Monday, March 31, 2008

O výpadcích elektřiny a zatím posledním Aktualizovaném výhledu

Téměř bez povšimnutí médií probíhají na mnoha místech světa výpadky v zásobování elektřinou. Řada z nich je zapříčiněna změnami obvyklých vzorců počasí, které způsobují, že vodní elektrárny nemohou kvůli nedostatku vody pracovat na plný výkon.

Tepelné elektrárny po celém světě se snaží vypořádat s vysokými cenami a místy i s výpadky v zásobování uhlím, topnými oleji nebo naftou.

S neúprosně pokračujícím růstem globální populace (zhruba o 80 milionů ročně) se problém rostoucí poptávky a stále obtížněji krok udržující nabídky nadále prohlubuje a to přesto, že zdaleka ne všichni nově narození mohou požívat výhod elektrické energie. Investice do nových produkčních kapacit a rozvodných sítí jsou vzhledem k těmto skutečnostem nedostatečné.

Na mnoha místech po světě zuří povstalecké aktivity. Irák, Afghánistán nebo Nigérie se každému ihned vybaví. Energetická infrastruktura (včetně elektrických rozvodných sítí) je oblíbeným cílem povstalců a teroristů všeho druhu. Není bohužel moc věcí, které rychleji rozzuří populaci a poukáží lépe na neschopnost vlády vypořádat se s problémy, než přerušení dodávek energie.

Výpadky dodávek jsou nyní tak časté, že byla zřízena nová webová stránka, která je věnována jejich zaznamenávání. Do budoucna nebude mít určitě o materiál nouzi! V minulých měsících bylo po celé planetě zaznamenáno na 96 míst, které vykázaly nějakou formu výpadků v zásobování energií.

Roste počet hlasů, které poukazují na fakt, že výpadky v dodávkách elektřiny mohou nezanedbatelně ovlivňovat světovou produkci kovů. Hliník, který vyžaduje ke své produkci velké množství elektřiny je první na seznamu a je pravděpodobné, že jeho dodávky budou tento rok o 800 000 tun nižší. JAR, která produkuje značnou část světových dodávek drahých kovů čelí a bude čelit vážným problémům v energetickém sektoru a nezanedbatelná část těžby už je mimo provoz.

Dalším fenoménem, který stojí za zmínku je problematika záložních zdrojů energie. Poptávka po nich logicky stoupá s tím, jak jsou další a další elektrické sítě po celém světě vystaveny opakujícím se blackoutům. Dokonce i nejchudší země mají nyní „moderní sektory“, kde jsou administrativní a finanční operace prováděny za použití výpočetní techniky. Pro takovéto organizace jsou spolehlivé dodávky energie nezbytností a kdekoliv si to mohou dovolit, nakupují záložní generátory, jejichž počet velice rychle roste. V Číně má takovouto schopnost výroby vlastní elektřiny v případě problémů elektrické sítě rostoucí počet továren. Kromě hluku a znečištění ovzduší, které generátory produkují, je řada z nich poháněna naftou, jejíž dodávky se začínají globálně jevit jako čím dál problematičtější, s čímž koreluje i růst cen této komodity. Výroba elektřiny pomocí spalovacích motorů je přitom vysoce neefektivní. Dokud nebude cena nafty natolik vysoká nebo její dodávky natolik nedostatečné, aby mohla být tímto způsobem používána, bude i toto relativně nové a expandující odvětví poptávky nadále vytvářet další tlak na už tak dost napjatou zásobovací situaci v sektoru tekutých paliv.

Co se týče aktualizace předpovědi vývoje produkce tekutých paliv z února 2008, tak ačkoliv produkce ropy a kondenzátů (C&C) má pokračovat v poklesu, tak produkce tekutých paliv (total liquids) má stále zůstat na zvlněné plató do roku 2009 (Fig 1) a to díky nárůstům produkce NGL (zkapalněný zemní plyn – natural gas liquids), ethanolu a XTL (BTL – biomasa na tekutá paliva – biomass to liquids, CTL – uhlí na tekutá paliva - coal to liquids a GTL – plyn na tekutá paliva – gas to liquids). Hlavní příčinou ukončení plató tekutých paliv v roce 2009 je akcelerace poklesu produkce C&C na 3% ročně v roce 2009 (Fig 3) (korekce ze dříve předpokládaných 4% za rok v minulých aktualizacích) a stagnace růstu produkce NGL (Fig 15). Ace předpokládá zdvojnásobení produkce biopaliv a XTL do roku 2012 (Fig 16), čímž si nejsem zcela jistý a nebyl bych tak optimistický. Výraznější (pokud vůbec nějaké) překonání vrcholu produkce tekutých paliv (87.2 mbd) z ledna 2008 se jeví jako málo pravděpodobné. Co se týče ceny (Fig 1), tak i pesimista Ace již pokulhává za realitou, která je cenově zatím zhruba o rok napřed.

Rostoucí počet expertů mluví o nadcházejícím vrcholu produkční plató. Matt Simmons předpokládá, že produkce C&C bude v roce 2012 na hodnotě 69 mbd (nyní je to 74 mbd). Jeff Rubin a Peter Buchanan z CIBC World Markets napsali počátkem roku zprávu, která předpokládá produkční plató (tekutých paliv) kolem 88 mbd v období 2011 – 2012. CEO Totalu, Christophe de Margerie a CEO ConocoPhillips, James Mulva prohlásili, že nabídka nepřekročí 100 mbd. Chris Skrebowski, editor UK Petroleum Review, prohlásil v říjnu 2007, že celková produkce tekutých paliv dosáhne zlomové plató na 92 mbd v období 2010 – 2011, ovšem za předpokladu, „že vše půjde tak jak má“. A výčet by mohl samozřejmě pokračovat.

„Zapata“ George Blake mluví v tomto interview bez ostychu o ropě za 160$ za barel v příštích měsících a zdůrazňuje, že podezřele velké množství rafinérií je v „údržbě“ – z čehož dovozuje, že ve skutečnosti nemají co zpracovávat – respektive nemohou fungovat kvůli nedostatečným dodávkám na plný výkon. Ačkoliv tento názor na budoucí cenu zcela nesdílím, nemohu říct, že by jeho úvaha postrádala logiku.

Dalo by se toho napsat ještě mnoho, ale den má jen 24 hodin, takže zatím jenom takto ve zkratce.

Zdroje: Energy Bulletin
The Oil Drum

50 Comments:

Anonymous Anonymous said...

lapidárně zkráceno: peak oil = leden 08?

Zlehka připomínám drobnou poptávku po statistice návštěvnosti tohohle webu, jsem přesvědčen, že tahle info zlomem ropy nepohne ani tím, ani oním směrem.

9:10 pm, March 31, 2008  
Blogger Unknown said...

Zdravím,
dole nějaké počítadlo je.

1:37 pm, April 01, 2008  
Anonymous Anonymous said...

TT, díky za "vejcuc". Děláš moc prospěšnou práci. Kéž by jsi ji nemusel dělat vůbec... To, co si člověk o tom přečte jinde mu dává dohromady až neuvěřitelnou skládačku...do toho ty a mám někdy tak pocit, jestli spousta věcí co mám v plánu má vůbec cenu...? Asi trochu psycho :-). Je to všechno zkrátka neuvěřitelný. Ale pokud něco kejhá jako husa, chodí jako husa a vypadá jako husa...tak to většinou bejvá...husa... :-(. nejvíc mi je podezřelej ale ten klid a mír...Buď jsme idioti kterým něco podstatného ušlo bez povšimnutí, nebo nevím. Podle všech indicií by za několik let mělo pomalu pro lidi zvyklé na levné a dostupné energie začít peklo. Ale nic se neděje...to je pro mě zkrátka neuvěřitelný. Psi štěkají, karavana jede dál...nebo jestli si všichni bez problémů zvyknou...? ...Nevím...Už jsem o energiích a přelidnění četl moc a moc a i když člověk přimhouří obě oči a zacpe si uši, tak to prostě nevypadá na hladký průběh a plynulý přechod k jinému druhu života. A když člověk po nastudování zjistí, jak je celý ten zpropadený uhlíkový systém komplexní, obsáhlý a "do všeho zasahující" tak z toho jde strach. Sám si to vůbec neumím předsatvit. Třičtvrtě mého života by byla úplně jinak nebýt levné a snadno dostupné energie...Dal bych hodně za to, vědět, jak to celé dopadne.

2:19 pm, April 01, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Kdysi jsem hrával strategie na PC - většinou síťově. Když začal být nedostatečný tok jedné ze surovin, byl to většinou začátek konce (s vyjímkou, kdy soupeřovi zdroje zkolabovali rychleji). V "marketu" šlo sice měnit třeba jídlo za zlato a to za dřevo, ale každá taková výměna je ztrátová a hlavně se tím člověk musel zabývat a neměl čas na ovládání zbytku jednotek (nejpodstatnější část celé hry).
Produkce NGL,BTL,CTL,GLT, ... mě tu situaci hodně připomíná. Akorát, že soupeřem jsme my sami, případně Země jako celek.

3:54 pm, April 01, 2008  
Blogger Unknown said...

K těm výpadkům. U nás ve městě se jeden na 1,5 hodinky stal, bylo to den či dva po té vichřici, zajímavý jít po fabrice, slyšet jen hlasy otroků, nic se nedalo bez elektriky dělat:-) A když se tohle stane na 1,5 hodinky v městě a okolí, nějakých 50 000obyvatel, co teprve za pár let. Jinak vichřici vděčím za to, že mám na příštích 20 let čím topit, alespoň něco:-)

4:54 pm, April 01, 2008  
Anonymous Anonymous said...

to míšankožíšan: ono to ale může dopadnout taky dobře - už teď stojí ropa 112 USD a nezdá se, že by to ekonomiku nějak sráželo na kolena, spíše naopak (ovšem vyjma USA). Lidstvo je přizpůsobivé a svoji spotřebu prostě omezí a najde jiné zdroje, které jsou už teď. Jádro, bio, slunce, vítr.

Nás by z podobný šlamastiky, pokud by teda nastala, určitě zachránilo Rusko, kdybysme si ho teď tak proti sobě nepoštvávali kvůli tomu nešťastnýmu radaru - musíme proto svrhnout vládu a už z tohoto důvodu tam dát čssd nebo ksčm.

PS: Problém si asi neuvědomila ukrajina a gruzie, když chtějí do NATO

5:20 pm, April 01, 2008  
Blogger Unknown said...

to Anonymous: Ponekud pletes jablka s hruskami. Nynejsi cena ropy se musi brat z pohledu sily dolaru. Ten jde ke dnu a protoze je cena primarne udavana v teto mene, jde ropa nahoru. Proto na to doplaci USA (a s ni i zeme, ktere maji s dolarem fixni kurz) a proto se zda, ze to ostatni nijak zvlast neovlivnije (ono je totiz ta cena primo nijak neovlivnuje). Je treba rozlisovat mezi rostouci cenou ropy v souvislosti s propadem dolaru, ci zajmem spekulantu (ti prave tu bublinku, diky ktere se tech 112 dosahlo, vytvorili) a rostouci cenu ropy bez propadu dolaru. Teprve to druhe znamena predsvest Krize a ver tomu, ze kdyby dolar nesel ke dnu a cena presto dosahla 112, tak by mela spusta zemi mensi problemy. Mensi jsem rekl proto, protoze ekonomiku zacne srazet na kolena az cena nad 150, tech 112 se da prirovnat k rozpadlym botam.

Ale i to prvni je dost problemove, je to problem zejmena pro ekonomiku USA a jestli se ta dostane do vaznych problemu, postupne se ten problem muze prelit i do ostatnich ekonomik pricemz recese, o ktere se tak moc mluvi, by byla ta lepsi variante vyvoje. To, ze situace v USA je opravdu vazna, je videt z chovani FEDu, ktera se to snazi co nejvic uridit ve snaze o co "nejhladsi pristani".

A nejde o nalezani jinych zdroju. Jdetu o cenu tech novych zdroju a zejmena o hladky prochod na ne. Prave tomuto "skeptikove ropneho zlomu" neveri. Neveri v to, ze jsme schopni toho hladkeho prechodu a ty skepticke/katasroficke predpovedi budouciho vyvoje ze znacne casti vychazeji prave z toho, ze toho nejsme schopni. Ono se sice jednoduse rekne, omezeni spotreby, ale tak jednoduche to neni... ale to je tema na cely clanek...

7:33 pm, April 01, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Dolar a cena ropy. Mam dojem, ze je to zacarovany kruh. Cena ropy jde nahoru, protoze se propada dolar a ekonomika USA je v recesi. Pokud se USA podari vymanit z recese, tak dolar zpevni a ekonomika se rozjede. Pokud se rozjede ekonomika tak se zvedne spotreba ropy a nizke zasoby potlaci pomalu cenu opet nahoru. Vysoke ceny ropy zacnou brzdit ekonomiku a jsme zase na zacatku. Z meho selskeho pohledu mi prijde recese svetovych ekonomik nevyhnutelna at uz bude za 5 nebo 10 let. Ohledne hladkeho prechodu na nove zdroje - mame par let na to je uvest do bezneho provozu a to v dobe, kdy se vydavaji obrovske financni sumy na zcela jine aktivity - od stavby dalnic az po krizove vypravy ve jmenu demokracie. O hladkem prechodu zcela pochybuji ze spousty duvodu. Tim hlavnim je pro me to opravdu hrozive nizke procento jedincu, kteri nutnost prechodu chapou a byli by pripraveni ji podniknout. Domnivam se, ze temer kazdy jedinec by mel byt alespon castecne obeznamen a pripraven na ZMENU, pak muzeme mluvit o moznosti hladkeho prechodu.

10:41 pm, April 01, 2008  
Anonymous Anonymous said...

to míšánkožíšan: možná jenom zbytečně panikaříme. Naše moudré politické a podnikatelské špičky mají určitě lepší informace než my a počítají s dlouhodobým růstem :)

http://www.novinky.cz/clanek/126082-do-cr-pribude-az-45-tisic-pracovniku-z-vietnamu.html

Teď vážně. Na hladký přechod k jinému druhu života to opravdu nevypadá. Ale co bude ten jiný druh života? Pokuď to bude návrat do dnes idealizované doby decentralizovaně žijících zemědělských Keltů, tak potěšpánbůh. Keltové si stavěli opevněná hradiště, oppida, určitě ne pro okrasu, ale aby chránili úrodu, dobytek a ženy před nájezdníky z jiných klanů. Byla to brutální válečnická společnost potetovaných lovců lebek, ve který přežívali jen ti nejsilnější. Tohle nás čeká?

Jen pro zajímavost, dobové svědectví z let 1771-1772, kdy na následky hladomoru zemřela desetina obyvatel Čech a Moravy (hladomor zasáhl i některé okolní země). Docela mě udivilo, že nedocházelo k žádným násilnostem a anarchii, lidé prostě chodili po kraji, žebrali o trochu jídla a pak umírali. Velká část lidí hladověla, během jediného roku zemřela 1/10 obyvatel, ale autoritativní centralizovaná státní moc ve Vídni (s mnohem primitivnějšími prostředky než má dnes k dispozici centralizovaná státní moc v Praze) se přesto nezhroutila a dokázala zajistit pořádek (a samozřejmě i potraviny pro vládnoucí třídu a početnou armádu).

http://www.vesmir.cz/clanek.php3?stranka=455&cislo=8&rok=1996&pismeno=

http://rodokmeny.kvalitne.cz/klimatologie.htm

1:39 pm, April 02, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Člověk nerad jen kritizuje, sám nevím, jestli bych byl lepší, ale špičkám jde jen o krtákodobé cíle...logicky...Kdyby jim šlo o cíle dlouhodobé, tak by je nikdo nezvolil, protože jejich program by zněl jako špatný židovský vtip a lidé už od podstaty většinou myslí na "aktuální" užitek, než na budoucnost. Myslím že ta situace, co bude ( ať už taková nebo taková ) proběhně zcela nezávisle na přáních a cílech špiček. Jedinné co bych tipoval je to, že se téměř každý, kdo bude mít možnost bude chtít na situaci ještě "napakovat". Ale to je asi přirozené. Většina průmyslu odstěhovaná kdesi v číně, lidi absolutně zvyklí a spolehnutí na "energie a servis všeho druhu"...já chápu že to jinak snad ani nejde a v žádným případě nikoho nekritizuju, když kolem vás je všeho dostatek...kdo by si nebral a neužíval...jenže představa, jak se taková společnost srazí s nedostatkem...to je zajímavé...ono to nepřijde hned, ze dne na den...ale na změnu chápání skoro všeho a..dobrovolnou !!!...na to nestačí snad pomalu ani generace...! Nebo se pletu? Všude se hovoří o přechodu na alternativy...nejsem počtář, ale na ten konzum co vidím kolem, čína i indie co by ráda do aut...EU a USA pálí už desítky let...hnojiva, pro 6 miliard...každý chce žít jako Francouz...nemluvím o spravedlnosti...ale to prostě nemůže stačit. To si vážně někdo myslí, že vše může zůstat při starém...a to všechno se vezme někde z větrníků, vody, nebo snad z biopaliv...nevěřím. To by jsme museli pěstovat třtinu snad i na měsíci...písky a bitumeny...udrží dejme tomu farmacii, plasty...ale dnešní konzum, který se jen zvětšuje...??? Neumím si vůbec představit maldé generace ve vyspělých zemích, jak jim vezmete jejich "hračky" a styl...no možná se plteu a strach o život je silná motivace...no nevím...jsem opravdu zvědavej.

2:35 pm, April 02, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Problémem je, že jsem vyměnili účel za cíl, růst ne pro kvalitu života, ale pro růst. Dnešnímu světu vládnou korporace, oligarchie, účelem je zisk, vše - včetně většiny zákonů je nastaveno tak, aby jim to vyhovovalo. Vše je k jejich ochraně. "Normální" člověk se zajímá o zítřek, jak splatí hypotéku.... Nezajímá ho co bude za 10 nebo 20 let, to je mimo jeho horizont. Toto je biologicky nastavená záležitost, kterou lze překlenout patřičným vzděláním, ale to je náročné a v kombinaci se zájmem o budoucnost ho má jen malá minorita. Krize nepříjde ze dne na den - probíhá řadu let a probíhat bude další řadu let. V období 2010 - 2020 se ovšem zřetelně rýsují závažné problémy v energetickém sektoru a nyní i v zemědělské produkci. Populace v roce 2020 by měla být kolem 7.5 miliardy. Současný životní styl je postavený na dlouhodobě neudržitelných principech - na využití fosilních paliv, okolní svět je chápán jako majetek k použití, takto je nastavená celá kultura, která dokud bude v této formě existovat neumožní efektivní přechod. Je to zřejmé z pokusů s biopalivy, z (budoucí) úsilí o jádro, které je extrémně drahé, rizikové a zásoby uranu mají navíc nevalné výhledy.........
Náš problém je primárně kulturní - problém myšlení, až sekundárně vše ostatní. Systém ovšem bude fungovat dokud bude mít dost zdrojů, v okamžiku kdy mít dost zdrojů nebude začne kolabovat - známky tu jsou. Až se kolaps prohloubí, poroste pravděpodobnost kulturní změny, to však již bude pro miliony a miliony lidí a desetitisíce druhů velmi pravděpodobně pozdě.

K ropě stojí za prohlédnutí následující video ze střední sekce Ghawaru i prudký růst vrtné aktivity v posledních letech. Také to podporuje domněnku, že aktuální deplece velkých polí může být díky použité technologii podstatně vyšší než 50%, mluví se o 70% a víc, přičemž úroveň těžby zůstává vysoká až k 85-90%, pak ovšem následovaná rapidním poklesem produkce v řádu 10 - 20% za rok nebo i více. Pokud k tomuto dojde ve zmiňovaném období 2010 - 2020 v rozsáhlé míře a pokud započtete ELM (model země vyvážející ropu - viz předchozí příspěvky) a jeho aplikaci na další odvětví - plyn, obilí, rýže, uran, fosfor, uhlí atd. - pak nelze čekat nic jiného než katastrofu.

http://www.theoildrum.com/node/3770

6:24 pm, April 02, 2008  
Blogger Tribun said...

Myslím, že v této souvislosti není bez zajímavosti následující zpráva: Pšeničný mor zaútočil na pětinu polí. Kdo ví, odkud přijde "smrtící úder." Může to být i naprostá banalita, která by sama o sobě znamenala tak maximálně nepohodlí, ale když se to všechno sejde v jeden čas na jednom místě... no, nebudeme první, ani poslední (i když tím už bych si tak jistý nebyl).

Ad grendal: řekl bych, že správná formulace by měla znít "problémy ekonomiky USA budou přelity do celého světa." Mám totiž obavy, že USA se pokusí své problémy vyřešit tím, že je přenesou na jiné a přinutí celý svět, aby platil jejich dluhy.

9:38 pm, April 02, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Těžba ropy v Rusku za první čtvrtletí meziročně klesla o procento.
Dobrý příklad ELM je Mexiko. Napětí se bude neustále zvyšovat, ale nebude se to projevovat výrazněji přímo na ceně PHM. Již dnes první příznaky jsou patrné.

11:10 pm, April 02, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Milý Thorne. S tou deplecí je to fakt v prdeli
Už ses odstěhoval do Patagonie?

2:44 am, April 03, 2008  
Anonymous Anonymous said...

"Rozvojové země drasticky omezují vývoz potravin": http://www.blisty.cz/2008/4/3/art39912.html

8:32 am, April 03, 2008  
Anonymous Anonymous said...

...okolní svět je chápán jako majetek k použití...
„Řekl opět Bůh: Učiňme člověka k obrazu našemu, podlé podobenství našeho, a ať panují nad rybami mořskými, a nad ptactvem nebeským, i nad hovady, a nade vší zemí, i nad všelikým zeměplazem hýbajícím se na zemi. “ (Genezis 28)

10:57 am, April 03, 2008  
Anonymous Anonymous said...

To che: jenže je dobrý hospodář a špatný hospodář....

12:53 pm, April 03, 2008  
Anonymous Anonymous said...

To TT: "Normální" člověk se zajímá o zítřek, jak splatí hypotéku.... Nezajímá ho co bude za 10 nebo 20 let, to je mimo jeho horizont. - Pokud chce ten normální člověk splatit hypotéku, měl by se právě zajímat o to co bude za 20 let. Nikdo z lidí které znám toto nedělá. Berou si hypotéky na 20,30 let a absolutně je nazajímá, že jim nikdo nemůže garantovat současné ceny potravin a energií ani na 10-15 let dopředu. O dostupnosti zaměstnání nemá ani cenu mluvit. Takže bych to malinko upřesnil: myslím, že ten "normální člověk" se už nezajímá ani o to jak splatí tu svou hypotéku. Ale stačí se podívat na ubohé reklamní spoty hypotečních bank a je mi to jasné ... z toho máte pocit, že to bude přeci tak "snadné" ... a spousty lidí tomu věří. Je to hnus velebnosti - média a hlavně televize nesou obrovskou vinu za současý bezstarostný stav naší společnosti. :-(((

1:13 pm, April 03, 2008  
Blogger Tribun said...

Abych navázal sám na sebe, tak jsem se dnes dočetl, že Svět očekává výrazně vyšší sklizeň pšenice. Jak si to má jeden přebrat? Po pečlivějším studiu se sice ukáže, že ty dvě zprávy sice nejsou v zásadním rozporu, ale na to, aby člověk pochyboval, stačí bohatě.

5:19 pm, April 03, 2008  
Anonymous Anonymous said...

To tribun: Pokud se ve článku píše, že se očekává rekordní sklizeň 646 a spotřeba 630 mil. Pak je i přes rekordní sklizeň růst zásob minimální. Tato "sklizeň" je sotva zasetá a je to dělání účtu bez hostinského. Co poroste na 95% je vzhledem k populačnímu růstu spotřeba. Důležitý je trend, ne výkyv. Trend dělají alespoň 3 sklizně (a i to je minimum). Faktem zůstává, že z posledních 8 sklizní jsme 7* skončili v mínusu. Pokud budeme tento rok v plusu, je to příznak adaptace systému, ovšem rovnou říkám, že možná lze docílit rok, dva nebo i tři stabilizace, ale potom to vzhledem k růstu populace, erozi, vyčerpávání vody, hnojiv a klimatickým změnám zase spadne do problémů. Na alternativu tří nadprůměrných sklizní za sebou bych ovšem za současné situace nevsadil. - To je smutná realita - systém musí být restrukturalizován - zejména omezení spotřeby masa a sekundárně i mléčných výrobků - tam bych začal. Dlouhodobě je současný způsob zemědělské produkce neudržitelný a naplno se to podle dostupných dat projeví taktéž během příští dekády - jako řada dalších krizí. Projevů je dost již dnes - třeba rýže opět na rekordu.

To vendys: Ano média a novináři ostudně selhávají - souhlasím. Televize - koncesionářské poplatky bych zrušil - ať si tam dají reklamu - stejně je to komerce - na TV se nedívám - žádnou jsem nikdy nekupoval a kupovat nehodlám, koncesionářské poplatky platit tím méně. Je třeba, aby tento postoj zaujala opět podstaně větší část populace, pak to bude vyřešeno. Kupovat si noviny v trafice?? - absurdní - tak 1* za 2 roky možná.

To che: Antropocentrismus je náš problém a náboženství (křesťanství i islám, budhismus ne) ho mají za ústřední doktrínu se všemi negativy, které to přináší. Myšlenka, že člověk je něco extra a přírodní zákony se na něj nevztahují je stejně zcestná jako myšlenka věčného růstu, přesto je oboje všudypřítomné - v diskuzi sice lidé připustí, že jsme součástí přírody, ale reálně se chovají přesně opačně. Je to ovšem opět genetické nastavení - paradoxně tak slepě následujeme přírodní proces jako každý jiný ("nižší") organismus. Výsledkem je při mimořádné úspěšnosti druhu a následném přemnožení a překročení nosné kapacity prostředí zákonitě populační kolaps. Současné generace jdou podle rostoucího počtu indicií do takové mlýnice, že proti tomu byl Verdun nebo 2. světová válka obávám se "piknik".

7:41 pm, April 03, 2008  
Anonymous Anonymous said...

To TT - zapomněl jsi na Tao, to také NE, zajímavý je jeho vliv na dějiny Číny - ta 5000 letá kulturní kontinuita, hezky o tom píše Bondy.
A Judaismus - ten byl jako první a zdroj problému. (Genesis 28).
To genetické nastavení není tak jednoznačné, určitý vliv ano, ale minimálně z polovičky kulturní břemeno. Jak jinak vysvětlit Budhu, Tao?
Jinak s tím malérem souhlasím, ta nestoprocentnost genetiky mne ale vede k tomu, že se vůbec namáhám dělat alespoň to, že tluču do klávesnice s nadějí, že někdo, kdo si to přečte taky pochopí...

9:24 pm, April 03, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Tribun: No já vůbec ve svých názorech na budoucí krize dost kolísám. O ropném zlomu například se mluví už dlouho (tady se o něm mluví jako o věci, která je hotová a za dveřmi), ale například poslední zpráva o cenách benzínu a nafty, kterou si pamatuji, je někdy minulý týden mírné zlevnění. A co si tak pamatuji, s menšími výkyvy je cena např. naturalu 95 kolem třiceti Kč už několik let.

Takže fakt nevím, ikdyž opatrnost mi velí počítat spíš s tím horším.

12:27 pm, April 04, 2008  
Blogger Thon Taddeo said...

Aktuální ceny benzínu nejsou směrodatným ukazatelem ropného zlomu. Pouze jejich trend a ten je rostoucí (i když v ČR pomalu) - v USA je to o dost horší.

Cena benzínu bude reagovat skokově na výpadek dodávek, jinak podléhá řadě tlaků včetně politických. Směrodatnější je cena ropy, ale ani tu bych nepřeceňoval - drtivá většina obchodníků nemá o ropném zlomu ponětí, případně ho považuje za dekády vzdálenou záležitost. Trhy mají výhled několika měsíců, maximálně rok, dva, tři.

Ropný zlom a ostatní krize jsou záležitostí na roky a desetiletí - ne na dny a měsíce. Kunstler nenazval svou známou knihu Long Emergency - Dlouhá krize jen tak.

Relevatní údaje jsou dostupná produkční data a jejich budoucí prognóza na základě plánovaných projektů a analýza minulých a aktuálních křivek poklesů produkce polí za zenitem.

To genetické nastavení je z mého pohledu mnohem vyšší než sotva z poloviny - tak 80%.

Pokud někdo čeká konec světa zítra nebo za rok tak bude zklamán - ledaže přiletí pořádný asteroid nebo tak něco :-).

3:29 pm, April 04, 2008  
Anonymous Anonymous said...

To I - Těch dobrých hospodářů se nějak nedostává.
To TT - To půl na půl je názor odborníků psychologů a sociálních psychologů, resp 50:50 - 60:50 ve prospěch genetiky, 80% je podle mne moc, i když se to těžko zjišťuje.

5:37 pm, April 04, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Víte co mě lidi, sere?
Sere mě, že spousta věcí se dnes dělá funkčně zcela zbytečně, jen na efekt. Dnes jsem si například kupoval sluchátka s mikrofonem a byly v takovém hi-tech umělohmotném prolisu a všechny ty serepetičky kolem toho (papírky, návody, obrázky, atd.). Ten obal dost dobře může tvořit 20% ceny těch sluchátek. A já se ptám... Máme tohle zapotřebí? Proč se takové věci jednoduše neprodávají v prachobyčejné lepenkové krabici z ekopapíru, jen s jednoduchými popisy bez všech těch cinkrlátek a eyecandy sraček?!? Vždyť to jsou zbytečně vyhozené MJ energie!

9:20 pm, April 04, 2008  
Anonymous Anonymous said...

to halalik:
jasně, strašně ušlechtilá snaha šetřit za každou cenu halíře, zatímco někdo v Temelíně valí megawaty tepla do luftu na chladících věžích a je to normální. Pak jsou tyhle kecy o pro-pírko-přes-plot-hop-skok o metr mio mísu a určitě to nevytrhnou.

11:32 pm, April 04, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Jestli ono to cele s tou ropou neni jedna velka bouda, stejne jako s tim globalnim oteplovanim.....

http://www.businessweek.com/lifestyle/content/apr2008/bw2008041_945564.htm?chan=top+news_top+news+index_businessweek+exclusives#=rss

1:18 am, April 05, 2008  
Blogger Unknown said...

to anonymous (1:18 AM, April 05, 2008)

To o te boude s globalnim oteplovanim vypravej tem, kteri to vidi na vlastni oci, jak se pocasi meni, kteri zaznamenavaji zmenu teplot v radech stupnu, vidi ustup ledovcu a jsou tim primo ohrozeni, protoze je to jejich zdroj vody pro reky - jde o stamiliony lidi!

Jak moc je situace vazne, si lide neuvedomuji, protoze nevi o globalnim stivani. O co se jedna? Jedna o znecisteni atmosfery necistotmi, ktere nepropouteji slunecni svetlo. Kdyz se USA staly po 11.9. bezletovou zonou, bylo nadherne videt, jak velky efekt to ma. Teplota skokove vzrostla o 1°C na celem uzemi USA,a to se jednalo o pouhopouhe 3 dny, kdy nad uzemim USA neletala letadla! Utlum slunecniho svitu se pohybuje cca od 5-30% dost na to, aby to vyrazne ovlivnilo odparovani vody, a tim cely jeho kolobeh. Nasledky jsou jiz zdokumentovane. Nejvyraznejsi je Hladomor v Etiopii, kde byl prerusen na deset let cyklus monzumu.
Globalni stmivani znacne zkresluje Globalni oteplovani a to radech stupnu. Predstava, co by se stalo, kdyby celosvetove doslo k nahlemu ocisteni atmosfery (ukonceni znecistovani), je hroziva a dusledky nepredvidatelne. Proc? V souvislosti s globalnim oteplovanim se mluvi a narustu globalni teploty o nekolik stupu za 100let. V souvislosti se zanikem globalniho stmivani se mluvi v radech stupnu za nekolik dni.

10:45 am, April 05, 2008  
Anonymous Anonymous said...

To anonymous: V článku je několik relevantních bodů jako je propad ceny dolaru a spekulativní investice, nicméně také řada velmi sporných bodů. Ačkoliv zásoby ropy se drží v pásmu průměru, v přepočtu na dny spotřeby jsou USA od října 2007 níže než v sezóně 2006 - 2007. Domácí těžba je dole o 100 000 bd. Níže je meziročně v průměru i import ropy (výjimkou jsou poslední 2-3 měsíce - nyní se ale situace vrátila v posledních 2 týdnech k "normálu"). Rafinérské vstupy jsou v posledních 2 týdnech mimo normál - otázkou je zda je to kvůli údajnému poklesu profit margins u rafinérii nebo kvůli poklesu importu.

Zásoby benzínu jsou skutečně vyšší než v období 2006 - 2007 - 24 dní (22 dní 2006-2007). Trend je v důsledku odstávek rafinérií, ale klesající (v posledním měsíci).

Ceny nafty prudce stouply v posledních týdnech z 3.25$ za galon na 3.95$. Zásoby jsou na dolní hranici průměru a při přepočtu na dny spotřeby jsou prakticky celý rok pod vývojem z období 2006 - 2007. Produkce destilátů klesá v posledních týdnech stejně jako produkce benzínu, přičemž od října 2007 se držela až do minulých týdnů nad výsledky předcházejícího ročního období. Import destilátů je celoročně podprůměrný proti sezóně 2006 - 2007. Jejich cena proto stoupá.

S výjimkou období posledních 10 týdnů jsou při přepočtu na zásobovací dny veškeré produkty, které EIA uvádí ve svém This Week In Petroleum celoročně POD daty ze sezóny 2006 - 2007. K ideálu a skvělému zásobení tak má tato situace daleko. Navíc data EIA bych považoval za spíše mírně optimistická než striktně realistická. Nikdo ty nádrže s měrkou každý týden neobíhá. Závěry vycházejí z počítačových modelů.

Grafy zde:

http://tonto.eia.doe.gov/oog/info/twip/twip_crude.html

3:06 pm, April 05, 2008  
Anonymous Anonymous said...

To chápu (jako laik) jako důsledek nastupující ekonomické krize u U.S., navíc se asi taky projevuje vliv růstu výroby biopaliv.
Celkem ze všeho vyvozuju, že se dá předpokládat kdykoliv skokový růst (další Katrina atp.) ale ceny pod 100 jsou prostě pohádka.

11:15 am, April 06, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Co je dnes pohádka...

8:35 pm, April 06, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Jak se zdá, tak nedostupnost PHM nebude tím důsledkem ropného zlomu, který všichni většinou v této souvislosti očekávají. Protože ropa je dnes důležitá jako zdroj energie a surovina naprosto všude a vše je se vším globálně spojeno, tak potom její nedostatek postupně vše nějak ovlivní.
Zde je pohled do nedaleké budoucnosti:

Sto padesát lidí zatkla egyptská policie během víkendových celostátních protestů proti rostoucím cenám potravin. Demonstrace se totiž v některých městech proměnily v násilnosti.
http://aktualne.centrum.cz/zahranici/afrika/clanek.phtml?id=601736
A to je jen jedna zpráva z mnoha, taky před nějakým časem psal TT o těch tortilách v Mexiku.Jde to dost rychle...

11:07 pm, April 07, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Co říkáte na tohle?
http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/index_view.php?id=306271

Že by se už začalo přistupovat k prvním radikálnějším metodám?

10:44 am, April 08, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Dalo se očekávat, že dopady budou v prvé řadě na chudé země a také ty bez vlastních zdrojů a vysokou spotřebou.

12:54 pm, April 08, 2008  
Anonymous Anonymous said...

To spaceman: Říká se, že jedna vlaštovka jaro nedělá a to platí. Nicméně jako znamení doby to vnímám jednoznačně. Uběhne pár let a taky se "dočkáme". Tohle samozřejmě stále řeší velmi málo, ale lepší málo než nic.

Za pozornost stojí věta: Nařízení se setkalo s velkým odporem.....

Nic jiného bych nečekal.

Odpor proti přírodním zákonům je možný, ale zákonitě marný - automobilisté všeho druhu budou asimilováni neúprosnou realitou ropného zlomu. V Hondurasu už "trénují" - pro nás cenný zdroj informací o reakcích obyvatelstva.

6:10 pm, April 08, 2008  
Anonymous Anonymous said...

http://www.financninoviny.cz/index_view.php?id=306110

http://www.financninoviny.cz/index_view.php?id=306109

6:49 pm, April 08, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Ekologie ve fosilním podání ruky trhu-

Tuny biopaliv cestují zbytečně sem a tam přes Atlantik

Evropa je zaplavena levným americkým biopalivem, které pochází z Evropy. Desítky tisíc tun se ho z Evropy vozí do Spojených států, kde získá americké dotace a veze se zpátky na starý kontinent. Informoval o tom britský deník The Guardian.
"Získáte podporu, když to smícháte, takže lidé vozí lodi sojového nebo rostlinného biodieselu z Evropy," řekl Guardianu biopalivový konzultant firmy FiveBarGate Ian Waller.
"Poté ho smíchají s trochou místního biodieselu nebo dokonce s fosilními palivy a pak ho pošlou zpátky," dodává.
Podle odhadů je součástí tohoto schématu přibližně deset procent z jednoho milionu tun biopaliva, které se do Evropy ze Spojených států za minulé dva roky dovezlo.

Ekologická katastrofa
"Nikdo nedělá nic nelegálního, ale jde o environmentální katastrofu," dodává Doug Ward z Evropského výboru pro biopaliva (EBB), ve kterém se organizují evropští výrobci.
Už i tak kontroverzním využíváním biopaliv by se měly omezit emise skleníkových plynů, ale takovýto bezcílný transport je naopak zvyšuje. Ward tvrdí, že komplexní zpráva o vlivu amerických biopaliv bude hotova během několika dní.
Dotace k soudu
Evropští výrobci si však stěžují nejen na schéma, kterému říkají "splash and dash" (brodění se a úprk) nebo "u-turn" (obrat), ale na celý systém amerických dotací biopaliv, který podle nich vytváří na trhu nerovné podmínky.
Pokud nebude tato situace americkými zákonodárci velmi rychle vyřešena, započne evropský biopalivový průmysl s právním řízením proti této nespravedlivé obchodní praxi," píše se na stránkách EBB. Má jít údajně o antidumpingovou stížnost, která může být doplněna žalobou u Světové obchodní organizace (WTO).
EBB na problém přišla, když prošetřovala, proč mají britští, němečtí a španělští výrobci finanční problémy, když jsou ceny biopaliv relativně vysoké.

(mr)
Zdroj: Aktuálně.cz

8:11 pm, April 08, 2008  
Blogger Tribun said...

Problém je v tom, že žijeme ve společnosti, která drancování lidských a přírodních zdrojů za účelem krátkodobého zisku úzce omezené skupiny lidí, která sama na sobě důsledky svých činů nikdy nepocítí, nejenom že nepovažuje za nelegální, ale dokonce ani za nemorální.

10:52 am, April 09, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Čau, neví tu někdo něco o včerejším výpadku elektřiny ve Štětíně?


Jirik

11:20 am, April 09, 2008  
Anonymous Anonymous said...

UŽ JE TO TADY!!!

Tisíce Haiťanů se vzbouřily kvůli rekordně se zvyšujícím cenám potravin a v úterý zaútočily na prezidentský palác v metropoli Port-au-Prince.

“Máme hlad! Musíme projít,” křičel dav demonstrantů, jenž se pokoušel prorazit bránu prezidentského paláce. Na místě musela zasáhnout haitská policie a jednotky OSN, které proti vzbouřencům použily slzný plyn a gumové projektily.

Stovky Haiťanů zatarasily cesty v centru hlavního města, pálily auta, rabovaly obchody a rozbíjely okna okolních domů. Jiná skupina demonstrantů obklopila projíždějící vůz a pokoušela se z něj násilím vytáhnout řidičku.

V pondělí při protestech proti chudobě zemřel již pátý člověk, úřady uzavřely všechny obchody a školy v Port-au-Prince.

Situace na chudém ostrově Haiti je kritická. Jen od poloviny loňského roku se zvýšily ceny potravin v průměru o 40 procent, většina haitské populace přitom má denní rozpočet necelé dva dolary.

1:07 pm, April 09, 2008  
Anonymous Anonymous said...

http://ipoint.financninoviny.cz/pakistan-zaseje-mene-psenice.html

1:58 pm, April 09, 2008  
Blogger Marek Malina said...

http://www.financialpost.com/story.html?id=213343
Hmm...

4:36 pm, April 09, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Petroleum status report vyšel po týdenní pauze znovu a tentokrát velice negativně.

Přestože rafinérie jely jen na 83% klesly zásoby ropy o 3.2 mb/týden. Benzínu o 3.4 mb/týdně - tam je rezerva a destilátů (tam rezerva rychle mizí) o 3.7 mb/týden.

Dnes budou padat rekordy - ropa, benzín, nafta, topný olej.

http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=aZNVdNXWjGz8&refer=home

4:57 pm, April 09, 2008  
Blogger Marek Malina said...

week in petroleum taky slušný:
Domestic Production -1.6% (meziročně -1.9)
Net Imports (Incl SPR) -8.9% (meziročně -0.9)
Crude Oil Input to Refineries -3.9% (meziročně -1.3%)... atd.
http://www.eia.doe.gov/pub/oil_gas/petroleum/data_publications/weekly_petroleum_status_report/current/txt/table1.txt

5:01 pm, April 09, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Padaly, padaly a není všem dnům konec.
112,21 ach jo.

Minulý týden sedíc u piva neslušně poslouchajíc hovor vedle jsem slyšel nádhernou úvahu:
Postavím si solární elektrárnu, dostanu dotaci a budu prodávat za dotovanou cenu, no přidám tam ještě něco ze sítě - levně koupím, draho prodám...

7:50 pm, April 09, 2008  
Blogger ond said...

Len tak na okraj, dočítal som
"Cestu"v češtine,útla kniha ,ale odporúčam pre silnejšie povahy,slabšie by sa mohli zamyslieť nad zmyslom života a ísť sa obesiť.Rozhodne stojí za prečítanie.

10:18 am, April 10, 2008  
Blogger Unknown said...

to TT: na tvuj blog sem se dostal az po precteni ..konfliktniho clanku na Blisty.cz, stejne jako dalsich X lidi.. tato tema mne zajimala uz predtim, jenze sem az doted nenasel zadny rozumny misto s takovou spoustou informacii a podobne smyslejicich lidii, za co sem Blisty neskonale vdecnej ;) zacal sem blog cist asi pred 2 tydny, hezky od septembra 05 nahoru... zajimave clanky, hezky prelozene a zdokumentovane, diskuse na urovni (chvala.. komukoli ze $#@! ..exoti raze "Borek" se blogu dlouho vyhybali).
chtel bych ti podekovat za tu spoustu prace kterou si do blogu vlozil, a poprat pevne nervy.

1:35 pm, April 10, 2008  
Anonymous Anonymous said...

to ond:
kde sa to dá kúpiť?

6:32 pm, April 10, 2008  
Blogger ond said...

To kriznik:www.artforum.sk
Cormac McCarthy - Cesta

8:12 pm, April 10, 2008  
Anonymous Anonymous said...

ďakujem ond.

8:24 am, April 11, 2008  

Post a Comment

<< Home