Friday, October 24, 2008

Trh marnosti

Den za dnem přináší další a další propady burz, které jsou indikátorem rozkladu globálního finančního systému. Centrální banky se snaží pumpovat do systému likviditu v řádech stovek miliard dolarů denně, FED sám začíná operovat na úrovni ještě vyšší.

Zásahy CB a vlád jsou bezzubé a v konečném důsledku spíš destruktivní. Nesmyslné záruky vkladatelům jsou urážkou myslících občanů po celé EU. Bez ohledu na tyto zoufalé pokusy o udržení neudržitelného, se finanční Titanik potopí.

Absurdní situaci dneška (jako obvykle) trefně vystihuje Ilargi na svém blogu.

O jen málo déle než před týdnem, přirovnal dnešní klátící se finanční svět k absurdnímu divadlu. Tohle přirovnání se ukazuje jako nedostatečné. Během několika dnů byla absurdita rovnou nahrazena šílenstvím. Od Čekání na Godota jsme se dostali k Přeletu nad kukaččím hnízdem. A to je nebezpečný vývoj.

Viděli jsme, jak jedno „krizové“ opatření následuje rychleji a rychleji druhé, přičemž pokaždé byly použity větší a větší objemy peněz, s menším a menším výsledným efektem na trhy. Žádný z těchto zásahů nebyl účinný. Důvod je nejen v tom, že použité nástroje jsou chybně voleny, ale i v tom, že čím větší každé gesto TPTB je, tím prázdnějším se ve skutečnosti stává. Čím víc se snaží ukazovat sílu, tím víc je vidět jejich strach.

FED včera přišel s novým opatřením, které umožní podnikům, aby si od něj přímo půjčovaly, přičemž FED si půjčí od státu a stát pochopitelně vybírá od daňového poplatníka. Co ale bude dál? Budou snad podniky solventnější, když se dále zadluží? Asi těžko. Možná to prodlouží „krachování“ o pár chvil, ale Američané, jejichž kupní síla je nutná k udržení funkční ekonomiky, budou dále chudnout. O odkupování nezajištěných dluhů FEDem ani nemluvím. To je evidentní známka psychopatologie.

Island je na pokraji finančního kolapsu. V zoufalství se obrátil k Rusku o půjčku poté, co byl (minimálně bezprostředně) ignorován západními zeměmi. Země koupila během týdne již druhou banku a svázala svou měnu s eurem, což není nic jiného, než cvokárna. Island bude nejspíš brzy nucen udělat to co udělala Argentina, dát sbohem své měně a zkonfiskovat vklady svých občanů. Na každý pád to nebude vůbec příjemné. Island pak bude k prodeji tomu, kdo dá nejvíc.

Kontinentální Evropu lze přirovnat k hořícímu domu, kde hasiči nemají k boji s plameny nic jiného, než balenou vodu. Ať říkají evropští potentáti cokoliv, nezdá se, že by dokázali řešit tyto problémy koordinovaným způsobem. Právní nástroje nejsou k dispozici a jak podmínky, tak zájmy jsou příliš rozdílné, než aby umožnily jednotný a účinný postup. Pro jednotlivé země tak bude snazší, když budou hasit každá na svém dvorku. Otázkou zůstává, kdo je na řadě po Islandu.

Dalším z kroků, který nebude fungovat, je snižování úrokových sazeb všude po světě. Nízké sazby jsou jednou z hlavních příčin této krize a rozhodně ji nemohou vyřešit.

Skutečně klíčová část problému však zůstává v pozadí. Jsou jí padající ceny většiny komodit. Důsledky mohou být nejdále ve střednědobém výhledu fatální. Rusko a Brazílie již byly krizí tvrdě zasaženy. Poptávka stagnuje, cena ropy kolem 90 dolarů za barel je již na samé hranici rentability řady investic. Mnohé plánované projekty nebude z čeho financovat. Investice do infrastruktury se dále omezí. Výsledek je zřejmý – pravděpodobnost kolapsu se zvyšuje. Ale to se již opakuji.

Finanční a čím dál víc i politické vedení současného světa demonstruje tváří v tvář této krizi svou impotenci. Ze šatníků vypadávají celé hromady kostlivců. Bylo by předčasné se děsit již dnes, protože ke skutečným hororům se teprve píše scénář.

Co dál říct? Realita mluví hlasitěji než všechna slova. Až budete unaveni sledováním moře rudé na burzách, doporučuji tuto 100 let starou povídku E. M. Forstera.

Vzhledem k zaplevelenosti, nadbytečnému objemu a nepřehlednosti diskuse, jsem se rozhodl zavést povinné přihlašování.

Pokud se ani toto opatření neosvědčí, budu nucen komentáře zakázat úplně s odkazem na diskusní fórum.

58 Comments:

Blogger che said...

Dostalo se mi do ruky zářijové číslo Vesmíru věnované energetice, píše tam Cílek, Pačes a další - každopádně to stojí za přečtení, i když nemusím se vším souhlasit.

9:09 pm, October 24, 2008  
Blogger senilní tenista z Hradu said...

Náš stařičký monarcha Pružinskij se dušuje, že nás před krizí ochrání koruna :-))))))) Jeho demence začíná být nesporná.

11:02 pm, October 24, 2008  
Blogger Unknown said...

No jsem zvědav, kam až to vyklesne všechno... když se člověk podívá, kam ceny akcií a dalších snových věcí vystoupaly za 10 let, tak to může být pěkně hluboko....

10:31 am, October 25, 2008  
Blogger M. said...

Potíže na burzách přetrvávají, na hlavní americké burze je za včerejšek další propad ,evropské burzy ještě větší, Ruská burza při 13%poklesu zastavila obchodování,asijské burzy nepřehledné,ale propad obrovský.
No co, to jsou burzy a cizí peníze,čert je vem.A bere.:)
Státním bankrotem jsou ohroženi Island, Ukrajina,Bělorusko,Pakistán,Jižní Korea, Argentina,Jihoafrická republika a některé další státy.
To už je na pováženou.Co vezme čert tam ?
Automobilový průmysl doposud tahoun růstu,obecně omezuje výrobu,propouští zaměstnance a snižuje výhled zisků.
Tedy až na jednu světovou výjimku. Hyundai Nošovice. :)
Developerské společnosti s původem často na Kypru(ten mají moc rádi ti které nesmíme jmenovat),nejsou schopny z finančních důvodů dokončit a prodat rozestavěné velikášské projekty, na které si půjčily u českých bank.Po jejich krachu nám zůstanou staveniště,dluhy u bank a spousta nezaměstnaných stavařů.(nebudu vypočítávat,prosvištěte si patřičné rubriky)
Přelom roků 08/09 bude zcela zásadní změnou pro většinu z nás. Měli bychom se rychle připravit minimálně na změnu zaměstnání do zcela jiného oboru,případně na samostatnou obživu v rámci svých dovedností a možností.
Propouštění se doposud nestalo masovým jevem, protože firmy zatím vyčkávají na roční bilanci a doufají v oživení. Pokud se nestane zázrak,koncem roku dostane mnoho zaměstnanců společně s výplatou i výpověď.Tedy ti šťastnější. Ti méně šťastní dostanou k výpovědi jen příslib vyplacení dlužných mezd „hned jak budou peníze“.To budou ty smutné vánoce o kterých stále mluvím.
Spořitelna hlásí 43%nárůst spotřebních úvěrů. Vypadá to, že si začaly půjčovat socprcky na živobytí,protože s pravidelným příjmem už nevystačí,nebo o něj přišly. Do budoucna se jejich schopnost splácet ještě sníží. Potom už jen „Bůh s nimi“. 
Vrcholní evropští politici ještě nedávno hlásající ničím neomezený trh, pod tlakem okolností postupně přicházejí na to,že ten socialismus nebyl úplně blbej nápad.Po 25 letech trhu bez přívlastků stojí všechny země na pokraji ekonomické katastrofy a sociálních bouří.Jen ten náš „vrtošivý stařík na hradě“ to ještě nepochopil a dál tvrdošíjně blábolí své nabiflované dogmatické nesmysly. Na ekonomickém fóru v Davosu měl plný sál - nikdo si nechtěl nechat ujít jeho přednášku.Ještě nikdy totiž tak bizardní snůšku blábolů neslyšeli. A to je náš představitel,kterého 68% občanů miluje.
Výsledek naší ekonomické a politické stupidity a vypočítavosti je, že nejspíš přijdem o předsednictví EU. Evropští státníci o nichž netřeba si dělat iluze, nechtějí ani vidět ty naše Topolánky ,Vondry,Klause a podobné křivé idioty, natož s nimi muset jednat jako s rovnými.
To je obraz bídy naší země.
Takže rozšířím prognózu.
Chladné léto,horký podzim,smutné vánoce , na jaře tornáda.
M.

11:59 am, October 25, 2008  
Blogger Unknown said...

M. Jak píšete :"Do budoucna se jejich schopnost splácet ještě sníží. Potom už jen „Bůh s nimi“."

Já bych řekl, že bůh s námi a s i s tebou samozřejmě. Pokud ti socprcky nebudou moci splácet (a těch bude krucinál až moc), nastane úvěrový a kreditní krach. Dříve či později se to čeká v USA a jiných zemích. Když s tím vezmeme v potaz hedge fondy a deriváty, tak poklesy na burze a omezování výroby je jen slabý odvar toho, co může nastat.

Co kdybychom na googlu ve skupině Oil Peak založili diskuzi např. Prognozy budoucího vývoje a každý by tam napsal svoji vizi, případně oponentůru přispěvovatelů. Je to lepší než to psát sem. Je to tady občas nepřehledné. Podívám se, jestli tam něco podobného už není.

1:11 pm, October 25, 2008  
Blogger Thon Taddeo said...

To M: Co to je za termín socprcka? Co si pod tím mám představit? Někdo kdo žije od výplaty k výplatě? Někdo kdo bere méně než 10000kč čistého? Nebyl by nějaký přesnější (a kulturnější) termín?

To Judicator: Na fóru to bude mnohem rozumnější.

Finanční a ekonomický krach není konec civilizace, tato situace proběhla opakovaně. Zavedl se přídělový systém na nejnutnější nezbytnosti a jelo se dál.

Možná je lepší dostat výpověď dřív než později, během příštího roku bude určitě větší šance sehnat nové místo, než za roky dva. Otázkou je kvalifikace, pokud jste lékař, energetik, zemědělec, učitel, farář a já nevím co ještě, jste v jiné situaci než pokud jste finančník nebo montér v automobilovém průmyslu.

Stará struktura se sama nepoloží. Vládnoucí elity se budou do poslední chvíle snažit hojit na zbytku společnosti. Je jen na lidech, zda si nechají "kálet na hlavu" a budou se chovat jako ovčani, místo aby byli občany. Z výsledků voleb je vidět, že to zas tak úplně hrozné není, ale abych nechválil dne před večerem.

1:47 pm, October 25, 2008  
Blogger Unknown said...

Nemam Vasicka rad protoze ma dost casto pravdu http://vasicek.blog.idnes.cz/c/55166/Hospodarska-krize-demaskovani.html

Proc se taky mame blbe ? protoze nic nevyrabime a na vsechno si pujcujem u ciny.
Uz nevyrabime ani sirky. U nas se pouze montuje nektere cinske zbozi, ktere se kvuli rychlosti dodani neda kompletovat v cine. Tj notebooky, hp servery atd. Lodi totiz dodani trva dost dlouho.
Venoval jsem deset minut abych zjistil ze jsem v podstate cinan. Vsechno obleceni na sobe (i pseudo znackove) mam z asie (cina, banglades, vietnam)
vsechna elektronika v domacnosti je z ciny, nova Microsoft myš je z ciny
Made in P.R.C. je nova zkratka People's Republic of China http://en.wikipedia.org/wiki/PRC

i ten 1 TB disk na stole mam z Malaysia a smontovano in Thailand
v kuflandu jsem videl hovezi a kureci konzervy z ciny, veskery plast je tam z ciny
Cetl jsem o cloveku, ktery jednou v americe otevrel lednicku a precetl si u vseho zemi puvodu, nakonec zjistil ze krome malo trvanlivych potravin (mleko, maso) je vsechno z ciny, tj doba spotreby delsi nez mesic vyrobeno v cine, pak sel po byte a taky zjistil ze je cinan

a co vy nejste taky nahodou cinani ?

2:46 pm, October 25, 2008  
Blogger M. said...

Pro judicator
Jak si představuješ kostru takové diskuze ? Nemám o tom ponětí.
Pro TT
Termín "socprcka" není nic dehonestujícího,je to stručný popis průměrného člověka pachtícího se od výplaty k výplatě,závislého na zdravotním a sociálním servisu od sttátu. Jinými slovy 85% občanů, i když mnozí si to nepřipouštějí.
Pro alex
Nestěžuj si na Čínu,daleko horší šmejdy vyrábějí v Polsku.Zejména potraviny jsou opravdu mňamka.
Je to Tvoje volba co kupuješ,výběr je. Zatím.
Kupovat čínské nebo polské potraviny a domácí chemii je hazard se zdravím.Nevím jak Ty,ale já číňan rozhodně nejsem.Potraviny kupujem pokud možno A klasa a české.
A článek v odkazu je zajímavej, i když pravičáky nemusim.
M.

4:45 pm, October 25, 2008  
Blogger Unknown said...

M. promin. ale moje volba to neni, treba v oblasti elektroniky a obleceni proste nejses schopen koupit nic necinskeho, pokud je tam napsano ze je to z evropy tak to jen znamena cinske komponenty vlozeny do krabice v EU
potraviny se pokousim koupit kvalitni, ale jak to chces ovlivnit ? cesky cesnek neexistuje, jen cinsky, brambory a cibuli uz taky vozime z holandska a rakouska
pomerne dost zbozi oznaceni puvodu nebo zdroju nema, je tam dovozce, nebo distributor, ale vyrobce, nebo zdroj prevazneho obsahu vyrobku neni popsan
taky pravicaky nemusim, ale pojmenovava nektere problemy, ktere proste jsou, nevyrabime, zadluzujeme se a jeste vyrabime spousty socialne zavislych
nedelame kola, protoze se jen navrhuji sestavy z cinskych komponent, ktere se sem dovazi, krome aut a porcelanu uz nic nevyrabime

5:01 pm, October 25, 2008  
Blogger M. said...

A nedá mi to nezmínit výsledek voleb.
Po výprasku v minulých volbách chlap s gulema vyvinul maximální úsilí k eliminaci porážky. Zahrnul nás modrými letáky se šklebícími se kreaturami . Néééé reformy nejsou špatné, jen jste je vy socprcky špatně pochopily. Hradní pán+Kalousek jsou názoru, že koruna ochraňuje naše hospodářství.Zřejmě si nevšimli poklesu na burze a všeobecného zpomalení. Bém+Bendl se třesou nedočkavostí až nakopou Topola s jeho partou buranů do prdele a vyženou je z bran města. Bývalý hejtman Skokan si již dovede představit referendum na téma US základna. Praha je pravicová. Zbytek země levicový a má pravice,reforem i Prahy plný zuby. Zbývá už jen říct „Vládnime si sami! „ Takhle rozesrat zemi i ekonomiku je opravdu umění hodné arogantních mocipánů v naší stověžaté matičce.
Zachrání nás Jirka Pendrek ? Určitě. Má bohaté zkušenosti ze svého působení na magistrátu Prahy,zejména při privatizaci městských nemovitostí a pozemků , konsenzem napříč politickým spektrem.Jeho kolegou v této bohulibé činnosti byl právě pan Bém. Co lepšího si můžou ti hoši přát, než další spolupráci napříč politickým spektrem ,tentokrát ve větším měřítku.
Flanďáci už mají také plné zuby toho úplatného blba Čuňase a koukají ,koho přistrčit do party Jiřík+Pavlík.-No přece konsensuálního, hezkého,poctivého Cyrilka.
No a tak nám nejspíš konsezuálně budou vládnout až do příštích voleb tyhle tři kreatury za laskavého dohledu hradního pána.
V době,kdy se celý svět potácí v ekonomických obtížích a to nejhorší nás teprv čeká, máme nástupní pozici s tímhle ansáblem horší než špatnou.
A předměstí Prahy,tím myslím zbytek Evropy na to kouká a nechápavě kroutí hlavou. Asi nám to předsednictví zatrhnou a mají recht.

7:02 pm, October 25, 2008  
Blogger ond said...

To M
akých pravičiakov nemusíš?

Vieš čo obsahuje štadartná pravicová politika ?(nie prispôsobená všeobecnému volebnému právu).

7:23 pm, October 25, 2008  
Blogger M. said...

Nebudem se pouštět na tenký led.To by bylo na dlouho.Souhlas?

8:30 pm, October 25, 2008  
Blogger ond said...

To M :
Určite,ale vadí mi tá radikáľnosť.
Aj Lavica aj pravica ma svoje plusy aj mínusy ,ide len o to neprehnať to do extrémov.

11:39 pm, October 25, 2008  
Blogger kubik said...

Na Honzajsovym webu (http://www.pro-investory.cz/) se objevilo srovnání s krizí z 30 let.Zajímavé.

8:55 am, October 26, 2008  
Blogger Divadlo sentiment said...

zajimavy odkaz :

http://money.cnn.com/2008/10/23/pf/college/student_loan_fugitives/index.htm?postversion=2008102407

nejlepsi byl borec v diskuzi co v 55 letech (ted je mu 63) zdrhnul pred nesplatitelnym dluhem za studia do ciny :)

9:29 am, October 26, 2008  
Blogger M. said...

Polarizace české společnosti se plně projevila právě proběhlými volbami. Absolutní vítězství socdem kandidátů není výrazem socialisticky orientované společnosti,nýbrž zoufalou snahou občanů pokusit se na poslední chvíli zastavit lavinu nevratných kroků a rozhodnutí vlády ODS. Hulvátský styl vládnutí burana ze Vsetína,slizáka Vondry ,Julínka a dementního Trautenberga vyděsil snad úplně všechny, včetně důchodců a kojenců.
Zdravotní,vzdělávací a sociální systém jsou základní pilíře soudržnosti společnosti. Soukromé aktivity tyto systémy sice mohou doplňovat,nikdy ovšem na úkor dostupnosti pro nejširší veřejnost. Tohle zřejmě voliči konečně pochopili,sice pět minut po dvanácté a odpověď přišla v podobě výsledků voleb.
Vláda ODS+spřízněné party podnikatelů ve své chamtivosti zaútočily na solidární výdobitky společnosti bezbřehou privatizací nemocnic,zdravotních pojišťoven,soukromými důchodovými fondy,školným .
Všechny země které dopustily privatizaci výše zmíněných oblastí na to těžce doplatily a po letech soukromého spravování věcí veřejných, je vydrancované vykupují zpět za veřejné prostředky a draze budují znovu od základu.
Neprozíravost takových kroků je teď vidět na Slovensku,kdy premiér Fico otevřel soukromé důchodové fondy ve snaze zachránit důchody před vyrabováním. (dědictví po Dzurindovi)
Dalším faktorem je úsilí omezit suverenitu vlastního území umístěním cizí vojenské základny. Jednotka dočasnosti je totiž 1furt.
Dá se říci,že se ODS jako celek dopustila vlastizrady v přípravné fázi ve spolčení s cizí mocností.
Volby podle mého názoru a aktuální situace nevyhrál nikdo. ODS byla zaražena privatizační euforie, ČSSD dostane podíl zodpovědnosti při spravování krajů za minimálních pravomocí, Zelení odtáhnou do bažin a Flanďáci budou konsensuálně napříč politickým spektrem spolupracovat se všemi a na všech úrovních.
Oba hlavní politické směry se veřejně vyhraňují proti sobě navzájem přitom však zákulisně spolupracují.
Zatím nikdo není schopen věrohodně nastínit vizi směřování NAŠÍ země tak,aby získal ve volbách podporu větší části voličů.
Alois Rašín řekl: „Nebát se a nekrást“ .
To by mělo být motto nové středové strany,na kterou česká společnost již dlouho čeká.

Vyhraný volby? Kulový!! Usmolená plichta to byla. Zase.
M.

9:47 am, October 26, 2008  
Blogger kubik said...

http://blisty.cz/2008/10/6/art43030.html

5:24 pm, October 26, 2008  
Blogger Unknown said...

Tak vysel druhy dil Zeitgeistu, Addendum. Jsou uz i SK titulky. Jsem hluboce zklaman. Nic noveho a o jadru problemu cele te slamastyky(prelidneni planety) ani zminka. Prilis velky prostor nejakym utopistum z projektu Venus.

Cele mi to pripada jekesi nesourode a roztrhane. Nevim no. :( Mrknete,jiste stoji za zhlednuti ,ale jak rikam ...jsem zklaman .

12:01 am, October 27, 2008  
Blogger Malevil said...

"Jsem přesvědčen, že bankovní instituce jsou pro naše svobody nebezpečnější než trvalá armáda. Jestliže američtí občané někdy dovolí soukromým bankám kontrolovat otázku své měny, nejdříve inflací a potom deflací, banky a korporace, které kolem nich vyrostou, je připraví o veškerý majetek, až se jejich děti na kontinentu, který si jejich otcové podmanili, probudí jako bezdomovci."

Thomas Jefferson (1743 - 1826), jeden z tzv. Otců zakladatelů, hlavní autor americké Deklarace nezávislosti a třetí prezident Spojených států amerických, v roce 1802.

Trvalo to pres 200 let a jeho predpoved se naplnila :)

10:50 am, October 27, 2008  
Blogger Unknown said...

Škoda Auto na týden zastavila výrobu: http://www.novinky.cz/clanek/152836-video-skodovka-zastavila-provoz-mlada-boleslav-se-vylidnila.html
Index PX: -7,57%

1:05 pm, October 27, 2008  
Blogger Unknown said...

Kandidát na vice-prezidenta USA Biden se nechal slyšet, že do necelých 6 měsíců zažijeme mezinárodní krizi srovnatelnou s Karibskou krizí:
"It will not be six months before the world tests Barack Obama like they did John Kennedy. The world is looking. We're about to elect a brilliant 47-year-old senator president of the United States of America. Remember I said it standing here if you don't remember anything else I said. Watch, we're gonna have an international crisis, a generated crisis, to test the mettle of this guy."
http://blogs.abcnews.com/politicalradar/2008/10/biden-to-suppor.html

3:00 pm, October 27, 2008  
Blogger M. said...

K ponurým úvahám mě inspiruje článek zde: http://www.outsidermedia.cz/Pet-dobrych-rad-pro-budouci-ztroskotance-1.aspx
Zatím není situace u nás nijak tragická,alespoň pro větší část obyvatel.To se však bude postupně měnit.Ve zdejších diskuzích proběhlo spousta zaručených receptů na přežití po velkém zlomu. Jenže zlom ne a ne přijít.Spíš je to postupná předsmrtná agónie globální společnosti–opotřebovávací válka o přežití. Lidem se postupně snižují finanční prostředky,klesá životní úroveň a narůstá běžná režie. Tyto deficity vyrovnávají z úspor,zásob a zadlužováním se.
Je tedy nutné včas zarazit nadspotřebu a omezit zbytné výdaje. Je třeba naučit se pracovat se základními surovinami jak v domácnosti při přípravě potravin, tak i při zabezpeční jejího chodu. Je třeba minimalizovat svoji závislost na potravinových polotovarech, centrální dodávce energií apod. Velký handicap mají lidé bydlící na sídlištích bez možnosti úniku na chatu nebo chalupu. Časy dekadentního obžerství postupně končí s prohlubující se krizí. Velkou výhodu budou mít skromní lidé, kteří i v časech dostatku žili střídmě, pro ně se ve stravovacích návycích v podstatě nic nezmění.
Možná bychom měli vyzpovídat naše babičky,jak to dělaly za války a za velký krize.

A ještě pro ond 11:39 PM, October 25, 2008
Volby a politickou situaci zmiňuji ve svých příspěvcích proto, že pro období do kterého vstupujem je životně nutné,aby zdravotní a sociální servis zajišťoval stát pro všechny bez vyjímky, na maximální dostupné úrovni. Pokud jsi ještě nečetl,doporučuji přečíst si článek pod výše uvedeným odkazem a pochopíš ,že pravice to již z principu dělat nechce a nebude.

Sigile nestraš. Eště tohle by nám chybělo.Rozepiš to trochu a dej do souvislostí.

M.

3:28 pm, October 27, 2008  
Blogger ond said...

To M
"Max.dostupná úroveň" je politická a zároveň ekonomická otázka.Toto je to čo by v praxi malo rozdeľovať politické spektrum.
Pri tom si treba položiť otázku: komu zoberieme viac? alias kto bude najviac solidárny?Na to má prax len jednu odpoved - stredná vrstva t.j.tí čo sem poväčšine prispievajú,sme dosť bohatý aby nás
štát oholil v mene solidarity s chudobnejšími,ale zároveň nie sme tak bohatý aby sme využili"náhodné"
medzeri v daň. a odvod.zákonoch a predpisoch,vykonávacích vyhláškach
a pod.Nie som proti solidarite,ale ked už mám platiť,tak nech aspoň toalety v nemocniciach fungujú.

7:41 pm, October 27, 2008  
Blogger M. said...

pro ond
Nepochopil jsem Tvůj příspěvek.
Základním zájmem jakékoli vlády,ať je modrá,zelená nebo třeba fialová by měl být více-méně sociální smír.Sociální smír je základní podmínkou stability společnosti.V každé společnosti jsou skupiny nepřizpůsobivých obyvatel které se vezou. Může se nám to nelíbit,ale to je tak vše co se s tím dá dělat,pokud je nechceš utratit.
Nerad bych Tě podezíral z neznalosti,ale prostuduj si ještě jednou tento dokument.Zejména článek 30 a 31.
http://www.amnesty.cz/vychova/stazeni/lzps.pdf
M.

9:52 pm, October 27, 2008  
Blogger -Pazourek- said...

@M.:

škoda, že nám ochránci lidských práv neustále otloukají o hlavu listinu práv a svobod namísto toho, aby ji třeba doplnili o listinu povinností vůči společnosti...

10:47 am, October 28, 2008  
Blogger M. said...

Pazourku, není tato listina také náhodou zárukou Tvých práv ?
Listinu povinností si nech pro koncentráky a kriminály.
M.

11:18 am, October 28, 2008  
Blogger Unknown said...

Pro M.
1. Co myslíš tím, že časy dekadentního obžerství zmizí? To snad myslíš asi ty, co mají nadprůměrné měsíční přijmy nebo Babiše či Romana z Čezu. Věř, že ty krize nijak zvláště neohrozí. Ale vraťme nazpět. Já znám kolem sebe ohromnou spoustu lidí, kteří neznají dekadentní obžerství. Jsou to větśinou rodiny s dětmi a nebo svobodné matky, které vychovávají děti. Jsou rádi, že s penězi, které vydělají poplatí poplatky a vyjdou. U nich neexistuje maso každý den, neznají KFC, MCDonalda. Takových lidí já znám poměrně dost. To, že jsou mezi náma lidi, co si půjčí na LCD televizi nebo jinou nepotřebnou kravinu jeśtě neznamená, že jsme všichni obežírci. Ti lidé mají zákonem garantované minimum, jsou již dnes rádi, že vyjdou a je dost nemístní to o nich říkat.
2. Je nemístné o lidech říkat, že jsou socprckové (bohužel jsem to taky použil) a obežírkové, když většinu bohatství vlastně vytvořili oni svýma vlastníma rukama. Proč nenazveš obežírky bankéře, burzovní makléře nebo třeba Romana z Čezu, jež profitují a těžce vydělávají na jejich práci. To bohatství, které oni svýma rukama vytvořili, oni postupem času ničí.
3. To, že na to doplatí střední vrstava je důvodem toho, že občan se chová ovčansky a ne občansky. Kdyby se choval občansky, nikdy by si nenechal takto srát na hlavu a okrádat se.
4. Listina práv a svobod. Když nám společnost garantuje právo, automaticky z toho také plyne povinnost (morální) k dané společnosti. Vyjménovávat povinnosti konktétně = diktátorský režim
5. Také jsem toho názoru, že vzdělání a zdravotnictví má být garantované státem a státem i garantované sociální dávky. To jen ti pravičáci si neuvědomují, že se mohou také dostat do máléru, do sociálního problému, kdy budou potřebovat pomoc.
6. Sociální smír je důležitý. Bez něho nás čeká, bůh nás ochraňuj, další Hitler
7. Ke článku http://www.outsidermedia.cz/Pet-dobrych-rad-pro-budouci-ztroskotance-1.aspx
Standartní, celkem nic neříkající článek. Z mého pohledu, co má survivalismus jako koníčka, souhlasím s teplem. Teplo je moc důležité pro fyzické a "psychické" přežití. V dnešní době však existují spacáky z mikrovláken, které Vás ochrání i před desítkami stupňů pod nulou a jsou levné. V našich zeměpisných podmínkách se v nich můžete spát nazí i v únoru a je Vám nádherně teploučko. Ten HouseBoot bych zase moc nezatracoval.
Automobil a jiné kraviny samozřejmě prodat, s tím nejde nic než souhlasit, tak jako se studem. Nesouhlasím s antidepresivama, vždyť je důleźité mít jasnou mysl. Neuvědomujete si, že takto se z nás stávají ovčané!!! Souhlasím s častým mytím, to proto, aby jsme si stále připadali jako lidé a ne zvířata. Problém hlavně s jídlem a vodou. Voda znečištěna, nutné použít přípravku a nebo pít z horských pramenů. Takdy už jsem vyzkoušel a nic se mi nestalo. S jídlem hlavněv zimě potíž, v létě bylinky jako vitamíny, na jídlo kaštany, žaludy ... zacházím uź opravdu do survivalismu a o to mi nejde. Pokud o tom chcete diskutovat, můžeme právě ve skupině Peak Oil. Je tam diskuze Rezervní zásoba potravin a někteří členové tam rozebírají právě survivalismus.
8. Jak si představuji kostru diskuze. Jakou kostru nevím, ale naše zásadní názory na věci bychom tam mohli diskutovat. Jak jsem psal, občas se to zde stává nepřehledné, každý píše o něčem jiném a propó, TT napíše další článek a všichni se začínají opakovat a vyjadřují to samé, co k minulému článu.

2:32 pm, October 28, 2008  
Blogger -Pazourek- said...

@M: Nechápej mě špatně, proti LZPS nic nemám. Jen mi vadí vychcánkové, kteří vždycky vědí , na co "mají nárok" ale sami se nijak přičinit nehodlají. A je mi putýnka, jsou-li z řad cikánů (ti mají největší % zastoupení), bílých nebo žlutých (ti jsou naopak velmi pracovití).

Sociální cítění je jistě pěkná věc, ale současná Evropa na svou hypertrofovanou sociální síť zřejmě jednou dojede...

7:54 pm, October 28, 2008  
Blogger kubik said...

Tak už se o metanu píše i tady,to není dobrý.
http://aktualne.centrum.cz/priroda/clanek.phtml?id=620496

8:53 pm, October 28, 2008  
Blogger Unknown said...

Pazourku,já neříkám,že tenhle systém je ideální. Jenže zatím nikdo nic lepšího ještě nevymyslel.Lidi nejsou andělé.

9:10 pm, October 28, 2008  
Blogger -Pazourek- said...

Ideální není žádný systém. Ten současný je asi nejméně špatný ze všech dosud vyzkoušených (nebo tak nějak to Winston říkal).

9:39 pm, October 28, 2008  
Anonymous Anonymous said...

TT:
Co dál říct? Realita mluví hlasitěji než všechna slova.

Brňák/www.aktualne.cz:
Ve středu se daří i ostatním trhům v regionu.

Například polská burza si aktuálně připisuje téměř šest procent, Vídeň posiluje také o šest procent a Maďarsko přidává necelých sedm procent.

Ze západoevropských burz zatím klesá jen frankfurtský index DAX, který slabě ztrácí 0,1 procenta. Naopak Paříž posiluje o 6,5 procenta a Londýn přes pět procent.

Americký index Dow Jones se včera dokázal vyšplhat přes deset procent, stejně tak širší index Standard & Poor's 500. Nasdaq přidal 9,5 procenta.

Výjimečně dobře se ve středu dařilo i akciím na asijském kontinentu. Japonský index Nikkei 225 posílil přes sedm procent, hongkongský index Hang Seng přidal necelé procento.

-----
Finanční Titanik se tedy potápí a potápí....

1:53 pm, October 29, 2008  
Blogger Unknown said...

brňák: Nejspíše jde jen o optimismus kvůli možnému snižování úrokových sazeb, změnu trendu to asi neznamená, těžko soudit z jednoho dne růstu.

2:11 pm, October 29, 2008  
Blogger ond said...

To M :
čo si nepochopil?Ide len o to kto bude financovať max.dostupnú uroveň zdravotnej starostlivosti a vzdelania.
vyprosím si aby človek ktorý celý život fajčil a chlastal,(a platil polovičné odvody do systému) mal rovnaké práva ako ten čo sa staral o svoje zdravie a platil slušné odvody.
ak si to takto predstavuješ je to cesta do pekla.istú spoluúčasť považujem za nevyhnutnú.(s výnimkou detí).Do zdravotníctva idú extrémne peniaze,bohužial ten bordel čo v ňom vládne vyhovuje mnohým ľudom a skupinám v pozadí.

2:24 pm, October 29, 2008  
Anonymous Anonymous said...

2 Honzakrtek:
Totéž by se dalo tvrdit i hororových scénářích Thona.

IMO jde v podstatě o tržní korekci nafouklých bublin poskytování hypoték i lidem, kteří na ně nemají. Důvodem bylo, že banky se spoléhali na krytí státem, v případě průšvihu. A tento průšvih nastal.
A padl do měkkých peřin státního populistického záchranářství až socialistického charakteru.

Což evidentně svůj primární účel splnilo. Hlavní však je, aby to nevedlo k nové vlně znárodňování a s tím spojenému poklesu produktivity.

2:25 pm, October 29, 2008  
Blogger Thon Taddeo said...

Dnes probíhá další globální snížení úrokových sazeb. To je mj. příčina "růstu". Strategie je to nesmyslná a nic neřeší. Předchozí cuty taky nevyřešily nic, tenhle nebude výjimkou. Japonci sníží sazby kam? mají je na 0.5% už hodně dlouho. Na 0.25% nebo na 0???

IMF si koupil Ukrajinu a Maďarsko, další "otrocké" státy jsou na řadě (Pákistán, Litva, Chorvatsko atd.).

To brňák: "Hlavní však je, aby to nevedlo k nové vlně znárodňování a s tím spojenému poklesu produktivity." :-):-):-)

To není ani tak znárodňování, to je rozkrádání státních prostředků korporacemi v globálním měřítku. Produktivita?!? Z které planety jste spadl? Celý finanční systém je v kolapsu, ekonomika bude následovat. Nebýt státních intervencí, tak už se zhroutil, ale nevyhnutelné nelze oddalovat do nekonečna.

Brzy už nebude kam sazby snižovat. Kolik desítek bilionů dolarů na bailouty jsou schopni občané zacálovat?

Jestli si někdo myslíte, že snad tenhle finanční systém a ekonomika mají nějakou (světlou) budoucnost, tak můžu jen doporučit think again!

Nebo to můžete brát jako plky nějakého ňoumy, který o fungování fin. světa nic neví a z nudy si plácá na svém blogu a jít si číst studie analytiků a komentáře renomovaných ekonomů. To je na každém. Nevím, proč bych měl někoho o něčem přesvědčovat. To už je za mnou.

2:53 pm, October 29, 2008  
Anonymous Anonymous said...

Vaše hororové předpovědi co si tu občas za poslední 3 roky, pane Taddeo, čtu, se doposud míjely s realitou.
Tržní ekonomika - a tou současná globální ekonomika i přes různě velký podíl státních zásahů je - zákonitě ekonomické výkyvy má a mít musí.
Jde o procesy v odborné ekonomické literatuře dosti podrobně popsané.
Jde o procesy adaptace na měnící se podmínky - m.j. např. na jeden z energetických zdrojů, který se postupně zdražuje. O čemž je tento blog.
Nebo adaptaci na vysoký podíl špatných hypotečních úvěrů.
Ačkoliv nejsem zastánce státního intervencionismu - tak v situaci, kdy intervencionismus (ochranářství) státu=USA tuto situaci vyvolal, tak je svým způsobem logické, že se ji pokouší utlumit.
Za peníze všech, se zachraňují úvěry několika. Kdyby tyto záchranné akce nebyly, tak by skutečně mohlo dojít k daleko vážnějším výkyvům v ekonomice.

Otázka je, jak se vlády budou chovat do budoucna - zda ještě silnější regulací, která vždy měla, a není důvod aby to nebylo i v budoucnu, retardační následky.
Nebo vystavením tohoto sektoru skutečným tržním podmínkám a vlastní zodpovědnosti za vlastní peníze.

Docela mne ostatně překvapuje, že za poslední týden už mi volaly 4 banky a vnucovaly mi peníze.

3:07 pm, October 29, 2008  
Blogger 6810 said...

To brňák:Což evidentně svůj primární účel splnilo - Jak to víš? Líbí se mi, jak vy optimisté vidíte jen to, že jeden den rostla nějaká burza o x procent a hned je všechno zapomenuto. Zkus se podívat na hodnotu většiny firem v indexech např za poslední rok a uvidíš poklesy o 50,70, ale i 90 %. A co třeba akciové fondy, které do těchto firem investovaly? Ha? myslíš že jim 10% nárůst burzy za jeden den pomůže? Problém je v tom, že celé letadlo zvané burza je jen spekulativní nástroj k bohatnutí, který není ničím podložen, zejména né hmotou, surovinou nebo prací, která může bohatství vytvářet.

3:09 pm, October 29, 2008  
Anonymous Anonymous said...

2 6810:
Nepovažuji se za "optimistu", ale za člověka-realistu, který se v ekonomice pohybuje hodně dlouho.

Mám jakés takés vzdělání v oboru - ač převážně technické - nicméně ekonomií a energetikou se zabývám co pracuji.

Nevšiml jsem si, že by "většina firem" zaznamenala tak výrazné poklesy.
Vidím však, že se v zásadě zdá, že nejhorší co mohlo nastat - celosvětový "run" na banky, hroucení výroby v důsledku nedostatku kapitálu - to nenastává.

Burza může někomu sloužit jako spekulativní nástroj k zbohatnutí, ale především je to místo, kde se dislokují volné prostředky z míst, kde je jich přebytek do míst, kde se předpokládá jejich nejefektivnější, perspektivní využití. Tyto peníze prací samozřejmě podloženy jsou.

Vyjímky potvrzují pravidlo.

3:23 pm, October 29, 2008  
Blogger Thon Taddeo said...

Uveďte nějaké příklady z jakéhokoliv článku, kdy jsem se "na hony míjel s realitou" a pak se podívejte do novin 2-3 roky zpět a na prognózy "špičkových" ústavu a tzv. odborníků a porovnejte. Vyjdu z toho se zářícími barvami.

Nevím, že bych psal o nějakých hororech v roce 2006, 2008 nebo i 2010. Takto vážné "problémy" byly očekávány až kolem roku 2012, kdy se začne projevovat sestup z ropné produkční plató. Místo toho se ekonomika začala rozkládat již v předtermínu.

Jestli jste si nevšiml, tak ty akce vedení jsou zcela bezzubé a podstatu krize neřeší. Kde vidíte adaptaci? Ja vidím jen maladaptaci. Mám dluhu v miliardách, vezmu si dluh v desítkách miliard a zalepím tím ten dluh v miliardách a tak pořád dokola, jenže teď už jedem v bilionech. Adaptace na stagnaci produkce ropy vidíte kde?

K hororovému scénáři to směřuje to ovšem tvrdí už i bankovní analýzy třeba Deutsche Bank.

Tohle není skutečná krize, to je jen zahřívací kolo. Skutečná krize začne až se projeví fyzické limity růstu spotřeby zdrojů a tím i populace cca 2015-2025.

3:31 pm, October 29, 2008  
Blogger Thon Taddeo said...

To brňák: Pokud budete myslet v mantinelech pouček učebnic ekonomie, tak tady zbytečně ztrácíte čas. Run na banky může příjít kdykoliv. Pokles výroby v nedostatku kapitálu se rozbíhá, to je zřejmé. Tohle jsou procesy na roky. Staré civilizace se hroutily často desítky a stovky let. Tam kam jsme došli za 3 poslední roky, to je docela dlouhá cesta a osobně jsme tak rychle problémy něčekal. A to jistě nejsem optimista. To může ukazovat na systémový kolaps zhruba kolem 2025, ale to je zatím věštění z křišťálové koule.

Co je jisté, je, že míříme do materiálně mnohem chudší společnosti, kde se znovu bude muset vytvářet skutečné bohatství skutečnou fyzickou nebo duševní prací a ne spekulací s finančními instrumenty. Tj. v optimální varinatě.

3:41 pm, October 29, 2008  
Blogger kubik said...

Brnak-- tady si dělám analýzu: http://ako-investovat.sk/diskusia/viewtopic.php?f=48&t=951&p=17211#p17211

nechci ti brát radost,ale medvědi ještě asi neřekli poslední slovo,v podstatě i kdyby se trend otočil,není vyhráno,nebot zase půjde cena ropy nahoru a jestli projde hranicí 149 usd,půjde asi až na 185 usd/barel,to by znamenalo obrovské skoky,tedy přesně to,co se na tomto foru předpovídalo.Ale zatím to nehrozí,dávám tomu nějaký půl rok,rok čas.

4:11 pm, October 29, 2008  
Blogger 6810 said...

To brňák: Jestli se tedy ekonomikou zabýváte, dost se divím, že jste si nevšiml, že "většina firem" má meziročně značné poklesy v hodnotě akcií. není třeba vyjmenovávat, stačí se podívat například na www.patria.cz, koukněte se na pár tahounů hospodářství a jejich meziroční poklesy. u některých se dostanete na 70 a více procentní poklesy. A to nemluvím o Dow Jones například. I firmy jako GM, bankovní domy, energetické společnosti mají i o 80% nižší hodnotu, než loni. To je dosti výmluvné.

4:22 pm, October 29, 2008  
Blogger 6810 said...

A ještě dvě zajímavé zprávy, jak jsou ti ekonomové-analytici naivní:
15:55 EIA: Zásoby benzínu v USA v minulém týdnu klesly o 1,2 mil. barelů na 195,0 mil., očekával se růst o 1,2 mil. barelů (Reuters)
15:53 EIA: Zásoby ropy v USA v minulém týdnu vzrostly o 05 mil. barelů na 311,9 mil., čekal se růst o 1,4 mil. barelů

4:25 pm, October 29, 2008  
Blogger Kejvi said...

Malá odbočka. Všem doporučuju knihu Rothbard: Peníze v rukou státu. http://www.libinst.cz/etexts/rothbard_penize.pdf
od str. 126 kapitola o pyramidové hře na burzách, skvostnej text, datum vzniku cca 2000..

5:15 pm, October 29, 2008  
Blogger Kejvi said...

A burzovním optimistům doporučuju podívat se na grafy z mírného odstupu:

http://www.pse.cz/generated/i_indexy/PX_big_1_ALL.GIF

Skoro by se chtělo zavést výraz "peak stock" :)

5:53 pm, October 29, 2008  
Blogger ond said...

CI Komodity mali celkom realistické spravodajstvo, ,ale toto teda vystresovalo aj mňa.

http://openiazoch.zoznam.sk/info/zpravy/zprava.asp?NewsID=66655

10:54 pm, October 29, 2008  
Blogger 029neo said...

http://www.gold-eagle.com/editorials_08/willie102308.html

na fyzickem trhu je po zlatu velika shanka, zkratka neni, jak uz tady bylo zmineno.. a zacinaji se objevovat hlasky o moznem defaultu pros. kontraktu na COMEXu :-) to by byl velky hukot :-)

9:36 am, October 30, 2008  
Blogger Unknown said...

Tak ropa z Ruska poteče do Číny , proto tady bude stát radar , ropu si budeme nutit mírovými raketami .
http://www.blisty.cz/2008/10/31/art43584.html

7:13 am, October 31, 2008  
Blogger Babinski said...

Tak japonci snížili sazbu na 0,3. že bych se skutečně dožil doby, kdy mi budou za půjčení si ještě platit? :-)

8:29 am, October 31, 2008  
Blogger Unknown said...

ad gregario:
Podepsány jsou rámcové smlouvy, vyžaduje to ještě upřesnění. V Rusku ta smlouva nadšení nevyvolává. Rusko totiž bude muset za čínskou půjčku koupit čínskou těžební technologii, přestože vyrábí vlastní; ruští výrobci hrozí propouštěním, upozorňují na riziko ztráty trhů ve střední Asii ve prospěch Číny. Existují i pochyby a o tom, že by čínská technologie byla lepší než ruská http://www.ng.ru/economics/2008-10-30/4_china.html. Výhoda kontraktu spočívá vtom, že se jedná o dlouhé peníze, prý s nízkým úrokem a budou splatné dodávkami ropy, v čemž je ovšem zase háček - cena dodávané ropy se bude počítat podle dnešní ceny kolem 60 USD, nebo podle cen roku 2011, kdy to začne fungovat? Součástí smlouvy má být i "optimální formule" podle které se cena stanoví, ta však zveřejněna nebyla. Údajně se má jednat o "tržní cenu" http://www.ng.ru/economics/2008-10-29/4_china.html. V jednách Ruska s Čínou o dodávkách uhlovodíků je prý cena dlouhodobě bolavým místem.

10:53 am, October 31, 2008  
Blogger Unknown said...

http://blisty.cz/2008/10/31/art43549.html - vcelku zneklidňující informace o našem bankovním systému.

1:38 pm, October 31, 2008  
Blogger -Pazourek- said...

Proč tu všichni citujete jen blicí listy? Jiný zdroje nemáte?

2:57 pm, October 31, 2008  
Blogger Divadlo sentiment said...

blisty nejsou spatnej zdroj. Je potreba si uvedomit, ze je to jedno z mala svobonych medii v cestine v tom smyslu, ze prostor tam dostane relativne kdokoliv kdo umi pouzivat klavesnici. Z toho ale plyne i omezeni, nekteri autori se musi brat s rezervou, jsou neobjektivni a prosazuji si svoje zajmy.

Tak napriklad u tohoto clanku je jasna tendence uz podle titulu autora. Doktor rodne strany asi nebude vladu zrovna chvalit, ze ...

3:31 pm, October 31, 2008  
Blogger che said...

http://blisty.cz/2008/10/31/art43549.html
A v čem autor nemluví pravdu - prosím konkrétně, že důchodové fondy nemají žádnou garanci - tj můžou vyvanout v tunelu včetně státních příspěvků jsem si ověřil přímo u fondu.
Takže Zombaku fakta - fakta - fakta, jinak to dělá dojem útoku na autora v situaci kdy nemám jiný argument.

6:12 pm, November 01, 2008  
Blogger Divadlo sentiment said...

Drahé che, kde říkám, že autor nemluví pravdu ? Pouze na tomto příkladu ilustruji nutnost určitého nadhledu na texty publikované v BL. A to, že abolventy Vysoké školy politické ÚV KSČ beru s rezervou, doufám není předmětem kritiky.

6:52 pm, November 01, 2008  
Blogger che said...

Já zase beru s rezervou absolventy VŠE.

8:34 am, November 02, 2008  
Blogger Unknown said...

Jindřich Kalous sumarizuje v Blistech , http://www.blisty.cz/2008/11/3/art43625.html , dva články z Financial Times
Závěr , přirozený pokles těžby bude min.9,1 % !!!!!!!!!!!!!!
více
- v článku - World will struggle to meet oil demand
http://www.ft.com/cms/s/0/e5e78778-a53f-11dd-b4f5-000077b07658,dwp_uuid=f2b40164-cfea-11dc-9309-0000779fd2ac.html?nclick_check=1
a další pod titulkem - Investment key to meeting oil demand
zde : http://www.ft.com/cms/s/0/360cefa6-a52a-11dd-b4f5-000077b07658,dwp_uuid=f2b40164-cfea-11dc-9309-0000779fd2ac.html

8:27 am, November 03, 2008  

Post a Comment

<< Home