Friday, June 15, 2007

Nabídka začíná jen obtížně držet dech s poptávkou

IEA 12. června znovu prohlásila, že: „Velmi doufá, že současná produkce OPECU pro toto období už definitivně dosáhla svého minima (a bude jen stoupat), protože rozhodně potřebujeme víc ropy.“

IEA nyní očekává, že poptávka po ropě stoupne meziročně o 1, 7 milionu barelů, což je nárůst o 2%. Zpráva odhaduje, že globální (komerční) zásoby by mohly ve třetím kvartálu klesat rychlostí 1 – 1,5 milionu barelů za den (až na úroveň, která spustila cenový růst roku 2004).

Činovníci OPECU ovšem odmítli jakékoliv zvýšení produkce před další schůzkou kartelu plánovanou na 11. září ve Vídni.

Chris Skrebowski odhaduje světovou rezervní produkční kapacitu na ne více než 3 000 000 barelů. Toto číslo je ale velmi nejisté a může být i o dost nižší. Co se týče očekávaného letošního nárůstu poptávky, tak 900 000 barelů mají pokrýt země mimo OPEC. Zbytek je na OPECU. Ten ale vzhledem ke snížení produkce těží zhruba o 700 000 barelů méně než se očekávalo, takže v posledním kvartálu 2006 a první kvartálu 2007 byly tyto výpadky dorovnávány ze zásob, což by se v následujícím období muselo dít znovu a to už hrozí, že se opětovně nastartuje cenový růst a ve čtvrtém kvartálu místo obvyklého mírného zimního poklesu cen může nastat jejich pohyb nahoru a zásob samozřejmě dolů (tentokrát však hlouběji než je pro 4Q obvyklé). Jednoduše výmol na hrbolaté cestě ke konci plateau. V případě neschopnosti OPECU produkci zvýšit delší dobu, pak hrozí i definitivní „prosáknutí“ reality ropného zlomu a jeho dopadů do současného globálně - tržního „Matrixu“ nekonečného růstu a následný vzestup cen, inflace, rychlé zvyšování úrokových sazeb a recese.

Jak ukazuje následující graf poptávky, nabídky a ceny tekutých paliv, čeká nás v příštích měsících přechod z jantarové zóny (Amber Zone) do červené zóny (Red Zone), v níž se poprvé s nástupem podzimu letošního roku výrazněji hrozí rozejít poptávka (černá křivka) s nabídkou (červená křivka), což by bylo doprovázeno poměrně prudkým nárůstem cen (asi o 20%). Poté by se měla situace zhruba v dubnu 2008 částečně stabilizovat díky mírnému poklesu poptávky a o něco vyšší nabídce. Následovat by měla hrbolatá plateau do začátku podzimu 2009 a nástupu posledního většího saudského megaprojektu Khurais. Do tohoto období je také situován peak liquids (zlom produkce tekutých paliv). Poté již následuje postupné stále větší rozevírání nůžek mezi klesající nabídkou a mírně rostoucí poptávkou.

Je to neradostné, ale zdá se, že první (relativně mírné) projevy zlomu lze očekávat již během příštích měsíců. Zanedlouho uvidíme.

6 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Prohlášení IEA mi příjde jako volání zoufalce, který už mnoho možností nemá. Normálně by se totiž dalo očekávat něco jako "ty šmejdi z OPEC si už namastili kapsu dost, tak ať sakra povolí kouhoutky".
Jsem docela zvědav, jak se všechno v létě vyvrbí, jak dopadne hurikánová sezona, co ozbrojenci v Nigérii, jestli dojde ke konfliktu v Íránu, atd.
Třeba se nestane nic, to by bylo nejlepší. Uvidíme, snad nás za pár týdnů nebude bolet hlava.

1:42 pm, June 15, 2007  
Anonymous Anonymous said...

ted jsem cetl, ze zverejnene zasoby ropy jsou (pry podle nejakeho ekonoma BP) pri zachovane stale rostouci poptavce jeste na 39 let, pripada mi to jako naprosta mystifikace a zakryvani skutecnosti, dokonce i sami geologove z BP se proti tomu vazne ohradili. Me osobne dost zajima cenova hranice kdy se Americani prestanou vozit prdele, i pres soucasne ceny jezdi 9 z 10 Americanu do prace autem!

4:06 pm, June 15, 2007  
Anonymous Anonymous said...

V severoamerické populaci je mnoho naprosto šílených zvyklostí , ale je v jejich silách je do určité míry řešit - cestování auty je jednou z nich . Problém který budou muset řešit je ten , že pro krizovou ( tedy s omezenou spotřebu ropy ) etapu nemají vůbec žádnou infrastrukturu .
V polovině minulého století nahradili i některé železnice dálnicí a o pěším pohybu po městech se dá mluvit pouze v obrovských městech nebo naopak ve velice malých - spíš vesničkách střediskových. Pro běžného občana představuje doprava do práce velice slušnou dávku kilometrů a možnost jejich náhrady mimo autobusy prakticky neexistuje. Myslím , že je čekají velice krušné časy ( na dobré se zvyká víc než dobře ), ale jejich schopnost věci do určité míry řešit není vůbec malá. Ono vůbec "zaplevelení " těchto dvou zemí družstevním stylem hospodaření , je pro naše pravicové imitátory neslučitelné s jakoukoli slušnou společností ! Že ? A přitom družstevní mají přívod vody , elektřiny atd. Což souvisí s tím , že jim v minulosti nikdo nepomohl a tak si museli věci řešit sami - a právě na toto si dobře rozpomenou , a podobným způsobem i věci řešit budou i za pomocí národních referend a jiných podobných "nesmyslných antidemokratických " nástrojů ( tady jsem psal o venkově). Ale přicházející zlom bude velice zajímavou zkouškou . Problém bude aby to na Zemi nedopadlo jak v minulosti na Velikonočním ostrově ...
Velkým problémem této části planety bude , že vždy budou mít tendenci problém řešit silou , tak jak jsou uvyklí .

10:30 am, June 20, 2007  
Anonymous Anonymous said...

no nasel jsem neco k tomu jak to resili na kube

http://en.wikipedia.org/wiki/Energy_Crisis_and_The_Power_of_Community:_How_Cuba_Survived_Peak_Oil

je to pekne DVD

a par clanku
http://traveloutward.com/articles/caribbean/6-03_cuba.shtml

http://www.communitysolution.org/index.html

3:23 pm, June 22, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Zdravím!
Tak kdo si chce něco přečíst o ropných píscích v Kanadě tak ať si koupí 100+1 ZZ a pokud i to jak dopadl Velikonoční ostrov byl minulý díl. Ještě k těm ropným pískům, už teď v místních řekách teče poloviční průtok vody, pač těžba vyžaduje množství páry. A nemluvím o neuvěřitelných ekologických dopadech! Více se píše i tu http://www.petrol.cz/ropa/clanek.asp?id=8559

Hezký víkend přeji!

11:17 am, June 30, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Takze IEA ve svem vyhledu na pristich 5 let prestala doufat v navyseni tezby OPECu a varuje pred nedostatkem ropy pri zvysovani svetove poptavky na 96 milionu barelu denne v roce 2012. Je az podivne jak tato pondelni zprava (9.7.2007) bez povsimnuti velice rychle zapadla jako by to byla nejaka okurka. Pritom je to velice zavazna vec pro fungovani soucasne civilizace. Jak je videt, zastanci ropneho zlomu v cele s TT maji opet navrch. Uvidime jak se bude situace vyvijet a co udela jiz dnes vysoka cena ropy (77 dolaru za barel) a rekordni cena benzinu v USA.

10:53 pm, July 11, 2007  

Post a Comment

<< Home