Wednesday, October 31, 2007

Budoucnost je teď?!

Komerční zásoby ropy tento týden pokračovaly v poklesu a propadly se o 3 900 000 b. Stále jsou však v pásmu horního průměru, ovšem nejníže od října 2005 a co se dělo v září 2005 snad netřeba připomínat (pro nováčky napovídám - Katrina a Rita). Zásoby v Cushingu klesly o 17% (na pouhých 15 100 000 bd !!!). Zásoby benzínu stouply o 1 300 000 b, destilátů o 800 000 b. To je však poslední (trochu) pozitivní zpráva.

Import dosáhl téměř 9 400 000 bd. Průměr dovozů za poslední čtyři týdny číní 9 700 000 bd, což je v průměru o 481 000 bd méně než za stejné období předchozího roku (že by ELM?!).

Opakuje se tak situace z minulého týdne a znovu místo nárůstu zásob vidíme poměrně ostrý propad. Jakkoliv jsou čísla EIA o komerčních zásobách zavádějící a z globálního pohledu přeceňovaná, začínají i tyto ukazovat na to, že trh je skutečně podzásoben a nabídka je (zatím jen velice mírně, ale přesto) nedostatečná. Bezprostředně je to problém relativně marginální. Z dlouhodobého hlediska, ale jak všichni víme, naprosto zásadní - až fatální.

Cena ropy na kombinaci této zprávy a informaci o vyšším než předpokládaném růstu HDP v USA za 3Q (+3,9%) reagovala (skoro se nebojím říci frenetickým) růstem, který už překonal včerejší stejně prudký pokles (Goldman Sachs poradil investrorům vybrat zisky – špatná rada) a současný rekord je tak na 94$/b.

Během hodiny očekávané snížení sazeb FEDEM o 0.25 na 4.50 (já bych jim ovšem spíš radil zatnout zuby a držet), pak dále na jedné straně v minimálně krátkodobém horizontu oslabí dolar a zároveň v očekávání dalšího ekonomického růstu zvýší poptávku po ropě. Překonání psychologické hranice 100$/b je v příštích týdnech za stávajícího vývoje téměř sázkou na jistotu.

Ropný zlom začíná vystrkovat drápky a takto rychlý vývoj cen nevěstí nic dobrého nejen pro motoristy, ale ani pro nikoho dalšího.

Dnešní události znovu předbíhají i potemnělé prognózy a dokonce už i ceny uváděné (pesimistou sic!) acem (byť díky bohu zatím jen mírně).

Jestli v příštích týdnech a měsících nepříjde (primárně v USA) výpadek v dodávkách (nebo minimálně výrazný pokles zásob), bude to velký úspěch.

P. S. Každému kdo ještě má auto - užijte si současné ceny kolem 30 - 32 kč/l - takhle nízko je vidíte naposledy v životě a vzhledem k cenám v příštím roce a dále je to opravdu za pakatel.

Zdroje: Bloomberg
EIA

42 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Ceny ropy vyskočily o cca 3 USD na rekordní hodnoty poté, co zpráva o amerických zásobách ropy za minulý týden překvapila poklesem o 3,9 mil. barelů na 195,1 mil., zatímco trh očekával jejich nárůst o 0,6 mil. barelů.

Prosincové futures na lehkou americkou ropu tak vystřelily na historické maximum 94,00 USD za barel, barel londýnské ropy Brent se vyšvihl na rekordních 90,74 USD.

8:09 pm, October 31, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Nyní je cena ropy již 94,39 USD.
Pěkně nám to letí...

8:20 pm, October 31, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Mě jenom zaráží ten růst HDP o cca 4%. US ekonomika už je tedy skoro tak dobrá jako ta naše? :-))

8:23 pm, October 31, 2007  
Blogger ond said...

A co uz mame povedat my vasi východný susedia sme 2x lepsi nez US.Mna zarazila radikalna odlisnost vývoja cien PHM v US oproti min.roku -ziadny prudký pokles,čo môžme očakáť v lete?Už sa teším na prídelový system,dúfam že prenájom ČS mi vydrží do jeho
zavedenia ,čierny trh a regulacie podporia ziskovosť tohto podnikaniaú/brať s miernou
rezervou/.Prešiel som si celý archiv blogo,je evidentný nárast záujmu od dec06 - jan07.

12:00 am, November 01, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Od M

Leti to leti. Nutno si ovsem uvedomit, ze se nachazime ve fazi zmeny chaotickeho systemu, kdy zaporne zpetne vazby slabnou a system vice osciluje. Je skoro jiste, ze (realne, od infalce oprostene ceny) nekdy v blizke budoucnosti klesnou. Asi ne na 20$, ale dovedu si predstavit na 50$. Bude to pochopitelne velice spatny signal, ktery povede k falesnym nadejim, ze jsme z nejhorsiho venku. Bohuzel za par tydny to pak vyskoci zase vyleze na 150$.
Pochopitelne ve svetovych a ceskych hlavnich mediich se nic nedeje. Ceskych tedy urcite nic. Je to dost tristni to sledovat. V USA a UK se aspon tu a tam nejaka rozumnejsi uvaha objevi, i kdyz se skoro zasadne vyhybaji pojmu Peak Oil. Pokud se o tom i byt naznakem trochu zmini, tak to hned vyvazuji Yerginem ci necim podobnym.
Asi pred dvema tydny vysla Heinbergova nova kniha - Peak Everything. Je opravdu tezke byt nositelem spatnych zprav. Heinberg tentokrat castecne rezignuje na snahu byt pozitivni s tim, ze kdy tohle ci tamhle to tak, ze se to da ustat. V jedne pasazi se priznava, ze sam svemu optimismu neveri. Myslim, ze je to problem kazdeho, kdo se energetickou krizi, ropnym zlomem a vsim okolo zabyva trochu blize a pochopil o co jde. Nedej neni .... je to v pr.., ale kazdy se chyta kazde falesne nadeje. Pritom je zrejme, ze se dobre a nadejne veci nepodarily uskutecnit lidske civilizaci za mnohem priznivejsich podminek.
Ted jsem se zrovna dival na serial o druhe svetove valce. Americke valecne akce v Tichomori, Evrope. Desetitisice padlych ... a druha svetova valka - jaka to byla udalost. Skutecne si zatim nedovedu predstavit,jak do jde k "velke redukci". Co to budem jak to bude vypadat. Ze k tomu dojde je jiste. Jsme jak vinne kvasinky v lahvi. Je-li energie dost monozime se. Jakmile cukr dojdem kvasinky hodne rychle vymrou - nekdrive to zacne kanibalizaci a pak vsechny vymrou na otravu alkoholem - udusi se ve vlastnich odpadech.

Dobrou noc

4:59 am, November 01, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Nezlobte se lae cena ropy na trhu zatím spíše dorovnává oslabující dolar ... takže silná koruna bude udžovat ceny benzínu stále "stejné" jediný vliv bude mít nedostatek této komodity v US a nikoliv dolar za 50centů ...

10:34 am, November 01, 2007  
Anonymous Anonymous said...

to abych jeste vzal shell v-power kdyz je to tak laciny :)

12:58 pm, November 01, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Dobry den, 2verze lepe citelna
Jiz delsi dobu sleduji tyto stranky a rad bych do diskuze vnesl trochu optimismu. 1. pred odsunem nemcu na uzemi CR zilo nejakych cca 9-10 milionu obyvatel, s minimalni potrebou ropy ("uhli se plne vyuzivalo, nikoli vsak na venkove", lidi v zemedelstvi bylo podstatne vice..), presto nas nase zeme uzivila, samozrejme s jinym zivotnim stylem. 2.neustale zijeme v dobe levnych energii, vetsina automobilu jezdi z jednim pasazerem a vazi pres 1.tunu (automobilky jiz vyvinuly vozitka pro dva pasazery se spotrebou 0,6l/100km a vahou kolem 250kg. Velkou perspektivu maji tez male usporne elektromobily. 3.V soucastne dobe lze postavit pasivni i nulovy dum,coz jsou domy kterým staci 1-2m3 dreva na cely rok na vytapení a ohrev TUV vis. www.pasivnidomy.cz (postavit je lze za ceny jen mirne vyssi nez konvekcni vystavba 5-15%). 4. venkov v CR je prazdny, ale hodne z nas má alespon kousek pozemku ci chaloupku nekde na vesnici a snad vsichni si pamatujeme jak se pestují brambory a jablka. 5. alternativni energie a uspory se mohou rozsirit stejne rychle jako mobilni telefony (3-10let). 6. mame dokonale vyvinute informacni kanaly (internet), kdy nove perspektivni technologie jeden den vzniknou a druhy den o nich vi cely svet. Nepodcenuji nahly propad dodavek ropy, ani boje o posledni zasoby, nepodcenuji ani ekonomiku a její moznosti, nepodcenuji ani lid venkova. Tesim se na dobu pomalejsi a chudsi ve ktere se bude zase treba vice zpivat a tancit ???. Ten co ma rad zivot a letos zaklada velky ovocny sad.

8:37 pm, November 01, 2007  
Anonymous Anonymous said...

no vida, to je výzva (hlavně rozluštit tvoje kódování - zřejmě lidová tatarština), nicméně v kontrastu k drasticky hrůzným črtám zítřka, nastiňovaným většinou diskutérů se objeví jak holubice nad vodami potopy vize postoilového zpívajícího a tančícího venkova! A já dodám, že to ruku v ruce nemůže mít jiný následek než populační explozi. Chtěl bych se těch časů dožít...

8:42 pm, November 01, 2007  
Anonymous Anonymous said...

to anonymous:
Je pravda, že jsem si vůbec neuvědomil, že stejný počet obyvatel zde žil i bez ropy, takže by se to mělo zvládnout lépe než jsem si myslel. Díky za dobrý postřeh.

Možná to přeceňuji, ale já se dost děsím lidí z panelákových sídlišť jež nemají kam jít.

Ještě to zde moc nezaznělo, ale budeme muset hromadně skončit s přežíráním se, tak jako kdysi bude svátek když se člověk dosyta a dobře nají. Možná si někdo klepe na čelo, že se nepřežírá, já si to také myslel... Můžu konstatovat, že se mi odhadem povedlo postupně zredukovat příjem potravy na 1/3 a to jsem netrpěl nadváhou - ty obtloustnutý spoluobčani můžou jíst ještě méně.

Je to hodně o pevné vůli a jíst jenom když opravdu cítím hlad. Neblbnu s dietama, jím všechno, ale méně a stačí mi to. Samozřejmě děcka neomezuji ať futrují podle chuti.

1:16 am, November 02, 2007  
Anonymous Anonymous said...

To anonymous - je hezke, ze Vas ve skole naucili diskutovat, ale spise Vas meli naucit pocitat - na venkove se sice nevyuzivalo uhli, ale drevo, a to je rovnez fosilni palivo - pac kdyby nebylo, tak mira zalesneni mezi lety 1900-1945 by byla konstantni, a to rozhodne nebyla, a v momente, kdy byt jen polovina lidi na venkove zacne topit drevem, tak se z tohoto stane fosilni palivo rovnez, pac ho budete rychleji spalovat, nez poroste - drevo je pro tuhle civilizaci stejne tak obnovitelnej zdroj, jako je uhli nebo plyn, pac i to se spotrebovava rychleji, nez se obnovuje.
2. I na venkove se v prvni polovine 20.stoleti pouzivaly predmety, ktere byly vyrobene z oceli, nebo alespon ze zeleza, a na vyrobu tohoto potrebujete fosilni paliva
3. I chemismus a vycerpanost zemedelske pudy se mezi lety 1900-1945 pravdepodobne menila.
4. Stale je potreba pocitat, jake procento obyvatel tehdy zilo na venkove, a jake ve meste.
5. S temi pasivnimi domy - to radeji nebudu komentovat, pac to by nevyplodila ani prumerna manevrujici letounova strela s plochou drahou letu, ktera ma IQ=10 - zjistil si pisatel, s jakymi energetickymi naklady lze toto vybudovat, a kolik procent soucasnych bytovych jednotek lze prestavet na pasivni????
6.Bytova jednotka v zateplenym panelaku je mnohem mene energeticky narocna, nez byt nadprumerne zateplenej rodinej domek - staci porovnat ucty za teplo.

9:10 am, November 02, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Ten anonymous, co pise vo tech pasivnich domech je ale fakt UPLNE BLBEJ - jaky procento populace si asi tak muze financne dovolit postavit NOVEJ DUM BYT NEPASIVNI, a BEZ DLUHU dal, KDE JE ASI CHCE POSTAVIT - na pude vynaty ze zemedelskyho fondu???? Jaka by asi tak byla rychlost tyhle vystavby - 30 000 domu rocne, za predpokladu rostouci ekonomiky a masivniho zadluzovani - jinak tak max 10 000 - ???? HURAAAAAAA!!!!!!!! To se nam bytovej fond podari obnovit za cca 400 let

9:18 am, November 02, 2007  
Blogger Thon Taddeo said...

Úplně bez ropy to jistě nebylo. Podívejte se také na situaci na počátku 30. let. Hladové bouře, stávky, rabování. Nezaměstnanost až 1 milion, poklesy mezd, nárůst zločinnosti...... a to byla jen "Velká hospodářská krize".

To výše uvedené je řekl bych nejlepší možná varianta vývoje a teď si vezměte, že se ta situace nebude lepšit, ale zhoršovat.

O rozšíření alternativních zdrojů během 5-10 let silně pochybuji - respektive ten efekt bude velmi nedostatečný.

Struktura průmyslu a zemědělství, kvalifikace obyvatelstva je zcela jiná než v ČSR, myšlení je jiné, vztah k republice také. Vše v negativním směru vzhledem k očekávanému vývoji.

V Číně se opakují potíže s dodávkami pohonných hmot - nejméně jeden předbíhající ve frontě byl zabit (česky viz např. petrol.cz)

Francie uvolnila 2 000 000 b ze svých strategických rezerv, aby zmírnila short term supply crunch (krátkodobý výpadek).

http://ap.google.com/article/ALeqM5i5TtajgUpSm7KY5jf-lCJGHBB-tAD8SL2BOO3

O menších problémech se mluví v souvislosti s delší než plánovanou odstávkou (tuším v Litvínově) i v ČR - pokud se situace nezlepší, uvažuje se údajně také o menším uvolnění rezerv nebo o dražších nákupech za hranicemi.

9:29 am, November 02, 2007  
Blogger Thon Taddeo said...

Buďte od té dobroty a alespoň se nějak podepište - aby ostatní diskutéři mohli reagovat adresněji. Nechci nic cenzurovat, ale podpisy anonymous jsou pro diskuzi nepraktické.

Taky není třeba někomu hned nadávat do blbů.

9:34 am, November 02, 2007  
Anonymous Anonymous said...

To TT- omlouvam se, ale je nas vic - ja uz jsem jednou psal, ze jsem zapomnel heslo, takze muj nick to nezere - jinak pan kolega anonnymous zapomnel napsat, ze pred WW2 ty taky bylo na venkove par set tisic koni, a nez bychom jich takove mnozstvi odchovali, tak to je otazkou nekolika lidskych generaci - to je presne to uplne zblbly mysleni marketyrungovyho ICTmanagaromonta, kerej si mysli, ze nejvetsi problem je sdileni informaci elektronickou cestou a buzinec - a ze vsechno jde tak jednoduse, jako si na dluh koupit pocitac nebo takovou tu divnou placicku na podpirani hlavy pri chuzi.... zdravim, Parabellum

9:53 am, November 02, 2007  
Blogger Marek Malina said...

Pár informací:
Fed Injects $41 Billion in Liquidity- http://online.wsj.com/article/SB119393229266979192.html?mod=googlenews_wsj

Dollar Falls, Heading for Weekly Decline, Before Jobs Report-
http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=a4OwnZ5vwpHI&refer=home

Big Oil's Profits May Have Peaked-
http://online.wsj.com/article/SB119391942867979023.html?mod=googlenews_wsj

Chrysler Cuts Could Hurt Ford-
http://www.businessweek.com/autos/content/nov2007/bw2007111_560515.htm?chan=top+news_top+news+index_businessweek+exclusives

9:58 am, November 02, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Není snad potřeba se přihlašovat - vyberu možnost other/jiné/sonstiges - podle jazyka mezi Blogger a Anonymous a napíšu nějaký nick.

DJones včera skončil -362 a jak jinak - spasitelé z FEDU v čele s Helicopter Benem a Plunge Protection Teamem zasahovali. 41 miliard den po snížení úrokových sazeb (dobrý - čtvrtek to vždycky jistí).

http://images.google.de/imgres?imgurl=http://www.bullnotbull.com/gallery/images/g-helicopter-big.jpg&imgrefurl=http://www.bullnotbull.com/gallery/g-helicopter-ben.html&h=800&w=602&sz=95&hl=de&start=4&um=1&tbnid=Egtt5Ki0_JcqzM:&tbnh=143&tbnw=108&prev=/images%3Fq%3Dhelicopter%2Bben%26svnum%3D10%26um%3D1%26hl%3Dde%26sa%3DN

10:18 am, November 02, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Ke dřevu a uhlí - historicky bylo české území nejméně zalesněné za vlády Marie Terezie. Tehdy se také začalo těžit uhlí. Rakouská vláda viděla nedostatek dřeva jako problém. Přechod na uhlí byl podporován daňově i pomocí zákonů. Jen se dřevem to už tehdy nešlo.
A porovnejte si dnešní bydlení s nějakým skanzenem. Na Veselém kopci u Hlinska jsem to obdivoval. V jedné místnosti se bydlelo a provozovala se hospoda, žena s kojencem byla "v koutě", oddělená od ostatních doma a v hospodě plentou. Chudina přebývala v pazderně, na prostoru zhruba garsonky několik rodin. Střechy ze šindelů, okapy z vydlabaných kmínků. Propálené hrnce se opravovaly. Ještě naši prarodiče pamatují, že boty se dědily.

11:13 am, November 02, 2007  
Anonymous Anonymous said...

zdá se mi podle všech znaků, když přijedu někam na venkov, že dřeva určitě přibývá a spíš o něj málokdo stojí. Proti 1900 jednoznačný nebetyčný přírůstek. Takže tvrzení, že dřevo je skoro totéž co fosil, je dle mého geniálního úsudku ujeté.

11:55 am, November 02, 2007  
Anonymous Anonymous said...

to Parabellum:
Pokud to jenom trochu jde, tak kazdymu hned ukazujes jakej je trubka. Nic ve zlem, ale udivuje mne, ze Te musi TT vest za pacinku aby jsi se dokazal prihlasit pomoci moznosti "Jine". Ja se takhle take prihlasuji, asi takhle muj nick muze nekdo zneuzit, no predpokladam zde alespon elementarni slusnost.

Dotaz na TT. Slo by zobrazit IP adresu z ktery sel prispevek? Ja tedy jedu vzdy ze stejny adresy a pak by bylo jasny pokud nekdo jiny pouzije muj nick.

Zajimavosti ke drevu:
Mame jedny z nejvetsich zasob dreva v prepoctu na obyvatele, celkova zasoba dreva je dvojnasobek oproti roku 1930:
http://www.agris.cz/lesnictvi/detail.php?id=154588&iSub=593
Dale tam pisou, ze v lonskem roce prirostlo 20.6 milonu kubiku a i kdyz byla v loni rekordni tezba tak stejne jeste "zbylo" navic 3 miliony kubiku. Ja vim, ze to problem zcela neresi, na druhou stranu vsechno co se mnohdy v lese spali na hromadach zpracovat do paliva, nebo na stepky. Les nasich dedu byl vycisteny do posledniho vyuzitelniho snitka. Ted kolikrat nemuzu projit...

12:29 pm, November 02, 2007  
Blogger Unknown said...

http://ekonomika.ihned.cz/c4-10076500-22335850-001000_d-cena-ropy-dosahuje-na-nova-maxima

peknej clanek a hlavne diskuze

The World's Expected Carrying Capacity in a Post Industrial Agrarian Society
http://europe.theoildrum.com/node/3090
pekne rozebrano kolik potrebujete metru na pestovani, kolik je treba potravinovych zasob

12:44 pm, November 02, 2007  
Blogger Unknown said...

Barel ropy za 100 dolarů? Už brzy, ale klid

http://ekonomika.idnes.cz/barel-ropy-za-100-dolaru-uz-brzy-ale-klid-dhx-/ekonomika.asp?c=A071101_162210_ekonomika_spi

nebojte se nic se nestane rikaj to experti ;-)

1:01 pm, November 02, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Ta ip to by nešlo, ale pokud se přihlásíte (google account) tak vám nikdo nick nemůže kopírovat.

Když vidím tu "úroveň" článků - viz. hlavní Matrix plátek iDnes dnes. Dokola se opakují stejné "důvody" a že OPEC přece zvýšil těžbu o 500 000 bd. O údržbě v Abu Dhabi (ztráta 600 000 bd během listopadu) nic. A dál jen blábolení představitelů OPECU, jak to jde mimo ně a 100$ za barel skoro není problém. Ropný zlom neexistuje.

OPEC se během příštích týdnů dostane pod těžkou palbu. Je vidět jejich stále větší bezradnost - vypadají, že už opravdu nemají co víc nabídnout. Kde je těch 12 000 000 nebo 15 000 000 bd z KSA?

1:13 pm, November 02, 2007  
Anonymous Anonymous said...

stoji za precteni
http://www.euroekonom.cz/analyzy-clanky.php?type=jz-recese

8:06 pm, November 02, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Tak tohle je taky docela nářez:
http://ekonomika.ihned.cz/c1-22344860-ruska-tezba-ropy-pokorila-nove-postsovetske-maximum
To je další věc která se projevuje-pokles vývozu. Je to velmi znepokojující jak to jde najednou rychle.
Cena ropy zase letí vzhůru!

10:36 pm, November 02, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Dnes na ČT24 rozhovor s Alexanderem Elderem, který problém vysoké ceny
ropy vidí za ropným zlomem.
http://www.ct24.cz/vysilani/?id=161898&datum=2007-11-02&porad=
Je to asi v polovině pořadu.

Cena ropy po slabém poklesu zase kolem 96USD. Pokoří příští týden hranici 100USD?

11:24 pm, November 02, 2007  
Anonymous Anonymous said...

To nocciola:

Viz. Rusko - těžba + 60000 bd, export -110000 b. Další potvrzení platnosti ELM. Těžba globálně stagnuje nebo velice mírně klesá (v řádu statisíců bd globálně, ale export klesá dvoj- a vícenásobně rychleji. Současné poklesy komerčních zásob v USA jsou také způsobeny poklesy dovozů (viz. článek). ELM se zatím projevuje v jen velice mírné podobě ("jen statisíce barelů globálně"). Do budoucna (pravděpodobně už kolem 2010 to budou poklesy exportů v řádech milionů barelů. Pokud v současné situaci cena dramaticky roste, uvažuje se o nebo jsou již marginálně používány strategické rezervy (Francie, potíže Číny), potom lze zákonitě očekávat velmi dramatické dopady na trhy, ceny a život v příštích letech.

Dalším problémem bude, že rafinérské kapacity, které teď nestíhají, budou najednou naddimenzované pro lehkou ropu a zároveň v odvětví těžké ropy pravděpodobně poddimenzované. Využití řady rafinérií bude klesat a mnohé se paradoxně stanou ztrátovými (uvádí se že to nastává s refinery utilization pod 75%), což povede k jejich krachům a uzavírkám nebo nutnosti dotací.

To je další z pozitivních zpětných vazeb - tentokrát s dopady nikoliv přímo na dostupnost ropy, ale jejích produktů.

Alexander Elder sice mluvil o ropném zlomu a správně zmínil, že vzestup cen vychází z geologie, ale pokračuje "klasickým" pseudoodkazem na jakési nespecifikované "nové" zdroje.

Zatím to ale vypadá spíš na zdroje staré - svaly, voda, dřevo, uhlí, uran, vítr.

9:35 am, November 03, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Ešte pridám ďalší odkaz.

Za 3Q/07 bol v SR a ČR nečakane dosiahnutý obchodný prebytok. Pri hlbšej analýze zistíte, že je to vďaka nižšiemu dovozu ropy a plynu.

A už je otázka, prečo je zrazu nižší dovoz ako po iné roky a prečo je do konca tohto roku potrebné doplniť zásoby o cca 20%.

2:34 pm, November 03, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Dejte sem odkaz pokud ho máte.

Ve 4Q se rýsuje převis poptávky nad nabídkou o několik stovek tisíc barelů denně. Minimálně část z toho bude doplňována právě čerpáním rezerv, proto dochází k jejich poklesům a růstu cen. O 100$/b se začíná mluvit jako o samozřejmosti.

http://www.reuters.com/article/ousiv/idUSL029458520071102?pageNumber=1

3:07 pm, November 03, 2007  
Blogger Unknown said...

Som zabudol :-)

Mozno su trochu nepriame a nie 100% overene, ale mozaiku doplnia ...

http://ekonomika.sme.sk/c/3567135/Kazachstan-vyzval-Eni-na-urychlenie-prac-na-ropnom-poli-Kasagan.html
http://www.patria.cz/Zpravodajstvi/1092816/zahranicni-obchod-v-zari-poklesem-dovozu-ropy-k-vyssimu-prebytku.html
http://ekonomika.sme.sk/c/3565609/SR-ma-zabezpecene-nudzove-zasoby-ropy-na-74-dni.html

7:37 pm, November 03, 2007  
Anonymous Anonymous said...

V ČR je nedostatek pohonných hmot - informuje slovenký tisk!

Čepro má prázdné sklady, výrazně zvyšuje ceny. Benzín a nafta mají v příštím týdnu zdražit o víc jak 50 haléřů/litr.

Naftu odebírají obchodníci od Čepra od pondělí za víc než 32 kč/l.

Pokud by pumpaři promítli zvýšení naplno do cen - byla by cena 33 kč/l. Překupníci kupují naftu o 3kč dráže než před týdnem a většina navíc dostane jen zlomek požadovaného množství.

Nedostatkem pohonných hmot netrpí jen největší odběratelé.

http://ekonomika.hnonline.sk/c1-22360180-v-cesku-je-nedostatok-pohonnych-latok-cena-nafty-vyrazne-stupa

Ovšem náš tisk opět nezklamal - nikde nic.

12:24 pm, November 06, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Aktuálně.cz - bod.

http://aktualne.centrum.cz/ekonomika/domaci-ekonomika/clanek.phtml?id=513183&tro5495_0_2

Dozvídáme se, že na evropských trzích panuje dlouhodobý nedostatek nafty, ale proč? A co na amerických trzích a na čínských trzích - tam se také netopí v naftě!

12:44 pm, November 06, 2007  
Anonymous Anonymous said...

To samé, jen z jiného zdroje:
http://ekonomika.idnes.cz/hn-cepro-zdrazuje-obchodnikum-pohonne-hmoty-fm9-/ekonomika.asp?c=A071106_091650_ekonomika_spi
Proč to tak je ale nikde napsáno není

12:56 pm, November 06, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Mediální matrix jede v nalinkovaných kolejích.

Připomínám neustále opakované výroky jakoby popírající ropný zlom (ve skutečnosti říkající to samé, akorát nemluví o těžbě, ale spotřebě a používající obsahově zahalenější výrazy): Ropy je pořád dost. Akorát se mohou objevit krátkodobé problémy v zásobování.

Ropný zlom nastal v červnu 2006, případně bude ještě vrchol překonán v 1-2 čtvrtletí 2008.

Začátek problémů se zásobováním (vynucený pokles spotřeby) přichází se spožděním po vrcholu těžby. Tj. po tuto dobu byla spotřeba dotována ze zásobníků, resp. jejich naplnění pomohla letošní mírná zima.

Tvrdá nebo alespoň průměrná nadcházející zima může všechno obrátit vzhůru nohama. Zejména v USA (Evropa na tom bude kvůli rostoucímu Euru lépe).

1:19 pm, November 06, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Ten růst cen a ten drive co tam poslední cirka měsíc je nemá za dobu co ropu sluduji vůbec obdoby. Každý pokles je téměř okamžitě negován. I včera, kdy ropa skončila přes 2 dolary v mínusu, to jednu chvíli vypadalo, že půjde do plusu. Dnes dopoledne opět velice silný růst. Aktuálně + 1.69 dolaru = 60 centů od rekordu. Až otevřou americké trhy, tak to asi zase padne a pokud zítra nevyjde dobře report o zásobách, tak lze čekat 100 dolarů za barel a to je stále začátek zimy. Jsou před námi nejméně 3 měsíce a co pak? Z aceova grafu vyplývá, že ty nůžky se již nikdy nezavřou. menší stabilizaci lze snad čekat ještě kolem poloviny roku 2008 a potom konec (a vzhledem k současnému vývoji) možná ani to ne!

Opakuji se, ale vývoj opakovaně předbíhá i tzv. doomer prognózy. Je vidět, že naprogramovaný optimismus skutečně funguje u každého - někde více, někde méně, ale imunní není nikdo a teď se to obrací proti nám.

Ceny pohonných hmot jsou drženy (bez ohledu na loučící se dolar)uměle dole - z uvedených článků to jasně plyne. Není nad to nakupovat za 32kč a prodávat za 30.20kč apod. To asi dlouho distributoři nevydrží. Ty ceny je třeba pustit trochu ze řetězu (ne pustit řetěz), ale je to potřeba udělat, aby klesla globálně aspoň trochu poptávka (viz. Čína zdražení o 10%). Postupné zvýšení na 33, 35, 37 za litr by bylo velmi záhodné.

2:09 pm, November 06, 2007  
Anonymous Anonymous said...

prozatim nehazejme $ pres palubu, muze nas cekat jeste velke prekvapeni..centralni banky GB a EU jsou politiky tlaceni do uzkych, pripadne temi samymi problemy co v USA (run on the bank v GB nedavno..)..$ je v sousasnosti dost preprodany, vsichni, opravdu vsichni pocitaji s jeho dalsim oslabovanim ...:-)
a to je velka sance pro PPT, FED, GS, MS a celou tu bandu...:-)

2:37 pm, November 06, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Aktuální rekord na 96.44$/b a to nebude ještě hádám dnes konečné číslo.

BP a Conocco evakuuje plošiny v Severním moři před blížící se bouří.

3:27 pm, November 06, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Dneska ráno jsem zaslechl na BBC něco o tom, že drahá ropa brzdí Čínu. Nevyznám se v ropných trzích, ale nemohlo by to být i tak, že ropy je opravdu dost, ale USA už nemohou vydržet levný yüan, a uměle ženou ceny nahoru, aby Čína musela revalvovat yüan k dolaru? Jenom nápad.

4:49 pm, November 06, 2007  
Blogger ond said...

Tak toto fakt zaujalo,príjemné čítanie.
http://openiazoch.zoznam.sk/info/zpravy/zprava.asp?NewsID=57022

5:20 pm, November 06, 2007  
Anonymous Anonymous said...

To nedává smysl. Řeči o revalavaci juan a výhodnosti tohoto kroku pro USA jsou jen řeči. USA má obrovský objem dovozu z Číny. V okamžiku revalvace juanu o 20-30% by logicky nastalo skokové zdražení obrovského množství čínských výrobků prodávaných v USA a na předlužené americké spotřebitele a celou ekonomiku USA a postupně i světa by to mělo katastrofální dopady.

Současné maximum 96.95$/b.

5:21 pm, November 06, 2007  
Anonymous Anonymous said...

to thon taddeo

zkus se podivat na cenu zlata ta je pomerne ukazkova

vcera 802 dnes skoro 825

jede jak namydlenej blesk

http://www.kitco.com

sakra tak jsem si rikal ze tu zimu jeste nejak preklepem a mozna to bude jinak

5:49 pm, November 06, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Dneska je to pro dolar doslova masakr. To je bohužel smutné suché konstatování (1.4553 k euru).

Zlato jde nahoru to je bez debat - přes 826$ za unci, ale co je to proti dnešnímu stříbru - současná cena 15.39 za unci (+4.09%!!!).

Ropa přes 97$.

Tu zimu nějak překlepeme (dost možná se supply crunchem pod stromeček), ale co si budemem povídat - takhle nějak to vypadá, když se peak plateau začíná loučit.

6:40 pm, November 06, 2007  

Post a Comment

<< Home