Monday, September 01, 2008

Ostrá kontrakce růstu peněžní zásoby v USA nevěští pro Wall Street nic dobrého

Ačkoliv ještě před rokem jsem vzhledem k prudkému růstu peněžní zásoby, i vzhledem k minulým i současným reakcím Fedu věřil, že probíhající recese a z ní vzešlá budoucí 2. velká deprese budou mít hyper-inflační charakter, poukazuje vývoj za poslední rok a zejména údaje z posledních měsíců na ještě hrozivější variantu a to na DEFLACI!

Chápu, že v době, kdy je médii bez přestání skloňován opačný termín, to může znít jako nereálná možnost, ale posuďte sami následující údaje.

Růst peněžní zásoby v USA zaznamenal nejostřejší kontrakci v moderní historii. Údaje shromážděné skupinou Lombard Street Research, ukazují, že agregát M3 se propadl za červenec o téměř $50 miliard, což je největší měsíční propad od počátku moderních záznamů v roce 1959.

„Měsíční data za červenec ukazují, že růst široké peněžní zásoby se téměř zhroutil,“ prohlásil vedoucí monetární ekonom skupiny Gabriel Stein.

Na pětiměsíční bázi poklesla míra růstu M3 z téměř 19% v březnu na 2.1% v červenci. To je méně než inflace, což v realitě znamená kontrakci.

„Je to zjevně znepokojující. Lidé si buď nemohou půjčovat nebo si půjčovat nechtějí, i kdyby mohli,“ říká Stern.

Monetaristé poukazují na to, že to co je skutečně znepokojivé, je zejména rychlost poklesu, nikoliv jeho absolutní míra. Takto rychlé pohyby jsou extrémně řídké.

Celkový dluh ekonomiky USA dosahuje v současnosti rekordních úrovní, což zvyšuje obavy, že recese může odstartovat příkrou spirálu dolů.

Dluhy domácností tvoří nyní 131% čistých příjmů. Na vrcholu bubliny Dotcom to bylo 93%, 79% během nemovitostního boomu na konci 80. let a 62% na konci 70. let.

Agregát M3 zahrnuje jak hotovost, tak především širokou škálu dalších finančních instrumentů. Obvykle slouží jako indikátor předběžné výstrahy, předznamenávající zásadní změny ekonomiky a to přesto, že Fed učinil v roce 2005 kontroverzní rozhodnutí a přestal M3 publikovat s tím, že je v moderním finančním systému zastaralým a tedy nepotřebným indikátorem.

Monetaristé však trvají na tom, že změny v M3 jsou důležitým ukazatelem v pohybu cen aktiv a to přibližně šest měsíců do budoucnosti. Pokud tomu tak je, pak současný prudký pokles agregátu předznamenává pro Wall Street i pro americký trh s nemovitostmi chmurný podzim.

„Vždycky se najdou krátkodobé výchylky, ale z dlouhodobého hlediska se M3 opakovaně ukázal být dobrým vůdčím indikátorem,“ dodává Stein a varuje, že tříměsíční pohyby M3 mohou být vysoce volatilní.

Nakonec to není zase tak složité. Jako vždy během období ekonomického růstu, byl i v několika minulých desetiletích úvěr chápan a používán jako peníze. Jako takový byl zejména v posledních letech používán v obrovských objemech.

Ta doba je zdá se u konce a jediný způsob jak něco koupit bude brzy za použití peněz. Tím je ale míněna hotovost, zlato nebo stříbro, protože úvěry se postupně odebírají do finanční nicoty. To velmi pravděpodobně otřese strukturou současné ekonomiky a společnosti v samých základech.

Kamkoliv se dnes podíváte, zjistíte, že téměř vše je financováno na úvěr. Bez přístupu k úvěru nemůže dnes existovat 99% podniků a stejně tak nemohou fungovat vlády. Bez úvěru se koupě domů stanou pro většinu obyvatelstva nedostupné a realitní makléři i prodejci aut ohroženým druhem.

Paradoxem zůstává, že během nejostřejší kontrakce peněžní zásoby v historii USA mluví šéf Fedu, stejně jako ministr financí a veškerá média o inflaci, respektive stagflaci, jako o největším problému ekonomiky.

Nicméně, když se díváte na údaje o mizejících úvěrech a peněžní zásobě, je zřejmá jedna věc: Bez ohledu na to, jak definujete inflaci, nemůže nejostřejší kontrakce peněžní zásoby v historii existovat po jejím boku.

Podle pouček všech zavedených škol ekonomiky a jejich modelů je na 100% zřejmé, že takovýto typ kontrakce doslova křičí DEFLACE.

Inflace neznamená, že vzroste cena u několika typů produktů. Je to růst objemu peněz a úvěru vztažený k objemu zboží, které si za ně lze koupit.

Ve chvíli, kdy vlastníci ztrácejí $20000 – 30000 ročně na ceně jejich nemovitostí, kdy banky jsou na tom tak špatně, že mnohé už nemohou poskytovat půjčky, kdy společnosti ztrácejí biliony dolarů v odpisech a kvůli klesající ceně akcií a vlády přicházejí o peníze z daňových výnosů, investic a v rámci prodejů obligací, přece nedochází k expanzi peněžní zásoby. Dochází k pravému opaku.

Všichni jsme naočkováni obavou před hrozbou inflace a rizik, která přináší. Deflace je pro většinu v zásadě neznámým pojmem. Pokud bude vývoj pokračovat nadále v současných kolejích, tak se to dost brzy změní.

V moderních na úvěru založených ekonomikách může být deflační spirála způsobena zvyšováním úrokových sazeb centrálními bankami. Propad v peněžní zásobě vede k významně nižší dostupnosti úvěrů, která dále prohlubuje propad, který posléze vede k ostrému poklesu poptávky po zboží. S propadem poptávky přichází propad cen s tím, jak dochází k růstu zásob neprodaného zboží. To ústí v deflační spirálu, kdy ceny klesají níž, než jsou náklady na výrobu. Obchodní společnosti, které nejsou schopny dosáhnout ziskovosti bez ohledu na to, jak moc sníží ceny zboží krachují. Banky dostávají zpět aktiva, jejichž aktuální cena je značně nižší než původní výše úvěru (hypotéky) a pokud tato aktiva dále odprodají, jen prohloubí růst neprodaných zásob, což dále zhoršuje situaci. Ke zpomalení nebo zastavení deflační spirály sahají banky často k pozastavení splátek nebo exekucí problémových úvěrů. To je ale obvykle jen přechodné opatření, protože s tím musí banky omezit poskytování úvěrů, protože se samy dostávají do finančních problémů. To dále snižuje poptávku atd.

Když centrální banka sníží úrokové sazby na nulu, ztrácí možnost dále podporovat poptávku skrze snižování sazeb. Dojde-li k deflaci, vyžaduje to obvykle „zvláštní podmínky“ půjček při nulové úrokové sazbě (která může být ve skutečnosti vysokou úrokovou sazbou, vzhledem k negativní míře inflace), aby peněžní zásoba začala stoupat.

Speciální půjčkové „okno“ otevřel Fed před rokem a jeho účinnost byla před měsícem prodloužena do počátku roku 2009. Pravděpodobnost, že se toto okno zavře v roce 2009 je asi stejná, jako že americká armáda opustí Irák, tedy téměř nulová.

Fed již oznámil, že další směr vývoje úrokových sazeb bude nahoru, otázkou je jen datum. To bude znamenat dražší úvěr v situaci, kdy se peníze budou stávat méně dostatkovým artiklem, což je pro systém založený na expanzi úvěru katastrofální situace. ECB bude pravděpodobně paralelně úrokové sazby snižovat, což podpoří export EU, jelikož hodnota eura bude klesat. Dolar naopak půjde nahoru a to bude mít negativní dopady na americký vývoz, který drží krachující americkou ekonomiku alespoň částečně nad vodou. Pokud Fed opravdu zvedne sazby s odůvodněním boje s inflací, bude hrozit paradoxně deflační spirála, protože růst cen energií a potravin není projevem inflace (a už vůbec ne její příčinou, tou by byl růst peněžní zásoby), ale fundamentálním faktorem snižující se dostupnosti a tedy rostoucí nákladnosti energií. Ceny energií a s tím i řady produktů tak nadále dlouhodobě reálně porostou, bez ohledu na vývoj sazeb. Růstu cen ropy může do určité míry bránit recese a posléze 2. velká deprese. Korekce ceny tak sice mohou dosáhnout mnoha desítek (i více) procent, ale postupující propady dostupnosti ropy a zejména dopady ELM povedou k dalšímu a dalšímu obnovení růstu cen. Řada bank již krachuje a ještě mnohem víc jich zkrachuje v budoucnu. Bez přístupu k levnému úvěru nebude většina společností schopna fungovat, rostoucí nezaměstnanost, ceny základních životních potřeb (energie, potraviny) a stagnující a posléze klesající platy povedou k neschopnosti dlužníků splácet a v konečném důsledku k výše zmíněnému sestupu po deflační spirále. Kolaps celého systému růstu dluhů a růstu výroby, který bude v situaci snižující se dostupnosti energie nemožný, je pak logickým vyústěním.

Předchozí řádky jsou jen mou interpretací situace na základě uvedených zdrojů. Nejsem zcela přesvědčen o její 100% správnosti a očekávám kritiku, ale uvedené údaje považuji za logické. Nekonečný růst čehokoliv (včetně peněžní zásoby) je nesmyslný, z ideologie vycházející klam.

Zdroje: Sharp US money supply contraction points to Wall Street crunch ahead
The Automatic Earth

Připojuji anketu. Nad situací popřemýšlejte a rozhodně se nenechte ovlivňovat výše uvedenými odstavci.



134 Comments:

Anonymous Anonymous said...

je možno tomu rozumět tak, že FED zřejmě odčerpává měnu z trhu, kam ji předtím horempádem pumpoval? Že by tomu FED nedodal ani minimální comment?

8:37 pm, September 01, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Fed nic nečerpá, Fed otevřel discount window, jenže ani tak se nikdo do půjček moc nehrne, jak banky, od Fedu, tak právnické a fyzické osoby od bank - proč by jinak discount window nechával otevřené a prodělával!

Fed pumpuje, ale "nemá tlak". Ty prachy nikdo moc nechce ani za nižší sazby. Teď hrozí, že sazby časem zvýší - to je podle mého skromného názoru léčba rakoviny plic zvýšeným kouřením cigaret.

ECB by měla dát sazby dolů, ona je ale nejspíš nechá, kde jsou, bojují s "inflací".

Ještě se uvidí, jak to bude dál, ale i Williams ukazuje zlom M3.

http://www.shadowstats.com/alternate_data

Spotřebitelská, i podnikatelská důvěra klesá. Když vím, že to půjde do kelu, že není jisté, že nepřijdu o práci, že pravděpodobnost zchudnutí roste, půjdu si půjčit? Jasně že nepůjdu.

Na druhou stranu, jakkoliv nebude zlato a stříbro takovou investicí jako při hyperinflaci, prodělečné bude jen těžko a ten kdo bude mít v případné těžké deflaci prachy na ruce, tak bude king.

Pokud dojde k deflaci, tak ti bohatí, budou ještě bohatší a ti zadlužení - ti budou v ......, protože budou mít předraženou hypotéku na 2 giga a jejich dům může mít cenu 1.2 giga a dále klesající nebo když bude deflační deprese, tak taky 200 000 (to střílím).

To nebude hned, to je na roky, ale to je ostatně celá tahle "sranda".

9:02 pm, September 01, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Myslim, ze deflacni tlaky mohou velmi lehce take vzniknout v CR. A to diky stale vysokemu kurzu, mene turistu, horsi vyvozy a pak obchodnikum nemusi sedet cash flow. Ti pak budou muset pozad lidi o praci za mena, nebo opustit trh. Lide snizi zajem o pujcky, ekonomika jeste vice zpomali a zacarovany kruh se rozjel.

Kazdopadne uvidime jak se to vyvine.

Docela zajimava je taky kniha od Gunter Hannich - DEFLACE utajene nebezpeci. dava zde take navody jak se zajistit a chovat pri takove situaci. Je k dostani v nejvetsim knihkupectvi ve str. evrope na Vacl.nam..

10:20 pm, September 01, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Nejsem ekonom a soudím selským rozumem. V zájmu USA bylo znehodnotit dolarová depozita držená ropnými státy,Čínou i ostatními státy bez dopadu na vnitřní trh.To se v podstatě podařilo. Faktické vnější zadlužení se snížilo o cca 30%. Vedlejší produkt je nedůvěra k dolaru jako k rezervní měně. Další fáze by měla být stažení dolarového oběživa tak,aby bylo "vzácné" a rostla poptávka,tudíž hodnota.Tím by bylo možné celý cyklus zopakovat. Pokud neporoste globálně poptávka po dolaru a někdo se ho pokusí nahradit jinou spolehlivější měnou nebo bartrem,stane se dolar bezcenným papírem. Kola amerického snu se zadřou. Pak už nezbývá nic jiného, než dovozy surovin a zboží bez kterých neumí žít si vymoci silou.
Svět zdá se konečně pochopil o co se jedná a odmítá dál sponzorovat americký mejdan.
Ovšem velmoc nemůže jen tak říct "sorry zbankrotovali jsme-trochu jsme to přepískli",to nic, jedem dál.
Dobrovolně se asi svého vůdčího postavení ve světě nevzdá.

10:37 pm, September 01, 2008  
Anonymous Anonymous said...

anonymous: Tak triviální to není. Kdyby stačilo rozdat za zakoupené zboží a služby dluhopisy, pak prohlásit, že je nesplatím a vzápětí začít rozdávat nové dluhopisy jakoby nic, učinil by tak každý a pravděpodobně bychom v klidu rostli až do nebes.
Jenže v reálném světě vám lidé přestanou nadále půjčovat, takže budete muset začít žít je z toho, co si opravdu vyděláte. A to by zrovna pro Ameriku představovalo velmi drsné probuzení z jejího snu o tom, jakým bohatým národem jsou.

11:44 pm, September 01, 2008  
Anonymous Anonymous said...

thon taddeo: giga je 10^9, neboli miliarda. Hypoteku za dve miliardy nabizej tak nenejvys v Zimbabwe :)

11:49 pm, September 01, 2008  
Anonymous Anonymous said...

To anonymous: Mea culpa :-). 2 mega.

6:46 am, September 02, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Ta stránka
http://www.shadowstats.com/alternate_data uzazuje zatím spíše na pokles růstu odhadovaného M3 ze 17 na 15%. ... i když to se mi zdá málo. Sám jsem zde dával někdy cca před 2 měsíci dával odkaz na radikální pokles nově vygenerovaných úvěrů bankami.

Že by to za další 2 měsíce takto zkolabovalo ????? Indexy důvery se momentálně v USA dokonce zlepšily.

Jestli máš pravdu, tak máme 6-12 měsíců do začátku krize.

8:31 am, September 02, 2008  
Anonymous Anonymous said...

V možnosti hlasování chybí kolaps americké ekonomiky a udržení evropské ekonomiky. Podle předpovědi dojde v Americe takovému stavu, že policie a armáda nebude pravidelně dostávat plat (a to i několik měsíců za sebou) a bude docházet k revoltě. Dolary přestanou mít hodnotu a nikdo je nebude chtít přijímat. Evropa díky rozumnějšímu přístupu měnové politiky bude více chráněna před pádem USA a udrží svojí měnu, která posléze bude příjímána jako byl přijímán dolar. I tak mnoho firem díky Americe v evropě zkrachuje. Amerika zažije vnitřní rozpad, který byl způsoben její expanzí do celého světa. Její podoba je jako u hvězdy, která se na čas stane obrem, aby se potom zhroutila do sebe. S pozdravem Robert Vršecký

8:57 am, September 02, 2008  
Anonymous Anonymous said...

jak rekl klasik "ani Rim nezbourali za 1 den" :-)to stejne plati pro prichazejici krizi, tise se zacina mluvit o krizi trvajici i 15let :-( mrknete na Japonsko, to se ze sve nemovitostni bubliny nevyhrabalo poradne do dneska ...
tezko si ale predstavit neco podobneho v globalnim meritku...
ad CR - tady to stoji a pada s automobil. prumyslem... a koupe noveho auta bude v prvni vlne setreni jak domacnosti, tak firem..
- drtiva vetsina cechu ma hypoteku na vlastni bydleni a tim je to horsi, budou to drzet mnohem dele a tim vice nakonec ztrati, prave hypoteky a vysoke ceny energii "vycisti" z ekonomiky veskere penize...
ad "to je podle mého skromného názoru léčba rakoviny plic zvýšeným kouřením cigaret..." - prave naopak lecit soucasny prebytek likvidity nizkymi sazbami a dalsim pumpovanim penez do ekonomiky je vyse uvedene...vysoke sazby ano, jenze je tu ta recese+deflace :-) je to jak tanec na lane nad propasti, 1 spatny krok a neni cesty zpet..

9:32 am, September 02, 2008  
Anonymous Anonymous said...

A pro přiznivce atomu je tady zpráva, která je přesně tím, co povede k odmítnutí jaderné energetiky. http://www.novinky.cz/clanek/148610-po-uniku-radioaktivniho-jodu-se-nesmi-na-jihu-belgie-pit-mistni-mleko.html
Teď je správný čas jim nabídnout nějakou tu jadernou elektrárnu. A teď pište jak je práce s radiaktivním materiálem nejlíp zabezpečená. Jaká podobnost je tady jako to bylo u Černobylu. Zpráva radiaktivita je na našem území v normě a za pár dní další zpráva byla, radiaktivita na našem území klesla. Robert Vršecký

9:34 am, September 02, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Obdobný problém byl s radiaktivitou ve Francii - kontaminace vodních zdrojů.

Nidko neví M3 přesně, když to Fed tají, oba grafy ale ukazují na zlom a důležitý je trend a až pak konkrétní čísla.

Tady není žádný přebytek likvidity, právě naopak, proto otevřel Fed discount window, protože likvidita je problém a pak jeden dá druhému margin call a ten nemá peníze - není likvidní a musí dát margin call třetímu a už se to rozjíždí - takhle to tedy chápu já.

Subjekty si nepůjčují, proto klesá M3, Fed tak nemá jak dostat peníze (peníze=dluh) do systému. Proto snižoval sazby a nechává je nízko, ta samá situace se projevuje i v Evropě, ale Trichet chce sazby nechat na 4.25 myslím a ne snížit. Já nejsem zastáncem hyperinflace, ale takhle je tenhle debilní systém nastaven, že peníze jsou dnes z 95% dluh a když se růst peněžní zásoby zastaví, tak nebude brzy možné splácet ani úroky, natož dluh, protože úroky se úvěrem pochopitelně nevytvoří, proto musí peněžní zásoba růst, jinak se to celé zhroutí, protože většina dluží a musí splácet.

Když dojde k deflaci, tak je to v totálním ........, protože peníze půjdou z oběhu, ale dluhy zůstanou v původní výši a budou zcela nesplatitelné. Zadlužení zoufalci pak budou prodávat časem třeba i za zlomek původní ceny a fakticky se stanou nevolníky bank nebo likvidátorů bank. Centrální banky musí dál dostávat peníze=dluh do systému a proto je nutné snižovat sazby, aby si půjčil aspoň někdo. Jestli vážně věří, že inflace=rostoucí ceny a chtějí to řešit zvyšováním sazeb, bez ohledu na výše uvedené, tak to nakonec způsobí kolaps celého systému (dluhů), protože si nebudou moc půjčit ani ti, kdo by chtěli.

Koukněte jen na údaje ze včerejška - britská ekonomika

Nové hypotéky klesly v Británii o 71% na historické minimum

http://business.timesonline.co.uk/tol/business/economics/article4652279.ece

Mezibanokovní půjčky se ve Velké Británii propadly o 68% jak banky syslí hotovost (likviditu)

z 635 miliard liber před rokem na 205 miliard v červenci 2008.

http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601102&refer=uk&sid=aBctS84L7E_4

Tohle jsou přece deflační údaje nebo ne?!? Britská ekonomika jde pěkně do háje.

10:05 am, September 02, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Britská ekonomika je převážně orientovaná na Ameriku, takže se jí Americké hospodářství dotýká nejvíc. Stařičkou Anglii v tuto chvíli zachrání ECB, která jí vezme pod svá křídla. Tento krok budou mnozí angličané odmítat, ale nic jiného jim nebude zbývat.
Jestliže byla kontaminovaná voda i ve Francii, potom se nikdo nemá divit, proč je odmítána jaderná energetika. Ona bude odsouzená do zániku dřív než se vůbec pořádně rozjede. Zajímalo by mě, kdo a jakou výši zaplatí škody těm farmářům a těm lidem, co se dostali do styku s tímto svinstvem. Jen pro upozornění, radiaktivní jód, který se dostane do těla vyvolá na 99% jistou rakovinu hrtanu. Tělo jód intenzivně používá a nemíní se jej zbavit jako jiných látek. Robert Vršecký

10:34 am, September 02, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Řada nejvýznamnějších radionuklidů jodu má krátký poločas rozpadu, to znamená, že většina radionuklidů, které při havárii unikly, se již rozpadla. Například radioaktivní 131I, který nejvíce zasahuje štítnou žlázu, má poločas rozpadu osm dnů.

Jen pro doplnění.

11:11 am, September 02, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Ještě - izotopy jodu se používají v lékařství právě pro svou krátkou dobu rozpadu. Hrtan a štítná žláza jsou sice u sebe ale nejsou totéž, že by pacienti vyšetřovaní na odd nukleární medicíny museli z 99% po aplikaci izotopů jodu museli dostat rakovinu mi není nic známo.

11:15 am, September 02, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Ještě ze zprávy o Černobylu:
Přijímání potravy kontaminované radioaktivním jódem znamenalo pro obyvatele zasažených oblastí Běloruska, Ruska a Ukrajiny významné dávky, postihující štítnou žlázu. Ozáření štítné žlázy se pohybovalo v širokém rozmezí podle věku, úrovně kontaminace půdy jódem 131I a množství konzumovaného mléka. Pití mléka pocházejícího od krav, které se bezprostředně po havárii živily kontaminovanou trávou, bylo jedním z hlavních zdrojů vysokých dávek ozáření štítné žlázy u dětí a také příčinou pozdějšího vzniku karcinomu štítné žlázy u několika z nich.
celé tady:
http://www.volny.cz/casopis.energetika/e_0606_1.html

11:17 am, September 02, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Zdůrazňuji "u několika z nich"!
Je to věc statistiky - ale šlo skutečně o politováníhodných několik případů, jiné obory lidské činnosti než jaderná energetika jsou daleko fatálnější a nikomu to nevadí.

11:20 am, September 02, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Když máte úspory, co je pro vás lepší? Myslím, že deflace. Při inflaci vaše úspory ztrácejí hodnotu - chudnete. Pro dlužníky je naopak výhodnější inflace - levně koupím na dluh nemovitost - za pár let draze prodám, splatím dluh a ještě na tom vydělám. Takhle získané peníze ale nemají reálnou hodnotu, to je celý problém. Nemáte žádnou jistotu, že zítra nebude vše jinak.

Poznámka k pádu cen ropy - nemohu se ubránit dojmu, že to je součástí předvolební show. Takové cenové výkyvy nejsou přirozené.

11:44 am, September 02, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Tím radiaktivním jódem se omlouvám za dezinformaci. To si pletu se stronciem (ten je mnohem nebezpečnější). Problém těchto izotopů je jako časovaná bomba, která může a taky nemusí nic způsobit. Navíc statistiky jsou velmi ošidné, protože při vhodné úpravě dojdeme k jiným výsledkům. Viz. příklad je jak u nás kleslo úmrtí na našich silnicích v době zavedení bodového systému. Jenom zapomněli dodat, že zkrátili o den kdy se počítá, že dotyčný zemřel následkem dopravní nehody z ze tří na dva. A hned se tam nedostalo spoustu mrtvých, kteří zemřou ten třetí den po nehodě. Zvýšili limit na ohlašování nehody a hned se snížilo množství nehod hlášených u policajtů, přestože pojišťovny hlásily nárůst pojistných událostí. Statistika je mnohých směrech velice ošidná a dá se snadno upravovat k lepším či horším výsledkům podle potřeby. A Černobyl určitě měl velký účinek, protože po určitou dobu se prakticky nerodili kluci a tak bylo na třídu třeba 25 holek ku 3 klukům a předtím i potom se rodili celkem vyrovnaně. Jaký to pak mělo dopad na obyvatelstvo? To nikdo přesně říct nedokáže... Robert Vršecký

11:48 am, September 02, 2008  
Anonymous Anonymous said...

To Drak2: Ropa klesla o 8,5% na 105.45 za barel, dolar posílil o víc jak 1%. Podobně to bylo i před minulými volbami v roce 2006. Tohle mě už nějak "nevzrušuje". Ať si prodávají klidně za 10 za barel. Ve skutečnosti je takováto volatilita destruktivní, protože podvazuje investice a pokud je směrem dolů, tak míří společnost směrem od reality. Zásoby benzínu jsou v USA mimo pásmo 5ti letého průměru, současná situace tenhle problém prohloubí. Ropný průmysl V Mexickém zálivu byl zastaven, poškozením budou jen mírná, ale jsou - tohle je technické, v zásadě iracionální prodávání. Ale sázka na lidskou iracionalitu je sázkou na jistotu, takže je to normální věc.

Deflace je samozřejmě výhodná pro bohaté, co mají úspory. Pro dlužníky je to přesně naopak.

Perlička na závěr: EIA (min. energetiky USA) projektuje cenu za barel v roce 2016 na 70$ a v roce 2030 na 57$. Ti hoši tam ti umějí Bushevikům podržet. :-)

12:03 pm, September 02, 2008  
Anonymous Anonymous said...

To drak2: Nejlepší je držet úspory ve zlatě nebo mít půdu. Obojí má stálou hodnotu a lidé jsou jí v krizi ochotny vždy přijímat. Deflace je horší než inflace, protože ta zastaví výrobu a způsobí recesi, inflace musí přejít do hyperinflace a potom má stejnou váhu jako deflace. Už jste někdo někde viděl hyperdeflaci? Teoreticky je to možné, prakticky se to nikdy nestalo. S tím úročením bych si tak jistý nebyl. V deflaci banka nedá úrok žádný a spíš zavede další poplatky, takže o ty peníze stejně nakonec přijdete. A správně to píše Thon, při deflaci budou dále stoupat ceny energií, takže nakonec se odčerpají i tyto peníze. Jediná cesta ven je prostě zajistit si vlastní zdoje a snažit se vysvětlovat lidem, proč se toto děje a jak se můžou zapojit do přeměny společnosti. Hodně lidí si uvědomuje, že tento systém je neudržitelný, ale ještě víc lidí ze bojí změny a dělají vše proto, aby se stávající systém nezměnil. Čím dřív se začne, tím méně to bude bolestivé. Letos na svém statku jsem začal dělat kurzy parreli, které učí jak se má pracovat s koněm a jak se má cvičit a co od něho můžete čekat a co ne. Poslední kurz letos budu dělat někdy v říjnu a tam se budeme zaměřovat jakým způsobem se má správně učit na tahání vozu nebo stahování stromů. Výsledkem by mělo být, že bude přibývat lidí, kteří budou umět s koňma a tím pádem to umožní větší šanci na přežití v době, kdy bude nedostatek paliv. Robert Vršecký

12:21 pm, September 02, 2008  
Anonymous Anonymous said...

thon taddeo: a nebo do toho už hoši započítali tu deflaci :)

12:47 pm, September 02, 2008  
Anonymous Anonymous said...

To Vršecký - asi takový jako kopec u Velké Bíteše, či jiné lokality na Vysočině, výsypky po středověkém dolování (za císaře Josefa skončily často jako podklad silnic). Jaderná technika nese stejné riziko jako jakékoliv jiné lidské činění, jenom je jaksi víc hlídaná. Odpor vůči ní ale nese obrovskou iracionalitu.
A podepsal pan Vršecký petici proti radaru?

12:47 pm, September 02, 2008  
Anonymous Anonymous said...

To TT:
Generování nových úvěrů kleslo o cca 70%. Co tento pojem znamená ???
Jde o nové smlouvy nebo o roční absolutní nárůst výšky zadlužení(tj. po odečtení splátek)?
Průser by byl, kdyby úvěry na novýchh smlouvách byly menší než zaplacené splátky.

Deflace (zejména pokud bude pomalá) = zaručená cesta do otroctví pro většinu zadlužených.

1:03 pm, September 02, 2008  
Anonymous Anonymous said...

To jura: Nevím na co to odkazuješ. Pravděpodobně myšleno poskytování nových úvěrů.

To anonymous: Tak to je trefná poznámka s tím započtením deflace :-) - jsou holt napřed...

Koukněte na ihned, jak tam píšou, že americká ekonomika se opět rozjela - jen aby to nebylo jen do voleb :-):-):-).....

Před smrtí se často dostavuje přechodné zlepšení...

1:14 pm, September 02, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Nepodepsal, protože to nemělo žádný smysl. To je jako házet hrách proti zdi. Čas na vytlačení cicích armád ještě nedozrál a ta doba teprve přijde. Proč bych měl podepisovat něco, co nemůžu ovlivnit? A co se týče jaderné energetiky, mám radši, když vím kde číhá nebezpečí a jak se mu můžu bránit než nebezpečí, které je pro mě neviditelné. A úřadům se věřit nedá, že by Vás informovaly o nebezpečí. Jediné co pomůže je mít kapesný dozimetr a hlídat co jíte a pijete, což je značně schizofroní. No raději vědět, kde je nepřítel než zjišťovat jestli toto jídlo a pití smím nebo nesmím. Navíc ty materiály o radaru jsou upraveny, že se zabývají pouze hlavním paprskem nikoliv těma bočnými paprsky. Netuším, kdo z Vás studoval záření vysílačů a jak daleko znáte problém právě bočných paprsků (to je největší problém všech vysílačů a snaha je tyto boční paprsky omezit). Plně eliminovat se nedají. Tyto boční paprsky mají spoustu neduhů, které ovlivňují elektronické zařízení (např. způsobují rezonaci na cívkách a ty následně mohou generovat proud, který zničí součástky citlivé na proud). Oficiální materiály o radaru tento problém zcela ignorovaly. A proto se ptám, jakou vypovídající hodnotu má materiál, který toto zamlčí? S hlavním paprskem opravdu nejsou takový problémy jak s bočnými parsky, které jsou řádově menší, ale stále tam jsou. Vřele doporučuji letošní modrou elektroniku č. 1, kde je to dobře vysvětleno. Robert Vršecký

1:20 pm, September 02, 2008  
Anonymous Anonymous said...

RV: "Proč bych měl podepisovat něco, co nemůžu ovlivnit?" Přesně to jsem si říkal taky ... a pak jsem podepsal.

11:52 pm, September 02, 2008  
Anonymous Anonymous said...

To spaceman: A komu tím pomůžete? Jsem spíš zastáncem, že se musí něco dělat než jen něco podepisovat. Na rozdíl od většiny, která pouze mluví o problémech s ropou a s ekonomikou, opravdu se aktivně připravuji na novou éru, která zažije masivní rozvoj větrné a sluneční energetiky a zároveň se bude zmítat různých válkách a různých převratů, kdy se dostanou k moci další diktátoři. Bude to doba, kdy život bude mít menší cenu než majetek a spoustu lidí budou umírat hlady a opuštění bez pomoci ostatních. Podle esoteriky to bude doba, kdy rodiny budou nechávat vysílat své dcery, aby vydělávaly tím nejstarším řemeslem za pár zlatek a kdy manžel přijme do lože cizí ženu aniž to bude vzbuzovat pohoršení u ostatních. Doba, kdy se nebudou příbuzní hlásit k mrtvému, aby na ně nepřešli dluhy. Ale podle esoteriky existuje cesta, kterou se dá úspěšně tomuto celému marastu dobře vyhnout a touto cestou se ubírám. Esoterika neříká datumy, ale má posloupnost událostí, které se už udály a které probíhají a které budou následovat. Proto je potřeba být bdělý a sledovat v kterém bodu se nacházíme a podle rad, které nabízejí se postupně zařizovat. Naproti esoteriky by měli stát lidi jako je Thon, kteří jí odmítají a dokážou pomocí vědy analyzovat budoucí vývoj, který by se měl v konečným důsledku shodovat s esoterikou. V obou táborech platí shodná pravidla, tj. pokud vědecký postup je vyvrácen, potom je celý postup nahrazen novým a v esoterice pokud je věštba označena jako mylná, potom je celá věštba zavržená jako nevěrohodná. Podvodníci se nacházejí v obou táborech shodně a vždy dokážou i obalamutit mnoho lidí (v časopise 21.století byli největší podvodníci v oblasti vědy a některé nesmysly přežili i století). Ani věda není samospásná a nevyhne se omylům a přehmatům, proto by neměla útočit na víru, protože je spoustu věcí, co se vědecky vysvětlit nedají (viz. jak vzniká kulový blesk, mnozí jej viděli, ale laboratorně jej nikdo zatím nedokázal navodit a vědecké vysvětlení není uspokojivé). S pozdravem Robert Vršecký

9:01 am, September 04, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Podepisovat = něco dělat (mimo jiné).
Hypotézu ve vědě musím mít "pofutrovanou", věštba je z "křišťálové koule".

10:18 am, September 04, 2008  
Anonymous Anonymous said...

To che: Podepsat se může i do písku a bude to mít stejnou váhu jako ta petice. Jestli se nepletu tak víra pohání a věda objasňuje. Víra vždy zastřešuje vědu a věda se bez ní neobejde. Např. věřím, že překonám tuto horu. Je to víra ve své shopnosti a nikoliv ve vědeckém spočítání síly, kterou vynaložím na překonání této hory. Jinak jsem rád, že pomocí vědy vysvětlíš, kde se vezme vodík na vodíkový pohon, který je publikován jako pohon budoucnosti. Je to víra nebo věda? Spíš bych řekl, že je to jenom zbožné přání... :) Dále mi můžeš vědecky vysvětlit, jak můžu najít pomocí proutku vodu a určit jestli je pitná nebo ne a určit jaké je v hloubce. Ne všechno umí věda objasnit a často se opírá o víru a taktéž víra by rozhodně neměla bojovat s vědou, protože se o ní opírá. Jinak máš značně zjednodušený náhled na vědu a víru, což ti pomáhá lépe se orientovat ve vědě a nepřipouštět si anomálie vědy (ty prostě pro tebe neexistují). Robert Vršecký

11:35 am, September 04, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Ještě jsem si uvědomil, kde absoultně používáme víru, je u peněz. Prostě věříme, že za ně něco dostaneme, pokud se finanční systém zhroutí, pak za ně nic nedostaneme a budou to jen papírky bez hodnoty. A teď bych žádal vysvětlení vědecké, že tomu tak není a ukázat výpočty jak se barevné papírky přemění např. na zlato... :) Robert Vršecký

11:47 am, September 04, 2008  
Anonymous Anonymous said...

RV & che: Podpis do písku nebo na petici je asi vážně to samé v této situaci. Chtěl jsem pouze říci to, že obdivuji ty lidi kteří i když vědí, že s radarem nic nezmůžou (stejně jako Robert Vršecký), tak stejně jdou do ulic, protestují, podepisují, organizují atd, atd... Příprava na novou éru je sice dobrá věc, ale za co ta nová éra bude stát až Vám spadne na polnosti řízená střela nebo Vaši bližní pomřou v nějaké děsné válce? Protest proti radaru a zbrojení mi dává větší smysl, možná se mnou někteří lidé v podobném sociálním postavení budou souhlasit.

12:05 pm, September 04, 2008  
Blogger Jaroslav Škývara said...

Robert Vršecký pánové píše z pozice cesty po které jde, ne z pozice možných variant. Denní prožívání duchovní cesty spojené s praktickou činností, která je v souladu s jeho myšlením. Případné následné násilné přerušení jeho bytí pomocí např. bomby v konečné důsledku nemá vliv na jeho duchovní vývoj. Pouze na jeho fyzickou schránku, která je i tak jen dočasná.

1:54 pm, September 04, 2008  
Anonymous Anonymous said...

To spaceman: Radar rozhodně bude zvyšovat napětí v Evropě a bude nás ohrožovat více než např. teroristé z Iráku. Jenže se nechci zabývat potenciálním nebezpečím, které nám může hrozit odevšad, protože potom bych nemohl chodit ani ven, z důvodu, že mě někdo přejede, spadne na mě meteorit atd. Rozhodnutí o bytí či nebytí nechám na nejvyšším a plně respektuji jeho rozhodnutí. Přesně to zformuloval Jaroslav Škývara. Jen chci podotknout, že moje cesta nutně nemusí být správná a že určitě existují i jiné cesty. Nechť ať se každý rozhodne a vydá na cestu podle svého přesvědčení. Způsob jednání většiny lidí je značně destruktivní, protože si myslí, že nejdůležitější je jenom jejich pohodlí bez ohledu na ostatní. A to je rozhodně špatně. Robert Vršecký

2:23 pm, September 04, 2008  
Anonymous Anonymous said...

To RV a all: A oni jsou v Íráku, Íránu nebo Afgrhánistánu nějací teroristé? A kdo že to naletěl na WTC? A jakéže zákony a kroky pak následovaly? Cest je určitě spousta, každý máme tu svou a každý je přesvědčen o té své. Že je NĚCO mezi nebem a zemí je jasné. A to, proč lidé čím dál více myslí jen na své pohodlí bez ohledu na ostatní, mi taky rozum nebere. Proč někomu nestačí milion ročně, ale potřebuje dva, ale jeho zaměstnanci mají minimální mzdu? Ale to se dostáváme zase někde jinde.

2:55 pm, September 04, 2008  
Blogger Marek Malina said...

!!! Vidím dobře?
http://www.youtube.com/watch?v=jeqjykY5wPk&feature=related

3:24 pm, September 04, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Tak pročítám dnešní zpravodajskou úrodu a nemůžu se ubránit sympatiím k panslavismu,navzdory tomu, že "naši" jevrejští historici tuto ideu zavrhují jako mrtvou.(asi vědí proč)
http://blisty.cz/2008/9/4/art42528.html
K článku bych jen dodal citát ze zasedání vontské rady od klasika Jaroslava Foglara.
"Buďme svorni"
"Mlčenlivost chrání nás"

11:12 pm, September 04, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Už mi to tu připadá ideologicky ionizované až příliš monotónně a (východo)stranně.

tamtéž a podle mého blíž k realitě:
...Je to všechno velmi podivné. Rusko je ropná fašistická kleptokracie, jíž vládnou šašci z tajné policie a jejich kamarádi. Je to autoritářský režim: kritikové riskují uvěznění v psychiatrických nemocnicích, anebo jsou prostě zavražděni, jako bylo usmrcení Magomeda Jevlojeva, ingušského novináře, tento týden. Rusko je imperialistická země: zastrašuje sousedy, že jim odřízne dodávky plynu a ropy, okupuje Gruzii, kde ruské loutky provedly etnické očišťování v rozsahu, který se podobá zvěrstvům spáchaným během války v bývalé Jugoslávii. A je to hluboce zkorumpovaná země, kde nevládne právo: to potvrdil veřejně i Putinův nástupce Dimitrij Medvěděv. Ať už jsou jiné země jakkoliv špatné, je velmi obtížné nalézt na Rusku cokoliv, co by stálo za napodobení...

http://blisty.cz/2008/9/4/art42550.html

Docela dobré důvody, proč radar ano. A to přitom pořád mluvíme o tom, že bude mít frňák nasměrovaný k Teheránu. :-))
Ruský resentiment stojí a padá s ropou, protože ta země kromě surovin, zbraní (a vodky) neprodukuje. Nevykládejte, že jste tak zaslepení. Pokud ano, pak to taky má cennou vypovídací hodnotu statisticky sociální (patologicky - to jsem neřekl! To musel zašeptat někdo z hlediště!).
Potažmo na základě článků zde publikovaných před několika málo sty lety se Rusko cca kolem 2020 MŮŽE s velkou pravděpodobností stát čistým ropným importérem a konsekvence si doslabikuje každý sám za domácí úlohu z předmětu Základy algoritmizace dějinných kauzalit.

12:14 am, September 05, 2008  
Blogger Jaroslav Škývara said...

Souhlasím, samotné rozdělování na východ či západ je nesmysl. Byly doby, kdy byl východ daleko "civilizovanější" než západ, pak tomu bylo naopak. Lidské dějiny jsou plné zvratů a určit někoho jako osu zla, je o ničem. Ukažte mi velkou zemi, která nemá či v minulosti neměla tendenci se chovat k sousedům arogantně, násilnicky a tvrdě nediktovala podmínky. Rozdíl mezi Ruskem a USA je ten, že američané to dělají více skrytě, mnohdy přes ekonomiku, no a rusům nezbývá nic než harašit tanky a přiškrcovat kohoutky dokud ještě můžou.

Více bych byl nervózní z toho, až nebudou mít co přiškrcovat:-).

8:08 am, September 05, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Další kyblík vody na hlavy dychtící směrem východním. Myslím, že je to značně racionálnější pohled nežli zdejší výkřiky "Rusko je obklíčené...sympatie panslavismu...Rusi jsou ti správní chlapíci" apod.
No flame pls :-))

http://www.petrol.cz/ropa/clanek.asp?id=10621

8:14 am, September 05, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Milý proamerický chasníku.Nedělám si iluze ani o jedné straně.Nicméně kam kdy vkročila křuska amerického vojcla,tekly vždy potoky krve.Nebudu vypočítávat,materiálu k tématu je myslím dostatek.
Velmoci se chovají velmocensky ať se nám to líbí nebo ne, mají zájmy a sféry vlivu.
Dilema naší země je pod jejich rozlišovací schopností.
Pokud však mám volbu výběru, ze dvou zel to menší beru.
Jen idiot se nekriticky přimkne k vražedné velmoci za horizontem své hospodářské moci , vyhořelou mravní etikou a degenerující populací.
Naším společným zájmem by mělo být, aby tato velmoc tiše zhasla a do svého zhroucení nezatáhla také nás jako své satelity.
Riziko je velké vzhledem k ohromné destruktivní vojenské mašině kterou tato umírající hvězda disponuje.
Nejlépe to vyjadřuje-když kobyla chcípá,nejvíc kope.
Proto mluvím o panslavismu bez snění a falešných iluzí.
Jsme jedné krve, ale nikdy nemůžeme být rovnocennými partnery.
Rusové přeze vše co se dá vytknout mají široké slovanské srdce.
Američané mají zájmy a dohody které nedodržují.
Pokud bych měl vsadit, sázím na euro-asijskou spolupráci.Amerika tiše odejde do minulosti,zbyde hořkost,rozvrácené země a miliony mrtvých.

3:41 pm, September 05, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Proč nepolemizuješ o věci samé? Uvedené články jsem nepsal já. Jen je považuji za střízlivější, než jednostranný prorusismus, který tady delší dobu zaznívá.
Pokud řekneš:
"Nedělám si iluze ani o jedné straně."
a obratem dodáš:
"...Naším společným zájmem by mělo být, aby tato velmoc tiše zhasla a do svého zhroucení..."
To říká hodně hlavně o tobě, kolego anonymousi. :-))
Ale chápu.
Být proamerický takhle flat way, to je spíš směšné, ne?

4:58 pm, September 05, 2008  
Blogger ond said...

To other :
Netreba sa už nasierat,som zvedavý
koľkí s proruských nadšencov navštívili rusko súkromne(Artek,a pobyty v hoteloch sa nepočítajú)
,nemám nič proti samotným rusom ,ale politika ZSSR,aj ruskej federácie je proti záujmom strednej europy.Rusi samotný sa v strednej azii správali a správajú
ako kolonizátori (francúzsko v indočíne),toto sa týka aj europy.
Rusi samotný by mali obrátiť pozornosť na svoje slabo chránené(nemyslím vojensky)sibirske hranice.

8:10 pm, September 05, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Othere, to není o lásce k jedněm nebo druhým.To je racionálně vyjádřený pud sebezáchvy.Tento postoj je otázkou našeho přežití.

8:14 pm, September 05, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Naozaj nechapem tych proruskych nadsencov.Asi su to mladi ludia ktori nezazili ten slavny soc. experiment.Zil som v Ruskom imperiu dost dlho a nebol to ziadny zazrak.Bol to primitivny,ubohy rezim ktory nebol schopny vyvoja a bol postaveny na klamstve a strachu.Amerika ma vela chyb,kto ich nema nech hodi kamenom.Ale som si isty ze zivot pod Rusmi by bol ovela horsi.A o Cine alebo Araboch ani nhovorim.Ani jedna velmoc nieje idealna ale ta Amerika je asi najpriatelnejsia.

8:54 pm, September 05, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Slyšeli jste někdy o geopolitice?
Její zakladatel Mackinder byl britský geograf a horlivý zastánce britského impéria. Už v roce 1904 dospěl k závěru, že Evropa, Rusko a Čína k sobě geopoliticky (i - dnes bychom řekli hlavně - z hlediska výskytu surovin) patří. Podobně k sobě patří na druhé straně např. USA a Velká Británie.

Kromě toho nelze házet do jednoho pytle SSSR pod vládou komunistů a dnešní Rusko. Nevím, co má tono na mysli, když směšuje "socialistický experiment" s dnešním Ruskem. Stejně tak nevím, co konkrétně myslí ond tím, že se Rusko chová vůči EU jako kolonizátor. To přece nemůžeš myslet vážně. Dej příklady.

USA směřují plnou parou k fašismu (pokud už tam nejsou). Spolupráce EU a Ruska určitě nebude znamenat vnucování ruského způsobu vlády ani vojenských základen Evropě. To se o USA říct nedá. Dnešní Rusko má blíž ke vztahu s EU "já pán - ty pán" než USA, které se snaží udělat z nás kus svého impéria, dobrý jen k usazení svých vojenských zařízení. V kolika zemích má své vojenské základny USA a v kolika Rusko?

Průser je evropská slabost (vojenská i energetická) a rozhádanost. Bez jednotné politiky (zahraniční, vojenské, energetické) půjde EU do háje, a to dřív, než se vzpamatujeme. NATO už mělo být dávno zrušeno a nahrazeno evropskou obrannou organizací. Obrannou, to podtrhuju, nikoli útočnou - NATO je dnes jen zástěrka pro americkou agresivitu. Kdo odstoupil od sovětsko-amerických dohod o omezení strategických zbraní? Rusko to určitě nebylo.

Argument Rusů o nutnosti náhrady unipolárního geopolitického uspořádání pod nadvládou USA mutlirpolárním se dvěma nebo více centry beru všema deseti. Jeden pól rovnováhu nezajistí. Impérium padne dřív, než si samo myslí, a pak bude více center moci (EU, Rusko, Čína...) zárukou, že svět neupadne do totálního chaosu.

10:40 pm, September 05, 2008  
Anonymous Anonymous said...

překlep - multipolárním... sorry

10:43 pm, September 05, 2008  
Blogger ond said...

to anonymous:
nasmial som sa,Svet s viacerými rovnocennými mocnosťami(5 a viac) je nočna mora.

8:52 am, September 06, 2008  
Anonymous Anonymous said...

to other: Vaše "střízlivé" odkazy blábolí, Rusko nebylo odsouzeno Šanghajskou skupinou, nevytváří nárazníkové pásmo na jihu proti vůli místních obyvatel - Osetinci považují Rusi za zachránce, v Gruzii a Ukrajině si plete vlády dosazené barevnými revolucemi s obyvatelstvem, odsouzení ze strany USA s několika nejvěrnějšími spojenci není přece mezinárodní izolace atd. atd. Ono je těžké být protiruský když kritici Rusů neodsuzují skutečné ruské kroky, ale vymyšlené akce v jakési virtuální realitě (v jednou z překladů na BL se dokonce objevilo tvrzení o ruské anexi gruzínských území).Vůbec logika článku je zvláštní - Rusové říkají že nechtějí zavřít kohouty, nemají na tom žádný zájem - byl by to těžký úder jejich ekonomice.Ale my se musíme připravit na zavření potrubí. Přemýšlím, kdo tedy tím kohoutem otočí ?

to anonymous: Dokud budou Američané považovat Evropu za svůj protektorát (slova Brzezinského) je evropská jednotná politika nereálná, přece žádné impérium nepřipustí jednotný postup skupiny vazalů.

9:11 am, September 06, 2008  
Blogger ond said...

este raz ,ma niekto priamu skúsenosť zo reálnym životom v ZSSR,alebo ruskej federácii?
Ja osobne som tam pobudol mesiac,(nie v hoteli,v normálnej rodine)
ešte na začiatku gorbačovovej ery,to pozlátko čím nás krmili v československu sa po týždni stratilo a ostala len holá realita.situácia sa trošku zmenila,ale základ ostal rovnaký.Bolo to koloníalne impérium za cára,za komunistov a je to aj v súčasnosti.
Reči o USA ,smerovanie k fašizmu a podobne ,to si nechajte na schôdzu priaznivcov Che Gevaru,alebo si naštudujte čo fašizmus skutočne bol, a potom sa nečudujte podobnisti nemecka a sov.zväzu 30 rokov.

P.S.po návrate zo ZSSR (Leningrad) som utrúsil pár poznámok o reálnom živote,ale bolo mi doporučené zostať ticho.

9:45 am, September 06, 2008  
Anonymous Anonymous said...

A bez jakýchkoli ideologických předsudků se Amerika jeví alespoň zvenku mnohem nebezpečněji než Německo v roce 1936. Ze současné globální politiky US a vedení kampaní před volbami mi běhá mráz po zádech.
Třeba zde:
http://blisty.cz/2008/9/5/art42586.html
Nepochybně dojde ke konfrontaci v asijském prostoru, brzy a velmi krvavé.
Opravdu se chceme ztotožnit a podílet na ideologií agresivních psychopatických vrahů?
Opravdu je v našem zájmu posloužit jako válečné předpolí jakési agresivní velmoci z druhého konce světa?
Pokud bude konflikt,bude jaderný.Opravdu se nemáme alespoň pokusit svými chabými silami tomu zabránit?
Tyto otázky bychom si měli položit před dalším sbližováním s USA.A nejen my Česko+Polsko,ale celá evropa.

10:05 am, September 06, 2008  
Blogger ond said...

To anonymous :
Možno by ste mali prestať používať britské listy ako relevantný prameň informácií.(niekde som čítal aj "blicí listy",slovenský preklad by bol zaujímavý.)


P.S.Takže kto z vás zažil sovietsku alebo ruskú realitu z prvej ruky.

11:32 am, September 06, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Tady nejde ani tak o to, co kdo zažil, ale o současné trendy. Minulost je jistě důležitým ukazatelem možného vývoje, ale zdaleka ne spolehlivým, ani jediným.

Rusko je z geopolitického hlediska náš přirozeným energetický spojenec (dodavatel). Tuto roli nemohou USA suplovat, ani kdyby chtěli. Cheney byl včera v Azerbajdžánu bez velkých ovací vypoklonkován. Byl údajně tak nasr....., že nepřišel ani na oficiální večeři na jeho počest. V Baku vědí, že ze spojenectví z USA jim nic nekyne.

Jaké výhody má pro nás????? V Nato jsme, tak k čemu americký radar? Nemluvě o jeho umístění u hlavního města, to je již naprosté absurdum - to chtějí Rusku a Číně ušetřit nějaké hlavice nebo co tím sledují?

Ta nevýhodná smlouva o radaru je příkladem naprosté servility vlády ODS. To není jen vazalství, to je patolízalství nejhrubšího zrna. Najednou mluví Topolánek o tom, jak je radar ve světle událostí v Gruzii samozřejmou nutností. Najednou je radar proti Rusku.

USA za Neoconů jeví řadu znaků, které zemi směřují k fašismu, několik bodů třeba zde a jinde

http://oldamericancentury.org/14pts.htm

Říkat, že je to na schůzi s Che a Fidelem, je kontraproduktivní nálepkování. Doufám Onde, že aspoň některé ze 14 uvedených bodů v odkaze vyvrátíš.

Evropa nebude jednotná - plyne to i z baltského plynovodu a z dalších podobných projektů.

BL alespoň na rozdíl od ostatních novin odkazují obvykle na své zdroje.

USA jsou korporátní stát, kde většina obyvatelstva má propagandou vymytý mozek, kde vzdělání je (mimo elitní školy) na nízké úrovni, (což úspěšně stále víc kopírujeme), kde jsou rostoucí totalitární tendence. USA je stát, který přes ekonomický úpadek a všeobecné zadlužení zbrojí bezprecedentním tempem, který pod smyšlenými záminkami spojenými s velmi zvláštně "vyšetřeným" největším teroristickým útokem v historii napadl již dvě země, které jsou i po letech od útoku stále destabilizované, vláda USA potichu odsouhlasila mučení a zadržování cizích stáních příslušníků bez řádného soudu a právní ochrany, poslední 2 prezidentské volby proběhly velmi podivně, uvidíme do třetice, jak to bude vypadat za 2 měsíce atd. ...

O Rusku si netřeba dělat iluze, ale démonizace, která je v médiích běžná neodpovídá realitě. Porovnávat ruský imperialismus a americký - stačí si vyznačit na glóbu místa přítomnosti amerických vojenských jednotek.

http://images.google.de/imgres?imgurl=http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6a/US_military_bases_in_the_world_2007.PNG&imgrefurl=http://commons.wikimedia.org/wiki/Image:US_military_bases_in_the_world_2007.PNG&h=625&w=1425&sz=19&hl=de&start=22&um=1&usg=__Dlpe1NUtaC8O-4Bi8eq7AF53m2k=&tbnid=XtKNkzhnV1u9fM:&tbnh=66&tbnw=150&prev=/images%3Fq%3Dus%2Bmilitary%2Bpresence%2Bin%2Bthe%2Bworld%26start%3D20%26ndsp%3D20%26um%3D1%26hl%3Dde%26sa%3DN

http://i206.photobucket.com/albums/bb260/popwizard/US-military-bases-2001-03.jpg

Kdyby ČR vedla samostanou sebevědomou politiku, udělala by mnohem lépe. Poklonkování nás v minulosti nikam nedovedlo a každý se na nás vždycky vykašlal. Jako i v jiných věcech nás ani ve vojenské oblasti nikdo nezachrání, to musíme udělat sami.

12:45 pm, September 06, 2008  
Anonymous Anonymous said...

1) Nikdo netvrdí, že všechno co je napsané v BL je berné, že informace z daného zdroje jsou nerelevantní platí o ČT a MF podstatně víc, tam jde už jenom nekrytě o prorežimní propagandu.
2) O životě v sojuzu bylo informací až dost, hodně lidí tam jezdilo pracovně i na dost dlouhou dobu a byly příležitosti si popovídat s Rusy i tady. Situaci nádherně ilustrovalo "oni nám říkají - makejte, aby jste si žili jako v Československu". Posuzování kvality života je ošemetná věc, jestli má někdo měřítko v neomezené spotřebě...
Vzpomínám na jednu debatu po 21.8.1969: Teď jde o to jestli na Kamčatku půjdeme pěšky nebo nás povezou, bylo to kontrované - No na Kamčatku, ale dál bych nechtěl i kdyby to bylo přes tu Beringovu úžinu letadlem. Padlo na to dost piv, ale zůstalo u konstatování, že ta Amerika taky není žádný med.

1:15 pm, September 06, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Ach jo ten TT - zase to řekl líp takže mne předběhl co jsem to smolil.

Mám ale na tebe (TT) dotaz, je reálné aby současné výkyvy kurzů ropy a dolíku byly někým ufinancovatelné? Z psychologického hlediska by na pohnutí s kurzem zase podle mne tak velký objem prostředků být nemusel.

1:21 pm, September 06, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Především mě překvapuje postoj mladých lidí k obraně, nejen vojenské,ale i mezinárodně právní, k vlastní zemi.
Jako by byli vykořeněni , ztratili sounáležitost se "svými" a přišli i o pud sebezáchvy.
Jako by byli koupeni za bezcenné tretky a nenaplnitelné iluze. Takový syndrom hráče.
Z toho zřejmě vyplývá i jejich postoj-pasivita k nejnaléhavějším událostem současnosti,které neumí,nebo vůbec nejsou schopni pochopit.
Jó tržní ekonomika a konzumní způsob života dělá své.
V okamžiku propuknutí krize ať hospodářské nebo i vojenské ,zůstanou stát zcela dezorientovaní a bezradní.
Prostě fachidioti.
Mluvím o věkové skupině cca 20-35 let,manageři,makléři,analytici,poradci,mediální hvězdičky,novináři,apod.....
Tato vrstva dnes v zásadě řídí chod státu a vládne veřejným míněním.
A to vůbec nemluvím o těch,o kterých se mluvit nesmí .
Je snad důvod ke klidnému spánku ?

2:10 pm, September 06, 2008  
Anonymous Anonymous said...

To che: To opravdu nevím. Přechodný pokles cen ropy a růst dolaru se asi dal víceméně čekat. Co se cen ropy týče, tak po propadu na cca 120 dolarů, další poklesy jen zhruba kopírují posilování dolaru.

Ben, Morgan a spol. právě jednají nad převzetím Fannie a Freddie.
Yen začíná jít nahoru, jak JCB zvýší sazby, tak to je začátek finančního armagedonu. Nezaměstnanost v USA vzrostla za posledního 1/2 roku nejvíc za 25 let.
Zbavte se akcií Merrillu doporučil Goldman.
1.249 milionu domácností v USA se ocitlo během posledního 1/2 roku v exekuci.
Dow zahajuje další fázi poklesu (ve čtvrtek -350), včera stagnace.
Evropa a Asie také v propadech.
Uvažuje se o 50 miliardách vládní pomoci pro výrobce aut v USA.
Prodeje aut v UK nejníže od roku 1966.
Lehman zvažuje rozdělení na dvě části - shnilou a zdravou - ta shnilá dostane 32 miliard hypotečních úvěrů.
Brazilská, čínská, indická, ruská expanze na pokraji kolapsu.
A last but not least - Čínská CB potřebuje infuzi kapitálu - toxické dolary, které ji plní až po okraj ji táhnou ke dnu.

Ve zkratce realita včerejšího fin. světa - porovnejte s titulky "renomovaných" médií.

Propad cen plynu ukazuje pravděpodobně na růst nekonvenční těžby plynu v USA (nárůst o 8% ročně). Náklady jsou ale vysoké, EROEI zatím neznám. Spása lidstva to není, ale jako zdroj poslední rezervy na nejnutnější produkty (zejména hnojiva), by to mohlo výhledově stačit, ale je to začátek - brzy na závěry.

http://www.theoildrum.com/node/4436

Ike vypadá taky nedobře. Včera ještě byly 2 projekce na S po Floridě, ale dneska už to cílí všechno do MZ. Vypadá to docela na Gustava II. zhruba za týden.

http://www.wunderground.com/tropical/tracking/at200809_model.html#a_topad

2:38 pm, September 06, 2008  
Anonymous Anonymous said...

To TT - díky

4:04 pm, September 06, 2008  
Blogger ond said...

to TT

1.Rusko náš prirodzený spojenec,
ako dodávateľ stategického opia?
Možno spojenec,ale až sa zbavíme energetickej závislosti na ňom,inak
to nemôže byť spojenectvo ,iba závislosť(zaťiaľ obojstranná).

2.to si vážne mýslite ,že bez vášho slávneho radaru by by sa na prahu neobetovalo 2-3 jadr.hlavice?

3.V sledovaní vlastných občanov nezaostáva ani napr.švédsko - krajina politicky koretných
posl(r)ancov.
http://www.prave-
spektrum.sk/article.php?616

4.Tu na slovensku akosi nevidím démonizáciu rusko,skôr naopak.

5.Takže CR+SR je v NATO a teraz sa už o vlastnú bezpečnost starať nemusíme nech bojuje niekto iný,
nečudujem sa ,že československo nedokázalo použiť svoju armádu ked ju potrebovalo.(légie a malá vojna slovenska s madarskom sa nepočíta),a nakoniec neprežilo ako štát.

5:55 pm, September 06, 2008  
Anonymous Anonymous said...

ond: Máš to chlapče v hlavě řádně pomotaný...

Fašismus a nacismus nejsou ani náhodou totéž. Fašismu se taky někdy říká korporativisimus - vláda korporací. Kdopak asi reálně vládne v dnešních USA? Lid Spojených států amerických?

O rozdílu mezi komunismem a nacismem viz tady (http://www.blisty.cz/art/41970.html) a tady (http://www.blisty.cz/art/42093.html).

BTW, v SSSR jsem byl, a co má být, co to dokazuje? Chceš říct, že posuzuješ zahraniční politiku a vojenskou strategii států podle toho, jak se tam žije lidem závislým na platech nebo důchodech? Jaký to má vliv na vztah jejich vlád k jiným státům a jejich obyvatelům? Zkus se zeptat třeba nějakého šiíta v Iráku, co si myslí o vládě USA... Nebo někoho z těch 60 miliónů Američanů bez zdravotního pojištění... a nevykládej mi prosím tě, že to je jejich volba.

6:48 pm, September 06, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Kvituju s povděkem, žes, TT, se aspoň zhruba vrátil na topic.

Nechci se vykecávat, jen mě tuhle přepadlo rozčilení nad jednostranností a nemohl si pomoct a musel taky pozvednout hlas. Potěšilo, že aspoň někdo další nesleduje "oficiální linii" :-)) Diskuse na ideologické téma je zbytečná. Kde jsou vymyté mozky, můžeme s Werichem parafrázovat jako relatívní. Mně přijde absurdní, jak se někdo dneska může vzhlížet v levicových ikonách, a vidíte, kolegové, jiným připadne absurdní opak. Ale asi je to součást jisté osobní noetiky akceptovat právo jiných hájit podle mého neobhajitelné.

Ve zprávách zaznělo, že Saudi už kolikátý měsíc po sobě zvýšili těžbu. To je důsledek viz dříve uváděných megaprojeků? Čekal bych spíš s padajícími cenami redukci těžby.

Jak rozumět tomu: "Brazilská, čínská, indická, ruská expanze na pokraji kolapsu." ? Myšlen asi export, ne? Pokud tak, zajímalo by mě, co s tím Číňani udělají. Že by ještě zlevnili? :-))

Vývoj není tak triviální, jak ještě loňský rok vypadal. Zajímal by mě trend, jakým se rozhodují vyrazit ceny potravin (obilí, rýže). Zatím ticho po pěšině a spíš směr dolů.

8:14 pm, September 06, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Je zvlastna ta europska nenavist voci USA.Keby nas t.j. Europu 2x nezachranili v svetovych vojnach nepisali by sme tu o diabolskej Amerike.Cesi by neexistovali a Slovaci by zili na Kamcatke.Nazvat Ameriku fasistickym statom je dost silna kava.Ako potom nazveme Syriu,Barmu,Cinu a pod?Ja naozaj Ameriku velmi nemilujem.Robim v Americkej firme a z vlastnej skusenosti viem ze su to vygumovani idioti a debili.Aspon ti co su u nas.A tak isto ich financna a hospodarska politika je jemne povedane zla.Ale povedzme si uprimne skade pochadzaju vsetky veci ktore nas obklopuju?Existoval by internet bez Ameriky?Existovala by ta preklinana spolocnost masovej spotreby v ktorej je nam tak dobre? Asi tazko.Koho by ste chceli za svetoveho lidra?Rusko,Cinu,Indiu?Alebo chcete svet chaosu bez akehokolvek vedenia?V kazdej epoche existuje veduca mocnost.Ked ta mocnost pevne vladne tak sa obycajnym ludom dobre zije.Rimska risa v plnej sile,Britske imperium atd.Ked sa imperium ruca zacinaju dobre casy pre dejepiscov ale zle casy pre nas.Toto chcete?Alebo chcete aby sa veducou mocnostou stalo Rusko?Ozaj si myslite ze by to bolo ovela lepsie ako teraz?Tak napiste co by bolo take uzasne a skvele oproti dnesku.Ja si myslim ze kazda svetova velmoc hrabe predovsetkym pre seba a az potom mysli na ostatych a preto je aj mocnostou.Takze aj keby tam bolo Rusko bohvie co by sa nezmenilo.Zbytocne je nadavanie na Ameriku. To nic nevyriesi.Ten kto rozmysla vidi ze hlavny problem sveta je preludnenie.Ale to je uz na inu kapitolu.

8:49 pm, September 06, 2008  
Blogger Tribun said...

Marně si lámu hlavu nad tím, kde se v nás bere ta otrocká mentalita. Nedokážeme být sami sebou a sami za sebe, pořád se jen podbízíme, vlichocujeme a nabízíme se, že ochotně uděláme špinavou práci, protože čekáme, že si nás někdo silný všimne, přivine nás na svoji hruď, předá nám část svojí síly a bude nás chránit. Jsme sice malý národ, ale trapnými a bezcennými se můžeme učinit jen my sami.

My to neumíme jinak, než ode zdi ke zdi, hop nebo trop, buď naprostá oddanost, nebo nenávist až za hrob.

Pořád jsme chtěli do Evropy (kterou jsme nikdy neopustili), a teď, když v ní jsme, navíc v tak pohnutých časech, kdy se mění svět, vystavuje na odiv své pohrdání Evropou a principielní neochotu se jakkoliv podílet na jejím budování a ustavování její síly (viz ubohá vládní reklamní kampaň na EU s heslem: „Evropě to osladíme“ – každý, kdo umí česky pochopí, jaké je skutečné poselství tohoto hesla).

Někdy mi připadá, že v obavě z toho, aby nás Rusové zase náhodou nezabrali, vrháme se po hlavě do amerického chřtánu, abychom měli jistotu, kdo bude naším pánem.

P.S. Mohl by mi někdo vysvětlit, co je to „relevantní zdroj informací“? Snad oficiální materiály State Departmentu? Nebo propagační materiály PNAC? Či komuniké „Černínu“? A nebo prostě cokoliv, kde se nekriticky obdivují USA? Já bych také radši četl i něco jiného, než Britské listy, ale když všude jinde se píše „oficiální pravda“, která však pohříchu dává málokdy smysl a málokdy bývá s souladu jak se zkušeností historickou, tak se zkušeností mojí osobní.

8:53 pm, September 06, 2008  
Anonymous Anonymous said...

tak tedy relevantní zdroj informací?:
1. Vezmu článek.
2. Odfiltruju pravopisný chyby
3. Vysaju ze zbytku veškerý význam (dělám pouze v případě, že tam nějaký je)
4. Vycedím z toho IQ postupně autora, překladatele, šéfredaktora, redakční rady, autocenzuru zástupce majitele média
5. Oddestiluju reálie napjaté politické situace
6. Nechám vychladnout historizující inspirace
7. Sleju neodbytná očekávání
8. Odstředím redundance
9. Posypu to ostrou nedůvěřivostí
10. Pokud něco zbylo (málokdy), tedy
- mám relevantní zdroj informací. A nechápu, vo co go, vždyť je to tak prosté, milý Watsone. Běžná rutina. :-D

9:58 pm, September 06, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Tono, tobě je dobře ve společnosti masové spotřeby? Tobě je dobře jako položce na trhu práce? Mně teda určitě ne. Klidně bych vyměnil všechna ta elektronická udělátka a výběr z 96 druhů jogurtů za rozumnější organizaci společnosti a možnost spolurozhodovat o veřejných věcech. Nebo za příležitost dělat práci užitečnou lidem a nejen sloužící ke zvyšování něčího zisku a hodnoty něčích akcií.

Jo a prosím tě podívej se do učebnic, která armáda že to vyhnala za poslední války Němce ze Slovenska. Ať víš, komu bys měl být vděčný za to, že ses vůbec mohl narodit a že tvoji předkové nebyli vysídleni do Patagonie, jak to plánoval Hitler.

10:33 pm, September 06, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Relevantní informace? I nepravdivá informace je užitečná a má svůj význam - pojmenováním nepravdy.

A postup? Zcela dle učebnice, prostě hodnotím
1) kdo mi to říká případně kdo za ním stojí
2) proč mi to říká
a až 3) co mi říká

druhá etapa:
pokud o stejné věci mluví víc zdrojů, nejlépe protichůdných a NEpřátelských provedu tzv systémovou analýzu - čili pokusím se složit skládačku prvotně s použitím nezpochybnitelných faktů.

10:47 pm, September 06, 2008  
Anonymous Anonymous said...

nechte už tý zatracený diskuze kapík kontra komík. Mimochodem, tys to teda rozštíp, ty poslední anonymoušle: Nikdo ti nebrání, abys dělal "práci užitečnou lidem a NEJEN ke zvyšování něčího zisku".
Dávám bod za kameňák týdne. Asi mě to umlátí o zeď a Fidela to udrží naživu o deset let dýl. Mějte rozum a vraťte se k tématu. :-))

10:52 pm, September 06, 2008  
Blogger Martin said...

Co se týče výběru mezi spojenectvím s Ruskem a USA, nejlepší by bylo vykašlat se na obojí a starat se jen o vlastní zájmy. Mít korektní vztahy s oběma stranami, ale žádnou z nich si nepouštět příliš k tělu.
Ač je to patrně nerealizovatelné, mně osobně by se nejvíce líbilo něco jako SNS složené z postkomunistických zemí. Takový spolek by mohl být po všech stránkách silnější než Rusko (až na to vojenství tedy...:) a etnicky mnohem zdravější, než Západní Evropa, USA a opět, Rusko.....

Pokud velmoci nezmagoří a nepustí se do sebe, tak věřím tomu, že postkomunistické státy střední a východní Evropy na tom ve srovnání se zbytkem světa ještě nemusí být zle.

11:02 pm, September 06, 2008  
Blogger Martin said...

K diskuzi kapík x socík :)

Zatím to vypadá, že nejvíce ničivý je model sociálně-tržního státu fungujícího pod ochranou USA, tak jak to bylo praktikováno v západní Evropě.

Složitější je srovnání systému USA a východního bloku v čele se SSSR.

Těžko se dá namítat něco proti tomu, že více než 70 let bolševismu poškodilo Rusko neskutečným způsobem. Uvidíme, jestli se z toho dostanou, tak nějak to ale vidím nadějněji, než u ZE.

U nás to netrvalo tak dlouho, abychom dopadli tak zle, jako Rusové a navíc jsme byli uchránění alespoň prozatím experimentů probíhajících na západ od nás.

Co se týče USA, ačkoliv mé sympatie už zdaleka nejsou tak velké jako kdysi, co se týče životaschopnosti věřím mnohem více "vygumovaným buranům ze středozápadu", než východnímu pobřeží, každopádně tamní systém bych jako vzor již také nebral....

Tak nějak negativisticky mi z toho vychází, že je nutné odvrhnout jak kapitalismus střihu USA, tak socialismus střihu ZE a východního bloku, alternativou nedisponuji :)

Obrovským problémem jak USA, tak ZE, je existence neuvěřitelného množství levicových inteligentů ovládajících jak vzdělávání, tak média....

Blbečkové, kteří obdivovali Sovětský svaz a jeho vymoženosti dlouhodobě postižení slepotou ke všem excesům, když už to bylo neúnosné milovat Stalina, zamilovali si ještě většího zmetka Mao Ce Tunga, případně Ho Či Mina.... Pokud takoví lidé ovládali školství a tisk, nelze se divit, v jakém svrabu se tzv. euroatlantická civilizace ocitla...Když se k tomu přihodí import levné pracovní síly za účelem nastartování ekonomického růstu, případně zvyšování konkurence na trhu práce a stlačování mezd, případně import budoucích voličů "progresivních" stran, čekají nás skvělé vyhlídky :)

11:47 pm, September 06, 2008  
Blogger jamesxxl said...

Už to tu naznačil TT, teď už je to neoficiální zpráva, americká vláda přebírá Freddie Mac a Fanni Mae, běžným akcionářům (mezi nimi i mnoho malých a středních bank)pravděpodobně zůstanou jen bezcenné papíry (o tom se ale ještě jedná), ztráty utrpí další finanční instituce, mezi nimi spousta zahraničních investorů (své peníze dostanou zřejmě jen majitelé pojištěných vkladů, věřitelé a majitelé nepojištěných vkladů - opět hodně bank, ivestičních společností, pojišťoven- dostanou jen část - zřejmě si rozděli zbylý majetek).Ovšem podrobnosti se zatím neví, může se to ještě změnit. V podstatě je jasné, že pokud mají být více ochráněni vkladatelé, akcionáři a věřitelé, zaplatí více stát a tedy daňoví poplatníci a naopak. Každopádně to anylytici zatím vidí kolem 25 mld dolarů pro danové poplatníky.
Dle médií je to epický krok vlády, Paulson už jedná se zahraničními věřiteli obou institucí, aby se nevytratila důvěra v americká aktiva a potažno dolar.
Každopádně důvodem je pokračující propad na realitním trhu, více než 4 miliony amerických vlastníků nemovitostí s hypotékou (9% objemu) je pozadu se splátkami či v exekučním řízení a nákaza již překročila sektor sub-prime hypoték.
Už je drobností je pád 11. banky tento rok, relativně malé Silver State Bank z Nevady.

12:22 am, September 07, 2008  
Blogger Martin said...

No to je síla, tak nějak stále počítám s ještě alespoň s pár lety na přípravu, také mi nic jiného nezbývá :) V nejhorším případě se lze vrhnout na spásání luk, do lesa okusovat kůru, pojídat jehličí a ono to nějak půjde :))

2:04 am, September 07, 2008  
Anonymous Anonymous said...

To Martin - a NEP byl vosk?

9:24 am, September 07, 2008  
Blogger Martin said...

Bohužel mé znalosti NEPu jsou velmi kusé, dle toho co jsem četl to vypadá dočasný a limitovaný návrat ke kapitalismu, těžko říci, co by, kdyby, faktem ale je, že se Stalinem to vše skončilo....

Ono bývá zvykem hájit Lenina, že to myslel dobře, ale s jeho předčasným odchodem se to zvrhlo, jenže dle mého názoru není třeba mít žádné iluze, Lenin jistě nebyl žádný svatoušek....

Dovolil bych si jednu menší citaci: "Musíme nenávidět - nenávist je základnou komunismu. Děti musí být učeny, aby nenáviděly své rodiče, jestliže nejsou komunisty...Děti by měly být přítomny popravám a radovat se ze smrti nepřátel proletariátu. (V. I. Lenin "Defeat of One's Own Government in Imperialist War, Selected Works, sv. 5, New York, s. 147)

Tolik tedy k Leninovi.....asi jsem moc velká měkota, ale takovéto myšlenkové pochody mě obdivem příliš nenaplňují.

Jinak musím přiznat, že nečerpám přímo z tohoto vydání, nýbrž jen zprostředkovaně z knihy Karla Durmana, Popely ještě žhavé, kde se citace vyskytuje v rámci poznámkového aparátu (s. 25).

Samozřejmě lze namítnout, že to tam imperialisti připsali, aby Lenina poškodili:), druhá možnost ovšem je, že narozdíl od východního bloku vycházela literutura v necenzurované podobě.... Tedy ještě jsem zapomněl na možnost, že to takto vyšlo i u nás, ale to jsem prozatím neověřoval....

10:29 am, September 07, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Fannie a Freddie manipulovali své účty, aby se zdály solventnější než jsou a ztráty byly vykázány až ve 4Q nebo počátkem 2009. Dneska ten maxiprůser na 99% převezme vláda (daňoví poplatníci) a oznámí to než otevřou v Asii trhy, očekávané náklady jsou (zatím) podle oficiálních médií desítky miliard dolarů, pokud to zkrachuje tak bilion(y), i tak je to již prakticky nejdražší převzetí tohoto druhu v historii.

Jestli takhle nevypadá totální bankovní socialismus, který je produktem vlády korporací (fašismu), tak nevím jak. Kam se hrabe nějaký Gottwald a spol.

Největší zlodějna v historii v plném proudu, krysy z Titaniku vybírají sejfy a vůbec se nestydí hrábnout i do prostředků pasažérů nižších tříd, nasadají do člunů a odplouvají, zatímco sheeple blaženě sní svůj matrixový sen. Respektive se to ukáže zítra a v dalších dnech. Pokud jsou trhy zcela mimo realitu, tak na tento postup zareagují přizvukováním a růstem. Pokud ne tak to bude zítra "zajímavé".

Tohle chtěl Bush a spol. určitě řešit až po volbách, ale už to asi nesnese odklad.

Fannie a Freedie jsou v after-hours tradingu dole o 30%.

Malí akcionáři budou podle analytiků "smazáni" a velkým - bankám a centrálním bankám bude zaručeno splacení jejich pohledávek. Čínská CB má v daných institucích asi 340 miliard dolarů. Kongres dal min. financí souhlas k použití 0.8 bilionu dolarů daňových poplatníků k záchraně Fannie a Freddie.

Pokud by to daňoví poplatníci nezatáhli, tak by hrozilo slovy poradce čínské CB Yu Yondinga: "Pokud by ztráty zahraničních investorů nebyly adekvátně kompenzovány, důsledky by byly katastrofální. Pokud by to nebyl konec světa, byl by to konec současného mezinárodního finančního systému".

Ten konec se zdá se blíží tak jako tak, takže mám pomalu dojem, že skoro lepší dřív než později.

Dále viz. the automatic earth

11:07 am, September 07, 2008  
Anonymous Anonymous said...

To Martin: Já bych to v současnosti zas tak dramaticky neviděl a myslim, že pár let na přípravu ještě budeme mít. Jestli v Americe a západní Evropě hrozí recese, tak to sníží spotřebu, doufejme, že k recesi dojde i v Asii (Japonsko už je na hraně), takže bude ještě pár let na přípravu. Ale pak to bude drsný. Jestli dojde k nejhoršímu, tak budeme muset krást, zabíjet, žebrat, utíkat před vyhladovělými zombíky, prohrabovat se odpadky, uchylovat se ke kanibalismu... jen abychom přežili... prvních pár let bude asi nejhorších a chaos, násilí a epidemie přežijou jen ti co budou mít štěstí, přeživší jedinci se pak budou shromažďovat v zemědělsko-lovecko-sběračských komunitách, kde bude potřeba každá ruka k práci a k obraně. Kolem osad se postaví palisády, protože po kraji se budou potulovat všelijaké tlupy, a lidstvo se vrátí do období ve kterém se nacházela Evropa po pádu Římské říše. Téměř veškerý lidský pokrok a obrovské množství vědomostí, výsledek mnoha staletí vývoje, zanikne s jejich nositeli, ale mnoho věcí zůstane zachováno v knihách a časem, až se situace stabilizuje, se tyto informace využijí ke vzniku nové postfosilní civilizace. Jsou to všechno pochopitelně jen hypotetické úvahy, ale myslim že docela reálné.

David

11:21 am, September 07, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Moc pěkná informace.
Většina diskutujících je "pravicového" pohledu.
Že Othere?
Potom tedy souhlasí s tím, že zisky jsou soukromé a ztráty veřejné.
Tak s tímhle mechanismem vede cesta přesně tam,kam ji popisuje TT ve svých článcích.
Do prde.....

11:46 am, September 07, 2008  
Blogger Tribun said...

Mám stále intenzivnější dojem, že pro některé lidi je antirusismus na straně jedné a nekritická adorace USA na straně druhé vysloveně morální povinnost. Že v takto brutálně rozděleném a zjednodušeném světě nezbývá místo pro chladný rozum, není snad třeba nijak zvlášť zdůrazňovat.

Sleduji-li „argumentaci“ (ty uvozovky si nemohu odpustit, protože většinou jde jen o kolovrátkové opakování několika imunizovaných tezí, které jsou vytrženy u kontextu a důsledně se vyhýbají jakékoliv reflexi toho, co a jak USA činí) fanoušků – podobnost se slovem fanatik není náhodná – USA, nemohu nevidět, že tito lidé obdivují nikoliv USA takové, jaké jsou, ale jejich zidealizovaný obraz, který si vysnili v zoufalé snaze dát svému životu smysl. Tento patologický vztah se nejlépe odráží ve notorickém: „Ano, USA dělají leccos špatně, ale to nic neznamená, protože jsou svobodná a demokratická země.“ Jenže právě ony „drobnosti“ všechna ta slova o svobodě a demokracii usvědčují ze lži. Jak to správně napsal Martin: „obdivují se jejich vymoženostem, dlouhodobě postiženi slepotou ke všem excesům.“ Je to stále stejné schéma: to, co je na jedné straně výrazem podstaty systému, jsou na straně druhé jen nahodilé excesy, které o podstatě systému nic neříkají. Proč? Protože výsledek je předem dán a hledá se zdůvodnění, nikoliv poznání.

Vztah některých lidí k USA mi nápadně připomíná vztah obětí domácího násilí ke svému tyranovi. Když se těch žen (protože většinou jde o ženy) ptají: „Proč od něj neodejdete, když bije vás i děti, celou výplatu propije a pravidelně ničí zařízení domácnosti?“, odpovědí je většinou něco ve smyslu: „Kdybyste ho znali… on není tak zlý, když nepije, je to docela milý člověk, a citlivý. On za to nemůže, to ti jeho kamarádi, ti ho zkazili. A v práci si na něj zasedli, má toho prostě moc. On se změní, to jsou jen excesy. Vždyť je takový milý, když mně nebije.“ Ne, není milý. Je to hulvát a agresivní maniak a problémy má v práci proto, že do ní chodí opilý, nic neudělá pořádně a ohrožuje všechny ve svém okolí. Je to porucha ve vnímání reality: nahodilé marginálie jsou přeceňovány a chápány jako skutečnost, zatímco pravidelně se opakující situace jsou bagatelizovány, podceňovány a chápany jako nahodilé excesy, které s skutečnosti mnoho nevypovídají.

Pokud jsou na podobném základě založeny vztahy mezi národy, jsou následky mnohem, mnohem horší.

Je jedno, co USA udělaly ¬– důležité je, co dělají nyní! A co budou dělat v budoucnu, což se spíše pozná z toho, co dělají aktuálně právě teď, než z toho, co si myslíme, že udělaly kdysi.

1:54 pm, September 07, 2008  
Blogger Tribun said...

Abych se vyjádřil i konstruktivně: podle mne naše jediná naděje v silné sjednocené Evropě, emancipované od USA, úzce spolupracující s Ruskem na bázi rovnoprávnosti, bez veškerého ideologického balastu.

1:58 pm, September 07, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Mluvíš mi z duše, pokoušel jsem se to v několika příspěvcích vysvětlit,jen jsem to nedokázal dát do jednoho bloku jasně a po lopatě.

3:30 pm, September 07, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Jak to vidí republikáni z USA
(republikánskou stranu nyní ovlátli znovuzrození křesťané očekávající Armagenon a neokonzervativci - původní Reaganovi republikáni jsou slovně posílání na Kubu):

Úroveň šílenství dosáhla maxima
Jste připraveni na jadernou válku?
Paul Craig Roberts

http://www.zvedavec.org/komentare/2008/09/2741-jste-pripraveni-na-jadernou-valku.htm?PHPSESSID=92kve8gpd7ajc3kmai2g2an751

10:57 pm, September 07, 2008  
Anonymous Anonymous said...

pánové, vůbec vám vaše názory nevymlouvám, proč sami sebe tedy tak zoufale dál ujišťujete o jednom a tomtéž dokola? Až přijde vaše diktatura, budou ji halt až vaše děti muset poslat někam, a jede se dál, kočárem černým kolem bílých skal. Škoda času se dohadovat tam, kde se lidi musí i tolerovat. Nebo nesnesete jiný názor? To už tady bylo a hodně to smrdělo (i z komínů). Vykládáte o "morálnějším a etičtějším" nutném slušnějším světě budoucnosti. Přesně takhle začínala i Pařížská komuna (tedy ne, že bych byl pamětník) a zkažený svět naučila léčit krví. Levici už to zůstalo? Nechte toho. Možná proto tolik zloby, že mám pravdu s pochybnostmi o Rusku jako naší alma mater. To tedy mám. A zároveň jim přeju spokojenou budoucnost (tedy pokud zůstanou kde jsou). Zloba není program. Jen kolik zaznělo tady blouznivých tužeb, kdy už konečně smete nějaký hurikán kompletně severoamerickou společnost ze zemského povrchu. Pokud vůbec jste schopni vystřízlivět z hysterie, uvědomíte si vůbec zrůdnost tohohle postoje? Takoví lidé bych dost nerad, aby zasahovali do jakéhokoli veřejného dění, vy ano? Pokud se ztotožňujete s tím taky, nemluvte o tom, že nějaký systém směřuje k fašismu. Protože mnohé svědí absence krve na vlastních rukách. Je to pochopitelné, dávno Evropu nezdecimovala válka a ventil pudů a frustrací nefunguje tak, jak dlouhá tisíciletí předtím. Čelem k očekávaným převratným změnám by bylo rozumnější si aplikovat větší dávku vzájemné tolerance a snášenlivosti. Jen projekce xenofobie na téhle diskuzi je vzorkem aspirací společnosti. Budujete představy o postfosil society a jste přitom připraveni z ní vymlátit všechny Američany? Co když právě tenhle byl morálně daleko výš než ty? A kdo posoudí, který z vás dvou je méně mravně zdegenerovaný? Nebylo by vhodnější, abys mu v tom případě ustoupil? Máte v tom jasno, viďte. To bylo vždy před nějakým čištěním. Na čištění je vůbec poslední století nějak vysazené. Asi je příliš špíny. Bohužel, čím více se čistí, tím víc špíny přibývá. Tak už s tou nenávistí dejte pokoj :-))

10:59 pm, September 07, 2008  
Anonymous Anonymous said...

A na konec víkendu taklhe zvečera si přečtěte tohle:
http://www.counterpunch.org/roberts08192008.html v angličtině
a tady v češtině v
http://www.zvedavec.org/komentare/2008/09/2741-jste-pripraveni-na-jadernou-valku.htm?PHPSESSID=auql3dj821vkckvjt5dp7s9sq0
:)))

11:07 pm, September 07, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Jsme to Juro poslali stejně:),
tak ještě tohle
http://www.iraq-war.ru/article/174573

To je hodně vtipný.)

11:14 pm, September 07, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Nevím nevím, ale od pravíce je té nenávisti opravdu nejvíc... a je hodně stará, už pan hrabě nenáviděl plebs. A i u Zdi Komunardů to muselo být do posledního muže...

12:45 am, September 08, 2008  
Anonymous Anonymous said...

to Other:
To, že se neohrazuji proti přání jednotlivců, aby pobřeží USA smetl hurikán, neznamená, že s tím souhlasím... pouze takovéto blbosti (opravdu primitivnímu antiamerikanismu) odmítám věnovat energii.

Jsem vděčný Reganově administrativě za pomoc našim zemím v porážce komunismu.

Bohužel nejpozději s odchodem Reagana převážili (přítomni byli již dříve) v US politice neokonzervativci spolupracující (využívající?) znovuzrozené křesťany. Zjisti si trochu co je jejich agendou (příprava na Armagedon a druhý příchod Ježíše Krista s nanabevstoupením pro 144 000 vyvolených - tj. pouze pro ně a pekelná muka pro zbytek - tj. i pro tebe (pokud nejsi stejného = jejich jedině správného náboženského vyznání). Otec neokonzervatívních názorů jasně prohlásil, že pro dosažení "vyšších cílů" je možné lhát a podvádět cizí i své ovečky - což několikrát za poslední 2-3 desetiletí ukázali v praxi.

Vláda USA dneška není vládou USA, která nám pomohla zbavit se komunismu. Americký lid je zmanipulovaný a infantilizovaný (ostatní části světa tyto procesy bohužel úspěšně kopírují). Zbytky svobodymyslných osob svádějí poslední zoufalý boj s nastupující diktaturou (Paul Craig Roberts ji nazývá hnědokošilatou ve zjevné narážce na spolupráci rodiny Bushů s nacistickým německem a odhaleným pokusem bankovního kartelu o nastolení fašistické diktatury v 30-tých letech minulého století (toto odhalení tomuto převratu zabránilo, bohužel bankovní kartel měl již tehdy tolik moci, že unikl potrestání)

Malá ukázka toho co se děje s občasnkými svobodami v USA (zdroj Osud.cz):
Osm politických aktivistů bylo zatčeno na základě zákona z roku 2002, Patriot Act, který zásadním způsobem omezuje občanské svobody včetně svobody projevu. Účastníky protestů proti republikánskému sjezdu v St Paul v Minnesotě zatkla policie za to, že protestovali proti dosavadní Bushově politice. Celkem se k "uvítání" účastníků republikánského sjezdu sešlo na deset tisíc protestujících. Státní zástupkyné Ramsey County, Susan Gaertner, obvinila členy "Uvítací komise RNC" ze spiknutí se záměrem vyvolat nepokoje a napomáhat tak terorismu. Obvinění nikdy předtím nespáchali trestný čin, ale teď čelí možným sedmi a půl letům ve věznici. Smyčka kolem občanských svobod americké veřejnosti se utahuje pevněji a pevněji.


Česká republika se do této smyčky cpe sama.
Rusko (kde je komunistická strana v opozici) je jedním z posledních států, které čelí výše zmíněným plánům neokonzervativců.

Je nebezpečné automaticky považovat nepřítele svého nepřítele automaticky za svého přítele. ... K vládě Ruska tak nemám plnou důveru, ale cca v mezích, jako nedůvěřuju vládě ČR (kterou jsem si dokonce zvolil). Současná !!! vláda USA je vo tomto kontextu pro mě nepřítel svobody č.1 (možná 2 za bankovním kartelem).

Kromě jisté nedůvěry nemám nic proti Američanům za současnou jejich vládu, Němcům za Hitlera a Rusům za komunismus - vše to jsou režimy, které přišly ovládly danou zem a nakonec odešly (v případě USA teprve odejdou)

8:52 am, September 08, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Vidíte to všichni moc černě a máte špatné zdroje:-)))
http://www.novinky.cz/clanek/148894-prodej-novych-osobnich-automobilu-v-cesku-vzrostl-takrka-o-deset-procent.html
Nám se tady přece daří dobře, nic se nám stát nemůže, zvlášť když tu bude ten radar!

8:57 am, September 08, 2008  
Blogger Tribun said...

Zvláštní, Othere, mluvíme úplně stejně, a přesto se neshodneme. Že „zloba není program“? S tím vřele souhlasím, na nic jiného nepoukazuji. Jenže mám kolikrát pocit, jako by zloba vůči Rusku byla povinnost a kdo o tom pochybuje, je zrádce „západní civilizace.“

“Pokud vůbec jste schopni vystřízlivět z hysterie, uvědomíte si vůbec zrůdnost tohohle postoje? Takoví lidé bych dost nerad, aby zasahovali do jakéhokoli veřejného dění.“ Jenže oni zasahují, a to dost významně – jsou totiž aktuálními držiteli moci. Pokud nevnímáte zlobu vůči Rusku, levici, EU a vůbec všemu, co není nadšeně proamerické, potom asi žijete v jiné zemi než já, čtete jiné noviny a díváte se na jinou televizi.

Konečně, nemohu sice mluvit za ostatní, ale “čelem k očekávaným převratným změnám by bylo rozumnější si aplikovat větší dávku vzájemné tolerance a snášenlivosti“ je jinak řečeno totéž, po čem sám dlouhodobě volám: kooperace namísto konfrontace, synergie namísto polarizace, solidarita namísto exploatace.

Bohužel, čím více se zapojuji do různých diskusí, tím více se mi jeví, že slova nic neznamenají, a zároveň znamenají cokoliv.

My nepotřebujeme víru, ale kritickou (sebe)reflexi, jenže té nejsme schopni, nemáme o ni zájem, nechceme ji, protože na jejím konci by nemohlo být nic jiného než poznání, že i my děláme chyby, že i my jsme vinni zločiny, ze kterých obviňujeme své (momentální) nepřátele, že nejsme nadřazená rasa ani vyvolený národ. Ono se totiž ukazuje, že nejhůře snáší člověk poznání, že je jen člověk, stejně dobrý i ubohý, jako všichni ostatní, jen je každý trochu jiný.

9:00 am, September 08, 2008  
Anonymous Anonymous said...

To Tribun: Nenapsal bych to lépe, naprosto souhlasím, jen ta "naše" "vláda" nám to asi neumožní.

9:21 am, September 08, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Tak po roce se krize, kdy hrozil akutně kolaps finančního systému zopakovala, tentokrát byla přijata již taková opatření, že platit to budou Američané přímo z daní. Trhy reagovali tak jak reaguje banda feťáků v absťáku, když jim přifrčí zásilka prvotřídního heráku - euforií - růsty zatím kolem 4%, moc dlouho jim to ale asi nevydrží - ostatně jako posledně. Bude po volbách a vážné problémy budou zase klepat na dveře. Co budou dělat, až krachne další velká banka, nebo další na pořadníku jako třeba GM? To se jistě dozvíme včas.

Existující problémy tyhle kroky vůbec neřeší, jen opět odsouvají, ve skutečnosti je dál prohlubují. Ale opět bylo pár CEO a dalších milionářů a miliardářů "zachráněno" na účet běžné populace a budoucnosti.

Peníze do systému budou Fed a spol. i nadále dostávat hůř a hůř a deflační tlaky nikam nezmizí, i přes jasnou snahu vedení o opak. Tenhle systém nic jiného než dluhy vytvářet neumí a na nic jiného už nefunguje, takže by si měli všichni správní američtí vlastenci jít znovu půjčit a hned to utratit...

Co se týče debat, kdo je horší, tak to je bezpředmětné. Nejhorší jsou vždycky fanatici na obou stranách, zejména náboženští, takže 1. Američtí neoconi - ti mají nejvíc prostředků, problémů a jaderných bomb. 2. islámističtí fanatici - ti mají naštěstí hlavně ten fanatismus a jinak jsou zatím hodně pozadu, což se může v případě toho, že by získali moc, zejména v Pákistánu, rychle změnit. 3. Rusko a Čína - ti se spíš snaží (jako většinou) nějak bez velké úhony přežít.

10:21 am, September 08, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Taková malá nenápadná zprávička, událost médii skoro nepovšimnutá, ale přitom tak důležitá. Americká ekonomika je v pěknym svrabu, bude se zase znárodňovat.

http://ekonomika.ihned.cz/c1-27255820-usa-maji-v-planu-prevzit-firmy-fannie-mae-a-freddie-mac

Zajímavé články a typické reakce čtenářů v diskuzi:
http://www.reflex.cz/Clanek32932.html
http://www.reflex.cz/Clanek30244.html

11:01 am, September 08, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Posielam nieco na pobavenie. Myslim, ze to nemoze mysliet vazne ani pan Butler. Docitate sa tam mimo ineho aj to, ze "môže byť ropa o 25 rokov lacnejšia než v súčasnosti. Dodal, že predpokladá, že veľa ropy zostane v zemských útrobách na večné veky, lebo ju nikto nebude potrebovať."

Tak naco cakate? Kazdy si skocte po svojho Hummera este dnes!

http://ekonomika.sme.sk/c/4063115/barel-ropy-moze-stat-40-dolarov-ale-nebude-to-onedlho.html

3:11 am, September 09, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Zpátky k článku:

Zmíněný obrat růstu peněžní zásoby nastal v červenci. Červenec je měsíc, kdy taktéž došlo k obratu vývoje cen ropy (pokles o 20-30%) a vývoje kurzu dolaru k euru (růst cca o 12%).... Docela to do sebe zapadá, ale ještě to může být náhoda (údaje za jeden 1-2 měsíce)

10:22 am, September 09, 2008  
Anonymous Anonymous said...

to jozob:
z vyvoje je jasne, ze svet dostal "facku", dusledkem jsou financni problemy tech, kteri te energie spotrebovavaji nejvice. Ale svet se nezbori - nelze jit zpet na stromy, protoze lide jsou dnes prilis specializovani. Jiz ted se proto velmi rychle vyviji alternativy, sam se pravdepodobne jeste letos budu podilet na vyvoji menicu a BMS (battery management system) pro elektromobily a hybridy v jednom nemeckem koncernu. Dale se bude stale razantneji setrit s vyrobenou energii - svet dnes neuveritelne plytva.

Neveril jsem ze trh vyresi vse, ale ted jsem presvedcen, ze nove technologie se prinejmensim ve vyspelych statech prosadi velmi rychle.

Myslim tedy, ze pravda mezi katastrofickymi scenari a timto prohlasenim pana Butlera je nekde uprostred: Ropa i energeticke vstupy zustanou drahe, nutic lidstvo k velkym usporam a prechodu na alternativni zdroje, kdy objemy vyrobene energie budou vzdy vyvazene ke snizene spotrebe vzhledem ke zminenym usporam (jinak to vlastne byt nemuze). Vyspele neprelidnene staty na tom budou pochopitelne mnohem lepe.

Zlom ropy je, jak se zda, velmi pozvolnou realitou. Vsechny hypotezy vestici nahle zvraty (ELM apod.) je nutne brat se znacnou rezervou. Jejich tvurci jsou pouze lide (hrstka lidi), nevidi co se deje v kazdickem ropnem vrtu a nemohou odhadnout veskere korelace trznich ukazatelu.

5:49 pm, September 09, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Ekonomice nerozumim, ale nasel jsem jeden nazor, proc kleslo M3

Using derivatives to temporarily remove large amounts of currency from circulation, temporarily, will manifest itself as a false reading on the M3 money supply, and that is exactly what we’ve seen, in some surveys this August. The reading is misleading. The money is only temporarily out of the system. It will shortly return, if it hasn’t already, to generate inflation. Innocent third parties will suffer a few billion worth of losses on the instruments, as the dollar falls back down in value. The third parties, of course, are unaware of the shenanigans, and they have bought control over the derivatives as part of either a hedge against other bets, or in the expectation that the dollar will be stable or will continue going up. When the dollar starts going down, again, they will be forced to sell them back to the writers, at a loss, and the episode will be closed. The consortium of writing banks will be richer, the U.S. ESF will get most of its investment back, and, the third party financial institutions will take losses, but they won’t know why, so, who cares about them, right?

http://seekingalpha.com/article/94314-the-great-dollar-pump-of-2008-a-doomed-central-bank-intervention

9:04 pm, September 09, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Zaujimave. Toto asi americkej ekonomike moc nepomoze:
http://ekonomika.sme.sk/c/4069278/opec-prekvapivo-znizil-produkciu-ropy.html

Je otazka, co s tym sefovia svetovej demokracie spravia...

11:01 am, September 10, 2008  
Blogger Marek Malina said...

fjůůůů....
http://www.youtube.com/watch?v=FDccnCq74iY

3:33 pm, September 10, 2008  
Anonymous Anonymous said...

To snad ani není možné, že to napsal američan. No asi ještě nejsou všichni zblblí z těch jejich sitkomů. Jen škoda, že článek skončil bez řešení:
http://www.outsidermedia.cz/Article.aspx?id=230

7:56 am, September 11, 2008  
Anonymous Anonymous said...

A ještě něco k dnešnímu 7 výročí:
http://911blog.yweb.sk/402/Byvaly-guverner-statu-Minnesota-Kolaps-WTC-byla-rizena-demolice.html

7:59 am, September 11, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Nějak této zprávě nerozumím, "snížení"z 690 letos na 890 příští rok?
11.9.2008 6:37:00
IEA předpovídá menší růst světové poptávky po ropě

Mezinárodní energetická agentura (IEA) ve středu snížila své předpovědi růstu světové poptávky po ropě. Informuje o tom agentura Reuters.
Poptávka se má snížit především z důvodů vysokých cen ropy, které jsou provázeny celosvětovým zpomalením hospodářského růstu. Ve své zářijové zprávě o stavu ropného trhu IEA snižuje svou předešlou předpověď růstu světové spotřeby ropy pro rok 2008 o 100 000 barelů denně. Denní růst poptávky by měl v roce 2008 dosáhnout podle IEA výše 690 000 barelů.
Pro rok 2009 IEA počítá rovněž se snížením předchozích optimističtějších předpovědí a odhaduje, že původně předpokládaný růst poptávky by měl být o 40 000 barelů denně menší. Celosvětový růst poptávky po ropě má podle poslední prognózy IEA dosáhnout v příštím roce pouze 890 000 barelů denně.
IEA je poradenským orgánem 27 vyspělých průmyslových zemí pro otázky energetické politiky. Agentura se již vyjádřila i ke snížení těžebních kvót, k nimž ve středu přistoupila Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Podle svého nejnovějšího prohlášení považuje IEA současné snahy o omezení dodávek za kontraproduktivní, a to především kvůli k tomu, že k restrikci dochází v době, kdy se globální ekonomika ocitla v jednom z nejkřehčích stádií svého vývoje.

9:36 am, September 11, 2008  
Anonymous Anonymous said...

To TK: Finanční problémy jsou už globálního rázu. Vývoj je dle mého názoru naopak nad očekávání rychlý. Před rokem agresivní snižování sazeb, nyní F&F. Jeden den akcie rostou, další den se veřejně ukáže, že na krach je další velký ústav - Lehman Brothers, zisky jsou okamžitě vymazány. Asijské trhy prolamují supporty Nikkei kolem 12000, Hang Seng pod 20000. DJ míří k 11000. Systém byl již 2 krát na pokraji krachu, přitom jsme podle odhadů zhruba ve 1/4 a velké problémy teprve přijdou.

Baterie do hybridu - to není žádná alternativa to si lžete sám sobě.

Systém je ve vážných ekonomických problémech a ještě se prakticky nic neděje - produkce kapalných paliv 3 roky stagnuje, EROEI v důsledku vrcholu konvenční ropy v roce 2005 velmi mírně pokleslo. Přesto je ekonomika USA a během roku asi také značné části EU již v recesi, která se bude prohlubovat. Až problémy terpve začnou s celou silou (nejspíš v období kolem 2012 - 2015), bude ekonomika již pravděpodobně v nebo na pokraji deprese a jen velmi omezeně akceschopná. Jakkoliv nejsou hybridní auta nic zázračného a pomohli by jen málo, nebude si je moci téměř nikdo dovolit. Poptávka obecně, ale po autech všech typů zejména, drasticky poklesne. Dostupný úvěr bude nedostatkovou záležitostí, což již nyní rozkládá finanční systém. Deflační spirála se pomalu rozbíhá. Dlužníci (a celá ekonomika s nimi) tím budou "zmasakrováni". Jakákoliv účinná transformace ekonomiky bude za této situace, která se bude zhoršovat extrémně problematická.

Současný vývoj je z mého pohledu vysoce krizový a ceny ropy "klesají" již několik týdnů prakticky jen v rámci posilování dolaru, který je za 1.39 za euro, před dvěma měsíci byl kolem 1.6 za euro.

9:43 am, September 11, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Tedy pomohly, ale to je detail.

Růst poptávky o 890000 bd - je to pořád růst, vzhledem k romu, že 2009 - 2010, budou možná poslední roky, kdy bude růst vůbec realizovatelný je to až dost.

9:48 am, September 11, 2008  
Anonymous Anonymous said...

anonymous: Mno asi je to mysleno tak, ze puvodne predpokladali rust poptavky v roce 2008 o 790 000 barelu denne a o 930 000 v roce 2009. Ted odhad rustu snizili na 690 000 a 890 000 barelu. Klicova je asi fraze "snizeni rustu".

12:22 pm, September 11, 2008  
Blogger Marek Malina said...

You tube puzzle (řeba některá neznáte, dohromady dávají obrázek... nepříjemný obrázek):
http://www.youtube.com/watch?v=QcGKn8Qp8zk&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=zaCdUS-UzSs&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=5k-UglqIwQA&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=UwOLWp9Hlj0&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=Z2baed9ShIk
http://www.youtube.com/watch?v=lUE6PUJAShU
http://www.youtube.com/watch?v=MCt2yRqlCcQ&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=qlqe4CQD0R0&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=nuptaBj9ScM
http://www.youtube.com/watch?v=IQUMCGXq4yM&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=urpztZa1jDY&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=m0Ftq9N4fzo&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=msZADSW9g7I&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=vlDfYNFagSU&NR=1
http://www.youtube.com/watch?v=mDeqhSh1nlQ&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=8C1eczxIdmQ&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=Tmakyb5bZec&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=UnychOXj9Tg&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=0UGXVic15ho&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=tIEUhpxeuP4&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=SxUJjaJqdsc&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=v3SYWDkWyXA&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=LXZpOjXWZKI
http://www.youtube.com/watch?v=TJeaz-LvsZk&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=trWcqxrQgcc&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=sSj88rXXbVE&NR=1

2:27 pm, September 11, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Deflace je blbost. Představit si ji sice dokážu, ale nedokážu si ji představit za stávající doby, kdy si státy defacto tisknou peněz, kolik zrovna potřebují. Pokud bude málo peněz, tak si je natisknou...

To, co TT popisuje, je spíše nedostatek peněz z titulu averze k riziku. Ti, co peníze mají, je nebudou ochotni půjčovat, protože budou mít strach o návratnost investic. Na "odbyt" půjdou byznysy, které slibují a budou slibovat minimální riziko. Do těch se pohrnou peníze ostošest. V konečném důsledku dojde k ochlazení ekonomiky, jelikož všichni půjdou takříkajíc na jistotu, technologický a jiný vývoj (který je neodmyslitelně spojen s rizikem) bude prakticky nulový.

V konečném důsledku to zakonzervuje stávající závislost na ropě a fosilních palivech.

10:27 pm, September 11, 2008  
Anonymous Anonymous said...

To halalik

No myslím, že deflace není až taková blbost. A nejsou to státy, které si mohou "natisknout" tolik peněz, kolik potřebují.
Proč by jinak státy vydávaly dluhopisy a půjčovaly si tak peníze od soukromých investorů, když by si je mohly jednoduše sami natisknout?
Za přítokem nových peněz do ekonomiky stojí bankovní systém v čele s centrálními bankami. Jsou to banky, které formou poskytování úvěrů vytvářejí a pouští do ekonomiky nové peníze.
A problém není na straně nabídky, tedy na straně bank, že by nechtěly půjčovat další peníze. Problém je primárně na straně dlužníků bank. Jaksi přibývá lidí, kterým jejich dluhy a především hypoteční úvěry přerůstají přes hlavu a mají problémy s jejich splácením. Banky tak musí zvyšovat svoje rezervy a odepisovat velké ztráty. A protože musí dodržovat určitou kapitálovou přiměřenost, tak jim nezbývá než omezit poskytování nových půjček - tedy ne že nechtějí půjčovat, ale jednoduše jsou na tom tak špatně, že nemohou. Výsledkem je, že růst peněžní zásoby je menší nebo se úplně zastaví a pak může nastat deflace.
Mimochodem, ceny nemovitostí v USA klesly v průměru zatím meziročně o kolik, o 5, 10%? Relativně nic moc a jaké to má velké důsledky. Vypadá to, že celková míra zadluženosti obyvatel narazila na svůj strop...
Největší paradox současného finančního systému - nejvíce zadluženými lidmi na této planetě nejsou obyvatelé chudých zemí, ale naopak těch nejbohatších. Trošku taková Potěmkinova vesnice. Sice jsme bohatí ale jaksi poněkud na úvěr.

8:49 am, September 12, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Díky anonymous, že jsi to za mě vysvětlil. :-) Zcela se s tímto výkladem ztožňuji.

Jádrem je věta - tedy ne že banky nechtějí půjčovat, ale jednoduše jsou na tom tak špatně, že nemohou.

Proto FED otevřel speciální "půjčkové okno" a již se ozývá, že zůstane otevřené permanentně. To znamená, že by se tak nafukovala další bublina, ale dost o tom pochybuji, že by to bylo dlouhodobě účinné. Kdo si chtěl napůjčovat, tak si již půjčil a ve zhoršených ekonomických podmínkách bude úvěr hůře dostupný. Vrchol půjček velmi dobře koreluje s vrcholem těžby konvenční ropy.

Peníze se (převážně) netisknou - peníze si půjčují banky od centrálních bank.

To co dnes a do budoucna bude probíhat, je přetahování mezi inflačními a deflačními silami.

Je to jako když pacient na jedné straně krvácí (krachy bank, poklesy cen nemovitostí atd.) a na druhé straně dostává transfúze - bailouty, půjčková okna, snižování sazeb). Dokud bude převažovat inflace, bude systém jakž takž fungovat, pokud převáží deflace a na konci, kdy bublina růstu definitivně praskne je to nevyhnutelné, systém splaskne jak vypuštěný balón. Pokud aplikujeme tu metaforu s krvácejícím pacientem, je prognóza v případě ukončení transfúzí jasná.

12:38 pm, September 12, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Palinová v interview s moderátorem zpráv americké televize ABC Charlie Gibsonem kromě jiného uvedla, že Spojené státy by měly prosadit rozšíření NATO o bývalé sovětské státy Gruzii a Ukrajinu. V případě, že by pak byla Gruzie už jako člen Sevroatlantické aliance napadena, měly by jít USA do vojenského konfliktu s Ruskem.
http://aktualne.centrum.cz/zahranici/amerika/clanek.phtml?id=616323

Demokratický kandidát na prezidenta Spojených států Barack Obama podpořil vybudování protiraketového štítu ve střední Evropě. Podle něj je to nutné, aby se země sousedící s Ruskem nestaly terčem jeho zastrašování. Obama mírně přiostřil rétoriku, protože republikáni získávají přízeň Američanů svým tvrdým postojem k Rusku.
http://www.novinky.cz/clanek/149483-obama-otevrene-podporil-protiraketovy-stit-jako-pojistku-pred-ruskem.html

1:10 pm, September 12, 2008  
Blogger Tribun said...

Tak to vypadá, že válka bude, i kdyby na chleba nebylo.

Válka je vůbec osvědčený způsob, jak řešit vlastní problémy na úkor někoho jiného.

Jen by mne zajímalo, jak se označuje americký způsob komunikace, když ten ruský je vyhrožování? Asi "motivování" :-/

A do toho Pákistán, který prý bude "proti USA hájit svou územní celistvost 'všemi prostředky'".

Jak to tak vypadá, tak nám případné výpadky v dodávce ruského plynu nebudou vůbec vadit, protože i bez toho nám bude horko víc než dost.

2:00 pm, September 12, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Existuje i další možnost: vojenský převrat a diktatura v USA. Dokud politici jen pindají a dávají průmyslu zakázky a financují armádu, je vše v pořádku. Ale kdyby opravdu chtěli jít do války proti Rusku, je otázka, zda armádní vedení uposlechne.

Pro Rusko asi neexistuje možnost potenciální válku prohrát, a pravděpodobně by prohrálo konvenční válku. Atomovou prohraje sice možná taky, ale USA se z vítězství radovat nebudou. Za předpokladu, že obě mocnosti budou bojovat jenom spolu a ne proti neutrálním zemím, a jaderné zamoření po válce dovolí existenci člověka na planetě, příštím vládcem světa bude s největší pravděpodobností Čína. Armádě USA (korporacím taky) se nemusí perspektiva takového vítězství líbit.

Pravděpodobně jste také zaznamenali drby o v podstatě vojenských vzpourách v armádě USA
- kauza jaderných hlavic "omylem" zvěšených na letadlo, kde se vojáci v.v. dušují, že podobný omyl je vyloučen, a drb praví, že hlavice byly ze skladu vynešeny s použitím prezidentského kódu a měly být použity z Cheneyho rozkazu proti Íránu, čemuž měli zabránit vysocí důstojníci armády USA
- armáda USA měla podle drbu již několikrát zastavit nad Irákem izraelská letadla při pokusu o nálet na Írán
- existují úniky informací z tajných služeb, které neslouží zájmům administrativy a diskreditují ji

Zatím se nesouhlas armády s vládní politikou USA projevuje nenápadně, ale jestli administrativa vynese na stůl válku s Ruskem, armádní velení bude muset buď poslechnout, nebo jednat už zcela otevřeně.

sigil

5:37 pm, September 12, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Čekám, jaké ódy začnete teď zpívat na Evo Moralese a kámoše Huga? ;-)

7:57 pm, September 12, 2008  
Blogger Tribun said...

Myslíte vyhoštění amerických velvyslanců, Othere? Je jen gesto. Sice sympatické, ale gesto. Ovšem pozor! To nejsou jen ti dva, nejde o žádné izolované fanfaronství. Celá Jižní a Latinská Amerika se silně otáčí doleva, což je reakce na politiku USA vůči nim.

8:02 pm, September 12, 2008  
Blogger ond said...

To tribun:
Tak toto si rad precitam o cca 10 rokov
"Abych se vyjádřil i konstruktivně: podle mne naše jediná naděje v silné sjednocené Evropě, emancipované od USA, úzce spolupracující s Ruskem na bázi rovnoprávnosti, bez veškerého ideologického balastu."
P.S.
Tak s tým otáčaním doľava opatrne,ked sa to pretočí bude to mať svoje následky.

9:46 pm, September 12, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Podle různých zdrojů zůstalo v Galvestonu 5000-25000 lidí. Galveston bude přitom pravděpodobně zničen jako před 108 lety - Z část je prý evakuována na 80% - tam už jsou pod vodou, východní jen 30-50%. Vzhledem k potenciálu, který Ike má, to může znamenat tisíce mrtvých. Ti co tam zůstali jsou odepsaní (a mnozí už mrtví). Dodávky el. energie budou pravděpodobně přerušeny v rozsáhlých oblastech Texasu. Houston nebyl téměř evakuován. Jako rafinérské centrum je ohrožen záplavami i větrem.

Údaje se velmi různí v ryhlosti větru, síla většinou kolem 180 km/h. V poryvech až kolem 230 km/h. Maximální zvednutí hladiny (storm surge) 20 až 25 stop. Průměr bouře je téměř 1000 km - údajně největší v historii. Vítr síly hurikánu je v poloměru 200 km kolem oka.

V případě poškození rafinérií nebo rozsáhlé devastace Texasu vůbec, hrozí nejen výpadky dodávek a prudký růst cen benzínu, ale i prohloubení už tak velmi vážných problémů na trzích.

Nechci strašit, ale může to být pro USA národní katatastrofa. Doufám, že se pletu.

10:03 am, September 13, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Tedy k těm mrtvým - oni jsou ještě živí, ale budou se tam podle všeho záhy topit jak kočky. Když se podíváte na Galveston ze satelitu, tak kdo tam zůstal musí počítat se smrtí, zvlášť vzhledem k historii je to nepochopitelné.

10:06 am, September 13, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Storm surge zatím 12-14 stop. Většina Galvestonského ostrova pod vodou. Pokud to už nebude stoupat, tak to snad ti co tam zůstali nějak překlepou, ale zatím je brzy na závěry. Brzy se jim tam rozetmí a pak se ukáže víc.

10:57 am, September 13, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Tak Ike vypadá sice na rozsáhlé škody, ale nikoliv na ztráty na životech.

První velká společnost (Alitalia) je dole z oblohy od pondělí už prý nemají na palivo.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/7614336.stm

4:36 pm, September 13, 2008  
Anonymous Anonymous said...

To TT: No nie je sa co divit. Podla poslednych sprav sa Taliani radia k Danom, Estoncom a Irom...

http://ekonomika.sme.sk/c/4073893/talianska-ekonomika-upadla-do-recesie.html

5:09 pm, September 13, 2008  
Anonymous Anonymous said...

V obdobné situaci jsou Lehman Brothers - ti právě jednají s pohlaváry velkých bank v čele s Benem v NY o převzetí - prý si to možná vezme Bank of America. Za týden ztratily jejich akcie 78%. Kostky domina padají jedna po druhé. Další na řadu - každý pátek jedna banka, každý víkend jeden bailout - nová ekonomická politika globální korporatismu.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/7612915.stm


Když to takhle bude pokračovat, tak se během 5 let ekonomika dostane do takové deprese, že ropa už nebude nikoho muset zajímat - to trochu přeháním, ale samo o sobě tohle podváže nové ropné projekty, o alternativách nemluvě. Ropa může klidně klesnout cenově ještě hlouběji a např. ropné písky se mohou stát nerentabilní i ekonomicky, o jejich chabém EROEI ve srovnání s běžnou ropou samozřejmě netřeba pochybovat. Je "předtermín" a sype se to solidně na mnoha frontách. Je vidět, že bez velmi levné a snadno dostupné energie tento systém nefunguje.

7:38 pm, September 13, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Určite ste už všetci počuli o tom, že svetové zásoby ropy nám vystačia až na 40 rokov pri súčasnej produkcii. Ale je to skutočne tak, sú zásoby ropy o ktorých dnes vieme také velke? Na stránke EIA je tabulka so súčasnými aj minulými využitelnými zásobami ropy v každej krajine. Podme sa spolu bližšie pozrieť na túto tabulku.
Zdroj: http://www.eia.doe.gov/pub/international/ieal/crudeoilreserves.xls
Pripomeniem, že súčasna celosvetová produkcia ropy je na úrovni niečo okolo 86 mil. barelov denne, čo je asi približne 30 mdl. barelov ročne.
Pričom v roku 1980 bola na úrovni niečo cez 65 mil. barelov, v nasledujúcich rokoch to trocha kleslo, pre ropnú krízu a od roku 2005 sa produkcia drží na hodnotách od 82 do 86 mil. barelov denne.
Zdroj: http://www.theoildrum.com/node/3720
Z tohto možeme usudzovať že približná priemerná produkcia ropy od roku 1980 do roku 2008 bola asi na úrovni okolo 70 mil. barelov denne, takže to vychádza že za 27 rokov bolo vytažených 650 mild. barelov, ešte raz 650 000 000 000 barelov ropy. Pre neznalých veci to je asi 3 krát zásoby Saudskej Arábie.
Dalej sa v tabulke ktorú som uviedol vyššie dozvedáme že v roku 1980 boli celosvetové zásoby využitelnej ropy na úrovni 644 mild.
barelov a zvýšili sa do dneška až na úroveň 1331 mild. barelov. Takže za toto obdobie sa zvýšili o 1331 - 664 = 667 mild. barelov plus musíme ešte započítať to čo sa za to obdobie vytažilo to jest 650 mild. barelov ropy a dostaneme čiastku 1317 mild. barelov ktoré sa podla tejto tabulky objavili od roku 1980.
Lenže kde, ako a kedy sa takéto velke zásoby objavili? To už nám experti nevedia povedať. Podme sa ešte bližie pozrieť na tabulku a zistíme závažne skutočnosti:
1. Kanada - zvášenie zásob ropy v roku 2003 z úrovne 4.8 mild. na úroven 180 mild. barelov - je pripisované objavu ropných pieskov v provincii Alberta, ale ich EROEI sa odhaduje iba na 3:1, takže sú príliž nákladné na tažbu
2. Venezuela - prudky nárast v roku 1988 z úrovne 25 mild. na 56,3 mild. a další rast až na úroven 87 mild., to jest nárast o 62 mild + 13 mild. ktoré za toto obdobie vytažila
3. Irán - od roku 1980 do roku 1986 je viditelný reálny pokles, ktorý približne zodpovedá ročnej produkcii v Iráne, ale v roku 1987 znova prudký nevysvetlitelný nárast z úrovne 48 mild. na 92,8 mild. a potom v roku 2003 z úrovne 89,7 na 125,8 mild. Asi nestreba popisovať kto sa v roku 2003 v Irane dostal k moci. Pričom od roku 87 vyprodukoval okolo 23 mild. ropy.
4. Irak - znova ako Irán reálne klesajúce zásoby až do roku 1986 približne o ročnú produkciu a znova ako v Iráne v roku 1987 aj tu prudký nárast z úrovne 47,1 až na 100 mild. barelov, že by v Iráne aj v Iraku v tú istú dobu našlie gigantické ložiská o tom nič neviem.
5. Kuvajt - rok 1985 nárast zo 66,7 na 92.7 mild.
6. Saudska Arábia - rok 1990 nárast zo 172 na 257,5 pričom sa tieto zásoby držia približne stále na rovnakej úrovni aj ked muselo od roku 1980 odtiesť už 70 mild. barelov ropy, pričom je známe že najväčšie ložiská sa objavili v 50. až 60. rokoch
7.SAE - rok 1988 nárast z úrovne 33.0 na 98,1 a znova nevysvetlitelnosť ich udržiavania na tej istej urovni už 20 rokov
Asi vám nemusím vysvetľovať, že všetky tieto krajiny okrem Kanady patria do kartelu OPEC a práve v období osemdesiatých rokov kartel prešiel reštrukturalizáciou a zaviedol kvóty na tažbu ktoré sú úmerné zásobám ropy v daných krajinách, takže tieto krajiny mohli mať najväčší zisk z neúmerného nafukovania svojích zásob.

9:39 pm, September 13, 2008  
Anonymous Anonymous said...

No válka a řešení. Nevím. Podle mého názoru by to konvenčně vyhrály USA, ale jaderně? To nevím, jestli se potom dá mluvit o vítěství. Navíc z historie víme, že když jim v Rusku poteče do bot, raději si vše zlikvidují sami, neŽ aby něco přenechali nepřátelům. No a potom, jak by jste chtěli těžit ropu ze silně radioktivně zamořeného území. Do toho nezahrnuji to, že by se určitě zamořila i ruská pole, defakto Rusko bez zemědělství. To by potom následoval takový hladomor, který by nám v Čechách už vlastně byl jedno, protože bychom už asi byli vymazáni ze světa. Jaderná válka neznamená vítezství pro nikoho a myslím, že to vědí na obou stranách.

8:03 am, September 14, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Jaderná válka se dá vyhrát pouze tehdy, pokud nenastane-li jaderná zima.
To vyžaduje radikálně snížit množství použitého jaderného materiálu:

USA modernizujetí své jaderné hlavice (z původních 5-20 kg nálože na cca 100-200g, většina spadu navíc zůstane uzavřena pod zemí v betonových podzemních velících sřediscích a jaderných silech protivníka).

Překvapivý přesný útok zmodernizovanými průraznějšími (betonové kryty) jadernými i nejadernými zbraněmi jsou (možná jen budou okolo roku 2010-12 ???) vyřadit 90% (při útoku jednou hlavicí, USA však mohou použít více hlavic na jeden cíl) nezmodernizovaného potenciálu (původních 5-20 kg na hlavici) Ruska. Na zbytek - řádově jednotky ks - chtějí mít radar a antirakety, takže by velmi pravděpodobně žádná na území USA nedopadla.

.... pořád by to byl průser z hlediska jaderného spadu. Cca po dobu 14 dní až 1 měsíc (žádné vycházení). Dlouhodobé zdravotní problémy. Ale na jadernou zimu by to nestačilo.

P.S Tato situace zatím nenastala, doufám, že ani nesastane, ale je v plánu ze strany PNAC a neokonzervativů, ... na roky 2012-2015.
.... nejpravděpobnějším výsledkem takovéhoto beztrestné možnosti pro USA v použití jaderných zbraní je přetavení vojenské síly v diplomacii = kapitulace Ruska = jeho rozpad na loutkové státy typu Kosova, Albánie, Gruzie ... a všechny suroviny pod kontrolou zahraničního kapitálu.

1:01 pm, September 14, 2008  
Anonymous Anonymous said...

I jen pár slabších výbuchů v blízkosti USA by pravděpodobně v důsledku EMP zničilo energetickou soustavu, takže země by se ocitla sto a více let v minulosti.

1:38 pm, September 14, 2008  
Blogger ond said...

No,myslím,že je nás škoda na takomto fóre kde len mlátime hubami ,na základe hore uvedených postrehov a "analýz"by sa o nás už mali zaujímať oddelenia strategii na ministerstvách obrany,vnútra,energetiky a pod.


Pekné sny

8:26 pm, September 14, 2008  
Anonymous Anonymous said...

to TT: Byl jsem od te doby, co jsem se o teto teorii ropneho zlomu dozvedel (06/2007), tez toho nazoru, ze energii z ropy nelze nahradit. A tudiz ze je lidstvo v koncich. Nyni jsem po dlouhodobem studiu dostupnych moznosti opacneho nazoru.

I kdyz soucasne grafy vyuziti fosilnich zdroju vypadaji hrozive, opet zduraznuji, ze s energiemi obecne se dnes NESKUTECNE plytva. Zvlast pokud jde o dopravu. Pokud si kdejaky anglan muze dovolit poslat taxika k pumpe pro cigara (vim od kamose), je mnohe spatne. Hlavne cena benzinu do taxiku je spatne.

Nekteri trnou, aby cena ropy uz nikdy nerostla, ja ted trnu, aby cena ropy dale neklesala! Proc? Chtel bych, aby se lide KONECNE naucili energii setrit. Vse je pripraveno, technologie existuji (samozrejme ze lithiove baterie k elektromobilum nejsou konecnym resenim, ale jen nutnym mezikrokem jako magnetofonove pasky, koneckoncu nebyt levne ropy tak v nich uz davno vsichni jezdime:-). Globalizovane trzni prostredi nikdy predtim nebylo k takovemu kroku vhodnejsi. Povel byl dan skryte letosnim cenovym skokem ropy - tedy trhem (tomu jsem taky neveril). Veci se daly do pohybu spravnym smerem, ale snizeni cen ropy by to mohlo zase zvratit. Probuh at se to nestane - tedy doufam ze pristi rok ropka zase poleze nahoru.

Financim do detailu nerozumim, teorii nekonecneho rustu si vysvetluji spise technologickym pokrokem, ktery je ale opravdu nezadrzitelny. Ovsemze je jasne, ze kazda masivni globalni zmena (kterou prechod od ropy jiste je) musi mit take globalni nasledky. Ale svet se nezhrouti. To jen amici plejtvali nejvic, tak maji nejvetsi problem. Ti kdo je zasobuji tak pochopitelne taky.

V mych ocich veci postupuji pozvolna a prirozene. Co se tyce ropy, uz nemam strach. Drtiva vetsina se ji ted spotrebuje v doprave, ktera pozvolna (konecne) prejde na kombinaci uspornych a zaroven nastesti ekologictejsich alternativ.

10:04 pm, September 14, 2008  
Blogger jamesxxl said...

Už to vypadá, že Lehmani půjdou do kytek. Poté co se z důvodu neposkytnutí státních záruk stáhla z jednání o převzetí Lehman Brothers britská Barclays, jsou asi možné již jen dva scénáře. Buď v pondělí LB požádá o ochranu proti věřitelům(=bankrot LB) nebo zase zasáhne stát a nechá to zase zaplatit poplatníky, čemuž se teď ministr financí Paulson brání, seč může a nutí ostatní US banky to nějak "zafixovat".Asi ví, co dělá. Bývalý šéf FEDu Alan Greenspan připouští možnost pádu dalších velkých bankovních skupin, zároveň nesouhlasí s daňovými škrty navrhovanými McCainem.
Celá ekonomická situace USA je dost velkým neúspěchem moderní monetární ekonomické teorie, teorie blahodárného vlivu snižování daní (Bushovy daňové reformy) navíc vrhá špatné světlo na oslavovaného amerického spotřebitele-nespořícího, silně zadluženého s nekonečným apetitem nakupovat.

Vezměme si mou situaci, jsem nezadlužený a schopný uspořit cca 10.000,-Kč měsíčně. Když budu šetřit, jde to ztuha, trvá to dlouho, chci mít všechny ty super věci hned a taky si jich hned užívat. Můžu si půjčit třeba 750.000 (kdybych chtěl hypo, tak v dobách nejnižších úroků by to stačilo cca na 2 mio) a splácet to, neuspořím sice nic, vše dám na splácení, ale to utracení 750.000 dá velkou vzpruhu ekonomice, pokud to tak udělá větší množství lidí. Ten přechod z nezadluženého do zadluženého obyvatelstva dodá ekonomice ohromnou spotřební vlnu. Pak ale už v tom případě moje spotřeba dál neporoste, pořád budu platit své běžné účty a co jsem šetřil, to dám na splátky, víc si už nevyskočím.
Budu ale velmi citlivý na možné problémy, když mi klesne plat (neporoste dle očekávání), nebo se zvýší úroky na dluhu, nebo mi rychle porostou účty, které musím běžně platit (jídlo, energie), budu mít velký problém. Taková situace mě možná povzbudí, vezmu více práce, nějakou brigádu, ale budu se muset taky omezovat a pokud to nepoleví, budu v průšvihu. Je jasné, že ze mě bude mít banka i strýček Sam radost, budu makat jak barevný se sevřeným zadkem, jestli to ustojím.

Pokud se jedná o ropný zlom, současný pokles cen mě neudělal optimističtějším. V současnosti se daří zvyšovat produkci paliv, zřejmě jsou za tím jak stoupající produkce Iráku díky uklidnění situace, tak megaprojekty v Saúdské Arábii. Tedy zatím jsme „peaku“ v produkci ropy nedosáhli, což ale neznamená, že se neblíží. Oproti tomu působí destrukce poptávky po ropných produktech vyvolaná jejich vysokou cenou a ekonomickou situací, který směřuje v mnoha západních zemích k recesi a celosvětově ke zřejmému snížení tempa ekonomického růstu.

11:46 pm, September 14, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Koukám,že diskuze umrzla jako úsměv na rtech akcionářů Lehmanns. :-)) Vrtá mni hlavou, že jestliže se celosvětově např. dneska vyprodávaly akcie, tak musí být globálně slušná traverza bezprizorní kupní kapacity. Pokud předpokládám, že investoři jsou velice mazaní, budou zřejmě chtít nějak výhodně investovat. Ale do čeho? -Nemovitosti nejdou, ropa klesá kvůli převisu, komodity jsou v klidu, potraviny klesají,... To se mi nechce věřit, že všechny ty prachy zapadávají prachem.

8:01 pm, September 15, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Takze banka Lehman Brothers nakoniec padla. Moze mi niekto vysvetlit, preco FED nechal LB skrachovat? Na viacerych miestach som sa docital, ze LB je jedna z bank, ktore vlastnia FED...

5:57 am, September 16, 2008  
Blogger 1+0=8 said...

chavez zacina zit bez ameriky, ma dost penez a odvahy na to, to rict nahlas, vetsina jizni ameriky uz ma plny zuby toho, co jim tam amici delaj, a tak ted, jak jsou na tom zle, citi moznost se vymanit a vyhnat konecne ze svyho uzemi bily kolonizatory co je tam 500 let serou, snad jim to vyjde
jak se tohle vsechno co se ted rozbiji chova kdyz je valka? nechapu jak valka zveda ekonomiku? snad nejakou, co si muze pujcovat od FEDu, ale kdyz nemaj penize na Irak, kde je vezmou na Iran, Venezuelu nebo Rusko? tohle fakt nechapu

7:21 am, September 16, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Ropa aktuálně za 91.79

Zdá se, že opravdu nastupuje deflace.

7:23 am, September 16, 2008  
Anonymous Anonymous said...

to 1+0=8:
Neříkám, že tomu rozumím, ale USA jsou největším světovým dlužníkem. Někteří komentátoři tvrdí, že jistina dluhu USA je nesplatitelná a problém prý už je i platit úroky.

USA si nejspíš mohou dovolit říct NE a nesplácet, ani úroky ani jistinu. Nepostihne je žádný mezinárodní soud ani na ně nikdo nepodnikne trestnou výpravu. Jenže jim tak nějak celý svět přestane půjčovat, nebude s nimi moc ochotně obchodovat a o dolar nebude moc zájem - alespoň načas, než se situace uklidní. Za ten čas USA velmi pravděpodobně ztratí postavení vedoucí světové mocnosti. Navíc USA působí jako proponent ideologie kapitalismu jako jediné správné cesty. Když se svých problémů zbaví tím, že přestanou platit dluhy, zpochybní tuto ideologii. Navíc tím dost lidí poškodí, takže ti si lekci z "kapitalismu" dobře zapamatují.

Jako řešení lze zopakovat recept 2. sv. války. Válka někde jinde, asi osvědčeně v Evropě a proti Rusku. USA budou nejprve stát stranou, a poskytovat jen půjčky ve formě dodávek zbraní a materiálu, v (pro ně) optimálním případě všem válčícím stranám. Po dostatečném vyčerpání válečníků USA vstoupí pod nějakou záminkou do války a slavně zvítězí. V té chvíli budou největším světovým věřitelem, stejně jako po 2.sv. válce. A navíc poražený bude platit válečné reparace. Je dohromady jedno, jestli tím poraženým bude Rusko, nebo třeba Německo nebo Evropa.

Pro USA je ovšem blbé, že se Evropanům do války nechce (jak se to pěkně psalo v jedné z analýz Stratfor přeložené na Britských listech). To se ale možná podaří změnit. Jestli se podaří rozbít Ukrajinu, je docela pravděpodobné, že do Evropy přestane proudit plyn z Ruska (obě části Ukrajiny se budou vzájemně embargovat, a i když se podaří tranzit plynu nějak vyjednat, obě části budou plyn krást, což ani Rusko ani Evropa nebude chtít platit). To Evropa pocítí na životní úrovni, zaměstnanosti apod. Ve volbách pak mohou zcela demokraticky zvítězit charismatičtí populisté s tvrdýma rukama i hlavou a až zjistí, že zázraky konat neumějí a lid bez základních životních potřeb se špatně ovládá, postoj Evropy k válce se může změnit.

sigil

10:54 am, September 16, 2008  
Anonymous Anonymous said...

USA Evropu mohou jenom do války zatáhnout, ale samotná Evropa nikdy nezačne válku. Nikde v esoterice se o tom nepíše a nálada Evropanu není válčit. Navíc krize finanční krize je způsobena Amerikou a ta jediná teď bude kopat. Evropa si díky rozumné inflaci udrží svojí měnu, která následně bude přijímána jako byl přijímán dolar. Amerika naplní věštbu a pokusí se zaútočit na Írán, ale tam si vyláme zuby. Podle esoteriky se bude vést útok z vody a z pevniny ze sousedního státu. Poté se rádoby spojenec stáhne a nechá spojence v boji osamocený. Tím dojde k úplné genocidě spojence a zánik státu, který nechal zabít mesiáše. Evropa tuto neklidnou dobu ustojí, přesto to nepovede k uvědomění a dále bude pokračovat v úpadku společnosti. S pozdravem Robert Vršecký

12:32 pm, September 16, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Válka s Íránem a Ruskem se odkládá, teď budou mít Američani problémy sami se sebou. Velký štěstí (i pro nás), že alespoň (dočasně) klesla cena ropy.

1+0=8: V Jižní Americe už dávno kolonizátoři nejsou. Běloši tam usazení, a je jich hodně, se považují za Latinoameričany, a Američani nejsou kolonizátoři, jen se neustále pletou do záležitostí Jižní Ameriky, proto je místní bez ohledu na rasu nemaj rádi.

David

2:03 pm, September 16, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Rozhodně se neodkládá. Naopak se nabíjí munice. V současné době je potřeba rychle ukázat na viníka a zaměstnat lidskou mysl, aby neodhalila, kdo za to skutečně může. Teď mnozí v americe přišli o peníze a mnozí ještě přijdou, takže se začnou bouřit. Objeví občanské nepokoje a věznice budou přeplněné a pro trestance nebude dostatek jídla. Jediné co teď můžou udělat je trestance vyslat na frontu, ale na jakou? Naopak hrozba války se zvyšuje v přímé úměře jak se hroutí finanční sektor. Jinak řečeno první hospodářská krize způsobila 1. světovou válku, druhá hospodářská krize způsobila 2. světovou válku a třetí světová krize nejspíš způsobí 3. světovou válku. Jediné řešení je zrušit vlády a banky a tohle nikdo neudělá... Toto řešení rozhodně to neznamená zrušit soudy, protože potom by zavládla anarchie. Robert Vršecký

2:28 pm, September 16, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Theo, co říkáš založení americké konsolidační banky? :o)

10:12 am, September 21, 2008  

Post a Comment

<< Home