Wednesday, January 02, 2008

Ropa dosáhla hranice 100$ za barel

Cena ropy v novém roce vystřelila na nová maxima a WTI dosáhla hranice 100$ za barel, když během prvního dne obchodování v roce 2008 vzrostla její cena o více než 4$ za barel.

Příčinou byl mimo jiné včerejší útok ozbrojenců v Port Harcourtu v Nigérii, kde byly napadeny dvě policejní stanice a vyloupena hotelová lobby. K akci, při níž zahynulo 6 útočníků, 4 policisté a 3 civilisté, se přihlásil MEND (Hnutí za emancipaci delty Nigeru). Dalšími důvody jsou očekávané snížení úrokových sazeb FEDEM, propad komerčních zásob v USA a problémy s počasím v Mexickém zálivu, které vedly k uzavření části produkce.

My však dobře víme, že jeden problém daleko zastiňuje ostatní podružnosti – je to problém ropného zlomu. CNN nenašla ani nyní dost odvahy zmínit ta dvě „strašlivá“ slova. Bloomberg je na tom o mnoho lépe.

Oči světa se dnes a zítra obrátí k ropnému sektoru a pár tisíc dalších lidí si udělá svůj domácí úkol, dá si dvě a dvě dohromady a zjistí, že jsou ještě mnohem "nepříjemnější pravdy" než ta Goreova - třeba ta, že ropa začíná docházet a adekvátní náhrada neexistuje..... . Pro ty z nás, pro něž je peak oil každodenní realitou, se nic nemění - byl jen zdolán další milník. Milník, který ukazuje, že ropný zlom přestává definitivně být teorií a stává se horkou realitou. Milník, který ukazuje, že přípravy a investice které činíme snad nepřijdou vniveč. Překonání 100$ hranice bychom tak měli brát jako symbol nadcházejících změn. Změn, které budeme všichni nuceni přijmout a kterým se buď přizpůsobíme nebo jimi budeme smeteni.

24 Comments:

Anonymous Anonymous said...

http://www.novinky.cz/clanek/129831-ropa-poprve-v-historii-prekonala-100-dolaru-za-barel.html

7:39 pm, January 02, 2008  
Anonymous Anonymous said...

novináři byli zjevně připravení...

http://aktualne.centrum.cz/ekonomika/svetova-ekonomika/clanek.phtml?id=513406

7:49 pm, January 02, 2008  
Blogger Tribun said...

Vzato kolem a kolem, k prolomení "magické hranice" 100$ stačí rozdíl jediného centu, takže z ekonomického hlediska je to naprostá podružnost. Ale právě proto, že jde o "magickou", či "symbolickou" hranici, mohlo by to řadu lidí vytrhnout z letargie a přimět k zamyšlení. Na druhou stranu, víra v neomezený růst a samospasitelnou volnou ruku trhu je natolik pevná a iracionální, že její vyznavače nepřiměje k zamyšlení zhola nic. Naopak, budou spotřebovávát a exploatovat zdroje víc a víc v hysterické snaze dokázat, že žádný oil peak neexistuje, nic se neděje, a budoucnost je den ode dne růžovější.

9:35 pm, January 02, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Tak tedy šťasnej a veselej, nepříjemně drahej novej rok...

Nový rok je stejná fikce jako 100$ hranice, takže to pasuje k sobě.

11:23 am, January 03, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Takovéto "fikce" nezřídka sehrály významnou dějinnou úlohu. V minulosti stačila špatná věštba, poryv větru a zhasnutí svící v kostele apod. a bitva se nekonala, atentát se neuskutečnil apod. a naopak.

V současnosti se sice považujeme za racionální, ale ve skutečnosti to tak zdaleka není. Současný rozvoj pseudověd typu astrologie - které pochopitelně dostanou v médiích milionkrát větší prostor než peak oil jsou toho jasným důkazem. Asi bychom měli dát víc na pohyb vesmírných těles a méně na geologická data - to je přece jistější způsob predikce budoucí těžby ropy. Lidé jsou stále v zajetí různých pověr a zjednodušení - jen ve spojení s ropou - vodík, tajné plány skvělých technologií v sejfech..... - pro které nejsou vůbec žádné důkazy - dokonce ani náznaky a které při bližším zkoumání nedávají smysl - přesto se jimi běžně ohání leckdo.

Tak tenhle rok bude možná drahý, ale ten příští ještě dražší.

11:48 am, January 03, 2008  
Anonymous Anonymous said...

spojení blížící se bezprecedentní celosvětové hospodářské krize a globálního oteplování opravdu není pro lidskou civilizaci dobrá zpráva. na druhou stranu ve všem zlém je něco dobré. třeba takový strom ropu nepotřebuje...a lidi?...ty už vůbec ne...

1:00 pm, January 03, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Zná někdo důvody, proč se 100 US$ dosáhlo zrovna 2.1. 2008 ?

Oficiálně to nikdo příliš nekomentuje nebo mi uváděné důvody připadají docela chabé k takovému růstu během jednoho dne.
Neoficiální vysvětlení jsou zatím neověřená a naprosto šílená - takže nepublikovatelná.

5:36 pm, January 03, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Na mě to působí dojmem frašky. První pracovní den nového roku mají lidé obvykle po pauze dost práce, takže je to vhodný den na to, aby taková zpráva zapadla, pokud by o to měly TPTB (The Powers That Be - mocipáni - kdyby někdo nevěděl co to je) zájem. Ale jsou to jen spekulace. Já bych řekl, že se prostě vrátili obchodníci z prázdnin a byli při chuti a v očekávání věcí příštích bych na jejich místě nejednal jinak.

Jinak tady píšou (http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/7169543.stm), že ta stovka byla dosažena jedinou transakcí maníka, který okamžitě prodal se ztrátou za 99.40 - koupil minimálních 1000 barelů - takže tratil 600$ - ale byl první kdo koupil ropu za 100$/b.

Skoro bych řekl že to jako vysvětlení je dostačující, ale teď poprvé co to dopisuji vidím ropu přes 100 v grafech - 100.05$ - nový rekord :-).

6:04 pm, January 03, 2008  
Blogger Marek Malina said...

další z hřebíku do rakve...
http://edition.cnn.com/2008/BUSINESS/01/10/india.car/

2:05 pm, January 10, 2008  
Anonymous Anonymous said...

To není hřebíček, to je docela pořádný hřeb.
Proč se ale divíme? V Evropě a v USA si asi tak 600 lidí z 1000 vozí prdel v autě. Proč by to tak z pohledu Indie a Činy mělo u nich vypadat jinak? Proč by neměli mít takový luxus jako v západních zemích? Jen si neumím představit tu hrůzu, kdyby 60% lidsta z 6 mld vlastnilo automobil. Ikdyby ropa byla navždy, tak bychom se časem tady na planetě udusili splodinami. Už teď s tím má Číná obrovské problémy. Podívejme se na Peking. Smog, smog a zase jenom smog.
Dnešní doba je docela šílena. Všechno se od někud dováží, pak zase někam jinam zbytečně převáží. Nevím vážně, v čem je odlišný jogurt vyrobený ve Španělsku od jogurtu vyrobeného v Česku. Žádný. To je můj pohled, bohužel pohled ekonomiky je poněkud odlišný.
Prostě budeme muset padnout na prdel, abychom si to uvědomili.

4:15 pm, January 10, 2008  
Anonymous Anonymous said...

to Judicator: Souhlasím, nedávno jsem si byl koupit česnek: země původu Čína.

Jinak milí čtenáři a vážený TT můžete zůstat v klidu, protože dle slov analytiků ceny benzínu nemusí dělat čechům vrásky. Viz článek: http://www.novinky.cz/clanek/130417-ceny-benzinu-zatim-dramaticky-neporostou-mini-analytici.html

PS: Hlavně žádnou paniku! :-)

5:04 pm, January 10, 2008  
Anonymous Anonymous said...

No k Číně , Indii i Brazílii razím třetím rokem heslo :
Když já můžu jezdit autem , Ty můžeš jezdit autem a každý Číňan bude jezdit autem , pak ropa bude ...
doplňuji dle doby a nálady !

7:04 pm, January 10, 2008  
Anonymous Anonymous said...

to by byla sranda, kombinace recese, Peak Oil a tohoto

http://www.osel.cz/index.php?clanek=3201

4:11 pm, January 11, 2008  
Anonymous Anonymous said...

V souvislosti s tímto článkem:
http://aktualne.centrum.cz/zahranici/amerika/clanek.phtml?id=518628

jsem se dostal k těmto odkazům:
http://nacismus.mysteria.cz/luftwaffe/ufo1.php
http://nacismus.mysteria.cz/luftwaffe/ufo2.php
http://nacismus.mysteria.cz/luftwaffe/ufo3.php

a spadla mě brada...

Jestli je jen z poloviny pravda, co se uvádí zejména v posledních dvou odkazech o práci Nikola Tesly a Viktora Schaubergera

cituji:
"Tato relativně jednoduchá technologie s obrovským potenciálem je nám více než půl století tajena a díky tomu jsme stále odkázáni na archaickou technologii spalovacích motorů a jaderné energie."

... čekají nás velké věci. Ropný zlom je v tomto kontextu k smíchu.

Neočekávám, že sem chodí diskutovat agenti CIA, ale pokud má někdo k výše uvedenému co říci nebo může poskytnout odkaz na jiné zdroje informací, budu rád.

9:50 pm, January 16, 2008  
Anonymous Anonymous said...

to drak2: ... imho, cte se to hezky, a jiste je tam zrnko nebo dve pravdy ... jako fyzik a exaktni vedec jsem ale presvedcen ze to ma blize spis k pohadkam, nez historickemu dokumentu. V tech odkazech je nekolik pomerne zjevnych bludu (ad tachyonovy motor, mise na mars, laserova zbran etc ...). Nikdo nepopira vysokou uroven nemeckeho inzenyrstvi a mnoho skutecne velkych objevu kterych bylo behem valky nacistickou vedou dosazeno, ale preci jen by to chtelo trochu strizlivejsi pohled.

11:50 pm, January 16, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Bush v Saudské Arábii na otázku, co by měl král udělat pro snížení vysokých cen: "Jestli nemají dostatečné rezervní kapacity, aby mohli dodat ropu na trh, pak je těžké žádat po někom něco, co možná není schopen udělat."

http://www.energybulletin.net/39173.html

5:55 pm, January 17, 2008  
Anonymous Anonymous said...

svet potrebuje o 4 mil. barelov ropy viac, a záver je "najlepší..." :-)

http://ekonomika.hnonline.sk/c1-22783730-svet-potrebuje-rocne-o-4-miliony-barelov-ropy-viac

6:06 pm, January 17, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Kdepak CERA (Cambridge Energy Research Associates) ti to mají všechno "spočítané". Tam budou tvrdit, že produkce bude v roce 2020 nad 120 mbd ještě za 5 let.

Ty jejich "studie" nápadně připomínají statistiky z minulého režimu a ještě teprve budou, to je jedna z mála jistot dneška a zítřka.

http://www.centredaily.com/business/story/339147.html

7:14 pm, January 17, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Čo si o tom myslíte, môžete to aj preložiť?

http://www.g-vision.sk/dual/energy/nedostatok-ropy-bude-citelny/

10:11 am, January 18, 2008  
Anonymous Anonymous said...

práce robota, ale dá se to pochopit:

Vědci a ropný průmysl experti naftové ochuzené analýzy centrum v Londýně předpovídalo v červnu 16, 2007 to "A celosvětový naftový nedostatek je splatný v čtyřech rocích – ne v 40 letech ." předpověď byla vyrobená v odpovědět na výše uvedený britskou ropovou zprávu.



Dr. Campbell odhalil ten průmysl a vláda není ochotná čelit až k hrozícímu konci oleje, včetně popření změny klimatu. Dr. Campbell vysvětluje: " Kdy já je nebyl šéf ropné společnosti, kterou nikdy bych by mluvil pravdu. Ta není část hry."



Centrální africké země ze Somálska a Etiopie napříč k tomu, aby Nigérie a Angola v Atlantském oceánu jsou považovaná za držet značná množství oleje. Kdy plně znalý a dívat se na pravdivou minulou historii a přítomné naftové operace západními naftovými společnostmi v Somálsku, Etiopii, Nigérii, Angolě, a obecně všechni Afriky, Iráku, Afghánistánu, Libanon, Sýrie, Íránu, Turecka, OPEC, Mexika a Venezuely, pak růžové očekávání ohromných bohatství rychle zmizí.



Světová závislost na oleji stala se daleko větší než nejvíce země chápou, a kdy naftová produkce se zastaví 10-20%, pak to je příliš pozdě, a světové hospodářství bude točit se do deprese . Jestli my nejsme ne schopný nález světový olejový sedimenty v poměru 24 miliarda barely oleje každým rokem pro další 10 lety, pak my můžeme očekávat, že vklouzneme celosvětovou depresi během 10 let. Naftové společnosti a naftový vyvážející země vládnou celosvětovou silou a mohly totálně ovlivňovat celosvětové vlády, bankovnictví, pojištění, burzovní trh, armádní průmyslový komplex, obranné oddělení, automobilový průmysl, ocelářství, minerální průmysl, stavební průmysl, doprava, aerolinky, veřejné podniky, sdělovací prostředky, náboženství, odborové svazy, stejně jako stav a samosprávy. Západní svět, stejně jako zbytek ze světové zemí stal se závislý na mazat pro všechny dodávku potravin, doprava, zaměstnání a živobytí . Každý aspekt života stal se závislý na zásobu fosilního paliva. Proto, naftové společnosti a jejich krajané vyvinuly systém bezpříkladné síly ve vládě s četnými šmelinářskými schématy.



Zásoba oleje z všech světových naftových rezerv z 1.08 trilion barely nebo 1.29 trilion barely oleje po dobu 34-40 let je irelevantní v tomto bodě. Kdy celkové světové naftové rezervy pokles průměrně z 30.5 miliarda barely oleje + 2.45% pokles v naftové produkci ročně, jak byl formálně odhaduje, pak hrozné ekonomické důsledky se bude vuskytovat během 5 10 lety , zatímco světové obyvatelstvo zvětší 75-100 milionem ročně, nebo do 375-750 milionů lidí během 5 10 lety. Přítomný USA spotřeba oleje je 7.5 miliarda barely oleje ročně.



BP, naftové společnosti, a vláda Spojených států jednoduše chtějí ignorovat tyto fakta, a plán ovládat všechny zbývající světové naftové rezervy. Toto stává se celosvětovou pohromou, zvláště pro naftové bohaté arabské národy, kdo nakonec se spojí spojí vším musulman/islámské náboženské víry, a řídí nás z jejich zemí, protože my nejsme ne schopní zaměstnat se všechno arabské národy. Kvůli naší nenasytnosti, my pak jsme ztratili naše naftové dodavatele, mající za následek zavřít dolů četní zbývajících naftových polí. Naftové vyvážející země uchovají jejich naftové exporty dokud olej přesáhne $100-120 za barel, a oni dělají vědět o jak naftový závislý, který my jsme, a jak náš trh cenných papírů pracuje .

7:29 pm, January 18, 2008  
Anonymous Anonymous said...

vrelá vďaka... :-)

8:33 pm, January 18, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Obecně známé, obecně ignorované, bude to pěknej krach a celý ekonomický systém půjde do kytek.

11:04 pm, January 18, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Tak toto mě teda rozesmálo. No spíše nevím, jestli se mám smát a nebo brečet.

http://www.ct24.cz/ekonomika/index_view.php?id=249364

5:06 pm, January 19, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Naprosto běžná praxe našich sdělovacích prostředků, ČT, MF DNES, Lidové noviny a dalo by se dál dlouze pokračovat, jediné, kdo dá prostor nesouhlasnému názoru jsou www.blisty.cz

9:39 pm, January 19, 2008  

Post a Comment

<< Home