Saturday, February 23, 2008

Peak Coal – zlom uhlí kolem roku 2025?

Problematika vrcholu těžby uhlí je podrobně zpracována v článcích, na něž odkazuji. Tento příspěvek pouze shrnuje hlavní závěry.

Úvodem je třeba říci, že je pravděpodobné, že k případnému využití nám zbývá mnohem méně uhlí, než se většina lidí domnívá.

Dostupná data o rezervách vykazují nízkou úroveň spolehlivosti a to jak na globální, tak i na státní úrovni. Lze se oprávněně domnívat, že v globálním měřítku jsou rezervy uhlí nadhodnocené – nasvědčuje tomu fakt, že během posledních dvou desetiletí byly tyto opakovaně přehodnocovány směrem dolů, v některých případech drasticky. Globální odhady rezerv byly během posledních 25 let sníženy o 55% (z 10 bilionů tun v roce 1980, na 4.5 bilionů tun v roce 2005). Některé země (včetně Velké Británie a Německa) revidovaly objem svých zásob směrem dolů v tomto období o 90%. Dokonce i Polsko, které je největším producentem uhlí v EU, snížilo své rezervy za posledních 10 let o 50%.

V nezanedbatelném počtu zemí (např. ve Vietnamu) nebyly prokázané rezervy aktualizovány ani jednou za posledních 40 let. Čínské údaje byly naposledy aktualizovány v roce 1992. Na základě minulých zkušeností je velmi pravděpodobné, že data jsou statisticky jednostranně nadhodnocena a proto projekce na nich založené poskytnou horní limit pásma možného budoucího vývoje.

Světové produkci uhlí dominuje šest zemí, v nichž se nachází 85% zásob suroviny. V sestupném pořadí podle rezerv jsou to: USA, Rusko, Indie, Čína, Austrálie, JAR. Samotné Spojené státy mají 30% veškerých zásob a jsou druhým největším producentem. Zdaleka největším producentem je Čína, která má ovšem pouze polovinu zásob USA.

Největšími producenty v sestupném pořadí jsou: Čína, USA (polovina čínské produkce), Austrálie (méně než polovina těžby USA), Indie, JAR a Rusko. Tyto země produkují přes 80% těžby. Uhlí je většinou spotřebováváno v zemi původu. Jen 15% produkce je vyváženo.

Nejrychleji těží své rezervy Čína – 1.9% ročně. USA dosáhly vrcholu těžby vysoce kvalitního uhlí z Apalačských hor a Ilinojské pánve v roce 1990. Těžba nekvalitního černého uhlí (subbituminous coal – uhlí kvalitou mezi černým a hnědým uhlím – obsažená energie 8.3 – 25 MJ/kg) ve Wyomingu více než vyrovnala tyto poklesy, alespoň co do objemu a podle uváděných rezerv by toho měla být schopna i v následujících 10 - 15 letech. Nicméně, vzhledem k nižšímu objemu energie získané z tohoto typu uhlí, vyvrcholila z energetického hlediska produkce uhlí v USA před pěti lety a je nejasné, zda lze tento trend v budoucnu ještě zvrátit...

Na základě vyhodnocení dostupných dat došla EWG k závěru, že globální těžba uhlí může růst ještě 10 – 15 let a to zejména díky růstu těžby v Austrálii, Číně a v zemích bývalého SSSR. Nárůst těžby v JAR je vzhledem k poslednímu vývoji diskutabilní. Vrchol těžby (z energetického hlediska) má být dosažen kolem roku 2025 (antracit – obsažná energie 30MJ/kg a černé uhlí – obsažená energie 18.8 – 29.3 MJ/kg - dosáhnou zlomu na asi o 30% vyšší úrovni než dnes kolem roku 2020). Těžba hnědého uhlí by měla dosáhnout maxima v období 2050 – 2060. Vrchol vývozu uhlí pak lze očekávat v období před rokem 2025, osobně bych odhadoval období 2015 – 2025, protože méně kvalitní typy uhlí se nevyplatí transportovat na delší vzdálenosti. Zmiňovaný scénář je přitom považován za optimistický (the best case - maximum možného). Možná omezení těžby spojená s politikou ochrany klimatu nebyla vzata v potaz.


Graf 1 – Předpokládaná globální produkce uhlí

Z uvedených údajů vyplývá, že spoléhat se na uhlí jako na záložní zdroj energie pro období krize, může být velice ošidné. Situace je zde obdobná jako u ostatních neobnovitelných zdrojů. Dostupná data nasvědčují, že zlom a následný pokles produkce, je otázkou přítomnosti (ropa), příštích let (zemní plyn) nebo jedné až dvou dekád (uhlí). Hromadící se problémy s těžbou uranu, jsou známé a mluvit o jaderných elektrárnách, jako o samozřejmém budoucím primárním zdroji energie je ukázkou neinformovanosti o dění v tomto sektoru.

Pokračující růst cen prakticky všech komodit a nestabilita finančních trhů naznačují, na jak tenkém ledě se současná civilizace ve skutečnosti pohybuje. Prakticky všechna odvětví vykazují známky významných stresů. Jen jen otázkou, který nosník povolí naplno jako první a spustí řetězovou reakci. Cena ropy tento týden znovu překonala rekord, který má nyní hodnotu 101.32 $ za barel, stejně tak zlato, platina… . OPEC nechce o dalším zvýšení těžby ani slyšet - naopak se uvažuje o snížení produkce. Na definitivní verdikt si budeme muset počkat do 5. března. Už to, že tváří v tvář rekordním cenám zazní prohlášení o snížení produkce a dostatečně zásobeném trhu, hovoří poměrně jasnou řečí. Chápu, že někdy se musí údržba infrastruktury provést, ale když to vede k možnému snížení celkové produkce, tak to o úrovni rezervní kapacity vypovídá vše. Kde je těch slibovaných saudskoarabských 12 mbd, se radši ani neptám. S nadcházejícím koncem zimy by měly ceny ustavit svoje nová minima – zatím to vypadá na hodnoty kolem 80 – 90 $ za barel.

Zdroje: Energy Watch Group
Peak Coal - Coming Soon?
Coal - The Roundup
Burning The Furniture
New Nuclear Reactors For The UK: Is This Really A Good Idea?

64 Comments:

Anonymous Anonymous said...

hm tak to abych si koupil nejakou stodolu, nebo jamu a zacal ji zavazet uhlim, uhli se nezkazi, je to sutr

6:55 pm, February 24, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Tak bacha, uhlí to je prevít, změna aerobních poměrů (anaerobní podzemí kontra aerobní vlivy na zemském povrchu) v něm vyvolávají aktivní procesy až dokonce samovznícení. Nezbývá než hledat dál, nějakou surovinu, které nehrozí zlom produkce. Možná lidská hloupost. Kdo objeví mašinu na přeměnu blbosti na elektřinu, ten dostane Nobelovku, TT se vztekne, protože se tím pádem nahradí výpadky ropy, plynu a peak oil zůstane jen historickou epizodou při rozvoji lidské spotřeby nade všechny meze. Horní Jiřetín zanikne ne kvůli rozšiřování těžby, nýbrž proto, že nástupnická firma po zaniklých uhelných společnostech bude na tom místě stavět golfové greeny a ruský prezident v otrhaném sáčku bude pořádat prosebné jízdy, jestli by někdo laskavě a samozřejmě se slevou koupil pár barelků zoufale laciné a nepotřebné ropy, globální klima bude mít globální regulaci nastavenou podle toho, jak dopadnou volby v Bruseli a pivo a rohlíky budou zadarmo. Zoufalá nuda...

11:05 pm, February 24, 2008  
Blogger Marek Malina said...

offtopic: Včera jsem v jeden okamžik na cestě ze Mšena do Mělníka napočítal na obloze 16 dopravních letadel. Veškerá oblačnost (zhruba v letových hladinách cca 10km) byla tvořena kondenzáty z motorů a zabírala skoro celou oblohu...a je to častější a častější. No a pak když jsme projížděli Mělníkem, jako by cesta vedla uhelnou teplárnou... všude uhelný čoud (možná se pletu, ale měl sem pocit že už to tak zlé nebylo).

9:36 am, February 25, 2008  
Anonymous Anonymous said...

2 frkojferin: ja byvam v Bratislave a tiez som si to vsimol.

North-Wind

10:10 am, February 25, 2008  
Anonymous Anonymous said...

To Frkojferin: To je normální - to vídám často - ve městě to není přes domy vidět, ale pokud jste častěji v otevřené krajině tak to je běžné.

Jinak viděli jste včera v novinách letou poháněný částečně bioplaivy? Ti teda mají "originální" nápady :-(.

2:49 pm, February 25, 2008  
Anonymous Anonymous said...

for all: Nevím, co je na tom pravdy, ale dejte do vyhledávače heslo "chemtrails". Občas mám také opravdu pocit, že nás něčim práškují.

Že by nás tedy práškovali? A čím? A proč? No to je ale paranoidní.

Logickým vysvětlením je jiný druh použitého paliva, jinak vážně nevím.
Je pravda, že tady v Boleslavi dělají kobercové mřížkové nálety. Kamarád v Praze a v Brně si toho taky všiml. Takových letadel nikdy nelétalo.

Chtělo by to nějakého odborníka přes letectví, nevyzná se v tom tady někdo?

6:01 pm, February 25, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Jo práškují nás všudypřítomným bordelem, který tahle civilizace dnes a denně produkuje.

Jinak moc bych se prášků nebál - až to pořádně kyksne, tak naše průměrná životnost rychle klesne někam k 50 - 60 letům - jako v Rusku a to nemluvím o kolapsu - takové věci jako rakovina a infarkt už nebudou zas tak eminentní problém.

To ale zcela odbočuji.

Dnešní Clusterfuck Nation stojí za přečtení - Kunstler je hustý pravidelně, ale dnes tvrdí muziku. :-):-)

Humorné jsou následující odkazy z Bloombergu - seřazené pod sebou ve zprávach:

IMF (Mezinár. měnový fond) prodává nějaké ty své zlaté rezervy - cena zlata klesla - dobře dělají, to chválím.

http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20602013&sid=av.wYo1VTKrU&refer=commodity_futures

Kukuřice na rekordu

http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20602013&sid=aZvpYirgfW4w&refer=commodity_futures

Obilí šlo nahoru opět o denní limit - dnes 60 centů - zítra by měl být limit 90.

http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20602013&refer=commodity_futures&sid=axClgNC4muWI

Ropa na dostřel 100$. To jsou teda časy - pokud se to v ropném sektoru neuklidní během následujících dvou let, tak je totálně vymalováno. Teď by tam měly kopnout nové (mega) projekty a jestli to s trhy a objemem produkce ani nehne, tak čelíme těžkým poklesům už nyní a do budoucna hasta la vista .......

6:13 pm, February 25, 2008  
Anonymous Anonymous said...

No možná si ten hladomor, co nás čeká, zasloužíme.

Nenadešel už ten správný čas vzít zbraně do ruky a jít bojovat proti této mafii? Ještě ne, protože by nás bylo málo. Až hodně lidí pochopí, až nás bude víc, tak půjdu v první řadě.

http://ekonomika.ihned.cz/c4-10149600-23038520-001000_d-vlada-schvalila-danove-zvyhodneni-biopaliv

6:26 pm, February 25, 2008  
Blogger Marek Malina said...

judicator: nepráškují, k tomu aby se kařdý přesvědčil stačí i slabý dalekohled. Vzhled a trvanlivost těch kondenzačních par je daná povětrnostní situací, rosným bodem atp.

8:08 pm, February 25, 2008  
Anonymous Anonymous said...

TT: Nevím jak ty, ale mně nevadí, že se nedožiji více než 60 let. Občas, když jedu vlakem, a když poslouchám starší lidi, tak se mi ježí kůže. Zrovna jedna paní, tak kolem 80 let ji bylo, mi povídala. Panáčku, já beru léky na krevní tlak, na srdce (trpěla hypertenzí), dále nějaké léky na ledviny, léky na ředění krve, léky na snížení množství cholesterolu v krvi a už nevím na co všechno ještě. Kdyby ty léky neexistovali, tak by prý už nežila.

Nad tím jsem se docela zamyslel. Je toto ještě důstojný a přirozený lidský život? Život závislý pouze na lécích? A tak jsem si říkal, že bych se ani takovéhoto věku dožít nechtěl. Denně brát desítky léků, to přeci není přirozené a je to totálně proti přírodě. Něco jiného je dítě nebo mladý člověk. Tam je pokrok medicíny námi všemi jistě vítán. Nikdo přeci nechce umírat naše děti, zvláště, když jim lze pomoci. Proto tady diskutujeme o "pících" všeho druhu a štve nás lhostejnost a pasivita politiků, vlád, elit. Ti, kdo to odnesou ze všech nejvíce, budou naše děti. Ti se bedou vyhrabávat z těch sraček a proklínat nás všechny.

Jestli zemřu v 50 letech nebo ve 40letech nějak neřeším.Vlastně to nijak neřeším. Vždycky když se probudím, tak si uvědomím, že žiji a uvědomím si, že večír to tak už být nemusí. Zemřít mohu na přechodu pro chodce nebo na mě v práci může něco spadnout. To je život.

To, že čtu tyto stránky, že mi není lhostejná budoucnost, není tím, že bych se bál umřít na hladomor v důsledku nedostatku potravin nebo v nějaké válce. Já se jenom bojím, že budou na hladomor a nebo ve válce umírat naši bližní, naše (moje) děti.

Moc mě štve ta lhostejnost politiků a všech, co by mohli začít jednat. Všem je to nějak jedno. Lidé jsou bohužel také zaslepení, nejdiskutovanějším tématem je teď X-Faktor. Když člověk trochu vážně uvažovat třeba o Oil-Peaku, tak je považován za blázna a ekoteroristu. Kdyby to pomohlo, tal bych se klidně i zbláznil. A asi se brzy z toho zblázním.

10:11 pm, February 25, 2008  
Anonymous Anonymous said...

lidi, opatrně, couvněte dva kroky a přečtěte si znova, co píšete: ... Příliš letadel po obloze ... sleduju je dalekohledem ... práškují nás, aby nás zotročili ... letadla dělají mraky ... zasloužíme si hladomor ... kobercové nálety ... Mělník v kouři ... vzít zbraně ... vzhůru do boje... atd.
Vsadím, že málokomu z nás něco chybí (snad kromě ještě více prachů). Tak koho chcete střílet? Jasná diagnoza: pacifistický syndrom (=dlouholetý blahobyt kumuluje sociální tenze). Není divu pak, že je rostoucí kriminalita - to v tom lepším případě, "jestli mi rozumíte".

10:21 pm, February 25, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Od M to other:
On to vse zni strasne silene. To mate pravdu. Skutecne se zda, ze nam nic nechybi. Jenze vse to, co mame okolo sebe, ze kdy tu a tam neco ubude, stale toho mame dost. Je to ale iluze - podstatne a prvotni jsou potraviny a voda. A tam nas od chaosu deli tak tri az devet jidel (dle natury a fyzicke potreby). Bydlim v US a jel jsem dneska pres ctvrt, kde toho nemaji moc uy tedkom. Az to bouchne, tak to bude peknej rachot. A nebude to zas tak moc daleko v budoucnosti

11:53 pm, February 25, 2008  
Blogger Marek Malina said...

to other: to je legrace kolik jste si do napsaného textu sám promítnul. Kde je napsáno že letadla někdo sleduje dalekohledem? Psal sem že pro přesvědčení se že NEJDE o práškování ale o klasické kondenzační stopy stačí podívat slabším dalekohledem. Dalekohledem koukam (koukal sem, než mi byl odcizen) na hvězdy a práve proto vnímám rapidní nárust dopravy v posledním desetiletí a když ty letadla dokážou vytvořit oblačnost přes celou oblohu tak mě to klidným úplně nenechává. Mělník v kouři: za A je u toho offtopic, za B prostě jsem překvapen, už se tolik uhlím netopilo. (nemluvě o přípdech obcí jež nechali z dotací EU zavést plyn a nyní obyvatelé opět topí dřevem a uhlím). Jde jen o střípky velkého obrazu. No, co chcete vidět, to vidíte. To je obecný problém.

9:48 am, February 26, 2008  
Anonymous Anonymous said...

A teď si představte, že jestli přežijeme příštích 13 - 28 let, budeme v tom svrabu a neštovicích žít věčně
http://www.dhadm.com/content/prepare-for-eternity-says-kurzweil/

;-))

sigil

10:04 am, February 26, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Gregario

Ještě k letadlům , to jak se u nás rozmnožily lety všech možných ér nad našimi hlavami je zcela zřetelné ale ještě ne enormní ... sic! Praha Ruzyně ve špičce střídá vzlet x přistání po cca 1.minutě na některých letištích jsou již na 24 - 30 vteřinách . Takže máme ještě rezervy.Lety mají jednu výhodu , ještě než se něco začne oficialně někde ve světě dít nad hlavou mi již dávno hučí Galaxy a podobné obludy ...
Zajímavý úkaz mělo 11/9 na ovzduší , skupina vědců , která se zabývá klimatem sledovala znečištění ovzduší a najednou skoro čtyři dny ani ň , sluníčko začlo svítit jak zběsilé a vědátorům se začly protáčet v úžasu bulvy , když vše z analyzovali přišli s globálním stmíváním . Zkráceně , podle modelů by mělo být na zemi mnohem tepleji než je při růstu CO2 jaký máme. Co to způsobuje ? A když po 11/9 byla ve Státech obloha naprosto prázdná vše se vyplavilo na povrch , když si nebudeme oblohu zasviňovat zplodinami bude mnohem tepleji ...
Globální stmívání nás drží nad vodou.
P.S. Jen pro představu , na letecký petrolej je celosvětově zakázáno vybírat spotřební daně , takže jedno tankování znamená ušetřených cca 200 - 300 tisíc Kč , jen u nás startuje z Ruzyně několik set dopravních letadel .

http://www.blisty.cz/art/21551.html
http://www.bbc.co.uk/sn/tvradio/programmes/horizon/dimming_prog_summary.shtml

10:12 am, February 26, 2008  
Anonymous Anonymous said...

http://www.tyden.cz/rubriky/byznys/svet/japonske-energeticke-firmy-se-nevidane-prohnou_46002.html

12:12 pm, February 26, 2008  
Anonymous Anonymous said...

http://www.tyden.cz/rubriky/byznys/svet/pecivo-zase-zdrazi-psenice-je-na-rekordu_45996.html

4:13 pm, February 26, 2008  
Anonymous Anonymous said...

V Německu proběhl experiment, údajně naznačující možnost pokrýt 100% spotřeby elektrické energie obnovitelnými zdroji.
http://commentisfree.guardian.co.uk/jeremy_leggett/2008/02/renewed_energy.html
http://www.solarserver.de/solarmagazin/anlage-e.html

sigil

5:12 pm, February 26, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Tak 100% spotřeby - tomu uvěřím až to uvidím v praxi! Kdyby tam bylo 40% tak se skřípajícími zuby a notnou dávkou fantazie řeknu možná za 20 let, ale 100% - to je PR pro sheeple, ale já jim to tak lehko nezbaštím. V noci za bezvětří pojede celá země na bioplyn a vodní elektrárny - 100% dnešní spotřeby??? To si neumím představit.

Pšenice opravdu zlámala rekordy a je přes 12$ za bušl.

Mělo by začít pršet i v ČR, když něco spadne, tak to jsou jen drobné přeháňky a k tomu tyhle teploty 16 stupnů v únoru!!

Ropa přes 100, stačí kouknout na Bloomberg a je to prakticky jeden nepříznivý report pro americkou ekonomiku za druhým, přesto akcie mírně posilují.

5:40 pm, February 26, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Tak už otevřeli banku : http://digiweb.ihned.cz/c1-23046050-banka-semen-kulturnich-rostlin-zahajila-provoz-na-spicberkach.

8:30 pm, February 26, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Že po průletu letadel vzniká oblačnost je nejen dle mých pozorování evidentní. Že tomu tak před pár lety ještě nebylo (všechny kondenzační stopy se rozpoustili do 1/2 minuty) taky. Podle výpočtů (nejen po 11.9.2001) znamená tato oblačnost až 15% snížení dopadu slunečního svitu. Že to je významné je evidentní.

Např. hladomor v Etiopii v 80-tých letech minulého století (cca 10 let po sobě sucho) zapříčinila lokálně stejně významná cirkulace znečištěného ovzduší (síra, prách ... jiný charakter vzniku mraků) z Evropy, která zabránila příchodu pravidelných srážek do této části Afriky. Po odsíření se situace v Etiopii upravila k normálu.

Nemám jak ověřit, jestli současné stopy po letadlech jsou přirozené (jen např. jiný druh motoru) nebo je to výsledek záměrného přidávání určitých látek. Tak jako tak je na zvážení omezení letů. Hodně vypovídající je ticho v oficiálních médiích k tomuto tématu.

P.S.
Nedávná diskuse např. na Zvědavci byla v tomto bodu velmi zajímavá. I největší odpůrce pojmu "chemtrails" potvrzoval na základě vlastního pozorování vznik významné oblačnosti po průletech letadel.

9:24 pm, February 26, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Gregario


Připojuji se k tezi , že vytváření oblačnosti po průletech letadel je mohutnější než v nedávné minulosti . Někdy z toho mám pocit , jako by mne překryl opar či slabá oblačnost.
Palivo bude zhruba stejné ,tak mi to vychází na jiné typy motorů , které zplodiny jemněji rozptýlí , a jemnější znamená horší !!
Holt WTO je WTO , aneb červená není zeď !

Dnes odpoledne jsem si natrhal podběl v 600 mnm ! O dva měsíce dříve než jindy , Tak jsem zvědav zda dorazí očekávané sněhové přeháňky příští týden .

9:42 pm, February 26, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Vyrazil jsem dnes na zahrádku a vykopl při tom 2 kořeny pampelišky. Okamžitě jsem je umyl. První jsem ostrouhal škrabkou a ochutnal ... prudce jedlé.
Druhý jsem slupl "drsňácky" jen omytý.

Nevím, co to bylo (bůh, příroda, ... ???). Ale vím, že to něco to zařídilo tak, aby jsme měli vše potřebné. Stačí jen natáhnou ruku a být připraven (rozeznat to jedlé).

Hladomoru pro sebe a své blízké se tak nebojím. Ty, co budou marně čekat před supermarketem na kamiony s banány z Afriky a sóju a rýži z Asie a letadla s jablkama z Nového Zélandu bude ještě čas varovat.

Je čas zněnit směr, ne jen o tom mluvit. Alespoň pár lidí, co zbytku ukážou cestu.

9:50 pm, February 26, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Po vykopnutí pampelišky jsi měl do země vpravit osivo nějaký obiloviny, protože bude asi za pár měsíců nejen prudce jedlá, ale asi stejně prudce drahá :-)))

10:44 pm, February 26, 2008  
Blogger Marek Malina said...

To Jura (ještě k letadlům, sorry):
Před pár lety byly letové hladiny letadel do deseti kilometrů, dnes pokud se nepletu je to už je to víc jak čtrnáct kilometrů. Chemtrails (jako organizovaný pokus o odvrácení oteplování) je děsná ptákovina! Nic ve zlém, věř amatérským astronomům a meteorologům atd. atd.

11:19 pm, February 26, 2008  
Blogger Thon Taddeo said...

Znovu nám padají rekordy - ropa přes 102, zlato přes 960, stříbro 19.5 a dolar 1.5045 k euru, ke Kč za 16.60.

Jedinou dobrou zprávou je radikální pokles cen obilí po stejně radikálním růstu v posledních dnech - denní změny ceny v řádu kolem 10% jsou ovšem poměrně silná káva.

K tomu globálnímu stmívání - tady máte odkaz na Operation Dark Storm - takhle vypadá globální stmívání v praxi, když se do toho naplno opřeme :-):-):-).

http://www.youtube.com/watch?v=pIMPD1Hhxv8

Jinak Animatrix všem kdo neviděli vřele doporučuji.

2:41 pm, February 27, 2008  
Anonymous Anonymous said...

to je tedy síla, ropa skoro doláč nahoru denně! Někde jsem čet, že posilování koruny nemá adekvátní fundament a jednoho krásného dne bublina splaskne. (Ne)chci vidět ten tanec cen benzínu! (Ne)chci vidět, kde bude těch "rozumně" prognózovaných 34/litr :-))

7:49 pm, February 28, 2008  
Blogger ErikTata said...

Nevíte co se děje? Odpoledne ve tři byla ropa na 99 a zlato na 253 a teď ropa přes 102 a zlato bez pár centů 970.

8:16 pm, February 28, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Tak jsem to konečně našel... reálná cena ropy od roku 1971 do 2005 oproštěná od inflace:

http://www.cnb.cz/cs/verejnost/pro_media/konference_projevy/vystoupeni_projevy/download/Tomsik_20070328_Fosilni_paliva.pdf


Dnes jsme zhruba na úrovni roku 1980. Zajímavý by byl graf vývoje ceny ropy v CZK. Koruna posiluje zhruba tím samým tempem jako roste cena ropy a dolar oslabuje. Díky tomu se výsledná cena benzínu na českých pumpách nijak dramaticky nemění. Ještě že máme tak tvrdou měnu :-)

8:39 pm, February 28, 2008  
Anonymous Anonymous said...

eriktata - US dolar jde do háje a šejkové na něm nechtějí tratit. Kdyby se ropa a zlato obchodovalo v eurech, nedělo by se prakticky nic.

9:22 pm, February 28, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Česká ekonomika je závislá na výrobě aut. Co myslíte, že s v případě ekonomické krize stane s prodejem aut a dopravou? Co myslíte, že se v případě energetické krize stane s tímtéž? A co myslíte, že se *potom* stane s českou korunou?

sigil

7:37 am, February 29, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Poté koruna půjde do pr..le, ekonomika půjde do pr..le no a s tím vším bude všechno v pr..li.

5:01 pm, February 29, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Zdá se, že v Austrálii by mohlo dojít k oblastnímu výpadku v zásobování benzínem http://www.peakoil.com/article36203.html

Nedostatek zásob má být v Brisbane, a situace má být napravena v horizontu dní. Zpráva pochází z důvěrného mailu místních úřadů záchranné službě, který pronikl na veřejnost.

sigil

5:09 pm, February 29, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Chlapi, ohledně té recese v USA. To chce klid. Žádná prý totiž nehrozí.

http://www.kurzy.cz/zpravy/144123-bush-tvrdi-ze-americke-ekonomice-recese-nehrozi/

Raději doporučuji takové nesmysly nečíst. Já už jsem s tím přestal. Radši si jdu tu zlost vyběhat.

9:35 pm, February 29, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Jen otázka, v posledních týdnech rostou zásoby ropy v USA a to při rekordní ceně?

10:18 pm, February 29, 2008  
Anonymous Anonymous said...

No asi ty zásoby zvedá vítr :-))))
To je zajímavý, nezabýval se někdo problémem co budeme dělat, až dojde vítr? Lesníci budou muset stromy na zem tlačit, rolníci mávat nad obilnými poli lopatou, energetický fandové přijdou s větrníky na buben, smrad z měst nebude ubývat, venkov pršet bude jenom nad mořem, ... ale jinak dobrý, jen malá offtopic scifi :-)

6:57 pm, March 01, 2008  
Anonymous Anonymous said...

No my si tady z toho děláme srandu, ale ona to sranda není. Ale vlastně má other pravdu. Musíme si vychutnávat život, dokud je co vychutnávat. Já bych jenom dodal. Žít podle nejlepšího svědomí, málo či vůbec jezdit autem, třídit odpad, podporovat oblastní zemědělce, pokud to jde. Jinak nic moc neovlivníme. Jedině při volbách, ale tam moc šance nevidím. Jedině, že by TH vytvořil stranu s novou vizí?

9:30 am, March 02, 2008  
Anonymous Anonymous said...

to j...: nechci to zlehčovat, víceméně ty todays challenges vidím obdobně naléhavě, jen mám pocit, že jejich řešení či přijmutí určitě prospěje být v klidu (nezaměňovat s pojmy jako lhostejnost, ignorance či apatie).
- ufff to jsem se vykecal z podoby :-))

10:46 am, March 02, 2008  
Anonymous Anonymous said...

http://www.blisty.cz/2008/3/3/art39289.html

Co si o tom myslíte?

8:17 pm, March 03, 2008  
Blogger Unknown said...

judicator: Hmm, až ten frajer řekne kde se bude za nějakých 10-20 let těžit uran, tak mu to budu baštit...S tou pouští v Evropě to asi taky trochu přehání řekl bych, že se do Británie pohrnou uprchlíci z Evropy, taky dobrej výmysl, podle mě to Británie a Irsko schytá nejvíc z Evropských zemí...Vůbec nepíše o tom že lidi se přemnožili jak krysy, to je zásadní problém téhle planety...Jako počítám s tím že děti mít nebudu, to je můj příspěvek téhle planetě...Věk svého dožití tipuju tak mezi 40-50 lety, tudíž nějaký důchod mě nezajímá:-)

8:36 pm, March 03, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Proč myslíte, že to "ostrovy" schytají nejvíc? Mám podobný názor. Zajímá mě ale, jestli myslíte podobné důvody. A naopak mě zajímá, proč si on myslí, že na ostrovech bude nejlíp...? Tušíte někdo?

7:24 am, March 04, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Asi pocita s tim, ze okolni more pomuze stabilizovat ostrovni klima, prece kazdej vi jak casto tam prsi, takze pouste se tam nikdo neboji.

8:11 am, March 04, 2008  
Anonymous Anonymous said...

PARANOIDNÍ KLIMATICKÝ SCÉNÁŘ PRO INDIVIDUÁLNÍ STAVEBNÍKY A OBČANY
Jak přežít budoucnost

http://www.blisty.cz/2008/3/4/art39306.html

taky pekne cteni, a mozna i realita

8:44 am, March 04, 2008  
Anonymous Anonymous said...

trochu OT, ale s tymi ostrovmi mi to pripomina film Children of Men, kde UK vyhlasila, ze pristahovalci do UK su ilegalni a z UK sa stal ucebnicovy priklad policajneho statu.

OT2: nasiel som tedka nahodou aj nejake video, v ktorom rozpravaju o tom, ako je ten film blizko k pravde (alebo nie).

http://www.youtube.com/watch?v=s_yDI-Wg0Tw

9:30 am, March 04, 2008  
Anonymous Anonymous said...

2 jirik: Ono je mozne jako paliva v jadernem reaktoru pouzit i thorium, resp. vyrabet stepny uran z thoria podobne jako plutonium z nestepneho uranu. A zasoby thoria jsou vetsi nez uranu.

http://en.wikipedia.org/wiki/Thorium#Thorium_as_a_nuclear_fuel

sigil

11:01 am, March 04, 2008  
Anonymous Anonymous said...

"pohotovostní zásoba trvanlivých potravin a vody a alkoholu na týden"
(http://www.blisty.cz/2008/3/4/art39306.html)

U Kotrbů doma to může být docela zajímavé. Nebo jsem poslední v tomhle státě, kdo nemá pohotovostní zásobu alkoholu?

Ale jinak ten článek za přečtení stojí. Místama autor nejspíš přehání a slyší trávu růst, ale jsou tam cenné podněty.

sigil

1:08 pm, March 04, 2008  
Anonymous Anonymous said...

To sigil: Much development work is still required before the thorium fuel cycle can be commercialised, and the effort required seems unlikely while (or where) abundant uranium is available - to už sice není, ale nic moc se stejně neděje - pokud vím.

Kunstlerova "dlouhá krize" je tu, to že se "za okny nestřílí a v oblacích si to nesviští IBM" rozhodně neznamená, že je to v pohodě a nic se neděje. My potřebujeme řešení teď (a to už je i tak po termínu), ne nějaké hypotézy a pokusné polofunkční prototypy.

Ano je třeba se pokusit o jádro, ale ta technologie se neprosadila za 50 let a jen pár států v čele s Francií ji používá ve velkém, v nejlepším případě to bude velmi drahá energie možná jen pro elitu. Je to opět centralizované řešení - kdo bude zlobit - bude odpojen a naopak - úspěšný útok a je po zdroji. Navíc velký problém zásob uranu, odpadu, EROEI......

S Jirikem zcela souhlasim, mám úplně obdobný postoj.

Lovelock mluví o jádře, protože dobře ví, že nic jiného nemáme. Jeho názory jsou možná extrémní, ale on si to ve svém věku a se svou reputací může dovolit.
Pokud by se jeho scénář splnil, tak to bude pro za 20 let nejspíš velmi ztuha (pokud vůbec) fungující civilizaci definitivní polibek smrti.

Pohotovostní zásoba na několik týdnů určitě není k zahození. Sám ji zatím nemám - ovšem mám desítky kilo mouky, cukru, zavařeného ovoce a zeleniny a hromadu brambor ve sklepě........... :-), takže bych hlady neumíral, ovšem pomalu se po vhodných konzervách poohlížím a s Kotrbou nikoliv bezvýhradně, ale z velké části souhlasím.

5:36 pm, March 04, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Kliknul jsem si v pravo na odkaz World Clock a počítal jsem. Za minutu se rozroste populace na zemi asi o 240 lidí, což za rok činí 126 144 000 lidí. Nyní žije na zemi kolem 6,6 mld lidí. Takže za 4 roky nás bude 7 mld a pak během pár let 8 mld. Dříve nás příroda dokázale přece jakž takž regulovat. Neexistoval antibiotika a tak lidé umírali na nemoce, na které si už dneska ani nevzpomeneme. A snažíme se vyvíjet další prostředky, které nám dokáží zajistit vysokověkost. Někteří odborníci dokonce hlásají, že v budoucnu se dožít 100 let nebude žádná vyjímka.
A já si říkám, co to je zase za bludy, kterými nás krmí. Soudný člověk přeci ví, že to možné nebude. Potraviny s energii budou v budoucnu vzácností. Tak jak to chtějí ti odborníci udělat? Kolik lidí si myslí, že naše planeta vydrží. 10 mld, 15mld, 20 mld.No asi těžko

S tím, jak mizí na světě zalesněná plocha (1 Ha za sekundu) a nástup biopaliv, vidím obrovskou tragedii. Vždyť si ničíme naše "plíce" planety. To nikdo nevidí? Ale co, hlavně že budou prachy a co bude za pár let mě nezajímá. No a přece je jedno, jestli budeme umírat na hladomor a nebo na nedostatek kyslíku či na katastrofy způsobené globální změnou klimatu.

Tak jsem si vzpomněl na film Matrix. Jsme jako viry. Množíme se téměř geometrickou řadou, pleníme a když vypleníme, jdeme plenit jinam. Však nám to "matka příroda" spočítá. Udělá to jednoduše. "Sešle" hladomor a následně nemoce.

Já si také nemyslím, že tady budu déle než 55 let. A děti taky nechci mít(ještě nevím jak to vysvětlit přítelkyni).

Ještě něco k víkendovému hurikánu. Tak jsem se podíval na zprávy. V jedné reportáži vystupovala jedna rodina, která byla odpojena od el energie a moc si stěžovala, že "státu" hrozně moc dlouho trvá obnovení dodávek energie. Samozřejmě, že mi jich bylo líto, protože se třásli zimou. Na druho stranu mohli lidé vidět, jak jsme zranitelní. I taková banalita jako je výpadek proudu proudu na 10 hodin může mít pro některé "katastrofální" následky.

Místo, aby nás všechny vláda připravovala, připravovala na podobné vichřice a jiné události, dělá, jako by se téměř nic nestalo.
Proč musí nacpat 200 mld do budováni dálnic? Proč tyto peníze nemůže vynaložit na finanční podporu soběstačných komunit? Asi by z toho meněla prebendy.

9:44 pm, March 05, 2008  
Anonymous Anonymous said...

to j...: ...jak mizí na světě zalesněná plocha... ...To nikdo nevidí?...
nechci to teď hledat číselně, ale zcela nepochybně minimálně v Česku zalesněná plocha roste a obdobný trend mají přes Kyrilly a Emmy objemy dřevní hmoty. Spíš to vysvětli domorodcům v Indonézii, kteří jsou v rauši, že se najednou něco nechá za za pár doláčů střelit těm zatraceným bílým vyžírkům. A ještě jinak - vysvětli Afgháncům, kteří mají s bídou co do huby, aby pěstovali potraviny a ne ve velkém jenom mák, který nadšeně prodají směrem na Evropu i Ameriku, aby to už konečně pomohlo tu proklínanou západní civilizaci položit a za utržené prachy si nakoupí za pár šupů rozkradenou humanitární pomoc, které se všude válí a ty Evropští mamlasové si nedají pokoj a furt to sem posílají... Vysvětli to brazilským gaučúm, že mýtit je kravina, když přitom tam zároveň pojedeš jako etanol-trader a podepíšeš konvoj napumpovaných tankerů za bezkonkurenční cenu, která pozdvihne evropským konzumentům sebevědomí, že stačí lusknout prsty a svět jim udělá pomyšlení, sám přitom budeš těžce za vodou za těžkotonážní bakšiš bokem, a to ještě se dostaneš do povědomí zelených teoretiků, kteří ti z transakce vypočítají energetické EROEI a emisní bilanci podle výše honoráře bezkonkurenčně tak, že to bude na doživotní fotky do novin. Vysvětli to medelínským rancheros, že v Chicagu právě bušl cornu je na rekordu a že chápeš, jak těžké to musí být živobytí s krutě drahými tortillas a že taky jejich rozhořčení nad nelidskou imperialistickou politikou blíže nejmenované velmoci a že být na jejich místě bys taky zoufale lomil rukama a přitom oni lomí rukama nad tím, že zvládnout tolik plantáží a kokových rafinérií je už za hranicemi jejich možností a řeší dilema, zda přezbrojit na laserové zaměřovače, či zda neinvestovat raději rovnou do raketových nosičů.
A takhle pokračovat...

11:57 pm, March 05, 2008  
Anonymous Anonymous said...

to other: Já přeci s tebou souhlasím. Jestli jsem správně pochopil, tak chceš říci, že ani já a ni nikdo jiný z nás, kdo žije v blahobytu jako my, nemá právo kritizovat počínání lidí v chudých částech světa. Já s tebou souhlasím. Nemáme na to vůbec žádné morální právo.

Kdybych byl Afgánec na pokraji bídy, taky bych pěstoval "mák". Kdybych byl chudý obyvatel Afriky nebo jižní Ameriky, taky bych kácel, mítil, pěstoval plodiny pro biolíh a nezáleželo by mi na stavu životního prostředí. Kdybych byl Mexičan, taky bych nadával na ty "bílé evropské tlamy", že jsou nenažraný tak, že musí "spalovat potraviny" v motorech svých aut.

Já přeci ty lidi neobvinuji. Já viním nás, viním sebe, viním celou naši civilizaci, že je tak nenažraná. Nenažraná po něčem, co není potřeba k přežití.

Other, já jsem taky VINEN !!! Proto jsem si dal asi před 5 lety předsevzetí, že nikdy nebudu a ani nechci být majitelem auta (nemám ani řidičák). To je vlastně to nejmenší, co mohu udělat.

4:28 pm, March 06, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Ropa za 105 zajímavý komentář pana Šimka k tomu zde:
http://finweb.ihned.cz/c1-23126680-ropa-stoupla-za-osm-let-o-400-procent-cesi-to-tolik-neciti

Cituji závěr článku:
"...kdyby však zdražila dvojnásobně až na 200 dolarů za barel, tak by se cena benzinu sice dostala nad 40 korun za litru, ale překročila by ji maximálně o pár korun...
Ropa podle něj nikdy nedojde, jen "možná bude jednou tak drahá, že se již běžně nebude používat a dávno předtím bude nahrazena něčím jiným". "To ale způsobí prudký pokles poptávky a cena opět klesne. V té době už ale bude ropa na okraji zájmu..."

konec citace.

Co se ale nepíše, drahá ropa a devalvace dolaru se nutně projeví na nižší spotřebě Američanů, tím i poklesu amerického importu a následně recesí v ekonomikách, které stojí na exportu do USA (Čína, Evropa). To nastartuje celosvětovou recesi a je jen otázkou času, kdy to tvrdě pocítíme i u nás Československu. Automobilový průmysl bude první na řadě. Tipuji, už konec letošního roku bude pro mnohé překvapením.

5:39 pm, March 06, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Tak tak, koukáme na to za obrazovkami panelákových oken jak na zrychlený film, třeba Road to Perdition a jinudy nejde a ovlivnit nejde a konec je skoro předvídatelný. Jenom nemá cenu si tím navíc ještě kazit náladu. :-))

5:42 pm, March 06, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Ale Draku, hlavně nepanikařit. Zítra mě třeba na přechodu pro chodce může srazit auto a to mě nějaká recese už bude ukradená. Za týden jdu na prev. prohlídku a třeba mě zjistí rakovinu v pokročilém stádiu. A to mi taky nějaká recese může být ukradená. Hmmm - tak jsem se rozhodl, že na tu prohlídku raději nepůjdu :)

K těm komentářům se nemá cenu vyjadřovat. Tu Bush něco řekne, tu ekonomové z ECB nebo MMF. Je to to stále stejné oblbování. A bohužel většina lidí jim to žere.

Co nás čeká v budoucnu, to nevím. Recese? Jak velká. Je možné, že přijdu o práci, o bydlení a stane se ze mě bezdomovec. I to se může stát. Chtěl bych říci, že jsem na to připraven, ale nejsem.

8:11 pm, March 06, 2008  
Anonymous Anonymous said...

OK. Ale je potřeba o tom vědět a přizpůsobit situaci své plány. Pro mě je teď priorita dostavět barák co nejrychleji jak to půjde = zrušit Lišku, než mi inflace znehodnotí úspory. Teď mi kameník kalkuloval cenu a oproti loňsku šel o 30% nahoru.

9:32 pm, March 06, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Od Parabellum pro Draka2 - z ceho usuzujes, ze prvni prijde na radu automobilovy prumysl?? A kor v CR??? Nedela se tady nahodou auta, co zerou tretinu tech emeryckejch??? Min ropy v blizke budoucnosti naopak znamena rust automobiloveho prumyslu, pac si lidi budou hromadne nakupovat na dluh auta s niysi spotrebou, pac auta potrebujou pro dopravu do prace, naroydil od letani tryskaci na dovolenou - takze prvni pujde do haje vse, co je spojene s leteckou dopravou a cestovnim ruchem, v druhe fazi nakladni doprava, pc se nebude jen tak pro prdel vozit cemet na bulkcarrierech pres celej Pacifik, a pak teprve automobilovy prumysl.

12:28 pm, March 07, 2008  
Anonymous Anonymous said...

V okamžiku, kdy podraží energie, potraviny, vlastně všechno, budete řešit přežití a ne nákup nového auta. Celosvětový pokles prodeje automobilů v posledním čtvrtletí loňského roku je toho jasnou předzvěstí. Pokud to vidíte jinak, kupte si akcie AAA Auto Praha a zbohatnete :-)

2:04 pm, March 07, 2008  
Anonymous Anonymous said...

anonymous: Máš pravdu v tom, že budoucnost není jednoznačně nalinkována. Ale
1) začíná ekonomická krize, lidi nemají ani hotovost ani příjmy na to, aby si brali úvěr, dostupnost úvěrů se pravděpodobně zhorší, mnoho lidí je zadluženo a další úvěr si v krizi vezmou jen těžko

Na masové nákupy aut na dluh nevěřím.

2) je otázka, kolik lidí v Evropě nebo u nás opravdu potřebuje auto na dopravu do práce; spíš se jedná o pohodlnost, nebo o organizaci času, změnu životního stylu při existenci nákupních středisek... Mám za to, že auto je právě u nás pro většinu lidí velmi zbytné

Na masové nákupy aut nevěřím vůbec, ani bez dluhu.

3) jestli opravdu začne krize a klesne výroba, cena benzínu by nemusela jít nějak podstatně nahoru, bude se držet až do oživení a potom najednou vylétne

Většina lidí na nedostatek paliv nevěří a média jim to neservírují. Proč by se měli ohlížet po úsporných autech nebo alternativních pohonech?

4) Nejsem si jist, že právě v Čechách je budoucnost automobilového průmyslu, jestli ten ještě nějakou budoucnost má. Elektromobily se tuším vyvíjejí v Japonsku a USA, v autech na plyn vedou tuším Italové, stlačený vzduch vymysleli ve Francii a zavádí Indové.

V Čechách se nevyrábí žádná alternativní technologie pohonu. Jestli ji sem někdo přiveze tak tu bude, ale na Češích to opravdu nezáleží. Důvody k optimismu nevidím.

5) Mobilita si samou svou podstatou vyžaduje přísun energie. Jestli nebude energie, nebude mobilita. To je fyzikální realita, ne volba. Košile je bližší než kabát, jídlo a teplo je důležitější než mobilita. Hromadná doprava je efektivnější než individuální. Celé to je o tom, kolik té energie bude.


sigil

2:06 pm, March 07, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Ano - první půjdou letadla, ale automobilový průmysl půjde s nimi. Auta si samozřejmě bude kupovat opravdu málokdo. Krize běží a ČR tomu rozhodně neujde - navíc současná vláda svou hloupostí a hrabivostí ještě přitápí pod kotlem.

Při přístupu k palivu nezapomínejte na ELM a na naši slabou pozici - může to být (i když ne nutně) velký propad dostupnosti během relativně krátké doby - několik let.

Trhy očekávané číslo o nezaměstnanosti v USA bylo právě zveřejněno a místo mírného růstu o 23000 pracovních míst skončili -63000!!! (v lednu to bylo -22000)!
Recese se logicky a podle očekávání informovaných prohlubuje a dno je daleko.

DJ Futures reagovaly rychlým poklesem na -130 během několika minut a to nebude všechno. Soudný den pro americké akcie to snad zatím nebude - ale krk bych na to nevsadil - může to být startovní výstřel k hlubokým propadům - každopádně to bude zajímavé sledovat.

3:08 pm, March 07, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Ja prosim nevim, co je to ELM...

6:00 pm, March 07, 2008  
Anonymous Anonymous said...

No já bych to řekl jinak. Na každou změnu, v čemkoliv, potřebujete vynaložit energii. A na vzdání se fosilního způsobu života obzvlášť. Kruté je, že na tu změnu budeme muset vynaložit právě to fosilní energii, a to ve formě nezanedbatelné mimořádné dávky.
Jinak o náš automobilový průmysl bych se nebál. Takových 20-30 let bude ještě velmi dobře prosperovat, i přes rostoucí ceny ropy. Produktivita v postkomunistických zemích poroste ještě řadu let a reálné příjmy lidí v těchto zemích bude přinejhorším, narozdíl od Záp. Evropy a USA, stagnovat.
V takovém Rumunsku a Bulharsku je teprve automobilový boom na obzoru a nezastaví to ani dramaticky zvyšující se ceny ropy!

11:28 am, March 08, 2008  
Anonymous Anonymous said...

No a o čem tady pořád dokola mluvíme. Zbývající ropa by se právě měla vynaložit na tu energii, která bude potřeba na změnu. Místo toho tu energii zbytečně promrháváme v autech. Marno mluvit.

Automobilový průmysl, tak jak ho známe dnesla, je prostě z principu věci neudržitelný. Kam se podíváš, samé auto. U nás v Boleslavi už vyasfaltovali dvě hřiště, a dokonce už i část parku padla na parkoviště. A pořád je to málo. Lidé si pořád stěžují na málo parkovacích míst.

20 až 30 let je hrozně moc. Když nebudu brát v úvahu krizi, přeedpokládám tak 5 let. Přečti článek http://ekonomika.ihned.cz/c4-10149590-23150580-001000_d-barel-ropy-za-200-dolaru-podle-odborniku-nic-nerealneho. To bude litr benzínu odhadem za 40 Kč. Tím to ale nekončí. Vlivem zdražení vstupů se zdraží i potraviny. To zde neřeším to, že do 5 let můžeme čelit vážné potravinové krizi (roční deficit 18 ml tun pšenice)

Cituji:

Na konferenci byla prezentována předpověď světové produkce pšenice v roce 2008/09. Podle posledních prognóz by tato produkce měla dosáhnout 642 mil. t ve srovnání s posledním odhadem 603 mil. t za sezonu 2007/08. Světová produkce v roce 2006/07 činila 591 mil. t. Světová spotřeba pšenice v sezoně 2008/09 je odhadována na 620 mil. t, zatímco v roce 2007/08 dosáhne asi 611 mil. t, což je méně než 622 mil. t, které byly udávány v dřívějších prognózách. Podle posledních odhadů činila globální spotřeba pšenice v sezoně 2006/07 asi 609 mil. t, což představuje deficit nabídky 18 mil. t.

Upozorňuji na ten deficit 18 mil. t., který se podle mého názoru bude prohlubovat. A pokud nastane potravinová krize, každému budou auta u "prdele".

Neví někdo, jaké činí zásoby pšenice u nás v ČR. Jak by se přerozdělovala v případě krize. Vím, že zásoby benzínu máme tak na 40-60 dní. O benzínu se v médiích mluví pořád. Ale potravinová bezpečnost se mi zdá tak nějak opomíjena, nikdo ji neřeší. Ale možná se mýlím.

9:00 pm, March 08, 2008  
Blogger Borek said...

Autor tohoto blogu se mi jeví, jako lehce neinformovaný levičák.

Úplně mne dostala věta:
*********
Hromadící se problémy s těžbou uranu, jsou známé a mluvit o jaderných elektrárnách, jako o samozřejmém budoucím primárním zdroji energie je ukázkou neinformovanosti o dění v tomto sektoru.
*********
Je z ní zřejmé, že je to právě Thon, který o energetice najmě jaderné zná nanejvýš ekologistické poplašné informace á la melounistický fanatik z blistů.

5:56 pm, March 10, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Zásoby obilovin rok od roku pravidelně klesají...
Ještě před pár lety to byly 3Mt, dnes pouze necelá 1Mt.
Pokud beru v úvahu, že spotřeba obilovin v ČR je cca 6,5Mt/ročně - Máme tedy zásoby na cca 2 měsíce.

7:55 pm, March 17, 2008  
Anonymous Anonymous said...

judicator: Ten deficit ve pšenici není dramatický. Pšenice má narozdíl od benzínu řadu substitutů, které ji mohou zcela či zčásti nahradit. Žito, rýže, brambory, sója, kukuřice,... Je samozřejmě nezbytné, aby tohoto bylo dost.

7:59 pm, March 17, 2008  

Post a Comment

<< Home