Sunday, February 03, 2008

Oilwatch Monthly – leden 2008

Produkce tekutých paliv (total liquids) výrazně vzrostla již druhý měsíc po sobě. Za ukončení plateau, která začala v roce 2005, to ovšem při nejlepší vůli zatím nelze považovat. Průměrná globální produkce podle IEA byla do prosince 2007 85.26 mbd, což je víc než průměrná produkce za rok 2006, která činila 85.00 mbd a průměrná produkce za rok 2005, která byla 84.10 mbd. Výsledek IEA za rok 2007, však ještě není kompletní a bude revidován.

Průměrná globální produkce podle EIA (do října 2007) byla 84.47 mbd, o něco málo méně, než je průměrná produkce z roku 2006 ve výši 84.60 mbd a průměr z roku 2005, který činil 84.63 mbd.

V prosinci stoupla podle IEA produkce tekutých paliv na své dosavadní maximum ve výši 87.00 mbd.

Graf 1 - Globální produkce tekutých paliv

Poslední dostupné číslo od EIA ukazuje, že produkce C&C (ropa a kondenzáty) vzrostla v období září – říjen 2007 o 714 000 bd. Celková produkce v říjnu se odhaduje na 74.12 mbd, což je o 174 000 bd méně, než dosud ustavený vrchol produkce v objemu 74.30 mbd z května 2005.

Graf 2 - Globální produkce C&C (ropa a kondenzáty)

Je nutné poznamenat, že většina zaznamenaných přírůstků pochází se vší pravděpodobností z biopaliv, zkapalněného zemního plynu a nárůstu u processing gains. Samotný růst těžby ropy byl nejspíše do 200 000 bd.

S prohlášeními o ukončení plateau a obnovení trendu růstu produkce bych tak byl velice opatrný. Je dost dobře možné, že situace je právě opačná a zaznamenáváme jedny z posledních pokusů o zvýšení produkce v tváří tvář realitě postupujících propadů těžby ze starých obrů. Během příštích měsíců budeme moudřejší. Vzhledem k tomu, že tyto údaje jsou stále částečně předběžné a vzhledem k začínající recesi v USA lze očekávat, že revize i budoucí produkční data zamíří spíše směrem dolů.

Dále velmi doporučuji nejnovější prezentaci Matta Simmonse. Zmiňuje v ní také nedávnou studii CERA (citovanou také ČT), která předpokládá pokles starých polí kolem 4.5% pa. Abychom ovšem uspokojili při těchto poklesech projektovanou poptávku v roce 2017, museli bychom do tohoto roku uvést do provozu dalších 59 mbd! To znamená, že by bylo třeba každý rok zhruba jednoho nového Íránu. Mnozí experti přitom hovoří o průměrných propadech kolem 8% za rok a CERA je známá svým techno – ekonomickým optimismem.

Simmons uvádí několik scénářů a svůj odhad pravděpodobnosti jejich realizace.

1. Zvýšení produkce o dalších 32 mbd, na předpokládanou poptávku 120 mbd v roce 2030. Tento scénář by vyžadoval při poklesech kolem 5% ročně novou kapacitu ve výši 60 mbd, jenom abychom zůstali stát na místě. Pro další zvýšení produkce by bylo třeba bez nadsázky explozivního růstu v počtu nalezišť i vrtů. Nové rezervoáry nejsou k dispozici, nedostává se vrtných souprav, ani personálu. Pravděpodobnost uskutečnění = 0,001%.

2. Setrvání na zvlněné plateau by vyžadovalo výrazný růst produkce řady zemí, které by vyrovnaly poklesy jinde. Bylo by třeba otevření několika nových Severních moří a růst produkce Blízkého východu. Pravděpodobnost uskutečnění = 40%.

3. Pokles produkce o 5% ročně by odpovídal stagnaci těžby v oblasti Blízkého východu, nárůstu produkce ve Střední Asii a rozvoji těžby nekonvenčních zdrojů ropy. Pravděpodobnost uskutečnění = 35%.

4. Katastrofický scénář – pokles produkce o 10% a víc ročně. Pravděpodobnost uskutečnění = 25%.

Záměrně ponechávám svůj názor do případných komentářů, abych neovlivňoval níže uvedenou anketu.



Zdroje: Oilwatch Monthly - January 2008
The Oil Drum
Simmons & Company International

44 Comments:

Anonymous Anonymous said...

trochu polopatic: Tedy pochopil jsem správně myšlenku, že kupodivu produkce ropy loni překvapivě vzrostla, i když dosavadní peak oil (řekněme možná: zatím) z 05/2005 nepřesáhla?

10:51 pm, February 04, 2008  
Anonymous Anonymous said...

A jak je to s uhlím? Čti tady:
http://www.energybulletin.cz/?q=clanek/az-trojnasobne-zvyseni-cen-uhli-je-pravdepodbne-s-prohlubujici-se-kritickou-situaci-v-zasobov

10:16 am, February 05, 2008  
Anonymous Anonymous said...

to other: Já jsem to pochopil tak, že sice přesáhla, ale nečiňme závěry předčasně.

11:29 am, February 05, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Ale to je docela zákonité - nedostatek ropy vede k využívání alternativních zdrojů - biopaliv, která jsou navíc dotovaná, no a teď se dočkáme, že jejich produkce taky narazí na strop což nebude dlouho trvat (dilema mezi žrádlem, ev chcípnutí hlady a vozením si zadku v autě).

2:13 pm, February 05, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Tyto údaje jsou neúplné a podléhají revizi, ta může být a pravděpodobně bude dolů - řádově až o stovky tisíc barelů. Spíše než produkce ropy vzrostla produkce ostatní tekutých paliv - NGL - zkapalněný zemní plyn, biopaliva a processing gains -

(Because of the various cracking processes within refineries (conversion of heavy oils to lighter petroleum products), total refinery outputs are greater than total refinery inputs).


- to co se získá navíc v rafinérii při zpracování těžší ropy.
Toto je projev adaptace systému - postupně (vy)čerpáváme další možnosti, jak zvýšit produkci tekutých paliv.

Simmons se navíc obává, že je to možná způsobeno využitím plynu uvolňovaného v poslední fázi těžby ložiska - gas caps - pak vám klesne tlak a příjde konec - jestli to vysvětluji správně - případně mě opravte :-) - nejsem geolog.

5:09 pm, February 05, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Tak jsem zatím nehlasoval , má představa je mírně odlišná
-zprvu 2008-2011 se bude držet plateu s mírným poklesem těžby cca 3-5% jež bude promptně nahrazen biopalivy , jako idealní symbióza pak bude silná recese v USA , která toto vše umožní .
- V dalším období 2012-2015 přestane fungovat injekce z nových polí , propady se budou stupňovat , přestanou fungovat biopaliva ( budou neekonomická)a přestane téci ropa v Severním moři , Mexiku i některých státech - polích na Středním východě.
- Mezi lety 2015-2020 se některé dnes zavedené systémy začnou hroutit = některé země se začnou potýkat s neřešitelným nedostatkem ropy a pohoných hmot , některé země přestanou ropu vyvážet a obrátí se k vlastnímu trhu , přijdou první silové intervence = VÁLKA , současně bude především v Africe , Austrálii , Itálii a USA řádit hladomor , provoz automobilů v Českých zemích bude na úrovni 60.let. Kuba a její schopnost samozásobitelství se stane naším nedostižným vzorem ( nemáme takové klimatické podmínky )
- Po roce 2020 nastane relativně mírné ( jen několik válek za rok )období smíření se s faktem že ropy již nebude ...

6:37 pm, February 05, 2008  
Anonymous Anonymous said...

BP očekává v následujících letech ceny ropy mezi $60 - $90 za barel
http://ipoint.financninoviny.cz/bp-ocekava-v-nasledujicich-letech-ceny-ropy-mezi-60-90-za-barel.html

7:46 pm, February 05, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Ono už je apríla? alespoň pro BP!
Gregaiovův scénář je vysoce pravděpodobný a logický, toho KUBA náš vzor bych se docela rád dožil - doprava na úrovni 60 let - jaká idylka, jedouc za holkou na kole do sousedního města jsem potkal dvě auta, vrcholil objem železniční nákladní dopravy, nebylo aids ani syfla, kapavka taky na ústupu a stačil na ní penicilín, automaty na prezervativy v každým městečku (v samoobsluhách se ještě neprodávaly, zato je vedly nádražní trafiky a drogerie).
A jestli bych měl volit mezi válkou za vesnicí a blbým okresním tajemníkem s estebákem, tak pořád radši to druhý.

11:48 am, February 06, 2008  
Anonymous Anonymous said...

V článku na TOD je jasne receno, ze platau total liquids bylo opusteno a jedna se tedy o novy pravdepodobne o novy vrchol, tak to proste z aktualnich cisel je, nebal bych se to rici naplno, dale konvencni ropa ma porad podil 87%, ten sice stale klesa, ale porad je to vetsina.

Recese v USA muze znamenat, ze v kratdobem horizontu muze cena ropy
spadnout nekam k 70 dolarum.

Na peak oil to ale zda se nic nemeni, v Cine a Indii spotreba stale roste, ale uz take ne tak dramaticky.

12:25 pm, February 06, 2008  
Anonymous Anonymous said...

To Optik: Ano - Rembrant to takto zformuloval, ale já s tím nesouhlásím a proto píšu co si myslím osobně - i když jinak jsem se držel jeho údajů. Nemůžu přece mluvit o opuštění plateau na základě dvouměsíční fluktuace - ať už nahoru nebo dolů! To je přece nesmysl - takové prohlášení má stejnou vědeckou hodnotu jako tvrdit, že když jsme na půl vteřiny dokázali udržet fůzní reakci, že ovládáme fůzi.

Ta data jsou navíc předběžná - tím spíš je takové tvrzení více zbožným přáním než realitou - jak už jsem psal spíš než ropa rostl podíl NGL a processing gains. Toto jsou běžné fluktuace - za opuštění plateau bych považoval produkci nad 88.5 mbd nejméně po 3-6 měsíců za sebou.

To Gregario: do 2020 víceméně souhlasím - kromě toho hladomoru v Itálii, USA - to je trochu moc silný termín.

3:11 pm, February 06, 2008  
Anonymous Anonymous said...

vážení ať už bude scénář jakýkoli, dovedete si představit jaký by asi byl scénář planety pokud by množství zásob ropy bylo dejme tomu na 1000 let ??? co by na to řeklo klima ? co by nás donutilo namáhat se s obnovitelnými zdroji ? co potom byste řekli na reklamu v číne : "Politika jednoho dítětě a jednoho HUMMERA v rodině"

7:05 pm, February 06, 2008  
Anonymous Anonymous said...

No trochu jsem se nechal unést s tím hladomorem , upřesňuji formulací , že některé oblasti USA budou obtížně až těžko obyvatelné , konkrétně jihozápad naopak jihovýchod až východ bude velmi dobře obyvatelný .Toto vše vyvolá obrovské přesuny obyvatel , kteří budou prchat ze států Arizona , New Mexico a z částí dalších států jako Texas apod. Navíc budou pod obrovským lidským tlakem z Mexika .Itálie opět něco podobného tj. těžko bude moci žít na Sicílii 5 miliónů obyvatel , i když bych proti Sicilské dietě nic nenamítal ( olivy, víno , pistácie, mandle ...). Problém bude , kde uživit 60mil. obyvatel ,a nezapomínejme , že Itálie je zemí s vysokým počtem měst nad 100tis.obyvatel a takové neapolsko je těžko zvladatelné dnes natož při značném hmotném nedostatku . Z tohoto pohledu je na tom Francie o znatelný kus lépe.
Další věcí je , že neplatí to co třeba za starověkého Říma klimatické změny jsou dané a např. v Tunisku se neurodí to co kdysi a rozlehlé savany plné zvěře tam také nejsou , místo trávy a slonů jen prach a písek . Źádný budoucí Hannibal . Podobně je na tom Egypt původně 10-15 mil obyvatel , po druhé světové válce 21mil , dnes 80mil , ano mají ropu ale už ne ani pro vlastní potřebu za to plynu a uhlí relativní dostatek . A tak bych mohl pokračovat , shrnutí je jednoznačné :
Úrodné půdy máme dané množství a každý den jí kousek ubyde ( zatím)
Každá půda má danou výkonost v množství úrody i četnosti sklizní , jedna úroda na Vysočině , 1,5 úrody na Jižní Moravě a 4 úrody v Egyptě.
Na půdu budou pak působit čtyři základní vlivy
- nedostatek energie a nedostupná hnojiva a chemie na ně
- klimatické změny
- snaha pěstovat a vyrábět biopaliva a energii
- snížená úrodnost ( neplatí na ekologické farmaření )
Úhelným kamenem tak bude dostupnost potravin v některých přelidněných oblastech s nedostatkem úrodné půdy okolo , namátkou Porýní , Madrid, Los Angeles , Las Vegas ... . Že je možné mít velká až mnohamiliónová města nám před tisícem let předvedli již muslimové v Samarkandu , Buchaře , Isfahánu , Káhiře ale i třeba v Cordobě ...
Vše je jen na nás lidech . A protože drtivá většina žije v představě , že jak dnes , budou žít dlouhá desetiletí , přípravy na léta dopředu se neuskuteční a tím budoucnost máme danou - krutě bolestivou .

7:20 pm, February 06, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Studuji peak oil i jiné enviromentální záležitosti dost pečlivě, protože si myslím,že to opravdu nnedopadne dobře a pokud člověk trochu sleduje dění, tak si to lehce dá dohromady. Ale není mi jasná jedna věc a byl bych vám vděčný, kdyby jste mi to někdo osvětlili. Všechno to do sebe začíná zapadat jako skládanka...ALE. Proč to nikdo neřeší? Že OPEC a další producenti mlží kvůli maximalizaci zisků-chápu, je to logické.Proč mlží vlády také chápu. ( je to velmi neatraktivní něco takového sdělovat a při jejich jepičím životě i silně nevýhodné ), proč běžní lidé se občas nezamyslí nad tím, co bude až jednou ty cisterny nepřijedou...to všechno chápu. Běžné chování materialistické společnosti. Ale...denně čtu jak se na celém světě připravují projekty gigantických rozměrů, továrny, korporace, všichni investují jak na závodech do nových továren a atd., mají strategické plány na 20 i více let dopředu!!! Dost se zajímám o auto-průmysl a ten je i přes všechny pokusy téměř stoprocentně závislý na ropě Od plastů až po jejich vlastní spotřebu. Třeba Toyota...velice rozsáhlý nadnárodní gigant, zastoupený na všech kontinentech, skoro ve všech zemích...když čtete rozhovory s vedením a jejich plány...nic o ropě a nedostatku tam není. A to jak přímo, tak ani v náznaku...oni opravdu mají plány na 20-30 let. Víte, není mi jasné, jak třeba firma téhle velikosti tohle vlastně "neřeší". Když já čtu všechny odhady a nynější situaci, tak mám vážné obavy, jestli mít vůbec děti, vzít si hypotéku atd. Dokonce tyhle věci už přizpůsobuji podvědomě situaci, o které jsem skoro určitě přesvědčen, že nastane...stavím malý domek, energeticky nenáročný, nechci už velká auta jako dřív, začínám mít soucit s přírodou větší než dřív, nesnáším zboží vožené přes celý svět...prostě chápu, že země nemůže tenhle konzum utáhnout pro všechny...a snažím se přizpůsobovat...ale nikde se jinak nic neděje. Jasně, můžete mi říct, že prostě všichni jedou co to dá a pak bude apokalypsa...ale to jsou ty společnosti, které jistě mají možnosti hlubokých analýz atd...a že by to netušili...??? A nebo naopak vědí víc a proto se nevzrušují? Spousty společností ( významných, chytrých a důležitých ) dělá jako by nic. Oni to přeci musí tušit. Oni chtějí přežít v každé době...proč se nazačínají připravovat...? prostředky a snad i čas na to ještě mají...nějak se mi nezdá, že by byli tak hloupí...a na místo příprav na úspory a opuštění na ropu a energii náročných projektů, tak se vrhají do ještě náročnějších podniků...výroba věcí které potřebují víc ropy a energie, nové továrny, logistická centra, sklady na kolech...oni nic neví? Nevěřím!!! Oni prostě pojedou na plno a děj se vůle boží? Divné!!! Oni vědí víc? že by to v tomhle propojeném světě nevěděl i někdo jiný? Divné!!! Nebo jsou připravení a jen to není vidět? Nevěřím!!! A nebo jsou připraveni na rychlé změny a tudíž jsou zatím v klidu? Těžko říct...rozumíte tomu někdo...proč chce čína stavět fabriky v evropě a konkurovat už ne cenou, ale kvalitou? A proč se západní firmy ženou na východ a staví podniky zase jinde? A všechno skoro stopro založené na ropě...A dalších milion jiných věcí. Proč by to dělali, kdyby během pár let čekali příchod krize...? Může mi to někdo vysvětlit? Předem mnohokrát děkuji

10:28 am, February 07, 2008  
Anonymous Anonymous said...

pěkné zamyšlení, vidíme věci naprosto stejně:)
jak to bývá na těžkou a komplikovanou otázku je mnohdy jednoduchá odpověď. třeba ty korporace a zodpovědní lidé v jejich čele přes svou vytíženost a jednostranně zaměřené pracovní myšlení, přestali dávat věci do širších souvislostí. a protože to takto dělají celý život tak si jednoduše nechtějí a ani neumí připustit že by se něco mohlo změnit.
pokud přece jen začnou uvažovat v souvislostech tak jsou strhávaní davem který takto neuvažuje. vždyť by jste byl za blázna kdyby jste začal jít v takové branži proti proudu a hlásal něco o tom že se firma dál nemá rozvíjet. smetlo by vás to.
mě ještě zaujala jiná věc....neříkal jste si někdy že to tak vlastně má být? že vlastně nejde tomu hořkému konci zabránit? že je tento vývoj už předem dán a musí nastat aby se vše naplnilo?.

Víte teď budu možná za pošetilce, ale napadla mě jedna zvláštní možnost. Myslím že jsem četl celkem dost knih a tak jsem se zákonitě musel dostat i k přečtení Nového Zákona. tam jsem narazil na zajímavou pasáž. když budu konkrétní tak v evangeliu svatého Lukáše Ježíš popisuje zkázu Jeruzaléma. popisuje tam že až k tomu dojde, tak lidi bude sužovat hladomor, války, moře bude zaplavovat zemi. pak pohané zaberou Jeruzalém a budou v něm na čas vládnout....nemůžu si pomoct, ale nějak mi vše zapadá. Hladomor nastane díky klimatickým změnám a nedostatku ropy. hladina moří se zvedá díky tajícím ledovcům, a války jsou nachystány. pokud Amerika díky vnitřnímu rozkolu který zaviní pád ekonomiky ztratí vliv, Izrael přestane mít ochránce. pak je více než jasné že bude v čele s Iránem napaden.

A vše se naplní, protože se tak má stát. Proto prostě lidé dál plánují jak plánují a chovají se jak se chovají....

11:15 am, February 07, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Proč tomu tak je spočívá v nedokonalosti lidské psychiky a společnosti, hodně odpovědí se najde v Základech stupidologie od Františka Koukolíka, po přečtení oné knihy se hodně pochopí při četbě některých příspěvků tady: http://modra-sance.blogspot.com/
diskuse k článku Zvířata
nebo tady:
http://tribun.bloguje.cz/652388-volba-prezidenta-kdo-zvoli-koho.php#komentare
(jasan)

11:16 am, February 07, 2008  
Anonymous Anonymous said...

To I:
A co se tomu postavit? Horší alternativa než se na to vykašlat neexistuje!

11:19 am, February 07, 2008  
Blogger Unknown said...

pro mě to má jediný vysvětlení. korporace vedou zase jenom lidi a i kdyby se některý jednotlivci snažili o změny, tak budou pravděpodobně odejiti. stejně tak kdyby například v té Toyotě došli k závěru, že je to dále neudržitelné a začli se podle toho řídit, tak akorát tu svoji korporaci zlikvidují a vyklidí trhy. to už to radši vydrží až do doby, kdy to smete všechny. že by někde existoval nový zdroj energie o kterým vědí jen mocní a byl zatím držen pod pokličkou v zájmu větších zisků, nevěřím. můj rozum mi říká, že by takový zdroj musel být s největší pravděpodobností vyvinut/objeven v některé z vyspělých zemí, které už dnes jsou dovozci energie a tudíž by samy měly zájem na odpoutání se ze závislosti na dovozu. proč by například USA vedli válku v Iráku nebo dotovali petrodolarama svoje "nepřátele", když by měli v šuplíku něco co by mohlo ropu nahradit?

12:51 pm, February 07, 2008  
Anonymous Anonymous said...

neříkám "se na to vykašlat", naopak o to víc je potřeba věci začít chápat a být připravený. ať už mám ale miliony na kontě a díky tomu možnosti a nebo hluboko do kapsy, vždycky musím a v příštích časech o to víc, ctít slušnost a vzájemnou pomoc. to je základ jinak to špatně dopadne.

1:00 pm, February 07, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Někteří neví která bije , ale!
Oni někteří připraveni jsou !
Například společnost Matonni skoupila tisíce hektarů půdy v západním cípu republiky stejně tak společnost Stock .Většina bývalých JZD dnes XXX zemědělská akciová a.s. také nepatří původním majitelům ale třeba mlékárnám , výrobcům granulí pro psy a kočky , likérkám atd . Pak bychom mohli pátrat komu patří Matonni ,likérky , mlékárny ...

1:14 pm, February 07, 2008  
Anonymous Anonymous said...

No díky za odpovědi. Mám takovou teorii, de-facto stejnou jako tu vyřkl "nebudu". Celý ten problém je jakoby "samosvorný", když by se dejme tomu jedna společnost nebo firma
"sekla" a řekla ano, P.O. je realita a my končíme..."chceme přežít"... a začala produkovat výrobky nebo služby, které by odpovídaly nízkým energetickým vstupům a potřebám, tak by ji okamžitě převálcovala konkurence. Takové produkty by samozřejmě nebyly tak atraktivní, luxusní a uživatelsky "přívětivé" :-).A u zákazníků a nebo příjemců těch výrobků nebo služeb by se to okamžitě setkalo s totálním a nebo rozhodujícím nezájmem a odsoudilo by to onu společnost ke krachu. Je to rozjetý vlak a kdo se chce vzepřít, ten špatně dopadne. Je to složitá věc. Těžko říct jak to dopadne.

3:18 pm, February 07, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Přikláním se ke koncepci rozjetého vlaku, z něhož není možné jen tak vystoupit.

Jestli si myslíte, že vedení velkých firem musí být nutně seznámeno s ropným zlomem, tak to bych si vůbec jistý nebyl - někde ano, někde ne.

Vysoce postavený člen našeho automobilového prům. na otázku a co ropný zlom - jak ten svůj byznis vidíš za pár let? - reagoval, že to není aktuální a vodík to jistí. Tolik ke "skvělé" informovanosti špičkových manažerů.

4:08 pm, February 07, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Ano, je to rozjety vlak z kteryho vyskoceni znamena konec.

Jinak je to stejny jako tady. Vsichni se vzajemne ujistujeme o oil peaku a klidne muzeme zit v kolektivnim omylu. Rikam to, i kdyz na oil peak verim.

Jednou sem cetl pojednani o spickove fyzice, kde tomu rozumi par lidi na svete. Nekdo vymysli blbost, ostatnim se to zalibi a vsichni dohromady se v teto blbosti ujistuji. A protoze tomu nikdo dalsi nerozumi, tak jim nikdo neni schopen dat padny argumenty ze je to blbost. Pak prijde skokova zmena v podobe nejakyho genia ktery to rozsekne a nasmeruje na dalsi desitky let.

Ale to uz tady bylo mnohokrat, ze zeme je placata a ze se slunce toci kolem zeme atd. Kolektivni blbost je mocna...

5:06 pm, February 07, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Taky si myslím, že to nikdo ve vlastním zájmu připustit nemůže.

Dejme tomu, že ředitel automobilky řekne: "Ropný zlom se blíží, za x let nebude možno jezdit, a my přeorientováváme výrobu." To už si potom moc lidí auto nekoupí, prodeje se propadnou, akcionáři se hodně rychle poohlédnou po novém řediteli, konkurence ho taky za to bude milovat, asi bude horko-těžko shánět zaměstnání.

Když se bude držet zásady "bussiness as usually", nic nezkazí, ekonomika půjde ke dnu stejně celá, budou na tom stejně jako konkurence, a on si zachová svůj ředitelský plat do konce a možná i dál.

Taky jsem si říkal, proč se pořád staví továrny na auta. Protože se to vyplatí. Kdyby se nestavěly, lidi by mohli začít čmuchat zradu. Kromě toho to je i skvělé alibi pro den poté - my nic nevěděli, víte kolik peněz jsme dali do stavby továrny, copak bysme to dělali, kdybysme tušili?

to gregario: Díky za ten geograficko-historický přehled.

5:14 pm, February 07, 2008  
Blogger Thon Taddeo said...

Vždyť je to prosté - uzavřený systém přece nemůže růst nekonečně - omylu se v tomto případě nebojím - jistě - můžeme se mýlit o pár let v načasování a proto raději beru vždy tu méně optimistickou variantu - protože, když to bude lepší je to bonus a čas navíc, ale opačně je to průs.... jako hrom na který chci být aspoň trochu připraven.

Situace vypadá čím dál víc na Heinbergův Peak Everything, než na osamnělý peak oil and gas a dál všeho relativní dostatek - (ve smyslu, že se najíme, napijeme a nezmrzneme).

Business as usual se prostě budou snažit udržet až do konce a pak bude logicky zle a to tak že velmi. O zlomu je ticho, protože to není bezprostřední krize, co by se naplno projevovala a hlavně nevidím účinné řešení, které by zajistilo nejen pokračování současného životního stylu, ale dokonce to pravděpodobně nezvládne ani část populace (nevím jak v EU), ale globálně určitě. S tímhle nemůžete jít jen tak mezi sheeple - to jim hlava nebere a nechce brát.

Kolektivní blbost je velice mocná. Sobectví a agresivitu máme vrozené, spolupráci a slušnosti se učíme - když to zjednoduším.

Naše biologická podstata hraje pro stupňování krize - respektive pro její ignorování až do konce a pak to bude nutně drsné.

6:27 pm, February 07, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Mám-li přidat svou vodu do mlýna, tak musím začít víc zeširoka.

Každé přirovnání kulhá, no nevím jak jinak ukázat co si o situaci myslím.

Běžní občané mě připadají jako žáci 1. třídy obecné. Z matematiky umí sčítat, odčítat a někteří chytřejší i násobit. Mnozí slyšeli od svých starších sourozenců nebo rodičů o kvadratických rovnicích, ... o derivacích si myslí, že je to sprosté slovo a integrály (dvojné, trojné, plošné svérické) už jsou tajné nauky. Navíc integrálama to nekončí ...

Je jasné, že ten kdo umí integrovat zvládne pomocí toho např. spočítat mostní konstrukci. Kdo ne, nezbyde mu než držet hubu a házet lopatou nebo řídit náklaďák.

Absolventi univerzit tak dokáží "zázraky" a jsou oproti žákům 1. třídy ve výhodě a bývají velmi často v životě úspěšní. Žáky 5.-9. třídy využívají na pomoc organizace ostatních žáků 1. třídy.

V reálném světě nejde o matematiku, ale o lidskou mysl. Podíváte-li se na nejbohatší lidi světa, tak při popisování svého úspěchu hovoří o "pozitivním myšlení" a podobných věcech, které jsou pro žáky 1. ročníku v uvozovkách to sprosté slovo (v televizi a novinách se na ně chrlí negativity, zabíjení, islámští teroristi....).

Skutečný vrchol dohledové pyramidy je připraven !!! Hádejte, kdo kromě Norské vlády financuje banku semen na Špicberkách ? ... Bill Gates a Rockefelerové - a to za nezdaněné peníze ze svých "dobročinných" nadací. Podle některých informací jsou součástí tohoto projektu rozsáhlé podzemní prostory pro tyto lidi.

To co Barton Biggs radí majetným chápu jako výzvu těm spolupracujícím z 5-9 ročníku, poté, co vrchol pyramidy je již připraven.

......
Střípky informací se sbíhají. To co pro nás zdánlivě vypadá jako něco nelogického může být součástí promyšlenějšího plánu na vyšší úrovni zasvěcení, kde už to smysl dává.

Praxe ukázala, že krize je největší příležitost k výdělku. Pokud máme prostředky (vlastnictví centrálních bank) k tomu velikost a časování krize ovlivňovat, tak své zisky máte zaručené. "Zisk" v tuto chvíli nemusí znamenat peníze, ale třeba uskutečnění dlouhodobého plánu.

K sešňerování mysli obyvatel na
úrovni cca 4. třídy slouží náboženství (dovolej jim věřit v Boha, ale alespoň ho pojmenují svým jménem a všemožně pokroutí duchovní obsah).
Na úrovni 1. třídy k tomu poslouží kontrola nad médii.

Tomu, co jsem napsal, jsem před pár lety taky něvěřil. Že to tak skutečně funguje je dokazatelné min na 3 záležitostech. V těchto oblastech jde o informace, které jsou k dispozici, ale běžné povědomí je díky prezentaci médií a dalších mocenských center odlišné od těchto faktů. Jde o:
- Ropný zlom
- 11.září 2001
- Tvorba peněz v bankovním systému, včetně vlastnictví centrálních bank.
Určitě by se dalo pokračovat, ale mnohé události jsou vzdálené, takže je mnozí z nás nepamatují na vlastní kůži.

Jestli kecám nebo ne si musí každý najít odpověď v sobě. Já mám zatím ještě pořád více otázek než odpovědí.

8:00 pm, February 07, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Juro - projekt Noemovy archy se příliš nedaří, tem průser postihne i špičku, ta špička je stejný vzorek populace, jako jsou ostatní - zásadní chybou je předpoklad, že jsou nejchytřejší. Krize podkope vlastní systém, tem prostě skončí. Jeho současní mocní problém řeší metodou minulého století, ale vývoj jde jinam, současnost prostě nejde extrapolovat.

8:42 pm, February 07, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Chaos a nekontrolovaná krize není v ničím zájmu. K čemu by vám byl majetek, když by tu byla spálená zem a smrtelná radiace? K čemu bunkry, když byste z nich nemohli, a ani vaši vnuci, vyjít ven? Co byste jedli a pili? Ne, nevěřím, že by někdo za účelem zisku plánoval 3WW. To by byl šílenec.

9:28 pm, February 07, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Přesně tak, poslední 2 přispěvatelé x kontra Jura:
Na první přečtení Jurovo příspěvku v něm automaticky hledám, kde se vyrukuješ s Ahasverem a potažmo židovským spiknutím. Tahle diskuse je snadná proto, že je o jakémsi konci světa, apokalypse, konci bezmezného růstu, vystřízlivění z konzumu anebo jaké jiné synonymum přijde na mysl. O něčem, co si nikdo neumí představit.
Nemám rád Bila Gatese, ale jeho úspěch mu nikdo nenutil, vydupal ho z prachu a tudíž komu čest, tomu čest. Pokud, Juro, přijmeš Carnegieho teorie, i ty sám dokážeš nevídané věci a pochybuju, že o tom pochybuješ. Aspoň historická zkušenost by ti mohla napovědět (a "světoví pracháči" to ví neméně dobře), že každý střet, konflikt, kolaps, vyvolává nepředvídatelné reakce a majeek určitě není v těch případech záchrana. Bunkry si možná buduje pár šílenců, ale právě proto, že jsou to psychopati. A jsme u toho, co chci říct. Při bezuzdném črtání skic do tmy popozítřka je žádoucí odfiltrovávat i možnou paranoiu, že všude kolem se už teď děje něco nepřátelského, ohrožujícího fatálně tragického. Trochu reality do života! :-))

10:40 pm, February 07, 2008  
Anonymous Anonymous said...

to Anonymous: Neřekl bych, že chytřejší. Podle mých informací mají jen navíc "školení" jak používat některých schopností (které má každý člověk - ale ti co o tom neví je nepoužívají) ... hodně toho z této části zapadá do série těch otázek, na které dosud nemám odpovědi.

to drak2: Pokud bude WW3 ??? !!! .... tak dnešní nově budovaná generace jaderných zbraní v USA je určená na likvidaci podzemních betonových bunkrů s omezeným výbuchem uvnitř těchto velitelských zařízení. Tj. s relativně omezeným spadem mimo. Několik pramenů tak hovoří pouze o cca 5 letém pobytu v těchto jeskyních. Zbytek planety by následně patřil několika jednotlivcům na to připraveným. Další přeživší by rádi uvítali nějakou pevnou pomocnou ruku, která by jim umožnila to dlouhodobě přežít.

Ten problém má mnoho rovin. O některých se mi zatím ani nezdá. Každopádně jak zde zaznělo není náhoda, že dnešní situace odpovídá dost věrně proroctvím o konci věků a pod. z biblických i novějších pramenů. Ale i tam se mluví o tom, že dobro nakonec zvítězí nad zlem. A i v dnešní situaci se dají vypozorovat akce "proti skupiny?" nebo "podskupiny?". ... je tak určitá pravděpodobnost, že se platnost předpovězeného (a tou okultní skupinkou v pozadí plánovaného) neuskuteční.

10:53 pm, February 07, 2008  
Blogger Unknown said...

já vám teda nevim, ale argumentace s biblí mi přijde totálně zcestná. na jednu stranu se snažíme na základě faktů rozklíčovat současnost a zvláště pak nejbližší budoucnost a na stranu druhou pak řešíme, kterej jedinej verš z tisíců možnejch zrovna sedí na naší aktuální situaci. mě to přijde trošku absurdní, opírat se o nějakou knihu pohádek, která byla s největší pravděpodobností stvořena jako nástroj ovládání mas.

11:57 pm, February 07, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Ale zapomínáte ještě na jednu hodně vlivnou skupinu beroucí Bibli doslova, ty co blouzní o Armagedonu a následném konci světa, jeden z nich je dokonce prezidentem!

12:22 am, February 08, 2008  
Anonymous Anonymous said...

ještě poznámka k anonymusovi co se ptá na firmy,jestli vědí víc,že se chovají jakoby se neblížila krize : proč by měli vědět víc,když ani vědci nevědí jaký bude přesně scénář? ted sem cetl o skupinach co se sazeji jestli v roce 2017 se bude tezit o 20 mbd vic nez dnes, navíc autovýrobci určitě věří že postupně přejdou na jiné pohony,elektromobily atd., Zvykli sme si všechno svádět na Stát,vládu, firmu...ale co je třeba stát ? firma ?nic jinýho než jen jednotliví lidé,kteří hrajou pouze na sebe,na svou karieru,rodinu...na svuj "sobecky" zisk a prospěch. Proč není cílem firem stabilizace produkce a zisku,počtu zaměstnanců ? protože roste poptávka,takže chtějí ukrojit svůj koláč trhu,to je jasné,když to neudělá naše firma,udělá to jiná. Dělám v automobilce a docela mě to zajímá, jeden z našich nejvyšších nedavno napsal : "firma musi dale rust", chceme vyrabet 1 mil aut. Všechny ovládá nekonečná víra ve vědu a technický pokrok. Je mi zle z lidí co lítají přes půl světa jen si vyvalit pupek na pláž, a považují to za něco užasného a ušlěchtilého,co si zaslouží po té rachotě v kanclu a na co mají svobodné právo. Ano,je svoboda,můžeme utrácet peníze za co chceme,i za nesmyslné plýtvání neobnovitelnými zdroji.Ale to vše v době kdy v blízké blízké době bude nedostatek paliva, možná že bude i na příděl.Tyto aktivity jako dovolené prostě bude nutné zakázat.Jednak to bude drahé až cena paliva stoupne 2x-3x,takze aerolinky zkrachujou,a za druhé tolik paliva proste nebude a to co bude bude potřeba na mnohem důlěžitější věci než aby si něko válel pupek u moře.(myslím tím zemědělstvi,zdravotnictví ,armada,policie.)

12:22 am, February 08, 2008  
Anonymous Anonymous said...

to slim:toto povolím a toto zakážem tu už bolo,zažil som to
na vlastnej koži,každá snaha o umelú reguláciu povedie len k zhoršenie podmienok pre norm.ľudí.
Ak si niekto chce vyvalovať pupok na kube(tak rád by som sa tam pozrel pred pádom FC)musí si zaplatiť a v budúcnosti si zaplati viac.Neviem si predstaviť niekoho budovať si kryt,aby prežil čo?ekonomickú recesiu?smiešne,oil peak?zbytočné,atomovú vojnu?nech sa rovno odstrelí.
Aby človek prežil potrebuje kombináciu šťastia a znalostí.

7:59 am, February 08, 2008  
Anonymous Anonymous said...

To Nebudu: snažíte se za pomocí faktů o rozklíčování blízké budoucnosti, ale co když opravdu ten klíč byl lidem dán v Ježíšově proroctví o pádu Jeruzaléma. ono to zní opravdu dost neuvěřitelně a zvlášť třeba pro člověka nevěřícího. přiznávám. pokud ale člověk naopak v Boha věří tak přijímá Bibli jako písmo svaté, tudíž FAKT. klíč k budoucímu v podobě proroctví. a ty se, pokud jsou psané v Bibli, prostě musí naplnit.

nechci zde ale někomu něco vnucovat, ani já sám nevím....jen se snažím se na věc dívat ze všech stran a analyzovat všechny zdroje co jsou mi dostupné a tuto debatu obohatit i o tuto cestu, byť je jakkoliv neuvěřitelná.

8:41 am, February 08, 2008  
Anonymous Anonymous said...

To jsem psal já ten dotaz. S tím co píšete se dá souhlasit a mám na to dá se řící podobný, ne-li stejný názor... Ještě jedna věc. Já osobně pracuji v technické oblasti, miluju krom své ženy :-) auta a podobné zhýralosti :-). Tzn. že zlom by mě v podobě, v jaké ho očekáváme nejspíš převrátil život naruby a připravil by mě a mojí rodinu o spoustu radovánek. Ale je pravdou, že se de-facto na něco podobného připravuji. Ne snad jen z důvodu očekávání zlomu, ale spíš z toho důvodu, že nemám rád závislost a lpění na věcech, statcích atd. Zjdenodušeně a polopaticky...čím víc vlastníte krámů (obrazně), nebo aktivit, tím složitější a zamotanější je váš život. Alespoň já to tak vidím. Ale k věci. Bude to znít divně, ale pro nějakou "soft" verzi zlomu bych skoro i byl. Není to z důvodu závisti, nebo z důvodu že nemohu dosáhnout toho, čeho ostatní, tak radši ať všichni nemáme nic...to ne. A nechci vypadat jako mravokárce, nebo něco podobného, ale z téhle společnosti ( ČR a evropa ) je mi často zle. Potkal jsem už v životě mnoho lidí, za které bych opravdu dal ruku do ohně. Potkal jsem chytré lidi, hodné lidi, soucitné lidi, skromné...atd...nebo kombinace podobných vlastností. Ale spousty dalších lidí jsou promiňtě mi můj názor ...děs...do sebě zakoukaný, sobecký, majetnický, zlý, nenávistný, závistivý...atd. Lidi co jen využívají práci druhých a vezou se na "vlně", příživníci...atd. Je to asi brutálně naivně-idealisticko-utopická představa, ale kdyby všem muselo dojít, že jako jedinci nejsou NIC, že jen v pomoci a ve společných cílech je síla a budoucnost, tak by třeba společnost byla o mnoho lepší. Oni vždycky byly a vždy budou ve všech uspořádáních negativní společenské jevy, ale snad ne tak hluboce zakořeněné v myslích jako teď. Společnost založená vesměs na užití si na účet někoho jiného...vždyť to vlastně děláme...Na světě umírají za strašných podmínek děti, lidé na hlad a když pak v kontextu vidím lidi co si nechají posílat minerálku letadlem z jiného kontinentu...a myslí si, že jsou něco víc...můžete říct že závidím když na tohle poukazuji jako příkad...můžete říct že jsem neschopný, že to nemůžu dělat taky...ale já nejlíp vím jak to je...prostě mi to vadí. Jako jen pouhý hloupý příklad z miliardy. Ne, netoužím po krizi při níž zemřou miliardy a celé to klekne v základech. Ale kdyby přišlo "jen" menší vystřízlivění z téhle situace, tak bych se nezlobil. Ale to co píšu je blbost a jen zbožné přání...nejspíš. Buď se nestane "nic" a nějak se to překlene a nebo se to položí tak, jak to nechceme nikdo. Ve zkratce, myslím, že světu, hlavně tedy západnímu by menší peak neškodil na "umravnění", ale jak říkám, to je jen taková hloupá teorie. A je mi také jasné, že i já svým "obyčejným" životem si vlastně "užívám" na něčí úkor. Ale alespoň se snažím to minimalizovat, i když je to velice těžké.

8:45 am, February 08, 2008  
Anonymous Anonymous said...

ad firmy: manazeri ve firmach nejsou palceni od spokojenosti zakaznika, nebo sve predvidavosti, jsou placeni od ctvrtletnich ukazatelu zisku, takze udelaji cokoliv aby tento ukazatel pro akcionare stale rostl, cokoliv jineho je nezajima, pokud maji navic monopolni postaveni (energie, telco) nezajima je ani problem zvysovani cen

pokud prijdete s jakoukoliv myslenkou u techto lidi jako prvni narazite na otazku a a co to prinese pro akcionare, pokud nic je to nezajimave a zamitnuto

9:29 am, February 08, 2008  
Anonymous Anonymous said...

To On: Co by bylo lepší - totální krach, ale nikomu se nic nezakáže a nenařídí, anebo zákazy a regulace se všemi nectnostmi, ale záchrana života?
Ty zákazy a regulace, ba i různá TABU provázejí lidstvo celou jeho kulturní historii, to jen posledních 200 let se jaksi vymklo z kloubů.
Kapík je postavený na trvalém růstu, jako nádor, ten se nakonec začne rozpadat, hnít a zničí celý organismus, ten náš kapík je taky už ve stadiu, že hnije a zavání smrtí, blaženou smrtí, nabízí bychom se ubavili k smrti, třeba si k tomu šlehnout pořádnou dávku, nejlíp zlatou ránu, jaká blaženost, jenom ta poblitá a pos...á mrtvola je pak ke zblití.

10:46 am, February 08, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Je dobře že si lidé chystají různé strategie, aspoň z hlediska Lidstva. Včetně těch krytů a víry v Ježíše. Různorodost zvyšuje možnost přežití, ať už tím, že když rozumně vyhlížející strategie na kterou vsadí většina nevyjde, menšina přežije, nebo tím, že vyjde několik strategií a protože jich bude několik, podaří se snížit konkurenci.

to TT: Stejně jako chech přijímám i možnost, že by ke zlomu nedošlo, i když taky spíš čekám, že dojde, a to tou formou "Peak Everything". Nemůžeme přece vyloučit, že se "něco" objeví. Teď nemyslím moře ropy nebo řízenou termojadernou fúzi, ale třeba genetickou modifikaci člověka, která umožní snášet nízké teploty a silně omezit topení. Například. Nebo zabudování schopnosti fotosyntézy do lidského těla. Nebo geneticky daný altruismus. Nebo vytvoření kolektivní mysli, sdílení myšlenek, citů a pocitů velkým počtem lidí, třeba na národní úrovni. Přechod od metalurgické techologie k jiné technologii.
Jinak předem souhlasím s tím, že tenhle můj sci-fi exkurz zní stejně realisticky jako ta víra v Ježíše - obojí je čekání na zázrak.

11:09 am, February 08, 2008  
Anonymous Anonymous said...

ad firmy: Jejich chování je předurčeno charakteristikou používané měny (fiat, úročená, vzácná). Úrok existuje tisícilení, ale až teprve nedávno se na úrok začli půjčovat masivně neexistující peníze.

CCa před 200 lety bylo ještě jen cca 1% oběživa nekryto fyzicky. Dnes je to jen cca 90-97 % podle státu. Obrovským faktorem se tak roste váha důsledků úroku na fiat oběživu. Fyzické oběživo není zatížené úrokem (diskontní apod. sazby centrálních bank), fiat ano.
....
Důsledky úroku působí na firmy podobně jako dalekohled - přibližuje horizont).

Řešení je prosté, ale dnes globálně naprosto neprosaditelné.... Odstranit dalekohled (úroky), nebo dokonce dalekohled obrátit (záporné úroky=tzv. zdržné) ... pak je možné místo na příští kvartál vidět třeba do 7. generace.

Více viz. Bernart Lietaer - Budoucnost peněz. Včetně lepšího popisu, příkladů a lokální úspěšné praxe.

Dva příklady za všechny: Les má přírůstky cca o 1-2% ročně. Z finančního hlediska (za použití dnešní úročené fiat měny) je výhodnější les vyrubat dříve než má optimální zralost (cca 120let), dřevo prodat, s utrženými financemi dále podnikat a případnou potřebu dřeva v budoucnosti řešit nákupem.

Firma, která se zachová způsobem, že nechá les dozrát do té optimální produkční zralosti je
potrestána pomocí nepřátelského převzení a její majetek je z finankčního hlediska takto těmito kobylkami finančně "zhodnocen".

2:32 pm, February 08, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Jen k těm firmám - tady je dobrý příklad korporátního plánu do budoucna - hoši z GM cití zubatou (peak oil) ale zatím přišli je s touhle ubohostí - všechno bude jezdit na biopaliva :-( - brzy asi přijde doba, kdy se budou zkapalňovat do nádrží i naši drazí zesnulí :-).

Tolik k "pokroku".

http://www.novinky.cz/clanek/132657-polovinu-vozu-gm-v-usa-by-mel-do-roku-2012-pohanet-etanol.html

2:52 pm, February 08, 2008  
Anonymous Anonymous said...

http://www.energybulletin.cz/?q=clanek/az-trojnasobne-zvyseni-cen-uhli-je-pravdepodbne-s-prohlubujici-se-kritickou-situaci-v-zasobov
http://globalpublicmedia.com/coal_triples

K již výše uvedenému odkazu. Toto je velmi dobrá ilustrace toho, co bude s velkou pravděpodobností následovat, až se několik velkých producentů a exportérů (ropy a plynu) dostane do potíží a sejde se několik problémů zároveň.

Během dvou týdnů se cena šplhá z 98$ za tunu na téměř 300$ a leckdo to nevidí jako konec růstu.

Názorná ukázka "fungování" trhu.

Lze se jen domýšlet, jak by vypadala situace v ropném sektoru - jsou tu asi větší rezervy, ale také je mnohem víc v sázce, každopádně to ukazuje, že několikanásobné zvýšení ceny ve velmi krátkém období - méně než měsíc, je zcela reálnou budoucí možností vývoje cen.

6:09 pm, February 10, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Vždyť je to reformní vliv eko daně na spotřebu uhlí! (jen kroutím hlavou, jaký jen ten Bursík má ale globální rezort) :-))

6:52 pm, February 10, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Dejme tomu, že zlato má stále stejnou hodnotu a dle toho si posledních 10 let můžete koupit za stejné množství zlata stejné množství ropy a můžete taky porovnávat poklesy různých měn.
Jsem zvědav na příštích 10 let...

rok__________cena ropy________cena zlata__________pomer
____________USD/barel________USD/unce_______barelu za unci

2000____________30________________270______________9
2002____________39________________350_____________8,9
2004____________45________________430_____________9,5
2006____________70________________650_____________9,3
2008____________95________________880_____________9,2

10:55 pm, February 10, 2008  
Anonymous Anonymous said...

No, ten poslední gaf může znamenat taky jedno: že se zvyšující se cenou ropy stoupá cena zlata. Těch sloupců by to chtělo víc, i s ostaními komoditami, aby bylo co skutečně srovnávat.

6:37 pm, February 17, 2008  

Post a Comment

<< Home