Thursday, November 29, 2007

Export ropy z Kanady do USA (prakticky) zastaven

Ceny ropy dnes začaly znovu růst, když byl oznámen požár v ropném terminálu v Endsbridge´s Clearbrook v Minesotě, který zabil nejméně dva dělníky a který může podle místních autorit zuřit až tři dny. Ropovod, který z Kanady do USA dodává přibližně 1.9 mbd byl tak uzavřen a importy do USA jsou nyní dole o 15 – 20%!

„Můj první dojem z toho je, že tato událost zastaví pokles cen ropy a odstartuje další pokus o zdolání 100$ hranice,“ řekl Mark Pervan, komoditní analytik u ANZ. „Načasování je nejhorší možné. Vstupujeme do období s největší poptávkou.“

Kanada je největším dovozcem ropy do USA a naprostá většina z ní prochází Endbridgeským terminálem.

„Tohle je důležitý ropovod a problémem je i místo exploze, tyhle uzly jsou noční můrou,“ prohlásil Rib Laughlin senior broker u MF Global Ltd. v Londýně.

„Všechna naše potrubí jsou uzavřená, dokud nebude možné znovu bezpečně obnovit činnost,“ prohlásila z Calgary mluvčí Endbridge. „Minimálně jedno nebo dvě potrubí bude mimo provoz delší dobu.“

Pokud se odstávka protáhne, pak hrozí Cushingu a komerčním zásobám vůbec rychlý pokles, rafinériím odstávky a USA bude v krajním případě muset nasadit SPR. OPEC je na tahu, ale i významné zvýšení jeho těžby bude schopno kompenzovat tento výpadek až v řádu řady týdnů.

Bloomberg
BBC

4 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Podle posledních informací byla znovu otevřena 2 potrubí ze 4. Ta zbylá dvě, jsou ale nejspíše poškozená - potrubí 3 zcela určitě. Kolik ropy Kanaďané dodávají (jestli vůbec něco) - o tom zatím žádná zmínka.

IEA se vyjádřila, že pokud bude třeba, otevřou rezervy (doufají, že to tak horké nebude).

4:49 pm, November 29, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Jasně, držíme Americe palec, aby se vše v OK obrátilo :-))

6:17 pm, November 29, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Potrubí 4 by mělo být zprovozněno ještě dnes, potrubí 3 během 2-3 dnů - tohle by měli ustát bez větších potíží, ale bylo to o fous.

6:41 pm, November 29, 2007  
Anonymous Anonymous said...

Pokles pokračoval - asi bylo podstatnější posílení dolaru, amplituda 10% je ale naprosto normální důsledek spekulací a v krátkodobém horizontu nic nenaznačuje, té stovka se dočkáme! On ten pokles nebo vzestup může mít zcela iracionální důvody.

10:28 am, December 01, 2007  

Post a Comment

<< Home