Saturday, February 16, 2008

Anketa: Peak Coal – zlom produkce uhlí

V minulých týdnech prudce vzrostly ceny uhlí. Za tímto nárůstem jsou zřetelně patrné „nadzemní“ faktory. Přesto se tváří v tvář těmto cenovým skokům nabízí otázka, zda jsou zásoby uhlí opravdu tak obrovské, jak se domníváme. Obecně se rezervy uhlí považují za „nevyčerpatelné“, respektive za dostačující na stovky let do budoucnosti, což činí z tohoto zdroje na jedné straně noční můru ekologů bojujících proti zvyšování objemu skleníkových plynů vypouštěných do atmosféry, na druhé straně to ale vzbuzuje naději na jakž takž plynulý přechod od stále dražší a hůře dostupné ropy a plynu k alternativním zdrojům budoucnosti.

Uhlí, které se velmi významně podílí na globální produkci elektrické energie, tak má být zdrojem, který podle předpokladů umožní, že světla zůstanou svítit v okamžiku, kdy ostatní varianty selžou. Zda tomu tak skutečně bude nám samozřejmě s jistotou zodpoví až budoucnost. V hrubých obrysech však do ní lze nahlédnout díky trendům patrným už dnes.

Dříve než uvedu svůj postoj k této problematice, chtěl bych znát vaše názory.


19 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Uhelnej pík, ropnej pík, obilní pík, jeden pík přes druhej, úplně zapíkováno (žádný strach, dáván si bacha na pravopis, abych se nepřepík), nebylo by lepší hledat, kde není pík? Jen aby přítelka neměla zrovna dneska náladovej pík. Ostatně člověk si zvykne na všechno, i na pík evrycing.

Uhlí bude mít pík příkrej jak holandský velehory, když už teď se mu tvrdě jde po krku. Toť mé credo.

6:52 pm, February 16, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Vůbec si netroufám tipovat.

8:44 pm, February 16, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Jó uhlí - toho je dost, třeba pod Moravskými horami, nebo na nich - při troše štěstí se najde kousíček i při cestě z Radhoště na Pustevny, a co teprve pod horama Beskydskými - jedna díra v Trojanovicích už je, jen jí nenechat Bursíkovi zasypat. Ba i v Jablůnce se před lety navrtalo - hluboko ach hluboko.
Ono pak půjde jen o to, aby se jeho kutáním a dopravou nespotřebovalo víc energie, než se z něho získá.

11:50 pm, February 16, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Vietnam uvažuje o ukončení vývozu uhlí do Číny. Ať už bude peak coal kdykoliv, tak i tady (a vzhledem k omezenému objemu exportu a počtu vývozců) ještě víc než u ropy platí principy ELM a zdá se, že se právě zdárně rozbíhají.

http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=afaH64vi2f4s&refer=home

8:44 am, February 17, 2008  
Anonymous Anonymous said...

V zemích českých je uhlí dost, každopádně pokud poroste cena na světových trzích, bude to pro ČEZ důvod k dalšímu zdražování. Takže price peak druhotně promítnutý do cen elektřiny pro nás všechny určitě.

6:44 pm, February 17, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Omlouvám se za off-topic, ale snad žádnému zdravě uvažujícímu člověku nemohou být současné události v Kosovu lhostejné:

Video:
http://www.youtube.com/watch?v=i-lJy4Js8j4

Pravda o Kosovu:
http://pravoslav.or.cz/kosovo.htm
http://www.orthodoxia.cz/jugoslav.htm

PETICE:
http://www.ksl.wz.cz/Petice%20Kos.htm

Demonstrace na podporu SRBSKA 21.2. 16.00 Praha, Palackého nám.
Přijďte podpořit SRBSKO!

8:27 pm, February 17, 2008  
Anonymous Anonymous said...

A není toto uvažování o Coal Peak naprosto zcestný? I kdyby zásoba uhlí byla na 1000 let, tak jím přeci nemůžeme nahradit ropu ani plyn. Nežijeme v tzv. "století páry", kdy se jednotlivé manufaktury, lodě, vlaky a jiné stroje vybavovaly pohonem na principu spal uhlí -> vytvoř energii. Tenkrát to šlo, protože neexistovalo tolik továren a jiných zařízení, které potřebují energii. Co v dnešní době? Svět je jedna velká továrna, která potřebuje enerii. A hledat ji v dnešní době v uhlí? Stavět desítky uhelných elektráren? Hledat nová ložiska a těžit? Obětujeme Beskydy? Obětujeme jiné lokality? Obětujeme kvalitu ovzduší? Co množství CO2 ovzduší a s tím spojené globální oteplování? A jsou zde další otázky, na které neznám odpovědi.

Máme tady peek všeho, čeho si vzpomeneme. Půda již nedokáže uživit tolik lidí, co dokázala před 10 lety. A ktomu přichází největší svinstvo, biopaliva. To, že v Africe bude na hladomor umírát stále více lidí, nikoho nezajímá.

Příčina je jediná. Populační exploze + neúcta k přírodě. Když se můj táta narodil, žilo na Zemi 4 mld lidí. Když jsem se já narodil, žilo na Zemi 5 mld lidí. Když jsem končil základku, dělalo to 6 mld. A teď je to 6,5 mld. Neúcta k přírodě je až alarmující. U nás v příměstských částech se vyasfaltovalo kdejaké pole, kde se dříve pěstovalo obilí či kukuřice. Proč? Buď se postavila nová fabrika a nebo nebylo míst pro parkování. A skuteční vlastníci této půdy, zvířatka, jsou vyhnána. Ty pak důsledkem ztráty teritória pobýhají po městě do doby, než je něco zajede. Například u nás za městem bylo (bohužel bylo) pole s remízkem, kde jsem každoročně objevil desítky ježků. Celé rodinky se tam dali spatřit. Vźdycky večír jsem byl opatrný, abych na nějakého nešlápl. Bohužel, dneska tam stojí ASCO nábytek a Tesco + 2 ha parkoviště. Chudáci ježci.

Chce se mi blejt velebnosti. Kam nás toto kapitalistický zřízení dostalo. Řeknu to rázně a z plných plic. Doprdele!!! Je to zrůdnost. Například. Moje přítelkyně dělá v jednom Hypermarketu jako prodavačka, skladnice a obča u pokladny. To, co mi občas ŕíká, mi vyráží dech. Třeba. Hypermarket nakoupil kolem 80 košíčků jahod ze Španělska. Samozřejmě, že ty jakohdy nikdo nekupoval, protože nikdo nemá tolik peněz d=at za košík 80 Kč. Takže se tam ty jahody v regále válelý 14 dní a poté je museli zhnilé vyhodit. Z celkového počtu 80 košíčku vyhodily 68. A tak to tam chodí s mangama, s jablkama, s hruškama. Lidi je prostě nekupují.

Já jenom doufám, že toto svinstvo již brzo skončí. A lidé prozřejí a zjistí, že takto to dál nejde.

8:40 pm, February 17, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Svinstvo skončí, to ano, ale ne protože lidé prozřejí, ale proto, že se kapitalismus sesype. Ostatně o tom psal už Marx.

9:55 pm, February 17, 2008  
Blogger Unknown said...

judicator, anonymous: Jo, to tak je, vláda leze do zadku USA+Paroubek a spol. Nejlepší na tom je, že si všichni myslí že ty impéria vydrží na věčné časy, blbci. Kupříkladu čínský císař, nakázal zničit v době Marka Pola všechny lodě, a to proto, že věděl že žádné impérium nevydrží dlouho, oni měli v té době k dispozici až čtyřikrát větší lodě něž evropané, dělka 100m nebyla žádná vyjímka. Ale co jsem chtěl říct, současní mocní, tu prostě chtějí radar aby v případě toho že po nich někdo za ty zlodějny a podvody půjde, měli ochranu. A o tom že lidi budou čím dál více nasraní, nemám pochyb. Jako těmhle šaškům půjde za 5-10 let o krk.

K tomu ničení přírody, u nás ve městě vládne mafie, ODS+ČSSD+KDU+KSČM. To co se tu za poslední roky děje, nemá obdoby, poslední rok se tu likviduje tolik polí, že se mi chce zvracet, všude samá fabrika, surmarket. Zony kde je půda znečištěná a stojí staré fabriky ve kterých nic není, tam se nikdo nehrne.

9:58 pm, February 17, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Václav Klaus moderoval diskusi na půdě Centra pro ekonomiku a politiku.
Podle expertů, kteří na semináři vystoupili, je současný růst cen dočasným souběhem růstu cen potravin, regulovaných cen a cen pohonných hmot, nejedná se tedy o nějaký dlouhodobý trend.
„Jsme optimističtí a očekáváme, že za rok bude inflační šok pryč a stane se jen epizodou v učebnicích ekonomie,“ prohlásil viceguvernér ČNB Singer.

zajímalo co by mě co si o těch jejich výrocích myslíte, o tom že trend je jen dočasný.

osobně si myslím že si omezenost zdrojů vůbec nepřipouští.

7:14 am, February 19, 2008  
Blogger Unknown said...

I said: Když nějaký omezenec věří v nekonečný růst jako ti slavní ekonomové, tak to je s námi hodně špatné. Jsem zvědav co bude ten dědek na hradě povídat za pár let až tu bude benzín na příděl. Si vymyslí nějakou další přiblblou teorii a spousta lidí mu to zase zbaští:-)

Rozděl a panuj, je to fajn zřízení, rozdělit lidi na levici a pravici. Lidi se hádají a mocní se smějí jak jim bobtnají konta.

7:33 am, February 19, 2008  
Blogger Petr Cabák said...

Judicator:

Souhlasim, ze neucta k prirode je alarmujici. Myslim si ale, ze to nema nic spolecneho s kapitalismem, vzdyt za komunistu sla priroda taky dost drsne stranou. Nebo se trebas podivejte do dnesni Ciny.

Nejde o system ani zrizeni. Proste neco pokriveneho je v lidske povaze.A kdyz v lidske tak v moji i vasi taky. Bible to naziva hrich. Ale je tady dobra zprava, ze Kristus s tim udelal poradek.

Taky bych si pral, abysme procitli. Ja to chapu jako navrat k zivemu Kristu. To je moje ziva nadeje.

8:51 am, February 19, 2008  
Anonymous Anonymous said...

S uhlím...no těžko říci. Pochybuju ale, že by se uhlí ve velkém reformovalo na kapalné uhlovodíky a používalo jako palivo. A v takovém množství, aby "zacelilo" úbytky ropy...no nevím...? kolik ho je ale netroufám odhadovat. Ono taky nejde jen o to, kolik ho je, ale také kde je... Odbočím...Někde jsem četl nějaký článek a tam psali, že pravděpodobný scénář ropné/energetické krize bude možná takový, že velké státy, čína např. se "uzavřou" a stanou se z nich téměř čistě importní ekonomiky. Že se vykašlou na export. Myslíte, že je to reálné? A nebo se v krizi bude dál interkontinentálně obchodovat se surovinami, výrobky i energiemi ve velkém, akorát za "šílené" ceny? A nebo se státy a společenství mající k sobě vazbu uazvřou a budou se snažit o vlatsní přežití? Dík za odpověď.

10:12 am, February 19, 2008  
Anonymous Anonymous said...

V porovnání s ropou je uhlí opravdu dost, zbývá dořešit otázku těžby. Málokdo ví, že na uhlí stojí například i Bučovice a že je to výběžek ostravsko-karvinské uhelné pánve, jenže je 3 km hluboko a těžit ho jako v Ostravě nemá smysl a technologie citlivá k životnímu prostředí s dostatečným ERoEI nějak není na obzoru.
Podívejte se na současnou využtelnost uhlí v průmyslu. Ještě tak jde pálení v elektrárnách, výroba železa a s přihmouřeným okem i koksování. Další technologie jako třeba výroba kapalných uhlovodíků (benzín atp.) neúměrně zatěžuje životní prostředí, protože při nich vznikají kvanta velice nebezpečných odpadů.
O dopadech těžby hnědého uhlí se netřeba zmiňovat, stačí se projet vlakem z Mostu do Klášterce nad Ohří.

Odhadovat chování jednotlivých států při energetické krizi teď, kdy sotva nastává stín všech možných problémů je jako zkoušet věštit z křišťálové koule.

12:16 pm, February 19, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Tak to mě tady hlava nebere.
http://aktualne.centrum.cz/ekonomika/zivnostnik/clanek.phtml?id=521715

Kdo s tím bude jezdit? Ropa zase začína zdražovat. Neměli bychom spíše hledat nějakou alternativu a ochraňovat to nejdůležitější co máme, a to úrodnou půdu? Jsem zvědavý, kolik hektarů se zase vydrancuje. Hlavně že vládnoucí "mafie" bude inkasovat.

9:34 pm, February 19, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Ropa za 100. Dolar za 17. Natural 95 v Praze na Černém mostě 29. Nepropadejte panice. Na l litr benzínu pracujete 10 minut.

10:02 pm, February 19, 2008  
Blogger Unknown said...

Jihoafrická republika řeší energetickou krizi zavedením speciální daně ve výši 10% na elektřinu http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=aSNMWySI80Wk&refer=home
Preview řešení energetické krize v Evropě?

1:50 pm, February 20, 2008  
Blogger Thon Taddeo said...

Uvědomte si, že to, že ceny benzínu v ČR nerostou je dáno tím, že obchodníci - marže to drží na uzdě a raději "nehrabou" tolik (konkurenční boj) a tím, že koruna je jednou z nejvíce posilujících měn světa. I tak jsou ale ceny nad 30 kč za litr.

Nový rekord ze včerejška je 100.10 a poprvé ropa zavřela nad 100 za barel. Další růst bude chladit psychologická bariéra a nižší jarní poptávka (snad):-). Při těchto cenách jsou z trhu rychle tlačeni slabší hráči. Poptávka trochu klesne, ale do budoucna určitě ne tak rychle jako nabídka :-).

Očekávané ekonomické zprávy z USA jsou spíš negativní, žádosti o hypotéku klesly o 23% :-):-). Zahájení staveb rodinných domků o 5.2% (nejníže od 1991) a i zmanipulovaná inflace stoupla víc než se čekalo - meziročně o 4.3% (podle Williamse a staré metodiky - ne ta CPI srágora - je 12%).

Dow Futures -130 burza dnes půjde dolů. Ropě se zatím moc nechce.

3:05 pm, February 20, 2008  
Anonymous Anonymous said...

http://www.patria.cz/zpravodajstvi/home.html

Tak už máme 101,32

3:08 pm, February 21, 2008  

Post a Comment

<< Home