Sunday, November 18, 2007

Pár poznámek (a odkazů)

V minulých dnech se v ropném sektoru sice neudály žádné převratné události, přesto stojí pár věcí za zmínku. Především OPEC znovu odmítl jednat o zvýšení těžby a představitelé KSA do omrzení opakují, že trh je zásoben dostatečně (o možném zvýšení produkce se snad má jednat 5. prosince na setkání v Abu Dhabi). To, že v zemích OECD klesají rezervy v řádu desítek milionů barelů měsíčně (za 3Q o 33 000 000 b - to je pokles o 360 000 bd v období, kdy normálně rostou o 280 000 bd) je však důkazem opaku. Situace v Japonsku je obdobná a v USA si také nevedou zrovna optimálně (i přes výsledek ze čtvrtka, kdy zásoby vzrostly téměř o 3 mb/týden).

Velmi ostře se k realitě budoucích dodávek ropy znovu vyjádřil hlavní ekonom IEA Fatih Birol. Shrnuji hlavní body: 1. Produkce mimo OPEC je za zlomem. 2. OPEC má oficiálně stále rozsáhlé rezervy. Zda tomu tak skutečně je, ovšem nevíme. 3. Dokonce i pokud OPEC v plánovaných časových rámcích provede všechny ohlášené investice, tak v roce 2015 bude stále existovat mezera 12.5 mb/d mezi nabídkou a poptávkou (víc než 10% celkové poptávky). Proto oficiálně žádáme OPEC o navýšení investic. A dále poznamenává, že klimatická změna se nám záhy hrozí „vymknout z rukou“. Ropný vrchol však přes tato prohlášení IEA stále situuje do období 2030 – schizofrenie v praxi.

Ceny ropy se přes fluktuace pevně drží v pásmu nad 90$/b a roste počet hlasů, které prohlašují, že ropa za 100$/b je příliš levnou záležitostí.

Množství dalších informací k tématu pak můžete načerpat (mj.) také z následujících zdrojů.

Řada prezentací a přednášek Matta Simmonse a jeho poslední rozhovor s Jimem Puplavou (Finacial Sense Newshour) a klip z Bloomberg News.

Sadad al-Huseini – bývalý přední představitel Aramca – Ropa je za zlomem. Podle Huseiniho má svět v ideálním případě 10 – 15 let zvlněné plateau, po níž má přijít strmý propad těžby. Například Simmons ovšem zdůrazňuje slovo ideální (nic takového v realitě neexistuje) a poukazuje tak na to, že Sadad al-Huseini ve skutečnosti počítá spíše s kratší dobou (5 – 10 let).

Mapa cen benzínu v USA

Kdo má ropu? - mapa zemí produkujících ropu, kde jejich velikost na mapě odpovídá velikosti rezerv.

Oil Apocalypse – dokument z produkce History Channel – přehledně vysvětluje otázku ropného zlomu i potenciální problémy a omezení alternativ a v závěru prezentuje průběh možné „ropné apokalypsy“.

Crude Awakening – The Oil Crash – nejlepší dosud natočený dokument na téma ropný zlom, který je pro tématiku Peak Oilu stejně zásadní, jako je Goreova The Inconvenient Truth pro globální klimatické změny.

a nakonec Konec ropného věku 1, 2, 3 – sestřih z Crude Awakening – česky na You Tube.

22 Comments:

Blogger Thon Taddeo said...

Jednání Opecu bylo omylem technika zhruba půl hodiny vysíláno do éteru a v inkriminovaných 30 minutách se diskutovalo o návrhu Íránu a Venezuely, podle něhož by se mělo uvažovat o odklonu od slabé americké měny, která poškozuje zisky kartelu. Saudové se postavili ostře proti a návrh de facto vetovali s tím, že jen náznak zmínky novinářům o této diskuzi by poslal dolar ještě hlouběji - to si však novináři už psali poznámky.

Někteří analytici tak v kombinaci s dosavadním odmítnutím Opecu zvýšit těžbu a připuštěním, že nad cenou nemají kontrolu čekají pro dolar i ceny ropy zítra horký den - na druhou stranu - nic není tak horké, jak se uvaří :-).

http://observer.guardian.co.uk/world/story/0,,2212899,00.html

2:57 pm, November 18, 2007  
Anonymous Anonymous said...

A další rány dolaru.

http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=aqSk2OwTKw0Y&refer=home

3:30 pm, November 18, 2007  
Anonymous Anonymous said...

TT klid :-)

http://www.blisty.cz/art/37329.html

6:42 pm, November 18, 2007  
Anonymous Anonymous said...

to anonymous: to už tu bolo...

9:16 pm, November 18, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Předpokládám, že Írán a Venezuela již mají minimální dolarové rezervy, jestli ovšem nějaké rezervy mají. Saúdové těch dolarů mají ještě hodně a asi nechtějí přilévat olej do ohně. Určitě ale mají dobré informace o budoucí globální těžbě...

10:20 pm, November 18, 2007  
Anonymous Anonymous said...

to salesforce: Mě zaujala především informace: "Dvě gigantická ropná pole budoucnosti - ropné písky v Athabasce a u řeky Orinoco - obsahují až 500 mld. tun ropy. Tedy trojnásobek veškerých současných ověřených zásob světa." Pokud je to pravda a ne výmysl autora, tak nevím, co tu řešíme...

11:06 pm, November 18, 2007  
Anonymous Anonymous said...

to anonymous:
OK, jeste doporucuji si o tom neco vice precist napr. zde:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Athabask%C3%A9_ropn%C3%A9_p%C3%ADsky

Je to sileny zpusob (co se tyce zivotniho prostredi), jak nahradit stavajici produkci.

Roku 2015 budou tezit pouhe 4 mil barelu denne(to nas zachrani) a z toho bude pouze 10% snadno zpracovatelne ropy.

Je to urcite lepsi neco nez nic, ale zatim to na plnohodnotnou nahradu nevypada.

7:16 am, November 19, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Ono u tech ropných písků jde taky o energetickou bilanci - kolik jednotek energie musíme vynaložit na získání jednotky energie v extrahované ropě.

9:00 am, November 19, 2007  
Anonymous Anonymous said...

presne tak, nic neni tak horke..$ od rana udelal 100pips na Euro :-)))

9:31 am, November 19, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Srovnávat těžbu ropy z písků a normální těžbu z vrtů je zcela zavádějící. Těžba z písků spotřebovává obrovské množství vody a zemního plynu a energetická bilance (EROEI) je velmi nízká (není-li nakonec záporná???). Pokud se budou v roce 2015 těžit ty 4 miliony bd, tak to bude velký úspěch - taky to může být mnohem méně (nebo nic). Už teď roste minimálně lokálně velký odpor k pokračování těžby - vzhledem k děsivé devastaci krajiny. Ropné písky vůbec problém ropného zlomu neřeší (navíc v roce 2015 má být poptávka kolem 100 mbd).
Ten kdo píše o ropných píscích a břidlicích jako o standardních rezervách ropy prostě neví o čem mluví - toť vše. Nějaké tržně-pobožné žvásty pana Rázla mě nechávají zcela chladným - ten nezná ani základní věci.

To chech - nejsem si úplně jistý jestli to je lepší než nic, je tu dost paralel s etanolem, který se ukazuje být jeden velký problém - ne řešení - jak bylo ostatně jasné od začátku - ty zásoby plynu a především vody by měly být využity nějak hospodárněji než na tenhle další šílený podnik - ale zoufalí lidé dělají zoufalé věci a to je jen začátek.

http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=aEO0Q6r2lwWs&refer=home

5:36 pm, November 19, 2007  
Blogger krygol said...

Len pre zaujimavost.

Novy rekord ropy 99,20$ a novy rekord $ 1.4854. Index spotrebitelských cien v USA stúpol v oktopbri ročne o 3,5% a očakávaju rast HDP v 4Q pod 2%.

6:51 am, November 21, 2007  
Blogger Marek Malina said...

Zajímavé čtení:
http://www.atimes.com/atimes/Global_Economy/IK22Dj02.html

10:18 am, November 22, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Mám novej sport - sleduju
http://www.oil-price.net/index.php?lang=de
a hádám jestli ta stovka bude ještě tenhle tejden.

7:28 pm, November 23, 2007  
Anonymous Anonymous said...

pro sportovce doporucuji spise tento graf ... http://www.livecharts.co.uk/MarketCharts/crude.php ... lze jej sledovat s "rozlisenim" 10 vterin, plus uvadi presne i mnozstvi uzavrenych kontraktu. Myslim, ze stovky se dockame, ale jeste to par dni, nebo tydnu potrva.
MannImSchatten

7:37 pm, November 23, 2007  
Anonymous Anonymous said...

A ještě borec na konec ...
http://www.blisty.cz/2007/11/23/art37437.html

9:18 pm, November 23, 2007  
Anonymous Anonymous said...

to Lukáš Rázl: akosi mi to ušlo... zistil som, že som ekológ... :-)

3:49 pm, November 24, 2007  
Blogger ond said...

To L.Rázl:tiež som sa nikdy nepatril k zeleným,podľa dotyčného pána som však zelený ako marťankovia.

10:18 pm, November 24, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Na tyto výlevy podle mě nemá cenu téměř reagovat.
Realita rozhoduje a rozhodne tento spor za nás a pokud je zlom nyní, tak debaty o zářné budoucnosti volného trhu přenechávám těm, co v tuto věří. Na podobné pseudodiskuze, kde si autor vybere pár polopravd, které si upraví k obrazu svému nemám už opravdu chuť a čas.
Jestli si někdo myslí, že za současnou cenou ropy stojí hlavně inflace, že ropné břidlice a písky mají stejnou (nebo jen podobnou) EROEI jako běžná ropa z vrtu, tak mu to už nehodlám vyvracet.
Každý - kdo se těmito zabýval ví, že srovnávat je s dosud obvyklou těžbou není možné. Proč Rázl ignoruje global peak discovery v 60. letech, peak oil Lower 48 v roce 1970-71 a následný prakticky kontinuální pokles? Proč ignoruje ropné zlomy v dalších desítkách zemí? Odkud bere jistotu, že KSA má ještě významné rezervní kapacity? Proč je přes rekordní ceny produkce ropy přes 2 roky na plateau a situace se místo zlepšení zhoršuje.....? Proč se nové "megaprojekty" opožďují nebo dokonce ruší .......? Jako cedník je děravá jeho demagogická argumentace - to je smutným faktem.
Jestli si Rázl myslí, že ropný zlom ohrožuje jeho konzumní svobodu má pravdu - konzum v dnešním podání s dostatkem tekutých paliv stojí a padá. Sám je zapáleným věřícím - v růst, který nekončí a nemá žádné hranice - to neplatí ale ani u nejagresivnější rakoviny a dříve nebo později to prostě dojde úplně každému - realitu nelze demagogií překrucovat do nekonečna. Nakonec se to, že císař je nahý prostě provalí.

8:55 am, November 25, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Ostatně na vyčerpání zdrojů dojela i mnohá UŽ starověká civilizace.

12:39 pm, November 26, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Taky zajímavej názor:

http://www.blisty.cz/2007/11/26/art37496.html

Spíše než nějaké grandiózní plány
utopických reforem teď budeme potřebovat skromnost a snahu o jednoduché změny v našich životech, které položí dobré základy pro nadcházející postprůmyslovou civilizaci.

10:33 pm, November 26, 2007  
Blogger Marek Malina said...

Tohle má také (asi) budoucnost, dokonce si myslím že tyto "instantní" reaktory jsou slušným favoritem v boji s ropným zlomem.
http://www.novinky.cz/12/76/94.html
--------------------------------------------------------

Btw. podle IEA: Oil production up by 1.41mbd in October for new record of 86.43mbd.

4:50 pm, November 27, 2007  
Anonymous Anonymous said...

To Frkofjerin: Pokud to nebude revidováno, tak je to nové maximum u Liquids (o 300 000 bd víc než to července 2006).

Peak oil ale pořád stojí na roce 2005.

Popravdě - jestli bude produkční maximum překonáno o pár set tisíc barelů, tak to z mého pohledu nehraje prakticky žádnou roli. Stále se pohybujeme po zvlněné plateau a doufejme že to vydrží alespoň do té poloviny roku 2009. Tuhle zimu bychom měli ještě ustát bez větších potíží, tu příští to, ale už platit nemusí.

Řekl bych, že OPEC a svět se v současnosti velmi přiblížil svým produkčním maximům a těžko kdy uvidíme liquids nad 87,5 mbd, neřkuli nad 90 mbd.

100$/b se ukázalo jako zatím neprůchodná hranice (i když některé konkrakty se nad ní dostaly, WTI, ale ne a to je značka, která se počítá).

Za týden jedná OPEC a jsem zvědav, jestli znovu zvednou produkci a o kolik. Asi se jim do toho moc chtít nebude, ale bylo by zajímavé vidět, kolik ještě můžou přidat.

5:24 pm, November 27, 2007  

Post a Comment

<< Home