Tuesday, May 20, 2008

Peak oil v americké CNBC

V interview hovoří Dr. Robert Hirsch.

Video zde.

Reportérka: Píšete o ropném zlomu už nějakou dobu. Čekal jste tento vývoj?

Hirsch: Viděli jsem, že se to blíží - ne úplně takhle, ale není to překvapení.

Reportérka: Řada hlasů mluví o tom, že ropný zlom nikdy nenastane, že mu technologický pokrok zabrání. Co byste jim vzkázal?

Hirsch: Že se pletou, že podceňují rozsah problému kterému čelíme. Náhrada současných tekutých paliv je projektem na dekády. Ten problém je obrovského rozsahu.

Reportérka: Co říkáte návrhům na těžbu v ANWARU (Aljašská rezervace) nebo otevření našich offshore ložisek? Vyřešilo by to problém stagnující produkce?

Hirsch: Žádné jednotlivé řešení neexistuje, protože toto je problém těžko představitelných rozměrů. Dnešní ceny u pump budou brzo vzpomínkou ze "starých dobrých časů", protože nás čeká $12 a $15 za galon (dnes je cena v USA kolem $3.80 za galon) a jakmile produkce začne klesat, tak mluvíme o přídělovém systému.


Kde jsou ty časy, kdy bylo těžké Hirschovu zprávu vůbec najít na netu - pomalu mi to připadá jako před 10 lety a ne v polovině roku 2005.

Dodávám, že Hirsch je v zásadě optimista a považuje ropný zlom (s patřičným nasazením) za řešitelný. Ve své zprávě doporučil zahájit přípravu na dopady zlomu s předstihem 20 let. Ropný zlom je však s vysokou pravděpodobností záležitostí období 2005 - 2010 - ekonomická krize je tak i podle Hirsche prakticky nevyhnutelná. Jiné než ekonomické problémy nebere Hirsch jako výsledek ropného zlomu v potaz. Synergii krizí (přelidnění, globální klimatická změna, zlomy produkce dalších surovin a potravin atd.) také ne - proto ten relativní optimismus zprávy - jinak pochopitelně dobře ví, že jsme v mnohem horších problémech než "jen" na vrcholu produkce ropy.

Welcome to the real world - ropný zlom se stává mainstreamovou záležitostí a teorie realitou... Dnešní maximum zatím $129.60.

Zdroje: Hirsch on CNBC: Peak oil problem "as massive as one can possibly imagine"

211 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Podle Topolánka stojíme před ropnou krizí

"Snažíme se maximalizovat výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů, přesto budou představovat jen zlomek potřebné energie. Závislost na dodávkách plynu z Ruska je rizikem, stojíme navíc před ropnou krizí. Perspektivní je proto rozvoj jaderné energetiky. Je třeba si to uvědomit. Pokud nechceme více hnědouhelných elektráren, pak je třeba jednoznačně se postavit za jádro. Musíme o tom v koalici přesvědčit i Stranu zelených," doplnil premiér.

http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/index_view.php?id=313730

Některé bohaté producentské země v oblasti Perského zálivu trápí nedostatek zemního plynu, což prohlubuje současnou energetickou krizi a růst cen ropy a plynu. Problémy mají zejména Spojené arabské emiráty. Alternativním zdrojem energie se pro ně stává uhlí, které mohou v budoucnu dovážet ze zemí jako třeba Jihoafrická republika

http://www.novinky.cz/clanek/140344-spojene-arabske-emiraty-uvazuji-o-uhli-jako-reseni-energeticke-krize.html

Brent přes 130
http://www.livecharts.co.uk/MarketCharts/brent.php

9:56 pm, May 20, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Dnes nějaký krátký blog, ne? Mně se přitom ty apokalyptické vize tak pěkně čtou... :-)

9:59 pm, May 20, 2008  
Blogger ond said...

No ano, realita pomaly presakuje,aj do hlavných medii,nakoniec ropa za 130 USD je dobrý titulok na 11 strane bulvárneho denníka(Titulná strana je rezervovaná pre prsnatú blond celebritku a jej lesbické "orgie"
na tanečnom parkete v night club-e)
Aj tak sa vačšina ludí zobudí až ked bude neskoro, a začnú volať po okamžitých (radikalnych)riešeniach.
Budú to zaujímavé časy,len ma neteší že v nich budem žiť.

10:02 pm, May 20, 2008  
Anonymous Anonymous said...

No já když v práci "přednáším" o ropným zlomu, tak na mě všichni civěj jak skouření a nevěřej. :-)

A přitom jsou to všechno technici s patřičným VS vzděláním.

10:14 pm, May 20, 2008  
Anonymous Anonymous said...

A já se koukám ta Texas - tak to ho brent předběhl, no jak to vypadá, tak v Severním moři toho taky už moc nebude.

10:36 pm, May 20, 2008  
Blogger jamesxxl said...

Problém to bude určitě výrazný, ale apokalypsu nečekám. Žiji na Ostravsku a pamatuji doby, kdy lidé do práce nejezdili auty, jezdili MHD (tramvajemi po Ostravě, z okolních vesnic sváželi lidi autobusy - tzv. šichťáky), všechny 3 nej-podniky(OKD,Vítkovice a Nová Huť) jely na směny, které začínaly a končily ve stejnou dobu, takže se to dobře organizovalo. Myslím, že nás čeká něco podobného, mnohem méně aut, mechanizace, silný pokles životní úrovně. Myslím, že destrukce poptávky je s růstem ceny nevyhnutelná, bohužel, pokud dojde k rychlému poklesu těžby ropy, bude to stejné marné.
Otázkou je, co kdybychom třeba my v ČR zareagovali následovně, myslím tím stát:
1) masivní a zrychlená výstavba jaderných zdrojů, zvýšení produkce uranových dolů - nárůst produkce elektrické energie, její maximální využívání, kde jen může ropu nahradit s postupnm přechodem na elektromobily či vodík
2) využití biomasy v teplárnách a kogenerace z menších (místních) spalovnách - zejména lesy (kde roční přírůstky dřevní hmoty dlohodobě překonávají těžbu),pálení slámy...
3) masivní podpory zateplování, solárních elektráren, tepelných čerpadel atd...
4) podpora MHD, dojíždění na kole...
Myslím, že by se o v našich podmínkách dalo zvládnout, navíc by tím příslušný politik (až bude opravdu zle) mohl získat podporu a dát naši zemi nějakou myšlenku, směr, sjednotit lidi atd. Bohužel by byla nutná spousta regulace, zestátňování (ČEZ), potlačení majetkových rozdílů ve společnosti, což by dopadlo nějakou populistickou diktaturou...

10:48 pm, May 20, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Já si myslím, že to snad nějak přežijeme. Podkud se lidé uskromní, sníží svůj životní standart, máme šanci - alespoň na chvíli . Tím snížením nemyslím nejen to, že nebudeme chodit do různých fastfoodu a pod, ale i to, že drasticky omezíme spotřebu všeho - elektrické energie, jízdu aut.

Neumím si představit, jak v dnešním systému řešit nezaměstnanost. Jak zaměstnat to obrovské množství lidí, co pracuje pro automobilový průmysl? Práce v zemědělství? Ono nám nic jiného nezbyde.

Po pravdě, kdyby se každý v krámu choval jako já, tak by tu už pár let ta ekonomická krize byla. Vše, co mám je už dost starý a nemám potřebu kupovat nové věci.

Koneckonců podle Lovelocka máme 20 let, než se na Zemi projeví drastické klimatické změny. V Africe a na jihu Evropy nebude k žití, ve střední Evropě se teploty zvednou v průměru o 3 stupně, Anglie a Holandsko bude zaplaveno. Svět budou obcházet hladomory, nové nemoci, boje o zdroje pitné vody. Ten, kdo přežije, bude moci oslavovat, bohužel nevím co. Tak uvidím, jestli se těch dalších 20 let dožiju.

Nechápu však lidi. Když toto povídám, každý mi odpoví. To už tady nebudu, to už je mi fuk. Copak oni nemají děti nebo vnoučata? Já to nějak nechápu. Já děti nemám a neplánuji, neboť co bych jim mohl říci. Víte, moje generace zplundrovala Zemi, takže v tom nejlepším případě se občas trošku najíte (ne moc, ale přežijete) a budete mít co pít, v tom nejhorším zemřete na hladomor, nemoci a nebo v boji. Vždyť bych se svým potomkům nemohl podívat ani do očí.

Doufám, že se jeho předpovědi nenaplní.

10:57 pm, May 20, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Před nedávnem zveřejněné údaje o dovozu uhlí do Číny za 1Q 2008 ukázaly na znatelný pokles dovozu. Nenastává tak náhodou peak coal?


Čínským tepelným elektrárnám dochází znovu po třech měsících uhlí, upozornily dnes čínské úřady. Potíže se zásobováním ještě zhoršilo nedávné zemětřesení v provincii S'-čchuan. Kvůli nedostatku paliva již bylo odstaveno 32 elektráren, z toho dvě v zasažené provincii, sdělila státní komise pro regulaci trhu s elektřinou.
20.5.2008 17:31
ČTK

11:33 pm, May 20, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Peak coal už se tu řešil = horizont cca 10 let. No ono, kdyby se to vzalo tak a tak, tak dojde během pár staletí úplně všechno, i některé kovové rudy, jako třeba železná ruda.

Uhlí šlo cenově meziročně nahoru o 60%.

6:17 am, May 21, 2008  
Blogger Unknown said...

Zdravím,
díky TT za nový post.
Pokoušel jsem se "inspirovat" regionálního politika. Pochodil jsem stejně jako u běžného občana. Technologický pokrok, já už tu nebudu apod...
V Praze na Jižní spojce už je nafta někde už těsně pod 36,-Kč/L.
Provoz je čím dál šílenější, styl jízdy mnohých řidičů mi připadá ještě agresivnější.
Co je potřeba, aby se lidem otevřely oči?
Zkusím to zde vydržet co nejdéle, budu "agitovat", pomáhat.
Vždy ale budu připraven "zvednout krovky".
V konferenci někdo zmínil GreenLand, obracím zrak tímto směrem....

7:18 am, May 21, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Případné vrcholy těžby mnoha surovin v blízké budoucnosti (písek, vápenec,...) nebudou primárně odvozeny od jejich nedostatku, ale sekundárně odvozeny z narůstajících energetických nákladů, případně z kolapsu poptávky.

Primární problémy jdou od energií a finančního systému.


Současná situace mě velmi připomíná mé zkušenosti s hraním strategických her.... Blízko před kolapsem dochází ke snižování rezerv. K nerovnováze v rezervách, která vás nutí přeměňovat např. uhlí na naftu. ... Následně přijde zemětřesení v Číně a máte lokální nedostatek uhlí, takže začnete naftu přeměňovat na elektrickou energii. Přitom v jiné části světa se snažíte naftu v pohonech aut nahrazovat elektrickou energií. ... a tak pořád dokola ve stále větším měřítku.
Vede to k energetickým ztrátám při přeměnách a plýtvá se lidským kapitálem, který pak nemá v každodenním schonu čas se zamyslet nad nutnou celkovou změnou směru.

Za tu nutnou změnu směru považuju návrat od výdělečné ekonomiky různých zaměstnání (které jsou však ať už primárně nebo sekundárně na levné energii závislé) zpět k samozásobitelské ekonomice. Tj. 1-2 ha půdy k uživení rodiny a vytváření výměnných místních systémů (komunity)

8:09 am, May 21, 2008  
Anonymous Anonymous said...

cena ropy ma potencál rásť nie na 200 USD ale aj na 500-1000 USD.
Z litra benznu na SVk tvoria dane viac ako polovicu, cistá cena bez daní by bola asi 20 Sk za liter. Taže ak by aj ropa zdrazela na dvojnásobok 250 USD! beznín by stál (40 + 20)60 Sk. Pri tejto sume by sa stále nič nezmenilo, každy kto sa vozí do práce, do centra a pod. autom, by tak robil dalej. Nádrž by ho nestála 1600 ale 2500 Sk, ciže v porovnaní s ostatným zdražovaním, nič hrozivé. podobne by to asi bolo aj 100Sk za liter. (to už by barel stál 500 USD)) Plná by bola 4000 jazdilo by sa menej, ale stle by to nebolo take hrozné aby si priemerny občan raz za mesiac nabral plnú a vsade sa vozil autom. Je to podobne ako s fajcením, každy nadáva na zvyšujúce ceny, každy by mohol prestať, ale stale sa fajcí, rovnako ako sa stále bude jazdiť. Podla mna hranica kedy si to každy rozmyslí, začína až daleleko za cenou 100 Sk za liter. Možno 200 Sk ked nádrž bude stát 8000 Sk tak si poviem, ze za tie prachy si radsej kupim nieco iné, - za takú sumu sa už da daco vybrať - a budem choit pešo. No ale to sme už pri cene 1000 USD za barel. A to je chudobne Slovensko, kde su platy neporovnatelne nižsie ako EU, USA takže tam, bude tá hranica mžno dalej.
Preto si ja myslím, že 130 USD/brl je stále lacná, velmi lacná ropa...

9:14 am, May 21, 2008  
Anonymous Anonymous said...

To Makr: Zvyšovanie cien pohonných hmôt nezaťaží len tú priehradku peňaženky, kde máš pripravené peniaze na naplnenie svojej nádrže. Zvýšia sa ceny všetkého, takže tú lineárnu úvahu treba opraviť. Inflácia bude hlavným heslom a trojčlenkové uvažovanie včerajška nebude vhodné pre zajtrajšok.

10:21 am, May 21, 2008  
Anonymous Anonymous said...

No lenze ruka v ruke so zdrazovanim ropy/benzinu ide zdrazovanie vsetkeho ostatneho, takze "nie hroziva situacia plna za 4000" sa stane hrozivou lebo v tej situacii napriklad aj plny kosik jedla bude za 3x cenu ...

10:24 am, May 21, 2008  
Anonymous Anonymous said...

To Anonymous 10:21.

Si ma predbehol s vysvetlenim :)

(Anonymous 10:24)

10:25 am, May 21, 2008  
Anonymous Anonymous said...

To je pravda že bude dražiet aj všetko ostatne, ale oveľa, oveľa pomalšie ako benzín. Doprava vacsinou netvorí velkú časť ceny tovarov, a okrem toho v doprave sú výrazne zarátené aj iné položky - praca vodiča, leasing vozidla, marža prepravcu, poistenie a pod.

10:30 am, May 21, 2008  
Anonymous Anonymous said...

A co zavest pouze ctyrdenni pracovni tyden? Castecne to resi nezamestnanost, odpadne jedna cesta do prace a budou tri dny na obdelavani tech 2 hektaru zahradky. Problem to samozrejme neresi, ale aspon nejaky cas by se tim asi ziskal.

11:04 am, May 21, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Mám dojem, že přijímáme až příliš samozřejmě myšlenku, že za růst ceny ropy může její vzácnost.

Co když tomu tak není? Zhoršila se poslední dobou reálně dostupnost ropy na trhu? Jsou výpadky v zásobování? Mám dojem, že tak daleko to ještě není. Zatím jsou jen zprávy o tom, že tomu tak v blízké budoucnosti bude, pravda, z čím dál oficiálnějších míst.

Začínám mít dojem, že za současnou cenou ropy je něco jiného. Ze všeho nejspíš tak pokračuje strategie petrodolaru. USA se snaží napumpovat do finančního systému množství nekrytých dolarů na zalátání děr po realitní bublině a válkách a umenšení státního dluhu. Potřebná suma by vyvolala inflaci, možná i hyperinflaci, a je ji proto potřeba nějak odčerpat. Cena ropy proto byla uměle zvýšena řízenou spekulací a do mainstreamu vpuštěny informace o ropném zlomu. Dál to jede pozitivní zpětnou vazbou už samo, obyvatelstvo světa bylo opět úspěšně zdaněno vládou USA. USA tak rozšířily svůj problém na všechny lidi, ať už se ti chovali jakkoli odpovědně a prozíravě. Možná tím problém nevyřeší, ale aspoň bodou mít vážné problémy i ostatní státy, takže USA nebudou v podstané nevýhodě.

Celá akce může plynule přejít do akutní fáze ropného zlomu, nebo, jestli jsou zásoby ropy přece jen ještě o něco větší, dojde načas ke korekci. Takový vývoj teorii ropného zlomu dokonale znemožní pro většinu lidí a až potom zlom nastane, bude průběh daleko horší.

Thon tady před časem uváděl argument, že cena ropy roste i při posilování dolaru k jenu a euru, a teorie růstu ceny v důsledku inflace tedy není oprávněná. Jenže dolar, euro i jen (a taky rubl, yuan, libra a další) mohou díky globalizovanému světu a skutečnosti, že spekulativní kapitál v násobcích převyšuje reálnou ekonomiku kopírovat víceméně stejný inflační vývoj, který složitost trhu, rozdílnost místních podmínek, spekulace, zpoždění zpětných vazeb atd. úspěšně zakrývají.

Kromě toho mám dojem, že cena ropy je něco jako indikátor, který nevypovídá nic a dostupnosti ropy a/nebo ropných produktů v daném místě. Např. dodávky ruské ropy do ČR byly v prvním čtvrtletí tohoto roku sníženy o 1,5%. S cenou ropy to nemělo žádnou souvislost. Jestliže těžba ropy v Rusku bude klesat o těch předpovězených tuším 4,5% ročně, dodávky do ČR budou klesat pravděpodobně minimálně stejným tempem. ČR asi nebude v pozici rovnoprávného konkurenta "kdo dá víc bere" např. s Německem, dodávky do Německa budou garantovány z důvodu důležitosti Německa pro Rusko.

sigil

11:16 am, May 21, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Někdo tady zmiňoval použití energie biomasy ke zmírnění následků ropného zlomu. Obávám se, že tento omyl patří k nejfatálnějším.

Ke všem těm věcem, jejichž zásoby se ztenčují, patří i hnojiva. Poslední dobou státy (Rusko např.) zavádějí vývozní cla na hnojiva, a mám dojem, že jsem někde četl i o zákazech vývozu hnojiv z některých zemí (nevzpomínám si konkrétně).

ČR možná horko-těžko dosáhne potravinové soběstačnosti, ale určitě si nebude moci dovolit pálit podstatné množství slámy a organického odpadu namísto toho, aby živiny z ní vracela do půdy. "Biomasu" budeme potřebovat jako hnojivo v zemědělství.

sigil

11:24 am, May 21, 2008  
Anonymous Anonymous said...

To sigil - kouzla s dolarem vůbec nevylučují skutečnost, že zlom už tu je - ukazuje to jenom na neschopnost problém vidět a řešit - ono by to totiž v praxi znamenalo přiznat krach systému.
Benzin nad 35 se projeví, ale ne ihned a drasticky, jako určitý barometr můžou sloužit parkoviště kolem vlakových zastávek - budou se plnit, úbytek aut nebude den ze dne a ale postupný, odpadnou jízdy které nejsou nezbytné atd. Bude větší zájem o malá auta - jedna věc se dá ale konstatovat s naprostou jistotou, nedostatek zdrojů spolehlivě pohřbí současný ekonomický systém, největší nebezpečí nám přinese jeho smrtelná křeč, mohla by nás strhnou s sebou.
Do kytek půjde rozhodně také současné "liberální" ideologie, nemusí trvat moc dlouho a dočkáme se jejího označení jako .... nechci ani domýšlet.

12:36 pm, May 21, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Vypadá to, že 130 není žádnou barierou ... 130,35 za sud a křivka mi připomíná agitpropovu nástěnku růstu výroby oceli za mých dětských let.

12:39 pm, May 21, 2008  
Anonymous Anonymous said...

To je pořád ještě pohoda. Kamiónů přecpáno, osobáků narváno. Cena 34,50 za naftu je pěkná mizérie pro moje tdi, ale o mě nejde. Do 60 až 100 Kč/litr nafty to spotřebitelé sice s remcáním ale rozdejchají. Další mezník (jak říká ten Hirsch) bych taky viděl přídělový systém. Do té doby je ještě ráj na zemi a po dobu, po kterou přídělový systém na naftu a benzín ještě jakž takž bude fungovat, rozhodně budou ještě "zlaté časy". Pamatujte si to, protože potom začne "zatékat do střechy" naší báječné existence. :-))

1:32 pm, May 21, 2008  
Blogger Igor Pechanec said...

Na adrese http://www.zvedavec.org/komentare/2008/05/2569-kongres-odhlasoval-zakon-umoznujici-soudit-opec-za-vysoke-ceny-nafty.htm?PHPSESSID=d0fbcc7056456fb15cff31fdd95c93b6 je zajímavý překlad článku. Neumím si sice vysvětlit proč to kongres dělá, ale je jasné, že to souvisí s ropnou krizí...

2:44 pm, May 21, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Je to populismus. A samozřejmě to je i na hraně války, nejspíš nejenom na Blízkém východě.
Mimochodem USA již dříve přijaly trochu podobný zákon, a to že vznik "plynového OPEC" by považovaly za "akt nepřátelství".

sigil

3:18 pm, May 21, 2008  
Blogger Marek Malina said...

čistě pro zajímavost v diskusi pod dnešním drumbeatem se dočtete že si můžete v Ománu koupit ropu za 143,69

http://www.upstreamonline.com/market_data/?id=markets_crude

4:41 pm, May 21, 2008  
Anonymous Anonymous said...

No to je skoro jako vyhlášení války státum OPECU :(

Asi fakt emigruji do toho GreenLandu, seženu pár hektárku a budu na něm hospodařit. Konečně se zbavím marastu kapitalismu a co víc, určitě lepší, než "atomovkou" do ksichtu :(

4:53 pm, May 21, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Komerční zásoby ropy klesly v USA o 5.4 mb/týdně. Zásoby benzínu klesly o 0.8 mb/týdně, destiláty vzrostly o 0.7 mb/týdně.

Dovoz pouhých 9.2 mbd a to je dost málo. Rafinérie jely na 87.9% - to už je lepší, ale vzhledem k sezóně by bylo záhodno jít přes 90% (jenže když je to čím dál víc samá síra....) :-)

Poptávka po benzínu v USA o 0.4% níže než ve stejném 4 týdenním před rokem, u destilátů o 0.7% výše.

Produkce total liquids za duben byla 86.76 mbd - o 400 000 bd níže než za březen.

Toto jsou pochopitelně cenově prorůstová data - aktuálně cena na 131.95.

Když vidím takhle silný růst za situace relativně stabilních dodávek, tak jestli to začne jít počátkem 2009 s produkcí definitivně směrem dolů, tak cena 300 za barel může být během dvou let velkým optimismem. Už to vypadá ovšem na první dopady zlomu (konce plató) - ceny u pump - obyvatelstvu to pomalu dojde - během měsíců. Takto nějak to řekl bych definitivně začíná "veřejně" - to budou kecy v investorských magazínech komentářích a spol. - to se pobavíme - co budou slibovat konzumním sheeple teď?!? - asi že se budeme mít pro začátek jako za normalizace, pak sleví na poválečnou úroveň, pak hurá do časů protektorátních - včetně náhražek všeho druhu a dál......

http://www.eia.doe.gov/pub/oil_gas/petroleum/data_publications/weekly_petroleum_status_report/current/txt/wpsr.txt
http://europe.theoildrum.com/node/4018

5:14 pm, May 21, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Se vším se úplně děsně plýtvá. Český člověk toho sežere dnes 2x až 3x tolik než z dob 1. republiky. To je třeba zarazit.

TT: Uz se to drápe na 133$. Každý týden to máme 3$ navrch, takže do vánoc to vidím na 200$.

6:17 pm, May 21, 2008  
Anonymous Anonymous said...

To Halalik - pod podmínkou, že nebude nová Katrina.

6:55 pm, May 21, 2008  
Blogger krygol said...

jeden zaujímavy článok, len na dokreslenie situácie mimo ropný zlom http://gnosis9.net/view.php?cisloclanku=2008050008.

Musím rýchlo kúpiť dom a pozemok. Dom síce mám, ale na rovine a dosť blízko mesta. Pozemky, nie sú tiež problém, ale chcem sa presťahovaťniekde bližšie k lesom. U nás sú ceny pozemkov cca 30.000/ ha a ceny starých domov na úrovni cca 400.000 večšinou aj so záhradou.

7:14 pm, May 21, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Krygol: Jestli se ten metan uvolní, tak bůh s námi. A jestli se uvolní, tak ti ten pozemek bude nanic(alespoň já si myslím).

8:24 pm, May 21, 2008  
Anonymous Anonymous said...

krygol: A co tím vyřešíš? Až přijde hlad, tak ti zahradu stejně ožerou (ne)přizpůsobivé menšiny.
A možná budeš mít to štěstí, že tě přitom nepověsí na strom...

Nejlepší je mít pole, barák, menší, ale ne příliš malá dědina a hlavně stejně smýšlející sousedy. Vytvořit domobranu, nějaký kulový zbraně, brokovnice, a bránit pole i dobytek se proti nájezdům hladových kočovníků a měšťanů. :-)

8:41 pm, May 21, 2008  
Blogger jamesxxl said...

Tady je zase opačný názor z Wall Street Journal Europe, dle kterého je za současné ceny na trhu fyzicky ropy nadbytek, např. "někteří producenti jako Írán kvůli nezájmu kupců začínají vytěženou ropu zadržovat v tankerech zakotvených v Perském zálivu".

http://www.patria.cz/Zpravodajstvi/1207162/wsj-fyzicky-trh-s-ropou-je-zahlcen-dodavkami.html

8:48 pm, May 21, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Já zírám - 133,70 !

Jinak skupina bude vždycky ve výhodě proti jednotlivci, individualismus šanci nemá.

9:47 pm, May 21, 2008  
Anonymous Anonymous said...

jamesxxl: To bych vůbec nebral v úvahu. Např. před pár týdny jsem pastoval odkaz na článek o růstu ceny rýže a v Kongu, nebo kdesi v Africe, prodejce rýže seděl na pytlích s rýží a kupci nikde...

je to něco podobného, jako když přijde tvá máti do kšeftu, uvidí tam kilo kuřete za 80 Kč, a zařekne se, že za tuhle cenu ho nekoupí ani omylem. Jenže tohle myšlení vydrží tak maximálně pár dní/týdnů, protože zjistí, že výrazně levněji ho stejně nemají.

To samé je to s ropou. Rafinerie mají vlastní zásobníky, a buď momentálně "žijí" z nich, a nebo plánují na teďkomc údržbu, a doufají, že bude časem levněji.

Jenže ono nebude...

9:50 pm, May 21, 2008  
Anonymous Anonymous said...

133,82$/barrel and raising...

9:52 pm, May 21, 2008  
Blogger krygol said...

to halalik:

vybrana dedina je uprostred lesa k najližšej dedine cca 15-20 km (Ne)prispôsobive menšiny tam zatiaľ nežijú. Ako so susedmi zatiaľ neviem, ale myslim si, že je to lepšie, ako v dedine, kde teraz bývam,ktora je cca 5 km od menšieho mesta + 12 km užhorod(ukrajina - veľke mesto) + najbližšia dedina 1,5km a v nej (ne)prispôsobilých občanov kopec.

Viem, že sám nedokážem nič, ale skôr to predpokladam v najhoršom na prečkanie niekde v lese a po čase návrat a založenie komunity.

Momentalne sa učim strieľať z luku, zvažujem kušu. Plánujem kováčsku vyhňu a naučiť sa ešte nejake to remeslo + zlepšiť sa v zahradníctve.

10:13 pm, May 21, 2008  
Anonymous Anonymous said...

V rámci FF mám začátkem prázdnin besedu nad tématem "Agónie fosilního věku?".

Kdo chce a jede na FF taky, tak mě může při této besedě podpořit.

10:23 pm, May 21, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Co je to FF?

S těma cenama je to dneska tanec - ropa už přes 134, zlato, stříbro, platina taky pěkně nahoře, plyn nám taky trošku poskočil, DOW jede dolů a dolar se tak trochu propadá a prý FED sníží úrokové sazby... A za naftu jsem dal na benzínce 35,70.

Pár čísel o stavu zásob a co to udělá...

sigil

11:22 pm, May 21, 2008  
Blogger Tribun said...

Růst o $5 za méně než 24 hodin, to už začíná být divné. Řekl bych, že na současném růstu cen budou mít větší podíl tržní manipulace, než akutní fyzická nedostupnost ropy.

9:47 am, May 22, 2008  
Anonymous Anonymous said...

$135, to je frmol. Jestli je to spekulací, tak to možná neni zas tak špatná zpráva. Spekulací vyšroubovaný ceny ropy utlumí spotřebu a na nějaký ten rok oddálí totální krach (což dá mnoha lidem ještě trochu času, aby se na krizi připravili). Byť za cenu mírný recese, ale radši si odpustit drahou dovolenou, než hladovět. Nejideálnější by pro nás (v Evropě) bylo, kdyby došlo k nějaký těžký hospodářský krizi v Asii, tam roste spotřeba nejrychleji.

11:12 am, May 22, 2008  
Anonymous Anonymous said...

to Anonymus: no z pragmatického pohledu na věc by se opravdu mohlo zdát, že by bylo dobré kdyby došlo v Asii nejen k těžké hospodářské krizi, ale i k výrazné korekci populace.
Problém ale je natolik velký že každá destabilizace se může vymknout z rukou. Pak vlna smete nejen Asii, ale vše.
Otázkou zůstává jestli už se situace z rukou nevymkla....
L.

12:15 pm, May 22, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Petrobras našel další ložisko http://www.agenciapetrobrasdenoticias.com.br/materia.asp?id_editoria=8&id_noticia=4939
Jestli to chápu správně, není tak hluboko jako ty předešlé. Zatím neudávají velikost ložiska.

sigil

12:53 pm, May 22, 2008  
Blogger ond said...

Mam dojem,že ani JE nebudú to pravé
vid.
http://www.sme.sk/c/3889740/Svedi-odstavili-reaktor-elektrarne-boja-sa-sabotaze.html

12:54 pm, May 22, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Koukám, jak se tady někteří přispívající víc a víc projevují. Někteří nakupují pozemky, a nejraději by se opevnili, aby se nemohlo stát nic JEJICH MAJETKU, a kdyby se někdo jen podíval, tak budou přemýšlet, jestli zabít kuší, nebo palicí. Za některé by se nemusel stydět ani Hitler s Goebelsem. Proč musí dojít k "výrazné korekci" obyvatel v Ásii, a proč ne v Evropě. Čím asi jsme lepší než oni. Snad ne tím, že dokážeme lépe zneužívat přírodu.

5:25 pm, May 22, 2008  
Blogger Tribun said...

Myslím, že v kontextu zdejší debaty není bez zajímavosti rozhovor Bartuška: Jaderné fórum připomíná spolek za legalizaci marihuany z dnešního vydání E15. Mimochodem, ten pán má velmi zajímavé funkci: "Zvláštní vyslanec pro energetickou bezpečnost."

6:49 pm, May 22, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Až na ten zavádějící titulek.
V podstatě potvrzuje můj názor, neobejdeme se bez 3 a 4 bloku v Temelíně a mezitím si musíme zvykat na podstatně skromnější, ale opravdu skromnější styl života.
To Junek - ten jejich individualismus jim nic nevyřeší - začnou se požírat navzájem, skupina bude mít navrch, přežijí ti co budou schopni jít "do kolchozu".

7:13 pm, May 22, 2008  
Anonymous Anonymous said...

To tribun: No zdá se že je to muž na svém místě a ví dobře jak se věci mají - ovšem nemůže s tím dělat o moc víc než kdokoliv z nás - jak se mi to tak zdá.

7:16 pm, May 22, 2008  
Anonymous Anonymous said...

To Che a Junek: Do společenství - ano, ale je třeba být připraven nejprve na osobní úrovni - od těch dovedností, přes případný nějaký ten vnos, až po obranu.

Pokud to nepadne na dno, tak se s hospodářstvím na přilepšenou člověk nejspíš jakž takž užíví.

Pokud se to zhroutí, měl by být každý připraven se vhodně relokalizovat - jako člen předem dohodnuté skupiny, s předem vybranou lokací a s vhodným vybavením.

7:28 pm, May 22, 2008  
Anonymous Anonymous said...

To Junek: příště prosím aby jste, má slova /výrazná korekce/ nevytrhoval z kontextu a neměnil tím jejich význam dle Vaší představy. děuji
L.

7:33 pm, May 22, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Napadá mne určitá analogie s Merleho Mallevilem.

7:42 pm, May 22, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Naštěstí pracuji v odvětví, které pravděpodobně poběží až "do posledního okamžiku". Ovšem nechtěl bych být např. kadeřníkem, vydavatelem knih, hercem a nebo programátorem herního průmyslu.
Těmto lidem, obecně lidem ve zbytných službách, nastanou velmi krušné časy, jelikož lidi budou jako první ve svých výdajích škrtat právě je.

7:52 pm, May 22, 2008  
Anonymous Anonymous said...

to junek: Vyžeňte tu multikulturní nákazu z hlavy. Loď se potápí a záchranných člunů není dost. Pak je to otázka priorit: kulturně a společensky blízcí, komunita, rodina a nakonec vlastní ego já. Ego já se dokáže obětovat obvykle jen pro pokračování rodu. Asiati nejsou o nic lepší nebo horší než my a přírodu dokážou taky pěkně zneužívat, jen kdyby mohli. Je proto přirozené, že je pro nás přijatelnější "korekce" v jiné komunitě než té naší. Nebo si myslíte že ti lepší asiati uvažují jinak?

8:03 pm, May 22, 2008  
Blogger Unknown said...

Junek: Mě je majetek ukradený, můžu žít v zemljance 2x2x2m, ale mít co jíst, tak tu možnost budu bránit za použití všech dostupných prostředků a nezajímá mě proti komu je použiji:-)

Jinak co se týče asiatů, třeba v Číně je ta devastace přírody nesrovnatelná se stavem třeba u nás. Co se týče černoušků, mno až bude mít rodina 1-2 děti, tak to beru...

8:42 pm, May 22, 2008  
Anonymous Anonymous said...

to Pedro: Záchranné čluny jsou, ale nikdo se nechce uskromnit. Vaše argumentace je dost slabá. Nejsem ani asiat, ani evropan, jsem především člověk. A tady je to samé ego, a samá nadřazenost. Omlouvám se, že jsem vstoupil do této uzavřené společnosti.

8:46 pm, May 22, 2008  
Anonymous Anonymous said...

junek: Myslet si, ze jsem lepsi nez ostatni (prinejhorsim stejne dobry jako ostatni), je zakladnim predpokladem k preziti. Ten, kdo si tohle nemysli, neprezije.

8:51 pm, May 22, 2008  
Blogger ond said...

Krv nie je voda.
Toto je základ ktorým sa budú ľudia riadiť až dôjde na lámanie chleba(ak ten chleba bude :))
Pomôžem svojej rodine a dobrým známym(5-6 ľudí),dúfam že pomôžu aj oni mne,ale to je asi všetko tam končia moje možnosti a schopnosti,zvyšok je nepriateľské uzemie.

8:53 pm, May 22, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Já sem moc často nechodím ani se do této diskuse nemíchám, ale teď musím podpořit Miloslava Junka. Účastníci uzavřené diskuse vědí proč, ostatním doporučím přečíst si toto:
http://www.blisty.cz/art/39417.html.
Znovu opakuji: Buď se zachráníme všichni, nebo nikdo. Ty survivalisticko-individualistické plány jen svědčí o tom, jak až důkladně jste si nechali vygumovat hlavy prádelnami mozků společenského systému, kterému jinak nemůžete přijít na jméno - nebo se tak aspoň tváříte. Buďte si jisti, že skutečnou budoucnost si nikdo z nás ani náhodou nedokáže představit a že většina z toho, na co se teď připravujete, nebude pravda. Prioritně jsou odsouzeni k zániku ti, kdo se spoléhají na zbraně a zásoby na dva roky pro izolovanou rodinu přežívající v lese a kdo budou v každém pocestném vidět potenciálního nepřítele, kterého bude nejlepší preventivně zlikvidovat.
Jediná záchrana je ve funkčních obcích - nebo komunitách, chcete-li. Ale komunitách založených na DNES EXISTUJÍCÍCH obcích, nikoli ad hoc zakládaných. Jestli chcete sobecky prospět sobě, když už ne altruisticky své obci nebo lidstvu, pracujte na přeměně svých obcí a měst!
Nemám teď bohužel čas na podrobnější argumentaci, snad se k ní vrátím později.

9:18 pm, May 22, 2008  
Blogger Unknown said...

Jak říká ond. na víc lidí se nemůžu spolíhat, více lidem prostě nevěřím:-)

9:21 pm, May 22, 2008  
Blogger Martin said...

Pane "Che", docela by mě zajímalo, jak si představujete ty "kolchozy" 21. st. Doufám, že nevkládáte naděje v návrat modelu "osvědčeného" v dobách totality.....

Když už nějaké radikální řešení, tak mi připadá mnohem lepší pozemková reforma a podpora malorolníků....především rodinné farmy.

Půdu v majetku státu rozdělit zájemcům za přesně daných podmínek - jen za účelem zemědělské činnosti. Prodej možný, ale opět jen za stejným účelem. Domnívám se, že půdy je v České republice dost na uživení i s dost velkou rezervou.

Za současných okolností nevidím takové řešení bohužel jako reálné, ale připadá mi mnohem lepší než budování velkodružstvev...ta mohou mít svůj smysl v přechodném období (aby lidé nepomřeli hlady), ale mnou preferovaným cílem je právě budování rodinných statků.....kde by kooperace mezi sousedy byla přirozená a úroda udržitelnější, efektivnější a zdravější :)

Něco v tomto duchu....:

http://www.ekozahrady.com/

Tyto stránky znám sice jen krátce, ale neodolal jsem a musel to všechno prostudovat.....

Chápu že to nemusí být pro každého, ale mě to zaujalo dost silně :)

K ropnému zlomu....taky jsem se sem dostal přes onen článek z Blistů, pravdou je, že iluze o poklidné budoucnosti jsem ztratil z mnohých důvodů již před mnoha lety, ale předkládané informace o nadcházejícím tvrdých časech přímo vybízejí k aktivitě....

Takže nezbývá než poděkovat autorovi za čas, který tomu věnuje...

Sice se mi tak ke všem dalším již takto dosti negativním představám o budoucnosti přidaly další, ale aspoň už mě teď opravdu vůbec nic nepřekvapí... (leda nějaký pozitivní obrat :)

Jen to chtělo ještě pár let na přípravu, ale i brzká krize má snad nějaké klady....přestane se nesmyslně zastavovat zemědělská půda a výhledově snad i odpadne stavba desítek či stovek kilometrů zcela zbytečných dálnic......

Kdyby mělo vše pokračovat dle neviditelné ruky trhu a absorbční kapacity kapes českých politiků a úředníků, byla by to tu za chvíli jen samá dálnice a velkosklad....................:(

9:30 pm, May 22, 2008  
Anonymous Anonymous said...

M. Junek, J. Kalous: Podívejte se, nedělám si iluze. Historie není plná porozumění a solidarity, ale lakoty a sobectví ve stylu urvi co můžeš. Záchranné čluny jsou tak pro jednu miliardu, pro víc asi ne. Ostatní prostě budou mít smůlu. Všichni máme pud sebezáchovy a chceme přežít, je jedno ke které patříme rase a kultuře. Panu Junkovi je to možná putna kým je, ale většině asiatů kteří mají silné rodinné a kulturní vazby ne. Kdyby to byli evropani a smýšleli stejně o své rodině a kultuře, nejspíš by je zařadil mezi egoistické rasisty. Zvolání "Buď se zachráníme všichni, nebo nikdo" je dle mého názoru naivní budovatelské heslo, jak z padesátých let. Společnost není žádná homogenní masa a nějaké VŠICHNI neexistuje. To ostatně dokazuje jen těch pár lidí co sem píšou komentáře. Co komentátor, to jiný pohled na věc. Jak chcete pane Kalousi, aby tihle všichni táhli za jeden provaz? A kterým směrem? Věřte že se mi to taky nelíbí, ale nic s tím nenadělám.

9:59 pm, May 22, 2008  
Anonymous Anonymous said...

hele, ten papírenský odborník se ozval.

...Znovu opakuji: Buď se zachráníme všichni, nebo nikdo... - to už vymyslel Alexandr Dumas, vážený dramatiku, pokud k tomu není nová omáčka, tedy pak to už tu bylo. Ten, kdo přežije, to se nebude řídit ani fantaziemi tohohle blogu, ani těmi v hlavách exkluzívních ekologů. Proč ten nesmysl opakujete do omrzení, když si sám umíte odpovědět - ...skutečnou budoucnost si nikdo z nás ani náhodou nedokáže představit... - tady jste uhodil hřebíčkem o hlavičku a nevěřím, že by Vám kdokoli ze zdejších diskutujících tuhle tezi vymlouval. A pokud si dodáme kuráž a předneseme někdo pár prognostických imaginací, pak mají stejnou relevanci jako -...Jediná záchrana je ve funkčních obcích - nebo komunitách... - a to jste stejně opsal odsud, dojemný plagiátore.
Jako klenot pak -...pracujte na přeměně svých obcí a měst!...- hahahahahaha Mirek Dušín právě zahájil svazácké školení v Chánově? Nestyďte se se podělit se svou bezradností, protože argumenty nemáte. Natolik jste snad doedukovaný, abyste si jen na webu prošacoval news čtečky a nechal si docvaknout jistý posun jindy lakovaných analytiků. Já osobně jen tenhle týden nově registruju nevídaná slova veřejných komentářů jako: ...omezit se ve spotřebě...nikdo neví...produkce nestačí poptávce...bezprecedentní dopady zdražování...analytici předpovídají 90 až 100 200 300...atd.
Jinými slovy - jsme na jedné lodi, ale pokud Vy si myslíte, že máte patent na rozum, nedivte se, že Vám to bude kdekdo rozmlouvat.
Proč by Junek (pokud to považuje za podstatné) neměl mít možnost jít v čele evropské záhuby, aby umožnil přežití nějakému čínskému bezdomovci, proč ne, i když se mu za to miliarda a půl navíc vysměje, proč ne? Nikdo to neupírá ani Vám. Ani tohle totiž nebude mít význam v době, kdy, jak celkem rozumně uvádíte ...většina z toho, na co se teď připravujete, nebude pravda... Tak mějte rozum dejte pokoj s konfrontací.

10:04 pm, May 22, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Už nějaký čas tento blog sleduji a uvědomil jsem si jednu věc. Valná většina přispěvatelů nechápe fungování tržního mechanismu. Jedině ten je schopen tuto "krizi" vyřešit nebo jí předejít. Růst tržní ceny komodity je totiž ten faktor, který reguluje rozměr poptávky i nabídky. Až cena vystoupá na jistou úroveň, dojde řada i na substituty.
Myslím, že dnes není až takový technologický problém nahradit energii z fosilních zdrojů energií z uranu a thoria (+ výhledově pracovat na termojaderné fúzi) a benzín a naftu v dopravě nahradit vodíkem vyráběným třeba elektrolýzou.
Vše je pouze otázka ceny. A cena ropy je dnes ještě nízko.
Pokud se ale bude do této oblasti montovat stát a zavádět různé regulace, apod., potom přechod z fosilních paliv bude velmi bolestný a opravdu to nemusí skočit happy endem :-)

11:02 pm, May 22, 2008  
Anonymous Anonymous said...

"Přeměna měst" je utopie. Na komunální úrovni vládnou mafiánské struktury lidí, kteří si nakradli po pádu socialismu, povětšinou bývalých funkcionářů a veksláků. Tato novodobá šlechta má situaci pevně v rukou, včetně státní správy, justice a médií. Až nebude co do úst, skončí to revoltou a změnou systému. Do té doby není šance cokoliv "přeměňovat".

PS: Za chvíli tu máme vládu impéria a cokoliv ovlivnit ze zdola bude ještě těžší...
www.lisabonskasmlouva.cz

11:42 pm, May 22, 2008  
Blogger Martin said...

Závan z minulosti:

http://eureferendum.blogspot.com/2008/05/what-do-they-know.html

11:56 pm, May 22, 2008  
Anonymous Anonymous said...

anonymous: Tak to mě rozesmálo. Síla trhu? Síla trhu je sci-fi, v konečném důsledku to vše záleží na lidech. Buď se jim chce a nebo se jim nechce, a často se jim spíše nechce. A ty substituty? Ani přechod na ně není bezbolestný.

Za komančů bylo zcela běžné, že spousta věci nebyla k dostání, leda za úplateček, přímluvu, a nebo za zcela přemrštěnou cenu. Dnes je to ale v bleděmodrém často u různého zboží a služeb to samé.

Jasně, trh na podněty nějak "zafunguje", ale problém je v tom, že tržní principy pracují moc mělce a navíc až děsivě pomalu...

6:18 am, May 23, 2008  
Anonymous Anonymous said...

anonymous: A ano, nové jaderné elektrárny rostou z roku na rok... A ten vodík bude asi prýštit z pod země... s reálným komerčním využitím fúze (projekt ITER) se počítá nejdříve v roce 2040 - a minimálně dalších 30 let bude trvat, než to nabere takové penetrační úrovně jako dnešní atomové elektrárny.

Občas mi připadá, že ta "síla trhu" je čím dál línější a pomalejší... Vše dnes trvá tak strašně dlouho, strašně dlouho, vše se táhne jak sopel... V době druhé světové války se řada změn děla prakticky z měsíce na měsíc, stačí si jen srovnat obecnou situaci v roce 1938 s rokem 1945. Je neuvěřitelné, jak velký rozdíl je mezi pouhými 7 lety - jak po stránce sociologických změn, tak technologií.

6:25 am, May 23, 2008  
Blogger krygol said...

anonymus: OK. Prejdeme na jadro. Výroba vodíka nie je problém už dnes existuje (nejaký americký patent) zliatina, ktorá po ponorení do vody rozkladá vodu na vodík a kyslík. Autá nie sú problém, energia rovnaku. Obmedzíme tým spotrebu ropy o cca 60% (toľko sa používa na dopravu). Ale pozri sa pred seba. Monitor na ktorom práve čítaš tieto riadky je z ropy, klavesnica tiež. Piješ vodu z fľaše. Aj tá fľaša je z ropy. Potrebuješ očkovanie? Striekačky su z ropy pravdepodobne aj lieky. Pesticídy sú z ropy. Hnojivá zo zemného plynu. Bez nich sa dnes už nič neurodí. A tak by som mohol pokračovať ďalej. Nejde tu len o autá, dopravu a energiu.

7:27 am, May 23, 2008  
Anonymous Anonymous said...

to krygol:
fakt dobrý, tak strčíš kus železa do vody a vyvaří se z ní vodík? Pokud mi kus tohohle materiálu pošleš na dobírku, okamžitě posílám doporučený dopis do Švédska, aby ti rezervovali Nobelovu cenu a všichni ostatní protikandidáti ti budou líbat ruce.
Myslím, že ses přeslechl a bojím se bojím, že vodík ani jádro (z důvodů už mnohokrát omílaných) nás nespasí.

7:46 am, May 23, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Poprosil bych o vynechání osobních urážek. Nikdo z nás nemá patent na rozum. ... Já (a předpokládám, že i ostatní) zde diskutuji neucelené myšlenky v počátečním stádiu vzniku, tj. často se to může ukázat jako blud. Právě ze střetávání často protichůdných názorů a oponentury může časem vznikonotu něco hodnotného. ... Pokud by však diskuse sklouzla k urážkám na úroveň Novinek na Seznamu, tak k žádnému posunu názorech nebude docházet.


Např. zde zmiňované "síla trhu" není tak úplně mimo. Trh svou sílu ukazuje právě teď, kdy dochází k překračování dosavadních maxim těžby z roku 2005. Vysoké ceny totiž skutečně podnítily investice např. do alternativ a znovuotvírání již uzavřených ložisek. K předpovídanému kolapsu při 80 US$ nedošlo nejspíše právě díky těmto tržním silám. Je však bláhové myslet si, že to tak půjde donekonečna. Tj. jestliže trh ustál 6-ti násobné zvýšení cen, že ustojí i 60-ti násobné. Produkci taktéž nepůjde vymetáním zbytků nadlouho udržet na současné úrovni.

8:27 am, May 23, 2008  
Blogger krygol said...

to other: neprepočul, je to nejaká špeciálna zliatina a vraj jej výroba je exrémne drahá. Stretol som sa s tým asi pred rokom, alebo dvoma. Vtedy som sa zaujímal o voľnú energiu a pri hľadaní na stránkach amerických patentov som na to natrafil. Bavil som sa o tom s priateľom, učiteľom chémie, ten mi to tiež nechcel veriť ale o cca dva mesiace mu to vraj na nejakej prednaške o obnoviteľných zdrojoch potvrdil jeden profesor, ktorý vysvetľoval, že sa to vyrába atom po atóme a je to veľmi energeticky a finančne náročne.

Nobelovku si nechaj. Ja som to nevynašiel.

Nehovorím, že jadro, alebo vodík nás spasí. Hovorím, že pri určitých podmienkach vodík môže nahradiť časť ropy na pohon automobilov aj keď to nevidím vo vodíkových článkoch. Ináč minulý týždeň ničitelia mýtov skúšali rôzne mýty na šetrenie benzínu. Jedným bol aj vodík. Otvorili karburátor a hadicou doňho vháňali vodík z fľaše a čuduj sa svete auto bez problémov naskočilo a bežalo. Bez akýchkoľvek úprav. Potom im to pekne buchlo a tak s tým prestali a povedali že to nefunguje.

Podľa neoficiálnych údajov je v USA niekoľko tisíc áut prerobených na vodu(vodík). Podľa mňa je toto(tankovanie vody a jej rozklad priamo v aute) lepšia cesta, ako vodíkove články. A ak by sa tomu začali venovať vedci neverím, že sa nenájde katalyzátor, alebo iný spôsob výroby vodíka z vody.

9:37 am, May 23, 2008  
Anonymous Anonymous said...

2krygol: Ano, ten material je, ale - energia potrebna na jeho vytvorenie je ako na potvoru (pochopitelne) o kusok vacsia, nez energia vyuzitelna z uvolneneho vodika.
Ono ten "kus zeleza" potrebuje niecim rozbit vazbu kyslik-vodik (cize dodat vode energiu) no a ta energia nepride z nicoho ... ono ju do toho zeleza najprv treba dat, aby ju to zelezo mohlo dat vode, voda pusti vodik & kyslik a tie zas daju energiu autu alebo comukolvek.
There's no free lunch :)

(A nie, ten kus zeleza nefunguje ako katalyzator - ze by sa nespotrebovval. To by mohlo fungovat iba vtedy, ak vysledne produkty maju mensiu e ako zdroj (rozklad peroxidu vodika napr.))

9:57 am, May 23, 2008  
Blogger Unknown said...

"Buď se zachráníme všichni, nebo nikdo". No na globální úrovni asi sotva, lidstvo se spolu nedomluví ani na prkotinách v době míru a prosperity, natož aby se domluvilo až se bude všechno kolem hroutit a zavládne chaos. To se spíš budou hledat obětní beránci, ve 14. století se při morový epidemii hromadně upalovali Židi (údajní šiřitelé nákazy), dnes se v JAR lynčují přistěhovalci. Pokuď tim ale byla myšlena ČR, tak to stojí celkem za úvahu.

Docela by mě zajímalo jak se Češi zachovaj, semkneme se celý národ jako v době nacistický hrozby a budeme si pomáhat? Budou lidé s praktickými zkušenostmi potřebnými k přežití jako Jiřík a Thon pomáhat a radit svým sousedům a nově příchozím jak přežít (jednoduchá logika: čim více "měštanů" a "bývalých bankéřů a úředníků" naučí jak se o sebe postarat na venkově, tim méně starostí potom budou mít s hladovějící skupinkami) nebo je budou odhánět a střílet po nich kuší?

S tim jádrem to bude taky zajímavý... ještě že naše země neleží v aktivní seizmické zóně, nebo ano?

Čína přiznala, že ničivé zemětřesení v provincii S'-čchuan zavalilo pod troskami celkem 32 zdrojů radioaktivního záření.

http://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/asie-a-oceanie/zemetreseni-v-cine-zavalilo-zdroje-radiace_60817.html

Japonské úřady šetří další možný únik radioaktivních látek z elektrárny v Kašiwazaki. Odborníci v úterý zjistili, že některé z kontejnerů s jaderným odpadem, které popadaly při zemětřesení, se otevřely. Už v pondělí z ní unikla po zemětřesení do moře radioaktivní voda.

http://www.novinky.cz/clanek/119008-japonci-se-po-zemetreseni-obavaji-dalsiho-uniku-radioaktivity.html

10:00 am, May 23, 2008  
Blogger krygol said...

to other: OP energiu by som sa nebál ta je všade, kam sa pozrieš. Samozrejme ak zoberieš slnečnú energiu a povieš, že pri slnečnom svite v SR, alebo ČR sa nenahradí ani x% a čo v noci a že veterná energia potrebuje záložnú kapacitu ak vvietor nefúka, jadrová energia nestačíme budovať elektrárne. Riek máme málo na stavbu vodných elektrárni. Biopaliva nenahradia ani x% benzínu, alebo nafty. To všetko vieme, ale stále hovoríme odtrhnuto o jedinom druhu energie a chceme ním nahradiť ropu.

Čakáme na nové technológie, ktoré nás spasia, no už dnes máme technológi (niektoré aj zabudnuté), ale nepoužívame ich. Prečo? Najväčším problémom je podľa mňa centralizácia a zisk. Štát, nadnárodne firmy, monopoly a kadekto iný chce kontrolovať všetko a čo najviac na tom zarobiť. (Zachvíľu budú sledovať aj koľko CO2 vydýchneš a ak to bude nad normu zaplatíš za to).

Spočítal niekto niekedy koľko miest a obcí v ČR, alebo SR by bolo schopných energetickej sebestačnosti pri použití všetkých dostupných druhov energie v ich blízkom okolí. Malé vodné elektrárne, slnečná energia (stirlingov motor), kogeneračné jednotky (skládkový plyn zo skládok odpadov, plyn čističiek odpadových vôd, bioplyn z kompostovísk, spaľovne odpadu), veterné elektrárne, geotermálna energia. Ak vedia postaviť jadrový reaktor pre ponorku, alebo loď tak prečo nie pre mesto?

Ako som spomínal. Ani jedna z týchto energií samostatne energiu z ropy nenahradí, ale spolu by mohli. A pre všetkých ktorí hneď vykrikujú, že to nie je možné, lebo to náš systém zameraný na zisk nedovolí odpovedám, že o tom veľmi dobre viem. Ale aj za socializmu sme skandovali, že so Sovietskym zväzom na večné časy a socializmu si nedáme.

10:37 am, May 23, 2008  
Blogger krygol said...

2Anonymus:

Prave že ten kus železa by ako katalyzátor fungovať mal. On totiž nedodáva energiu na rozbitie väzby, ale znižuje potrebu energie na jej rozbitie, takže po vložení do vody sa ta začne rozkladať na H a O a to bez reakcie z tým železom.

10:44 am, May 23, 2008  
Anonymous Anonymous said...

krygol: A co odkaz na ten patent ;-)?

Zdá se, že v USA se z nějakého důvodu začali zajímat o procedury, vlastní i zahraniční, při odpalu jaderných zbraní. Prý se od konce studené války v podstatě nezměnily a hrozí náhodným rozpoutáním jaderné války. A rozhodující činitelé prý mají málo času na rozhodování. V lednu byla v tom směru jakási iniciativa bývalých - H.Kissingera, G.Schultze, W.Perryho. Včera Kongres pověřil ministra války o prozkoumání oněch procedur, vlastních i zahraničních a ruských zvláště. Cílem by snad měla být mnohostranná mezinárodní smlouva o procedurách při odpálení jaderných zbraní, které by snad měly zahrnovat i jednání se zemí, na kterou se zbraně odpalují.

http://rian.ru/defense_safety/20080523/108160584.html

sigil

11:47 am, May 23, 2008  
Blogger krygol said...

2 anonymus: Bohužiaľ momentálne nemám čas to hľadať, predtým som to našiel viac menej náhodou pri hľadaní niečoho úplne iného. Na stránkach US patentov treba inštalovať program na prezeranie altertiff, alebo niečo podobne. Keže som nedávno zmenl firmu, väčšina odkazov mi zostala na starom počítači. Skúsim či niečo nenájdem doma.

To akože večer zavola Bush Medvedevovi, že zajtra rano o 7:00 na Vás odpálime odtiaľ a odtiaľ xy striel takého a takého typu. Pripravte si obranu a povedzte nám, koľko rakiet a z kade vy odpálite na odvetu, aby sme si my tiež mohli pripraviť obranu.:-))))

12:15 pm, May 23, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Pokud to někdo víte přesně, tak dejte odkaz, ale bojím se, že jste se chytli toho absurdního příměru, který jsem zplodil jako myslím adekvátní odpověď na stejně absurdní názor, že existuje materiál, který jen tak, z ničeho nic, dodává vodík. To by totiž okamžitě přestaly energetické problémy, ropa by stačila v pohodě ještě na 1000 let, klidně by se mohl zakonzervovat Temelín a pod. Stačilo by z Karlova mostu svalit do Vltavy přes zábradlí kus traverzy z tohohle a všichni Pražáci by běhali s balónama si nabrat... :-)
Ono asi není dořečeno Bé: za jakých podmínek proces běží, čili tlak, teplota, chemický background, ionizační prostředí a tak, ne?
A tam začíná kámen úrazu.

Mě by spíš zajímalo, co si mám myslet o tomhle:

http://www.petrol.cz/ropa/clanek.asp?id=10125

Furt se píše, že ropa zdražuje, protože se nestačí těžit, člověk by i tomu věřil, a najednou píšou, že ji nikdo nechce, v Íránu se bezcílně kapitáni tankerů dloubou v nose, a včera píšou pravý opak. Není už to zpravodajství úplně zmagořený?

12:25 pm, May 23, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Alternativy k ropě jako zdroji energie existují, ale všechny jsou zatím dražší. Energie z jádra je levná, ale obrovsky investičně náročná + přechod na vodík by si vyžádal přeměnu valné části dopravní infrasrtuktury.
Čili tady je zřejmé, že za současných podmínek, kdy je ropa jen o málo dražší než voda se toto řešení ještě neprosadí. Ale řešení existuje.
Takže není důvod pro paniku a útěk do lesů :-) I kdybychom byli na ropném plató a nebylo by možno zvyšovat objem těžby nebo se šlo z plató dolů, nic moc se neděje. Cena poletí do oblak, poptávka se přiškrtí do bezvědomí a přebytky kapitálu půjdou směr jádro a vodík.
A že se tak neděje už dnes? Zřejmě ta cena prostě zatím není dostatečně vysoká...

12:54 pm, May 23, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Je tu nějaký zdatný fyzik?

http://www.gewo.info/disclosure_project/free_energy.htm#chr%E1m

Gigantický zdroj energie nám leží u nohou a nevíme o tom...

12:55 pm, May 23, 2008  
Blogger krygol said...

http://free-energy.webpark.cz/kanarev/zurich.pdf
nie je to síce tá zliatina, ale detailne to popisuje možnosti získavanie vodíka ako aj eroi pri jeho výrobe. Neviem ako ale vychádza im to stále viac ako 1.

1:02 pm, May 23, 2008  
Anonymous Anonymous said...

To tuším Martin - kibuc je taky kolchoz, kolchoz může mít spoustu podob, ba i výkupní družstvo za první republiky byl v podstatě kolchoz.
Jinak připomínám základní přírodní zákon o zachování energie, ta nemůže vzniknout z ničeho, hledání v amerických patentech je k ničemu, najdete tam povícero patentů na perpetuum mobile, na druhé straně je vynalézali i vysokoškolští profesoři, do dnešního dne žádné neběží.
Takže nohy na zemi pánové.
Totéž s trhem - onen obrovský posun za druhé světové nebyl důsledek trhu, ale válečně direktivního plánování.

1:33 pm, May 23, 2008  
Anonymous Anonymous said...

A pouhý výskyt něčeho na webu taky nic neznamená - na webu je blábolů................

1:35 pm, May 23, 2008  
Blogger krygol said...

to anonymous: ano alternativy existujú, ale pri súčasnom spôsobe uvažovania ľudí a nastavení systému sa tieto alternativy nepresadia a s ohľadom na historické skúsenosti asi ten útek do lesov bude jedinou možnosťou. Ak ľuďom siahneš na ich "hračky" začnú sa búriť. A ak si tie "hračky" nebudú mocť kúpiť, budú hľadať iný spôsob ako sa k nim dostať.

Ešte s tým vodíkom ma napadlo nie je náhodou vodná para jeden zo sklenníkových plynov? Marí sa mi, že viac ako CO2.

1:42 pm, May 23, 2008  
Blogger krygol said...

to ce: Jinak připomínám základní přírodní zákon o zachování energie, ta nemůže vzniknout z ničeho.

Existuje niečo čo tento zákon porušuje. Dokážeš vysvetliť, odkiaľ berie magnet energiu na prekonávanie gravitácie?

1:52 pm, May 23, 2008  
Blogger krygol said...

sorry to che

1:52 pm, May 23, 2008  
Blogger Martin said...

Pro Che...

ale jo....pokud to bude na základě dobrovolnosti a pokud možno šetrně ve vztahu k přírodě, tak nic proti...

2:23 pm, May 23, 2008  
Anonymous Anonymous said...

2Krygol: Ale magnet nepotrebuje energiu na "prekonavanie gravitacie" ... to by si sa uz mohol aj spytat, odkial berie tu energiu stolicka ... (na prekonanie gravitacie medzi tebou a zemou) ... inymi slovami: energia = sila x draha, v pripade vznasajuceho sa magnetu draha = 0 a tym je to jasne ...

2:34 pm, May 23, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Tzv. Free energie
Zákon zachování energie platí v uzavřené soustavě. Jde o to, jestli známe všechny druhy energie
? .. fyzici tvrdí, že sečtou-li všechnu známou hmotu spolu s energií, tak jim stále chybí řádově 1/2 do hmotnosti (energie) celého vesmíru.
Tj. je možné mít zisk známé energie, pokud se její zdroj vezme z té dosud nepoznané části.

Podobným způsobem funguje např. lednička (ale její fungování je popsáno i stávajícími známými energiemi): Vezmeme 1 díl el. energie a vyrobíme 4 díly tepla. ... Musíte dát bacha na chlazení, jinak vám v lepším případě přestane proces fungovat. V horším od něj vyhoříte. Tady je jeden z potenciálních problémů použití dnes neznámých druhů energie při přeměmě na známé (teplo, elektřina). .... Nikdo neví co bude chybět, nebo naopak přebývat na druhém konci.

Takže i kdyby to fungovalo (stále okrajově hledám něco skutečně fungujícího) tak použití bude mít své limity, zejména množstevní. Tj. na záchranu spotřebního šílenství to nejspíš nebude stačit, ale skromnému přilepšení se nebráním.

4:00 pm, May 23, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Entropie je odpoved na vsechny uvahy o energetickych zdrojich - pro nas uzitecny a vyuzitelny zdroj musim mit nizkou entropii. Entropie je velicina nekoli prave intuitivni. Pri uvahach o pro nas vyuzitelne energii proto napriklad pomaha "energeticka hustota". Abych mohli vyuzit energii napriklad v osobnim dopravnim prostredku, musime mit k dispozici vysoce koncentrovanou energii. Pohyb tezkych predmetu velkou rychlosti spotrebuje hodne energie.
Vitr je nejen stochasticky, ale take jeho energeticka hustota je pomerne mala. Musi se nejprve zkoncentrovat (snizit entropii) a pak je teprve uzitecna. Podobne je to se solarni energii, geotermalni energii, slapova energie, ale i jaderna energie (nutna koncentrace paliva z hornin, komplikovana technologie)
Ropa a zamni plyn jsou z tohoto pohledu jasnymi favority a zadny z dalsich zdroju se jim nemuze priblizit. Proto je Ropny zlom kritickym bodem. No silver bullet!!!

M

5:26 pm, May 23, 2008  
Blogger Marek Malina said...

Entropie je odpověď na všechno v našem vesmíru. Celý vesmír se zjednodušeně "vypařuje", dodnes v podstatě řešíme otázku jestli se v budoucnu zcela vypaří a zůstane jen prostor obsahující záření s prodlužující se vlnovou délkou, nebo se "scukne" do megahyperultrasuperover černý díry :-) a pak znovu? Tentokrát bez peak oilu? :-) V našem vesmíru ovšem budou lidé poslouchat hlas přírody, tak jako doposud. Náš osud už je mnohokrát popsán v historii. Takže ve čtvrté, klacky a kameny.

6:20 pm, May 23, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Obávam sa, že akákoľvek príprava môže byť na nasledujúce obdobie zbytočná. Ak je pravda to, o čom hovorí film Endgame (http://www.youtube.com/watch?v=25yhygUkecE), tak tí najmocnejší už majú svoje vlastné plány čo bude s nami. Ja len dúfam, že až také zlé to nie je, fakt dúfam.

7:13 pm, May 23, 2008  
Blogger krygol said...

2anonymus: Aha takže ak sa ja zavesim na železnu tyč cca 5 m nad zemou tak nemusim vynaložiť žiadnu energiu na udržanie sa lebo predsa stojim na mieste. ;-) Ale rovnako ako na mňa aj na magnet pôsobi gravitačna sila. A magnet ak ho priložiš na železo tejto sile vzdoruje a na to potrebuje energiu. Odkiaľ ju berie? Ak sa dobre pamätam na hodiny fyziky tak na teleso pôsobia stále dve energie a to pohybová a polohová. Budem si musieť znova naštudovať fyziku. :-)

7:56 pm, May 23, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Nezlobte se na mě, ale připadají mi komické Vaše vize, že až se zhroutí civilizace, tak budete někde hospodařit na nějaké samotě. Chci Vás vidět, co se Vám podaří asi tak vypěstovat bez hnojiv, pro jejichž výrobu je mj. potřeba ropa, co budou dělat domácí zvířata, která už dnes jsou tak geneticky zparchantělá, že je při životě drží jen obrovské dávky antibiotik a růstových hormonů. Co budete dělat, až banda hladových lidí přijde a vezme si z Vašich polí co potřebuje. Zkrátka mi přijde, že se zde sešli čtenáři Dne Trifidů, Malevilu a sní zde svoje romantické sny o konci civilizace, který si myslí, že přežijí. Ještě bych dodal, že s teroií ropného zlomu souhlasím a vím, že to bude pr.ser.

9:13 pm, May 23, 2008  
Blogger krygol said...

Bez umelých hnojív sa toho dá vypestovať dosť. Pôda sa dá zúrodniť aj inak ako hnojením. Napr.kompost. Pri správnom používaní sa neho dá vyrobiť bioplyn a nasledne sa zvyšok použije ako dosť kvalitné hnojivo. Technológie na to sú dávno spracované a tuším sa využívajú aj na niekoľkých miestach v ČR. Ide iba o to koho všetko chcete z toho hospodárstva nakrmiť.

So zvieratami s Vami plne súhlasím. Máme doma ošípané, niekoľko krát ich treba očkovať. O zajacoch ani nehovorím. Sliepky pravidelne dochli bez pridávania prísad tak sme to nechali. Dokonca ešte aj psa musíte stále očkovať.

Väčšina tu skor rozmýšľa nad nejakou komunitou ako nad samotou. Sám človek nemá šancu. Prečo som za menšiu a odľahlejšiu dedinu som tu už vysvetľoval. Že príde banda hladných ľudí a bude si chcieť vziať, čo potrebuje je vysoko pravdepodobné a preto ako som spomenul je dobré sa pripraviť na "prechodné obdobie". Ak k Vám príde "banda" a zistí že nič nemáte asi odtiahne. Ak je to v odľahlejšej oblasti asi sa už nevráti.

Ťažko predvídať čo sa stane a čo príde, ale ako už bolo spomenuté na tomto fóre je dobre byť ňajlepšie ako sa dá pripravený na najhoršie (aj keď úplne sa to nedá) a potom byť príjemne prekvapený, že veci idú lepšie.

Dobrú noc

10:22 pm, May 23, 2008  
Blogger Martin said...

Pro anonymous: Vidíte to moc chmurně, nemyslím si, že dojde k totálnímu zhroucení civilizace.....leda v případě nějaké naprosto ničivých válek.

A určitě je lepší pokusit se alespoň o něco, než na vše rezignovat a s útrpností očekávat konec světa....

Když neuděláte nic, skončíte špatně,,,

Když se pokusíte zajistit si alespoň základní potraviny, můžete skončit špatně, ale třeba také ne....

Pro mě je přitažlivější druhá varianta....už kvůli tomu, že život ve městě mně nic neříká a i kdyby se nemělo stát vůbec nic, pokusím se udělat vše pro to, abych se bez něj v co největší míře obešel....

10:29 pm, May 23, 2008  
Blogger Martin said...

This comment has been removed by the author.

10:38 pm, May 23, 2008  
Blogger Unknown said...

Prosím vás, na blogu jsme se už dávno shodli že ekozahrady jsou komerčně laděné stránky, tak to prosím nepropagujte tady...Vadí vám dnešní styl života-zaplať si náš kurz, to z těch stránek čpí a je evidentní...Když chci poradit s tímto tématem jako je záhrádkaření, já osobně bych to dělal zadara ať má užitek co nejvíce lidí, publikoval bych na netu co nejvíc rad atd. Fakt netuším k čemu vám to je, čučet na stránky kde skoro žádná rada není a jen vás vyzývají zaplať a poradíme, docela trapný...Jako o pomáhání přírodě mám jiný představy...

11:17 pm, May 23, 2008  
Blogger Martin said...

Tak to se omlouvám...pro mě je to poměrně nová záležitost a máte pravdu v tom, že ta komerční konotace se celkem nabízí...

11:31 pm, May 23, 2008  
Blogger Martin said...

fajn, tak jsem to smáznul:)

11:34 pm, May 23, 2008  
Blogger Unknown said...

martin: V pohodě:-)

11:42 pm, May 23, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Ta schoda o komerčnosti Ekozahrad byla jen cca 2-3:1 ostatní se nevyjádřili. Já jsem byl ten 1 který s ní nesouhlasí. Pokud bych autorovi měl něco vytknout, tak úplně něco jiného ... ale to nevyplývá ze přímo ze stránek.

12:24 am, May 24, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Pokud se týká ekozemědělství, tak svého času jsem na webu našel stránky, které se tomu věnovaly, skupinka (zoufalců) se o to pokusila v praxi - pěstování biomasy v podobě rychlerostoucích topolů na topení, pěstování obilí bez orby, používání jakékoliv chemie atp. s cílem naprosté soběstačnosti, zbyly jim jen oči pro pláč a dluhy. Nechce se mi trávit čas opětovným hledáním - kdyby se někomu chtělo, je to už víc než dva roky, snad to tam ještě někde je.

Je sice pravda, že možné je všechno a že může existovat dosud neznámý zdroj energie, držme se ale zásady Occamovy břitvy! všechno ostatní jsou jen spekulace. Z psychologického pohledu jde o docela přirozený jev, kdy se frustrace ze stresu který představuje blížící se prů..r tzv. kanalizuje, asi by bylo nejlepší to hodnotit jako denní snění - v mysli si prožíváme, tak úžasně to řešíme a tím se zbavujeme oné frustrace.

Tím chci jenom upozornit na nutnost maximální kritičnosti ve všech závěrech, to vzkazuji hlavně všem, kdo si myslí, že řešením je neviditelná ruka trhu když ona ve vlastně prapříčinou všeho.

8:41 am, May 24, 2008  
Anonymous Anonymous said...

to che:
"Zoufalec" Edison se pokoušel vyrobit žárovku cca 1000x než se mu to nepovedlo.

Neznám ten tvůj konkrétní příklad. Důležitý pro mě je, že znám pár pozitivních příkladů, kdy se to lidem povedlo - a ty jde napodobit.

9:33 am, May 24, 2008  
Blogger Martin said...

Když to zkusím obecně...

Budu-li počítat s minimální verzí a koupím pár tisíc metrů půdy, tak to stále ještě není žádná velká pálka a dá se na to v nejhorším případě našetřit během několika let.

Vysázením keřů s poživatelnými plody člověk nic nezkazí a bramborám se daří skoro všude....takže jídlo by snad neměl být takový problém.....spíše jde o to, mít je kde uskladnit...V nejhorším případě si zajistíte značné úspory, v nejlepším budete za potraviny utrácet jen minimální prostředky...spíše stokoruny než tisíce

Když budu počítat výdaje na potraviny 6000 korun měsíčně pro 4člennou rodinu, tak snížení této sumy na polovinu, či dokonce čtvrtinu určitě bude znatelné....naprostá soběstačnost je ale asi pro normálního člověka v krátké době nedosažitelná

Pro mě osobně je ale hlavní, vyhnout se za každých okolností zadlužení a znát své možnosti...nic nepůjde ze dne na den

Kvůli daním je však stejně potřeba mít nějakou práci a tohle jen jako koníček.......ale určitě je lepší starat se ve volném čase o zahradu, než sledovat televizi, nebo surfovat na netu:)

9:41 am, May 24, 2008  
Anonymous Anonymous said...

to jindřich kalous
všichni robinsoni popisují jak se chtějí zabezpečit, ale popisují to konkrétně, od vás slyšíme jen organizujte se, ale kontrétní návod jsem ještě neviděl, proto bych vam navrhl třeba propagaci například dne sousedů pro začátek

pěkné popisy i s letáčky a foto z minulych akci najdete na

http://www.svateksousedu.cz/

pokud se podaří ve vaší ulici najít aspoň pětina sousedů, která se účastní máte skoro vyhráno

10:08 am, May 24, 2008  
Blogger krygol said...

Chcem sa spýtať, či tu niekto skúšal niečo so Stirlingom.

12:54 pm, May 24, 2008  
Blogger Martin said...

Pro Che: nalezeno a přečteno, velice zajímavý článek s celkem očekávatelným vyústěním...neméně zajímavá diskuze k článku....

určitě není rozumné postupovat jako autor článku...

1:46 pm, May 24, 2008  
Anonymous Anonymous said...

pre martin:
môžeš prosím dať link, ak si našiel to čo spomínal che. buď som zle hladal, alebo som nemal šťastie. ďakujem

3:05 pm, May 24, 2008  
Blogger Martin said...

tady to je:

http://proatom.luksoft.cz/view.php?cisloclanku=2007021601

3:28 pm, May 24, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Norové se bouří proti vysokým cenám benzínu. Organizovaného internetového protestu se zúčastnilo přes 67 tis. lidí. Většinu ceny v Norsku tvoří stejně jako u nás daně. Norové chtějí nižší cenu. A zdá se, že se chytili na ten starý chain-letter "Chcete nižší ceny? Bojkotujte 2 největší pumpařské řetězce."

http://www.peakoil.com/article38941.html

sigil

7:55 pm, May 24, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Trochu se to tu rozhýbalo, ráčil bych to shrnout:
1) nečekat zázračné řešení
2) souborem jednotlivých kroků lze zmírnit dopad a dát šanci na budoucnost
3) spotřeba bude muset klesnout na zlomek současné (pohřbí to nejen nynější ekonomický systém, ale možná i vlastnické vztahy)
4) šanci nemá jednotlivec, ale komunita - ty lze budovat již dnes
5) učit se z neúspěchů - nelézt zbytečně do slepých uliček

8:22 pm, May 24, 2008  
Blogger Unknown said...

O jidlo bych se tolik nebal. Sice bude ponekud drazsi, nektere veci budou mene dostupne a nektere budou vyslovene vzacnosti, ale hlady se (prilis) umirat nebude - alespon u nas.

Nedostatek ropy se da prezit - energie mame dost, jde jen o to, kde ji spotrebovavame a jak s ni hospodarime - v soucasne dobe ji plytvame, vynakladame na k zivotu nedulezite zalezitosti. To nejdrsnejsi, co nas ceka, bude zmena se zachazeni s energii a to bude taky znamenat jiny zivotni styl, ktery bude vseobecne na nissi zivotni urovni. Nejhorsi na tom prechodu budou ale ty doprovodne zalezitosti okolo - vysoka nezamestnanost a chudoba. V tomhletom ohledu budou skutecne ve vyhode ti, co si zalozi vlastni, temer sobestatcne hospodarstvi - neudou muset stat ve fronte na polevku, udrzi si svou cest, ikdyby dreli bidu s nouzi, tak to nebudou zebraci, bezdomovci. O vytvareni organizovanych spolecentev bych se nebal, ty zacnou vznikat z zivotni nutnosti, casu na jejich vznik je dost a na polich bude potreba kazda ruka - ne ze by mechanizace nebyla, ale nebude se pouzivat tam, kde to nebude nutne.

Dost velkym nebezbecim, budou militantni skupiny a vseobecny narust agresivity ve spolecnosti, ktery bude vzrustat se snizujici se zivotni urovni. Lide budou proste nasrani a ten vztek si timto budou ventilovat.

1:32 pm, May 25, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Nikto nereagoval na link, ktorý sa tu dal. Nehnevajte sa, ale skúsim to ešte raz. Vo filme Endgame (dá sa nájsť aj na youtube, je to žiaľ celé len v angličtine, možno to je ten problém) sa spomína, vlastne o tom celý film pojednáva – New World Order – globálny fašizmus pod vládou pár najbohatších a najmocnejších. A podľa mňa to vyzerá celkom možné a v takom prípade asi nikomu nepomôže nejaké farmárstvo alebo samozásobiteľstvo. Dúfam, že to nie je pravda, lebo inak môžeme väčšina zabudnúť na to, že by sme v budúcnosti rozhodovali o svojom osude sami. Aký ja váš názor na takúto možnosť?
sparks

2:57 pm, May 25, 2008  
Blogger Unknown said...

to sparks

Dane byly, jsou a budou...

3:48 pm, May 25, 2008  
Anonymous Anonymous said...

sparxi, uklidni se, všechno je v pohodě. Není důvod se děsit ani se bezdůvodně uklidňovat. Pokud někdo ve světě má (a vždycky měl a bude mít) ambice si svět přizpůsobit ke svému obrazu a bude mít k tomu dost prostředků a nakloněné okolnosti, pak bude zle. Minulé století je zářným příkladem. V Rusku, které dlouho zatím nemá s genocidou konkurenta, už se lidi smířili i s tím, že je to normální. Tak bude i nadále, protože sebedokonalejší každé lidské dílo je zatíženo blíže nespecifikovatelnou chybou, tedy zaplaťpánbůh i hrůzovlády (pokud by někdo dostal chuť). A jestliže bylo 20. století krvežíznivé, víš o nějakém důvodu, proč by to 21. mělo být zběsile mírumilovné? To chce klid a dost ropy :-))

4:07 pm, May 25, 2008  
Anonymous Anonymous said...

to sparks

podle vseho uz se na NWO hezkejch par let pracuje, teroristycky utoky poslednich 20 let sou toho dukazem, Bush starsi o tom mluvil verejne http://www.youtube.com/watch?v=GGNQ5QfZJBw, rek bych, ze to zacalo padem SSSR, svet se ted misto rusu musi bat teroristu a zbroji a valci se vesele dal. Posledni dobou je to vsude samej nacek nebo fotbalovej fanousek, to vypada jako kdyby nekdo potreboval trenovat policajty na nas, popr. prosadit zakon kterej by omezoval hromadny protesty apod.
mozna to zni jako paranoja a nejspis asi bude, ale s celou tou teorii o vladcich sveta to do sebe celkem zapada, i ropnej zlom a potravinova krize mouzou bejt soucasti tohodle scenare jak zavest jednu svetovladu a zredukovat pocet lidi na max. jednu miliardu

5:13 pm, May 25, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Produkce Mexika klesla v dubnu o 13% na 2.767 mbd, před rokem byla produkce 3.182 mbd (- 415 000 bd).

Produkce Cantarellu klesla o 33% na 1.07 mbd. Produkce dosáhla vrcholu v prosinci 2003 na 2.192 mbd (- 1.122 mbd během 4,5 roku).

Pemex očekává další poklesy pole o 15% ročně do roku 2012 (takže to bude taky možná 25%). To je pěkný sešup dolů....

http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601086&sid=auA2G9v81BqM&refer=news

6:44 pm, May 25, 2008  
Blogger krygol said...

Pekne. A za chvíľu začína hurikánová sezóna.

9:14 pm, May 25, 2008  
Anonymous Anonymous said...

TT: Tak to je nářez! Jde to pěkně do pr*, jen tak dál...
Dnes musí mít kdejaká socka vlastní auto, takže přivítám, pokud to omezí počet aut na silnicích... Zatím to při pohledu na silnice nevypadá, že by nějaký pea koil hrozil.

9:28 pm, May 25, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Víte, proč se Topol tak hrne do toho amerického radaru? Protože si prý naše vláda dala podmínku, že nám za to musí amíci zaručit energetickou zabezpečenost.

9:32 pm, May 25, 2008  
Anonymous Anonymous said...

other 22. 05. 22:04
"hele, ten papírenský odborník se ozval"

Aha... a jakou odbornost bys, chlapče, respektoval aniž by ses do ní musel navážet? To se ti to dobře shazuje jiného, když se bojíš jít s kůží na trh, když jsi sám schovaný za nickem a nikdo neví, jestli něco umíš, jestli už jsi v životě něco dokázal a jestli máš vůbec nějaké "gebíry" na to, něco nám tu vykládat...

Dnes jsem byl na pozvání jednoho střediska ekologické výchovy, které má od příslušného orgánu státní správy oprávnění postgraduálně vzdělávat učitele, přednášet o ropném zlomu 30 učitelům základních a středních škol. Takže na rozdíl od tebe existuje dost lidí, kterým moje kvalifikace stačí přinejmenším k tomu, aby si mě dvě hodiny pozorně poslechli a aby mi za mé psaní a povídání něco málo zaplatili. Jsou to lidi, kteří vychovávají děti. A vychovávají je určitě k něčemu jinému, než jsou některé zde prezentované fašistické názory, že nějakých Asiatů nebude škoda. Budeš se divit, ale někteří z těch učitelů jsou ve svých obcích také zastupiteli, a na rozdíl od tebe se mým vizím, že se musí začít v obcích, nevysmívají. Oni totiž v těch obcích už něco konkrétního udělali. A co ty, už jsi u vás zkoušel kandidovat na radnici nebo nějak působit na zastupitele, které jsi zvolil? Nebo chodíš vůbec k volbám?

Mimochodem, výroba papíru jako technologický princip existuje už 2000 let a většinu z té doby fosilní paliva nepotřebovala. Kdyby bylo nejhůř, uměl bych papír vyrobit sám. Ručně, bez elektřiny, bez komplikovaného strojního zařízení. Určitě by to bylo řemeslo použitelné i v postfosilním světě. Nebo si myslíš, že lidi "potom" papír potřebovat nebudou? A vůbec, co budeš umět nabídnout ty ostatním, až se to posere?

Omlouvám se ostatním, ale other si o to řekl sám. Bohužel nemá dost odvahy dát sem aspoň svůj e-mail, takže mi nezbývá než mu odpovědět touto cestou.

10:40 pm, May 25, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Jindřich Kalous:
beru, je to pravda, kecat schovaný za nickem umí kdekdo. Asi můj příspěvěk v branži je zanedbatelný a nemám co víc přinést, proto ani nemá cenu z anonymity hrdě vylézat, nicméně o mě přece nejde. Vy se považujete za etablovaného odborníka, tedy máte v popisu práce nosit kůži na trh a máte garantovat faktickou a kromě toho i jiné úrovně. Prosím: Zatím jste napsal článek dost pochybné úrovně onehdy na nevalném plátku úrovně stejné. Jenom matně si vzpomínám, že by šel shrnout asi tak, že: "Ropný zlom je sice nesmysl, ale protože koukám, že je to neudržitelné, proto vám o něm budu vyprávět a dobře mě poslouchejte, protože pouze já vám povím to pravé ořechové a dejte si pozor, nikdo tomu nerozumí tolik, co já". Ty Vaše nesmysly v článku byly vzápětí zde uvedeny na faktickou úroveň. Uvědomte si, že jste se ani nepokusil polemizovat. Teď nedávno jste se pochlubil svým dalším příspěvkem, ve kterém bylo hloupostí obdobně. Kromě sarkastického tónu, který jsem mohl, pravda, podat v úhlednější podobě, jsem Vám veškeré Vaše zcestné názory uváděl na pravou míru. Většina z toho byly Vaše pokřivené akceptace a dojmy, které si člověk jako Vy nemá dovolit. Tenhle blog je primárně o problematice peak oilu a jediné, co má cenu, jsou relevantní informace o problému. Pokud v uvolněné anonymní diskusi plácne ten to a ten zas ono, je to věc daná charakterem média. Měl byste v těch věcech mít jasno, ale nemáte, když vytrháváte z kontextu a následně překroucené podsouváte.
Odbornost se projevuje argumentací k problému a toho tady od Vás nezaznělo ani zbla. Tedy nedivte se, když ještě navíc se pochlubíte, že k peak oil topic máte papír, že jej můžete učit a navíc učitele, pak kdekoho napadá to klasické anglické přísloví - Kdo něco umí, ten to dělá, kdo to neumí, ... Gratuluji Vám k těm výdělkům, mohl byste nějakou přednášku zveřejnit, pokud tam bude něco relevantního, fajn, podle dosavadních Vašich prezentací se bojím nepříznivější varianty.
Pokud se k zastupitelům na lokální úrovní dostanou relevantní poučení, prosím, něco dělat je vhodné a se stejnou urgencí musí zaznít, že dezinformace mohou spíš uškodit.
I pro tuhle svou práci si uvědomte, že problém nestojí tak, že peak oilu "rozumíte nebo ne", nýbrž, že se seznamujete z fakty v realtime sekvenci a stejně tak za pochodu jsou interpretovány a korigovány. Tedy žádný ztvrdlý beton, pane.
Řeči se zastupiteli? - to je jen líbívý nátěr, abyste si víc vydělal. Uhodl jste, komunální struktury jdou mimo mě. Jednak jsem dostatečně profesionálně vytížený :-)), ale i proto, že karty tady jsou pevně rozdány forever (tedy spíš do doby, než o něco půjde).
Vysmívám se jen neodbornosti, hlouposti, zpupnosti. Té zatím do sytosti.

Určitě to je vzácná věc, umět udělat papír ručně. Klobouk dolů.

8:27 am, May 26, 2008  
Anonymous Anonymous said...

to sparks: O NWO se nebudu bavit veřejně, už jsem to zkoušel a je to kontraproduktivní Navíc to nepatří na tento blog. Napiš na john.hou@seznam.cz

to Krygol: O stirling se zajímám, ale sám ho nepostavím. Z toho co jsem zjistil, tak většina komerčních realizací je na topení zemním plynem za současné výroby elektrické energie - tj. nepoužitelné pro naše potřeby.
Někde v Německu vyrábí požadovanou konfiguraci (jeden konec kdekoli v kamnech) cca v řádu statisíců za 0,5-1kW. Za tuto cenu jsou výhodnější solární panely.

Zbývá zkusit udělat si ho tzv. na koleně.
Známý si nechal od těch Němců poslat plány (cca před rokem), ale zatím nemám zprávy, že mu to někdo postavil.

9:23 am, May 26, 2008  
Blogger krygol said...

2 jura: Zhodou okolnosti predvčerom na discovery davali tuším mechanikov planéty a v španielsku mali spraviť ekologické čerpadlo na vodu zo studne. Jeden z nich navrhol a postavil prave stirlinga. Na kolene za cca týždeň. dokonca mu to fungovalo, ale nemal dostatočný výkon. Ukazovali, ako to funguje v pripravovanej elektrárni so stirlingovým motorom pričom stále upozorňovali, že výroba je strašne zložitá a vyrába sa v špeciálnych laboratóriách napr. NASA ho chce použiť na pohon sond a pod.

Mňa skôr láka využitie pohonu zo slnečnej energie, keď cez šošovku nasmeruješ na stirlinga slnečné lúče.
Na tie plány by som sa rád pozrel.
Našiel, že TEDOM skúša navrhnúť a vyrobiť vlasný stirlingov motor pre svoje kogeneračné jednotky. Inak stirling má tú výhodu, že mu je jedno aký externý zdroj tepla použiješ, takže ak aj je robený nma plyn, nemal by byť veľký problém prerobiť to na niečo iné.

Inak včera v Mechanikoch plánety upravovli auto na drevný plyna po určitých problémoch im to potom celkom dobre fungovalo.

3:00 pm, May 26, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Zdravím ,je celkem jasné kam vše směřuje , bohužel, otázka zní zda spontánně , či cíleně? , Již několik let sleduji mozaiku kolem oil peak. Tak že, opevnit chalupu, záhony,.. nebo utéct , ale kam? Je zajímavé, že většina informací je o holém přežití jako takovém , ale proč neřešíme předávání informacía vědomostí, tedy výuku ? Pokud se systém zhroutí , první generace středověk, druhá divoši .... Myslím, že jednotlivec /rodina, skupina,../ z dlouhodbého hlediska , bohužel, nemůže obstát.Nemá šanci , Tato doba je technologicky velmi náročná , sebemenší zaváhání a propad bude o desetiletí!! Vznik nových skupin nevidím v dohlednu , jednak spont nezájem a nepochopení spoluobčanů, jednak záměrná desinformace oficialních míst. Asi musí být hodně špatně , aby nakonec možná bylo jinak dobře??? Jinak díky TT za kvalitní práci.

4:37 pm, May 26, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Tohohle Stirlinga teď dělají v Bayernu. Dost velký hit. Dost dobrý pro barák, akorát cenu jsem nezjistil. Je to na pelety.
http://www.sunmachine.com/datenblatt.htm

Funkční modely na plyn za 250 tis. (25kW tepelných a 9 kW el.) ale asi nemá cenu kvůli plynu uvádět - dělá něm. firma Solo (tenhle model velký asi jako 2 ledničky)

V Česku zatím není povědomost o tom, že by to někdo provozoval.

4:40 pm, May 26, 2008  
Blogger krygol said...

2 other: Dik za info.

4:50 pm, May 26, 2008  
Anonymous Anonymous said...

to helimadoe:
Jednotlivec samozřejmě nemá šanci, ale dobře zorganizovaná skupiny, které vědí co dělají, tu šanci mají.

U nás ve skupině např. zmiňované vzdělávání řešíme (neznamená, že máme vyřešeno).

Toto je blog o energii, tak se tématu snažím povětšinou držet a neodbíhat ke zdravotnictví, školství, kultuře, morálce v post ropném věku. Časem možná vytvořím svůj, kde se víc rozepíšu.

9:42 pm, May 26, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Omlouvám se že narušuji diskusi, ale mohl by mi někdo stručně vysvětlit, proč stirling nejde využít tepelných elektrárnách? Vím že to není žádná revoluční myšlenka, jen by mě zajímlo proč to nejde. Menší účinnost? Četl jsem že se u strilingu špatně regulují otáčky a využívá se jen pro malé výkony, takže tady bude zakopán pes hádám i když myslím, že synchronní motor + vhodný řídící systém by to mohl uřídit. Také jsem četl kdysi o termočláncích nebo o upravených fotovoltaických článcích na vlnovou délku infrasvětla, zde je vidět problém hned a to výroba SS napětí a ztrátové převádění na sinusové napětí, nicméně pořád lepší něco, než pouštět zpátky 70% vyrobeného tepla do luftu. No a ještě o termojaderné fúzi, stručný princip znám, ale neví někdo, jak bude probíhat předávání tepla? Předpokládám nějaké trubky s vodou na stěně reaktoru. Není to trochu paradoxní, držet rožhavenou plazmu pomocí magnetického pole v krásném toroidu a vyrábět elektřinu zas se stejnýma ztrátama, kde bude pára pohánět turbínu? To zas 70% půjde do luftu? Jestli správně předpokládám, tak to bude zase něco jako jaderná elektrárna, jen se tam vyrobí víc tepla(tedy více energie) a z toho o kolik více se vyrobí energie, o tolik více jí půjde do vzduchu. Zase pokud se udrží celosvětová spotřeba, tak je to vlastně jedno, protože termojaderné reaktory nahradí ty štěpné a uhelné elektrárny. Jen je potíž v tom, že ta ztráta energie do vzduchu bude více koncetrovaná, takže bude muset být poblíž velký zdroj vody a co to udělá s místním podnebím už vůbec nevím. Spíš mě ještě zajímá, jak budou ten reaktor chladit a kolik procent celkové energie spotřebují na vytvoření magnetického pole, jeho udržení a na to chlazení. Byl bych rád, protože jsme v tomto laik, kdyby někdo odpověděl na mé otázky a mé úvahy uvedl na správnou míru, děkuji.

9:49 pm, May 26, 2008  
Blogger Unknown said...

Jinak bych tu něco dodal k životu na vsi cca. 100 obyvatel. S prominutím většina těch místních si ani v té krizi za pár let nebude uvědomovat co se děje, svůj styl života prostě nezmění, budou prodávat a i krást vše možné aby si ten svůj dnešní standart udrželi, a to myslím smrtelně vážně, koukám na lidi 12-25 let a dispozice k tomu mají. Dá se říct že žijí ze dne na den a budoucnost vůbec neplánují, a když jo, tak u kluků pořídit si auto, aspoň dvoulitr či motorku, holky to ani nekomentuji, poflakují se po vsi a co je asi zajímá, sport či hra na hudební nástroje to fakt nejsou. Onehdy jsem četl článek na BListech o alarmujícímu počtu kuřáků mezi dětmi, já bych dodal i alkoholiků a gamblerů, je to pravda...Bude to jak za Velký krize, většina bude čekat na spásu v podobě nějakého oživení, inflace jim zničí úspory a tak budou prodávat vše co má pro někoho nějakou cenu, klidně včetně sebe. Je možné že v některých obcích na to příjdou jak na to komunitní uspořádání, ale u sebe a v okolí takovou možnost vidím dost mizivě, nemá vůbec smysl o zlomu s někým mluvit, za pár let bude húře a někdo vymyslí že za to může Rusko a arabové a lidi jim to zbaští...Jo budu mít výheň a dílnu která půjde i bez elektriky, ale spíš pro výrobu a opravu zbraní...Samo že bych moc rád lepší průběh, ale jak koukám na lidi v okolí, tak šance minimální...

9:53 pm, May 26, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Stirling měl asi vrchol slávy na začátku 20 století, kdy se masově prodával jako hračkový "parní stroj", topilo se pod nim tzv. pevným lihem, po ohřátí se rozeběhl a točil sám sebe.
Bude tam někde zádrhel - jak jinak by se věc známá moc let neprosadila do praxe, to nám ale asi vysvětlí jen technik specialista.
Kolem fúze je zatím tolik otazníků, že je mimo úvahu, řešením by bylo něco tady a teď, mám obavy, že to Jaromíre nevědí ani ti co na fúzi pracují.

PS - copak je za svátek, že se dneska prakticky neobchoduje?

Jirik - studuj sociální psychologii, začni třeba sociální skupinou a jejím fungováním.

10:03 pm, May 26, 2008  
Blogger Martin said...

"Memorial day" - Svátek všech padlých.

http://en.wikipedia.org/wiki/Memorial_Day

10:36 pm, May 26, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Jaromír Eybl: Stirling je nevýhodný z toho důvodu, že se s ním nedá využít vysokoteplotních pracovních médií - zkrátka to není stroj pro vysoké teploty. Z tohoto důvodu má malou energetickou účinnost, cca kolem 20%.

Obecně platí, že čím má stroj vyšší parametry - teplota pracovního média, pracovní tlak, otáčky, apd. - tím je jeho energetická účinnost větší. Samozřejmě je to vykoupeno cenou a nižší životností.

10:44 pm, May 26, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Každou jednu sekundu se na světě spotřebuje 160 m3 ropy (srovnatelné s průtokem Vltavy u ústí do Labe), 165 tun uhlí a 100 tis. m3 zemního plynu. Vida, jaká pěkná čísla... :)

10:59 pm, May 26, 2008  
Anonymous Anonymous said...

To anonymous 2:57 PM, May 25, 2008 Téma Endgame: kdybys chtěl CZ titulky tak zde:
http://911.yweb.sk/filmy.html#endgame Doporučuji také filmy jako Zeitgeist, Money as Debt (Peníze jako dluh) atd. Pokud bude zájem mohu doporučit další materiály ale to patrně nepatří na tento blog...) Tímto se omlouvám TT (za možná pro něho mimo topic odkaz, ale třeba někomu pomůže přemýšlet i pod jiným úhlem pohledu...) Díky za zveřejnění. Hezký den

1:48 am, May 27, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Ještě k očekávané krizi atd doporučuji pro lepší představu o tom jak funguje bankovní systém a na něho navázané mechanismy prostudovat si stránky Paradigma.sk, vydavatelství knih. Najdete tam velmi zásadní články - zejména doporučuji - Efekt zpětného nárazu, Plechovka od koly aneb..., absolutne fantastické jsou články Michael Rowbotham - Smrtelné zovretie a Chcem celu Zem zpet a 5% navyše! Dále doporučji objednat si knihu od Bernda Litaera - Budoucnost penez. (cetl jsem ji loni na dovolena a ačkoliv je to bichle, tak jsem ji cetl jednim dechem!!!) BTW. Litaer není žádný esoterický jouda nebo kecal - ale bývalý centrální bankéř a působil na universitách v Berkley a Sonoma State Uni. v Californii! V letech 1987 - 91 byl gen. manažerem nejúspěšnějšího offshore měn. fondu - díky tomu jen Business Week označil za Nejvýznamnějšího světového obchodníka s měnami. Pro ty kdo si knihu třeba nemohou dovolit - v zásadě tam píše na lidstvo se řítí 4 vlny, které mohou udeřit samostatně, po sobě, dominově nebo třeba najednou... a sice 1. Penežní nestabilita monet. systému, 2. Věková vlna (stárnoucí obyvatelstvo a jeho nárust), 3. Informační revoluce (=>nárust kvality technologií=větší efektivita=stroje pracující místo lidí=nárust nezaměstnanosti - toté platí i v otázce xkrát omýlaného outsourcingu Západu v Asii-Indie, China atd, 4.Změna klimatu a ztráta biodiverzity (katastrofy, neúrody, extrémy atd...) Kniha má cca. 320 stran a je fakt našláplá. A kdo má ekon. vzdělání tak bude velmi dobře asimilovat. Podotknu, že kniha vyšla v originálu již 2001! Co by autor řekl dnes...??? :-( Tak se mějte, úderníci :-) Flyik

2:04 am, May 27, 2008  
Blogger krygol said...

2 jaromír: http://sk.wikipedia.org/wiki/Stirlingov_motor
Stirlingov motor má tu nevýhodu, že nie je možná rýchla zmena výkonu. Svojho času Ford začal vyrábať autá so stirlingovým motorom, ale práve ppre spomínaný výkon bolo potrebné vyrobiť špeciálnu prevodovku, ktorá celé auto nesmierne predražila. Po príchode dieslových a benzínových motorov nebol tento motor konkurencie schopný práve kvôli zložitej prevodovke.

Účinnosť vznetových motorov je teoreticky až 16%. Dobre navrhnutý a zostrojený stirling môže dosiahnuť až 30%. Pre porovnanie účinnosť tepelnej elektrárne je cca 40% (http://siz.q-azy.sk/ee/ee12.html),
kondenzačnej elektrárne 23-32% (http://www.spslevice.sk/soc-uceb-siz2007/Elektronicka%20ucebnica%20SIZ/HTML/Tepelna%20elektraren/Tepelna%20elektraren.htm).

Stirling sa začína znova používať hlavne v kogenerácii, lebo má vysokú tepelnú účinnosť. Ďalšie info - http://en.wikipedia.org/wiki/Stirling_engine
Moja angličtina je dosť slaba, ale je tam dosť odkazov na možné použitie.

7:30 am, May 27, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Díky za podrobnější informace - všem.

Zajímavý je dnešní "výron" článků, že ceny ropy jsou bublinou na BL - ale i jinde. (Jakoby na povel).

8:36 am, May 27, 2008  
Anonymous Anonymous said...

to che: To je reakce na páteční smrť článků o ceně 200 USD a vyvrcholení těžby, kterých byly plné hospodářské noviny.

Podle mě jde o klasickou situaci před koncem bubliny, kdy se velcí hráči zbavují potají svých pozic za současného mediálního tlačení cen směrem nahoru a prodejích drobným investorům. Ještě to chvíli může jít nahoru, ale pak se nejspíš ceny vrátí směrem ke 100. USD.

Samozřejmě, že v dlouhodobém výhledu (roky) cena proroste. Spekulanti však přemýšlí o krátkodobém zisku.

10:01 am, May 27, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Takle bych to bral, jenom o kolik směrem ke stovce, to může být třicet, ale i jenom pět penízů...
Nic to taky nemění, že jeden hurikánek vyrobí skokově 150 a víc.
A taky to může být panika že všechno praskne a že si lidi uvědomí že systém končí...

2:21 pm, May 27, 2008  
Anonymous Anonymous said...

sigil

George Monbiot píše otevřený dopis králi Saudské Arábie http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2008/may/27/carbonemissions.energy:

Vaše Výsosti,

Spolu s vůdci většiny západních národů i náš ministerský předseda na Vás naléhá o zvýšení těžby ropy. Píši Vám abych Vás požádal, abyste jeho žádost ignoroval. Stejně jako ti ostatní vůdci i on trpí bludy a není již schopen vlastního rozhodování.

Vy i já víme, že pro vysokou cenu ropy je několik důvodů. Nízké ceny na začátku tohoto desetiletí odvrátily ropné firmy od investic do budoucí těžby. Je celosvětový nedostatek kvalifikovaných pracovníků, oceli a zařízení. Slabý dolar způsobuje, že cena ropy je vyšší než kdyby byla denominována v jiné měně. Zatímco Vaše vláda říká, že finanční spekulace je důležitým faktorem, Bank of England říká, že nikoliv, takže já nevím, čemu věřit. Velcí producenti ropy se stávají také velkými spotřebiteli; v některých případech jejich vývoz klesá přestože jejich těžba stoupá protože spotřebovávají víc než svou vlastní těžbu (in some cases their exports are falling even as their production has risen, because they are consuming more of their own output. - to nevypadá moc logicky)

Ale co Vy víte a já ne je měřítko, ve kterém cena ropy reflektuje skutečný nedostatek světových zásob. Vy a Vaši poradci jsou pravděpodobně jediní lidé schopní zodpovědět tuto otázku. Vaše publikované rezervy jsou samozřejmě jen politickým artefaktem, který nemá co do činění s geologickou realitou. Těžební kvóty přidělené členům ropného kartelu OPEC odrážejí velikost jimi vykazovaných zásob, což znamená, že máte pobídku zásoby zveličovat. Jak jinak bychom mohli vysvětlit fakt, že navzdory dvoum desetiletím horečné těžby Vaše království vykazuje stejné rezervy jako v roce 1988?

Říkáte, že šetříte svou ropu pro dobro budoucích generací. Je-li to pravda, je to racionální ekonomické rozhodnutí: ropa v zemi vypadá jako lepší investice ve srovnání s penězi v bance. Avšak, ač nerad zpochybňuji slovo Vaší Výsosti, musím připomenout, že někteří ropní analytici považují tuto prozíravost za smyšlenku. Omezujete dodávky proto, že chcete šetřit zásoby a udržet cenu vysoko, nebo nejste schopni produkci zvýšit protože Vaše pohádkové rezervy ve skutečnosti neexistují?

Nečekám, že mi na tuto otázku odpovíte. Vím, že skutečný stav Vašich rezerv je tajemství tak přísně střežené, že ropní analytici se nyní uchylují k používání špionážních družic k pokusu odhadnout rychlost poklesu půdy nad Vašimi ropnými poli, neboť nemají jiný způsob jak odhadnout rychlost vyčerpáváni Vašich rezerv.

Co vím já, a Vy možná ne, je, že v současnosti je vysoká cena ropy jediným faktorem určujícím britskou vládní politiku. Vláda vyhlašuje, že se pokouší snížit emise kysličníku uhličitého pobídkami aby lidé používali méně fosilních paliv. Nyní po dlouhých letech se tento cíl splňuje: lidé méně jezdí a létají. AA hlásí, že asi pětina řidičů kupuje méně paliva. Nová studie Worldwide Fund for Nature ukazuje, že firmy se snaží přimět své manažery k upřednostňování videokonferencí před létáním. Jedno z palivově vůbec nejnáročnějších průmyslových odvětví, letecká doprava pro obchodníky (bussiness-only air travel), zcela zkolabovalo.

Jinými slovy, Vaše omezení dodávek - ať záměrné nebo ne - pomáhá vládě splnit cíle její uhlíkové politiky. Jak vláda reaguje? Zlobně požaduje abyste zrušili omezení abychom mohli jezdit a létat jako předtím. Minulý týden Gordon Brown tvrdil, že "je skandální že 40% ropy je kontrolováno OPECem, že jejich rozhodnutí může omezit dodávky ropy zbytku světa, a že v době kdy ropa je zoufale potřebná a dodávky je třeba rozšířit OPEC může rozšíření odmítnout". V USA zašli zákonodárci dál: Sněmovna reprezentantů schválila soudní proces proti členským státům OPEC, a demokratičtí senátoři se pokoušejí zablokovat zbrojní prodeje Vašemu království dokud nezvýšíte produkci.

To dokládá bludy našich vůdců. Údajně si přejí omezit poptávku po fosilních palivech z důvodů boje proti klimatickým změnám a pro energetickou bezpečnost. A současně britské Ministerstvo průmyslu hledá způsob jak maximálně ekonomicky zhodnotit zbývající rezervy ropy, plynu a uhlí. Setrvávají ve víře, že obě politiky lze provádět současně, a zjevně si nevšímají toho, že fosilní palivo je po vytěžení spáleno nehledě na vyhlašované přání omezit spotřebu paliv. Zdá se, že jediné státy zavádějící omezení na dodávky paliv jsou členové OPEC, na které si Brown tak hořce stěžuje. Vaše Výsosti, zešíleli jsme, a Vy jediný můžete vyléčit naši nemoc tím, že necháte kohoutky zavřené.

Naši vůdci také přehlížejí rychlé rozšiřování naší dopravní infrastruktury, třebaže nemají ponětí zda jsou dodávky ropy pro tuto infrastrukturu udržitelné. Ve Velké Británii budujeme nebo rozšiřujeme tisíce mil silnic a zdojnásobujeme kapacitu našich letišť v očekávání, že nedojde k omezení dodávek paliv. Dlouhodobá vládní předpověď cen ropy je pouhých 70 USD za barel.

V několika posledních měsících jsem se pokoušel zjistit, z čeho vláda odvozuje svůj optimismus. Z odpovědi na otázku v parlamentu plyne, že vládní odhady jsou založeny na "odhadech ze zprávy World Energy Outlook 2007 International Energy Agency". Minulý týden Wall Street Journal napsal, že IEA "připravuje prudké snížení předpovědi ropných dodávek". Závěrečná zpráva bude zveřejněna v listopadu, ale už bylo zveřejněno, že "dodávky surové ropy by mohly být mnohem nižší než se dříve myslelo". Předchozí odhady IEA světové produkce ropy byly chybné z jednoho jednoduchého a šokujícího důvodu: byly založeny na předpokládané poptávce, nikoli na předpokládané nabídce. Otázku nabídky řešila IEA předpokladem, že automaticky vzroste aby uspokojila poptávku, jakoby neexistovala žádná omezení.

Naše vláda to musela vědět, ale odmítla provést svou vlastní analýzu ropných rezerv. Narozdíl od možných hrozeb hospodářství a národní bezpečnosti, této otázce se vůbec nevěnovala. Dříve letošního roku jsem položil Ministerstvu obchodu otázku, jaký má záložní plán pro případ, že by odhady IEA byly chybné a světové dodávky ropy vyvrcholily v blízké budoucnosti. Odpovědělo mi, že vláda necítí potřebu takového záložního plánu. Jistě nemusím vysvětlovat důsledky pro prípad, že se předpovědi ukáží být velmi odlišné od skutečnosti.

Vaše výsosti, chápu že to nepatří k obvyklým povinostem vládce Saúdské arábie. Avšak uctivě Vás prosím, abyste nás zachránil před námi samými.

Yours Sincerely,


George Monbiot

4:03 pm, May 27, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Ja musim opět souhlasit s Jirikem - mládež na vesnici (12-20 let) - 2/3 flákači - od 12-13 chlastají, kouří co seženou, k tomu porno nebo aspoň pořádné akčně horororové "maso" (ve stylu Frontiers, Hills Have Eyes atd.), občas (drobné) krádeže - škola nám je u ....., co dělají dále v "klubovně" si každý domyslí, doma to řídí - když si fotr něco zkusí - tak ji místy už dostane zpátky, doma jsem od hraní na počítači a za obsluhou, nezřídka žádný otec není v rodině přítomen - zejména u "těžkých vah" ti co nejsou úplně zvlčilí - ti se to od těch co jsou napřed doučí..... Silní téměř výhradně ve skupině.
Ta zbylá třetina je slušná, ovšem často příliš měkká a tak terčem posměchu těchto výrostků (v horším případě občas cvičně profackována).

Pokud se některý z těchto individuí se mnou v budoucnu nějak zaplete, tak mu pánbůh pomáhej - natož abych ho načapal - "na švestkách".
Umím si velmi dobře představit, jak podobné party zmetků budou dělat "problémy" až to policie nebude "stíhat".
Neříkám, že je to všude takhle, ale píšu ze svých zkušeností.

5:57 pm, May 27, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Zlom ano, ale ne tak rychle... http://www.blisty.cz/2008/5/27/art40809.html

6:04 pm, May 27, 2008  
Blogger Marek Malina said...

Tedy já nevím, ale JAK JAK JAK u kontraktu na dodání může spekulace vytvořit bublinu? Dejme tomu jsem spekulant, koupím kontrakt na doručeni v červnu, cena jde nahoru a tak znovu dokola až přichází okamžik kdy poslední spekulant musí prodat kontrakt nebo mu na dvorek přijedou cisterny. A tady je zakopanej pes, buď poptávka je, nebo ne. Buď spekulant vydělá nebo PRODĚLÁ. Tj. trh cenu 130-135$/b podporuje tj. Chudí už (globálně) vypadávají ze hry a jak bude geologická realita komplikovat těžbu + omezování exportů ropy= rostoucí cena a rostoucí množina lidí bez přístupu k benefitům z ropy= PRŮSŠVIH

6:37 pm, May 27, 2008  
Anonymous Anonymous said...

2 sigil - dopis G. Monbiota: Ten překlad není přesný.
"in some cases their exports are falling even as their production has risen, because they are consuming more of their own output" = v některých případech jejich export klesá, dokonce když těžba roste, protože spotřebovávají více z vlastní těžby.

10:15 pm, May 27, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Na dnešní teletextu ZDF je článeček o tom, že díky cenám benzinu roste počet cestujících DB a to v souvislosti s cenami nad 1,50 euro za litřík.

Jinak - že by praskla bublinka? jsem zvědavej jak daleko dolu, aby se to vyšplhalo zase k novému rekordu.

11:03 am, May 28, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Ale - on nám posílil dolárek - tak to nebude tak zlý.
A objemy nic moc.

11:07 am, May 28, 2008  
Blogger Unknown said...

http://zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp?v=124&r=nazorya&c=980879
Zajimavý komentář. Poslední dobou se začíná oil peak dostávat do mainstreamu i u nás. To nevěští nic dobrého.

4:05 pm, May 28, 2008  
Blogger Thon Taddeo said...

Nic dobrého nevěstí především reakce politiků.

Urban: Snižte daně.

Sarkozy: Poptávka převyšuje nabídku. Snižme daně.

Ano snížení daní z benzínu a nafty, potažmo z ropy rozhodně pomůže vyřešit problém stagnující nabídky a rostoucí poptávky a vůbec celého do budoucna nefunkčně nastaveného energetického systému a společenského uspořádání. Politici začínají správně chápat situaci - ropa už nikdy nebude jednoznačně dostatková a už vůbec ne levná. Právě naopak! A mají správně, ovšem reakce - B - snižme daně - samá voda - ještě horší než sázení řepky a spol. - místo snahy přijít s dlouhodobým řešením, jen "líbivé opatření", které ve svém důsledku jen prohlubuje budoucí problémy. Tahle civilizace je na cestě do ...... už delší dobu, ale to jak na své destrukci stále usilovněji pracuje, je ohromující i pro mě. Voliče i politiky zajímá zítřejší cena u pumpy - dál zdá se jejich obzory nesahají. Rakovina se ovšem morfiem vylečit nedá. Vybrali si cestu, kterou volí každý narkoman - šlehnu si dnes a NO FUTURE. Zítřek ovšem příjde a kocovina bude o to horší - respektive bude to spíš exitus.

Na budoucnost téhle civilizace a kultury bych s tímto vedením, myšlením a dosavadními "výsledky" nevsadil ani ...... .

Dolar posiluje ropa ovšem prakticky neklesá (kolem 130), 1% v mínusu je dnes jen nafta, EIA report bude zítra kvůli svátku - kdyby tam zase "náhodou" byl slabý export, jsme na dostřel rekordů raz dva.

Bohužel. Pokud tohle bude pokračovat, tak se ještě stádo může začít plašit a to by bylo v předtermínu.

6:09 pm, May 28, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Zase zpet na 130$ ...zadne zazraky se nekonaji .... dolar slaby, ropy malo a mene a mene .... nominalne ropa pod 100$ uz nikdy nebude .... inflace se o to postara a americky lid hodne zchudne. Ono uz to je na ceste, jenze si to tu jeste neuvedomuji. ..... Ovsem ve svete se nebudou mit nad cim radovat. .... Mocnarstvi bude kopat a drzet se svetovlady jak jen to pujde ... a bude to maso

6:26 pm, May 28, 2008  
Anonymous Anonymous said...

thon taddeo: Tím, že sníží daně z paliv, se nic nezmění. Cena paliv se opticky sníží, poptávka logicky naroste. Jenže díky nižšímu podílu daně už to nebude znamenat, že růst ceny ropy o 100% vyvolá nárůst ceny benzínu/nafty o 30%, ale bude to třeba o 50%. Takže v konečném důsledku se to snížením daní spíše zhorší. A doplatí na to hlavně země 3. světa, protože ta ropa "odteče" od nich - ty většinou nemají vysoké daně.

7:24 pm, May 28, 2008  
Blogger Marek Malina said...

Osobně je pro mě rychlost toho procesu ohromující. I mám vážné obavy o možnosti kterými disponuje klubko magorů kolem Bushe.

8:21 pm, May 28, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Už jste se někdy zamysleli, jakou to má vlastně všechno cenu... člověk se celý život honí a nakonec stejně zestárne a umře. I Slunce jednoho dne skončí...

9:23 pm, May 28, 2008  
Anonymous Anonymous said...

2drak2 ... jojo to je pravda ...s tim se nic nenadela... myslim, ze na ropnem zlomu a nasi zavislosti na energii je pro vetsinu prekvapujici, jak jsme zili a neuvedomovali si to Clovek v mladi cetl SciFi a predstavoval si jak to tu bude vypadat ze tisic let, co vsechni uz budeme jako lidstvo umet ... hm a my si ani ve skutecnosti neumime zaridit podle vysledku jednoduche trojclenky (prehanim, ale jenoim trusicku). Kdepak lety na Mars a ke hvezdam. Ani penze nebude. Brambpory bedem okopavat, kdyz se nam postesti.

9:39 pm, May 28, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Dneska jsem koukal na naftu u pumpy za 36,50! (o korunu nahoru od včerejška).

9:41 pm, May 28, 2008  
Blogger jamesxxl said...

Vím, že rýže není ropa, ale tohle je docela sešup...

Autralská produkce rýže klesne na 80-letá minima
Další tlak na už tak napnutý trh s rýží představuje nabídka Autrálie. Podle odhadu ministerstva zemědělství státu Nový Jižní Wales klesne australská produkce rýže v roce 2008 na pouhých 19 tisíc tun což je propad o 99% porovnáním s rekordní sklizní 1,64 mil tun v roce 2001.
“Sklizeň bude nejnižší od roku 1928 z důvodu přetrvávajícího sucha a nedostupnosti zavlažování,“ uvádí zpráva. Z tohoto důvodu bylo letos oseto pouze 2 100ha porovnáním s 177 000 ha v roce 2001. Australské exporty nebyly v celosbvětovém měřítku zanedbatelné, dosahovaly ve 12 leté periodě do roku 2003 vprůměru 580 tis tun a byly vyšší než z Japonska, EU nebo Brazílie. Poté ale ostře poklesly tím jak se kontinent potýkal s nepřízní počasí a nedostupnosti nových vodních zdrojů. V roce 2007 dosáhla podle oficiálních kvót australská produkce rýže 161 tis tun.

http://www.kurzy.cz/zpravy/147436-autralska-produkce-ryze-klesne-na-80-leta-minima/

10:28 pm, May 28, 2008  
Blogger Unknown said...

Objevila se tu kritika většiny dnešních mladých lidí-to všechno beru, ale je třeba se zamyslet proč-v čem už od narození tihle lidé žijí, jak to vypadá u nich doma, co je do nich neustále huštěno, pochybuji, že někdy měli možnost skutečně svobodně se rozhodnout nad svojí existencí, dětí jsou nejlepší obraz doby a situace, ve které žijí, dá se říct, že jde o jakousi dnešní obdobu hitlerjugend a podobných spolků. A navíc - jakou má před sebou perspektivu dnešní mladý člověk, žijící v ČR v chudých oblastech (= většina venkova)? Většinu života se dřít 8-12 hodin denně v nevyhovujících podmínkách, v neustálém stresu a výdělek potom pod vlivem všudypřítomné mozkové masáže prožrat za zbytečnosti. Pokud byste hlouběji pátrali a zajímali se, tak zjistíte, že na 1. pohled naprosto tupí a omezení mladí lidé vcelku dobře ví, co že se to kolem nich děje a mají na to vytvořenou řadu názorů a pohledů, jenomže jaksi pro ně neexistuje možnost žít podle nich, je zničená vůle po jejich realizaci...

5:23 pm, May 29, 2008  
Blogger Martin said...

Tak už i Wall Street Journal....

http://www.doomers.us/forum2/index.php?PHPSESSID=dd9d9d8f934e43d54a071550244cea67&topic=17795.0

5:44 pm, May 29, 2008  
Anonymous Anonymous said...

http://ekonomika.ihned.cz/c4-10070860-25039270-001000_d-vlada-odsouhlasila-vice-nez-miliardovy-prispevek-skode-auto

Já už nevím, co si mám o tom myslet. To je cesta do záhuby. Rozšiřovat fabriku na "výrobky", které nikdo v budoucnu nebude kupovat. Nechápu ani management společnosti a ani vládu. Copak jsou tak tupí a nevidí problém, kterému čelíme? Viděl jsem pozemky, kde by měla stát nová hala (mělo by jich být více, prozatím se počíta s jednou). Je to zase pole s ornou půdou. Zase se to proasfaltuje, protáhnou se komunikace, zabetonuje.

Normální člověk prostě zírá.Bohužel, co jsme si zvolili, to máme.

Snižování sp. daně je podle mě také cesta do záhuby. Nízké ceny podpoří spotřebu a za pár měsíců budeme tam, kde jsme. Vysoké ceny donutí lidi alespoň šetřit a to nám dá alespoň čas navíc.

7:05 pm, May 29, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Komerční zásoby ropy klesly v USA o 8.8 mb/týdně! Zásoby benzínu klesly o 3.2 mb/týdně, destiláty vzrostly o 1.6 mb/týdně.

Dovoz pouhých 9.0 (8.96) mbd a to o téměř 600 000 bd pod čtyřtýdenním průměrem minulého roku. Rafinérie jely na 87.9% (stejně jako před týdnem. Ropa vyskočila na 133, aby poté klesla na současných 127 - po ujištění, že šlo o "zdržení" dodávek při vykládce tankerů v Mexickém zálivu. Dolar významně posiluje, takže propad o 2-3 dolary neznamená nic moc ovšem růst o 3-5 dolary by byl "katastrofický" typu +7 dolarů za den, což by takovýto report normálně měl potenciál předvést a předvedl - až do plného zveřejnění onoho "vysvětlení" v médiích.

Abych pravdu řekl, začínám mít neodbytný pocit, že se to všechno vyvíjí velice velice špatně.

Podobná prohlášení nám koupí pár dní týdnů nebo i měsíců, ale potom je to všechno v ....... .

Dovoz ropy do USA mluví za vše, to je 10* podstatnější údaj než cena. Situace v zásobování začíná být napjatá - pokud v příštích týdnech nebudou dovozy 10, 11+ mbd, tak je zaděláno na crunch v příštích měsících i bez "divokých karet".

7:09 pm, May 29, 2008  
Anonymous Anonymous said...

To hanskrtek: Pochopitelně jsou mladí "oběti" a "vrazi" své doby - jako my všichni. To ovšem nikoho neomlouvá - každý má nějakou příležitost se pokusit (a selhat) někdo horší, někdo lepší, někdo skoro žádnou. Jenže to je velká dřina a setsakrašpatně placená a je lehčí se flákat než dělat.

Perspektivy odvál duch doby.

Na druhou stranu nemám sebemenší iluze o lidské přirozenosti a v přípravě na tuto její stránku jsem (9mm).

Co jsme si zvolili... - etablované strany nejsou schopny přijít s účinným řešením - až budou zvoleny extrémnější polohy (pravděpodobně KSČM - tak to pochopitelně taky nezachrání). Současný systém nemá z mého pohledu kapacity na účinné řešení krize - ta krize musí být vedení EU a i ČR již zřejmá, ale oni žádné řešení nemají - respektive takové, při kterém by se nemusela provádět radikální chirurgie a až na ní nakonec dojde - tak nepředpokládám přežítí pacienta - takovouhle operaci by neukočíroval ani dr. Sova. Také stojí za zvážení možnost, že tato krize nemá na současné úrovni vývoje homo sapiens "řešení".

Snížení spotřební daně je samozřejmě zcela chybný krok, který vůbec nic neřeší.

7:36 pm, May 29, 2008  
Blogger Marek Malina said...

Snížení spotřební daně mě přesvědčilo že jedeme do řiti...

8:47 pm, May 29, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Austrálie osadila tak málo rýže proto, protože tam velká města trpí kritickým nedostatkem vody. Proto vláda od pěstitelů vykupuje povolenky na zavlažování, aby do měst vůbec nějaká ta voda dotekla a nevypařila se už na polích....

10:28 pm, May 29, 2008  
Anonymous Anonymous said...

TT: Dobrá rada. Kdo s čím zachází, tím také schází. Hypoteticky. Na tvé pole přijde nějaké dítě, ty v domění, že se jedná o zloděje, ho zastřelíš. Rodiče se naserou, udělají potřebnou dávku molotových koktejlů, a až budeš spát, tak ti je nahází do chalupy a podpálí pole. A asi víš, jak je jednoduché udělat molotova (hráli s s tím tady děti na hřišti do doby, než jsme zavolali policajty).
Ono je tady jednoduché řící, že budeš střílet. Ale pozor, zastřelen můžeš být ty. Je jednoduché střílet na nepohyblivý terč oproti někomu, kdo se pohybuje a myslí.

5:24 am, May 30, 2008  
Anonymous Anonymous said...

S tou střelbou existuje i další varianta. Státní instituce ještě budou existovat. Polí pych a krádeže na zahrádkách budou ignorovat, protože
- bude toho hodně a měly by s tím práci
- lidi v nich taky nebudou mít co do huby a možnost něco si ukrást bez sankcí není od věci
- hladoví lidé se bouří, a stát by platil dávky pro ně ze stejných peněz, ze kterých platí ty instituce; nechat je jídlo nakrást u soukromníků je levnější, z cizího krev neteče
Což ovšem neznamená, že nebudou stíhat ty soukromníky, kteří se rozhodnou svůj majetek bránit. Taková sebeobrana jednak podminovává tu politiku "z cizího krev neteče" a jednak ohrožuje ty státní instituce, které už potom zůstávají zbytečné. Pronásledování bránících se má ty výhody, že to vypadá jako činnost ke které byla instituce zřízena, je to populistické, umožňuje to hladové většině nakrást vše co je k dispozici, a není s tím moc práce.

sigil

6:40 am, May 30, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Tak z vašich představ pak logicky plyne, že "řešením" je vstup do etablovaných silových složek, nejlépe policie, případně do soukromých, vládou licencovaných "bezpečnostních" agentur.

Jestli se to odpouroučí s celou parádou, tak je životnost "úspěšných" podle mého odhadu v průměru 5-10 let. Ten kdo nebude schopen a ochoten se tvrdě bránit si to může hodit na nejbližší větvi, aby se netrápil. Pochopitelně doufám, že na nic podobného nedojde, ale realisticky si musím přiznat, že tento scénář má svou pravděpodobnost. Opravdu nevím, co v takovém případě navrhujete a chcete dělat vy?!? Nebránit se, nechat si ukrást poslední sousto a zemřít s celou rodinou hlady?

Judicator: Řeči o tom, že vás někdo může zastřelit nebo vám ze msty podpálit chalupu - to se může stát komukoliv kdykoliv - na to není potřeba kolaps systému. S čím kdo zachází tím schází, to se stačí podívat na tuto civilizaci, to mi ale nepomůže, až nebudu mít co jíst a nebo se budu dívat do něčí hlavně.

Pacifismus si můžu dovolit, když všechno funguje a můžu kdykoliv vytočit 155,158 atd. Co když tahle čísla budou hluchá, co budete dělat???

Je mnohem lepší být ozbrojen a zbraň nepotřebovat než naopak, protože potom jste vydáni na milost a nemilost bůhvíjaké svini.

Každá životaschopná obec bude muset mít v takové situaci účinnou (dom)obranu, která si buď poradí nebo ne.

Jestli máte nějaké reálné řešení jak problémům v ČR předejít a zachránit "všechny a všechno" tak sem s ním.

Já jsem pevně rozhodnut bránit rodinu, nemovitosti a obec s maximální přípustnou razancí.

Pokud by stát dopustil rabování a rozkrádání majetků (zejména zemědělců) a ještě je trestal za obranu, tak to zemědělská výroba velice rychle zkolabuje a prakticky to znamená kolaps a chaos - to mi připadá velmi nerealistické.

7:29 am, May 30, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Je hodně předčasné řešit tohle dneska, spíš se učit přizpůsobivosti okamžitě vyvstalým podmínkám. Zdá se mi dost názorná analogie s 30-ti letou válkou, kdy dost podrobně platilo: nemáš šanci a nemáš nárok. Pokud se s touhle tezí sžiješ a naučíš se skrze ní proplouvat, je to solidní fundament pro post-oil life. Pak nezáleží na tom, zdali máš machine gun nebo silo na cruise missile, nebo hole (v) ruce. Nejsilnější zbraň je ta na konci vlastního krku. Hele a neblbněte s těmi řečmi, že dnešní mládež je zkažená. To se traduje už od doby kamenné na jedno brdo, že každá mládež je taková a maková, ale lidi jsou pořád stejní. Připadáte mi pak jak kyselí penzisti. :-)

7:50 am, May 30, 2008  
Anonymous Anonymous said...

V příručce "Jak přežít" od veterána (nevím teď přesně kterých) speciálních jednotek je jasně napsáno, že zbraně se ve vyhrocených situacích nevytahují. Když už ano, tak je musíte být ochoten použít... a to rychleji a důsledněji než všichni ostatní. Pak musíte být připraven zmizet (tj. bacha na něco jako krevní mstu).

Jste-li součástí kočující skupiny - jde to snad ještě zařídit (ale to jste v pozice, kdy problémy RZ neřešíte ale spoluvytváříte). Jste-li zemědělec nebo samoživitel, tak nezmizíte bez ztráty obživy.....

Vytáhnutí zbraně je krok na tenký led. Nejsem pacifista, ale raději se mu vyhnu. Možných kroků je více.

Např. výše zmíněné problémoví místní mladiství - to se dá podchytit, pokud jsou ještě dětmi tím, že pro ně něco uděláte.

Všude v přírodě je běžné, že nesklidíte 100% své úrody, ale třeba jen 80-90%. Opuštěním požadavku na 100% úrodu se zbavíte nutkání zabíjet všechny škůdce a plevely (herbicidy, fungicidy, ...) a vytahovat zbraně na výrostky trhající třešně a švestky.

Těch opatření je samozřejmě více a funkční budou, pokud bude fungovat sousedské společenství na té vesnici. Pokud ne, tak jste udělali něco špatně v přípravách = vysrali jste se na budování komunity, společenství. Neházejte to pak na ty výrostky.

Něco jiného je ochrana před nájezdy z vnějšku - ale ta má cenu, jen pokud jste zvládli to budování společenství uvnitř vesnice. ... ale i zde se dá mnoho udělat ... a potřeba je začít s tím už teď.

8:44 am, May 30, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Žádné univerzální řešení není, vždy záleží na konkrétní situaci. Na švestkách bylo míněno s nadsázkou. 100% sklizeň je samozřejmě nesmysl.

Já jen nechápu přístup některých - nehodlám se (z nejasných důvodů) ozbrojit - to potom v určitých situacích nemáte šanci a to nemusí vůbec souviset s RZ.

Other sice píše že je to předčasné řešit, ale přizpůsobovat se lze těžko ze dne na den, většinu věcí se ze dne na den nenaučíte a sestup může trvat dekády, stejně jako dny - to nikdo neví.

V New Orleans se na začátku týdne sedělo v kavárnách a za pět dní tam byly stažené rolety s nápisem Looters will be shot a nefungovalo téměř nic, takže radši aspoň nějakou přípravu teď hned, než vůbec nic nedělat a myslet si že je času dost a potom "blbě koukat" co se to děje.

9:06 am, May 30, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Takže, osobně zbraně nezavrhuju, je lepší je mít než je nemít. Otázka je, jak, kdy a proti komu je použít.

To co jsem psal ve 6:40 AM, May 30, 2008 je jedna z variant. S tím rozpadem zemědělství, nemyslím, že by tahle varianta platila důsledně. Spíš tak, že opravdu bohatý sedlák, řekněme "jen hajný a hospodský" (podle vlastních slov) kníže Schwarzenberg si může dovolit všechno, vy nic.

Budoucnost není nalinkovaná a stát se může zachovat různě. Taky může např. vyhlásit výjimečný stav, zakázat prodej paliv pro osobní automobily, zavést přídělový systém na potraviny a vyhlásit pracovní povinnost pro nezaměstnané - při polních pracích, při přeměně průmyslu z výroby automobilů např. na výrobu slunečních kolektorů, malých zemědělských strojů poháněných lidskou nebo zvířecí silou apod.

Situace se výrazně zlepší, jestli se stát zachová nějak rozumně. Takže by stálo za to hledat možnosti, jak to rozhodnutí státu ovlivnit. Teoreticky vzato máme demokracii, takže by to jít mělo, prakticky vzato všichni víme, že to s tou demokracií u nás vypadá všelijak.

Pomalu se tak dostávám k doméně pana Kalouse. Absolutně nezavrhuju individuální přípravy. Sám je dělám v míře která mi je dostupná. Nezavrhuju emigraci. Nezavrhuju zbraně. Ale myslím, že by bylo dobře pokusit se ovlivnit chování státu, nebo aspoň chování většího množství lidí tak aby to stát nemohl ignorovat a přimět stát aby alespoň nepřekážel když už nebude sloužit.

sigil

10:56 am, May 30, 2008  
Anonymous Anonymous said...

To je příznačný příměr s New Orleansem. Představ si, že by se přičinlivý Neworleansan (nebo Ňůorlísalka - co jsem to řek? No řek jste pravdu, ale zní to blbě...) třeba konkrétně z Canal Street někde na Lower Corner absolvovali na jedničku s hvězdičkou školení na městském obvodu French Quarter, kde by jim blíže nespecifikovaný profík promyl duši, že mají šetřit benzínem anžto hrozí peak-oil, aby třídili odpad, atd., EVENTUELNĚ aby si zavřeli okna, protože bude asi od moře foukat, oni by to UDĚLALI a šli si sednout na kafe s pocitem vlastenecky stráveného odpoledne. CO BYSTE JIM ASI CHTĚLI VYČÍTAT? Naprostá většina už začila nejeden silný průvan, ale že až tak...? Nevídáno. A to je dopad každé nadstandardní události a většinou nezbývá než říct: No, stalo se, stalo.

2:49 pm, May 30, 2008  
Anonymous Anonymous said...

To nadávání do fašistů je trochu přehnaný. Nikdo tu nepsal, že nějakých Asiatů nebude škoda. Někteří lidi znalí stavu současnýho světa jsou prostě jen flustrovaní ze situace, ve který se lidstvo nachází, a faktem je, že populační exploze v Asii a následná vlna konzumerismu v Asii k rostoucím cenám ropy a potravin dost podstatně přispěly. V roce 1900 měla Evropa 408 milionů obyvatel, ve zbytku světa žilo 1.2 bilionů lidí, v roce 2050 má mít Evropa 664 milionů obyvatel, ve zbytku světa bude žít 8.3 miliardy lidí (World Population Prospects: The 2006 Revision). Těch x miliard lidí v rozvojovym světě nemůže žít životním stylem Američanů. Ten systém pujde do kytek a strhne nás to všechny. A až se to zhroutí, tak bude každý myslet na sebe, na svojí rodinu, na lidi kolem sebe, na svůj "kmen", na svojí komunitu, ale ne na někoho na druhym konci světa. Ať se nám to líbí nebo ne, tak tenhle způsob uvažování umožnil našim předkům přežít.

Paradoxně tyhle "fašistické" postoje zastává drtivá většina obyvatel Asie, tam existuje jen rodina a pak národ, zbytek lidstva je jim ukradenej. Soucit a solidarita s odlišnými etniky a kulturami je moderní západní "vynález". A umožnila to jen vysoká životní úroveň. Jeden příklad za všechny: Do západní Evropy, Severní Ameriky a Austrálie se rok co rok stěhují miliony imigrantů z jiných částí světa a z naprosto odlišných kultur, ačkoliv ze sociálního, ekologickýho, i ekonomickýho hlediska to danym státům přínáší víc problémů než užitku, nejvíc imigrantů přichází do přelidněných zemí jako jsou Británie nebo Holandsko (z toho plyne, že je to jenom o čistym altruismu západních vlád a mnoha obyvatel Západu, možná i o strachu nebýt ocejchován jako fašista), naopak v Japonsku si ještě nedávno velký společnosti najímaly soukromý detektivy, aby pátrali jestli některý jejich zaměstnanec nemá náhodou korejský předky (pak by nešťastník přišel o práci). Kdybychom se zajímali i o život mimo naší malou kotlinku a znali mentalitu jiných národů, tak bychom na sebe možná nebyli tak přísní. Až skončí období prosperity, tak začne boj. Nevim jak to bude vypadat v Čechách, ale globálně, mezi státy a světadíly, to bude boj.

3:40 pm, May 30, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Oprava: měl jsem na mysli pochopitelně 1.2 miliardy lidí ve zbytku světa. Anglicky je miliarda billion.

To sigil: vůbec nemám představu jak by se dalo ovlivnit chování státu. Snad na lokální úrovni by něco šlo udělat, ale v rámci celý země to vidim černě. Chování státu ovlivní až sled událostí. Ale pak už bude bohužel pozdě.

5:00 pm, May 30, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Ad sigil 30.05. 10:56

Těm, kdo vědí, co chtějí, stát díkybohu zatím nepřekáží. (I když, pravda, jim ani nijak zvlášť nepomáhá.)

Nikdo nebránil obci Svatý Jan nad Malší (okr. České Budějovice) vybudovat si dvě obecní kotelny na obnovitelná paliva z vlastních zdrojů a stát se tak zcela nezávislou na topení fosilními palivy.

Nikdo nebránil obecnímu úřadu a občanům v Hostětíně (okr. Uherské Hradiště) spolupracovat s organizací Českého svazu ochránců přírody Veronica v Brně na budování postfosilní soběstačné venkovské obce.

Nikdo nebrání městu Litoměřice navrtat si na svém katastru termální prameny a používat je k vytápění města s 26 000 obyvateli.

Asi byse dalo pokračovat, ale tyto případy jsou mediálně známé.

Co všichni zde diskutující děláme pro to, abychom své obce a města donutili postupovat podobně? Určitě to bude mít větší efekt než hromadění konzerv a zbraní nebo zakládání rodových osad lidmi, z nichž většina v životě nedržela v ruce motyku.

11:46 pm, May 30, 2008  
Blogger Martin said...

Nejlepší se mi zdá zkombinovat obojí, jak soukromé, tak komunitní přípravy....

Otázka je, dá-li se to časově zvládnout....

Snad některé užitečné informace pro přežití v případě naplnšní nejhorších scénářů: ;)

http://www.specnaz.cz/forum/viewforum.php?f=74

http://www.specnaz.cz/forum/viewforum.php?f=24

12:55 pm, May 31, 2008  
Anonymous Anonymous said...

J.Kalous má tak trochu pravdu, budeme se muset smířít s tím, že přejíždění sem a tam skončilo. Drahocenou ropu přenechat zemědělcům , armádě a policii. I když o efektivitě dvou posledních vážně pochybuji - Ti jenom slepě slouží Těm jež jsme si My zrovna zvolili v "demokratických volbách".
Jenom doufejme, že se nám sem nenahrne rychle se množící pakáž z Kosova a spol. a rozloží naši slovanskou kulturu, která se v těžkých dobách dokázala vždy semknout.

1:58 pm, June 01, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Určitě je krok dobrým směrem aspoň si hrát na postfosilní dobu. Je hezké, že úsilí nadšenců někde "jaksi" funguje. Tedy co tomu vytknout? Vpodstatě kosmetický problém - kdyby to nebylo těžce zadotováno zvenčí, nefungovalo by. Pokud by si ti nadšenci našli každý svou ves, kde chalupaří a vyhecovali místní a rázem by měly vzniknout tisíce nebo desetitisíce Hostětínů, bruselský rozpočet by zkolaboval a aby se sehnalo tolik priv. sponzorů, to už by bylo zapotřebí hledat snad i v Číně. Provozně ekonomicky to soběstačné být nemůže. Tedy jako vzor a tip na letní brigádní skanzen dobré, ale co dál? Opakování v masovém měřítku je nereálné.
Co se týče kotelen na biomasu, je to spíš na kriminalizaci, že se v dnešní době ještě nějaké veřejné stavby realizují plynofikované (mimo aglomerace, protože tam je to dosud zatím poměrně racionální řešení). Neuváděl bych jako zásluhu, že někde topí biomasou. Protože to jinak i ekonomicky není průchozí, vidím význam ropného zlomu v narovnání hodnoty energie a tím jediné možné páky, aby se ledy pohnuly. Jenže zároveň s tím pohybem se aktivují, mám ten pocit, síly daleko přesahující rozměr nějakých pár desítek obecních kotelen v České kotlině. Byla by náhoda, abychom právě my nebyli v pelotonu 99,99% postižených :-))

3:03 pm, June 01, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Ad other: jedovatej umí být každej. Otázka je, k čemu je v (nejen této) diskusi účast lidí, kteří umí jen vykřikovat, že nic nemá cenu a všechno, co řeknou druzí, je blbě.

I kdyby citované aktivity mohly fungovat jen díky dotacím, určitě mají užitečnější výsledky, než "dotace" bankovních kont pečlivě vybraných jedinců z našich daní. Za to, co letos pobral ředitel ČEZu Roman, by se takových Hostětínů dalo financovat dvacet.

Cituji z econnectu:

Cena Energy Globe 2007 získala obec Hostětín

27. 5. 2008 - BRNO [Econnect/Veronica]
V pondělí 26. května byly při slavnostním ceremoniálu v plénu Evropského parlamentu v Bruselu vyhlášeny výsledky devátého ročníku Energy Globe Awards, které oceňují lokální a regionální projekty přispívající k úsporám energie, ochraně životního prostředí nebo zajištění dodávek základních zdrojů, jako vody a elektřiny, do vzdálených a chudých oblastí. Do letošního ročníku byly přihlášeny projekty ze 109 zemí.

Národní cenu za Českou republiku získal projekt „Obec Hostětín jako model udržitelného regionálního rozvoje“. Do soutěže jej přihlásila základní organizace Českého svazu ochránců přírody Veronica, která společně s obcí a řadou dalších partnerů projekty v Hostětíně již více než 15 let realizuje.

K nejznámějším počinům v této malé obci (230 obyvatel) v Bílých Karpatech patří výtopna na biomasu, která teplem z obnovitelného zdroje zásobuje celou obec, moštárna vyrábějící jablečné biomošty, kořenová čistírna odpadních vod, instalace solárních systémů na ohřev vody, energeticky šetrné veřejné osvětlení a vzdělávací Centrum Veronica Hostětín, které bylo postaveno v roce 2006 v pasivním standardu.

Většina z těchto projektů je zaměřená na efektivní využívání energie a obnovitelné zdroje a ukazuje cestu k ochraně zemského klimatu z lokální úrovně. V Hostětíně lze na skutečných příkladech vidět, že vztah k přírodě, místním zdrojům a tradicím a ohleduplné hospodaření může ekonomicky stabilizovat venkov a řešit nezaměstnanost i v poměrně odlehlých oblastech. Model rovněž vypovídá o smysluplnosti spolupráce mezi partnery z různých sektorů – veřejné správy, nevládních organizací i podnikatelské sféry.

„Cena těchto příkladů je mimo jiné v tom, že pomáhají nasměrovat čerpání evropských fondů směrem příznivým pro životní prostředí a ochranu klimatu. To platí jak pro Českou republiku, tak i pro další nové členy Evropské unie. Ne nadarmo směřují do vzdělávacího Centra Veronica ročně tisíce účastníků seminářů, konferencí a exkurzí,“ uvedla Yvonna Gaillyová, ředitelka Ekologického institutu Veronica.

5:31 pm, June 01, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Ty dotované projekty nejsou efektivní podle současných podnikatelských měřítek společnosti založené na levné energii. V brzké budoucnosti tomu může být jinak. Potom se dotace ze zbývající levné energie do podobných projektů může jevit jako velmi výhodná.

sigil

6:51 pm, June 01, 2008  
Blogger Unknown said...

Já vám nevím, ta biomasa by měla zůstat v lese či na poli než spalovat ve výtopnách...Spíš pořádně zateplit dům než tohle, já sám pořádně zatepluji dva pokoje, celý dům, na to bych neměl a taky je to zbytečný:-) Prostě co se z pole odebere, to ať se tam vrátí, třeba formou hnoje atd.

7:18 pm, June 01, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Ad jirik:
Pochopitelně, to se přece nevylučuje. V tom kraji mají takové přebytky biomasy, že by s ní vytopili i jiné obce než jen Hostětín. Samozřejmě maximum úspor je nutností, stavební normy pro nízkoenergetické stavby už měly být dávno uzákoněny jako povinné. Ale hlavně: Vždycky je potřeba uvažovat o mixu obnovitelných zdrojů. Nikdo přece netvrdí, že záchranou je JEN biomasa, JEN vítr, JEN slunce... Vždycky se musí vycházet z místních možností a kombinovat podle nich.

7:59 pm, June 01, 2008  
Blogger jamesxxl said...

oil peak v newsweeku

http://www.newsweek.com/id/139395/page/1

10:59 pm, June 01, 2008  
Anonymous Anonymous said...

panu JK: to není jedovatost, spíš skeptický realismus a určitě tomu úsilí držím palce. Snad můžu anonymně sdělit osobní pocit, že je to kašírovaná realita (něco jako kdysi prý byl tzv. slušovický zázrak), která funguje jako výjimka, potvrzující pravidlo, pravidlo, že ve zbytku republiky to nejde, protože to musí vycházet zdola. Proto tam nevidím východisko a znovu opakuju, že to je dobře, že se o něco někde pokoušejí než se válet po kasinech nebo squatech.
Co třeba projekt elektricky soběstačných obcí? Ve srovnání s výše uvedenými aktivitami by zapůsobilo jako šrapnel, kdybyste uvedl, že třeba dvacetdevět obcí je elektricky soběstačných s eventuelní možností dodávek do sítě a dalších dvěstětřicet je v realizaci.
Přes noc by nejmocnější protivník rozpoutal rozvracečskou kampaň a mediálně i fyzicky by akci znemožnil, protože na rozdíl od plácání po zádech by tohle řízlo do živého. A pokud ještě nejsme ani v tomhle stadiu, jsou podobné aktivity folklór na víkendové povyražení. Něco jako centrum volného času pro budoucí znuděné intelektuály, či určitá forma protidrogové prevence.
Vesnický prostor (tedy pokud dostupné informace nelžou) spíš ohrožuje skupování spekulanty ve velkém, rigidnost velkoplošné exploatace půdy, demografický dead-lock, vzdělanostní rozvrstvení a pod., tedy činitelé, kteří činí líbivé projekty daleko více zranitelnější a neprůchodnější a s těmihle problémy si neví rady ani ti, kteří jsou za to placeni.

A jsme zas u toho: globální řešení R-Z nikdo nezná

Pokud nejste jen aktivista "pouťové" úrovně, můžete být rád za nekompromisní oponenturu. :-))

11:15 pm, June 01, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Doporučuji pořad VEDLEJŠÍ EFEKTY na téma energie, hostem Václav Cílek

http://www.ceskatelevize.cz/vysilani/01.06.2008/208411058070022-20:05-24-vedlejsi-efekty-vedlejsi-efekty-jaderne-energie.html

11:17 pm, June 01, 2008  
Anonymous Anonymous said...

plánuji asi 3 roky FV panely 4-5kW, čez jistě nemá zájem rušit monopol , před rokem dotace až 100 tis , dnes nic ! , proč ?

9:04 am, June 02, 2008  
Anonymous Anonymous said...

lari pro helimadoe:
protože už je dotovaná cena za výkup el. energie (15,30 kW) navíc asi nejsou státní prachy. Do budoucna nás bude nutit cena energií istalovat panely ať už solární na ohřev či fotovoltalické

1:47 pm, June 02, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Od Parabelllum
To egocentrista soudruh Kalous - clovece Vy v te makovici mate ale naprosty chaos - zdejsim konscripterum vytykate, elitarstvi, a sam jste elitar jako vino - od tisice lidi se vyberou dane, aby tisicej prvni mohl zit postfosilne - akorat ve - Vasem pojeti o vyberu nerozhoduje prirozeny darvinismus, ale rozhodnuti EU urednika - at zije soudruh Kalous, a diktatura byrokracie.

4:37 pm, June 02, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Dotace taky nemám rád, hlavně proto, že způsobily todle všechno. Bez nich by nikdy spotřební tržní ekonomika neporazila místní soběstačné komunity.

To, že se občas nějaký ten milion použije na ekologické centrum (Hostětín řádově za desítky milionů) neberu jako utrácení peněz na ekologii. Většinu stejně schrábla Skanska. V konečném důsledku ty dotace skončily ve stejnýc kapsách jako za silnice.

Na Hostětíně je nejdůležitejší prosazení té kořenové čístírny a moštárna, díky které se zachovají místní odrůdy ovoce.

9:20 pm, June 02, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Jelikož mi tady jeden dotyčný vytýkal pasivitu, šel jsem do sebe a udělal poptávku na ten model mikrokogeneračního Stirlinga, který teď dělají Němci. Trochu drahý špás, spíš pro fajnšmekry. Malý krok pro člověka, velký krok pro lidstvo. Pokud máte někdo zájem, škemrají o zastoupení. Ještě jsem dneska neudělal dobrý skutek, tak vám to nechávám :-)). Cituju:

Sehr geehrter Herr xxxxx,

wir freuen uns über Ihr Interesse an unseren Stirling-Produkten.
Der empfohlene Endkundenpreis für die Sunmachine Pellet liegt bei 23.500,- zzgl. gesetzl. USt. Alle Preise gelten ab Lager Wildpoldsried.
Wir halten Sie auf unserer Internetseite www.sunmachine.com ständig auf dem Laufenden.

Vielen Dank für Ihr Verständnis.
Mit freundlichen Grüßen
Ihr Sunmachine-Team
Daniela Hörmann
- Auszubildende -

Sunmachine GmbH
im Innovationspark Allgäu
Am Riedbach 1
87499 Wildpoldsried
Tel. 0 83 04 / 9 29 33 20
Fax 0 83 04 / 9 29 33 21
__________________________________________________________________
Besuchen Sie uns auch im Internet unter www.sunmachine.com

Pokud to považuješ, TT, za nepřístojnou reklamu, tak to deletuj, no problem, já to beru spíš jako krok lidstva vpřed! :-))

10:11 pm, June 02, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Ad parabellum: Ten nick je nomen omen? Vůbec nemám chuť diskutovat se zbabělcem, který nejen nemá odvahu přiznat se k pravému jménu, ale ještě si zvolí za nicka název zbraně. Místo hlavy hlaveň, místo mozku zásobník s ostrejma? Už se chystáš na to, že se zbraní budeš king? Nepleť se, i kdybys měl deset bouchaček, vždycky se najde rychlejší střelec.

Darwinismus? Co jste to proboha za lidi, kteří si myslíte, že má o přežití - koho vlastně? vyvolených držitelů zbraní? - rozhodovat právo silnějšího? V čem jste lepší než lidoopi? Ve střelbě?

Myslím, že dost dobře je to vysvětleno tady: http://www.blisty.cz/2008/6/2/art40914.html

Ale ostatní si jistě udělají názor sami.

10:20 pm, June 02, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Ta mikrokogenerační jednotka se zdá dobrá, otázkou zůstává návratnost. Uvidíme jestli se začne dovážet do ČR, taky zrovna nevím jaká je výkupní cena energie z takového zdroje, ale určitě to nebude tolik co u té solární.

Dnešní zpráva:
Čína trpí asi dva měsíce před zahájením olympiády stále citelnějším nedostatkem pohonných hmot a výpadky dodávek již postihly i finanční centrum Šanghaj a hlavní město Peking (ČTK)

Tak kde teda začne hospodářská krize?

11:02 pm, June 02, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Mám dotaz na ty, které bych označil jako "maleviláky" - to znamená "s puškou v ruce bráním rodinu proti bandám lupičů": Nezdá se vám, že tahle možnost je jenom jedna z tisíce a že to taky může být všechno úplně jinak? A kdyby už tahle možnost nastala, jaký smysl bude mít vůbec život uprostřed takové noční můry?

Poznámka: Je mi 40 let a docela by mě zajímal věk ostatních účastníků diskuse (optional). Nevím, jestli spor mezi některými a J. Kalousem není něco jako generační roztržka.

12:41 am, June 03, 2008  
Blogger Unknown said...

To jakub:
Je to určitě jen jedna z možností. Určit její pravděpodobnost dnes v podstatě nejde. Ale jak i z tvého příspěvku vyplývá, je to (pro tebe) ta nejhorší možná varianta. Pak je asi dobré být na ní, v rámci možností připraven.
Pro mně osobně je ještě jedna horší varianta. Diktatura (pravá, levá, fašistická, bolševická), než aby se krize zvrhla v něco takového, tak to raději "malevil". Když už má k nějáké hrůze dojít, tak ať je aspoň způsob řešení na vůli mojí a lidí kolem mne a na našich schopnostech.
A má to ještě jeden aspekt a tím je můj (dnes 6ti letý) syn. Jednou se asi zeptá co jsem dělal pro rodinu, když už bylo jasné, že jde všechno do kopru. Budu mít čistší svědomí, když budu moci říct, že jsem koupil stateček a pozemky, zrekonstruoval, zařídil hospodářství a zajistil energii a pořídil si něco na obranu domu, než kdybych mu měl říct, že jsem přesvědčoval sousedy, poslance, starosty a třeba prezidenta o svojí pravdě

Je mi 38 a nemyslím, že je to generační roztržka, ale roztržka "světonázoru":-).
Podle mne je třeba být připraven na nejhorší z hlediska holého přežití (s aspoň malinkou šancí na perspektivu) a pak můžu být jen mile překvapen, když nebude tak zle. A statek, pozemky atd. se určitě neztrátí.
Prostě postarat se sám o sebe a svoje okolí a od nikoho nic nečekat.

2:00 am, June 03, 2008  
Anonymous Anonymous said...

2 marty a "statek, pozemky atd. se určitě neztrátí":

Mladý pane, viděl jste někdy důl? Ten vám vzít nemůžou. Peněženku nebo kočár ano. Ale důl? - Pane Smrtka, vy se pořád jen smějete.

Tož tak. Postřehl jsem, že jste proti diktaturám. Jenže v téhle zemi je něco kolem 60 % lidí proti "radaru", a je jim to prd platné. Aspoň do doby, než přestanou proti jen být, a začnou proti taky něco dělat. Což platí tuším i o té diktatuře.

Váš statek vám vůbec nemusí vzít zlý diktátor. Prostě stačí daně dostatečně vysoké, abyste je nemohl zaplatit. A jakkoli pravicová vláda vám vysvětlí, že k zaplacení státního dluhu za který můžou vlády předchodí takto vysoké daně potřeba jsou. Solidní dluh už máme, a stavba dálnic za bilion, církevní "restituce", olympiáda apod. jsou na cestě. Platit to budou ti, co a) maji aspoň nějaké peníze a b) nemají moc k tomu aby si odhlasovali, že oni to platit nebudou - = střední třída.

Osobně jsem se do politiky nikdy míchat nechtěl. Není to můj chleba s máslem a ani nemyslím, že bych mohl být úspěšný jako politik. Ale začínám mít dojem, že něco, ještě nevím co, budu muset začít dělat. Aspoň se pokusit o to, aby se tady dalo žít.

Já myslím, že po přírodní stránce na tom v ČR nejsme nejhůř, a populační hustota je sice vysoká, ale ne neúnosná. Ale jestli chceme přežít, neměli bysme např. prodat půdu a vodu (a další přírodní zdroje) cizincům. Taky bysme se, jako stát, neměli moc zadlužit. Měli bysme být co nejsoběstačnější ve výrobě potravin. Měli bysme být schopni se bránit (některý z okolních států může dojít k závěru, že je pro něj lepší než nechat dojít k malevilu na vlastním území obrátit agresi ven - který z okolních států byl spojencem ČSR v době Mnichova nebo alespoň zůstal neutrální?).

Když hodnotím kroky současné vlády a veřejné moci vůbec z hlediska ropného zlomu, trvale udržitelného života, soběstačnosti státu, jeví se mi jako nejlogičtější varianta pro individuální přežití emigrace.

sigil

10:45 am, June 03, 2008  
Blogger Unknown said...

To sigil:

Máte pravdu v tom, že statek může být zabaven, ale přijde mi lepší ho mít a doufat, než jen čekat a doufat že ho těm co ho mají někdo zabaví a tím mne nakrmí.

K radaru - ani já z toho nejsem nadšen , ale hysterii nepodléhám. Bohužel v každém zastupitelském systému se vyskytne řada otázek, které musí být rozhodnuty bez ohledu na veřejné mínění. A otázky bezpečnosti jsou jedny z nich.

Vysoké daně - ano i to je možný scénář. Jen nevím proč by to měla být zrovna pravicová vláda. Na téhle krizi bude kouzelné, že postihne všechny bez ohledu na ideologii.

Politika - zkuste to. Já jsem skeptický už z pohledu lidské přirozenosti. Slávná Topolánkova věta o nutnosti lhaní před volbami, je totiž holou skutečností. Pokuste se vyhrát volby s programem omezení spotřeby, nutnosti více a efektivněji pracovat, radikálně si snížit životní úroveň, atd.. Směšné. Takže lidem budete muset lhát a po té co vás zvolí budete muset dělat něco jiného. Z toho plyne, že se tam dlouho neohřejete.

Přírodní podmínky jsou u nás opravdu nadějné a ještě jedno plus, kromě uhlí a uranu se tu toho nedá moc najít. To snižuje pravděpodobnost agrese z okolí v blízké době. Souhlas se soběstačností v oblasti potravin, ale pokud to chceme realizovat, tak musíme vystoupit z EU. A dále vysvětlit "lidu", proč jsou u nás potraviny 2-3x dražší než u sousedů.

Emigrace - proč ne? Ale opravdu toho nějáký stát, z hlediska Oil peaku dělá víc, než náš? To znamená aspoň něco? A ještě jeden moment, až začnou jít věci opravdu špatně, kdo to asi odskáče první domácí obyvatelstvo, nebo přistěhovalci?

Ale jak říkám každému podle jeho chuti.

11:22 am, June 03, 2008  
Anonymous Anonymous said...

2 martty:
Dochází zde k jistému nedorozumění.

Předně, nechci nikoho přemlouvat aby se nepřipravoval, např. nekupoval pozemky. Naopak, považuju individuální přípravu za základ. Viz moje předchozí příspěvky. Já jen upozorňuju na to, že příprava v politické rovině je stejně důležitá jako příprava v rovině individuální. A možná důležitější, protože statek nemůže mít každý a v posledku statkářů bude menšina. A ta menšina bude muset nějak vyjít s většinou, i ve vlastním zájmu.

Radar a pravicová vláda byly jen příklady (ano, jsem levičák a proti radaru). Chtěl jsem říct, že dluhy bude muset platit jakákoliv vláda a peníze na ně získat taky, a to i když bude skálopevně přesvědčena, že daně jsou Zlo. Radar byl příklad toho, že přestože je jasná většina občanů proti něčemu, stát to přesto realizuje. Alespoň dokud je odpor občanů pasivní.

Na nutnost lhaní před volbami nevěřím. Po listopadu 1989 byl vyhlášen program ve stylu "bude hůř aby bylo líp" a lidé to přijali. Lidé přijmou program uskrovnění, když budou vidět nějaký smysl pro sebe a to, že ten program není zneužíván. Což je ovšen problém, resp. problémy 2 - zajistit, že nebude zneužíván, a zajistit, že nějaký chytrák v médiích nerozšíří záměrně takové drby.

Co se emigrace týče, dávám přednost tomu zůstat doma, m.j. tady mám taky rodiče o které bych se měl ve stáří postarat. Jenže se bojím dvou věcí, obě jsou spjaty s politikou. Jedna je ta státní (ne)politika zadlužování, přijímání nejblbějších evropských předpisů bez opozice v EU, nevyjednávání výjimek pro ČR (zemědělská politika, daně na stavební práce,...) a nehájení národních zájmů vůbec. Druhá je rozšiřování postojů a nálad médii, které jsou spíš fašistické než pravicové. První zatíží všechny dluhem a nesmyslnými předpisy ztěžujícími přežití, druhé hrozí tím, že krizovou situaci budou lidé řešit násilím.

sigil

12:51 pm, June 03, 2008  
Anonymous Anonymous said...

To martty 2:00 AM:

Pro mě je diktatura také nejhorší varianta a proto se mi varianta Malevil jeví jako nemístně romantická. Předpokládá totiž, že jedinec s puškou v ruce se ubrání. Jenže hajzlové se budou organizovat. Nemusí to být nutně vláda, ale spíš polovojenské jednotky jako za války v Jugoslávii. Už dnes máme koneckonců jakousi fašistickou národní gardu. Z tohoto hlediska jsou výzvy k ozbrojování jenom olejem do ohně a myslím, že pravdu má v tom případě Kalous, který vyzývá spíš ke sdružování lidí a sebeobraně či samostatnosti celých obcí.

Pokud ale nastane mírnější varianta, tedy pozvolný rozpad starého životního stylu a vznik nového, tak má samozřejmě smysl se postarat nejdřív o sebe a nebýt jaksi na obtíž, nebýt mezi těmi, kdo nebudou mít nic.

5:55 pm, June 03, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Pokud dojde k 3 světové (bohužel je to jeden z pravděpodobných scénářů blízkého vývoje) nebude stejně puška stačit.
Pokud ne, tak k rozpadu do podoby Malevil nemusí dojít. I kdyby došlo, tak v horizontu desetiletí. Vidím tak aktuálnější věci, než organizaci domobrany. ... K čemu nám bude domobrana, když si bez ropy nebudete umět obstarat dostatek potravy, tepla a ani přístřeší? Jak zorganizujete domobranu v nefungujících společenství dnešních vesnic?

Já se zabývám

11:27 pm, June 03, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Asi to většině lidí neuteklo - nová Saúdská Arábie je prý v Dakotě: http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601109&sid=ayj1uo_gdNI4&refer=exclusive
Podle geologické služby USA má formace Bakken obsahovat 4,3 mld barelů těžitelných současnou technologií. Podle pána jménem Leigh Price, geochemika z Denveru který pracoval pro USGS a zemřel v roce 2000 na srdeční příhodu, by Bakken mohl obsahovat až 413 mld barelů.

sigil

10:40 am, June 04, 2008  

Post a Comment

<< Home