Monday, February 11, 2008

Ceny obilí lámou bezprecedentním tempem rekord za rekordem

Spotřebitelé budou nejspíš záhy platit za výrobky z mouky opět více. Poptávka po obilí a tenčící se zásoby tlačí cenu komodity výš a výš.

„Můžete si být jistí, že to bude mít dopad na spotřebitelské ceny,“ prohlásil Jerry Gidel, agrární analytik u North American Risk Management Services Inc. v Chicagu.

„Ceny zvyšují i rostoucí náklady na dopravu provázané s cenou ropy, která přesahuje 90$ za barel,“ dodává.

S tím jak se ceny dostaly na rekordní úroveň, rozhodla se Commodity Futures Trading Commission podniknout kroky, které umožnily, aby se denní limit růstu ceny zdvojnásobil (ze 30 centů za bušl na 60). CFTC realizovala toto opatření poté, co byl limit 30 centů za bušl dosažen pátý den po sobě.

Limit se dále zvýší na 90 centů za bušl a to následující den poté, co byl dosažen limit 60 centů, což se mimochodem stalo okamžitě po uvedení tohoto opatření v život v pondělí 11. 2. 2008 - před několika hodinami.

Analytici oznámili, že vysoké ceny odrážejí obavy, že dodávky jarního obilí nebudou stačit poptávce.

Domácí zásoby jarního obilí, které se používá při výrobě chleba a těstovin, poklesnou podle ministerstva zemědělství USA k 31. květnu meziročně o 40%. Rezervy tak budou nejníže od roku 1948.

Ceny obilí se během minulého roku více než zdvojnásobily. „Je to zoufalství - situace, kdy se obchodníci nestarají o cenu, prostě nakupují,“ řekl Ben Barber, komoditní makléř u Bell Commodities Ltd. v Melbourne. „Tohle je nezmapované území a jak daleko to zajde můžeme jen hádat.“

Ceny v minulém týdnu vzrostly nejvíc za víc než 32 let. V Chicagu o rekordních 16%.

V Mineapolis, kde se také obchoduje s jarní pšenicí, stoupla cena kontraktu na březen na 15.53$ za bušl a čtvrteční prolomení bariéry 15$ bylo prvním překonáním této hranice v historii amerických kontraktů na obilí. Ceny poskočily o denní limit 30 centů během 11 z posledních 12 dnů obchodování.

Pšenice s dodávkou v březnu poskočila nahoru o denní limit na $11.4025 za bušl v Kansas City Board of Trade a také během obchodování po uzavření trhů (after hours) v Sydney.

Další a další rekordy pokořuje uhlí a blízko rekordním cenám je také platina, zlato a stříbro.

Zdroje: Chicago Tribune
Kansas City Star
Bloomberg

45 Comments:

Anonymous Anonymous said...

http://www.reuters.com/article/reutersEdge/idUSN1055182720080210

Další odkaz k situaci. Maximální cena denního růstu kontraktu je zítra 90 centů/bušl a každý další den pak při opětovném dosažení denního maxima vzroste nové maximum o 50%.

11:38 am, February 11, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Komunisti kdysi razili heslo "soběstačnost v potravinách".... a "chraňte půdu" .....

12:32 pm, February 11, 2008  
Anonymous Anonymous said...

http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=ah7IZrnlONFE&refer=home

Média se pomalu probírají do reality - pozdě ale přece. Jestli pak to bude zítra ráno zase okamžitě na 90 centech?

1:40 pm, February 11, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Realita? Jak se to jí??

Občas pochybuju, že ještě nějaká realita existuje. Při četbě o tom, jestli bude na Hradě šašek s rolničkama nebo bez nich, mi realita připadá jako nějaký relikt z doby ledové nebo vpomínka na budoucnost. Přitom vím, že existuje, a chystá se nám i přes opačná tvrzení médií a politiků rozšlapat bábovičky, ale tohle vědění vypadá jako obskurní sektářská víra.

Takhle nějak si musel připadat Hrabal při inzerování na dům, ve kterém nechce bydlet.

2:38 pm, February 11, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Realita fyzického světa kolem nás a jeho možností a limitů se nedá obejít žádnou propagandou co znám.

Víru potřebují ti, co nemají data, kterými by mohli realitu poměřit a určit budoucí trendy. Před rokem a půl jsem několikrát psal o problémech, které čekají americké a v budoucnu i všechny ostatní automobilky.

Kolikrát jsem zmiňoval pád dolaru a hypotečního trhu, nemluvě o tom, kam se vydají ceny ropy a ostatních komodit.

Každý si to může srovnat s tím, co tou dobou tvrdil mainstream, co a jak se realizovalo a právě realizuje a co tvrdí dál - budou lhát a překrucovat až do konce, ale to nic nezmění na faktu, že realitu nelze obejít a že ta nakonec "zvítězí" - jestli se to tak dá v tomto případě nazvat.

No a k té šaškárně na Hradě se snad ani netřeba vyjadřovat. Stačí se podívat na premiéra - jde kolem kamery a dělá posunky ve stylu dám ti pěstí - to je duševní "úroveň" pubescenta ze ZŠ. O současné politické reprezentaci vypovídá vše Topolánkovo prohlášení pronesené při příležitosti jedné z nejvýznamnějších státních událostí - volby prezidenta: "Jděte do ....... všichni."

Tohle jsou lidé, kteří přijímají a budou přijímat zásadní rozhodnutí během nadcházejících kritických let?! Pán Bůh s námi všemi!

3:37 pm, February 11, 2008  
Anonymous Anonymous said...

No a cena půjde stále nahoru a nahoru. Pšenice začne být tak drahá, že na nic jiného nebudou prostředky. Následně propuknou hladomory. Toto je hlavní taktika Iluminátů ke zmocnění se celého světa. Jejich cílem je omezit populaci na zemi na dvě miliardy. To docílí tím, že na světě propukne obrovský hladomor. Jakmile vymře 2/3 populace, přijdou jako zachránci a podrobí si zemi.
Je to tady - do pár let očekávejte obrovské hladomory v celé Africe a začínající hladomory v Číně a Indii. Do deseti let očekávejte hladomory v Rusku a následně v celé Evropě a Americe.

Pokud my lidé procitneme, můžeme to vše zvrátit. Pokud ne, čeká nás všechny to největší utrpení.

4:16 pm, February 11, 2008  
Anonymous Anonymous said...

anonym - co je to "luminátů"? nic mi to neříká.

TT - až bude přímá volba, kandiduj na prezidenta, máš můj hlas ;-)

4:49 pm, February 11, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Konspirace sice existovali a existují - každý z nás tak trochu konspiruje každý den proti ostatním :-), ale Ilumináti chtějící kontrolovat lidstvo?

Ten termín je nejasný a je smíchán s NWO - New World Order - což má být jakási elita elity - šedé emince světové politiky, kontrolující svět prostřednictvím současných vlád a korporací a mající za cíl vytvořit jednotnou světovou vládu.

Celé to na mě působí jako směs mýtů, polopravd a několika faktů - ale nijak se tímhle nezabývám - takže mě případně opravte.

Tyhle Ilumináty pak můžete obvinit z čehokoliv - od krachu burz, po ptačí chřipku, přes létající talíře až po manipulaci cen.

Já dávám přednost racionálním vysvětlením a ne mýtům a v nejlepším případě zjednodušením.

Ano může se stát, že populace se opravdu takto drtivě sníží během příštích dekád, ale bude to mít ve své podstatě mnohem prozaičtější důvody než stovky let trvající konspirační plány.

Ceny potravin stoupají kvůli řadě faktorů, většinu z nich si lze snadno domyslet.

Rostoucí populace - vychází z biologické přirozenosti - množíme se jako každý další živočišný druh, který má relativní dostatek zdrojů. Rostoucí populace nadměrně zatěžuje svoje prostředí a likviduje jeho zdroje a ostatní konkurenty, produkce zdrojů včetně zemědělství naráží na meze svého růstu jako vše ostatní, populace přesto dále stoupá, ale již jen díky tomu, že rezervy systému se postupně vyčerpávají (současná situace). Rezervy jsou vyčerpány - situace se stává neudržitelnou - zdroje docházejí - prudce vzrůsta kompetice o ně (blízká budoucnost).
Soupeření o zdroje dále urychluje jejich vyčerpání a zhoršuje celkovou situaci, dostupnost zdrojů prudce klesá - populace se hroutí.

Vše vychází z biologie - netřeba žádných Iluminátů :-).
Co ti by z toho nakonec měli? - Pokud jsou již teď tak mocní, že manipulují korporace i státy, měli by mít naopak eminentní zájem na zachování současného stavu, který by časem k těm velkým kontinentálním superblokům a unifikaci pravděpodobně dospěl - to ovšem nebude možné provést, při zhroucení energetické a ekonomické základny systému - tím naopak hrozí rozpad nejen na státní celky ale dokonce i jejich destabilizace - v případě rychlého poklesu zdrojů a klimatické změny, dokonce naprostý kolaps.

Pokud by Ilumináti přežili - měli by situaci výrazně stíženou nástupem nové konkurenční "elity" a zpřetrháním mocenských a komunikačních kanálů po pádu současného systému a museli by znovu těžce bojovat o pozice proti nim.

5:23 pm, February 11, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Co furt máte? Jdu okolo pekaře a koukám, rohlíků plné regál, chleba tolik, že za zákopem není vidět prodavačce ani do výstřihu a vy tady takový depo hustý komentáře. Hladomor umí už zvládnout v Koreji, Africe i jinde. V Evropě se proti němu prostě naočkuje vakcínou a budeéééé!!! :-))

6:01 pm, February 11, 2008  
Anonymous Anonymous said...

To other: Něco inteligentnějšího by nebylo?

6:11 pm, February 11, 2008  
Anonymous Anonymous said...

s obilím to nesouvisí,ale už se těšim až bude za pár let ve světě bez nafty katka neumanová nosit sníh na zádech až někde z alp do liberce kuli nějakejm stupidnim závodum.Neni vám z toho taky zle ? Tiráky jezdej se zmrlou vodou stovky kiláků aby prezident z okna hradu koukal na lyžaře,deně brečej ve zrávách vlekaři jak nemaj sníh a zisky,dělaj umělej sníh,kterej jim stejně druhej den roztaje....atd..

6:35 pm, February 11, 2008  
Anonymous Anonymous said...

to TT: fakta, fajn, dobrý, špička, takže misionářská povinnost splněna, a proč chceš, abychom navíc všickni propukli v Jeremiášův pláč? I kdyby nakrásně jo, tak s peak everythingem to nepohne o nic víc než kaz se zdravým chrupem. Proto já jsem zastánce "veselého" peak everythingu, páč s dobrou náladou přežijeme o pár sekund déle!!! :-)) (no flame)

9:41 pm, February 11, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Takže zpět do reality chlapci !
Maximální ceny 15.5 USD za bušl je v průměru asi tak 10,5 Kč za kilogram , cena z Kansasu 11,4 USD pak 7,7 Kč za kilogram , důležité je že obdobná ceny 10,93 USD za bušl ( 7,4 Kč za kg) je v Sydney k dodání v březnu , z čehož se dá usuzovat že se úroda v Austrálii již po třetí v řadě nekoná a nynější navýšení cen je reakcí na australské výnosy .
Na vysvětlenou v USA se obchoduje v bušlech což je jednotka objemu ( 35,3 litru = 8 galonů )a nikoli v kilogramech či librách ( poundech ), navíc obilí má velice variabilní měrnou hmotnost dle odrůdy není vyjímkou až 15% rozdíl. Bušl má jednu výhodu , neobchoduje se s vodou a´la zelináři , či řezníci ale pro zemědělce je nevýhodný jestliže pěstují různé odrůdy , což se v US příliš často nestává ...
Severní amerika je navíc specifická tím , že tam prakticky nejdou pěstovat ozimé obiloviny , což zase souvisí s klimatem a rovnoběžně rozmístěnými plodinovými pásy. Což znamená , že když jsi v pásu úrodnosti vhodném pro kukuřici dobrovolně musíš pěstovat kukuřici jižněji např. bavlnu , ( kukuřici alternují se sójou ) nebo poblíž hranic s Kanadou obilí atd.(obilí se pěstuje v severní části US a na sever od pražské rovnoběžky v Kanadě , kdy Skalisté hory jsou velice pozitivním klimatickým faktorem posouvající úrodnou oblast značně na sever - velmi zhruba řečeno) A díky štědrým podporám k pěstování dříve k vývozu nyní značnou měrou na biopaliva je vhodnou oblastí pro farmaření třeba New Mexico , před 15 lety začli zalévat písek ( voda v 5 metrech ) nyní tam jsou obří mléčné farmy cca 2 až 3 tisíce dojnic průměrně , jen voda je o 100 metrů hlouběji.

10:44 pm, February 11, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Jak jsem se právě ujistil , evropské obilné burzy reagovaly rekordní cenou krátkodobě přesahující 300 Euro , s ustálením na 295 , což značí hodnotu 7,7 Kč za kg .
Tak tu máme globální shodu ...

10:57 pm, February 11, 2008  
Anonymous Anonymous said...

to greg...: Co je mi to za novinu, že v sev. Americe nejdou pěstovat ozimé obiloviny? Strýc soukromník tvrdí, že nepěstování ozimého obilí je vizitka lenosti. Tak nevím...

12:00 am, February 12, 2008  
Anonymous Anonymous said...

V Iowě budou stavět 2 tepelné elektrárny, aby sloužily jako zdroj energie při výrobě etanolu.

Řešení pro budoucnost - výroba etanolu pomocí uhlí! "Zelená" energie v praxi.

Jsem zvědav jak dlouho se biopaliva při tomhle vývoji udrží - jestli déle než 5 let, tak to bude překvapení.

http://www.theoildrum.com/node/3603

Co k tomu říct - idiotismus bez hranic - plnou parou do pekel - hlavně že to bude v autě.

Dnes to vypadá, že se snad ten rychlý růst cen obilí zastaví.

IMF údajně prodá část svých rezerv zlata - jen do toho - víc pro nakupující a možná i za trošku nižší ceny. :-)

To Gregario: Dej sem kdyžtak nějaké odkazy na ceny obilí po světě, ať to nemusíme hledat.

8:14 am, February 12, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Ta zpráva o MMF prodávajícím zlato mě taky potěšila, ale má to pár háčků: 1) musí to odsouhlasit kongres USA (?!?), do té doby to je jen ve stádiu úvah, 2) prodej má nastat nejdřív v dubnu. Podle vývoje cen zlata to vypadá, že buď všichni potřebují zlato hned, nebo že hlášky z MMF nemají velkou kredibilitu.

gregario: Vždycky řekneš něco důležitého a zajímavého. Díky.

10:37 am, February 12, 2008  
Anonymous Anonymous said...

A co na to média ?

idnes nás masíruje fraškou zvaná volba prezidenta a taky novou fabií "s vysportovanými boky a obřím křídlem na zádi"

V podstatě to stejný mají všechny ostatní větší zpravodajský servery. Ovšem tahle závažná záležitost zůstala prakticky bez povšimnutí.

Opravdu většina lidí žije v jakési iluzi krásného zábavného světa, ze které dřív nebo později tvrdě vystřízliví.

Ještě, že jsem svou zahradu neprodal na stavední pozemek developerovi, vypadá to, že se brzo bude setsakramentsky hodit...

10:48 am, February 12, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Následující rozhodně doporučuji.

Pár bodů:
1. Minulý týden zveřejnila Citibank zprávu - podle níž lze čekat vážné problémy při snahách o zvýšení produkce ropy, zejména po r. 2012.

2. Když se Monbiot dotázal britské vlády, zda by mu mohli poslat jejich vlastní odhady budoucí dostupnosti ropy, odpověděli mu, že žádné nemají a vycházejí z údajů IEA a souhlasí s ní, že zásoby jsou dostatečné k zajištění ekonomického růstu v dohledné budoucnosti. IEA v posledních svých prohlášeních hodně ubrala z předešlých vizí skrze růžové brýle, přesto v nejlepším případě připouští v některých svých oznámeních supply crunch kolem 2015, ale peak oil (zatím) odmítá. Co ovšem bude dělat IEA a britská vláda, když se ukáže, že jejich data jsou chybná - jaké mají plány - to se Monbiot nedozvěděl.

3. Dál píše o plánu EU na nasazení biopaliv - což sice plán je - ovšem katastrofální a rozvádí proč nebudou biopaliva nikdy funkční náhražkou ropy a to ani v případě své druhé generace a proč je toto "řešení" ve skutečnosti destruktivní (peak grain, peak soil ...).

http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2008/feb/12/biofuels.energy

11:23 am, February 12, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Zaujala mě ta úvaha Citybanky, že producenti mimo OPEC by měli odpovědět na "cenový signál". Proč, proboha? V krizi cena klesne, ale je vysoce nepravděpodobné, že se svět v dohledné době závislosti na ropě zbaví. Cena bude jen lepší. Proč spěchat a těžit teď? Zvlášť když ropu potřebuje hlavně západní svět, který nemá rád hodnoty zemí v nichž se ropa těží ;-).

Nevěřím tomu, že britská vláda nemá plán. Problém je, že ať už je plán jakýkoli, budoucnost není růžová a ten plán je nejspíš nezveřejnitelný.

2:36 pm, February 12, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Tady je něco o těch Iluminátech.

http://www.osud.cz/cs/clanek.php?id=6896

Přijde mi to docela děsivé. Co si o tom myslíte?

7:20 pm, February 12, 2008  
Blogger Renek said...

to thon taddeo :
Reálné kursy pšenice a veškerých komodit doporučuji na www.quotes.ino.com
Jinak současný stav hovoří za vše : roční produkce pšenice 607 mil tun a spotřeba 619 mil tun.
Co z toho plyne - samozřejmě je třeba zvýšit produkci biopaliv !
Vlády pouze lepí záplaty, ale kalhoty se trhají dál a na víc místech a díry postupně narůstají ...

7:55 pm, February 12, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Ceny obilovin včetně etanolu najdete na klasice http://www.cbot.com/
Podrobnosti o světové spotřebě , výnosech i zásobách z britské dílny tady: http://www.igc.org.uk/en/downloads/gmrsummary/gmrsumme.pdf
Jestli mají něco hoši z USDA zmáklé jsou to odhady sklizní všech důležitých komodit na základě satelitních snímků ( v určité dny určitá barva = odhadovaný výnos ) . Ale ani super technologie nestačí , když se určité skupiny začnou obracet k obilí jako ke zlatu...
Shrnutí - spotřeba roste , zásoby klesají a výnosy jsou ponejvíce závislé na klimatu a to jak víme z nejvyšších míst , šlape jako hodinky !

10:52 pm, February 12, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Ceny obilí v posledních dnech výrazně klesly v očekávání lepší sklizně. Zaseto bylo globálně o 4% víc než loni - to má stačit rostoucí spotřebě a k vytvoření rezerv? Jestli se v tomto a v příštím roce nedostaneme aspoň na nulu a budeme zase v mínusu, tak bude zle.

http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20602013&sid=awxQ2Qg91wwc&refer=commodity_futures

A tady se taky trochu probírají z letargie, ale s Bursíkem ve vládě se nic dít nebude a navíc kde vezmou peníze? Teď se budou další 2-3 roky hádat, pak se konečně rozhoupou, ale než se to dostaví, tak si hádám pěkných pár blackoutů užijeme - vzhledem k možnému vysazení plynových elektráren.........

http://www.novinky.cz/diskuse?id=131972&articleId=/clanek/133067-temelin-bude-nutne-rozsirit-mini-experti.html§ionId=5

8:14 am, February 13, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Celé by to bylo k smíchu, kdyby to nebylo k pláči.
TT.vem na to jed, žre ty struktury existují.
Evropská hlava G.Brown(již dvakrát v uplynulém měsíci řekl, že je potřeba nastolit NWO. Dalé mezi evropany,které známe byli uvedeni Vondra a Schwarzenberg.Mezi francouzkou sekcí byl uveden velvislanec Frrancie v USA v 80tých letech.Jakýsi pan Jacques:neumím francouzky(neumím ověřit), ale moc by mne nepřekvapilo kdyby naše poslankyně ze strany zelených K.J.nebyla ženou někoho z téhle rodinky. Před hodně lety firma BursíkBrothers začala větrné elektrárny s obrovskými státnímy(německými) dotacemi stavěl v německu.V současné době dostávají dotace tady, rozebírají ten německý šrot a staví to u nás. Švejnarův otec a syn- finnancování nové green eco bubliny.Proto ten Bursíkův nenávistný projev

6:28 pm, February 13, 2008  
Blogger Petr Cabák said...

Historicky jsou ceny obilí spíše stabilní.

Myslím si, že cena pšenice je dnes vyšroubována zejména spekulanty, kteří za vidinou krátkodobých zisků nakupují tuto komoditu.
Uznávám objektivní důvody růstu pšenice, které zmiňujete. Ale já bych spíše zdůraznil tento faktor.

Zemědělci budou na vysokou cenu reagovat rostoucí nabídkou a tím půjde cena komidity opět dolů a nejspíše dosti dramaticky - vzhledem k již zmíněnému spekulativnímu kapitálu. Vzhledem k časovému zpoždění s jakou zemědělci dokáží na cenu reagovat, bych očekával spíše nadbytek.

Opět se tak bude prostor pro doplnění chybějící zásob.

Ale jak to bude ukáže až čas. Nedokáži předvídat budoucnost.

Osobně bych do pšenice neinvestoval(lepší je použít slovo spekuloval), protože se nechci radovat s rostoucí ceny pšenice např. kvůli neúrodě v Argentině.

Jinak moc díky za tento blog. Opravdu přínos.

11:13 pm, February 13, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Jestli máte nějaký přehledný graf dlouhodobých cen obilnin, tak sem s ním - žádný jsem neviděl.

V mém starém článku zde (nevím zda jste tak dlouho čtenářem :-))

http://zlomropy.blogspot.com/search?q=zlom+obil%C3%AD

jsou uvedeny důvody proč cena poroste a když jsem si to teď zpětně přečetl, tak to testem reality prochází solidně :-) - v odkazech a zde jsou grafy k produkci.

http://www.earth-policy.org/Indicators/Grain/2006_data.htm#fig4

Faktem zůstává, že od roku 2000 jedeme prakticky na dluh a čerpáme zásoby, tento trend se buď podaří aspoň zbrzdit nebo zastavit a nebo taky ne. Vzhledem k pokračujícímu růstu populace, projevům klimatických změn a politice biopaliv, bych realisticky řekl, že to bude velmi obtížné a do budoucna bez strukturálních změn ve spotřebě i zemědělské produkci rovnou nemožné.

Spekulaci bych nepodceňoval, ale těžko může být už ze své povahy dlouhodobým důvodem růstu cen - způsobit krátkodobé i výrazné výkyvy ceny, ale jistě může. Do budoucna ovšem podobně jako v případě automobilismu nejde ani tak o to, zda se bude jezdit jako dnes (nebude) a u obilí nejde o to, zda bude chleba za 30 (nebude), ale o to, zda bude mít běžný člověk vůbec dost prostředků na obživu, při potenciálních cenách, které při současných trendech hrozí za několik let. Do pšenice bych investoval ve smyslu - lepší plná sýpka po letošní sklizni, než za několik let a za tomu odpovídající cenu. :-)

8:06 am, February 14, 2008  
Blogger Petr Cabák said...

Tak treba Kansas Wheat:

http://www.chartsrus.com/chart1.php?image=http://www.sharelynx.com/chartstemp/free/chartindCRUvoi.php?ticker=FUTKW

Rust ceny posledni rok je vyjimecny. Povsimnete si volume.
Proto jsi nejsem jisty jestli se jedna o dlouhodoby rust ceny to co vidime dnes [pred tremi lety jsme mohli napr. nakoupit za stejne ceny jako v 70letech].

Starsi clanek si rad prectu.

Hezky den.

S tou plnou sypkou opatrne. Uskladneni plne sypky neco stoji a navic mysicky maji taky hlad. :)

10:44 am, February 14, 2008  
Blogger Marek Malina said...

Jen pro info, další termín otevření Íránské ropné burzy (bloomberg.com):
Iran's Oil Bourse Will Start Operations Feb. 17, IRNA Reports

By Ayesha Daya

Feb. 13 (Bloomberg) -- Iran's oil exchange will start operations on Feb. 17, the official Iranian news agency IRNA said, citing the country's oil minister.

The Iranian rial will be used for all transactions on the Tehran Oil Bourse, Gholamhossein Nozari said today, according to IRNA.

Iran, the second-largest producer in the Organization of Petroleum Exporting Countries, was originally expected to start its own oil-trading market in 2005.

10:46 am, February 14, 2008  
Blogger Marek Malina said...

Jen k předchozí zprávě otázka: máte někdo tušení jak velký problém pro dolar může být obchod s ropou v rialech? Menší problém nebo stejný jako když by se tamtéž obchodovalo v EUR?

3:13 pm, February 14, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Nevím jak na dolar, ale na rijál určitě a to hodně pozitivní. Asi bych si měl pár pořídit...

4:35 pm, February 14, 2008  
Anonymous Anonymous said...

ropa 95,21 US/b 17.00 hod

4:55 pm, February 14, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Gregario

Ještě k cenám obilí ,
tento týdenní růst cen je daný zcela jistě nákupy velkých fondů , ale je velmi obtížné říci nakolik tomu napomohlo loňské masivní rozjetí výroby etanolu v US. Ten se sice vyrábí z kukuřice , ale je opět otázkou kolik farmářů právě kukuřicí nahradili třeba právě pšenici . A zde vyvstává zásadní dilema , jestliže nahradím plodinu sloužící k potravě lidí i zvířat jinou , která slouží k potravě plechových kár nebo elektráren bude se mi oné k potravě sloužící nedostávat . Některé plodiny jako třeba řepka mají jasně dané limity , na pole mohou nejdříve každý třetí rok ( správně čtvrtý , ale půda to snese ).Jiné jako kukuřice můžete opakovat třeba 50 let a dá se to , i když to není idealní . V každém případě růst cen pšenice znamená lehký růst cen pečiva a mléka , značný je dopad na vepřové, rybniční ryby a drůbež . Ti rozumní mají nakoupeno do zásoby takže bude rozhodující pohyb cen před žněmi. A protože zásoby zřetelně klesají již několik roků je otázkou ,kdy se poptávka nepotká s nabídkou a ceny opět vystoupají . A je zcela jasné , že zásoby na určité úrovni musí být .

6:49 pm, February 14, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Gregario

Pro srovnání produkce světová v minulých sezónách
553 625 621 621 603
spotřeba
587 607 624 616 619
zásoby
132 150 147 125 109

Hospodářský rok pro zrniny je v US 1.6 - 31.5
Podrobnosti jednotlivě k plodinám i 30 let nazpět zde:

http://www.fas.usda.gov/psdonline/psdHome.aspx

8:06 am, February 15, 2008  
Anonymous Anonymous said...

připadáte mi jak náruživí rolníci v dřeváčcích, kteří váhají, co zasít. Je určitě inspirující pravděpodobně minulý rok, kdy po předchozích létech a desetiletích nadprodukce, žravost zeměkoule dostihla svou kapacitu. Protože předchozí dosavadní výkyvy zemědělské produkce už poskytly podobné situace, je nejvýš namístě opatrnost při generalizaci dnešního stavu. I přesto se zdá, že poslední rok je vyjímečný tím, že dosavadní výkyvy, způsobené zřejmě cyklickými podnebními ději, jsou teď konfrontovány i bezedným odbytem. Určitou tendenci dávají i ceny hnojiv, kde se začíná zlomový odstřel (uhodneme, kterým směrem?) - např. fosfátová hnojiva meziročně +60%, a pod. Další zajímavá maličkost - po létech samozřejmého nadbytku hnojiv je letos (aspoň jak prosakuje z tohoto oboru a zřejmě to není všeobecně reprezentativní) problém zajistit dostatek hnojiv pro produkci. A to jsme, prosím, uprostřed Evropy, vzoru a ráji stability, zemi zaslíbené pro zásobování všeho druhu a jen jen čekající na lusknutí prstů a cokoli se lavinovitě přemístí kamkoli.
Zřejmě i v tomhle oboru houstne a stmívá se. No, co naděláme - zrní se asi nadlouho skladovat nedá, a možná potraviny budou prubířským kamenem civilizace. Bude to velmi napínavé sledovat za okny dobře zatepleného paneláku, protože ono se s tím jaksi víc dělat nedá. :-))

10:08 am, February 15, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Jen tak naokraj - včera jsem na tohle téma měl delší debatu s členem rodiny mlynářů - po řadu generací, jeden jeho zajímavý výrok, "ani já, ani můj otec a děda (ještě žije) nepamatujou, že by pšenice podražila na podzim po sklizni".

2:03 pm, February 15, 2008  
Blogger Renek said...

To frkojferin :
Podle IRNA - 15.2. iránský velvyslanec v Moskvě jednal o možnosti obchodovat v budoucnosti na iránské rupné burze v rublech.
Musím uznat - velice logický krok Iránu. Rusko připravuje spuštění své ropné burzy v Petrohradu a oproti dvoum burzám obchodující ropu v dolarech by stály dvě obchodující v rublech.
No uvidíme, jinak bloomberg se zmýlil - podle iránského ministra ropného průmyslu Gholam-Hossein Nozariho má burza začít 27.2.2008

1:22 am, February 17, 2008  
Anonymous Anonymous said...

To Gregario:

I přes rekordní sklizně v minulých letech - zejména v roce 2005, šly zásoby dolů. Ceny logicky nahoru. Navíc se vžíjte do pozice zemědělců - řadu let se sotva drželi nad hladinou a teď mají konečně zisky. Zasadil bys tolik, abys sice jednou vydělal, ale zásoby vzrostly a ceny zase klesly? Já ne.

Navíc si nejsem vůbec jistý, že je v situaci stoupající produkce biopaliv, masa a mléka vůbec technicky možné dosáhnout růstu zásob - planeta není nafukovací.

8:37 am, February 17, 2008  
Blogger Petr Cabák said...

Oddělená zpráva Strategie Grains uvedla že EU s ohledem na současný příznový vývoj počítá s přebytkem měkké pšenice pro export v sezóně 2008-09 ve výši 12,4mil tun. To je ohromný nárůst oproti stavu 7,5 mil tun ve sklizňovém roce 2007-08. Celý objem ale nebude k dispozici. EU odhaduje že po loňském produkčním výpadku dojde letos ke strmému navýšení produkce pšenice ve světě ato až o 40 mil tun. Pokud tedy nedojde k nepředvídatelné změně počasí měly by ceny obilovin ve světě začít strmě klesat.

Více na: http://www.kurzy.cz/zpravy/143631-eu-ocekava-letosni-sklizen-obilovin-o-14-vyssi/

5:30 pm, February 19, 2008  
Anonymous Anonymous said...

A bude to opravdu tak? Raději si počkám!

8:13 pm, February 19, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Gregario


Cha cha chááá
přesně tohle miluju , pšenice máme asi tak 5 cm ze země a už jí je přebytek . Och tihle prognostici ...
Mějme proboha nadhled , EU-27 má za posledních 5 let rozptyl produkce 110 ,5 až 146,9 mil.tun pšenice to je skoro 33 % nárůst maxima oproti minimu .
Problém je jinde , zásoby klesly v EU na stejnou úroveň jako v roce 2003 , ale v US jsou na historickém minimu a oproti roku 2003 jsou poloviční ...

2:22 pm, February 20, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Děláte dusno a nevidíte, odkud fouká Kyrill? Odhady sklizně na rekordní úroveň je běžný marketingový mediální lobbing na sražení cen ze strany odbytových organizací, které se v rámci Evropy zastřešují firmami v počtu maximálně prstů na rukou (i nohou?) Připravují se na novou sezónu a potřebují zastimulovat předežňovou cenovou kampaň žádoucím směrem. Potřebují přece přežít, chudáčci! :-))
Na druhou stranu by eventuální(!!!) létní nadúroda určitě mohla být prubířským kamenem, zda TT kecá nebo má pravdu v cereals peak. :-))

12:12 am, February 21, 2008  
Blogger Thon Taddeo said...

To other: Já být tebou tak se úpěnlivě modlím, aby byla "nadúroda" - zásoby jsou, kde jsou a rozhodně nejsou nevyčerpatelné - a hladových krků přibývá geometrickou řadou (viz. World Clock) a eroze utěšeně postupuje, klima se mění ...........

Soběstačný je málokdo a pokud se budou s..t do zemědělství politici, tak taky možná skončíme ve stylu jako když to rozjeli v SSSR za velkého Stálina, který byl štěstím lidu!

http://content.answers.com/main/content/wp/en-commons/thumb/3/39/350px-Poster08.jpg

Až budou mít vysoko do žlabu, tak budou ouřadové a spol. (a ostatní paraziti aus Prag) nařizovat, co jim má kdo odevzdat za "přebytky" a za kolik - na...t - to radši pole nechám zarůst bodlákem a pohnojím petrolejem a když příjdou žándáři - tak to holt bude ve stylu: "Janko kam iďeš? Do hór!" :-):-)

Pokud se to bude řešit rozumně - tzn. - že hospodář který dělá - bude mít příjmy jako současní paraziti v bankách (50k+) - tak těm ouředníkům, co budou tou dobou z poloviny na dlažbě - ve frontě na polívku a z druhé poloviny budou mít tak 12k hrubého třeba prodám ze solidarity nějaký to kilčo brambor - za příslušnou tržní cenu - aby viděli, že nejsem asociál (jako oni) a neměli roupy a nemuseli jsme volat policii, že zase okolo brousej otrhaný "sociálové" - bývalí bankovní úředníci nebo dokonce abychom nemuseli vypustit psy nebo tahat ty kulovnice na vysokou ze sejfu. :-):-)

To neber jako předpověď - to je jen scénář. :-):-)

6:20 pm, February 21, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Indie a Čína zakázala vývoz rýže. Obávají se jejich nedostatku. Ceny rychle stoupají po celé Jižní Asii. Farmáři nemají navíc důvod prodávat - čekají až ceny stounou ještě víc.

http://www.independent-bangladesh.com/200802212190/business/worldwide-shortage-of-rice-shoots-prices-soaring.html

8:01 pm, February 23, 2008  
Blogger Petr Cabák said...

to thon taddeo

Další zajímavý graf vývoje ceny kukuřice v letech 1973-2006.

http://inflationdata.com/inflation/images/charts/Corn/corn_inflation_chart.htm

Tenhle graf je zajímavý v tom, že cena je upravena o infalci (Inflation Adjusted Corn Prices).

Cena kukuřice 1975: $3.75
Cena kukuřice 2006: $2.97

Což je růst o nějakých 27% jestli dobře počítám. Přitom infalce mezi těmito obdobími je přes 300%. V podstatě tak v reálném vyjádření cena kukuřice dost výrazně klesla.

Možná vám to přijde zajímavé a důležité stejně jako mně. Hezký večer.

10:22 pm, February 25, 2008  

Post a Comment

<< Home