Thursday, October 11, 2007

Geopolitické zpětné vazby a ropný zlom

Je běžné slyšet experty, kteří prohlašují, že současný napjatý stav na trhu s ropou je způsoben „nadzemními faktory“ a nikoliv globálním zlomem produkce ropy. Realitou však je, že geologický zlom těžby je do značné míry motorem řady geopolitických faktorů, které tvoří nejvýznamnější „nadzemní problémy“, jako chaos v Iráku a Nigérii nebo znárodňování ve Venezuele a Bolívii. Geologický vrchol produkce tak vytváří pozitivní zpětnovazební smyčky uvnitř geopolitického systému. Tyto smyčky nejsou oddělitelné od geologických událostí – naopak jsou součástí širší problematiky ropného zlomu.

Dosavadní modely jsou založeny na logistických křivkách, které vycházejí z proběhnuvších zlomů produkce jednotlivých polí i oblastí. Globální zlom je však vysoce odlišným fenoménem – geologie z níž logistické křivky vycházejí je obdobná – odlišný je však fakt jejich mnohem významnějších dopadů na geopolitické dění – dokonce i v oblastech se stabilní nebo rostoucí těžbou. Výslednicí toho je, že dopady geopolitického dění urychlí pokles těžby a pravá strana globální produkční křivky tak nebude vypadat stejně jako strana levá.

Následuje pět geopolitických procesů – každý z nich je pozitivní zpětnovazební smyčkou urychlující pokles dostupnosti ropy:

1. ROI – (Return on Investment – Návratnost investice)
Rostoucí nedostupnost energie, stejně jako její cena, zvyšují efekty dopadu útoku na energetickou infrastrukturu. Ať už je pachatelem ideologicky motivovaná skupina (Al – Kajdá) nebo skupina motivovaná materiálním ziskem (gangy mladistvých v deltě Nigeru), způsobuje geologicky daný pokles těžby nárůst ROI při útocích na energetickou síť. Útok na energetickou infrastrukturu a zásobování způsobí nárůst cen, což jen dále navýší ROI takových útoků. John Robb vyčíslil ROI pro zářijový útok na plynovody a ropovody v Mexiku na 1 400 000%.

2. Merkantilismus
Aby se vyhnuly „nabídkovým cyklům“ mezi nárůstem ceny ropy a destrukcí poptávky, vracejí se národní státy k paradigmatu energetického merkantilismu. Jejich přístup je ve stylu - „ropy není dostatek a my si nemůžeme dovolit platit tržní cenu, takže si musíme zajistit naše vlastní rezervy“. Ať už je to směřování nového ropovodu ve Střední Asii, zajištění určitých námořních tras nebo ovlivňování tvorby zákonů v okupované zemi, jsou známky obnoveného nástupu energetického merkantilismu všude okolo. I toto je pozitivní zpětná vazba, protože podobně jako ve hře „vězňovo dilema“, jakmile jedna mocnost přijme nebo dokonce vystupňuje svůj merkantilistický postoj, všichni ostatní musí následovat tohoto příkladu nebo riskovat ztrátu svého podílu na energetických zdrojích. Merkantilismus tak povede ke zrychlení poklesů produkce, protože zabrání nejekonomičtějšímu využití těžby zdroje, čímž posílí problém snižující se návratnosti. Za příklad může sloužit i nedávný spor o Arktidu s jejími potenciálně vysoce významnými zásobami ropy a plynu.

3. ELM (Model země vyvážející ropu)
Model postulovaný Jeffrey Brownem představil další pozitivní zpětnovazební smyčku. V prostředí vysokých a rostoucích cen, přinášejí exporty ropy vyvážejícím zemím velké příjmy, což se odrazí (v kombinaci s populačním růstem) v jejich ekonomice nárůstem domácí spotřeby. Výsledkem je snížení objemu ropy dostupné pro vývoz. V zemích jako je Mexiko, kde produkce ropy zároveň klesá, vede toto k mnohem rychlejšímu poklesu exportu než vlastní produkce – poslední údaje PEMEXU ukazují 5% meziroční propad těžby a 11% pokles vývozu.

4. Nacionalismus
Národy nebo i zájmové skupiny v rámci států, se budou stále hlasitěji dožadovat většího podílu na ziscích. Již nyní je to zřejmé v Iráku, Íránu, Nigérii Venezuele a Bolívii. To v řadě oblastí omezí investice, včetně použití nejmodernějších postupů při těžbě a tím i její efektivitu.

5. Vzestup „gangsterských“ skupin
Národní povstání a ekonomiky ruinované poklesem produkce ropy povedou k tomu, že velká část populace nebude mít možnost se ekonomicky uplatnit obvyklým způsobem. Vysoké ceny energií a ochota řady států a firem vynaložit velké prostředky na zajištění těžby a dodávek vyústí v to, že část bezprizorní populace se nechá najmout do (soukromých) armád bránících infrastrukturu, zatímco další se stanou součástí skupin napadajících energetickou síť a to nikoliv z motivů čistě politických, ale spíše za účelem dosažení zisku – dobrým příkladem je situace v Nigérii. Toto je opět pozitivní zpětná vazba – kdy narušení energetické infrastruktury dále degraduje úroveň sektoru legitimní ekonomiky, zvýší ceny, nezaměstnanost a chudobu a poskytne tak pobídku k zapojení se do ilegálních aktivit.

Pozitivní zpětnovazební smyčky posilují nejen sami sebe, ale stejně tak i geologicky daný pokles produkce. Zatímco geologií daný pokles těžby obvykle vykazuje pomalý a pozvolný pokles, geopolitické faktory mohou produkci náhle významně omezit nebo i zcela zastavit. Komerční produkce ropy vyžaduje určitou bazální úroveň bezpečnosti, aby mohla vůbec fungovat. Pod touto úrovní se potupný pokles mění v pokles rychlý nebo i v úplné zastavení těžby. Otázkou tak zůstává, zda geopolitické síly v kombinaci s geologickými poklesy produkce budou natolik významné, aby zastavili v krátkodobém výhledu těžbu alespoň regionálně?

Jeff Vail nechává odpověď na čtenáři. Hlasovat o ní můžete v následující anketě.

19 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Tak rad bych se mylil. V ankete je ted jedenact hlasu. Jenom jeden je pro nejhorsi variantu. Byl tedy hlas muj. Rad bych se skutecne mylil. Je to tak krasne byt na civilizacnim vrcholu. Je to ale take trochu problem. Skutecne vime hodne a tak, jak o tom vsem vice a vice ctu tak si vice a vice uvedomuji, ze mam stesti. Take si ale uvedomuji, ze ten sestup bude hodne prudky.
Tady bych podotknul, ze kazdy si ten sestup zazije sam. Nekterym lidem se dokonce podari si vse udrzet nebo si i polepsit. Vetrsina ale spise uvidi stinne stranky kolapsu civilizace.
Doporucil bych ke cteni Dmitry Orlova, ktery zazil kolaps byvaleho SSSR a tak vi o cem pise (http://cluborlov.blogspot.com/)

M

5:01 am, October 12, 2007  
Blogger Marek Malina said...

Hopla: http://www.novinky.cz/ekonomika/cena-ropy-je-na-historickem-maximu_124528_blh69.html

11:39 pm, October 12, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Rozpočty domácností čeká od ledna zemětřesení
http://www.novinky.cz/ekonomika/rozpocty-domacnosti-ceka-od-ledna-zemetreseni_124530_lqd7j.html
nejak se nam to koukam zacina zhorsovat

otazka zni budem s tim neco delat a dokazem to aspon trosku ustat jako na kube, nebo bude spatne jako v koreji ?

zacinam mit pocit ze nam zbyva posledni rok na probuzeni a zmenu

10:59 am, October 15, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Zase bych nerad sváděl veškerý zdražování na ropu :) Máme prozatím štěstí, že je dolar tam, kde je. Jinak by už možná teď stál litr benzínu 50 korun.
Jinak nám ta ropička pěkně roste, podle oil-price.net už je dneska na hezkých 85 dolarech za barel. Neměla by cena už spíš klesat když je po motoristické sezoně?

4:09 pm, October 15, 2007  
Anonymous Anonymous said...

pravda ropa za vsechno nemuze, ale jak je videt ropa bude jeden z elementu,
ovlivneno toho bude vice z ruznych duvodu

ale pekne nam to roste ;-) skoda jen ze namam nejake ropne pole nebo par tisic barelu v zasobe

http://finance.yahoo.com/q?s=CLX07.NYM

4:30 pm, October 15, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Ropa je klicova.... 40% spotreby nasi energie. Sama ropa samozrejme za nic nemuze.. podstatne je, jak ji vyuzivame a jak jsem nas styl zivota na ni udelali zavuslym. A z tohoto hlediska je podstatna. Pokud bychom se dokazali zmenit (naivni myslenka), tak by tu nadeje byla. Jenze my si pekne pockame, az v plne rychlosti narazime hlavou na bariery.

(a pro Alexe ... cena ropy se prestala ridit morotistickymi sezonami ..ropny zlom - je ji proste nedostatek a to je co "ridi" ceny - chaos)

4:50 pm, October 15, 2007  
Anonymous Anonymous said...

sleduju to docela podrobne, ale krome tohoto blogu mi nejak chybi nejaky web, nebo blog s informacemi

nechtel by nekdo psat treba na blog.idnes.cz ?

5:23 pm, October 15, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Ten růst na dosavadní maximum 85.19 je markantní a nevěstí nic moc dobrého. Vše nelze svádět na propad dolaru. Dolar se za měsíc propadl odhadem o 2,5% a ropa stoupla o 5%. Napětí na trhu je znát a stoupá. Pokud tohle bude pokračovat, tak 100$ za barel je otázkou pár měsíců. Doufám, že ne, ale začíná to vypadat jako dobře možné.
Pro ČR, kde nám rostou a porostou ceny téměř všeho je stagnace cen benzínu jen odkladem před nevyhnutelným růstem, který časem musí přijít.

5:25 pm, October 15, 2007  
Blogger xarex said...

súhlasím, na sk ide zajtra benzín o 20 hal dole, a moji kamaráti sa usmievajú: čo strašíš ropou. benzín ide dole... Ja sa usmievam nad ich naivnosťou a viem, že ten posledný sa smeje najviac. Škoda, že to bude smiech cez slzy...

5:43 pm, October 15, 2007  
Anonymous Anonymous said...

A zbyva nam jest necelych $14 do stovky .. pujde-li to takhle jako dnes tak tam za ctrnact dni jsme. Neco visi ve vzduchu .. valka s Iranem !?

9:09 pm, October 15, 2007  
Blogger Marek Malina said...

I dneska to je zajímavé...
CLX7 High 87.97 $/b
Ten Írán, nevím nevím. Bush nemá dobrou politickou pozici. Myslím že iniciátorem konfliktu bude Izrael a že zaůtočí na Sýrii. Pak se v nastalém zmatku vrhnou do Íránu. Jen v poslední době mám pocit, že v pasti ekonomiky jsou všichni a že na bojová řešení třeba nedojde. Doufejme...

11:30 am, October 16, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Příprava útoku má svá pravidla (soustředění vojska, mediální krytí, hezké počasí,...). Útok mívá několik termínů alternativních začátků.

Takovým velmi žhavým termínem bylo září, ale nejspíš došlo k úniku informací a prozrazení a proto byl útok odvolán. Všiměte si, že během září byla na trzích znatelná nervozita, která se začátkem října opadla. Centrální banky posilují (posilovali ?) bankám likviditu, ale ty se bály ji investovat, protože očekávali válku - nyní z krátkodobého hlediska nic nehrozí (nedovedu si předstvit, že by USA bombardovali Irán, když je na návštěvě Putin)

12:15 pm, October 16, 2007  
Anonymous Anonymous said...

hezky, děcka, taky si rád hraju na vojáčky. Jinak gratuluju k osmdesátosmičce! (18:35 hod, 16.10.) :-))

6:41 pm, October 16, 2007  
Anonymous Anonymous said...

zdar vsem, myslite ze bychom dokazali prelozit a volne publikovat tento clanek ?

http://www.theoildrum.com/node/3064

9:24 pm, October 16, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Přesto, že EIA report o stavu zásob vyšel pozitivně - zásoby ropy stouply o 1,8 mil. bd, pokles se okamžitě obrátil v růst, když turecký parlament dal zelenou k invazi do sev. Iráku.

Aktuální maximum je 89$ za barel.

6:49 pm, October 17, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Brzy asi oslavíme devadesátku jak to tak vypadá... ale stejně, stovka by byla lepší. Mohlo by se to ale trošku projevit v cenách benzínu tady, nebo mě všichni mají za blázna.

9:20 pm, October 18, 2007  
Anonymous Anonymous said...

After hours trading .... 90 uz je tu !!!!!!!!!!!!!

6:15 am, October 19, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Ta vysoka cena je zkreslena nizkym dolarem. Kdyby se udavala v Eurech, tak by sud oleje byl za 62Euros. Takze EU zase tak velke problemy s drahym olejem nema.
>JC<

12:05 pm, October 31, 2007  
Blogger Unknown said...

logistika tohoto celého kolosu je na dvě veci

9:55 am, February 15, 2013  

Post a Comment

<< Home