiložil včas mokrý hadr na čelo :)) Tenhle apokalyptický katastrofický typ diskuse je dost zavádějící. Co jíst potom? To přece bude úplně jednoduché: co bude. Většiny z nás se to týkat nebude protože podle některých prognóz se třenicemi o poslední ropu zredukuje populace na 10%. Možná že z těch zbývajícících mnoho bude litovat, že tady vůbec přežili.

Věcně k článku: zajímavé, pokud k tomu nezačnete opět lepit osobní postoje jako koupit pole, rekreační chalupu na Šumavě, topit biomasou a pod. Pak diskuse sklouzne do dost extrémně scifi polohy a la Day of the Trifids, a ta diskuse má tak cenu počítačové hry.

9:20 am, April 17, 2007  
Anonymous Anonymous said...

souhlas s clankem, ale neni treba hned zitra zacit behat s mecem, lukem po zahrade :-) setrvacnost spolecnosti, ekonomiky je velika a podcenovana

9:53 am, April 17, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Zdravím,

Jak psal TT
Doufej v nelepší - připrav se na nejhorší.
Očekávej nejhorší - nikdy nebudeš zklamán

Jinak se zeptám, četl už někdo z vás válečnou kuchařku? Jsem objevil jednu z roku 1916:-) Mno, tohle budu jíst až když bude fakt krize největší:-) Co se týče počtu obyvatel co tato země snese, aby jsme se vrátili do doby před Francouzkou revolucí, to na zemi žilo 500mil. obyvatel, tzn. optimální počet. Ono stačí v nějaké laboratoři zkombinovat HIV s chřipkou a máme tu schopnou zbraň hromadného ničení lidstva, ale ona stačí i krapet zmutovaná ptačí chřipka. Takže kdyby se takový scénář fakt stal, epidemie začne někde v tropech či subtropech, a k nám by se to pomocí letadel dostalo za pár hodin. Takže já při jakémkoliv náznaku takového scénáře okamžitě opouštím zaměstnání a přesunuji se na chalupu kde je kopa zásob a zabarikáduju se:-)
Jako ať nad tím dumám jak dumám, stejně na jiný dvě možnosti(války a epidemie) jak zredukovat počty lidí nepříjdu.

10:13 am, April 17, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Jinak pokud tu elity budou chtít až do poslední chvíle udržet tržní kapitalismus(konzumní mašinerii), tak to bude pěknej průšvih.
Alespoň nějaká spása by byla zase v centrálně plánované ekonomice, ale to momentálně nepřipadá v úvahu.
Na setvačnost bych se zrovna u kapitalismu nespoléhal, stačí připomenout velkou hospodářskou krizi a i tu ropnou.
A pokud se někomu zdá že diskuze občas sklouzne do extrému, mno ony třeba ty podnebné změny budou za chvíli extrémní. A stačí se podívat na forum na lide.cz/ekologie a co tam řeší za zprominutím zhovadilosti, to se jen tak nevidí:-) Raději občas přispěji sem:-)

11:16 am, April 17, 2007  
Anonymous Anonymous said...

a je to tady zas: "...spása v centrálně plánované ekonomice..." To samo o sobě by stačilo - sto let centrálně plánované světové ekonomiky a vyhubí nás hladomor a koncentráky - viz severní Korea, Kuba. Jděte do prčic s tím modlením se k Leninovi. Chápu ale, že máte pokřivenou akceptaci pojmu konzumní společnost, ježto se Vám plete s pojmem tržní kapitalismus, no co se dá dělat, to se vyplevelit nedá...

7:56 pm, April 17, 2007  
Anonymous Anonymous said...

No nevím kdo se tu modlí k Leninovi, ale já to rozhodně nejsem. Obvinit mě z propagace marxismu je dosti směšné, už proto že Marx žil v úplně jiné době. Četl jste někdy nějaká pojednání o ekonomikách v bývalém východním bloku a víte proč se ten centrálně plánovaný systém zhroutil? Asi ne.
Teď ke tržnímu kapitalismu. Vy si opravdu myslíte že neviditelná ruka trhu nás spasí? Po celém světě máte důkazy o tom že tomu tak není! Základem kapitalismu je zisk a růst, jak chcete dosáhnout zisku a růstu když množství základní vstupní suroviny neustále klesá? To bych chtěl vysvětlit jak to dokážete. Už jen logicky každému musí dojít že nekonečný růst je utopie. Už jste někdy viděl tržní ekonomiku která která je neustále v mínusu a poklesu produkce?
Jsou jen tři možnosti. První je anarchie, ta se vám nebude líbit. Druhá možnost je jakási forma pravicové diktatury alá Pinochet, ta možnost se vám bude líbit pokud budete patřit mezi elitu, (obecně už za Hitlera platilo, nakukej blbcům že jsou elita a vyhraješ volby-pro blbé, nejsem příznivec ČSSD ani KSČM). Poslední možnost je participativní demokracie (mrkněte třeba na region Albacerte ve Španělsku, tam to funguje dobře) s prvky kapitalismu ale převážně centrálně řízené ekonomiky. Nastane doba kdy místo výplaty dostanete potravinový lístek, poukaz k odběru určitého množství el. energie či na věci osobní potřeby, nevěříte? Váš problém, ono to tak prostě bude. To už ale nebude tržní kapitalismus.
Příště na mě nechoďte s argumenty typu Severní Korea a Lenin. To je značně ubohé a trapné. Přečťěte si tento článek a pochopíte můj názor na komunismus http://www.blisty.cz/2006/12/11/art31719.html obávám se ale že jmenovaný článek bude nad vaše síly pochopit. No alespoň si ho třeba přečtou ostatní.
Jinak na závěr bych skončil poznatkem Aristotela, i on seznal že Aténská demokracie je v podstatě vládou elit a ne lidu. Dodnes se to nezměnilo.

11:16 pm, April 17, 2007  
Anonymous Anonymous said...

No jestli opravdu dojde k nejakemu dramatickemu zlomu, jak pisete, tak ta redukce lidstva urcite bude ale doporuceni typu kupovat spreje a paralyzery, pole a domy je fakt kokotina, spis se naucit byt skromny a vyjit s malem, jezdit malo autem a snazit se tim "nakazit" ostatni ale deklamovat, at si lide udelaji zbrojni pas a nauci strilet neni podle me to, co by se melo v pripade nejake globalni krize zacit delat.

11:52 pm, April 17, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Jak říká "jirik said" - aspoň v první fázi toho sešupu nás čeká přídělový systém jako za války. Nedávno jsem četl že v Polsku si už nechali vytisknou přídělové lístky na benzín.

6:52 am, April 18, 2007  
Anonymous Anonymous said...

to "jirik said": Ani jsi nemusel dodávat zdroj, je mi jasné, kam se identifikuješ. blisty jsou odjakživa levičácky vybarvené, ale copak ti to vyčítám? Každý má nárok na svůj názor, ale prospělo by hlavně tobě, kdyby sis uvědomil názorové patro tvého argumentačního zdroje - cca 2. kanalizační suterén. Samozřejmě v článku dospěli na závěr ke standardnímu levičáckému klišé: ano, byly tady komunistické režimy, ty to dělaly špatně, ale - s námi by ten komunismus už konečně fakt fungoval! Už je mi nanic se o to vůbec otírat, a tak jen pozn. k tvé klasifikaci postropné společnosti. Ŕíkáš - buď anarchie, nebo pravicová diktatura nebo "osvícený socialismus" - a myslíš si, že jaksi bude na výběr? Ale kdepak, jednoznačně bude víceméně anarchie se všemi projevy (kladnými i zápornými) a to že jste z toho zejména levic. i pravic. extrémisti udělali sprosté slovo, je věc jiná. Komunitní kmenová společnost tak funguje. Dnes jako příklad může posloužit struktura třeba v Afghánistánu, kde kmen je nejvyšší autorita a centrální vláda je dost cize naroubovaný euroamerický civilizační prvek, který tam pořád nejsou schopni pochopit. A znamená tam anarchie něco rozvratného? (samozř. odhlédnout od teroristických a protiteroristických aktivit, jde jen o příklad na sociální fungování společnosti.

8:05 am, April 18, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Uvědomují si všichni, kteří prosazují centralizovaná řešení, že právě tato řešení stáli na počátku dění, které nyní vede k ropné krizi? Že globální kapitalismus ani komunismus by bez centralizace nepřežili?

Centralizovaná řešení budou mít velkou podporu, protože umožní stávajícím elitám ještě navýšit svou moc. Velmi ilustrující je v této souvislosti prezentace reformy Topolánkovou vládou na soukromé akci některých velkých společností.
Kdysi jsem to bral jako nadsázku v některých sci-fi knížkách, ale při prosazení těchto tendencí se můžeme třeba časem setkat se senátorem za ČEZ, vlivnou poslaneckým klubem za Coca Colu apod.

8:17 am, April 18, 2007  
Anonymous Anonymous said...

jo, jako surrealistckém filmu si teda připadám. Jsem blázen já nebo všichni manažeři okolo? Ne, vím, že to tak je, ale člověk sám to nemá šanci. Dům i pole by byly, ale co zmůžu sám se ženou s dvěma malejma dětma (těm asi kickbox nepomůže, že)? Pomoct můžou jedině komunity, opět spojené široké rodiny, decentralizace, neboť právě centralizace a globalizace jsou tak energeticky náročné. A nabádal k tomu tuším svého času už Jan Keller. Ale to je právě ta neskutečná chvíle - postavím se před rodinu, která chce prodat statek na Vysočině, a povím jim: "Neprodávejme, naopak prodejme naše byty a pojďme tam hospodařit! Vykašleme se na nakupování v Tescu, biáky, dovolený na Kanárech, budeme dřít a dřít..." No, nic. Tak ještě asi budu muset chvíli počkat a trpělivě šířit osvětu. Co nějaký skupiny v Čechách? Informační kampaně? Promítání, překládání, pozvat někoho zvenku, potlačit to do telky? Vždyť pro lidi je tohle sci-fi a my jsme tak v izolovaných pozicích dalších poblouzněných hlasatelů konce světa. Tuhle poslouchám rádio - za deset let počítáme se zdvojnásobením provozu na letišti Praha Ruzyně, jinde - do pěti let zvýšíme ve Škodovce produkci o x-tisíc vozů... Prioritou vlády je stavba dálnice, do mýtných bran se nastrkalo peněz jako želez. Vláda nemá šanci se s tím poprat, vidí ani ne do konce volebního období.
No, vzalo mě to. Můžu tak pro začátek udělat pár bannerů (s tou druhou částí nekonečné křivky růstu, ta mi tam vždycky chyběla:) Taky ale vím, že když "normální" člověk vleze na tenhle černej blog, tak v minutě řekne: "dejte mi pokoj s takovou hrůzou, mám svých starostí dost!" Ona je to z druhé strany šance něco změnit, matička příroda či který vyšší síly nám dávaj najevo: nebuďte už ty dosebezahleděný prasata a žijte jako lidi.

9:30 am, April 18, 2007  
Anonymous Anonymous said...

něco z druhé strany:

http://www.thinktank.cz/fileadmin/thinktank-upload/prezentace/ropny_zlom_janda_libinst.ppt

9:47 am, April 18, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Zdravím,
Končím s filozofováním:-) Stejně to tu dopadne jak v tom afghánistánu a budou tu vládnout komunity a jen velký města bude ovládat jakási vláda, otázkou je kdo v nich bude chtít žít.
Jinak jsem rád že se zapojil do diskuze někdo s rodinou. Já se taktéž snažím šířit jakous takous osvětu, ale je to docela těžký úkol, většině lidí je to jedno, někteří si tento blog apod. přečtou ale řeknou mi-tomu nevěř. To je jako boj s větrnými mlýny. Lidí co to chápou je pár a kdo s tím hodlá něco dělat a připravit se, to jsem jen já. Až to zbytku lidí začne docházet, tak už bude pozdě.
Jinak k těm přípravám. Mám docela dost stromů na zahradě, takže je v plánu koupit buď malý či velký moštovač, cenové rozmezí je od 1500-4000kč. Totéž platí u černého rybízu, jeho šťáva je vitamínově velmi vydatná a věřte že v zimě se to hodí:-) Jinak co se týče zavlažování zahrady, mám pár desítek metrů pozinkovaných trubek a i dvě ocelové nádrže na nějakých 3000 litrů vody. Nezapomeňte na koupi nějaké řezačky závitů na ty pozink. trubky, potom doporučuji pořídit kolínka, redukce, rozbočovače, ventily, koudel, vazelinu atd. Nedoporučoval bych kupovat věci z plastů! Obecně platí že výrobek z z barevnáho kovu či nerezi vydrží jaksi déle než plast. To samé platí u kbelíků, nádobí a příborů, vše nerez či smalt. Např pánev na smažení je nejlepší litinová, ale je hodně drahá. Mlátím se do hlavy, že jsem před lety zlikvidoval 80 let starý mlýn na obilí(šroťák) co šel zprovoznit i ručně:-( V budoucnu plánuji i znovuobnovení kovářské živnosti, výheň a kovadlina ještě sice nejsou ale budou, počítám že trocha uhlí se občas do vlakové stanice pár km ode mě občas dostane. Jinak co se týče pěstování rostlinek, to už tu jeden předchůdce dal odkaz na zajímavý web. Zatím končím, až mě něco zase napadne, tak napíšu:-)

10:43 am, April 18, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Život po katastrofe

„ často zatvárame oči pred bolestivou pravdou.....Ale čo sa mňa týka, chcem vedieť celú pravdu, aj keď spôsobí bolesť na duši, a chcem poznať aj to najhroznejšie z nej a pripraviť sa na to...“ Patrick Henry

Na začiatok je treba poznamenať, že udalosti o ktorých tu budem hovoriť, sa vymykajú zvyklostiam, v ktorých žijeme dnes. Čokoľvek môže už v blízkej budúcnosti zmeniť spôsob života na tejto planéte alebo vo vašom okolí (rozsiahle zemetrasenie, vojny, povodeň, ekonomická katastrofa, pád asteroidu, klimatické katastrofy, nástup totalitného Nového Svetového Poriadku..... ) - a spôsobiť rozklad civilizácie, takej ako ju dnes poznáme. Malo by to byť jasné každému rozmýšľajúcemu človeku , že naša svetová civilizácia, vzájomne na sebe závislá, stojí alebo bude stáť v priebehu niekoľkých rokov, maximálne niekoľkých desiatok rokov tvárou v tvár totálnemu kolapsu.
Chcieť prežiť dôsledky takejto udalosti neznamená len zmeniť svoju mentalitu zo stavu civilizovaného pohodlia do nového stavu barbarstva a divokosti, čo musí raz zažiť každý survivalista. Predpokladom je samozrejme prežitie primárnej katastrofy, nech je akákoľvek, a v ďalšom sa budeme baviť o živote po tejto katastrofe. Racionálnou ideou survivalizmu v takejto situácii je zmena spôsobu života z civilizovaného na taký, ktorý zabezpečí prežitie pre seba samého, rodinu a budúce generácie. Predkladám vám teraz zopár nesúrodých myšlienok, ktoré vám môžu uľahčiť život v tom prípade, že budete jedným z tých nemnohých šťastných, ktorým sa podarí prežiť prvý globálny, alebo rozsiahly lokálny úder.

Ak sa udeje nejaká katastrofa dostatočnému počtu ľudí na dostatočne veľkej ploche, chaos a panika budú obrovské. Predstavte si nefungujúcu infraštruktúru, verejnú ani súkromnú dopravu, zničené cesty, železnice a diaľkové elektrické vedenia, pretrhnuté priehrady a potrubia plynu a vody, zničené nemocnice a spadnuté domy. Neodvratným dôsledkom takéhoto stavu bude prasknutie slabého civilizačného náteru našej spoločnosti, pričom množstvo ľudí bude mať neskutočný pocit straty svojho doterajšieho pohodlia.. Pád z relatívneho blahobytu do masívneho nepohodlia sa bude prejavovať najnižšími pudmi u ľudí: násilím, panikou, zhromažďovaním a rabovaním zásob, agresivitou a spolčovaním sa do rovnako zmýšľajúcich a konajúcich skupín. Táto atmosféra bude obzvlášť vypuklá v anonymných mestách, preto skúšať dlhodobo žiť za takejto extrémnej situácie v akomkoľvek väčšom meste bude smrteľne nebezpečnou vecou. Často spomínané zemetrasenia, záplavy, pandémie, lokálne vojny alebo klimatické zmeny prinesú určite ťažkosti miestnej populácii, a sú často rozoberané zo všetkých strán, ale málokto sa venuje sociálno psychologickým problémom, ktoré nastanú po prvotnom šoku u ľudí, ktorí prežijú. Takéto problémy nie sú v žiadnom prípade bezvýznamné, ak sa ocitnete na jednom mieste s tisíckami alebo desiatkami tisíc podobne postihnutých ľudí totálne závislých od technológií. Paradoxne najmenšie následky by zrejme takáto katastrofa mala u krajín a národov, ktoré pokladáme z nášho hľadiska za krajiny tretieho sveta.
Čo myslíte, čo sa stane a ako sa budete cítiť, ak naše rodiny nebudú mať v domácnosti pitnú vodu, keď prestane fungovať splachovací záchod, nepôjde výťah a dni a týždne nebude svietiť elektrická žiarovka, alebo nepôjde plyn na kúrenie a varenie? Keď najprv deti aj dôchodcovia budú umierať doma na dehydratáciu a mráz, keď sa niekoľko dní nebudete môcť umyť ani osprchovať a pripraviť si teplé jedlo? Keď nebude možné vybrať si peniaze z bankomatu a do prázdneho supermarketu viac neprídu kamióny zo zásobami? Množstvo ľudí ešte nikdy nezažilo takéto situácie, ani ten najhorší, primitívny a zvierací strach o vlastný život, ani nevidelo na vlastné oči hrôzy smrti. Čo sa stane, ak vo vašom meste zostanú uväznené desiatky tisíc ľudí bez verejnej dopravy, bez zdravotníckej pomoci, bez elektriny, vody a plynu? Obchody s potravinami, sviečky, zápalky, teplé oblečenie aj benzín budú v meste vykúpené alebo vyrabované v priebehu niekoľkých hodín.
Chcem povedať len to, že v takejto situácii zažijete tie najhoršie prejavy, o ktorých by ste nikdy nepredpokladali, že sa v civilizovanej spoločnosti môžu objaviť – spomeňte si na New Orleans. Tí čo budú mať kam odísť, odídu na naložených autách ku rodičom na vidiek, na svoje chaty alebo inde, pravda, ak sa tam cez všeobecný chaos a poškodené cesty dostanú. Jedným z nemnohých ponúkajúcich sa riešení, ktoré v takejto situácii môžete počuť, je rada alebo rozkaz od vojaka alebo policajta na rohu, aby ste išli do zberného alebo utečeneckého tábora. Ale môj pocit a rada je jedna: nie, nechoďte. Zamestnanci polície a armády , ktorí vám toto radia, nie sú zlí, nepriateľskí alebo hlúpi. Ten tábor nie je koncentračným táborom, vláda (ak ešte bude nejaká existovať) si len chce udržať kontrolu nad situáciou, ktorá bude veľmi ťažká. Ale ak vládu reprezentujú profesionálni vojaci typu Rambo/Superman, tak na vás sa dívajú len ako na hlúpeho nemohúceho civila. Ak sa ocitnete v tábore, zabudnite, že si zachránite iné vaše veci okrem oblečenia a osobných dokumentov, liekov (hoci aj tie môžu byť odobrané do spoločného vreca...) a pár hračiek pre deti. Čokoľvek, čo budete považovať za potrebné na prežitie, počínajúc zápalkami, poľovníckym nožom, lekárničkou a končiac pitnou vodou, vám bude zabavené, pretože tým by ste sa líšili od ostatných v tábore a teda ste potenciálnym zdrojom problémov, navyše ozbrojený a nebezpečný. V tábore sa už nikto nebude zaoberať vami v prípade krádeže vášho skromného vybavenia, vašich potravín, ale ani znásilnenia vašej dcéry alebo manželky. Nedá sa nakoniec ani iné očakávať, ak sami strážcovia poriadku budú odrezaní od sveta, bez zásob, vody a vlastných rodín, pod rovnakým psychickým tlakom ako vy, keď už nebudú môcť očakávať odmenu za svoju službu verejnosti. Takáto predstava vo mne vyvoláva pocit, že zberný tábor bude tým najhorším miestom násilia a nedostatku, strážený tvormi bez súcitu s automatickými zbraňami, ktoré im zabezpečujú šancu na vlastné prežitie. Ak ste predtým náhodou prežili kolaps vášho domova, vášho okolia, tak teraz sa v takomto stanovom tábore stretnete s problémami znovu a ešte v horšej forme, bez prostriedkov a pomôcok. Príkladom nech sú pre nás stanové tábory po veľkom zemetrasení v Pakistane, kde ľudia mrznú, umierajú na nákazlivé choroby a zabíjajú sa pre trochu jedla a tepla.
Tak vitajte v reálnom svete po sociálnom kolapse, kde rodiny sú rozdelené alebo neúplné, kde deti a dobrí ľudia sú mŕtvi pre vlastnú nevedomosť, nepripravenosť a naivitu pri predtým nepoznanom, kde ľudia sú rovnako nebezpeční ako počasie, zranenie alebo kolaps komunikácií a infraštruktúry. Kde sa po uliciach potulujú skupinky zranených ľudí bez cieľa, bez nádeje na pomoc, s myšlienkou na svojich mŕtvych rodinných príslušníkov, stratu celého svojho majetku, domu, kde sa v zrúcaninách rozkladajú mŕtvoly, v noci je –10/20 stupňov a nie je pitná voda ani jedlo. Všetky veci sveta sú potom bez úžitku, ak neviete ako ich používať, kde na najmenšom rozhodnutí závisí vaše prežitie. Ľudský faktor v survivalizme je omnoho dôležitejší, ako akýkoľvek nástroj. Som presvedčený, že vás treba varovať, aj keď sa vystavujem nebezpečenstvu posmechu a zľahčovania ,a kým čítate tento článok, hodiny už tikajú. Ak budete čakať, kým sa násilie alebo akákoľvek prírodná katastrofa dostane do vašej ulice alebo bloku, a budete vy a vaši blízki zachraňovať to najnutnejšie na oblečenie a obutie a utekať v panike, ste už mŕtvi. Ak si myslíte že zostanete vo vašom krásnom novom dome a budete dobre chránení vaším dvojmetrovým kamenným plotom, vaším psom, alarmom alebo vašou brokovnicou, keď vám dôjdu zásoby a budete prečíslení útočiacimi násilníkmi, ste mŕtvi. Prežitie v takejto situácii je pravdepodobné len na mizivé promile. Ako dlho mienite odolávať vo vašom dome alebo byte bez zásob vody a potravín, bez elektriny a tepla, bez spánku? Ste mŕtvi.
Dôležité je teraz zabudnúť na filmy alebo knihy. Môžu obsahovať dobré myšlienky, ktoré môžu byť užitočné, ale ak hľadáte skutočne fungujúce východisko, zabudnite na ne. Ak budete očakávať problém popísaný v knihe a potom naň reagovať, mám pre vás len zlé správy, lebo už ste mŕtvi. V takejto situácii vám pomôže len vaše prispôsobenie sa situácii, vybavenosť základnými prostriedkami na prežitie, skúsenosti z podobných zážitkov z táborenia v prírode a vopred pripravený plán.
Ak sa teda rozhodnete včas a opustíte svoj domov ešte pred výbuchmi násilia, ktoré nevyhnutne príde, je dobré vedieť kam idete. Môžete ísť do menšieho mesta alebo obce niekoľko desiatok kilometrov ďaleko a dúfať, že to tam bude v poriadku. Žiť tam, byť súčasťou skupiny preživších a brániť sa pred hordami prichádzajúcimi zvonku. Tu vidím pár problémov:
- Akékoľvek mesto je na mape. Keď prvá vlna postkatastrofického násilia pominie, zostanú nažive len tí najhorší z najhorších a tí vás nájdu. Napriek tomu malé mestečko poskytuje aký taký komfort a určitú šancu na nenápadné dlhodobé prežitie. Výhody aj nevýhody si rozoberieme neskôr.
- Môžete sformovať malú skupinu podobne zmýšľajúcich priateľov a vybudovať si ešte pred katastrofou útočište v horách. Toto nebude ani jednoduché ani lacné. Budete musieť riešiť zložité problémy ako produkciu vody, energie a potravín, komunikácie a obrany.
- Môžete pre vašu rodinu kúpiť alebo postaviť chatu v horách a zásobiť ju pre prípad katastrofy všetkým potrebným. Miesto nebude na žiadnej mape, možno sa vám podarí žiť tam dlhé mesiace bez objavenia, ale stále budete sekundárnym cieľom pre tulákov a tých menej šťastnejších. Každý kto vás objaví, si urobí z vás terč a z vašich zásob samoobsluhu. Môžete svoju základňu len ťažko brániť a dlho ju neudržíte.

Existuje z tejto situácie východisko? Áno. Najdôležitejším predpokladom dlhodobého prežitia po akejkoľvek katastrofe sú dve veci: mentálne prepnutie sa na postkatastrofický život a vlastníctvo malej, bezpečnej východiskovej základne pre prečkanie krátkeho obdobia (dni až týždne) najhorších výbuchov násilia, zápachu rozkladajúcich sa mŕtvol na uliciach miest, dočasnej základne vybavenej základnými zásobami na niekoľko týždňov a nástrojmi na prípravu nového domova, pestovania potravín alebo čerpania vody. Samozrejme, aby ste mohli začať nový život na technologickej úrovni raného stredoveku, musíte najprv prežiť primárnu katastrofu, či už bude globálna (predpokladané straty 90 percent ľudskej populácie), kontinentálna (tu je po niekoľkých týždňoch až mesiacoch aká taká šanca na pomoc zvonku) , alebo lokálna (ekonomický kolaps, vojna, zemetrasenie). Väčšina ľudí, ktorí sa už stretli s touto témou v rozhovoroch, ale ešte stále rozmýšľa s mentalitou „turistu s batohom na chrbte“ považujú survival za niekoľkodňový výlet do divočiny, ktorý si naplánujú v pokoji veľkomesta, keď si nesú so sebou všetko potrebné na gril párty alebo stanovanie, v batohu na bicykli alebo v aute. Po pár dńoch prežitých v divočine v značnom nepohodlí sa vrátia unavení a stresovaní do svojich bezpečných a teplých domovov, kde si znova užívajú všetky vymoženosti technológií.
Nanešťastie, veľká väčšina kníh a príručiek, ktorá sa venuje survivalu, okrem popisu romantického života v divočine zabúda na popis brutálne surového boja o prežitie v tvrdej realite postkatastrofického života. Staré filmy ako MadMax, Postman, Waterworld aj napriek svojim nedostatkom aspoň čiastočne približujú víziu, keď každý je nepriateľ, keď sa bojuje na život a na smrť o fľašu vody, vrece potravín alebo nádrž benzínu. Nikdy nebudete môcť pokojne táboriť v lese bez obáv z nočného prepadu. Nikdy si už nebudete istí, že po návrate z lovu nájdete svoju rodinu živú. Mnohí z vás snívali aj o plavbách na lodi do exotických krajín, keď zanecháte za sebou ubíjajúci svet civilizácie, mnohí snívajú o živote ďaleko od ľudí vo vykúrenej chate uprostred divočiny, ale nezamýšľajú sa nad potrebou vlastniť nástroje a náradie, ktoré nepotrebuje elektrinu, ani ako si vyrobiť oblečenie z ulovených zvierat, zaobstarať si pitnú vodu alebo ako ťažiť drevo na kúrenie.
Okrem toho, na odchod do takéhoto života je potrebné perfektné načasovanie. Určite nikto nechce stráviť v divočine ani deň naviac s tehotnou manželkou, deťmi šomrajúcimi pri každom dlhšom pochode v mrazivom vetre, alebo na neútulnom hausboote s jednotvárnym jedálničkom z rýb. Na druhej strane každý, kto bude otáľať s odchodom príliš dlho po katastrofe, nemusí sa už dostať do svojho cieľa.
Vo chvíli, keď ste sa v svojej mysli dostali do bodu, keď už neuvažujete o pripravenosti na katastrofu len teoreticky, ale máte signály, že stupeň nebezpečenstva vo vašom okolí pomaly a iste rastie a svetové udalosti sa skladajú dohromady ako kamienky v mozaike, vtedy je jednoduchšie aj zamyslieť sa nad alternatívami vášho doterajšieho života. Poďme si zhrnúť doteraz spomenuté možnosti:
- nomádsky, mobilný spôsob života sa zdá príťažlivý, ale je nezodpovedný, preverí vás už prvé zimné obdobie, nie je možné pre väčšiu rodinu byť permanentne v pohybe neznámou krajinou.
- život v menšej survival komunite je zložitý a ťažko nájsť moment, kedy ho treba zahájiť. Takýto spôsob má príliš málo alebo naopak príliš veľa obmedzení. Je veľmi zložité vybalancovať znalosti skupiny: medicína, poľnohospodárstvo, strojárstvo, pedagogika, ťažba surovín, získavanie energie...
- život v odlúčenej chate v horách je náročný na prípravu, obranu územia, tvorbu zásob, nemožnosť utajenia pred aj po katastrofe. Navyše v dnešnej dobe nie je už prakticky možné nájsť časť krajiny, kde môžete prežiť niekoľko mesiacov alebo rokov nespozorovaní, pokojne loviť, alebo pripravovať zásoby.

Všetci, ktorí ste už niekedy premysleli takéto alternatívy, vidíte, že východisko možno spočíva v kombinácii týchto možností. V prípade globálnej katastrofy k tomu pristupuje aj nutnosť výberu klimaticky vhodného pásma pre ďalší život. V ďalšom rozoberieme podrobnejšie výhody aj nevýhody jednotlivých alternatív:

1. Mobilný spôsob života: prichádza do úvahy len pre skúseného jednotlivca alebo maximálne malú skupinu rovnako zmýšľajúcich mladších ľudí. V žiadnom prípade nie je možné viesť takýto život rodine s malými deťmi alebo staršími ľudmi. Tento život obnáša neustále mnohokilometrové pochody divočinou, budovanie a opúšťanie dočasných úkrytov, lov zveri a rýb, prenos ťažkých nákladov so zásobami na vlastnom chrbte, zodpovedajúcu výzbroj a výstroj. Okrem toho dnes je už veľmi ťažké nájsť územie, kde by ste sa mohli slobodne pohybovať, bez obťažovania a ohrozovania menej skúsenými „turistami“ Tí ktorí budú bez zásob, bez skúseností, bez patričnej výstroje , budú utekať ako vy do lesov, kde budú zakladať gigantické ohne na zahriatie, budú strieľať na všetko čo sa hýbe a nebudú váhať zabiť vás z úkrytu pre jednu konzervu alebo spací vak. Uvedomte si, že keď dôjdu takýmto ľuďom zásoby, ich prvou myšlienkou bude zaobstarať si ich hotové od vás za každú cenu. Nakoniec sa ani niet čo diviť, ak im plače v lese dieťa od hladu. Neočakávajte, že vás v takejto situácii zachráni pomoc zvonku. V prípade tejto varianty musíte mať pripravený rozsiahly zoznam vecí na dlhodobé prežitie v divočine: zásoby vody, jedla, náradie a nástroje, zodpovedajúce oblečenie, zbraň na lov, prostriedky na prípravu pitnej vody, založenie ohńa, vybudovanie úkrytu pred počasím....pravdepodobne ste onedlho mŕtvi. Keď bude každý váš pohyb v lese otázkou života a smrti, keď prasknutá vetvička pri chôdzi, dym z ohnišťa alebo výstrel, drobné zranenie alebo uštipnutie hmyzom môže byť príčinou vašej záhuby, dobre si premyslite túto možnosť. Ak samozrejme ste bývalý člen špeciálnych jednotiek, máte istú šancu. Inak ste mŕtvi.
2. Život v menšej , vopred pripravenej survival komunite: Zatiaľ v Európe nie je tradícia budovať farmy a spoločenstvá survivalistov, organizovať nákup techniky, zásob a stavať obydlia pre takéto skupiny mimo miest, tak ako to bolo zvykom počas obdobia studenej vojny v USA. U nás sa občania spoliehali na kryty civilnej ochrany a prostriedky ktoré im poskytne štát. Lenže dnes je už situácia iná a nedá sa pred ňou zatvárať oči. Nikto vám už dnes neposkytne plynovú masku, ochranný odev alebo vás nezavolá do krytu. Nikto vás nebude v prípade rozsiahlej katastrofy dlhodobo živiť. Štát sa zbavil tejto zodpovednosti a občan sa musí starať sám. Obávam sa len, že dnes väčšina občanov popri starostiach o základné prežitie nemyslí na ešte horšie udalosti, ktoré môžu nastať. Kto je dnes pripravený na zemetrasenie, niekoľkodňovú snehovú búrku alebo hurikán v Európe? Po odoznení najhoršieho chaosu sa aj malé izolované usadlosti v prírode čoskoro stanú terčom tých, čo budú opúšťať nefunkčné mestá, čo si budú myslieť, že je u vás doma dostatok zásob vhodných ku krádeži na prečkanie najhorších dní, kým príde pomoc od štátu. Lenže ona nepríde. Obraňovať za takejto situácie svoju vidiecku usadlosť bude len otázka dostatku munície a bojaschopných mužov. Váš stres za takejto situácie bude smrteľný. Každý chybný krok pri prieskume okolia, zlomený nôž alebo sekera pri rúbaní dreva sú smrtiace. Obrábať za takejto situácie záhradu, keď môže na vás kedykoľvek zaútočiť zdivočelý pes alebo človek, je nemožné. Kto z vás je pripravený sadiť zemiaky s puškou na pleci, ďalekohľadom skúmať každých 5 minút okolie a v noci strážiť úrodu? Netreba podceňovať ani kardinálnu otázku vopred pripravených zásob – musia obsahovať potraviny najmenej na jeden rok pre všetkých obyvateľov, zdroj alebo zásoby pitnej a úžitkovej vody, sadenice na zasiatie ďalšej úrody, zbrane a muníciu na lov, nástroje na obrábanie pôdy a ťažbu surovín... Nekonečný zoznam. Ak si zvolíte túto jednoduchú variantu odpovede na otázku prežitia po kolapse a nie ste dlhodobo vopred na ňu pripravení, ste mŕtvi.
3. Život v menšom mestečku alebo na dedine ďaleko od väčších miest: Toto sa môže javiť ako najvýhodnejšia varianta možnosti dlhodobého prežitia po katastrofe. Takáto komunita môže mať dostatok zásob, dostatok výrobných prostriedkov na pestovanie potravín, sadenice pre budúcu úrodu, dostatok ľudí rôznych povolaní potrebných k prežitiu: lekári, automechanici, učitelia, elektrotechnici, farmári, policajti.... iste bude pre všetky tieto skupiny problém pracovať bez kontaktu s vonkajším svetom, bez dodávok elektriny, vody a paliva, ale ich šanca na prežitie je v porovnaní s mestom mnohonásobná. Drobná obec alebo mestečko s 2000-4000 obyvateľmi je po analýzach najlepším miestom pre dlhodobý postkatastrofický život, má spravidla dostatok prostriedkov, ľudských zdrojov, zásob a vybavenia. Najväčším problémom tejto varianty je čas zapojenia sa do takejto komunity, aby sa na vás nedívali ako na prišelca a útočníka, keď sa tam objavíte. Aj tam sa určite objavia rušivé elementy, drobní zlodeji a násilníci, ale nebude ich určite viac ako je nábojov v zásobníku vašej pištole. V každom prípade sa dá takáto komunita aj najlepšie brátiť pred prišelcami zvonku Problémom môže byť príprava takejto komunity na život mimo civilizácie, lebo dnes ešte zďaleka nie každý je „survival minded“ a často sa ľudia dívajú na „znamenia doby“ okolo seba veľmi ľahkomyseľne. K zmene môže prispieť snáď aj zamyslenie ako je toto...

Času a priestoru je málo, a preto už len zhrnutie:
Akékoľvek survival hnutie má zmysel len vtedy, ak sa jedná o „menšie katastrofy“ , ktoré postihujú niekoľko štátov alebo menší kontinet, napr. o rozsiahle záplavy spôsobené zdvihnutím hladiny morí, zničenie iného kontinentu ako Európy dopadom menšieho asteroidu, rozsiahle kontinentálne zemetrasenia, celosvetovú ropnú krízu 2007-2015, istá šanca na prežitie tu je. Ale ak sa bude jednať o dosiaľ nevídané víchrice 400 -700 km/h spôsobené spomalením rotácie zeme, ohnivé a elektromagnetické búrky a vlny tsunami 200-400 m vysoké, ktoré vymažú z povrchu celé štáty po presune magnetických pólov Zeme alebo po blízkom prechode NEO (Near Earth Object) vo vesmíre (očakávame už v roku 2029 a 2036 !!) , prípadne o niekoľkoročnú nukleárnu zimu bez slnka a tepla po možnom konflikte USA-Irán-Izrael-Rusko-Čína, alebo o masový exodus desiatok milónov ľudí zo severu aj juhu do oblastí strednej Európy v dôsledku globálneho ochladenia, tak v takomto prípade je aj tvoja šanca na prežitie minimálna a zostáva už len pomodliť sa a prežúvajúc poslednú konzervu v svojom survival úkryte pozorovať pomalý zánik civilizácie , tak ako ju dnes poznáme (TEOTWAWKI - The End Of The World As We Know It)

12:33 pm, April 18, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Chci ještě jednou zdůraznit, něco o pozitivním myšlení (nebo spíš o opaku, který z těchto stránek a komentářů přímo čiší). Cokoliv si přestavujete, že se může stát, se také velmi často stává. Proto se např. doporučuje říkat dětem "Drž se" místo "Nespadni" ... skuste to, funguje to.

Dalo jsem si práci sezbírat přestavy, jaká společnost by situaci po ropném zlomu zvládla....
Výchozími podmínkami je trvale udržitelné hospodaření (tj. takové, díky kterému se kvalita půdy minimálně nezhoršuje, ale spíše zlepšuje) bez použití fosilních paliv a chemie. Cílem by mělo být s přírodou souznít a ne s ní bojovat. Důležitý je návrat ke kořenům, protože spoustu negativních tendencí, které tady popisujete je přímým důsledkem pocitu odcizení a zoufalosví. Těmi kořeny by mohli být naše původní Slovaké/Keltské obyčeje. Slované i Keltové žili dlouhá tisíciletí v souladu s přírodou (trvale udržetelně) než přišel "pokrok" spolu s křesťanstvím a pokácel tradiční svaté háje a lesy. Teď jen globalizace dokončuje dílo křesťanství v jiných částech světa (Amazonie, Indonésie,...). Toto znovuvytvořené pouto s přírodou podle mě bude silnější než nějaká puška (proti které vždy může přijít více pušek, nebo kulomet, nebo dělo,...), i když nevylučuju, že po určitou dobu budou i pušky potřeba. Rozhodně to ale není můj 1. plán.

Stromy rostou dlouho, takže čas začít je právě teď.
Společenství má vždy větší šanci než jednotlivec.

3:46 pm, April 18, 2007  
Blogger Thon Taddeo said...

Elaborát p. Jandy jsem shodou okolností četl asi před 3 dny a je to z mého pohledu bezobsažné. Zcela se vyhnul konfrontaci s Hubbertem - správně predikovaný peak USA, faktu, že přes 50 zemí (producentů) je prokazatelně za zlomem těžby, že dekády zaostávají nové nálezy za spotřebou ....... - vytváří si tam vlastní premisy a ty potom obhajuje.

Velmi se to podobá pseudoargumentaci odpůrců globálního oteplování.

Celá prezentace obsahuje jen minimum údajů a končí závěrem, že zdroje energie jsou nevyčerpatelné a zásoby ropy, prý vystačí při dnešním stupni spotřeby na 5000 let (Janda by asi byl schopen takto "vyargumentovat" i hrozící zhasnutí Slunce tím, že jinde přece je sluncí spousta a trh a technologie nám určitě nějaké dodají).

Spotřeba ale samozřejmě v růstové kapitalistické ekonomice musí stoupat, i při velmi skromném růstu spotřeby 1,5% ročně budeme potřebovat za 46,66 roku 2* více ropy než dnes. Při růstu spotřeby 2,5% ročně se toto číslo snižuje na 28 let. To znamená spotřebu 170 000 000 barelů denně - 62 miliard bbl. ročně v roce 2035 (2054). Když započítáte pokles současných polí, musela by být do systému přídána ropa v objemu 125 000 000 bbl. denně - při poklesu starých polí o 40 000 000 bbl./den do roku 2035 (2054). Toto je z mého pohledu naprosto nereálné.

Várování před ropným zlomem jako nebezpečné levičácké ideologii je kapitola sama pro sebe. S politikou ať jde každý ..... .

Jak jsem řekl, dům, studna, atd. nám mohou být užitečné ve chvíli těžké ekonomické krize, kdy je nezaměstananost v desítkách procent, zásobování vázne, ale jakž takž existuje, stejně jako existuje - i když v oslabené a pravděpodobně represivní formě stát. V případě die off je to bezpředmětné a v zásadě platí závěry Života po katastrofě a v takové chvíli klesá životnost každého velmi prudce - třeba i příslušníka spec. jednotek. To už je čirý darwinismus s veškerou svou (hnusnou) brutalitou. Na to už se připravit podle mě moc nelze. To se řeší z hodiny na hodinu, z minuty na minutu a ze sekundy na sekundu.

6:53 pm, April 18, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Připadá mi, že pan Janda tak nějak opisoval od Lomborga-zásoby ropy na 5000 let, no není se čemu divit když je to v LI takovej oblíbenec. Hodně štěstí!

10:42 pm, April 18, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Z hlediska zajištění elektrické energie pro přechodové období (necheme se hned zříkat některých technologií typu světlo, praní prádla, rádio/CD, PC+internet, ... ale zároveň nechceme být závislí na drátech od ČEZu) by mě zajímalo, jestli někdo z vás nemá zvládnutou technologii Stirlingova motoru, nějaké trvale udržitelnější baterie než jsou autobaterie. Kdyby někdo měl zvládnuté jímání bioplynu z kopmostovacího záchodu nebo kompostu k dalšímu využití např. pro stávající 2 plotýnkové propan-butanové vařiče, tak by nám to taky pomohlo. Děkuji john.hou@seznam.cz

8:33 am, April 19, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Predovsetkym vdaka za web, ktory uz navstevujem 3. rok.

Dovolil by som si do diskusie dodat niekolko informacii a navrhov:

Autorovi (a urcite aj dalsim) isto neuniklo, ako sa v poslednom obdobi snazi USA umelo znizovat cenu ropy cez ropu WTI (jej cena je vyrazne nizsia ako napr. BRENT, avsak jej likvidita je v podstate ziadna). Okrem toho su viditelne vyslovene manipulacie na trhu so zlatom a kurzom EU (ak si napr. porovnate grafy, vidite jasne zasahy - vid ako priklad potvrdeny zasah NBS - http://finance.yahoo.com/currency/convert?from=EUR&to=SKK&amt=1&t=3m a porovnat ho so zasahmi € vs $)

Cize nieco sa uz naozaj deje.
Je mozne, ci zvysenie cien, recesia v USA atd. na cca 2 - 3 roky poskytnu tzv. oddychovy cas na lepsiu pripravu (klesnu napr. ceny niektorych nehnutelnosti, mnozstvo ludi pride o pracu atd.) pred naslednym kolapsom.

Mal by som preto pre autora webu navrh - ak je mozne vytvorit "sekciu" napr. podla aktualnych krajov), kde by sa mohli davat dokopy "spriaznene duse", ktore pocas najblizsich 2 - 3 rokov dokazu spolocne dohodnut a vybudovat urcite "ostrovy" na prezitie (ciastocne utajene pred sirokou verejnostou, aby neboli ako prve na rade).

Predpokladam totiz, ze tento web cita a suhlasi s nim mnoho "obcanov", no isto - ako uz odznelo v diskusii - zistuju, ze sami a naviac s rodinou a malymi detmi - dlhodobo nemaju sancu. Sancu maju len pripravene skupiny 100 - 1000 ludi, ktori dokazu organizovane zaujat cast uzemia vhodneho na prezitie pocas najrusnejsich cca 5 - 10 rokov.

Takychto uzemi moze byt v byvalom CSR viac - napr. Sumava, Javorniky, Beskydy, Mala a Velka Fatra ... - zaujemca si bude moct vybrat podla preferencii a skupina sa dohodne, ci ho prijme a ake mu pripadnu ulohy ...

Spolocne tak mozeme zvysit sancu na prezitie do noveho obdobia, kedy si bude clovek ovela viac vazit zivotne prostredie. Ovsem, to len za podmienky, ze veci nepojdu tym najhorsim smerom - vtedy je mozno byt medzi prvymi v nekonecnom rade vyhodou ...

Vsetko dobre zodpovednym.
naslinux@gmail.com

11:49 am, April 19, 2007  
Anonymous Anonymous said...

ty bys ma rozosmial - chceš utajené "krajské výbory" koordinovat přes web? :D Zapomeň, to odporuje všemu zdravému rozumu psychologie krizových scénářů a zcela komicky by to neslo veškeré negativní prvky dosavadního rigidního nemotorného establishmentu, proti kterému se celkem logicky ozývá sílící remcání. Lidi, kteří se hledají, se včas potkají :)) A pokud krizový vývoj ukočíruje establishment nikoli cestou kolapsu (aspoň v naší civizační části světa k tomu nemalý kulturní potenciál je) pak samozřejmě klobouk dolů a netřeba vyvíjet překotnou hysterii.

1:26 pm, April 19, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Zdravím! Mám podobný názor jako ten človík nade mnou, to že se na něco připravuji nesmí u mě ve vsi nikdo poznat, jinak v případě krize budu první na ráně kdo bude okraden! Bydlím na vsi s tak sto obyvateli a pár kriminálníků se tam najde.
Ono se řekne komunita, jenže to by museli být lidé podobného smýšlení jako já, tzn. koukat trochu do budoucna a ne žít na dluh či ze dne na den. A jak tak koukám kolem sebe, takových tu můžu napočítat na prsty jedné ruky. Jako než se v krizi spoléhat na takové nevypočitatelná živly, to budu dost přemýšlet jestli se nepřidám k nějaké bandě, tam alespoň vím na čem jsem.
No doufám v to, že lidé co se hledají se včas najdou.
Jinak ještě k těm domům, doporučil bych natřít všechny trámy takovou chemikálií proti dřevokaznému hmyzu a houbám, kupte si ji v zelené barvě, ať víte co už je natřené, stojí to pár tisíc ale účinnost je na desetiletí! Potom nějaké náhradní křidlice a hřebenáče také nejsou od věci, ani nemusí být nové, totéž platí o lanech a napínácích, běžte se podívat do kovošrotu- občas se tam najdou užitečné věcičky:-)

7:31 pm, April 19, 2007  
Anonymous Anonymous said...

To OTHER:

Prepac, asi som sa zle vyjadril ...

Mal som na mysli - trochu zjednodusene - tento postup:

1. Clovek dospeje do urciteho stadia poznania a veci chce riesit co najviac civilizovanym sposobom

2. Bude hladat informacie, kontakty, proste cokolvek, kde sa dozvie viac

3. Narazi na tieto stranky, kde budu uz odkazy na vznikajuce komunity

4. Bud sa k nejakej prida, alebo si zalozi novu (napr. ak su aspon 10)

5. Komunita, ku ktorej sa bude chciet pridat, bude mat na tejto stranke len strucne info - nejake "stanovy", oblast kde planuju zit (napr. "vhodne pre ludi z Brna a okolia") kontakt a pod.

6. Zaujemca im moze poslat svoje / pozadovane udaje, dohodnut stretnutie, suhlasit so stanovami ... a komunita rozhodne, ci ho prijme.

7. Ak ho prijme, prideli sa mu cast dohodnutych uloh a pripravy mozu zacat

Nezda sa mi to nicim hystericke, je to trvalo udrzatelne a v najhorsom ma clovek aspom moznost vcas spoznat ludi podobneho zmyslania. A ked bude (pravda, nemusi byt) zle, bude pripraveny. Ak vsetko pojde dobrym smerom, bude obohateny o novych priatelov a zazitky.

Lebo sorry, ale osobne si myslim, ze vsetci, co sa spoliehaju, ze najdu chatu, kde si nanosia zasoby a opevnia sa, su uz vopred tercom. Organizovanym bandam o 10 - 100 ks dlho odolavat nebudu. Na druhej strane slusne zorganizovana komunita s dostatocnym poctom clenov uz moze skor prezit.

Lepsie? :-)

naslinux@gmail.com

8:18 am, April 20, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Pozn. to Jirik) Chemikálie proti dřevokaznému hmyzu je trvale neudržitelná.

Objevil jsem ale knihu Ervín Thoma, "... viděl jsem tě růst" pojednávající o přirozené ochraně dřeva "správného okamžiku". K dostání např. v knihkupectví Dobra Bednářová v Celetné ulici v Praze.

V Rakousku existují dřevostavby staré 200 a více let. A tehdy žádné impregnace nebyly!!! ... něco podobného se tradovalo i u nás, ale na rozdíl od Rakouska se tyto prastaré dovednosti ztratily.

8:37 am, April 20, 2007  
Anonymous Anonymous said...

to anonymous said:
ne, ne, ne, ne. Neuraž se, to je představa: přihlásím se do spolku zahrádkářů, včelařů, cvičitelů aerobiku, chovatelů psů, pěstitelů bonsají... Chtěj nebo nechtěj, až ti a tvé rodině z neudržitelných životních podmínek půjde do úzkých, budeš muset obejít v paneláku, ulici, ev. na vsi sousedy a poprosit je, jestli neví někdo, kde se sežene chleba, protože mají děti hlad, oni ti řeknou, že chleba to oni neví, ale tam a tam je k mání mouka a ten a ten ví jak se to peče , až ti začne bolet zub, tak nejodvážnější zámečník v ulici se odhodlá trhat zuby a o tobě se dozví, že třeba umíš zabít a rozbourat prase a začnou tě otravovat. To je základ komunitního jednání, které funguje v určité latentní formě už dnes. Pokud někdo nebude chtít shnít, bude muset se zapojit. A to doma, nebo tam kde bude. Myslím, že stanovy budou nepsané, kdo s ostatními nevyjde, bude prostě muset odsud utéct jinam. Ono to latentně funguje už dnes, proto není třeba plašit, ale v případě selhávání struktur tahle aktivita zvýrazní.

Rozhodně tě ale neodrazuju od tvých nápadů, jenže to bude a zůstane zájmová parta a ne komunita na pokraji apokalypsy :))

A vzkaz TT: Za to, jak se ti rozběhla diskus, bys měl bacit nějaký šampáňo a rozlít po keyboardu :))

8:55 am, April 20, 2007  
Anonymous Anonymous said...

zivot po katastrofe 2. pozdravujem dalsieho kolegu zo SR pod znackou anonymous.
Suhlasim s TT i niektorymi nazormi tu prezentovanymi. Mnohi, ktori trochu rozmyslaju, skutocne vidia ze politicke, vojenske a socialne udalosti vo svete sa pekne skladaju ako kamienky v mozaike. Europsky multikulturaliznus a potlacovanie patriotizmu, otrepane , ale skutocne slova o strete civilizacii (ale skor o strete ekonomickych zaujmov, aj ked ja skor tzv. islamsku hrozbu vidim v rovine populacnej, ako vojenskej) , vyvoj v USA (odpocuvanie, Patriot Act, ekonomiku prakticky drzi nad vodou len valecny priemysel - to je uz len parodia na demokraciu), spajanie Ruska a Ciny, nova studena vojna (sledujte temu PR zakladny v Cechach), starnutie obyvatelstva Europy atd, atd., posilnovanie represivnych aparatov v krajinach EU, arogancia politikov, ktori si myslia, ze budu vcas za vodou - to vsetko potvrdzuje slova autora povodneho clanku. Ale panove, nemyslite si, ze v kritickych situaciach budete mysliet na pouzivanie "trvale udrzitelnych naterov" - to je naivna predstava. Vy aj ja pouzijete bohuzial VSETKY prostriedky na to, aby ste zabezpecili svoje vlastne prezitie. A prosim vas nezatvarajte pred tym oci - ano, aj vy budete pouzivat nasilie, zbrane v mene vlastnej rodiny. Ti ktori tu hovoria o spravodlivych komunitach plnych mieru a vzajomnej pomoci - tohto sa uz nikdy a nikde nedockate. Este raz - opustite prosim romanticke predstavy o zivote v horskych chalupkach a pripravte sa na najhorsie. Zite odteraz dvojitym zivotom: chodievajte pravidelne do prace,do skoly,bavte sa s priatelmi. Ale popri tom sportujte, kupte si zahradku, pripravte si aspon minimalne zasoby pitnej vody a trvanlivych potravin, zabezpecte si zbran. A hlavne sa pripravujte mentalne na zmenu vasho doterajsieho zivota, lebo coskoro uz nic nebude take ako to poznate. Hodiny tikaju. A tikaju rychlo.

9:12 pm, April 20, 2007  
Anonymous Anonymous said...

zdravím uvědomělé přežití-lačné kolegy.
po přečtení článku (nemám, co bych mu vytknul, krom čárek za přívlastkovými větami) a příspěvků mám z toho dost naděláno. o zlomu vím krátce, taky jsem o tom mluvil s pár lidma a oba si to nechtěli připustit. jsem teď ve fázi rozhodování, co s tím udělám (asi, jak už bylo řečeno, můžu ztratit všechno nebo naopak malicherně málo, takže začínám s prozatím "méně obtížnými" body příprav).

jak tak čtu, kolik má kdo polí a studní, tak se mě zmocňuje depka. protože bydlím ve městě a živím se tím, co bude v následujícím období s prominutím k hovnu (počítače, film&video). a nezdá se mi, že by v případné komunitě byl užitečný někdo, kdo neumí pěstovat obilí, rvát se nebo střílet.

je hodně nepříjemné ale jasné, že krize postihne každého na této planetě (jakkoli bohatého), kdo využívá cokoli z ropy nebo co s ní souvisí (od benzínu přes plasty, hnojiva, potraviny po energii). současně se sbíhají další zlověstné křivky a to stárnutí populace (která to má v případě těžké katastrofy prakticky za sebou), globální oteplování, výkyvy teplot, sucha, hurikány, mizení druhů (anti-diverifikace) a další důsledky centralizované zemědělské výroby a působení člověka na krajinu; a (neméně významné) globalizace a konzumerismus v planetárním měřítku, kdy nadnárodní korporace v dosud nebývalé míře oslabují úlohu státu, diktují si podmínky a vymáhají si svými možnými výrobními kapacitami a pracovními místy úlevy, daňové prázdniny apod. Když k tomu přidáme, jak jsme (lidstvo) se rozmnožili a jsme kriticky namačkaní v betonových "králíkárnách", máme ohromnou spotřebu (potravy), kterou si z až 98% (jako tomu je v USA) nezajišťujeme sami, a navíc to, že Čína (1.5 mld) a Indie (1.05 mld, [btw. Ind má 30x menší spotřebu než Američan]) nastupují cestu k rozvoji a větší spotřebě všech zdrojů, dává to všechno dohromady výbušnou směs. a jedno je jisté jak smrt - "po ropě" tu bude skutečně nový "světový řád".
v něm budou dominovat zloději a vrazi bez nejmenšího slitování. změní se toho tolik, kolik se toho ještě nikdy nezměnilo - těžko odhadovat, protože není s čím srovnávat. v počátečním zvyšujícím se sešupu se bude velmi chaoticky měnit momentální ekonomická převaha korporací, ohlašujících, že přišli s něčím, co "zcela nahradí ropu" a všem to (za patřičný poplatek) poskytne. potom přijdou ozbrojené konflikty a další války (kromě těch, co už jsou). (zpráva o "doprovodu armády" k převzetí Mexických nalezišť, je pro mě znamením, že začala další fáze, která bude bohatá na spekulace, akumulování zásob a zákazů a protestů proti nim). otázkou je, jak se s tím vyrovná (křehký) výzkum. šokem, ale do určitého času vlastně dobrým řešením, bude vyhlášení přídělů benzínu (potraviny na sebe nebudou dlouho čekat). může se stát, že se lidé vzbouří proti zkostnatělým vládám, které nebudou schopné prosadit občanům stávající úroveň blahobytu, nebo je prostě začnou ignorovat. v případě katastrofy se ztrátou spojení na vzdálenosti větší, než může člověk urazit po svých, mohou vlády i vlastně celé státy zaniknout, s tím, jak vše přejde pod komunity. nakonec se dočkáme totální změny hodnoty a priorit každého člověka. vlastně v to doufám, protože věřím, že k lepšímu. (i když... se toho pravděpodobně nedožiju.)

trošku odbočka: Neff napsal román 'Tma', kde rozebírá, co by se stalo, kdyby najednou z neznámého důvodu přestala fungovat elektřina. Dospívá k závěru, že by se lidstvo prostě vrátilo do doby před ní (se stávajícími znalostmi). V případě ropného zlomu to může být to samé. Detailem je, že před ropným věkem na Zemi bylo 1.7 mld lidí. hmm...

4:11 am, April 21, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Myslim ze tak zle to nebude, energii si umime vzit z jadernych elektraren, ktere celkem snadno postavime, a samozrejme se hodne uskrovnime...

2:13 pm, April 21, 2007  
Anonymous Anonymous said...

NEŠÍŘÍTE TAKHLE NÁHODOU ZBYTEČNOU PANIKU?

6:00 am, April 22, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Ropný zlom - obavy jsou na místě, ALE....
Dobrý den,
Články pravidelně čtu a když jsem viděl že se zde na diskusi rozproudila debata tak jsem si nemohl odpudtit také něco naťukat.

Především bych chtěl říct že ropný zlom někdy nastane (pokud už nenastal) - tedy pokud se abiogenní teorie vzniku ropy nakonec neukáže jako ta správná teorie :) Ovšem i tak by zřejmě někdy v budoucnu hrozila recese díky vyčerpání "nynějších" zásob.
Ropa tak jak ji dnes známe je vskutku hybnou silou celosvětové ekonomie - tedy zároveň s dalšími energetickými surovinami. O úplném nahrazení můžeme vést sci-fi diskuse ale pro nejbližší dekády jsou bezpředmětné - ropa je zatím tou nejschůdnější surovinou. Dnes se jí těží poměrně dost a poptávka roste je ale tažena růstem ekonomik - především USA, Čína, Indie...EU žádný závratný růst nemá. Nevypouštěl bych proto otázku vlivu poklesu ekonomického růstu na pokles poptávky - vlivem vysokých cen ropy (respektive převisu poptávky nad nabídkou) dlouhodobě vysoká cena nad 80USD by jistě měla vliv na pokles poptávky, rovněž by se spustily mechanizmi které by v horizontu např jedné dekády spustily spracování nyní méně vhodných zdrojů ropy jako jsou písky a břidlice. Toto by se samozřejmě dělo na pozadí probíhající recese Která by samozřejmě měla zásadní vliv snížení životní úrovně, ale také by spustila skutečně funkční energeticky úsporné koncepce států .....přemýšlet o OZE jako o záchraně je nesmysl rovněž sci-fi náhrada ropy např za vodíkové hospodářství v míře jaké jí spotřebováváme dnes je nesmysl, ale koncepce která by počítala s velkými úsporami, která by počítala s racionálním nasazením OZE popř vodík MHD (ovšem obávám se že v době recese by na vodíkové experimenty tohoto typu nebyly finance) nebo nasazení plynu popř těžba metanu....Tzn nasazení kombinace energetického mixu v nouzovém fungování státu.
Recese jsou součástí ekonomie jsou ozdravné, ale za jistých okolností mohou být pro fungování dané společnosti devastující, ovšem né v tom smyslu že by zničili obyvatelstvo - spíše nabourají a zničí doposud zaběhnuté fungování dané společnosti. Taková resece se nám tu tvoří ale nemyslím si že by průběh takové recese absolutně zboural státní zřízení a vyvolal všeobecnou anarchii - spíše si představuji přetransformování ve více fukční aparát....ale lidé jsou do jisté míry závislý na státním zřízení tudíž si myslím že jistá centrálně přijímaná rozhodnutí pod nálepkou stát prostě i v době recese budou. Samozřejmě že ono hledání správného energetického mixu může v různých krajinách probíhat různě - krvavá povstání proti autoritářským režimům budou reralitou (myslím tím možný vývoj v Číně popř v USA) když né krvavá tak minimálně pouliční nepokoje, které někde samozřejmě mohou přerůst v občasnké války (především tam kde jsou lokalizovány energetické suroviny) Mohou také vzniknout otevřené konflikty většího rozsahu , toto všechno se může stát a mnoho dalších kombinací ovšem jak se říká život jde dál :) já vím trochu cinické ale je to tak...prostě si myslím že nic není tak černé nebo bílé....život je vždy černo-bílý a to zřejmě bude platit i o dopadech ropného zlomu - nesnažím se nějak zlehčovat důsledky ropného zlomu spíše se snažím mírnit zde uváděné úvahy a z toho plynoucí stress.
Každopádně všechno co může pomoci k snížení energetické náročnosti Vaší domácnosti je účelné provést. Zde zmiňované zateplování stávajících objektů hodnotím za nezbytné. Jiná situace je pokud máte dostatek financí na stavbu vlastního domu - zde doporučuji jakožto hlavní faktor k posuzování projektu spotřebu celkové primární energie. Dnes se už prosazují i nízkoenergetické domy na klíč - běžně inzerované - taková spotřeba je ale v době recese stále poměrně vysoká proto bych doporučoval se poohlédnout po pasivním standardu PD-pasivní domy a nebo pokud Vám to soused povolí :) i po nulovém domě (realizované stavby rodiných domů se vyznačují typickým "zakopáním") Nebo pokud máte finance na aktivní prvky tak bych šel do plusového domu, ale spíše bych volil nulák a zařídil bch ho na vyšší živ úroveň. Ještě se snad zmíňím že pořízení PD je dle něktzerých studií stejně nákladné jako pořízení domu o cca stejných prostorových parametrech vystavěného z "klasických" materiálů a technologií. Zateplit stávající dům na PD standard lze ale né vždy.
Také snížení spotřeby el.energie v domě je velice přínosné. A pokud to podmínky dovolují + soused nemá blíže jak 50m od vašeho lokalizovaného praveme již vyvrtanou studnu hned bych se pustil do vlastního vrtu. Dlaší přípravy v podobě nakoupení potravin které lze uskladnit bych nechal na zvážení každého z Vás.
Jinak zbraň si zatím pořizovat nehodlám :)

Přeji trochu realistického optimismu :) Zdraví Vás Dragon

12:36 pm, April 22, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Vlastní studna je investice tak 100 tisíc a pro lidi, kteří bydlí na kopci (jako já) a spodní voda tu není, to nic neřeší. Pokud budou horka a sucha, jak se letošní rok už rýsuje, i studny, které vodu mají stejně vyschnou. Další věc je zdravotní nezávadnost takové vody. Zásoby vody v nádržích nebo lahvích - tudy také cesta nevede, maximáně velmi krátkodobě, tak 3-7 dní, pak se voda zkazí a můžete ji vylít. Pokud by skutečně měla nastat globální apokalypsa, asi bude nejlepší se pomodlit a umřít. Ale tak zlé to určitě nebude. Máme jádro, vodní elektrárny, nikdo z bohatých nemá zájem na anarchii a destabilizaci. Podle mě to ukočírujeme, ale životní úroveň se oproti dnešku sníží, to je zřejmé. Užívejte si proto posledních několika let kapitalistického blahobytu a vychovávejte děti ke skromnosti, ale nebojte se návratu středověku :-) Zdraví Junior

5:51 pm, April 22, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Až na TT se docela zapomíná na existenci frakčního rezervního bankovnictví jako generátoru fiat (nekryté) měny. U většiny nejdůležitějších měn stojí za jejím vydáváním a kontrolou soukromé banky. Jak známo krize a chaos jsou výborné příležitosti k zisku - zejména, když ji můžete podpořit nějakou tou spekulací.

Ropný zlom a o trochu méně energie z jednoho energetického zdroje, v situaci, kdy ostatní zdroje fungují sám o sobě neznamená nic.
Ve spojení s fiat měnou to už taková pohoda není.
Každopádně to, co po recesi a později krizi zůstane je závislost mas na energetických, vodárenských, telekomunikačních a dopravních sítích. Na přídělovém systému, zdravotniství, podporách .... ZÁVISLOST. Je-li někdo na něčem závislý, tak je to právě ta příležitost pořádně vydělat - to zná každý drogový dealer. Nejlépe na opakujících se pravidelných dávkách.

Hledejte nezávislost, ne izolaci.
Nadnárodní korporace a státy nebudou nadšené vaší nezávislostí na nich - nespoléhejte na jejich řešení. Soběstačnosti (nezávislosti) lze z 99% dosáhnout v rámci vesnice (komunity o cca 200-400 osobách). Příroda je schopna poskytnout lidem vše co skutečně potřebují. Je potřeba s ní souznít, ne s ní bojovat. Nepřijde to ale samo, je potřeba se připravit. Informace a postupy k tomu existují, ale zatím jsou roztroušeny. Je potřeba je posbírat, vyzkoušet a následně předat dál. Pár dílčích jsem tu už zanechal. Kdo chce se může přidat.

9:49 am, April 23, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Veci pujdou z kopce. Urcite se aktivuji dnes nevyuzivane zdroje/alternativy ke zmirneni nasledku ropneho zlomu. Takze nejaky razny kolaps neocekavam, spise plizive zhorsovani. Jeste nez jsem vedel o ropnem zlomu tak jsem barak koncipoval pokud mozno co nejvice samochodny protoze jsme z podhuri Sumavy. Kotel a rozvod teple vody na samotiz umoznuje vytapeny bez elektriky, v pripade kolapsu kotle mame zalozni kamna na drevo, studna je uvnitr baraku (nehrozi znecisteni saboterem). Zasobu dreva prubezne udrzuji na 2 roku dopredu. Muzu si nahodit vojensky generator elektriny, druhym rokem zatepluji.
Mojim snem by byl kotel na drevo se Stirlingovym motorem, ohrivani motoru v kotli a chlazeni vodou do topeni, pak budeme skoro zcela samochodny i co se tyce dodavek elekriny!
Velmi bych jsem uvital jakekoliv informace o moznosti poridit stirlinguv motor, idealne rovnou s kotlem.

11:52 am, April 23, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Známej má plány (za 100 Euro) na takovýto Strirlingům motor. Nikdo z nás není stojař. Momentálně se hledá někdo, kdo by dokázal udělat prototyp. Pokud budeme úspěšní, tak dám vědět. Důležité bude, jak se podaří srazit náklady z Německých cen (cca 200 tisíc za 1/2 kW), které jej zatím činí nepoužitelným (tj. víc než za zbytek domu).

12:13 pm, April 23, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Stirlingův motor
Mno myslim že kogenerační jednotky vhodné pro RD budou za "rozumné ceny" (nutno započítat návratmost) zanedlouho k mání i na trhu v ČR, nechci Vás odrazovat od kutilských záměrů, ale přecijenom bych raději šel do prověřeného výrobku s vyšší účiností - tudíž ještě chvíly počkal.
http://www.stirling.cz/stirlinguv-motor-tedom.html

Zdraví Vás Dragon

1:15 pm, April 23, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Vím o tom. Bohužel Strirlingům motor od Tedomu je v konfiguraci spalování zemního plynu s výstupem tepla a elektrické energie. Tj. pro mé potřeby je to nevhodné (jeden chybějící zdroj se nahradí druhým chybějícím). Zemní plyn by šlo nahradit bioplynem (jímání bioplynu je další technologie, kterou by bylo dobré zvládnout - je to zbytečně unikající energie). Místo jedné technologie tu ale už máme 2 a velký otazník ohledně množství vyprodukovaného bioplynu.... Snahu oceňuji - hledej dál.

2:59 pm, April 23, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Tedom take znam, ale myslim ze je to pro mne nevhodny. Konec koncu ja ani nepotrebuji nejakou uzasnou ucinnost stirlingova motoru, protoze stejne to bude z energetickeho pohledu vsechno pod jednou strechou a elektrina ze stirlinga by byla jaksi navic, jinymi slovy i malo ucinny stirlinguv motor by mi mozna jeste zvysil ucinnost kotle na drevo. Kotel ma maximalni vykon 25 kW, kdyby stirling produkoval 1 kW elektriny tak na bezny provoz v domacnosti to staci.
Velky zrouty pres 1 kW (rychlovarnou konvici a sporak) muzou nahradit zalozni kamna na drevo. Mame usporne zarovky a cerpadlo ve studni by to utahlo.
Stirling je nenarocny na udrzbu, tichy, ve sve podstate genialne jednoduchy. Vidim ho zkratka jako dost vhodny pro moje ucely.

3:44 pm, April 23, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Mno myslim že stirlingův motor pro tuhá paliva na sebe nenechá dlouho čekat. Ale radost z kutilství Vám brát nehodlám.
Před nějakou dobou jsem četl podobně laděný dotaz - autor měl tuším už nějaké první pokusy za sebou - článek jsem četl na Biomu.cz ale už si zaboha nevzpomenu jaký byl název, zkoušel jsem zpětně najít ale po chvíli jsem to vzdal - zkuste se tam poohlédnout.
Zdraví Vás Dragon

6:12 pm, April 23, 2007  
Anonymous Anonymous said...

raději doplním přesnou adresu, jaksi jsem link skloňoval což by mohlo vést k mílce :)http://biom.cz/

Zdraví Vás Dragon

6:16 pm, April 23, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Až to přijde, tak se z toho stejně všichni poserete.

2:24 pm, April 24, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Dej na stránky svuj mail, potreboval bych se na neco zeptat. Zajimam se o ten ropny zlom jiz asi 2 roky. Zpocatku jsem to dost zral, ale nyni zacinam byt skeptický.

4:13 pm, April 25, 2007  
Anonymous Anonymous said...

před pár dny vyšel na aktuálně článek o jaderné fúzi. vypadá docela spásně :-) otázkou je, jestli to vyřeší i ostatní problémy (plasty, chemikálie, hnojiva z ropy, klimatické změny) asi ne :-( nicméně, odkaz je zde:
http://aktualne.centrum.cz/veda/clanek.phtml?id=391542

3:18 am, May 06, 2007  
Anonymous Anonymous said...

to kozotvor: do Prčic, proč píšeš vypadá to spásně, když začnou někde asi stavět barák, kde se má vymyslet, co vyzkoušet v jiným, větším baráku, který se pak postaví někde za kopečkama, aby až kdyby náhodou se začlo dařit, se mohlo mudrovat co by kdyby. Největší ekologický přínos celého globálního projektu vidím v tom, jak tam píšou na obrázku, že kvůli vzrostlému stromu posunuli stavbu o pár metrů dále. Už vidím, jak se na to při experimentech budou vymlouvat.

4:30 pm, May 13, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Pokud jde o úbytek ropných zdrojů, byl bych optimističtější. Jak se píše v té prezentaci M.Jandy z Libinstu, při kalkulacích krize se zapomíná na přizpůsobivost lidí. Bude-li tedy méně ropy, půjde její cena rychle vzhůru. A bude jí málo. Všechny ostatní - doposud alternativní a pro svou cenu nepříliš užívané - zdroje se tak stanou výhodnější alternativou. Atd.

Nic to ale nemění na faktu, že v případě globální katastrofy typu přepólování země nebo jiných drastických magnetických změn, nebo libovolné klimatické katastrofy už jsou všechny "survival" doporučení na místě.

9:10 pm, May 16, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Jsem velmi zvědavá na to, co přijde. Myslím, že svět se nevyhne dalším válkám a ropa zůstane důležitou strategickou surovinou. Ropy se spotřebovává hodně, ale její vzácnost se zatím neprojevuje.
Scénáře, viz. výše popisované, mi připadají přece jenom trochu sci-fi, i když myslím, že lidé by si něco takového zasloužili, svět by zasloužil očistu, je tu až moc špíny, lidé nemají duši, milují jídlo, televizi a sex... Na konec ropné éry existuje mnoho a mnoho názorů, je těžké posoudit, který z názorů je nejblíže pravdě. Rozhodně bych nepodceňovala chytré hlavy vědců, ale ještě mají čas cca. 5 000 let :-)...Když jsem se snažila s někým pohovořit na téma ropné krize, mysleli si, že si dělám srandu. "Co blázníš?" "To než bude, to už tu my nebudem." Snažila jsem se je přesvědčit o opaku, ale teď už mě pomalu opouští strach z ropné krize, myslím, že Hubbertova křivka není vhodná pro globální použití, navíc kdoví, třeba na mnoha místech ještě ropa nebyla neobjevena, nebo ty zásoby (zbytky cca.60%) ve starých vrtech. Příjde to, ale já už tu možná nebudu. Starosti typu jak z hnoje udělat plyn, nechci řešit teď, ani po příchodu krize. V extrémním případě pádu společnosti by přežili ti nejpřizpůsobivější, ty ohebné figurky, ale nechtějí se mi moc řešit strategie survival, i když jsem si je ráda přečetla, protože stejnak ŽIVOT JE JEN NÁHODA...

Dobrej blog, i když místy PSYCHO.

Zdravím a přeju hodně ropy.
Lucy

2:18 am, May 30, 2007  
Blogger Thon Taddeo said...

To Brozkeff: Na pana Jandu a jeho závěry bych nesázel. To, že se lidé dokážou přizpůsobovat o tom není sporu, s přizpůsobivostí komplexních společností je to ale mnohem mnohem horší - viz. Tainter. Které z těch "výhodnějších" alternativ myslíte? O ničem takovém nevím.

To Lucy: Právě proto, že nikdo nechce řešit nadcházející problémy budou tyto poté co se projeví tak závažné. Je to obdobná situace typu vždyť jsem si právě odebral vzorek tkáně a mám tam nějaké nádorové buňky - ale imunita to jistě vyřídí, kouknu se na to zase za pár měsíců. No a za pár měsíců už to není jen pár buněk a co teprve za rok.

Běžný občan je a zůstane neinformován, dokud TV NOVA nespustí místo Ordinace v Růžové zahradě nový seriál na téma - Proč nebudeme moci nakupovat v HYPERMARKETECH a jezdit všude autem.

To, že nemám na problémy náladu není relevantní. Jak říká tuším C.Campbell - Vypořádej se s realitou nebo se realita vypořádá s tebou.

3:23 pm, June 01, 2007  
Anonymous Anonymous said...

To pan Janda: Nevím, jestli je to dobrý příměr, ale když dlaždič dělá chodník z kostek, tak je zatlouká do vrstvy písku. Když bouchne, kostka zajede hlouběji, bouchne ještě víc a kostka zajede ještě o malinko více.... tím se dosáhne roviny, i když kostky nejsou stejného rozměru. Každý dlaždič však ví, že víc než do nějakého poměru písek nezdusá.
Můj tchán, který potřeboval spravit kousek chodníku toho písku dal větší vrstvu (cca 8 cm a potřeboval ho udusat na cca 1 cm). Debatu o tom, že to nevyrovná, jsem po kratší chvíli vzdal. On mi ukazoval, že když bouchne paličkou, tak kostka cca 3-4x po sobě o 1 cm zaleze a že kdyby vzal větší palici, že to jisto jistě ještě několikrát o 1 cm zvládne.... dodnes je tam hrb.

Tak nějak je to s panem Janatou ... kdysi se těžili ložiska, jen pokud z nich tekla ropa sama pod tlakem. Později již museli do ložiska něco pumpovat, aby něco teklo nahoru. Nyní je už musí vyplachovat horkou párou, .... při každé další operaci z ložiska dostanou víc a víc, ale je to energeticky náročnější a náročnější a nad určitý limit to prostě nejde. Pan Janata je myšlenkově v situaci mého tchána: 2-4 to šlo, tak jen musím vzít větší palici (novější technologii) a ještě to znovu (podle potřeby třeba i do nekonečna) půjde.

Je zajímavé, jaké množství think-tanků se objevilo a kolik produkují "zaručených" myšlenek typu: že znečištění klesá, oteplení by lidstvu prospělo, ropa nedochází, když už by ji bylo málo, alespoň by se prosadily chytré technologie, svoboda=trh (pouze), ochrana prameniště, na kterém jsou závislí místní obyvatelé = ohrožení svobody, likvidace prameniště pomocí těžby = svoboda, protože vzroste HDP (těžba a vlastně i čištění vody pro místní obyvatele) ...

Chci tím je říci, že Liberální institut, PNAC, a množství podobných institucí slouží politice vytváření souhlasu. Realitu si ohnou dle potřeb zadavatele.

Konkrétně u ropného zlomu jde o útok ne na Hubbertovu křivku s pojmem ropný zlom při dosažení cca 1/2 produkce, ale o útok na závěry Římského klubu (který je však think tankem s podobným zázemím). Římský klub však operuje s jinou křivkou (exponenciála neustále rostoucí až k vytěžení veškeré těžitelné ropy a následně těžka klesne skokově na nulu). Předpovědi, které se tzv. nevyplnily, používají stejnou metodu.... Vezmu stávající stav, prodloužím exponenciály (nebudu brát v úvahu nové objevy ani zmiňovanou poslupně se zlepšující těžitelnost ložisek díky novějším technologiím. ....
Římskému klubu vyšlo podobné datum jako Hubbertovi (cca v 1970 projektoval Hubbert celosvětový zlom (1/2 z možné produkce) na cca rok 2000-5. Na stejnou dobu projektoval Římský klub svoji předpověď naprostého vyčerpání ropy (celá=1 z možné produkce).

Z dnešní aktualizace Hubbertova modelu vychází ropný zlom cca na roky 2004-2010 ... nesrovnalost v podobě toho, že 2004 již uplynulo může být daná tím, že vrcholu se může dosáhnou ne přesně v 50%, ale třeba v 55% nebo lhaním ropných firem a státu ohledně svých ropných rezerv. Současná situace ohledně neochoty (neschopnosti???) zvýšit těžbu ropy v OPECu i jinde víceméně potvrzují blízkost ropného zlomu (lehká ropa je pravděpodobě již za zlomem produkce).
Dnešní aktualizace modelu Římského klubu vychází na cca 2035-45 ... tj. na ještě vzdálenější datum než v roce 1970.

Po bližším prozkoumání pana Janaty je jasné, že (oprávněně!!!)útočí na závěry Římského klubu, ale (neoprávněně!!!) vydává je za odmítnutí teorie ropného zlomu.

Thintank Liberální institut vyvrací doměnky thinktanku Římský klub. Oba thintanky však mají zájem na pokračování současného ekonomického globalizačně tržního systému a odvedení pozornosti obyvatel od problémů, které díky němu vznikají tak, aby všichni zůstali co nejdéle závíslí na jejich chlebodárcích. .... a o to jim jde (až dojde k ropnému zlomu, budete ještě závislí na drátech z ČEZu, vodě z VAKu, jídle a oblečení z ropy, topení z uhlí nebo plynu? ). Nezávislost něco stojí (minimálně úsilí a znalosti) a v době krize už může být pozdě na vymanění se ze závislostí.

12:11 pm, June 07, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Oprava: jde o pana Jandu z Liberálního institutu.

12:17 pm, June 07, 2007  

Post a Comment

<< Home