Thursday, July 26, 2007

Scénáře vývoje po ropném zlomu (samozřejmě velmi zjednodušené)

V minulém týdnu jsem slyšel a četl několik rozhovorů reprezentujících současný mainstreamový diskurz týkající se produkce a budoucího vývoje v ropném sektoru a s tím spojených potenciálních dopadů na trhy. U všech mě „zarazil“ jeden shodný prvek a to neochota odpovídajících (ať to byl britský MP nebo místní analytici či V. Cílek) zřetelně odpovědět na otázku o možných pesimistických scénářích spojených s pokles dostupnosti ropy. Zainteresovaným přitom není tajemstvím, že právě tyto nabývají na aktuálnosti a účastníci rozhovorů jsou s nimi jistě obeznámeni. Přesto i na přímé otázky neodpověděli (přinejlepším prohlásili, že pesimistické scénáře podle nich nejsou na pořadu dne).

Já si myslím, že to je jenom polovina pravdy. Bezprostředně pesimistický scénář sice nehrozí, ale Hirschova zpráva hovoří jasně o minimálních časových úsecích potřebných k hladkému přechodu (alespoň 20 let). V. Cílek připouští zlom v letech 2008 – 2015. To budeme situaci řešit až se tyto scénáře na pořad dne „bezprostředně“ dostanou? Téměř jistě ano a výsledky tomu budou odpovídat! Nevím, zda respondenti zmiňovaných interview opravdu věří v optimistické konce, možná ano, možná je to „odpovědná“ snaha nešířit zbytečně „paniku“, možná je to autocenzura. Těžko říci. Celá situace mi ale tak trochu připomíná vývoj informování o situaci v Iráku. Nejdříve to bylo bezproblémové a hladké vítězství, rok po „úspěšně splněné misi“ se objevily „menší potíže“, za další rok už to byly problémy, nicméně zvládnutelné problémy a tak před půl rokem se z problémů stala vážná krize hrozící porážkou. Co to bude příště? Mainstreamová média přitom byla vždy nejméně o krok pozadu za realitou.

V tomto týdnu se poprvé objevily v novinách zprávy o možnosti „potíží s ropou“. Termín ropný zlom byl zmíněn, uvedeny byly bez větších rozporů i základní údaje a k tomu byl přimíchán povinný optimismus. Očekávat můžeme menší potíže. To vše v situaci, kdy je projektován 1% pokles produkce v příštích letech – skutečně menší potíž (pokud nepřijdou nějaké „nadzemní“ problémy – pak to mohou být i o něco větší potíže). Komerční zásoby na tom nejsou ideálně, ale strategické rezervy jsou připraveny, takže výpadky by zatím hrozit neměly. Co se ale stane okolo 2010, když se pomalu, ale o to jistěji hromadí důkazy, že plateau začne přecházet v sestup? To nám jistě z médií odborníci řeknou v ten pravý čas!

V souvislosti s ropným zlomem je obvykle uváděno několik základních scénářů (a většina z vás s nimi jistě bude seznámena):

Pollyannin scénář: Ropný zlom jako teorie o vrcholu a následném postupném poklesu produkce ropy je nesmysl – ropa je abiotického původu a nikdy nedojde.

Optimistický scénář A: Světový ekonomický růst bude pokračovat bez omezení. Ropný zlom nás čeká za 30 a více let a tou dobou budou k dispozici jak hojná alternativní paliva, tak nové zdroje energie (např. jaderná fúze), které bez problémů zaplní vzniklou mezeru.

Optimistický scénář B: Světová ekonomika se bude dál rozvíjet, ale bude třeba rozsáhlých kapitálových investic do průzkumu, významného zvýšení těžby nekonvenční ropy a také rozvoje alternativních zdrojů. Ačkoliv se mohou vyskytnout období napětí v dodávkách, tak tržní síly budou schopny stimulovat dostatečný růst energetického sektoru, který povede k zajištění dostatečného přísunu ropy a dodávek energie obecně.

Plateau scénář: Ropný zlom je blízko (1 – 4 roky vzdálený), nicméně tržní síly umožní prodloužení plateau po zlomu těžby na 10 - 15 let, což nám dá čas na rozvoj alternativních zdrojů a posílení těžby nekonvenční ropy alespoň v takovém měřítku, aby vyplnily mezeru v okamžiku, kdy produkce ropy začne klesat. Nicméně pokračující růst výroby energie je neudržitelný, což způsobí zpomalení ekonomického růstu a zvýší tlak na méně rozvinuté země při jejich snahách o dosažení vyšší životní úrovně. Z toho plynoucí napětí může vést k nestabilitám na světových trzích a k růstu nebezpečí konfliktů o tenčící se zdroje energie.

Pesimistický scénář A: Ropný zlom je otázkou velmi blízké budoucnosti (příštích měsíců) a produkce pak setrvá v oblasti plateau po 5 – 8 let. Poté co těžba ropy začne klesat, nebude přes veškeré úsilí možné nahradit poklesy vysychajících obřích polí. Výsledkem bude prudký růst cen ropy, fiat měny a akciové trhy ztratí část své hodnoty, což povede k recesím, které sníží poptávku natolik, aby se probíhající výpadky nestaly všeobecnými a dlouhodobými. Pokles těžby a exportu bude pozvolný (méně než 2% ročně). Očekávat lze dlouhé období hospodářského úpadku (15 – 25 let), postupně zmírňované nástupem nových technologií a větším rozšířením alternativních zdrojů.

Pesimistický scénář B: Ropný zlom již nastal a produkce po něm setrvá v oblasti plateau 3 – 5 let. Poté bude následovat pokles těžby a exportu o 2 – 5% ročně. Ceny ropy velmi prudce stoupnou, fiat měny a akciové trhy se prudce propadnou. Recese nesníží dostatečně poptávku po ropě a výpadky dodávek se stanou dlouhodobými. Strategické rezervy budou poté během 3 - 5 let vyčerpány. Následovat bude globální deprese, významná omezení občanských svobod a lokální války o zdroje. Situace se stabilizuje kolem roku 2050, kdy hospodářská situace Evropy bude připomínat život v Rusku po pádu SSSR.

Kolapsový scénář: Ropný zlom již nastal a produkce po něm setrvá v oblasti plateau méně než 3 roky. Poté bude následovat pokles produkce a exportu o více než 5% ročně a v následujících letech bude tento akcelerovat až k dvojmístným hodnotám. Kolem roku 2020 budou exporty ropy blízké nule. Výsledkem bude explozivní růst cen energií a hyperinflace. Alternativní zdroje energie a snahy o úspory se ukáží jako zcela nedostatečné (s lokálními výjimkami). Globální finanční systém se zhroutí. Strategické rezervy budou během 1 - 2 let vyčerpány. Následovat budou civilní nepokoje, snahy opustit velká města, policejní stát a globální války o zdroje, včetně významného nebezpečí jaderného konfliktu.

Všechny uvedené scénáře jsou samozřejmě orientační a žádný si nemůže činit nárok na to, aby byl přesnou reflexí budoucí skutečnosti. Přesto zkuste čistě pro zajímavost jeden z nich zvolit v následující anketě.



15 Comments:

Anonymous Anonymous said...

tak ja bych si to tipnul neco mezi plateau scenařem a pesimistickym scenařem A

jsou dnes jine moznosti ziskani informaci, ale i dezinformaci a ten kdo ty spravne informace ma si velmi dobre pohlida aby ven neutekli

proto to bude docela necekane, i kdyz posledni caste informace mohou neco naznacovat, jen pokud se na tuto oblast zamerujete

nestalo by za to zmenit design stranek, treba cerne pismo na bilem podkladu, je to takhle dost necitelne a unavujici

1:57 pm, July 26, 2007  
Anonymous Anonymous said...

vstřícné očekávání ke všemu co přijde "potom". To je univerzální scénář. Ani děsit ani ukolébávat. Protože při sebelepších informacích nikdo na planetě netuší, jak to proběhne doopravdy. Proto rozumní jsou radši zticha a křiklouni-ti křičeli stejně vždycky. Jsem přesvědčen o tom, že když budu v domýšlivosti vlastní geniality stavět ideální "po-zlomový" dům, realita půjde jinudy a potřebovat ho nebudu. Totéž třeba když teď skoupím pozemky široko daleko, "pak" mi nejspíš budou prd platné. Tedy žít dneškem a proto jedu natankovat plnou, i když mě za to TT prokleje :))

2:49 pm, July 26, 2007  
Blogger Thon Taddeo said...

To je na každém, co se rozhodne udělat a v jaké je situaci. Já si zase radši jdu zaběhat, udělat pár sérií kliků, sedů lehů apod., něco přečíst, případně nanosit pár konví vody atd.. To mi připadá o něco rozumnější než si zajet pro plnou.

Ano nejlépe být zticha a hlavně nedej bože kritizovat růst růstu. To je to největší kacířství (sic) a heretik je každý kdo nevěří v Boha Růstu a jeho svaté hostie - americké dolary.

Já si monopol na pravdu nedělám. Jen předkládám vlastní názor. Ale zastánci růstu růstu to jsou jiní kabrňáci, ti vědí, že růst bude nekonečný a neplatí pro ně ani přírodní zákony. Ti jsou geniální a plody jejich božského úsilí budou sklízet celé generace, které jim - těmto titánům lidstva budou až do věčnosti za ten růst vděčné.

4:57 pm, July 26, 2007  
Anonymous Anonymous said...

TT jsem strasne rad za Tvuj blog.(to jen na okraj ) Ale Tve hlasovani a vybery mam ten pocit ze vubec nereflektuji dnesni dobu !! I ten nejpesimictejsi scenar mi pripada jak prochazka ruzovym sadem ! To snad nevidis(te ctenari) co se momentalne deje mezi Ruskem USA a potazmo radarem u nas a rajetama v Polsku ?? USA zapocali invazi! Ctete lidi a domyslejte si dusledky konani Putina a Krovaka. Dyt to je do oci bijici !!! Panove bude to jeste horsi nez si dovedete vubec predstavit .... :(

11:04 pm, July 26, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Zdravím!
Bohužel musím dát za pravdu tomu človíkovi nademnou, USA se prostě chystají na přepad Ruska potažmo sibiře, článek o tom byl i na Britských listech. Takže pokud nezačne Rusko šíleně zbrojit aby odradilo ty blázny z Washingtonu, tak je válka jedinou alternativou. Chudáci ti lidi kolem toho radaru, jako na něj padne minimálně jedna jaderná hlavice. To samý v polsku z druhý strany, amíci do těch raket namontují taky atom, ten jedinej dokáže zlikvidovat tu balistickou raketu. Likvidace kinetickou energií je k smíchu, vzhledem k tomu jaké možnosti klamání ta ruská raketa má, nemluvě o tom počtu hlavic které se v případě ohrožení z rakety oddělí.
Zkrátka pokud tu bude radar a vedle rakety, tak je jadernej konflikt na spadnutí víc jak za studený války.

11:54 pm, July 26, 2007  
Anonymous Anonymous said...

pokud jste se nekdo dival na porad Fenomen na CT
http://www.ceskatelevize.cz/vysilani/10119576319-fenomen-dnes/207452801370028-12.07.2007-22:25-elektrina-vsude-kolem.html

nasel jsem odkaz na ten fotovalticky balkon je to http://www.ekoproud.cz/

7:51 am, July 27, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Já tedy nevím. Napadnout Rusko byla vždy sebevražda. O tom se snad přesvědčil jinak geniální tratég Napoleon. Stejným způsobem pak dojel i Hitler.
Určitě je v pentagonu 100 různých variant útoku na SSSR(později Ruska), to je ale z nutnosti být pokud možno připraven na všechno.

TT také mlátí trávu kosou, běhá s konvema pro vodu a pořizuje si obranný arzenál. Chcete snad tady a teď někdo tvrdit, že se TT chystá někoho zabít? Ne, prostě se připravuje na život po zlomu způsobem který je mu blízký. Tečka.

Podobně to může být s raketama v Polsku a radarem u nás. Třeba stratégové v pentagonu došli k tomu, že se to může hodit. Doufám, že ty mozky nemají totálně vyklovaný a že správně zvážili všechna pro a proti jinak navrhuji všechny úspory a majetek prohýřit podle gusta...

7:59 am, July 27, 2007  
Blogger Thon Taddeo said...

No jak se události za rok pohnuly, tak určitě ne k lepšímu. Před rokem bych se klonil k pesimistickému scénáři B, dneska už se kloním čím dál víc ke kolapsu. Rusko nemá důvod útočit - surovin vždycky mělo dost a brzy jich bude mít zdaleka nejvíc a proto bude cílem číslo 1. USA jsou v diametrálně odlišné pozici. Přes všechnu propagandu je jasné, že jsou již teď v krizi. V Iráku i Afghánistánu prohrávají, jejich měna i ekonomika (trh s nemovitostmi a hypotékami určitě) kolabuje, jejich dodavatelé energií jsou buď v propadu produkce (Mexiko, Kanada-plyn) nebo nepřátelsky naladění (Venezuela) nebo diktatury, proti kterým se stále více bouří jejich poddaní (Nigérie, Saudská Arábie). Dolar jde přes snahu globálního finančního systému vytrvale ke dnu (i přes technické korekce). Dow Jones včera spadl o 300 bodů - to není zas tak moc - záchranný tým (Plunge Protection Team) to podržel a dneska téměř určitě zastaví pokles. "Zajímavé to začne být, až to spadne o 1000 o víc bodů za den. Radar u nás bude primární cíl a pro lidi v okolí znamená v případě jaderného útoku jistou smrt - rychlá smrt dobrá smrt - život po jaderné válce? - ani moc nemám zájem. Počítat s racionalitou vedení USA není zcela namístě - respektive lze to jen do té chvíle, než se stávající poměry stanou díky poklesům dostupnosti energie neudržitelnými.

8:40 am, July 27, 2007  
Anonymous Anonymous said...

USA se dostávají pod kontrolou mezinárodních bankéřů minimálně od vzniku FEDu. Zorganizování 11.9.2001 a slabý odpor proti němu svědčí o tom, že kontrola je již téměř úplná. K definitivnímu konci demokracie v USA již stačí jen jeden další teroristický útok nebo přírodní katastrofa (viz. nedávné schválení příkazů presidenta)

Kapitál je jak známo nadnárodní, tj. přestože by byl útok USA proti Rusku pro USA zničující, výsledkem by byla kontrola mezinárodních bankéřů nad Ruským bohatstvím. Celý svět mohou řídit i z Londýna nebo Ženevy.

Stojí za to si přečíst něco o Protokolech Sionistických mudrců a Janově zjevení z Bible. Nějak moc nápadně se to s dnešní realitou schoduje, přestože virtuální realita se snaží tvrdit opak.

P.S. Ovládací schéma chléb a hry se již dostává do problémů. Na chléb (konzum) již brzy nebude dostatek energie (ropa, další a další úvěry), hry trpí dopingovými skandály.
Nevylučuji, že přijde cukr a bič. Když se nebudeš na nic ptát a necháš si implantovat čip pro kontrolu jestli nejsi terorista, tak ti celosvětová vláda zajistí další pokračování konzumu a "ochranu" i po ropném zlomu. Kdo není s námi (nemá čip) je terorista.

9:13 am, July 27, 2007  
Anonymous Anonymous said...

No doprčic, Juro, teď jsi teda uhodil hlavičkou o hřebíček. Řešení přináší Protokoly sionistických mudrců nebo Zjevení sv. Jana. Tak to jsi zapomněl zmínit Sibylu a Nostradama:

http://www.miguela.estranky.cz/clanky/proroctvi-sibyly-a-nostradama/proroctvi-nostradama

http://www.miguela.estranky.cz/clanky/proroctvi-sibyly-a-nostradama/sibylina-znameni-pred-koncem-sveta

Je to zajímavé, tak Nostradamus byl horlivým stoupencem peak oilu. Každopádně by asi hlasoval pro nejpesimističtější variantu. Asi neměl k dispozici Klausovy podklady pro odhad celosvětových zásob ropy... :))

9:54 am, July 27, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Osobně si myslím, že Protokoly a Zjevení, a různé proroctví nejsou následováníhodné. Budoucnost není daná, i když některé z předpovědí se již realizovaly. Mnozí pracují na smazání důsledků těchto samo se realizijících vizí (obrazů).

Zdá se, že se mi nedaří najít vhodná slova pro svů záměr: A to, že ropný zlom je potřeba sledovat v souvislostech dalších jevů (fiat curency, postupné odbourávání svobod a přesun moci k nadnárodním bankéřům, ...) a ne pouze jako izolovanou událost v jinak "skvělém" světě.

Je dobré vědět co nás může čekat a na co se připravit.
Příchod ropného zlomu a některých dalších jevů (pád nekrytých měn) je prokazatelný. U dalších jevů je to s důkazy z povahy věcí slabší. Něco se prozkoumat dá (11.9.2001) něco ne (vražda J.F.K., pravost Protokolů,...).

Při holistickém pohledu je scénářů mnohem více, než zde prezentuje TT.
Ke koncům světa jsem se však nechtěl dostat.

11:07 am, July 27, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Držme se vědy a ne nějakých Zjevení nebo Protokolů - to bylo aktuální tak před 100 lety :-).

Všechno je potřeba sledovat v souvislostech a scénářů je mnohem víc, to je bez diskuze. Nejsem zastáncem žádných konspirací - jsou to podle mého z 99% nesmysly.

Raději něco humornějšího:

Tady je veledílo analytika Loužka o ropném zlomu (přetištěno z MF Dnes) - příjemnou "zábavu" http://www.petrol.cz/ropa/clanek.asp?id=8777

TT

11:33 am, July 27, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Konec svět je vděčný evergreen...
Na každém šprochu pravdy trochu, úplně bych jsem šmahem proroctví nebagatelizoval.

Podobně jako TT se mi zdá, že čím více toho člověk o zlomu ví, tím to všechno vypadá hrozivěji.

Zatím vcelku klidné vody letošního léta čeří osamocené vlnky, ani hurikány zatím neotravují. Snad to vydrží, nebo je to klid před bouřkou?

4:41 pm, July 27, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Moskva rozmístí do 6. srpna baterii S-400 Triumf kolem Moskvy. Systém má být schopen ničit rakety, včetně balistických a letadla s technologií stealth až do vzdálenosti 3500 km. Rychlost rakety je 4,8km/s.

Co si o tom myslíte - je to jen chřestění zbraněmi nebo se Rusové vážně obávají útoku?

http://en.rian.ru/russia/20070725/69607443.html

http://en.rian.ru/russia/20070727/69799517.html

a Pákistán se taky "snaží"

http://en.rian.ru/world/20070726/69703975.html

TT

6:02 pm, July 27, 2007  
Anonymous Anonymous said...

v klidku lidicky, jaka valka... valka nastava, kdyz selzou diplomate..
studena valka, to je jina vec.. Cina drzi Amiky s vice jak 1,3 bil. $ pod krkem a horem padem se cpe do Afriky pro nerostne bohatstvi.. dobre vedi, ze s KGBakem Putinem je dobre byt zadobre :-) a Rusaci jim uz jednou na Sibiri ukazali, zac je toho loket..
proc valcit, kdyz misto raket pouzijete ropu a plyn.. az bude tupy Evropane v zime mrznout, konecne jim dojde, ze s Rusakem si clovek nezahrava :-)k tomu ale dojde az potom, co multi kulti old senilni Evropa ukaze Amikum Fuck Off :-)

8:46 pm, July 29, 2007  

Post a Comment

<< Home