Sunday, October 05, 2008

Zeitgeist II. Addendum

Když už nám někdo takto odkazuje v komentářích, tak není důvod toho nevyužít a prezentovat uvedenou informaci "na titulní straně". Nový díl série Zeitgeist lze doporučit, protože je to dílo nepochybně (nejen) intelektuálně podnětné.

Klíčových šest bodů shrnuji:

ZEITGEIST II. ADDENDUM

Závěrečná výzva je určena hlavně Američanům a je vpravdě revoluční:

1. Odkryjte kartel FEDU: Bojkotujte Citibank, JP Morgan Chase a Bank Of America - zrušte u nich účty, převeďte hypotéky.

2. Bojkotujte korporátní média, která předkládají výběrové zprávy, mající udržet status quo. Informujte se na internetu a braňte svobodu volného toku informací.

3. Bojkotujte armádu, klaďte opozici válkám, rozmluvte vstup do armády rodinným příslušníkům i přátelům.

4. Odpoutejte se od závislosti na velkých energetických korporacích, investujte do energetické soběstačnosti vašeho domova.

5. Bojkotujte politický systém, politiky a politické strany placené z korporátních peněz.

6. Informujte o prohnilosti bankovního systému dluhů. Přidejte se k hnutí Zeitgeist.

Lze se pozastavit nad přílišným technooptimismem a utopismem některých pasáží filmu, ale jinak bych v zásadě ani nekritizoval. Nakonec to musí každý posoudit sám. Načasovat zveřejnění se autorům každopádně povedlo mistrovsky.

THE ZEITGEIST MOVEMENT

12 Comments:

Anonymous Anonymous said...

OK, pokud je odkaz přínosný je žádoucí, zajímavé, o tomto obrazu Ameriky nás media (čt) neinformují!

11:34 pm, October 05, 2008  
Blogger Unknown said...

Nemá někdo odkaz na verzi s českými titulky ?

8:01 am, October 06, 2008  
Blogger 1+0=8 said...

www.zeitgeistmovie.com, ale jen prvni dil, druhej musi nekdo jeste otitulkovat.

Addendum: Ona totiž opravdu existuje jediná logická odpověď na všechno to, co se děje: zrušit peníze a začít budovat odzdola znovu. A když to vyjde, když to bude vycházet, jako slunce a ne jako účetnictví, když člověk nemusí ve skutečnosti bojovat o přežití, když hobbes a darwin a freud to maj spatne, když jsou kapitalistickou ideologií stejne jako střet civilizací a konec historie, když evoluce může dál existovat bez peněz a bez států, možná teď když se ti dva tak priblizili, by je šlo odtřelit najednou, možná že ta jednota vseho a vsech o niz v zeitgeistu jde je šťastnější než ropný zlom a financni krize a treti svetova valka a mozna ze nejde ani tak o jeden názor na věc nebo o dokument o skutečně prapodivně se chovající americe, ale spíš o jednu z posledních příležitostí mít tu naši budoucnost jinak než jsme si všichni momentálně schopni představit. Je to naděje. Je třeba zařídit odsun peněz z našeho světa, jak to zorganizovat, jak to zavést do hlav lidí, že jejich čas se nedá prodávat, že za svůj život nemusí nikomu platit, že společnost může fungovat i bez bank, že vesmír nepotřebuje být pojištěn, že život se nerozpadá na kusy, když mu dojdou peníze, ale když v něm přebývají, a že lidská představivost je dostatečně flexibilní na to si usmyslet, že zabíjení se není dobrý nápad. Kapitál je mrtev. Snad konečně skončí 19.století. Vymysli si vlastní ideologii. Směj se společně se světem. Stvoř si život podle tvého oblíbeného vyprávění. Můžeš chtít mrznout u Stalingradu a můžeš chtít vídat hvězdy nad zhasnutým městem. A jestliže nemáš čas vidět Zeitgeist, pravděpodobně umíráš v otroctví. Čest tvé práci.
P.S. Ve světě bez počátků a bez konců, tam, kde žije deset tisíc barev, neznají smrt ani pracovní dobu. A taky žijí.

3:29 am, October 07, 2008  
Blogger Tribun said...

Zrušit peníze není řešení. Jako komunikační médium jsou nenahraditelné. Řešením by bylo vykázat peníze do míst, která jim přísluší, to jest učinit z nich pouhý nástroj směny a výměny informací o ceně, a zcela je oddělit od etických kategorií, se kterými se dnes prolýnají (peníze jsou dobré, kdo má (umí vydělat) peníze, je sám dobrý).

Zrušit je třeba nikoliv peníze, ale úrok, derivátový trh a půjčování peněz, které nejsou kryty ničím jiným, než budoucím očekáváním.

8:35 am, October 07, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Torchu jiný pohled na Oil Peak: http://www.theregister.co.uk/2008/09/17/richard_pike_rcs_interview/print.html
Stručně řečeno - obvykle citovaný odhad ropných zásob (P90) je VELMI pesimistický.

8:55 am, October 07, 2008  
Anonymous Anonymous said...

To tribun:
A co formulace Zrušit soušasné peníze kryté dluhem a zatížené úrokem a nahradit je jinou dohodou komunity.

10:07 am, October 07, 2008  
Blogger 1+0=8 said...

zrusit penize
je proste treba zacit komunikovat jinak a informace o cene nepotrebujeme, nepotrebujeme ceny ani uzitnou hodnotu ani variabilni kapital ani smenky ani nic z toho co ted tvori pater nasi spolecnosti - trh je to, co se objevi, kdyz se tricko zasekne o hrebik.
o zruseni dluhu ani nemluvim, protoze zrusit neco virtualniho, kolik to asi bude stat ta demolice neceho co neni.
je to radikalni problem, zrusit penize, ale lehci problemy k hadani se a reseni yz nam dosly, to prave znamena krize

5:02 pm, October 07, 2008  
Blogger Tribun said...

Jistě, Juro, přičemž "komunita" nemusí být vůbec definována pouze geograficky a časově, ale může jít obecně o dohodu, smlouvu, ať již formální (ideální), nebo faktickou (reálnou) zakládající se a obnovující se každodenní běžným konáním lidí. Kam mířím? K existenci "soukromých" peněz, které nebudou mít tržní subjekty povinnost přijímat, a tudíž bude jejich emitent nucen zajistit jejich krytí. Jedna ze "slabin" (ve skutečnosti byla totiž pravděpodobně plánovaná) je monopol státu na emisi peněz. Přitom jde o monopol nepřirozený, který je v podmínkách exaltované adorace konkurence (především mezi silnými a slabými) tabu.

1+0=8, tak radikální bych nebyl. Peníze byly vytvořeny lidmi, protože byly zapotřebí, a jejich funkce je stále nutná. I když je pravda, že s rozvojem komunikačních a informačních technologí se otevírá výrazně širší spektrum variant pro realizaci této funkce, takže začíná být možné banky a bankéře z našeho života vynechat jako nepotřebné a překonané. Proto jsou to také bankéři, kdo především potřebuje stát, aby garantoval jejich postavení.

9:08 pm, October 07, 2008  
Anonymous Anonymous said...

... o zrušení peněz se vykládalo kolem roku 1920 a i později v jedné zemi ...

Takže pozor na na šíření jisté ideologie!

To jen aby bylo jasno, jinak doporučuju jedno čtení o Kybersocialismu:
W.P.Cockshott-A.Cottrell: Kybersocialismus PDF Tisk E-mail

Kniha Kybersocialismus vyšla česky v roce 2006 v nakl. Luboš Marek v Brně jako první svazek edice SOK. Náklad byl rozebrán, a proto zveřejňujeme její plnou verzi.

http://www.sok.bz/index.php?option=com_content&task=view&id=254&Itemid=49

(Osobně mi to připadá až příliš utopické, ale zajímavé čtení to je)

10:48 pm, October 07, 2008  
Anonymous Anonymous said...

co potrebujeme je rozumna distribuce financi tzn. objem penez v systemu je umerny mnozstvi zbozi a sluzeb, v americe to prepiskly a do systemu se dostalo mnohem vic penez nez bylo potreba. Hlavni zodpovednost za to nese FED, takze ten je potreba zestatnit, pozavirat jeho majitele, a zacit ho ridit jako mentalne zdravej clovek a ne jako parta blaznu. Jenze ty panove sou az moc zdravi, takze tohle delali umyslne za nakym ucelem a podle prvniho dilu zeitgeistu to delali uz po nekolikate a porad sou na svobode. S tim je potreba neco udelat, tak poradte jak na ne.

10:00 am, October 08, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Lidé jsou zviřátka, tak jako všechny ostatní. Vždy tady bude někdo, kdo bude vůdce smečky/král vršku a vždy se najde někdo, kdo s ním bude o toto vůdcovství soupeřit. Většina si vystačí s nějakou drobností, třeba mít o půl metru vyšší barák než soused :), no a někteří do toho svého zápolení naneštěstí zatahují celou zeměkouli...
Moc bych si přál, aby se lidstvo dopracovalo k nějakému optimu. Cesta k němu bude trnitá, pokud je vůbec nějaká.

6:54 pm, October 10, 2008  
Blogger Iqsys.biz said...

Celý film ke shlédnutí najdete na http://filmy.izdarma.cz/filmy-zdarma/zeitgeist-filmy/

2:06 am, May 25, 2009  

Post a Comment

<< Home