Monday, August 31, 2009

Money as Debt II Promises Unleashed

Než sestavím nějaký obšírnější článek k podstatným bodům vývoje ve finančním a ropném sektoru, mohu s potěšením oznámit čtenářům, že mé vytížení typu 10-12 hodin denně, sedm dní v týdnu, je úspěšně uzavřenou kapitolou.
Nevím jaká bude frekvence mých příspěvků, to ponechám na vývoji událostí v nejširším slova smyslu.
Paul Grignon uvolnil na YouTube pokračování svého filmu Money as Debt s podtitulem Promises Unleashed, takže všichni kdo plynně vládnou Business English, se mohou „nechat oblažit“ pohledem na neskutečnou absurditu světa virtuálních financích, nekonečných zdrojů, bezbřehých dluhů a dalších deviací, které je globální finanční systém schopen vyprodukovat.
Vhodné zejména pro studenty a vyučující zabývající se „ekonomickou vědou“.
Pro čtenáře, kteří anglický jazyk neovládají se jistě někdo časem obětuje a titulky vytvoří. Doporučit lze jen studium jazyků, protože česká média dospěla do takového stavu, že tzv. zprávy může považovat za relevantní jen masochista, blázen nebo zasloužilý ovčan.
K politice v ČR se nehodlám ani vyjadřovat. Apokalyptičnost situace nejlépe dokumentuje vznik a následná rozsáhlá mediální a lobisticko-finanční podpora straně Top 09 v čele s politickým turistou, jinak mimo jiné také His Serene Highness The Prince of Schwarzenberg, Count of Sulz, Princely Landgrave in Klettgau, and Duke of Krumlov Karlem Nepomukem Josefem Norbertem Friedrichem Antoniem Wratislawem Mena von Schwarzenberg, který má po boku propagátora rajských ostrovů uprostřed rozbouřených vod krize Miroslava Kalouska. Tato strana pro nikoliv horních 10000, ale pro horních 1000 a její doufejme, že jen mediálně propagandistické preference, je poslední kreaturou vzešlou z českého politického chléva.
Proklamace o snižování zadlužování jsou komedií v ekonomice, která s růstem dluhů stojí a padá, přičemž se globálně dostáváme do pokročilé fáze exponenciálního růstu, kde nejlépe situaci dokumentuje USA, kde se veřejné i soukromé finance dostávají do bodu „posledního tažení“. Rekordní dluh z roku 2008 ve výši 1/2 bilionu bude překonán nejméně čtyřikrát a to ještě za pomoci celé škály statistických kouzel. Ve skutečnosti lze bez přehánění s klidným svědomím násobit zveřejněný údaj 2. Jak dlouho lze zombie ekonomiku založenou na takto „pevných“ základech držet při životě je těžké odhadovat. Dlouho to však nebude. Jen z tohoto pohledu budou příští měsíce a nejbližší rok nebo dva velmi zajímavé. Ze současných cca 12.5 bilionu dolarů, se má jen veřejný dluh dostat do roku 2014 na cca 18.5 bilionu. To jsou ale oficiální a tedy vysoce optimistické prognózy.
Halekání o konci krize je směšné! Pro většinu populace ČR zatím stále nemůže být o krizi ani řeči. Analytici lamentující nad "hloubkou krize" by si měli šetřit dech, protože ho budou potřebovat až budou zase vysvětlovat, proč se už po x-té zmýlili a proč krize nekončí.
Krize je na samém začátku a my stojíme stále na vrcholu. Je na čase se podívat kolem, zkontrolovat výstroj, doplnit síly a rozhodnout se kudy budeme sestupovat.

71 Comments:

Blogger parabellum said...

Technicky dotazek
Ten USA dluh 2008 ve vysi pul bilionu USD je minen deficit federalniho rozpoctu?

7:25 pm, August 31, 2009  
Blogger Thon Taddeo said...

Melo by to tak byt uvadelo se 400-500 miliard.

7:30 pm, August 31, 2009  
Blogger Lukas said...

Průběžný vývoj dluhu USA lze sledovat na http://www.usdebtclock.org/.

7:45 pm, August 31, 2009  
Blogger other said...

No hleďme, ono nastalo zmrtvýchvstání :-))
Já objevil pouze tradiční klišé - že uvidíme v řádu měsíců, ale raději opatrně v řádu let - ale to je v poho toleranci.
Jen mi vrtá poslední měsíce hlavou zajímavá myšlenka: když už tvrděj, že US ekonomika a potažmo světová se odráží ode dna, tak jediný problém jsou ty dluhy. A když ty bilióny všecky byly zrozeny virtuálně, NEŠLO BY ty dluhy úplně sprostě zase virtuálně dylýtnout, smazat, spláchnout, jako by nikdy nebyly? Připadá mi to jako pouhá otázka společenského konsensu.

11:20 pm, August 31, 2009  
Blogger AgriCE said...

to Other:
No jasně, dohoda, paráda - tedy pokud nejsi zrovna věřitel (nakoupen nějaký ten státní dluhopis)

Apropo - od čeho je (hyper)inflace, že

A.
PS
Hurá žije...
TT díky
A.

2:03 am, September 01, 2009  
Blogger 6810 said...

No sláva, už jsme mysleli, že to úplně upadne a všechno se vrátí zpátky do nekonečného růstu:)

4:33 pm, September 01, 2009  
Blogger che said...

Dík TT, alespoň na svém venkově mi někdo potvrdil, co jsem sám tvrdil.
Navíc je to dost o mé zdraví, jako bafuňář v našem domě odrážím útoky proč dostatečně nebojuji za rozšířenější parkoviště nemajíc auto, navíc mám tu drzost doporučovat jako nejlepší řešení se auta zbavit a chodit pěšky (vlakem) - že pak bude před domem místa dost.

8:08 pm, September 01, 2009  
Blogger che said...

Apropo - bude ropa do vánoc za 100?

8:10 pm, September 01, 2009  
Blogger Herbage said...

Nedávno jsem se vrátil z Ostravy a našel jsem tam ve starém bytě pár časopisů 100+1 zahraničních zajímavostí z 80. let. Mimojiné jsme tam našel i zajímavý článek týkající se využití solární energie, tehdy nazývané heliotechnika. Časopis vyšel v září 1981, je tedy téměř třicet let starý a musím bohužel konstatovat, že mírně přeformulován by se dal otisknout i teď, tedy za celých 30 let jsme se neposunuli ani o krok dál. Můžete posoudit sami, naskenoval jsem ho pro vás. Jestli bude zájem, byl tam i celkem zajímavý článek o zlatu, o jeho těžbě a využití. Můžete stahovat zde

8:55 pm, September 01, 2009  
Blogger AgriCE said...

EnergyBulletin
Norsko tvrdí, že jeho produkce ropy bude ještě o deset procent nižší, než uváděly prognózy z minulého roku, ale že tento propad bude částečně nahrazen zvýšeným vývozem zemního plynu.

Zpráva Norwergian Petroleum Directorate (NPD) tvrdí, že předpokládaná produkce ropy pro tento rok se odhaduje na 1,91 milionu barelů za den, přičemž v roce 2013 poklesne na 1,62 milionu barelů za den. V roce 2008 přitom produkce činila 2,2 milionu barelů za den – potom co spadla z předchozích 3,1 milionu barelů za den v roce 2000.

Hezké že
A.

12:57 am, September 02, 2009  
Blogger AgriCE said...

To Herbage:
Díky, moc hezký článek. Podoba čistě náhodná.....
A.

1:05 am, September 02, 2009  
Blogger Unknown said...

Pánové, ropa do vánoc za 100 nebude. Federální rezervy jsou plné a sbližujeme se s Velkou libyjskou arabskou lidovou socialistickou džamáhírií.

9:25 am, September 02, 2009  
Blogger Gorshok said...

Jaký smysl kromě vyvolání změny v hodnotě akcií firmy a cen ropy mají tyhle zprávy nevím. Nejspíš žádný.


http://www.akcie.cz/novinky-z-trhu/56527-bp-odhaduje-v-tiberu-vice-nez-3-mldbarelu-ropy

1:11 pm, September 02, 2009  
Blogger parabellum said...

Pro vsechny zucastnene:

Technicka pripominka: Nase diskusni skupina ma 100 MB prostor pro vkladani souboru, a 90 procent z tho jsme jiz zaplnili. Zvazte prosim, zda by nebylo od veci nektere zalezitosti vymaznout, obzvlaste ty, ktere vubec nesouvisi ani s ropou ani s energetikou. Ani nicim pribuznym - obzvlaste, pokud souvisi pouze s "depinou vkladatele" a ze tam takovych je dost.

1:33 pm, September 02, 2009  
Blogger Herbage said...

To Parabellum: Já nyní zbytečně zaplácl asi 17MB tím naskenovaným článekem, tak to zase smažu, odkaz na edisk pohodlně stačí

2:05 pm, September 02, 2009  
Blogger other said...

to Technicka pripominka: Pokud dělaš pro TT blogadmina ;-)) , tak ti musí být taky jasný podíl objemu diskuse/files, který musí asymptoticky kráčet to GRAND ZERO. Jestli už je skoro všechen userspace over, rešením by bylo někde spáchat kus archívního repository a tím uvolnit space pro files. Diskuse to nevytrhne, i kdybychom tam přestali psát životopisy :-))

2:40 pm, September 02, 2009  
Blogger Thon Taddeo said...

Gorshok to vystihl dobře. Prakticky žádný.

Dodávám, že BP udělalo objev v Mexickém zálivu. 400 km od Houstonu a zejména 10.68 km hluboko. Proklamace o 3 miliardách barelů jsou pochopitelně jen odhadem. Jestli tohle není další z důkazů že jsme za zlomem tak nevím kdo co ještě potřebuje.
10650 metrů + zóna hurikánů. Aby bylo EROI vůbec v plusu :-).

Komický je zvláště nadpis
http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=a44RUTBIl_3Q

4:15 pm, September 02, 2009  
Blogger Herbage said...

Dnes jsme si přečetl na Britských listech tento článek, který mě zaujal. Ne tak ani svým obsahem, ale jednou velkou otázkou, která mě již dlouho trápí. Na tento web chodím proto, abych se něco nového dozvěděl a proto si nemyslím, že by takzvaní "peakoliers" ignorovali potenciál jaderné energetiky, spíš nám chybí relevatní infromace a od přírody jsou více skeptičtí před jásavým technooptimismem, že se vše samo vymyslí a vyřeší. Články od pana Wagnera jsem pochopitelně již dávno četl a jsou velmi zajímavé, bohužel v nich postrádám nějaké konkrétnější informace a pan Wagner v nich nepokládá důležité otázky. Například jak je tomu s těžbou Uranu a jaké zásoby ve skutečnosti máme. Nerad bych se úchylil k diskusím typu, Uran se vyskytuje z nula celá nula, nula, nula něco procent v zemské kůře, tedy při její průměrné hloubce x km a ploše zemské souše y km čtvrečních máme zásoby na miliardy let. Nejdříve se musí nějaká zemina s uranovou rudou vytěžit, s ní se pak získá nějaký Uran, z něj se pak zase musí získat jistý izotop Uranu, ten se pak ještě nějak upraví, dá do reaktoru a pak 70% takto získané energie vypustíme ve formě vodní páry. Každý tento krok, včetně výstavby jaderné elektrárny něco enrgeticky stojí a při určitém obsahu Uranu v půdě pod nějaké promile je ERoEI dokonce pod 1, tedy od tohoto bodu se těžba Uranu energeticky nevyplácí a musí být dotována jiným zdrojem energie. Jak dobře na to jsme se zásobami dobře dostupného Uranu nevím, na wikipedii uvádí 270 let, ale musíme vzít v úvahu, že z globálního hlediska pokrývají jaderné elektrárny pouze 12% veškeré vyrobené energie, zatímco o zbytek se starají fosilní zdroje jako ropa, zemní plyn a uhlí + obonovitelné zdroje energie, převážně vodní díla. Pokud připočteme za pár desítek let končící životnost převážné většiny jaderných elektráren a velmi mizivou výstvabu, rýsuje se nám zde zásadní problém. Co se týče množivých a rychlých reaktorů, tak pokud vím, jeden experimentální funguje již od 70. let v bývalém SSSR a zřejmě výsledky nejsou moc uspokojivé, když zatím nemá žádného následovníka. Jadernou energii bych zkrátka nepodceňoval, počítám s ní jako s hlavním zdrojem energie pro toto století, ale ani nijak nepřeceňoval. O ITER se rovněž celkem zajímám, ale co sjme četl, problémy jsou veliké a jestli vůbec někdy bude dodávat energii, to se neví. ERoEI se při pokusech dosáhlo již lehce přes jedna, nicméně udržet reaktor v chodu se povedlo nanejvýš na 6 vteřin a jsou i problémy s materiály, z kterých by se případný reaktor měl stavět. Jako perspektivní mi přijde celkem to vodíkové hospodářství, přičemž ta vysokoteplotní elektrolýza zní zajímavě, stejně jako její vysoká účinnost. Problém opět je s využitím vodíku. Prosté spálení není nějak významný posun od fosilních paliv, byť vzniklý "odpad" je nesrovnatelně čistčí. Rád bych si vsadil na palivové články, zde je však azse jiná překážka. Jako katalyzátor je nutné použít Platinu či ještě vzácnější kovy. Ta samozřejmě nejen že je nesmírně drahá, ale hlavně vzácná, čehož je důsledkem i ta vysoká cena. Nevím, jak velké zásoby tohoto kovu se na Zemi nachází, tudíž ani nevím, kolik palivových článků by šlo ze známých zásob sestrojit, přičemž po čase s Platina z uhlíkových trubiček pomalu ale jsitě smývá, tudíž je nenávratně ztracena v použité vodě. V současnosti se ale bádá nad levnějším a rozšířenějším materiálem vhodným k vykonávání funkce katalyzátoru, takže uvidíme.

6:10 pm, September 02, 2009  
Blogger Herbage said...

Jako velmi výhodné se jeví skloubení solárního panelu a palivového článku, neboť takhle lze přeměnit sluneční světlo k získání vodíku, který lze pak s vysokou účinností(až 95%) přeměnit na SS proud. Navíc vodík je lehce skladovatelný a nemusí k jeho použítí ani svítit Slunce, ani foukat vítr, je použitelný prakticky kdykoliv. Takto lze palivový článek kombinovat s jakýmkoliv nestabilním zdrojem energie, např. právě větrné elektrárny. Možná bych měl k této otázce menší dotaz, protože při výrobě vodíku ve velkém například z mořské vody vy logicky muselo v nádobě zbýt velké množství usazenin, především solí a je tedy nutné nějak levně vodu filtrovat, aby se reaktor nezanášel. To by mohly zase vyřešit filtry tkané z nanovláken, jaké se třeba vyrábí u nás v Liberci. A toto je jen pár otázek, které mi vrtají hlavou a bylo by dobré, kdybychom na ně hledali konkrétní odpovědi. To by se samozřejmě neobešlo bez bližší spolupráce s dalšími weby a lidmi, jako třeba zrovna pan Wagner, proatomweb či obyčejnými nadšenci, kteří by si dali práci a přiložili ruku k dílu. Mně se bohužel zdá, že jaderné stránky jen bojují proti obnovitelným zdrojům energie, zatímco zastánci obnovitelných zdrojů energie špiní jadernou energii, jak jen se dá. Důležité je si uvědomit, že nikdy nevede cesta pouze jedním směrem, chce to hledat kompromisní řešení a řešení blížící se energetické krize z komplexního nadhledu, ne jen pohledu skrze jaderné či jiné brýle. Každá země světa má jiné energetické nároky a podmínky, z toho je potřeba vycházet a těžko se spoléhat na to, že se dotáhne do provozu fúze a jsme zachráněni. Já osobně vidím jako velkou překážku hledání řešení to, že se hledá zdroje energie, který plně nahradí dnešní fosilní paliva. Ale vždyť my dnes energiemi bezprecedetně plýtváme. To si vážně nedokážeme představit život, kdyybchom žili méně energeticky náročněji, jako ty generace našech předků před námi a miliardy lidí z třetího světa s námi souběžně? Předně se to chce zbavit zastaralých stereotypů, že lépe to nejde. Jen v samotné dopravě se nabízí takových úspor, až je otázkou, že nikomu současný stav nevadí, viz článek pana Sedláčka o každodenním dorpavním kolapsu v Praze. Já už to zde myslím jednou psal. Individuální osobní doprava není naším právem, že si mohu koupit tolik litrů beznínu, kolik chci a nesmyslně je probendit lítáním po supermarketech. Dorpavní situaci ve městech řešit reorganizací městské veřejné dopravy, zavést mýtné při vjezdu do měst, posílit ekologické MHD, tramvaje, zdamrma půjčovny kol, jako v jiných zemích. U osobních automobilů oželet trochu té bezpečnosti a rychlosti, protože to jsou hlavní překážky pro rozvoj elektromobilů, kde každé deka je znát. Nevidím důvod, co by bránilo rozšíření levného elelktromobilu, něco jako Trabantu dnešních dní, který by byl masově dostupný, odolný a nabijetelný z obyčejné zásuvky. Ale abych se vrátil k mé hlavní myšlence, chtěl bych, aby se vytvořila nějaká skupina lidí, která by dopodrobna analyzovala všechny známé zdroje energie, zhodnotila jejich pro a proti, jejich dostupnost, ERoEI, ekologickou nezávadnost a jejich využití a aplikaci, či v jakém časovém horizontu by se daly použít. Pak zhotovit energetický plán pro blízkou budoucnost, pro nějaké překlenovací období a pro dalekou budoucnost, kde by jako hlavní priorita měla být udržitelná soběstačná společnost pro řádově pár miliard lidí po stovky či tisíce let. Jestli tohle se nám podaří, má tento web nějaký smysl, jinak tu můžem řešit blbosti typu, kde lze koupit kalashnikov a jak se hloubí zemljanka

6:12 pm, September 02, 2009  
Blogger Lukas said...

Herbage: souhlasím, technologie nás pravděpodobně nezachrání, úspory energie by mohly. Neuvěřitelné plýtvání vidíme všudem kolem sebe.

Zbytečný pesimismus nic neřeší, budoucnost je ze své podstaty nepředvídatelná, kdoví, co pro nás chystá.

O zemljanky vskutku nejde, cílem by mělo být rozšířit povědomí o ropném zlomu a pokud možno i donutit politickou reprezentaci, aby hledala řešení (to je asi nereálné :).

7:42 pm, September 02, 2009  
Blogger parabellum said...

To Herbage:
Ad jaderna energie a jeji nahrada za fosilni paliva. Pokud bychom chteli nahradit uhli, ropu, a zemni plyn energii z jadernych elektraren, potrebovali bychom mit na tehle planete o 16 400 GW instalovaneho vykonu vice v jadernych elektrarnach, a to neuvazuji o nejakych vodikovych energiich, ktere s sebou nesou dalsi ztraty. To znamena, ze na tehle planete by se musel po dobu 40 let uvadet do provozu 1 GW reaktor DENNE, a to jeste za predpokladu, ze tyto budou mit neomezenou zivotnost. Dalsi diskuse uran ERoEI jsou mimo misu.
K te jednoduche skladovatelnosti vodiku: Musel jsem si to precist dvakrat, zda jsem se neprehledl, a ptam se: To jste snad myslel ironicky ne? Pod jedenoduchou skladovatelnosti si predstavim, uhelny sklep ci nadrz na naftu. Obtiznejsi skladovatelnost bych videl jako nadrz na LPG. Dewarova lahev je pomerne sofistikovane zarizeni, a navic nepracuje bezstratove - mimochodem, ten unik vodiku zpusobi po case rozklad ozonu spolehliveji nez freony - pokud by se tento vyrabel masivne. S ITEREM to se preci ale vi, ze nikdy zadnou energii dodavat nebude. Soucasti tohoto je magneticky okruh, ktery na svuj provoz potrebuje fyziku velmi nizkych teplot, a tedy helium, a toho mame tak akorat, pro experimenty ne pro hromadne nasazeni. To kdyz se odpoutam od toho, ze pro ten tepelny vymenik byste potreboval material, ktery snese radove tak 100 000 K, a to jsem pri zemi, a v soucasnosti umime tak material, ktery snese 2000 K. Funbgovat muze prakticky vsechno, ale jako zdroj zasobujici Wall Street. Ne reseni energetickych problemu lidstva.
Jinak pro zacatek doporucuji mily pane Herbage si nakoupit fotoclanky, ktere se vyrabi napriklad v Roznove pod Radhostem, Udelat si z techto na kolene solarni pamely - jako ramy muzete pouzit vyrazena okenni kridla, pricemz tu sklenenou vypln muzete nahradit makrolonem, ale neni to nutne. Oskrat az desetkrat si to zopakujte a pak temito napajejte hlubokovybijeci akumulatory, a pres menic muzete napajet jakykoli domaci spotrebic - tedy za predpokladu, ze tech panelu bude mezi 8-10, bude leto, a ze ten spotrebic nebude varna deska, trouba, mikrovlnka, automaticka pracka s ohrevem vody nebo mycka.
Hlavni prekazka rozvoje elektromobilu je elektricka energie, pac vetsina elektraren je za zenitem zivotnosti, a moc dalsich se nestavi.
Zkuste misto teoretizovani zacit realne uvazovat, a ne stylem "Az ja budu velka, bude ze mne selka, prijdte k nam, ja vam dam plny krajac mleka" Mohui mit dotaz, jak jste to myslel s tou jadernou energii? Te se podle Vas tyto naklikaji mysi? Nebo se postavi stylem copy in paste?

8:27 pm, September 02, 2009  
Blogger parabellum said...

Jeste to Herbage

Uvadite, ze Jaderna energie pokryva 12 procent celkove energeticke spotreby lidstva, coz neni pravda. Zkuste nezamenovat pojem energie a elektricka energie, pac to totiz neni totez. Vaclav Cilek v knize Nejisty plamen uvadi, ze k celkove energeticke bilanci prispiva jaderna energie cca 6,5 procenty, a ze 80 procent reaktoru ze 441 na svete je minimalne 15 let starych, cili cca v polovine zivotnosti.

To Other: Ja mel na mysli ty soubory. Nektere z techto mi pripadaji, jako neprilis souvisejici s tematem.

8:43 pm, September 02, 2009  
Blogger parabellum said...

To TT

Ukolem BP ale preci neni tezit ropu, ale drzet ceny akcii, popripade navysovat jejich hodnotu. A na to staci zprava, ze maj koncesi na dalsich 3GB. Uvedeni takovehohle loziska do produkcniho stavu je zalezitost tak na 15 let, a to bude ten soucasnej managoromont BP nekde jinde, nejspise za vodou.

8:56 pm, September 02, 2009  
Blogger Herbage said...

To parabellum:
Pokud jste pozorně četl, tak píši, že nejsem pro úplné nahrazení ropy, uhlí a zemního plynu v plném rozsahu. Takových GW energie zkrátka není pdole mě zapotřebí k fungování naší civilizace a k uspokojení základních lidských potřeb. Myslím že jste to byl zrovna vy, kdo psal o tom, kolik energie je potřeba k udržení klíčového těžkého a lehkého průmyslu k přežití, zbytek lze lehce zkrouhnout. O tom, že se lusknutím jaderná elektrárna nepostaví se s vámi hádat nehodlám, naopak to bylo terčem mé kritiky. Navíc je málo vhodných lokalit pro stavbu elektrárny, takže místo nějaké dramatické expanze jaderné energetiky vidím spíše pomalé nahrazování těch stávajích. K tomu skladování vodíku máte pravdu, že se uhlí ve sklepě nevyrovná, ale v nějaké plynové bombě se skladovat dá. Únik do atmosféry by mohl být problém, ale já zde vidím ještě větší. Pokud bude globální oteplování pokračovat současným či zrychlujícím se tempem, tak se můžem také dočkat rozmrznutí permafrostu a uvolnění obrovského množství metana do ovzduší, což by mělo za následek skokové zvýšení teploty Země o několik stupňů a následné vyhynutí téměř všeho živého. Ostatně o využití tohoto zmrzlého metanu se uvažuje jako o náhradě ropy se zemním plynem a Japonsko, Čína, Rusko a USA jej experimentálně těží a zkoumají možnosti těžby. K tomu ITERu, problém není s tím materiálem, protože celá reakce probíhá v toroidním jádře tvarovaném právě tím magnetickým polem, takže se vůbec nedotýká stěn reaktoru. Na povrchu stěny reaktoru tedy není teplota několika milionů Kelvinů, ale právě jen 1000-2000K, což některé materiály vydrží. Problémem je spíše silný proud neutronů, který při reakci vzniká a ten bohužel stěny ničí a neumíme jej nijak odstínit, respektive umíme, ale nedokonale. Helium mi nepřijde jako tak vzácný prvek, navíc by při termoreakci vznikal jako odpad, pokud tedy Helium následuje v periodické tabulce prvků po Vodíku. Ovšem já s jadernou fúzí nepočítám jako s využitelným zdrojem energie, jsme k tomu velmi skeptický a mylsím že se jeho nasazeníé během svého života nedočkám. Co se týče fotočlánků, tak nemyslel jsme rozohdně využití zde, v ČR, ale spíš na Sahaře, v poušti Gobi. bohužel nevím přesné ERoEI solárních panelů, navíc výroba křemíku je energeticky velmi náročná, takže to nebude nikterak slavné, spíše jsem je zmínil kvůli výčtu možností. Ty elektromobily jsem nemyslel jako hlavní dopravní prostředek, protože celý systém dorpavy se bude muset rapidně transformovat, ale v některých ohledech je kalsické auto nezastupitelné a proto jistou část provozu by elektromobily mohly zastávat. Co se týče tedy věcné diskuse, nabídnětě prosím svůj pohled vy. Já svůj příspěvek nepsal z pohledu fundovaného odborníka, naopak jsme ho psal z pozice skepitckého amatéra, který má velké pochyby a nabízí různá teoretická řešení a možnosti. Proto s vámi souhlasím, uvažujme reálně, ale co to tedy je, kdžy vy apriory hned pomocí dvou vět shodíte ze stolu celou jadernou energetiku? Dobře, fůze ne, to se shodnem, solární panely a větrné elektrárny jen omezeně, kde to bude výhodné, tedy také žádná spása shora, pak tu máme starý dobrý plyn, ropu uhlí, díky kterým roztáčíme tenhle velký konzumní večírek, jádro a vodní díla. Kam zatím směřujem? Vyčerpání všech fosilních paliv, anarchie, války o zbytky zdrojů, spálení lesů a konec veškerého života? To se s tím jako smíříme a nebudem hledat žádná východiska? Vy děláte na té geotermální teplárně, to vím, ale vhodné podloží není leckde. Co já právě chci je utřídit seznam všech alternativ, poukázat na jejich pro a proti, pak je vyselektovat a formulovat energetickou politiku pro léta budoucí, blízká, kde se bude uvažovat s fosilními palivy a vzádelná, již s jejich minimální využitím tam, kde je to nezbytné

9:10 pm, September 02, 2009  
Blogger Herbage said...

To Parabellum: Aha, děkuji za opravu. Cílem rozhodně nebyla dezinforamce, rozhodně vím jaký je rozdíl mezi celkovou energií a tou elektrickou a já právě četl, že těch 12 jé té celkové. Jestli 6,5, tak tím hůř a chápu tak vaší oprávněnou skepsi

9:12 pm, September 02, 2009  
Blogger parabellum said...

Jeste to Herbage

Vis, Tvoji dedkove napriklad kdyz byli v Tvem veku tak byli ve Vasi generaci vysmivane SSM, a v ramci teto organizace postavili prehradu Nosice, a take se ji proto rikalo Prehrada mladeze. Co brani Vasi generaci, aby se domluvila napriklad pres Facebook, a alespon pro zacatek dostavela Temelin? Nic Vam nebrani se jit postavit pred urad vlady, a pozadovat reseni - vyrvete si projekt, postavte si okolo Tyna nad Vltavou stany, plivnete si do dlani, a s chuti do toho a pul je hotovo. Joooo to kdyz jde o statni maturity, tak to zorganizovat jde, ze jo? Nebo zorganizovat vajckiadu na Paroubka, jakkoli zrovna tohohle politika nemusim. Energeticke problemy budoucnosti je predevsim VAS BOJ. Tak se starejte.

9:24 pm, September 02, 2009  
Blogger Herbage said...

To parabellum:

To mi povídat nemusíte, já četl od Solženicyna povídku ve Vyšším zájmu, jak si tam nadšení žáci postavili svými vlastními silami se zápalem školu a radovali se, až se do ní nastěhují. Při podobné představě s dnešní mládeží se mi jen zvednou koutky na tváři, ale jen nacvíli, než si uvědomím, že dneska se nikdo pro nci nenadchne a dnešní společnost je zcela individualistická. Já sám jsem se pokoušel na podobná témata nahodit s kamarády řeč, ale pokud se s nimi bavím v kolektivu, tak se mi vysmějí, pokud ve dvou, třeba u piva, tak jen pokývají hlavou, ale stejně to pustí z hlavy, protože mají na starost tólik věcí a nezajímáje je něco v budoucnu. Jako jediný z celé třídy dodnes námá řidičský průkaz, jiného takového "zpátečníka" jsem dosud nepotkal. V podstatě dnešní generaci lze rozdělit do dvou skupin. Jednim je jedno, co bude a užívají si života, dokud to jde. Ti vzdělanější zastávají zase názor, který jsme nyní zkopíroval z Novinek:

"Potvrzených zásob ropy je na cca 45 let, plynu na 55 let. Objeví se zcela určitě ještě další obří ložiska. Např. vypadá to, že v grónských vodách jsou zásoby možná větší, než v Saudské Arábii (260 mld. barelů). Ovšem těžba ropy i plynu bude dražší, než dnes, protože nová ložiska budou na stále nepřístupnějších místrech a ve větších hloubkách. A dále tady máme obrovské zásoby ropy v ropných píscích, které ve své většině nejsou do zásob zahrnuty (např. ve Venezuele, nebo v Kanadě). Získávání ropy z ropných písků bude také hodně drahé, ovšem ne tak, jako např. biopaliva. Ropy i plynu bude nejméně na dalších sto let. Mezitím je třeba zvládnout termojadernou fůzi, která bude znamenat nevyčeraptelný zdroj energie."

Všichni si myslí, že se vše vyřeší samo. Facebook nemám, ale ani s ním si nemyslím, že by se mi podařilo něco zorganizovat, protože to nikhoo nezajímá. Touto problematikou se zabývá pouze pár lidí a není náhoda, že se nachází převážně na tomto webu, jako izolované ostrůvky uprostřed konzumní společnosti. Proto bychom se neměli hádat, ale spojit. Že je to náš boj? Ne, je to i váš boj, je to boj nás všech. Demostrace před budouv vlády nic nezmění, stačilo mi demostrovat proti radaru, kde jsem jel přes půl republiky vlakem, abych byl za šaška pro turisty. Navíc mladá generace nemůže mít bez podopry té starší nidky žádné velké slovo. Stačí podívat na Májíčka s novoměstskou, jak i dobrými argumenty se těžko oponuje ministru vlády, který má jen z podstaty vykonávané funkce větší autoritu a může s nimi jednat jak s hnojem. Ne, bez podpory napříč společností a bez záštity vědeckých autorit je zhola nemožné se o něco rozumného pokusit. A jeslti si myslíte, ýe si vybudujete uprostřed Evropy nějakou oázu klidu a zbytek světa doborvolně a v poklidu umře, tak to jste na omylu. Změna musí příjít zdola, skrze masy lidí napříč celý světem a to všech věkových kategorií, ras i vyznání

9:49 pm, September 02, 2009  
Blogger parabellum said...

To Herbage

Vis co je problem? Pro uspokojeni zakladnich potreb civilizace predevsim neni potreba 80 procent jedincu, kteri ji tvori. Zkus vymyslet plan, jak zamestnat v CR statisice lidi, kteri dnes pracuji v automobilniom prumyslu a vsech odvetvich, ktera jsou na to vazana nejen vyrobne, ale hlavne ekonomicky. Zkus najit zdroj, ze ktereho budpou financovany duchody,

K tomu heliu - helium samozrejme vzacny prvek je, a dokonce patri do vzacnych plynu - zopakuj si alespon periodickou soustavu prvku. Poznamku o tom, ze vznika jako produkt jaderne fuze budu brat jako zert - ano vznika: A v jakemzeto mnozstvi? Ono totiz vznika i rozpadem uranu a thoria.
Prave takhle totiz vznika v prirode. A vzhledem k tomu, ze je velmi lehke, tak prostupuje temer vsemi horninami, takze jen tam, kde je obrfestnepropustna anntiklinala, se muze helium zachytit. Jinak unika do atmosfery, a protoze je lehke, tak migruje do jejich vyssich vrstev a nenavratne unika do mezihvezdneho prostoru.
Jeste k tomu vodiku v bombe: Zjisti si, jakou ma vodik hustotu pri normalnim tlaku, jakou ma vyhrevnost, a kolik se toho do ty bomby pri normalnim plnicim tlaku treba 150 atmosfer jako kyslik na svarovani, ho tam da nacpat. Jo, a take si zjisti, jakou intenzitou jej lze stlacovat, aby neexplodoval. Mozna ze potom zjistis, ze bys ty bomby musel menit desetkrat casteji, nez PB, a pri jejich logistice bys vozil predevsim to zelezo, ktere by ten vodik obklopovalo. Take bys mohl zjistit, ze kdybys ten benzin, kterej spalis pri tom vozeni tech bomb do plynarny a zpet spalil v tom sporaku, ze jeste usetris.

Mne jenom dopalilo, ze jsi napsal, to cos napsal o tech zemljankach a kalasnikovech - ubezpecuju Te, ze panelaky, ve kterych dnes zije 35-40 procent lidi v CR se budou jeste za Tveho zivota bezpecne bourat, pac jinak spadnou samy od sebe. A nedovedu si predstavit, co se pri snizujici se disponibilni energi da misto toho postavit, kdyz na nizkoenergetickej domek je potreba energeticky ekvivalent 20 000 litru benzinu.

Ja jsem napsal, ze X veci je resitelnejch v ramci obce, a u nas ve meste se to deje. Je tady rozpracovanej projekt na zdroj energie 55MWt a 5MWe nefosilni energie, ktery neni zavisly na pocasi, a je to z iniciativy mesta, pricemz CEZ haze klacky pod nohy, jak muze. V soucasne dobe tu proveditelnost projektu posuzuji odbornici ze spolecnosti JASPERS, a pokud daji kladne stanovisko, tak na 99 procent muze mesto ocekavat uver 1,25 miliardy od Evropske investicni banky. Ja jsem se nabizel, ze o tomhle projektu budu prubezne informovat, ale nebyl zajem, takze nemam potrebu sem neco psat. Ze tady klouzou diskuse k uchylnostem typu hrdobec kouli kulicku investicniho zlata, cimz diskuteri nepripousteji 1. stupen kolabsu, a zaroven uvazuji o survival, coz bude uzitecne tak ve 4.a 5. etape kolabsu ukazuje jistou schizofrennost v mysleni techto.

9:53 pm, September 02, 2009  
Blogger parabellum said...

Jeste to Herbage.

Kdyz mi bylo 13-17 let, tak jsem chodil na veslak. No, a ta cesta tam vedla pres trat cislo 72 mezi Ustim a Lysou nad Labem. Co chvili tam projel vlak kterej vezl jenom roury. Veliky roury. Dole vzdycky tri, nad tim dve a nad tim jedna. Ty roury se nevozily z pleziru nebo aby se plnil plan, ale protoze z nich Cesi, Slovaci, Madari, Polaci a Vychodni Nemci staveli plynovod Sojuz, ktery spojuje Orenburgskou oblast se stredni Evropou. Vzdycky, kdyz mi zahuci kondenzacni kotel v byte, tak si vzpomenu na to, co ti zucastneni vypraveli. Pamatuji si na ty divoke skazky tech lidi, kteri se z toho jizniho Uralu vratili. Motor Tatry musel bezet celou zimu, pac kdyby chcipnul, uz by ho nikdo do jara nenastartoval. Vsicni meli zkazeny zuby, pac z tech mrazu a piti teplyho sladkyho caje jim popraskala zubni sklovina.

Predstava, ze Tvoji zhejckany vrstevnici, budou neco podobnyho tahnout odnekud z kontinentalniho selfu more Laptevu je pro mne docela rajcovni. Jo, a kdyz to nepostavite vy, tak Cinani to postavej. Ale do Ciny. A pak se bude moci Rusko na celou Evropu, jeji demokracii, socialni a konzumni standardy vysrat.

10:04 pm, September 02, 2009  
Blogger Herbage said...

Jó, jak zaměstnat takové masy lidí, toť otázka. Možná obnova textilního průmyslu a návrat lidu do zemědělství, ale to se týká tak maximálně desetitisíců lidí, více ne. Jak financovat důchodce, to rovněž netuším. Měl by to dělat stát, ale ten raději řeší, kde vzít stamiliardy na zbrusunové dálnice, aby vrcholní politikové ve svém novém Bavoráku mohli svištět po silnici o 50km/h více. Současná generace ekonomů je raději nechá pochcípat, protože živit je je "neefektivní". A co budou dělat takoví ti studenti VŠE, kteří si jinak neumí ani zavázat tkaničku, to taky netuším. Proto jsem také přestoupil ze studií kybernetiky na studia energetiky. K tomu Heliu, že patří mezi vzácné prvky vím. Já jsme v tomto střílel jen od boku, ale pokud se najde dostatek helia pro chalazení reaktoru, tak nové není potřeba a další přibude jako odpad z reakce, ne? Já bych to celé uzravřel, nechci se pitvat v blbostech, když jsou temrojaderné fúzi v cestě větší překážky. K tomu vodíku. Já před pár lety četl o BMW řady 7, jak se prodává upravené pro spalování vodíku a jak se u něj u pumpy do něj čepoval vodík. Taky jsme četl, že se vynalezla nějaké uhlíková či kompozitní nádoba, která je velmi lehká a má vysokou pevnost, takže je ideálná pro skaldování právě vodíku i jiných plynů, tak rpávě proto jsem nečekal, že by to byl takový problém a vodík by se mohl čepovat normálně u pump. Jinak ta geotermální teplárna(i elektrárna?), mě velmi zajímá, ale radši bych hledal komplexnější řešení, než každý si pomož, jak můžeš

10:16 pm, September 02, 2009  
Blogger Herbage said...

Že ložiska zemního plynu a ropy z východní Sibiře jsou dávno ztracená, to je mi jasné. Zkrátka do Číny je to blíže, než do Evropy. Rusko je už navíc se svými ložisky položenými více na západ dávno za vrcholem těžby, úplný "cut" dodávek do Evropy čekám tak kolem roku 2020, kdy budou zásobovat hlavně sebe a na zbytečný vývoz jim nezbyde. Navíc my děláme vše proto, abychom si je znepřátelili, plivem jim do tváře, vyhošťujem diplomaty a obviňujeme je ze špionáže. Možná tím líp, dříve vystřízlivíme a možná získáme nějaký čas navíc na přicházející změnu. A to ČEZ staví novou elektrárnu na plyn. Tady je vidět, jací ignoranti to tam vedou. Proto bych rád zde sestavil nějakou alternativu Pačesovi komise, vydal zprávu a navrhl nějaká opatření

10:26 pm, September 02, 2009  
Blogger parabellum said...

To Herbage
Helium
Ach jo. To helium neni potreba k chlazeni reaktoru, ale elektromagnetickeho okruhu, ktery v tech potrebnych intenzitach elmag, pole musi fungovat v supravodivem pasmu. Problem je, ze napred potrebujete helium, hodne helia, abyste muhl spustit fuzi. Vedlejsim produktem te fuze skutecne je helium, ale ve stopovych mnozstvich ve srovnani, kolik ho budete potrebovat k replikaci. Pokud reknete, ze jedniny, kdo bude v budoucnu potrebovat koncentrovanou energii je Wall sreet, a ze fuze je akorat pro ne, pak souhlas, helium neni problem.

Jeste k tomu BMW - je potreba takovehle zpravy cist nasledovne: Prisel za mnou pan Bavorak, a privez mi kamion chechtaku. A tak jsem napsal oslavnej clanek na to BMW s vodikem, ackoli je jasny, ze ten vodik pro toho bavoraka je vyrabenej ze zemniho plynu - ale to akcionari nevedej, pac ti se vyznaj v akciovym buzinci a ne ve vyrobe zemniho plynu - pac ten kamion chechtaku je jen zlomek ty castky, ktera cini rozdil mezi cenou vsech akcii BMW pokud se ta zprava dostala do sveta, a kdyby se nedostala do sveta. Ve hre neni technicke reseni, ale akciovej buzinec. Ukolem managoromontu BMW neni vyrabet auta, ale navysovat ceny akcii. A jeste se zeptam k tomu vodiku u pump - a ten tam asi bude sam od sebe vznikat nebo jak: Tam nebude potreba nadoba? A vozit k tem pumpam nebude potreba v nadobach? Jinak pokud jsi fanda vodikove technologie v doprave, tak to bylo odpiskano v roce 1937, kdyz pycha Memecka LZ 129 Hindenburg za vareni a peceni posadky cestujicicjh poroucela k zemi. Symptomaticke pro minulost i dnesek je to, ze vodik je technologie pro velmi vybrane prominenty.

Druhy prispevek.
Ruska duse je siroka a ponekud iracionalni, nekde ve svem nitru stale jeste pohrda penezi, vazi si pratel a neodpousti odpadlikum. Potrebovali bychom politickou reprezentaci, ktera vydrzi hodne vodky, dokaze jednat s nemeckymi prekupniky ruskych surovin, a tim nas ochrani pred dusledky nasi energeticke vahavosti.

10:54 pm, September 02, 2009  
Blogger parabellum said...

Jeste to Herbage

CEZ stavi elektrarnu na zemni plyn, pac ukolem managoromontu CEZ neni vyrabet elektrickou energii, ale navysovat ceny akcii. Az bude vysoka poptavka arabacu po blondynkach, tak se CEZ vysere na elektrickou energii a bude do SAE a KSA vyvazet ceske blondynky. A plynova elektrarna slibuje nejvyssi ekonomickou navratnost tudiz nejrychlejsi zisk.

Jinak Pacesovu Komisi do tohohle netahejte, ta udelala pri danym poctu lidi maximum. Mimochodem, Paces ve finale pote, co vysel Nejisty plamen v prvnim vydani, pozadal jednoho z autoru Dr.Vaclava Cilka o recenzi. Vrazil bych na diskusni forum tu spravu Pacesovy komise, ale ma to 12.5 mega, a mne do dovoluje tam nacpat jen desetimegovej soubor.

11:09 pm, September 02, 2009  
Blogger parabellum said...

Jeste to Herbage:

Kdyz se zajimate o historii slunecni energie, tak v roce 1981 nakladatelstvi Polytechnicka kniznice vydala knihu J. Kleczek - Slunecni energie - Uvod do helioenergetiky - uz jsem to cetl drive, ale uz tehdy si autori stezovali, ze neexistuje vzdelavaci zarizeni, ktere by v dane oblasti pripravovalo budouci experty. Rekl bych, ze se to dodnes nezmenilo.

11:13 pm, September 02, 2009  
Blogger parabellum said...

To Herbage:

Kopiruji:
Navíc mladá generace nemůže mít bez podopry té starší nidky žádné velké slovo.

Komentar:
Mozna, ze zalezi na te mlade generaci. Ta vase je vystavena akorat riziku, ze Vas nikdo nebude poslouchat.

Do nas chteli ti starsi mezi zhruba 18.11. a 22.11 1989 nez to Jakes slozil strilet, a ta hrozba byla dost realna. Opravdu zalezi jenom na vas.

Asi si hold budete muse prozit nejaky maly hladomorek a par genocid, pac Vase generace opovrhuje principy, ktere dovedly tuhle civilizaci na tu uroven, na ktere je nyni.

11:35 pm, September 02, 2009  
Blogger Herbage said...

To Parabellum: To že to Helium je pro chlazení elektromagnetického okruhu, to vím. Kolik přesně Helia je potřeba na chlazení cívek pro řekněme 1GW reaktor netuším, stejně jako kolik je ho k dispozici. Ale myslím že se takto chladí i cívky ve speciálních urychlovačích a to je celkem velké zařízení. já osobně se touhle otázkou nikdy nezabýval, tak vám budu věřit. S tím BWM a pohonem an vodík máte rovněž prvadu, já spíš chtěl poukázat na to, že vyrobit provozuschopné auto, které nebude sestávat jen z obří železné nádrže na vodík, je možné. To že se za těch 5 let či kolik vůbec nci v tomto holedu neudělao a že šlo jen o PR článek, o tom není sporu. Jinak distrubuce pomocí čerpacích stanic než pomocí rozvotu jednotlivých nádob s vodíkem mi přijde přeci jen energeticky o něco méně náročná, byť ne uplně ideální. Lidé by si mohli vyrábět vodík i doma, jenže to by chtělo přebudovat zcela rozvodnou síť a je to čistá utopie. Ty elektromobily mi přijdou o něco reálnější a energeticky výhodnější. Takový ten Tráboš z nějakých laminátů, s 20-30 Kw motorem, pohotovostní hmotnost tak 600Kg, dojezd 100km a rychlost do 120km/h, to je celkem reálné, horší to bude s baterkama, které jsou hlavní překážkou, ale účinější a čistčí pohon než elektromotor už asi nevymyslíme. S tím ČEZem souhlas, jde jen o krátkodobý výkaz zisku, nic jiného. Tu Pačesovu komisi nechci odsuzovat, ale čekla byhc od těch lidí nějaká lepší východiska, protože takhle to skončí leda prolomením limitů těžby hnědého uhlí a to byhc nechal jako psolední instanci pro nejhorší časy, železnou zásobu, kdy vyvstane otázka žít, či zemřít. Navíc my jsme tak blbí, že 30% vesškeré vyrobené elektrické energie vyexprotujem za hranice, zatímco Němci si své zásoby černého uhlí šetří, my je pálíme. A zisky pak ČEZ rozdá managmantu, na úkor našeho přírodního bohatsví. A ti co nadávaj na Rusáky, že nám "ukradli" Uran, tak nám hlavně za celé ty roky posílali téměř zadarmo železnou rudu, ropu a zemní plyn a ten Uran, který zde vytěžíme, musíme stejně někde zpravocat a na to nemáme kapaicty. A zpracovává se kde? V Rusku. Nebo v USA, našich nových kámošů. Ale ti nám ho jistě budou dodávat, až budou sami čelit blackoutu. Jinak o helioenergetiku se zajímám jen zběžně, spíše jsme náhodou narazil na onen článek v tom časopise. U nás na univerzitě se spíše pomlouvá, že ERoEI je pod 1 a nemá to budoucnost. Ostatně, v laborce tam máme jeden solární panel cca 60x40 cm, který pohání takový malý větrník, ale jakmile rotor vrtule lehce zatížíte, motor hned stojí, takže žádný velký výkon to mít nebude. Máme tam i experimentální palivový článek, ale je na něm vidět ta jasně klesající účinnost. Dříve prý poháněl dva motůrky s kolečky od autíčka a to slušnou rychlostí, dnes je tam jen motůrek jeden a při zapnutí se kolečko sotva otáčí, takže o jejich životnosti s imůžete udělat obrázek sami a to pracuej ještě v laboratorních podmínkách s destilovanou vodou.

11:41 pm, September 02, 2009  
Blogger Herbage said...

To parabellum: A čí je to asi chyba? Dítě se rodí jako nezkažené a naučí se pouze tomu, čemu jej naučí okolí. Není současná generace spíše špatnou známkou pro jejich rodiče? Dítě je tvor idealistický, ale tvrdá realita a přibývající zkušenosti tohoto světa ho nutí se přizpůsobit svému okolí. Není divu, že tento systém ubil veškerý idealismus této generace, která ničemu něvřeí a na všechno rezignuje, protože nevidí naději. Proč jsou děti zblbé médii, komercí, násilím, drogami, před kterými je nikdo neochrání? Jak v takto pokřiveném prostředí mají vyrůst ve svědomité, poctivé, dobrosrdečné, zodpovědné lidi? Kdo jim jde osobním příkladem, o jakou morální autoritu se mohou opřít?

11:47 pm, September 02, 2009  
Blogger Herbage said...

A ještě dodám. Za současný stav mé generace jsou především odpovědní současní 30-40tníci, kteří jí sloužili jako vzor. Tato generace je prolezlá hurá-kapitalisty a těmi nejtvrdšími ekonom-liberály, kteří defakto zformovali republiku k obrazu "svému". Stačí se podívat na naše školství. Nyní na brigádě jsem pracoval s jendím pánem, který měl "pouze" učňák, bylo mu tak kolem pedesátky, ale jak byl sečtělej, jakou měl paměť, to jsem ještě neviděl. Dokonce si pamatoval, jak se počítá logaritmus, co to je a k čemu to je a algortimus pro výpočet druhé odmocniny, což ani já jsem neznal. Zeptejte se dneska čerstvě graduovaného studendta ekonomie, co je to logaritmus a bude jen čumět do země, že neví a že takovou blbost k práci stejně nepotřebuje. Dneska učitelé mají pomalu zakázáno děti něco naučit a pokud jim dají špatnou známku, tak je jim vyčteno, co si to vůbec dovolují, po nich něco chtít. Vím to od učitelů ze střední, kde se na průmylsovku skoro nikdo nehlásí a tak berou každého, přitom 5 zpátky se brali studenti jen do průměru 2.0 či tak nějak. Na zemědělce škoda mluvit, tam je maturiata za docházku. Tam mají snad průměr 4.0 a to nekecám. Tam studenti stejně prolezou na reparát, protože jinak škola nedostane peníze. Nejsrandovnější bylo, když se na elektrofakultě povinně vyučuje ekonomika, tedy jeden semestr. Vedl nás takovej jeden arogatní trouba, který tvrdil, že když se to ekonomicky vyplatí, tak budem těžit uhlí třeba na Měsíci. Do testů nám pak capl otázky typu, pro koho je volný trh výhodný a správná odpověď, pro obě strany, kdo si myslel něco jiného, tak enměl žádný bod. Bylo nám navíc předem řečeno, že žádné poznámky k testům se nečtou, že koukaj jen na zaškrtlý a, b, c a napíšou známku. A takových ignorantů je tam plno. Nebo když jsme cestoval autobusem domů ze školy, tak si dvě holčiny celou cetu do hlavy tloukly zákony nabídky a poptávky, zcela mechanicky, aniž by nějak chápaly souvisloti. V současné době máme zemi plnou paupoušků, kteří nic neumí, jen papouškůjí pár frází a lezou do řití. Takže do takové situace nás postavíte a pak nám ještě budete říkat, je to váš problém, můžete si za to sami, my jsme jen muzikanti. Ale pravdou je, že si to budem muset vyžrat sami

12:37 am, September 03, 2009  
Blogger parabellum said...

To Herbage

Ta elektrina, co se vyvazi do Nemecka, tak to je kompenzace vypadku tech jejich dementnich vetraku, pac oni si ty sve obnovitelne picoviny reguluji pres Cechy, kteri dne nich lezou po stromech. Ale od jednoho cloveka, ktery pracuje v Temeline vim, ze je to udajne dobre zaplacene.
Provozuije blog na idnes - mrknete

http://nejedly.blog.idnes.cz/

Jeste k te generaci.
Ja bych rekl, ze je to uplne jinak. Oni predevsim ziji ve svem svete vrstevniku, reklam, mobilu, facebooku, libimseti, znackoveho obleceni, tuningu, Ipodu a vselijakych dalsich sreacek - a to je to jejich okoli, ktere si zvolily - a vsim, co stvorily generace pred nimi, opovrhuji. Rodic z principu nema na spratka cas, pac spratek dorazi a vydira rodice, ze pokud nebude mit tenaten telefon, tak nebude mezi vrstevniky in, a ti jej vylouci z kolektivu. Myslite, ze by rodice nesli radeji s detmi na vylet? A sklidi za to vdek? Tak radeji v sobotu misto s detmi na vylet jdou delat prescasy, aby mohli spratkovi koupit znackovy hadry, jaky ma spoluzak. Ze je dite tvor idealisticky je Vase mylna predstava - naopak, je to tvor velmi tvrde materialisticky.
A stal se jim sam od sebe. Ma svobodnou volbu, na co se bude divat v televizi. Ma svobodnou volbu, jakym se bude venovat konickum. Ma svobodnou volbu, jake internetove stranky bude navstevovat. Ma svobodnou volbu, v tom, co vsechno povazuje za predmety k zivotu nezbytne. Ma tedy svobodnou volbu zvolit si okoli.



Proc jsosu deti zblble medii, komerci, nasilim a drogami? Protoze to ONI SAMI CHTEJI. Zadny rodic jim nedal do ruky drogu - tu jim dal do ruky starsi kamarad nebo vrstevnik - pac to je pro tyto to spravne atraktivni okoli.
Ja si naopak myslim, ze deti jsou chraneny pred drogami az moc. A nejen pred drogami. Pokud by cestou do skoly decko prekracovalo fetaky, z nichz tretina by byla mrtva, a z techtro polovina v pokrocilem stupni rozkladu, tak by zadny decko fetovat nezacalo.

12:49 am, September 03, 2009  
Blogger parabellum said...

To Herbage
Vzdelani.
Jeden elementarni zakon rizeni kvality asi nevyvratite. Tak tedy:
KVALITU SLUZBY URCUJE ZAKAZNIK.
Vzdelani je sluzba, a zak je zakaznik. Pokud pozaduje prolezeni a papir, nuze dobra, dostane prolezeni a papir. Skola plni pozadavky zakaznika. Tedy ta kvalitni. Nikdo si nelajsne nevyjit deckum vstric, pac by zmenily skolu na takovou, kde po nich nikdo nebude nic chtit. Co s tim je za problem? Decko chce papir. Ne se neco naucit. Tak dostane papir - to ale neni vina tech ucitelu, ale tech decek.

My jsme Vas do takovehle situace nedostali - to jste si zvolili sami. A skoly musely setsakra menit svy ucebni programy, aby zackum vyhovely. Kdo tem zackum zakazuje chodit na technicke skoly? Volnych mist je tam hafo. Kdo jim brani cist odbornou literaturu, a napriklad od detstvi modelarit a ucit se technicky myslet? Myslite, ze nas nekdy nekdo vodil za rucicku? Nejaka nevisditelna vedouci uloha nejake strany prikazuje detem, cemu se maji venovat?

1:04 am, September 03, 2009  
Blogger parabellum said...

Jeste To Herbage
Kopiruji:


A ještě dodám. Za současný stav mé generace jsou především odpovědní současní 30-40tníci, kteří jí sloužili jako vzor. Tato generace je prolezlá hurá-kapitalisty a těmi nejtvrdšími ekonom-liberály, kteří defakto zformovali republiku k obrazu "svému". Stačí se podívat na naše školství


Komentar:

No vidite, jak jste na tom dobre. Nam mohla poslouzit za vzor generace komousu, soudruhu, udavacu, estebaku, karieristu s nedokoncenym zakladnim vzdelanim, ale tim spravnym ridicakem. Vzdelani lide byli systematicky sikanovani, a jiste jste od starsich nekdy slysel, ze zednicky pridavac mel malokdy nizsi plat, nez VS vzdelany projektant, ktery stavbu projektoval.

1:12 am, September 03, 2009  
Blogger Herbage said...

To Parabelleum: To je velký omyl. Rodič je tu od toho, aby své dítě usměrnil. Jestli dnešní rodiče umí jen plodit děti a ne vychovávat, tak ať jsou radši bezdětní. Já měl tvrdou výchovu a nikdy jsem nic značkového neměl. Ano, chtěl jsem, ale neměl jsem to. Dnes už ve mě fungují automatismy, že bych ty značkové hadry ani nenosil a nový mobil si nekoupil. U nás zkrátka platí, že odkud věc funguje, tak se používá. Přitom rodiče nejsou chudí, naopak, ale můj otec je velmi šetrný a místo aby prachy probendil, tak je celý život poctivě šetřil. Že je dítě tvor idealistický je fakt a dobře vydané dítě se rozdá z posledního, hodně záleží na prostředí, v kterém vyrůstá. A pravda je taková, že malé děcko může těžko odolávat promakanému PR průmyslu, ve kterém se točí miliardy a je orientován na ty nejnižší pudy a emoce, rozum je vytěsněn. Stačí si vzít tabákový průmysl, že se primárně zaměřuje na děti, které pak zůstanou navždy kuřáky. A to že dítě má svobodnou volbu? Ano, ale to je vyložená chyba. Dítě se musí usměrňovat. Pokud se vychovává samo, tak roste pro šibinici. Pokud třeba něco rozbije a nepřijde ostrý tytyty či rovno pár přes holou, tak těžko mu vysvětlíte, že udělalo něco špatně. jak mu od začátku děláte ústupky, tak toho pak vždy využije a použije proti vám. Dětská mysl je prostá. Klidně dokážu jakékoliv 6tileté dítě o něčem přesvědčit a do 5 minut bude věřit přesnému opaku, aniž by vidělo logický rozpor. Proto chybu vidím jasně v rodičích. Když je nechaj celé odpoledne čumět do bedny, je to chyba rodičů. Já bych to tedy rozhodně nedospustil

1:14 am, September 03, 2009  
Blogger Herbage said...

To Parabellum: Tady vidím základní chybu v normalizaci, kdy se reálsocialismus vybodl na nějaký ideový základ, rezignoval a snažil se soutěžit s kapitalismem o co nejlepší uspokojení konzumních potřeb lidu. A tak je jasné, že logicky prohrál, protože tento nerovný boj nešlo vyhrát. A tak lidé ztratili víru v nějaké hodnoty, stáhli se do sebe a raději chalupařili a starali se o sebe. Po revoluci jen porkačovali v tomtéž, zatímco jejich dítka byla ponechána osudu. Staří jim do ničeho nekecali, protože pro mladé byli právě ti komouši, soudruzi, udavači, estébaci a kariéristi a staří se styděli. Ti mladí pak zjistili, že ta revoluce zase tak velkej krok vpřed nebyl, že musí makat ještě víc a maj méně času a na výcohvu dnešních teens zcela rezignovali, že život je nejlépe naučí a tím je ponechali zcela napospas PR a médiím.

1:20 am, September 03, 2009  
Anonymous Anonymous said...

To Herbage & Parabellum & ITER.

ITER má spoustu problémů, ale hélium k nim rozhodně nepatří.

1. Nejsem si jistý, jestli je technicky zcela nezbytné v tomto případě použít supravodivé magnety. Vedení je poměrně krátké (pracovní toroid je v podstatě "malé" zařízení), tudíž ztráty v patřičně dimenzovaných klasických materiálech nemusí být nijak tragické.
Nakonec, předchůdce LHC (největší stávající urychlovač v CERN; jeho předchůdce ovšem měl víceméně stejné rozměry) taky nepoužíval supravodivé rozvody; ovšem rozvody byly oproti stávajícím supravodivým v LHC skutečně značně masivní....

2. Vzhledem k tomu, že ITER je oproti LHC drobné zařízení (LHC má supravodivé rozvody na celé své zhruba 27-ti kilometrové délce), hélia tam bude minimálně o řád méně (spíš o dva řády). A když nebyl problém sehnat 130 tun hélia pro LHC, určitě nebude problém sehnat dalších nějakých 10 tun ani v případě ITERu.

3. Hélium se nyní vyrábí ze zemního plynu (obsahuje až 7% hélia)... ok, ten tu s námi nebude věčně. Nicméně vzduchu je k dispozici opravdu opravdu hodně a hélia obsahuje zhruba 0.0005%.
V roce 2007 se celosvětově vyrobilo necelých 30 tisíc tun hélia (jak je vidět, 130 tun použitých v LHC není v tomhle kontextu nijak enormní číslo; ovšem většina hélia se spotřebovává v technických aplikacích jako je svařování).

Nakonec mám malou poznámku k přechovávání vodíku - vodík má velmi malou molekulu (nejmenší možnou :-) ) a dost snadno difunduje kovovými materiály. Takže když uzavřete do kovové nádoby plynný vodík pod vysokým tlakem, za týden ho tam budete mít polovinu :-(...
Navíc produkce vodíku elektrolýzou z vody (a zpětná výroba elektřiny) má pouze zhruba pouze 30% účinnost...

Proto mnozí lidí považují vodík za slepou cestu... Někde na The Oil Drum jsem ovšem viděl dost slibnou vizi (energetické) ekonomiky, založené na amoniaku (je tekutý při rozumném tlaku, má z hlediska skladování a transportu mnohem příjemnější vlastnosti než vodík, má podstatně vyšší energetickou hustotu než vodík (s výjimkou tekutého), dá se celkem rozumně syntetizovat a rozkládat).

11:12 am, September 03, 2009  
Blogger parabellum said...

To Herbage
Ad Setrnost
No ja si jeste pamatuju, jak i holky, ktere byly o 5 let mladsi nez ja (tedy byly rocnik 1971) Kdyz vylezly v 17 z ucnaku, a zacaly si vydelavat, tak si z vejplat porizovaly jeden mesic povleceni, druhej mesic nadobi, treti mesic mixer......dnes tohoto nejsou schopny lidi, ktery jsou o 5-8 let starsi, pokud vubec vydelavaj, a nestudujou zrovna nejaky ekonomicky a spolecensky velmi prinosny obor, coz je dnes v mode - ty premejslej, kam pojedou, co vychlastaj, jakej mobil nebo hadry si koupej, pac to stare neni in, popripade jaky auto si koupej - samozrejme na leasing - to jsou ti slusnejsi - ti dalsi jeste premejslej, jakou kerku si nechaj udelat, nebo kde zahulej. Ty copanky, dredy a podobny ptakoviny taky nejsou za hubicku, nebo ze by si to delaly sami mezi sebou. Pak je jim 24-28 let, a cumej, ze maj holou prdel, a navic kolikrat jeste doplacej ten leasing na nejakou deset a vic let let starou popelnici, - pak holt vsichni budou tvrdit, ze bez hypotek to nejde.

11:22 am, September 03, 2009  
Blogger parabellum said...

VVIKi

To neumite cist nebo co? Problemem ITERu neni helium. Problemem energetiky zalozene na necem, jako ITER helium bude - nebo chcete rict, ze jedno zarizeni velikosti ITERu pokryje energeticke naroky lidstva? Abyste tyto pokryl, musel byste mit tech ITERu strizlive 40 000. a ty budou potrebovat s dovolenim cca o dva rady vyssi mnozstvi helia, nez LHC.

Prectete si prokrista co jsem o tom heliu napsal - ne kazdej zemni plyn obsahuje az 7 procent helia - vetsina tohoto neobsahuje vubec zadny, protoze k tomu, aby jej obsahoval, jsou zapotrebi dve podminky: V miste loziska zemniho plynu musi byt v hloubce dostatecna koncentrace uranu ci Thoria, a musi tam byt antiklinala, ktera ma zcela mimoradne vlastnosti, ktera to cele utesni a bude i pro malou molekulu helia nepropustna.
Ano, toho helia je v atmosfere hodnne - vetsina z tohoto ve stratosfere a ionosfere, kam toto diky sve hustote migruje - to je optimalni rozlozeni pro recyklaci z atmosfery.
S tim amonniakem - a jak se boha jeho tenhle bude ve velkem vyrabet? Dnes se to deje ze zemniho plynu - stejne jako vodik.

11:39 am, September 03, 2009  
Blogger Lukas said...

parabellum: k mladé generaci:
Nic se neděje jen tak bez příčiny. Pokud nechcete tvrdit, že mladá generace disponuje jinou genetickou výbavou než předešlá (a pokud ano, proč, proboha?), pak lze vše přičíst změně prostředí (rodiče, blahobyt, přebytky, svoboda, zdánlivá bezstarostnost).

12:01 pm, September 03, 2009  
Blogger Lukas said...

Jinak koukám, že nadšení ze "zelených výhonků" se rychle šíří i v OECD:

http://aktualne.centrum.cz/ekonomika/penize/clanek.phtml?id=646611

12:08 pm, September 03, 2009  
Anonymous Anonymous said...

To Parebellum:

40 000 x 10 tun = 400 tisíc tun (vše velmi hrubé laické odhady).
Ano, je to zhruba 14-ti letá celosvětová produkce hélia. Produkce, která by chyběla v jiných oborech... Na druhou stranu ani 40 tisíc ITERů nepostavíte zrovna za pět let... a pořád je tu bod 1.
Co se výroby hélia týče, oněch 0.0005% ve vzduchu je údaj nikoliv ze stratosféry (kde je hélia určitě víc), ale z přízemního vzduchu. Není to nijak oslňující číslo, ale při onom obrovském množství vzduchu je pouze otázka energie hélium extrahovat.

Jak už jsem jednou psal, fúze má potencionálních problémů skutečně spoustu, ale zrovna hélium je problém podružný (čímž se vůbec neodvažuji tvrdit, že je ve fúzi budoucnost).

K amoniaku - amoniak se dá syntetizovat z vodíku (i přímo z vody) a dusíku, pouze je k tomu potřeba energie.
Pokud si správně vzpomínám, onen článek probíral možnosti použití elektrické energie z větrných elektráren (a tepelné ze solárních) k syntéze amoniaku, jeho následnou distribuci a i řízené spalování k pokrytí aktuální poptávky elektřiny.

Jedním z přínosů by bylo odstranění zásadního nedostatku větrných a solárních elektráren (totiž že dodávají energii tehdy, když fouká/svítí a nikoliv tehdy, když je jí potřeba).
Druhým přínosem výroba paliva, které se distribuuje téměř stejně jako současná tekutá paliva a dá se s malými úpravami použít v dnešních spalovacích motorech a neprodukuje žádné skleníkové plyny (amoniak shoří opět na dusík a vodu).

Bohužel, nedaří se mi ten původní článek najít, mohu dát odkaz pouze na články podobné:

http://strandedwind.org/node/4130
http://ammoniafuelnetwork.org/why.html

12:29 pm, September 03, 2009  
Blogger parabellum said...

To VViki

14 let SOUCASNE produkce helia - pravdepodobne se nachazime v bodu zlomu produkce tohoto.

Jinak nemusite to hledat, ten mechanismus je jasnej. Problem je jeden:
Panely:
Rocne se na svete instaluje 1.8 GW panelu. Z fosilnich paliv ziskava svet energeticky tok 16400 GW. Doufam, ze tomuto cislu verite, pac samozrejme to mohu dolozit vypoctem. Prostym delenim zjistite, ze pokracovat timhle tempem, mame energii zajistenou fotopanely za 9100 let.Pokud budeme uvazovat v soucasnosti naprosto nerealne casove vyuziti techto 25 procent (v soucasnosti je to 15 procent, ale predpokladejme, ze mraky budeme umet rozfoukat) zjistite, ze se k tomuto dopracujeme za 36400 let. Pokud sve usili zestonasobime, pak to bude za 360 let. Pokud budeme postupovat tisickrat rychleji, nez do soucasnosti, da se to stihnout za 36 let.
Vetraky:
Rocne se instaluje 14,9 GW, tedy k stavu plneho pokryti energie z fosilnich paliv temito by stacilo 1100 let. Vetraky maji casovou vyuzitelnost lepsi, nez fotovoltaika, a predpokladejme, ze klimaticke zmeny zpusobi vyssi miru ficeni vetru - budme optimiste. takze casove vyuziti bude nekde okolo 0,5.
Tedy 2200 let, a bude to v suchu.
Pokud bychom chteli vetraky nahradit fosilni paliva, neni nic jednodussiho, nez po nasledujicich 40 let zvysit usili v teto branzi na 55 nasobek, pricemz musime najit lokality stejne vhodne, jako ty soucasne - napriklad offshore na volne more na plosiny, ktere budou zadarmo. Samozrejme to predpoklada, ze vsechny ty zbesile prevody na vodik ci amonniak budou bezstratove, popr. s kladnou energetickou bilanci, ktera pokryje pripadny rust obyvatelstva a horsi energetickou navratnost.

1:00 pm, September 03, 2009  
Blogger parabellum said...

Vseobecne:

Pokud nekdo z Vas ma knihu Vaclava Cilka a Martina Kasika Nejisty plamen - prvni vydani, tak vyslo druhe, doplnene, a ty nove kapitoly si muzete stahnout zde:

http://www.dokoran.cz/ukazky/1221812801.pdf

A vlozit si je do knihy - doporucuji.

2:03 pm, September 03, 2009  
Blogger Herbage said...

To VViki. Ano, souhlasím a nesutále to tvrdím, helium není nejzávažnější problém a nelze tuto složitou otázku redukovat pouze na toto téma. Mimo to, pokud by se podařilo zprovoznit nějaký ten ITER do budoucna, pochybuji, že při práci 24/7/365 vy vyprodukoval ročně zanedbatelné množství Helia, ale to je zase diskuse jiná. K té účinnosti elektrolýzy a zpětné výrobě elektřiny. Právě že při vysokoteplotní elektrolýze lze dosáhnout účinnosti až 45%, což v kombinaci s 95% účiností slučování vodíku s kysíkem za vzniku elektrického proudu dává výslednou účinnost kolem 43%, což není tak hrozné a přijde mi to stále lepší, než 30% účinnost klasické jaderné elektrány. To skaldování vodíku v kovoých nádobách je problematické, proto jsme psal, že by se skaldovala ve speciálních laminátových či uhlíkových lahvích, které jsou již dávno vyvinuté. Ten amoniak se mi nezdá jako lepší nápad, ale nic o tom nevím.
To parabellum: Prosím vás snažně, již v úvodu jsem psal, aby se řešení budoucí energetické krize neredukovalo na nějaké všehospásné řešení. Ano, slunce samo o sobě nás nezachrání, stejně jako vítr taky ne. Já psal o kombinaci těchto zdrojů. Něco vítr, něco slunce, jaderné elektrárny také ze dne na den nezmizí, uhelné rovněž ne, něco ušetříme pomocí úspor. Naším cílem by nemělo být zachování oněch 160400GW, naopak, měli bychom toto ohromné kvantum vyplýtvané energie snižovat, čili v budoucnu by pro naše přežití mělo stačit mnohem menších výkonů, které pokryjeme i z obnovitelných energetických zdrojů, fosilních paliv a jaderných zásob. Proto se neobejdem bez diskuse s nějakou "protistranou", například s proatomwebem či s panem Wágnerem, která by nám dodala relevatnější fakta než naše dohady

8:59 pm, September 03, 2009  
Blogger other said...

dneska ve zprávách na Z1 bylo, že Rusko letos v srpnu vytěžilo rekordních 9,9 mil. barelů. Že by Rus na peak teprve čekal?

10:14 pm, September 03, 2009  
Blogger parabellum said...

To Other
Necekal Ruska federace r.1985- 10 904mb/d rok 1990- 10 405 - zdroj BP Global-Statistical Rewiew of world energy - www.bp.com

10:21 pm, September 03, 2009  
Blogger parabellum said...

To Herbage
Vite co mate pod nohama? To je prosim planeta Zeme. A na te jaksi probiha svetova hospodarska krize - cokoli mensiho, nez 16 400/soucasnym poctem lidi na planete nasobeno poctem lidi na planete v budoucnosti, znamena:
1. Finacni kolabs
2. Hospodarsky kolabs
3. Politicky kolabs
a mozna take
4. Socialni klolabs
5. Kulturni kolabs

Soucasna civilizace potrebujee pro svuj beh financni system, a tento je zavisly na ekonomickem rustu - ekonomicky rust je zavisly na rustu produkce energii - zatim se nikdy nikomu nepovedl opak.

Preruseni techto paradigmat povede k radikalizaci spolecnosti, ktera posleze bude resit sve problemy termojadernou fuzi, ktera je jiz desitky let pripravena takoveto problemy resit. Krasna ukazka se udala 30.rijna 1961, kdy se prokazalo, ze termojaderna fuze je v plne operacni pripravenosti resit problemy lidstva.
Podivejte se:

http://www.youtube.com/watch?v=FfoQsZa8F1c

Az na tohle dojde, tak bude vyresino.


S tim heliem - jste budouci inzenyr, tak to prokristapana spocitejte - nebo mam oprasit dovednosti ja, spocitat to a otriskat Vam to o hlavu?

10:38 pm, September 03, 2009  
Blogger Herbage said...

To parabellum: Pokud třeba nebudete přavážet část zboží z místa A do místa B, aby se pak následně vrátilo do místa A, tak ušetříte mnoho energie a s tím je potřeba kalkulovat, přitom bez takto promarhaneé energie by samozřejmě žádný kolaps nenastal a to je jeden z mála příkladů, jak ušetřit. Před pár desítkami let si svět vystačil s řádově menším množstvím energie na rok, i po přepočtu na hlavu, nevidím důvod, proč by tomu nemohlo býti i v budoucnosti, pokud radikálně reformujem stávající společnost od konzumní k racionální. A k tomu Heliu, bohužel mi chybí podstatné informace, jako jak velký by musel být třeba 1GW reaktor, jak velký objem by byl vymezen pro palivo a pdo jakým tlakem by bylo stlačené, jak by probíhal odvod paliva a jeho přísun, jak moc by reakce byla regulovaná a jak rychle by probíhala, to všechno mi brání k výpočtu, to si ta čísla rovnou mohu cucat z prstu. Navíc spolu s vámi i VVikim jsme se přeci shodli, že fúze a její nasazení v tomto století je vysoce nepravděpodobná, takže mi přijdou pdoobné kalkulace jako ztrátou času, když bychom se měli především zabývat, jak zajistit v budoucnu oněch 16 400GW výkonu, či jak se k nim alespoň přiblížit či jak to udělat, aby nebylo tak velké množství vůbec zapotřebí a tím nemám na mysli fúzi a lá apokalypsa

11:12 pm, September 03, 2009  
Blogger parabellum said...

To Herbage

http://www.energybulletin.cz/?q=clanek/upadek-jaderneho-prumysl-pokracuje

Hezke ne?

12:39 am, September 04, 2009  
Blogger AgriCE said...

To Parabelum:
Za cílka moc děkuji. Už se těším.

Jinak jak sleduji současnou debatu...
Vy nejste jen doomer ale oberdoomer :)

7:58 am, September 04, 2009  
Blogger Lukas said...

Pro doomery:

http://www.telegraph.co.uk/science/6132571/2012-Will-it-be-the-end-of-the-world-as-we-know-it.html

9:04 am, September 04, 2009  
Blogger che said...

To Herbage a Parabelum – vaší diskusi jsem si přečetl s opravdovým zájmem – pramen čisté vody v současném dnešním bahnu.
Hodnocení současné generace bych neviděl tak zle, jde sice o jedince, ale jsou přemýšliví i mezi nimi. Bohužel nemají dost informací a tápou v zblblém prostředí ale dá se s nimi mluvit směrovat je. Prostě vytvářet takové ostrůvky „pozitivní deviace“. Mám dokonce přítele, o mnoho mladšího studenta ekonomie který chápe do jakého průšvihu se společnost žene. Ostatně i vaše debata svědčí o tom že naděje je.
Vinu za stav současné mladé generace nejde dávat rodině, je to důsledek celého procesu socializace, tedy nejen působení rodiny, ale i vrstevníků, medií, školy, prostě celé společnosti. Zadání je jasné – zblblá spotřební společnost není nebezpečná vládci, to už věděli za starého Říma – chléb a hry, dneska se to zjednodušilo na ty hry. Tady odkazuji na sociální psychologii – proces socializace jedince.
Připadají mi jako ustrnutí v mentalitě desetiletých dětí, ono procitnutí bude pro ně velice těžké ne-li nemožné, ale šoková terapie je velice účinná, byť bolestivá a drastická.
Naprosto zkreslený je u mládeže obraz minulého režimu, hlavně 60tých let, ale i normalizace, špatné je, že i starší často přijímají zjednodušené obrazy ze současné propagandy. Tady odkazuji na diskusi v BL: http://blisty.cz/2009/9/4/art48737.html a následně http://blisty.cz/2009/9/4/art48745.html ale i takové Zdivočelé země a jiné bláboly.
Je opravdu vinou minulého režimu, že přijal soutěž v materiálním konzumu, nebylo to ale tak pokaždé, původně, tak do poloviny minulého století se zvyšování konzumu nestavělo jako cíl, tím bylo spíš odstranění nerovností, tedy bídy jako takové (hezky tu vizi budoucí společnosti najdete v Jefremovovi, ale kde se jeho knížky dneska najdou?). Ke zlomu došlo definitivně až za Chruščova jako reakci na růst v západním světě. Je otázkou, jestli byla jiná cesta reálná – možná by to skončilo á la Severní Korea.
Bylo by to na delší povídání, tak alespoň několik střípků.

10:24 am, September 04, 2009  
Blogger Unknown said...

NO najpr dik TT ze konecne si skoncil s mucenim seba :)

K ostatnim niekde som cital ze najvecssia chyba predpovedi je vziat pravitko a potiahnut graf. (mozno to bolo aj tu :) )
Nechapem preco stale prepocitavate spotrebu energie na polulaciu ktoru stale pouzivate ako konstantu? Ak sa nieco zomelie ako po kazdej krize sa aj zomlelo tak sa moze stat ze budu obrovske prebitky energie.

K tokamakom minuli mesiac som sa nudil v praci tak som sa snazil urobit demo riadenia pre tokamak ale stale su tam obrovke nedostatky ako nastartovat fusiu je jednoduche ale ako chcete ziskavat energiu naspet a chladaicou vodou z obalu reactora je to asi 5% cize to nepokrije ani udrzanie reakcie.

10:46 am, September 04, 2009  
Blogger parabellum said...

To spam

Tady nikdo Tak pro vas jeste jednou. neprotahuje pravitko, nevim jak jste k tomu dosel - prestante papouskovat fraze, a zacnete pouzivat hlavu. Pravdou je, ze muze nastat spoustu nepredvidatelnych singularit, ale tyto maji jednu fantastickou vlastniost, zew dany problem jeste zhorsi. Jinak jestli si myslite, ze nelze odhadnout trend tezby jakekoli komodity, tak jste tezce na omylu. Ano, muze zde byt singularita, ze zeme OPECu o svych zasobach vcelku koordinovane a zcela jiste lzou, a singularita nastane, az to praskne. Vime, kolik jsme za posledni dve dekady nasli ropy a plynu, a take vime kde. Vime, jaky cas a usili bude uvest tyto do produkcniho stavu. Ten stav se bude pouze zhorsovat, takze je pravdepodobne, ze my zde jsme jeste optimiste, pac ty problem budou do budoucna akcelerovat, posilovany positivnimi zpetnymi vazbami.

Asi jste si spatne prohledl tu ukazku s termojadernou fuzi.

http://www.youtube.com/watch?v=FfoQsZa8F1c


Pokud se na te konstante spotreba energie/cloveka zmeni smerem dolu, je pravdepodobna radikalizace spolecnosti, pac mainstream populace nebude premyslet, jak se uskromni, ale bude hledat, kdo za to muze, a komu zakrouti krkem.



Jeste to spam:
kopiruji:
Ak sa nieco zomelie ako po kazdej krize sa aj zomlelo tak sa moze stat ze budu obrovske prebitky energie.

Nepiste sem prosim humanoidni vseobecne blaboly, ale napiste konkretne, pri ktere krizi bylly po jejim odezneni jak obrovske prebytky energie. Vite, mysi tu potrpime na korektni argumentaci, s partikularnimi udaji, nejlepe dolozene nejakymi vypocty s srovnanimi.

To che

Vite, ja jako konstrukter- vedouci projektu jsem mel tu cest vest postupne cca 8 absolventu, kteri maturovali na strednich technickych skolach mezi lety 1999-2005 - katastrofa. Nejen, ze nic neumi, ale jsou to arogantni mistri sveta, a pokud jim neci vysvetlujete a oni to nepochopi, vinik jsem byl ja, pac jsem si dovolil popsat problem, a oni nebyli schopni a ochotni to pochopit. Ze nekde v hospode jsou s to na neco pritakavat, to je mozna pravda. Nejsou schopni jakekoli tymove prace. Tohle u maturantu, kteri koncili deset let pred temito nebylo, kdyz pominu, ze odbornou zpusobilosti byli nekde jinde. A ti zase byli horsi, nez mi vrstevnici.
Jinak s tou mentalitou malych deti souhlasim, je to pozorovatelne i na generaci mezi 25-30 lety.

11:24 am, September 04, 2009  
Blogger other said...

...na mladou generaci se nadávalo už ve starém Římě... :-))

co se týče populace, pokud by mělo dojít k devadesátiprocentní redukci počtu obyvatel tak, jak to před časem obíhalo v interview nad výhledouvou zprávou pro US govt, pak by pokles spotřeby být musel někde znát, ne?

1:06 pm, September 04, 2009  
Blogger parabellum said...

Pro vsechny zucastnene:

I Slovaci maji sveho TT.

Jmenuje se Alexander Ac, a provozuje blog

http://ac.blog.sme.sk/

Dufam, ze TT nebude mit nic proti reklame na konkurenci :-)

1:50 pm, September 04, 2009  
Blogger che said...

To Parabelum - nemluvím o obecném trendu, tady naprosto souhlasím ale o tom, že to neplatí všeobecně, že jsou jedinci, kteří se tomuhle trendu vymykají, a nejde jen o přitakávání u piva. Proto se i sám namáhám napsat něco sem s tím že to snad přečte někdo mimo okruh pravidelných přispěvatelů.
S tou úrovní absolventů úzce souvisí i problém státních maturit, čili zoufalá snaha vrátit maturitám to čím byly před 20 a více lety, bohužel se dům staví od střechy, bylo by to na samostatné téma.
Jinak dík za odkaz na toho Slováka.

2:46 pm, September 04, 2009  
Blogger che said...

Toho Slováka vřele doporučuju, To Parabelum - on tam pilně a zajímavě píše a nám to tají :)

3:46 pm, September 04, 2009  
Blogger parabellum said...

To Che
Problem statnich maturit neni zoufala snaha vratit maturitam uroven z doby pred 20 lety, problem statnich maturit je zoufala snaha darmozroutu a budiznicemu z CERMATu zachranit svuj spinavej smradlavej kozich.

U statnich maturit v predpokladanem provedeni jde o tom, ze tyto maji spolecnou a volitelnou cast, pricemz za tu spoolecnou cast byly prohlaseny jazyky a cestina, spolecna cast predpoklada, ze VSECHNY TYPY SKOL budou mit shodnou maturitu z Cestiny a jazyku, pricemz absolutne ignoruje fakt, ze na ruznych typech skol jsou ruzne hodinove dotace techto, stanovene vzdelavacimi programy techto. To ve svem dusledku povede k tomu, ze odborne skoly budou navysovat dotace CJ a jazyku, pochopitelne na ukor odbornych predmetu. Ze toto povede k tomu, ze ze strednich odbornych skol se stanou neco jako gymnazia se zamerenim, kde ti absolventi budou bez dalsiho navazujiciho tercialniho vzdelani nepouzitelni, je nabiledni.
Je take jasne, na ci objednavku CERMAT tenhle zmetek spytlikoval. V pozadi vidim syndikat vedeni pedagogickych a filosofickych fakult, ktere pri klesajicich poctech studentu si potrebuji udrzet svou pozici, pac navyseni dotaci jazyku a Cj na odbornych skolach zpusobi poptavku po absolventech, mimo verejny sektor neuplatnitelnych.
U statnich maturit nejde o navraceni urovne, ale o udrzeni statusu quo fisofolu a pedagogofolu a navazujicich prizivniku.

3:52 pm, September 04, 2009  
Blogger che said...

To Parabelum - jde o problém který má více rovin, je nutné rozlišit prvotní objednávku a sekundární přisání pijavice v podobě CERMATU.
Připomínám svojí poznámku, že jde o stavění domu od komína, neboli výmysl trakače, výchozím byl skutečně propad úrovně maturit a snaha jím vrátit původní význam. Prvotní tedy byla politická objednávka, CERMAT se až přiživil.
Pro ilustraci připomínám osud akce INDOŠ - stejná geneze další pijavice.
Vím o čem mluvím, můj podpis je na řadě maturitních vysvědčení i jako předseda komise.
Degradace středních škol na pseudogymnasia je už skutečností - viz lycea u průmyslovek a pokles výstupních znalostí pomalu na úroveň základních škol. A pozadí bych nehledal u fakult,(tam je jen důsledek současného marasmu) to je někde jinde, ba přímo v podstatě současné společnosti.
Ostatně maturita z JČ byla před 20ti lety na stejné úrovni u všech SŠ mimo gymnasia, kde toho přece jenom chtěli trochu víc.
Je to ale o ničem, pokud se nezmění přístup od první třídy ZŠ a klima ve společnosti, tak je to neřešitelné, prostě se zničil fungující systém z doby těch zlých komunistů který chtěl jenom zbavit ideologických ptákovin a vyžadoval drobné korektůry.
Napadá mne výrok Marie Terezie že škola byla, je a bude vždycky politikum. :)

8:41 pm, September 04, 2009  
Blogger parabellum said...

To che

To mate tezke. Je hezke si zanadavat na hordy debilu v Karmelitske, na VUP, NUOV, UIV, CERMAT a dalsi instituce, ale ten problem lezi nekde jinde - v normalnich lidech, zacich a rodicich. Ty skoly jsou opravdu takove, jake je rodice a zaci chteji mit, a dukazem muze byt to, ze soukrome skoly poskytuji mnohem casteji mene pouzitelne vystupy - je to proto, ze se snazi vyjit vstric zakum a rodicum.

Ano, skolstvi je politikum. A politicke zadani je, deti pohlidat, nic moc po nich nechtit, alespon trosku se jim postarat o zabavu, a ve finale jim dat vystupni papir. Ten system se neznicil, pouze se prispusobil pozadavkum spolecnosti = splnila se politicka objednavka.
Mimochodem, neucastnil jste se nekdy diskusi na
www.ceskaskola.cz?

9:06 pm, September 04, 2009  
Blogger che said...

Zabrousil jsem tam, ale toť vše, v současné době je to kvadratura kruhu a dost mě rozesmál "Piťhův pláč", sice dost přesně popisuje situaci, ale zapomíná, že sám k ní kdysi svým podílem přispěl.
S tou společenskou objednávkou plně souhlasím, tedy s tím že vše zprasila.
S tou hordou debilů také.
Ono je to na delší debatu, dneska mne to už tolik neštve jenom tak pokud se to dotýká mých vnoučat ev. dalších členů rodiny.
Maně vzpomínám, jak jsem byl utřen, když jsem propagoval, aby výstupy prvních CERMATovských testů měly vliv na klasifikaci, nakonec se dělaly až po konferenci a žactvo na ně hodilo kolektivně bobek, ředitel potom šílel, že škola se umístila na ocase.
Jinak prorokuji, že státní maturity stejně vyšumí - nebo z toho bude fraška na úrovni pomocné školy a vedle toho budou soukromé "CERMATovské" testy pro uchazeče pro studium na VŠ za slušný obolus, které budou absolvovat všichni, kteří se na VŠ hlásí, ty si ušetří práci s přijímacím řízením - ono už to tak začíná fungovat. Na řadě škol zůstanou dílčí zkoušky potřebné k vykonávání určitého povoláni (obdoba výučních listů).
A ty žáky a rodiče bych nechal až nakonec, ti jsou už jen produktem společenského klimatu. Tady bych doporučovat brát v potaz socializační vlivy. Ona škola byla v minulosti taková jak ji chtěli mít vládci, ne rodiče, platí to i dnes, ta objednávka "žáků a rodičů" je jen důsledek PR masáže - na to aby se dosáhlo prosazování snížení náročnosti se nepotřebuje moc energie, opačně to ale jde ztuha, ale to se shodujeme s tou politickou objednávkou.
Ještě jednou - je to na delší hovor a nejde to řešit - sdělit v několika nesouvislých větách.
Obecně je mi oné prepubertálně zastuzené generace líto, dostanou hodně moc přes hubu.

7:58 pm, September 05, 2009  
Blogger Cs said...

Vazne si vazim cele spolecenstvi, co tenhle blog provozuje, pise a kommentuje.

Neplanujete nekdy setkani osobne? Poridit podpisy, vutvorit jakoukoliv organizaci, snazit se dostat na sirsi platformu?

Pokud sem prideme, zhromazdime informace a neinformujeme adekvatne "lidi", je cela tahle aktivita sobecka..

Tenhle blog cist ma narok jen nekolik tisic lidi. A obavam se, ze nejenom kvuli tomu, ze o tom nevedi..

2:21 pm, September 08, 2009  

Post a Comment

<< Home