Tuesday, May 15, 2007

Nejnižší rezervy potravin za 50 – 100 let

Globální potravinová krize na obzoru.

Ministerstvo zemědělství USA vydalo svoji první projekci globální poptávky a nabídky po obilninách v nadcházejícím období 2007 – 2008. Ministerstvo předpovídá, že zásoby klesnou na ekvivalent 53 dní – nejnižší úroveň za sedmačtyřicetileté období po které existují záznamy.

„Ministerstvo předpokládá, že globální zásoby obilnin klesnou na nejnižší zaznamenanou úroveň. Dále je pravděpodobné, že kromě válečného období, nebyly zásoby takto nízko za posledních sto let, možná déle,“ prohlásil ředitel výzkumu Národní farmářské unie Darrin Qualman.

A co více, rok 2007 – 2008 bude sedmým rokem z posledních osmi, v nichž světová produkce obilovin zaostala za poptávkou. Tento souvislý pokles snížil rezervy na polovinu – ze 115 dnů zásob v roce 1999 – 2000, na současnou úroveň 53 dnů. „Svět soustavně selhává ve snaze vyprodukovat tolik obilovin, kolik spotřebovává,“ řekl Qualman. A dodal: „Současné problémy s rezervami nejsou výsledkem krátkodobého výkyvu počasí nebo ojedinělého problému s produkcí: takto nízké zásoby jsou výsledkem soustavného sestupného trendu.“

K tenčícím se zásobám obilovin, se také přídávají potíže v oblasti světového rybolovu. Zprávy v renomovaných časopisech jako Science nebo Nature tvrdí, že 1/3 oceánského rybolovu kolabuje, 2/3 to budou v roce 2025 a oceánský rybolov fakticky přestane existovat v roce 2048. Produkce potravin z moře se hroutí, produkce na pevnině je pod obrovským tlakem,“ dodává Qualman.

Poptávka po potravinách rapidně roste. Celosvětově je prosazován severoamerický - na mase založený styl stravování, vycházející z chovu hospodářských zvířat. Přeměna krmných obilnin v maso znamená výměnu 3 – 7 kil obilných proteinů za 1 kilo masných proteinů. Světová populace má přitom vzrůst během následujících desetiletí o 2,5 miliardy lidí. „Každých šest let vzroste světová populace o ekvivalent populace Severní Ameriky a my se pokoušíme nakrmit tyto lidi, rostoucí počet hospodářských zvířat a teď i naše auta, vše ze stagnující rozlohy zemědělské půdy. Nikdo by neměl být překvapen, že produkce potravin nedokáže držet krok,“ řekl Qualman.

Qualman říká, že souběžně probíhající potíže v oblasti omezené efektivity hnojiv, prohlubující se nedostatek vody, klimatické změny, degradace a ztráty orné půdy, nárůst populace, rostoucí spotřeba obilnin při krmení hospodářských zvířat a rostoucí používání biopaliv znamenají, že jsme v počáteční fázi vyostřující se potravinové krize.

A varuje, že žádná snadná řešení nejsou k dispozici. „Pokud budeme nadále pokračovat v tom, co děláme, pokud se pokusíme vyrobit, spotřebovat a vyvážet více potravin, za použití většího množství hnojiv, vody a chemikálií, jenom tím problémy zhoršíme. Místo toho potřebujeme přehodnotit naš vztah k potravinám, k jejich výrobě, zpracování a distribuci. Potřebujeme posílit celý systém produkce potravin všude po světě. Různorodost, odolnost a udržitelnost je klíčem,“ uzavírá Qualman.

Naprostý souhlas.

Amen.

Prameny: http://briarpatchmagazine.com/news/?p=441

5 Comments:

Anonymous Anonymous said...

mám v příbuzenstvu jednoho na vesnici, který se pokouší (zoufalec) plahočit na polích. To je zajímavé, tvrdí pravý opak: prasata jsou kvůli katastrofálnímu přetlaku nabídky cenově zu grunt, trh s hovězím masem není na tom o mnoho lépe, za obilí se po loňských žních platily skoro rekordně nízké ceny, nikdo o něj téměř prý neměl zájem. Takže tady někdo kecá - a teď nevím, je to můj prastrýc z venkova nebo Mr.Qualman? Kam poradím prastrýci, aby dodával svoje produkty, které kvůli přetlaku nabídky nikdo nechce?

6:48 pm, May 15, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Nejnizsi zasoby obili? Je tak levne, ze s nim topime v elektrarnach...

10:42 pm, May 15, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Pravdu má Mr.Qualman i prastrýc.

Celá desetiletí ceny potravin klesaly. Dlouhodobě jsou tak na nejnižší úrovni v historii. Na svou denní dávku potravin si vyděláte za pár minut. Nyní po dlouhé době začly růst (V ČR 15% za 12 měsíců). Jestli prodal v září, tak růst ještě nemusel z této sklizně zaznamenat.
Důležitý je trend (Mr. Qualman), ne současná úroveň (prastrýc). Tentokrát nejde o sezónní kolísání.

Produktivitě masných plantáží v Argentíně, Panamě a Brazílii na místech bývalých deštných pralesů bude momentálně těžko kdo konkurovat. Z toho co jsem slyšel to vypadá, že padly nějaké bariéry, které znesnadňovaly dovoz.

7:37 am, May 16, 2007  
Anonymous Anonymous said...

ad prastrýc) Předpokládám, že existuje nějaký překupník (jak obilí tak zemědělských zvířat nebo rovnou masa). Zdalipak tady nenechal tesař díru? A na překupníkovo skuhrání, že "doba je špatná" bych tentokrát moc nedal..

4:19 am, May 17, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Taková cena pšenice je zřetelným důkazem o vývoji zemědělství , je totiž s určitými odchylkami 45 let stejná ! Přitom dnes pracuje v zemědělství 8 až 12 krát méně pracovníků než tehdy ( asi25% > méně než 2%), tento neskutečný růst produktivity umožnila pouze fosilní energetika ( ropa+uhlí+chemické koncerny+vývoj technologií )V případě krize pak samo zemědělství spotřebuje pro svoje zachování asi 15 % půdy coby zdroj energie . Krize sama pak v dnešní porevoluční době znemožní fungování tohoto odvětví tak jak jej známe nyní ( Revolucí myslím historicky ojedinělé oddělení produkce potravin od lidstva - jak to že se o tom nemluví ! ) a snížení produkce bude logickým vyústěním . Enormně začnou růst ceny energií , enormně začnou růst ceny chemie a hnojiv na naše záhonky a lány a enormně porostou i ceny na pultu .
Jen na vysvětlenou , největším neštěstím velkoobchodníka s masem či obilím je , když je něčeho akorát ! Při nedostatku či přebytku se kšefty jen hrnou.
A velkoobchodníci s obilím jsou v Česku 2 slovy dva , vše ostatní jsou jejich filiálky ,sestry , dcery a já nevím co ještě. Takže hovořit o ceně a její tvorbě je v Česku naprosto směšné .
A to nemluvím o tom , že na západě ( myslím USA , Kanadu , Francii , Holandsko , Německo atd.)mají zemědělci podíl na prodeji , protože asi 70% velkoobchodů tvoří družstva - Land-O-Lakes , Yoplait například . Což farmářům zvyšuje tržby cca o 15% !! Ale to je jiná písnička

7:14 pm, May 17, 2007  

Post a Comment

<< Home