Monday, September 29, 2008

Bushův, Bernankeho a Paulsonův záchranný balík byl smeten ze stolu

Kdo dlouho hledí do propasti, toho propast pohltí.

Fridrich Nietzche

Záchranný plán nebyl Sněmovnou reprezentantů schválen. Bez nadsázky lze říci, že pro současný finanční systém nadešel soudný den. DJIA se zatím propadl podle agentury Bloomberg asi o 600 bodů, jiné zdroje uvádějí 400, 500, ale i 700 bodů. To co D. Orlov nazval ve svých 5 stádiích kolapsu fází 1 - finančním kolapsem se právě naplno realizuje. Během několika týdnů až měsíců vstoupíme do fáze 2, kterou je ekonomický kolaps. Další fází je kolaps politický, poté kulturní - rozpad společnosti a nakonec kolaps humanity. Doufejme, že tak daleko to v žádném případě nedojde a zastavíme se někde mezi fází 2 a 3. Ve skutečnosti ovšem v tomto zbývá jen víra, protože tohle je nezmapované území. Impérium dluhů se s třeskotem hroutí a jen Bůh ví co se bude dít dál. Příští dny jsou naprosto nepředvídatelnou záležitostí.

Otvírám prostor pro diskuzi.

130 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Že by v USA ještě přece jenom měli něco jako demokracii? Chtěl bych vidět teď ty výrazy na Wall Street. Párty je u konce.

Teď těch 700 miliard dejte na ty správné programy - školy, zdravotní pojištění, větrné turbíny, veřejná doprava a ještě bude nějaká naděje.

9:07 pm, September 29, 2008  
Anonymous Anonymous said...

člověče, TT, musím říct, že ti to docela vychází. Pokud ale teď chceš říct, že to ale snad moc hluboko nespadne, sám víš, že si to nalháváš. Ono taky to lze nahlídnout tak, že vlastně si žijem jako na zámku, až se tomu mnohdy člověk diví, jaký je blahobyt. Že by to mělo končit? Tak raději rychle houšť a větší kapky, ať to máme brzy za sebou. Hlavně hlavu vzhůru :-))

9:13 pm, September 29, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Nejvtipnější je, že podle prosáklých informací o zrovna zamítnutém záchranném balíku byla jeho hodnota - 700 miliard - jen tak plácnutá, vymyšlená "aby to bylo velké číslo". Co už může být lepším příznakem současné systémové "zhovadilosti"? Kolik je různých ekonomických odborníků, analytiků a poradců, kolik bylo popsáno stohů papíru a disků, a potom je zásadní opatření vlády současného nejmocnějšího státu světa cucáno z prstu, jen tak vypuštěné "hauznumero"!

9:20 pm, September 29, 2008  
Anonymous Anonymous said...

TT, to je jenom zbožné přání nás a možná i "normálních", zdravě uvažujících Američanů. To, že byl návrh smeten ze stolu ještě neznamená, že se nalejvárna nerealizuje. Škoda, že si jen málo lidí uvědomuje, že budoucnost není v bankách, ale právě ve zmiňovaném školství, vědě, veřejné dopravě, větrných elektrárnách a nízkoenergetických projektech. Nejlepší investice je do budoucnosti a když se zadlužit, tak do něčeho, z čeho budou další generace možno těžit.

9:20 pm, September 29, 2008  
Anonymous Anonymous said...

No, tak asi opravdu koupím hektar pole...

9:57 pm, September 29, 2008  
Blogger HRM Growth said...

Tak já bych to zase tak nepřeháněl. Jasně, není příliš optimistická doba, ale různé krize tu už byly hodněkrát. A některé podstatně horší, jen se o nich už tolik neví. Stačí si například najít na internetu tulipánovou horečku, aby bylo jasné, že tenkrát to bylo mnohem horší. Tenkrát dokonce vyměnili baráky za cibulky tulipánů....

10:00 pm, September 29, 2008  
Blogger Unknown said...

Je to příšerná situace - už pár let víme, že se řítíme do katastrofy a když kolaps začíná, tak tomu nechceme věřit a tajně doufáme, že to dopadne dobře (jako naši dědové a pradědové v létě 1914 - do švestek /vánoc/ jsme doma). Co dělat? Koupit potraviny nebo zlato nebo zbraně, ale pokud je člověk sám je to na nic. Zkusme promyslet, jak dát dohromady více lidí stejné "krevní skupiny", jak je oslovit atd.

10:02 pm, September 29, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Germacius: Ale problém, jak to teď udělat. To je jako kdyby jsme se já Vy a Lukas rozhodli, že s tím začneme něco dělat. Ale co? Koupíme společně farmu a začneme hospodařit. A za co ji koupíme? Pořádnou farmu s polem pořídíš od dvou melounů vejš, stačí se jen podívat na farmy.cz Já peníze nemám. Už rok přemýšlím o menším statku, ale kde na něj vzít. Hypotéka je mi na nic, když nebudu moci splácet, tak mi ho vezmou a práce je vniveč.

Bydlím ve středně velkým městě a nedokážu si představit ten nárůst kriminality, až dojdou peníze na soc. dávky. Je tady spousta nepřízpůsobivých občanů (nejenom hnědé pleti), je tady spousta přistěhovalců, no prostě je to hrůza. No a nějaké stané právo to nevyřeší. Stané právo vyžaduje množství ozbrojených sil a i v tomto množství není schopnost vše ohlídat. Z velkých měst se stanou zóny s gangy, kam se budou i vojáci bát chodit. Hold co dál, to nevím.

Jediná možnost, která mě napadla, je založit dobře vyzbrojený gang a v případě krize bychom se zaopatřovali loupením. Bo, to si vůbec neumím představit.

Už mě nic nenapadá, pokud máte nějaký nápad, jsem na něj zvědavý.

10:21 pm, September 29, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Zdravim vsechny diskutujici ... mam par nametu na premysleni. Anzto nejsem ekonom, nevim nakolik se da dnesni krize napasovat na to co tady bylo, ale zda se, ze bezpecnym ulozistem penez budou zlato/stribro/realitz atd. - viz prilozene odkazy.

http://goldprice.org/bob/2008/04/wiemer-germany-gold-and-silver-prices.html

http://www.usagold.com/germannightmare.html

10:40 pm, September 29, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Na tom je nejzajímavější, že H. Paulson klečel v Kongresu, že pokud to neschválej, tak finanční trhy zkolabujou... to je jako kdyby dal lidem návod, co maj zítra udělat.

P.S.
No alespoň je vidět, že Američani nejsou takový ovce a nezbaštili to hned napoprvé.

10:48 pm, September 29, 2008  
Blogger Jaroslav Škývara said...

No, nic chlapci. Oni to nakonec schválí. Nezapomeňte, že se v USA vaří volební gulášek. Co se přežití týče, je to možné i v městě, ale dá to více práce. Co potřebujete jsou znalosti. Nejste-li prototypem renesančního muže, rychle se jím staňte:-). Plakat nad tím, že se něco mrší je hezké, ale pobíhání a kdákání nechte slepicím. Pokud by jste přece jen byli 3 či více je dobré si okruhy znalostí rozdělit a následně jeden druhého učit.

Jo četl jsem tu i něco o doporučení na nákup útočných pušek a podobných nesmyslů. Nechci se hoši přít, ale dobrý luk a cokoliv tichého je lepší než hromada železa. Těžko budete za chvíli hledat krmivou do stříkaček:-)).

11:13 pm, September 29, 2008  
Blogger skeptik said...

Panove, vemte si cigarko, bezte si zakourit, do postele a spat. Myslim, ze farmu a osivo zatim kupovat nemusite, kulomety taky ne a rohliku v pekarne budete mit jeste hoooodne dlouho taky dost. Vim, ze uz se nemuzete dockat katastrofy, kterou tak dlouho zbozne ocekavate, ale bez toho zebych si chtel hrat na nejakeho jasnozriveho zrece si vam dovolim oznamit, ze konec sveta se ani tentokrat zrejme konat nebude...

Neodpustim si poznamenat, ze kdyz tady ctu vykriky o stannem pravu, rozpadu spolecnosti, nedostatku zakladnich komodit, kolapsu kapitalismu a socialnich nepokojich musim se tise smat.

Bohuzel je nam souzeno v tomhle neradostnem systemu zrejme jeste nejakou tu dobu vegetovat.Takze se nevzrusujme:)))

Pristi dny jsou naopak velmi predvidatelne: burzy pujdou v pristich dnech do riti,pak snad dojde k velmi radikalnim systemovym zmenam na financich trzich, ktere zacnou v USA, a nakonec se to cele da snad v jiz hodne pozmenene podobe do kupy.Resp. ono se to do kupy da urcite, zalezi ale na tom, jak vazne to panove politici mysli, spis si myslim, ze na to doplati svymi penezi opet bezny clovek a da se to do kupy jen kosmeticky, abychom si to za nekolik dekad mohli opet zopakovat:)))

S navratem do praveku bych nestrasil, kolikrat uz tu neco takoveho bylo...Jste jak jehovisti.

11:14 pm, September 29, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Já si jdu číst knihu co se jmenuje Stát a rovoluce

11:41 pm, September 29, 2008  
Anonymous Anonymous said...

V Kanadě mají jasno:

Finanční krize je vyvolaná politikou USA.

Kanadský konzervativní premiér Stephen Harper uvedl na předvolební kampani že jeho vláda může jen málo přispět k vyřešení globální finanční krize. On se domnívá že nevyhovující dohled, levné úvěry a daňová struktura stály za realitní bublinou a největší finanční krizí v historii USA.

http://www.kurzy.cz/zpravy/152802-financni-krize-je-vyvolana-politikou-usa-harper/

11:44 pm, September 29, 2008  
Blogger HRM Growth said...

Zcela obecne, konec sveta byl ocekavan jiz mockrat a 99,9% to proste nevyslo a jelo se dal.
Hodne lidi prijde o penize, hodne lidi hodne vydela, dojde k redistribuci kapitalu a ocisteny system pojede zase dal.
Obecne, vice verim tem, kteri rikaji, ze hodne ropy zustane v zemi, protoze ji nikdo nebude chtit, nez tem, kteri rikaji, ze civilizace konci. Touhle dobou jsme se taky uz meli davno brodit v konskych koblizcich. A taky to nevyslo. Proste nastava usvit nove energie. A mozna ji jeste ani radne nezname.
A vite, jak by to tu sakra vypadalo, kdyby si sest miliard lidi slo zitra zalozit farmu? :-)

11:54 pm, September 29, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Pani, v USA sa nasadi onedlho (1-2 roky) nova mena Amero. K tomu to cele podla mna smeruje. Bankari nechcu chory dolar, naco by im aj bol. Potrebuju zdrave Amero, len na to nemali vhodnu prilezitost ale teraz ju maju. Najskor nechaju dolar padnut uplne na hubu a potom ked uz ludia stratia vsetok majetok, uspory, uctu a svoju hrdost, budu pristupny na cokolvek. Nastoleny novy system prinesie prisnejsiu kontrolu obcanov, policajny stat, totalnu kontrolu ktreditneho systemu a mikrocipy do zadkov - to caka v blizkej buducnosti americanov :-)
A my? Tazko povedat, my v CZ a SK sa budeme borit v krizi - ekonomickej, kulturnej a humannej. Amici uz budu mat policajny stat a my budeme nasledovat. Ked uz aj my budeme pripraveni, zbeveni majetku a znechuteni, aj my budeme viac pristupny na maly implantat do tela, ktory nas odlisi od tych ostatnych neprisposobilich obcanov. Ak ho nebudes mat, budes mimo. Mimo spolocnosti, mimo pridelovych systemov, mimo spolocnosti. Co si vyberies aby prezila tvoja rodina?

12:14 am, September 30, 2008  
Blogger skeptik said...

Lukas prezentuje strizlive nazory.

Nejsem si jisty kolik lidi hodne vydela,urcite naprosta vetsina velmi, velmi prodela, ale urcite vydelaji Cinani na tom jak jim budou muset nejen vnukove soucasnych americkych vladnich predstavitelu splacet nekrestanske uroky z uveru, ktery by si USA musely vzit na sanaci sveho financiho sektoru. Co by takovy objem penez napraskany do americkeho hospodarstvi udelal s dolarem je lehke si predstavit:)))Zvazme ze vetsina peneznich rezerv centralnich bank je vedena prave v dolarech...

S tou ropou a novymi technologiemi uz si nejsem tak jisty,zadny usvit nove energie se prozatim nekona... skratka nic lepsiho nez ten cernej smradlavej maglajz nemame a blaboly o vetrnych elektrarnach si mohou jejich apologeti strcit za klobouk.

Ale michame tady dva nesoumeritelne problemy - krizi financniho systemu s krizi surovinovou, ta prvni je dle meho nazoru v porovnanim s tou druhou pouhym skrabanim se na zadku...

12:21 am, September 30, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Také zastávám názor že kolaps finančního systému ještě neznamená konec civilizace. Záleží jak se zformuje společnost v době nedostatku. Určitý úpadek a zhoršní životní úrovně asi nastane (velké hladomory a nepokoje v rozvojovém světě závislém na dovozu potravin a nelze vyloučit válečné konflikty). A konečně bude větší tlak na zastavení populační exploze. Samozřejmě, mít vlastní dům, zahradu a kus pozemku se vždycky hodí. Když si část potravin a paliva na topení mohu opatřit sám, jsem ve výhodě bude-li vyšší nezaměstnanost a část rodiny bude bez zaměstnání, nebo nebude nucena brát velmi špatnou a mizerně placenou práci. Úplná soběstačnost je ale myslím obtížně dosažitelná.

12:38 am, September 30, 2008  
Blogger 1+0=8 said...

a jak se to teda nestane?
2 dny jsou 2 mesice jsou 2 roky
jak jako to pojede dál?
kam a proc a jaktoze?
jaký jsou alternativy?
který kroky je treba udelat aby se to prestalo rozbijet, virtualní nestvura nezemre, ok, ale prestrukturalizuje se. morfing trhu. jak vypadá po krizi svet - jak vypada jiná forma kapitalismu, ne-Tahle?
a jak se budou chovat lidé ve skutecnem svete kde se zapadem slunce nastava opravdova noc?

4:28 am, September 30, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Pája 2:

Nejen zde jsem v nějaké diskusi četl, že FED je v soukromých rukou, že hlavními akcionáři jsou banky jako Goldman Sachs, Lehman Brothers a jiné.
Ale teď mi není jasné, je ve finančních rozvahách bank zahrnuta tato skutečnost? Tvoří úroky z půjček pro USA viditelně finanční výnosy těchto privátních subjektů? Neumím anglicky, a tak ve výročních zprávách těchto bank ani neumím objevit o tomto sebemenší údaj (umíte to někdo dohledat?).
A ještě otázka do diskuse na závěr - jak může takový akcionář FED jakým je(byl) Lehman Brothers zkrachovat...?

7:32 am, September 30, 2008  
Blogger Jaroslav Škývara said...

To: Karel

Máte pravdu, že úplná soběstačnost z hlediska dnešních nároků je obtížně dosažitelná. V podstatě i za našich dědů se chodilo na trh a měnilo svoje výrobky za plátno apod. Faktem zůstává, že nás minimálně čeká množství hubených let a vývoj je velmi těžko předpovídat. V optimistickém případě můžeme věřit, že dojde k regionálnímu rozvoji peněžnictví, kdy regionální banky budou regionálně investovat, kdy lidé spolu budou více komunikovat a navzájem měnit výrobky a služby (Let's systém). Snažím se příliš nemyslet na pesimistický vývoj, protože ač v té či jiné rovině, znamená nebezpečí pro mě i mé blízké. Stojím si však za tím, že nejvíce pomohou v těchto situacích znalosti a vědomosti, ty lze lehce sbalit a přenést. Spolu s odhodláním a kupou štěstí s nimi přežijete vždy a všude. Rada na závěr: "Nejhorší smrt je z vyděšení, proto se nenechte svírat strachem a bouře si užijte dokud trvá. Jen tak je možné si naplno užít následného slunečního dne.:-)

8:38 am, September 30, 2008  
Anonymous Anonymous said...

TT a jeho doomsday scénáře jsou jen jeho spekulace, o kolapsu humanity bych tedy velmi pochyboval o ekonomickém kolapsu uz méně. Že USA neschvalují záchranný plán se může dlouhodobě ukázat jako správné, doba pohodlnosti a života na dluh tak snad konečně skončí, jedině lépe pro všechny.

8:48 am, September 30, 2008  
Anonymous Anonymous said...

"doba pohodlnosti a života na dluh tak snad konečně skončí"
To je opravdu moudro.
A co se s těmi dluhy stane,když jsou všichni zadlužení ?
Lichváři zřejmě procitnou a v návalu humanity všem dluhy odpustí.

9:29 am, September 30, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Stupně kolapsu podle Orlova jsou vhodnější škálou, než jen fráze kolaps civilizace.

Včera jsem napsal, že doufám, že se zastavíme u fáze 2-3. Fáze 2 je kolaps ekonomiky, který vychází z fáze 1 - finančního kolapsu. Fáze 2 ústí ve fázi 3 - kolaps politiky, kdy se politický systém, který není schopen zajistit často ani základní životní potřeby obyvatel stává překážkou a fakticky tak nelegitimní. V této fázi se přibližně zastavil kolaps SSSR.

Na přechodu fází 2-3 by se propad téměř jistě zastavil (jako v SSSR), nebýt ropného zlomu a klimatické změny. Ty potenciálně hrozí ještě hlubším propadem - do fáze 4 - rozvrat společnosti, rozpad států na dílčí celky, vede charismatickými vůdci, vznik samostatných společenství, polovojenských skupin žádajících výpalné atd.

Fáze 5 je pak kolaps představy o humanitě, lidské dobrotě a lidskosti vůbec. Rozpad téměř všech nebo dokonce všech sociálních vazeb. Boj všech proti všem podle hesla: Nechť ty zemřeš dnes, abych já dnešek přežil. Vymírání lidstva.

Křišťálovou kouli nemám, přesto bych řekl, že jsem v realitě ukotven na kvalitativně podstatně vyšší úrovni než je drtivá většina analytiků a politiků (bohužel).

Když se podíváte na trhy, tak tam vládne chaos a anarchie. Nefukčnost zejména ve vztahu k cenám komodit je zřejmá. Pokles cen ropy vypadá někam k 90-80 dolarům za barel, přitom jsou zásoby benzínu v USA vzhledem ke spotřebě na historickém minimu a rezervy ropy také nejsou zrovna v ideálním stavu. Včerejší poklese DJIA o 777 bodů jasně značí odchod USA jako finančního hegemona ze scény.

9:47 am, September 30, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Napadlo mne, ze bankeri jsou mimo jine take obchodnici. Ted kdyz uz mame pady nekterych bank za sebou a spoustu pred sebou myslim, ze mezi bankeri se najdou take skupiny, pro ktere bude vyhodnejsi, aby zrovna take "jejich" banka sla ke dnu. Jednoduse si to spocitaji a budou hrat na pravdepodobnost. Myslim, ze i diky tomu tech padlych bank bude o neco vice, nez bude nutne.

11:27 am, September 30, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Poradte co by jste delali? Prodal jsem byt v Praze a ve smlouve je uvolneni penez az po vkladu na katastr. To muze jeste nejakou dobu trvat. Rikal jsem si, ze to stihnu a prevezu je do zahranici, kde ziji. Jenze situace se meni velmi rychle. Mate prosim, nejaky napad jak se chranit? Dekuji

11:32 am, September 30, 2008  
Anonymous Anonymous said...

skeptik
"Neodpustim si poznamenat, ze kdyz tady ctu vykriky o stannem pravu, rozpadu spolecnosti, nedostatku zakladnich komodit, kolapsu kapitalismu a socialnich nepokojich musim se tise smat."

Tak to nebudete ten případ který se směje naposled a tudíž nejlíp.

ČR, jak dobře známo, není ve výrobě potravin soběstačná. Musí potraviny dovážet. Když bude krize, i jen ta ekonomická, bude kde nakoupit a bude za co nakoupit? V krizích 20. století byl hlad i při dostatku potravin - lidi neměli za co jídlo koupit, případně farmáři nechtěli přijímat peníze pochybné hodnoty.

Co se možnosti sociálních nepokojů týče, o přesunu bojové brigády USA z Iráku do USA http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=10341 a skutečnosti, že cvičí zvládání nepokojů se tady tuším už psalo. Jak se zdá, vládní úřady USA se narozdíl od vás této možnosti tiše nesmějí, zato se na ni pilně připravují. A dobře vědí proč.

Co se ČR týče, už párkrát se tu zmiňovaly rvačky o zlevněné zboží nebo místo ve frontě na slevy při otevírání nových marketů. Co čekáte že nastane, až bude před frontou několika desítek hladových lidí s rodinami několik posledních chlebů v jinak prázdném regálu? To moc k smichu nebude.

Scénáře hladu, masových nepokojů, výjimečného stavu jsou bohužel pravděpodobné. A na ty horší scénáře může taky dojít, když to státní elity nezvládnou a nějaký sousední stát nepřebere za ně.

12:01 pm, September 30, 2008  
Anonymous Anonymous said...

To in-ocean: Já myslím, že tak rychle to nepůjde. Na katastr ti to převedou během týdnů, nebo do dvou měsíců.. Podle mě do té doby české banky nepadnou. Ale vím o tom houby, samozřejmě. Můžeš zkusit uplatit někoho na katastru. To jsem taky nikdy nedělal... Jakub

1:35 pm, September 30, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Malinko odbočím.
Co se asi tak stane,když znepokojení občané vezmou útokem banky a budou požadovat okamžité vyplacení svých vkladů ve výši 689,55 miliardy Kč,potažmo dalších 343,20 miliardy Kč?
Co se stane,když banky budou požadovat splacení svých 827,83 miliardy Kč + černí lichváři dalších 300 miliard Kč,přičemž dlužníci nemají z čeho?
Dluhy podniků ve výši 997,92 miliardy Kč nepočítaje.
Pokud někdo náhodou znáte lepší odpověď než "půjde to do prdele", sem s ní.
M.

2:00 pm, September 30, 2008  
Anonymous Anonymous said...

To anonymous M.

Az v cechach zacne run na banky, tak vystoupi v televizi Topolanek, vysvetli nam jak jsme vsichni blby a udela zasadni opatreni:"Zakaze vybrat z uctu banky vic nez napriklad 5 000 Kc/tydne." Tim zvladne primarni napor a vsichni budou mit dost casu nas masirovat, jak jsou vlastne banky bezpecne.
Taky se daji ocekavat nejake masivni demonstrativni pujcky velkym bankam, ktere nemaji samozrejme zadne problemy, jen maji aktiva blokovany :)
Nasledne bych ocekaval zacatek deflace a zacatek vlekle krize u ktere se vubec neda odhadnout jak dlouho bude trvat. Osobne bych deflaci a velkou nezamestnanost tipnul na cca 1-3 roky. A az vlada vymekne, nebo po volbach az nastoupi "nova krev", tak nekdo zacne masivne tisknout penize a znehodnocovat menu. Penize investuje nejspise do zbrojeni a ocekaval bych valku nebo ucast na cizi valce (napriklad pomoc americkym pratelum). Valkou by se elegantne vyresila nezamestnanost :) No a tak nejak by mohla zacit velka inflace az hyperinflace (zalezi kdo by vyhral/prohral).

3:10 pm, September 30, 2008  
Blogger ond said...

Tak,DJ vyskočil o 265 bodov,je okolo 10 600 ,pravdepodobne sa pár inteligentných obchodníkov napakovalo,uvidíme kde po včerajšom masakre skončí.
neverím v rozpad spoločnosti,skôr to vyzerá na krájanie globalizácie,
a globálnych firiem.
Odmietnutie záchranného balíka je OK,musia však udržať funkčný bankový system,ak nie sme v rit...,
a to globálne.

3:53 pm, September 30, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Other, ano, žijeme v blahobytu, žijeme si jako "prasata v žitě". Bohužel, lidé ne a ne si to uvědomit. Říkají, jak se mají špatně, že nemají co do úst, nemají čím nakrmit děti a že stát se o ně nechce starat a považují to téměř za diskriminaci. Pak je večír vidíś, jak do sebe háźí jeden kousek za druhým a když už mají dost, tak zajdou do kasína na nějakej ten automat, kde jsou schopni prohrát dávky a pak nadávat, že jsou diskriminovaní.

Jinak já bych se moc nesmál. Jediný, kdo na tom může být v krizi nejlépe, jsou opět Američané s nynější skoro socialistickokapitalistickou společností. V nejhorším se uzavřou a co. Ropu v Mexickém zálivu ješté mají a hlavně jsou potravinově soběstatační. A jak ukočírují hordy nezaměstnaných. Když budete hodní, dostanete najíst.
Co u nás. Když Rusko a nedej i Evropa utáhne kohoutky, jsme v pr..li. Když nám Evropa a Rusko neprodá "jídlo", taky jsme v pr..li. Možná jsme tak nějak soběstační byli, teď ne. Dříve hlad byl, ale protože jídla bylo dost, nikdo hlady neumíral. Pokud nebude jídlo, nastane takovej bordel, jako nikdo z nás nikdy nezažil. Rabování, vraždění, zabíjení se ve frontách na ztvrdlý rohlíky. Co uděláte, když budete stát ve frontě, týden jste nejedl a najednou zjistíte, že na Vás nezbyde. Vrhnete se na ty, na které zbylo a buď ho zabijete Vy a nebo on Vás. Aa věřte, že to jinak nebude. Lidé se začnou chovat jako zvířata a možná ještě hůře. Však o tom mluvíme dlouho.

Vyhlášení vyjímečného stavu je pravděpodobné, ale jakkoli bude vláda chtít, nebude možno udržet nikde pořádek. Jak jsem psal, stané právo vyžaduje nasazení obrovského množství ozbrojených složek a na to vlády mít nebodu. Pod dohledem udrží pár měst, jinak vše ostatní bude pod správou mafií a různých band.

No a co dál. Myslím si, že hlavně se nebát. Když se začnete bát, jste schopen všeho. No a možná na tohle ti za oponou :) spoléhají.

Dneska jsem se byl podívat v Army Shopu na tasery a na luky. Nevím, vyrábět si luk, to by asi za nic s tou přesností nestálo. Profesionální luk, nejlevnější stojí kolem 10000-15000. Zkoušel jsme to s ním, ale chce to cvik, jinak nic netrefíte. Je pravda, že za tyto prachy již koupíte sřelnou zbraň, např Glock ráže 9x19. Je ale pravda, že luk je tichý a o to většinou jde.Přemýšlel jsem ještě o taseru, jenže ten je na krátké vzdálenosti. Inspirovali mě kuličkové pistole. Ty dobré jsou schopny člověka totálně omračit na 10 metrů a i zabít. A na ně snad nemusíte mít ani zbroják.

6:08 pm, September 30, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Tak co chlapci uz jste si koupili svuj dil nejake urodne pudy? A vybaveni na jarni osev:))?Judicatore tou svoji poznamkou o luku sis zrejme v myslich vsech normalnich ctenaru tohoto blogu vyslouzil nesmrtelnost:)))
Bacha, behem mesice bude vyhlaseno stanne pravo a vypuknou hromadne socialni nepokoje, doporucuji se uchylit do drevenek hluboko v lesich, ktere uz jak doufam mate davno pripravene (dostatek vody, trvanlivych potravin a paliv na nadchazejici zimu:)))

Jen do toho, zarucuji vam, ze pak budete vsem obyvatelum (hloupejsim i chytrejsim) za dokonale debily:))) Doporucuji soustredit svuj intelektualni ostrovtip na zavaznejsi problemy, kterym zcela nepochybne budeme v nasledujicich dekadach celit.

A vy se tady hrabete takovych pitomostech...Krachlo par financich domu, o par milionu lidi vic na druhem konci zemekoule je na dlazbe a vy si myslite, ze z toho bude konec sveta:)))

A nepoucite se a nepoucite:)))co s vama?

7:37 pm, September 30, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Jako kdyby ozbrojené složky vždy především chránily bezmocné občánky. To tady stále opakované svolávání domobran, stanných práv, zásahových brigád apod. působí poněkud naivně, pokud se jen trochu srovná s konkrétní realitou. Jako kdyby lidé neměli anebo nesměli mít právo se bouřit proti systémům, o kterých se jich nikdo neptal, zda chtějí být jejich součástí a hrát podle jejich pravidel.
Samozvaná elita vás sice, lidičky, přivedla svou "genialitou" až k hladomoru, ale jestli začnete zlobit a aktivně vyjádříte svůj nesouhlas a sílu, pošleme pány s pendreky a puškami, kteří vás jistě za chvíli přivedou k rozumu. Možná pak i dostane pár drobků z právě porcovaného mocenského koláče a nezdechnete ve stoce.

7:58 pm, September 30, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Cesta není v hloubení zemlijanky a ozbrojení se lukem,případně nějakou elektrickou hračkou.A na lovení,pokud je co lovit,se používá oko.
Každý člověk má povinnost ochránit svoji tělěsnou schránku odpovídající možnostem a situaci.
Dobrá zbraň ráže 45 je žádoucí v jakýchkoli podmínkách.Normální provozní zásoby proviantu ,alkoholu a tabáku jako když najdeš i bez krize.
Především ale jde o dovednosti a informovanost.
Internet , spousta kamarádů a kondička je ta nejlepší příprava.
"Podivné" stránky jako je třeba tato poskytují s velkým předstihem velmi spolehlivé odhady příštích událostí.
Zatím neblbněte se survialismem a v klidu sledujte situaci.
Dokud funguje internet, je to v pohodě,vše se včas dozvíme.
Nadměrné zásoby by stejně shnily,nebo je sežerou myši.

M.

8:54 pm, September 30, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Miluju katastrofické situace- alespoň si ověřím jak jsem na tom. Jinak předpokládám, že já i moje rodina vydržíme bez jídla víc než týden aniž by bylo třeba kohokoliv vraždit. A proč bych byla závislá právě na kusu ztvrdlýho žvance, když kolem je tolik jedlých věcí! Život v izolaci a neustálém střehu s tím, že pro svoje přežití musím vraždit by ale opravdu nebyl tím pravým světem pro život, to snad se raději postavit hladovějícím hordám. Sleduji tyto diskuse již delší dobu, zpočátku pro mě byly děsivé ale pilně jsem trénovala dalším pročítáním a zdá se, že jsem již plně zocelena- ke krizím čelem k třasořidkům zády !

9:18 pm, September 30, 2008  
Blogger Martin said...

Zbytečně to přeháníte...

Jak říkal pan Škývara, důležité jsou především vědomosti, když víte, co vše je možné v případě nouze sníst (a sníst lze v podstatě vše, co není jedovaté:), nemusíte zas tolik řešit potravinovou soběstačnost, ani fronty v obchodech.

Je třeba si uvědomit, že tyto znalosti většina lidí mít nebude, takže jiným způsobem získávání potravy můžete minimalizovat možnost konfliktních situací :)

Dovedu si představit, že se budou lidé chovat násilně kvůli kusu žvance z obchodu, či polévce rozdávané armádou spásy, ale nějak mi nepřipadá pravděpodobné, že by se strhla bitka o vybrané delikatesy připravené z čerstvě natrhaného lučního kvítí :)

Vždyť dojde-li k opravdu totálnímu krachu, lidé sice budou bez prostředků a nezaměstnaní, na druhou stranu mohou věnovat všechen čas shánění jídla a jistě je výhodnější a efektivnější starat se sám, než čekat ve frontě a doufat, že na vás vyjde řada..:)

Nejlepší určitě je, vlastníte-li sami nějaký ten flák země, ale zase je lépe nemít příliš, aby nepřišli nějací noví komunisté všechno vám to neukradli a ještě vás vyhnali...:)

Ale uvidíme, co bude. Je dobré počítat pokud možno se vším, na druhou stranu není třeba se zbytečně nervovat :)

10:10 pm, September 30, 2008  
Anonymous Anonymous said...

to několik anonymous: zvolte si nějaký nick nebo podpis.

Pod pojmem konec světa si každý představuje něco jiného.
To co se děje na finančních trzcích opravdu neznamená fyzický koncec světa.
Velmi pravděpodobně (skoro s jistotou) to však znamená konec organizace světa tak jak ho znáne nyní.

Můj současný dojem je, že si finanční trhy v podnělí šáhli na dno tohoto kola. Otázkou je jestli budeme na další kola čekat týden nebo 1/2 roku.

Růst zazeb na mezibankovních trzích a téměř zastavení oběhu peněz mezi bankami uvede ekonomiku s konečnou platností do recese.

P.S.
Sranda je, když znárodňuje zprivatizovaný stát a soukromá centrální banka. Tenhle typ socialismu zdá se mi poněkud nešťastný.

10:32 pm, September 30, 2008  
Blogger Jaroslav Škývara said...

V dobrém rozmaru, po litru teplého domácího hruškového moštu si dovolím něco dodat k tomu, co jsem psal dříve. Víte, jakákoliv naše činnost vykonávaná ze strachu je předem otočená v niveč. Nejde o to se bát a z donucení dělat kroky k záchraně, ale přijmout myšlenku, že jsme osobně každý z nás odpovědni za svou každo denní realitu. Jsme její tvůrci a jakékoliv výmluvy na ty nahoře, na burzu, politiky, bankéře......uklízečky a plešouny, jsou jen ukázky naší vnitřní slabosti tvořit náš den. Nementoruji, jedeme v tom všichni. To co se děje, je i naší zásluhou a je i v naší moci se tomu postavit či využít k pozitivní změně. Jistě pouze v našem životě, ale pokud změníme náš přístup a tím náš život, udělali jsme kus dobré práce. Nejsme tu jen proto, abychom jedli, množili se a vyměšovali. Probuďme se a tvořme každý svůj den. Vědomě volme to, co cítíme jako správné, intuitivně se rozhodněme a použijme rozum a zkušenosti k tomu, jak tohoto rozhodnutí dosáhnout.

Je čas odběhnout, ono litr teplého moštu dělá svý:-). Život je nádherné mistérium, a je zbytečné hledat otázku PROČ. Důvod pro život je život sám a je náš.

12:41 am, October 01, 2008  
Blogger 1+0=8 said...

jo,jo
to já to mám dobrý, v Galicii je moře, tady jídlo nedojde a já jsem alergickej na ryby i škeble. To si to tu ale montujeme zábavnej katastrofickej film a nikdo vlastne neví jestli je skutecnej nebo jen odhadovanej a je to tak nak jedno, jednomu to roztahuje před-stavivost a naplňuje život mytologickejma událostma. Užij si svou krizi. V přímém přenosu. High Definition.

5:52 am, October 01, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Jak prý praví jedno Indiánské přísloví: "Zjistíš-li, že jedeš na mrtvý kobyle, tak je čas sesednout."

8:01 am, October 01, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Nedávno se objevila malá zprávička o zdvojnásobení rychlosti kácení amazonských pralesů, událost zcela mimo zájem médií, vlád i veřejnosti (i v době před finanční krizí na Wall Streetu). Někdy si myslim, že si tahle civilizace zánik zaslouží. Jen škoda, že se toho musim dožít. Bohužel když padnem, tak sebou strhnem i všechno ostatní, protože při pádu civilizace se destrukce přírody a všeho živýho kolem nás ještě urychlí. Naší světoví vůdci (šašci), Bush a spol., naprosto zločinným způsobem selhali, když si nenašli ani chvilku na řešení problémů jako je kácení pralesů, šetření s neobnovitelnými zdroji nebo kontrola porodnosti.

Kolik stálo Američany zničení Iráku? Bilion dolarů? Tyhle prostředky se daly využít mnohem učitečněji. Americký vojenský rozpočet pro rok 2008 je 583 miliard dolarů, rozpočet NAT0 je 850 miliard dolarů (a ještě se k velký radosti zbrojního průmyslu zvýší jestli přijmem Ukrajinu a Gruzii do Nato a pustíme se do studený války s Ruskem), vojenský rozpočet celýho světa je 1.2 bilionu dolarů. A kolik se dalo například na záchranu deštných pralesů? Hádám tak 10 milionů dolarů od Billa Gatese, v americkym rozpočtu se peníze nenašly.

Brazilská vláda potvrdila předchozí zprávy, že kácení amazonského deštného lesa v uplynulém roce zrychlilo. Úbytek "plic světa" v posledních dvanácti měsících zrychlil oproti předchozímu období víc než dvojnásobně. Brazilský ministr životního prostředí Carlos Minc řekl, že za situaci mohou částečně i nadcházející celonárodní volby. Starostové v Amazonii se prý v honbě za hlasy stali vůči nelegálním těžařům benevolentními.
http://www.novinky.cz/clanek/150767-amazonsky-prales-mizi-stale-rychleji.html
http://www.24hod.sk/clanok-58819-Amazonsky-prales-ohrozuju-prieskumy-ropy.html

8:40 am, October 01, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Teze trvalé udržitelnosti praví, že neexistuje žádný geniální plán na záchranu planety (viz. předchozí příspěvek a Amazonské pralesy). Každý však může dát do pořádku kus Země, ke kterému má vztah, pokud na to má správné prostředky a znalosti.

Zasadit na svém !! kusu Země pár stovek stromů je jediná smysluplná odpověď na přechozí informaci.

1:36 pm, October 01, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Hlavní problém je v tunelovém pohledu medií,který napřou vždy jedním směrem.Před měsícem válka v Gruzii, teď americká krize, za měsíc americké volby,potom třeba pandemie cholery nebo další válka.
Málokdo je schopen širšího záběru a vidět souvislosti.
Prostě novináři to umí :)
Tzv.americká krize je z mého pohledu jen drobná nepříjemnost bandy zlodějů. O humanitární katastrofě jimi způsobené v Iráku téměř nic nevíme.Irák je díky naším morrrrálním vzorrrrům skutečné peklo na zemi, kde obyvatele těžko vyděsíte kolapsem civilizace.Tam dávno již proběhl.

Americké potíže jsou jejich problém a zbytek světa by se k tomu tak měl postavit,aby nedopadl jako Irák.
Litovat Ameriku je stejné, jako litovat zloděje mědi kterého při krádeži kabelu k nemocnici přizabil el. proud.
M.

1:44 pm, October 01, 2008  
Anonymous Anonymous said...

2 anonymous M.

"tunelovém pohledu medií"
Souhlas. Když cena ropy letěla nahoru, všude smršť článků. Teď najednou problém neexistuje, benzín zlevnil...

"drobná nepříjemnost bandy zlodějů"
Bohužel jenom pro tu bandu zlodějů. Pro nás všechny ostatní to je a bude nepříjemnost dosti velká. Reálná ekonomika je s tou nereálnou propojená penězi. Už jen ty krachy bank znamenají problém se všemi bankovními službami pro reálnou ekonomiku a nárůst nezaměstnanosti a snížení koupěschopné poptávky. Následně, lidi přijdou o úspory (kdo neinvestoval, ale má peníze v bance, banka investovala za něj; taky od penzijních fondů a životního pojištění toho moc nečekám), část je garantovaná státem, který by to měl zaplatit, díky čemuž asi nebude mít peníze na něco jiného, bude se méně utrácet, méně vyrábět, méně vyplácet na mzdách menšímu počtu lidí (a pochopitelně se méně vybere na daních). Z hlediska konzervace přírodnách zdrojů ideální situace, z hlediska čistě lidského v malém nepříjemnost, ve velkém katastrofa. A tenhle průser je velký.

"Americké potíže jsou jejich problém"
Ne tak docela. Máme konvertibilní měnu, za dolary se dá koruna nakoupit, české subjekty mají investice v USA a naopak, toky peněz jsou rychlé a z hlediska národnosti peněz zcela nekontrolovatelné. Ani pokus o nouzové uzavření ekonomiky by nepomohl, resp. není možný - máme státní, obecní i další dluhy v zahraničí, a ty musíme platit. Ostatně ani ve výrobě potravin nejsme soběstační. Co se surovin týče, soběstačný není snad vůbec nikdo.

Navíc izolovat USA by mohlo být nebezpečnější než celá finanční krize i s důsledky.

Kromě toho, já nemám USA moc rád, a tu krizi vytvořil jejich finanční systém, ale stejně bych neukazoval prstem na USA jako celek. Žije tam spousta lidí, co tomu vůbec nerozumí, nemají s tím společného nic víc, než že budou patřit k těm, co na to nejvíc doplatí, spousta lidí, co na to už leta upozorňují, a jako by házeli hrách na stěnu. A dost možná mnoho z těch, co za to můžou, nejsou tak úplně USA-patrioty. Dost možná je jim ukradené, kde lichvaří a parazitují, a když jim zavřou burzu v New Yorku, tak se prostě přesunou, a bude jim jedno jestli do Londýna, Moskvy nebo Hong Kongu.

3:52 pm, October 01, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Zkuste zadat http://zlomropy.blogpsot.com/

Nevím proč, ale stránka se zabývá rovněž jistým druhem konce starých časů.

4:06 pm, October 01, 2008  
Anonymous Anonymous said...

"tunelovém pohledu medií"
Jako by media neutvářela veřejné mínění selektivní masáží.
"drobná nepříjemnost bandy zlodějů"
Oni vydělají vždy.Jenže teď po nich chtějí poškození vysvětlení.Nic víc.Stejně to zaplatí občané z daní.
"Americké potíže jsou jejich problém"
Pokud tě obchodní partner podvádí , okrádá a platí nekrytou měnou,budeš s ním rozvíjet obchodní vztah ?
Zbytek světa říká ne.

Při očištění až na jádro jde o chamtivost, podvod, krádež a hazard ve velkém stylu bandy nezodpovědných floutků.
Tak to vidí zbytek světa.
Čína,Rusko i arabové mají plné zuby amerického mejdanu.
A není všemu ještě konec, zatím zmizely fiktivní peníze.
V další fázi už půjde do živého, začnou mizet úspory a pojištění obyvatel.Skutečně vydřené peníze.
"Kromě toho, já nemám USA moc rád"
Já ano.
Nemám jen rád americké zloděje,protože kradou o spoustu nul větší částky než ostatní zloději.A taky písničky o radaru.
A nějaké kecy o komunismu a starých časech nejsou na místě.
Stejně většina z vás netuší o čem je řeč.
M.

5:18 pm, October 01, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Tak prý Bush podepsal návrh zákona o zvýšení vládních výdajů na příštích 6 měsíců o maličkost - 600 mld USD.
http://www.presstv.ir/detail.aspx?id=71000&sectionid=3510203

Na stránce http://dpmoney.ru/Default2.aspx?ArticleID=d3a73811-5de1-4a74-a904-3437543d4147&open=four je sbírka kreslených vtipů na téma krize. Vtipy jsou v angličtině. Tohle http://dpmoney.ru/images/picturegallery/2008/10/be166e9a-8259-4466-9693-1bb4ef8f7150/f9fb7a8a-5bb6-4e35-aeaf-e40b6153ef0c_B.jpg je můj favorit.

5:35 pm, October 01, 2008  
Anonymous Anonymous said...

"A co se s těmi dluhy stane,když jsou všichni zadlužení?"

Všichni zadlužení samozřejmě nejsou a v dnešním světě nakonec za aktuální problémy zaplatíme nakonec všichni, kdo jiný by to zaplatil. Američanům a všem nakonec dojde, že cesta k tomu, aby se někdo měl dobře, je potřeba především pracovat a z ušetřeného si užít něco navíc, pokud člověk nic neušetří, musí se omezit ve spotřebě, nikoli se zadlužit.

6:48 pm, October 01, 2008  
Anonymous Anonymous said...

K přečtení o bankovnictví ála USA:
http://www.sok.bz/index.php?option=com_content&task=view&id=260&Itemid=28

čtivě a srozumitelně psané.

9:55 pm, October 01, 2008  
Blogger Herbage said...

Tak finační krize dorazila už k nám. Cesto do škola jsem slyšel reklamu firmy OKEY, že krize je tu a OKEY si utáhne opasky za vás a prodá vám zboží bez hotovosti s nulovým úrokem, jak pěkné.



Ve škole mě však čekal větší šok a to cvičení z ekonomiky. Nejdříve, jak se dříve učili jen jednu a tu správnou ekonomii, totiž plánované centrální hospodářství a že vše ostatní byly buržoazní pavědy(ke smíchu publika), ale že mi si řeknem o všech, ale učit se budem jen o těch správných, jistě víte které. Talže velký posun "vpřed". Dokonce nám bylo vysvětleno, jaký je základní rozdíl a co je to ta neviditelná ruka trhu. Takže zatímco v plánovaném hospodářství co je dobré pro celek, je dobré i pro jedince, zatímco v klasické ekonomii co je dobré por jednotlivce, je dobré i pro společnost. A pak přednáška o tom, jak je to logické a jak jsme sobečtí tvorové, celkově glosováno, blížší košile než kabát. No zdá se mi to poněkud zvrácené, ale budiž. Hlavní spor ekonomie je, že jsou omezené zdroje a lidské potřeby jsou neomezené a cílem je naplnit tyto potřeby. Takže klasický konzum, to je cílem naší civilizace. Bylo řečeno, že zdroje jsou omezené, což jsme nečekal, ale bylo to poté uvedeno na pravou míru. Protože něco jsou zdroje fyzicky přítomné, něco jiného zdroje ekonomické. Ekonomické zdroje jsou ty, které je možno těžit a ekonomicky se to vyplatí a že v budoucnu bude ekonomický zdroj Měsíc, už te těším. Dále řekl, že kdyby byly zdroje skutečně omezené(ekonomicky), tak by si dávno hodil mašli. Dále nám řekl, čím se musíme řídit, pokud chceme podnikat. Takže když budete chtít prodávat růžové trenírky a společnost bude chtít zelené, tak se musíte řídit zájmy společnosti, takto nám obhájil, že zájmy jednotlivce(zisk), jsou i zájmy společnosti. Tak jsem položil otázku, co když budu vyrábět 10x levnější růžové trenýrky, než konkurence. Prý že to už je monopol a budem to probírat později. No a dostolo se i na ropu. Tak jsem si přiapdal, jak na přednášce Borka. Takže se probíral první ropný šok, jeho užitečnost, že se začlo těžit v severvním moři, jak se těží ropné písky v Kanadě, jak za růst ceny ropy mohl kurz dolaru a rostoucí poptávka Číny a Indie. To byl dokonce dotaz, kdy jsem takto odpověděl ani nevím proč, zřejmě začátek doublespeaku. Zaujalo mě, že se zajímal, zda prošel záchraný balíček, dokonce pár studentů, asi dva, měli rovněž ponětí, o čem je řeč, jinak totální neznalosti a nezájem. A ještě k plánovanému hospodářství, že prý záporná spotřební daň na jídlo vedla k tomu, že jídlo bylo extrémně levné a lidé ho pak po víkendu hromadně vyhazovali, že popelnice byly z půlky plné chlebem a rohlíky, je to pravda mně se to moc nezdá. Celkově mi přišlo, že vše bere jen z ekonomického hlediska a vše ostatní je mu šumák, zdroje jsou, naíbdka a poptávka se o to postrají, já ostatně nic jiného nečekal.

8:45 pm, October 02, 2008  
Anonymous Anonymous said...

to herbage: tak tohle me opravdu pobavilo:o) Ja ty profesurky nikdy nebral vazne, stejne skoro vzdycky jenom papouskovali nabiflovany fraze...

...ale holt ten zapich musel bejt...

10:12 pm, October 02, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Ztratil jsem k nim důvěru v jejich závěry v okamžiku, kdy jsem pochopil, že konstanta ekonomie (peníze) není konstantou ale proměnnou.

10:58 pm, October 02, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Rusko možná za pár let sníží těžbu ropy, současná finanční krize totiž nutí ropné společnosti výrazně omezit investice do rozvoje nových nalezišť. Několik těžařských společností už ohlásilo okleštění výdajů kvůli neočekávanému poklesu cen ropy.

http://www.petrol.cz/ropa/clanek.asp?id=10737

Takže je asi celkem pravděpodobný tento scénář:

http://www.petrol.cz/ropa/clanek.asp?id=10741

11:24 pm, October 02, 2008  
Anonymous Anonymous said...

ohledne toho jidla v popelnicich

Nasi sousede pravidelne jezdily tzv. "do popelnic" vybirat rohliky a chleba, pokazdy toho privezly nekolik pytlu coz bohate stacilo pro vsechny hospodarska zvirata. Nevim presne kdy byly naposledy, ale uz to bude asi deset let a nemyslim, ze prestaly jezdit kuli rostoucim cenam potravin, spis slo o jejich vek, technicky stav vozidla a taky klesajici ceny veproveho masa v te dobe.

4:25 am, October 03, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Hm, ty plné popelnice mě pořádně pobavili, nějak jsem si toho nevšiml, to bych spíš řekl, že teď se jídlem plýtvá víc než dřív. Pan profesor asi zapomněl (jestli v té době žil tady), jaká byla nabídka a čeho. Ale kdo plýtval před tím, plýtvá i teď a kdo šetřil, šetří stále. A o ostatních, ekonomických záležitostech, škoda povídat, připomíná mi jiného profesora.

9:13 am, October 03, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Já si vůbec připadám, jako bych žil v jiné zemi, když slyším (hlavně v televizi, pokud si ji omylem přepnu na tu naši čt) jak jsem žil za minulého režimu. A že bych pamatoval plné popelnice jídla... spíš ji stačilo vyvážet jednou týdně a ještě nebyla plná, dneska 2x týdně nestačí. Jestli někdo plýtvá, tak je to současná společnost (to přitahování opasků co ji čeká bude bolet).

11:52 am, October 03, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Víte, čeho mám plný zuby? Chvíli krize je, chvíli není, za chvíli zase je, pak zase není. Chvíli je to na úprk do sáložny (už bych málem i nakoupil pole), pak je to tam bezpečnější než v atom krytu. Všechno ostatní v pohodě, ale tohle nějak nevydejchávám. Už jsem v úterý cvičně prošel po bankách (jasně že bez sapíku :-)), jestli třeba nejsou fronty a generálka na run, ale všude mrtvo, nálada na bodu nuda. Dneska je to skoro na nákup akcií. Před pár dny byste tu málem vyvěšovali recepty na vývar z lesních kořínků a doporučovali strouhat šípy, dneska je to na vzetí megahypotéky. Tak kde je ta pravda??? Podle trendu cen ropy se za chvíli zas vyplatí naftové topení, nebo jsem se zapomněl a všichni jste přes noc přešli autama na vodík? Nebo ten peak byla pouze chvilková záležitost, anomální výkmit zesilovacího efektu v interferenci? To mi fakt nevyhovuje, v tom se nedá učit ani podnikat :-(

12:47 pm, October 03, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Tohle s sebou bohužel přináší fenomén neomezeného toku informací v síti. Najdeme spoustu názorů často zcela opačných. Na tomhle blogu např.se scházejí nihilisté a proroci doby temna, jinde zas například užívači koloidního stříbra atd.atd. Nutno brát vše s rezervou a zapojit zdravý rozum.

BTW v souvislosti s místními výkřiky o konci civilizace jsem si vzpomněl na zajímavou knížku: "...lidé se obyčejně chovají přirozeně a upřímně, jen pokud jde o ty maličké a všední věci; ale jakmile se octnou ve výjimečné a patetické situaci, tu vám jako by do nich vjel nějaký nový člověk; začnou mluvit jiným, abych tak řekl, dramatickým hlasem a užívají jiných slov, jiných argumentů, ba i jiných citů než normálně; především propuká v nich statečnost, prestiž, obětavost a jiné takové hrdinné a charakterní vlastnosti. Ono to je, jako by se nadýchali nějakého ozónu, takže musejí dělat veliká gesta; nebo vtom je jakési tajné uspokojení, že se octli v mimořádné a katastrofální situaci, a jaksi se tím vypínají a kochají; zkrátka, začnou se chovat jako hrdinové na jevišti. Když pak se ta dramatická situace přežene, vrátí se i ono do svých normálních rozměrů; ale to potom cítí drobet trapně jako zklamání a vystřízlivění."

Kdo to pozná, má u mně pivo ;-)

Vasco

1:16 pm, October 03, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Myslim, že peak oil je stejná jistota jako smrt, jednou k němu musí dojít, jenom se neví kdy (kdy se projeví následky). Ale bude to spíš dřív než později, i když asi ne zítra ani za měsíc, ale tipnul bych si do několika let. Jak se řiká, štěstí přeje připraveným, takže bych to nepodceňoval.

David

1:58 pm, October 03, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Vasco mala oprava.Na tomto blogu sa stretavaju aj nihilisti a proroci doby temna.Ale nie vsetci su taki.A co sa tyka ukazky,typujem ze je to Robert Musil

2:05 pm, October 03, 2008  
Anonymous Anonymous said...

@David: peak čeká leccos. Nebude ale jistě znamenat zánik lidstva (viz demagogické příměry k bakteriím v miskách apod.).

@Tono: samá voda...

Vasco

2:27 pm, October 03, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Vasco: Stylisticky je příspěvek jako vystřižený z Čapka.

3:07 pm, October 03, 2008  
Blogger ond said...

Hlási sa niekto k nihilistom?
podľa wikipedie :

Oproti staršiemu používaniu sa slovo „nihilizmus“ všeobecne rozšírilo až vďaka ruským nihilistom, ktorých prototypom sa stal Bazarov z Turgenevovho románu Otcovia a deti (1862). Táto literárna postava inšpirovala ruských radikálov, ktorí sa dokázali vo veci ničoty priamo politicky angažovať. Medzi nimi vynikal S. G. Nečajev, ktorý sa s M. A. Bakuninom podieľal na autorstve Revolučného katechizmu (1869), v ktorom je ustanovený typ nihilistického hrdinu, teroristu, človeka bez vedomia vlastnej identity, bez morálky, ničím a k ničomu viazaného. Základná myšlienka tohto „katechizmu“ spočívala v tvrdení, že ak je spoločnosť založená na lžiach a ak všetky etické, náboženské a humanitárne viery nie sú ničím iným ako práve len prostriedkom, ktorý má tieto lži zakryť, tak treba všetky viery a hodnoty demolovať a vylúčiť v tomto smere akékoľvek sklony k nádeji a úcte, aby ľudia konečne mohli nahliadnuť svet taký, aký v skutočnosti je. Z nejakých dôvodov sa títo nihilisti domnievali, že sa potom ľudia budú cítiť na svete lepšie.
Častokrát sa predpokladá, že nihilizmus ako stav mysle (skôr ako doktrína) tkvie v základoch mnohých moderných politických filozofií vrátane existencializmu, niektorých foriem historického materializmu, a dokonca aj rôznych foriem konzervativizmu, ktorý obhajuje skôr to, čo je, než márnivé usilovanie sa o to, čo by mohlo byť.

Príjemné rozmýšlanie.

3:46 pm, October 03, 2008  
Anonymous Anonymous said...

to vasco: že by Karel Čapek - Povídky z druhé kapsy, konkrétně povídka Telegram?

4:28 pm, October 03, 2008  
Blogger Unknown said...

Pokud by se skutečně rozvinula hluboká globální hospodářská krize, které státy by ji dokázaly nejlépe ustát? Zdá se, že nejvíce problémů začíná v USA a i v budoucnu budou nejvíce zasaženy. Ale když vyklidí své současné
imperiální pozice a pokusí se maximálně přebudovat jako regionální velmoc, mohou vše ustát zdaleka nejlépe. Pomocí včasných pragmatických kroků mohou znovuobnovit to, co bylo z USA vyvezeno za levnější asijskou pracovní silou. Taková znovuobnova by znamenala pro chudší obyvatelstvo řadu dobrých pracovních příležitostí, což by zajistilo klid a loajalitu většiny obyvatel. Zdrojů je v USA stále dost, navíc veškerý vojenský potenciál, přeorientovaný a včasně stažený ze zahraničí a podpora tradičních proamerických sil by umožnily rychlé ovládnutí tradičního amerického "zadního dvorku", tj, Střední a Jižní Ameriky, tam je nejdůležitějších surovin (ropa ve Venezuele, plyn v Bolívii apod.) a úrodné půdy dost a dost. I přes všechny poslední problémy a neúspěchy je situace v samotných USA mnohem stabilnější a bez nejzávažnějších vnitřních rozporů, na rozdíl od Číny a Ruska.
V možném budoucím světě všeobecného hospodářského úpadku a následných politických a sociálních krizí by na troskách dnešní vedoucí supervelmoci mohla vyrůst relativně stabilizovaná a prosperující regionální mocnost, pragmaticky uchráněná od největších potíží - ovšem nejspíše prostřednictvím silových řešení a za cenu utrpení obyvatel ovládnutých států.

7:41 pm, October 03, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Oduševnělá diskuze.
:)
Moc dobrý článek.
http://www.rozhlas.cz/komentare/portal/_zprava/501200

M.

8:58 pm, October 03, 2008  
Blogger 1+0=8 said...

tak nakonec se budou rozmnozovat virtualni penize, film pokracuje podle ocekavaneho scenare

to che: www.sok.bz byl dobrej clanek, anebo je, nevim, zmizel mi ze site, mohl by to nekdo overit jestli ten odkaz nefunguje jen mne nebo jestli to bylo na internet prilis silny kafe informací a nestahnul to nekdo na jiny misto?

9:02 pm, October 03, 2008  
Anonymous Anonymous said...

@ MichalČ: máš u mně ten beer...

Vasco

9:35 pm, October 03, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Odkaz nefunguje. A můžem se dohadovat proč. Četl jsem ho, ale to je na jinou diskuzi.

M.

10:29 pm, October 03, 2008  
Anonymous Anonymous said...

to Other: I z Everestu směrem k moři půjdeš občas do kopce.

Ten článek na www.sok.bz byl opravdu dobrej a taky mi nejde.



http://www.osud.cz/cs/clanek.php?id=8067
....
Ano, slyšíte dobře. Onen dobrý muž (konkrétně senátor Sherman) říká: "Strašili nás tím, že když to neschválíme, vyhlásí stanné právo."
....

10:32 pm, October 03, 2008  
Anonymous Anonymous said...

http://ihned.cz/c3-28628670-000000_d-financni-krize-a-sverazna-cesta-usa-ke-komunismu

10:34 pm, October 03, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Najde se někdo dostatečně technicky zdatný, schopný zjistit zda web jen umřel přemírou zájmu,či zda mu k tomu někdo pomohl ?
http://www.sok.bz/index.php?option=com_content&task=view&id=260&Itemid=28
Třeba by se taková ošklivá příhoda mohla stát i jiným webům. Ostatně několika se již stala.
M.

10:40 pm, October 03, 2008  
Blogger 1+0=8 said...

ponauceni z sok.bz - jeste nez se to rozpadne a nastoupi postkatastroficka doba bude chvili trvat ta katastroficka a mit zalohovany jisty texty a zpravy z youtube a tak, muze bejt docela uzitecny a zas tolik casu to nestoji oznacit a prekopirovat - jednou se to muze hodit, totalita je totalita a cas nejsou penize a internet nebude takhle otevrenej jako ted vecne

3:43 am, October 04, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Pane Škýrava, kde berete tu víru, že tu na Zemi nejsme jen proto, abychom jedli, množili se a vyměšovali. Není na čase si přiznat, že to tak asi nebude. Jediný účel našeho života je boj o potravu a rozmnožit se. Takto to příroda dala. Tak jako je to u jiných zvířat, je to i u nás lidí. Jedno varování. Pokud by někdy šlo do tuhého a stál jste ozbrojený proti jinému ozbrojenému člověku, může Vás snadno zabít a to za tu dobu, za kterou budete přemýšlet o bohu a o tom, zda např. o soudném dnu uspějete. Nicméně on přežije, Vy ne.

Jeden "anonym" v reakci na můj příspěvek. A nepoučíte se a nepoučíte se. No a včem se máme poučit. To nám teda řekněte. Já jsem psal o tom, by bylo dobré být připraven na stané právo, po kterém se po celém světě zvedne vlna násilí. Můžeme být připraveni na to, že nebude co jíst, v tom případě přežije ten nejsilnější, co bude mít dost dobrou výbavu a co ji bude umět použít. Mohou se projevit klimatické změny, celosvětová neúroda. No a v tom případě kdo přežije? Ten nejsilnější se zbraní v ruce.

8:01 am, October 04, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Ad judicator:

"Jediný účel našeho života je boj o potravu a rozmnožit se. Takto to příroda dala."

Nad takovým redukcionizmem by jeden zaplakal.

8:07 am, October 04, 2008  
Anonymous Anonymous said...

A já bych zase zaplakal nad tebou a nad těma bláznama, co si myslí, že existuje posmrtný život, soudný den. Nic tam není pánové, smrt je konec.

8:30 am, October 04, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Myslím, že článek na www.sok.bz je ten samý jako na
http://www.blisty.cz/2008/3/3/art39272.html

petr

8:33 am, October 04, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Jo, to je ten článek. Dík.
Tak se dobře podívejte na hlavní akcionáře FEDu co mají společného, a nevyřčená souvislost táhnoucí s celým článkem.Protože nevěřím na nezpochybnitelné, může mít celá krize i zcela jiné hybné síly.
Koukněte třeba sem jak vřeští.
http://www.israel.cz/index.php?module=newsdetail&id=8158&datum=2008-10-03&titulek=financni_krize_v_usa_s_sebou_prinesla_oziveni_klasickeho_antisemitismu

Neberte panu Škývarovi jeho víru, život je snažší.Je mnoho lidí, kteří se těžko smiřují s myšlenkou,že člověk je jen "mazaná zlomyslná opice". My pochybovači věříme jen tomu,na co si můžem sáhnout.Jistotu co je po životě budeme mít jednoho dne všichni, zatím se však ještě nikdo nevrátil s použitelnými důkazy.

M.

9:19 am, October 04, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Čím víc judicatorů, tím větší pravděpodobnost, že se to den poté zvrhne v krvavou řež všech proti všem.
Ani já nevěřím, že po smrti něco je, a přesto se nechystám na přežívání (živoření?) se zbraní v ruce. Vždycky se najde někdo silnější nebo lépe ozbrojený, než jsi ty, a stejně jednou umřít musíš. Takže máš na výběr, umřít poté, co sám připravíš někoho o život, nebo umřít s čistýma rukama. Volím variantu b, protože hodlám zůstat do konce člověkem a ne stvůrou s rukama od krve. A čím víc nás bude takových, tím menší je šance, že den poté budou mít judicatoři navrch.
Koneckonců, v takové společnosti judicatorů by ani nemělo velký smysl žít. A kdoví, jestli by to ještě vůbec byla lidská společnost. Hlavní ambicí peakniků a kolapsniků by mělo být zabránit judicatorům, aby měli navrch. A to i v těchto diskusích, protože jejich představy a návrhy patří do kategorie samovyplňujících se proroctví.

10:14 am, October 04, 2008  
Anonymous Anonymous said...

To Anonymous said...

Myslím, že článek na www.sok.bz je ten samý jako na
http://www.blisty.cz/2008/3/3/art39272.html

Jedná se o stejný článek, na SOKu ale byl dřív, je tam ale i víc zajímavého čtení.

Jinak jsem jejich stránky zkoušel, naskočily až na opakovaný pokus.

10:22 am, October 04, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Hmmm. Asi začala být po socialismu zase poptávka.Tržní mechanismy se nezapřou, jen se občas zadřou.
M.

10:56 am, October 04, 2008  
Anonymous Anonymous said...

To judicator:

"A nepoucite se a nepoucite!!!" Tim jsme myslel to, ze znakem zraleho uvazovani je odstup a jista mira reflexivity k vlastnim myslenkam, postojum a presvedcenim. Nemyslite si chlapci, ze kdyz uz tady po stopadesate zvestujete konec civilizace, ze byste se meli zamyslet nad tim, jestli vase panika neni i tentokrat trochu zbytecna?

Vzpomente si na minule pondeli...kolik zde bylo zvraceneho optimismu, ze armaggedon konecne prisel, kolik bylo planu na uchyleni se do lesu:)))A co z toho vseho zbylo za pouhych sedm dni?Odpovezte si sami:)))

Kdybyste ze sebe nedelali tak bezskrupulozne absolutni voly, usetrili byste si prinejmensim to, ze jste mi dali zase jednou prilezitost se vam tise smat, jak uz jsem zde prave pred necelym tydnem napsal:)))

- Skeptik

11:02 am, October 04, 2008  
Blogger Unknown said...

"Jediný účel našeho života je boj o potravu a rozmnožit se."
To jsou jistě pro člověka jako takového naprosto zásadní oblasti, ale jaká je cesta k naplnění těchto potřeb, jaké charakteristicky lidské metody člověk používá? Hned, teď a tady si silou urve co potřebuje? Takhle to nefunguje ani mezi jinými zvířaty a ani nemůže, to bychom nedospěli tam, kde jsme. A když už se tak úspěšně nacpeme a rozmnožíme, co dál? Znova se nažrat a pomnožit anebo zdechnout? Ignorování nejzákladnější otázky po smyslu existence a škrtnutí celé lidské kultury? Proč i pralidé a přírodní národy měli šamany, pohřební rituály, uctívání předků, zvířat a rostlin, příběhy, mýty? Proč nejen slastné a agresivní žraní a páření se?

12:33 pm, October 04, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Protože člověk je ze zatím jediné známé zvíře, které z nepochopitelných důvodů je schopno abstraktního a kreativního myšlení.
To co je nazýváno civilizací je souhrn pravidel určených a vymáhaných alfa samci,abychom se navzájem nepožrali a tito alfa samci se měli lépe než zbytek populace.
K tomu směřuje každá společnost.
K ovládání společnosti slouží i religiozita, vertikála, víra ve vyšší bytost,která je nepoznatelná a pokud přece, tak jen pro vyvolené,kteří nejsou schopni nic dokázat(a jsme u skupinového kreativního myšlení).Takže argumentace do kruhu a výsledek je víra.
Sečteno a podtrženo,dominance+víra=civilizace

A co se táká Skeptika,nesdílím Tvé sarkastické pošklebování.Nejspíš čerpáš informace z MFD nebo LN.Případně jen plkáš.Pokud chceš vidět hrůzu o které je řeč, podívej se na Darfur.Že se nás to netýká? Je to jiná situace? Kulový!! Takhle vypadá kolaps civilizace v přímém přenosu.
M.

1:36 pm, October 04, 2008  
Anonymous Anonymous said...

To skeptik:
Judicator zo seba nerobi absolutneho vola.Iba tvrdi ze moze prist spolocenskoekonomicka katastrofa.A to rychlo zlomovo.Dejiny take pripady poznaju napr:Fracuzka revolucia,Ruska revolucia,krach burzy v USA,velky skok v Cine apod.A zapadna spolocnost nieje teraz velmi pevna.Kludne to moze nastat aj zajtra.Aj v Nemecku boli v 30 rokoch taki zreli a reflektivni a aj mudri ludia a nakoniec skoncili v plynovej komore.A ked ich Mengele triedil na rampe tak sa uz ticho nesmiali ale preklinali svoje zrele a reflexivne uvazovanie.Vzdy je dobre byt pripraveny na zly scenar tak ako judicator.Ani ja si nemyslim ze uz zajtra pride armagedon ale vylucit sa to neda.

2:15 pm, October 04, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Takže pro pořádek.

1. Nikomu neberu jeho víru a ani neberte tu moji. Pokud to tak vypadalo, tak se omlouvám.
2. Nikdy jsem neprorokoval žádný armagedon a ani si nemyslím, že v brzké době přijde. Ani si nemyslím, že přijde hladomor. V příštích dekádách možná, ale v následujících letech asi ne.
3. Nemám žádnou zbraň a ani ji nechci pánové. Teda aspoň do té doby, dokud mě někdo nebude ohrožovat na životě. Já nikde nepsal, že budu zabíjet lidi pro kus žvance. Já psal o tom, že bych chtěl raději pole, kde si ten kus žvance vypěstuji. Zabíjet pro kus žvance nechci a nebudu.

4:08 pm, October 04, 2008  
Anonymous Anonymous said...

chlapci čo hovoríte na toto:http://www.youtube.com/watch?v=8JfufxHZB7U a http://pimpinturtle.com/2008/09/08/web-bot-report-foresees-doom-october-7-turning-point.aspx jedná sa o web bot projekt, tj. projekt ktorý bol vyvinutý na začiatku 90 rokov a mal za úlohu na základe rôznych dát na internete čiastočne predpovedať budúci vývoj na finančných trhoch ale nie len to. Podľa dostupných správ týto boti, ale ak chcete programi predpovedali mnoho udalostí ku ktorým neskôr skutočne došlo. Hlavne je ,že na 7 októbra predpovedajú velmi velku zlomovú udalosť, čo je zaujímavé tak tento dátum je zlomom aj v programe timewawe zero viď:http://www.hermetic.ch/frt/frt.htm, http://www.alternativeculture.com/spirit/timewave.htm
ja síce tomu velmi neverím, ale čakám čo sa stane toho 7 októbra 2008

5:32 pm, October 04, 2008  
Anonymous Anonymous said...

"Záchranný balík" byl sice včera sválen, ale reakcí burzy byl propad z +250 bodů na -193. Balík tak již byl započítán v minulém týdnu.

To co probíhá je kolaps - postupný kolaps finančního systému - to neznamená konec světa, ale začátek konce současného ekonomického systému ano. Jestli si někdo myslí, že tenhle balíček bude mít nějaký pozitivní efekt, tak ať se de opláchnout studenou vodou, aby se probral. Dno je pro finanční systém ještě daleko.

Jestli chce někdo ztrácet čas nějakými pobožnostmi a podobnými blbinami, tak to je jeho problém, dokud mě s tím neobtěžuje.

Zbraň je vhodné si ve vlastním zájmu pořídit, shánět ji ve chvíli, kdy mě někdo ohrožuje, to je po termínu, to už taky můžete mít po starostech. Jestli chce někdo spoléhat na lidskou dobrotu, tak bohužel náš hardware má jiný program a zkuste si v kompu překopat bios a uvidíte, jak to bude fungovat - nijak - nemůžeme změnit co jsme.

Stručně opakuji - že sobectví je dominantní rys genů-života, altruismus je reciproční. Jsme vysoce agresivní, expanzivní druh. Pokud nedej bože "zhasnou světla" tak je to vabank. Můžete čekat na záchranu nebo být připraveni se zachránit sami. Já nehodlám čekat, až mi na okno zaklepe nějaké hovado s brokovnicí a pak začít myslet na to, že jsem si tu pumpovačku měl taky opatřit.

Co budete dělat potom? To nemáte rodinu? To sebe a je necháte na něčí milost? Jasně, že je to extrémní scénář, ale to byl propad DJIA o 800 bodů za den v roce 2008 před 2 roky taky.

Dělejte jak myslíte, ale já se mj. střílet učím.

Pokles cen ropy je další katastrofa, která jen zhorší situaci v blízké budoucnosti. Vývoj je opravdu tristní. Můžu doufat, že skončíme "jen" jako velmi chudá společnost, ale to co se mi rýsuje čím dál jasněji to už není jen perfect storm, to je killer storm.

To judikátor: Tu zbraň si opatři - k čemu ti bude, že budeš mít pole, když si ho neubráníš. Nějaké řeči o mírumilovnosti a sebenaplňujícím se proroctví - nenechte se vysmát. Buď to beru vážně a musím počítat s nejhorší variantou nebo jsem teoretik a fatalista.

Já nevím proč se tady opakuje, že snad civilizace zanikne ze dne na den, celé je to proces na roky - když to půjde špatně. Jinak na dekády. Ze dne na den bude konec jen když spadnou bomby.

Já pořád doufám, že to skončí "jen" na úrovni politického a samozřejmě ekonomického rozvratu a pak se to zastaví, ale i to už je na to být připraven i co se týče zbraně. Když bude ozbrojeno víc lidí na pravém místě, tak se v případě lokální neakceschopnosti policie může vytvořit účinná domobrana a zajistit aspoň základní fungování obce apod. Kdyby byl každý připraven tak se pořádek a základní zákonnost podaří určitě udržet.

6:23 pm, October 04, 2008  
Anonymous Anonymous said...

To tono:

Lidi se zralym uvazovanim maji vetsi sanci skutecne vytusit, kdyz se neco deje, a taky to treba ve tricatych letech v Nemecku delali. Varovali pred spolecenskou katastrofou, ktera pozdeji skutecne nastala... Nene tono, lidi se zralym a reflexivnim uvazovanim uz davno vedeli co se deje,na te rampe o ktere mluvis zustali lide, kteri at uz vedome nebo nevedome ignorovali to, co se deje a lide, kteri zkratka nemaji nad svym osudem takovou moc, aby si vybrali jinou variantu.

A prave proto se lide, kteri nemaji nasrano v hlave dneska zajiste tise smeji nad vyplody bujne fantazie zhyckanych hochu ze stredni tridy, kteri svuj cas travi brouzdanim na internetu a vymyslenim takovych kravin jake jsou tady urcitym procentem prispevatelu prezentovany.

Vy si to snad latentne i prejete...uz se nemuzete dockat...a to me hodne zarazi,protoze fakt nevim odkud berete tu jistotu, ze spolecnost ktera by prisla po tom vasem krizovem obdobi, bude lepsi nez je ta nynejsi. Ja si tim vubec jisty nejsem.

To M.
Darfur je velka lidska tragedie, ale je to naprosto jina situace a zadny kolaps civilizace tam neni protoze tam zadna nikdy poradne ani neexistovala. Ti lidi tam proste neumej zit tak jak zijem my v Evrope a na Zapade (a nasi nejvetsi chybou je, ze jsme se je snazili naucit zit po nasem), ale pokud do tech koncin nezavitas,nepochopis o cem mluvim a budes me zajiste obvinovat ze zapadniho etnocentrismu... Nu coz, me je to vcelku jedno.
Nezbyva nam nic jineho nez se za lidi, kteri se narodej do takovyho pruseru modlit. Tam uz jim totiz muze pomoct fakt jenom Buh. A z tema srovnanima s Darfurem bez nekam, urazis lidi, kteri tam denne umiraj.

-Skeptik

6:29 pm, October 04, 2008  
Anonymous Anonymous said...

TT, pokud chceš mluvit o pádu civilizace na celé roky, mýlíš se. Před 18 lety v pionýrských dobách budování kapitalismu stačilo k panice a kolapsu distribuce PHM oznámení o zdražení benzinu.
Spouštěčem laviny kolapsu může být další velký pokles na burzách,napadení Iránu atd.. a u nás poplašná zpráva o znehodnocení měny.Ani velký guru Kalousek nezastaví šetřílky před nájezdem na banky.Dál už je to řetězová reakce.

Stále mluvíte o zbraních,zbroják nemáte. Doporučuji perkus.Poteší,uspokojí,nenadchne. Jen nesmí navlhnout prach:) .
Třeba zde:
http://bvs.cz/bez_zbrojaku_predovky_ped_p_brokovnice_cowboy_12.html
M.

8:03 pm, October 04, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Vy si tu malujete špatné konce skrze pády burz a docházející ropu. Mně připadá mnohem pravděpodobnější, že lidstvo postihne pandemie velmi virulentní infekce rozsahu podobného jako Španělská chřipka či ještě horší. A to vám všechny samopaly a bunkry budou na čočku.

8:27 pm, October 04, 2008  
Anonymous Anonymous said...

AD JUDICATOR:"A já bych zase zaplakal nad tebou a nad těma bláznama, co si myslí, že existuje posmrtný život, soudný den. Nic tam není pánové, smrt je konec."

Netykejte mi prosím.
Zosobnil jste invektivu.
Váš závěr je nepodložený.
Tečka.

9:49 pm, October 04, 2008  
Anonymous Anonymous said...

AD Thon Tadeo:"Jestli chce někdo ztrácet čas nějakými pobožnostmi a podobnými blbinami, tak to je jeho problém, dokud mě s tím neobtěžuje.

Nakolik je obsah pojmu pobožnost pro VÁS BLBINOU, která Vás OBTĚŽUJE, natolik demonstrujete svoji odbornou omezenost neboli FACHIDIOTISMUS, pane.

Jestli chce někdo spoléhat na lidskou dobrotu, tak bohužel náš hardware má jiný program a zkuste si v kompu překopat bios a uvidíte, jak to bude fungovat - nijak - nemůžeme změnit co jsme."

Naprosto fatalistický závěr, který ani sám ve výchově dětí nerespektujete. N.B.: pakliže je vůbec máte, a pakliže máte alespoň mlhavou představu o výchově nevedoucí k ekonomickému solipsismu, pane.

9:55 pm, October 04, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Pro anonyma: Pracuji ve firmě, kde se mluví jak česky a anglicky a jak víme, av angličtině vykání neexistuje. Občas to přenesu ze zvyku i do češtiny. Proto se VÁM pane za to tykání, které tykání nebylo,omlouvám. Nikdy jsem Vám netykal.

Pro dalšího anonyma:Jaký fatalistický závěr. Prostě teď můžete být sebelepší, ale když Vám půjde o život, tak vše bude jinak. Jsme prostě od přírody naprogramovaní na to, abychom přežili za každou cenu, sobecky pro to obětujeme téměř vše. Nevěřím, že Vy by jste byl v takové situaci lepší. Já si to narozdíl od Vás dokážu přiznat, přiznat to, že pro přežití mohu udělat hrozné věci (a nebo třeba i ne)

10:22 pm, October 04, 2008  
Anonymous Anonymous said...

ad JUDICATOR:
děkuji za vyslyšení i takt.

druhý anonymous jsem tentýž; odpovídám tedy následně.
Vaše teze o naprogramování je vyvrácena již dnes běžnou zkušeností sebevražedných útočníků, kromě jiného.
Vaše VÍRA, resp. závěr v mé ne/schopnosti je opět nepodložená.
Meritem rozpravy není "schopnost dělat špatné veci" a přiznání si této možnosti, nýbrž naprostá fixace lidského jednání a jeho účelovosti, v tomto případě sebazáchovy.

Přeji dobrou noc.

10:35 pm, October 04, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Sebevražedný útočník je jen ukázkou toho, že sobecké geny mohou být potlačeny ještě sobečtějšími memy a to memy zrůdného, kontrolního memplexu jménem náboženství, je to opět potvrzení sobeckosti, jako základního evolučního principu, protože ten útočník to dělá pro slávu Boží a na jeho pokyn - respektive na pokyn jeho interpretů - náboženstkých vůdců. Já vůbec netvrdím, že se tyto závěry, které jsou nutně redukcionistické dají aplikovat na 100% populace, já jen tvrdím, že je to biologický imperativ, který se nezbytně prosazuje a prosadí, protože zvyšuje fitness nositelů (zejména v prostředí bez vynutitelnosti zákona). Nakonec i Kohlberg ukazuje, že lidé většinou nejsou na morální stupnici výš, než, že dodržují zákony proto, protože jinak je čekají sankce.

Svou pobožnou propagandu jděte propagovat na příslušné stránky, vy nemáte prakticky žádné argumenty, kde by byla možná aspoň nějaká falzifikace, vy jenom věříte těm svým bludům - pobožným doktrínám a přikázáním. To jsou jen staré memy, to můžete vzít a vyhodit z okna.

See you in hell.

7:25 am, October 05, 2008  
Anonymous Anonymous said...

TT se ukazuje jako netolerantní ignorant... Používá mnoho cizích slov, by vypadal chytře, ale je to vůl...

8:51 am, October 05, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Anonyme, jak si představujete Vy, že to dopadne. Představte si, že automobilový průmysl zcela zkolabuje. Škodovka, TPCA, Hyunday půjdou do kytek, s nimi i dodavatelé. Jenom Škodovka zaměstnává přes 18000 kmenových zaměstnanců, TPCA už možná přes 5000. To číslo není až tak fatální, až na to, že na dodavatelské firmy se navazují další desetitisíce zaměsttnanců. Stím, jak padne automobilový průmysl, půjdou do kytek další odvětví. HDP státu půjde do obrovského mínusu, státní kasa bude prázdná a nebude na vyplácení sociálních podpor. Nezaměstnanost 25%-50% může být skutečností. Lidé nebudou mít peníze a budou mít hlad.

Co asi budou dělat? A co by jste dělal Vy na jejich místě? Všichni nemohou mít a nemají pole. Lidé, jejich rodiny a děti budou mít hlad. Může to dopadnout totálně blbě pro všechny, jak pro ty lidi, tak pro ty, kteří to pole mají. Lidé se vyzbrojí a půjdou si to jídlo sehnat za každou cenu. K zemědělcům, k sousedům.

Když budete mít hlad, taky půjdete. Třeba s tím úmyslem, že nikoho nezabijete, ale půjdete, alespoň pokud nebudete mít zásoby a pole. Když zase zásoby mít budete a uvidíte před sebou zástup ozbrojených lidí, jak chtějí Vaše zásoby, co uděláte. Buď se budete bránit (někoho zabijete) a možná to ustojíte a nebo utečete.

Stále jde o přežití. V těchto situacích vlády selhávají a pokud k ní dojde, opět selže. Tak jako v Německu za vysoké inflace. Už to tady bylo citované z knihy. Lidé prostě měli hlad a tak šli si to jídlo vzít. Policie a vojsko jen přihlíželo, protože zásah by mohl v té době vyvolat občanskou válku.

Jak problém minimalizovat? Znárodnit ňebo skoupit nevyužívanou půdu a tu předat lidem, kteří by ji obdělávali? Tím zaměstnáte a uživí se spoustu lidí, kteří mohou uživit další. Možná to už stejně bude pozdě, neboť některé skupiny si opuštěnou neobdělávanou půdu obsadí bez ohledu na to, komu patří.

Já nechci zabíjet, já nechci, aby k tomu všemu došlo. Tak co mám podle Vás dělat, když tok toho, co se stane, neovlivním. A víra nás lidstvo v minulosti ještě nikdy nespasila.

8:54 am, October 05, 2008  
Anonymous Anonymous said...

mrkněte na to taky z druhý sajtny. My se tady trumfujeme, jak hluboko jsou lidi schopný klesnout, hmmm, abych to vyhrál, můžu s klidem říct, že hlouběj, než si umíme představit, ALE na druhou stranu se úplně vyvrbí tou extrémní situací plno takových, který zas třeba položí život za ušlechtilé ideály a jako vzor hodný následování. A jak známo, řetěz železný je pevný tak, jako jeho nejslabší článek, tak řetěz lidský je pevný tak, jako jeho článek nejsilnější. Tak o co vám go, zklidněte hormon, šetřte naše servry :-))

11:21 am, October 05, 2008  
Anonymous Anonymous said...

AD Thon Tadeo:
"Svou pobožnou propagandu jděte propagovat na příslušné stránky, vy nemáte prakticky žádné argumenty, kde by byla možná aspoň nějaká falzifikace, vy jenom věříte těm svým bludům - pobožným doktrínám a přikázáním. To jsou jen staré memy, to můžete vzít a vyhodit z okna.

See you in hell."

Odpovídám: argumentů racionálních je za přehršel, ba i bonus mohu přiložiti. Nicméně demonstroval jste, jak patrno, další nekonzistentní tezi (egoistický motiv "pro slávu Boží"), takže další diskusi rozvíjet ani nebudu.

Že jsem Vám pošahal blog, je nabíledni, ale omlouvat se za to jako potřebu opravdu necítím.

Aplikaci pojmu "bludu" bych Vám mohl zpakruky vrátit, a to v rámci výše popsaných Vašich redukcionistických tezí./Nečiním tak, neboť ze zkušenosti vlastní nemá význam "házet setbu na půdu udusanou", jak my sedláci známe/.

P.S.: pakliže se chystáte do pekla, já ani tak moc ne.
Pá!

11:39 am, October 05, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Nevím, můj názor na změny je, že nejhorší bude ten přechod. Pokud se nepodaří energii ropy nečím nahradit tak zkrátka do doby než se to usadí u schématu cca 70 - 90% zemědělců, zbytek něco jiného. Do té doby opravdu může být problém s hladovými nezaměstnanými potulujícími se v bandách. A s těmi bandami to možná taky nebude tak horké. Vlastnictví zbraně a přístup k ní a nás není tak snadný (ano, může dojít na rabování skladů a stačí i klacek) střelivo bude časem docházet a ani mobilita těch band nebude nic moc (nejspíš po svých).

Mobilita bude vůbec zajímavá, protože ropu "žere" hlavně doprava. Čím nahradit? Třeba koní bude naprostý nedostatek bo kůň není králík (se tak nemnoží). Zkrátka se nebude tolik dopravovat a cestovat (jen v nejnutnějších případech a pěšky, kolmo, vlakem). Opět se vrátíme k místním zdrojům (u čeho to půjde) A taky si myslím, že to do kytek nepůjde tak rychle, aby se situace zhoršila na úrověň potulných ozbrojených band.

Ještě k tomu zemělství. Je úžasné, jak to tu někteří malují. Je však třeba si uvědomit, že bez "síly" (nejspíš krávy/koně) nějaké velké hektary nikdo neobdělá a budou mu naprd. A koně/krávy zpočátku nebudou a budou velmi vzácní.

Z toho pro mě plyne, že pro zabezpečení rodiny bude nejlepší tak 1-2 ha polí, protože víc prostě vlastní silou (rodina) nikdo nemá šanci obdělat. Moje představa je následující. Cca ten 1-2 ha polí (dle podmínek regionu, u nás stačí i ten hektar), na nich pěstovat cca 5-6 metráků brambor + na sadbu, zelí, luštěniny, zeleninu, na části sad (jabka, hrušky, meruňky) k tomu drůbež, možná králíci, móóóžná včely. Víc prostě rodina bez jiného zdroje energie (kůň/kráva) neutáhne. Pro větší hospodáření ani nebudou podmínky (sklady, chlívy, maštale atd., atd.) A víc taky člověk nezvládne při nějaké jiné obživě, která bude určitě nutnou pro zajištění, toho co nenaroste na poli, oblečení, nástroje a nějaké té zbytkové enerie - občasné dodávky elektřiny, plynu, nebo hůře alespoň svíček. Takže mi z toho vychází takové kovozemědělské schéma.

Víc hektarů než ty dva nemá dle mého opravdu smysl. Jak jsem uvedl, víc člověk (rodina) nezvládne a ani na "základní" uživení nepotřebuje. Když bude víc, tak asi bude "donucen" přebytek nějak poskytnout jiným (lhostejno zda "reformou, pronájmem, vyvlastněním nebo prostě tím, že to někdo zabere a šmytec). A když to půjde opravdu do kytek (středověk), tak se nikdo na moje/tvoje ohlížet nebude.

Ten úpadek bude sice bolestný, ale třeba pro ty "bandy" - prostě pro "hladové nezaměstnané" bude zaveden systém základní životní potřeby za práci. Práci nejspíš právě v tom zemědělství, protože tam bude bez mechanizace hóódně chybět a pokud by chyběla, tak by možná opravdu hrozil ten hlad. V tomto je na tom naše republika naštěstí celkem dobře, protože je nás pořád celkem stejně a je předpoklad, že nás uživí. Horší to bude se surovinami, protože ty se u nás kutají už odedávna a ty snadno dostupné/kvalitní jsou fuč, ovšem zase třeba železo pro místní potřebu (v případě totálního kolapsu) by se určitě ještě nějaké získat dalo (jak dlouho vystačí středověké dědine ocel z jedné kolejnice - pět/deset let?).

Prostě to vidím tak, že zatím nejlepší co můžu udělat je koupit 1-2 ha pole, případně založit sad (vlastní "bio" ovoce je fajn i kdyby se nic nestalo) a u domu držet zahrádku, aby člověk nevyšel ze zahrádkářských návyků a ještě uvažuji o těch včelách.

Hodně se taky opomíjí bydlení. Bohužel jsme ztíženi hypotékou:-(.
Ale to odbíhám.
Představa mrznoucích v bytech by mohla být zbytečná, kdyby zde (ČR) probíhala osvěta o úsporném bydlení. Novostavby by měly být stavěny jako nízkoenergetické nebo pasiní domy. Ty mají minimální potřeby na vytápění (v případě krize vytopíte kamínky s minimem dřeva - vydrží nám lesy). Zatím se z toho dělá něco pro horních deset tisíc, ale je to naopak, měli by tak stavět všichni, situace se lepší - v okolí je pár vlaštovek, ale je třeba houšť. Taky izolací stávajících staveb lze podstatně ušetřit - srazit spotřebu na vytápění u starší stavby na polovinu nebývá celkem problém. Pravda, chce to investici, ale ta se vrací a bude vracet se stoupajícími cenami energií velmi rychle. Tímto směrem ja taky potřeba napřít síly, ne jen na hlednání levného zdroje, případně jeho náhrady jiným - nelepší energie je ta, kterou nepotřebuji.

Sorry za dlouhý příspěvek, ale tím psaním si zároveň tříbím myšlenky:-)

kovozemědělec

11:39 am, October 05, 2008  
Anonymous Anonymous said...

To Kovozemědělec: Takto má vypadat příspěvek o něčem. Víceméně bez výhrad souhlas. Primárně počítám taky 1 ha, potom už se asi domákne i zbytek rodiny a dispozici je 2 ha poblíž, další ha jsou poněkud dále z ruky - cca km od domu. Ten kůň a kráva by se vyhledově dal umístit - i žlaby a napaječky by byly, ale zatím neplánuju. Prioritu mají slepice, králíci, pak prase a pak se uvidí co a jak.

Myslím že tohle je zdravě realistický pohled na situaci. Palivo do zemědělství by být mělo, malý traktůrek - což na 1-3 ha stačí toho tak moc nesežere.

12:54 pm, October 05, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Jen se nebojte. Bude-li benzín potřeba i po vytěžení poslední kapičky ropy, není problém ho vyrobit synteticky. I do těch vašich sado maso feudálních ghett :-D

12:59 pm, October 05, 2008  
Anonymous Anonymous said...

To anonymus.
Tvoje vyjadrovanie je dost agresivne:"absolutny vol,netolerantny ignorant,je to vul".Skus pouzit viac argumentov a menej silnych slov.TT urcite vul nieje.To ze ma iny nazor ako Ty este neznamena ze je Tvoj nepriatel.Nabozenstvo tu netahaj.Ked aj Boh existuje tak je asi na dovolnke a na nas kasle.

A este k tym ludm so zrelym uvazovanim.Mozno su ludia ktori vidia do buducnosti neomylne a presne a ty ludia na tej rampe neboli.Ale velmi tomu neverim.Zvycajne to je takto:polovica su optimisti a polovica pesimisti.Kambodza 70roky.Pesimista ujde,optimista ostane.No a potom je to loteria.Nastupi Pol Pot optimista zomrie.Keby cervenych dakto zastavil optimista zije a z pesimisty je emigrant a vyhrava optimista.Ten co prezil potom povie ze to vzdy vedel a ze je clovek so zrelym uvazovanim.V skutocnosti mal iba stastie.A tak aj Ty.Posmievas sa ludom ktori nevidia buducnost v ruzovej farbe.Ale je vela trendov naznacuju vazne problemy v buducich rokoch a desatrociach.

A to ze sa tu niektori vytesuju z pripadnej krizy je ozaj cudne.To si myslia ze prave oni su imunni proti nasledkom?A ze by potom mala priist lepsia spolocnost?O tom silno pochybujem.Skor by to bolo horsie.

1:35 pm, October 05, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Zdravím vás, pozorně sleduji toto fórum a současně celou krizovou situaci. Není mi z toho dobře, ale tak nějak tuším, že se řada scénářů vyplní. Poznámka k tomu zemědělství - vzhledem k rozšíření zemědělské výroby v budoucnu by mohl fungovat i model v podstatě místních JZD, kdy lidé z okolí bydlí ve svém a do práce dochází/dojíždí na kole. Myslím, že určitá centralizace by ušetřila spoustu nákladů a zlepšila produktivitu. Odpadl by problém se stěhováním a sháněním nového obydlí přímo na statku. Mzda by pak byly přímo potraviny + něco málo peněz (pokud by existovaly) na nezbytné další potřeby. Btw z těch ozbrojených band bych měl asi největší vítr.

2:30 pm, October 05, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Je prakticky jisté, že cokoliv vzejde z krize za režim, bude to režim s menším počtem svobod a práv než dnes. Mnozí tu možná nejsou nadšenými stoupenci dnešní doby, ale pravděpodobnost, že život bude lepší po krachu je hodně nízká, opak je téměř sázkou na jistotu. Jestli se někdo těší jak bude špatně, tak by měl ve vlastním zájmu konzultovat psychiatra. Jestli se někdo těší na polní práce, tak asi moc na poli nepobyl a jestli se někdo těší, že bude anarchie a on si bude moci brát co uvidí a střílet po čem se mu namane, tak je samozřejmě těžkým psychopatem a znovu platí - běžte se léčit.

Je v zájmu každého, aby byl sestup maximálně řízený, aby státní funkce byly v maximálním rozsahu zachovány a k tomu by měl každý přispívat podle svých možností a schopností dnes a denně.
Osobně jsem podle všeho v lepší pozici než je průměr a mám možnost se připravit, abych systému, který bude mít co dělat sám se sebou nepřidělával další problémy.

To že vedení v USA selhává a současná vláda v ČR taky neperlí je druhá věc, obé bude pravděpodobně při nejbližších volbách vyměněno. Jakkoliv nemám o lidech a systému iluze, nemyslím, že většina obyvatelstva je natolik duševně vyšinutá nebo dětinská, aby jim nedošlo, co kolaps znamená a že bude třeba přinést velké oběti, aby se zabránilo nejhoršímu.

Pokud se státní funkce a pořádek v budoucnu udrží, pak se pravděpodobně opravdu "zachráníme všichni". Pokud přijde Orlovova fáze 4, je to ruská ruleta. ČR snad má myslím v zásadě předpoklady to ustát - ideálně kolem fáze 2 - Superdeprese, reálně kolem 3 - oslabení moci některých státních fcí, ale udržení základního zásobování a bezpečnosti.

3:02 pm, October 05, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Já se spíše obávám, že to prostě vlády na celém světě, zvláště u nás, nebudou moci ustát. Jak ustojí ty statísíceb bezdomovců, lidí, jimž banka vezme domy, protože nebudou moc splácet? A že lidí, kteří mají hypotéku, je dost, nemusím připomínat. Co si s nimi vlády počnou. Již to tady bylo řečeno. Člověk bez ničeho, bez domova (základní lidská potřeba) nemá co ztratit a je schopen všeho. To bude při tom přechodu vážný problém společně s přerozdělováním potravin.

Ten 1ha pole je realistický, problém pro většinu bude v tom, že bude dost vzdáleno od domova. Řešním je přestěhovat se na venkov. Jen na to mít v této situaci mít :(

3:17 pm, October 05, 2008  
Anonymous Anonymous said...

OMG, jak chcete na 1-3 ha uživit krávu, sebe, prase, slepice a králíky?

3:47 pm, October 05, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Když mluvím o zachování státních funkcí a systému, tak z toho vyjímám systém bankovní, systém ve kterém se peníze=dluh, systém, který je zvrácenou deviací a který se musí zákonitě záhy zhroutit. Bailout byl samozřejmě schválen, ale nemůže zachránit nic, krachy budou nevyhnutelně pokračovat a místo aby stát zachraňoval banky, měl by miliardy poskytnout dlužníkům s tím, že samozřejmě budou splácet dál, třeba 40-50 let, ale ten dům jim zůstane. Zachraňovat zkorumpované bankéře, je zcela chybný krok, oni jsou ti kdo musí platit za své monstrozní machinace a hrabivost.
Současný finanční systém je v posledním tažení, čím dříve si to politici a zejména občané uvědomí tím lépe, hranice růstu dluhů byla dosažena a 800 miliard už neznamená při současném rozměru krachů ve frakčním systému podstatnou částku, trhy proto v pátek v USA klesly a klesat budou dál. Inflačnímu balónu prasknul plášť a kontrakce money supply=deflace přebírá kontrolu a převáží.

Žádné masové bezdomovectví nebude - pokud lidé nejsou naprostí idioti-místo toho půjdou banky pod státní správu.

FED je třeba zrušit, jeho neblahá politika "nekonečné" inflace (výroba peněz z ničeho a ničím nepodložených)) tuto krizi vyvolala a v udržitelném finančním systému nemá co dělat.

3:49 pm, October 05, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Samozásobitelné zemědělství má několik vad na kráse. Je nezbytné mít dostatečné znalosti a zkušenosti,jinak to dopadne jako osidlování pohraničí,tentokrát však na vlastní náklady.Nelze začít jen tak víkendovým hospodařením,každý má nějakou práci která ho zatím živí a zabere většinu času. Předpoklad, že 1-2hektary uživí rodinu bez dotace z jiného zdroje, chyba,to je víkendová zábava.
Minimální výměra pro přežití 4členné rodiny pokud všichni pracují je 5ha obdělané půdy(pokud se urodí)+2kravky+drobná havěť,nepočítaje louky. 10-12 ha+louky, to už je na 4-5 krav+drobná havěť+ na sklizně 2 pracovníci. 20ha, to je na pár koní a cca 10krav+drobná havěť+najatí 2pracovníci.
Pánové, co víte o hnojení, sadaření, plodinách, umíte podojit nebo otelit krávu? Umíte porazit,rozbourat a zpracovat prase? Umíte zacházet i s jiným nářadím než PC ? Umíte opravit traktor nebo nabrousit pilu ?
Když si jen tak promítám co všechno musí umět udělat vyřešit a opravit zemědělec,jdou na mě mdloby.
Babička říkala „zaplať pámbu že to ti komunisti vzali,ty nevíš co sme se nadřeli“.
Pokud by opravdu někdy došlo až na nejhorší, musí vznikat cca 100členné komunity, které budou schopny smysluplné dělby práce a sebeobrany. V normálních podmínkách tento model sice nefunguje, ale pokud půjde do tuhého—kdo ví ?
Včera jsem pořezal dřevo, teď jdu konečně dokončit prořezání a nabílení stromů.
Je moc pěkně.

M.

3:53 pm, October 05, 2008  
Anonymous Anonymous said...

A jsme zase u toho kolchozu, za který jsem dostal frňák.

4:05 pm, October 05, 2008  
Anonymous Anonymous said...

K SOKu - skutečně byly nějaké problémy u poskytovatele, ale dle SOku se řeší. Jinak přes tento kanál jsem dostal upozornění na jiný názor - článek:
http://www.halonoviny.cz/index.php?id=67551

stojí za přečtení protože je to ze zdrojů, které jinak nejsou moc vidět, i když můžu mít výhrady až nesouhlas. Každopádně ale stojí za zamyšlení.

4:09 pm, October 05, 2008  
Anonymous Anonymous said...

1-2 ha rozhodně nebylo myšleno jako samozásobitelství, ale jako "víkendové" a odpolední hospodaření, což by mělo být funkční, dokud bude funkční aspoň na základní úrovni stát.

4:40 pm, October 05, 2008  
Anonymous Anonymous said...

To se teda cejtíš. Já "obdělávám" 2 000m2 s manželkou a dvěma zevly ručo, a máme toho plný kecky.
:)
M.

6:02 pm, October 05, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Hodně zajímavých myšlenek, ne se vším mohu souhlasit, ale vidět Zeitgest II. Addendum je nutnost.

ZEITGEIST II. ADDENDUM

Závěrečné body jsou určené hlavně Američanům a jsou vpravdě revoluční:

1. Odkryjte kartel FEDU: Bojkotujte Citibank, JP Morgan Chase a Bank Of America - zrušte u nich účty, převeďte hypotéky.

2. Bojkotujte korporátní média, která předkládají výběrové zprávy, mající udržet status quo. Informujte se na Internetu a braňte svobodu volného toku informací.

3. Bojkotujte armádu, klaďte opozici válkám.

4. Odpoutejte se od závislosti na veřejných sítích, investujte do energetické soběstačnosti vašeho domova.

5. Bojkotujte politiky a politické strany placené z korporátních peněz.

6. Informujte o prohnilosti bankovního systému dluhů.

www.thezeitgeistmovement.com

7:28 pm, October 05, 2008  
Blogger Jaroslav Škývara said...

To: judicator

Zřetelně jste nepochopil o čem jsem psal, ale to nevadí. To, jak se kdo připraví či nepřipraví, nehraje tak velkou roli v množství munice či plechovek s lanšmítem:-).

Jde o to zda chcete ze strachu a obav budovat svůj život či jste připraven se podívat svému strachu do tváře. Po té co uvidíte a prožijete obraz, který tam spatříte můžete beze strachu prožívat šťastný den při tvoření vlastní usedlosti či organizování spřátelené komunity. Vždyť tyto činnosti mohou být tvořeny bez očekávání masakrů a konce lidstva.
Jde o rozdíl pohnutek k vašemu konání, strach či tvoření života:-)

9:40 pm, October 05, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Pár poznámek k domácímu zemědělství.
1.nezapomeňte,že dnešních výnosů není možné dosáhnout bez hnojení umělými hnojivy,přírodní hnojivo bez dobytka mít nebudete.Tzn.výnosy budou asi třetinové,možná by bylo nutno přejít zpět k trojpolnímu systému.
2.Bez postřiků(herbicidy)připomíná pšeničné pole spíše louku,rozhodně to není pole,tak,jak ho známe dnes.
3.Rostliny , zvířata i lidé mohou onemocnět,může přijít sucho,úrodu mohou zcela zničit kroupy,či zvěř.
Pro osamělou farmu je to konec.
4.Jakékoliv domácí zvíře,i drobné(králík,slepice)vyžadují každodenní péči,na zimu(cca.říjen-květen) je třeba mít pro býložravce dostatek sena.
5.Lidská síla je velice slabá,den práce jedné osoby vydá asi za 1kw/h,pro srovnání se mrkněte jaký výkon má vaše sekačka na trávu....
6.Na osobu/rok je třeba vypěstovat nejméně 300kg pšenice.
Mlcen

9:50 pm, October 05, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Dobrý večer, názory a postřehy člověka, který tuší změny.

- potraviny pro jednu osobu lze vypěstovat na cca 1000m2,(př rusko po pjerestrojce)
- společnost se bude skládat jak ze samotářů, tak s organizovaných skupin, venkov se pomalu začne naplňovat a žít.
- technologický pokrok nelze zastavit (izolovaný dům ušetří min 20 dní práce se dřevem, jednoduchá dojička krav 30min denně, nový medomet 2dny práce, mikrovlnná trouba..., aku šroubovák, info na internetu.............
- ohřev TUV přes sluneční energii se stane samozřejmostí, bude nastupovat fotovoltaika, malé osobní větrnéí elektrárny.
- lidé budou pracovat v místě bydliště, případně na dojezd kola.
- cestování se bude soustředit na lehlá vozítka (typu ryška, později elektro rykša, malý hliníkový elektromobil), vlak atd..
- lidé pomalu začnou pěstovat potraviny, jedna jabloň (30-200kg jablek), políčko brambor, později další plodiny.
- Renesanci zažijí malé a střední farmy u měst. Farmy si zachovají specializace (málokdo se pustí do všech druhů hos. zvířat a plodin)
- začnou se probouzet regionální kulturní akce
- čeká nás řada úsporných opatření, kdo do nich nastoupí co nejdříve bude v budoucnu profitovat (bude mít na elektro skútr...)


mé kroky

-pozemek 1,2ha 2006
-chov včel 15x 2008 (50x...2014)
plánovaná výstavba domku do 80m2 2009-2011 pasivní standart
-práce v místě bydliště 3km
-osobní cesty do 10km řeším velmi často na kole+vozík za kolo, vozím i 50kg náklady na vzdálenost 8km
-investuji no kvalitního nářadí (elektro i ruční cca 4000Kč za rok).
-ovocný sad, založen 2007 (30stromů).
-zeleninová zahrada 40m2 (udržuji a rozvíjím znalosti cca 8 let)
-auto fabia 1,9sdi (4,2 l/100km)
-provozuji myslivost (od roku 2000)
-plánuji chov ovcí, slepic.
-2009 dokončit výstavbu sklepů.
-plánuji výstavbu skleníku
-milují život a vše co dělám mě těší
-snažím se informovat své okolí (poměrně úspěšně)

S pozdravem zahradník+rodina

11:14 pm, October 05, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Jen pro zajímavost pokles prodejů aut v US září 07/ září 08
Porsche-44
Ford-34
Chrysler-33
Toyota-30
BMW-25
Hyundai-25
Honda-24
MB-16
GM-16
VW-9
Daimler-8
Audi-5
zdroj - spiegel online, www.spiegel.de
Tak to budu velmi zvědavý jak dlouho se jim to bude dařit tutlat , než se začne propouštět a omezovat výroba v našich premontovnách . Jo Kalouskova " Oáza " bude mít trvání cca 2 týdny?
Cena umělých hnojiv je ohlášena s nepatrným navýšením 40 - 45% , uvidíme jaká bude realita , ale pakliže se k těmto číslům přiblíží realita ,je možné očekávat propad výnosů obilovin a olejnin asi o 25 - 50% .

11:19 pm, October 05, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Ukazuje se, že dneska jasné a zázračné řešení neexistuje, půjde o komplex opatření ke kterým budou mnozí dokopáni, připravení budou ve výhodě. O realismu byť částečném svědčí předposlední dva příspěvky, každopádně dojde k podstatné změně životního stylu a nejhůře jej bude snášet současné nejmladší generace.

11:32 pm, October 05, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Doba a svět se měnil vždy a měnit se bude. Zda k horšímu či k lepšímu je vždy dáno subjektivním pohledem. Já se budoucnosti nebojím, jsem zvědavý...

11:46 pm, October 05, 2008  
Anonymous Anonymous said...

To thon taddeo
Kráva,kůň ... bacha na to, cokoliv od těch slepic/králíků výše vyžaduje značné vstupy v podobě krmení = nutná větší výměra a víc práce a když to pak pojde, tak je to ohromná ztráta. Není to jen o napaječce, žlabu a maštali. To se dostáváme i výměrami někam jinam. S palivem pro (malo)zemědělce, defakto "zahrádkáře" bych moc nepočítal.

To bruno
Ano, něco jako džízídí může být celkem perspektivní, jedno je jak se to nazývá (JZD, farma, rolnické...). Členství v něčem podobném bych se nebránil. Není to tak dávno, kdy "babky" chodily do řepy jednotit a plít za podíl cukru. A možná to tak bude s těmi/námi nezaměstnanými - oddělají práci za plodiny/produkty.

To M.
Taky mám zkušenosti se zahradou a souhlas s plnými keckami. Taky jsem začínal jako "zevl" (krásný termín - opravdu, někdy i výstižný:-) ) na zahradě cca 3 000 čtverečků.
V současnosti tuto plochu zvládá Tata a Mama na odpočinku s přehledem a bez problému. Pravda, mají k tomu nějaké vymoženosti, ale zvládalo se to i bez nich (rýč a kosa) a v době, kdy to Táta děla dva/tři dny v týdnu bo jezdil po montážích a jindy nebyl doma. V případě nějakého krizového vývoje, se čas na ty brambory zeleninu určitě najde. Taky nepředpokládám plnou zaměstnanost a tak se tomu bude moci nejspíš někdo věnovat naplno. Zatím taky předpokládám většinu do pronájmu a jen na části založit sad (ten chci nezávisle na poli), a nějaká ta zelenina. S dotací z jiného zdroje počítám, proto žádná větší zvířena (jak bude asi někdo bez práce, tak zase naopak asi někdo aspoň někdy nějak pracovat bude - byť možná zrovna v době kdy bude nejvíc chybět na latifundiích). Ten rozsah 5 ha, kravky atd... měl přibližně děda (ty ha byly asi 3 - nevím přesně - jinak to celkem sedí). A víte v čem tak hospodařil? V řadovce, dnešní tak malé 2+1, s dvorkem cca 5x8 m, chlívem na dvě krávy a oddělkem pro kozu, prase, do toho husy (kačeny a krůty nevím), slepice, hnojiště, suchý záchod a na půdě po hambalky seno/sláma a komora. Později, jak musela jedna kráva a cca půl polí do JZD (cca 1960, aby mohla Máma na školu) tak se z kusu chléva udělala koupelna/prádelna. Navíc k tomu byl na plný úvazek poštovním úředníkem..., než byl "odejit" topit na tři směny kotel do železáren. Tím chci říci, že co se nám zdá "plné kecky" nemusí být až tak hrozné a dřív bylo celkem běžné.
Komunity cca 100 lidí, v principu to co ta JZD od bruna. Ono se i uvádí, že člověk je "zařízen" na žití v "tlupě" cca 30 lidí, dokonce, prý, jak počet jedinců přesáhl cca 60 tak se tlupa dělila a zakládala žití samostatně. V tomto počtu také, prý, nejlépe fungují nějaká pravidla soužití - dskupina netrpí sociálně patologickými jevy - všichni se znají vědí o sobě kde co, tak si to nikdo nedovolí, případně trest přichází okamžitě. Jak skupina přeroste jistou mez potřebuje nějak zajistit chod sebe sama - výsledkem jsou náčelníci, králové, vlády, soudy, policie, armáda atd. - nic proti tomu - prostě to tak je nutné, aby společnost "šlapala". Téma nadlouho...
Zpět k "hospodaření" ten 1 ha opravdu na ten sad, zeleninu, luštěninu a brambory je reálný. Záměrně nikde jako základ neuvádím obilí - to je náročnější, ale pouze brambory. Na přilepšení, když se zhorší situace a přežití (nechcípnutí hlady), to pro rodinu opravdu stačí. Na soběstačnost ne.

To jaroslav škývara
"Vždyť tyto činnosti mohou být tvořeny bez očekávání masakrů a konce lidstva"
Omluva za vytrhávání z kontextu, který cele neznám, ale tak nějak to u nás vidím, Žádné velké masakry (dočasné a lokální excesy vyloučit asi nepůjde), prostě uskromnění (byť výrazné) a "návrat" (blbý termín) k tomu co tu bylo kolem 1850-1948 (přibližně, stejné to nebude)ovšem bez dalšího vývoje, protože jaksi nebude motor levné dostupné energie. Takže - jakkoliv nemám ten termín moc rád - k něčemu "trvale udržitelnému". Prostě udrží se jen to a v takové podobě a rozsahu, kolik dané prostředí dlouhodobě unese. A když se nic zvláštního nestane, tak, jak jsem už psal, z toho sadu se ovoce vždy hodí a trocha čerstvé zeleniny taky není k zahození - to asi odpovídá Vaší, mnou vytržené, větě.
Sad chci založit/koupit i bez oil peaku.

To Mlcen
1. I s tím počítám, trojpolní systém asi ne, spíš něco jako Norfolkský systém. S trojpolním systémem by to šlo hodně do kytek a byly by hladomory bo na současnou populaci nestačí.
2.Jo, to jo, viditelné zejména na polích menších zemědělců - kontrast mezi sousedními poli může být až takový, že to druhé opravdu jako pole nevypadá. Hezké jsou třeba vlčí máky - vesměs tam kde byly kdysi meze a to po skoro šedesáti letech (výdrž semínek úžasná). Průšvih taky je, že mnohé plodiny už dnes bez postřiku např. ani nevykvetou nebo neuzrají...
3. Na to se moc říci nedá. Průser je průser - píše se to snadno, ale až to přijde tak... Útěchou může být, že i s málem je lépe než bez ničeho. Jak by v tomto případě bylo, to si netroufám hádat.
4. Dovolená čtrnáct dnů v Egyptě asi v uvažovaných časech hrozit nebude (nemyslím ironicky). Králík se dá vybíjet (většinou i přes zimu vybíjí a nechává "jen pár" kousků pro chov), slepice se jakštakš taky zvládat dají. Větší zvířectvo neuvažuji. Móóžná, dalekohledem, tak kozu, ale ta už taky vyžaduje nějakou obecní pastvu a jiné, takže ne.
5. Právě proto počítám s tím cca 1 ha, max 2, protože si jsem vědom toho, že víc se prostě v rodině "ručně" utáhnout nedá i kdyby nevím co. A to ještě ne vše osázet, ale část sad a tráva takže "jen kosení", sklizeň a prořez v zimě (předjaří). Potom brambory a zelenina a třeba nějaké koření.
6. Obilí je v časech opravdové nouze "luxusní" záležitost, proto uvažuji s bramborami. Navíc brambory i přes všechny "pohromy" většinou dají rozumný výnos na rozumné ploše. Také se dá pěstovat několik odrůd a tím eliminovat případnou citlivost na různé vlivy (prostě jedněch bude míň letos, ale příští rok to může být opačně). I to obilí by se dalo, ale ne jako hlavní plodina, spíš pro ty slepice a rozhodně nehodlám pořizovat mlýnek na mouku, případně dokonce stavět větřák. Ono i ta mouka je "luxus" a třeba vařený oves vůbec není špatná věc (z nutričního hlediska i chuťově), to se taky asi "málo" ví, že obilí není nutno jenom mlít (poměrně náročně) a dělat rohlíky...

Obecně
Ještě dosti opomíjíme zdravotnictví. To bude velký průšvih. Nejen mezi lidmi, ale i zvířaty a rostlinstvem. Nemyslím jen nedostupnost léčby, ale i její neúčinost, když už bude, protože v současnosti se objevuje stále více rezistentních původců onemocnění. Doporučuji knihu Antibiotický paradox.

K tomu zemědělství pěkné ovídání o různých systémech je třeba tu http://www.vesmir.cz/clanek.php3?CID=4874 včetně opsání výnosů.

Jen k životu kdysi - celkem nedávno. Moje Bába chodila pěšky tři kilometry na zastávku vlaku směr město, protože autobus (jezdil vsí směr město/fabrika) co tehdy jezdil byl drahý a chodila majíc boty přes rameno, protože byly drahé taky a bylo "dobře". Takže asi tak, houby víme co je zle a až to přijde, jestli, jak a co je věc další, tak stejně budeme makonec hledět jak puci a prostě to nějak pošlape dál, ať s námi nebo bez nás. To "nějak pošlape dál" myslím tak jako "geologicky". Vesmír lidstvem nekončí. Poslední řádky jsem nemyslel nijak fatalisticky či jinak isticky. Prostě dívat se otevřenýma očima, být přiměřeně připraven v rámci zatím možného a spíš na horší, ale zase nemalovat čerta na zeď a nevrhat se zbytečně do pochybných podniků.

Je pozdě, naštěstí mi systém umožňuje dovolenou, takže můžu tlachat v pozdní/časnou hodinu a zítra pospávat. Bez systému bych tak za hodinu vstával (tak od devíti večer pěkně vyspaný), abych popravil havěť (rozuměj, podal krmi, ne "vybil") a nějak se dopravil (kolo, vlak) do práce. Jak můj Děd.

Díky všem za další možnost grafomanstvím si vytříbit názory.

kovozemědělec

Největší tma je dokud hoří svíčka.

4:12 am, October 06, 2008  
Anonymous Anonymous said...

No vida. Energetickou koncepci na 20 let dopředu dělá tým akademiků, delší prgnózy si málokdo troufne udělat a zde mají někteří jasno na 100 let dopředu :-)
Prognózy na několik dekád bývají totálně mimo (stačí si pustit nějaký dobový pořad), neboť ve hře je vždy moc proměnných.

Jinak zahradničení je fajn věc, sám obhospodařuju asi 1ha (sad a zahrada). Ovšem ne kvůli tomu, abych se na něm uživil, nýbrž pro potěchu. Proto my jsou velmi sympatické články pana Kovozemědělce.

VdG

6:59 am, October 06, 2008  
Anonymous Anonymous said...

OMG, takovej hrubej překlep :-O

VdG

7:00 am, October 06, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Tak propad aut za srpen v EU byl -16%viz :http://ekonomika.idnes.cz/automobilovy-prumysl-ma-potize-ceska-ekonomika-je-vsak-na-autech-zavisla-1lk-/ekonomika.asp?c=A081005_215212_ekonomika_abr

10:19 am, October 06, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Kolikrát jsem v minulých letech zmínil ve svých článcích, že automobilky půjdou někam už dávno nepočítám.

To byla sázka na jistotu.

Pořád si myslím, že je lepší praštit s prací v automobilce teď, kdy lze stále při slušné kvalifikaci najít stabilnější místo, než čekat na nezaměstnanost 10, 15, 20%. Automobilový průmysl je v nynější podobě a objemech výroby odepsaný. To je prakticky faktum.

Pokud nejsou politici a zejména management automobilek schopni predikovat i takto triviální trendy, tak nevím k čemu tam jsou. Jak se budou orientovat v prostředí, kde entropie zřetelně roste, když toho nebyli schopni doteď je nasnadě - staré vzorce myšlení neadekvátní situaci. Další chybná rozhodnutí, další prohlubování krize, snahy o udržení neudržitelného, další plýtvání tenčících se zdrojů. Tainterův Collapse Of Complex Societies v praxi.

10:36 am, October 06, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Já pracuji u zástupce jedné automobilky v ČR a jsem tu jediný, kdo se o ropný zlom a ekonomickou krizi nějak hlouběji zajímá. Jsme tu všichni manažeři, ekonomové atd. Je zajímavé sledovat, jak si všichni dávají na příští rok cíle růstu o 20% a více a na další roky počítáme s dalším růstem. vlastně jsem za léta, co to dělám, nikdy neviděl, že by se nepočítalo s růstem. To prostě neexistuje. Že ve finále je pokles - to se může stát. Ale základní premisa kapitalismu a tak i byznysu s auty je růst - neomezený a stálý. Úsměvné.

12:05 pm, October 06, 2008  
Anonymous Anonymous said...

To 6810: Ve svém důsledku bohužel tragické. :-(

12:27 pm, October 06, 2008  
Anonymous Anonymous said...

To TT od Parabellum:
V automobilkach pracuji lide, kteri umeji delat rukama - o ty bych se nebal - horsi to bude s rozlickymi predstiraci cinnosti - agenturniky, komunikatory, managoromonty, marketyrungery, buzinecmany, ci jak se ta obruzitecna pakaz vsecka jmenuje......

2:39 pm, October 06, 2008  

Post a Comment

<< Home