Friday, September 04, 2009

Několik podstatných bodů k očekávanému vývoji v budoucnu

Z minulých měsíců bych za nejdůležitější považoval především následující body k možnému budoucímu vývoji.
1. Deflace bude postupovat a s tím sílit role hotovosti.
2. V deflačním prostředí se dluh stane pro mnohé pomyslným mlýnským kamenem kolem krku.
3. Časem bude znemožněna praxe vyhlášení bankrotu, stejně jako předčasné výběry z penzijních fondů. Majorita penzijních fondů zbankrotuje.
4. Systémová bankovní krize vyústí v bank runy a ztrátu úspor. S postupujícím poklesem kupní síly budou klesat i ceny.
5. Ceny nemovitostí prudce klesnou (nejsou vyloučeny ani hodnoty přes 90%).
6. Ceny základních životních potřeb budou klesat méně, protože do nich bude investována procentuálně větší část klesajícího objemu peněžní zásoby.
7. Vysoké úroky z hypoték a dalších dluhů kombinované s „úročením“ v rámci deflace, povedou k dalším krachům a tím i k prohlubování deflace.
8. Státní výdaje budou na všech úrovních kráceny, což povede mj. k chátrání infrastruktury a postupujícím problémům v klíčových odvětvích fungování společnosti. Tyto problémy začnou nabývat systémového charakteru.
9. Pravidla na finančních trzích budou libovolně měněna a aplikována i retroaktivně (např. zákaz short sellingu, zákaz spekulace na růst klíčových komodit, požadavky na předčasné umoření dluhů apod.)
10. Centralizované služby budou méně kvalitní a spolehlivé. Ty méně důležité mohou být úplně zrušeny, případně je budou vykonávat masy nezaměstnaných za minimální mzdu (respektive neodnětí životního minima).
11. Lidé s minimální kupní silou se ocitnou v prostředí, kde se platí prakticky za vše (pay-as-you-go world).
12. Moderní zdravotní služby se stanou pro mnohé obtížně dostupné.
13. Univerzity budou mít existenční problémy s financováním a většina obyvatelstva si studium nebude moci dovolit.
14. Hromadění hotovosti dále zpomalí peněžní toky a prohloubí deflaci.
15. Americký dolar se nakonec zhroutí, ale bude to proces dlouhodobějšího charakteru. Se zhroucením dolaru bude deflace vystřídána hyperinflací.
16. Až do poloviny příští dekády nelze očekávat dosažení udržitelného dna na finančních trzích a ani poté nebude deprese u konce.
17. Exportní trhy se rozpadnou a země závislé na vývozu budou těžce postiženy.
18. Odvrácenou stranou horečného optimismu let minulých bude soustavný pesimismus, averze k riziku, hněv, hledání obětních beránků, násilí a vzestup nebezpečných populistických extrémistů.
19. Na trhu práce bude docházet k ostrému boji o místa jak nezaměstnanost poroste a mzdy budou klesat. Cizinci budou démonizováni a poroste počet hlasů žádající jejich internaci.
20. Střety o zdroje povedou k destrukci infrastruktury a zhoršování situace obecně.
21. Ceny energií budou prudce fluktuovat mezi postupujícími propady poptávky a nabídky.
22. Řada lidí může mít problémy s dostupností mnoha ropných produktu již v horizontu méně než dekády.
23. V důsledku nedostatku zdrojů a kapitálu se bude komplexita systému snižovat.
24. Politické struktury existují, aby kumulovaly bohatství v centru na úkor periferie a to na všech úrovních.
25. Daně významně vzrostou.
26. Lze očekávat vzestup represivních politických struktur, metod policejního státu a rozsáhlá omezení svobod.
27. Zákon bude nahrazen politikou osobních a ekonomických výhod na recipročním základě uvnitř mocenských skupin – endemickou korupcí.
Tyto body jsou dle mého názoru otázkou období do roku 2020, tedy přibližně příští dekády.

263 Comments:

Blogger ErikTata said...

TT asi nečte české noviny. Všechny dnes píšou, že krize už skončila. Tak hurá do nákupního centra, vánoce se blíží :-)

10:10 pm, September 04, 2009  
Blogger ond said...

Hehe včera mi bolo povedané ,že kríza
v Nemecku skončila.A spôsob ukončenia?p.Merkelová vyhlásila že je po kríze a basta,kurva že to neurobila pred polrokom,ušetril by som si bezsenné noci po prečítaní prispevkov na tomto fore :).

10:18 pm, September 04, 2009  
Blogger Unknown said...

Pár poznámek k deflaci. Všude okolo vystupují na povrch silné deflační tlaky. Spousta lidí se bude chtít v nejistém prostředí rychle zbavit dluhů, nebudou bezhlavě utrácet, ale šetřit, splácet dluhy a tím snižovat poptávku. Je třeba si ale uvědomit, kdo dnes dluží nejvíce. V každé zemi je to vláda díky navyšujícím se deficitům veřejných rozpočtů. Dlužníci při deflaci tratí nejvíce, protože i kdyby si přestali dále půjčovat, tak hodnota jejich dluhů roste. Toto vlády ve světě nedopustí. Není pro ně problém si upravit pravidla a pak si můžou prostřednictvím centrální banky vytvořit libovolné množství virtuálních peněz. Dnes tomu říkají kvantitativní uvolňování, dříve tisk nekrytých peněz. Krátkodobá deflace nastat může, ale v delším časovém horizontu si to žádná vláda na světě nemůže dovolit. Já bych to viděl spíše na pořádný inflační 'výplach', kterým se vlády zbaví podstatné části dluhů na úkor drobných i větších střádalů.

12:07 am, September 05, 2009  
Blogger ond said...

to simon: súhlas,a verejnosť im ešte bude tlieskať.

11:03 am, September 05, 2009  
Blogger Unknown said...

Šimon - souhlas, právě jsem to chtěl napsat. Inflace bude elitami kontrolovaná 10-30% ročně. Státní dluhy se tím postupně umažou.

10:31 pm, September 05, 2009  
Blogger ms said...

http://www.scribd.com/doc/10433340/Proroctvi-o-Evrope-z-knihoven-palmovch-list

...strana 141 - 151

http://www.federalbudget.com/

http://www.gpoaccess.gov/eop/2008/2008_erp.pdf

...str.319 "Gross federal debt"

4:56 am, September 06, 2009  
Blogger Thon Taddeo said...

A jak té inflace nebo dokonce hyperinflace docílíte v deflačním prostředí? Uvědomte si, že tohle vlády a CB dnes už dělají a výsledek? Oficiální inflace kolem nuly nebo i deflace. Ohlašovaný konec krize jsou radarové odrazy lití likvidity v podobě šrotovného a dalších hrůz. Jak dlouho asi budou státy schopny tohle tempo držet, respektive zvyšovat, protože kupní síla a ochotna si půjčovat u spotřebitelů bude dál klesat a ochota bank půjčovat taktéž.
Myslíte, že velcí věřitelé, v čele s Čínou by si nechali jen tak vymazat své rezervy a z nich plynoucí silové postavení? Jak ty desítky trilionů dostane do oběhu? To by je opravdu museli rozhazovat z vrtulníků-bez nadsázky. Jenže tím ze sebe udělate Zimbabwe.
Centrální banky sice můžou vytvořit libovolné množství peněz, ale musí je legálně dostat do oběhu a to už není zdaleka jen na jejich libovůli. Po těch penězích musí být poptávka a tu já nevidím.

7:13 am, September 06, 2009  
Blogger Lukas said...

Pokud se tento scénář stane skutečností, znamená to ale podle mně také, že se veřejnost o ropném zlomu možná 10 let nedozví. Když bude poptávka klesat rychleji než nabídka, ceny pravděpodobně zůstanou v normálu.

8:18 am, September 06, 2009  
Blogger Unknown said...

TT - přidá se státním úředníkům, učitelům, policii, armádě, důchodcům... a peníze jsou v oběhu. Navíc ten, kdo je rozdá, bude u voličů v oblibě...

9:47 am, September 06, 2009  
Blogger Thon Taddeo said...

To drak2: Uvědomte si, že se tady jedná o desítky a stovky miliard na úrovni ČR a o minimálně biliony a záhy desítky bilionů na úrovni USA. To lze dělat rok nebo dva-jak se o to snaží teď, ale během delší doby se okamžitě dostáváte do vážných finančních problémů. Fiat money samy o sobě jsou bezcenné. Tady jde o fyzickou realitu. Konec růstu energetické základny=konec růstu ekonomiky.

To Lukáš: To sice nelze vyloučit, ale je tu také ELM a dnes poptávka kleskla globálně jen o 2-3 mbd a to jsou poklesy kterým budeme v příští dekádě čelit každý rok. Je nakonec sekundární co se veřejnost dozví nebo nedozví. Co je podstatné je opět realita a důkazy svědčí o ropném zlomu v roce 2005 a zlomu all liquids v roce 2008.

10:18 am, September 06, 2009  
Blogger parabellum said...

To Lukas

Ja Vam nerozumim - proc by se nemela verejnost dozvedet, ze klesa svetova tezby ropy?

To TT. To mate pravdu, ze Flat money jsou samy o sobe bezcenne, jenomze tim, ze je umistite do obehu, tak tyto naredite s temi neflatovymi - takze pomoci flat money muzete defacto konfiskovat uspory obyvatelstva.

12:34 pm, September 06, 2009  
Blogger Pyrhos said...

To parabellum

Mám pocit, že bankovky v ČR již dávno nejsou kryty zlatem nebo jinou komoditou. Proto nevím, zda je vhodné použít slovo "naředit". Spíše se do oběhu emituje více peněz. Ty emitované peníze - půjčka se zase budou muset vráti a stáhnout z oběhu. Znehodnotit úspory obyvatel je také možné pořízením státního dluhopisu, který není vázán na výši případné inflace. Občané po 5 letech mohou dostat daleko méně, než státu půjčili. Docela pozoruhodné jsou i vyhýbavé odpovědi rektora Vysoké školy ekonomické v Praze, který na dotaz, zda si státní dluhopisy také pořídí, odpověděl, že na to nemá čas. Přitom myslím, že se celý projekt připravuje ve spolupráci s VŠE.

8:55 pm, September 06, 2009  
Blogger Lukas said...

parabellum: Měl jsem na mysli případ, že by rychle klesala poptávka po ropě - ceny by zůstaly relativně nízko a OPEC by klesající produkci vysvětloval nutnými "cuty" těžby za účelem zachování přiměřeně vysoké ceny.

9:16 pm, September 06, 2009  
Blogger parabellum said...

To Lukas

Peak oil je geologickotechnicka zalezitost, a buzinec do toho netahejte - ten s tim nema co delat.
Peak oil je okamzik na casove ose, kdy bude dosazeno absolutni maximum tezby za jednotku casu - nejcasteji se uvadi za den - cena s tim nema vubec nic spolecneho PR, managoromont, marketyrung a buzinec take ne. Proste pokud bude kleast denni tezba, tak je jasne, ze se jedna o postpeakove obdobi, a
cena s tim nema moc co do cineni.
Jinak situace, kterou popisujete, je silne nepravdepodobna. Pokud zhruba platilo, ze globalni ekonomika rostla asi dvojnasobnou rychlosti nez globalni tezba ropy, tak pokud budeme predpokladat, ze tezba ropy bude klesat rychlosti 2.5 az 3 procenta rocne, tak aby zustala nizka poptavka po rope, tak by globalni ekonomika musela klesat rychlosti tak 5-6 procent rocne, v dusledku jinych mechanismu, nez nedostatku energii, a to pokladam za nepravdepodobne.

10:09 pm, September 06, 2009  
Blogger Lukas said...

parabellum:

Dovolím si nesouhlasit. Peak oil je záležitost geologie a technologie, ale odehrává se v prostředí, kde existuje také politika a hospodářství. Pro příklady nemusíme chodit daleko. Např. dneska v důsledku nízkých cen a recese těžební společnosti odkládají projekty, což v příštích letech zřejmě povede k rychlejšímu poklesu těžby. V budoucnu nelze vyloučit ani to, že prudké poklesy povedou k jednání politiků a k investování části zbývajícího kapitálu do ropného průmyslu a produkce ropy dočasně vzroste, ačkoliv překonání loňského vrcholu je velmi nepravděpodobné právě z důvodů geologickotechnologických.

Množství ropy, které se nakonec může vytěžit, politika ani business neovlivní. Ale tvar průběhu produkce ano. Nakonec si všimněte, že už teď je tvar křivky značně hrbolatý (vliv recese 70. a 80. let a embarga). V budoucnu bude podle mně ještě hrbolatější, třebaže celkový trend bude sestupný.

8:24 am, September 07, 2009  
Blogger parabellum said...

To Lukas

A to zase bych si dovolil nesouhlasit ja - tedy s tou hrbolatosti - vite, poukazovat na to, co bylo v minulosti je uplne out - zkuste si napred precist neco o tom, jak se ropa tezi, a pak argumentujte nejakou hrbolatosti.
Ropu nemuzete tezit stylem jako kdyz cerpate vodu z nadrze, ale musite respektovat rychlost, jakou Vam prostupuji fluida skz horniny. Je nekolik malo poli na svete, ktere maji tzv. super K zony, ktere umozni zmenu produkce v case na stavajicivh vrtech (Ghawar) - vetsinou je tomu ale jinak. V 70. letech bylo na svete nekolik swing produceru, kteri mohli libovolne navysovat a snizovat produkci. I v soucasne recesi jedou prakticky vsechny produkcni kapacity naplno, a poslednim a velmi diskutabilnim swing producerem je mozna Saudska Arabie, a to jeste v rozsahu tak 0.5 mil barelu za den.
Ta situace s moznosti navysovani produkce do budoucna bude jeste komplikovat fakt, ze pokusy navysovat produkci budou mit dlouhy casovy horizont, pac bude nutne vybudovat infrastrukturu do tech novych oblasti, pricemz zapomente na to, ze jde o nejaka obrovska naleziste. Krom toho se vetsinou jedna o offshore tezbu, to znamena, ze tezko roztezite nejake pole tak, ze udelate 250 produkcnich vrtu, a postupem casu pro stimulaci 100 injektaznich.
Argumentovat tim, co bylo proste neni na miste. Ani ten tvar produkce ne. Ropna plosina bude ztracet na zivotnosti, at ropu cerpa, ci nikoli - pricemz ten podil offshore tezby na celkove tezbe bude jenom narustat. O hlubokomorske rope se ani nema cenu bavit, to je jina kategorie.
Takze jedine, co pravdepodobne bude fluktuovat, je cena ropy, ale ne mnozstvi v zavislosti na case - jedine, co by mohlo zpusobit nejakou zubatost jsou valecne konflikty, jaky ty posledni dva v Perskem zalivu.

11:10 am, September 07, 2009  
Blogger Lukas said...

parabellum:

Můžete svou hypotézu o nynější rezervní kapacitě 0 - 0.5 mbd podpořit nějakým zdrojem?

11:28 am, September 07, 2009  
Blogger Bobes said...

A co rusko v 80-90-nyni? Zadna valka, ale politicka situace zpusobila ze maji dva peaky! Trochu vice skromnosti by neskodilo...

11:45 am, September 07, 2009  
Blogger Lukas said...

Ještě to parabellum:

Podle konsenzu se totiž ještě nacházíme ve fázi produkční plató (viz http://www.theoildrum.com/node/5521 - Median prediction), výpadek poptávky ve výši cca. 3 mbd. tedy podle mě znamená +- 3 mbd. rezervní kapacity.

11:48 am, September 07, 2009  
Blogger parabellum said...

To Lukas

to posledni: A proto je ropa na petinasobku ceny, ktera tu byla pred 10 lety ze? Mladence rozum do hrsti. Kdyby to bylo tak, jak pisete, tak ta cena je nekde jinde.
Kdyby byly volne produkcni kapacity, tak by to zpusobovalo pretlak na trhu, ale opak je realitou. Na nejake taktizovani zapomente, oil platform, ktera stoji velice casto totez, jako letadlova lod tridy Nimiz koroduje, at ropu tezi, ci nikoli.
A ten odpis fixnich nakladu je tak vysoky, ze kalkulovat s nejakymi spekulacemi a jejich vlivu na zisk je mimotradne riskantni.

Ja se Vas zeptam: Zkuste dohledat nejake udaje konkretne z KSA o tezbe na jednotlivych polich - nedohledate nic, pac to je statni tajemstvi - takze i ty statistiky na oildrumu jsou souhrnem tech oficialnich udaju. Ty skutecne, jsou evidentne nekde jinde.

A jeste dukaz o neexistujicich volnych tezebnich kapacitach.
Proc myslite, ze USA zatim nevtrhly do Iranu? Pac KSA uz v soucasnosti nema volne kapacity na pokryti toho iranskeho exportu ve vysi 2,5 mb/d, a ten vypadek produkce by byla takova rana svetove ekonomice, ze svet by toto USA nikdy neodpustil, a co pro tyto horsiho, pravdepodobne by prestal kupovat USA dluhopisy, takze tyto by sve loupezive vypravy nemely z ceho financovat.
Pred druhou valkou v zalivu zacala KSA plynule navysovat tezbu z tusim 9,5 az na cca 11.5 mil. barelu denne, a tim dokazala ten Iracky vypadek pokryt.

12:05 pm, September 07, 2009  
Blogger parabellum said...

To TT a Lukas

Na zacatku zari uverejnily svetove agentury zpravu o nalezu hlubokomorske ropy v Mexickem zalivu ve vysi 3 mld. barelu.

Hadejte, proc to uverejnily prave na zacatku zari? No jisteze jste to uhodli. Zacatkem zari totiz zacina hurikanova sezona, a cilem teto PR zpravy je uklidnit situaci, aby trhy nezachvatila panika. To nesvedci o nejakych 3 mega/den volnych produkcnich kapacit.

Jeste to Lukas
Vyhledejte si, kde dochazi k nejvetsim poklesum produkce - jsou to vetsinou oblasti, kde se tezi offshore, to znamena, ze tezba ma vysoke fixni naklady, a snaha tezaru je prirozene drzet tezbu na nejvyssich moznych urovnich - napr. Norske more nebo Cantarell.

12:11 pm, September 07, 2009  
Blogger parabellum said...

Bobesi

Kdyz uz papouskujes me komentare z jinych diskusi, tak je prosimte neprekrucuj.
Rusko melo peak produkce v roce 1987 na urovni 11 484 mb/den
v roce 1989 byla ta produkce na urovni 11 135 mb/den v roce 1990 na urovni 10 405 mb/d, v roce 1991, kdy doslo ke zmene politicke situace v Rusku to bylo stale 9326 Mb/d - je tedy evidentni, ze pokles produkce ruska nastal minimalne dva, ale spise 3-4 roky pred zmenou politicke situace.

V roce 2007 byla ta tezba na urovni 9978 Mb/d, v roce 2008 na urovni 9886 mb/d. Je tedy evidentni, ze rok 1987 je neprekonany, tedy o nejakych dvou vrcholech nelze hovorit.

12:23 pm, September 07, 2009  
Blogger parabellum said...

Jeste pro fizofoly politologiry a buzinecmanky.

Ty poklesy denni produkce tezby v Rusku az na hodnotu 6114 v roce 1996 byly zpusobeny nikoli politickou situaci, ale proste a jednoduse tim, ze Rusaci nemeli dobre zvladnute technologie sekundarni a tercialni tezby, a navic spoustu toho meli roztezeno blbe. Teprve zpristupneni nejmodernejsich technologii umoznilo po roce 1999 opet navysovat tezbu ze 6178 mb/d az na 9978 v roce 2007.

Tedy zadna pivni politika, managoromont, marketyrung ci buzinec, ale proste a jednoduse pristup k technologiim umoznil tu ponekud atypickou ruskou situaci.

12:42 pm, September 07, 2009  
Blogger Lukas said...

parabellum:

K těm cenám: momentálně se cena ropy drží na úrovni 55 - 75 dolarů a oscilují podle toho, do jaké míry ekonomové a analytici veřejnosti blbnou hlavu "zelenými výhonky" a údajným koncem recese. Před 10-ti lety stál barel ropy 25 dolarů. Od té doby se snížila rezervní kapacita a velmi pravděpodobně jsme za zlomem. To jsem nepopřel. Ale jsem přesvědčen, že od loňského léta vzrostla, jak ostatně dokládá i vývoj ceny.


Dejme tomu, že máte pravdu a skutečná rezervní kapacita činí vážně jen max. 0.5 mbd. V tom případě za předpokladu konstatní poptávky a poklesu težby tu máme za pár měsíců ropný šok a raketový růst cen. Takže uvidíme..

1:12 pm, September 07, 2009  
Blogger Lukas said...

Ještě parabellum:

Ve skutečnosti se oildrum neoficiálním a pesimistickým odhadům nevyhýbá, což o oficiálních místech říci nelze. Např. stanovisko OPECu zní, že ropný vrchol nepřijde vůbec, IEA ho očekává v roce 2030.

P.S.: Rád bych věděl, zda Vám dosud všechny prognózy vycházejí, když všechnny Vaše předpovědi tvrdíte s takovou mírou jistoty. Já například uznávám, že se můžu mýlit.

1:23 pm, September 07, 2009  
Blogger parabellum said...

To Lukas

Poprosil bych o seriozni diskusi, barel ropy Brent stal v roce 1998 -12,72 USD, v roce 1999
17,97 USD, tedy nikoli 25 USD - ted je to na ctyrnasobku. Brent patri mezi nejkvalitnejsi tzv. lehke a sladke ropy.
Ta cenova uchylka v roce 2008 byla zpusobena nikoli absenci kapacit, ale panikou akcionaru, kteri se rychle snazili najit vsechny mozne komodity na skoupeni, pac bylo evidentni, ze penize v investicnich bankach = nasypani techto do schwarztunnelgeldlochu - at uz se jednalo o ropu nebo napriklad ceskou korunu. Vyneste si casovou zavislot kurzu CZK a ropy na case, a uvidite tu podobnost.

1:29 pm, September 07, 2009  
Blogger parabellum said...

Lukas

Ano, to je pravda podle OPEC peak oil neprijde, a je to pravda. Problem je, ze arabske pojeti pravdy je jine, nez evropske - to je asi tak ten zasadni rozdil. Arab nepoklada za extrovni vyhodu, byt mrtvy a cestny.
Jinak nevim, kde jste vzal to s IEA

podle napriklad tohohle

http://www.independent.co.uk/news/science/warning-oil-supplies-are-running-out-fast-1766585.html

IEA predpoklada tento na SNAD 2020.

Zaroven je nutne podotknout, ze napriklad Heinberg tvrdi, ze IEA selhala ve svem poslani.

http://www.postcarbon.org/iea_sounds_alarm

1:39 pm, September 07, 2009  
Blogger Lukas said...

Pro zdroj k té IEA nemusím chodit daleko:

http://zlomropy.blogspot.com/2008_11_01_archive.html

1:46 pm, September 07, 2009  
Blogger parabellum said...

To Lukas

Nejsem jasnovidec.

Je klidne mozne, ze behem pristich par mesicu se muze stat to, ze na Ghawaru ci Abquaiqu se ta injektovana morska voda, kterou se ze vsech sil stimuluje tato pole provali po nejake rozsahle tektonicke poruse ci krasove strukture k produkcnim vrtum, absolutne rozrusi kohezi ropy, a tim Ghawar ci Aquaiq kompletne zkolabuje. A zlomove dojde k vypadku prodkukce v rozsahu mozna tak 2-5 MB/d. Tezko rici.
Faktem zustava, ze pres obrovske investice KSA v letech 2004-2005 na Shajbah, Katif a Abu Sa'fa, a prestoze byly uvedeny do provozu nove partie lozisek, tak presto nedoslo k navyseni tezby.

1:50 pm, September 07, 2009  
Blogger parabellum said...

To Lukas
Kdeze lonske snehy jsou......Ted tvrdi neco jineho, a sprava IEA za 2009 jeste neni na svete.

1:53 pm, September 07, 2009  
Blogger Herbage said...

Omlouvám se za Off Topic, ale musím to zde napsat.

V cizí zemi jsou za válečné situace ukradeny dvě cisterny s benzínem. Při jejich transportu uvíznou v bahně řeky, tj. nejsou schopné pohybu. Zloději vybídnou místní lidi k odčerpání benzínu ve stylu „Jánošík“ – bohatým beru, chudým dávám. Německý velitel místní kompanie ISAF usoudí, že cisterny se jaksi vyprostí a budou použity k atentátu na jeho vojáky. Jsou totiž velmi nenápadné a jejich koordinovaný nájezd na německou základnu by mohl ujít pozornosti bdělých profesionálně nejprofesionálnějších specialistů. Zároveň usoudí, že zmocnit se těchto cisteren bude nejlepší leteckým náletem. Ten totiž neohrozí životy jeho vojáků. Ostatní na místě jsou nezajímaví. Sice se přijde o cca 40 000 litrů benzínu a pár „domorodců“, ale specielní jednotky se takto vozidel přece zmocňují běžně…
A tak je proveden nálet. Cisterny jsou i s obsahem a okolo přítomnými zcela zničeny.


A nyní reakce našeho "lidu" na tento čin:

1)"Může mi někdo vysvětlit rozdíl mezi afgánským civilistou a příslušníkem Talibanu , když jsou tam všichni ozbrojeni? A tak nevinní asi taky nebyli , nebo je tam už komunismus , že si berou co jim nepatří? Podle mě to byla normální zlodějna. A jem tak mimochodem v naší demokracii ač je zde zrušen trest smrti se po zlodějích také strřílí.

2)jedte do afganistanu a skuste tam zapalovat auta a demnostrovat ze s necim nesouhlasite tak jak to ty parchanti delaji v evrope, skuste si tam postavit kostel a kazdym ucpat do huby jiny nabozenstvi - dostanete kulku a nikdo se tam o nicem nebavi. Je dobre ze jich par zarvalo ten general by mel dostat naky vyznamenani - skoda dvou cisteren....

3)Je to stále dokola - jako v Izraeli. Parta troubů postaví odpalovací rampy na dvorek obytných domů a pak řvou a demonstrují svoje utrpení před tv kamerami, když je to tam vybombardováno - a toto je podobný případ. Že se těmito provokacemi vůbec někdo zabývá....

4)Mrzí mě jedna jedina věc,že jich tam nezařvalo víc....důvod?už ste si někdo spočítal kolik zařvalo civilistú v hotelích autobusech letadlech či výškových budovach a nikdo stím nic něděla ale když teroristi unesou cisterny s palivem a někdo zakročí tak je zle budeme se všichni divit až nam teroristi podminujou naše domovy a nebo nedej bože zaútočej na naše mateřske školky či školy to je snad ještě budeme blahořečit zamyslete se prosím vas!!!Už nam klepou na dveře a proto tvrdě do nich a bez emocí!!!


Jsme společností absolutních necitů, prázdných skořápek, které si vydávají za lidi, a mně je skutečne z této společnosti zle

2:30 pm, September 07, 2009  
Blogger Petr said...

S autorem souhlasím ve většině bodů, pár komentářů ale přidám:

* Inflace x deflace...podle mě budou po sobě následovat silná inflace a deflace. Pořadím si jist nejsem, možná je obojí souslednost. Velká vliv bude mít rychlost oběhu peněz v ekonomice(ta je nyní malá a klesá)

* Systémová bankovní krize - ano, v té jsme, nijak se systémově neřeší. Kanadské banky čeká podle všeho vlna odpisů, španělské asi také. Krizi řeší ti samí lidé, co ji způsobili. Navíc těmi samými prostředky...

* Zhroucení dolaru resp. stávajícího měnového systému - bude to přes víkend. V pátek bude vše naoko v pořádku, o víkende se oznámí "XY" a v pondělí budou kurzy akcií a měn o desítky procent jinde.

* Čína má něco za lubem - proč by jinak pouštěla informaci o možném defaultu na některé kontrakty??

* Krachů penzijních fondů v ČR bych se nebál. naštěstí jsou "defined contribution". Naštěstí.


* Jak se bránit? Jak se připravit?

9:58 pm, September 07, 2009  
Blogger parabellum said...

To Honzajs119

-Umorit csechny dluhy.
-Poridit si zasobu vseho, co clovek potrebuje k zivotu - obleceni, bryle, zdravotnicky material, naradi atd.
-Poridit si spotrebice s co nejnizsi spotrebou
-Poridit si vice zdroju vytapeni + zasobu paliva - pokud mozno alespon jeden ze zdroju nefosilni
-Poridit si par fotovoltaickych panelu + trakcni baterie - panely se daji vyrobit svepomoci z fotoclanku a vyrazenych okennich kridel - netreba je hned instalovat, casem prijdou vhod
-Poridit si vhodnou zbran, zbrojni prukaz a zasobu streliva - optimalni je Karabina vz.58
-Poridit si alespon malou zahradku v blizkem okoli.
-Prestat byt drogove zavisly na kravinach - auto, mobilni telefon, Internet.

10:10 pm, September 07, 2009  
Blogger Bobes said...

Ale v jakym casovym horizontu delat vsechny tyto veci? Neni naopak nyni prostor poradne si uzivat dokud to jde? Nez se odsunout nekam na zahradku z brokovnici a sudlit tam vokynka? Vsechny tyto scenare jsou minimalne 5 let vzdalene a bude casu habakuk. Je potreba se pripravit to ano, aby clovek az se splni par podminek a on vedel, ze ted to uz fakt jde do haje ony veci nakoupil. Ale fakt nevidim duvod se zbavovat televize, auta a mobilu. Naopak sup nekam na vylet, treba na Borneo :) A sup koupit naky silny faro, sak jeste bude hafo casu si ho uzit a pak nakemu pitomcovy prodat. Fakt mislim, ze resite takzvane usvit pred soumrakem....

9:08 am, September 08, 2009  
Blogger Bobes said...

myslim

9:09 am, September 08, 2009  
Blogger other said...

Já bych taky trochu ředil hormon. Teď dělat nějaký survivalistický prudění je akorát koledování o Chocholouška. Už to tady kolikrát zaznělo: Ano, vývoj civilizace spěje zřejmě do deadlocku, protože východiska nejsou zřejmá zatím žádná, ale nějaký individualistický výstřelky ve stylu odpojit se fundamentalisticky od proudu, od netu, od doktora, od školy, od hypermarketů, přestat bydlet v paneláku, to je dost paranoidně patologický. Tyhle aktivity ani nemají kýžený výsledek, dneska budou ještě určitě kontraproduktivní. Co člověk udělat může v normálním nezkratovém režimu samozřejmě ano, ale nepřehánět to. Například mě jste tady vyhecovali, že nejspíš zkusím pro domácnost fotovolt. Vím, že to není spasitelné, ale z dnešních alternativ nejpřístupnější. Jen mě při téhle příležitosti dost žere, že jsme takoví blbci,že už to ani vyrobit neumíme a většinou se to sem vláčí z Číny, místo naopak

11:36 am, September 08, 2009  
Blogger parabellum said...

To Bobes a Other

1) Dnes zamestnani mas, zitra jej mit nemusis. Pocituji na vlastni kuzi. Jsem bez prace od 1.3. tohohle roku. To se muze stat kazdymu, a v tehle situaci je vetsina z tech bodu, co jsem popsal aktualni. Nemit uspory a naopak mit hypoteku, jsem ted tezce v problemech. Nepsal jsem o nejakem uprku na stromy - psal jsem dokonce cosi o uspornych spotrebicich.
Koupit si za 5.5 litru samopal, a patrony po trech padesati za kus a jit si zastrilet dvakrat do mesice na nejblizsi strelnici preci neni nejaky zhovadily survivalismus. A zahradka je neco, co lide maji vcelku bezne. Mimochodem, porizeni zacina byt i docela draha sranda, takze chci videt Bobese, jak s vypovedi v ruce, tremi odstupnymi platy a podporou po dobu 5 mesicu bude porizovat zahradku, umorovat dluhy, a porizovat fotopanely.

To Bobes:
Auto z tebe v kratke dobe spolehlive vycucne vetsinu penez, pokud prijdes o zamestnani. Totez plati o mobilu.

To Other:

Jsi z Prahy, sem do Litomeric to mas kousek. Tak si udelej vylet, a ja Te zavedu za znamym, kterej si tu fotovoltaiku udelal na kolene. Clanky se vyrabeji i v Roznove pod Radhostem, ale jsou dost drahy, on koupil clanky pres e-bay, a pro jeden 100 watovej panel jej vysly na tusim neco malinko pres 100 euro. Zbytek toho materialu lze ziskat temer gratis, pac to vmontoval do vyrazenych okennich kridel, kterych je v soucasnosti vsude dost, pac okna se meni skoro vsude. Ma tech panelu 6, a tim napaji 6 hlubokovybijecich trakcnich baterek 12V/180Ah.
Mimochodem, cela ta sranda jej stala mene, nez el. pripojka pres dva pozemky.
Jinak panelaky jsou svarovany, a ja Ti prisaham, ze takoveho Herbage neprezijou, pac se rozreznou ty spoje mezi panelama, a ty panelaky pak spadnou samy od sebe. Proto jsem se bytu v panelaku zbavil pred 3 lety ja.

12:36 pm, September 08, 2009  
Blogger parabellum said...

Jeste to Bobes

S tim autem to jaksi mam za sebou.
Take jsem mel preplnovanej ctyriadvacetiventilkovej trilitr, a pochopitelne s odnimaci strechou - take jsem zastaval stanovisko, ze jeden den bez strechy je lepsi, nez celej zivot v cerny rakvi - jenze to se psal trosku jinej rok. Pred dvema lety jsem se jej zbavil - po dobu, co jsem je mel, tak provozni naklady byly vyssi, nez to, za co jsem jej poridil, a to nepocitam benzin.
Jinak take vim o chlapikovi, ktery byl zrovna na tom Borneu - dnes bydli v dome ze slamy, a je to ten, co delal ty fotopanely.

12:45 pm, September 08, 2009  
Blogger Bobes said...

Hmm, asi ano, soudim Tebe podle Sebe a neuvedomil sem si, ze zde skutecne jiz nyni vznika skupina nezamestnanych, kterym skutecne zacina teci do bot. Prace v nedohlednu. Zatim to teda krejou davky, ale ty nejsou nekonecny. Maji spousty voneho casu, rychlej net. Skutecne tedy ta zmena prijde odtud. Tezko chtit po lidech co maji praci, aby se stehovali z panelaku do poli. Ja se zivim jako OSVC, ksefty zatim mam do konce roku. Zalezi jaka bude nasledovat situace - jestli chceme zkoumat ten horizont udalosti, kdy skutecne zacne jit do tuheho. Trhy nyni velice napadne kopiruji situaci rekneme lonskeho zari-rijna. Eur/Czk minima USD/Czk opet minima. px-50 na maximech. Pritom politicka situace by mela pusobit opacne. Je zde zrejme velky kapital, ktery nevi kam jit. Otazka zni jestli se opet napina spagat a zacne sesup - druhe kolo - jako loni, kdy to bylo fakt vyzivny. Z toho opet vypline omezeni zakazek dalsi pokles HDP. Etc. Jedinej rozdil je ropa, ktera nyni je na 70 a loni byla 140plus. Paklize fakt pride dalsi skluzavka, tak je zrejme nacase, zacit neco delat? Souhlasite? Jak se u nas projevi krize? Odnesou to proste ty nejchdusi a ty co maji nejvetsi vydaje. Kes bude kral a pak samozrejme komunity. Meny se prece neznehodnoti ze dne na den. Ja napriklad koketuju s myslenkou fakt si koupit byt v Praze, nyni sou levne, budou jeste levnejsi? Nebo mam pristoupit na cerne scenare a jit do poli??? Tezko se loucit s predstavou, ze zivot za rok bude jiny nez ted. Bude kseft nebo ne???

1:14 pm, September 08, 2009  
Blogger parabellum said...

Bobesi

Davky krejou prdlajs - na socialce se podivaj do katastru, a reknou Ti at prodas byt, a teprve az vsechno utratis, dostanes davky.

Bobesi ja jsem koupil byt 60 kilometru od Prahy, a od listopadu bude mesto napojene pres privadec na dalnici. Podotykam, ze mesto bude pravdepodobne od cca. roku 2015 nezavisle na dodavkach fosilnich paliv. Pri usmiknuti dodavek plynu do CR budou mit ty udalosti docela rychly prubeh.

Jeste k te koupi bytu: Malokdo si uvedomuje, ze pokud ten byt koupite, do dvou let prijdete o zamestnani, a ten byt nasledne prodate, tak platite nejen dan z prevodu nemovitosti, ale take dan z prijmu z rozdilu tech cen. Mimochodem, podle mne jsou ty prazske byty nadhodnocene nejvice, a tu cenu drzi nahore nedrzi nic jineho, nez snadno pristupne uvery.

Jinak ja bych nerekl, ze to odnesou ti nejchudsi. Kdyz se podivate, tak v soucasnosti treba duchodci na te krizi naprosto nasurovo vydelavaji, pac ceny jdou normalne dolu, ale duchody sly nahoru a jsou statem garantovane.

Podle mne to nejvice odnesou ti, kteri ke sve ekonomicke aktivite potrebuji spolecnost s velkym stupnem komplexity. Vezmete si pilota, kerej si poridil predloni barak za 12 mega, a pristi rok prijde o zamestnani. Barak mu vezmou, za 9 mega prodaj v drazbe, pul mega bude mit splaceno, pul mega budou ty naklady s drazbou, a furt mu zustanou 3 mega dluhu, a profesni dovednosti, ktere nepujdou uplatnit. Takze na tom bude hur, nez bezdomovec, pac ten ma nula, a ne minus 3 mega.

1:31 pm, September 08, 2009  
Blogger parabellum said...

Jeste Bobesi

Muzes si myslet, ze sikovnej clovek si praci najde. Problem je, ze pokud je krize, tak nikdo nehleda sikovneho cloveka, kterej je schopnej se dalsi veci naucit, ale hotoveho experta s rozsahlymi zkusenostmi v partikularni problematice. Doby, kdy se firmy pretahovaly o lidi, kteri se umeli domluvit anglicky a-nebo nemecky a umi pracovat s PC jsou davno pryc.

1:35 pm, September 08, 2009  
Blogger Bobes said...

Ale ted si protirecis, bud to bude mit tezke pilot nebo sekretarka, nejspis oba dva. Podle me ten pilot bude vitez, pac praci najde. Veschno je otazka poptavky a nabidky, ja jsem napr. musel jit s cenou o dvacet procent dolu + plus byt flexibilni. Samo, ze pilot co si koupi byt za 12 mega je pitomec. Pac dyby to strkal do polstare udelal by nejlepe. Muzeme se zacit bavit take na tema - esli ten posltar je fakt nejlepsi, zvlast kdyz vime a jsme si jisti, ze bude zle, proc na tom nevydelat? (muzeme to i otocit a ptat se kde nejmene prodelat)? Pojede ta ropa nahoru-nebo to krize udrzi pod 100?? Kam strcit volnej peniz, aby za rok nezbyly oci pro plac. Riskovat a koupit ropu-zlato? Dat to na terminak? Nechat na ucte-nebo koupit dolary-eura? Ci snad byt? Tato odpoved ma pro me velkou cenu. Vetsi nez solarni clanky - aspon do te doby, nez ten plyn fakt vypnou a ja nebudu mit praci. Jak moc si budeme utahovat opasky? Jak klesne zivotni standart, nez se zacne situace stabilizovat. To fakt ocekavame dobu temna, kdy se budem strilet a v kramech nebude zradlo? To dle me drive nez za 5 let i u toho nejcernejsiho scenare nehrozi.

1:56 pm, September 08, 2009  
Blogger Thon Taddeo said...

Parabellum to vystihnul dobře. Ti co mají práci s vysokým stupněm komplexity mohou očekávat čím dál větší problémy. Piloti jsou typický příklad. Upřímně říkám, nechtěl bych být v jejich pozici.
Co čeká letectví jsme brali již nejméně před dvěma roky. Sky Europe a ČSA to byly jasné případy již tehdy. Další budou následovat, je to jen otázka času. Automobilky čeká s odstupem to samé, stejně jako celý navazující průmysl.
Ceny domů budou klesat. Těch 90% je hlavně pro USA, ale nevidím jeden důvod, proč by na podobná čísla nemohlo nakonec dojít i tady. To uvidíme. Kupovat byt v Praze? Ani omylem.
Spořit v penzijních fondech? To bych musel být mentálně retardovaný. Z čeho se platí zajištění? Jako u bank z rezervního fondu nebo to "jistí" přímo státní kasa? Penzijní fondy opravdu nejsou a nebudou moje parketa.
Co se příprav týče. Souhlasím s parabellum. Auto pokud možno omezit nebo mít takové, kde náklady nenesete vy.
Která povolání jsou perspektivní jsme také brali.
Jestli začne během příštích měsíců další kolo krachů to opravdu nevím. Čekal bych to déle. Kdybych měl tipovat tak někdy začátkem příštího roku, ale to je jen tip a doufám že nevyjde.
Fotovoltaické panely zatím ne. Cena je celkem vysoká, efekt nic moc. Pořád mi připadá mnohem efektivnější velká hromada palivového dřeva a pořádná kamna nebo pec.

2:09 pm, September 08, 2009  
Blogger Thon Taddeo said...

To Bobes: Pilot investuje a platí svůj výcvik, ceny jsou určitě přes milion. Že práci najde? Kde a jakou a za kolik?
Sekretářka závisí na instituci. Jestli u ČSA nebo v nějaké nemocnici u ředitele je docela rozdíl.
Opasky se budou utahovat velmi moc. Jde jen o to kdy. Situace se nebude stabilizovat, maximálně přechodně. Tohle je Long Emergency to bude dolů, stop, dolů, dolů, nahoru, dolů, stop, dolů a dolů.... Pokud to půjde rychle bude to příští dekáda až dvě, pokud pomalu může to být do konce století.
Mám toho nastudováno hodně a upřímně - myslím, že jsme všichni v hajzlu, jen to většina z nás ještě neví.
Celý systém je daný. Chování mas je dané. Naše reakce jsou z velké části dané. Když jsme před 4 roky začínali, krize bylo sprosté slovo. Růst byl všude, ropa byla za 30 a nikdy nešla pře 80. Kam jsem od té doby došli? Co se týče životního standardu je to stále stejné, ale dluhy se znásobily, cena ropy stoupla v období 1998-2008 o 1500%. Burzy se propadly na polovinu. Akutně hrozil a fakticky stále hrozí meltdown bankovního systému. Zavedená opatření vlád jsou jen krátkodobé šlehy pro závislého feťáka a z dlouhodobého hlediska věští další rozvrat. Počasí se chová stále eratičtěji. Tlaky rostou. Něco se dříve nebo později musí parádně podělat. S přípravami bych nečekal. Je třeba na tom krok za krokem pracovat.
Nikomu neříkám, že se má zakopat, ale heslo dne je a bude self-reliance.

2:33 pm, September 08, 2009  
Blogger other said...

když už pro nic jiného je ten fotovolt, tak hlavně to beru kvůli snížení závislosti na el. Docela by bylo dobrý, kdyby to dělal někdo v Česku, to by byl protikrizový podnik jak hrom. To ze starých oken by byl dobrý špek. Nechtěl by to, parabellume, ten tvuj známý hodit na web? Pokud by cena byla, jak píšeš, čtvrtinová, vsadim se, že by zdvihl slušnou lavinu. Jenže bojím se, že rozvoďáci by to tvrdě střihli, že chtějí jen homologované typy. Jak to ten známý nastřídával? Něčím koupeným nebo houmbastlovou kaskádou? :-)) Jenže pokud jak píšeš, to rve do baterek, pak má asi robinzonovský provedení, odstřižený od světa. Samozřejmě je mi líto za to pustit za obyčejných skoro 10 kW necelý mega, který se nechalo užít za chlast, ale jednak je to móda a rád bych to cvičně vyzkoušel...

2:57 pm, September 08, 2009  
Blogger Bobes said...

Noo, necham slova plynout, asi to nebude nejaky uceleny pohled na vec, bo takovy ani nemam. Je to spis snaha o vic barevnejsi videni, nez jenom cernobile - dolu dolu dolu. Je podle me hrozne tezke uchopit komplexnost budoucich let. Kazdy se na to diva ze sveho vlastniho pohledu, co udelat ja, jak se zabezpecit. Ano souhlasim, podela se, urcite se driv nebo pozdejc neco podela. Ja jenom predpokladam, ze ty nasledky, budou jinde videt daleko vic a driv nez u nas v Cechach. Samozrejme globalizace je svine, ale me je fakt sumak, esli je rohlik za kacenu nebo za 3 a pro Bangladesana to muze byt existencni otazka. Co se me bude tykat vice, je opravdu ten plyn vod rusaku, ale ruku na srdce, nemame toho uhli na severu vic nez dost? Vlada jiste rada otevre limity tezby, az budou lidi mrznout, opet tedy budu z obliga. Mam si kupovat kver?? Ne a ne. Omezit auto? Taky ne, to driv budou v prdeli jinde, nez aby tady stal benal pres 40. A opet klesne poptavka. S tou praci je to nahaku. Jsem hodne specializovanej skoro jako ten pilot :P Nu ale coz, nebude roboty? Mam dve ruce neco v hlave, snad neco vymyslim, dybych mel montovat ty slunecni vokna. Takze abych to shrnul, pruser jinde bude daleko vetsi nez u nas. Tady bude takove softlanding. Voda je, je tu malo lidi, uhli taky je, ve zradle sme byli sobestacni, budem zas. A NATO nas ochrani od hladovejch sikmookejch kamaradu.

2:59 pm, September 08, 2009  
Blogger Herbage said...

To Other: No toto řešení FV panelů bude čistě kutilské pro vlastní zásobování elektrickým proudem, pro připojení do sítě je nutné mít poměrně drahý střídač a navíc takto malé výkony se ani nevyplatí cpát do sítě, to stačí tak na skromnou potřebu jedné domácnosti. Ono ani z větších ploch se to nevyplatí tahat do sítě, protože se to pak těžce reguluje a je mnohem lepší tento výkon využít v nejbližším okolí, čímž se co nejvíce omezí ztráty při přenosech. Navíc pokud nabíjí jen nějaké lepší autobaterky, tak je nutné zcela překopat všechny spotřebiče na SS proud. U počítače to není problém, naopak výhoda, nemusí se používat žádný usměrňovač, u varné konvice je jedno co tam člověk cpe, ale chce to rozhodně větší voltáž, jinak se utaví topná spirála. Ledničku a nějaké větší spotřebiče s tím půjde napájet asi těžko. Celkem by mě zajímalo řešení i využití, z energetického hlediska je to jistě zajímavé, jen si člověk s tím musí dát práci, zapomenout třeba na praní v automatické přačce a místo toho radši zatopit v kamnech, ohřít vodu a prát s vlachou v neckách. Co se týče velkých solárních panelů a odkupů elektřiny, tak díky dotacím státu je to zatím výhodné, ale pochybuji, že do toho budou cpát prachy celých 20 let.

4:31 pm, September 08, 2009  
Blogger Lukas said...

Aktuální rozhovor s Hirschem:

http://www.aspousa.org/index.php/2009/09/interview-with-bob-hirsch-the-stonewalling-of-peak-oil/

4:45 pm, September 08, 2009  
Blogger parabellum said...

To Other:

Ne, docela urcite ma menic, kterej kupoval, myslim, ze je jedenapulkilowatovej.

Jinak fakt se prijed mrknout, on Ti o tom povi vice. Na web to da tezko, pac ma postavenej barak ze slamy nacerno, a jeste k tomu na zemedelsky pude v ochrannym pasmu vodniho zdroje 2. stupne. Takze Ty panely byla jedina moznost, jak mit elektriku, pac CEZ by mu na zahradu udelal pripojku akorat, kdyby si ji zaplatil - cca 100 tisic.

To TT
Penzijni pripojisteni je ZE ZAKONA NEPOJISTENY vklad. Takze zajistovny si nemusi delat hlavu.

7:41 pm, September 08, 2009  
Blogger parabellum said...

Bobesi

Uhli - jo, je ho tam docela dost. Problemy jsou tri: Navyseni tezby znamena otevrit novy velkolom,
Takze:
1)Uz nemame lidi, kteri toto umeji

2) Nemame dalsi velkostroje, ktere by sly nasadit - ty stavajici vyrabely davno zrusene ZTS Unicov

3)Deset let se k tomu uhli budeme prohrabavat, nez se nam podari vytezit prvni.

Jinymi slovy, s hnedym uhlim je CR za zlomem tezby. Nevim z hlavy ktery to byl rok (nekdy 80.leta) se vytezilo 100 mil tun/rok.
V soucasnosti je to okolo 60-65 mil.tun


To Herbage:

Ten muj znamej ma stridac, kterej normalne meni tech 12 V DC na 220/50 Hz - myslim, ze je jedenapulkilowattovej.

7:58 pm, September 08, 2009  
Blogger parabellum said...

Jeste to Herbage

Zrovna o lednicce vim, ze s tim napaji. Krome toho taky pajku, kterou pajel ty panely. Ten panel na ten pohon pajky mel pujcenej.

8:00 pm, September 08, 2009  
Blogger parabellum said...

Jeste to TT

Nemci si ty svoje vetraky reguluji pres CR, a instalovany vykon neustale navysuji. Ta stavajici rozvodna soustava na to neni stavena, a je otazka, kdy dojde k prvnimu poradnemu blackoutu. Pak se ty panely budou hodit, ackoli uznam, ze mala elektrocentrala ma take svuj puvab.

8:03 pm, September 08, 2009  
Blogger parabellum said...

Jeste to Herbage

Prani

Dela to tak, ze ma normalni automatku, kterou napaji temi panely. Pod kotlem zatopi pilinama, ktery ma zadarmo, tim ohreje vodu, a tou napoji tu pracku.

8:06 pm, September 08, 2009  
Blogger Herbage said...

To parabellum:

Děkuji za info ;) Ještě by mě zajímalo, stejně jako se ptal Other. Odkoupil by ČEZ takto vyrobenou elektřinu, z mnou vyrobeného panelu?

9:16 pm, September 08, 2009  
Blogger parabellum said...

To Herbage

Nevim, ale asi jo. Mimochodem, stat to velmi zhovadile dotuje, u FV tusim cca 12 korunami na kw. Proto ty fotovoltaicke elektrarny rostou jako houby po desti - obavam se ale, ze to nebude mit dlouheho trvani - jinak minochodem, soused zapojoval ty menice u jedne z nejvetsich FV eletraren v CR - v Usteku - takze zkusim sehnat nejake info.

10:37 pm, September 08, 2009  
Blogger Herbage said...

To parabellum: O té dotaci vím, ale taky nevěřím, že do toho stát bude cpát prachy do nekonečna. Těch garantovaných 20 let není reálných, na to nebudou zkrátka prachy

11:08 pm, September 08, 2009  
Blogger other said...

Teď mi leží žádost u rozvoďáků, až přijde stanovisko, poreferuju. Být na jejich místě, tak asi taky bych houmbastl zaříznul, asi musí být nějaká minimální garance na vyhlazení harmonické, ne? Dál přifázování atd atd.
Kdybyste někdo objevil statistické údaje, někde mi na webu proběhlo info, že jen za letošek fotovolt u nás narostl výkonově na x-násobek a teď už je instalováno snad přes 80 MW. To už je jedno slušný turbo, který se musí den/noc regulovat, když už někdo vyčítá regulaci německých větráků.
Samozřejmě pořád fotovolt beru jen jako okrajovou, hodně doplňkovou záležitost.
Víc by se mi líbilo dělat el. Stirlingem při topení, jenže to je finančně úplně za rohem.

Asi od nového roku začne platit novela předpisu ERÚ. že cenu el. z FV budou pro výkup stanovovat drasticky nižší než těch letošních 12.89 Kč/kWh


to parab.:
Pověsit návod na web jsem nechápal jako jít se udat, nýbrž jako anonymní recept.

11:40 pm, September 08, 2009  
Blogger parabellum said...

To Other

To mozna jo, ale to se neda cekat od nekoho, kdo jedna jako zpustlej namornickej podivin - ale jinak na osobni jednani je docela sdilnej.

Jinak tech 80 MW se mi fakt nezda.
Vim o jedne, co ma 507kWp (Ustek), ale tady je opravdu problem to male p - to totiz znamena, ze tech 507 kW je ta elektrarna schpna davat v poledne na rovniku.

11:51 pm, September 08, 2009  
Blogger parabellum said...

To Other

Nasel jsem tohle


http://habus.cz/solar/index.php

Zkus se take obratit na ty modrozlate hvezdicky, treba je take podojis.

11:53 pm, September 08, 2009  
Anonymous Anonymous said...

Těch 80 MWp je docela možných, současné elektrárny už se budují v jednotkách MWp:

http://www.stavebni-forum.cz/cs/article/14719/v-holysove-na-domazlicku-vzniknou-letos-ctyri-solarni-elektrarny/

KWp je definovano trošku přesněji - je to výkon, který panel dodává při ideálních podmínkách - osvětlení 1000 W/m2, 25 stupních celsia a spektru odpovídajícímu slunečnímu záření. (viz http://en.wikipedia.org/wiki/Watt-peak)

To jsou podmínky, kterých je zhruba dosahováno v ČR uprostřed léta (viz http://www.setrnebudovy.cz/component/content/article/33).

Jediný problém (z hlediska těch podmínek) je v teplotě - panel se totiž poměrně rychle ohřeje a jím dodávaný výkon klesne (ze zkušeností švagra - když postříká panely vodou a tím je ochladí, zvedne se okamžitě dodávaný výkon). Z tohohle pohledu nechápu, proč někdo nevyrábí kombinaci fotofoltaických panelů s teplovodními - zbytkové teplo by se využilo pro ohřev TUV...

To Parabellum - mrzí mě, že mám tak málo času, ale zběžně jsem si přepočítal Vaše číslo výkonu získávaného z fosilních zdrojů (16,4 TW pokud si správně vzpomínám). Velmi zhruba mi vyšlo, že jenom z ropy získáváme zhruba 5 TW, takže se započtením uhlí a zemního plynu věřím, že se na těch 16,4 TW skutečně dostaneme...

Otázka je, kolik z toho opravdu potřebujeme, kolik dokážeme ušetřit, kolik nahradit (taky nepočítám s tím, že by populace do budoucnosti nějak výrazně stoupala).

Ještě k těm fotovoltaickým panelům Vašeho znémého - pokud jsem to správně pochopil, má instalováno 600 Wp. Máte informaci, kolik je z toho schpný získat v zimě? Opět vycházím ze zkušeností švagra, jehož panely dodávají v zímě zhruba pouze 15 % letního výkonu - pokud by měl v zimě pouze 90 W, tak to toho ani moc nenasvítí :-((...

10:37 am, September 09, 2009  
Blogger parabellum said...

To Wiki

Mne ta ropa vychazi malilinkato nad 6 TW, pricenz pocitam, ze ropa ma 6200 MJ/Barel a denni spotreba 84 MB/d - to cislo 16 400 GW uvadi i V. Cilek v knize Nejisty plamen na strane 152.
S tou teplotou na panelech a poklesem vykonu ma stejnou zkusenost. Jak to bude v zime nevim, a on take ne, pac ty panely delal letos na jare a pocatkem leta - ale na zimu take asi odstavi lednici, tim padem o toto snizi spotrebu.

11:17 am, September 09, 2009  
Blogger Milan said...

Ahoj Thondo,

souhlasim, ze krize nekonci a situace se spis jeste zhorsi proti soucastnosti.

ALE

Zakladni premisa je podle me spatna. Neocekavam deflaci, ale spis vysokou inflaci. At uz se podivas na chovani vlad u nas nebo v USA nebo jinde, tak vsichni generuji obrovske dluhy a lijou penize do ekonomiky. Dalsim duvodem budou rostouci ceny komodit. Takze ne deflace, ale vysoka inflace - znehodnoceni uspor, za svou vyplatu si koupime mene a mene ...

11:30 am, September 09, 2009  
Blogger Lukas said...

Tak i u nás léčíme kocovinu vyprošťovákem a zavádíme šrotovné:

http://domaci.ihned.cz/c1-38267030-cssd-prosadila-protikrizovy-balik-je-v-nem-i-srotovne

11:48 am, September 09, 2009  
Blogger parabellum said...

Mel bych znamenity uslechtily napad.
Pojdme k panu Jindrichovi Kalousovi rozject diskusi na www.energybulletin.cz!!!! Urcite se nebude zlobit.....:-)

6:35 pm, September 09, 2009  
Blogger Hassan said...

Watch online tv channels
http://www.onlinetvbroadcasting.co.cc

1:03 am, September 10, 2009  
Blogger Hassan said...

Watch online tv channels
Watch online tv

1:04 am, September 10, 2009  
Blogger Pyrhos said...

Myslím, že bychom se měli nyní více bát deflace. Inflace snad jednou příjde, ale nebude to tak brzy. V dnešním globalizovaném světě vše souvisí se vším. V ČR prozatím neprožíváme žádnou velkou krizi. To, že máme malou burzu, kde odliv velkých hráčů ze zahraničí, pošle kurzy akcií dolů - se projevilo převážně snížením virtuální hodnoty akcií. Dnes PX index roste vzhůru a firmy mají stejný, nebo nižší zisk jak v minulém roce. Nezaměstnanost pozvolna stoupá, ale stále není na maximech z minulých let. Zvýšení nezaměstnanosti a snížení vývozu bude mít vliv na snížení výroby a opětovné zvyšování nezaměstnanosti. Cena zboží a služeb bude klesat na samou hranici rentability. V dalších fázích i pod tuto cenu z důvodu ukončení činnosti a výprodejů. ČNB bude držet nízké úrokové sazby. Lidé budou ochotni pracovat déle a za méně peněz. Já myslím, že něco takového se pomalu vkrádá do našeho běžného života.
Líbil se mi rozhovor se sociologem Doc. Ivo Možným (je možné si dohledat v archívu českého rozhlasu). V tomto rozhovoru říkal, že to naše "břicho" je stále velké a vydrží daleko větší pokles hospodářského růstu. Snad ten sestup bude pozvolný a plynulý.Také, že cíl politika je jiný od cíle sociologa. Politik chce vyhrát volby. Sociolog popsat systém a navrhnout potřebná opatření. Snad až bude hůř, tak politikové vytáhnou ze šupliku vypracované řešení.
Je otázka zda je dobré mít dluhy, nebo ne. Může se také stát, že stát v insolvenčním řízení tyto lidi oddluží. Jejich dluhy budou tak vysoké, že jediným řešením bude jejich oddlužení.
Lidstvo již v minulosti čelilo daleko větším tragediím, kdy život byl bez budoucnosti.Život v lágrech, koncentračních táborech atd. 100% soběstačnosti nemůže nikdo z nás dosáhnout. Těch pár nábojů do samopalu také nic nevyřeší a neuhlídá případné pole plné úrody před hladovými spoluobčany. Veškeré finanční úspory budou znehodnocené. Drahé kovy budou mít jinou hodnotu než dnes. Celkově peněz v oběhu bude také méně.Zásoby jídla a surovin se budou počítat na dny nebo měsíce. Takže nějaká představa o tom, že si někdo bude nerušeně a solo pěstovat na svém políčku nezbytné potraviny je utopie. Řešením této situace by mohl být tzv. "zaručený příjem". Každý občan by měl zajištěn pravidelný příjem - ať by pracoval nebo nepracoval. Zdaňovala by se jen spotřeba (něco jako daň z přidané hodnoty). Lidé, kteří nechtějí pracovat a dnes chodí do práce, by mohli zůstat doma. Lidé by dostali možnost dělat práci, která by je naplňovala.

1:33 pm, September 10, 2009  
Blogger ond said...

To pyrhos : tie 2 posledné vety myslíte vážne?

6:53 pm, September 10, 2009  
Blogger asd said...

Pyrhosi, ten konec svého příspěvku jsi okopíroval z nějaké příručky komunismu pro začátečníky?

Parabellum: už chápu tvé depresivní příspěvky. Sedět celý den doma a vymýšlet katastrofické scénáře musí jednomu lézt na mozek ;-)
Ale vyhecoval jsi mě s tou flintou, asi si půjdu zkusti zastřílet a česem možná i pořídit vlastní. Ne pro survivalismus, ale pro zábavu.

7:43 pm, September 10, 2009  
Blogger Unknown said...

This comment has been removed by the author.

7:54 pm, September 10, 2009  
Blogger Unknown said...

This comment has been removed by the author.

7:57 pm, September 10, 2009  
Blogger Unknown said...

ano, mysli to vazne. ja som sem do fora uz davnejsie daval ten link. malo by sa to cim skor zrealizovat, lebo inak dopadneme asi takto:

http://pocitace.sme.sk/c/4310535/viete-ako-sa-vyrabaju-klavesnice-v-cine-a-neludsky.html

a uz sme aj my ciastocne v tom :-)

a nizsie davam link na stranku o Zakladnom prijme, je tam o tom aj dokument s titulkami, dost dobre. najprv si to pozorne precitajte a pozrite a zamyslite sa nad svojim zivotom, a neposudzujte a neodsudzujte to hned podla trendov Svetovej alias Otrokarskej ekonomiky. Ludia predsa dokazu viac, ako len otrocit a nicit sa kazdym dnom v "zamestnani" koli zakladnym zivotnym potrebam, pyche a mamonu.

http://www.zakladnyprijem.sk/zakladna-idea

7:59 pm, September 10, 2009  
Blogger asd said...

Utopie.

8:23 pm, September 10, 2009  
Blogger parabellum said...

Parhosi

Nezamestnanost nedosahuje hodnot z minulych let jednoduse a proste proto, ponevadz tusim v roce 2004 se zmenila metodika vypoctu teto. To jen na okraj.

Jinak s temi zasobami jidla.....clovece draha, kolik si myslis, ze jsou SVETOVE POTRAVINOVE REZERVY?
Spravna odpoved 27 slovy DVACETSEDM dni.
Jinak v minulosti lide nemeli opravdu krasne hydrogenove spuntovky, ktere opravdu dobre, rychle spolehlive a hlavne globalne pusobi - a kdyz lide budou zurit hlady, tak budou vseho schopni.

9:48 pm, September 10, 2009  
Blogger parabellum said...

To asd

Ja jsem v pohode - vyspim se jak chci, dnes jsem si udelal 30 km prochazku, jidla mam dost, temer nulove naklady na bydleni, a to prosim bydlim v necem jako palac, venku je krasne, okolo je krasna krajina, kterou nafotila Hana Rysova a Vaclav Cilek to dal do svych knih.....nikdy jsem se tak dobre nemel :-))))

10:18 pm, September 10, 2009  
Blogger Pyrhos said...

Celý náš život je založen na víře a důvěře. Věříme v to, že bude zítřek. Věříme v naší měnu. Věříme, že výplatu, kterou máme dnes, budeme mít i "zítra" a ještě s inflačním navýšením.
Zaručený příjem je myšlenka, která může zaručit důstojný život lidem ve společnosti, možná i v takovém srabu, který může přijít. Celá myšlenka je postavena na jedné nosné dani - dani ze spotřeby - něco jak naše DPH, ale s mnohem vyšší sazbou - tuším 50%. Zajišťuje lidi a dává jim možnost, aby dělali věci, které je uspokojují. Kdo by pracoval, měl by i příjem ze své činnosti.
Nevím do jaké míry znáte český daňový systém. Jsou zde daně přímé a nepříme. Daně přímé jsou daně z příjmů - které trestají lidi, kteří jsou natolik úspěšní, že nepotřebují čerpat peníze od státu. Pak jsou to nepřímé daně DPH, spotřební daně. DPH zaplatí poslední spotřebitel a státu jí odvádí plátce. Spotřební daně, díky nimž máme PHM dražší než v USA, ale zase máme sociálnější zdravotní systém. Dále je tu sociální a zdravotní pojištění, které platí jen aktivně pracující lidé.Pak tu jsou daně z nemovitosti a poplatky. Míra zdanění je vysoká a nepřehledná. Tyto peníze pak stát přerozděluje podle barvy vlády. Schválně se podívejte na stránky Zemědělského intervenčního fondu http://www.szif.cz/irj/portal/anonymous/spd - kolik peněz teče do zemědělství. Otázka je kolik by stál 1l mléka, 1 kg masa bez dotací.
Stát pak živí stavební spořitelny tím, že přispívá těm, kdo si mohou dovolit ho platit. Dále přispívá lidem do penzijních fondů atd.
Daňový systém, jeho zákony, vyjímky v něm obsažené, judikatura je natolik složitá, že celý daňový systém je neefektivní, finančně nákladný. Komu to prospívá?
Celý tento systém má špatné kontrolní mechanismy. Forma převládá nad obsahem.
Zaručený příjem je řešení, které může společnost posunout vpřed. Nekonečný růst spotřeby není možný v uzavřeném systému a současných technologiích.
V případě vysoké nezaměstnanosti stéjně musí být udržený sociální smír. Takže je to jen otázka přerozdělování peněz.
Naši předci se modlili, aby zítra nebylo hůře než dnes. My se modlíme, aby zítra bylo ještě lépe než dnes.

10:38 pm, September 10, 2009  
Blogger other said...

to Pyrh.: to je furt dokola. A se bavíme o postupném downgradu našeho životního standardu z hlediska systémového ukočírovaného sestupu nebo z hlediska akcelerující anarchie, pak výsledek je v obou variantách prašť jako uhoď. Prostě s velkou pravděpodobností bude hůř. Tys tady přišel s nějakým sociálně inženýrským nápadem, nadívaným jednoduchými řešeními. Už tyhle dva rysy tvého potenciálního řešení smrdí, ale proč ne, bojuj. Můj osobní protiargument, proč to nepůjde, je, že tady žijou lidi! :-))

Na okraj: kdosi tady nedávno zpochybnil možnosti státu při garanci výkupní ceny elektřiny z fotovoltu na 20 let. Teď mi kdosi vysvětlil, že těch např. letošních 12,89 Kč/kWh není dotováno státem, nýbrž je každému z nás stržen nějaký zanedbatelný halíř a tyhle prachy čez pouze přerozděluje na FV producenty. = další argument PRO

11:23 pm, September 10, 2009  
Blogger parabellum said...

Othere, mne by zajimalo, jak ten socialni inzenyrek zabrani bartertovym obchodum, kterymi ta DPH pujdou krasne obejit.

Jeste k tomu fotovoltu: Ano, ta cena to obsahuje, a je to nejaky halirek, protoze i ten pomer tech FV zdroju ke konvencnim je velmi maly. Az tech fotovoltu bude vice, bude ten halirek vyssi, nebo ta dotace bude nizsi. Pak si jeste lze objednat tu tzv. zelenou energii, coz znamena, ze budes davat vice destnicek z kazde KWh.

11:29 pm, September 10, 2009  
Blogger ond said...

To pyrhos:S daňovým systémom (a celou byrokraciou okolo)som oboznámení až príliš dobre,rozdelenie daní +nasledné dopady samozrejme poznám.
je zaujimavé ,že môžem súhlasit s vašimi názormy aj s vašim posledným príspevkom ,ale tie 2 vety sú katastrofa.
osobne mi je sympatickejšie toto.
http://sulik.blog.hnonline.sk/c1-20318970-odvodovy-bonus-a-darmozraci
je to aj ekonomicky podložené,aspoň teoreticky.

1:31 am, September 11, 2009  
Blogger ond said...

to pyrhos : Takže je to jen otázka přerozdělování peněz."
ano ,vždy je to o peniazoch,skrátka
kto to zaplatí.

1:35 am, September 11, 2009  
Blogger AgriCE said...

To Pyrhos

Zemědělec prodá pšenici okolo 2-2,1 Kč za kg (sušina minimálně 86 procent)
V marketu koupíte 1 kg housek od 40 do 60 Kč (sušina cca 50? procent).

Jaký je vliv dotací na cenu na krámu?
A.

1:37 am, September 11, 2009  
Blogger Pyrhos said...

V uzavřeném systému s omezeným množstvím zdrojů, nemůže zaručený příjem vyřešit problém přemnoženého lidstva a jeho technologickou závislost na limitované množství surovin.
Daňový systém může být lepší nebo horší, společnost může být více nebo méně spravedlivá, ale pokud se lidstvu nepodaří při stávající populaci najít způsob, jak vytěžit z ropných polí třeba dalších 30% ropy, nebo zajistit jiný zdroj levné energie, tak se nepodaří současné a budoucí problémy lidstva vyřešit s tím, aby byla zachovaná současná životní úroveň a velikost populace. Je pravda, že se svět potýká s ekonomickou krizí. Pokud se k ekonomické krizi přidá ještě pandemie, klimatické změny počasí a nedostatek surovin, může být namíchaný kokteil smrtící.

Daňový systém zajišťuje společnosti inkaso státního rozpočtu ze kterého se poté následné peníze přerozdělují. V současné době si také platíme všechno sami. I lidé na podpoře v ceně zboží a surovin platí DPH a spotřební daň, kterou, někdo jiný odvádí státu(prodejci).
Politická reprezentace bude jen lepit díry, ale nebude dělat systémové opatření, které by vedly k nápravě. Místo toho se zvětší věk pro odchod do důchodu, zruší se částečné invalidní důchody, sníží se mzda zaměstnancům ve státní správě, zvýší se spotřební daně, atd. Bude tendence, aby se hrála hra na to, že vše vlastně funguje naprosto skvěle, jak tomu bývá před krachem.
Myšlenka zaručeného příjmu poskytuje možnost. Chtěl jsem jen na tuto možnost upozornit a né agitovat.Každé řešení, které by společnosti a našim dětem poskytovalo život s nějakou budoucností je pro mě přijatelnější, než se zásobovat municí a nebo potravinami na 27 dní. Dosud navrhované opatření, která jsem zde četl, měla tu vadu, že to byla doporučení na určitou fázi krize celého systému. Některé rady mohou být pro určitou fázi prospěšné, některé ne. Obchodní zákoník umožňuje obchodním společnostem vytvářet daňové podvody a dluhy, neboť tyto společnosti dluží jen do výše svého jmění. Není přenositelnost na jednatele a společníky. Mít ale dluh jako fyzická osoba není příjemné ve fázi fungujícího státního systému. V případě porušení sociálního smíru nebude v silách represivních složek, aby zajišťovaly dodržování vlastnických práv a svobod jednotlivců. Otázka bude, jakým způsobem si bude majitel zanesený do katastru nemovitostí zajišťovat svůj vlastnický nárok. Jednotlivec nikdy neměl velkou šanci, aby sám přežil. Spolupráce mezi lidmi bude nevyhnutelná.

Nevíte prosím někdo jak dlouho si ponechá obilí svou nutriční hodnotu a klíčivost v případě, že by bylo obilí baleno do vakuových sáčků a uskladněno při teplotě od 5-18 stupňů C?

11:43 am, September 11, 2009  
Blogger parabellum said...

Pyrhosi

Nechces jit psat ty sve pitome humanoidni pohadky nekam jinam?

Kopiruji:
ale pokud se lidstvu nepodaří při stávající populaci najít způsob, jak vytěžit z ropných polí třeba dalších 30% ropy, nebo zajistit jiný zdroj levné energie, tak se nepodaří současné a budoucí problémy lidstva vyřešit s tím, aby byla zachovaná současná životní úroveň a velikost populace. Je pravda, že se svět potýká s ekonomickou krizí. Pokud se k ekonomické krizi přidá ještě pandemie, klimatické změny počasí a nedostatek surovin, může být namíchaný kokteil smrtící.

My jsme tady vsichni asi uplne blbi, a nejblbejsi ze vseho jsou ropni experti, kteri delaji vsemozne eskamoterske kousky, aby jimy ty horniny jeste nejakou destinku procenticka uvolnily, a ted prijdes s pitomosti narustu vyteznosti o 30 procent.
To je asi stejna chujovina, jako tvrdit, ze pokud se nezlepsi svetovy rekord v behu na 100 metru pod 4 sekundy, tak lide budou muset i nadale pouzivat auta, pokud se budou chtit nekam dostat.

12:54 pm, September 11, 2009  
Blogger parabellum said...

Pyrhosi

Zaruceny prijem funguje i v soucasnosti, a rika se tomu existencni minimum. A budes se divit, ale z danovych odvodu je nejvetsim zroutem verejnych financi skolstvi, takze jak?

A asi patrne nejsi schopen ze psaneho textu vyextraovar podstatu, pac tech 27 dni nejsou doporucene zasoby pro jednotlivce, ale globalni zasoby potravin.

A ten samopal ty ubozacku je vis naco? Az se zacnou snizovat vydaje na obranu a bezpecnost, tak stat propusti vojaky a policajty, a pak zjisti, ze ani ve vezenich nemuze drzet tolik trestancu - do toho firmy budou setrit na bezpecnostnich sluzbach.
No, a ti byvali vojaci, policajti, trestanci, pracovnici bezpecnostnich sluzeb, a take vsichni ostatni spravni hosi najednou pochopi, ze neni mozne, aby si lide delali co chteji, a za posveceni uredniku, kteri jim v tomto pujdou na ruku, pac to bude vyhodne pro obe strany budou cinit tak, aby to bylo vyhodne pro obe strany - i soudcum, prokuratorum a policajtum ve sluzbe z toho neco kapne - Kapisto?????

1:04 pm, September 11, 2009  
Blogger parabellum said...

Pyrhos

Jak jsi prisel na to, ze MUSI byt zachovan socialni smir? Co to je za ptakovinu? Tady 3 km od mesta je misto, ktere s malymi stavebnimi upravamni pojme tak 50 000 nezamestnanych, a urcite by to slo rozsirit - uz to v tomhle rezimu jednou fungovalo. A funguje podstatne vice veci - treba sprchy a slauch, a temi se da efektivne ridit klesani disponibilnich zdroju. Mnozstvi zdroju na obyvatele bude zachovano.

1:15 pm, September 11, 2009  
Blogger ladA said...

zdravím,
dovolím si upozornit na docela zajímavý článek na blistech, http://www.blisty.cz/2009/9/11/art48867.html pojednávající spíše o osudech jednotlivců, než o globálním průběhu krize/deprese.
lada
ps. právě se u nás dostavuje FVE cca 4,3MWp, přifázování počítám tak do měsíce. Je to na zhruba na 14ha, stavi to soukrome sro, podílnikem je bratr majitele pozemku, bývalý zaměstnance CEZu, o volné kapacitě na "zelenou" energii v síti už nemůže být ani řeč, dle jeho slov CEZ poskytne uz možná maximálně 20-30MW, a to už pouze v odlehlých lokalitách. I on dostal garantovaný prostor cca 5,7MW, zaplatil na rok, poté mu propadne, a toho dostal ještě za podmínky, že za cca 2mil Kc na vlastní náklady propojí dvě silové větve od sebe cca 2km. volty zadarmo si natáhl k sobě [mámě+bráchovi] do baráku, obci bude každý rok přispívat dosud blíže neurčenou částkou

2:15 pm, September 11, 2009  
Blogger Pyrhos said...

parabellum

Zaručený příjem a existenční minimum jsou zcela diametrálně odlišné pojmy. Existenční minimum je hranice příjmu, který má vliv na uznání sociálních dávek. Zaručený příjem je příjem, který by dostával každý občan bez rozdílu jeslit pracuje nebo nepracuje. Nerad bych se již o zaručeném příjmu více rozepisoval. Kdo chce může si to přečíst sám a udělat si na to svůj názor http://www.zakladnyprijem.sk/zakladna-idea.

Příklad s nezaměstnanými bývalými policisty a propuštěnými zločinci již uváděl Orlov. Víte jak loví smečka vlků? Víte jak byla vyhrána většina válek, které lidstvo vedlo? Byl jste někdy již účastníkem situace, že Vás někdo napadl? Dle mého ještě neznamená, že člověk umí dobře střílet na terč, že se v psychicky vypjaté situaci dokáže ubránit a to ještě lidem, kteří mají práh sociálního cítění značně posunut směrem dolů a nebo speciálně vycvičeným vojákům.

Když jsem uváděl počet dnů u zásob, byla to nadsázka. Pokud by se jednalo o situaci vyvolanou přírodní katastrofou - kdy by byl výpadek proudu třeba na měsíc, naprosto bych s Vámi souhlasil. Pokud ale bude docházet k postupnému a trvalému zhoršování situace, pak je stejně Vaše doporučení nedostačující.

Pokud bydlíte u nějakého opravdu velkého města, zkuste si někdy večer vyjít na nejvýše položený bod ze kterého budete mít přehled na celé město. Podívejte se na všechny ty světla, domy, paneláky atd. A teď si představte, že ti lidé budou bez práce, bez základních sociálních jistot, bez potravy a bez budoucnosti. Proto mluvím o sociálním smíru.

Ten případ o objektu,který pojme 50.000 nezaměstnaných je velmi zajímavý.

6:29 pm, September 11, 2009  
Blogger parabellum said...

Pyrhosi

Ja Vam zcela rozumim. Ten system je vyhodny pro podnikatele, protoze ti budou kolonku "spotreba"
rozepisovat na "naklady" popr. "investice" popripade pro nemakacenky, a ti ostatni to zaplati - barterovy obchody to take nepostihne - to kdyz treba farmar vyplati prostitutce v naturaliich.
Jinak prave ten samopal zajisti zasobovani - videl jste nekdy, kolik okolo kazde skoly beha dobrot :-)))).
Jinak nechapu, co je za problem lidi, co se bourej nacpat pod zamek. Ten objekt tu je, je zachovalej, a to mnozstvi lidi uz tam jednou bylo. Dalsi objekty se daj postavit prave temi nezamestnanymi.

Kdyz nebude dost potravin pro vesechny, tak prerozdelovanim toto nevyresite. Musite snizit pocet konzumentu.

Take muzu docilit toho, ze ta smecka vlku se soustredi na sheeple, a mne necha na pokoji. Kdyz budou mit vlci k dispozici stado jehnat, tezko se budou dobejvat na rysa, kterej navic nema tak dobre maso.

7:20 pm, September 11, 2009  
Blogger ond said...

To pyrhos :mne skutočne vadili tie 2 posledné vety.o ostatnom sa dá diskutovať.

9:42 pm, September 11, 2009  
Blogger parabellum said...

To Ond

Neda.
Axiomy.
1 )Existence demokracie je podminena prebytky komodit.
2) Existence socialniho statu je podminena prebytky komodit.
3) Existence danove soustavy a penez je podminena prebytky komodit.

Pokud bude nedostatek komodit, nebude ani demokracie ani socialni stat ani danova soustava.

Zapomente na to. Pyrhosove, Hitlerove a jim podobni chteji, aby je populisticka vlna narodne socialni spravedlnosti vynesla k moci.
Mimochodem, vsadim se, ze Pyrhos si ulizava patku a nechava narus tod nosem stetecek.

10:54 pm, September 11, 2009  
Blogger AgriCE said...

To pyrhos (otázka k obilí):
Klíčivost obilí (píšu dle paměti).
Problém u skladování obilí je vlhkost v kombinaci s teplotou. Navíc zrno osiva je živý organismus a tak jeho uložení bez přistupu vzduchu je způsob, jak zajistit, že neporoste.

základ pro skladování.
maximální vlhkost pro delší skladování obilí je uváděna 14 % (hranice pro rozvoj škůdců, plísní ...)
zajistit provětrávání (rošty, přehazování - přehrnování, klecové uskladnění)

Klíčivost a doba skladování.
po roce uskladnění lze očekávat klíčivost cca 90 - 95 %
po třech cca 40 - 70 %

A.

OS
Jestli si dobře pamatuji, tak němci našli někde v základech (komora v základním kameni) žito staré asi 100 ket a úspěšně ho zapěstoval.

11:17 pm, September 11, 2009  
Blogger Pyrhos said...

To AgriCe

Děkuji Vám za odpověď. Vaše odpověď mě moc nepotěšila. Měl jsem představu, že obilí balené např. po 1kg zabalené ve vakuových sáčcích by vyřešilo problém s uskladněním v místnosti s případnou kolísavou vhlhostí a také problém s pojímáním případných zápachů. Otázka je, zda by to skutečně mělo tak špatný vliv na klíčivost, popřípadě za jak dlouhou dobu by se to mohlo projevit.
Dříve se obilí ukládalo do sípek v zemi.

Také by mě zajímalo, zda esenciální mastné kyseliny, které se v zrnu nachází žluknou až po rozemletí a vystavení O2?

Děkuji

10:36 am, September 12, 2009  
Blogger Pyrhos said...

To Ond

Pokud byly myšleny tyto dvě věty :
Naši předci se modlili, aby zítra nebylo hůře než dnes. My se modlíme, aby zítra bylo ještě lépe než dnes.

Pokusím se k tomu něco uvést. Každý živý tvor potřebuje ke svému životu niku - úživné prostředí. Ekosystém, kde se živá bytost nachází je plná interakcí. Stačí zmínit studie početního vlivu hraboše polního na početnost poštolek obecných. Člověk měl dříve velmi těžký život a oslava svátků, byla dříve spojena s přírodou a přírodními živly. V dobách, kdy nebyla elektrická energie, leničky, televize, auta člověk často trpěl hladem. Myslím si, že tehdejší člověk opravdu přemýšlel v jiných intencích. Proto jsem uváděl, že se modlil,aby zítra nebylo hůř než dnes. Je třeba zmínit, že ještě nedávno byla pracovní doba 12 hodin. Člověk, který přišel domů,často po fyzicky namáhavé činnosti měl zcela jiné problémy, než sledování seriálů a přemýšlením nad tím, zda by měl následovat sůvj instinkt a pořídit si na úvěr nové SUV. Například neděle sloužila proto, aby si člověk odpočinul a měl prostor myslet a dělat jiné věci. V současné době, kdy lidé jsou nezaměstnaní již mají neděli každý den. Dnešní člověk je odtržen často od reality, reklamy a okolní společnost působí na jeho podvědomí a rozhodování. Často bere vše jako samozřejmost. V dnešní společnosti se nám nejedná prozatím o holé přežití. Proto se také mluví o společnosti nadbytku.Chceme se mít stále lépe a lépe. Vyšší HDP, vyšší zisky, vyšší spotřeba.

10:55 am, September 12, 2009  
Blogger Pyrhos said...

To parabellum

Daňová soustava se asi traduje od doby, kdy vznikaly první samosprávné celky. Poddaní odváděli svému panovníkovi desátky a ten jim poskytoval ochranu a zaručoval jejich práva. Spokojenost obyvatel je přímoúměrná výšce daní, ceně průměrného tržního koše a pocitu osobní svobody.

Spíše je otázka, co je to demokracie a zda v ČR je demokracie. Já bych použil slovo lobokracie - od slova lobovat. Lobování je nejefektivnější cesta k prosazování osobních zájmů.

Líbila se my jedna věta od pana Bělohradského a to ta, že v diskuzi by se měl člověk dozvědět to, co se dozvědět nechtěl.

Jinak děkuji za Vaši sofistikovanou typologii.

11:07 am, September 12, 2009  
Blogger parabellum said...

Pyrhosi
Desatek je od slova desetina. shodou okolnosti je to deset procent. V soucasnosti je mira prerozdelovani v mnoha pripadech pres 50 procent. Aby to zamestnavatel mohl vyplatit 687,5 Kc, stoji jej to 1350 Kc, a z tech 687,5 jeste zaplatis dalsich 62 az 130 Kc na DPH.

Demokracie je demokracie - k te lobbovani samozrejme patri.

Ty jsio takova klasicka ukazecka malyho spinavouckyho politruka, ktery tu lobbuje za nejaky svy politicky zajmy.

Pokud nebudou prebytky energie, nebode nezamestnanost. Jenom si prestavte takovy traktor -

Jinak zajimalo by mne, kdyz lide nebudou chtit pracovat, pac pro ne nebude prace, ktera by je uspokojovala a naplnovala, ale pouze prace, ktera bude potreba, tak kdyz ti lide budou mit prijem a nebudou chtit pracovat, pac oni jsou preci vyuceni na bakalare ci na humanoida, a nebudou se preci rypat v zemi, tak kdo tu praci odvede?

Pyrhosi, nechces se nam predstavit?
Ja odhaduju, ze ty jsi vyucenej v nejakym velmi materialismu vzdalenym softoboru, napriklad na bakalare ci magistra humanoidnich ved, a s tebou armady dalsich, kterej se proste a jednoduse nechce delat.
Ubezpecujute, ze bez prace nezustanes. Az treba AgriCE nebo LaDa nebudou mit co dat napit stonegrove masine v dusledku vypadku dodavek ropy, tak spousty VS budiznicemu vyucenejch v nejakym oboru, kterej je proste absolutne komercne nepouzitelnej, ale zato sel snadno vystudovat a je za nej papir, a je uplatnitelnej akorat pri masivnim prerozdelovani, kdy ti lide maji problemy sami se sebou a akorat si vymysli problemy, ktere pak predstiraji, ze resi, tak ty spousty budiznicemu muze LaDa nebo AgriCe zaprahnout do pluhu, a po 12-15 hodinach je vyprahnout, a odmenit mirou hmotnych statku, kterou tito skutecne vytvorili.

12:04 pm, September 12, 2009  
Blogger parabellum said...

Pyrhosi,

Jeste by mne zajimalo, jak si predstavujete, ze stat oddluzi lidi, kteri nebudou schopni dostat svym zavazkum. To jako treba necha popravit veritele nebo co? Nebo zkonfiskuje nekomu uspory, aby timto zamaznul sekeru blbecku, kterym naprosto selhal usudek, a kteri se zadluzili? A myslite, ze s timto budou ti veritele souhlasit? A kdo si asi myslite, ze bude v silnejsi pozici: Veritel, nebo dluznik? To byste se divil, jakou trzni cenu ma mladej zdravej clovek, kterej ma jenom spinavy hadry a nic vic.

Mne je zcela jasna ta tvoje motivace tyhle agitky.

Proste je tu cela jedna generace, ktera proste vystudovala a studuje obory v realne ekonomice nepouzitelne, a pac mate tuleni rucicky a neumite vytvaret zadne hmotne statky, tak chcete, aby Vas nekdo dotoval, a vy budete pracovat pouze v pripade, ze se najde nejaka prace, ktera vas bude bavit a naplnovat. Takhle to ale fungovat nebude. Proste se podivejte face-to-face budoucnosti, zhodnotte sve perspektivy a podle toho zacnete jednat.

PS. Tricetitisicove mesto s dobre organizovanou domobranou, zasobami potravin (napriklad velky mrazirensky komplex), silnym nefosilnim zdrojem energie se dokaze ubranit docela obstojne, ale k tomu potrebuje dobre vyzbrojene obyvatelstvo - zbrane delal zbrane, a kdyz uz nejake mate, neni problem si opatrit dalsi. Staci, kdyz vydrzi tri - ctyri mesice, pac pak se ta situace stablilizuje - zjistete si neco o blokade Leningradu. Nejvice lidi tam pomrelo behem prvnich peti mesicu.

12:33 pm, September 12, 2009  
Blogger parabellum said...

Pro vsechny zucastnene:

Vcera jsem mluvil s Ladislavem Chlupacem - to je nas starosta, a ten mne ubezpecil, ze jeho kolega v zastupitelstvi Ing. Pavel Gryndler by byl svolny k pozvani na nejaky workshop, kde by neco rekl o tom HDR projektu - je to totiz jëho dite.

Byl by zajem?

Mimochodem, kdyz jsem podotkl, ze behem 2015-2020 mozna situace dojde tak daleko, ze bude zrala na vyhlaseni vyjimecneho stavu, tak neodporoval, a docela rozumel, kam tim mirim. Takze nezijte v iluzich, ze politici nevedi, ktera bije. Chlupac jinak bude kandidovat za ODS do PSCR.

12:42 pm, September 12, 2009  
Blogger Pyrhos said...

To parabellum

Oddlužení:
Doporučuji seznámit se s insolvenčním zákonem. Zde jsou přesně specifikované podmínky, kdy může být fyzická osoba oddlužena. Možná Vám to může připadat nefér, ale osobně to chápu tak, že určité osoby se mohou dostat do takové dluhové pasti, která již není řešitelná.

Mohu uvést ještě některé případy, kdy si vezme obchodní společnost s.r.o. úvěr od banky, které bude ručit ruinou oceněnou na 10 mil. Kč. Poté se registruje jako čtvrtletní plátce DPH na FÚ a začne podnikat - činnost nákup a prodej zboží. V prvních dvou měsících bude vystupovat ke svým obchodním partnerům seriozně a ti mu umožní platbu převodem. Bude tak podnikatelsky zdatný, že od dodavatelů nakoupí velké množství zboží, to prodá, ale dodavatelské faktury již neuhradí. Dále mu zůstane k uhrazení dluh vůči FÚ - za DPH a daň z příjmů právnických osob. Mezi tím ještě stihne změnit jednatele ve společnosti za nekontaktní osobu. Věřitelé vyhlásí na společnost insolvenční řízení, ale jelikož společnost ručí do výše svého jmění - tj. 200.000,-Kč a bance ruinou oceněnou na 10 mil. Kč tak soud zastaví insolvenční řízení pro nedostatek majetku. Jenže toto má ještě dohru u dodavatelů. Ti musí z prodaného zboží, které jim nebude nikdy uhrazeno odvést státu DPH, uhradit úvěry, mzdy, provozní režie atd.

Také jsou případy, kdy fyzická osoba převede všechny aktiva na manželku se kterou má zúžené jmění manželů a nebo na družku, přihlásí se na pracovní úřad. Před rodinným domem bude mít 3 nové BMW, ve stáji krásné chovné hřebce, jachtu a vilu v zahraničí. Akorát vše bude patřit manželce nebo té družce. Myslíte si, že jeho dluhy budou uhrazeny?

Myslíte, že se dlužník bude ptát věřitele, zda s tím bude souhlasit?

Naše judikatura říká, že pokud zákon umožňuje různý výklad, pak se použije ten, který je pro daný subjekt nejvýhodnější z důvodu zachování právní jistoty.

S určitým rizikem při podnikání se počítá. Proto také banky tak rády půjčovaly domácnostem půjčky s takovým pěkným úrokem. Banky mají "přiměřené" zisky a za to si zaslouží, aby mzdy v bankovním sektoru rostly co nejrychleji.

Určitá míra dluhu je nezbytná pro rozvoj ekonomiky. Kdyby banky nepůjčovaly peníze, tak by občané v ČR tak rychle nezbohatli. Na spoustu věcí by si nejdříve museli vydělat a to by trvalo pěkně dlouho. Virtuálně půjčené peníze, které byly vyrobeny z ničeho se pak vrátily a tím pádem dluh zanikl. Zůstal tu akorát zisk banky - nově vyrobené peníze.

Proto se tak všichni bojí deflace, kdy se zmenšuje množství peněz v oběhu.

1:45 pm, September 12, 2009  
Blogger Pyrhos said...

To parabellum

Nechápu stále co Vám tak vadí na vzdělávání.

Spousta lidí byla nucena si v zaměstnání dodělat vzdělání. Například zaměstnanec, který 20 let pracoval jako zdravotní sestra si musel dodělat ještě nádstavbu, aby nemusel dělat ošetřovatelku. Samozřejmě, že to další studium jí nic podstatného a navíc nedá. Stále bude dělat stejné úkony, které dělala i před tím. Je to jen splnění nějakého požadavku odborné vzdělanosti.
Protože se zvýšila u občanů poptávka po vzdělání, udělali Vysoké školy gesto a přiblížili se běžnému občanu, aby nemusel tak daleko dojíždět - zejména soukromé "Sorbony", kde se studenti pouští do dalších ročníků, aby byli příjmy na provoz školy.
Souhlasím s tím, že spousta lidí studuje něco, co k uplatnění v praxi a práci často vůbec nevyužije a v práci poté vykonávají průměrné úkony.

Soukromé "Oxfordy" jsou o kvalitách svých studentů natolik přesvědčené, že nevyžadují často ani přijímací zkoušky.

Existence takových škol je jen otázka času. S nižší porodností se nezbytně i počet škol musí snížit. Vyšší nezaměstnanost může tlačit i na úroveň vzdělání uchazečů o práci.

2:12 pm, September 12, 2009  
Blogger parabellum said...

Pythosi

A tohlwe vse je resitelne zarucenym prijmem ze?

A jeste neco: Plati dnes zakony, ktere vydal Husak a Federalni shromazdeni pred par lety? A jste si jisty, ze za par let bude fungovat ta legislativa v tehle podobe?

Jak dlouho si myslite, ze ten system zalozeny na emisi penez pres dluh bude fungovat, pokud bude ekonomika vytrvale klesat?
Vysvetlete mi, jak muze nekdo nebo neco bohatnout, kdyz rostou dluhy. Kdyz neco budete kupovat na dluh, tak za to nutne zaplatite vice?
A ze Cesi bohatnou? Ja bych rekl opak. Prumerna ceska rodina Novaku z panelaku prumerne dluzi 800 litru jenom na podilu na zadluzeni domacnosti a verejneho dluhu, a to nepocitam latentni zadluzenost vytvorenou zanedbanim investic do bytoveho fondu, energeticke infrastruktury, hromadne dopravy, R-D, vyzbroje ACR apod.

Vy si myslite, ze kdejaka spinava socka, ktera si vzala hypoteku, a neni schopna tuto financovat, tak prijde za veritelem, a rekne ja vyhlasuju bankrot, a odpustme si co smesi? A myslite, ze az ten jev nesplaceni hypotek se stane hromadnym, tak banky budou dluznikum odpoustet? Ja si myslim, ze v tu dobu to bude vypadat jinak.

Stat se mozna postara o dluznikovy pohledavky, ale zaroven se postara o stravu a obleceni a zaroven bezpecnost tohoto ve specielne k tomuto ucelu vybudovanych zarizenich. Take mu zajisti primerenou praci. Nebudeme se prit o slovicka, a nebudeme takoveto zaopatreni nazyvat takovym oslkivym vyrazem jako napriklad cosi podobneho koncentracnimu taboru.

Jinak budte prosim tak hodny, a diskutujte jako Homo Sapiens Sapiens. Tento zivocisny druh se vyznacuje tim, ze umi zpracovavat kovy, a je schopen uzpusobovat vnejsi prostredi ke svemu uzitku.

Nemyslim, ze vy byste byl schopen zpracovavat kovy, ci pusobit na hmotu okolo sebe, a tim ji prizpusobovat svemu uzitku. Vy totiz mate problemy sam se sebou, popr. se spolecnosti.

2:24 pm, September 12, 2009  
Blogger parabellum said...

Pyrhosi

Mne uz ty vase humanoidni blaboly nebavi. Budte tak laskav, podivejte se na nazev tohohle blogu.
To je geologickotechnicka realita. Ne humanoidni. Takze prosim zastrcte humanoidnosti do supliku, a smerujte prispevky na geologickofyzikalni realitu, a nezaplevelujte diskusi nejakou reklamou na sve politicke ambice.

Jsem zvedav, jak dlouho ty vysoke skoly budou fungovat v prostredi tech schodku verejnych financi, pokud ta ekonomika bude par let klesat, a to jako ze bude.

Krome toho, zadny vzdelani podobne soucasnemu nebude potreba. Na to, aby lidi zastali praci za stonegrovou masinu nemuseji 20 let chodit do skoly.

2:32 pm, September 12, 2009  
Blogger parabellum said...

Pyrhosi,

Ja jsem vznesl nejaky dotaz okolo te diry v zemi za mestem, v dobre vire, ze na toto nekdo bude reagovat. To presahuje ramec vaseho chapani, proto jste se rozhodl zaplevelit diskusi nespravedlnostmi, ktere vam spolecnost zpusobila.

Problem nedostatku energii Vas evidentne nezajima, akorat jste si prisel udelat reklamu na svuj politicky paskvil.

2:36 pm, September 12, 2009  
Blogger Bobes said...

Pyrhosi> Je skoda, ze i na takto specialisovanem webu, se setkas s vypady a invektivi, parabola je prijemna jak osina v prdeli a argumentuje utocnou formou jak dyz zazenez zapsk eho jezevce do kouta. tve napady ohledne dani jsou zajimave, sam vsak musis uznat, ze tezko realizovatelne, kdyz i zde se setkavas s takouto reakci.

3:58 pm, September 12, 2009  
Blogger parabellum said...

Bobesi

No, na to ze jsi savec, tak ten prispevek ze 3:58 byl docela slusnej vykon, pac vetsina savcu by si neporadila s klavesnici. Akorat bys mohl jit na PC skoleni pro uplne zacatecniky, aby te tam naucili copy-paste, a nekomolil mi nick.

Jinak si vsichni zucastneni mohli vsimnout, ze Bobes i Pyrhos povazuji HDR energeticke zdroje za ptakoviny, a ze resenim peak Oilu je vyssi mira prerozdelovani, managoromont, marketyrung a buzinec. Obzvlaste podnetny je Bobesuv postoj "Uzit si za kazdou cenu" a po nas potopa.


Zkuste zde konscriptovanym osvetlit, jak souvisi ten Vas prispevek ze 3:58 s tematem, a jak s timto souviseji VSECHNY Pyrhosovy prispevky. Timto jste nejen neprinesl do diskuse novy podnet, ale jeste jste vedl vypad proti mne umyslnym zkomolenim nicku. To je tak na urovni Prvniho stupne zakladni skoly. Ja jsem Pyrhose normalni slusnou formou pozadal, aby se vratil k tematu, pac k tomuto zatim nenapsal ani pismenko, a bez jakychkolï predchozich souvilslosti zacal konscripterum predhazovat sve agitky, ktere by mohly fungovat nikoli pouze v prostredi oberprebytku energie, ale navic jeste v situaci, kdy to prostredi, ve kterem se to bude realizovat bude dejme tomu centrum nejakeho neokolonialniho imperia.

4:45 pm, September 12, 2009  
Blogger Pyrhos said...

To parabellum

Máte úžasnou schopnost kombinovat a odpovídat za někoho s kým diskutujete.

Ptal jste se jak si představuji oddlužení. Na to jsem reagoval tím, že oddlužení již defacto ve specifických případech funguje. Např. insolvenční zákon, zákon o správě daní a poplatků, který precizuje tzv. promlčení doby, kdy je možné neodplatek vymoci, různé promíjení příslušenství daně - to je penále atd. Ohledně oddlužení jsem psal proto neboť ve fázi deflace je lepší dluhy nemít. Na druhé straně jsem jen chtěl upozornit, že s postupujícím úpadkem a fungováním státu již bude jedno, kdo komu co dlužil. Přirovnal bych to k měnové reformě, kdy v pátek bude ještě vše naprosto v pořádku a v pondělí již budou dvě nuly škrtnuté. Pro fungování společnosti se jaksi zapomene na práva jednotlivce.

Nevzpomínám si, že bych zaručený příjem spojoval někdy s tím, že by vyřešil oddlužení.

4:49 pm, September 12, 2009  
Blogger AgriCE said...

To Pyrhos:
Pro konzum bohatě stačí. Nedoporučuji uzavírat živé obilí parotěsně. Poněvadž dýchá - ergo uvolňuje vodu.
Při uložení Ječmene jarního na hromadu bez větrání dochází k spaření a "udušení" a ten pak neklíčí. Berte osivo vážně.
Ehm.. Sýpka je obvykle nadzemní stavba a je to kurevsky vymakaná věc (Já jí chci a chci). Výroba obilní jámy(?) viz http://www.curiavitkov.cz/prace11.html
K rozkladu VMK opravdu dochází u poškozeného zrna. Např. kukuřičný a ovesný šrot se doporučuje zvláště v teplém období roku zkrmovat čerstvý (tak týden).

A.

4:55 pm, September 12, 2009  
Blogger parabellum said...

To Pyrhos

S temi pravy jednotlivce jste to rekl spravne. Pak byste take mohl vedet, ze dluh lze take vymahat velmi nestandartnimi prostredky.

Napriklad vlozenim potomka dluznika do teraria s hladovou anakondou. Spolehnete se, ze toto vede k zlepsovani platebni moralky o stovky procent. Take, tedy pokud umite krome psani i cist, byste si mohl precist bod 3 clanku.

K te posledni vete: Nejenom to. Vy jste uvedl, ze zaruceny prijem vyresi i problem ropneho zlomu, a jednim z dusledku tohoto budou prave ty nezvladatelne dluhy.

Jinak dival jsem se na ty stranecky, s tim zarucenym prijmem, a tam take uvedeno, ze cim dale vice prace zastavaji a budou zastavat automaticke vyrobni linky.(Kdyz pominu, ze to proste neni pravda, protoze jiz dnes se od zvysujici miry automatizace ustupuje - zkuste si najit termin "Chaku-chaku" v souvislosti s Toyotou - del na tom jeden muj byvaly kolega) Moje otazka zni: Kde tyto rostou, a v dusledku jakeho mechanismu se meni jejich geneticky potencial, ze jsou stale produktivnejsi? Nazor, ze tyto vymysleji a vyrabeji lide, a ty linky jsou stale drazsi a sofistikovanejsi, a vyvoj techto je stale pracnejsi pravdepodobne neakceptujete.

5:13 pm, September 12, 2009  
Blogger Bobes said...

to Pa. jejda za jmeno promin, pisi to z mobilu, tak jsem se nejspis uklik. btw. tve vcerejsi vecerni prispevky meli take vetsi miru typos, ze ty jsi neco bumbal?

5:17 pm, September 12, 2009  
Blogger ond said...

to parabellum :Načo tak útočne?,čas
na zmenu sme už premeškali,takže to
berme v klude.Nakoniec život nám ukáže aká bude realita



P.S. ak chceš rozosmiať boha,ukážmu svoje plány na najbližžšie obdobie,t.j. pripravovať sa môžme aj tak to bude na 2 veci.

8:14 pm, September 12, 2009  
Blogger ond said...

to pyrhos :
myslel som tieto vety:
Lidé, kteří nechtějí pracovat a dnes chodí do práce, by mohli zůstat doma. Lidé by dostali možnost dělat práci, která by je naplňovala.

8:17 pm, September 12, 2009  
Blogger Pyrhos said...

To ond

S využitím strojů ve výrobě došlo k výraznému úbytku pracovních míst. V době, kdy zisk je modlou se vše přizpůsobuje rentabilitě a ziskovosti. Pracovních příležitostí bude čím dál méně. V jiných zemích, kde neexistují starobní důchody, sociální pojištění a daně se neplatí do určitého ročního příjmu, je pracovní síla mnohem levnější. Do těchto zemí se výroba postupně přesouvá. Dovedu si představit, že by robotizace výroby pokročila tak výrazně, že by lidská přítomnost ve výrobním procesu, byla nežádoucí.
Hodně lidí chodí do práce jen proto, aby získali finanční prostředky na živobytí. Přitom by se chtěli věnovat zcela něčemu jinému, ale protože nejsou finančně zajištění, a případné riziko spojené s touto činností nejsou schopni přijmout, zůstávají v práci. Vychází se z toho, že by většina lidí nedokázala jen tak sedět nečinně doma a že by výše zajištěného příjmu mírně tlačila na to, aby si lidé nakonec práci hledali. Samozřejmě, celé to má určitě nějaké nedostatky - třeba, když v ČR bude vydělávat Vietnamec a pak bude peníze spotřebovávat mimo ČR - to samé jako když si kupujeme zahraniční výrobky a peníze tečou do zahraničí. Šedá ekonomika samozřejmě také může být.
Takže na jedné straně je tendence omezovat přítomnost lidské síly v různých odvětvích a sektorech a na straně druhé nových pracovních příležitostí nepřibývá. Možná, že přichází doba, kdy se zjistí, že samospásný trh vše nevyřeší.
Již je to delší doba, co jsem se na ty stránky se zaručeným příjmem díval. Myšlenka se mi líbila, proto jsem na ní upozornil.
Společnost stejně bude muset reagovat na postupující změny a přizpůsobovat se.

9:27 pm, September 12, 2009  
Blogger parabellum said...

Pyrhosi
Poprosil bych detailne popsat, jak ten vyrobni proces s robotizovanymi pracovisti by pokrocil tak daleko, ze tam bude lidska pritomnost nezadouci.

Poprosil bych posat CELY ten proces - to znamena i vyvoj, konstrukci uvedeni do provozu a servis tech robotizovanych pracovist.

Poprosil bych to popsat technicky, a pekne polopate a detailne - pro Tvou informaci, jsem mimo jine konstrukter obrabecich stroju, vyrobnich linek a jednoucelovych stroju a zarizeni - takze s chuti do toho. Pokud tomu rozumim spravne, tak ty pozadujes, aby si vsichni valeli sunky, krom tedy tech lidi, co ty stroje a linky vymysleji a vyrabeji ne? Rozumim tomu dobre?

Ja se Te zeptam: Kdyz je tak malo prilezitosti, tak proc dnes nikdo neumi a nedela fasady, jako v dobe secese, proc si lide davaji do bytu papundeklove dvere, misto vyrezavanych a treba s vitrazemi, proc je tak malo rucne malovaneho porcelanu, proc je na trhu tak malo kvalitniho nabytku? Proc se temer neda koupit rucne vysivany ubrus?
A pak Prijde pablb Pyrhos, a prohlasi, ze stukove fasady nejsou potreba, staci barak, kerej vypada jak prasecak, papundeklove dvere je to prave orechove, nejlepsi nabytek je z lamina spojenej pres minifixy, porcelanove nadobi je prezitek sam o sobe, lepsi je polyetylen, a na stul patri vikslajvantovej ubrus.....sorry, v takovymhle svete ja zit nechci.

To radeji zadny socialni davky, at se kazdej zivi tak, jak umi. A budou krasne rucne vysivane ubrusy, malovany porcelan, brousene sklo, stukove fasady, vyrezavany nabytek a vitraze ve dverich - ja k tomu muzu prispet treba drevenymi maketami plachetnic - a nasi potomci si budou vazit predmetu, ktere po nas zustanou, tak jako my si vazime predmetu, ktere po sobe zanechali nasi predkove.
Pamatuji se, jak jeste pred 20 lety bylo synonymem pro cinsky vyrobek mistrovske remeslne zpracovani (Porcelan, vysivky, sosky, apod)

10:01 pm, September 12, 2009  
Blogger hank said...

parabellum:
"Vcera jsem mluvil s Ladislavem Chlupacem - to je nas starosta, a ten mne ubezpecil, ze jeho kolega v zastupitelstvi Ing. Pavel Gryndler by byl svolny k pozvani na nejaky workshop, kde by neco rekl o tom HDR projektu - je to totiz jëho dite."

Bůhvíproč mi to připomnělo poručíka Duba ze Švejka: "Tohle jsem probírali s naším okresním hejtmanem už dávno před válkou..." :-) Ale neboj se, na zadek před tebou nesedneme, i když si tykáš s Chlupáčem.

Hmmm, když jsem v únoru zval Gryndlera na seminář o obnovitelné energetice pořádaný Trastem pro ekonomiku a společnost, účast mi odmítl s tím, že má zakázáno veřejně o tom na takových akcích mluvit... něco zásadního se v Litoměřicích na radnici změnilo? Nebo už se vám nelámou vrtáky, takže už je zase čím se chlubit?

Taky jsem měl za to, že Gryndler není Chlupáčův "kolega v zastupitelství", ale zaměstnanec MěÚ Litoměřice - vedoucí odboru životního prostředí... aspoň se to dá vyčíst z webu MěÚ - hele, parabellum, ty tady kdekoho napadáš, že neumí číst, ale sám i v takové snadno ověřitelné věci dezinformuješ - jak tě pak máme brát vážně v tom ostatním?

Takže Chlupáč do parlamentu? A Sášenku Radara už máte v senátu... no, pěkná sestava, pěkná... mimochodem, proč že to HDR vlastně u vás nesměl postavit ČEZ? Aby si ODS mohla připsat zásluhu? Otevřeně řečeno, ať už budeme ČEZsko neb ODSsko, ono to vyjde nastejno. I v Litoměřicích... A ČEZ to nakonec postaví tam, kde se jím radnice snáz nechá zkorumpovat - třeba v Liberci... Takže nezodpovězenou zůstává už jen otázka, kým se nechala/nechá zkorumpovat radnice u vás... uvidíme, komu a za kolik to HDR prodáte, až/jestli vůbec to dostavíte... ale to je koneckonců problém vás litoměřičáků.

11:10 pm, September 12, 2009  
Blogger parabellum said...

To pan Kalous

No on mne Ladislav Chlupac ucil, jeste vic nez 20 let pred tim, nez se dal na politiku, a jako byvalemu zakovi mi tyka. Ja mu pochpitelne jako byvalemu uciteli vykam. Ja tedy Gryndlera znam od videni - bavil jsem se s nim vseho vsudy jednou asi hodinu, kdyz jsme spolu jeli do Prahy. Proto jsem se na nej ptal Chlupace, pac toho zmam lepe, a Chlupac mi odpovedel, ze by to v zasade mozne bylo. Ale fakt je, ze Gryndler muze rict neco jineho, a i Chlupac mi rekl, ze o nekterych podrobnostech mluvit nemohou.
Jinak dobre tedy, opravuji slovo "v zastupitelstvu" na slovo "na meste"
Do Vondry se navazet muzete, ale nebejt jeho, tak se tohle asi nerozjelo, krom toho by tady nebylo ve meste vic akci treba domov pro seniory, zimni stadion, a buh vi, jak by to bylo s tim Zapadnim mostem pres Labe - to je spis sulcovina - Sulc, Rapkova a Kubata tu vcera byli take.
Podle toho, co teda rikaji, tak cele je to tak, ze Gryndler nekdy po povodnich 2002 prisel za Chlupacem, a ze se bude vrtat dira do zeme, a ten jej s tim vyhodil. Jenze Gryndler mel udajne nejake zname u tech geologu, a nakonec pres nejakej operacni program EU se realizoval ten zkusebni vrt. Ten byl hotovej nekdy tusim na zacatku roku 2007, a v soucasne dobe je to ve stavu, kdy je udajne hotova projektova dokumentace, a George Chavdarov energeticky konzultant spolecnosti JASPERS vypracovava posudek, a v pripade, ze neshleda nedostatky, tak tento predlozi Evropske komisi doporuceni, aby mestu Litomerice byla poskytnua od Evropske Investicni banky pujcka v hodnote 1,5 miliardy korun. Zatim se udajne nestalo, aby doporuceni JASPERS Evropska investicni banka nerespektovala. Tohle zprostredkovalVojtech Dolezal od Sewaco. Dal se predpoklada dotace od EU ve vysi 100 mil., ale nevim z jakech fondu to je.

Ted k tomu CEZu: Myslite, ze kdyz ti lidi okolo toho prodelali ty peripetie tahnouci se uz skoro 7 let, ze by bylo fer, aby CEZ sliznul smetanu? Jinak udajne do toho hlavniho vrtani tech5,5 km der se udajne prihlasilo 10 firem, (ani jedna ceska) a z toho nektery i dost renomovany firmy angazujici se v oil business. No, a udajne CEZ do toho vrazel paraty jak jen mohl, pac se boji toho, ze tak jako to delaj u nas, ze se toho chytnou mesta hromadne a oni prijdou o kseft, to kdyz nepocitam ty penize, ktery utecou do zahranici, pokud se to zacne delat hromadne.

A navic to, co jsem z toho rozhovoru vyrozumel, tak oni nemohou nebo nechteji rict vsechno prave kvuli CEZu.

Reknu, ze co se tyce te korupce, tak nevim odkud vitr vane, ale udajne Vondra ma nejaky kontakty na Haliburton, ale z jinejch souvislosti - pokud vite, kdo to je, tak Vam je jasny, jak tezkej kalibr to je - jsem zvedavej, jestli to vrtani vyhraje.

12:31 am, September 13, 2009  
Blogger other said...

Už vidím, jak pláčou radostí všichni, kterým tady jmenovitě propíráte prádlo. I vůbec z lidskýho hlediska by bylo lepší, kdybyste si tyhle drby proprali nějakým privátním kanálem. Nevím jak ostatní, ale vaše soukromé vztahy mě vůbec nerajcujou. ;-(

10:05 am, September 13, 2009  
Blogger Pyrhos said...

To parabellum

V době, kdy byl vynalezen parní stroj, si také lidé, žasnoucí nad objevem, neuvědomili, že jejich pracovní místa jsou v ohrožení. Napsal jsem, že si to dovedu představit, né to realizovat.

Na Vaše otázky proč ... je jednoduchá odpověď - protože je kvalifikovaná lidská práce natolik drahá, že si jí může dovolit zapaltit jen málo kdo. Dále princip nabídky a poptávky a ještě je nutné zohlednit počet obyvatel a omezené množství surovin. V dnešním globalizovaném světě někdo v New Yorku rozhoduje, že se součástky z plastu pro výrobek AEG bude vyrábět v Maďarsku, termobloky ve Francii a v ČR se to pak bude na lince skládat a expedovat do velkoskladu.
Proč nenajdeme v obchodech stejně kvalitní šunku, jaká se prodávala v řeznictví za první republiky? Proč dnes vyrobený martel chutná jinak, než martel vyrobený před 40-ti lety?
Ale mohu Vás uklidnit, protože kvalitní věci se stále vyrábí, akorát, si je nemůže většina dovolit pořídit. Proč? Protože je zde vysoký podíl odborné lidské práce, kvalitní suroviny a součástky.


Pan Cílek napsal článek, kde uvádí, že se blíží doba, kdy si vyděláme jen na základní chod domácnosti. Jsem zvědav kolik lidí bude pak mít prostor na to, aby si koupilo kvalitní ručně vyšívaný ubrus, když plastový v kuchyni vydrží déle :-) a strojově tkaný z plastových láhví je levnější.

Spíše jsem očekával z Vaší strany argument, že v případě omezeného množství energie, se současný globalizovaný svět, trochu i založený na levné energii a tím levné přepravě, změní na tendenci lokální soběstačnosti, neboť se již nevyplatí dovážet zboží ze zahraničí. Zde pak bude prostor pro širší využití lidské zručnosti, vědomostí, dovednosti a síly.

Jsem rád, že se Vám také líbí díla našich předků. Obávám se, zda se zvyšující cenou energií budeme mít peníze na jejich údržbu, a úschovu. Kolik stojí provoz a údržba katedrály Sv. Víta. Na kolik vyjdou klimatizované prostory pro úschovu písemných dokumentů a obrazů atd.

Ještě k tomu místu "tam u Vás" na 50.000 lidí. Nevím, zda si dokážete uvědomit, jak bude vypadat svět s omezenou elektrickou energií - nedostatek chlazení z hlediska životnosti potravin, rozkladu zbytků, lidských těl, hygienický systém měst. S tím je spojen expanze určitých druhů hmyzu, savců. Doufám, že máte nakoupené k nábojům a samopalu i nějaké repelenty, jed na hlodavce, léky na nemoci, se kterými se již lidstvo rozloučilo a nemá pro ti nim vytvořeny protilátky. Města začnou být neobyvatelná - teplo, smrad, hnijící odpadky, přemnožený hmyz a hlodavci, nemoci atd.

10:16 am, September 13, 2009  
Blogger hank said...

parabellum: Aha, takže ono to stojí ČEZ versus Halliburton? No potěš nás všechny - nejen vás litoměřičáky - pámbu. Jestli se tu Halliburton chytne, už se ho nezbavíme. Doufejme, že Impérium se mezitím dostane do takových vnitřních průserů, že na nějaké vrtání někde ve střední Evropě zapomene.
Mně ČEZ taky vadí (slabé slovo...), ale zatím je to státní firma a jestli se někdy změní politické poměry (tím teď nemyslím, zda vládne ODS nebo ČSSD, střídání vlády mezi těmi dvěma není změna poměrů), vláda bude moci - nebo snad dokonce chtít? - jeho chování ovlivnit. Jestli sem však přijde něco takového jako Halliburton, páky na něj jako stát nebudeme mít žádné a 100 let tu tráva neporoste.
Pokud jde o Vondru: Dokud "jenom" aktivně loboval za radar, ještě stál za vztek a polemiku. Podpisem pod zvacím dopisem č. 2 se ale definitivně ztrapnil ("historicky znemožnil" jako pekařův císař :-) ) a teď už je to jen směšná figurka. To ovšem neznamená, že ještě nemůže napáchat spoustu morálních a hospodářských škod. Zřejmě aktivně pracuje ve prospěch zájmů Impéria. Snad zrovna v této diskusi nemusím vysvětlovat, že z hlediska delší perspektivy vývoje je to kontraproduktivní, ne-li přímo škodlivé.
Myslím, že máme-li na výběr hlubší integraci do Evropy, perspektivně včetně Ruska, nebo snahu o zaujetí - ve smyslu Wallersteinovy definice - pozice semiperiferie Impéria, kam se nás snaží dostrkat lidi jako Vondra, měli bychom jednoznačně volit to první. A že slunce nad Impériem pomalu zapadá, to je snad jasné každému myslícímu člověku.

other: To není propírání privátního prádla. Vidím v tom širší souvislosti. Ta litoměřická geotermální elektrárna se může stát stejně dobře příkladem využití jako zneužití pozitivních snah konkrétních lidí. Možná ti lidi teď stojí před nutností výběru mezi blátem a louží, ale určitě je potřeba upozornit na to, protože to má obecnější význam, než jenom že nějaká radnice někde něco staví. Ať je to jak chce, na rozdíl od jiných radnic oni jako skoro jediní něco dělají. Třeba se ve svém skepticismu mýlím (jak rád bych se mýlil...) a korupce tam nehraje roli. A proto je potřeba sledovat to a jestli se to nedejbože stane odstrašujícím příkladem, poukazovat na to, co se tam udělalo blbě, aby se ostatním ukázalo, kudy cesta nevede.

10:39 am, September 13, 2009  
Blogger parabellum said...

Tak ono vysivat az zase tak kvalifikovana prace neni. A vite, proc je tak draha? Protoze davky, a silny socialni stat. A vy byste tuto chtel jeste zdrazit. Jinak dest klubicek vysivacich bavlnek nebo par barvicek a stopu olova na vitraze neberu jako surovinovy argument, stejne jako drevo na nabytek - ve finale vyjde ten nabytek ze dreva, kterej vydrzi nekolik generaci energeticky uplne nekde jinde, nez drevotriskovej, obzvlaste z te posledni produkce, kterej vydrzi tak 10 let, a vozi se kolikrat pres pul Evropy.


Krome toho chcete rozdelit spolecnost na ty, kdo budou pracovat, a na ty kdo budou odpovedni za mnozeni. Napadlo Vas napriklad, pro ktere mene prizpusobive a dobre vyuzene etnikum by ten Vas model byl nejvyhodnejsi?

To s temi budovami budu od vas brat jako zert - nebo spise promyslenou demagogii ve stylu Goebbelse, pac kupodivu historicke objekty jsou mene narocne na udrzbu, nez panelaky, to kdyz se odpoutam od reality, ze tyto maji omezenou zivotnost, v dusledku omezene zivotnosti svaru, ktere spojuji ty panely. To ale clovek vyucenej na humanoida muze tezko chapat. Takze zhruba v horizontu 30-40 let bude dochazet k hromadnym demolicim celych panelovych sidlist, a od teto skutecnosti to neodvrati ani fakt, ze ted je moda tyto oblepovat polystyrenem. Mimochodem, ja mam doma truhlu, ktere je stara asi 600 let, a zadne extrovni naroky na udrzbu u teto nejsou. Take mam par dalsich predmetu starsich 100 let, a zadnou extrovni udrzbu nepotrebuji. Ja jenom pripominam, ze mam zkusenosti s udrzbou obojiho, a to jak panelaku, tak secesniho domu, ktery bude mozna prohlasen za narodni kulturni pamatku, a kupodivu u toho druheho jsou mnohem mensi naklady na udrzbu. O zivotnosti a kvalite stavby se nema cenu bavit, pac ty tenoulinky panely svareny v uzlovych bodech tezko muzete srovnavat se zdmi pres 90 cm tlustymi z cihel-zvonivek, od kterejch odskakuje sbijecka a letaji jiskry.

Jinak bych opravdu byl rad, kdybyste se laskave krome psani naucil i cist. Jestli s vypadky elektricke energie budete mit problem u Vas, tak tady to bude do velke miry eliminovano. Krome tech 5MWe z der v zemi, totiz na kazde verejne budove ve meste je fotovoltaika, lide vesmer hormadne nasazuji solarni panely, at uz teplovodni nebo fotovoltaicke, a to nemluvim o tom budovanem 1MWe soustroji na tom jezu 2km proti proudu. Do roku 2015 ma byt nase mesto nezavisle na dodavkach fosilni energie, krome okrajovych predmesti rodinnych domku.

Jinak samozrejme, ze jed na krysy mam, a deratizaci provadime prubezne. S temi leky jsem to psal, jenomze vy neumite cist, tak to je pak tezky.

Jiste, a ten strojove tkany ubrus, z pet lahvi dovezenych pres pul zemekoule tam, tam vyrobeny a dovezeny pres pul zemekoule bude levnejsi ze? Krome toho, pokud to bude tak, jak pisete, tak docela dramaticky zlevni cena prace, nemyslite? Udelejte si napred poradecek v mozecku, a pak zacnete neco placat. A take muze nastat doba, kdy zrucna malirka vymaluje hrnicek za konev mleka, jako v minulosti - to Vas nenapadlo?
Ano, je docela mozne, ze vzdelana splecnost, kde kazdej je vyucenej na bakalare ci humanoida, a jinak absolutne nic neumi, spise vytvori po tom, co panelaky spadnou neco jako favelas na predmestich jihoamerickych velkomest, a ze jim bude stacit k zivotu to, aby meli na cem ficet, tka jako se deje uz v soucasnosti.

10:57 am, September 13, 2009  
Blogger parabellum said...

To pan Kalous

No, on by to CEZ sam take nevyvrtal, a obratil by se na nekoho obdobneho, jako to mesto. Nebo myslite, ze bude rozdil, kdyz to misto Haliburtona bude vrtat treba Conoco Phillips, nebo nejaci Rusaci scuchnuti s Gaspromem? CEZ preci take sam nebude dostavovat Temelin, a nejspise se obrati na nektereho z nasledujici petky:
Westinghouse, Atomstrojexport, Mitsubishi, Areva, Atmea. V kostech citom to, ze to Mitsubishi to nebude, takze zbyva nekdo z tech ctyrech zbyvajicich.

Jinak pokud jde o mne, tak ja preferuji takovou politickou reprezentaci, ktera vydrzi hodne vodky, a bude umet jednat s nemeckymi prekupniky ruskych surovin.

Jinak chtel jsem se vas zeptat: V cim vlastnictvi jsou u Vas v Doksech rozvody tepla po meste? U nas to jsou Emerycani, jmenovite United Energy, a to je dalsi tlupa saboteru.

11:11 am, September 13, 2009  
Blogger Pyrhos said...

To parabellum

Doporučuji si dohledat v archívu ČT rozhovor se Zdeňkem Mahlerem o katedrále Sv. Víta. Kolik oprava a udržba stála a stojí.
Domnívám se, že jsem psal o obrazech a písemnostech. Pokud se Vám zdá příměr s dřevěnou truhlou jako protiargument k tomu, že uskladnění písemností a obrazů jsou energeticky náročné, tak budiž.

Jeden statik mi vysvětloval, že když se zajistí vnější plášť u paneláků, tak ty paneláky ještě vydrží dlouho. A ono se to tak děje, když si společenství vlastníků bytových jednotek nechává dům zateplit, tak zároveň již fixují vnější plášť.

11:23 am, September 13, 2009  
Blogger Unknown said...

Poslední dobou premyslim o mire industrializace spolecnosti pokud dojdou velké zásoby ropy. Ma predstava je ze bychom se vratili nekam do obdobi po druhe svetove valce.
Prumysl byl znicen valkou - dnes outsourcingem do ciny. Nedostatek elektricke energie, navrat k obcasnym autum a zpet k pare na zeleznici, jinak se lide neprepravovali, nebo pesky, pripadne kolem. Problem bude velky pocet lidi, i po valce byl povalecny boom, ale taky tusim listky na jidlo.
Nebude nas cekat budovatelske usili 50 a 60 let, protoze nebude energeticky zdroj, ale zato bude prebytek inteligence na praci na polich a v uhelnych dolech. Lze si predstavit drasticke snizeni spotreby elektricke energie i tekutych paliv. Nevyhodou je ze politicky nepopularni reseni bude nahrazeno spalenim napriklad lesu, nebo devastaci poli na biomasu. Tomu je nutne predejit, protoze ceska a moravska oblast je dobrym adeptem na poust v pripade odlesneni vetsiho rozsahu. Netecou k nam zadne reky, naopak vsechna voda od nas odtece. Kdyz se podivate jak mohou vznikat pouste ve spanelsku, recku, itálii tak zde diky neexistenci vlhkosti od more muze vzniknout uplna pustina. Na theoildrum.com byl popsan vypocet jak dlouho by trvalo jednotlivym zemim kompletni odlesneni kdyz by na topeni zacali pouzivat drevo. (napriklad pro USA to byl rok a pul)
Co mne v te predstave trapi je opravdu zapomneni technologickych postupu pro vyrobu slozitejsich celku.
Vcelku hmatatelne je to v oblasti elektroniky. Jeji soucasna slozitost a komplexnost vylucuje moznost diagnostiky a opravy (oprava SMD atd.) Lze se vratit k diskretnim soucastkam, ktere jsou ale daleko energeticky narocnejsi. Nevidim stredni cestu, nizke energeticke narocnosti a jeste rozumne kvality a moznosti oprav.
V praxi to znamena ze vase LCD DVB-T televize je v pripade zavady urcena jen jako dekorace, oproti analogove elektronkove televizi, kterou jste schopni provozovat 60 let.

Vira ve vyreseni krize od ledna je velmi podobna 30 letem, kdy to znamela jen zacatek skutecneho propadu.

11:39 am, September 13, 2009  
Blogger parabellum said...

Pyrhosi:

Opava katedraly sv. Vita je verejna zakazka, ktera se obtizne ocenuje, tkaze si tu cenu klidne podelte 10. Musite srovnavat srovnatelne. Ja jsem nemluvil o obrazech a pisemnostech, ja mluvil o dverich, nadobi, nabytku, ubrusech a ostatnich predmetech denni potreby, a vy jste si to prekroutil k obrazu svemu, na obrazy a pisemnosti, a ted dupete nozickou jako male decko. Stejne tak jsem nemluvil o katedralach, ale o historickych obytnych domech, nebo objekech, ktere na tyto byly prestaveny.


Jeden z mych pribuznych byl jeden ze sefprojektantu u Pozemnich staveb Gottwaldov, a to byla organizace, ktera ty panelaky vyvijela, a od toho vim, jak je to s tou zivotnosti panelaku, pac na rozdil od toho Vaseho statika, ty paelaky projektoval. Problem je, ze ty panelaky nejsou parotesne, a ta vlhkost zejmena v oblastech kuchynskych sekci kondenzuje na tech spojich, a v dusledku koroze dochazi ke zvetsovani objemu tech armatur a naslednemu trhani betonu. Kdyby se to oblepilo polystyrenem v dobe, kdy se to stavelo, tak by to melo vyznam, ale ted po 20-40 letech je docela pozde.
Jinak s tim zajistenim vnejsiho plaste. Slysel jsem, ze se jeden takovej pokus delal nekde na Jiznaku, kdy se okolo tech kuchynskejch sekci postavil zelezobetonovy pilir, a spolu s rekonstrukci strechy, zateplenim plaste a instalaci eurovytahu tahle sranda prisla na castku prevysujici 1 milion korun/byt velikosti 3+1, a od te doby nejaka doba uplynula, takze ted to bude drazsi - nedovedu si predstavit, jak se toto bude aplikovat hromadne, a hlavne kdo a jak tohle bude financovat, kdyz se odpoutam od skutecnosti, ze napriklad u staveb vezakoveho typu je tahle zalezitost neaplikovatelna. Jestli tu soucasnou fixaci nazyvate to, ze oni urezou ty armatury, ktere uz ted trci z betonu a normalne to nahodi a oblepi polystyrenem, tak tohle ma do skutecne eliminace problemu hodne daleko. V jednom takhle cerstve (asi 3 mesice) "revitalizovanem" panelaku bydli maminka, takze mam docela konkretni predstavu o tom, jak se toto dela. Jinak byste jeste mohl napsat, kolik to oblepeni polystyrenem stoji, a jakou to ma zivotnost, kdyz uz po par mesicich jsou patrne utoky napriklad datlu.

Ja Vam znovu opakuju, ze mam zkusenosti z udrzby obojiho, jak panelaku, tak historickeho domu, a u tohoto jsme prosim delali novou strechu a zanovni je i pomerne dost slozita secesni fasada, a presto mohu rici, ze ty naklady jsou nesrovnatelne vyssi u panelaku.

Jinak budte prosim tak hodny, upustte od humanoidni retoriky, a kvantifikujte to slovo "dlouho" v souvislosti s zivotnosti panelaku.

12:01 pm, September 13, 2009  
Blogger parabellum said...

To Alex

V zasade souhlas, s jednou malickou pripominku. Para na zeleznici nebude, pac to je mnohem energeticky narocnejsi, nez dieseleletricka trakce nebo dokonce elektrina, a to i za predpokladu, ze ta kapalna paliva budeme vyrabet Fischer tropschovym procesem z uhli. Krom tho ta parni masinka potrebuje ke svemu provozu uhli vysoke kvality, a toho je nedostakek uz nyni.

12:10 pm, September 13, 2009  
Blogger parabellum said...

Jeste to Alex

Cetl jsem klimaticke prognozy, a ty kupodivu pro Ceskou republiku vyznivaji docela priznive, takze te desertifikace Cech a Moravy se netreba zase tak obavat. V zasade jsou v CR dve oblasti, kde muze dojit k deletrvajicim suchum, pricemz ta prvni oblast je zhruba mezi Kladnem, Karlovymi Vary a Lounskem, a ta druha je dolni cast povodi Moravy. Nastesti je silne pravdepodobne, ze ta sucha nepostihnou obe oblasti naraz, protoze jsou zde rozdilne priciny techto.
To, co se deje ve Spanelsku, Recku a Italii ma dvoji pricinu, jednak postupujici klimaticka zmena, ktera snizuje mnozstvi srazek ve stredomori, a jednak puda mnohem nachylnejsi k erozi, coz je udajne jeste pozustatek z doby rise Rimske, kdy byla rozsahla uzemi okolo Stredozemniho more zasazena erozemi v dusledku vypaseni krajiny kozami. Srazkovy rezim pro oblast CR by se mel zmenit smerem k o neco vyssim srazkovym uhrnum, pricemz je nutne ocekavat vetsi vykyvy v podobe privalovych destu a nasledneho sucha. Pokud se nebudou aplikovat zhovadilosti, jako napriklad v prudkem svahu, pod kterym je vesnice zorat pole po spadnici a nasledny osev teto kukurici, tak by to nemuselo byt tak zle.

12:26 pm, September 13, 2009  
Blogger Herbage said...

Tak jsem koukal na OVM a nestačím se divit. Naši slovutní ekonomové se hádají, jestli bude příští rok růst 0,3% nebo 0,5% a na otázku, jestli mají plán, když bude pokles ekonomiky nadále pokračovat, odpověděl ten pán z NERVu: "Takový scénář nepředpokládáme a proto jsme ani nějaká řešení nevypracovali". Já si pak musel jít vyčistit uši a štpínout se do kůže, jestli špatně neslyším či se mi to nezdá

12:28 pm, September 13, 2009  
Blogger hank said...

parabellum: Kupodivu existují i české firmy zabývající se dodávkami tepla, třeba liberecká Lenoxa, která je už asi v 25 městech a obcích velikosti řádu jednotek tisíc obyvatel. Většinou topí plynem, má i malé kogenerační zdroje, dokonce provozuje i teplárny na štěpky. Má sice malý tržní podíl, ale zato její ředitel je šéfem sdružení, které lobuje v zájmu těchto malých tepláren a tudíž často proti ČEZu.

Pára na železnici, možná trochu OT, ale budiž - v situacích, o kterých tu je řeč, nemusí jít jen o energetickou účinnost. Na celých kontinentech se kdysi na dráze topilo nejdostupnějším palivem - dřívím... V Pobaltí se pod kotle přikládala rašelina... U ČSD bylo v 60. letech skoro 300 lokomotiv na mazut, olejem se topilo i v Německu, Rumunsku apod.... Existují taky zkušební konstrukce lokomotiv s fluidním topeništěm umožňujícím spalovat uhelný prach apod. Čína vyráběla nové parní lokomotivy ještě před několika lety. Dokonce ještě i dnes v Evropě existují dílny schopné parní lokomotivu postavit, i když jde spíš o kusovou výrobu. Dnešní rekonstrukce dochovaných historických lokomotiv pro muzejní a turistické dráhy jsou často díky stupni jejich zchátralosti spíš téměř novostavbami. I v Čechách dosud máme nejméně dvě dílny schopné postavit nový lokomotivní kotel, což je vlastně složitá tlaková nádoba - z hlediska technologie a taky z hlediska provozní bezpečnosti a potřeby státního odborného dozoru klíčová část parní lokomotivy. Jedna z nich - České Velenice - si uchovala všechny potřebné technologie pro opravy velkých kotlů a pracuje pro velkou část evropských muzejních a turistických železnic. Kotel totiž vydrží od revize k revizi nanejvýš 6 let a pak do té dílny zkrátka musí...

Zatímco v dieslech lze spalovat řepkový metylester a v zážehových motorech dřevoplyn, alkoholy, fenoly a jiná svinstva z chemického zpracování dřeva a jiných rostlin, uhlí a jejich tepelně rozkladných produktů (dehtů, koksárenských kondenzátů apod.). Domnívám se, že i na dráze toto vše ještě časem přijde ke cti.

1:08 pm, September 13, 2009  
Blogger parabellum said...

Pan Kalous

Jeste zpet k tomu CEZu: Ono je otazkou, v cich rukou bude tento dejme tomu za pet let, pokud bude ekonomika klesat, a nenajde se politicka reprezentace, ktera bude ochotna radikalne snizit vydaje verejneho sektoru.
Take se muzeme dockat toho, ze pro pideni po tom, kdo je vlastne vlastnik CEZu, budou nitky smerovat nekam na Dalny vychod, a pak pri hlubsim zkoumane zjistite, ze sef syndikatu, ktery ma v CEZu rozhodujici slovo je treba clovek, ktery zacinal sve ekonomicke aktivity jako honkongsky pirat, ktery prepadaval dzunky ve Zlutem mori, a s posadkou nakladal jak nejjednoduseji umel, to jest ze ji obvykle kompletne postrilel.

K tomu Vondrovi: Vondra nikdy nebyl politik, vzdy byl spise diplomat, ktery resil politicka rozhodnuti - proto pro tohoto neni role zastupitele prilis vhodna. S tim radarem a dopisem to opravdu slapl do predmetu zcela konkretni konzistence, ale dle meho nazoru kleptokraty kalibru Rebicka ci Gandalovice tento prevysuje velmi vysoko, a tito dva panove jsou ac chcete nebo ne opravdovymi moralnimi piliri spolecnosti ve srovnani s provincnimi gaunery kalibru Ratha ci toho sefa teplicke frakce CSSD, kteri nevahaji otevrene spolupracovat s galerkou.

1:58 pm, September 13, 2009  
Blogger AgriCE said...

To Alex:
Skoro souhlas,
... a poořádně rozjedeme těžbu kvalitního černého uhlí v hlubiných dolech
... a železné rudy
... a z mohutného vozového parku parních lokomotiv shodíme plechy proti kotlářům
... a pobídneme koně zapřažené do pluhů našich malozemědělců

mám pokračovat?

A.
(promiň ale tohle fakt fungovat asi nebude)

3:43 pm, September 13, 2009  
Blogger AgriCE said...

Pro pobavení

ještě (a doufám naposled) k zajištěnému příjmu...
Na naší planetě existují státy jež zmákly zajištěný základní příjem.
Hádejte jaké.
KSA, Kuwajt, UAE ....
Co mají společného?
A.

3:46 pm, September 13, 2009  
Blogger Unknown said...

to AgriCE & Kalous
nevim proc se vsichni chytili jen te pary na lokomotivach, byl to jen priklad k mnozstvi nasaditelnych prostredku, tj. malo energie = malo masivni prepravy

existuje velke mnozstvi elektrifikovanych trati a pokud aspon nejaka elekrina bude tak se daji vyuzit
preprava osob proste nebude, opravdu neni nutne jezdit do prahy dvakrat tydne na dve az ctyri hodiny jednani

slo mi o nastin situace a stavu po valce, energie nic moc, elektrina jen kdyz se darilo, spis petrolejka, zadne velke cestovani, jidlo jen zakladni potraviny s pridelovym systemem, ne 30 druhu jogurtu v supermarketech ob dve ulice atd.

rudu moc tezit nemusime, pokud se vrhnem na recyklaci aut tak nam na docela dlouhou dobu vydrzi, Ruznych kovu ve forme budouciho autosrotu vidim na ulicich tuny, na motyky a pluhy to bude urcite stacit i kdyby se to melo tavit na dvorku

myslim ze na kube to zvladli bez hladomoru s malozemedelci

spis by mne zajimalo co dokazeme nabidnout okoli?
je nas malo a jsme tak v prostredku a nekomu se nase mala republika muze hodit, kdyz vidim madarsko slovenske trenice tak mam dost spatnej pocit

kuba treba vyvazi doktory, pro praxi v jizni americe maji dostatecnou uroven (treba jako po druhe svetove valce, stejne v tamnich rozvojovych zarizenich nemaj tomograf, ale neco pichnout, nebo odriznout a zasit neni az tak narocny)
mohli by jsme je vyvazet taky, mame tusim dost skol na doktory, porad lepsi nez delat pravniky a ekonomy. Kdyz dnes slysim nekolik mladochu jak chteji jeste studovat management, nebo nejakou ekonomiku, nebo prava tak se mi otevira kudla v kapse a ptam se jich jestli s pravnikama budem krmit africany, nebo co s nima budem delat. Musim uznat ze jde vetsinou o lidi co jsou nepostizeni zivotem a jen vidi reklamu na snadny zivot podle americkych serialu.

5:36 pm, September 13, 2009  
Blogger hank said...

O Kubě jsem napsal už před čtyřmi lety toto:
http://www.blisty.cz/art/24259.html
Zdaleka nešlo jen o malorolníky.

6:58 pm, September 13, 2009  
Blogger parabellum said...

To Alex

Zasnu a ziram. Tak za penize danovych poplatniku vystuduji doktori, a tito frnknou za hranice. A otazecka: Co z toho bude mit ceska republika? Vzdyt to studium toho doktory by bylo nasypani penez do schwarztunnelgeldlochu.

7:15 pm, September 13, 2009  
Blogger AgriCE said...

To Alex:
proč jen se všichni chytli té páry?
hm, žeby....
- jste si sám o něj řekl
- příklad dobrého průmyslového odvětví s poměrně vysokou úrovní komplexnosti (na svou dobu)

problémem bude kde vzít zdroje (energii, suroviny...) na obnovu vysoce komplexních (automatizace, slitiny, polovodiče) strojů pro výrobu strojů (CNC soustruhy).
Vyrobit kolejnici je v podstatě prd el ve srovnání s vinutím motoru - jen těch km drátku.

A.

nevím proč předpokládáte po válce energii nic moc (třeba ve srovnání s dobou po první válce) - dostatek bohatých zdrojů uhlí (a funkčních, předpokládám)

Jo a nejsme v prostředku ale v Prde....

8:05 pm, September 13, 2009  
Blogger parabellum said...

To AgriCE

Mrknete na tohle:
http://www.energybulletin.cz/?q=clanek/pocatek-ery-nedostatkoveho-prumyslu

Co se tyce tech CNC obrabecich stroju, tak tady bude asi nejvetsim problemem ten Neodym, protoze tenhle prvek je nezbytny pro vyrobu servomotoru. Jinak mne nepripada, ze produkce CNC stroju muze byt az zase tak energeticky problem. Rozhodujici casti, ktere jsou narocne na energii (napriklad odlitek nebo svarenec stojanu stroje) se muze vzit ze stareho, vodici plochy se znova zaskrabou (rucni prace) nebo se prisroubuji nove vodici jednotky, a na tomhle muzete postavit nove zarizeni, ktere bude klidne delat neco jineho, a bude o generaci modernejsi. Reknu, ze s timhle mam i zkusenosti. Jinak CNC obrabeci stroje je priklad sloziteho zarizeni s vysokou pridanou hodnotou a vysokymi pozadavky na kvalifikovanou pracovni silu mnoha specializaci.

8:22 pm, September 13, 2009  
Blogger Unknown said...

to parabellum
pokud vim tak doktori maji nejakou smlouvu a jsou vyslani na urcitou misi, jsou za to statem, ktery je vyslal placeni, stat kde pusobi za to plati, nejsou jen tak darovani

byvale ceskoslovensko takhle take vyvazelo doktory a sestry do afriky, vietnamu a ostatnich socialistickych republik

navrhnete vy v cem muzeme vyniknout

prumysl ani zemedelstvi to asi nebude

8:39 pm, September 13, 2009  
Blogger parabellum said...

Alexi

V soucasne dobe v nicem. Co potrebujeme, a nejenom jako CR, ale cela euroatlanticka civilizace je, poradne padnout na cumak a sahnout si na uplne dno, aby lide konecne pochopili, ze se buou mit jenom to, co si vytvori, nikoli co si vymanagoromontuji, vybuzincuji, vysoudcuji, vysmeli, vykseftuji, vyspekuluji, ukradnou.
Az bude spolecenske klima takove, ze odborni, ktery tvori hodnoty, bude ve spolecnosti uznavany, a az se pile a trpelivost stane ctnosti, az lide budou setrnni a skromni, pak se muzeme vydat na cestu k lepsim zitrkum.

10:27 pm, September 13, 2009  
Blogger Pyrhos said...

To Jindřich Kalous

Před chvíli jsem si od Vás přečetl článek "Co dělat proti krizi".

Na pokles objemu disponibilních zdrojů je potřeba reagovat poklesem spotřeby...Brzy se ukáže, že současnou krizi nakonec nejlépe přežijí ty státy, jejichž ekonomiky dokážou zajistit svému obyvatelstvu základní potřeby nutné k životu.

Domnívám se, že celoglobální dohoda není možná.Každý systém se bude snažit o co nejdelší setrvání a držení pomyslné moci. Občané budou "demokraticky" volit politickou reprezentaci, která jím to zajistí život na který jsou zvyklí. Státy vlastnící strategické suroviny mohou omezit jejich distribuci, za účelem zajištění "co nejdelší pastvy ovcí na zeleném pažitu". Naopak státy s technologickou, vojenskou a finanční převahou si mohou připravovat přístup ke zdrojům. To vše se už děje. Dle mého to celé ústí k válečnému konfliktu o zdroje. Myslím si, že společnost není schopna tak rychle reagovat na změnu a sama se dobrovolně transformovat.

Zajímal by mě, Váš názor zda si dokážete představit univerzální platidlo i pro dobu, kdy by bylo vydáno náhradní platidlo - mimo výrobky a suroviny. Cena zlata bude mít jinou hodnotu - podle toho, co si za něj bude možné pořídit. Jelikož se surovinové, finanční a jiné možnosti sníží, sníží se i hodnota zlata.

Ještě by mě zajímalo jak se díváte na záporný úrok z peněz, které by ležely na účtu. V bance peníze ale neleží, neboť banka je dává do oběhu (pokladniční poukázky, dluhopisy, půjčky občanům a firmám atd.).

11:06 pm, September 13, 2009  
Blogger other said...

...a toho bohdá nebude, protože lidi budou vždycky lidi a některý jsou rozumný i za blahobytu a jiný ani bída z blbosti nevyléčí... :-)

11:08 pm, September 13, 2009  
Blogger AgriCE said...

To Parabellum:
Děkuji a dobře mi tak. Nemám kecat do věcí o kterých vím ho ehr nic.

Pochopitelně k výrobě (zásadní opravě) lokomotivy a příslušného množství vagónků asi bude potřeba trochu víc než jeden cnc. Leč to mnoho nemění na meritu věci.
Pokud chci sériově produkovat jednu věc na vysokém stupni složitosti musím (IMHO) mít k dispozici nástroje (stroje) a znalosti této úrovni odpovídající. To něco stojí. Souhlasíte?

Pro příklad - je možné provést úspěšně císařský řez za pomoci pazourkového nože a banánového listu ale pro přežití pacientek je přece jen lepší moderní nemocnice.

A.

9:09 am, September 14, 2009  
Blogger hank said...

pyrhos:
V bance peníze ale neleží, neboť banka je dává do oběhu (pokladniční poukázky, dluhopisy, půjčky občanům a firmám atd.).

No jo, ale to je ta chyba. Tím banka nafukuje tu terciární ekonomiku (podle J. M. Greera, viz tady - http://www.blisty.cz/art/48550.html a tady - http://www.blisty.cz/art/48792.html), vytváří dluhy, které nikdy nebudou splaceny, a tzv. finanční produkty, za které si už brzy nebude možno koupit nic jiného než zase jiné finanční produkty, protože jejich hodnota už dávno o dva řády přesáhla veškeré reálné bohatství (hodnotu surovin, přírodních zdrojů, zboží, služeb...) na Zemi. Banky by - zjednodušeně řečeno - měly dávat jen úvěry na konkrétní účely financování výroby a služeb a nákupu potřebného zboží, to je to potřebné mazivo sekundární - lidské - ekonomiky. Ostatní dluhy jsou nadbytečné a v dané situaci škodlivé.

pyrhos:
Zajímal by mě, Váš názor zda si dokážete představit univerzální platidlo i pro dobu, kdy by bylo vydáno náhradní platidlo...

Nevím přesně, co v tomto smyslu znamenají pojmy univerzální a náhradní platidlo.

7:47 pm, September 14, 2009  
Blogger parabellum said...

Alexi,

Jeste k tem lekarum: Ja nezpochybnuji, ze to fungovalo, a zprostredkovavala to instituce, ktera nesla nazev Polytechna - tak blbej nejsem. Jenom mi neni jasne, jak ten vas model pronajimani lekaru bude fungovat v prostredi, kdy je skoro kazdej napojenej na internet, na na hranicich nejsou zatarasy z ostnateho dratu a samopalnici. Vysvetlete mi, proc jak ten lekar, tak to zdravotnicke zarizeni v zahranici by meli byt tak pitomi, ze by rekneme 50 procent mzdy mel odevzdavat personalni agentutre zvana Ceska republika? To jako myslite, ze kdyz to ted funguje tak, ze ukrajinskej mafian sem priveze izbuky, ktery ani neumej cist latinku, ze to bude fungovat na statni urovni s lekari?

P.S. Proc si myslite, ze ta Polytechna se tak brzy polozila?

8:00 pm, September 14, 2009  
Blogger parabellum said...

Pane Kalousi

Pokud by banky pujcovaly penize, ktere si tam nekdo ulozi, tak by to bylo fajn, a ten system by udrzitelne fungoval. Problem je v okamziku, kdyz si banka pujci penize od centralni banky, ktera je natiskne - to je pak jina kategorie - to je totiz ten mechanismus, ktery zpusobil to soucasne mnozstvi virtualnich penez.

Jinak pane Kalousi, kdyz tedy banky by mely pujcovat pouze na financovani vyroby a sluzeb a nakupu potrebneho zbozi (ja osobne si myslim, ze na tohle by se pujcovat vubec nemelo), z ceho potom by mely byt financovany investice?

Otazka zaverem: Proc jste zastancem paradigma, ze investice nejou potreba, ze se musi vsechno prozrat?

To, co jste popsal, financovani vyroby, nakup zbozi, sluzeb jsou vesmes vse provozni prostredky, a tyto by prosim mela slusna firma hradit ze sveho obratu a rezerv.

Kde jsou investice? Jaky zdivocely komunismus tu prosim prezentujete?

To je asi totez, jako kdybyste zastaval nazor, ze obcan by mel dostat pujcku na nakup potravin, popripade ucet u kadernika, ale pujcku na porizeni bydleni tomuto odeprel.

8:11 pm, September 14, 2009  
Blogger AgriCE said...

Velmi zajímavý článek "děsivá rozpolcenost" na CZ energybulletinu

Naše budoucnost nebude lepší než přítomnost: ani za našeho vlastního života, ani za života vnuků našich vnuků. Tuto možnost jsme si kolektivně odřízly již před desetiletími a žádná z rychle se ztenčující škály variant, které máme dosud k dispozici, nenabízí způsob, jak to změnit. Pokud to zní fatalisticky, stálo by možná za připomenutí, že jakmile auto dostane smyk a vyletí z horské cesty do prázdného prostoru, není potřeba křišťálové koule ani víry v osud, abychom rozpoznali, že ať už uděláme cokoli, hrozivému nárazu zabránit nedokážeme.

Vřele doporučuji
A.

9:15 pm, September 14, 2009  
Blogger hank said...

parabellum: Prosím, aby mě nikdo nechytal za slovo.

Dobrá, omlouvám se za nepřesné vyjádření, to, co mi podsouváš, jsem určitě nechtěl říci. Pod pojmem financování výroby jsem měl pochopitelně na mysli i výrobní investice.

Provozní úvěry pro fabriky a stavební firmy jsou tedy zbytečné? Co třeba výroba velkých výrobních celků nebo velké stavby? Jejich dodavatelé nejsou "slušné firmy"? Přinejmenším tyto úvěry řeší časový nesoulad mezi potřebou vynakládat peníze na provoz pořád a skutečností, že zaplaceno dostanu až po ukončení akce nebo dodávce velkého celku, což může trvat měsíce nebo i léta. Vše nelze řešit zálohovými platbami...

Totéž se může týkat obchodů se sezónním zbožím - třeba s obilím... prosím nechytat mě za slovo a nesměšovat s termínovými komoditními obchody, tam se kšeftuje s obilím, které teprve vyroste, tak to zas ne.

Není investice jako investice... Trvám na tom, že spekulativní investice do terciární ekonomiky jsou jednou z příčin krize.

Samozřejmě investice rodin do bydlení jsou taky diskutabilní. Za jakou část ze současné nafouknuté ceny bydlení v Česku mohou developeři, poskytovatelé hypoték a jiní paraziti? Takovýmhle příživníkům odmítám připlácet na socialismus v jejich kancelářích. Ceny nemovitostí se ustavily začátkem 90. let, kdy cizinci hravě začali přeplácet tuzemské zájemce o bydlení a "trh", tj. šíbři všelijak na této skutečnosti vydělávající, se tomu rád přizpůsobil. Nebýt této skutečnosti, úvěrů na bydlení a hypoték by zdaleka nebylo potřeba tolik a tak vysokých. O bytové "politice" obcí a jejím podílu na současném stavu radši nemluvit.

Vynucené investice rodin do vlastnického bydlení jsou důsledkem selhávání sociálního státu a jeho regulačních funkcí a postupného zániku veřejných služeb. Státní a obecní bytová výstavba byla po válce až do 80. let běžná i v západní Evropě, to teprve thatcherismus a podobná zvěrstva ji zlikvidovaly. Přímý důsledkem je nárůst zadlužení rodin bez jejich odpovídající ochrany.

Obecně: Nebýt přerozdělování a veřejných služeb, nebylo by sociálního státu, nebýt sociálního státu, nebylo by střední třídy, nebýt střední třídy, nebylo by zastupitelské demokracie. Důsledkem zániku sociálního státu bude i zánik střední třídy a zastupitelské demokracie.

Ale děláme chybu, při této diskusi se pořád držíme v rámci kapitalistického statu quo. Mělo by se raději diskutovat o lokálních měnách, svépomocné ekonomice a výměnném obchodu apod. LETSy mají taky něco jako banky - víceméně clearingová centra sledující stav vzájemné výměny zboží a služeb - bez potřeby úroků.

Jenže tady samozřejmě na širší argumentaci není místo ani čas. Proto mě mrzí, že jsem se do takové diskuse nechal zatáhnout, diskuse, kdy nemám možnost formulace pořádně promyslet, mi nevyhovují.

9:33 pm, September 14, 2009  
Blogger parabellum said...

Pane Kalousi

Nezlobte se, ale co se tyce toho trhu s bydlenim, nemuhu s vami souhlasit ani slovo.

Vite, ja si take leccos pamatuju.
A pamatuju si take na takovou bilou cedulku, asi tak 15 x 20 centimetru, na ktere bylo tmavemodrym pismem napsano: "Tento dum je v socialisticke peci najemniku" Pamatuji si, v jakym silenym stavu ty domy vypadaly, kdyz je mesta odprodavala najemnikum. Do tohohle stavu je dostala centralne stanovene vyse regulovaneho najemneho, a najemnicka pakaz, ktera se o tyto mela starat a nestarala. Proc si myslite, ze se obce tak hromadne tech bytu zbavovaly? Vysvetlete mi, proc u stavebnich druzstev byly jen prispevky do fondu oprav vyssi, nez hodnoty regulovaneho najemneho? A to kdyz pominu, ze se nejedna o relevantni kategorii, pac z toho najmu musite financovat x dalsich veci, nez pouze opravu spolecnych casti domu. Dalsi vec, je, ze ta zhovadila regulace a rozprodej obecnich bytu najemnikum za zlomek trzni ceny zpusobil, ze prakticky cela jedna generace ve spolecnosti byla odriznuta od dostupneho bydleni, a vyhnala tu cenu najemniho i vlastnickeho bydleni tam, kde je.

Kdyz tvrdite, ze za soucasne ceny mohou developeri, tak jak vysvetlite ceny panelaku, ktere pri jinem technickem standardu se od techto cenove nejak diametralne nelisi?

Neni to cirou nahodou tim, ze fistroni v parlamentu prohlasili, ze najemni smlouvy uzavrene pred rokem 1995 budou najemne, ktere populisticky urci stat, a ostatni, jdete pod most?

Ja Vam poradim: Udelejte si propocet, za co se da takovy prumerny byt postavit, kdyz jenom oblepeni baraku polystarenem a vymena vchodovejch dveri stoji prumerne 130 000/ panelakovej 3+1 byt.

To, co tvrdite, je presne naopak. Stat zbesilou regulaci umoznuje, ze hafo bytu je obydlenejch stalem 1 regulovana babizna b 60-120 metrovem byte, pricemz tato obcas ma jeste jeden nebo vice bytu ve vlastnictvi, ktere vesele za trzni cenu pronajima.

Hlavne, ze jste se obul do kapitalistu ze? Je zvlastni, ze na trhu s nemovitostmi hraji ty developerske projekty mensinu. Jak tedy vysvetlite ty soucasne ceny treba bytu v panelacich?

11:00 pm, September 14, 2009  
Blogger parabellum said...

Parabellum

Kopiruji:

Ceny nemovitostí se ustavily začátkem 90. let, kdy cizinci hravě začali přeplácet tuzemské zájemce o bydlení a "trh", tj. šíbři všelijak na této skutečnosti vydělávající, se tomu rád přizpůsobil. Nebýt této skutečnosti, úvěrů na bydlení a hypoték by zdaleka nebylo potřeba tolik a tak vysokých. O bytové "politice" obcí a jejím podílu na současném stavu radši nemluvit.

Tohle fakt nema cenu komentovat.
A ze treba v roce 1994 stal na VOLNEM TRHU(tedy postoupeni najemni smlouvy) druzstevni byt 4+1 v panelaku postavenej v roce 1982 prumerne tak 300-320 tis., a dnes je to okolo 1,2-1,4 milionu? Jaky si asi myslite, ze podil na bytovem fondu v Litomericich vlastni cizinci? Tady nemuzete placat co vas napadne - ja mam primy pristup na katastr nemovitosti, a klidne Vam reknu, ze s temi cizinci proste a sproste lzete.

Je to presne obracene: Nebyt absolutne zhovadile regulace, ktera proste zvyhodnuje urcitou urozenou elitu, tak ty ceny toho neregulovaneho bydleni jsou mnohem mensi, ale pak by holt hafo urozenejch regulovanejch dedku a babizen nemohlo bydlet ve stometrovejch bytech.

Neco Vam povim: Do konce roku 2007, jsem mel regulovanou najemnici, v byte o velikosti 48,5 metru ctverecniho, a teto jsem mohl podle regulacni vyhlasky s prihlednutim k zakonu o jednostrannem zvysovani najemneho z roku 2006 napocitat najemne v tomto byte celych 850 Kc. Slovy OSMSETPADESATKORUNCESKYCH, a to vcetne zaloh za vodu, plateb za elektrinu ve spolecnych prostorach, a take treba za deratizaci. Vyhlasky stanovila castku 13,68 Kc za ctverecni metr.
V te dobe si druzstevnici a spolecenstvi vlastniku odhlasovavali castku 22-25 i vice korum za ctverecni metr.

Vy ovsem zastavate nazor, ze kdyz jsem si to koupil, a jeste za trzni cenu normalne pres realitku, tak at se o to staram, popripade budete tvrdit, ze jsem to nemusel kupovat. Musel - pokud jsem chtel vedlejsi byt - cele to totiz vlastnicky podil na dome, ktery v ten moment nesel rozdelit podle §72 z roku 1994 Sb.

Mimochodem, nechapu, jak priplacite na socialismus poskytovatelu hypotek, nebo developeru - oni jsou newjak dotovani z rozpoctu? - to jsou preci soukrome firmy. Naopak, vlastnik nemovitosti zamoreny regulovanymi najemniky doplaci na socialismus vytvoreny tou regulaci.

Momochodem, nikdo si brat hypoteku nemusi. Ja s plnou odpovednosti a osobni zkusenosti prohlasuji, ze na vlastnicke bydleni, i za soucasne nafouknute ceny (nafouknute zajemci o bydleni, nikoli developery ci poskytovateli hypotek) lze nasetrit, a zaplatit to hotove.

Mimochodem, jak vysvetlite, ze kdyz zdrazi hypoteky, tak zlevni ceny bytu? To se prosim normalne deje, tak prosim nesvalujte vinu za vysoke ceny bydleni na poskytovatele hypotek.

11:25 pm, September 14, 2009  
Blogger parabellum said...

Jeste to pan Kalous

Podivejte se sem

http://www.reality.cz/cgi/hledat?_OBL=OBEC%3A+Litom%EC%F8ice&_OKRES=Litom%EC%F8ice&_OKOLO=0&profile=&_KATA=564567&_POST=9585@9584&_OBLAST=&_TYPNABID=1&_CENA_OD=&_CENA_DO=&_CENAPROD=2&_CENAPRON=4&_AUCT=1&_DRUH=6&_VLAST=&_POKOJE=&_OSTROST=2&_FULL_TXT=&_FULL_NAZ=1&_FULL_SQL=0&_NOV_ZMEN=0&_SORT=1&odeslat=VYHLEDAT

A jasne uvidite, co stoji novy developersky projekty ve srovnani s panelaky.
Kdyz se podivam napriklad na 3+kk o 79 metrech ctverecnich od developera, tak je za 1 590 000 Kc, tedy 20 100 Kc/ctverecni mertr,

Obdobny, 3+1 byt v bytovce z 50 let o velikosti 3+1 - 86,5 metru ctverecnich - 1 800 000 Kc, ale take za 2 miliony, coz je minimalne 20 800 Kc/metr ctverecni,
A 3+1 v 35 let starym panelakovym vezaku o plose 80 metru ctverecnich je za 1 400 000, coz vychazi 17500 Kc/metr ctverecni.
Pak je tam jeste napriklad jeden 3+1 v pomerne hnusny bytovce o 75 metrech ctverecnich za 1699 0000, coz je za 22 600 Kc/metr ctverecni.
Co tam vychazi asi tak nejlepe, tak 3+1 o 70 metrech ctverecnich za 1 098 000, coz odpovida 15 685 kc/metr ctverecni za hnusnej panelak, do kteryho nikdo krome zatepleni bocnich sten nevrazil za skoro 30 let ani korunu.

Mel byste se tomu developerovi, co v Lt, postavil ty bytovy domy omluvit, pac to co nabizi, je v pomeru cena/uzitna hodnota nejprijatelnejsi.

Ani jeden z tech panelakovejch bytu neni ve vlastnictvi nekoho ze zahranici.

Jeste bych poprosil zduvodnit, jakou cenu na ty byty maji ceny hypotecnich uveru, pac ty ceny, co jsou uvedeny, jak se muzete racit presvedcit, nejsou celkova castka, co ti lidi zaplati na splatkach hypotecniho uveru, ale cena, kterou chce napriklad ten byvaly najemnik ci druzstevnik na ruku.

Takovyhle socialnekomunisticky prerozdelovaci jako Vy, by nejradeji ted hned vsechno zpet znarodnili, ukradli, co by se jim libilo, a vlastniky nacpali do uranovejch dolu - prave pro takovehle pripady je vhodnej samopal, a neni bez zajimavosti, ze v zemi, ktera je politicky nejstabilnejsi a je tam jedna z nejnizsich kriminalit je temer v kazde rodine v uzamcene skrini dlouha automaticka zbran.

12:01 am, September 15, 2009  
Blogger parabellum said...

Kopiruji:

Vynucené investice rodin do vlastnického bydlení jsou důsledkem selhávání sociálního státu a jeho regulačních funkcí a postupného zániku veřejných služeb. Státní a obecní bytová výstavba byla po válce až do 80. let běžná i v západní Evropě, to teprve thatcherismus a podobná zvěrstva ji zlikvidovaly. Přímý důsledkem je nárůst zadlužení rodin bez jejich odpovídající ochrany.

A co kdyz Vam reknu, ze ten Vas slavnej socialni stat proste zasel na ubyte, protoze proste a jednoduse prestava bejt konkurenceschopnej? Vsude v Zapadni Evrope i v USA se tenci stredni trida, a vite proc? Protoze ti lide proste jsou DRAZI, a moc vic nez cinani toho neumi. A navic cinani se uci proto, aby umeli vyrabet a ne proto, aby hazeli klacky pod nohy. A tak, holt jde kapital tam, kde ma levnejsi zdroje a min byrokracie, ktera jim hazi klacky pod nohy.

Jeste: Hadejte, proc na zapad od nasich hranic je vyssi cena pracovni sily? Ze by odbory,a tridni boj? Zkuste tolik necist Lenina, a ctete klasicke ekonomy. Neni to proste a sproste dusledkem toho, ze vyssi mira koncentrace kapitalu, a vetsi hustota tohoto vyvolala poptavku po pracovni sile?

Dalsi: Co se Vam tak libilo na ghetech totalne vybydlenych najemnich objeku na zapad od nasich hranic v 70. a na zacatku 80. let?
Styska se Vam po Praze, kde ke koloritu 80. let patrily drevene tunely na chodnicich, ktere chranily chodce pred rozpadajicimi se fasadami? Styska se Vam po zapachajicich prujezdech a hromadach bordelu na dvoreccich, styska se Vam po cedulce "Tento dum je v socialisticke peci najemniku"?

10:23 am, September 15, 2009  
Blogger hans said...

" zemi, ktera je politicky nejstabilnejsi a je tam jedna z nejnizsich kriminalit je temer v kazde rodine v uzamcene skrini dlouha automaticka zbran."

Chvála Kuby se často nevidí.

"jsem mel regulovanou najemnici... a teto jsem mohl podle regulacni vyhlasky s prihlednutim k zakonu o jednostrannem zvysovani najemneho ..."

Státní regulace Vám umožňovala jednostrannou změnu smlouvy. Deregulace = zrušení regulace by vedla k platnosti nájemní smlouvy a protože ta zřejmě neměla inflační doložku, tak by se nájem nemohl vůbec zvyšovat (bez oboustranné svobodné dohody). Měl byste děkovat státu, že Vám dovoluje násilně přepisovat pro Vás nevýhodné smlouvy.

A představte si jak by se krásně podnikalo při existenci "zakonu o jednostrannem zvysovani úroků z úvěrů, leasingových splátek..."

10:33 am, September 15, 2009  
Blogger parabellum said...

hans

Prectete si ten zakon poradne. To jednostranne nyvyseni, bylo pro nase mesto asi 6 prpcent rocne, nebo novou smlouvu, se kterou by ten najemnik musel souhlasit. Takze po roce 2010 popr. 2012 dojde k tomu samemu patu, pac pronajimatel sice bude moci jednostranne zvysit najemne, ale ten najemnik s tim musi souhlasit - a kdyz nebude souhlasit, plati ta vyse z roku predchoziho. Souhlasicim najemnikem nemuzete toho nesouhlasiciho nahradit. Mimochodem, mezi 2002 a 2006 nesel ten najem zvednout ani o inflaci, pac tenkrat vzniklo pravni vakuum v dusledku toho, ze ten navrzeny zakon o postupnem zvysovani najmu z roku 2002 zablokovala Marvanova, ktera tenkrat podtrhla koalici.

Jiste: Stat opravdu dovoluje navrhovat nevyhodne smlouvy, ale take umoznuje najemnikovi s temito nesouhlasit - pak zustava vse pri starem. Za to bych mel dekovat?
To je asi tak, jako kdyz nekdo chyti Vaseho potomka, tohoto rozproda na nahradni dily, zbytek upece a da Vam kousnout, a nekdo by Vam rekl, ze byste mel za toto podekovat.

Jinak nejedna se o Kubu, ale Svycarsko - to jste nevedel?

V kubanskem modelu osobnich svobod se tu shlizi pan Kalous a alex.

11:23 am, September 15, 2009  
Blogger AgriCE said...

To Hans:
Děkuji, fakt si rozjasnil můj den - takový záchvat smíchu jsem již dlouho nezažil. Pak mě bohužel smích přešel.

Promiň, nejsem příliš dobře informován. Na Kubě je možné vlastnit "dlouhou automatickou zbraň"?
Sociální aspekt se neskrývá v "jednostranném zvyšování" ale v kodifikované povinosti zajistit náhradní bydlení (alespoň to bylo) - to znamená doživotní obývání. A také to znamená trh s byty v h....u.
A.

11:50 am, September 15, 2009  
Blogger AgriCE said...

To Parabellum:
Někde jsem již před drahně lety četl o skokovém nárůstu trestné činnosti ve GB po očesání obyvatel o palné zbraně.
A.

11:52 am, September 15, 2009  
Blogger Pyrhos said...

To parabellum

Ceny bytů vyletěly nahorů díky levně přístupným hypotékám tím, že se zvýšila poptávka po bytech. Najednou si více lidí mohlo dovolit pořídit byt. Jakmile je vysoká poptávka, cena roste nahoru. Realitní kanceláře si mohlo dovolit mít vyšší provizi na ceně bytu a jelikož trh cenu akceptoval, tak ceny rostli nahoru. Pěkná studie s růstem cen bytů je uveřejněna na internetové adrese Českého statistického úřadu.

Jinak s Vámi naprosto souhlasím, že cena starých bytů, které jsou navíc ještě zatížené různými úvěry na zateplování (o kterých mnohdy ani nově kupující neví a nejsou součástí kupní ceny) jsou přemrštěné.

Na tu regulaci nájemného se díváte jen z jednoho pohledu - u kterého máte sic pravdu. Ale dle mého je regulace nájemného také jakási pojistka, aby nájemníci měli nějakou jistotu, že nájemné nebude přemrštěné a sociálně neúnosné.

12:22 pm, September 15, 2009  
Blogger parabellum said...

Pyrhosi:

Mne to psat nemusite. Adresujte to panu Kalousovi, pac ten tvrdi opak. Priznivci socialne spravedliveho radu s diferencovanymi potrebami tvrdi, ze ty ceny jsou vysoke, protoze jsou vysoke uroky hypotek. Ze je to ekonomicky nesmysl, ze zjevne.

Ja apriori nejsem proti regulaci -ale at se reguluje socialni bydleni -
Mimochodem, pred rokem 1989, kdyz lide bydleli ve velkych bytech, tak se platil tzv. nadmer, ktery motivoval osamele lidi opoustet nadmerne velke byty, a tyto prenechavat pocetnejsim rodinam.

Ta Vase posledni veta je bolsevickej blabol, ktery navic naprosto neodpovida realite, pac v bytech s regulovanym najmem zije tak ctvrtina populace, a nelze obecne rici, ze ta prijmove nejslabsi. Nevim, proc ctvrtina obyvatel tehle zeme ma mit nejake nadstandardni vyhody a jistoty, ktere jsou ostatni povinni dotovat. Regulace najemnejo je akorat pojistka cerneho trhu a korupce pri pridelovani dekretu, a o to jde predevsim.

Jinak o primerenou cenu se postara trh sam o sobe, pac jakmile by se to najemne uvolnilo, tak to byste koukal, kolik najednou by se naslo volnych bytu, a zadnej pronajimatel nebude drzet prazdnou nemovitost, protoze tato vyzaduje udrzbu, a pojisteni ci dan z nemovitosti take musite z neceho platit. Je zajimave, ze u vsech jinych komodit to plati, plati to i pro tri ctvrtiny bytoveho fondu.

Mimochodem, kdyby za komunistu bydlela stara pani ve 120 metrovem byte sama, tak by platila takovej tzv. nadmer, ze by ji na to ten duchod nestacil. Tenkrat byl stanoven urcity pocet metru na osobu, (tusim 16) + pocet metru na rodinu (tusim 14), to znamena, ze ze vseho, co bylo nad 30 metru pro osamele zijici osobu se platil tzv, nadmer. Takze regulace jo, ale v techhle dimenzich, a ne na podlankadove urovni. Kdyz bude 4 clenna rodina bydlet v byte o 78 metrch ctverecnich a mensim, fajn, at je to regulovane. Ale ne sama duchodkyne v osmdesatimetrovem byte, Nebo dvojice duchodcu ve 120 metrovem byte - a ze se to deje.

12:54 pm, September 15, 2009  
Blogger hank said...

Na rozdíl od některých údajně nezaměstnaných nemám čas celé dny viset na internetu a hádat se. Jestlipak, milé parabellum t. č. bez práce, bereš od státu nějakou podporu? Jako správný ultraliberál bys ji měl odmítat...

Sociální stát zachází proto, že ultraliberální politrukové prosadili zavření daňových kohoutků na příjmové straně státního rozpočtu. Pochopitelně, že snížení daní neprospělo nikomu než těm 5% s nejvyššími příjmy, kteří vykřikují, že oni ten stát živí, oni dávají práci nám sockám..., oni si zřejmě myslí, že k tomu státu mají vlastnické právo. Pak už je jednoduché vykřikovat, že sociální stát nelze ufinancovat - pochopitelně, když si nejdřív prolobovali snížení rozpočtových příjmů pod záminkou, že se tak zvýší užitečné investice, tvorba pracovních míst atd. Hovno, hovno, slavný soude. Nikde ty světlé zítřky nevidím. To, co ušetřili na daních, prožrali sami. Nám ostatním vnucují privatizaci veřejných služeb, švarc systém a jiné výdobytky "svobody" a "demokracie". Střední třídě zůstala jen iluze prosperity podporovaná úvěrem a hypotékami. Když jejich bublina teď praská, iluze se vytrácí. A dál už je to jen spirála smrti.

Parabellum zřejmě mezi těch 5% nepatří. (Takoví na zdejší fórum jistě nechodí.) Spíš mezi těch 10 - 15%, kteří se rádi přidávají k vítězům, protože je tak příjemné cítit se být příslušníkem té správné strany... zvlášť když jde o historicky přelomová období. Jenže těch 10-15% slouží těm 5% jako množina užitečných idiotů zajišťující jim jejich prebendy. Že by pro ně ale hnuli prstem, to určitě nehrozí.

Opakuji a stojím si za tím: Bez přerozdělování není sociální stát, bez sociálního státu není střední třída, bez střední třídy není demokracie. Jestli někdo nechce demokracii, měl by to říct na plnou hubu.

Pokud jde o bydlení, nechce se mi argumentovat příklady úprav z Německa nebo Rakouska. Tady kdejakej hejhula kdovíjak po haluzi přišel k činžáku (kolik majitelů má mozoly z toho, jak je stavěli?) a už si myslí, že má od pánaboha dané právo rozhodovat o osudech lidí, jejichž právní ochrana je nulová. I o tom, že bydlení jako základní životní potřebu nelze posuzovat jako jiné tržní komodity, se popsaly tuny papíru. Ale přesvědčovat takové lidi jako parabellum nemá smysl. Na ně platí jenom to známé čím hůř, tím líp. Ghetta bohatých oplocená ostnáčem a hlídaná ochrankou mezi zástupy nasraných chudých nemají šanci udržet se ani náhodou, ať si o tom myslí kdokoli cokoli.

Suma sumárum: To, co tady parabellum prezentuje, není nic než nepříliš povedená odrůda české rádoby pravicové propagandy. Nikam to nevede, ničemu rozumnému to neslouží, nic nového to neříká.

Parabellum tady na někom viděl růst Adolfův knírek. Myslím, že by se radši měl napřed sám podívat do zrcadla.

A dost. Končím, ztrácím tu čas, nemá to smysl. Až budu něco chtít říct, napíšu to tam, kde to smysl má. Kdo chce, ví, kde to najde.

10:34 pm, September 15, 2009  
Blogger parabellum said...

To pan Kalous

Predstavte si, ze ackoli mne stal ten byt dost penez, tak mam pomerne slusne uspory - zhruba v radu stovek tisic. Takze ne, neberu.
Pane Kalousi, snizeni dani napriklad pomohlo uplne normalni zdravotni sestricce, ktera se dostala s prijmem jedenapulmilionu korun ceskych, protoze proste zdedila dum po babicce, a prodala jej, aby si mohla koupit byt. To jsou veci ze? Jinak predstavte si, ze mne to zrovinka pomohlo, pac krome toho, ze jsem mel dost vysokej prijem, a na cistem prijmu jsem to poznal neco pres 800 Kc, mesicne, letos vice diky tomu snizeni odvodu na socialni pojisteni, coz mi bohate vynahradilo to svyseni snizene sazby, a navic jsem odprodaval ten malej byt, po najemnici a protoze jsem to nemej jeste 7 let, tak jsem platil dan z rozdilu tech cen minus naklady, ktere jsem do toho vrazil, a tady jsem usetril na danich navic dalsich cca 12 700 Kc za minuly rok.

Takze ja vazeny pane Kalousi jsem jednoznacne v plusu.

A jeste neco: Piste si o tom, cemu rozumite, ty Vase clanky se fakt cist daji. Energybulletin take. Ale tady obhajjujete neobhajitelne.
Obhajujete dvoji ceny, pro urozene a pro ostatni, a z toho plynouci korupci, a jeste to s posetilou aroganci nazyvate levicovymi nazory. To je dost zarazejici. Vy nejste zastancem socialni politiky, ale regulaci za kazdou cenu, aby byl prostor pro korupci.
To nema s levicovymi nazory co delat.

Vy si bezte podat ruce s Hankem Paulsonem, pac jste uplne stejnej.

Klidne argumentujte PRIKLADY - A vyberte si k tomu zemi, ktera je ekonomicky srovnatelna s CR priklady jsou pouze cast pravdy, tedy polopravda, cili hure, nez dvojnasobna lez.

Krome toho, pane Kalousi: Nepracujete cirou nahodou jako obchodni zastupce, tudiz neuzitecny clovek, ktery nic netvori, pouze dela buzinec? Ti lide, co prodavaji hypoteky ci nemovitosti delaji to same. Takze budte tak laskav, a neobouvejte se do realitnich makleru ci zprostredkovatelu hypotecnich uveru.

11:11 pm, September 15, 2009  
Blogger parabellum said...

Jeeste pan Kalous:

A neni cirou nahodou ta pricina zaniku socialniho statu ta ekonomicka krize? A neni uplne cirou nahodou prapuvod jednoduse a proste proto, ze Euroatlanticka ekonomika prestava byt proste a jednoduse konkurenceschopna? V CR je jedna z nejyssich slozenych danovych Kvot, a do roku 2006 naprosto nesmyslne dane.
Kdyz jste argumentoval tim Nemeckem a Rakouskem, tak se zeptam:

Kdyz jste nakousl Nemecko ci Rakousko, tak se zeptam: Take tam maji 32 procentni sazbu dane z prijmu, ktera se plati z hrubeho mesicniho prijmu 1250 Euro? Asi tezko ze jo. Ja si myslim,, ze ta danova pasma jsou nekde jinde.
Pokud se s nimi chceme srovnavat, tak bychom asi mei mit obdobny rozsah danovych pasem ne? Nizke dane pro ta s nejnizsimi prijmy, stredni pro lidi se strednimi prijmy, a vysoke pro lidi s nejvyssimi prijmy. No, a protoze tady jsou chudi ve srovnani se zbytkem EU skoro vsichni, tak asi nema cenu mit tech pasem milion a mit komplikovanej danovej system a hrat si na neco, co nejsme.

11:27 pm, September 15, 2009  
Blogger parabellum said...

Kalousi:

Jste evidentne naprosto sprosty lhar a demagog. Dynamika hypotecnich uveru rostla nejvice za vlady CSSD, nejvice techto bylo v roce 2007, tedy v roce, kdy se jeste nestacila opatreni vlady a parlanmentu vzesleho z voleb 2006 projevit. Od te doby nejenomze klesa dynamika, ale objem uveru obyvatelstva klesa i v absolutnich hodnotach. Pred rokem 1998 bylo zadluzeni domacnosti zanedbatelne. Co se nezamestnanosti tyce, tak ta soucasna pres postupujici krizi jeste stale nedossahuje rekordnich hodnot tusim z let 2003-2004, coz bylo zlate obdobi CSSD, kdy jeden z jejich guru prohlasil, ze zdroje jsou. Takze ta ekonomiku podporovanou hypotekami, a zadluzovanim jednoznacne nastartovala CSSD, a take byste mohl zde konscriptovanym vyuctovat, kam Vasi oblibenci zasili 82 miliardovy prijem za prodej Telecomu - ja Vam to povim: Proste se to zametlo pod tepich a prozralo. O roli "uzitecnych" investicnich pobidek samozrejme z kapes danovych poplatniku jste se radeji nezminil. Skoro mam chut, vyhrabat jeden ze starych prispevku, kterymi jste toto krotizoval, a otriskat Vam to ohlavu. Kdopak sem asi ty kouzelniky, kteri ted CR zacinaji opoustet natahl co?
Jinak ja Vas ubezpecuji, ze zrovna v nasem meste se po roce 2007 udelalo takovejch investicnich akci verejneho charakteru, ze s timto neni srovnatelne cele obdobi zruba mezi lety 1994-2006. Jmenovite dalnicni privadec a na nej napojenej Zapadni most pres Labe, dost velkej a peknej domov duchodcu, nebo pomerne narocna rekonstrukce zimniho stadionu, a v dohledne dobe se rozjede prestavba Hradku, kterej tu strasi od 1989.
O tom opravdu krasnym parku, kterej vznikl na pozemku druheho a tretiho dvora pivovaru ani nemluvim - to nam skoro zacina davat punc lazenskeho mesta. O tom, ze behem minulech tri let dostala kazda verejna budova fotovoltaiku na strechu, - tedy krome te diry v zemi.

Jeste to, ze ta danova soustava pomohla pouze 5 procentum lidem s nejvyssimi prijmy je proste lez, a vy to vite. Letosni plosne snizeni odvodu na socialni pojisteni navic pomohlo uplne vsem.

11:51 pm, September 15, 2009  
Blogger other said...

Když jsem dokoukal teď speciál OVM nad troskami naší politické reprezentace, tak si říkám: jak stačí málo a rozloží se vertikální struktury jak domeček z karet. Skoro zažíváme takový přípravný manévry na "Vítejte ve Zlých Časech" (- napřed podle Doctorowa, pak ve skutečnosti. Mezitím jsem si vygooglil předpovědi na 2010 třeba od baby Vangy a je to dobrý, protože 3. světovou předpovídá až od listopadu a po jejích žírných čtyřech letech nám mají echtově prořídnout řady obyvatelstva. Ani bych se tomu nedivil. Po 2018 předpovídala ta negramotná slepá babka těžkotonážní potíže s ropou - že vona tajně pouštěla oildrum nebo blůmberga! Tak uvidíme ;-)

to JK: pokud parab. deklaruje svojí zazobanost (secesní vila), pak asi těžko sosá sockoprachy, člověče JK, sofistikovaný závěry a přitom na tomhle ujedete :-)
Pro študovanýho člověka těžko k pochopení, že uvíznul v bludu: sejmem pracháče a bude nám hej! Sazba daně z příjmu je věc ošemetná. Já osobně jsem si na letošek předem zvolil ztrátu, protože je letos uvěřitelná a financové by údajně neměli tolik čenichat. Tak už zanechte těch rudých populismů, dokazujících, že v tomhle máte, vážený JK, segedín. Spíš se divím, že se ODS zaseklo, klidně jim mohli nějaký procento pustit za těžký zisky ve veřejným mínění, ale finančně rozpočtově je tahle položka jak aprílový vítr.

cit.:
" ...Opakuji a stojím si za tím: Bez přerozdělování není sociální stát, bez sociálního státu není střední třída, bez střední třídy není demokracie. Jestli někdo nechce demokracii, měl by to říct na plnou hubu..."
---pouhý sofistický blud, pane JK, Spojený Státy, Vámi samozřejmě zatracovaný příklad, kolébka demokracie (té reálné, nikoli anticky akademické), jsou příkladem, kde ta Vaše konstrukce je hore kopytami ;-)
Pane JK, takhle lidstvo funguje už nějakou řádku set tisíc let, že někdo makal a druhý to užíval, takže chtít po každém majiteli paneláku povinně mít mozoly, to mi připomíná Robespierovo volání: Revolucionáře pod gilotinu nikdy! Zatímco ulicí vedl Marat dav a křičel: Chci sto tisíc hlav! Už z lidského hlediska proč s tím máte problém, že někdo má to a jiný tohle? Pokud Vy nic nemáte, pak máte bohatství největší, atd. atd.

Když Vám je taky nemožné vymluvit Che Guevarovo kubánské: No passaran! A vyčítá Vám to někdo?

to JK: Zbytečně se necháváte rozhodit maličkostmi :-))))

12:00 am, September 16, 2009  
Blogger parabellum said...

To Other

Vilu neeeee tu nemam spis kus neceho, co se tvari jako palac - ale nad kazdym velkym voknem do ulice mam divci hlavu i s copankama hec!! Dohromady 9. Dve mensi jsou bez hlav, nad dvanactym je takova plastika, a pod nim sousosi se dvema opilci povalujicimi se vedle sudu - ale to musime opravit.....

1:36 am, September 16, 2009  
Blogger parabellum said...

Kalousi

Ja vam to znovu opakuju, a rikam Vam to proste naposledy. Ja jsem tu cast domu uplne normalne koupil v roce 2006 pres realitku, dal jsem za tuto trzni cenu.

A kdyz jste u toho prava na bydleni, tak toto mame vsichni stejne, tudiz bychom za toto meli platit vsicni stejne. Regulace nektere skupiny obyvatel surove zvyhodnuje bez ohledu na jejich socialni status. Nechapu, jak to, ze nekdo ma pravo bydlet sam za regulovane najemne ve stodvacetimetrovem byte, a nekdo jiny musi bydlet se dvemi az ctyrmi detmi ve slamene chysi bez tekouci vody a elektriny -a ze takove lidi znam -a jsou to uplne normalni vzdelany lidi, kde jedna z tech zen je dokonce vysokoskolacka.

Kalousi kdybys neco doopravdy umel, tak penize dokazes vydelat. Ja jsem celej produktivni zivot pracoval v sektoru, kterej tady byl systematicky likvidovanej, a jeste v profesi, kterou nikdo nechtel delat, kdyz nepocitam obdobi mezi jarem 97 a letem 98, kdy to proste bylo neunosny, tak jsem holt musel delat v zahranici, prevaznou cast te doby stravit na necem jako vor, pricemz tak ze 60 procent byla okolo mlha. Nikdy jsem zadne dekret nemel, a zacinal jsem v roce 1992 s uplne holou prdeli, pricemz v ty dobe bylo jasny, ze k bydleni se nedostanu zpusobem jako moji predchudci, to znamena bud na dekret, nebo vstupem do druzstva. Nicmene jsem si napred vydela na panelakovej byt, ten jsem po 12 letech prodal a koupil si tohle - oboji za trzni cenu. A kdyz jsem to okazal ja, kerej delal v systematicky likvidovanym odvetvi a jeste praci, kterou nikdo nechce delat, tak tvrdim, ze tuhle moznost ma kazdej.

A laskave mi nepodsouvej nejakou restituci nebo mozoly. Ja jsem se dost namakal na tom, ze jsem se podilel na tom, privest ten dum ke stavu, kterej by byl dustojnej, a ted o tomto pise kazdej slusnej pruvodce nasim regionem. V roce 1995 to jeste bylo soucasti ctvrte hruzy, kde operovali nasi dobre vyuzeni soukmenovci.

2:14 am, September 16, 2009  
Blogger 029neo said...

peknel flame war :-)
ale Kalousi, nektere hlasky jsou opravdu out :-)

Opakuji a stojím si za tím: Bez přerozdělování není sociální stát, bez sociálního státu není střední třída, bez střední třídy není demokracie. Jestli někdo nechce demokracii, měl by to říct na plnou hubu.

a co nas socialni vzor Svedsko, tzv. svedsky model??? tam je to uplne naopak, socialni stat behem par desitek let doslova zlikvidoval stredni tridu, ta jiz ve Svedsku neexistuje... zbyla pouze banda multimega milionaru, kterym jdou socani na ruku, a pak uz jen obycejni zamestnanci, ktere tzv. socialni stat dre z kuze mesic co mesic...nic mezi tim...

mimochodem, kdyby jste to nevedel, tak prave Svedsko zaziva v soucastnosti nejvetsi emigraci od 19. stoleti... mix multikulti a silenych dani vyhnal uz vsechny poctive lidi pryc :-(

a kdyby jste oponoval, jak jsou na tom Svedi uzasne... nedavno jejich centralni banka navrhovala komercnim bankam ZAPORNY urok z vkladu :-) uz nevedi, jak ty lidi dokopat k utraceni :-)

P.S. pro zajimavost si prectete neco o neuveritelne 102% dani z prijmu pro uspesnou spisovatelku :-) to je ten uzasny socialni stat :-)

10:16 am, September 16, 2009  
Blogger ladA said...

2 other...

k předpovědi Baby Vangy a jejím doposud přesným předpovědím.. nechtělo by se to nejpozději za rok alespoň přehodně odlifrovat někam na druhou stranu zeměkoule?? Vzhledem k tomu, že ta válka má být v Evropě, a jaderná ..?!!
lada

10:21 am, September 16, 2009  
Blogger Herbage said...

To all: Prosim vás, chovejte se jako lidé, ne jako zvěř. Ještě pár dní zpátky zde Parabellum psal, ať jdem udělat panu Kalousovi na energybulletin radost a nyní se ani nezdráhá napsat "Kalousi" bez oslovení, jako by volal na nějakého psa. Prosím drobet úcty. Já bych dal klid zbraní, protože tohle vážně nikam nevede

11:26 am, September 16, 2009  
Blogger parabellum said...

Herbage:

Ja jsem s temi vypady nezacal. Ja jsem se v dobrem umyslu snazil neco napsat o tech derach u nas v zemi, a pan Kalous mne zacal zesmesnovat a pak i napadat.

11:39 am, September 16, 2009  
Blogger Pyrhos said...

To parabellum

Všiml jsem si, že rád používáte demagogické výroky. Pokusím se to trochu upřesnit.

1.Plošné snížení sociálního pojištění není plošné, ale je regulované přesně specifikovanými podmínkami - např. je možné uplatnit u zaměstnance, který má vyměřovací základ nižší než 1,15 násobek průměrné mzdy.


2. Sjednocení daňové sazby a zastropování odvodů na OSSZ a zdrav. poj. skutečně pomohlo převážně skupinám obyvatel s vysokými příjmy. Poslanci si ani nemuseli zvyšovat platy. U nižších příjmů to bylo vyváženo položkami odečitatelnými od daně. Z důvodu, že to bylo nastaveno horkou jehlou, a ten někdo velmi špatně počítal, tak se v letošním roce vybralo mnohem méně peněz na dani z příjmů fyzických osob, než se předpokládalo. To, že berňáci nebudou čenichat, je jen mýtus, protože se naopak bude chtít, aby někdo tu státní pokladnu naplnil. A kdo za to bude moci - né politikové svou líbivou politikou", ale berňáci, kteří špatně pracují :-). Hádat se o výši procenta - jestli je to 5% nebo 10% je nedůležité. Rozhodně do této skupiny patří lidé, kteří se vyjadřují ve sdělovacích prostředcích - novináři, redaktorové, politici. A ti všichni budou unisono zpívat, jak je to skvělá věc.

3. Pokud máte zájem, dohledejte si články od nejčastěji citovaného českého ekonoma ve světě, kterým je profesor Zelený. Jeho názory jsou velmi konzistentní a již v dobách velkého zhasnutí světel (velká privatizace) varoval, že měníme kapitál za měšec peněz. Bohužel v situaci, kdy stát operuje na veřejném prostoru, kdy skoro již nevlastní nic, má velmi omezené možnosti jak zasahovat do toku děje. Takže stát na tomto veřejném prostrou se snažil vytvořit podmínky, aby tady někdo investoval - a nikdo nemá zájem živit a podporovat české občany. Každý má zájem vygenerovat zisk. Takže až budou podmínky nevyhovující, tak odjede "CIRKUS" se všemi aspekty, které k tomu patří. Investiční pobídky byly mnohokráte probírány. Např. nejmenované firmy zaměstnávají raději zahraniční zaměstnance, aby nemusely platit vysokou mzdu. Nebo se dělá různé fůze, aby firma mohla dříve odcestovat a nemusela platit státu sankce za nedodržení smluv.

4. Ohledně Švédska je možné se dozvědět, že se jim krize docela vyhýbá - narozdíl od Irska o kterém se zase až tak moc nemluví a který nám byl dávan jako velký příklad.

Připadá mi to, jako by se každý snažil být jednookým mezi slepými, každý napadá toho druhého za odlišný názor a přitom všichni hádáme ze sedliny. Mrzí mě to, že se tady rozjela taková nevraživá inkvizitorská diskuze.

11:59 am, September 16, 2009  
Blogger parabellum said...

Pyrhösi

1)Vy jste humanoid nenavidici cislicka jedna radost Od 1.1.2009 se zmenily odvody strhavane zamestnanci z hrube mzdy o 1.5 procenta. Cteni humanoidnich clanku je hezka vec, ale mzdove ucetnictvi je realita.

Loni byl odvod zamestnance na socialni pojisteni pri platu 40 000 roven castce 3200 Kc, letos pri stejne castce 2600 Kc. Mam pred sebou vyplatni pasky, tak se laskave prestante hadat. Tech 40 000 je urcite vice, nez 1,15 nasobek prumerne mzdy.



2) I clovek s nizkym platem se mohl jednorazove dostat do prijmove velmi vysekoe skupiny - viz ten muj priklad se zdravotni sestrickou, co zdedila dum nebo byt po babicce, a prodala jej, aby si mohla koupit byt tam, kde pracuje. Pokud tato zdedila nevalnej domecek v horni dolni, a prodala jej za 1,5 mil, a tento nasledne prodala, a mela rocni prijem rekneme okolo 220 000Kc, tak by pri te stare metodice dane zaplatila dan z prijmu 470 291 Kc pouze za ten domecek, , V soucasnosti 225 000, opet pouze za ten domecek. Ze i lide s nizkymi a strednimi prijmy dedi, asi nepoprete. Ze ten rozdil je dost znatelnej, je evidentni. K prodeji by tuto donutol jiny danovy mechanismus, a sice institut dedicke dane, a pozustalostniho rizeni, kde ty sluzby jsou placeny procenty z odhadu danymi ze zakona.

12:37 pm, September 16, 2009  
Blogger parabellum said...

Pyrhosi jest k tomu Svedsku:

Svedsko je v permanentni krizi od konce 40. let.
Tehdy to byla v prepoctu na obyvatele 4. nejbohatsi zeme sveta, dnes je tusim na 25. miste. To je opravdu model vhodny nasledovani.
Irsko ma tu dynamiku uplnen nekde jinde. Asi uznas, ze cilem CR asi nebude se propadnout o dalsich 20 mist na svetovem zebricku za 60 let nebo je pro tebe tohle vzor?

12:45 pm, September 16, 2009  
Blogger Pyrhos said...

To paröbellum

1) http://cms.cssz.cz/cz/pojistne-na-socialni-zabezpeceni/vyse-a-platba-pojistneho/slevy-na-pojistnem.htm

Tato sleva je poprvé uplatněna za 8/2009 - proto jste na to ještě nepřišel.

2) Reagoval jsem na Váši odpověď panu Kalousovi. Dle mého tím chtěl pan Kalous zcela něco jiného říci, než co jste mi odpovědel. Jinak k Vašemu případu - §4 zákona 586/1992 Sb., o dani z příjmu stanovuje, kdy je příjem z prodeje nemovitostí osvobozen od daně. Pokud člověk zdědí nemovitost v řadě přímé, zkracuje se časový tes 5 let o dobu, po kterou byla nemovitost prokazatelně ve vlastnictví zůstavitele. V tomto případě by jaksi - a to ví, každý humanoid, který umí číst - žádná daň nebyla vyplacena.

Rád bych jen uvedl, že nechci tvrdit, že je vše vpořádku, Vašich příspěvků jsem si většinou vážil, protože i přes osten arogance v sobě většinou obsahovala i protiargument, ale zdá se mi, že se někdy chováte zrovna jako někdo, kdo se cítí být povolán z boží vůle, všude byl a od všeho má klíče.

Ještě k sociálnímu státu - a tomu přerozdělování. To přerozdělování je defacto možné i různými slevami, výhodami, odpočty atd.
Často je uváděno, že se úroveň společnosti pozná podle toho, jak se společnost umí postarat o sociálně slabé - potřebné. Pozor - neříkám, že to naše společnost umí dobře a že to není zneužíváno. Osobně bych Vám nepřál, abyste se dostal do situace, abyste potřeboval něčí pomoc. Protože jsou životní situace, kdy si sám již nemůžete pomoci.

1:05 pm, September 16, 2009  
Blogger Pyrhos said...

To parabellum

Ještě k tomu Švédsku. Názory se asi budou diametrálně lišit, podle toho, pod jakým úhlem pohledu budeme úspěšnost nějakého státu hodnotit. Pokud se dohodneme, že budeme úspěšnost státu poměřovat podle : průměrné délky života, spokojenosti občanů, počtem sebevražd, životní úrovně, životního prostředí, počtu psychicky nemocných lidí, počtu nevyřešených vražd. Pak bychom mohli dojít k závěru, že na tom Švédsko zase až tak špatně není. Sledoval jsem dokumetn o Švédsku a zarazilo mě jak upřímně odpovídali občané na otázku, zda jim nevadí vysoká míra zdanění jejich příjmů. Skoro všichni odpovídali, že jim vysoká míra zdanění nevadí, protože vědí, že když se v životě dostanou do špatné situace, tak jim stát pomůže. Takže za sebe mohu říci, že raději bych inklinoval ke Švédskému modelu. Peníze dle mého nejsou vše - i když jsou velmi potřebné, ale u nás 60% obyvatel nemají průměrný příjem. A životní úroveň dle Českého statistického úřadu se zmenšuje - akorát se o tom veřejně moc nemluví. O situaci v Irsku je pěkný článek na : http://ekonom.ihned.cz/c1-38209120-keltsky-tygr-zahnany-do-kouta

1:25 pm, September 16, 2009  
Blogger Pyrhos said...

To parabellum

Ještě k tomu Švédsku. Názory se asi budou diametrálně lišit, podle toho, pod jakým úhlem pohledu budeme úspěšnost nějakého státu hodnotit. Pokud se dohodneme, že budeme úspěšnost státu poměřovat podle : průměrné délky života, spokojenosti občanů, počtem sebevražd, životní úrovně, životního prostředí, počtu psychicky nemocných lidí, počtu nevyřešených vražd. Pak bychom mohli dojít k závěru, že na tom Švédsko zase až tak špatně není. Sledoval jsem dokumetn o Švédsku a zarazilo mě jak upřímně odpovídali občané na otázku, zda jim nevadí vysoká míra zdanění jejich příjmů. Skoro všichni odpovídali, že jim vysoká míra zdanění nevadí, protože vědí, že když se v životě dostanou do špatné situace, tak jim stát pomůže. Takže za sebe mohu říci, že raději bych inklinoval ke Švédskému modelu. Peníze dle mého nejsou vše - i když jsou velmi potřebné, ale u nás 60% obyvatel nemají průměrný příjem. A životní úroveň dle Českého statistického úřadu se zmenšuje - akorát se o tom veřejně moc nemluví. O situaci v Irsku je pěkný článek na : http://ekonom.ihned.cz/c1-38209120-keltsky-tygr-zahnany-do-kouta

1:25 pm, September 16, 2009  
Blogger parabellum said...

Pyrhosi

Vy jste opravdu demagog jedna radost. To, na co jste dal odkaz jsou odvody ZAMESTNAVATELE, nikoli odvody strzene z hrube mzdy zamestnance. To jsou dve zcela odlisne kategorie. Od 1.1.2009 jsou odvody ztrzene z hrube mzdy na socialni pojisteni rovny castce 6,5 procenta z hrube mzdy, a do te doby to bylo 8 procent. Proto se toto od 1.1.2009 se toto muselo nezbytne nutne projevit na pomernu ciste a hrube mzdy kazdeho zamestnance.

K tem dvema poslednim radkum. Ano, toto casto uvadeji socialiste, a ruzni pseudohumanoide, kteri si mysleji, ze zbozi vznika v supermarketech. Obvykle toto provadeji tim, ze zadluzuji verejne rozpocty na ukor nastupujici generace a dalsich generaci, pac deti na rozdil od gerontu nemaji volebni pravo.

K te pomoci.
Budto je spolecnost lidska = krestanska = pomoc se deje v ramci sirsi rodiny.
Antagonismem k teto je spolecnbost nelidska = socialni = pomoc ze statnicjh prostredku, z nichz je velka cast zneuzita a rozkradena.

Socialni politika je antagonismus rodinne politice. U socialni politiky jde o to, oskubat rodinu, rozestvat jeji cleny proti sobe, z tech uloupenych penez teto si cast ponechat, a casti si koupit volice.
Ze je toto dlouhodobe neudrzitelne, je nabiledni. Postarani se o outsidery v ramci rodiny nebo komunity tu fungovalo po tisic genraci, socialni system tu funguje sotva patou generaci, a je u konce svych sil, a jeste funguje na ukor budoucnosti - vsude, nejenom v CR - o moralnim dopadu tohoto systemu a naproste destrukci rodinnych vazeb, jakozto nejzavaznejsimu nasledku socialniho statu se snad ani nema cenu bavit.

Neco Vam ted napisu, aby bylo jasne, v cim zajmu je socialni stat, nebo neco, co se za toto vydava, a komu tento slouzi.

Ja se pokusim popsat na modelove situaci, ze prime platby rodicum jsou ve skutecnosti uspornejsi.
Zkuste se odpoutat od osobni zkusenosti, a vzijte se do role maldych lidi po skole - maji holy zadek, a chteji si zaridit zivot - zacnou pracovat, a chteji si koupit byt - ouha spolu se zamestnavatelem odvadeji vice nez tretinu penez na penze, ale rodice maji radove 15-20 let do duchodu, a PRESTO DO TOHOTO ODVADEJI PENIZE.
Pokud jim ale ty penize za odvody nechate, tak si zvladnou na bydleni nasetrit vlastnimi silami bez vyraznejsiho zadluzeni do deseti let na vlastni bydleni -usetri tedy ohromne prostredky na dluhovou sluzbu KOMERCNIM BANKAM. Pak si mohou poridit rodinu, nezadluzeni a v primerenem veku a odhadem kdy je detem okolo 5-10 let, tak rodicum vznikne narok na duchod, ale to uz ty deti budou tak zajistene, ze je uzivi - Realita soucasnosti? Studium, podnajmy, hypoteka nekdy od triceti let veku prakticky do konce produktivniho veku, spousta bezdetnych paru, protoze se citi ohrozeni temi zavazky bankam, ty ktere deti maji, tak jedno statutarni aby byla kompletni rodina, a moc je to financne nezatizilo a ty deti, ktere se narodi, tak z rizikoveho tehotenstvi - ty dve prvni priciny vedou k demografickemu kolabsu - deje se v tech tzv. vyspelych zemich s vysokou urovni socialniho zabezpeceni. Usetrilo by se na distribuci penez, ale hlavne na dluhove sluzbe bance. Navrhovane reseni s komernim pripojistenim: Hypoteka - zivite nenazrane banky, penzijni system = nenazrani urednici + neprizpusobivi obcane, komercni pripojisteni = nenazrani pojistovaci. Uvaha, o dedeckovi, babicce a chlebicku je hezka, ale to stavajici + navrhovane= chlebicek pro dedecka, babicku a deticky, kuratka pro neprizpusobive, a kaviar se sampanskym pro bankere, uredniky a pojistovaky + samozrejme posilovani pozice techto, a pomaly a nenapadny prerod z parlamentni demokracie k necemu, co bych nazval neco mezi diktaturou byrokracie a korporativnim fasismem. . To prvni je patrne v EU to druhe v USA. O zhorsovani kvality populace nekontrolovatelnym mnozenim neprizpusobivych etnik ani nepisu.

Sam tedy vidite, ze socialni stat uz v jakekoli podobe jde proti zajmum rodiny, a pod plastikem tohoto je zivena bankovni oligarchie a byrokraticky aparat, pac z financnich produktu obyvatelstva zaujimaji drtivy dil hypotecni uvery a penzijni pojisteni.

Tak co?

1:38 pm, September 16, 2009  
Blogger parabellum said...

Pyrhosi
Ja jsem vas X KRAT ZADAL ABYSTE SE KROME PSANI TAKE NAUCIL CIST A POCITAT.
Ja jsem napsal
2) I clovek s nizkym platem se mohl jednorazove dostat do prijmove velmi vysekoe skupiny - viz ten muj priklad se zdravotni sestrickou, co zdedila dum nebo byt po babicce, a prodala jej, aby si mohla koupit byt tam, kde pracuje. Pokud tato zdedila nevalnej domecek v horni dolni, a prodala jej za 1,5 mil, a tento nasledne prodala, a mela rocni prijem rekneme okolo 220 000Kc, tak by pri te stare metodice dane zaplatila dan z prijmu 470 291 Kc pouze za ten domecek, , V soucasnosti 225 000, opet pouze za ten domecek. Ze i lide s nizkymi a strednimi prijmy dedi, asi nepoprete. Ze ten rozdil je dost znatelnej, je evidentni. K prodeji by tuto donutol jiny danovy mechanismus, a sice institut dedicke dane, a pozustalostniho rizeni, kde ty sluzby jsou placeny procenty z odhadu danymi ze zakona.

Vase Goebbelsovska reakce:


2) Reagoval jsem na Váši odpověď panu Kalousovi. Dle mého tím chtěl pan Kalous zcela něco jiného říci, než co jste mi odpovědel. Jinak k Vašemu případu - §4 zákona 586/1992 Sb., o dani z příjmu stanovuje, kdy je příjem z prodeje nemovitostí osvobozen od daně. Pokud člověk zdědí nemovitost v řadě přímé, zkracuje se časový tes 5 let o dobu, po kterou byla nemovitost prokazatelně ve vlastnictví zůstavitele. V tomto případě by jaksi - a to ví, každý humanoid, který umí číst - žádná daň nebyla vyplacena.

LZETE!!!!!!!!!!!!!

Tady je citace toho zakona:
Od daně jsou osvobozeny

a) příjmy z prodeje rodinného domu, bytu, včetně podílu na společných částech domu nebo spoluvlastnického podílu, včetně souvisejícího pozemku, pokud v něm prodávající měl bydliště nejméně po dobu 2 let bezprostředně před prodejem. Obdobně se postupuje také u příjmů z prodeje rodinného domu, bytu, včetně podílu na společných částech domu nebo spoluvlastnického podílu, včetně souvisejícího pozemku, pokud v něm prodávající měl bydliště bezprostředně před prodejem po dobu kratší dvou let a použije-li získané prostředky na uspokojení bytové potřeby. Pro osvobození příjmů plynoucích manželům z jejich společného jmění postačí, aby podmínky pro jeho osvobození splnil jen jeden z manželů, pokud majetek, kterého se osvobození týká, není nebo nebyl zařazen do obchodního majetku jednoho z manželů. Osvobození se nevztahuje na příjmy z prodeje tohoto bytu nebo domu, pokud je nebo byl zahrnut do obchodního majetku pro výkon podnikatelské nebo jiné samostatné výdělečné činnosti, a to do 2 let od jeho vyřazení z obchodního majetku. Osvobození se dále nevztahuje na příjmy, které plynou poplatníkovi z budoucího prodeje rodinného domu, bytu, včetně podílu na společných částech domu nebo spoluvlastnického podílu na tomto majetku, včetně souvisejícího pozemku, uskutečněného v době do 2 let od nabytí, a z budoucího prodeje rodinného domu, bytu, včetně podílu na společných částech domu nebo spoluvlastnického podílu na tomto majetku, včetně souvisejících pozemků, uskutečněného v době do 2 let od jeho vyřazení z obchodního majetku, i když kupní smlouva bude uzavřena až po 2 letech od nabytí nebo po 2 letech od vyřazení z obchodního majetku,

2:13 pm, September 16, 2009  
Blogger parabellum said...

pokracovani

b) příjmy z prodeje nemovitostí, bytů nebo nebytových prostor neuvedených pod písmenem a), přesáhne-li doba mezi nabytím a prodejem dobu pěti let. V případě, že jde o prodej nemovitostí, bytů nebo nebytových prostor nabytých děděním od zůstavitele, který byl příbuzným v řadě přímé nebo manželem (manželkou), zkracuje se doba pěti let o dobu, po kterou byla nemovitost prokazatelně ve vlastnictví zůstavitele nebo zůstavitelů, pokud nemovitost byla nabývána postupným děděním v řadě přímé nebo manželem (manželkou). Osvobození se nevztahuje na příjmy z prodeje nemovitostí, bytů nebo nebytových prostor včetně nemovitostí, bytů nebo nebytových prostor uvedených v odstavci 1 písm. g), pokud jsou nebo byly zahrnuty do obchodního majetku pro výkon podnikatelské nebo jiné samostatné výdělečné činnosti, a to do pěti let od jejich vyřazení z obchodního majetku. Osvobození se dále nevztahuje na příjmy, které plynou poplatníkovi z budoucího prodeje nemovitosti, bytu nebo nebytového prostoru, uskutečněného v době do pěti let od nabytí, a z budoucího prodeje nemovitostí, bytů nebo nebytového prostoru, uskutečněného v době do pěti let od jejich vyřazení z obchodního majetku, i když kupní smlouva bude uzavřena až po pěti letech od nabytí nebo po pěti letech od vyřazení z obchodního majetku. V případě prodeje pozemku nabytého prodávajícím od pozemkového úřadu výměnou v rámci pozemkových úprav podle zvláštního právního předpisu,87) se doba 5 let zkracuje o dobu, po kterou prodávající vlastnil původní pozemek, který byl směněn, a tato doba se započítává i do doby, která běží od vyřazení směněného pozemku z obchodního majetku.

Z daneho jasne vyplyva, ze minimalni pozadavek na to, abyste tu dan neplati je to, ze v teto musite dva roky bydlet, nebo tuto 5 let vlastnit.




Je zcela evidentni, ze jsem popisoval pripad, kdy sestricka bydli v podnajmu, a zije z ruky do ust.
Pokud zdedi dum s odhadni cenou 1.5 mega, PO BABICCE, tak vnucka je osoba ze III skupiny, a tudiz zaplati dedickou dan 115 000 Kc + odhad rekneme 5000 odmenu notari, ktera cini tusim 1,5 procenta odhadu, tedy 22 500 Kc.
Je tedy ocividne, ze nase sestricka zaplati cca 145 000 Kc, a to ji donuti tu nemovitost prodat OKAMZITE, a take jsem to tam napsal.

Pokud tu nemovitost proda OKAMZITE, plati se z teto dan z prijmu.

PYRHOSI ZACNETE CIST, POCITAT, UKLIDNETE SE A PRESTANTE LHAT!!!!!

2:14 pm, September 16, 2009  
Blogger 029neo said...

ad Pyrhos >Takže za sebe mohu říci, že raději bych inklinoval ke Švédskému modelu<

mno asi jinak by jste mluvil v pripade, ze odpoledne utahany z prace mijite kavarny/puby plne 20letych vysmatych invalidu a vzpomenete si na svou vyplatni pasku :-)
nerikam, ze v CR je to o neco lepsi, ale urcite vim, ze prozatim ani ten nejvetsi fanda socialniho statu po nikom nechtel 102% realneho prijmu jako dan :-) alespon prozatim :-}

nic se nema prehanet a na severu to uz s tim multikulti/feminismem/soc. statem apod. opravdu prehnali.. jen co si vzpominam pozadavek tusim v Norsku, ze 50% vedeni spolecnosti musi byt zeny...chudaci managori pak v TV breceli, jak budou muset opustit danou zemi, protoze opravdu nemaji sanci tolik schopnych zenskych sehnat :-)
zminoval jste statistiku sebevrazd - nezbylo jim nez zavest defacto prohibici - protoze jak prisla zima, tma a k tomu byla flaska = vysledek byla depka a papaaa...:-} to se tyka vsech skandinavskych zemi...

nechcete se uz bavit o PO a after PO life? :-)

P.S. nahodou jsem narazil na toto..to rikam porad, ze uz jim hrabe, vsimnete si "z verejnych fondu"..:-) jezismarja oni za verejny prachy nataci pooorek :-)))
co Vy na to Pyrhosi? porad inklinujete? :-)

http://www.euroskop.cz/38/13415/clanek/svedsko-feministicke-porno-je-citlivejsi-k-zene

2:37 pm, September 16, 2009  
Blogger parabellum said...

Pyrosi

Uroven cistoty zivotniho prostredi je do znacne miry zavisla na hustote osidleni. Pokud je tato oproti CR 5 x nizsi, asi je zjevne, ze pravdepodobne budou mit i cistsi zivotni prostredi. Toto ale neni resitelne socialnim statem, ale napriklad sprchami a slauchem -

Mimochodem, vysvetlete mi, kdyz je ta zapadni Evropa tak socialne vyspela, Tak proc je demograficky tam, kde je? Proc se tam nerodi deti, kdyz v teto maji tak "skvele" podminky prave rodiny s detmi? Proc je cela TZv. vyspela Evropa na pokraji demografickeho kolabsu? Neni to proto, pac prerozdelovani bohate zabezpecuje geronty, pac je to politikum, pac tito maji volebni pravo na rozdil od nenarozenych deti?

2:50 pm, September 16, 2009  
Blogger 029neo said...

ad demografie Evropy, 100% souhlas s Parabellum... resil nekdo z Vas posledni dobou takovy normalni problem, jako KDE MAM PROBOHA SEHNAT SKOLKU PRO SVE DITE ??! kdo neresil nepochopi...bylo by to na dlouhe vypraveni, ignorance uredniku, bourani skolek a staveni luxusnich hotelu pro seniory s atriem, vodotryskem a recepci..:-) skoda mluvit..

a kde je ten socialni stat? :-) bohuzel deti nemaji volebni pravo a tak je s nimi zachazeno...

3:01 pm, September 16, 2009  
Blogger Pyrhos said...

To parabellum

kopírovat citace umí každý, ale u výkladu značně pokulháváte. Uvedl jste konkrétní případ - pokud vám to nevyšlo - měl jste uvést jiný. V daném případě by Vámi uváděná paní nic neplatila, protože se ten limit na pět let zkracuje po tu dobu co tam zůstavitel bydlel. Takže jestli tam tůstavitel bydlel déle jak pět let a dědic nabyl nemovitost, tak v případě prodeje nebude nic danit. Dále i kdybyste uvedl jiný případ, tak se daní rozdíl mezi příjmy a výdaji a né celá částka příjmů.

Pokud jste strojař, tak se nesnažte vykládat daňové zákony a neztrapňujte se.

Jinak k tomu Švédsku - řekl jsem, že záleží na úhlu pohledu a také jsem definoval tento úhel pohledu.

3:40 pm, September 16, 2009  
Blogger hans said...

to agrice - kuba : Jsem rád za veselí. Totiž (teď jsem líný hrabat v knihovně) pamatuji si tvrzení, že v případě invaze Kuba plánuje "lidovou válku" a nasazení kromě armády, cca 1 mil ozbrojených občanů. Což při 11 mil populaci dává skutečně zbraň v každé druhé rodině. Dodnes mi vrtá hlavou proč se neseberou a svou vládu nevyženou, když je tak zlá.

Věděl jsem že je patrně myšleno Švýcarsko, ale když chtěl autor mluvit v jinotajích...

Parabellum a nájmy: Vždyť se v faktickém popisu věci shodujeme - ve smlouvách chybí indexace, bez ní jsou nájmy za pár let směšné, hodný stát vymyslel vyjímku z obecného pravidla že řádně podepsané smlouvy platí, a dovoluje je jednostranně měnit, podle Vás o málo (proto není hodný), podle jiných o moc. Vadí mi zmatení jazyka - vy nechcete deregulaci (platnost pouze smluv bez vměšování státu) která tu byla, jak uvádíte, 2002-06. Ale chcete regulaci (stát nařizuje nájemníkům souhlasit s pro ně nevýhodnou změnou nájmu), pouze vyšší než schválil parlament.

5:24 pm, September 16, 2009  
Blogger kubik said...

Také souhlas s parabelem,nevím komu by se líbilo všechny své sousedy v celém domě každý den živit,tj je zvát na snídani,oběd a večeři,protože když majitel domu přichází regulací ze strany státu měsíčně třeba v krajském městě o deset tisíc na byt,tak je to podobné,p Kalous si to může vyskoušet a podobní aspon jeden měsíc krmit několik partají,možná by také změnili názor.Toto mám v baráku,staří nájemníci platí směšné nájemné a co ušetří na tom,tak k nim chodí 3x týdně potomstvo s rodinama a hodují,podle toho také vypadají.Celkem se bojím že až stát nebude mít na důchody,že nám majitelům nařídí abychom k bydlení zadarmo nájemníkům zajistili i oblečení,teplo a stravu,prostě nám je předá do péče.

6:52 pm, September 16, 2009  
Blogger Lukas said...

S některými argumenty a závěry nesouhlasím, ale na české poměry celkem dobrý článek:

http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/stepan-pirko.php?itemid=7562

7:38 pm, September 16, 2009  
Blogger parabellum said...

To Pyrhos

To si snad delate legraci. Pokud byly vnucka, a byla babicka, ta kzrejme asi byl i dedecek, a protoze slo o barak za jedenapul mega, lze tedy predpokladat, ze dodecek nebyl miliardar, ktery si vzal o tricet let mladsi herecku. Takze zrejme uz i babicka zdedila domecek po dedeckovi, a chci videt, jak nekde drzite tri, ctyri roky barak, ve ktrym nekdo nebydli. Vyklad je jedna vec, a realna pripadova studie druha - krome toho se tam pise o VLASTNICTVI zustavitele, a ne o tom, jak dlouho tam bydlel.

7:44 pm, September 16, 2009  
Blogger parabellum said...

To sokex

PSSSSSSSSST!!!!!!!!!!!! Tohle nikde nesmite rict nahlas!!!!!!!!! U nas ve meste se sice pro ty chudacky dedecky otvira takova pastouska, ktera stala 230 mega take samozrejme s jezirky, atriem vodotrysky a recepci, ale to nide nesmite kritizovat!!!!!!!!!!! Ze s vami hamba netriska, takova asocialnost!!!!!:-))))))

7:48 pm, September 16, 2009  
Blogger parabellum said...

To hans

Ta regulace byla minena pro socialni bydleni - coz v mem pojeti znamena, ze se ve meste vyhradi 1,2,3 panelaky, nejlepe s hodne malometraznimi byty, a tam se bude regulovat, ale ne na podnakladove urovni, a samozrejme by bylo dodrzovani rezimu. Ostatni uvolnit. Rozhodne je nesmysl regulovat najem v 750 000 bytech ale moje predstava je regulovat socialni bydleni v rozsahu tak do 5 procent celkoveho poctu bytu - pokud tedy je v CR necele 4 mil. bytovych jednotek, tak regulovat tak max, 200 000 bytu, ale vyclenit pro toto ty nejhorsi.

7:56 pm, September 16, 2009  
Blogger Lukas said...

A ještě jeden odkaz:

http://gnosis9.net/view.php?cisloclanku=2009090004

8:43 pm, September 16, 2009  
Blogger parabellum said...

To Lukas

Ten clanek napsal Sasa Ac, a on ma svuj blog, a je k nemu i diskuse -

Lepsi je tohle, pac on pise i o peak oil

http://ac.blog.sme.sk/c/204786/Dalsi-kolaps-ekonomiky-na-obzore.html

Je k tomu i diskuse, muzes se pripojit :-))))

9:16 pm, September 16, 2009  
Blogger AgriCE said...

To Hans:
Áha, už mě to dockvaklo. Předpokládám, že přináležíte ke generaci 80. let. Ánebo mladší?
Ve skladech ČSLA bylo dostatek SA58 a dalšího vybavení pro postavení cca 500 tis. (nevím přesně). To dle Vaší logiky znamená, že v každé 7 - 8 rodině měly ve skříně automatické kvér.
Bohužel to asi nebudede zcela přesné.

A.

8:18 am, September 17, 2009  
Blogger AgriCE said...

To Parabellum:
Opravdu pěkný článek na AC. Leč mohu k danému tématu doporučit HFT - denninger nebo celou skupinu článků k HFT.
A.

8:29 am, September 17, 2009  
Blogger hans said...

parabellum:1. Uvolnění nájmů chápete jako zrušení regulace = obnovení stavu z let 2002-06. Nebo jako masivní regulaci = faktické zrušení nájemních smluv (v části určující nájem) a jejich nahrazení novými?

2.Citujete zákon " zkracuje se doba pěti let o dobu, po kterou byla nemovitost prokazatelně ve vlastnictví zůstavitele nebo zůstavitelů, pokud nemovitost byla nabývána postupným děděním v řadě přímé" ze kterého přímo plyne že ona vnučka neplatí žádnou daň pokud babička ve svém domě bydlela aspoň 5 let, ne?

9:59 am, September 17, 2009  
Blogger hans said...

Agrice: Našel jsem ten zdroj (časopis Dialog sever-jih, západ-východ, č.3/1994) cituji:"Přes 5 mil žen a mužů prošlo základním bojovým výcvikem a více než 2 mil z nich má doma automatické zbraně a slušnou zásobu nábojů." napsal to Stanislav Svoboda, předlistopadový velvyslanec a náměstek ministra zahraničí.

Nevidím důvod mu nevěřit.

10:18 am, September 17, 2009  
Blogger parabellum said...

To Hans

V prve rade to chapu jako zruseni nejakych vazeb na dekrety, a tudiz to, ze na vsechny byty se bude vztahovat jednotna zakonna norma co se tyce vypovednich lhut.
Zadruhe, vyse najemneho bude ciste zallezitosti nabidky a poptavky.
Zatreti, cca 5 procent bytoveho fondu bude vycleneno pro tzv. socialni bydleni, kde to najemne bude zastropovano rekneme na urovni peti procent trzni ceny nemovitosti rocne.

Pokud panuji obaby, ze mnozstvi lidi by skoncilo na ulici, tak neskoncilo. Stale ve mestech existuji ubytovaci kapacity (byvala kasarna), ktera jsou odhadem schopna ubytovat desetitisice lidi, ktere lze predelat na ubytovny - obcas jsou i v dost solidnim stavu, takze o to, ze by nekdo skoncil na ulici bych strach nemel.

To AgriCE: A dalsi zbrane byly ve fabrikach ve skladech LM, a mozna i nejake dalsi mel SOOZ.

10:36 am, September 17, 2009  
Blogger parabellum said...

To Hans
Jeste to Hans: Babicka nebydlela ve svem dome, pac tento zdedila po manzelovi z druheho manzelstvi, tudiz nevlastnim dedeckovi, ktery umrel pred touto - psal jsem, ze mezi temito byl minimalni vekovy rozdil - tudiz tu mate diskontinuitu te rady prime - o tom, jestli tam bydlela nebo nebydlela je out. Financak si to vylustruje v katastru nemovitosti, a z tohoto to bude jasne videt.

10:42 am, September 17, 2009  
Blogger AgriCE said...

To Hans:
Hmm, jsem překvapen. Něco zcela neuvěřitelného. Ale nemohu protiargumentovat. Mlčím

To Parabellum:
... a ve skladech SNB. - Jo jinak mám takový nejasný pocit, že v ČSSR bylo v ozbrojených sborech cca 100 tisíc lidí. Tož bych ty mobilizační reservy měl asi trochu zvednout (1/2 mužů mezi 18 a 45 roky, to jest možná 2,5 M a ne 0,5 M)
A.

11:06 am, September 17, 2009  
Blogger Unknown said...

slepota je krasna vec

pekny a dlouhy clanek pise pirko o pricinach krize
Nesmyslnost záchran aneb Kdy krize skončí?
http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/stepan-pirko.php?itemid=7562
pritaka mu vasicek http://vasicek.blog.idnes.cz/c/102036/Spolecenske-priciny-krize.html

ale nikdo z nich si neuvedomuje proc to bohatstvi mohlo vzniknout, proste jen proto ze jsou zde energeticti otroci ve forme ropy a plynu, kdyby jich nebylo tak se porad placame nekde v 19 stoleti

chapu ze jsou ti lide hodne zamereni ve svem ekonomickem oboru, ale fyzika a presun produktu atd. jsou snad zakladem kazdeho ekonomickeho uvazovani

rvani jak si zijem nad pomery, nebo jak nas vysavaji paraziti, kteri nechteji pracovat, nebo platit dane je jen ukazovani na projevy nemoci, bez levne energie by k tomuto stavu nemohlo dojit, snad to nekdy ekonomove pochopi

jinak koukam ze zlato s padem dolaru pekne roste http://www.kitco.com/charts/popup/au24hr3day.html

tento prispevek nemusite komentovat

4:37 pm, September 17, 2009  
Blogger Pyrhos said...

To alex

Známá se teď vrátila z USA, kde žije její dcera. Ukázala nám fotografie a komentovala místní události. Docela k pobavení bylo, když říkala jak večer vypínala svítící světla v místnostech a snažila se neplýtvat vodou. Na to ji její dcera řekla, ať to neřeší, že za vše platí stálé platby bez nějaké návaznosti na spotřebu. V daném místě nebylo možné vidět nikoho v poledne chodit pěšky a asi všichni jezdili v klimatizovaných autech. Známá se vrátila zcela odpočatá, spokojená a řekl bych že se cítila jak v nějakém Edenu :-).

Na druhou stranu se snažím pravidelně číst blog na http://theautomaticearth.blogspot.com/ je docela k popukání jaké informace k nám z USA přichází. Například v denním tisku jsme mohli zaregistrovat prohlášení Bena Bernankeho, že krize v USA již skočila. Ale, když se dá před slovo skoničla další slovní spojení "velmi pravděpodobně", celý obsah poselství vypadá hned jinak. Když ve stejnou chvíli ale pronese Tim Geithner, že zotavení ekonomiky ještě nepřišlo, tak běžný občan si těžko může udělat úsudek co je vlastně pravda.

Celou situaci docela trefně popisuje tato věta :

Most of all, there is no credit. Without credit, there are no customers. And without customers, there is no economy.

Ještě mi připadlo velmi zajímavá odpověď pana profesora Zeleného, který odpověděl na dotaz, že časovanou bombu spatřuje v nezaměstnanosti. To, co nebylo efektivní,produktivní a co bylo zastaralé zanikne a bude nahrazeno novějšími technologiemi. Zaniklá pracovní místa nebudou bezezbytku nahrazena. Lidé mohou vyrábět a nebo sloužit. Státní zaměstnanci neprodukují nic a proto není možné, aby byli všichni zaměstnaní ve státní správě. Také uváděl, že v USA je 80% lidí zaměstnáno ve službách. Nevím jestli jsem správně slyšel, ale to číslo mi připadalo hodně vysoké.

Díky za příspěvek ke zlatu. Osobně přemýšlím také, že by bylo vhodné diverzifikovat úspory do investičního zlata - jenže to měl udělat člověk již dříve. Také parabellum velmi dobře odpovídal, že mnohem lepší než zlato se může ukázat pytel hřebíků, suroviny, či potraviny. Nikdo nevíme jak se bude vyvíjet běh událostí a jisté je, že důvěra ve státní měny vyspělých ekonomik se bude otřásat v samých základech. Proto jsem se i ptal co si uchová nejvíce svou relativní hodnotu a likviditu.

KDyž jsem se snažil dohledat nějaké informace o vývoji cen zlata, docela mě zaujal graf, kde se cena zlata očistila o inflaci měny. Z tohoto grafu vypadalo, že si zlato po velmi dlouhou dobu drželo vlastně stejnou cenu - plus mínus nějaké drobné výkyvy. Nevím jestli je to otázka Peak Oilu, ale docela by mě zajímal názor ostatních, kdyby se vyjádřili, pokud je to neurazí.

8:31 pm, September 17, 2009  
Blogger parabellum said...

Pyrhosi

Ptate-li se, co si nejpravdepodobneji podrzi svou hodnotu, nebo hodnota ceho vzroste, pak zemedelska puda.

11:29 pm, September 17, 2009  
Blogger parabellum said...

Pyrhosi,

Profesor Zeleny rozumi prumyslu jako koza petrzeli - mezi nami. Kdyz bude 50 procentni nezamestnanoist, tak se vyplati misto draheho robota na na drahou elektriku tam strcit levnejsiho robota, ktery pojede na maso s kukurici - tu kukurici by spotrebovaval, i kdyby nic nedelal. Problemem je, ze zatim tech robotu na maso s kukurici moc neni, pac vsicni tam ziji z natistenych penez, za ktere dluznici doufaji, ze je nekdy dostanou zpet. To ale asi nepotrva vecne. V prvni fazi Cinani a Arabaci skoupej, co tam bude za neco stat, a pak je nauci zase delat.
To procento ve sluzbach plusminus jednotky procent asi sedi. V zemedelstvi tam pracuje jeste mensi procento lidi, nez v CR, a i ten americkej prumysl zkomira. V CR je ve sluzbach pres 50 procent lidi, a patrime v EU k zemim, s nejvyssi zamestnanosti v prumyslu.
Jojooooo servisni ekonomika, kde kazdej dela managoromont, marketyrung a buzinec, kde kazdej stej clovek je pravnik nebo lekar se prave s hromovym rachotem riti k zemi. Ani ti lekari nejsou z obliga, pac ten pocet je drzenej enormnimi vydaji na zdravotnictvi.
V Evrope to bude podobny vystrizliveni. To bude place, knuceni a skripani zubu, az miliony a miliony lidi, kteri vystudovali nejakej obor, kterej zadny hodnoty netvori, ale zato potrebuje silnou hostitelskou ekonomiku najednou zjisti, ze jejich dovednosti jsou platne asi jako titul RsDr. v CR v polovine 90. let. Nicmene, kdyz to dobre dopadne, tak cinsti zamestnavatele je zaskoli v pracovnich ukonech, a udelaji z techto lidi pilne jako vcelicky.
Mimochodem, najdete si termin chaku-chaku v souvislosti s Toyotou, nebo VW.
Toyota byla prvni automobilka, ktera se odklani od konceptu stale se prohlubujici automatizace. Tu masinku, kterou najdete, inzenyroval jeden muj bejvalej nemeckej kolega. Takze zadnej portalovej zakladac, ten se odsrouboval a zahodil, a mezitim zcerstva pobiha fungaznik jedna radost.

http://www.mmspektrum.com/clanek/vyroba-vackovych-hrideli-pro-osobni-automobily

11:53 pm, September 17, 2009  
Blogger 029neo said...

ad gold - $ oslabuje, gold jde nahoru je ofic. verze, v posledni dobe se ale zacinaji objevovat obdobi, kdy to prestava platit ?!

mrknete na grafy zlata a napr. EUR/USD...jestli se EUR za 5 let pohlo z cca 1.2 na dnesnich 1.5, mela by byt cela zlata cca 500$? jenze ona je 2x vetsi a zlato posiluje ve vsech fiat menach! posledni up na zlate se objevil po tom, co Cina udelala bubu ohledne placeni statem vlastenych firem za ztratove kontrakty nakoupene od WallStreet a London City :-)
a druha nenapadna zprava, ze Hongkong stavi u letiste gold vault a stahne z Londyna veskere sve fyzicke zlato :-) a Rusove zacinaji cosi mrmlat ve stejnem duchu...
takze je treba zvysit pozornost, bezcenne $ miri zpatky domu (hlavne nakupy Ciny vsude po svete) a zlato taky zacina mirit domu :-) neco se blizi...

9:00 am, September 18, 2009  
Blogger Unknown said...

http://www.novinky.cz/zahranicni/blizky-a-stredni-vychod/179346-maae-iran-umi-vyrobit-jadernou-bombu.html

Řekl bych že nějakej útok se blíží.
Snad ty cvoky Čína zastaví.

9:48 am, September 18, 2009  
Blogger Unknown said...

parabellum

Hezka CNC hracicka.
Ale pro priklad ve slovenske WV se tak moc roboru nepouziva spis vice tech na kukurici :) v nemecku je to jina tam kukuricni roboti nemaji co hledat ve vyrobe

p.s. minule si uvadel na ac fore ze ropny zlom ti visel na minulej rok v cervenci pocitam ze to mas nejak dolozeny muzes se podelit?

9:53 am, September 18, 2009  

Post a Comment

<< Home