Saturday, December 22, 2007

Rusko mírně sníží export ropy

Ruské ministerstvo průmyslu a energetiky schválilo harmonogram vývozu ropy pro 1Q 2008. Export klesne o 1.5% oproti 4Q 2007.

Česká republika, Slovensko a Maďarsko dostanou méně suroviny. Bělorusko obdrží standardní dodávku 4.5 milionů tun. Ukrajina může počítat pouze se 4.8 miliony tun – ve srovnání s 5.1 miliony tun ve 4Q 2007. Dodávky do rafinérie v Pavlodarsku (Kazachstán) klesnou z 1.2 milionu tun na 1.07 milionu tun.

Tranzit dodávek přes Kazachstán a Azerbajdžán stoupne z 5.38 milionů tun na 5.87 milionů tun a zásobování Německa přes Bělorusko vzroste z 300 000 tun na 375 000 tun. Harmonogram také uvádí první dodávky do Číny přes Kazachstán o objemu 300 000 tun ropy – TNK – BP a Gazpromneft dodají každý po 150 000 tunách.

Ministerstvo zdůrazňuje, že není třeba vnímat situaci jako dramatickou a připisuje pokles dodávek sezónním výkyvům.

Z uvedených údajů opravdu nelze dělat žádné dalekosáhlé závěry. Jen bych poznamenal, že naznačují, kdo je v případě dopadů ELM z hlediska Ruska první na řadě a vcelku logicky to je ČR, SR, Maďarsko a (Polsko).

Zdroje: Kommersant

19 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Tak kdy bude benzin za 40,- ? S takovou brzo.

1:36 pm, December 22, 2007  
Anonymous Anonymous said...

...a aspoň, že tam nebyl ten dovětek: "...proto musíme lézt Rusákům kamsi". Troufám si odhadnout, že by to bylo prašť jak uhoď.

3:17 pm, December 22, 2007  
Blogger Unknown said...

Other by tam rád viděl dovětek: "...proto tu musí být radar a hrdinská US Army jako obsluha" :-) To by se někdo zatetelil blahem:-)

4:11 pm, December 22, 2007  
Anonymous Anonymous said...

to Other:
Jsi li soudný, tak určitě dokážeš překládat z Češtiny do Čestiny. Jde-li ti o informace (a ty tu jsou), budeš muset stejně jako já skousnout občas nějaké komentáře autora - což je jeho plné právo ... i když ti stejně jako mě některé (ale rozdílné než tobě)nemusí vonět.

1,5% dolů za kvartálně ještě opravdu nic neznamená, ale ...

8:57 pm, December 22, 2007  
Blogger Unknown said...

Není to žádné překvapení, radar to jen urychlil a je už vcelku jedno, jetliv ČR bude či nebude.

11:01 pm, December 22, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Když se podíváte, kdo dostane snížené dodávky, tak jsou to spojenci USA - Ukrajina, ČR, SR, Maďarsko, samozřejmě Polsko.

Je to opravdu jednoduchá matematika - ti co se nechovají z hlediska Ruska "konstruktivně" jsou první omezeni v dodávkách.

Pro ČR nemá radar vůbec žádnou výhodu - je to veskrze prodělečný podnik, proto ho drtivá většina odmítá, což ovšem současné garnituře s totalitními manýry vůbec nevadí, aby ho drze prosazovala za pomoci dvou quislingů z ČSSD. Až příznivci ODS především a zbytek republiky s nimi bude trčet pár hodin denně ve frontě na benzín, aby si potom mohli načerpat jen 1/2 nádrže, tak můžou přemýšlet o tom kolik nám USA pošle tankerů.

Tahle vláda mi připomíná normalizační kádry - včetně kultury jejich projevu, ta předchozí to hrála chytře - na všechny strany. Jsme malá země a každý se na nás vždycky vys.... a vys....., ať už to byla Británie, SSSR nebo USA. Tím spíš bych jim nelezl kamsi a snažil se být zadobře se všemi a ne dělat machra když na to nemám.

V případě radaru bych si nadiktoval velmi tvrdé a pro nás výhodné podmínky, typu offsety v řadu mnimálně desítek miliard dolarů, část obsluhy z ČR atd., vše pod naší jurisdikcí, jinak si to postavte jinde.

9:57 am, December 23, 2007  
Anonymous Anonymous said...

To "většina": Nevím, co sem porád taháte radar, já o něm ani necekl, a trvám na své původní formulaci, ale chápu, že i to vadí, že? A spekulovat, jak se vlíbit nevypočitatelným samovládcům, to je už z historických zkušeností nesmysl(opět jsem použil útlocitnou formulaci - jak ohleduplné!) :-))

12:11 pm, December 23, 2007  
Blogger ond said...

Komu inemu by malo rusko znížiť dodávky ropy?Bielorusku?
Pre krajiny Str.europy to znamená hladať alternatívu dodávok,znižovať energ.náročnosť,hľadať alternatívy k rope,reorganizovať system verejnej dopravy,pardon malo by to znamenať,to by som od dobre zazobaného establišmentu v daných
krajinách chcel asi príliš,tj len abzňy si robili svoju prácu za ,ktorú sú slušne honorovaný.

4:25 pm, December 23, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Ono s tím "spojenectví" s USA vůbec prvoplánově souviset nemusí. Jsme prostě bezvýznamný stát. Německo bude poslední omezený, i když bude nejbližší spojenec USA.

Možná je to svým způsobem dobře. Dneska si lidi ještě mohou dělat z ropného zlomu srandu. Až budou stát fronty na beznín, dojde jim, že na tom zlomu asi něco bude. A začne se konečně s řešením, ať už jakýmkoliv.

Co se diktování podmínek za radar týče, to je utopie. Poláci chtěli za rakety zadarmo několik baterií Patriotů PAC3, dokonce THAAD (američani nemají ještě ani jeden v operačním nasazení ani doma), investice do plynovodu ke snížení jejich závislosti na Rusku, přístup k technologiím. Nevyškemrali ani půjčku na ty Patrioty.

5:47 pm, December 23, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Prrr ta fronta nebude, jenom jaksi provětraná peněženka.

9:14 pm, December 23, 2007  
Anonymous Anonymous said...

to: Other x ostatní hádat se o slovíčka, kdo co kdy řekl, koho kdo urazil. To nám určitě pomůže.

1. Dokáže někdo říci jak moc se nám sníží dodávky?
2. Je to zatím pouze pro první kvartál 2008, jedna vlaštovka jaro nedělá.
3. Škoda, že se nejspíše nedozvíme proč je pokles, prý sezónní výkyv??

Něco víme, ale moc toho není.

Kdyby potřebovali odstávku kvůli nějaké modernizaci tak to tam napíšou.

11:01 pm, December 23, 2007  
Blogger Unknown said...

sigil: Fakt si myslíš že u nás jsou lidé natolik rozumní že si dopady zlomu uvědomí? Já myslím že ne, recesi okomentuje pár ekonomů tím že je nezbytná k dalšímu růstu, nedostatek ropy atd. se svede na Rusko, nemají nás rádi a chtěli by nás zase okupovat. Objeví se nějaký chytrák, začne lidem povídat něco o tom že část z nich je elita a oni problémy vyřeší a potížisty umlčí. Takové náznaky budoucího vývoje tu už jsou dnes.

12:13 am, December 24, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Třeba si ani politici a ani ta elita neuvědomují ropný zlom a jeho dopady. Brrrrr, to jsem ale naivka. Lidi si samozřejmě ropný zlom a jeho dopady neuvědomují. Vždyť je jim stále vštěpováno médii do hlavy, že ropy je dostatek. Když se náhodou ozve opačný hlas, je okamžitě umlčen. Ten dotyčný je poté nazván levicovým extrémistou a nikdo se již s ním nebaví. Prostě naše společnost je tak nějak konzumně zaslepena. Vidí jen spotřební věci, kupují nové věci, rádoby dělají vše pro své potomky. Nicméně přehlížejí to, že by pro potomstvo udělali více, kdyby nejezdili auty. To nikdo nevníma. A pozor jim na to auto šáhnout. Když jsem o tomto mluvil se sousedy, tak jsem byl nazván de..lem s prominutím a div že jsem nedostal přes ... V práci si zase dělají srandu z mé přetékající fantazie.
Neumím si představit, že by náhle došlo k nějaké krizi a bylo málo potravin. To by se ti lidé v těch obchodech povraždili. Jeden incident za všechny. U jednoho hypermarketu najel psycho autem na jinýho člověka jen kvůli tomu, že mu zabral místo. Nic se nestalo, jen pár odřenin. Jak by to vypadalo "den poté". Nehci ani domyslet.
Je štědrý den, přeji všem hodně štěstí, zdraví a porozumění.
Pro TT:Fakt dobrý stránky, které dávají jiný pohled na svět kolem nás. Bohužel, asi nic nezměníme, v tom jsem pesimista. Až krize donutí nás všechny se zamyslet a změnit způsob života.

9:13 am, December 24, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Nevím jak politici tady - vzhledem k jejich krokům a i k tomu jak je USA "informují" o radaru si myslím, že je opravdu možné, že vědí minimum nebo aspoň nevědí dost, aby jim bylo jasné jak velký ten problém opravdu je.

Politici velkých mocností USA, Rusko, Austrálie, Německo, Francie, Británie..... - ti určitě vědí jak se věci mají velice dobře, ovšem ten problém je tak zásadního rozsahu a řešení (pokud vůbec existuje) tak problematická, že z vcelku pochopitelných důvodů nebudou plašit stádo.

Souhlasím s tím co napsal jirik:

Recesi okomentuje pár ekonomů tím že je nezbytná k dalšímu růstu, nedostatek ropy atd. se svede na Rusko, nemají nás rádi a chtěli by nás zase okupovat. Objeví se nějaký chytrák, začne lidem povídat něco o tom že část z nich je elita a oni problémy vyřeší a potížisty umlčí.

To bude minimálně v první fázi převažovat.

Když se podíváte na to jak vláda "řeší" problémy ve zdravotnictví, se schodkem, nemluvě o penzích - musí být každému jasné, že účinné řešení tahle vláda nevyprodukuje - to by už museli dávno začít.

Jak to začne budou postupně utahovat šrouby, populace bude čím dál pod větším tlakem. Problémy se budou kupit a s každým dalším kolem budeme blíž KO.

Lidé se chovají jak je společnost "učí", slušnost se minimálně v některých kruzích nenosí, místo spolupráce se prosazuje hyperkompetiční společnost. O tom, že něco změníme si netřeba dělat iluze, maximálně snad trochu sebe a okolí.

Co se týče Ruska, tak pokles docela koreluje se závěry Staniforda. V minulých dnech také byly sníženy ratingy ruským ropným společnostem - zmíněno bylo i stáří polí. Spotřeba Ruska roste, Gazprom sám kupuje plyn od sousedů a prodává ho do Evropy, i tady roste konkurence. Příští kvartály ukážou, zda je Rusko na hranici svých možností a začne jít dolů nebo zda ještě dokáže jít aspoň mírně nahoru nebo držet plateau. Myslím, že tak 2-3 roky a budeme mít o budoucím globálnímvývoji, včetně rychlosti poklesů docela jasno.

10:41 am, December 24, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Neustále se rozšiřující disproporce se objeví při čtení The Telegraph a českých přisluhovačských novin . Zajímavý pohled na možnou budoucí krizi: http://www.telegraph.co.uk/money/main.jhtml?xml=/money/2007/12/23/cccrisis123.xml&CMP=ILC-mostviewedbox
Ještě propastnější v porovnání s námi je diskuze pod článkem ...

3:30 pm, December 27, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Dnešní Petroleum Status Report opět nepřinel nic pozitivního. Přestože dovoz ropy do USA byl na 9.8 mbd, což je mírně nadprůměrné číslo, komerční zásoby se znovu propadly, tentokrát to sice nebylo o víc než 7 mb, jako minulý týden, ale je to znovu dost - 3.3 mb/týden. Zásoby benzínu stouply o 700 000 b/týden, ale propadly se i destiláty a to o 2.8 mb/týden. Ropa a destiláty jsou v pásmu dolního průměru.
Ceny znovu začínají koketovat s hranicí 100$/b.

To gregario: Už jsem na článek poukazoval včera na fóru. Jinak souhlasím, velmi mě "pobavily" dnešní "prohlášení=žvásty" víceguvernéra naší CB, který prohlásil, že inflace se v roce 2009 vrátí k normálu.:-) Jasně a Texas v roce 2009 překoná svůj peak - to je tak stejně pravděpodobné, zejména potom, co ECB předvedla, že do budoucna se nebojí injekcí likvidity v bilionech.

5:11 pm, December 27, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Mám prosbu, před nějakou dobou tu byl odkaz na link, kde byly graficky aktuální ceny s přesností na minuty i s obchodovaným objemem. Bohužel se mi poroučelo win a při přeinstalaci jsem o tento odkaz přišel, v odkazech je jen http://www.oil-price.net/, tehle bylo ale o moc lepší.
S díky předem.

11:55 am, December 28, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Díky!!!!!!!!!!!!!!!!!!

9:33 am, December 29, 2007  
Anonymous Anonymous said...

15:45 Export surové ropy z Ruska prostřednictvím ropovodů loni klesl o 0,5 % na 4,43 milionu barelů denně, protože firmy zvýšily dodávky pro domácí rafinerie (ČTK)

15:45 Těžba ropy v Rusku v loňském roce stoupla o 2,3 % na 9,87 milionu barelů denně (ČTK)

6:46 pm, January 03, 2008  

Post a Comment

<< Home