Wednesday, August 01, 2007

Peak Liquids ?!?

Podle Zprávy IEA o stavu ropného trhu z 11. října 2006 tabulka 3, byl dosažen současný vrchol produkce tekutých paliv (liquids) na 86,13 mbd v červenci 2006. V červnu 2007 poklesla celková produkce na 84,28 mbd (jako uvádí Zpráva IEA o stavu ropného trhu z 13. července 2007 tabulka 3), což činí pokles o 1,85 mbd (něco přes 2%) za zhruba rok.

Tento propad je zapříčiněn jak poklesem produkce tekutých paliv v OPECU, tak mimo něj. Těžba ropy OPECU-12 klesla během období červenec 2006 – červen 2007 o 1,60 mbd. Ačkoliv těžba Angoly stoupla o 0,14 mbd, následovaly nezanedbatelné poklesy Saudské Arábie o 0,76 mbd, Íránu o 0,30 mbd, Iráku o 0,12 mbd, Kuvajtu o 0,12 mbd, Nigérie o 0,18 mbd a Venezuely o 0,10 mbd. Mimo OPEC vzrostla produkce tekutých paliv o 0,46 mbd v bývalém SSSR (Rusko, Kazachstán atd.) a u dalších biopaliv o 0,25 mbd (mimo Brazílii a USA). Výrazné poklesy mimo OPEC naopak zaznamenaly Mexiko – 0,12 mbd, Kanada – 0,19 mbd a Norsko – 0,71 mbd.

Překonání maxima produkce tekutých paliv na 86,13 mbd z července 2006 je do budoucna jen málo pravděpodobné, protože by vyžadovalo koordinované a významné zvýšení produkce jak OPECU, tak zemí mimo OPEC a otázkou zůstává, zda jsou toho stará obří pole ještě vůbec fyzicky schopna a pokud ano, zda bude mít vedení OPECU (vědomo si věcí budoucích) zájem těžbu navýšit nyní a nebo prodávat ropu co jim zbývá o něco delší období, s menším rizikem přetížení rezervoárů a za vyšší cenu. Do budoucna lze očekávat další nárůst produkce biopaliv a mírné zvýšení produkce zemí bývalého SSSR. Pravděpodobně stoupne i produkce ropy z ropných písků, která ale jen obtížně přesáhne 3 mbd a to ještě za cenu ekologické devastace oblasti. Podobná je situace u biopaliv, kdy jejich produkce sice oddálí potíže na trhu s benzínem (spíše v řádu měsíců než let), ale za cenu prohloubení budoucí krize dostupnosti potravin, která se již nyní začíná projevovat nezanedbatelným růstem globálních i lokálních cen a postupujícím vyčerpáváním zásob v celosvětovém měřítku.

Příznivci individuálního automobilismu si tak mohou vedle desítek tisíc mrtvých ročně na silnicích a dalších tisíců a tísíců při zajišťování dodávek ropy, připočíst k obětem svého životního stylu i rostoucí zástupy hladovějících v důsledku nárůstu cen základních potravin, který bude navíc teprve prudce akcelerovat.

Pokud jsme v prosinci 2005 zaznamenali zlom produkce konvenční ropy a v červenci 2006 zlom produkce tekutých paliv (Peak Liquids) a roční propad produkce je přes 2% (i když ten bude snad ještě v následujících letech korigován a alespoň částečně pod kontrolou), pak tento nezanedbatelný pokles nevěstí pro budoucnost vůbec nic dobrého – zvlášť v kombinaci s pokročilými metodami těžby nezřídka spojenými s následnými prudkými poklesy produkce a s problematikou omezování exportu na úkor rostoucí spotřeby producentských zemí. Takto relativně vysoké propady již na počátku sestupu po druhé straně produkčního svahu nutně svádějí k myšlenkám na dvojmístná čísla v procentech ročně nepříliš daleko dolů po cestě (ve spojení s redukcí budoucích exportů určitě) a z toho plynoucí důsledky kynoucí výrazně pesimistickými scénáři.

Zdroje:
http://www.theoildrum.com/node/2827#comment-220271
http://intothegreyzone.blogspot.com/
Oil Market Report Archives

45 Comments:

Anonymous Anonymous said...

hmm tak to vypada ze jako uz jo ?

no nebojte se nase vlada si toho brzo vsimne a ucini moudra opatreni

1:26 pm, August 01, 2007  
Anonymous Anonymous said...

nevidím tam zapracovaný aspekt snížení těžby v rámci OPECU, který zřejmě bude moci dělat tlumící plateau efekt. Jen je otázka na jak dlouho? :))

3:37 pm, August 01, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Pro neo029 platí to samé! Jdi s tím nálepkováním už někam! Příspěvek fakt vhodný do diskuze na novinkách či idnes ale ne sem! Vám všem hledačům socek a proletářů bych doporučil vyšetření u psychologa! Já už na psychoanalýze byl a jsem (normální), zajímalo by mě, jestli jste si to už někdy vyzkoušeli i vy?

4:05 pm, August 01, 2007  
Anonymous Anonymous said...

je to zaujímave, čítam tento blog už dlho, THON, konečne si sa viac rozpísal...

4:13 pm, August 01, 2007  
Blogger Thon Taddeo said...

Rezervní kapacita - Skrebowski - 2 800 000 bd z toho 350 000 bd lehká ropa, zbytek těžká a aktuálně v krizi velmi obtížně zpracovatelná - dobrá tak na asfalt :-).

Můj odhad 1 500 000 bd, z toho 200 000 bd lehká.

Růžové brýle - EIA okolo 5 000 000 bd.

Tlumící efekt do roku 2009, v optimistické variantě (z pohledu minulého roku) do 2012. V realitě to může přestat fungovat i během budoucích měsíců - snad se to nestane.

Rezervní kapacitu nikdo přesně nezná, ale vzhledem k rostoucí poptávce ji KSA a Kuvajt bude muset předvést již brzy a jestli nezvednou produkci aspoň o 1 000 000 bd v následujících měsících (zatím se mluvilo maximálně o 500 000 bd a Írán řekl, že ani to není v OPECU na pořadu dne). Lze očekávat, že může přijít i supply crunch už během podzimu.

Stejně tak se rezervní kapacita ukáže v případě silného hurikánu v Mexickém zálivu a poškození místních ropných instalací (Bůh nás před tím chraň).

4:27 pm, August 01, 2007  
Blogger Thon Taddeo said...

To neo029: Co kdybys místo těch přihlouplých poznámek prošel ty statistiky IEA a zkontroloval si, jestli to sedí. Budeš mít hodinu co dělat a nebudeš nudit psaním stupidit.

4:37 pm, August 01, 2007  
Blogger Thon Taddeo said...

Tak americké zásoby ropy klesly o dosti drtivých 6 500 000 barelů za týden - očekávalo se 700 000. Takže s velkou pravděpodobností uvidíme ve velmi blízké budoucnosti - pokud ne rovnou v příštích hodinách 80$ za barel, protože rekordy právě padají.

5:01 pm, August 01, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Nervozita kvůli poklesu US zásob byla:
http://www.petrol.cz/ropa/clanek.asp?id=8801

Takovouhle pecku asi nikdo nečekal. Vypadá to na horký srpen.

5:11 pm, August 01, 2007  
Anonymous Anonymous said...

No jsou to koumáci ti analytici - sekli se jenom asi desetinásobně. To je na tyhle odborníky docela slušný výkon. Se opravdu divím, že takovýhle report za téhle situace zveřejní. Že by to s tou americkou svobodou projevu zas nebylo tak špatné?

No po pravdě ten výsledek jsem nečekal, jinak ale je to normálka ne?!?

Zase jsme o krok blíž k těm nepěkným scénářům, ale co se dá dělat. Co se má stát ...... Co může člověk dělat? Nic moc. (jak zpíva Mercury - I face it with the grin.) No pro dnešek si nalévám brandy - je tu po ruce nějaká erární a budu zase jednou po delší době sledovat, jak si s tím trh poradí. Nahoru se jim chtít asi moc nebude, ale jak to tak bývá - realitu nelze očůrávat donekonečna a pak k tomu ještě přidávám reality sucks (at least from time to time :-))

No s trochou štěstí ukončí dnešní obchodování pod včerejší úrovní, ale rekordy už každopádně padly.

5:42 pm, August 01, 2007  
Blogger Unknown said...

Nemám slov, zvlášť po přečtení Vašich komentářů :(
Přidávám se za vytvoření diskusního fóra, mám super zkušenosti s Google groups, můžu udělat skupinu, jen vymyslet principy, jestli bude verejna, nebo verejne jen pristupna bez moznosti prispevku, nejaky stanovy...
Super pro dohledávání informací.
Toto je blog TT, tak se podivej do Google konta a udelej skupinu, kdyztak poradim nebo udelam.
Mas to tady na Bloggeru, tak asi i Google konto. Nedelam tady PR, ale vymena informaci pomoci komentaru na blogu je neefektivni.

7:51 pm, August 01, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Prosím tě Ixusi tak to udělej(te). Já už toho má takhle dost co dělat a nemám s diskusními fóry ani zkušenosti. Člověk nemůže dělat deset věcí současně. Když k tomu budeš něco potřebovat ode mě - třeba zveřejnit adresu fóra, tak napiš(te) na mail nebo sem.

Děkuji.

TT

No a obchodování opravdu končí hluboko pod rekordem. Přibližně na 76.30$. Tolik k tržním "realitám".

8:28 pm, August 01, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Jinak tohle jsou samozřejmě jen velmi předběžná data k Peak Liquids a doufejme, že červen 2007 byl jen produkčně výjimečný měsíc a následující měsíce tento trend zvrátí, protože kdyby ne, pak by to bylo zlé. Oponovat by jste ale měli mým závěrům vy a učinil tak jen other - budiž mu to ke cti.

9:11 pm, August 01, 2007  
Blogger Unknown said...

http://groups.google.com/group/zlom_ropy/
to je adresa diskuzni skupiny k tomuto blogu TT, ted jen vymyslet tyt pravidla a stanovy, az se prihlasi jako clen TT tak z nej udelam spravce, aby mel kontrolu. Hlaste se :)

11:03 pm, August 01, 2007  
Blogger Unknown said...

to TT: veskrze rád bych Ti oponoval...

11:10 pm, August 01, 2007  
Blogger Unknown said...

mmch, já patřím k těm zm..ům co chtěj maximalizovat zisky i na této tragédii, v tom se asi shodnu s málokým

11:13 pm, August 01, 2007  
Anonymous Anonymous said...

jiriku kliiid, hlavne se nerozcilovat, jeden maly joke v reakci na to, ze nase vlada/poslanci/senat tento problem vyresi a hned vypenis :-)
ja socky nemusim hledat, vidim je den co den na ulici, jak kolem poledne vstavaji a jdou se za penize danovych poplatniku nudit do heren :-)

7:56 am, August 02, 2007  
Anonymous Anonymous said...

ixus, ak skutočne chceš zarobiť na tejto skutočnosti, pošli kontakt mail na salesforce@stronger.sk

9:46 am, August 02, 2007  
Anonymous Anonymous said...

ixus: tak malo nas zase neni :-) ja jedu prozatim ropu pres USO, warranty na Brent Cruide Oil v Eur vypadaji take zajimave..

11:17 am, August 02, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Ja stale dufam, ze v poslednej dobe menenie statistik a hier na burzach sa Americania predsa len dostanu do uz zasluzenej recesie a aspon na par rokov to odlahci dopytu ... Ak sa nemylim, pred cca 10 rokmi bol dopyt o cca 10 - 20 mil barelov ropy denne menej ...
Nie je mozne, aby dlhodobo jedna krajina zila na ukor vsetkych ludi - ved evidentne sa im ruca trh s nehnutelnostami, fiat menou, uvermi ... to nemozu predsa dlhodobo ustat. Aj ked - ako som zachytil - chcu sa na "trhoch zasiahnut voci vsetkym (myslene hlane Cina), co by chceli zehodnotit ich menu".

2:26 pm, August 02, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Zdravím!

Jako já nemám zapotřebí tu sdílet poznatky s lidmi jako je neo029 a podobní. Mám dost známostí na to abych si každou potíž na svým ranči vyřešil sám(zbraně, střelivo, doktory, veterináře, chemiky zabývající se kvalitou vody, agronomy a v neposlední řadě mám i přístup zařízení jedné vysoké školy technického směru na Moravě).
Budu se bavit jen s lidmi co mě nějak obohatí o nějaké nové poznatky a ne tu číst bláboly lidí pro něž je spolupráce prázdný pojem a uznávají jen já, já, já, jenom já! Jako uvědomte si že s takovou životní filosofií, budete první na ráně a nikdo se vás nezastane! Jo vydělávejte v té době po zlomu, ale počítejte s tím že budete mít čím dál větší šance na to skončit s kulkou v hlavě. A docela bych se divil kdyby některý z vás měl nějaký pořádný výcvik v bojových uměních a se zbraněmi:-) Máte tak rádi americký sociální systém? Máte, tak se tam přestěhujte, nechte tu socky a komunisty, ale to vy neuděláte, na to jste moc velcí srabi!
Ale k tématu diskuzní skupiny, pokud to nebude vzájemná výměna informací za účelem vzájemně si pomáhat ale budou tam i různí paraziti kteří obrazně jen berou ale nic nedávají, tak to nemá smysl :-)

2:47 pm, August 02, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Jiriku, Jiriku.. co to je za hysterii? jake obohaceni? na to abych nakoupil zemedelskou pudu, musim mit penize.. a ty tezko vydelam chozenim do prace..takze proc nevydelat na Peak Oil?
pokud vim, am. soc. system je v neposledni rade o tom,ze potrebny nedostane penize na ruku, ale pekne konzervy, aby neumrel hladem... co se ti na tom nelibi?
aby nekdo odesel do USA zit a pracovat nesmi byt srab?nebo musi byt srab, aby tu zil?
jak tu nekdo navrhoval, at si vyvoleni zalozi forum, kde si budou "vymenovat" uzitecne informace, nikdo nikomu nebrani...ale je zde nejake omezeni blogu, ze se nemohu zminit o cennych papirech souvisejicich s ropou???
ts ts tss.... Jiriku, precti si po sobe co pises...

4:34 pm, August 02, 2007  
Anonymous Anonymous said...

S parazity na fóru bude velmi rychle a efektivně zatočeno. Na to mohou vzít jed!

5:33 pm, August 02, 2007  
Anonymous Anonymous said...

TT: presne tak :-) na forum muze pouze ninja korytnacka s AK-47 na zadech, ovladajici 7 remesel, denne travici X hodin v mistnich luzich a hajich se sekerou v jedne a motykou v druhe ruce..howgh :-))

5:49 pm, August 02, 2007  
Anonymous Anonymous said...

No neo, vzhledem k tomu, že v případě účasti jirika na fóru mu hodlám případně poskytnout stejné pravomoci jako máme s ixem, tak to holt budou mít jisté off topic formulace asi poněkud "horší" a popravdě už mi taky s některými "kvalitními" příspěvky tady dochází trpělivost :-):-(.

6:15 pm, August 02, 2007  
Anonymous Anonymous said...

neo029: Sorry, ale mám depku z lidí kolem sebe, jestli se mám na ně spolíhat, tak to potěš koště:-)

6:21 pm, August 02, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Dopr... , další otrávená diskuse.

Vždy, když je potřeba, aby si lidi nevšimli důležitých událostí v pozadí, tak se použije osvědčená metoda vytvoření teze a antizete. Lidem se dají do ruky prapory, spor se vyhrotí a lidi pro samé mlácení se a nadávky (posléze kulky) mezi sebou si nevšimnou, že oba druhy praporů jsou sponzorovány ze stejné stáje. A mezitím jsou potichu skrytě zotročováni.

11:42 pm, August 02, 2007  
Anonymous Anonymous said...

lezu na tenhle blog, páčo se sem tam dozvím na slušné úrovni ve směru, který myslím zajímá čím dál víc lidí. A jak začne TT ohýbat téma k lacinému rozmělňování jako např. kdy už dojde na USA, jaká válka nás asi čeká, kdy bude konec světa, hlasitě se ozvu, a to ne proto, abych si drbal svoje ego, ale aby pokud možno tady zůstala slušná game level. Celkem chápu, že si každý musíme prožít svoji levicovou pubertu (zdá se mi, že osobně jsem zrovna v postlevicovém absťáku :D) a proto když do někoho reju anti-sockově, prostě to k tomu patří a nikomu to nevymlouvám, musíme si to prožvýkat každý sám. A tak, prosim tě, jiriku, co tim chceš dosáhnout, že jako nebudu sdílet diskusi ..., pokud na diskusi budou paraziti..., já mám zbraně a umím se prát..., zmizte všichni pryč a nechte nám to tady....
Pak se do toho přidá TT: s parazity bude zatočeno! Copak vám ještě nebylo sedm? Osobně považuji fórum navíc za zbytečné, co tam chcete vyměňovat za info, které by nešlo už tady? A web je zatraceně spravedlivá věc, jak k poctivci tak i k jak říkáte parazitovi. Jak chcete vybírat kdo je ortodox a kdo špína? Buďte rádi za pluralitu, protože sektářství nesvědčí nikomu. Pokud si myslíte, že levičáctví puštěné ze řetězu je pořád neškodné nebo eventuelně to pravé, zkuste přečíst něco o 70. letech o lidech jako Bader-Meinhofová, RAF, Brigate rose atd. Přimlouvám se TT na udržení dost čisté tématické linie (samozřejmě s adekvátní tolerancí). Věřím, že to osloví daleko širší spektrum lidí a o to ti přeci, TT, mimo jiné také jde, že ano?

1:23 am, August 03, 2007  
Anonymous Anonymous said...

TT: není člověk ten, aby se zavděčil lidem všem - zkrátka piš dál podle svého.

other: také nejsem úplně přesvědčen o výhodách fóra, nechám se rád přesvědčit

jirik, neo029: doufám, že už jste si to vyříkali, jinak můžete dále pokračovat přes maily, další stádium navrhuji ručně stručně na jirikovo ranči

3:37 am, August 03, 2007  
Anonymous Anonymous said...

vpoho, kazdej ma z neceho depku, ja prave v poledne, kdy vidim nase "spoluobcany", kteri v zivote vytvorili absolutne nulovou hodnotu cehokoliv a dobre vim, ze maji vic penez, nez normalni mlada rodina, kde chudak otec maka jak barevnej :-) (dobre prirovnani) a mama je s miminem na materske :-(((
v tomto ohledu vim na 99.99%, ze je tady s tim tzv. socialnim statem sakra neco spatne...
takze konec zbytecne polemiky levice/pravice, rozhodne to za nas budoucnost :-)
zpatky k rope

8:32 am, August 03, 2007  
Anonymous Anonymous said...

a jak se rika, vse souvisi se vsim.. jelikoz pripadne recese muze prijit davno pred Peak Oil (zadluzeni statu i jednotlivce, sileny trh s derivaty, nemovitostni bublina) a z toho plynouci neduvera k fiat currency...
v tomto ohledu se nijak nezajistujete? co takhle trochu precious metals?

8:36 am, August 03, 2007  
Anonymous Anonymous said...

No tady přece nebudu probírat, kdy sázet to a to, do čeho investovat, jak stáhnout králíka, jakou si pořídit literaturu, jaký si vybrat nůž, jaké je nejlepší hnojivo nebo co já vím co koho napadne. :-)

8:42 am, August 03, 2007  
Anonymous Anonymous said...

jinak spise pro pobaveni...

http://www.auto.cz/

mrknete, co trapi vyrobce auti, dilema zda v novem auti bude 3litr nebo 4litr ... :-) opravdu svanda

8:46 am, August 03, 2007  
Blogger Unknown said...

Zdravím,
teď trochu osobně: Diskuse by měla býti otevřená všem, levici i pravici. Myslím, že v rámci nějakého bontonu to snad půjde. Nepředpokládám totiž, že se zde na blogu TT vyskytují čtenáři Novinek, Blesku apod. To, že sem čtenář zabrousí (samo vyjma úplných náhod) znamená, že ho zajímá jeden ze tří fenoménů: Oil Peak, vrchol zemědělské produkce a nebo globální oteplování.
Tato diskuse slouží k efektivní výměně informací čtenářů blogu TT, navazování kontaktů, sdílení informací, vědomostí a také názorů. Což dost dobře nejde ve veřejném prostředí, já určitě nejsem exhibicionista. Vyhazováni by měli býti spameři a off topicáři recidivisti případně vulgaristi. A to ještě na základě nějakého společného konsenzu. Snad se ukočírujeme. Pokud ano, vznikne možná lokální CZ a SM mozkový trust, který může být do budoucna mnohým z nás užitečný.

3:06 pm, August 03, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Můj názor:

Nezapomínejte na to, že fašisty (pravici) i komunisty (levici) financovali stejné bankovní domy. Bankovní domy, které vlastní FED a další centrální banky. Jeden z Rodchildů před pár sty lety řekl: Dejte mi do rukou měnu státu a bude mi jedno, kdo vládne.

O ropném zlomu (to je naše téma) nám lže pravice i levice. Debata o tom, jestli USA víc ohrožuje naše svobody nebo Rusko ohrožuje víc naše svobody. Topolánek je 7-mi lhář nebo Paroubek 8-mi lhář je v této souvislosti bezpředmětná ... Rodchild a další mají v rukou důležité měny světa, zdroje energií, průmysl, média a tyto politiky .... Současná pravice i levice jsou koně z jeho stáje.

9:24 am, August 04, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Přesně, ČSSD radila při volební kampani firma co je úzce spjata s USA a jeho vládou, takže to že jsou najednou proti radaru beru jako výsměch... Stejně si člověk bude muset pomoci sám či v rámci menší komunity... Já jen doufám v uklidnění situace v Iráku, pokud nebude práce tu, tak tam bych ji měl. Pokud se to tam ovšem někdy uklidní:-(

10:10 am, August 04, 2007  
Anonymous Anonymous said...

To TT.
Sedim tu na prdeli v Moskvě už skoro 2 roky(pravda je, že spíše sedím na prdeli v Praze a v Moskvě jsem tak jeden týden v měsíci
.Ps.Moje žena je Ruska:).Během této doby jsem pravidelně sledoval Vaší www.page.Jste blíže realitě více než dalších 1000ce stránek ve všech možných světových jazycích(klobouk dolů,odemne by byl diplom už za to co jste všechno udělal:)).Takže jak je vidno jak nastanou prázdniny(máte všechny zkoušky hotové,kolik jich bylo v před termínu?:),
vaše frekvence se úctihodně zvětší!!.
Nechcete se setkat někde v Čechách(Česku).Ps.To platí i pro zbytek diskutujících. Hrozně rád bych ty všechny magory:) poznal!!!!
H.H

7:35 AM

5:55 pm, August 05, 2007  
Anonymous Anonymous said...

To TT.
Sedim tu na prdeli v Moskvě už skoro 2 roky(pravda je, že spíše sedím na prdeli v Praze a v Moskvě jsem tak jeden týden v měsíci
.Ps.Moje žena je Ruska:).Během této doby jsem pravidelně sledoval Vaší www.page.Jste blíže realitě více než dalších 1000ce stránek ve všech možných světových jazycích(klobouk dolů,odemne by byl diplom už za to co jste všechno udělal:)).Takže jak je vidno jak nastanou prázdniny(máte všechny zkoušky hotové,kolik jich bylo v před termínu?:),
vaše frekvence se úctihodně zvětší!!.
Nechcete se setkat někde v Čechách(Česku).Ps.To platí i pro zbytek diskutujících. Hrozně rád bych ty všechny magory:) poznal!!!!
H.H

7:35 AM

5:55 pm, August 05, 2007  
Anonymous Anonymous said...

H.H Není o co stát:-) Co se tedy týče mě:-)

12:22 am, August 06, 2007  
Anonymous Anonymous said...

http://www.blisty.cz/2007/8/6/art35668.html

2:50 pm, August 06, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Tak vzhledem k tomu jak u nás dopadla kauza Čunek, (ne že by mě to překvapilo) jsem zvědavý co ztropí US administrativa během parlamentních prázdnin! Vzhledem k vystrašenosti obyvatel USA ze své vládě bych nedivil ničemu. Ale ten rok na přípravy by se ještě hodil. Rusko modernizuje své jaderné ponorka raketami Bulava http://zahranicni.ihned.cz/c1-21751360-rusko-vybavi-sve-jaderne-ponorky-novymi-typy-raket a na zemi Topoly-M. S tím se krapet nepočítalo že se Rusko dostane poměrně rychle na nohy. Jak už tu bylo napsáno, poslední fáze před útokem na Rusko bude zaútočení na Sýrii či Írán, obě země mají protiletadlové systémy z ruska a ty je nutno odzkoušet a zjistit jejich slabiny a jinak než průzkumem bojem to asi nepůjde. Navíc v Sýrii se nachází ruská námořní základna. Jestli tento útok nastane, tak uvidíme ze strany Ruska tak horečné zbrojení jako snad nikdy v historii. Potíž je že dneska už na to mají jak lidskými zdroji tak finančně.
Ještě poznámka k radaru. Lidé jako Vondra, Havel, Topolánek a podobní tu chtějí radar jen kvůli vojenské přítomnosti USA, ono já totiž nevylučuji že za takových deset let když už tu bude většina národa pěkně zprominutím nasraná kde že je a kam se ztratit ten konzum a nekonečný růst, tak jim půjde o krk a proto tu chtějí vojenskou přítomnost USA.
Jinak pokud by se chystal útok na Rusko, tak stačí jen sledovat pohyb politických a ekonomických špiček USA a v okamžiku kdy nebude většina k vidění a zastižení už útok nejpravděpodobněji začal.

8:14 pm, August 06, 2007  
Anonymous Anonymous said...

jiriku:
...Budu se bavit jen s lidmi co mě nějak obohatí o nějaké nové poznatky a ne tu číst bláboly lidí pro něž je spolupráce prázdný pojem a uznávají jen já, já, já, jenom já!...
...pokud to nebude vzájemná výměna informací za účelem vzájemně si pomáhat ale budou tam i různí paraziti kteří obrazně jen berou ale nic nedávají, tak to nemá smysl...
Jestli si takhle představuješ tu diskusi, že sem budeš tahat dokonce Čunek-story, se nediv, že když se sám nekoukneš někam do zrcadla, tak tě standardně budu za politrucké pětiminutovky posílat tam, kam patříš!
Nebo to je způsob, jak na tebe působí ostrý pád cen ropy z pondělka? Snad aby tedy OPEC zasáhl!

10:21 pm, August 06, 2007  
Anonymous Anonymous said...

other: Hele, jasně jsem tu událost dával do souvislosti s parlamentníma práznimama a jen čekám co se stane jinde když není v provozu parlament, tudíž opozice vůdči vládě je v podstatě umlčená. Co ti na tom jako vadí? O Čunkovi píšu jen v půlce věty a to z výše zmíněných důvodů. Stačí číst Tvé reakce a snad každému je jasné do které stáje patříš:-) Prostě tobě a podobným se nezavděčím nikdy:-)

11:09 pm, August 06, 2007  
Anonymous Anonymous said...

http://www.novinky.cz/ekonomika/ropa-prudce-zlevnila--ceny-klesly-o-vice-nez-pet-procent_120271_al9sf.html

11:58 pm, August 06, 2007  
Anonymous Anonymous said...

tak na zlevneni bych reagoval timto clankem http://ihned.cz/3-21753210-jeroen-000000_d-b2

Jeroen van der Veer: Velké naděje a kruté pravdy diktují budoucnost

Pokud jde o budoucnost energie, svět potřebuje poznat realitu. Navzdory obecným představám není obnovitelná energie kouzelná hůlka, která brzy vyřeší všechny naše problémy. Ve skutečnosti se v následujících desetiletích stane něco jiného. Tři kruté a nezlomné pravdy zamávají s celosvětovým přístupem k energiím.
Autor je generálním ředitelem Royal Dutch Shell

7:58 am, August 07, 2007  
Anonymous Anonymous said...

po tak prudkem padu cenu ropy je jiste, ze OPEC v zari urcite nezvysi limity :-)

8:52 am, August 07, 2007  

Post a Comment

<< Home