Sunday, September 23, 2007

Několik poznámek k rozhodnutí FEDU a k pokračujícímu úpadku ekonomiky USA

Úpadek ekonomiky USA pokračuje v předpokládaných kolejích. USA jsou eufemisticky řečeno velice zadluženou zemí. Masivně zadlužen je stát i většina jeho obyvatel. Dluhy a schodky zahraničního obchodu jsou enormní a vláda je kryje jen s největšími obtížemi na úkor současné i příštích generací (mj. příjmy ze sociálního pojištění).

Valná část průmyslu byla vyvezena do ciziny. Dobře placená místa (zejména pro absolventy technických oborů) jsou v USA stále vesměs nedostatková a tak z univerzit vycházel a vychází rostoucí počet ekonomů a právníků, protože finančnictví a práva jsou jednou z posledních oblastí "ekonomiky", kde jsou slušné platy (vedle plastické chirurgie).

Inflace v USA je na setrvalém vzestupu už několik let a události posledních týdnů ukazují na její další zrychlování. Oficiálně se CPI (jádrová inflace – nezapočítává zejména růst cen energií a potravin) drží kolem 2%. Podle metodiky používané v 80. letech je ale dnes inflace v USA 10%.

FED se vždy prezentoval jako bojovník proti inflaci, jako instituce, která brzdí růst cen a drží cenovou hladinu na přijatelné úrovni. Ve skutečnosti je pravdou pravý opak. Pokud je inflace funkcí množství peněžních prostředků v oběhu, pak je právě politika FEDU generátorem inflace. V polovině roku 2005 začala peněžní zásoba (money supply) reprezentovaná indexem M3 prudce stoupat. Počátkem roku 2006 byl meziroční nárůst okolo 8%. V té době bylo další publikování M3 FEDEM zrušeno jako „příliš nákladné“ (opravdu zvláštní zdůvodnění pro instituci, která tvoří peníze). Dnes je meziroční nárůst okolo 14%!

FED začal zvedat úrokové sazby z 1% rekordního minima v 2Q 2004 a pokračoval až na 5,25% v 2Q 2006. Během celé této doby ale místo toho, aby omezil injektování peněz do ekonomiky, činil pravý opak a dál tak nafukoval již z minula existující finanční bublinu. Recese byla pak už po několikáté odložena i minulý týden, kdy FED překvapivě snížil úrokovou sazbu o 0,5% na 4,75% a zároveň pokračuje (s o něco menší intenzitou – v řádu miliard dolarů téměř denně) v pumpování peněz do ekonomiky. FED se tak nechová jako lékař, který jedná v zájmu pacienta (i když ví, že léčba bude nutně nepříjemná a bolestivá, ale přinese svoje pozitivní výsledky), ale spíš jako drogový dealer, který si je dobře vědom toho, že zítra si zákazník bude muset přijít pro další (a větší) dávku a on o to víc vydělá. S volným trhem a kapitalismem mají tyto praktiky společný tak možná název. V kapitalismu je přirozené, že podnikatelské subjekty, které špatně investují nebo poskytnou úvěry nesolventním věřitelům nesou ztráty. To se ale v ekonomice řízené FEDEM a ostatními centrálními bankami neděje, protože banky jsou zachraňovány obrovskými injekcemi likvidity. To ovšem způsobuje v kombinaci se snížením sazeb jen další růst už beztak vysoké inflace a prohlubující se znehodnocování nejen americké měny, ale fiat měn obecně. Za nezodpovědnou finanční politiku řady úvěrových institucí, tak více nebo méně platíme všichni.

Dolar se v minulých dnech propadl na nová minima (přes 1,40$ za euro a na paritu s kanadským dolarem) a sestup se bude prohlubovat. Pokračovat bude i další růst inflace a jak už naznačila i oficiální čísla o tvorbě, respektive poklesu počtu pracovních míst (nemluvě o jejich kvalitě) - USA hrozí stagflace.

I v ČR už je zřejmý trend rychle rostoucích cen na straně jedné a jen pomalu rostoucích platů na straně druhé.

Z mocenského pohledu ztrácejí USA velmi rychle svou pozici „supervelmoci“ ve prospěch Asie (Číny a Ruska). Ekonomický rozvoj USA byl podvázán vyvezením průmyslu do zahraničí, kdy část zisků zůstává v cizině a zbytek v rukou velmi úzkých korporátních elit. USA tak směřují k totálně rozdělené společnosti, kde velká většina obyvatelstva stále rychleji chudne a velmi úzká menšina o to rychleji bohatne. Papírově si může běžný Američan připadat díky nafouklé bublině cen nemovitostí a akcií bohatší. Realitou je ovšem pravý opak, když je jen otázkou několika krátkých let (v horším a méně pravděpodobném případě měsíců), kdy se pomalu klesající ceny nemovitostí začnou prudce hroutit a stejně tak i nadhodnocené akciové trhy. To samé se v menším měřítku zopakuje i v ČR.

Jak dlouho budou Čína, Japonsko a ostatní věřitelé USA ochotni hrát dolarovou hru a sponzorovat americkou spotřebu si netroufám odhadovat. V každém případě drží Čína jako bankéř USA v ruce velmi silnou ekonomickou páku, kterou může americkou ekonomiku (i když za cenu vlastních ztrát) srazit na dno. USA jsou dnes hospodářsky na (zejména čínských) dovozech zboží zcela závislé, protože domácí výrobní kapacity už prostě v dostatečné míře neexistují. V minulých letech americká vláda také několikrát naléhala na Čínu, aby revalvovala juan. To by samo o sobě v současné situaci znamenalo pro napjaté rozpočty amerických domácností katastrofu, protože by to znamenalo zvýšení cen většiny zboží a pokles životní úrovně.

S nadcházejícími volbami je pro politiky v USA jasným imperativem udržet zdání stability a růstu stůj co stůj. V předvolebním boji není radno na voličích - konzumentech žádat utahování opasků a přetrpění recese. Čína a Rusko budou tuto hru zatím podporovat, protože USA tím jen zabředávají hlouběji a hlouběji do problémů a tak posilují rusko - čínskou pozici. Z dlouhodobého pohledu je ale tato politika nesmírně nebezpečná. Úpadek ekonomiky USA bude dál postupovat – problémy se budou dál kumulovat, dluhy narůstat, inflace stoupat, dolar dál oslabovat. Dříve nebo později – spíše dříve - ztratí dolar svou pozici rezervní měny i petroměny a potom věřitelé ztratí zásadní důvod proč tou dobou zcela předluženým USA nadále půjčovat a importy se postupně zastaví.

Nedlouho po roce 2010 se s poklesem dostupnosti ropy a zemního plynu naplno projeví, že další růst v nejširším slova smyslu není možný. Následovat bude (tentokrát už neodvratně) postupně se prohlubující recese, do níž se promítnou všechny nakumulované a intervencemi centrálních bank odsunuté problémy globálního finančního systému za posledních nejméně 10 – 15 let. USA tou dobou budou (minimálně ekonomicky) na cestě k úplnému dnu – zadlužené hospodářství bez dostatečných domácích výrobních kapacit, s chátrající energetickou infrastrukturou, pro jejíž obnovu - natož radikální přestavbu nebude dost investic, s dopravní infrastrukturou založenou na dálničním systému, kterou nebudou díky minimálním dodávkám ropy z Mexika a Venezuely a v lepším případě částečně omezeným a velmi drahým importům z Kanady, Nigérie a Blízkého východu schopny provozovat v dostatečném rozsahu.

Co je ještě strašidelnější než tyto vyhlídky, je fakt, že pro už tak slábnoucí demokracii v USA to bude dost možná fatální úder a s tím jak se bude země propadat do stále hlubšího marasmu, budou s sebou USA nevyhnutelně stahovat dolů i celou globální ekonomiku. S postupující krizí se pravděpodobně dostaví i instalace policejního státu a armáda a zejména jaderný arzenál pak nakonec bude to jediné, co budou mít USA z geopolitického pohledu "v ruce". Možná se ho budou snažit použít k zastrašování ostatních v kovbojském stylu - dejte nám to a to nebo.... . To ovšem nemůže fungovat dlouho. Jaderné zbraně má Rusko, má je Čína, Indie, Pákistán i Evropa a ta se bude muset velmi záhy rozhodnout, kde leží její zájmy. Včetně ČR! Občané jsou evidentně rozhodnutí roli proxy USA odmítnout a vláda by měla podle ústavy reprezentovat občany. To se zatím neděje a znechucení občanů tak vcelku pochopitelně roste (a to ve chvíli, kdy problémy pořádně ani nezačaly). Kdo z toho bude politicky profitovat? Extrémisté na obou stranách politického spektra a vzhledem k potenciálním ekonomickým problémům a postupující demontáži sociálního státu v ČR mohou komunisté očekávat velmi dobré budoucí volební výsledky.

Pesimistické scénáře z nedávné minulosti blednou před aktuálním vývojem – ať už je to rychlost klimatických změn, postupujícího mezinárodního zbrojení a tím i růstu geopolitického napětí nebo poklesů produkce ropy v řadě oblastí. V říjnu zveřejní Oil Drum první prognózy budoucích exportů podle ELM modelu a z dosud prosáklých informací je skoro jisté, že výsledky předčí i největší pesimismus let minulých s minimálními exporty pravděpodobně kolem roku 2020 (spíše před ním).

Nevábné vyhlídky, že? Bohužel se s tímhle kurzem už v praxi nejspíš nedá nic moc dělat. Realisticky vzato mě žádná optimistická cesta z těchto problémů (kromě zbožných přání nebo zavírání očí) nenapadá a tak optimismus nechávám na vás do případných komentářů.

Zdroje: Electric Politics
Financial Sense Newshour
Shadow Government Statistics

23 Comments:

Anonymous Anonymous said...

squaterská rétorika, pane. Přesně v intencích Usámy bin L., že USA je ztělesněné zlo, kterým trpí celý svět, ostatní pokud stojí na levicových hliněných nohou, jsou lilium. To přece nejde, takhle svět nefunguje. To, čemu říkáme demokracie a kapitalistický volný trh je skutečně mizerie se spoustou škodlivých side-effektů a s backgroundem všecho, čemu bude svět čelit v nejbližších desetiletích, ale nic rozumnějšího není, člověče. Přesně takhle Danton, Marat a Robespiere léčili sociální bol a do nebe volající nespravedlnosti doby. Přesně takhle se záští v očích polévali bolševici podříznutého cara benzínem a byli přesvědčeni, jak tím napravují svět a k tomu potřebovali desítky miliónů dalších podříznutých než se trochu uklidnili a dodnes jsou tam přesvědčeni mnozí, že jednali správně. Systematičnost ve vraždění se tak naučil další levicový odborník A.H., který koncem 1.poloviny 20. století také řešil sociální situaci podle svého a jen k tomu potřeboval maličkost - pár miliónů lidí spálit. Dodneška nevíme, kolik miliónů měl v úmyslu, protože na poslední chvíli to jeho expozé skončilo. Čtete-li ve vědárně Rudé právo z dob před pár desetiletími, najdu v každém výtisku pár článků stejných jako je tenhle - o gigantickém neúnosném státním dluhu USA, které stojí před krachem financí, odsudky nejhrubšího zrna o tamnějších sociálních podmínkách a zoufalství chudých, které užuž chystá přerůst v revoluci leninského typu a přitom sporadické komunistické demonstrace v USA skončily, jakmile zbankrotoval opěvovaný "perspektivní" socialismus v Rusku. Na Kubě ještě trvá a nevábnost té beznaděje snad dostatečně odrážejí kocábky se sebevrahy, kteří raději přepádlují hurikánovou úžinu, nežli by sdíleli kolektivní toužení po konci USA. Čínská ekonomika je s dvouciferným růstem asi tvůj, TT, globálně jediný pozitivní vzor, nepamatuji si, že bys v článcích jen stínem obav o cokoli odtamtud zavadil. Zřejmě je ekonomika tvé hoby a tak letmo zavaď o hrozby hyperrůstu o "uvaření" rozvojem a jeho celosvětovými konsekvencemi a nepředvídatelnými riziky. Zabýváš se oil peakem, tedy tě nenapadlo, co to může mít dopad nejen na Evropu, až si čínský buldozer polkne naprázdno? O bídě v kapitalistických zemích byly popsány stohy papíru, zatímco v autoritativních režimech problém neexistuje, protože se o něm jen nesmí psát a je ne o bezdomovcích, kteří celkem v poho parazitují na vysokém standardu fungujícího establišmentu, nýbrž o systematickém hladomoru jako zbrani (jako první vymyslel tandem Stalin-Lenin, úspěšní v aplikaci byli určitě Pol Pot a Ieng Sary). Rusko je také tvým, TT, příkladem hodným následování, myslím že právě nedávno o něm zazněla slova "raketový rúst" (nebo tak podobně). Ruská ekonomika prorostlá klientelismem je příslovečná a celá ta gigazemě ubývá o milión (!) lidí ročně. Je úplně zřejmé, že Rusko je první target pro ukojení čínského bezedného apetitu. S ulehčením řekněme - náš plyšový tlumící polštář. Mám se zmiňovat o evropské bezradnosti a uvláčeností blahobytem, její bezcílnosti, která je daleko osudovější nežli rizika USA? Není Evropa to tlusté líné prase, které celé minulé století vždy čeká, až je Spojené Státy vytáhnou z další šlamastyky, eventuelně si to za nás někde kdekoli zase vyžerou. Pokud, TT, máš na srdci objektivnost, tak se proboha prober a všímej si světa v kontextu. Když už pro nic jiného, tedy pro příslovečný motýlí efekt. Tím vším jsem rozhodně neměl v úmyslu vykřikovat, že USA a potažmo celá euroamerická ekonomika jsou v poho a nevidět ty výzvy, které zřejmě pocítíme na vlastní kůži. Vidím, jak bys rád ber-kde-ber sáhl po snadných řešeních, taková ta "naše specifická cesta".
Co je to za výzvu, že dnes máme možnost si téměř sáhnout na fakta o globálních mantinelech, které zatím neznámo kam míří
Účelem je zřejmě jakási individuální konverze. Nevěřím, že něco víc.

11:27 pm, September 23, 2007  
Blogger Marek Malina said...

other: Doporučím vám studium apolitických čísel...

3:22 pm, September 24, 2007  
Blogger Unknown said...

other: Už ho tu máme zase, já si svoje názory můžu obhájit klidně na václaváku, ale jsem zvědavej jak by jsi diskutoval s těma komunistama a sociálníma demokratama z německa a říkal jim že Hitler byl levičák, když jich nechal pěkných pár set tisíc zavřít a poslat do koncentráků. Na to ty prostě nemáš a uznej už to! Takže si tu léčíš spíš svý mladokonzervativní srdíčko. Člověče běž se raději doučit dějepis. Že se tu nepíše o tom co se děje za zvěrstva v Číně, Rusku či Kubě? Zprominutím takových masáží máme máme od Tvých spoluvěrců z médií dost. Chávez je zrůda, Castro je satan, v Číně prý vládnou komunisti(já ti nevím ale znáš vůbec význam slova komunismus? jestli jo, tak je ti jasný že pravý komunismus nikde nebyl, natož v dnešní Číně), Putin je zloduch a všemu tomu skanzenu vládne Kim. Pro informaci, já se těch osob nezastávám ani je nemusím, ale ono se najde spousta podobných s podporou USA. Úžasný pohled na svět, ty máš ve všem takový jasno že zírám, všichni tyrani a diktátoři jsou a byli levičáci!
Jen jedna nápověda z historie, první koncentrační tábory mají na triku britové za búrské války, ale to byli taky levičáci!
Že tu TT píše jen o vývoji v USA či na západě? Myslím že píšu za většinu čtenářů, já se v těch grafech moc nevyznám a anglicky taky skvěle neumím, takže co se děje doma, to vím vcelku dobře, ale tu hledám alternativní pohled na směs blábolů kterýma nás krmí zahraniční redakce (našich) novin a televizí. Prostě co se děje v USA je pro nás zásadní. A kromě tebe si tu snad ani nikdo jiný nestěžuje, udělej si svůj blog a presentuj tam svou objektivnost, jak jednoduché. S Tebou ani žádná diskuze být nemůže, ty si budeš mlít pořád svou...

3:25 pm, September 24, 2007  
Anonymous Anonymous said...

V Rusku, Číně, na Kubě jsou autoritativní režimy, které tvrdě potlačují opozici a lidská práva. V Evropě se demokracie jakž takž drží. V ČR to ovšem skřípe - viz. Kubiceho aféra, pohrdání veřejným miněním. Současná vládnoucí garnitura si demokracii představuje jako volby jednou za x let a pak držte hubu a krok, čekejte na volby a plaťte účty našich "skvělých" rozhodnutí. To vidět Masaryk, tak by ho na místě ranila mrtvice. Jediné do čeho tato vláda investuje (kromě vlastních prebend) jsou jak tak koukám kolem sebe dálnice - k čemu nám to všem bude víme dobře. O hrůzách v Íránu, Číně, na Kubě a ve Venezuele toho slyšíme na ČT dost. O ještě větších hrůzách v Iráku a Saudské Arábii podstatně méně.

USA jsou národem v bankrotu - mnozí už přišli o své domy, další začínají horečně prodávat své ploché televize, SUV, iPody a další kraviny, aby si udrželi střechu nad hlavou. Mnohým ale nepomůže ani to, protože kdo bude záplavy těhle h(s)raček kupovat a za kolik? Trh s domy bude brzy přetékat neprodanými nemovitostmi. Ceny půjdou hodně hodně dolů a obrovskému množství Američanů zůstanou jen dluhy a dluhy.

Tohle všechno začíná Američanům pomalu ale jistě docházet a až jim to dojde definitivně rozhostí se velké ticho. Americké veřejnosti spadne kolektivně čelist, ale žádný zvuk nevyjde. Bude to šok a úžas. (Shock and Awe).

Podrobněji: http://jameshowardkunstler.typepad.com/

6:10 pm, September 24, 2007  
Anonymous Anonymous said...

jirik: uz zase vyhaneni nekoho s trochu pravicovym nazorem? :-)
i o historii je mozne diskutovat, mnoho toho bylo 40let tajeno - slavne Stalinovo "pro kazdeho Ukrajince mam pudu - 1 * 2 metry
- Stalinuv hrozny hladomor, kdy nechal pochcipat hladem miliony vlastnich lidi a prodaval psenici, aby mel na tanky a letadla
- cetli jste Den M od Suvorova? a dalsi dily? jeste, ze mel Adolf tolik rozumu a pustil se do predem prohrane valky s Ruskem, protoze socialismus pro celou Evropu, "Stalinuv socialismus" !!! proti tomu byl Dolfa pacifista..
atd..atd..

9:21 am, September 25, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Kým rozoberáte komunizmus a nekomunizmus versus socializmus, www.kurzy.cz zverejnil:

Globální geopolitické nejistoty zajiskřily opět v Nigérii kde Hnutí za osvobození Delty Nigeru opět hrozí bombovými útoky na ropná zařízení. Další hrozbou je Irán který se stále nechce podvolit rezoluci OSN a ukončit štěpení uranu na svém území.

OPEC potvrdil že ve skutečnosti těžil v posledních měsících nad svými oficiálními kvotami. Irácké exporty expandovaly na 1,9mil barelů denně což je nejvyšší objem od invaze z roku 2003. Pozorovatelé se domnívají že pokud týdenní zásoba ropy v USA popáté poklesne pod očekávaných 2,1mil barelů cena znovu rychle vystoupá k hranici $84 za barel. EIA očekává pokles zásob ropy o 2,1mil b, pokles zásob benzínů o 1,1mil b, růst zásob destilátů o 1,6 mil b a snížení účinnosti rafinerií o 1,2% na 88,4%.

4:29 pm, September 26, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Jeden článek snad pro vás: http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=6880

6:49 pm, September 27, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Engdahlův myšlenkový obrat je těžko pochopitelný a vysvětlený. Stát se z ničeho nic proponentem abiotické ropy - proč? Argumentace v článku je podivná a děravá - jak také jinak.

Nakonec - i kdybychom nakrásně připustli, že ropa je abiotická - tak se stejně evidentně neobnovuje dost rychle a tím spíš ji my nedokážeme dostatečně rychle a v dostatečném množství (vzhledem k poptávce) těžit :-).

8:08 am, September 28, 2007  
Blogger ond said...

Sledujem blog TT uz dlhsiu dobu+skupinu na googli,co mi extremne vadi je velky antiamerikanizmus ludi tohto blogu,
Cina je stara civilizacia ktora /zo svojho pohladu/v 19stor. necakane dostala na frak od bielych barbarov,spamatala sa az v 90 rokov, 20 stor.,v sucasnosti zacina viest nacionalistickú politiku,bez pozitiv ktore priniesla americka hrdost na vlastnu krajinu/berte to z rezervou/.moj svagor ziskal green card do USA,ako pristahovalec toma tazke,ale podla jeho názoru je USA krajina stavana pre ludi, kt.chcú makat od rana do vecera.

6:32 pm, September 28, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Makat od rána do večera - ale za jakým účelem? Abych měl co jíst nebo abych si koupil věci, které nepotřebuji a které dokonce ničí mě i lidi a svět okolo? K čemu jsou další dálnice, další auta, další bazény? K čemu potřebují lidi domy s obytnou plochou 200 nebo i 300 m2, tři auta....?

Já hlupák si vždycky myslel, že práce je prostředek a ne účel sám o sobě, že účelem je maximálně rozvinout své schopnosti a potenciál.

K čemu nám ta minulá koloniální "vítězství" byla a budou, když jsme si sami pod sebou podřízli větev. To že dokážu někoho fyzicky zničit znamená, že jsem lepší než on?

Je kritika politiky současné vlády USA a korporací v čele s FEDEM antiamerikanismus nebo tyto kruhy chtějí, aby to bylo za antiamerikanismus považováno? Copak Bush, Bernanke a spol. = USA?

7:21 pm, September 28, 2007  
Blogger ond said...

1.Makat do zblbnutia nie je ani moj sen,ale som toleratny, ak to niekoho baví preco nie...
2.nepisal som o tom naco nam budu ale o pohlade cinanov na vtedajsiu skutocnost,je otazne ci to bolo vitazstvo,a kolonialna sprava ciny
neexistovala,uzatvorili nevyhodne ekonomicke vztahy s mocnostami.
fyzicky cinanov nicili az dalsi azijci.
3.Ich kritika určite nie ,ale kazdý
extrem skodi,americania si situaciu uvedomuju,je otazka ako dokazu prepracovat svoj ekonomický ,socialny a politický system tak aby zostal fukncný ako
demokracia.Podla mojho názoru maju
oproti europe niekolko výhod:
1.Na vidieku fungujuci komunitny system.
2.Nabozenstvo-americania su
veriaci,a bez ohladu kto ake ma nazory na naboz.,v tazkych casoch
viera pomaha/nie som veriaci/
3.Zatial fungujuci politicky system-poskytuje spatnu vazbu/mozná prva obethospod krízy/


P.S.Bez ohladu mozne názorove nezhody mám rád tieto diskusie,dáva to iný /mozný/pohlad
na realitu okolo nas.

10:09 pm, September 29, 2007  
Anonymous Anonymous said...

to ond + pár dalších: zaplaťpánbůh, že se aspoň najde pár lidí s vlastním názorem na věc a ne ala Pavka Korčagin z Jak se kalila ocel. Stojí jen za úvahu, jak ve 30. letech v Něm. byly lidové masy jednotné, takříkajíc okouzlené svým vůdcem. Ano, lidové masy, většina, pracující, dělníci, pouze mizivá menšina měla názor svůj, kritický, tedy racionální. Jako argument je směšné používat, že soc.dem. byli vězněni. Stejně jako u nás za bolšánů tam bylo spousta uvězněných, kteří přesto ve vůdce bezmezně věřili, až realitou se probírali. Po desetiletích se spousta lidí divilo, že mohli tamté propagandě uvěřit. Proto shovívavě toleruji ty komické noticky typu:
..."já si svoje názory můžu obhájit klidně na václaváku"..."ale znáš vůbec význam slova komunismus?"..."Copak Bush, Bernanke a spol. = USA?"...

Zásadní rozdíl zůstane, když přebíráš, TT, kritiku zevnitř USA, tak nepřebíráš jejich implicitní patriotismus, Jinak bys viděl, jak tvrdou existující kritikou jim záleží na jejich zemi, to člověk zvenku nebere, pokud chce kritiku povrchní, prvoplánovou. A je to nic méně než výzva, abys svoje schémata trochu rozvolnil, pokud Ti záleží na úrovni blogu. Tedy pokud chápeš o čem mluvím. :-))

3:10 am, September 30, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Žádná zbožná přání nezmění nic na ekonomické situaci USA. Jejich měna je znehodnocená a padá dolů volným pádem. Inflace je velmi vysoká (bez ohledu na vládní statistiky) a právě díky ní (a totálně nezodpovědné politice půjček) byly v minulých letech nafouknuty ceny nemovitostí na absurdní úroveň. Stejně tak je součástí inflační spirály i "růst" DJ indexu na téměř 14000 bodů a celé ekonomiky. Horší je, že část inflace byla a stále je vyvážena a ostatní centrální banky ve snaze nepotopit dolar pumpovali a pumpují do oběhu také nezanedbatelné částky-takže americké dluhy platíme i my. V současnosti ale inflační trend v USA začíná kulminovat a je pravděpodobné, že se ostatní CB budou chtít čím dál víc znehodnocených dolarů čím dál rychleji zbavit, což nakonec povede k tomu, že příliv půjček se zastaví a ekonomika USA se zhroutí. Postiženi budou všichni, ale obyvatelstvo USA nejvíc. Pravdou totiž je, že podobnou ekonomickou politiku vedl v historii snad jen jeden stát - Výmarská republika - ten ovšem neměl na vybranou - obrovský reparační dluh, který prakticky nešlo splatit, průmysl v rozkladu, obrovská inflace a znehodnocování měny.
Tohle není žádná tvrdá kritika - tvrdou kritiku píše na svém blogu Kunstler :-).
Připadá mi, že other spíš přicházíš o iluze o skvělosti USA a jejich ekonomiky a nemůžeš to tak nějak rozchodit - ujišťuji tě, že bude hůř. Jinak nám sem napiš svou prognózu ekonomického vývoje USA, ať to můžeme porovnat za pár měsíců a let s realitou. Implicitní patriotismus se už obrací a teprv naplno obrátí - až to rupne naplno - proti současné vládní kabale a politice Neoconů.

to ond: Koloniální zpráva Číny neexistovala asi jako dnes neexistuje koloniální zpráva Iráku - včetně uzavíraných ekonomických smluv a přijímaných zákonů (jako ten o ropném průmyslu Iráku). Obyvatelé USA si ve většině neuvědomují svou současnou situaci - to je zásadní omyl. O tom, že na vesnici funguje komunitní systém silně pochybuji. Náboženství pomáhá - ale hlavně vládnoucí elitě církve ke kontrole obyvatelstva.

7:55 am, September 30, 2007  
Blogger Unknown said...

To ond+other Vám už to vychvalování USA baští čím dál méně lídí že? Jak psal TT, bude mnohem hůř. Jejich patriotismus už brzy bude odost menší, stačí se jen podívat na čísla, jejich zdravotnictví se dělí o padesáté místo na světě s Kubou:-) Jejich systém zdravotního pojištění je pro občana EU naprostá katastrofa, zeptejte se na to američanů co žijí u nás třeba v Praze. Zbraní je tam nejvíce v průměru na jednoho člověka. Téměř zlikvidovaný železnice. Jejich tajné služby mají takové možnosti o nichž se ani dávné KGB nesnilo. Já se vám divím že jste se do té snové země už dávno nepřestěhovali? Podle vašeho stylu myšlení, když po něčem toužím, tak si to pořídím, myslím ten americký sen. Proč žijete v té zatuchlé Evropě která podle vás nemá budoucnost?

10:00 am, September 30, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Správa se Z - no po ránu je koukám možné všechno :-)

11:38 am, September 30, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Myslím, že je potřeba důsledně odlišovat vyjádření k vládnoucímu politickému režimu a vyjádření týkající se obyvatel.

USA, v tomto čase mocnost nejvíce viditelná na vlně "globalizace", je něco jiného než Američané. Američané mají proti těmto tendencím nejširší hnutí odporu (mimochodem, od koho asi TT čerpá většinu svých informací ?)

Současný režim v USA kritizují i mnozí tradiční republikání.

10:39 pm, October 01, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Lovecko-sběračská společenství potřebovali ke své obživě 4 hodiny soustředěné činnosti. Zemědělci raného středověku 6 hodin (to už platili desátek). Dělník raného kapitalismu 10-12 hodin.
Pak přišla éra levné ropy, kdy se nám slibovalo, že bude stačit pracovat 4 hodiny denně 3 dny v týdnu. Dočasně se nutné hodiny pracovního zatížení snížily, dnes však celosvětově rostou díky vedlejšákům a téměř povinné workoličnosti některých profesí zpět k 10-12 hodinám. Přesto to nestačí a lidi se zadlužujou.

10:49 pm, October 01, 2007  
Anonymous Anonymous said...

To je jednoduche, Juro - kdo nekdy poznal kancelare velkych firem a management, tomu je to jasne. Projektovi manazeri, servisni manazeri, accounting manazeri, schuze, vykazy, projektove plany, strategicke plany, rozuctovani... Mnozstvi lidi, kteri v silenem tempu klidne pres 16 hodin denne vcetne vikendu pracuji (opravdu pracuji !) aniz by paradoxne cokoli skutecne udelali... Lze se snad divit pri stavu urednici:skutecne cinni lide 1:1 a horsim (tam, kde delam je to cca 3:1 a stale se to zhorsuje), ze to tak vypada :-)? Takhle se porad bude pracovat vic a vic, ale stale min se udela. Tedy se bude vyplacet stale vice penez za stale stejne nebo mensi hodnoty => zde mate inflaci jako vystrizenou. Ovlivnit to nicmene lze, ale nebude to pohodlne ani levne. Chodte pro veci a sluzby primo k producentum, a zejmena k tem mensim (nikoli ale k tem, co jen preprodavaji :). Keca se o tom pekne, ale malokdo na to ma "koule" a dobrovolne se omezi.

11:45 pm, October 01, 2007  
Blogger ond said...

Ako citam prispevky do diskusie zacinam sa cítit ako tucny stryko
Sam.USA je len odvodenina europs. spolocnosti /v dobrom aj zlom/.
Ak si jirik myslí ze kazdy kto nenadava na USA ich aj zboznuje a musí sa tam prestahovat,je na velkom omyle a svedci to o zuzenom pohlade na realny svet,asi ide len
radikalizmus neskorej puberty.
-Ano, US maju problemy s dolarom ,inflaciou/do CPI sa zapocitavaju aj zmeny ceny nehnutelností? /,zdravotníctvom /tazko porovnavat s kubou kedze diagnosticke metody a schopnosti su neporovnatelne./,aj tak trvam na tých troch bodov pre ktoré "to" budú /mozno /lepsie znasat.
-Nabozenstvo,diskutujúci su z ,alebo maju povod ČR,pohľad na náboženstvo je odlišný od slovensko.ja osobne inklinujem k protestantom,v SR evanielici,náboženské komunity pomohli europe po páde rimskej ríše,tento vzťah by som bral veľmi vážne.
Na to aby vám vymývali mozog nemusíte byť veriaci v ČR,SR je na to dosť príkladov./plati aj opak/
záleží len vašej osobnosti
,skúsenostiach ,život.situácii ako postavíte k podobnej situácii.
Pričom uznávám ze je to tazke,tlaky okolia,rodiny,stat.úradov,zamestnávateľov sú veľké.Mám vysoko cez 30,zažil som tie tlaky.

4:16 pm, October 03, 2007  
Blogger Unknown said...

ond: To jsem nikde nenapsal že kdo nenadává na USA je zbožňuje:-) Pro mě je rozhodující pro příští léta kvalita zdravotní péče, tu máš link na žebříček téhle organizace http://www.who.cz/ http://www.photius.com/rankings/healthranks.html
Mno ČR je na tom ještě hůř než USA i Kuba, tudíž se omlouvám, krapet jem se s tím padesátým místem spletl:-)...U nás je to o známostech no...Jde o to že v USA je ten šílenej systém pojišťoven tak rozlezlý, že ta zdravotnická péče bude rok od roku upadat, myslím si že více než u nás. Kdežto ta Kuba na tom bude pořád poměrně stejně.

5:16 pm, October 03, 2007  
Anonymous Anonymous said...

To bych chtěl vědět jak náboženské komunity pomohli Evropě po pádu Říma, to tedy nevím. Jak náboženství pomůže USA po zlomu to taky nevím - tedy kromě možnosti zavedení brutální republikánsko - teokratické diktatury - bibli v jedné ruce - pušku v druhé a kdo nekonvertuje k Pánu Ježíši, tak ke zdi nebo na práci do Jesus Campů.

Nebo platí, že kdo věří tak ten déle vydrží nejíst? To taky může fungovat obráceně - když na Zemi vypukne minimálně očistec - tak neposkvrnění věřící budou třeba hromadně spěchat k nebesům.

A americké CPI - tam se nepočítá hlavně jídlo a energie - protože v USA jsou napřed a nejedí, netopí a nejezdí. Ekonomický matrix to má prostě ošetřené.

6:32 pm, October 04, 2007  
Anonymous Anonymous said...

TT: hádám nevhodně formulováno. Vhodněji: zánik odumírajících mocenských struktur Římské říše vedl ke kvalitativní katarzi křesťanstvím do středověké Evropy. Takhle je to lepší? :-)))

7:37 pm, October 04, 2007  
Blogger ond said...

Je fajn ,ze výmena názorov má konečne "gule"
koncím na /dnes/moja 2 týždnová dcera ma vola.

10:08 pm, October 04, 2007  

Post a Comment

<< Home