Monday, January 05, 2009

Databáze megaprojektů a budoucí produkce ropy (aktualizace - listopad 2008)

Během roku 2009 bude ztraceno mnoho snů a mnoho do té doby samozřejmých věcí zmizí do nenávratna. Čeho bychom se měli obávat je chvíle, kdy se velké množství lidí nebude schopno vypořádat s vizí budoucnosti, ve které mají prakticky všeho méně. Reakce řady mladých po celém světě, kteří si uvědomí, že naprostá většina z nich nebude moci vést historicky bezprecedentně vysoký životní styl jejich rodičů může být podobně jako v Řecku ostrá a potenciálně násilná. Miliony a miliony občanů západního světa, kteří se nyní cítí zajištěni a stojí na prahu důchodového věku v očekávání přiměřené penze mohou během příští dekády zjistit, že se jim tenhle sen rozplývá před očima. Obě skupiny si budou myslet, že na své požadavky a na uspokojení svých potřeb mají nezcizitelné právo. Důsledkem může být, že spojení „generační konflikt“ získá zcela nový význam.

Na mezinárodním poli uvidíme nárůst obchodních válek v mnoha podobách, protekcionismus, prodlení nebo rovnou neschopnost splácet dluhy a nakonec i další následovníky příkladu Islandu. Jistě se objeví i (marné) pokusy přeměnit deflační spirálu v (hyper)inflační. Začnou se hledat obětní beránci a to jak doma, tak za hranicemi. Vlády budou čelit tlakům, které některé z nich neustojí a padnou. Athény a Bangkog se budou na řadě míst světa opakovat.

Půjčky a útraty vlády USA mezitím prolomily prakticky všechny meze. Ministerstvo financí rozdává peníze daňových poplatníků nejen krachujícím finančním institucím, ale i nefunkčnímu a kolabujícímu automobilovému průmyslu. Prakticky vše co FED a ministerstvo během posledního roku udělaly byly kroky špatným směrem a z dlouhodobého hlediska už tak rozsáhlou krizi ještě prohloubí. To ovšem z pohledu Main Street. Pro elitu z Wall Streetu bylo uděláno maximum možného. Daňové škrty pro bohaté a privatizace zisků a poté socializace ztrát obludných rozměrů. Oligarchie pod pláštíkem demokracie.

Další postup je dávno narýsován. Budou jím další a ještě větší „záchranné“ operace, samozřejmě poskytované na úkor budoucích generací. K tomu můžeme čekat výzvy ke spotřebě a to bez ohledu na fakt, že každý, kdo má prostředky a zdravý rozum, bude šetřit jak se dá, případně rychle mořit dluhy.

Co bylo v roce 2008 jen vzdáleným hřměním ohlašujícím bouři, se během roku 2009 stane zřetelně se blížící hrozbou. Pro rostoucí počet lidí bouřka dorazí s plnou silou poté, co přijdou o práci. Pozice ČR je neskonale lepší než ta USA. Přesto je jasné, že budeme jako exportní ekonomika navázaná na odbyt stejně tak exportní ekonomiky Německa dříve či později tvrdě postiženi. Investice do automobilového průmyslu se ukazují jako fatální chyba. Bezpochyby i tady dojde za několik kvartálů na státní pomoc a „stimulaci ekonomiky“. Nezbývá než doufat, že tyto peníze nepůjdou stejně chybným směrem jako v USA. ČR si do budoucna nemůže další chyby dovolit, protože jejich cena prudce poroste. Pokud by měly být nějaké prostředky vydávány, tak především na projekty energetických úspor a posílení, modernizace a elektrifikace systémů veřejné dopravy. Okamžitá iniciace dostavby Temelína by měla být přes všechna současná a budoucí omezení jaderné energetiky taktéž prioritou.

V ropném sektoru stojí za připomenutí aktualizace budoucí produkce ropy provedená Samuelem Foucherem (“Khebab”) a Tonym Eriksenem (“ace”). Vzhledem k tomu, že v důsledku krize se „mapa“ v tomto ohledu rychle mění k horšímu, jsou závěry z konce listopadu z mého pohledu optimistickou variantou.

Databáze megaprojektů ve Wikipedii uvádí pro období 2008 – 2015 zatím 25.7 mbd nových kapacit, přičemž tento údaj zahrnuje GTL/CTL a vynechává biopaliva. WEO 2008 z toho uvádí 16.3 mbd. Není pravděpodobné, že výše uvedené nové kapacity budou realizovány v plném objemu.

Následující graf 1 uvádí aktualizaci nových kapacit. Pokles očekávaného objemu nové produkce je počínaje rokem 2009 zřejmý. Graf 1 obsahuje také 15 mbd produkce z odhadovaných a zatím neschválených budoucích projektů (zejména v zemích jako Irák, Brazílie, USA (Mexický záliv), Saudská Arábie, Kanada (ropné písky) a Rusko), včetně dosud nenalezených polí (Unsanctioned/YTF – Yet To Be Found).

Graf 1 – Nové těžební kapacity podle Databáze megaprojektů (včetně zatím neschválených budoucích projektů i možných projektů na dosud nenalezených polích)

Graf 2 zahrnuje scénář možných nových kapacit tekutých paliv, který je založen na Databázi ropných megaprojektů. Čisté nové kapacity v roce 2009 jsou předpokládány v minimální výši a reálně budou mít pravděpodobně negativní hodnotu. Negativní „růst“ je predikován i v letech 2010 a 2011. Biopaliva nejsou zahrnuta a mohou tak částečně kompenzovat propady. I přes tyto údaje však lze očekávat pokračovaní peak plató a tedy zhruba stagnující produkci i v následujících dvou letech.

Graf 2 - Scénář možných nových kapacit tekutých paliv, který je založen na Databázi ropných megaprojektů (modře - hrubé nové kapacity, zeleně - deplece -5% ročně, hnědá - čistá nová kapacita)

Pro srovnání uvádím scénář možných nových kapacit tekutých paliv, který je založen na Databázi ropných megaprojektů (modře - hrubé nové kapacity, zeleně - deplece -4.5% ročně, hnědá - čistá nová kapacita) z července 2008.

Pokračování plató naznačuje i Eriksenův graf zahrnující produkci a poptávku po tekutých palivech a cenu ropy do konce roku 2012.

Graf 3 - Produkce (červená) a poptávka (černá) po tekutých palivech a cena ropy (zelená) do konce roku 2012

Jak jsem již uvedl, je nutné považovat prezentované údaje za optimistickou variantu. Postupné přehodnocování uvedených dat směrem dolů je pravděpodobné. Nové projekty v Kanadě, Brazílii, Rusku a jinde jsou odkládány nebo zcela rušeny, ty již schválené pozastavovány. Komplexita systému, kde stále existují fyzické prostředky, ale nedostává se jejich sociální inkarnace v podobě nezbytných financí si vybírá svou daň. Výhled je v této oblasti negativní. Pozitivem je jen snižování poptávky, i když toto snížení nedosahuje nijak závratných objemů.

Zdroje: The Oil Drum
The Automatic Earth

350 Comments:

Blogger Unknown said...

V rusko-ukrajinské plynové veselici došlo k zajímavému kroku: kyjevský Hospodářský soud zakázal Naftogazu Ukrajiny provádět transport ruského plynu za cenu 1,6 USD/1000m3 http://www.vz.ru/economy/2009/1/5/244154.html, tedy přinejmenším částečně zrušil smlouvu mezi Gazpromem a Naftogazem, platnou do konce roku 2010, na jejímž základě dochází k přepravě plynu do Evropy. Kdyby někdo nevěděl, proč plyn neteče...

5:23 pm, January 05, 2009  
Blogger Unknown said...

Upřesnění (týž zdroj, byl jsem zbytečně rychlý :-():
Jedná se o předběžné opatření. Žaloba na neplatnost článků o tranzitu plynu se projednává na základě podání Ministerstva paliv a energetiky Ukrajiny, a vlastní řízení začne 9.1. Podle názoru ministrstva jsou dané články neplatné, protože byly uzavřeny bývalým zástupcem hlavy Naftogazu Igorem Voroninem, který k tomu neměl patřičné zplnomocnění vládou Ukrajiny.

5:38 pm, January 05, 2009  
Blogger Unknown said...

Tak Rusové prej utahujou šrouby. No a Ukrajina, coby přístupnická země EU a NATO, už si zjevně sama uděluje "eurodotace" z obsahu plynovodů.

7:44 pm, January 05, 2009  
Blogger Herbage said...

Měl bych pár dotazů, co se týče grafu číslo 3. Těžba prakticky kopíruje po celé délce poptávku, dokonce jí po většinu času přesahuje. Jak to jde dohromady s rostoucí cenou ropy? Je to dáno tím, že s rostoucí těžbou přichází na řadu dražší metody těžby? Nebo je cena vyhnána spekulacemi na burze, případně oběma faktory nebo nějaká významný ještě neuvažuji? Dále, jak může autor grafu předpovídat poptávku někdy do Srpna 2012, když nevíme, jak hluboká bude krize a propad poptávky vysoký? Že cenu poté určuje z diference nabídky a poptávky je myslím zřejmé, dokonce křivka ceny ropy kopíruje i záchvěvy poptávkové křivky. Zajímalo by mě tedy, jaké vstupní parametry autor uvažuje. Zároveň kde bere tu jistotu, že někdy v lednu, tedy teď, poletí ceny strmě vzhůru a do konce roku se udrží na hladině +/- 100 dolarů. Proto bych to bral hodně s rezervou.

8:06 pm, January 05, 2009  
Blogger Unknown said...

Dřív jsem si myslel, že cena ropy může růst až k 600 USD za barel. Pak musí zkolabovat poptávka. Nyní si ale nemyslím, že cena ropy půjde někdy o moc víc nahoru než 150 USD za barel. Pokud si tedy USD udrží hodnotu, jakou přibližně má.

Já tomu říkám "ropná past".

Zkrátka jak bude cena někde mezi 150-200USD, začnou "vybublávat" na povrch různé jobovky a různí kostlivci začnou vyskakovat ze skříní. Rozběhne se tak další kolo recesní krize, propadne se poptávka a s ní i cena.

9:20 pm, January 05, 2009  
Blogger tono said...

Tento blog je o rope ale napisem niekolko viet aj z ineho odvetvia a to z hutnictva.Nebudem udavat zdroje lebo su to interne veci.Prve 3 kvartaly boli dobre a treti dokonca vyborny vo vyrobe aj zisku.Nasvedcovali tomu aj analyzy a komentare v odbornej tlaci.Dajaka kriza - neznamy pojem,nas sa to az tak nedotkne max.mensi rast.Ja som to uz v lete videl dost zle ale kolegovia hovorili nech nepanikarim.

10:28 pm, January 05, 2009  
Blogger tono said...

Ceny oceli vzrastli nad 1000 dolarov za tonu a vsetko vyzeralo relativne dobre.Ale prisiel 9 mesiac a s nim aj kriza.Zrazu odberatelia prestali ojednavat.Cena sa zrutila na polovicu a oceliarne zacali obmedzovat vyrobu aby zastavili volny pad cien.Teraz firmy znizuju vyzobu o 20-30%.Situacia nieje dobra v Europe a USA a problemy maju aj Rusi.Najhorsie je to na Ukrajine kde uz hrozi prepustanie a odstavky podnikov.Ukrajina je velky exporter.Posledny mesiac kriza udrela tvrdo v Cine kde su plne sklady a prudko obmedzuju vyrobu.Vdaka dobrym vysledkom na zaciatku roka podniky skoncili bez strat a mozu par mesicov fungovat na znizeny vykon ale otazka je ako dlho.Vseobecne sa caka ze kriza sa otoci v druhom polroku 09.Neviem nakolko tomu verit ked analytici ktori to pisu nezachytili nastup krizy v roku 08.A este niekolko slov o cenach.Cena rudy vzrastla za rok 08 o 80%,srotu o100% a koksovatelneho uhlia o 200%.To su obrovske narasty a keby neprisla kriza tak by sa premietli do cien oceli.A suroviny nielen podrazili ale aj ich nebolo mozne kupit.Boli problemy s uhlim aj srotom.Uz to bolo na hrane.Keby neprisla ropna kriza tak by mozno prisla kriza kovov.

11:04 pm, January 05, 2009  
Blogger -Pazourek- said...

@Tono: žeby peak iron? :-) Tím nás zatím nikdo nestraší...

11:41 pm, January 05, 2009  
Blogger Kedar said...

No výhoda peak ironu je že se železo nespotřebovává, ale jen přetváří a lze ho pak zrecyklovat. Zkuste si ale zrecyklovat výfukové plyny :-).

10:50 am, January 06, 2009  
Blogger Unknown said...

4 TT: Co ta deflace? Mě přijde, že zatím je k deflaci, alespoň u nás v ČR, stále dost daleko. Energie stále rostou, ropa opět přidává, brzy se opět přidá růst cen potravin, protože potravinové komodity od dna v listopadu taky opětně rostou. Ano, je sice určité zboží, které ještě může/bude muset zlevňovat, ale ani třeba výrobci aut nemohou/nechtějí jít pod určitou cenu a zatím se nezdá, že by chtěli zlevňovat víc než doposud. Totéž se týká dalšího zboží i služeb. Samozřejmě to "ochlazení" se nás může dotknout o něco později, ale deflaci bych letos rozhodně netipoval. Jinak ještě poznámka: benzín je v současné době asi vůbec nejlevnější v historii ČR. Ostatně na začátku roku bývají ceny pohonných hmot obvykle nejnižší. Viz například ceny u nás za poslední 4 roky. Zároveň ze struktury cen je vidět, že levnější už asi nebude. (SPOTŘ. DAŇ 12 Kč, DPH, marže rafinerií a benzínek a na cenu samotnou zbývá sotva pár korun).

1:09 pm, January 06, 2009  
Blogger Gorshok said...

To je krásně optimistický článek,
takový jsem už delší dobu nečetl.

http://www.ifondy.cz/novinky/165/2009--Recese-nekoncici-depresi

2:40 pm, January 06, 2009  
Blogger Unknown said...

2 Gorshok:
Opravdu dobré.
"Vzhledem k dnešním možnostem centrálních bank, především schopnosti takřka neomezené emise peněžních prostředků, existuje jen velmi málo pochyb o tom, že se zotavení bankovního systému nepodaří."
Natiskneme peníze a budeme hepy. Čím to, že ve fyzice jsou vynálezci perpeta mobile za blby, kdežto v ekonomice za proroky?

3:35 pm, January 06, 2009  
Anonymous Anonymous said...

Par postrehu (nejen) k clanku TT:

Ropa: Z grafu v clanku je nutno brat vazne jen data z minulosti, cena ropy nemuze splhat do nekonecna, jak je predkladano. Poptavka se kryje vzdy s nabidkou, aneb (dle J.H.Kunstlera) peak oil tvori a budou tvorit cenove cykly. Prvni cyklus (pravdepodobne dosazeni plato) mame za sebou a napachal evidentne obrovske skody. Miliardy dolaru se odcerpaly z realne ekonomiky zapadnich zemi kamsi do ropnych statu, kde prece v takovem mnozstvi nemaji co delat. Dalsi cenove cykly proto budou mit dle meho nazoru silne klesajici tendenci (Minduton - "ropna past" je zde vystiznym terminem), viz tez nize.

Soucasna ekonomicka krize: zpusobena dle meho nazoru z 90% peak oilem (pravdepodobne dosazeni plato), 10% zbytek (praskle financni bubliny aj.) - Kunstler, ASPO aj. Bezprecedentni zalezitost kde neplati zadna historicka prirovnani ani jine vyumelkovane konstrukty (Ponzi aj.). Postupujici dezintegrace ekonomiky drasticky omezi schopnost platit horentni sumy za cokoli, natoz pak za ropu v dalsim ropnem "cyklu". Otazkou tedy zustava, kolik takovych cyklu jsme jeste schopni absorbovat pred Kolapsem. Nakonec preci jen bude platit nedavne prohlaseni Nicka Butlera z BP, at uz to myslel jakkoli, ze vetsina zbyle vytezitelne ropy zustane v zemi a nikdo ji nebude potrebovat.

Deflace: Pote, co jsem si trochu ozivil vyznam tohoto pojmu, opet musim souhlasit s Kunstlerem, deflace je zatim prazdny pojem, muze nastat az velmi kratce pred Kolapsem. Do te doby tomu budou centralni banky a politici vsemozne branit.

Energeticke alternativy: Pryc jsou nedavne casy meho optimismu, ekonomicke potize a souvisejici dezintegrace spolecnosti znemozni jakekoli snahy o masivni prechod k alternativnim energiim, i kdyby byly relativne snadno vyuzitelne (o nekterych si stale myslim, ze tuto vlastnost maji). Navic jsou v ohrozeni i soucasne zdroje a dodavky energii hlavne ze zahranici. Soucasnou plynovou krizi povazuji spise za politickou hricku, ale ekonomicka krize v tom prsty jiste ma a paralela s Kunstlerovymi "spot shortages" tu je. Dalsim nebezpecim jsou jaderne elektrarny, ktere se v bourlivych casech stanou spise casovanymi jadernymi bombami (nebudou-li odstaveny a zality tlustou vrstvou betonu).

Survivalismus: Zivot "nad pomery" umozneny "dablovym fosilnim pokladem" skonci brzy - to uz je ted jasne. Postradam ale viru ve smysl odpojeni se od systemu, pokud vetsina zustane v nem. At uz je to pocit nebezpeci ohrozeni zivota po Kolapsu nebo strach jit do tak obrovske zmeny sam, kdyz ostatni jeste prezvykuji stavnaty steak, i kdyz nevi, ze je dost mozna jejich posledni.

Kolaps: jiz nekolikrate se tu objevilo toto odstrasujici slovo. Bude nebo nebude? Vse zatim naznacuje, ze se konat bude. V dohledu neni zadny energeticky zachranny balicek a to je zasadni problem. Jsme v ropne, plynove a uhelne pasti, z niz zda se neni uniku. Presto zbyva vira, ze Kolaps bude jen kolapsem soucasneho prebujeleho konzumniho kapitalismu, globalismu, sportovnich a jinych megaakci, zkostnatelych ekonomickych poucek o neviditelne ruce trhu a nikoli kolapsem lidstvi, historickych hodnot a umeni, tedy toho, co ma skutecnou cenu.

7:55 pm, January 06, 2009  
Blogger Unknown said...

Pazourek: Iron Peak už se tu debatoval, společně s ostatními "peaky".
Iron Peak není žádná sranda, ale je to tvrdá realita. Jednou tu bude. Železo jde samozřejmě bez problému zrecyklovat, problém je v tom, že ne na 100%. Abychom jednou nemuseli prosívat písky a hlínu kvůli oxidům železa (rozuměj rzi)...

8:55 pm, January 06, 2009  
Blogger Unknown said...

TK: No sranda je v tom, že ty ropné/surovinové státy jsou ještě ve větší řiti než my.
Např. pro ropné státy je typické, že mají více prostředků, než jsou schopny upotřebit. A tak investují v zahraničí - u spotřebitelů. Jenže v případě krize se stávají tyto podíly prakticky bezcennými. Navrh k tomu se projevuje u nich ještě to, že nejenže už nemají přebytky, ale ani nejsou schopny pokrýt vlastní spotřebu, myšleno vlastní štědré sociální programy, apd. Např. v SA je umělá přezaměstnanost, 90% lidí (jakože) pracuje ve státních službách a berou za to plat.
Ano, někdo může namítat, co může mít větší cenu, když se peníze zhroutí, než taková solidní fabrika. Ono ale záleží na tom, co to je za fabriku. Až se tu budeme mlátit klackama, tak fabrika na hi-tech čipy asi nebude mít moc velký význam.

9:05 pm, January 06, 2009  
Blogger Unknown said...

Apropo. Nepracuje tu někdo v realitách? Zajímal by mě aktuální meziroční vývoj "cenového indexu" (pro ČR, a v Kč) prodejních cen starších rodinných domů (v rozumné dojezdové vzdálenosti od krajských měst).

Prosím ale jen seriózní odpovědi.
Děkuji.

9:10 pm, January 06, 2009  
Blogger Míra said...

2 all: Objevil jsem video od Chrise Martensena, kde se ve trech hodinach velmi srozumitelne zabyva ekonomikou, energii a zdroji. Je tam mnoho grafu a prikladu. Velmi zajimave!!

www.chrismartensen.com/crashcourse/chapter-1-beliefs

2TT: Zajima mne tvuj osobni pohled na Martensenovo video, mozna by to stalobza blizsi rozbor ve tvem dalsim blogu. Je tam mnoho velmi zajimavych souvyslosti. Pokud jste to zde jiz resili, omlouvam se a prosim o odkaz - nevsiml jsem si.

Kazdopadne diky za tvuj blog a dodatecne happy new year.

1:54 am, January 07, 2009  
Blogger ErikTata said...

Honzajs zase jednou zabrousil do našeho tématu a jako vždy to stojí za přečtení:
http://www.pro-investory.cz/komodity/ropa_zemni_plyn/nabidka_ropy/

7:41 am, January 07, 2009  
Blogger ErikTata said...

Dotázek
Máte někdo info, na jak dlouho máme vlastně zásoby plynu? Včera v médiích to bylo od 40 do 120 dní, což samo o sobě nebudí důvěru. A v Německu vyhrožují, že budou mrznout už brzy. Tak jak to vlastně je?

7:51 am, January 07, 2009  
Blogger Thon Taddeo said...

To Herbage: Samozřejmě je třeba to brát s rezervou, tohle je přibližný rámec. Poptávka je označena jako teoretická (notional) v grafu. Co se týče ceny, tak ta bude muset nějakým způsobem stoupat nemá-li dojít k zásadním škrtům v budoucích projektech a tedy těžbě na straně jedné a další akceleraci míry deplece na straně druhé.

To Radek a TK: Počátek finančního kolapsu byl zaviněn kolapsem na trhu nemovitostí, kdy vysoké ceny energií ukázaly neschopnost řady dlužníků splácet. Pokud bych bral deflaci jako opak inflace a tedy pokles objemu peněžní zásoby v ekonomice, tak v posledních měsících k tomuto u M3 v USA jasně docházelo - vlivem řady krachů.

http://www.shadowstats.com/alternate_data/money-supply

Teď se trend přechodně stabilizoval, ale s tím jak časem přijdou další krachy a půjčky budou stále omezené nebo jejich nedostupnost ještě poroste se situace znovu zhorší. FED a spol. se snaží o inflaci jak mohou, protože, kdyby deflace definitivně převážila tak se systém postavený na dluzích zhroutí.

S tím jak bude krize postupovat se nakonec deflace v USA prosadí, systém v této podobě padne a pak pravděpodobně dojde k "měnové reformě" - k rozsáhlé hyperinflaci, která měnu a dluhy na ní navázané fakticky zlikviduje.

Které alternativní zdroje považuješ za snadno využitelné???

Survivalismus: Já se taky nechystám do lesů (aspoň ze současného pohledu), ale je třeba být připraven na nárůst kriminality, takže zbrojní pas a prostředky pacifikace případných agresorů doporučuji mít.

To Míra: Crashcourse je dobré shrnutí, konkrétně se to tady neřešilo, ale celá tahle problematika o tom je.

To Erik: Co jsem slyšel tak zásobníky by při nizkých teplotách měly vydržet kolem měsíce. Kolem 25% plynu máme z Norska, takže o 1/4 déle. Jaký efekt by měly stupně číslo 2 a 3 neumím přesně odhadnout - pokud to někdo vůbec umí, ale řekněme, že 2 měsíce by ČR měla vydržet se zásobami téměř jistě.

Kdo by snad nečetl.

http://europe.theoildrum.com/node/4933

8:40 am, January 07, 2009  
Anonymous Anonymous said...

"TT: Které alternativní zdroje považuješ za snadno využitelné???"

Postupna nahrada elektriny z uhli (plynu a ropy):
Energie slunce,vetru a slapu - jejich vyuziti by v pripade vseobecneho celosvetoveho politickeho konsensu o potrebnosti prechodu na tyto zdroje a nalezitemu toku financnich prostredku vlivem agresivni statni podpory razantne stouplo a soucasne stale pomerne nizke EROEI techto zdroju (vyroba, instalace, recyklace) by se zajiste razantne zvysilo. Muj spoluzak z VS rozjel loni byznys se solarnimi panely a nebyt soucasne financni krize, nevedel by doslova "kam driv skocit". Ale dnes? Kdo si bude davat na strechu baraku stale jeste hodne drahe panely, kdyz se nevi co bude a lide se zdrahaji koupit i nove auto?

Jaderne stepeni - moderni bezpecne reaktory schopne vytezit mnohem vice energie z palivovych clanku. Stavba novych jadernych elektraren ma ovsem smysl pouze ve fungujici a ekonomicky zajistene spolecnosti. Pripadny chaos si vynuti odstaveni stavajicich jadernych elektraren z provozu.

Pak je tu jaderna fuze, projekt ITER. Pres obrovske technologicke problemy to je nebo spis byl nadejny projekt. Nedostupnost financnich prostredku pravdepodobne zabrani dokonceni. http://www.eurec.be/content/view/244/29/

Nahrada ropy v doprave:
Cilena elektrifikace alespon osobni automobilove dopravy i za cenu docasne snizeneho komfortu ruku v ruce s modernizaci a propagaci hromadne dopravy na ukor dopravy individualni (predevsim zeleznicni sit). V nakladni doprave omezeni exportu, posun k lokalni sobestacnosti, znacne omezeni kamionove prepravy a navrat k zeleznicni nakladni preprave na modernizovanych tratich. Toto opet vyzaduje vseobecny celosvetovy konsensus o naproste nutnosti techto zmen, vcetne napr. statnich dotaci na vyvoj a prodej prvnich maloseriovych vozu s elektrickym pohonem, instalaci dobijecich terminalu apod. Urcite naznaky jsem zaznamenal tesne po (prvnim) cenovem oil peaku, nyni je vse pohrbeno. Automobilky bojuji o preziti, vyvojove aktivity jdou k ledu a o nejakem modernim a dostupnem elektromobilu si opravdu muzeme nechat jen zdat (Roadster je skvely vuz, ale ponekud drahy a neni to to prave rodinne auto).

Postupny prechod k alternativam by byl realny, ovsem za zcela jinych podminek nez dnes. Vsechno jde, kdyz se chce (pouze deti se musi nosit). Soucasny kapitalisticky system (ktery se navic hrouti), obrovske investice vrhane naslepo do dalnic a monstroznich staveb, rozhadani politici s ruznorodymi "biologickymi imperativy" a neschopnost celosvetove spoluprace, to opravdu netvori to prave podhoubi pro tak rozsahlou zmenu.

11:36 am, January 07, 2009  
Blogger tono said...

Amerika uz ma vyrobu 21000MW z veternikov.A to bez statnej podpory.Barack slubuje a isto to aj urobi masivnu podporu alternativnych zdrojov.Ked sa Amerika do dacoho vazne pusti v technike alebo vede vatsinou dosiahne uspech.A teraz im ide o vela.Maju este ropu na niekolko rokov,maju alebo si kupia ludi .Dakto moze povedat ze nebudu peniaze ale budu.Ked sa nasli pre Detroidskych skrachovancov urcite sa najdu aj na zmysluplne projekty a ked nie tak ich jednoducho natlacia.Na elekromobiloch uz robia takmer vsetky automobilky a daco z toho mozno bude.A este jedna vec.Oil peak posobi globalne a preto sa hladaju globalne riesenia.Je ale mozne ze z celosvetoveho zmatku sa vynori iba niekolko najlepsich hracov.Dokonca je to celkom logicke.Je tu velka kriza niekto sa potopi a niekto ostane plavat.Taka Kanada,Rusko,USA,Australia,Svedsko,Norsko by to mali prezit.Nie bez problemov ale podla mna na to maju.Maju potraviny,suroviny aj schopne obyvatelstvo.Ked Rusi prezili 2 svetovu tak neviem preco by nemali prezit teraz.Asi to ozaj bude tak ze civilizacia neprezije vsade ale niekde urcite ano.Takze mozno lepsie ako ostrit sipy by bolo prestahovat sa.

9:37 pm, January 07, 2009  
Anonymous Anonymous said...

tono: Doufam pevne ze mas pravdu. A take doufam ze se nebudu muset stehovat nekam do Ruska, i kdyz u Bajkalu bylo krasne.

9:48 pm, January 07, 2009  
Blogger hank said...

Tono:

To je fakt, udělají všechno, aby si nemuseli připustit, že současný konzumní životní styl prostě nelze udržet. Jenže obnovitelné zdroje energie ho prostě pohánět nestačí.

Možná to ještě pár let vydrží, ale 10, natož víc let dopředu nekouká nikdo.

Buď se změní styl života nebo zkrátka končíme. Třetí možnost není.

9:55 pm, January 07, 2009  
Blogger -Pazourek- said...

Třetí možnost je, že se ještě víc uskromní 95% populace, aby na amíky zbyly i jejich zdroje :-)

7:11 am, January 08, 2009  
Blogger Tribun said...

Správně má být bude uskrovněno, Pazourku. :-((

11:13 am, January 08, 2009  
Blogger Jura said...

Trochu mi tam chybí analýza současného poklesu poptávky a krácení dodávek OPECem.

3:14 pm, January 08, 2009  
Blogger 6810 said...

"Velké slovenské podniky odběr zemního plynu neomezily tak, jak jim to slovenská vláda ve středu kvůli zastaveným dodávkám plynu z Ruska nařídila . Uvedl to ve čtvrtek slovenský ministr hospodářství Ľubomír Jahnátek.
Pokud velkoodběratelé nebudou omezení respektovat, celý systém podle Jahnátka zkolabuje."

V tomto krátkém výňatku z tisku je celá odpověď na to, jak se bude naše populace chovat v případě krize. Do poslední chvíle budeme žrát. A potom i zabíjet. Byť pro pár minut pohodlí i když budeme vědět, že konec je za dveřmi. Cesta klidného přechodu není možná. Bude to strašlivá a krvavá cesta.

4:41 pm, January 08, 2009  
Blogger kovozem said...

Nevím, proč tady, zrovna tady, vkládají někteří naději do elektromobilů. Většina elektřiny se asi bere kde?

5:20 pm, January 08, 2009  
Blogger M. said...

Vynikající obchodní úspěchy ČEZu nejsou zcela náhodné a logicky navazují na vývoj událostí. Jediná energie kterou jsou rozvinuté země schopné si opatřit svépomocí je elektřina, vyrobená jakýmkoli způsobem. Z toho vyplývá i bezmezná tolerance politických reprezentací k cenové politice dominantních výrobců a distributorů.
Výrobci aut však trochu zaspali. Nečetli tento blog a tudíž netušili, že ropa dochází :).
Potíže v prodejích se výrobci aut snaží řešit urychleným vývojem modelů na elektřinu. Otázkou je, zda už není pozdě a krizová bouře je stejně nesmete.

http://www.auto.auto-news.cz/pininfarina-b0-elektromobil-ve-vyrobe-28307.html

http://www.novinky.cz/clanek/154335-video-chevrolet-volt-jezdi-na-elektrinu.html

A ještě větší otázka je, co taková kára bude stát.
VW jako obvykle spí na vavřínech, nebo ví něco, co ostatní nevědí.

6:35 pm, January 08, 2009  
Anonymous Anonymous said...

Ja myslim, ze ted uz je pozde na jakekoli alternativy, zbytecek viry zatim zustava.

Stacila jen "pusinka" s fyzikalnim peak oilem a cely kapitalisticky ekonomicky titanik se zacal pomalu ale jiste potapet. Proc nepostavili alespon o jednu vodotesnou prepazku vic?

USA zda se tesne nad kotelnou. Voda zaplavuje jejich pokoje a pumpy zoufale nestaci.

Ropa se nemela vubec objevit.

Ziju v historicke dobe a jsem smiren i se svym osudem. Nez prijde, budu se bavit. Tohle si preci nelze nechat ujit.

7:00 pm, January 08, 2009  
Blogger -Pazourek- said...

Mám trochu technický dotaz a možná tu je někdo, kdo se v tom vyzná (i když mám pocit, že tady se vyzná každý ve všem :-)

Bylo by prakticky proveditelné vyrobit solární panel, který by za pomoci sluníčka, katalyzátoru a CO2 vyráběl uhlovodíky o delším řetězci? IMO by tomu snad nemělo nic bránit, když to zvládne kdejakej blbej plevel...
Elegentně by to řešilo akumulaci letních přebytků na zimu.

8:13 pm, January 08, 2009  
Blogger Jura said...

Nic lepšího, bezúdržbového, samosereplikujícího, s pozitivními externalitami (02 z CO2, potrava, klimatizace, estetika, ....), než vymyslela příroda ve formě stromu podle mě nedajdeš.

8:19 pm, January 08, 2009  
Blogger Jura said...

Dělám v Ivecu. Jedinou (zatím!?) prezentovanou alternativou je zemní plyn. Což zrovna za současné situace je dobrý vtip. ... akorát, že se nikdo nesměje.

8:23 pm, January 08, 2009  
Blogger M. said...

Pazourku, jsi sice koumák, ale tohle už vymyslela příroda dávno a jmenuje s to DŘEVO.
Jen to s tou spotřebou nesmíme moc přehánět,aby tu za pár let nebyla poušť.

10:32 pm, January 08, 2009  
Blogger Unknown said...

to Pazourek:
Ten "blbej" plevel a organismy "vyrábějící" uhlovodíky se to učili milióny let. My o uhlovodíkách tak víme sotva 100 let.

to 6810:
Ve volném čase se zabývam "klimatickými" problémy, čtu různé knížky, články, o tom, jak se k celé problematice staví politická a podnikatelská scéna. V dnešní době již snad nikdo nezpochybňuje klimatické změny a dokonce existuje na světě spousty nápadů, jak zabránit dalším změnám. Existují zde skupiny:
1. "kapitalistů", kteří na globální změny nevěří a "jedou" dál ve starých kolejí
2. "vládců" politiku, kteří vědí, co se děje, leč lobování kapitalistů je silnější než jejich charakter
3. ekologů, ochránců přírody, kteří vědí, že se ženeme do záhuby. Bohužel tato skupina nemá žádnou moc a vliv. Jakékoliv prohlášení této skupiny je téměř považováno za "teroristický" akt.
Ledovce tají a metan skrytý pod ledovou krustou začíná unikat. My, abychom začali okamžitě jednat, tak spotřebováváme a ničíme kolem sebe neuvědomujíc si, že nás za rok nebo za dva můžou postihnout klimatické katastrofy jako jsou tropická vedra doprovázená suchy a katastrofální neuródou. Nikdo sice neví, co nás čeká, ale víme, že daň za naše chování bude obrovská. Obávám se, že tu daň si příroda začne vybírat už za několik let. Leč, ikdyž to budeme vidět, budeme dál spotřebovávat a ničit, dokud si tu "daň nevybere" i na nás.
Na Slovesku hásili kolaps systému a v nejhoršim i black-out. Mož ná to bude znít teroristicky, ale menší kolaps či týdenní blackout by možná nebyl na škodu. Sice bychom mrzli, možná i hladověli - nicméně je zde obrovská šance, že bychom se "probudili" a zjistili, źe závislot není to pravé ořechové.

Podle mého názoru, pokud by nějakému státu hrozil blackout, tak země EU zadotují postižený stát vlastním plynem. Blackout v jedné zemi by mohl nastartovat celoevropský blackout a tím i vážný chaos, ze kterého bychom se už nemuseli dostat.

Trochu k tomu iron peaku:
Pamatuji si předcházející dva roky. Shrnutí.
1. obrovské ekonomické růsty = automobilky jely na 200 procent. Ve Škodovce se dělalo i v sobotu, někde dokonce i v neděli. Neexistovalo téměŕ žádné volno, všichni dělali přesčas. Přesto to nestačilo a museli se najímat zahraniční pracovníci.
2. dodavatelské firmy byli zavaleny zakázkama, které nestačili plnit, opět se pracovalo téměř bez volná. Samé přesčasy.
3. Kamarád dělá v "ocelářském" průmyslu a to co říkal, mě zarazilo. Prý, to, co se dělo, nikdy nezažil. Vytíženost na 500 procent s tím, že začala docházet surovina. Tenkrát mi říkal, ať investuji do hliníku a do duralu, neboť pokud to půjde tak dál, tak budou mít cenu zlata. Vážně, v té chvíli se začalo nedostávat ocele, hliníku, duralu - však si pamatujeme ty ceny. Na toto vše jsem si vzpomněl, když se jeden 50 ti letý pát začal defacto omlouvat(dceři nebo vnučce) za to, kam to jeho generace dotáhla. Říkal, že sen jeho generace nebyl konzum, ale to, aby byl takový dostatek potravim, aby nikdo netrpěl hlady. Další sen byl, že se postupně s vývojem techniky sníží pracovní doba (tehdy 6 dní) na 5,4 a postupně i na 3 dny v týdnu. Říkal, že by ho nikdy nenapadlo, že i v tomto století budeme s automatizovanou technikou dělat 6 dní. Řekl něco moc pravdivého:"Takovou nenažranost jsem ještě nikdy neviděl".

to Kalous = Scénáře soumraku civilizace růstu
To, jaký scénář nastane nutně závisí i na tom, jak se zachovají lidé. I sebeoptimistacký scénář, který by nás mohl potkat, se může zvrhnout v noční můru, pokud se lidé "davově zblázní". Jediná schůdná varianta pro lidstvo je pomalé "downgrady", kde si lidé budou postupně zvykat na nepohodlí. Okamžité "dowgrady" vyvolají masové demonstrace, rabování, chaos, obrovskou kriminalitu a zánik humanity.

to TT:
Pro takto zadlužený systém, v jakém žijeme nyní, je deflace nemyslitelná. Ve 30 letech to systém "ukočíroval", neboť státy a občané nebyli zadluženi. V dnešní době deflacé=smrt systému, proto věřím v to, že než deflace, tak se zvolí hyperinflace a tím pádem měnová reforma, která dluhy rozpustí. Tomu věřím na 90 procent. Pouze nevím, co na to největší věřitel, Čína. Toť otázka.

10:54 pm, January 08, 2009  
Blogger -Pazourek- said...

O dřevu už jsem slyšel. Kabát z teletiny a srub jsou taky fajn, mám rád přírodní styl. Ale ruku na srdce, kdo z vás se spoléhá pouze na suroviny vymyšlené přírodou v průběhu milionletého vývoje?
Ono těžba, zpracování a užití dřeva jako paliva zas není až tak pohodlné. Taky popílek z komína žádnej šlágr. Jo kdyby mi tak z panelu na střeše pěkně crčelo nějaké to palivo pěkně do nádrže pod barákem, a to celé léto, to by bylo pěkné... Takový nesmysl to nebude, možná už jste slyšeli o bioropě produkované bakteriemi v nádržích.

K tomu životnímu prostředí. Když jsem byl hodně malej, pamatuju heslo "přežijeme rok 2000?". Přežili, životní prostředí se od těch dob dokonce velmi změnilo k lepšímu (alespoň v mém okolí). Chce to jen nebrat až tak vážně tu chásku, která si říká Greenpeace.

Ona totiž vždycky fungovala jedna věc. Určitá čás lidí má schopnost vymýšlet různé katastrofické vize, třeba i zdánlivě opodstatněné - konec světa, zhroucení ekosystémů, uvaření planety díky exhalacím, smrt hlady při vyschnutí ropy apod. Proto nepatřím k těm, kteří by tento blog brali smrtelně vážně (to jsem asi píchl do vosího hnízda). Prostě každá doba má své proroky temna a zatím lidstvo (s menšími výkyvy) postupuje vývojem kupředu. Někdo si myslí, že se brzy vrátí do toho srubu v kabátu z teletiny, já si to nemyslím.

2:32 am, January 09, 2009  
Anonymous Anonymous said...

"Pazourek: Určitá čás lidí má schopnost vymýšlet různé katastrofické vize, třeba i zdánlivě opodstatněné"

Byl jsem sveho casu take optimista, hlavne co se tyce jiz zminovaneho prechodu na alternativni zdroje a spotrebice, ale nyni bych po evidentnim krachu investic sluvko zdanlive skutecne vynechal.

Energeticka rovnice zatim relativne v poklidu. Ale jak udrzovat tuto spolecnost v celem rozsahu s drasticky ubyvajici ropou? Na alternativy jsme nepresli a v dohledne dobe urcite neprejdeme, uspory energii zatim mizive, presovat to donekonecna nepujde a ty ubytky prijdou. Ty grafy mohou trochu "kecat", ale radove to urcite sedi. Katastrofa nebo kolaps to nutne byt nemusi, i kdyz tomu hodne parametru nasvedcuje. Kazdopadne to ale bude peknej mazec.

"životní prostředí se od těch dob dokonce velmi změnilo k lepšímu"
Je potreba se zamyslet v sirsim casoprostoru nez jen v blizkem okoli bydliste.

9:27 am, January 09, 2009  
Blogger Gorshok said...

Docela zajímavé počtení. O tom se zatím příliš nepsalo.

http://www.patria.cz/Zpravodajstvi/1340809/odbornici-varuji-pred-moznym-splasknutim-dalsi-bubliny.html

Pořád se vrací otázka
deflace x hyperinflace. Já si prostě tu deflaci nedokážu reálně představit. To by byla opravdu konečná.

9:57 am, January 09, 2009  
Blogger che said...

Jak bylo řečeno:
3. Kamarád dělá v "ocelářském" průmyslu a to co říkal, mě zarazilo. Prý, to, co se dělo, nikdy nezažil. Vytíženost na 500 procent s tím, že začala docházet surovina. Tenkrát mi říkal, ať investuji do hliníku a do duralu, neboť pokud to půjde tak dál, tak budou mít cenu zlata. Vážně, v té chvíli se začalo nedostávat ocele, hliníku, duralu - však si pamatujeme ty ceny. Na toto vše jsem si vzpomněl, když se jeden 50 ti letý pát začal defacto omlouvat(dceři nebo vnučce) za to, kam to jeho generace dotáhla. Říkal, že sen jeho generace nebyl konzum, ale to, aby byl takový dostatek potravim, aby nikdo netrpěl hlady. Další sen byl, že se postupně s vývojem techniky sníží pracovní doba (tehdy 6 dní) na 5,4 a postupně i na 3 dny v týdnu. Říkal, že by ho nikdy nenapadlo, že i v tomto století budeme s automatizovanou technikou dělat 6 dní. Řekl něco moc pravdivého:"Takovou nenažranost jsem ještě nikdy neviděl".

Jde opravdu o skutečnost, tuto vizi předkládal i režim někdy v padesátých a šedesátých letech, když však spotřeba na západě začala předstihovat spotřebu u nás se na tuto vizi rezignovalo, začalo se dál hlásat "dohnat a předehnat" a mezi lidem začalo jít o dosažení stejné spotřeby jako na západě charakterizované hlavně autem.

11:28 am, January 09, 2009  
Blogger Unknown said...

Člověk by si skoro řekl, že dnes v době internetu se už nedá tolik propagandisticky pracovat, ale přišla mi zajímavá zpráva, tak to zveřejňuji i tady, koneckonců plyn s ropou úzce souvisí.

Naše sdělovací prostředky mají jeden důležitý a nezbytný úkol - působit propagandisticky na lidi a utvářet jejich názory. Spolu s ostatními propagandistickými nástroji - rozhlasem a tiskem se jí to vesměs daří. Lidé už pomalu začínají věřit tomu, že Rusko zastavilo odběr do celé Evropy a EU, nebo že vydírá Ukrajinu kvůli ceně plynu, kterou chce zvednout ze 180 na 450 USD za 1000 kubických metrů. Inu, jak říkal pan Goebels, stokrát opakovaná lež se stává pravdou. Jaká je pravda?

1/ Ruská dodávka činila donedávna 450 miliónů kubíků plynu za den, z toho většina proudila přes Ukrajina. Poté, co ukrajinská mafie kradla plyn, na který neměla uzavřeny smlouvy, byly dodávky před tento stát zastaveny. Plyn však proudí do Evropské unie dál. Severní plynovod Jamal, vedoucí přes Bělorusko, Polsko a Německo, dodává v současné době 170 miliónů kubíků plynu denně. Tento plyn odebírá prakticky i Česká republika. V hantýrce ČT se jedná o plyn z náhradních zdrojů Severní větev či "plyn z Německa." Z ideologických důvodů pak ČT zatajuje, že se jedná o ruský plyn. Rusko též dodává plynovodem Blue Stream bez přerušení plyn do Turecka. Stejně spolehlivé jsou dodávky ruského plynu do Finska, které již dříve odmítlo nabídku nabídku plynu z Norska.

2/Rusko dodávalo v rámci Společenství nezávislých států na Ukrajinu plyn za 180 USD/1000 m3. Poté, co Ukrajina se SNS vystoupila, Rusko požadovalo 250 USD. Smlouva byla dokonce se zástupci Timošenkové uzavřena, ovšem Juščenko ji zneplatnil prý kvůli tomu, že zástupci Ukrajiny „neměli zplnomocnění.“ Pokud he známo, Rusko stále požaduje po Ukrajině cenu 250 USD, cena 450 USD je běžná tržní cena, za kterou dodává Rusko plyn do Evropy, tedy i do ČR.

3/ Svůj zvláštní "fígl" uříváji nase servery, ktere uveřejnili mapku, na které je část trasy plynovodu Jamal z Běloruska do Polska a Německa "vymazána." Neznalý člověk pak nabývá mylné přesvědčení, že Rusko dodává plyn do Evropy pouze přes Ukrajinu.

Stejné zjednodušování a zamlčování používají i ostatní sdělovací prostředky. Goebels by se zaradoval!

12:12 pm, January 09, 2009  
Blogger Unknown said...

Par slov o ruske zavislosti na rope:

http://www.penize.cz/48149-konec-ruskeho-zazraku-stacilo-pul-roku

12:58 pm, January 09, 2009  
Blogger bezkar said...

Běžkař: rád se připojuji k diskusi o alternativních zdrojích energie. Máme několik možností :

Větrné elektrárny musí být stále zálohovány (využití v ČR cca 10-20 % ) a nejvhodnější k tomu jsou plynové elektrárny na zemní plyn – čili opět fosil. Navíc větší množství větrníků způsobuje přenosové soustavě těžké problémy, viz
http://www.unieprokrajinu.cz/node/81. Německo si tak své větrníky reguluje přes naši přenosovou soustavu. Cena takové elektřiny větrníky + plyn je velmi vysoká. A v dnešní situaci s plynem je to nespolehlivost na druhou. Výkupní cena cca 2.5Kč/kWh, přitom reálná prodejní cena na burze kolem 0.6 Kč/kWh.

Fotovoltaika je ještě dražší - výkupní ceny cca 13 Kč/kWh plus stejné problémy se zálohováním – pokusné panely na jedné škole za prosinec nevyrobily téměř nic.

Zbývají jaderné elektrárny, ověřená technologie, která již teď kryje cca 30 % naší spotřeby při výrobní ceně cca 1 Kč/kWh se stabilními dodávkami a možností se dlouhodobě předzásobit palivem. Bohužel blokace dostavby dalších bloků našimi zelenými zřejmě způsobí velké zpoždění. Podobná situace se zelenými je i v Rakousku (prý plánují výstavbu dvou „Temelínů“ na plyn) a Německu a tyto země z nás vytáhnou jakékoliv množství elektřiny.

Zajímavé povídání o energetické budoucnosti je na http://www.tzb-info.cz/t.py?t=2&i=4935&h=2&pl=49 a http://www.tzb-info.cz/t.py?t=2&i=4945&h=2&pl=49. Bohužel pan Bechník nepřipustil více diskusi o jádru, jeho „nápad“ (viz diskuse) s elektrickým traktorem poháněným FV panelem mě opravdu pobavil.

5:36 pm, January 09, 2009  
Blogger Shiva said...

Dotaz:
Myslíte, že Amero sa pokúsia Američania zaviesť už tento rok?
V dokumentoch z roku 2007 sa hovorí, že to má byť v roku 2010, už vtedy bolo jasné, že Bush skončí a príde niekto druhý. Chcel odísť čistý a vedel, ako sa skončí "american life"?

7:40 pm, January 09, 2009  
Blogger Herbage said...

No ještě k těm elektromobilům, nejsem takový skeptik jako většina. Podívejte se třeba na tohle, mohl by to být dobrý mezičlánek a přitom by si lidé nemuseli kupovat nová auta.

http://www.hybrid.cz/clanky/revolucni-kolo-od-michelinu-prevrat-pro-svet-elektromobilu

Kdyby stála přestavba dejmetomu 100 000Kč včetně baterií, určitě by mnoho lidí nad tím uvažovalo. Hodilo by se to především na každodenní dojíždění do práce, zatímco nevýhodu krátkého dojezdu by elimonoval benzínový pohon. Co se týče palivových článků na vodík, zde jsme skeptik, protože by se už to dávno prosadilo, když je zatím vodík levný, když ho můžem získat levně z metanu, který získáme z zemního plynu. Vodík z elektrolýzy je mnohokrát drahžší a energeticky to taky není "vončo", když musíme dodat energii elektrárnám. Elektromobily také nejsou samospásné, jasněže by se muselo na plný přechod k elektromobilům zainvestovat nejen do nových elektárrn, ale i do rozvodných sítí. Přesto noční proud by to mohl vyřešit už nyní. To kolo byl jen příklad, když lidé nebudou mít dost peněz na koupi nového elektromobilu, které jsou zatím těžké a drahé. To je hlavně tím, že musí splňovat různé bezpečnostní normy. Když půjde řekněme do tuhého, nevidím důvod, proč by nemohla jezdit obdoba Trabanta s elektromotorem. Váha 600Kg, motor 20kW, cena 100 - 150 tisíc Kč, nazdar bazar, jedem. sice by to byly pojízdné rakve, ale vzhledem k nižší maximálním rychlostem a celkovému úbytku provozu na silnicích by to mohlo fungovat. Takové komabjny a traktory budou nadále fungovat na naftu, tam je jiná alternativa nemyslitelná. Stát určitě přerozdělí příděl tak, aby zajistil nejnutnější funkce jeho fungování, což zemědělství je. Píšu to hodně optimisticky, ale takto zhruba by mohl přechod vypadat, pokdu nedojde dřív ke kolapsu. Třeba se ukáže, že ani tato cesta není schůdná, budou tu miliony nepojídných benzíňáků a nafťáků a mít vůz a hlavně palivo do něj bude jen provilegiem vyvolených, jako třeba nějací straničtí papalášové, atd. To už je vzdálenější budoucnost, ale do roku dejmetomu 2020 budou pořád v převaze benzíňáky, potom elektrohybridy + nějaká minorita slepých cest jako palivové články.

1:27 pm, January 10, 2009  
Anonymous Anonymous said...

Posledni moje poznamka k alternativnim zdrojum i spotrebicum - bezkar, herbage aj.:

Byla to hezka predstava, ty elektromobily v ulicich mest, pekne nabijeni na nocak, nebo i na denni proud ze solaru na strese kazdeho baraku, vetrniky vsude tam, kde u nas aspon trochu fouka, nove moderni jaderne elektrarny (u nas predevsim), adaptace prenosove soustavy na to vsechno a janevimcojeste. Technologicke problemy by se zajiste uz nejak poresily kdyby se vyvoj pohnul kupredu.

Lec, nic z toho se nestane, jsou to pomale, velmi komplexni a hlavne zpocatku velmi, velmi drahe zmeny.

Priority se nyni posunou na pouhe zaplatovani rozpadajiciho se systemu ze vsech stran, zustaneme svazani s fosiliemi az do uplneho konce a ani Obama, ani nikdo jiny s tim nic nezmuze, leda zazrak.

To je to, co jsem pred nejakymi 3 mesici nebyl schopen plne domyslet. Ze se vejce totalne rozpadne uz jen po slabouckem nakrapnuti.

Muzeme se prit, diskutovat, rozcilovat se a argumentovat, cim chceme, ale nic s tim nenadelame. Ted to pujde rychle dolu. Tvrda fyzikalne-spolecenska realita.

12:16 am, January 11, 2009  
Blogger Unknown said...

Elektroautomobily jsou jen zbožné přání. Za situace, kdy

1. nejsou finanční prostředky pro vývoj
2. je neúnosně drahá energie
3. se Evropa dostane do energetické krize a hrozí bezprecedentní blackouty v celé Evropě v případě, že Rusko omezí dodávky plynu i jen na pár dní

je další vývoj nereálný. To stejné očekávám i u alternativních zdrojů energie. Vývoj se zastaví, neboť vlády budou raději sanovat banky, než investovat do obnovitelných zdrojů a do úsporných technologií. Těch pár větrníků na kopcích, které staví ČEZ nás nezachrání. Biospalovny a fermentační zařízení nás také nespasí, neboť hnůj budeme používat pro hnojení.

Budoucnost vidím deglobalizovanou na kraje, "okresy", kde každý okres si bude zajištovat energii podle svého uvážení. Na źádné elektroautomobily pro širší masu energie prostě nebude.

Dříve, než začnete argumentovat jadrém, tak si uvědomte, že bez fosilních paliv by každý kraj potřeboval nejméně jednu jadernou elektrárnu pŕi dnešní spotřebě. Při tomto množství se můžeme bavit o URAN PEAKU a je to dokolečka dokola.

Před 20 a více lety ještě čas byl. Teď ne. Teď nás čeká zhouba, jakou si nedokážeme představit. Změnou myšlení, ek. modelu bychom ji mohli ještě předejít, v což doufám (to je to jediné co mohu), ale bohužel ji nevidím reálnou.

Vězte, že příroda naše omyly nemilosrdně vytrestá.

10:44 am, January 11, 2009  
Blogger Unknown said...

Tak prej zase hovn* co se týče "plynové blokády".
Rus křepčí, že technologický plyn nezbytný pro tranzit má Ukrajina dle platných smluv nakupovat, a ne aby jim ho Gazprom dodával ve výši 21 mil. m3 denně zdarma.

12:58 pm, January 12, 2009  
Blogger -Pazourek- said...

Rus má pravdu. Proč by se měl nechat UK okrádat?

7:04 am, January 13, 2009  
Blogger Unknown said...

Tak plyn zase hovn*.
Až není EU překvapivě zjistila, že není možno dodávat do EU, aniž by zároveň nedodávala plyn do Ukrajiny.
Na straně Ukrajiny je potrubí zaškrceno a tranzitní plynovod Rusko-EU využívá Ukrajina pro zásobování vlastních oblastní. Až NYNÍ z nich vypadlo, že pokud by zajistily tranzit a sami nesměli odebírat, byla by cca 1/3 Ukrajiny zcela bez plynu.

6:22 pm, January 13, 2009  
Blogger Thon Taddeo said...

Celá tahle plynová fraška je dobrou případovou studií do budoucna. Jak se nám to všechno pěkně míchá politické i osobní spory, technické, geologické i meteorologické vlivy a znovu platí, že plánované časy dodávek se opakovaně nerealizují a jsou odsouvány. Pesimistické scénáře opět triumfují.

Moje sázka byla na černé scénáře budoucího vývoje od začátku. Tohle s plynem je jen prkotina. S tím si hlavu nelámejme. To je jen další představení cirkusu Naftogaz.

Bohužel se stále víc osvědčuje, že chování politiků a mas je minimálně do určité míry předvídatelné, protože biologické imperativy jimiž se toto chování řídí byly popsány.

To neznamená, že se ale určité komunity nebo i státy a samozřejmě i jednotlivci seznámení s realitou nemohou z tohoto trendu (aspoň do určité míry) vymanit, v tom je snad naděje.

6:44 pm, January 13, 2009  
Blogger Unknown said...

rozhodne je to predzvest dudoucich udalosti. Na BL je pekne ta situace sepsana, zvlast pasaz, ktera se venuje ruske tezbe a schopnosti vyvazet plyn za 10-15 let...

http://www.blisty.cz/2009/1/12/art44689.html

8:10 pm, January 13, 2009  
Blogger M. said...

Ta Ukrajina je pěknej zloděj a vyděrač !! Jak dlouho jim to ještě ostatní účastníci obchodu s plynem budou trpět ?
Nebo že by se na to daly svést hospodářské problémy EU ?
Možná to svým způsobem vyhovuje všem.

Ještě zmíním vztah Indie-Pakistán. Aktuální souhrn zde:
http://www.protiprudu.info/nebezpecenstva.html

Moc pěkný. Že ?

9:45 pm, January 13, 2009  
Blogger Unknown said...

Čím dál tím více mi to vyznívá, že Rusové ani už nejsou objemově schopni krýt exportní požadavky.

10:15 pm, January 13, 2009  
Blogger Unknown said...

V Událostech, komentářích na ČT se také zmiňují spekulace o nedostatku plynu z ruské strany. Zpravodaj v Moskvě to nepopřel, ale řekl že důvodů je víc. Nějáký plynárenský expert tvrdí, že Gazprom velmi zanedbává investice jak do plynovodů, tak do těžby.

10:49 pm, January 13, 2009  
Blogger Unknown said...

A ještě jedna drobnost z Patrie.

"Francouzská firma Total zvýší v letošním roce investice do průzkumu a těžby ropy o 15% v porovnání s loňským rokem i přes pokles cen ropy. Total uvedl, že těžba a zpracování kanadských ropných písků je ziskové při ceně ropy 80 - 85 USD/barel, pro hlubinné vrty u Angoly je to 60 USD/barel."

http://www.patria.cz/Zpravodajstvi/1343400/dalsi-tarp-na-obzoru-denni-prehled-trhy-data-vysledky.html

10:56 pm, January 13, 2009  
Blogger Unknown said...

Přečtěte si článek na http://www.zvedavec.org/naokraj/2009/01/2959-podil-kola-na-poniceni-cloveka.htm?PHPSESSID=lg6al9aj8o2erkr14usr11u2q0

Cituji:
"Za vrchol blahobytu je dnes pokládána fyzická nepohyblivost jedince, kterému všichni a všechno slouží. Je to vlastně bezvládný pobyt mrtvoly na jednotce intenzivní péče, kde ji všichni obsluhují a obskakují, a kde jsou pomocí atraktivního a nalíčeného personálu, přístrojů a počítačů plněny všechny její přirozené i podvržené sny, touhy, přání, chutě a tajná pomyšlení. "

9:42 pm, January 14, 2009  
Blogger Unknown said...

Aféra s plynem, aneb je 1+1=2? Já si myslím, že ani na tomto se Rusko s Ukrajinou neshodne...
Shlédněte obě videa a komentujte-


http://www.novinky.cz/clanek/158721-video-vase-spory-nas-nezajimaji-chceme-plyn-vmetl-fico-tymosenkove.html
http://www.sme.sk/c/4262838/fico-skore-obnovenie-dodavok-plynu-nemozno-ocakavat.html


Já jen zírám... To jsem ještě nezažil...

10:38 pm, January 14, 2009  
Blogger bezkar said...

Opět se ozývám s diskusí k alternativnim zdrojum – viz Judicator:

Biospalovny mi připadají jako velmi nedomyšlená záležitost - spalovat slámu (či šťovík apod.) znamená okrádat půdu o živiny (Ca, K, Mg a P) a hlavně o uhlík=humus. Zemědělci si vůbec neuvědomují, že se slámou z pole odvezou více živin, než si za získané peníze mohou dovolit nakoupit umělých hnojiv a množství humusu a množství živin tak každý rok klesá. Zelení toto pálení biomasy na jedné straně podporují dotacemi, na druhé straně pak bědují nad zničenou půdou.
Bioplynové stanice pak při produkci bioplynu (=metan s oxidem uhličitým) mohou být při úniku metanu již okolo 2 % horším zdrojem skleníkových plynů než uhelná elektrárna. Navíc se při pěstování a sklizni těchto plodin vesele spotřebovává nafta (=emise CO2) pro pohon traktorů, zemní plyn (=emise CO2) pro výrobu hnojiv a každý z nás navíc ze svých daní přispívá nemalou částkou na dotace zemědělcům (cca 3000 Kč/ha). Cena takto vyrobené elektřiny více než 4 Kč/kWh je čtyřnásobná než z klasických zdrojů, naštěstí to není chaotický zdroj jako u větrníků či fotovoltaiky. Při předpokládaném zdražování ropy a nejistých zem.dotacích je ale budoucnost těchto bioplynových stanic nejistá. A že těch bioplynek či větrníků se neplánuje stavět málo se můžete přesvědčit na: http://tomcat.cenia.cz/eia/view.jsp?pageNumber=216.
URAN PEAK: na http://ojs.ujf.cas.cz/~wagner/popclan/transmutace/generaceIV.html se dočtete něco o dalších zdrojích paliva pro JE a nově vyvíjených typech reaktorů. Jednak vyhořelé palivové články (dnes obtížný odpad) obsahují ještě 95 % použitelného paliva a uvažuje se o jejich recyklaci. Další možností je využití thoria 232, pak by bylo palivo pro JE na tisíce let i při JE v každém kraji a otevřely se možnosti pro rozvoj elektomobilů.

11:08 pm, January 14, 2009  
Blogger AgriCE said...

to Bezkar
Zemědělci si většinou uvědomují, že tzv. "bio" spalovny jsou cestou do pekel.
Jejich souhrným problémem je stav, jež průmysl popisuje jako krizi (recesi) ale zemědělci v něm existují cca 15 let.
např. cena obilí v roce 92 a 08 v porovnání s cenou vstupů.
S Vaším pohledem na "renewable" v podstatě souhlasím jen si nejsem příliš jist s energetickou návratností (EROEI) atomek.
přeji hezký den

8:05 am, January 15, 2009  
Blogger kovozem said...

Ty bioplynky půdu neokrádají. Odpadem bioplynky je "vykvašená" kejda/kal, která se jako hnojivo rozstřikuje po polích. S popelem ze spalování biomasy lze, předpokládám, udělat to samé - vrátit zpět půdě.

Metan/C02 by se z těch humusů, co se do bioplynky dostanou, při hnití a kvašení uvolnil tak jak tak, jen by nebyl k užitku.

Elektromobily jsou v současnosti utopie. Stačí se podívat co se děje v Bulharsku, Srbsku a spol. a to tam začali elektrikou "jen" topit.

Někdo s přehledem by mohl zkusit spočís kolik elektráren by bylo nutno postavit tak do dvaceti, třiceti let, aby pokryly nároky "běžnou" spotřebu+topení+elektromobily. A k tomu rozvodnou soustavu... A na jak dlouho by nám vystačily zdroje fosilních paliv při nové spotřebě na výrobu elektřiny. Ne řeči "uhlí na sto let při současné spotřebě", ale při té nové. Ha?

Uvidíme co se bude dít na Slovensku. Hádám, že v Jaslovských Bohunicích to pěkně žije.

Ovšem trochu v tu "elektrickou" budoucnost doufám :-) Už se diskutuje o prolomení limitů těžby na Mostecku :-( a dostavbě atomek, zelení nezelení. Atom je určitá budoucnost, ale aby nebylo pozdě...

7:59 pm, January 15, 2009  
Blogger rado said...

atom je skratka do pekla .
Jeden nebezpecny cinitel nikdy neodstranite = ludsky faktor

10:26 pm, January 15, 2009  
Blogger AgriCE said...

to Kovozem
v případě bioplynu dochází ke ztrátě
- organického uhlíku (sloučenin) jež je spalován
- ostatních biogenních prvků v důsledku relokalizace.

V případě spaloven - nejsem si jist efektem aplikace popela na půdu (obávám se ničení humusu a jeho náhrady jednodušími sloučeninami - efekt tzv. "hnojení dřevěným uhlím"). Naprostým faktem je, že o kvalitě popela nevím NIC.

K úniku metanu a oxidu uhličitého z těch "humusů" (většina současných BS využívá velmi kvalitní a stabilní siláž a jako koferment kejdu nebo jiný odpad - velmi opatrně) by v případě použití rozumu (a nitrátové směrnice) nedošlo z důvodu zapravení "humusů" do půdy.

K současné situaci v elektro sektoru - nevíte někdo jak začínal poslední velký blackout v USA? Nebylo to náhodou kaskádové složení na následky lokálního přetížení? A není náhodou silová síť v EU dopře provázaná?
S pozdravem

10:36 pm, January 15, 2009  
Blogger Unknown said...

Tak už je to tady. Putin vzkazuje, aby EU vytáhla portmonku a cvakla za Ukrajinu dluh.

11:05 pm, January 15, 2009  
Blogger kovozem said...

to rado
Ale jako většina zkratek je delší:-)
Bez atomu tam budeme rychleji.
Atom taky od Černobylu udělal pokrok a jeho nebezpečí bývá přeceňováno. Tímto ho ale nechci zlehčovat.

to AgriCe
Ten uhlík a to, že metan je i dusík mně neseplo.
Smutné, neb jsem nedávno přečet cosi o hospodaření na půdě bez chovu dobytka a docela věda. Byly tam pěkně popsány koloběhy živin/prvků. Současně jsem se docela zděsil, když jsem si uvědomil co všechno dělají zemědělci né moc dobře a jak půdu v určitém smyslu drancují. Omluva zemědělcům za ten termín, ale téměř ke všem špatným postupům a neřestem v publikaci uváděným jsem našel nějaký zářný příklad v okolí. Předem upozorňuji, že publikace byla vědecká, ne žádné pseudoeko cancy, ale solidní podložená fakta moderního zemědělství.

Popel z biomasy je snad OK, ne? Nemyslím spalovnu ve smyslu komunální odpadní, ale čistě biomasu.

Rád se nechám poučit někým kdo je kovanější, jak alias napovídá.

11:43 pm, January 15, 2009  
Blogger AgriCE said...

to Kovozem
Ten uhlík.... promiň ale dostal jsi mne, metan a čpavek neboli CH3 a NH3 :)
Jinak s tvým komentářem ke špatným postupům bez výhrad souhlasím a znovu opakuji "dyť je kríze".
Co se týče popela z biomasy doporučuji hledat "biochar" - pokud budu uvažovat nespálený (myšleno nezplyněný) uhlík ale nevím jak je to s koncentrací jiných elementů např. těžkých kovů. oni totiž rostliny dokáží to co nechcou šoupnout kam to tolik kytce neškodí.

Ještě bych se rád pozastavil nad drancováním půd.
To je naprostá PRAVDA.
Pokud jakákoli část produkce opustí farmu (půdu vzniku), opustí farmu C, N, O, H, K, P a další prvky. Zákonitě tedy musí tyto prvky alespoň ve stejném množství přijít. To se nemůže stát z důvodu cen.
Paradoxem je, že největším škůdcem jsou tzv ekozemědělci - a hádejte proč?

S Pozdravem (a já nejsem kovanější)

PS
to Minduton
prosím zdroj
Děkuji

10:33 am, January 16, 2009  
Blogger krygol said...

Prave som sa bol pozrieť na http://www.livecharts.co.uk/MarketCharts/spx.php Vie mi niekto pvedať či takéto takmer lineárne posilovanie je bežné? podobne lineárne stúpali aj iné indexy

4:23 pm, January 16, 2009  
Blogger Unknown said...

Malá plynová válka probíhá i na Ukrajině, mezi Naftogazem a Kyjevem. Kyjev prý dluží Naftogazu za plyn. Starosta Kyjeva ale tvrdí, že dluh je oboustraný - Naftogaz má zase být dlužen Kyjevu. Pro případ, že by Naftogaz přerušil Kyjevu dodávky plynu, starosta zveřejnil, že jim zavře kanalizaci http://news.ng.ru/2009/01/16/1232112822.html. Kromě toho prý je také možné, že jim zakáže vjezd (v článku se nepíše kam) a k tomu zákazu postaví šerify.

6:08 pm, January 16, 2009  
Blogger Herbage said...

Pánové, co říkáte tomuto?
http://proatom.luksoft.cz/view.php?cisloclanku=2008021802

7:40 pm, January 16, 2009  
Blogger ErikTata said...

Nějak mi uniká, proč Brent, který byl vždycky levnější, je teď o 12$ dražší než NY? To samé platí i o ceně ropy v Tokiu.

10:49 pm, January 16, 2009  
Blogger -Pazourek- said...

http://www.fxstreet.com/education/related-markets/oil-basis-grades-of-crude-oil/2008-12-10.html

12:51 am, January 17, 2009  
Blogger Unknown said...

tady je prepis rozhovoru s ilkem
http://www.rozhlas.cz/jaktovidi/prepisy/_zprava/534485

to si poslechnete
pekne jsou komentare od 20 do 32 minuty
http://www.ct24.cz/vysilani/2009/01/14/1096898594-209411000370114-00:16-udalosti-komentare/

5:28 pm, January 17, 2009  
Blogger Unknown said...

Všimli jste si našich VŠ vzdělaných ekonomických analytiků. Analýzy všech těchto analytiků sleduji již od konce roku 2007 a musím říci, že CO PŘEDPOVĚĎ, TO OMYL. Ať čtu jednu předpověď za druhou, předpovědi od fundovaných ekonomů, z ČNB, z vlády, ze soukromého sektoru, z bank, tak stále... CO PŘEDPOVĚĎ, TO OMYL. Občas to vypadá, že zaměstnávají kartářky a vždycky, když vydávají předpověď, jsou si poradit od karet:)Možná by stálo za to všechny tyto analytiky vyhodit a zaměstnat propuštěné skláře, ponevadž věřím, že ti by se trefili přesněji, než ti naši fundovaní analytici. To, co předvádějí a říkají, jsou hanebné lži.

Všichni se diví poklesu -17%. Proč? Vždyť je to jasné. Nastala doba splácení. A to by mělo být podle mého názoru dobře. Lidé přece donekonečna nemohou kupovat zbytečné věci. Věŕím v to, že pokles bude ještě brutálnější.

Až se z recese vymaníme (teda jestli vůbec), tak nás opět nečeká nic dobrého. Nastartovaná spotřeba opět vyžene ceny všeho do astronomických výšek a vše opět padne do recese. Toto však naši páni ekonomové nevidí, amatéři:)


K EU. V součané plynové krizi mě přesvědčilo, že EU je totální byrokratické zřízení, které, pokud zůstane takové jako je, nemá šanci na přežití. Slovákům hrozí BlackOut, opatření je spustit Bohunice. Jediné, čeho se od EU dočkali, jsou výhrůžky a sankce. Žádná pomoc a ani návrhy na překonání jejich krize a krize balkánských zemí, kde mimochodem lidé již mrznou, nepříšla. Nakonec přišla inicianiva od nás a tak snad již ode dneška jim na Slovensko něco proudí. Podle mého názoru jsme se měli zastat Slovenska, né jen přikyvovat Bruselu. Případně bych bruselským úředníkům vmetl do očí to, že když nesouhlasí s JB, tak ať Slováků dováží Brusel na vlastní náklady zkapalněný plyn. Toto vše mi přišlo nekorektní a pokud EU přístup nezmění, tak v období nedostatku energie padne, to bez debat. Každý stát bude raději konat, než poslouchat rady byrokratického aparátu.

to Herbage:
Velice zajimavé, nicméně se domnívám, že si zahrávámeme s ďáblem. Pokud porušíme permafrost a metan začne unikat do atmosféry, tak bůh s námi. Jediné řešení vidím v šetření energií, to je to správné východisko.

8:55 am, January 18, 2009  
Blogger -Pazourek- said...

Judicator: ten metan vesele uniká už teď.

http://gnosis9.net/view.php?cisloclanku=2008050008

Šetření je správné a cesta k němu vede přes peněženku, jak vidno na příkladu ropy. Jen tak dál, jinak se lidi za nos nechytnou. Jen doufám, že při úsporných opatřeních moc neuberou kyslík projektům jako ITER, HIPER apod.

9:52 am, January 18, 2009  
Blogger Herbage said...

Právě ten článek jsem sem dal hlavně proto, že mi to přijde jak žonglování s atomovkou a když půjde do tuhého, můžeme si vsadit, že do toho státy jako Čína a USA půjdou. Důsledky mohou být pro tuto planetu nedozírné.

10:13 am, January 18, 2009  
Blogger kovozem said...

Nevím, zada jste zaznamenali. Včera pronikl problém příliš laciné ropy do hlavního zpravodajství ČT1. Byl tam celkem dlouhý šot o tom, jak se přestává vyplácet těžba, jak se přestáva investovat do průzkumu, přípravy a i jinak rozvoje těžby, jak díky krizi pomalu nikdo nezainvestuje téměř ani to nejnutnější (údržby nejen těžebních zařízení, ale třeba rafinérií a tak) a v průběhu se tam objevil i nějaký odborník (ne ekonom, spíš geolog/naftař) a zkonstatoval, že to ohrožuje dostupnost ropy v budoucnu. Také tam zaznělo, že již druhý/třetí? rok těžba klesá.

Byla to první vlaštovka, kterou jsem takhle v mainstreamu zaznamenal a když už tam a ještě poměrně solidně, tak půjde asi opravdu do tuhého.

Dle mého, když se svět začne vzpamatovávat z krize = začne stoupat poptávka po energii = kvůli výše uvedenému a zde známému jí bude nedostatek = opět šílená cena = podraz na ekonomiku = další krize. A tak dále. Však to tu už taky popsáno bylo.

Zdá se, že ropný zlom je tu, jen ta finanční krize ho trochu kamufluje, ovšem i ta krize je možná jen jeho důsledkem - stále rostoucí cena ropy/energií už neumožňuje nereálné nafukování ekonomiky. Taky to tu je.

Ke Slovensku.
Také jsem se domníval, že by je atomka vytrhla. Nevytrhla! Mají v ní zbytky paliva na cca 50 dnů úsporného provozu a cca 20 plného a to ještě jen pro jeden parogenerátor (turbínu), takže v celku minimální a nepodstatný výkon. Tohle ba je nevytrhlo...

k EU.
EU je díky svým težkopádným rozhodovacím mechanismů v takových případech těžce neakceschopná. Zjednodušení rozhodování = omezení členů. To se nikomu nelíbí, ale bude to nutnost pokud si EU bude chtít alespoň zachovat stávající pozici vůči okolí/světu. Co je po útvaru, který vymyslí řešení po půl roce a schválí ho za další půl rok? Nic. Buť to půjde dál, směrem k většímu přesunu pravomocí do centra a tudíž k větší akceschopnosti, nebo se z toho stane naprosto nepružný moloch, schopný vydávat mnohdy nesmyslné hory textu (ovšem zase za některé mu díky), ale jinak naprosto neschopný akce a tudíž nikomu nic nepřinášející okolí/světu pro smích = postupně spějící do mrtva. Zatím to, bohužel, vypadá pro to druhé.

11:59 am, January 18, 2009  
Anonymous Anonymous said...

Ten metan pry unika stale rychleji. Jsem zvedav na data tak srpen/2009. To bude pruuuuser.

3:58 pm, January 18, 2009  
Blogger Unknown said...

Tk to vypadá, že bude veselo :(

http://www.blisty.cz/2009/1/16/art44841.html

"Východní Evropa směřuje podle odborníků v regionu k násilnému "jaru nepokojů". Obávají se, že globální hospodářská krize vyvolává nebezpečnou reakci obyvatelstva v ulicích. Země jako Rumunsko, Bulharsko a pobaltské republiky byly těžce zasaženy finanční krizí. Obávají se hluboké politické destabilizace a sociálních nepokojů, stejně jako vzrůstu rasového napětí."

10:16 pm, January 18, 2009  
Blogger bezkar said...

Ještě chci doplnit diskusi k biomase:
Biomasa obsahuje na rozdíl od dřeva větší množství chlóru(0,25-1 %), což za určitých podmínek způsobí vznik velmi nebezpečných dioxinů, viz http://oei.fme.vutbr.cz/konfer/biomasa/Hrdlicka.pdf. Proto je také problematické vracet takový popel zpět na pole (rozbor na dioxiny stojí cca 20.000 Kč). Navíc biomasa z pole (hnojená dusíkatými hnojivy) obsahuje také dusík (např. sláma cca 0,5 %, obilí cca 2 %) a při vyšší teplotě pak vznikají oxidy dusíku, které jsou mnohem silněším skleníkovým plynem než CO2. Takže takto vyrábíme elektřinu za pomocí ropy (nafta do traktorů a na přepravu biomasy) a zemního plynu (dusíkatá hnojiva, příp.pesticidy) a zemědělských dotací (tyto peníze také někdo musí vydělat a spotřebuje přitom fosilní paliva). Rozhodně mi to nepřipadá jako obnovitelný zdroj energie a už vůbec to nemá nulové emise skleníkových plynů. A navíc si to ještě bohatě zaplatíme v ceně elektřiny dle www.ERU.cz). Na půdě ochuzené o živiny se pak vypěstují potraviny na tyto živiny chudé a my pak polykáme pilulky tu s hořčíkem, tu s vápníkem apod, a kola průmyslu se točí. Tuto legraci s biomasou platíme několikanásobně.
Proti spalování zbytků dřeva z různých výrob samozřejmě nic nemám.
Bioplynky: technologie je dotovaná z daní - dotace jsou často desítky milionů. Tyto bioplynky často jedou jen na čistou kukuřičnou siláž, takže proto platí co jsem uvedl výše pro polní biomasu. Problémem bývá často i silný zápach. Pročetl jsem i pár EIA zpráv a nikde se nezabývají emisí metanu z těchto bioplynek. Jen pokud spotřebovávají různé odpady – čistírenské kaly, odpadní trávu, kuch.odpady apod., pak mohou být přínosem. Vzniklý digestát je ale v tomto případě směsí různých škodlivin a dávat ho na pole by mohlo být rizikové. Cena elektřiny pro rok 2009 je 4.12 Kč/kWh je také velmi vysoká, např. JE Dukovany vyrábí za 0,6 Kč/kWh.

Velmi zajímavá reportáž z Temelína je na :
http://technet.idnes.cz/exkluzivni-fotoreportaz-z-modernizace-jaderne-elektrarny-temelin-1fb-/tec_reportaze.asp?c=A070827_101055_tec_reportaze_rja
Úpravou turbíny se zvýšil výkon JE o 52 MW, což odpovídá instalovanému výkonu větrníků v roce 2007. Přitom využití JE – 80 %, VE - 20 %, JE – stabilní výkon a výroba ekekřiny, když jí potřebujeme, VE – chaotická elektřina. Cena rekonstrukce v Temelíně 700 mil.Kč = ceně deseti VE o 2 MW, tj 20 MW. U větrníků je pak nutné vynaložit až desítky miliard Kč na posílení el.vedení a ročně cca 5-7 miliard Kč na nákup regulačních služeb.
Podobně se modernizací turbín i reaktorů zvyšuje i výkon Dukovan, zatím vyráběly cca 13 mld kWh ročně, plánuje se až 16 mld.
Z uvedených čísel jasně vidět nevýhodnost investic do výše popsaných alternativ.

12:38 am, January 20, 2009  
Blogger M. said...

Moc pěkný článek na téma biopaliva zde:
http://www.agris.cz/detail.php?iSub=518&id=161924

A pak jeden nesouvisející článek zde:
FW: http://www.novinky.cz/clanek/159078-treninkovy-tabor-al-kajdy-v-alzirsku-postihl-mor.html

Nejsou oni ti mudžahedíní nějak podezřele náchylní k nakažlivým smrtelným onemocněním?
Hlavně aby se to nerozšířilo a nestalo běžným prostředkem řešení sporů.

7:51 pm, January 21, 2009  
Blogger Turin said...

Ještě dříve, než jsme čekali!

EU je před KOLAPSEM?? Šéf Evropské centrální banky vyvrací šuškandu o tom, že některé státy chtějí odejít z eurozóny a položit €.
Šéf Evropské centrální banky (ECB) Jean-Claude Trichet dnes odmítl dohady finančních trhů o možném odchodu některých zemí z eurozóny a jejím rozpadu v důsledku finanční krize. Spekulace o takovém vývoji jsou "nepodložené", řekl Trichet ve výboru Evropského parlamentu.

http://www.tyden.cz/rubriky/byznys/svet/trichet-odmita-spekulace-o-rozpadu-eurozony_101586.html

1:23 pm, January 22, 2009  
Blogger 1+0=8 said...

je to ale zábava všechen ten nedostatek řešení ta bezmocnost cokoli změnit co se objeví kdykoli se nad něčím někdo zamyslí víc do hloubky pokaždý když do toho vstoupí nějaký kousek reality nějaká připomínka že tohle jako jo že to je dobrej nápad ale že by se nemělo zapomínat že se to tím pádem posere zase tamhle a tamhle a pravděpodobně taky tamhle a metan si vesele uniká a nikdo neví jak vyrobit novej permafrost jelikož kvůli finanční krizi na tvorbu věčnosti nejsou peníze takže si ji každej nakonec bude muset vyrobit sám tak si studujme jak přežít když se sociologům rozpadaj termíny a když se psychologové potkávají v sobě sama s vnějšky svých tabulek a když vypínače na zdech nic nezapínají ani nevypínají ale cvakají dál a dál naprázdno a ve tmě tak se mějme všichni dobře a nebojme se snít že to všechno nakonec nějak dopadne. Já už neřídil auto léta a dá se to.

4:03 pm, January 24, 2009  
Blogger otaznick said...

Tohle načasování je až zarážející:
http://www.digizone.cz/aktuality/usa-vypnou-analog-17-unora-snemovna/

"Agentura Nielsen už před časem varovala, že pokud bude federální administrativa trvat na únorovém termínu vypnutí analogu, přijde odhadem 6,5 milionu amerických domácností o jakoukoli možnost sledovat televizi. Právě tolik domácností totiž není připraveno přijímat digitální signál. Většinou jde o starší občany a rodiny s nižšími příjmy, zejména početnou hispánskou menšinu, pro niž je televize jediným informačním zdrojem."

Na druhou stranu pokud se tím zabrání nadměrnému rabování a větším občanským nepokojům, tak to splní účel. :D

11:46 am, January 29, 2009  
Blogger Unknown said...

Nevím jestli je to zajímavá zpráva - na Ukrajině začaly elektrické závody vypínat proud armádě. Zvláštní je, že dluhy jsou velmi malé, zpráva uvádí pro jedna kasárna dluh 1000 USD, pro druhá 4000 USD, a dokonce jedna kasárna s dluhem pouhých 3000 hryven. Nevyšší ve článku uvedený dluh je 27tis. USD - Charkovská univerzita vzdušných sil; mnoho vojenských objektů v Charkově včetně vojenské nemocnice je prý bez proudu už třetí den. Další zvláštnost je, že proud vypínají i do strategických instalací prvořadého významu - protivzdušná obrana včetně radarů, komunikačnní uzly(!), velitelství, speciální jednotky, muniční sklady.
http://www.izvestia.ru/news/news196955

Přerušení dodávek elektřiny do muničních skladů samozřejmě znamená horší zabezpečení skladovaných zbraní. Ukrajina sice má svoje (velmi vážné!) hospodářské problémy, ale tohle spíš vypadá, že někdo potřebuje, aby armáda byla nebojeschopná, bez spojení a/nebo naštvaná.

V nedávné minulosti došlo k požáru v jednom ukrajinském muničním skladu, kde bylo vzápětí vzneseno obvinění, že požár byl založen úmyslně, aby zakryl důkazy o nelegálním a pro Ukrajinu i finančně nevýhodném prodeji zbraní do Gruzie. Za prodejem měl stát prezident Juščenko, zdrojem obvinění byla parlamentní komise z kruhů blízkých premiérce Tymošenkové. Tymošenková se kromě plynové oblasti, kde usilovala o vyšachování ze hry společnosti RosUkrEnergo angažovala i v oblasti elektrárenské - i zde mají být podle jejího názoru nebezpečně velké majetkové podíly v elektrárnách a rozvodných závodech v rukou Dimitrije Firtaše.

1:34 pm, January 30, 2009  
Blogger Turin said...

Inconvenient Debt!

http://www.foxnews.com/video2/video08.html?maven_referralObject=3479955&maven_referralPlaylistId=&sRevUrl=http://www.foxnews.com/glennbeck/

1:43 pm, January 30, 2009  
Blogger krygol said...

http://www.colosseum.cz/index.php?m=informace&sub=zpravy&sub2=zpravatrh&ide=12310

4:08 pm, January 30, 2009  
Blogger Futon said...

Wall Street Bailout Exceeds Cost of All US Wars, the Louisiana Purchase, the New Deal, the Marshall Plan and the NASA Space Program Combined (v přepočtu na inflaci dolaru z roku 2008). Více viz http://theautomaticearth.blogspot.com/ 30. ledna

11:18 pm, January 30, 2009  
Blogger Unknown said...

Venezuelská státní ropná společnost dluží dodavatelům (zejména zahraničním technologickým firmám, které provádějí vrty) něco kolem 8 mld USD. Očekává se snížení těžby ropy. Důvod - pád cen ropy + sociální programy ve výši jakou si Venezuela nemůže dovolit. http://www.vz.ru/news/2009/1/31/251825.html

9:55 am, January 31, 2009  
Blogger Unknown said...

Vím, že lidský mozek je schopen spojit nespojitelné ale toto je tak do očí bijící, až jsem se z toho úplně zasekl.
Citace z outlook_2009_cz.pdf:
Minulý rok jsme ve Výhledu na rok 2008 napsali, že budeme svědky megatrendu, který trval téměř 30 let. Podle
nás znamenal rok 1980 začátek tohoto trendu, jehož znakem bylo financování z dluhů a vytváření úvěrů. Zkrátka,
každému ekonomickému problému se čelilo nižšími sazbami a dalším množstvím úvěrů do finančního systému.
Konec citace.

V roce 1979 byl vrchol těžby ropy v přepočtu na obyvatele.
Náhoda?

6:55 pm, February 06, 2009  
Blogger che said...

Jirko - je to sice hezký, ale chtělo by to dát funkční odkaz, jinak to vypadá jakoby vycucané z prstu.

11:19 pm, February 06, 2009  
Blogger Unknown said...

Dokument je ke stažení tady
http://cz.saxobank.com/CZ/accounts/Outlook09CZ.asp
ale je nutná registrace. K dispozici je i na google skupině ke zlomu ropy.
Vrchol ropy na osobu třeba tady:
http://dieoff.org/page224.htm

1:06 pm, February 07, 2009  
Blogger che said...

Díky Jirko - nic ve zlým, ale jasně uvedené zdroje tak, aby se na ně mohl každý podívat jsou nutností chceme-li mít punc serioznosti. To ale platí obecně, protože je spousta webů kde je argumentace na úrovni "jedna paní povídala". Stejně působí nefunkční odkaz.
Proto i důsledné uvádění zdrojů od TT. Ví proč. Díky tomu tu taky neřádí různí vyvraceči.

10:21 am, February 08, 2009  
Blogger Unknown said...

Jirka: pěkné, pěkné... Zvlášť, když se to přepočítá na tu osobu, tak je tam vidět peak oil jak vyšitej...

11:26 am, February 08, 2009  
Anonymous Anonymous said...

Hmm, ukazuje se, ze ten graf 3 v clanku ponekud "keca", cena ropy uz pravdepodobne nebude zavratne stoupat. Tak nejak jsem to predpokladal, protoze tenhle system uz zadny dalsi price peaky neustoji. Dojedeme na levnou konvencku az do konce...

12:46 am, February 12, 2009  
Blogger Marek Malina said...

Z vlastní tvorby:
http://www.volny.cz/frkojferin/usd838.jpg
Líbí? :-)

3:08 pm, February 12, 2009  
Blogger Unknown said...

ropa za 33$/barel....
Co na to TT? Že by se odepsaly další investice do vrtů?

9:33 pm, February 12, 2009  
Blogger Gorshok said...

http://project-respublica.blogspot.com/2009/02/celente-najvacsia-hospodarska-kriza.html

1:27 pm, February 15, 2009  
Blogger Thon Taddeo said...

Cena ropy nebude stoupat do doby pokusu o obnovení růstu, pokud něco takového vůbec někdy nastane, případně do doby, kdy pokles těžby přebije i úspory způsobené ekonomickým rozvratem.

Co to ukazuje je, že systém je ještě nestabilnější než jsem se domníval.

To, že recese a brzy deprese povede k dalšímu chátrání chátrající infrastruktury a akceleraci poklesů těžby do dvoumístných úrovní je každému jasné.

Že jsme na nejlepší cestě ke kolapsu by mělo být taktéž zřejmé.

Kdo ještě nezačal, tak by měl rozhodně začít přecházet od teorie k praxi.

7:21 am, February 16, 2009  
Blogger -Pazourek- said...

Je tu poslední dobou nějak ticho. To už jste všichni v těch zemljankách? :-)

2:14 pm, February 16, 2009  
Blogger Divadlo sentiment said...

Teda přátelé, já nevim co se děje, ale já už mám zaobjednávkováno na celej rok a valí se nám sem další. U nás to vypadá na růst tržeb o 20 a možná i víc procent, to je krize ??

Ale je fakt, že firma jede za vlastní, žádný úvěry, spíš máme z minula rezervy, tak se mi tak říkajíc lépe dýchá :)

5:23 pm, February 16, 2009  
Blogger hank said...

zombak79: a co že to vlastně vyrábíš?

9:33 pm, February 16, 2009  
Blogger Divadlo sentiment said...

Já nic nevyrábím. Vytváříme SW na zakázku.

9:03 am, February 17, 2009  
Blogger Gorshok said...

http://ipoint.financninoviny.cz/era-levne-ropy-se-chyli-ke-konci-v-dlouhodobem-vyhledu-ceny-ropy-porostou-s-analytiky-erste-group.html

Od těchto analytiků bych to nečekal. Nicméně je to s křížkem po funuse.

2:17 pm, February 17, 2009  
Blogger Gorshok said...

Ani na tohle není kdovíjak pěknej pohled

http://dshort.com/charts/bears/four-bears-extended-large.gif

2:25 pm, February 17, 2009  
Blogger ladA said...

2 Thon Taddeo
....začít přecházet od teorie k praxi..
mas namysli neco jako nakup seker, rycu, motyk, seminek zelenin, sazeni ovocnych stromu, vcelareni, oprava strech proti zatikani, znovunalezeni opostenych kralikaren, vycisteni studny a hospodarskych staveni, aktivni ucast ve spolecenskem zivote - pomoz sousedovi, i on ti pak treba pomuze, dale ucast v mistni samosprave tzn. podpora fotovoltaicke elektrarny, mit pod "zucastnenym dohlehem" obecni vodovod, obecni pole+lesy, a v neposledni rade nakup cca Glocka 17 (loveckou kulovnici jakozto nimrod uz mam)??
Jestli ano, pak si u me muzes odfajkovat, ze "ladA uz zacal"...

2:07 pm, February 18, 2009  
Blogger otaznick said...

Gorshok:Měl bych k tomu otázku proč začíná současný graf 9.10.2007? Pokud se totiž vezme graf od pádu Lehmanů, tak se až moc nápadně podobá grafu z roku 1929, akorát s jednou tak rychlejším průběhem.


A měl bych ještě takovou řečnickou otázku. Taky vám současný Obamův ekonomický balíček připomíná Gorbačovovu perestrojku? Je zvláštní, že podobné přirovnání jsem ještě nikde v médiích nezaznamenal. Asi by vyvolávalo nepříjemné asociace. :)

10:02 pm, February 18, 2009  
Blogger Gorshok said...

Otaznick: měl by to být datum kdy index S&P 500 dosáhl maxima a začačal klesat.

7:32 am, February 19, 2009  
Blogger Unknown said...

Podle agenturních zpráv ukrajinský Naftogas s velkou pravděpodobností nebude schopen uhradit platby za únorové dodávky plynu od ruského Gazpromu. Důvodem jsou dluhy spotřebitelů. Pokud se tato hrozba potvrdí může to dále vyhrotit vzájemné vztahy obou stran. Ukrajina by měla za únor zaplatit odhadem 360 - 450 mil.USD. Od začátku roku spotřebitelé Naftogasu dluží již přes 6,1 mld.UAH = cca 713 mil.USD. Největší podíl na tom mají servisní společnosti, které dluží kolem 534 mil.USD.

Naftogas přijal některá extrémní řešení v podobě úplného odpojení některých městských aglomerací od dodávek tepla, což se ovšem zřejmě projeví nárůstem sociálního napětí v postižených oblastech.

Odhaduje se, že pokud Naftogas nebude schopen řešit tíživou situaci, může to vyústit až v další přerušení dodávek z ruské strany.

3:00 pm, February 20, 2009  
Blogger xtech said...

Cely system se hrouti jak domecek z karet. Roztocila se spirala, kdy lidi prijdou o praci a krome jidla prestanou nakupovat vydobytky kapitalismu. Je to jak vitr na ohen. Pokusy o oziveni narazi na omezenost surovin. Vsadim krk na to, ze bude mela a poradna, nerikam ze zitra, ale v brzke dobe. I v mem okoli zacinaji lidi prichazet o praci a i u nas se skrta, kde se da. Vim ze nerikam nic novyho, jen se chci podelit o sve pocity.

4:22 pm, February 20, 2009  
Blogger Unknown said...

Při čtení xtechova příspěvku mi bezděky vyvstávají na mysli následující verše. Bude to taková malá páteční chvilka poezie :)

Poslední soud
William Butler Yeats

Kruh za kruhem roztáčeje spirálu
Sokol sokolníka slyšet nemůže;
Věci se hroutí; ztrácí se střed;
Bezvládí vstupuje v tento svět;
Příboj se valí zbarvený krví a
Pohlcuje slavnosti nevinnosti;
Nejlepším chybí přesvědčení, ty nejhorší
Zas opíjí touha bez mezí.

Dojista přichází zjevení;
Dojista přichází poslední soud.
Poslední soud! Těžko jsou ta slova mylná,
Když mrazivou podívanou Spiritus Mundi
Děsí můj zrak: kdesi v dunách pouště
Postava s tělem lva, hlavou člověka,
Pohledem prázdným, jak slunce nemilosrdným,
Bere se pomalu vpřed, a všude kolem
Zlověstný tanec stínů ptáků pouště.
Zas temnota padá; však já dnes vím,
Že dvacet století prosnili jsme v kolébce své
Až k nočním běsům.
Nuže, jaká bestie - jejíž čas konečně nadešel -
Kráčí shrbenou chůzí do Betléma ke zrození?

6:47 pm, February 20, 2009  
Anonymous Anonymous said...

to otaznick: Ale jiste ze se to nekde, uz nevim kde, probiralo. Dokonce se tam objevil termin Gorbama.

Jak skoncil Sovetsky svaz, vime.

10:19 pm, February 20, 2009  
Blogger Unknown said...

"Podle agenturních zpráv ukrajinský Naftogas"

Chlapi, uvádějte zdroje, ať to nemusím hledat.

8:31 am, February 21, 2009  
Blogger hans said...

to drak2:agenturní zprávy - zkopírováno z http://www.kurzy.cz/zpravy/162040-ukrajina-zase-neplati-vrati-se-preruseni-dodavek-plynu/

Problémy Naftogazu např. zde http://www.ua.rian.ru/economy/20090219/78105871.html

Mrznoucí Ukrajinci zde http://www.facts.kiev.ua/archive/2009-02-19/94378/index.html

11:45 am, February 21, 2009  
Blogger Unknown said...

drak2: Stačí zadat půl věty z té citace do strýka gúgla, a najdeš to raz dva.

10:20 am, February 22, 2009  
Blogger Unknown said...

Jestli to chápu dobře, ten vývoj posledních měsíců, tak "peak oil" už jsme prodělali (plateau 2007-2008). A nyní jsem již na druhé straně kopce a jedem z kopce...!
Jen mě zaráží ty nízké ceny, s ohledem na stav ekonomik to má sice logiku, ale zatím si skoro každej s post-peakem spojoval prudký růst cen ropy. Inu je vidět, že fundament sice platí, ale cesty páně jsou nevyzpytatelné.

Fakt by mě zajímalo, jestli ropa bude ještě někdy stát víc než 150$/barel a překoná reálné ceny z loňska a ropné krize v 80tých letech...

10:26 am, February 22, 2009  
Blogger ladA said...

2 Thon Taddeo & rest of all
ještě poznámku k....začít přecházet od teorie k praxi..
Myslím, že by stálo za to vytvořit jakýsi žebříček úkonů a akcí, které bude zcela určitě nutné právě teď, a v blízkém budoucnu, dělat; které budou vytvářet "trvale udržitelný rozvoj" z pohledu právě našeho společenství - mohu-li to takto nazvat.
Rozumějte nákup zásob potravin je dozajista rozumná věc, ovšem kdo nakupil před půl rokem, teď má zásob na dlouhou zimu, a přitom nás čeká jaro+léto, tzn. obecně čas blahosti, a za nějakých 6-8 měsíců bude po záručních dobách většiny potravin. Také je tu faktor času, zásoby, které když mám peníze, nakoupím v podstatě během 1-2 dnů, na druhou stranu jiné, neméně důležité akce (včetně příprav) mohou zabrat neúměrně více času.
Tedy se ptám, kdo spravujete tato vlákna a skupiny, je možné někde vytvořit např. anketu, do které by všichni uživatelé mohli přidávat své body, pro které hlasovat, a také aby každý mohl pro tyto jednotlivé body (i od jiných uživatelů) hlasovat?
Tím by přirozeně vyplynul náš společný žebříček hodnot (můj odhad - 1. vlastní bydlení, 2. zbavit se všech závazků, 3. soběstačnost - potravinová, energetická, a dále fyzická kondice, zaměstnání/peníze, vlastnění dozimetru, kuše, "známosti na okrese"... ).
Po nějaké době společného "zpracovávání" našich pohledů na věc by, myslím, přirozenou evolucí mohl vzniknout "návod na použití budoucího světa".
lada
ps. omlouvám se za familiární tykání hned v úvodu (minulý příspěvek), bylo to dáno jednak anonymitou přezdívky, a také "naléhavostí situace"

10:56 am, February 22, 2009  
Blogger Herbage said...

To Minduton: Záleží, jak se na Peak Oil koukáme. Podle mě zcela určitě Peak Oil, kdy by nešlo vytěžit už více ropy nenastal, ale Peak Oil, kdy jsme již za polovinou vytěžených známých zásob ropy ano. Pomocí moderních těžařských technologií jde těžit stále více ropy i z ložisek, které jsou za polovinou těžby svých zásob, ale jen do určité míry a pak přijde o to prudčí pokles a následný pád. Cena ropy padá, protože v roce 2007 vyvrcholil dlouholetý hospodářský růst celé Země a systém narazil na své limity. Ceny všech surovin vylétli o desítky až stovky procent nahoru a světová ekonomika to nebyla zkrátka schopná utáhnout. Přitom těžaři to poměrně zvládali, investovali do nových těžebních metod a byli by ostatně sami proti sobě, kdyby ne, protože jim vysoká cena ropy generovala enormní zisky. Velmi zjednodušeně, Čína byla motorem světové ekonomiky a EU + USA hlavními spotřebiteli. Zatímco v Číně se hromadily peníze a ta je dál neinvestovala, peníze z EU a USA se odsávaly a neroztáčeli tak dál kola světové ekonomiky. Následoval logický pád, protože spotřebietelé již neměli kupovat výrobky za co, stejně tak pro banky již bylo neváhodné takovým spotřebitelům dále půjčovat, když bylo jasné, že to nikdy nespaltí. Jenže teď nikdo již nechce kupovat žádné výrobky, tedy není taková poptávka po surovinách, ceny klesají dolů, firmy mají plné sklady, výroby stojí, řada z nich krachuje, proto je cena ropy tak dole. Neznamená to, že je jí dost, protože kdyby ekonomika náhle ožila, bude jí zase během krátké doby málo. Není to nijak v rozporu s teorií Peak Oilu, protože není to ona, která selhala, byla to světová ekonomika, která nestíhala krok. Takže je velmi reálné, že už se nikdy v historii lidstva nevytěží za rok více barelů, tedy Peak Oil již nastal, ale cena klidně může velmi silně oscilovat od desítek dolarů po stovky, záleží taky na stavu dolaru, že. Jak již tady bylo nesčekrát řečeno, nejspíše se vždy s oživením ekonomiky narazí opět na neuprosné limity naší Země, takže nastane další kolo hospodářského poklesu, další krize, atd., řekněme v nějakých cyklech. Vzhledem k tomu, že za ropu není žádný hojný substitut, tak její hodnota je značná a pokud se neuskuteční nejnutnější investice do její těžby, tak pomalu ale jistě budou odcházet největší ropná pole lehce dostupné ropy a i při nížším objemu těžby než dnes může cena být klidně v řádů stovek dolarů, jenže to už by byl definitivní hospdářský kolaps. Co musíme teď dělat je hledat vhodné substituty, abychom na ní nebyli tak závislí. Se současnou krizí se konečně začali klást existeční otázky ohledně energetiky a státy začínají pomalu ale jistě přehodnocovat zastaralé energetické plány. Nelze očekávat nějaký globální postup,. každá země by měla vycháze ze zdrojů, které jsou jí nejlépe dostupné a čím více cest se vydáme, tím více řešení nalezeneme a můžem společně mezi státy sdílet. Například jak píše pan Kalous o Kubánském zemědělství, tak mám zprávy, že na Univerzitě Karlově tyto nové metody vyvíjí a snad budou v budoucnu i aplikovat. Jinak pro dobu krize jsou léty prověřená protikrizová opatření, takže je celkem nasnadě co lze očekávat.

12:56 pm, February 22, 2009  
Blogger M. said...

Běháme dokola Peak Oilu, aniž bychom dokázali,že je příčinou a ne následkem. Krásně vyvedené grafy a prognózy ať profíků nebo amatérů z obou táborů mají jednu vadu - nefungují.V tuto chvíli je levné ropy na trzích obrovský nadbytek, a ropné státy omezují produkci. Cena cca 35-40USD. Vztah mezi hodnotou USD,ekonomikou a dynamikou trhu nějak nejsme schopni pochopit, natož předpovědět.
Ceny benzinu na pumpách oscilují v obvyklých dlouhodobých mantinelech a u nás v ČR se neděje nic mimořádného. Na jaře opět vyleze benzin na svých 33Kč jako každý rok a zas bude chvíli o čem psát , než si zvykneme.Dá se dokonce říci, že kromě rozsáhlého propouštění se neděje nic,co by stálo za psí štěk.
Zatím.
Nebezpečnější jsou opatření světových mocností k řešení krize. Důležité země se předhání v částkách které nasypou do ekonomik a výší daňových úlev pro velké podniky a banky. Jedná se o peníze, které nejsou podloženy žádnou faktickou hodnotou a jejich hodnota je jen barevný papír, slib vlády a emitenta, že bude líp.Ty peníze vlastně vůbec neexistují, jen se o nich žvaní. Důvodem takto riskantního opatření je oddálení totálního bankrotu celé světové ekonomiky o doslova pár dnů.
Souvztažnost bude taková, že v první fázi zbankrotuje globální dolarová ekonomika a hned v zápětí ropné burzy, protože nebude existovat poměření skutečné hodnoty ropy.
Může se stát, že větší část v současnosti ještě těžitelných zásob ropy a plynu zůstane nevytěžena, protože podlomená světová ekonomika je nebude schopna vstřebat.

Čína ze svých ohromných devizových zásob výhodně půjčuje producentům surovin- ropy,plynu,hliníku atd…. Jedinou podmínkou je exkluzivita dodávek surovin za světové ceny. Do budoucna, až se hospodářský pokles přežene, (pokud se přežene), bude světové ceny surovin určovat ČÍNA.

Ekonomický a následně společenský kolaps předpokládají i „elity“,přestože to oficiálně popírají. Ze lži je usvědčují legislativní , ale i jiná opatření. Např. nový policejní zákon u nás. Protiteroristické zákony jsou v podstatě represe proti vlastním občanům. Atd…….

Pakliže se úřadující velmoc dostane do takto prekérní situace, nemá jinou možnost, než rozpoutat válku. Domnívám se, že válečný střet je nevyhnutelný. Zbývá jen doplnit kdo s kým, kdy a jakými prostředky.
Nebo se snad někdo domnívá, že USA své vedoucí postavení ve světě opustí dobrovolně ?

4:14 pm, February 22, 2009  
Blogger Unknown said...

Žádná policie ani armáda nic nezmůže, když naštvaných a zoufalých lidí bude x-násobně tolik. A válka? Kdo půjde válčit a za koho? Já nikam nepůjdu a profesionální voják, když nedostane plat, taky nikam nepůjde. Ať si válčí ti šašci, co si o sobě myslí, že jsou pány světa. Je potřeba všem těm vychcánkům a gaunerům nařezat prdel a bude klid. Říkal to už Marx a měl pravdu. Spěje to ke globální revoluci, která vyústí ve zcela jiný světový řád. Blíže přírodě, blíže přirozenosti. Penize zaniknou - nebudou potřeba. Jedna vývojová spirála končí. Od narození Ježíše se nestalo nic tak významného a přelomového, jako nás čeká a co zažijeme nyní. Tak si toho važte, že jste se narodili ve správný okamžik... kolikrát za život se Vám to stane? :-)

8:34 pm, February 22, 2009  
Blogger che said...

S tím žoldnéřem bych si tak jistý nebyl - pokud se mu nabídne třeba kořist a s těma penězma si taky nejsem jistej, můžou mít jinou podobu, třeba kamínků s dirkou, ale nějaká směnná hodnoty tu byla vždycky - jediná jistota je že se to podělá, jak a kdy nevíme.

9:55 pm, February 22, 2009  
Blogger Unknown said...

Zrovna jsem chtěl drakovi psát, že je optimista, a che mě předběhl.

Může být, že budeme mít, resp. ti z nás, co se toho dožijí, jiný světový řád, a může být, že v tom novém řádu budeme prstíčkem hrabat po tom hnusném Pax americana. Což není vyjádření sympatií k poslednímu ale obava, že bude daleko hůř.

Válčit půjde hodně lidí. Nebudou mít práci, jídlo a nebudou vědět co se svobodou. Na vojně bude řád a aspoň zpočátku příděly jídla. A něco pěkného se jim nakecá, vyrobí se nepřítel a hurá na něj. Rozumní lidé varující před válkou budou za zrádce.

Zásadní problém je v tom, že "veřejnost" se nemůže spiknout proti vládcům, kdežto vládci proti veřejnosti ano. Veřejnost je ve společnosti ultimativní síla, ale ona sama sebou nevládne. Je příliš veliká, není schopna dostatečně rychle udělat rozhodnutí, nalézt kompromis ji trvá příliš dlouho a vzhledem k množství zájmů není ten kompromis dostatečně silný a uspokojivý. Není schopna lustrovat své členy, jestli jednají v její prospěch, nebo jestli ve skutečnosti kopou za někoho jiného. Naopak malá skupinka se domluví lépe, zájmů má méně, je operativnější, je schopna utajovat plány a mít skrytou agendu, kompromis je silnější, jednání členů je neanonymní, takže jsou ke skupině odpovědnější,...

Pročež nečekám, že lid povstane, potrestá nehodné vládce a rozhostí se ráj na zemi. Nečekejte že v Dějinách zvítězí Dobro a nebudete zklamán. Když tady bez velkého krveprolití vznikne společnost, ve které bude možno přežít a zachovat si důstojnost, bude to úspěch. Pro jistotu bych doporučil psychickou přípravu i na to, že skončíme jako uprchlíci, vojenští zběhové nebo trestanci.

10:34 pm, February 22, 2009  
Blogger bezkar said...

Přípravy u běžkařů: zatím dost slabé.
1/ Máme koupené jednohektarové údolíčko s potůčkem cca 3 km od bydliště, ale přímo ve vesnici a tím jsme nuceni se to to starat. Loni jsme tam vykáceli cca 20 m3 náletového dřeva a uklidili několik pytlů odpadků. Kácel soused s motorovkou za 200 Kč/hod. Chceme tam založit sad, možná tam půjdou i broskve. Dále chceme zkusit chov ovcí coby travních sekaček a pak zkusit zpracovat to maso. Tedy pokud seženeme někoho, kdo by se o ně staral, jsme dost časově vytížený a máme malý děti. Oplotit hektar taky bude pěkná makačka. Ale jinak je tam moc krásně.
2/ Dále jsme koupili necelý hektar lesa o který se 10 let nikdo nestaral, hotová džungle se spoustou palivového dřeva. Loni jsem se tam snažil něco dělat s ruční pilou, ale je to hrozná dřina. Už mám motorovku, ale zase se ji dost bojím, že si něco uříznu. A už jsem zpátky u fosilů: do lesa dojedeme autem a do motorovky se taky lije benzín.
Jinak přípěvky z diskuse mi chodí přímo na můj mail i mail mé ženy a tu to pěkně děsí. Pokud máte někdo problémy s přesvědčováním drahých poloviček, tak to není špatná metoda. Osobně doufám v daleko pomalejší průběh než se tu diskutuje a to ve tvaru několika dvojitých W. Začínáme se snažit o soběstačnost, v době plynové krize mě to dřevo složené u domu dávalo klid.

11:06 pm, February 22, 2009  
Blogger Unknown said...

http://www.zakladnyprijem.sk

12:13 am, February 23, 2009  
Blogger Unknown said...

To je utopie. Když dáte lidem peníze za nic, ztratí motivaci k práci, nebudou pracovat, nebudou vytvářet hodnoty a odvádět daně, stát nebude mít peníze na přerozdělování - to je začarovaný kruh.

Lepší by bylo, aby nezaměstnaným město-stát zajistil náhradní práci. Práce by byla povinná, jednalo by se např. o úklid veřejných prostranství, ap. Za to by člověk dostával minimální mzdu. Tím by bylo zaručeno, že do doby, než by si našel lepší práci, by nikdo hlady neumřel a zároveň by měl motivaci si lepší práci hledat (kdo by chtěl do smrti zametat chodníky?). Také nedostatek nekvalifikovaných a pomocných sil by se tím vyřešil a nebylo by třeba importovat problémové přistěhovalce.

11:32 am, February 23, 2009  
Blogger Unknown said...

This comment has been removed by the author.

7:32 pm, February 23, 2009  
Blogger Unknown said...

drak2, mas velmi konzervativne nazory. to je len zavislost na systeme a neschopnost cloveka pochopit, ze by sa dalo zit aj lepsie a nie ako otroci ktori tazko pracuju od nevidim do nevidim za par supiek, za zakladne zivotne potreby, ktore by mali byt automaticky pravom kazdeho cloveka na to, aby mohol normalne fungovat, zaclenit sa do spolocnosti a aj pracovat. Toto by mu mal zabezpecit stat. A nie socialnu podporu, ktora nevystaci ani na jedlo na mesiac. Aj tak tam nakoniec vdaka prieskumu dokazali, ze vacsina ludi by aj tak pracovala a tym si aj privyrobila. Takych co by zostali sediet doma by bolo malo a neznamenalo by to ziadne skody pre spolocnost, ktora by fungovala este lepsie ako teraz a mala viac zdrojov, slobody a moznosti. A to by zabezpecil prave ten zakladny prijem, ako zakladne pravo kazdeho obcana. Ono je v skutocnosti jedno, ci to funguje pomocou penazi, ktore su pre nas momentalne len prekazkou alebo inak. Ide len o to, aby to fungovalo spravodlivo a to zalezi len na ludoch. Na kapitalizmus doplacaju zas len obycajni ludia a nici ich to aj dusevne, ten neustaly strach zo straty zamestnania a strach o hole prezitie a ziadne socialne istoty. Samozrejme, ze bez prace nie su kolace, ale keby si si pozrel ten dokument pozorne, tak tam bolo aj spomenute, ze prace ktora vobec nie je zaplatena a je beznou sucastou zivota kazdeho cloveka a dolezita pre spolocnost sa vykona ovela viac ako tej platenej, ktora v skutocnosti aj tak vacsinou neprinasa ziadny skutocny uzitok, nikoho nenakrmi, ale len vacsinou nici zivotne prostredie a plytva zdrojmi. Napr. byrokracia a neustala vyroba a nadprodukcia zbytocnych veci, bez ktorych sa clovek zaobide a ktore su len zbytocne marnotratnosti, ale hlavne ze sa da na nich zarobit. To su uzitocne veci len v ramci financneho systemu, ale nie pre ludi. Ludia uz davno maju take technologicke moznosti, ze by nemuseli pracovat tak tazko a tak vela ako pracuju. Ludia su dnes pre tento system len stroje, lacna pracovna sila a neziaduce naklady. Tak sa zobud a poriadne sa rozhliadni okolo seba a zamysli sa nad svetom. Ja osobne uz mam dost tohoto pracovneho tabora a otrokarskeho systemu. Kapitalizmus musi padnut, to je zakon priciny a nasledku.

7:40 pm, February 23, 2009  
Blogger M. said...

No, ještě abych doplnil můj předchozí příspěve.
"Ako oznamuje russia.ru, Michail Leontjev taktiež vysvetlil, prečo USA sa nezrútili na dno doslova za niekoľko dní, ako to bolo v roku 1929. Na začiatku 20. storočia sa jednoducho nedovtípili, že sa dá tlačiť peniaze v obrovských množstvách, ako sa to robí dnes. Príkladom toho je Paulsonov záchranný plán alebo Obamov záchranný plán. „USA jednoducho naťahujú tento pád s dvomi praktickými cieľmi. Po prvé, jednoducho je treba predlžovať život za každú cenu, pretože koniec je strašný, Američania si ešte pamätajú rok 1929. Po druhé je tu znovu starý americký nápad – donútiť všetkých platiť na svoju krízu“, - vysvetlil analytik."
http://dolezite.sk/Default_tlaci_USA_do_novej_vojny.html

Z toho vyplývá, že pokud byla krize 1929 moc zlá, a to ještě před vynálezem neomezeného množství oběživa, co nás asi tak čeká teď, když už na to kouzlo konečně přišli a právě se to provaluje ?
Zkrátka je v oběhu příliš mnoho peněz a je otázkou krátkého času než zjistíme, že ty barevné papírky co držíme v ruce jsou bezcenné.Než zjistíme, že ta kouzelná plastová karta,na kterou bankomat vyplivne barevné papírky, je jen nešikovné trsátko.
To bude ten nový svět. :))))

10:59 pm, February 23, 2009  
Blogger Jura said...

Týden jsem byl mimo, tak budu reagovat i na starší příspěvky.

Ohledně cen a jejich dopadu na tehdy (začátek 2008) zatím chybějící propad ekonomiky jsem vyštrachal studii České spořitelny. Vyšlo z ní, že na propad HDP má vyšší vliv kolísání ceny ropy než její absolutní hodnota. V letech 2004-2007 rostla stabilně cena ropy o 10-20 US$ ročně s výkyvy během roku ve výši 20-40 USD. V roce 2008 se však její cena zbláznila a nejprve se zvedla o 50US$ aby následně klesla o 110. Tak rychlá změna trendu překvalila asi každého (včetně mě). Teorii ropného zlomu to podle mě nevylučuje. Takovýto scénář byl jeden z předpokládaných, i když s poněkud menší pravděpodobností a je dána psychologií finančních spekulantů (těsně před očekávaným propadem urychlit růst, nalákat na "snadné zisky" nováčky investory a sami opustit trh)

Jestli správně čtu gravy dodané TT (nebo v odkazech), tak technicky (volné kapacity) by v letech 2009-10 (teoreticky i 2011-12) mohlo dojít k překonání objemů těžby z roku 2007. Velikost volných kapacit je dána díky dobíhání nových projektů z let 2004-2007. Stávající projekty jsou odkládány nebo zastavovány, takže po roku 2012 dojde s velikou jistotou k poklesu produkčních kapacit (aktální těžba+volné kapacity).

Jestli k překonání dojde nebo ne bude záležet na průběhu krize. Tj. jestli se hospodářství dočasně vzpamatuje. Pokud ano, tak ovšem cena opětovně vystřelilí nahoru k 150-200 US$ a za dalších pár let by tu byla krize znovu.


Podle upravených Hubbertových modelů a známých dat (ne všechno je známo viz. lhaní o zásobách) mělo dojít k peaku (50% těžby) v roce 2004. Moderní způsoby těžby nejspíš tento vrchol posunují někde k 55%. Připomínám, že aktuální roční těžba
je někde okolo 3% z těžitelných zásob v zemi, tj. cca 1,5% veškeré těžitelné ropy co byla na počátku v zemi.

Vzhledem k velmi pravděpodobnému scénáři WWWW se dají očekávat neočekávatelné zvraty v průběhu několika měsíců. Vrátím-li se k původní studii ČS toto samo o sobě způsobí rozklad stávající konzumní civilizace v dlouhodobém horizontu několika desetiletí.


Pozn.
Průběh současné krize je stejně rychlý nebo dokonce rychlejší než v letech 1929-1933. V roce 1930 se dokonce již dostavovalo oživení, než přišla další vlna krachů bank.

12:08 pm, February 24, 2009  
Blogger Jura said...

Co se týká revoluce (řešení shora):
Myslíte, že bude stačit změna zřízení? Tj. nahrazení kapitalismu něčím jiným. Nebo bude potřeba i změna celých základů civilizace včetně morálky a kultury?

Vzhledem k tomu, že nemám dobré mínění o prospěšnosti revolučních změn minimálně v několika posledních stoletích (feudalismus - kapitalismus - socialismus - zpět kapitalismus - ?????) tak osobně se zasazuji o změnu civilizačních a kulturních základů. Tato změna však musí přijít zdola. viz. poslední odstavec v článku http://www.blisty.cz/2009/2/24/art45504.html

12:16 pm, February 24, 2009  
Blogger Jura said...

Základní příjem považuji za možnou revoluční změnu v rámci stávající konzumní civilizace - tj. mohlo by to bý něco co nahratí ten kapitalismus. ... pořád do předpokládá zachování konzumu a podle mě je potřeba změna v jiném směru.

12:26 pm, February 24, 2009  
Blogger M. said...

S nápadem základního příjmu pro každého přišel kupodivu i Vlastimil Tlustý.Před volbami 2006. Dopočítal se částky 4 000,-Kč/1hlava.
A taky něco blábolil o tlusté peněžence a rozdával nějaké kolečko s výpočty kolik kdo ušetří, když ho bude volit.
On to ten chlapec má trochu pomotaný, ale tohle o tom říká:
"Takže, kdo by si vydělal 0 dostal by negativní daň 4000,- Kč. Kdo by si vlastní píli vydělal 3000, - Kč, ten by je nezdaňoval a stát by mu poukázal negativní daň 2000,- Kč. To znamená, že by tento občan měl 3000,- z vlastní činnosti a 2000,- od státu, což je 5000,- Kč. Ten který by si vydělal 5 999,- Kč by od státu dostal 99 haléřů, čili by se přiblížil šesti tisícům. Kdo by vydělal 6 000,- Kč by od státu nedostal nic, ale také by neplatil daň. Kdo by vydělal třeba 8 000,- , odečetl by si částku 6000,- Kč a z částky 2000,- Kč by odvedl rovnou daň 15% , to je 300,- Kč. Zbylo by mu 7700,-Kč a dál si to už každý umí dopočítat sám. "

http://www.virtually.cz/index.php?art=6346

8:50 pm, February 24, 2009  
Blogger Unknown said...

Je jasne, ze spolocnost potrebuje uplnu zmenu sposobu zivota a rebricka hodnot, ale to musi dokazat najprv kazdy jednotlivec a tym sa zmeni cela spolocnost.

9:22 pm, February 24, 2009  
Blogger hank said...

a napsal:
"Je jasne, ze spolocnost potrebuje uplnu zmenu sposobu zivota a rebricka hodnot, ale to musi dokazat najprv kazdy jednotlivec a tym sa zmeni cela spolocnost."

Přesně tohle vyhovuje všem věrchuškám a prádelnám mozků. Nedokázal ses změnit sám? Tak si nic jiného nezasloužíš, než co ti předkládáme. Nezáleží na tom, že tě oblbujeme, vykořisťujeme, zotročujeme, zabíjíme. Za všechno si můžeš sám, protože ses ty sám nedokázal změnit. My jako ředitelé zeměkoule za nic přece nemůžeme.

Doufám sami cítíte, jak to je přitažené za vlasy.

Ztotožňuji se s britským novinářem Georgem Monbiotem, který napsal - cituji volně: Musíme donutit vlády, aby nás donutily dělat, co je potřeba.

Ale za úvahu stojí i názor českého novináře Ivana Hoffmanna - parafrázuji: Politika je v současném provedení zločin, proto je zločinem i účast občanů v politice. Občané si musí vládnout sami prostřednictvím mimovládních občanských struktur.

Volání řady aktivistů (i moje) po změně odspoda v žádném případě neznamená snahu o logickou nebo dokonce jen časovou posloupnost změna jednotlivce - změna společnosti. Správně by to mělo být obnova obce/komunity => změna jednotlivce => změna společnosti.

9:44 pm, February 24, 2009  
Blogger other said...

Mi to nedá. Jasně, co chcete lidi, jediný co čtu, je pryč s kapitalismem, nastolit něco nového, lepšího (ala Tonádo Lou?).
...uplnu zmenu sposobu zivota a rebricka hodnot...
...revoluční změnu v rámci stávající konzumní civilizace...
...zit aj lepsie a nie ako otroci ktori tazko pracuju od nevidim do nevidim za par supiek...
aspoň,že pan Kalous si (snad) zachovává zdravý rozum. Dělící čára není zmasit kapitalismus a bude OK. Myslím, že bezvýchodnost budoucnosti stimuluje k názorům jako: cokoliv jen ne kapitalismus je good. To je slepá ulička. Spíš je dělící lajna v místě, kde si řeknete: Kdo je v téhle beztvaré věci, jaké říkáme demokratické uspořádání, schopen rázně energicky cokoliv vyřešit, udělat pořádek? Tady se budeme pohybovat vždycky a vždy to tak bylo. Kyvadlo se kývá a jednou překývne k agresívnější struktuře a když už toho je dost, uvolní se a jak se lidi nabaží, znovu začnou sami volat po autoritě.
Nevím, jestli volání po budování zdola na komunitách, obcích není jen jakési rétorické klišé - protože tomu chybí nosná vize. To neuvádím jako napadání, ale přiznejte si, pane Kalous, co je hnací ideou Vámi opakovaně pobízené "struktuře zdola"? Jenom to, že ty lidi spojuje lokalita? Nepostřehl jsem, jestli Vás napadá něco více. Okamžitě si můžete domyslet, že i ta "ušlechtilá" kultura zdola může být klidně i lynčovou diktaturou, protože bude ležet jen na lidech a jejich omezených limitech. Taky nějak instinktivně tíhnu po jakési obnově zdola což se jeví jako něco samozřejmého, ideálního, samospádného, snad samospasitelného. Jenže kromě tohohle rámcového sloganu není zatím nic, co by jej nějak hlouběji ospravedlňovalo, naplnilo. Jedině stav, kdy centrální struktura by zásadně odpadla, zmizela. A ani v tom případě by se nejednalo o nějaký vývojový krok, nýbrž prostá nezbytnost. V tom směru považuju Vaši tezi o posilování a rozvoji stávajících komunálních struktur za bezzubé. Určitě jsou místní struktury převážně odrazem a součástí centrálních struktur, že bych si dovolil předjímat, že v případě ustupování struktury centrální bude i místní oficiální struktura přinejmenším zpochybněná a respekt si budou uzurpovat ti, kdo budou mít v situaci nějakou komparativní výhodu (třeba zdroje potravin, energie a pod.) Kdyby něco křachlo, nevznikne nový-jiný ideální žebříček hodnot, nezanikne odporný konzum, nevznikne jiná, vznešená morálka, která tady dosud nebyla. Bude totéž, jako vždycky, v mantinelech, daných situací. Je potřeba si to uvědomit, aby nebylo bolestné střízlivět až jaksi ex post, že ano?

Ke kritice grafu 3 (total suply&demand) v článku, který tady kdosi zpochybnil, bych se taky připojil. Přece z toho nejde dělat dogma, že peak oil prostě musí být Gauss-like stůj co stůj a price-curve exponenciála za každou cenu. A vlivy krize z důvodu ortodoxního postoje jsou zametené za práh. Samozřejmě opakuju, že vypínání těžebních pump v minulém PŮL ROCE přece není důkaz peak oilu, nýbrž krize, to snad dojde i dítěti. A dejme tomu, že tvrdíte všichni, že to peak oil je, zprostředkovaně přes škrty investic a tím potažmo v budoucí restrikci kapacit. Dejme tomu, trochu je to přitažené za vlasy, ale asi akceptovatelné, argumentaci by to chtělo přesvědčivější.
Spíš jde o to, že v situaci roku 2009, dost pochopitelně, v době plné singularit, si ten graf aktualizovat kdoví jestli kdo vůbec troufne.

12:47 am, February 25, 2009  
Blogger Thon Taddeo said...

Nástup prvních projevů ropného zlomu je jednou z příčin ekonomické deprese. S grafem ceny se za současného vývoje neztotožňuji a řekněme si rovnou, že je prakticky nepředvídatelná, narozdíl od poptávky, nabídky, kde to v rámci mezí možné je. Poklesy těžby jsou stále s námi, teď v pozadí, ale stále tu jsou. Mexiko meziročně -9.2%.

http://www.theoildrum.com/node/5125

Domnívám se, že žádné větší oživení ekonomiky už v praxi neproběhne. Maximálně bude několik výkyvů a ani o nich nejsem moc přesvědčen. Poklesy spotřeby ropy nejsou nijak ohromující - proti roku 2008 jsme níž asi o 1.4-2 mbd a proti roku 2007 pouze o 250 000-400 000 bd.
Maximum produkce je asi kolem 87mbd (total liquids) Těžba dnes kolem 85.2mbd. Při poklesech těžby starých polí kolem 10% ročně, s údržbou 6%, je jasné, že po 2012-2015 to začne jet dolů. Oživení proto nepřipadá prakticky v úvahu. Naopak to garantuje, že Greater Depression přejde v Super Depression.

Finanční systém se rychle rozkládá:

Citigroup is on the list because of three factors: Its main banking unit has a C- financial strength rating. It has large exposure to the credit risk of derivatives. Plus, it has a big exposure to mortgages — $198 billion. Wachovia is in a similar situation: It made the fatal mistake of buying the nation’s largest and most aggressive mortgage lender — Great Western Financial — at the worst possible time. And it’s also got some serious exposure to derivatives. Washington Mutual, the nation’s largest thrift, has a D+ rating and is loaded with mortgage exposure. HSBC has a D+ rating. Plus, it has an exceptionally large 721% of its capital exposed to the credit risk of derivatives. In other words, for every single dollar in capital, HSBC is taking a credit risk of $7.21 with trading partners in derivatives, according to the U.S. Comptroller of the Currency.

Citi's market cap is around $12 billion. Its "assets" (wonder what is in that pot) are stated as over 100 times its cap, at $1,292 billion. If Citi indeed has all those assets, investors would be nuts not to buy in, wouldn't they? Its mortgage exposure is 16 times the market cap, while its derivatives risk is $2.79 per dollar in capital. (NB: total Citi derivatives positions were estimated at $38 trillion last year)

If housing prices keep falling in the way and to the extent that Shiller indicates, Citi will lose another $100 billion on its mortgage portfolio, while its mortgage backed securities and other derivatives will easily add a trillion here and there to the bleeding. Which in turn indicates that if home prices don't come back up, which Shiller says they will not, that Citi is way beyond salvation.

The nation’s largest banks are so close to collapse and the world economy is coming unglued so rapidly, a major Wall Street meltdown is now imminent.

Specifically, it’s now increasingly likely that virtually all of our forecasts of recent months could come to pass in a very short period of time, including …

* Stock market crash: A swift plunge in stocks to about 5000 on the Dow, 500 on the S&P 500 and 900 on the Nasdaq … or lower. (For our reasons, see “Stocks to fall AT LEAST another 40%!“)

* Corporate bankruptcies: A chain reaction of Chapter 11 filings or federal takeovers, including not only General Motors and Chrysler, but also Ann Taylor, Best Buy, Jet Blue, Macy’s, Saks Fifth Avenue, Sears, Toys “R” Us, U.S. Airways and even giants like Ford or General Electric.

* Megabank failures: Bankruptcies or nationalization not only of Citigroup and Bank of America, but also JPMorgan Chase and HSBC. (See my January issue, “Megabanks Could Fail Despite Federal Aid.”)

* Nationwide epidemic of small and medium-sized bank failures: Outright FDIC takeovers, with little prospect of nationalization. (I’ll give you a link to our free guide with a more extensive list in a moment.)

* Insurance failures: State takeovers of companies like Ambac Assurance, Bankers Life and Casualty, Conseco, FGIC, Medical Liability Mutual, Mortgage Guaranty Insurance, Nuclear Electric Insurance, PMI Mortgage, Standard Life of Indiana and many others. (Our free guide also contains a more extensive list of insurers.)

* Cities and states: An epidemic of defaults by thousands of cities, states and other issuers of tax-exempt municipal bonds.

* Stock market shutdowns: Trading halts on major, big-cap stocks … plus on-again, off-again exchange shutdowns, making it increasingly difficult for investors to liquidate their holdings at any price.

* Credit market deep freeze: A virtual shutdown in all debt markets except U.S. Treasuries. An avalanche of selling — and virtually no buyers — for corporate bonds, commercial paper, asset-backed securities, municipal bonds and all forms of bank loans.

* Government bond collapse: A steep decline in the price of medium-and long-term government securities, as the U.S. Treasury bids aggressively for scarce funds to finance a ballooning budget deficit.

Shocking? Perhaps. Avoidable? No.

http://www.moneyandmarkets.com/red-alert-major-meltdown-imminent-your-escape-29835

Je dost pravděpodobné, že dlouhá řada států bude na pokraji kolapsu nebo dokonce po kolapsu již předtím, než se projeví nedostatek tekutých paliv. Pro další a to dost možná včetně celé civilizace pak bude nástup ropné superkrize poslední, smrtící ranou.

Ke změnám není žádná vůle. Vedení se snaží udržet systém, který fakticky zkolaboval. Události jednou samospádem. Restrukturalizaci by bylo možné provést jen brutálními zásahy na úrovni (a s dopady) válečné ekonomiky. Dříve nebo později na to pravděpodobně nějakým způsobem dojde. Po tomhle toužíte?

Prioritou vlád by mělo být zabezpečení základních ekonomických funkcí a zásobování v horizontu několika let, oni jsou ale opět pozadu a řeší krach, který již proběhl a ne ten, který teprve nastupuje. Nic jiného neumí, na nic jiného nemají mandát. Výsledky jsou pochopitelně záporné, protože zdroje jsou plýtvány na resuscitaci mrtvol (banky, automobilky) a smrtelně ohrožení pacienti, kteří jsou mnohem důležitější (zemědělství, menší, životaschopné podniky, zdravotnictví, školství, funkční policie) zatím nejsou na řadě. Doufám, že mají v USA, ale nakonec i v ČR plán, jak se obejít bez bankovního systému, protože to na téhle frontě vypadá čím dál víc bledě.

8:32 am, February 25, 2009  
Blogger other said...

Zajímavý fakt - že spotřeba až zas tak markantně neklesla. Humbuku a křiku v médiích by tak odpovídal pokles spotřeby aspoň o čtvrtinu. To taky znamená, že žádný odklad peak oilu se nekoná.
Po válečné ekonomice netoužím, chtěl jsem vyjádřit názor, že tenhle mlýn nás točí a mele jak chce i kdybychom se tvářili stokrát, že to můžeme jakkoli ovlivnit. Netušíme kam nás to hodí. Netuší to ani hlavní kormidelníci. Nezbývá než se pevně držet. :-))

10:14 am, February 25, 2009  
Blogger Jura said...

V dobách krize je pro postižené občany největší devizou "sociální kapitál" různých vzájemných výpomocí a soběstačnosti.
Naopak kapitál potřebuje tuto soběstačnost zlikvidovat a využít krizi k zmnohonásobení zisků plynoucích ze závislosti na něčem, co je najednou nedostatkové.

Státy jsou stále méně pod vlivem občanů na úkor vlivu kapitálu (resp. velkokapitálu).

Je tak logické, jaká opatření proti krizi pak tyto státy zavádějí. Cílem je zisk mocných, ale to už nyní nejsou občané-voliči, ale kapitál. A kapitál potřebuje zachránit před krachem v tomto čtvrtletí.

To, co by mohlo krizi překonat (úspory, zmenšení rozměrů, lokalizace, ...) je proti zájmům kapitálu, proto tato řešení státy v praxi sabotují.

Po těch několika stoletích "rozvoje" řízeného z centra nevěřím na nahrazení kapitalismu shora něčím přívětivějším. Pokud se nějaké ideologii přece jen podařilo ovládnou centrum, tak v centralizaci pokračovala (fašismus-nadvláda arijské rasy), nebo ho dokonce potřebovala ke svému vzniku (komunismus-masy vykořeněných dělníků). Mnohé další alternativní myšlenky se přenesením na centrum zvrhli - celosvětový boj proti CO2. ......

O tom, proč to z centra nepůjde a proč se musí začít od okraje by se dalo dlouze diskutovat a několik takových už (nejen tady) proběhlo. Neznamená to ani, že všechna řešení zdola jsou automaticky dobrá (např. zakopat se se zásobami na 3 roky - když krize bude trvat několik desetiletí). Znamená to jen vymezení oblasti, kde by se mohla očekávat možnost vzniku řešení.

Předpokládám, že ač základní vymezení budou schodná (vlastní potraviny, voda, energie, kultura, ...), tak způsoby budou rozdílné (velikosti pozemků, metody spolupráce, zvyky, ...).

11:43 am, February 25, 2009  
Blogger Jura said...

Ještě chci zdůraznit důležitost kultury: Ke sledování Holywoodské produkce patří pití Coca-Coly a jedení chipsů.
Několikrát jsem zažil dětskou vánoční besídku s občerstvením z domácích zdrojů (mošt, domácí víno, doma upečené cukroví nebo sušené ovoce). A dovedu si představit i další návaznosti kultury směřující k výchově dětí, sousedské soudržnosti apod.

Jeden básník, bard (zpěvák) nebo spisovatel by mohl dokázat v krizových dobách víc, než my všichni tady dohromady. Vzpomeňte si na film Nepřítel před branami.

10:27 pm, February 25, 2009  
Blogger ladA said...

zaznamenáváte každý jednotlivě nějaký, byť i minimální, osobní duchovní posun ve smyslu pomoci či odvedené práce zdarma a z vlastní dobré vůle pro druhé?
Pomáháte blízkým ?
nebo jen vsichni spekulujete nad prispevkama typu.. vsechno je hotovy, je konec, jen po vsem???!!!
ladA

11:00 pm, February 25, 2009  
Blogger other said...

Většina lidí programové hyeny nejsou, ale zas z toho nedělej Rychlý šípy! :-))

10:53 am, February 26, 2009  
Blogger M. said...

http://blisty.cz/2009/2/27/art45579.html

8:55 am, February 27, 2009  
Blogger M. said...

http://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/amerika/zmizel-mexicky-ostrov-podezreli-zmena-klimatu-a-cia_107636.html

10:28 pm, February 27, 2009  
Blogger -Pazourek- said...

@M: Zmizel nejen ostrov, ale i ten článek...

9:39 am, February 28, 2009  
Blogger M. said...

On tam opravdu není. :o Něco podobného se mi stalo již několikrát. Že by internet trpěl ztrátou paměti, nebo demencí ? :)

1:45 pm, February 28, 2009  
Blogger -Pazourek- said...

Řízenou ztrátou paměti? ;-)

2:20 pm, February 28, 2009  
Blogger Unknown said...

Hmm je to divné. Ale na článek se dá dostat. Stačí zadat celý ten odkaz do googla, ten vyplivne jediný odkaz na ten článek a ten už funguje.

3:30 pm, February 28, 2009  
Blogger kovozem said...

Abych to tu trochu uzemnil. Dnes jsem na blešáku koupil krásnou dvourychlostní ruční vrtačku. Takovou tu s pažbou na zapření. Stačilo naolejovat a běhá jako nová.
Sakra čím budu olejovat... :-)

3:54 pm, February 28, 2009  
Blogger kovozem said...

A k tomu ostrovu. Když pominu přírodu a to, že ten ostrov možná ani neexistoval (i to se může stát) tak by zmizení/pokles mohla způsobit právě těžba ropy. Ropa se vycucne, nadloží/dno klesne a s ním i ostrov a ten je kde, ano, správně, je pod vodou a tudíž už není. Mexico City taky klesá díky čerpání zásob vody pod ním, na Ostravsku jsou též poklesy po těžbě uhlí. No, ale možná je to moc šílené.

4:00 pm, February 28, 2009  
Blogger M. said...

A co šlapohyb Rychlých šípů by se tam sehnat nedal ?
:))))

5:26 pm, February 28, 2009  
Blogger hank said...

kovozem:
"Sakra čím budu olejovat..."
Hovězí lůj to jistí... :-)

Víte, že u dráhy se ještě ve 30. letech 20. století fasoval hovězí lůj na leštění povrchu parních lokomotiv? A že v začátcích využívání parních strojů asi tak do začátku 19. století to bylo běžné mazivo?

5:35 pm, February 28, 2009  
Blogger other said...

To si říkejte, co chcete, ale do svého TDI hovězí lůj nedám ani náhodou. Ani do motoru, ani do převodovky! No, možná bych s ním mohl leštit metalízu? :-))
Prodám pár akcií a připlatím na echtovní Castrol nebo Shell ;-))

7:17 pm, February 28, 2009  
Blogger -Pazourek- said...

Tedy nic proti přírodním produktům a zdravému životnímu stylu, ale pořizovat si ruční vrtačku a mazat ji hovězím lojem, to už mi připadá dost ujetý...
To si opravdu někdo myslíte, že najednou to udělá CVAK a budeme bez veškerých zdrojů energie? Připouštím si, že jí může být třeba i míň, spíš budou méně stabilní dodávky, ale bude.
A pokud by to opravdu udělalo CVAK, tak žádný políčko s bramborama, ani svidřík nikoho nespasí...

9:32 pm, February 28, 2009  
Blogger Unknown said...

Cvak to urcite neudela, cekal bych spis vypadky. A to treba pozdejc i nekolikadenni. Tim se vnucuje otazka, jak se proti tomu zabezpecit, jelikoz nekolik dni bez proudu uz je problem, napr. kvuli lednici a mrazaku. Tuhle vec uz nejakou dobu resim a nejspis dam do fora na toto tema. Nejde o nejakou energetickou nezavislost, to je z pohledu jednotlivce utopie, ale spis o schopnost kryt kratkodoby nedostatky. A pokud to bude mysleno na zminovanou lednici+mrazak, obcasny sviceni a obcasny pouziti spotrebicu s nizsim vykonem (celkove do cca 1kw), neni to nic sloziteho ani nakladneho.

12:17 am, March 01, 2009  
Blogger -Pazourek- said...

@bruno: zde se mi jako nejjednodušší řešení jeví generátor. Pustit ho několikrát denně, pokud by výpadek byl skutečně více dnů.
A i kdyby - přinejhorším by se zkazilo trochu zmrzlé zeleniny a pár kousků masa v mrazáčku :-)

12:49 am, March 01, 2009  
Blogger Unknown said...

to bruno a pazourek:
konečně někdo trefil můj hřebíček. Stále čekám ve fóru až někdo nakousne energetiku, infrastrukturu, stroje, výrobní prostředky a technologie. To je přesně moje doména. Jsem zaměřením univerzální technik a v budoucím vývoji vidím pro své obory výzvu. K různým sociálním a politickým studiím ve foru prakticky nemám co dodat, to jde mimo mne.

8:05 am, March 01, 2009  
Blogger other said...

Takže jak to, že, univerzální techniku, se s námi nepodělíš o poslední výsledky výzkumu. Osobně bych si zatipoval, že největší hlad by mohl být po drobných domácích zdrojích elektřiny, pokud možno obnovitelných. Kdyby v protikrizových balíčcích vlády místo auťáky dotovaly třeba vývoj Stirlingova motoru na vytápění/produkci el. a podporu jeho zavádění drobným spotřebitelům. Byl by to jasný krok k budoucí stabilizaci dodávek na komunální úrovni.
Jé, nechápu, proč já nejsem v NERVu

11:00 am, March 01, 2009  
Blogger kovozem said...

Sem tu vrtačku koupil ne proto, že bych očekával v nejbližší době nějaké výpadky, ale že mezi těmi ostatními zgarby doslova zářila funkčností a za tu cenu, no nekup to:-) Mazání lojem nevím, ale asi nezateče všude kam je potřeba:-)

Jinak na výpadky je nejlepší obyčejná žárovka, snáší kolísání v síti a skoro žádný jiný elektrický spotřebič v době výpadků stejně nemá smysl. Lednice už vůbec ne, ta by byla naprostým symbolem pošetilosti a lpění na zbytečnosti. Navíc se bez ní dá obejít. Když už by to teda začalo dělat cvak.

Jo a šlapohyby jsou, ale jen jako podpultovka, bo je jich málo a jen pro zasvěcené, aby nebyla nákupní horečka a létá se jen za bezměsíčných nocí, zatím:-)))

A taky jsem tam koupil knížečku "Petrolej" z roku 1927 a je tam psáno, že při současné těžbě (data k roku 1924) vydrží zásoby tak do roku 1950, s tím, že udávané zásoby jednotlivých zemí nelze dostatečně přesně odhadnout, neboť je udavají různí odborníci různě a někdy i záměrně velmi nesolitně. Též se tam píše, že jsou konány pokusy nahradit petrolej uhlovodíky z uhlí a že například Německo, které je v tomto před ostatními zeměmi, dosáhne, díky svým ohromným zásobám uhelným, naprosté nezávislosti na petrolejářských firmách a obchodnících do dvaceti let. Tak asi tak s prognózami...

12:07 pm, March 01, 2009  
Blogger -Pazourek- said...

@kovozem: ta brožura musí být docela veselé čtení :-) Nemáš ji, prosím, náhodou v pdb? A s těmi prognózami jsi to vystihl 100%.
Jinak lednici bych nezatracoval, hlavně v létě se celkem hodí. A kdyby to byla lednice na solární pohon (i takové věci jsou), je vyřešeno.

4:00 pm, March 01, 2009  
Blogger M. said...

A nepleť si prosím šlapohyb Rychlých šípů s létajícím kolem Jana Tleskače !!! To je velmi zásadní rozdíl.

4:27 pm, March 01, 2009  
Blogger Unknown said...

to Other:
páč to tady řešit nechci a ve fóru jsme se k tomu ještě pořádně nedostali. Obecně funguju tak, že řeším něčí poptávku nebo tech. problém, ne že něco někomu rovnou podsouvám.
O zdroje energie okolo 30-150kW zájem vzrůstá, já spíše preferuji kogeneraci, protože nejlépe (nejefektivněji) využije palivo.
O tom třeba někdy ve fóru.

6:50 pm, March 01, 2009  
Blogger Unknown said...

to Ixus:
Tak ta kogenerace v malém by mne taky zajímala. Jak to vypadá s možností kogenerace u kotle o výkonu 20-40kW? Mám na mysli kotel v domě primárně určený na vytápění domu během topné sezony. Co v případě, že se kotel využívá i k ohřevu vody mimo topnou sezonu? Připravujeme se na rekontrukci vytápění a kogenerační výroba elektřiny ani nepřišla na přetřes.
Myslím, že takové téma by si opravdu zasloužilo vlastní téma na foru. Můžeš napsat, jaké jsou s tím zkušenosti, možnosti a tak? Díky

10:30 pm, March 01, 2009  
Blogger Unknown said...

to Babinski:
ano, něco kdyžtak napíši, ale až v týdnu, teď mám hoňku. Vytvořme si nějaký thread ve fóru.

6:37 am, March 02, 2009  
Blogger kovozem said...

Hmm, tak další vlaštovka v mainstreamu, tentokrát poněkud bulvárním. Nědělní blesk, str. 4 dole. Ropa prý nás zničí v roce 2013, bo jí bude málo díky krizi, která podvazuje investice a tak při oživení půjdou ceny nad 200 Skrblíků za barel a tak bude další krize a to ještě horší než tato. Si myslím, že už za touto krizí stojí ropa.

„Cosi“ se děje, nedávno byl příspěvek v hlavních zprávách na ČT, teď toto, ale pořád ještě je to málo…

To „M“
Sorry, už jsem si doplnil vzdělání. :-)

Ještě k lednici. Je jednodušší se obejít bez lednice a jde to i v létě, než hledat jak ji „uživit“. Před nějakými 50-60ti léty to taky šlo. Jedlo se z plotny do huby a čerstvé maso bylo čerstvé, ne tři dny chlazeně „čerstvé“ :-) Myslím, že když to opravdu půjde do kytek, tak investovat úsilí do udržení něčeho bez čeho se dá obejít (ne nutně jen té lednice, takových věcí/serepetiček je kolem spousta) by bylo zbytečné a neefektivní. Problém asi bude rozpoznat bod od kdy už to bude neefektivní. V případě té lednice asi od doby, kdy už díky výpadkům nebude schopna chladit, tedy, hádám, od doby, kdy půjde elektřina méně než 8 hodin denně...

Knížečka to zajímavá je právě pro to předpovídání a zatím jsem prolétl jen tu kapitolku s předpovídáním. Php nemám. Obdobně úsměvné předpovědi jsou ale i v knížkách o mnoho mladších, někdy stačí i pět let a člověku se při čtení chce smát či brečet. Obecně se z těchto předpovědí dá vyvodit asi to, že když jde o optimistickou předpověď, tak to nikdy není tak růžové jak se to maluje a naopak, když jde o předpověď pesimistickou, tak nikdy není tak špatně jak se předpovídá (samozřejmě lokálně může být lépe nebo hůře). Tak se od jisté doby při čtení optimistických prognóz usmívám a při čtení pesimistických neděsím. Takový můj zatímní závěr je, že nikdy jsme se (tady) neměli lépe než teď a když nám bude hůř, tak nám pořád bude lépe, než jak jsme se kdysi měli dobře:-) Což mě ovšem zase neodrazuje od malování nejčernějších scénářů podle hesla nikdy nemůže být tak špatně, aby nemohlo být hůř :-) A úplně zkrátka, na závěr, je to taková moje snaha o zdravý/selský rozum a sem patří i to psaní sem bo si tím tříbím myšlénky.

10:06 am, March 02, 2009  
Blogger otaznick said...

kovozem:Díky za rozumnou úvahu o prognózách. Myslím, že si to vystihnul přesně.

Ten článek v Blesku jsem možná já podpořil e-mailem šéfredaktorovi Blesku s odkazem na Energy Bulletin.
Já osobně si myslím, že domácí média jsou spíš zkostnatělá než že by u nich fungovala nějaká cenzura. Tudíž nikdo nezačne se psaním něčeho zbytečně kontroverzního a zprávy se automaticky přebírají od "hodnověrných" agentur jako je Reuters.

11:24 am, March 02, 2009  
Blogger Unknown said...

http://archiv.newton.cz/hl/2009/03/02/0ca90da99a58d0f27a7beb21f4460506.asp

4:11 pm, March 02, 2009  
Blogger kubik said...

Při takto velké krizi mě několikrát napadla myšlenka,že je to předzvěst nějaké velké události či katastrofy,někde jsem to i psal.Možná jsem se nemýlil.
Zapomeňte na globální oteplování, možná přichází další malá doba ledová
http://www.euroekonom.cz/analyzy-clanky.php?type=jz-globalni-oteplovani-ochlazovani
Když nad tím trochu přemýšlím,ti velcí o tom již mohli nějakou dobu vědět a v podstatě to zabalili,na konci článku si všiměte,že 24 sluneční cylus se pořád nekoná,v únoru se objevilo 2,5 skvrn.Zajímavý bude souběh ochlazování a vyčerpávání paliv.
kubik

4:40 pm, March 02, 2009  
Blogger Unknown said...

Nevím jestli má ještě smysl o tom mluvit - v Nigérii dnes úspěšně vyhodili do povětří ropovod Shellu. No a kromě toho se prý před časem nechal na mezinárodní konferenci slyšet ředitel Nigeria Liquefied Natural Gas, že zásoby zemního plynu v Nigérii jsou sice 200 bln krychlových stop, ale jen polovina je těžitelná, takže by se spíš mělo mluvit o zásobách 100 bln ft3. A obdobně tomu prý je i s nigerijskou ropou. Podle téhož pána se dnes stalo prioritou použití plynu uvnitř země, a v tom smyslu budou změněny jak nigerijské zákony, tak plány zahraničních investorů. http://www.izvestia.ru/news/news199112

2:14 pm, March 03, 2009  
Blogger Futon said...

Většinu to myslím bude zajímat: Tady (http://intothegreyzone.blogspot.com/), ve třetím příspěvku, v první řádce, je odkaz na PDF "Lekce z ekonomického kolapsu v Argentině" - v angličtině.

1:12 am, March 04, 2009  
Blogger Thon Taddeo said...

To Futon: To je povinná četba.

Tohle je také pochopitelně vhodné si projít.
http://www.theoildrum.com/node/5154

8:04 am, March 04, 2009  
Blogger AgriCE said...

Kolaps v Argentině je moc "hezké" čtení.
V oblasti bezpečnosti docela vřele doporučuji některé pasáže z knihy Bodyguard (J. Mádl) hlavně statě okolo taktické jízdy, pozornosti a pod.

9:55 am, March 04, 2009  
Blogger Unknown said...

Obecně se domnívám, že valná řada lidí i dost vzdělaných si nechce vůbec připustit, že by nastal ropný zlom a že by v blízké době (horizont desítek let) nastal ropný nedostatek. Nedávno se mi při zmínce o faktech o ropném zlomu několik lidí hodně vysmálo s tím, že je to absolutní nesmysl, že třeba bude o něco vyšší cena, ale ropy je a bude stále dost, že stačí těžit jen to, co se dřív nevyplatilo atd... Radši jsem přešel úplně na jiný téma, protože bylo na všech znát, jak jsou o tom naprosto přesvědčení a nic jejich názor ani trochu nezmění a to i sebelepší argumenty.

12:10 pm, March 05, 2009  
Blogger M. said...

Jen by mě zajímalo, zda podobné články někdy četl Klaus,Topol,NERV a celá ta banda zabedněných pravičáků.

http://blisty.cz/2009/3/6/art45710.html

9:14 am, March 06, 2009  
Blogger other said...

Gratuluju k odbedněným levičákům :-))
(což neznamená obdiv k těm druhým)

12:27 pm, March 06, 2009  
Blogger Herbage said...

Mě zaujal zase tento článek jistého pana Procházky.

http://www.blisty.cz/2009/3/6/art45696.html

Jeho slova tesat do kamene, byl by z nich krásný pomník lidské omezenosti aneb 100x ohraná deska: doba kamenná neskončila s vytěžením kamene.

2:16 pm, March 06, 2009  
Blogger M. said...

Celkem zajímavé jsou Rusko-Německé námluvy probíhající mimo zorné pole médií.Plynovod pod baltem je již omletý, teď to vypadá i na spolupráci v oblasti jaderné energetiky.
http://hn.ihned.cz/c1-35327210-rusky-prizrak-aneb-areva-jde-proti-siemensu
Rusko, ať se nám to líbí nebo ne,je jednička ve vývoji jaderných zařízení. Společným úsilím Rosatom+Siemens by pravděpodobně vznikl podnik bez konkurence.
Škarohlídi namítnou Černobyl.Ovšem jaderných nehod bylo po celém světě spousta. Samovolných poruch!
http://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_jadern%C3%BDch_hav%C3%A1ri%C3%AD
V Černobylu to byla lidská blbost a ne selhání techniky.
http://www.cernobyl.cz/priciny-jaderne-havarie.html

Tento příspěvek ale nepíšu proto, že bych byl fascinován technickou vyspělostí našeho východního bratra.
Mám pocit, že probíhá velmi intenzivní sbližování Ruska a Německa, kapitálové, technologické, nejspíš i v jiných oblastech, které zatím zůstávají pro nás neviditelné.
Doposud držel Německo na uzdě americký protektor, jenže mu nějak začíná docházet dech.
Velmi podobná spolupráce Ruska a Německa, zejména ve vojenské oblasti probíhala ve 30. letech minulého století.
Akcelerací hospodářské krize a následným rozpadem EU by mohlo dojít k překvapivé alianci Ruska+Německa, která by pohltila všechny středoevropské země.
Při zmínce americké základny v Brdech dostávám kopřivku. Dokázal by nás snad vliv umírající zámořské velmoci ochránit? Jak dlouho ?
Fakt to připomíná komprimovaná třicátá léta.
Měli bychom možná oprášit soudobou literaturu a učebnice dějepisu, abychom pochopili, co se dá v příští dekádě očekávat.

6:27 pm, March 06, 2009  
Blogger kovozem said...

V souvislosti s atomovou energií mohu doporučit knihu

Enviromentalisté pro jedernou energii

od Bruny Combyho.

Zatím jsem na začátku, ale dobrá četba.

1:54 pm, March 07, 2009  
Blogger hans said...

ad M: Sovětsko-německá spolupráce běžela ve 20. letech, od roku 33 klesla na nulu.

5:40 pm, March 07, 2009  
Anonymous Anonymous said...

To o te Argentine, zajimave pocteni, lec s nekterymi chybnymi premisami, ma-li toto predstavovat jakesi voditko pro "pripravy na budoucnost". Hlavne tedy implicitni predpoklad funkcniho okoli, tj. hlavne dolarove ekonomiky. Z neho vychazeji dalsi mylne predpoklady, jako cennost komodit na externich trzich, korupce aj.

Tady se ted ovsem kaci hospodarstvi v CELEM svete bez vyjimky, aniz by ropny zlom vlastne mel sanci se nejak vyrazne projevit. To je nebetycny rozdil, kde prestavaji platit vsechny historicke principy. Takove giganticke City of Ember rekneme po jednom titernem vypadku, kde kritickou situaci vnima jen zlomek obyvatel (patrim mezi ne) a z nehoz navic realne NENI uniku (takzvani survivaliste prominou, ale skutecne neni).

Situaci nyni hodnotim asi takto: bud se podari nejakym rozumnym zpusobem ozdravit energetickou zakladnu a pojede se dal evolucne (verim ve vitezstvi jaderne energetiky), nebo nastane nepredstavitelny chaos, ktery nevyhnutelne vyusti v globalni jaderny stret.

Atomova energie jakozto nepochybne nejvetsi objev vsech dob nas bud spasi nebo zahubi.

9:41 pm, March 08, 2009  
Blogger other said...

já bych řek, že největší vynález všech dob je kolo.
Důkaz? Pomáhá už tisíce let nejširším vrstvám lidí - dávno předtím, než byl atom, a bude určitě fungovat i po tom, co už atom nebude
:-))

11:51 am, March 09, 2009  
Blogger Unknown said...

2 Herbage: No překvapuje mne, že si stále ještě lidé troufají být tak namyšlení a omezení bez schopnosti připustit, že by to tentokrát mohlo být trochu jinak než dříve. O to větší bude následný držkopád. Mě už to přijde trochu jako fundamentalismus až fanatismus, který se soustředil na víru v nekonečný ekonomický růst. Jenom se to přece trochu přetransformuje a zase se pojede dál a dál.

8:14 am, March 10, 2009  
Blogger other said...

Neusnul peak oil? Nevíte,jestli se něco pohnulo na Tupi v Brazílii (8bil. bar.)? Mělo se už vrtat, jestli se nepletu. Když koukám na odkazy, i na wiki, všude jsou rok staré info, až to vyvolává alergii na prach :-))

8:14 am, March 10, 2009  
Blogger Unknown said...

Z Dubaje se stalo město duchů, uvádí New York Times. Hned po příletu si člověk všimne flotily luxusních automobilů, která je zaparkována vedle letiště. Na 3000 drahých limuzín sloužilo k dopravě movitých turistů z letiště a na letiště, teď nemají koho vozit. Fronty jsou na odlet - domů se vracejí hlavně Indové, ti ovšem luxusní automobily nepoužívají.

Ve městě je malý automobilový provoz, prázdné chodníky, kavárničky zatlučené prkny.

Přišlo to ze dne na den. Se slávou se dokončovaly minulé projekty, přestaly však mít obdivovatele, turisté nepřijeli. Vzápětí odešli investoři, jeden projekt za druhým se většinou buď zakonzervoval - pokud byl rozestavěn - nebo odložil.

Noviny se zahalily do mlčení, vláda si pospíšila s přijetím zákona, podle něhož je trestné zveřejňovat informace, které poškozují zemi a její ekonomiku , pokuta je stanovena na 272 000 dolarů. Zákon byl přijat poté, kdy jeden místní list zveřejnil údaj, že denně přichází o povolení k pobytu 1500 cizinců. Ministerstvo práce údaj rozzlobeně odmítlo komentovat.

Údajů je málo, většinou od nadnárodních firem, i tak charakterizují situaci - ceny nemovitostí spadly o 30 %, prodej automobilů o 40 %.

Cizinci si většinou představují, že Dubaj se koupe v ropě. Jenže právě u tohoto emirátu jde už o minulost, uvádí New York Times. Ropa by mohla ještě být, kdyby bylo dost zemního plynu. Dubaj a jeho soused ve Spojených arabských emirátech Abú Dabí plyn dovážejí z Kataru, vlastní jim došel. Potřebují ho pro paroplynové elektrárny. Spotřeba elektřiny v minulých letech prudce rostla, loni v Dubaji o 15 %. S každou dokončenou ubytovací kapacitou se uváděly do provozu stovky klimatizačních zařízení i nové kapacity na odsolování mořské vody. Teď nabírá spotřeba elektřiny klesající trend a tak se snad najde dost zemního plynu k pohonu těžebních zařízení při těžbě zbytků ropy. Napomoci mají i plány na výstavbu tepelných elektráren, uhlí by se mělo dovážet z Jihoafrické republiky.

Dubajská vláda věděla o stále se tenčících zásobách ropy, vsadila na okázalou výstavbu drahých turistických zařízení, chtěla se stát světovým turistickým centrem, všechny atrakce se plánovaly a stavěly jako světové .

Druhým tahákem pro svět mělo být, podle místní vlády, bankovnictví. To poměrně ustálo finanční krizi, ovšem teď má starosti, pro rychlejší změkčení krize kupují téměř všechny arabské státy těžící ropu americké vládní dluhopisy ve velkém.

Celý článek zde:
http://www.nytimes.com/2009/02/12/world/middleeast/12dubai.html?_r=1&em=&pagewanted=all

8:17 am, March 10, 2009  
Blogger pedro said...

Doporučuju přečíst zajímavý článek zde: http://www.mwm.cz/clanek1.php?id=1404&pjmeno=&kredit=&p1= Osobně si poslední dobou začínám myslet, že produkce ropy (ani jiných komodit) není až tak důležitá. Na světě je v oběhu tolik peněz, které jsou ještě stále kryty důvěrou, že mohou globálně určovat její cenu. Vlastně mohou určovat téměř cokoli, nevyjímaje objem spotřeby a dokonce objem spotřebitelů. Mainstreamová populace je jako děti, kterým vyprávějí pohádky a jak už to u dětí (a dospělých) bývá, hodně velké procento těm pohádkám věří. Věří "demokracii", věří v hodnotu peněz, věří že po poklesu přijde růst, věří že pád budov 9.11. způsobili teroristi, že listopad 89 byl odrazový můstek ke svobodě a že média už konečně říkají pravdu. Naštěstí jsem zažil dobu komunismu, sametovou revoluci a to co následovalo až do dneška. Musím říct že jsem za to rád, nedávná historie dává spoustu paralel se současností. Shrnul bych to asi takto: Produkce ropy je jen jedna z veličin, může jí být dost nebo málo, zaleží ještě na spotřebě konzumentů a množství konzumentů. Jak ukazuje současnost, spotřeba konzumentů jde regulovat a to dokonce při nízké ceně. Taky se ukázalo, že finanční ilumináti jsou mocnější než celý ropný kartel (aby taky ne :) ) a mohou hýbat s cenou jak se jim hodí. Jsou bezohlední a všehoschopní. Jsou to strojvedoucí vlaku do temnot, s klidným svědomím schopní odpojit a svrhnout pár vagónů do propasti jen aby se jejich lokomotiva nezastavila a dosáhli svých cílů.

9:28 am, March 10, 2009  
Blogger Herbage said...

Narazil jsem na pěkný článek z roku 2003, autor celkem dobře předpovídal budoucí finační problémy i když jádro článku je o něčem jiném.

Jinak, měl bych opět dotaz. Můžou ropná pole být i soukromá? A jak to chodí s těžbou na státních polích? Stát je pronajímá a těžařské společnosti si je pronajímají? A kdo inkasuje zisky za vytěženou ropu, případně, jaké jsou podíly mezi ziskem státu a ropné společnosti? Podobně by mě to zajímalo i ohledně uhelných dolů, ale třeba i uranových ložisek, atd. Případně kdyby na mém pozemku leželo ropné pole, čí by byla ropa pod ním? Případně hoďte i odkazy, pokud víte o nějakém článku, kde j to pěkně vysvětlené, děkuji.

6:18 pm, March 11, 2009  
Blogger Herbage said...

Jo, link:
http://blisty.cz/art/13859.html

6:18 pm, March 11, 2009  
Blogger other said...

to Herbage: Metodiku postupu při exploataci nerostného podzemního bohatství z hlediska optimalizace prognózy do budoucna nejseriózněji zpracovává -

- divadelní hra
Smoljak, Svěrák: Vizionář
:-)))))))))))

9:27 am, March 12, 2009  
Blogger pedro said...

to Herbage:

Těžbu nerostných surovin upravuje tzv. horní zákon (č.44/1988 Sb. Byl zaveden po únoru 1948 a novelizován v roce 1988.
http://portal.gov.cz/wps/portal/_s.155/701/.cmd/ad/.c/313/.ce/10821/.p/8411/_s.155/701?PC_8411_p=3&PC_8411_l=44/1988&PC_8411_ps=10#10821

Funguje to tak, že pozemek může patřit těžařské společnosti, ale těžbu smí provést pouze dle zákonných podmínek a po zaplacení poplatku. Poplatky však nejsou vysoké a těžba se společnostem vyplácí.

http://portal.gov.cz/wps/portal/_s.155/696?kam=agenda&kod=11450_01490

V současné době se vedou spory o novelizaci tohoto zákona, týká se to však spíše ochrany životního prostředí a sanací po těžbě.

10:20 am, March 12, 2009  
Blogger Unknown said...

to Herbage: Nejsem odborník, ale před časem jsem se díval na pozemkové právo - co se vlastně smí na lesní, zemědělské a další půdě. Podle toho co jsem se dočetl, vlastnictví k pozemku je takřka virtuální záležitost a vztahuje se jen k povrchu země o tloušťce 0,0 m - nepatří vám suroviny (ani zemina) pod pozemkem, vzdušný prostor nad pozemkem a povolení potřebujete na skoro všechny změny. Kdyby byla pod vaším pozemkem ropa, patří asi státu, který na její těžbu udělí licenci. Vaše pozemkové vlastnictví je zcela irelevantní.

11:04 am, March 12, 2009  
Blogger Herbage said...

Děkují vám všem za odpovědi. Zajímalo mě to hlavně v souvislosti třeba s Irákem, komu patří zisky za prodej ropy. Protože jestli cizím ropným společnostem, tak mají prakticky zadarmo značný přísun financí a můžou tajk zásobovat ropou svojí mateřskou zemi. Šlo by vlastně o takovou krádež. Něco jiného je, kdžy člověk postaví na zelené louce postaví továrnu, přijde s nápadem a začne vyrábět něco hodnotného a něco jiného je, když jen natáhne ruku po dědictvím zanechaném matičkou Zemí. To se potom nedivím třeba Chávezovy, že ty zahraniční ropné společnosti vyhnal ze země. Otázka tedy je, proč všechny suroviny netěží v dané zemi nějaký státní podnik, který by přebytečné zisky, které nepotřebuje do investic vracel zpátky do státní kasy

3:11 pm, March 12, 2009  
Blogger other said...

...už je to vyzkoušeno. Státní podnik to spravuje asi tak, jako by ropovod fiknul flexou a pustil volně téct do polí. Dlužno dodat, že já být zaměstnanec státního podniku, choval bych se jako kdokoli jiný - tu krávu bych pořádně podojil. Ty bys to, Herbagi, neudělal? Až když je to už neúnosný bordel, tak se to zprivatizuje a buď definitivně rozkrade, nebo to privátní sektor zvedne na nohy. Jakmile firma/kráva začne hodně produkovat, zvedne se chtivost mas, aby taky zbohatly. Ten největší mluvka to znárodní, aby si konečně mohli všichni nakrást. A tak pořád dokola a dál, co svět světem stál...

4:38 pm, March 12, 2009  
Blogger Herbage said...

Já nevidím důvod, proč by z přírodního bohatsví všech měla profitovat nějaká soukromá firma, která by navíc nenesla ani žádné podnikatelské riziko. Ty vycházíš z předpokladu, že státní vedení firmy je to nejhorší možné, ale já nemyslím, že přímo z podstaty by mělo být neefektivní, právě naopak. To že potom v té firmě zvítězí osobní zájmy nad zájmy společnosti je druhá věc. A jak je to tedy s tou ropou v Iráku, třeba Gazprom plyn od středoasijských republik vykupuje za nějakou cenu, část si nechá jako zisk a část jde na pohon kompresních stanic. Jenže u plynu je to pochopitelné, ale ropa má větší transportní možnosti a pokud si zahraniční firmy v Iráku nechávají prachy za ropu pro sebe, tak nevidím rozdíl od krádeže.

5:29 pm, March 12, 2009  
Blogger other said...

Prober se, člověče. Všichni ostatní jsou okolo tebe normální. S příkladem Gazpromu a plynové krize jsi na to kápl: Kdybys dopodrobna prostudoval jen to málo, co ukáplo do médií, tak celý proces těžby, dopravy a prodeje plynu je hustá prokorumpovaná síť kšeftařů a svorně v jednom šiku ruku v ruce RU + UK mafiáni tvrdě bojovali, aby jim do jejich nadnárodních vztahů kdokoli strkal frňák.
Věty jako ...zvítězí osobní zájmy nad zájmy společnosti... patří tak do komiksu Rychlých šípů.
Myslíš, že Chavez vymyslel znárodněním perpetum mobile? Nevidíš, že si zadělal a flikuje klín klínem? To se dělá jak známo tak dlouho, než dojdou klíny. A to si nemysli, že tleskám tomu, jak světové firmy dělaj prudkej dranc na suroviny ve zdrojových zemích. Na druhou stranu tam zas cpou investice a pozvednou místní poměry, což je doprovodný symptom. Přeženou-li nenažranost, dostanou přes čuňu. Tudíž normální je jakási rovnovážná poloha nezi pravdou a lží, mezi chamtivostí a solidaritou, mezi zlodějinou a nezištností. Každej pokus o sociální inženýrství je utopie. A samozřejmě - lidi jsou nepoučitelní a nenapravitelní, takže škoda slov. :-))

8:16 pm, March 12, 2009  
Blogger Herbage said...

Neboj, to co píšeš samozřejmě vím a částečně s tím souhlasím, ale když to vezmeš čistě z mravního hlediska, jaké právo mají ropné společnosti těžit cizí ropu a ponechávat si část zisku? Za předpokladu, že by se ziksy vraceli zpátky do státní pokladny by šlo asi o nejspravedlivější přerozdělení, smaozřejmě, uvažujeme i potřebné investice do rozvoje těžby. To, že pak v praxi jsou státní podniky horší hospodáři než soukromé je zase jiná otázka. Ve světě omezených zdrojů ani nevidím prostor pro soukromé těžební společnosti, protože až nebude takový blahobyt, tak společnost sama bude inklinovat ka státnímu přerozdělení zbývajích zdrojů. Sice stát nebude nejlepší hospodáře, ale zase se dostane na všechny. Otázka zase je, jestli to nebude něajké vysoce totalitní společnost, která na základě občanské poslušnosti bude diktovat podmínky, komu přidělí energii na přežití a komu ne

8:32 pm, March 12, 2009  
Blogger other said...

korupci, člověče, korupci, tu tam musíš započítat i kdybys nechtěl. Až nebude co do huby a tvý děti těžce zavšivený podvyživený a státní příděl jídla na spravedlivě rozdělený lístky bude žalostně málo, sám první vezmeš prachy, zlato, cokoli, a půjdeš škemrat u toho, kdo má pod palcem. V blahobytu dneška je korupce nešvar omluvitelný jako atribut nanažranosti, za bídy to bude součást pudu sebezáchovy. Žádné vyrovnané ukázněné fronty vysmátých růžolících obyvatel, ale všeho schopná hladová sebranka budem :-))
A jen aby nebylo hůř...

9:13 pm, March 12, 2009  
Blogger Herbage said...

Neboj, to rozhodně nečekám, ale v době krize není volný trh nejlepší formou přerozdělení, protože horních 10 000 skoupí co může a zbytek pojde hladem. To samé se děje i v globálu, kde žijem ze surovin a energetických zdrojů celého světa a zbytek světa to drží v neustálé bídě. Ale co oko nevidí, to srdce nebolí a nás to trápit nemusí, že.

10:22 am, March 13, 2009  
Blogger Unknown said...

Jak čtu vaši diskuzi, dovolím si jeden citát:

"Zaplaťpánbůh, dají se podplatit. Nejsou to přece vlci, ale lidi, a na ty peníze platí. Úplátnost je u člověka, co u Pánaboha milosrdenství. Úplátnost je naše jediná naděje. Pokud ta pokvete, bude se soudit mírně, a dokonce i nevinný může obstát před tribunálem."
(Bertolt Brecht: Matka Kuráž a její děti)

4:48 pm, March 13, 2009  
Blogger AgriCE said...

to OTHER

A vono hůř bude....

Jak začnou lézt tlustý do tenkej, tak se náš matička stát ruku v ruce s tatínkem represivním aparátem začnou o nás starat.

A japa asi to....

V první řadě z důvodu zajištění bezpečnosti obyvatel vyhlásí např.: zákaz vycházení, omezení volného pohybu

Při té příležitosti budou pozastaveny platnosti již vydaných zbrojáků a z toho důvodu bude třeba dosud držené zbraně "dočasně" uložit na určených místech

Zajistí spravedlivou distribuci potravin a ostatních nezbytných životních potřeb pomocí distribučních center

"nažeňte ty zk**vený zm**y hladový dovnitř a držte je tam" tím TAM myšleno do koncent... ehm distribučního tábora

Zkrátka a dobře. Všechno spravedlivě zabaví a když už tě nepůjde víc vyždímat tož dostaneš lístečky na potraviny a pod. a podle zákona schválnosti budou někam dál s možností ubytování (přece bez auta nebudete ťapat těch 30 (60) km každý den, že. A my vás tam i odvezem .... s evakuačním zavazadlem .... a zdarma)



doporučuji nahlédnout na stránky stáních strateg rezerv (http://www.sshr.cz)

Pak také vemte navědomí, že veškerá zvířata (myšleno chovy - i hobby) by měla být pěkně evidována

To se to potom bude ten přídělový sýstém dobře živit, když víš u kterého domečku je těch patnáct slepic - to ty chudáci (kulaci) denně odvedou průměrně 14 vajec a basta

... a včeličky ...a králíčci .... a brambůrky na záhumenku (v katastru máte evidováno 150 arů půdy a zemědělské! to budou odvodečky) .... a pod.

Chvíli dobře a pak vůbec....

A.

2:57 pm, March 15, 2009  
Blogger other said...

Tak si vám tak řeknu (když už v práci není co na práci), že si takhle počtu jeden neškodný článek, třeba tendle:

http://petrol.cz/ropa/clanek.asp?id=11499

a oni si, prosim, dovolí napsat mýrnyx týrnyx větu:

...a svět se tak může v roce 2013 ocitnout v zásobovací krizi," odpověděl na dotaz Bloombergu generální tajemník kartelu Abdall el-Badrí.

On to tady asi vyčetl, tak proto.

8:51 am, March 16, 2009  
Blogger other said...

...a taky můžeme přestat nakupovat motyčky a munici, protože FED zahlídnul světlo na konci tunelu. Konečně! Ta krize mě začínala unavovat ;-)

http://www.novinky.cz/ekonomika/163949-bernanke-recese-usa-by-mohla-skoncit-jeste-v-letosnim-roce.html

9:12 am, March 16, 2009  
Blogger tomas said...

posílám jubilejní dvou-stý komentář (což statisticky o něčem vypovídá)
a zároveň se chci zeptat, ze kterých zdrojů může být zřetelné, že americká injekce do ekonomiky (těch 800 milionů či čeho to...dolarů) byla v nekrytých (tedy jen dotištěných) penězích? ...či prostě více o těch penězích krytých jen na "dobré slovo"
díky

11:56 am, March 17, 2009  

Post a Comment

<< Home