Tuesday, May 12, 2009

Jeden podstatný graf a pár poznámek

Jelikož stále nemám čas sepisovat nějaký delší příspěvek, uvádím alespoň jeden klíčový graf.


Když se podíváme na graf a článek S. Fouchera, tak z něj nově a překvapivě vyčnívá především pokles těžby ropy v období 2010-2014 o zhruba 12mbd kvůli prudkému propadu malých a velkých polí. Následuje plató na dalších 15 let kolem 60mbd, která je ale z velké části postavená na produkci z dosud nesankcionovaných projektů a z menší části na ropných píscích a EOR (Enhanced Oil Recovery).

Co by s ekonomikou světa udělala ztráta 12 mbd během tak krátkého období v prostředí nastupující ekonomické deprese nelze říci přesně, každopádně by to byl masivní otřes a skutečný vstup do éry po ropném zlomu.

Pokud má Foucher pravdu a tento scénář se realizuje, můžeme se s růstem, konzumní společností a současnou životní úrovní definitivně (a rychle) rozloučit.

Nehodlám se nyní podrobněji vyjadřovat k "opatřením" vlád v boji s krizí. The Automatic Earth a další to dělají v míře víc než dostatečné. I průměrně inteligentnímu člověku musí být jasné, že řešit krizi, která vznikla díky inflační politice centrálních bank, díky bezprecedentnímu růstu peněžní zásoby a snižování úrokových sazeb, dalším ještě bezprecedentnějším vytvářením ničím nekrytých peněz a snižováním sazeb na 0 je nejen cesta do pekel, ale i totální zoufalství.

Vyhazování prostředků z daňových výnosů a jejich vynakládání na tzv. záchranu nefunkční podniků a neschopných manažerů dosáhlo zejména v USA dosud nevídaných rozměrů. Jak obrovské machinace s kapitálem tyto "záchranné" akce doprovázejí si snad nejde ani představit. Nenapadá mě žádné období v historii, kdy by byla neschopnost tak štědře odměňována jako je tomu dnes v USA. Celá "pomoc" ekonomice tak krizi jen dál prohlubuje a to za cenu bilionů dolarů z kapes daňových poplatníků. Krátkodobé výkyvy směrem nahoru, které přijdou, nejsou ničím víc než jen přechodným bliknutím na radaru, po němž se znovu rozhostí temnota postupujícího sestupu.

Přes masivní "kvantitativní uvolňování", což je eufemismus pro snahy o (hyper)inflační politiku v silně deflačním prostředí, má zatím deflace navrch. To je pro všechny kdo se chovali odpovědně a jejichž účty jsou v plusu dobrá zpráva. Potíž je v tom, že inflační komando v čele s Geithnerem a Bernankem se nakonec pravděpodobně prosadí a můžeme se tak nakonec také dočkat "kýžené" hyperinflace.

Státní rozpočet v USA se dostává na nekontrolovaně deficitní úroveň a když se podíváte na ČR, tak plánovaný schodek 150 miliard, který je nutné považovat za optimistickou variantu znamená, že během pár let na tom nebudeme asi o moc lépe než dnešní USA. Globální impérium dluhů se hroutí pod vlastní váhou.

Finanční, ekonomický a v mnoha zemích i politický kolaps jsou troufám si říct během následujících let nevyhnutelné. Pak bude na řadě kolaps kulturní i civilizační. Tou dobou už nebude možné zastírat, jak se věci mají a dojde k pokusům situaci skutečně řešit. Jestli už ale nebude pozdě.

272 Comments:

Blogger other said...

Jen drobná připomínka: Pokud správně interpoluju, vypadá rozhraní minulost/budoucnost v tom grafu na rok 2007!
Jinak dík za aktivitu.

10:27 am, May 13, 2009  
Blogger Petr said...

Také díky za aktivitu. Už jsem myslel, že jste podlehl té "chřipce" :-)

8:00 pm, May 13, 2009  
Anonymous Anonymous said...

Thone, jak pozname tu globalni hyperinflaci? Obsahne-li to vsechny meny, chybi vztazny bod. Nebo celosvetove poleti ceny od rohliku po letadla raketove vzhuru? Nejak si to nedovedu predstavit...

7:52 pm, May 14, 2009  
Blogger Unknown said...

doplneni TK: znamena to, ze v dohledne dobe bude velice vyhodne vzit si pujcu/hypoteku? a nebo je to uplne jinak?

9:16 pm, May 14, 2009  
Blogger Unknown said...

hypo s fixem na celou dobu splácení např 15 let 5%. V případě hyperinflace by se dala splatit z měsíčního platu. Taky hledám zakopanýho psa.

9:49 pm, May 14, 2009  
Blogger parabellum said...

To danny a TK

No to si snad oba dva delate srandu - hyperinflace znamena to, ze objem penez v obehu zacne rust mimo jekekoli myslitelne meze -

+ to danny pokud Ti to nahodou neuniklo, tak pujcky a hypoteky tu ekonomiku do tohohle stavu dostaly - a jestli myslis, ze banka bude dotovat tvoje uroky, tak to jsi fakt mimo - akorat, ze ty uroky a na to vazany splatky bude zvedat rychleji, nez porostou tvy prijmy - tak delej jak myslis.

9:53 pm, May 14, 2009  
Blogger Unknown said...

to parabellum
proto jsem se ptal na vas nazor, resp. predpokladany budouci vyvoj.
to ze nas toto jednani do tohoto stavu dostalo vim, ale jedine "vychodisko" , kam to nakonec zklouzne bude prave pouze ta hyperinflace - soucasne dluhy se "rozpusti" v te inflaci, tj. neprimo to zaplati vsichni, kteri maji uspory. pokud je to jinak, tak prosim o vysvetleni, urcite se da cerpat i z minulosti (napr.Nemecko po 1.svet.valce), ale neznam detaily + tenkrat lidi meli spis uspory nez dluhy. fraze typu " no to si snad delate srandu, pokud ti nahodou neuniko.." neni odpoved na moji otazku, me zajima vysvetleni proc do toho nejit.

10:20 pm, May 14, 2009  
Blogger Unknown said...

to parabellum: a jeste jedna otazka: Jak to tedy bude ta banka resit? resp. vsechny banky po celem svete? A co soucasni dluznici? To jako budou totalne fuck-up? Preci jim nebudou zvysovat uroky kazdy mesic v radu napr. desitek či stovek procent? Z ceho to budou platit? A co fixace/ resp. podminky smlouvy? Proste si vubec nedokazu predstavit, jak to banka bude schopna ukocirovat a zakonne/smluvne prosadit.

10:30 pm, May 14, 2009  
Blogger Unknown said...

Asi bych to potřeboval trochu polopaticky. Jestliže mám zafixovaný úrok na celou dobu splácení tak by s ním snad banka neměla hnout.

10:36 pm, May 14, 2009  
Blogger parabellum said...

To danny

Normalne: Vytvori dcerinnou spolecnost - spravce konkurzni podstaty a vyhlasi bankrot - a toho tvoje smlouva nebude zajimat, akorat pohledavka - a bude pozadovat nejakou normalni splatnost, dejme tomu do mesice.

10:37 pm, May 14, 2009  
Blogger Unknown said...

Jasně, to se děje. Ale očekával bych trochu pozvolnější průběh v čase. Ne ze dne na den. Inflace by měla nabíhat snad v řádech let.

10:44 pm, May 14, 2009  
Blogger M. said...

No banky sice nemusí v případě hyperinflace zvýšit vázaný úrok, ale mohou zvýšit poplatky na obsluhu dluhu. Stejně mazaným způsobem to dělá ČEZ, kdy navýšení ceny energie není v součtu zase tak dramatické(10% ?), ale doženou to na paušálech, které neregulovatelně zvedají. Schválně si dopodrobna prostudujte faktury za elektřinu několik let zpět.
Nemůžou banky předbíhat inflaci stejným způsobem ?

11:24 pm, May 14, 2009  
Blogger Unknown said...

Standardní způsob, jak si banka kompenzuje inflaci, je zvyšování úroků, případně doplnění smlouvy o dodatek, který dlužnou částku upravuje podle výše inflace. Takovýto dodatek se užívá i v jiných smlouvách v dobách zvýšené nestability měny. Každopádně pokud máte úvěr s fixací na pevnou úrokovou sazbu (doporučuju překontrolovat ve smlouvě), banka s tím nic dělat nemůže, jinak by porušila smlouvu. Jediná varianta je opravdu konkurz, ale těžko domýšlet následky, protože v čr uř je v sočasnosti poskytnuto téměř půl milionu úvěrů...

12:02 am, May 15, 2009  
Blogger Herbage said...

Už jsem tu tento příspěvek jednou vkládal, ale myslím že se to hodí:

Citace některých pasáží z knížky: Kdo financoval nástup Hitlera k moci" od Jamese Poola.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Německá ekonomika vrávorala pod břemenem reparací, které Versailleská smlouva uložila Německu odvádět ve prospěch vítězných mocností. Zbídačelá země nedokázala tyto kvóty plnit, protože Versailleská smlouva připravila Německo o místo na většině exportních trhů. Kromě těchto nesnází na zahraničním poli začala soupat inflace. Německá marka, obvykle ceněná kurzem 4 marky US dolar, začala padat. V létě 1921 již oslabila na kurs 75 za dolar. Celoživotní osobní úspory se rychle stávaly bezcennými. Pevné příjmy již nestačily k úhradě základích životních potřeb. Střední třída byla zoufalá."

"S francouzsko okupací Porúří nastalo úplné zhroucení německé měny. Vláda musela finančně podpořit statisíce dělníků, kteří se octilnuli při pasavní rezistenci bez práce. Do Porúří tekly peníze proudem. Aby mohla vláda splnit tak obrovské závazky, nechala vytisknout více bankovek. Nejprve se ceny zvojnásobily, pak ztrojnásobily. Vláda občasnům tvrdila, že inflace je ekonomický proces, který nikdo nemůže ovlivnit. Ve skutečnosti však byla inflace nástrojem, který německá vláda použila, aby břemeno hospodářských obtíží přesunula na bedra středních vrstev.
Když se ceny zvdojnásobily, protože bylo do oběhu vpuštěno více peněz, byla skutečná hodnota spořících účtů, penzí a cenných papírů rázem poloviční, ale v té chvíli si to jen někteří občané uvědomovali. Financování pasivní rezistence v Porúří poskytlo vládě nezbytnou omluvu k rozpoutání prudké inflace. Marka spadla na kurs 10 000 marek za dolar a pak na 50 000 za dolar. Ceny se začaly zvyšovat denně a pak i dvakrát za den.
Nejhůře rána dopadla na úctyhodné a solidní občany středních vrstev, kteří si vytvářeli úspory a nyní sledovali, jak jejich úsilí přešlo přes noc v niveč. Tiskl se bankovky stále vyššího nominálu. Továrny musely vyplácet zaměstnance dvakrát týdně, protože cena peněz od každého pondělí do následující soboty opět klesla. Ve výplatní den stávaly manželky dělníků za tovární branou. Jakmile byli muži vyplaceni, vyhrnuli se z továrny a dali peníze manželkám, které s nimi letěly do nejbližšího obchodu nakoupit, dříve než peníze ztratí hodnotu. Plat průmyslových dělníků, kteří byli většinou organizováni v odborech, byl většinou přizpůsobován klesající hodnotě marky. Střední vrstvy byly zasaženy tvrději. Množství odborníků se již nedokázalo uživit příjmy, ze kterých ukrajovala inflace. Aby mohli přežít, pracovali po večerech jako taxikáři a číšníci.
Hodně lidí zahna inflací do kouta se snažilo prodat svůj majetek za odhadní cenu.
Než se vyřídily právní náležitosti prodeje a peníze byly vyplaceny, hodnota marky klesla natolik, že kupující zaplatil dvacetinu skutečné ceny nemovitosti. Finančníci a velké společnosti s neomzeným přístupem k úvěrům využívali těchto poměrů k hromadění obrovskýcm majetků za velmi nízkou cenu. Menší továrna byla ke koupi za 50 milionů marek, splatných do 6měsíců. Když 6měsíců uplynulo a nastal čas k zaplacení, nestačilo by již 50milionů ani na pořízení automobilu. Pro velkopodnikatele byla inflace velmi výhodná, hypotéky byly vyplaceny, cenné papíry odkoupeny a dluhy smazány inflačními markami, které měli hodnotu jen zlomku původně stanovených cen.
"Věřte mi, naše bída bude ještě horší," varoval Hitler posluchače.Mizerové přežijí, ale řádný a slušný obchodník, který nespekuluje, bude naprosto zničen; napřed přijdou na řadu ti drobní a pak i ti velcí. Ale lotři a podvodníci přežijí - malí i velcí. Důvod? Stát samotný je ten největší podvodník a gauner. Je to stát lupičů! Podvedli jste nás, vy darebové a ničemové,"křičel na adresu vlády. "Kašleme na vaše papírové peníze. Dejte nám něco, co má hodnotu - zlato!"Pak řekl Hitler posluchačům, že mají sice v kapsách tisíce nebo i miliony marek, ale stejně budou brzy hladovět, protože rolníci přestanou prodávat své produkty. "Když mu nabídnete váš milion potištěných cárů papíru, se kterým si leda tak budete moci vytapetovat záchod, nebudete se moci divit, když vám řekne: ",Nechte si svůj milion a já si nechám své obilí a máslo." Hitler jako jeden z mála politiků správně chápal inflaci jako nevybíravý nástroj, jehož účelem je obrat střední vrstvy obyvatel o úspory. Zástupci tradičních politických stran stále říkali lidem, že nad inflací nemá nikdo vládu, že však musí důvěřovat marce, která již nebude dále klesat. Jak se postupně plnili Hitlerovy předpovědi o vývoji inflace, přitahovaly jeho projevy větší a větší publikum. Protože odhalil podstatu finančního úskoku, považovali jej mnozí lidé za čestného a upřímného muže. sám Hitler nikdy žádné úspory neměl a inflace byla pro něj jen vhodným tématem k získání popularity. Nicméně stejně jak se snižovala hodnota marky, rostla členská základna nacionálně socialistické strany.

"Roku 1923 za sebou nechávala bídu a chaos. Dělníci vydělávali miliony marek týdně a výplaty domů nosili v kufrech. Cena potravin však rostla rychleji než výdělky a lidé začali hladovět. Odborník ze středních vrstev nebo lékař, který si dříve myslel, že má v bance uloženo své skromné jmění, mohl od jejího vedení dostat dopis: "Banka velmi lituje, že nemůže dále spravovat Váš vklad ve výši 68 000 marek, protože náklady podstatně převyšují výši zůstatku. Využíváme tudíž práva vyplacení Vašeho vkladu. Jelikož nemáme k dispozici žádné bankovky dostatečně nízké nominální hodnoty, zaokrouhlujeme poukázanou částku na jeden milion marek. Příloha: 1 000 000 marek v hotovosti." Na obálce byla orazítkovaná poštovní známka za 5milionů marek. Úspory střední třídy se rozplynuly vniveč. Peníze, které tito lidé investovali před válkou do státních dluhopisů nebo obligací německých zemí a měst, byly rovněž ztraceny. Den, který Hitler předpověděl, nadcházel: papírové peníze se staly téměř bezcennými. Tři papírny a dva tisíce tiskáren vyráběly bankovky 24hodin denně, aby stačily inflaci. Bankovky byly většinou potištěné jen na jedné straně. Volnou stranu používaly banky k psaní poznámek, protože to bylo levnější, než k tomuto účelu kupovat poznámkové bloky. Paní, která se vydala s poutěným košíkem plným marek k zelinářskému stánku pro pár brambor, si ho ve frontě na chvíli odložila na zem. Než se otočila, byl košík pryč a marky ležely na chodníku."

"Lidé, kteří měli přístup ke stabilní zahraniční měně, mohli získat oborvské sumy marek velmi levně a žít si pak jako boháči. Ernest Hemingway, který byl tehdy dopisovatelem v Evropě, popsal, jak strávil 4 dny v přepychovém hotelu v německém letovisku ve společnosti 4 přátel. Účet, který se včetně spropitného vyšplehal na miliony marek, činil v americké měně dvacet centů denně."

"V polovině roku 1923 se německý hospodářský život zadřel a zastavil. Mnoho lidí se vrátilo k metodám výměnného obchodu. Ve střednách vrstvách stoupla vlna sebevražd - rolníci odmítali prodávat své produkty za znehodnocené bankovky, jak Hitler předpověděl. Obyvatelé měst hladověli. Začaly se objevovat příznaky podvýživy a množily se případy onemocnění kurdějemi. Matky, které již nemohly kojit, přinášely děti do charitativních zařízení zabalené ne v plenkách, ale papíru."
"V listopadu 1923 inflace dosáhla hrůzných rozměrů. Oficiální kurs dolaru k marce dosahoval astronomických hodnot: dolar stál 5 bilionů marek, na černém trhu to bylo dokonce 7 bilionů. Banky už si nemohly dovolit počítat milionové bankovky, takže začaly jen vážit jejich balíky nebo měřit svazky pravítkem. Nebylo však čím změřit hloubku lidského neštěstí, které inflace způsobila. Ožebračené střední vrstvy hladověly a trpěly podvýživou, někteří lidé skutečně umírali hlady. Politická atmosféra se blížila explozi."
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Takže inflace může probíhat velmi rychle, i několikrát za den, i kdžy dens jsou pravda lepší finační nístroje, jak inflaci čelit

12:21 am, May 15, 2009  
Blogger Unknown said...

"psaní poznámek, protože to bylo levnější, než k tomuto účelu kupovat poznámkové bloky"
"košík pryč a marky ležely na chodníku"

Hloupá situace, kdy vnitřní hodnota materiálu na papírové peníze přesáhne hodnotu peněz, a papír použitý na peníze je potiskem defacto znehodnocený. Což mi připomíná, že někdy začátkem 90. let jsem slyšel, že inflace v Polsku způsobila nedostatek mincí nízkých nominálů. Stavební firmy totiž ty mince začaly používat jako podložky pod hřebíky, protože mince byla levnější než podložka. Rusové teď chystají výměnu mincí v nominálech 1, 2 a 5 rublů z téhož důvodu - náklady na výrobu mince jsou vyšší než nomimál http://www.izvestia.ru/economic/article3128315/. Současné mince jsou z mědi a niklu, nové budou z oceli galvanicky pokovené niklem.

Jinak absolutně nevěřím, že by někdo při hyperinflaci přečůral banku, nebo že by se to dokonce stalo masovým jevem. To spíš stát velmi rychle přijme zákon o indexaci všech smluvně fixních úroků o inflaci, národní banka bude denně zveřejňovat index a v televizi to bude spolu se zprávami o počasí.

10:00 am, May 15, 2009  
Blogger Tribun said...

Sice to tu už opravdu bylo, Herbage, ale to nevadí, je dobré si to připomenout.

10:22 am, May 15, 2009  
Blogger Unknown said...

Taky si nemyslim, že by dlužníci banky přečůrali, nicméně zpětně měnit smlouvu nelze. Pkud máš fixní úrok, tak ti ho nikdo nemůže indexovat. Kdyby to bylo formou zákona, byl by jednoznačně protiústavní. Pokud bychom se dostali až sem, bylo by už asi spousta věcí jinak. Vyloučit se to nedá, nicméně vyhlášení bankrotu považuju za mnohem elegantnější řešení.

10:39 am, May 15, 2009  
Anonymous Anonymous said...

No stejne si myslim ze ta globalni hyperinflace by byla fakt sila. Mame-li verit Andreasi Claussovi, ze v zasade existuje jen jedina mena a tou je dolar, opravdu netusim, jak by se tohle spustilo. Cinani jsou pry nejvetsim dolarovym veritelem, ti to nepusti. Nekam ty prebytecny biliony zasijou. I kdyby amici "tiskli" jak o zivot...

10:45 am, May 15, 2009  
Blogger Unknown said...

Tohle je vůbec důležitý téma a myslim, že většinu lidí zajímá. Asi to bude chtít thread na fóru. Ještě přidávám trochu opakování:
http://www.sfinance.cz/zpravy/finance/219742-svetove-akcie-znovu-rostou-dobra-zprava-to-vsak-neni/

10:58 am, May 15, 2009  
Blogger Kejvi said...

Hyperinflace semele všechny: Spořiči přijdou o všechny úspory, dlužníci rovnou o svuj "nezasloužený" majetek.
A banky? Nezapomínejme, že za ně ručí "stát" tj opět my sami. Sami sobě ručíme za svoje peníze, které již dávno neexistují, v klobouku je reálných hodnot cca 10x méně než virtuálních "aktiv".
Z tohoto pohledu se mi zdá jediná smysluplná investice do svých vlastních dovedností a vzdělání + úspor energie. Přemýšlejte, jaká práce vás bude bavit a uživí vás v barterově založené šedé ekonomice.. Je to těžký, já zatím nic nevymyslel, ale už nelpím na svém současném životním stylu. A jak říká Egypťan Sinuhet: "O budoucnosti nikdo z nás nic neví.." Hlavu vzhůru, bude hůř :)

3:34 pm, May 15, 2009  
Blogger Unknown said...

Nemyslim, že je v současnosti reálné, aby se globálně došlo až k hyperinflaci. Dokážu si představit řádově stovky procent, ale dál ne. Je spousta mocných a vlivných, které by globální hyperinflace poškodila. Vidim tu zásadní rozdíl v tom, že pokud zachvátila hyperinflace jednotlivou zemi (německo, maďarsko, polsko, býv. jugoslávie, brazílie, zimbabwe aj.), existovaly vždy stabilní zahraniční měny a kdo k nim měl přístup, nejen že situaci ustál, ale ukrutně na tom vydělal. Takhle z toho pochopitelně vybruslili všichni "zainteresovaní". Ale dneska? Pokud by hyperinflace nastoupila opravdu globálně, moc šancí na zajištění hodnoty nevidim. Popravdě řečeno, jediný takový univerzální prostředek je zlato (opomíjím jiné výnosné investice, to už ale není pro každého). Jenomže zlata je omezené množství, takže by buď nestačilo, nebo by jeho cena musela vystřelit nepředstavitelným způsobem, aby stačilo zajistit veškerý majetek současných elit. Čekal bych spíš tedy měnovou reformu.

5:00 pm, May 15, 2009  
Blogger M. said...

Číňani začali nakupovat suroviny za dolary jak běsní. Skupují železnou rudu a vrší jí na hromady. Technologické kovy rovněž, uran z Austrálie platí dopředu, zlato pěchují do trezorů-už mají min. 1 054tun. Vypadá to, jako by se zbavovali dolarů a vytvářeli rezervy.
USA naposled úspěšně vytunelovaly Argentinu. Možná se pletu, ale vypadá to, že teď je na řadě Evropa, možná zbytek světa.
Američané nemají přátele, mají jen své zájmy.A v pozadí vyčuhuje čím dál chtivější židovskej pařát.

Evropské ekonomice se výborně daří a padá téměř po kolmici:))
http://ekonomika.ihned.cz/c1-37130800-krize-uraduje-v-cesku-jinak-nez-se-cekalo-prijdou-nove-uspory-a-propousteni
Řešíme, jak vyjebat s inflací, případně na tom ještě něco trhnout. Jenže na to jsme malí kluci. Za poslední min. rok se nesplnila žádná předpověď ekonomických analytiků,všichni byli úplně vedle, jen blekotali nesmysly o událostech, které se staly minulý týden a každý je dávno zná. Boháči, kteří investovali na burze na základě dobrých doporučení o svoji sázku často přišli.
Možná to zní jako fráze, ale očekávat se dá cokoli. Především to, co se na ekonomických školách neučí a tudíž s tím nikdo nepočítá. Nebo snad někdo počítal s tím, že v.r. 1953 bude měna ? Krizová doba si vyžaduje krizová řešení.
Domnívám se, že kdo nemá rezervy v kvalitních zlatých mincích, nebude mít kapitál na restart. Tedy pokud se nějaký bude konat . Jenže,jaký bude svět po krizi ? Pravděpodobně ho nebudem umět pochopit,podobně jako změnu po r. 89.
A ještě poslední hluboká myšlenka:)
Křesťanství na nás uvalilo dědičný hřích. Kapitalismus nás uvrhne do dědičného dluhu = otroctví.

A tohle si přečtěte.Dost hustý.
http://blisty.cz/2009/5/15/art46834.html

6:00 pm, May 15, 2009  
Blogger hans said...

bruno píše: "Taky si nemyslim, že by dlužníci banky přečůrali, nicméně zpětně měnit smlouvu nelze. Pkud máš fixní úrok, tak ti ho nikdo nemůže indexovat. Kdyby to bylo formou zákona, byl by jednoznačně protiústavní. "

Cha, protiústavní, a slyšel jsi o "deregulaci" nájemného? Lidi mají předlistopadové nájemní smlouvy s fixním nájmem. "Deregulační" zákony zajišťují jednostranné zvyšování nájmu, a stav kdy (dočasně) deregulační zákony neplatily, byl nesmyslně nazýván "protiprávní regulace". A co ústavní soud? Požadavek na platnost starých smluv prohlásil za protiústavní, protoře majitelé domů "mají právo na zisk".

Všichni ti bojovníci za "deregulaci" nájmů klidně prohlásí, že banky taky mají právo na zisk. A zruší fixní úroky, stejně jako zrušili fixní nájmy. Ústavní soud prohlásí existenci fixních úroků za odporující ústavě. A bude vymalováno. U nájmů to prošlo celkem hladce, projde to i u úroků.

6:16 pm, May 15, 2009  
Blogger Unknown said...

hans: to neni to samé, regulace samotná byl umělý zásah do trhu s bydlením, odporující volnému trhu. Tím, že tehdy zákon neumožňoval uzavření smlouvy za tržní cenu, se de facto dopouštěl křivdy. V té době ale neexistovalo odvolání. Chápu, že deregulace fakticky porušuje původní smluvní podmínky, jenže ty v době podpisu smlouvy byly pro nájemce jednostranně znevýhodněny. Říkám tedy znova, že v současném systému se nic podobného opakovat nemůže. Otázka ovšem je, jaký "systém" tu za pár let bude...

7:12 pm, May 15, 2009  
Blogger hans said...

Ona v 70. a 80. letech existovala nějaká regulace vnucovaná majiteli oněch bytů = státu (vlastnícícímu dotyčné byty přes státní podniky, resp. MNV)? Já jsem žil v představě že si stát stanovil podmínky smluv zcela svobodně sám.


Vycházíš s představy, že dnešní stát/soudy potvrdí platnost smluv i když budou nevýhodné pro "lidi nahoře" a výborné pro "lidi dole". Tomu nevěřím.

8:25 pm, May 15, 2009  
Blogger M. said...

bruno
A kde je řečeno, že volný trh musí zůstat navždy ? Komunisti si taky mysleli že budou všechno regulovat na věčný časy křivda nekřivda. Kde je jim konec? V krizové siuaci je možné udělat měnovou reformu nebo stanné právo, smlouvy nesmlouvy.Od zítřka socprcky fungujete za nových podmínek a šmidra. Komu se to nelíbí dostane do nosu. Vždyť nové podmínky se nastavují každách cca 20let a ty právě uplynuly.

9:06 pm, May 15, 2009  
Blogger Unknown said...

Dyť tohle já nespochybňuju a upřímně z toho mám obavy. Jak řikám, kdo ví, co tu za rok dva bude.

9:33 pm, May 15, 2009  
Blogger Unknown said...

to parabellum and others:
a co treba tenhle "trik" kopit v dnesni dobe nejakou komoditu, dejme tomu kvuli smenitelnosti zlato za cca 500tis a vzit si hyposku napr. na 3mil. Jakmile prijde hyperinflace a nekontrolovatelnej rust uroku (rychejsi nez prijmy) a banka zkrachuje s tim, ze spravce bude pozadovat splaceni zavazku, tak prodam to zlato, za ktere v te dobe dostanu jiz nasobek puvodniho penezniho vyjadreni (napr. v pripade hyperoinflace i ty 3mil.), tak jsem z obliga, resp. barak v hodnote dnesnich 3mil budu mit za 0,5mil. Je to blba uvaha? Dekuji za reakce.

9:39 pm, May 15, 2009  
Blogger parabellum said...

To danny - no, to tedy je hodne pitoma uvaha, kdyz bude situace, kdy napriklad za drzeni zlata od 5 gramu nahoru doma bude dozivoti -
myslis, ze uz dnes se neda dohledat, jaky transakce se zlatem kdo dela?
Jeden jednoduchej zakon stanovi, ze zlato budes nucenej dat do uschovy kam jinam, nez do bank - a depozita jsou z principu nepojisteny uz dnes, takze az padne banka, vklady budou vyplaceny, ale za depozitni vklad je suchy z nosu uz ted.

Kdybys napsal, ze nebudes mit toho zlata za 3 mil ale 30 bil, a ze za to hodlas koupit dejme tomu 10 krajskejch mest, tak bych rekl, ze ta uvaha je dobra - takhle tezko, koho chces kvuli 3 megum uplatit?

9:53 pm, May 15, 2009  
Blogger parabellum said...

Jinak jeste to danny - kdybys nebyl rozhazovacnej, tak bys ty tri mega nastrkal do prasatka do soucasnosti, a ten barak jsi mohl mit za hotovy - ja to tak udelal.

9:54 pm, May 15, 2009  
Blogger Unknown said...

to parabellum - taky dokazu byt agresivni a poucovat, ale to nepovazuju za konstruktivni, tj. se tomu vyhnu, snad krome poznamky k me rozhazovacnosti: strkam do prasatka, co to jde, nastrkal jsem uz dost na byt, ktery ted mam (bez uveru) + pozemek na barak (ten tedy splacim, co to da - do konce roku bych to mel mit splacene. A i na barak bych nasetril ale potreboval bych dalsich odhadem cca 5 let, ktere podle vyvoje jaksi pravdepodobne nebudou. Tj. samozrejme hledam moznost jak na techto znalostech, ktere tady spolecne sdilime vydelat. Myslim, ze je to normalni a nestydim se za to.
A to zlato? Dokonce i TT shromazduje/diverzifikuje. Tak k cemu to pak je? Kdyz si za to legalne stejne nic neporidi? Tedy pokud opravdu nebude totalni kolaps, pak si myslim nikdo nebude resit ani nejake nesplacene dluhy...
P.s. jeste k tomu prasatku - myslim, ze zalezi i na dobe shromazdovani - veku, me je 33 a mam manzelku + 1 dite. Jak jses na tom ty, ze machrujes??? Pokud okolo 40, tak je to akorat tak, tolik casu jaky bych potreboval ja.

10:17 pm, May 15, 2009  
Blogger Unknown said...

danny: Fakt, že zlato je nejlepší protiinflační nástroj, neni žádná převratná myšlenka a všichni investoři ho standardně využívaj. A je jedno, na co uchovanou hodnotu v budoucnu použijou. Pokud tedy máš možnost nějaký fyzický zlato koupit, neváhej. V současnosti vydělává dokonce víc, než bys tratil na úrocích z hypotéky. Tj. je lepší zainvestovat do zlata na úkor snížení jistiny. A rozhodně se neboj toho, že by za držení 5g zlata bylo doživotí :-) V době krize v USA sice podobnej zákon byl, ale tam se výběr zlata povedl předevšim díky dobře živený důvěře lidí v dolar. Dneska by to stěží prošlo a každej by se na to vy****. Jinak já taky zbožňuju řeči, jak se ten a ten nemusel zadlužit a jak nám, majitelům hypoték, nezávidí. Dyť my si za to můžem sami, že, a tak :-) Netvrdim, že si na nemovitost nelze vydělat a zaplatit jí cash, ale člověku s průměrným platem a běžnýma výdajema se to stěží povede. A nebo to podchytit někdy v polovině 90. let. Necelý půlmilion hyp. úvěrů v čr mluví jasně. Já se ženou jsem měl před pár lety volbu jasnou - buď hypotéku, nebo mizernj podnájem nebo stan na louce. Volil jsem a) a taky se za to nestydim :-)

11:09 pm, May 15, 2009  
Blogger parabellum said...

No, uz jednou jsem to tade psal - byt v centru mesta -150 ctverecnich metru, rozestavenou geotermalni teplarnu za humny, moznost napojeni na horkovod, kterej jde asi pet metru od paty domu - byt - cast domu porizenej, zrekonstruovanej a zarizenej za hotovy, celej dum po prevazujici rekonstrukci rovnez bez dluhu k tomu stovky tisic uspor - a ze je zlato bezpecnejsi? To ja si radsi vezmu penizky, a pockam si zase na nejakou exekuci, kterejch na pocatku te hyperinflace bude jako smeti a pak vydrazim, co se mi bude libit - se zlatem to jde docela blbe.

11:15 pm, May 15, 2009  
Blogger parabellum said...

To bruno - no kdyz mas ohromny spektrum mandatornich potreb od mobilniho telfonu, pres internet a mozna auto, tak holt mas dluhy - jinak dam ti tip - podivej se na to, jak se jmenuje tenhle blog - nastava to take proto, ponevadz nejsou obecne oileri - zkusim ti najit odkaz na server, na kterym bylo pres 2 000 volnech pracovnich mist prave v tyhle branzi, a vsechny dost, dost dobre zaplaceny - akorat to holt chce bejt vyucenej na neco jinyho, nez na ajtaka, bakalare nebo humanoida - dneska jsem na chodbe napriklad mluvil se sousedem, kerej se vratil z montaze - v Severnim mori svaruje pod vodou za prumerne 8 000 Evropskejch mesicne.

Ja ten byt kupoval normalne pres realitku za trzni cenu v cervnu 2006, a delam profesi, ktera vetsine lidi pod 35 let SMRDI - takze tak.

Jinak sladky tajemstvi: Ty ceny bytu a domu jsou vyhnany prave a jen tim, ze kazdej si na to pujci - kdyby to platili hotovejma, tak ty ceny jsou mozna tak dvoutretinovy.

11:25 pm, May 15, 2009  
Blogger hank said...

:-)
To se teda rád nechám poučit, která profese smrdí většině mladých od 35 let ...
:-)
Ja bych si jich troufnul zfleku vyjmenovat desitky, ale to by asi bylo OT...

12:39 pm, May 16, 2009  
Blogger parabellum said...

To bruno a danny.

Nejlepsi nastroj pro realny rust ekonomiky jsou podle vas spekulace - dobra - a ze to ty spekulace dostaly tam, kde to je, ze?

Uvazovani, typu ze V SOUCASNOSTI vydelava zlato vic, nez cini uroky na hypotece je hodne ditete ze zvlastni skoly, nebo slavnych analytiku, kteri na zaklade soucasnych podminek predikuji budoucnost - pokud se chces neceho dobrat, tak musis pouzit analyticke schopnosti a pokusit se tu budoucnost namodelovat a nikoli extrapolovat minulost a pritomnost do budoucnosti.

K tomu zlatu jako protiinflacnimu nastroji: Investovat do zlata za cenu, ze si na to pujcis je neslychane pitome opatreni, ponevadz pokud banky maji nejake zlato a to jakoze maji, tak v okamziku, kdy zvednou urokove sazby, tak proste toto uvolni na trh, a tim padem praskne bublina zlata tak, jako praska ta s ropou.
A vysledek bude, ze banka z tebe spolehlive v prvni fazi vycucne zlato, a pak jeste nemovitost, pac nebudes mit na splatky dluhu - krom toho, v situaci, kdy se zvednou uroky, tak samozrejme klesnou ceny nemovitosti, a to hned v dusledku dvou mechanismu - zvednou se splatky novych uveru, a protoze se zvysi i byt jen o malo procento lidi, kteri budou mit problem se splacenim, a jejich nemovitosti se tim pade ocitnou na trhu s temito, tka se zvysi previs nabidky a na zaklade tohoto bude banka pravdepodobne chtit ten rozdil jistin kompenzovat.

Takze heslo dne, zadny dluhy.

12:43 pm, May 16, 2009  
Blogger Unknown said...

to parabellum : ja nechci kupovat zadny barak v drazbe i kdyby byl za "babku", protoze mam vizi/projekt energeticky pasivniho domu, coz jaksi ze stareho baraku, resp. i z dnes standardni novostavby jaksi neudelam.
Jinak jsem nechtel kupovat zlato na dluh, ale koupit ho za naskudleny, s tim, ze barak by byl komplet na dluh/hyposku. Druha moznost byla ponizit hypo o tu naskudlenou castku.
Nicmene drzet hotovost v soucasne dobe mi pripada prinejmensim jako neprozirave, jasne, ted jsou deflacni tendence, ale jak dlouho vydrzi? 6mesicu, 2roky a nebo 5let?Pokud 5let, tak o zadnem zlate nemusim uvazovat a nacpu ty potistene papirky do baraku. Ale je tolik casu? Na to jsem se ptal a nedostal odpoved, alespon odhad podlozeny nejakou hypotezou.

1:12 pm, May 16, 2009  
Blogger parabellum said...

To danny

Energeticky uspornej dum se da postavit za 70 tis korun - pokud tomu neveris, prijed se sem podivat a ja Ti vyjednam exkursi u dvou vlastniku techto - bude to vylet po vlastnich asi tak 25 km dlouhej - ja sam si hodlam neco takoveho postavit vlastnima rukama ne proto, abych tim resil bydleni, ale proto, abych si overil, zda to funguje.

P.S. ten energeticky pasivni je neco, co je v soucasny dobe urban legend, ponevadz drtiva vetsina pozemku, ktera je k dispozici vyzaduje provoz jednoho ale spise dvou aut v rodine - ve finale energeticky pasivni dum vychazi paradoxne energeticky narocnejsi, nez nezateplenej byt v panelaku.

A co takhle za penize nakoupit zasobu uzitecnejch veci, treba obleceni, boty, nahradni bryle, pokud jsou potreba, obuv, kvalitni nabytek, naradi......jakmile totiz dojde k prudkemu zdrazeni PHM, tak se rozpadnou globalni trhy, a napriklad textil bude nedostatkovym zbozim - ale pravdou je, ze treba znas zpusob, jak to udelat ze zlata.

Jestli kupovat zlato za hotvy, nebo na dluh je totalne jedno v situaci, kdy se hodlas zadluzit radove na dve dekady a pravdepodobne nemalou casti prijmu.

P.S. Co takhle investovat do mezilidskejch vztahu - ses ochotnej pomoct sousedovi se stavbou domu, jsou ochotni toto sousede udelat pro tebe? My ten barak take udrzujeme svepomoci a vsichni si tykame - a to tam nejsme tri nebo ctyri.

1:52 pm, May 16, 2009  
Blogger parabellum said...

To pan Kalous

myslim, ze jde o nedorozumeni - ja napsal:
cituji:

-ja delam profesi, ktera vetsine lidi POD 35 let SMRDI -

vy jste napsal
cituji:

-To se teda rád nechám poučit, která profese smrdí většině mladých OD 35 let ...

Ty dva vekove intervaly v podstate mijeji, takze bych poprosil o dopresneni.......

2:36 pm, May 16, 2009  
Blogger hank said...

Sorry, to byl preklep, tam melo byt POD 35 let...
:-(

4:09 pm, May 16, 2009  
Blogger Martin said...

Pro Parabella....

Když už je zde také narážka na mou osobu, představ si, že jsem si vysokou studoval prostě pro to, že mě ten obor baví:) Když bude někdy volný čas a prostředky, klidně to budu pro ZÁBAVU studovat dále :)) Každý nemá to štěstí, aby přišel ke všemu co potřebuje prakticky bez námahy, ale život už je takový. Souhlasím s tím, že dluhům je třeba se pokud možno vyhýbat, na druhou stranu uznávám, že každý nemá takové podmínky, aby se bez dluhů obešel a každý nemá na to, aby svařoval v severním moři za 8 000 euro měsíčně.

Jsou lidé velice schopní, schopní, normální, méně schopní a neschopní. Dle toho jak se prezentuješ patříš někam do první, či druhé skupiny, jenže takových lidí bude vždy jen menšina. Ti co nepatří mezi mezi schopné prosadit se za každých podmínek a zároveň nemají lepší startovací podmínky než ostatní, se v současnosti bez dluhů obejdou asi jen velmi těžko..

Dům za 70 000 je samozřejmě super, ale jistě to v současnosti má spoustu "ale" Minimálně vlastní pozemek a povolení od úřadů, což může být docela problém.

Stačí se podívat, jaké problémy měl třeba Petr Žáček s konopným domem. (není to zrovna jedna z těch dvou exkurzí?)

12:55 pm, May 17, 2009  
Blogger Martin said...

Souhlasím s důležitostí dobrých sousedských vztahů, kromě toho jsou nepochybně důležité i vědomosti. Každý si třeba nemůže postavit za vlastní dům, ale skoro každý si jistě může dovolit vytvořit seznam okruhů v kterých má mezeru a které se domnívá by mohly být v budoucnu užitečné a dle toho si obstarat alespoň v základním množství nějakou tu odbornou literaturu a začít zkoušet uplatňovat nabyté vědomosti v praxi :) Takhle to nepochybně nejde se vším, ale jsem přesvědčen, že to může značně usnadnit život. Určitě je to lepší, než nedělat nic...

1:05 pm, May 17, 2009  
Blogger Martin said...

docela zajímavý článek o obnovitelných zdrojích...http://network.nationalpost.com/np/blogs/fpcomment/archive/2009/04/08/wind-power-is-a-complete-disaster.aspx

jak to zatím funguje v praxi...

"Flemming Nissen, the head of development at West Danish generating company ELSAM (one of Denmark’s largest energy utilities) tells us that “wind turbines do not reduce carbon dioxide emissions.” The German experience is no different. Der Spiegel reports that “Germany’s CO2 emissions haven’t been reduced by even a single gram,” and additional coal- and gas-fired plants have been constructed to ensure reliable delivery."

3:41 pm, May 17, 2009  
Blogger parabellum said...

To Martin

Klido pido si studuj co chces, ale ZA SVY - nebo si sezen nekoho, kdo to zacaluje.


Jinak ten kluk, co svaruje pod vodou ma na rozdil od tebe akorat ucnak + svarecskej prukaz - potapecskej kurz udelal ZA SVY - a ten ucnak vysel danovyho poplatnika urcite levneji, nez tvoje studium.

Vis jak definuju rozhazovacnyho magora? To je nekdo kdo ma mobilni telefon, pocitac a auto, jezdi do zahranici, ale nema zajisteny bydleni - pokud byste normalne fungovali jako tisic generaci pred vama, tak si napred poridite to, co je nezbytny k zivotu, a pak blbosti. Ja si pocitac koupil jako jednu z poslednich veci, ktery tvorej zarizeni bytu pred necelymi tremi mesici, dalkovy ovladani nemam dodnes, bez auta se obejdu, a do zahranici jsem jezdil akorat pracovne - takze jedna vec jsou prijmy, ale druhou stranu tvori vydaje - myslis, ze generace pred Vama v prumeru do triadvaceti studovali, aniz by se neco poradnyho a uziotecnyho naucili, a pri tom si porizovali hafo blbosti? A nechci slyset absolutne pitomou vymluvu, ze studium na VS vyzaduje mit pocitac doma.

Jeste jeden postreh: Mainstream mlady generace jsou v podstate bily cigosi, ktery se narodili normalnim bilejm rodicum - pac musej bejt voveseny znackovym voblecenim a drahou elektronikou, vozit si prdele v autech, ale jsou doma schopny spat na spinavejch matracich na zemi, chodit okolo poloshnily linky, ze bys u nich narazil na knizku nebo nedej boze knihovnu, tak to ani omylem - jak rikam jako cigosi pred triceti lety.

Jeste k tomu domu: Ano, pozemek je docela problem - s temi urady se to jednoduse a krasne obejde, ponevadz finta je to, ze podle stavebniho zakona to neni stavba, ponevadz to neni pevne spojeny zakladama s terenem.

Jinak Petr Zacek je arogantni kreten, a to je asi tak zaklad tech problemu - jinak jedna z tech exkurzi je od te degesarny Petra Zacka skutecne na dohled, asi tak 3 km. Problem Petra Zacka je predevsim v tom, ze to ma prakticky uprostred neceho, co bych nazval milionarska suburbie (Podvini), a na pozemku ma absolutne neskutecnej bordel, ta stavba je priserna a nedodelana a vypada to jako fetacky doupe - krome toho tam je nekolik prisernejch neudrzovanejch degesboud ale pro ilustraci by se dal ten vejlet udelat 28 kilometrovej, a ukazat si, jak NE (Zacek) a po ceste se stavit u ty diry na teplo v zemi......jestli by se mi podarila vyjednat prohlidka.

Mimochodem, ja si pamatuju Petra Zacka, kterej si ted hraje na ekologistu, jak jezdil po meste se sedmilitrovym Buickem a kseftoval s oblecenim.

7:48 pm, May 17, 2009  
Blogger 1+0=8 said...

proc nebude v evrope valka
http://www.voltairenet.org/article160014.html - o energeticko-politickych vztazich v centralni asii
a tak mame dost casu hledat si mista kde nebude tenhle beh za nekonecnym prazdnem
se muze experimentocat s zivotem

8:18 pm, May 17, 2009  
Blogger krygol said...

parabellum: po čase som si všimol, že sa diskusia znova trochu rozbehla a začal som ju čítať. Zo začiatku sa mi Vaše argumenty a vysvetľovanie páčilo a s veľkou časťou súhlasím, ale potom prišiel zlom. Bolo to vtedy, keď ste zjezdili ladA za jeho názor. Od vtedy mi pripadá, ako by začal písať iný parabellum ako dovtedy. Samé napadanie a urážky bez akéjkoľvek výpovednej hodnoty. Pomaly si tu pripadám ako na fóre rôznych denníkov, kde sa musíte doslova prekopávať príspevkami s nadávkami o osočovaním.
Všetci sa tu snažíme k niečomu dopracovať a ak sa niečo spýtam, alebo mám na niečo určitý názor, tak budem rád ak mi ho niekto podporí, alebo vyvráti bez toho aby mi trikrát zdôraznil aký som debil, že si mysím to a to.

10:48 am, May 18, 2009  
Blogger krygol said...

Návrh:

Práve som na ďalší rok zaplatil hosting a doménu na ktorej mám skôr menej ako viac funkčný redakčný systém, ktorý stojí skôr viac ako menej nevyužívaný. Preto by som si dovolil, aj na základe diskusie k predchádzajúcemu článku navrhnúť takúto vec:
Niektorí z nás, majú určité vedomosti ako vyrábať základné veci, ktoré budú potrebné po oilpeak. Napr. výroba mydla, výroba priadze, tkanie, základna chémia .... Predstavte si, že zverejním článok o domácej výrobe mydla a ostatní to vyskúšajú a budú o tom diskutovať, vylepšovať postup, poukazovať na chyby.

Ak by o niečo podobné bol záujem prosím dajte vedieť a poprípade navrhnite aj nejaké oblasti, ktorým by sme sa mohli venovať. Mňa zatiaľ napadajú tieto: Potraviny - skladovanie; Energia - výroba, skladovanie, spotrebiče; Textil - ľan, bavlna, vlna, spracovanie,..., Hospodárenie - výroba a opravy základného náradia; Chémia - základná domáca, výroba mydla, pušného prachu, soli, cukru ....

11:06 am, May 18, 2009  
Blogger parabellum said...

To krygol

Ladu jsem zjezdil, ponevadz zvolil konfrontacni ton, a glorifikoval venkov zjevne nepravdivymi argumenty.

Jinak pro vysvetleni: Vidlak u mne neni klasickej obyvatel venkova, ale zavistivej, zakomplexovanej, revansistickej hnup, kterej nejenomze zavidi lidem z mesta vyssi prijmy (neplati vzdy - stejna nebo obdobna prace je placena obdobne na venkove i v Praze - mohu dolozit) - pricemz absolutne ignoruje vzdelani a pozici na trhu prace tech lidi ve mestech .....zbytek toho, jak jsem popsal soucasny venkov je pravda, a za tim si stojim.

Mimochodem, prvni etapu po ropnem zlomu odskacou lide na venkove mnohem vice, nez ti meststi, ponevadz jsou vice zavisli na doprave, a i zivot na venkove je energeticky narocnejsi.


K te vyrobe tkanim a prize: Postupem casu dojde k rozpadu globalnich trhu, takze se stane neunosnym, ne-li nemoznym dovezt vsechny textilile z JV Asie - krom toho nevim, cim bychom za tyto zaplatili - to ale neznamena, ze bude tyto vhodne vyrabet podomacku - jina situace by mohla nastat se sitim - naucit se neco si usit jednoznacne kvituju.

Jinak k tomu druhemu prispevku:

existuje server

http://www.sobestacnost.cz/

s celkem zivym diskusnim forem, nevim, jestli je to to, o cem pises.

11:35 am, May 18, 2009  
Blogger other said...

to krygol: Smysluplnější bude nechat tvůj hosting plavat, aspoň ušetříš pár kaček, a vědomosti o kterých mluvíš, cpát do WIKI. Možná se budeš divit, kolik z toho tam už je. Eventuelně překládat z cizích jazyků. A je to zdroj přesně na míru těmhle tvým zmiňovaným představám a ví o něm každý.

11:36 am, May 18, 2009  
Blogger krygol said...

2 parabellum: Kto to odskáče viac ťažko povedať a bolo by to na dlhú diskusiu. Závisí to hlavne od toho ako to bude prebiehať a k čomu dôjde. Napr. pri opakujúcich sa blackoutoch to bude podľa mňa horšie v mestách. Ale to je vec názoru.

Bol som pozrieť na tú stránku a áno, nejako tak som si to predstavoval, ale na tej stránke nie sú žiadne články a diskusné fórum s cca 30 príspevkami nepovažujem za celkom živé. Aj keď nevidím problém v jeho využívaní. Idem sa tam prihlásiť.

2 other:
tých cca 3.000,- Sk ročne ma nezruinuje a WIKI. Pozrel som si napr. mydlo
Mydlo je tenzid používaný v kombinácii s vodou na umývanie a pranie.
Všeobecný vzorec molekuly mydla - sodnej soli vyššej mastnej kyseliny. Na ľavej strane je nepolárny (hydrofóbny) koniec a na pravej strane je polárny (hydrofilný) koniec.
Mydlá sú zvyčajne zmesi sodných a draselných solí vyšších mastných kyselín, ktoré pochádzajú z olejov alebo tukov. Tieto reagujú s hydroxidom sodným alebo hydroxidom draselným pri teplotách 80-100 °C v procese zvanom zmydelňovanie. Pôsobením hydroxidu sa triacylglyceroly v olejoch alebo tukoch štiepia alkalickou hydrolýzou za vzniku glycerolu a príslušných draselných alebo sodných solí, ktoré tvoria surové mydlo. Historicky sa využíval hydroxid draselný, získavaný z popola spálenej rastlinnej alebo drevnej hmoty.
Súčasťou čistenia produktu pri výrobe mydla je zvyčajne odstránenie chloridu sodného, hydroxidu sodného a glycerolu rozpustením surového mydla vo vriacej vode a opätovným vyzrážaním soľou (vysolenie).
Následne sa z mydla odstráni väčšina vody a suché mydlo s obsahom 6-12 % vody sa lisuje do malých peliet. Tieto sa potom upravujú do predávanej formy.

Ak sa na základe toho podarí niekomu vyrobiť mydlo tak to klobúk dole. Nemyslel som opisovať enciklopédie, ale konkrétne praktické návody, ktoré niekto prakticky urobil a nie teórie, tých mám doma a na nete kvantum.
Inak sorry ale moje jazykové vedomosti sú na veľmi slabej úrovni na to aby som mohol niečo prekladať. Jednoducho nie som na jazyky.

12:29 pm, May 18, 2009  
Blogger other said...

krygol: co ti brání, abys tam okamžitě doplnil svůj domácí funkční návod? Wiki nepíšou nějací oni, nýbrž MY všichni. Já mám s editory slušné zkušenosti, mé příspěvky upravovali minimálně a jen po stylistické stránce. Samozřejmě, nesmí se psát články kradené, což platí i pro fotky. A je tam dobrá šance na zpětnou vazbu, že tam přijde člověk z branže a opraví faktické nesmysly.

Příliš bych ale přípravy tohohle druhu nepřeceňoval, protože pokud bychom zažili sociální downgrade razantnějšího typu, očekávám nejen já i rozpad komunikačních sítí.

1:17 pm, May 18, 2009  
Blogger parabellum said...

To krygol:

Ten web ma i svoje diskusni forum viz:

http://groups.google.com/group/sobestacnost
A rekl bych ze je to celkem zive cetnost prispevku cca tak 10 do tydne.

1:53 pm, May 18, 2009  
Blogger krygol said...

2 parabellum:

už som sa registroval, čakam iba na admina, aby ma aktivoval.

2 other: Ako som už spomínal, toto nemá byť enciklopédia, ale skôr výmena názorov na rôzne postupy a diskusia na WIKI akosi nie je. To že tam môže pridať viacmenej každý čo chce je silná, ale rovnako aj slabá stránka tohto projektu.
Rozpad komunikačnýh sietí očakávam aj ja, a práve preto je podľa mňa lepšie diskusné fórum ako WIKI.

2:30 pm, May 18, 2009  
Blogger Martin said...

"A nechci slyset absolutne pitomou vymluvu, ze studium na VS vyzaduje mit pocitac doma."

Možná by to šlo nějak i bez počítače, ale bylo by to natolik komplikované, že si to pomalu ani nedovedu představit....

Všechny závěrečné práce se musí odevzdat ve dvou svázaných exemplářích a na cdčku......

Obávám se, že rukopis ani strojopis už by dnes neprošel....ale tohle je celkem podružná záležitost.

Obejití zákonů pomocí bezzákladového obydlí je zajímavý nápad, v takovém případě by neměly být potíže ani s pozemky, protože dočasné obydlí by, pokud se nemýlím, mohlo stát kdekoliv....ať už jde o louku, ornou půdu, či les.....a cena takových pozemků zase není nic nezvládnutelného.

Takže řekněme, že dotyčný člověk si tímto způsobem vyřeší bydlení, teď už zbývá "jen" otázka živobytí. Za současných podmínek je zřejmě v nějaké minimální míře stále nutná výdělečná činnost....

Určitě je ale fajn, umět si takový "domek" postavit, protože v budoucnu se může stát ledacos a tohle se může docela dobře hodit.

Co se týče nákladů, předpokládám, že 70 000 je hrubá stavba a s ničím dalším se asi moc nepočítá, co?

6:15 pm, May 18, 2009  
Blogger Unknown said...

parabellum: Děkuji za reklamu. sobestacnost.cz jsem sám zatím nikde nepropagoval, protože je tak nějak "před spuštěním", ale základ snad funguje dobře. Skupinu sobestacnost na google jsem založil jako provizorní řešení do doby než bude spuštěná sobestacnost.cz. V současné době už je lepší využívat nové stránky, sám budu na google psát minimálně.

krygol: Vítej na stránkách. Na stránkách opravdu nejsou žádné články, momentálně je nemám čas psát. Pokud nějaký článek napíšeš, rád ho tam zveřejním. Stránky Soběstačnost nejsou nějaké mé osobní stránky. Je to informační a komunikační centrum. SOBESTACNOST - co si tam dáme, to tam bude. Já jsem v současné době schopný občas nafotit něco z toho co dělám a to vložit i skomentářem do fotogalerie. Pár věcí už tam je. Zítra vložím fotky z dnešního pálení dřevěného uhlí. Mýdlo které tě zajímalo budu dělat také. Recept zveřejnit můžu, návod napsat nestíhám.
QNX-Scaith-Mirek.J ....

8:58 pm, May 18, 2009  
Blogger Petr said...

Parabellum .... měl bych vážný zájem o prohlídku zmíněné stavby. Myslíte, že by bylo možno domluvit návštěvu?

10:41 pm, May 18, 2009  
Blogger parabellum said...

To Martin

Ty jsi studoval historii ze jo. Co takhle stavka vsech studentu a podpisova akce, u ktere budete pozadovat odstoupeni rektora, prorektoru, dekanu, prodekanu a vedoucich kateder? Jsi presvedcenej, ze kdybyste chceli, tak by MUSELO????

Jinak louku, les pole nedoporucuju, ale zahradu s chatkou, a tuto nahradit tim, co jsem popsal - pac preci jenom nemuzes postavit cokoli na necem, co ma BPEJ nebo co je v ochrannem pasmu vodniho zdroje.

Jinak samozrejme, ze je potreba vydelecna cinnost, pac to, co provozuji ti majitele neni hodne nasledovani - ale nejsou na to potreba dluhy, a o to jde.

12:29 am, May 19, 2009  
Blogger parabellum said...

To Martin

Jo, jeste jsem zapomnel dulezitou vec:
Neni to hruba stavba, ani hotova, je to neco mezi: Proste je to hotove, ale v jinem standardu bydleni, nez je ten soucasnej - to znamena: Ma to okna i dvere, ma to zdroj vytapeni, ma to podlahy, po kterem mohou deti behat bosy, ma to omitky vne i uvnitr, ale je u toho kadibudka, nema to elektrorozvody, pac obe ty ukazky maji fotovoltaiku (neni v cene), nema to klasickou koupelnu - toto se ale stejne vyskytuje v domech v poslednich cca 100 letech. Ale fakt to stoji za prohlidku, neni to nejaka spinava zemljanka.

12:37 am, May 19, 2009  
Blogger parabellum said...

Jeste to Martin:

Jednu z tech ukazek jsem nasel na webu - zrovna tu, co je 3km od Petra Zacka - nachazi se na okraji obce Zitenice - mimochodem, je to udajne nejteplejsi obec v Cechach.

http://www.livepla.net/slamak.php

12:41 am, May 19, 2009  
Blogger parabellum said...

To Petr:

U te jedne urcite - u te, jak jsem dal odkaz, je to v soucasnosti trosku problem - vyplyva to z tech stranek, pac majitele jsou v soucasnosti na cestach, a nevim, kdy se vrati - ale z vnejsku by to obhlednout slo. To, co ma Zacek, - dum z konopi, by se snad dalo take, alespon z vnejsku - u Zacka je problem jej sehnat - ta treti a medialne neznama je v katastru obce Tasov, casti Cereniste, a ti lide jsou tam skoro porad, takze to zkusim dohodnout - oni jsou docela prijemni a na navstevy zvykli.

1:32 am, May 19, 2009  
Blogger Thon Taddeo said...

Obama má mít "přelomový" projev o budoucnosti automobilového průmyslu. Program bych viděl následující 1. General Motors vyhlašuje kapitolu 11 a mizí v propadlišti dějin 2. Uklidňující řeči, že se vláda postará o důchody apod. 3. Budoucnost je v malých autech a ty musíme začít vyrábět. Blablabla.

8:20 am, May 19, 2009  
Blogger ladA said...

pro Parabella, Krygola a ostatni..
Za konfrontacni ton se omlouvam, absolutne jsem nemel v umyslu byt v konfrontaci s Vami. Neni to muj zamer.
Jista mira "averze" oproti mestum u mne mozna pochazi z toho, ze jsem v Praze zil 8 let, a take v Chicagu a Torontu, pres pul roku v Nemecku, a velkomesta a priory pokladam za sice prirozene vyusteni rustu civilizace, ale soucasne za jedineho vinika soucasneho stavu. Proste jsem odmitl mit rad mesta z duvodu degradace lidske osoby ve smyslu - pouze chozeni do prace + "kulturni" odreagovani ve volnem case mrzkym kinem... viz americke 6 pracovnich dnu + 7 den nakupovani v nakupnich centrech. To NENI zivot, ktery chci zit, proto jsem se vratil na ves.
Jisty naznak jak (nejen v americe) pokracovat je zde http://www.blisty.cz/2009/5/15/art46817.html a takto se da snaze zit, podle me, prave na vsi.
Parabelle, verte, ze vypomoc sousedovi zadarmo, tykani s 90% lidi na vsi je automaticke, predlistopadove "akce Z" (prace pro ves-komunitu) zadarmo organizuji i v dnesni "kapitalisticke" dobe. Ano, jsou sousede, na ktere doleha doba pomaleji, a dnes teprve zacinaji pracovat pro ostatni za penize, protoze "..zadarmo dneska??vole neblbni.."
V mestech jsem nemel sil zadarmo premlouvat lidi pro praci zadarmo, na vesnici se mi naopak jaxtax dari budovat spolecenstvi pracantu pracujicich pro ostatni. Placeni 50kc cisteho z obecniho rozpoctu pro spoluobcany, kteri prisli behem posledniho pul roku o praci budiz jim alespon castecnym doplnenim chybejicich penez.
Z Prahy jsem utekl i presto, ze jsem po dokoncenem postgradualu ucil na zemedelske univerzite. Doktorat se da uzit i na venkove, treba pri nedelnim nahaneni roje vcel po vesnici pouze v pantoflich a trenyrkach :)
ladA
ps. vcera mi soused co pracuje v krachujici kovoobrabeci firme (nejsou zakazky, cca 70 lidi) povida ".. chtelo by to delat nejake zakazky pro stat, ten bude mit penize furt, ne?? " Napad je to dobry do precteni dnesniho clanku z rana http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/169066-vlady-v-eu-neproplaceji-vcas-faktury-dluzi-firmam-65-miliard-eur.html
Mam pocit, ze mame pred sebou poslednich par mesicu "soucasne historie"

8:26 am, May 19, 2009  
Blogger hans said...

To krygol: Na praktické návody má wiki projekt Wikiknihy - http://cs.wikibooks.org/wiki/Wikiknihy:Hlavn%C3%AD_strana - nic nebrání ke "Stavbě kůlny" napsat i "Výrobu mýdla". Mimochodem mýdlo je na anglické verzi - http://en.wikibooks.org/wiki/Do-It-Yourself/Soap .

9:15 am, May 19, 2009  
Blogger Unknown said...

hans: Neber to jako útok na Wiki, je to super projekt, ale ten návod na výrobu mýdla je dost mizernej. Jistě, můžeme tam dát lepší. Wiki je dost široce pojatej projekt, nepředpokládám tedy, že bude nějak výrazně budovat komunitu spolupracujících lidí se zájmem o určitý obor lidské činnosti. Věřím, že lokálněji pojatý a specializovanější projekt udělá víc práce. Není to jenom o informacích a návodech, ale také o spolupráci, komunikaci, setkávání, výměně přebytků, kontaktech ....

11:00 am, May 19, 2009  
Blogger Unknown said...

Ked uz sa tu rozoberaju technologie nema niekto viac technicky info. k fusi reaktorom? Na internete je vzdy len zakladny popis a par blokovych nacrtkou ale nic konkretnejsieho :(.


p.s. TT pekny blog

12:14 pm, May 19, 2009  
Blogger parabellum said...

To spam

A neni to jedno? I kdyby ten fusni reaktor uz ted bezel v poloprovoznim rezimu, tak to neni reseni, pac nejsou ani chechtaky, na patent natoz na vystavbu, ani technici, kteri by to aplikovali - kdyby to fungovalo uz ted jako spolehlivej zdroj energie, tak uz ted je stejne pozde - staci si uvedomit, ze od zvladnuti rizene stepne reakce potrebovala napriklad CR 50 let na to, aby dokazala 30 procent el energie a cca 10-12 celkove spotreby energie kryt z jadernejch zdroju, a to v situaci, kdy byl dostatek levne energie - srovnej s grafem v uvodu clanku, a s chovanim politiku = n apred spotreba, pak investice.

2:00 pm, May 19, 2009  
Blogger parabellum said...

To LaDa

To je presne ono - mesto je to, co ma alespon 1.2 mil obyvatel, lepe 7.5 mil obyvatel a tam je vsechno spatne, tak hura na samotu, pac jsem zhnusen mestskym zivotem, tak je spatne vse, co ma nad 30 stalych obyvatel, pac je to pakaz, ktera se neumi postarat sama o sebe. Vcera prisel na venkov, predevcirem neumel zit v nicem, co ma pod 1 mil. obyvatel, a dnes bude kazat o venkove - jinak predlistopadove akce Z byly i ve mestech, a troufnu si rici, ze ve vetsi mire, nez na venkove u nas se napr. v akci Z postavilo dost velky koupaliste, kam se chodi koupat i lide z okolnich vesnic - na venkove se v akci Z stavely akorat bytovky a garaze pro VLASTNI POTREBU LaDo...nalijme si cisteho vina za minuleho rezimu se akce Z fungovaly ve mestech, do mest jezdili do zamestnani venkovane se vychrapat, aby potom mohli delat na zahumencich, manzelky v JZD, od JZD si zadarmo pujcit traktor, obdelat zahumnenek s ukradenou nebo vykseftovanou naftou, s chemii podobne obstaranou v JZD, vypestovanou zeleninu udavat na trzistich, neplatit najem za toto mestu a neodvadet dane - utrzeny penize smenit s vekslakama za bony a pak machrovat se Sierama nebo alespon Escortama a v hospode tlouct pesti do stolu, a rikat neco o delnicke tride......dluzno podotknout, ze ti lide jezdi s temi do roku 89 porizenymi tuzexovymi auty dodnes, a vzpominaji na stare casy a mluvi o odvete, jen co se jejich politicka reprezentace dostane k moci......To se to hospodarilo, kdyz prijeli nasturmovani otroci z mesta, kterym z husta nebylo ani 18 let co??????
Jinak prace za 50 cisteho neni zadarmo - nezlob se.

Jinak nevim, proc by melo byt mesto vinikem soucasneho stavu civilizace - to ja treba mohu videt hlavnim vinikem venkov, kde se uskutecnila zelena revoluce, a tim zanikani pracovnich prilezitosti na tamtez, a zaroven celkovy rust populace diky prebytku potravinove produkce.

2:20 pm, May 19, 2009  
Blogger parabellum said...

Jeste to LaDa

Ja si dovolim ocitovat:

velkomesta a priory pokladam za sice prirozene vyusteni rustu civilizace, ale soucasne za jedineho vinika soucasneho stavu.

Ano, tohle uz nekdo vyslovil pred tebou - tusim, ze se jmenoval Pol Pot - nejsi jeho synovec?

2:38 pm, May 19, 2009  
Blogger ladA said...

nejsem ani synovec Pol Pota, ani vcera prijity na venkov (narodil jsem se tam a (se zminenou prahou 8 let paralelne) 30 let ziji.
Makat za 50 opravdu neni zadarmo, jen jsem uvedl konkretni pripad pomoci lidem, kteri se ocitli bez prace a tim, ze je zamestnam, jeste udelaji neco pro sve spoluobcany (za jejich odvedene dane). Zadarmo jsou jine vypomoci, ne pro obec, ale pro sousedy. Takova, ktera kdyz sousedce ve vedlejsi garsonce kape kohoutek, tak ji ho prijdete opravit - abyste pochopil.
S pohledem na mesto&vesnici mame jednoznacny rozpor, jen stale nerozumim tomu, ze jste presvedcen o tom, zda-li vesnice/venkov vyrabi potraviny pro mesto, nebo v mestech vyrabite jidlo pro ostatni lidi.
Vite vubec, ze vam na vaclavaku neroste obili a nebeha zivy veprovy?? nebo jite zulovy kostky, asfalt nebo komputery??
Proc prichazeji o praci jako prvni zamestnanci v bankach a ne lide v zemedelstvi ??
uvedomujete si vubec, co jite?? jestli vam dela lepsi vzduch hodinova zacpa v mestsky kolone, nebo rozkvetla louka a lesy??
Odmitam o tomto diskutovat s nekym, ktery si mysli, ze lide v mestech zivi lidi na venkove. potrebuji mesta venkov, nebo potrebuji vesnice mesta??
proc to vsechno nevzniklo opacne, nejdriv nas bylo 10 miliard na jednom miste, abychom se nasledne rozlezli do nejodlehlejsich koutu sveta, protoze "v mestech uz jsme brali tak nechutne obrovsky penize a zilo se nam tam az moc zdrave, ze jsme radsi vsichni utekli".
Take si Vas dovolim odcitovat:
"Jinak louku, les pole nedoporucuju, ale zahradu s chatkou, a tuto nahradit tim, co jsem popsal ..." treba mezi panelakama na jiznim meste, nebo v chanove je docela pekna zahradka, na chatku jak stvorena. jen mozna sousedi budou trosku zavidet...
ladA

3:07 pm, May 19, 2009  
Blogger parabellum said...

Odmitam o tomto diskutovat s nekym, ktery si mysli, ze lide v mestech zivi lidi na venkove. potrebuji mesta venkov, nebo potrebuji vesnice mesta??

No, tady v okoli potrebuji spise venkovane mesta - a to ziji uprostred nejvyspelejsi zemedelske oblasti v CR - vetsinu zemedelske pudy totiz vlastni lide z mest, a vesnicane akorat dodavaji pracovni silu - podotykam, ze ziji v oblasti, kde je zemedelstvi vysoce rozvinute a produktivni. To vubec nezminuji to, ze pres vyspele zemedelstvi vice lidi dojizdi z venkova za praci do mest nez naopak. Mimochodem, cca do roku 1990 byl ve meste, kde ziji i statni statek - takze ono je to slozite.

Proc prichazeji o praci jako prvni zamestnanci v bankach a ne lide v zemedelstvi ??

Tohle je otazka hodna Josefa Goebbelse, ponevadz predmet dotazu je predevsim LZIVE vyfabulovany:

Odpoved: Prvni prichazeji o praci lide z venkova, pracujici v montovnach, ktere se nachazeji na periferiich mest.....

A ted ja budu kontrovat s otazkou: Proc nejvice pracovnich mist za posledni dekady zanikalo na venkove, a potazmo v zemedelstvi?

Odmitam o tomto diskutovat s nekym, ktery si mysli, ze lide v mestech zivi lidi na venkove. potrebuji mesta venkov, nebo potrebuji vesnice mesta??

jestli vam dela lepsi vzduch hodinova zacpa v mestsky kolone, nebo rozkvetla louka a lesy??

Za prve, hodinove zacpy nam ve mestech zpusobuji egoisticti a arogantni vidlaci, kteri dojizdeji za praci z vesnic stylem 1clovek/auto - no nic.
A za druhe, louky a lesy se malokdy vyskytuji v katastralnim uzemi vesnic - jakym pravem si vy vidlaci narokujete neco, co je ve vlastnictvi napr. pozemkoveho fondu CR????

Sumavskej narodni park je asi take ve vlastnictvi vas vidlaku ze jo??????

5:02 pm, May 19, 2009  
Blogger Martin said...

Pro Parabella

1) Když si představím, že bych měl opravdu všechno psát ručně nebo na stroji, tak mě z toho jímá hrůza. Masová demonstrace za něco takového je dnes vzhledem k rozšíření počítačové techniky v domácnostech nemožná. Třeba se někdy v dohledné budoucnosti vrátí časy, kdy budeme (skoro) všichni psát husím brkem namočeným do inkoustu, ale dobrovolně to asi nebude....

2)ten domeček nevypadá špatně, dovedu si to opravdu představit jako řešení pro 1 - 2 skromnější lidi, ale pro početnější rodinu moc ne, alespoň ne jako "trvalé" řešení.


Jak mají vyřešenou vodu? Studna a k tomu využití dešťové vody? Když půjdeme hodně ke kořenům, tak voda se dá ohřát na kamnech. Plechová vana na koupání může stačit, ale bez dostupné pitné vody se asi žádné bydlení neobejde

Každopádně pokud by byla možnost, docela rád bych se na to někdy podíval.

5:13 pm, May 19, 2009  
Blogger parabellum said...

To Martin

Ja treba jsem na stroji diplomku psal - k tomu prilohy vic nez 70 vykresu - nektery A0

2) V tom popisu je chyba 4 metry neni prumer ale polomer ma to patro na spani - ti lide maji v soucasnosti 4 deti. Jinak jak maji ti zitenicti vyresenou vodu nevim, ale ti z Cereniste jsou napojeni na nejakej starej vodovod jeste po Nemcich + k tomu destovou vodu.
To na tom Cerenisti vypada podobne, akorat vic "prirodneji" pac to ma rakosovou strechu - je to asi stejne velky, zhruba elipsa 8x6,5 metru - vytapeni maji zatim neco jako krbovy kamna, ale do budoucna pocitaji s hlinenou akumulacni peci.
Jinak na to ohrivani maj jednak takovej na cerno natrenej sud na vysokejch nozickach na leto, a pak jeste neco, cemu rikaj brutak - jsou to v podstate kamna a nad tim valcova nadoba s vypustnym kohoutem - jinak zajimave ohrivaji vodu pro prani: Starej boiler je vrazenej v sudu, ve kterym zatopej - je na to normalne napojena atomaticka pracka, kterou napajeji z baterek pres menic - baterky nabijeji fotovoltaikou, + navic neco mluvili o vetraku - privezenem z GB - kdyz jsem tam byl posledne, tak ten vetrak uz meli, ale ne nainstalovanej.

5:27 pm, May 19, 2009  
Blogger parabellum said...

Jeste to Denny a ostatni priznivci pasivnich domu:

Starou vystavbu bych rozhodne nepodcenoval - nedovedu si predstavit, ze by dnes nekdo postavil neco, co by melo na obvodovem plasti 80-95 cm tluste zdi z cihel-zvonivek, od kterejch odskakuje sbijecka, nosne pricky 30-60 centimetru z tehoz, a pul metru tluste dvojite tramove stropy vyplnene kvalitni skvarou - spaletovy okna se daji udelat tak, ze na vnejsi strane je normalne dvojsklo, a kdyz si ponechate navic vnitrni okna kvuli dekoraci, tak to je zatepleny lepe, nez eurookno s drahym dvojskem - a ted to nejdulezitejsi - tepelny unik podlahou nula, pac pod Vami je obytne patro, unik stropem z tehoz duvodu nula, za jednou 2x0.5 zdi pokoj sousedniho domu - unik rovnez nula, za druhou 15 cm prickou soused - unik rovnez nula - takze energeticky to vyjde mnohem lepe nez pasivni dum nekde na vidrholci - k te tepelne bilanci toho pasivniho domku je totiz potreba pridat energii, ktera je potreba kvuli dopravni obsluznosti, ktera je u toho, co jsem popsal nula, pac vse je dostupne pesky - aby toto splnoval domek, tak byste museli sehnat pozemek nekde v proluce, a ty jsou vcelku za dost nehorazne castky.

9:42 pm, May 19, 2009  
Blogger ladA said...

pro Parabella..
do mest se vzdy odchazelo "za lepsim" (vydelkem, zivotem ?), existuji teorie, ze krizi muze vyresit "navrat ke korenum".
Premyslel jsem o rozdilnosti nasich nazoru a teorii, a zatim mi vychazi, ze zatimco "moje" teorie preferuje jedince jako bytost schopnou se o sebe postarat po vsech strankach, a jeste byt uzitecna pro okoli, vy zde naznacujete cestu preziti civilizace ve velkych mestech, ktere budou zivit vidlaci - makaci/muklove na venkove, kteri akorat prekazi a pletou se pod nohy "nam mestskym". Obrazne jste mi nekde mezi termitem a postavou (ovci) z romanu 1984.
Pisete zde o venkovskych stavenich, doporucujete "...starou vystavbu rozhodne nepodcenovat.." jen si musite uvedomit, ze takove stavby, jak je popisujete vyse, ve mestech nenajdete, a z domu ze slamy take zadne mesto na svete nestoji.
Obyvatele techto staveb se bud:
1) budou muset zivit vlastni praci+samozasobitelstvim+spolupraci s ostatnimi, nebo
2) budou dochazet/dojizdet za praci k zamestnavateli za ucelem vydelani penez.
Vylozene si protirecite tim, ze na jedne strane preferujete obydli o samote, a na druhe strane shazujete samozivitelstvi podane venkovem.
Prumyslove zemedelstvi (http://prumyslove-zemedelstvi.navajo.cz/) vzniklo jako kombinace prumyslove revoluce (na pocatku para), + dale ropa (nafta + hnojiva), a genetickym inzenyrstvim + GMO konce. Tento proces rozhodne nebyl vyvolan lidmi z venkova za ucelem chteneho odchodu ze zemedelstvi a venkova do mest.
Kam dovedla "optimalizace zemedelstvi" vymyslena ve vyzkumnych ustavech, laboratorich univerzitach a prednich zainteresovanych firmach ke zhlednuti napr. tady: http://www.youtube.com/watch?v=VIjanhKqVC4 ... toto bez komentare.
Ovsem vidlaci akorat zerou prasata, smrdej ve mestech, nicemu nerozumi, blbe cumej a opruzujou...
A "vyhoda" mest jeste jinak, prosim, vysvetlete mi, co je na mestech tak "uzasne usporneho", kdyz cituji "Například hl. m. Praha získávalo 6,5 krát více daňových příjmů na 1 obyvatele než obce velikostní kategorie do 100 obyvatel." viz http://web.mvcr.cz/archiv2008/casopisy/s/2008/01/pril_komarek.html
Anebo pak uz opravdu nicemu nerozumim, a do smrti budu kroupat beton
lada

10:47 pm, May 19, 2009  
Blogger ladA said...

...a take si dovolim jeste doplneni, jiz ponekolikate mlcky prechazim, ze mne zde oslovujete "vidlaku".
Prechazim to mlcky proto, protoze nevite (osobne jsem presvedcen, ze ani nevite, ze nevite), ovsem do teto diskuze tyto vyrazi, myslim, nepatri.
Osobne znam radu spoluzaku, predevsim z Prahy, kteri tento vyraz hojne pouzivaji (a dokonce i venkovsti spoluzaci ze zakladni a stredni skoly, kteri po VS v Praze zustali), a pri jejich delsim monologu posluchaci odchazeji, protoze se proste delsi dobu nedaji poslouchat (nevidi si ani na spicku nosu, natoz do huby).
Zajimave je, ze tento vyraz napriklad lide z Brna nebo dalsich vetsich mest vubec nepouzivaji. Ale to uz bych se opravdu odchylil od tematu.
lada

11:16 pm, May 19, 2009  
Blogger parabellum said...

To LaDa

Ja vedel, ze jste PolPotuv synovec -akorat jeste mnohem krvelacnejsi - pac Pol-Potovi stacilo, kdyz vyvrazdil 20 procent obyvatelstva, aly byste nejradeji 80 procent ze????? Pokud by totiz spolecnost mela dospet k tomu, ze jeji mainstream bude fungovat jako samozasobitelsti zemedelci, tak ta prechodna faze bude takova apokalypsa, ze si to vubec nedovedete predstavit - jak psal nekdo nekde jinde: Rozbombardovana mesta, do zakladu vypalene vesnice, zaminovane hrbitovy - ja tohle doplnim jeste o semotamo doutnajici ohniste s okousanymi detskymi kostmi.

Lado, takove stavby, jak jsem popsal, tak takove jsou prave v centrech mest, a v jedne takove bydlim - je to postavene v roce 1906, v secesnim slohu - jinak o jednom dalsim celem obdobnem dome na prodej vim. Pokud jste to cetl pozorne, tak jsem psal o sousedovi nad Vami a pod Vami =minimalne tripodlazni stavba - takove na venkove nejsou.
Obyvatele techto staveb se mohou zivit jako napriklad lekari ci ucitele, coz z husta cini - pardon, jeden soused dokonce podnika v zemedelstvi - do prace dochazi pesky nebo na kole - Reknete mi, jak jste prisel na pitomost, ze preferuji obydli o samote, nebo ze jsem popsal neco, co stoji na venkove???

Na venkove zatim v naprosto drtive vetsine samozasobitelstvi nefunguje, nalijme si ciste koralky a neobelhavejme jeden druheho.

Ano, pokud si nekdo postavi pasivni dum nekde na vidrholci nebo na samote, tak k te pasivni bilanci musi pripocist ty hektolitry spaleneho benzinu kvuli dojizdeni za vydelecnou cinnosti, pac samozasobitelskym zemedelstvim na toto nelze vydelat..


Cituji:
A "vyhoda" mest jeste jinak, prosim, vysvetlete mi, co je na mestech tak "uzasne usporneho", kdyz cituji "Například hl. m. Praha získávalo 6,5 krát více daňových příjmů na 1 obyvatele než obce velikostní.....

Opet jedna Goebbelsovina horsi, nez dvojnasobna lez - uvedl jste totiz jen pul pravdy. Na venkove je vyssi nezamestnanost, a podpory a socialni davky nejsou hrazeny z rozpoctu mest - krom toho mesta take hradi provoz skol a nemocnic - to Vam nedoslo? To se vubec nebavim napriklad o tom, ze nektere prazske firmy jsou NUCENE ztratove jen a pouze diky venkovu - napriklad Ceske drahy ze????? Krom toho jaksi jste neuvedl, jakou casti prispiva Praha a jeji podnikatelske subjekty do rozpoctu ekonomickymi aktivitami provozovanymi na svem uzemi.

Posledni souveti ktere jste napsal je z prvni poloviny nanejvys pravdive.

11:37 pm, May 19, 2009  
Blogger parabellum said...

To LaDa

Ja jsem myslim nekde drive definoval, koho povazuji za vidlaka - a Vy ta kriteria beze zbytku splnujete - jste zavistivej revansistickej hnup, kterej se snazil uspet ve velkomeste a nepovedlo se mu to, tak se vratil do sve kadibudky a dusevne masturbuje s nadeji, ze jednou to tem mestskejm a jejich detem jednou poradne pomsti.

Mimnochodem, Vase osoba v dostatecne mire ilustruje, co je za ustav Vysoka skola politicko-brigadnicka s rychlokurzem inzenyra.

11:43 pm, May 19, 2009  
Blogger other said...

ale, ale, ladAo: Proč ten adrenalin? Nechat se vyhecovat do sporu, co je důležitější - město nebo vesnice? Když zapojíš svůj zdravý rozum, je ti to naprosto jasné. Rozhodující je velikost pásma neurčitosti, na kterém záleží. Samozásobení a tím relativní soběstačnost už tady prosazoval jeden malozemědělec z Podkrkonoší a je pro budoucnost asi důležité, že lidi, kteří dokážou minimalizovat vstupy a tím závislost na civilizaci, existují. Máš nějaké hospodářství a asi se o něj staráš. Je to určitě významná komparativní výhoda v mnoha stranách, ale systémové řešení to není, protože lidí s půdou, navíc schopných a ještě k tomu ochotných něco dělat, je čím dál míň. Zástupy městských lidí, kterým dovezou cokoli až pod nos, služby všeho druhu až do domu a sortiment zábavy, který tě donutí se smát i kdyby bylo do breku. Zdánlivě bohatý, dokonalý, ale taky nebezpečně zranitelný blahobyt. Když Putin zavřev mrazech kohoutek, jako si poslední roky zvyká jak na milou tradici, na vsi půjdeš nasbírat klacky do okolí a zatopíš si vždycky. Já vím, že ve městech máme dodávky stabilní, zaručené a desetkrát posichrované, takže fakt nic nehrozí - ale jen ta mizivá eventualita - co kdyby. Pak je město naráz zranitelné jak osamělá dívka v minisukni, která zabloudí na uzavřené oddělení sexuálních deviantů v Bohnicích.
Takže argumentovat se dá oboustranně a máš zdravý rozum, aby sis v tom přece udělal jasno sám. Vypadne zásobování benzínem a naftou a na vsi si nedojedete do města pro toaleťák a nenastartujete 300 koňového John Deera a budete muset zahradu posekat ručně, nebo posekat ovcemi, a brambory pro sebe okopat motyčkou, ale jak vysvětlím dětem, že už týden nedovezli do Penny rohlíky, tak aby žvýkaly třeba knížky, protože máme výhodu - školu pět minut od baráku a proč nejde proud a neteče teplá? V tomhle se nemusíš ptát, ale názor vygeneruj vlastním rozumem. :-))

11:54 pm, May 19, 2009  
Blogger parabellum said...

Jeste to LaDa

Vzhledem k tomu, ze mate doktorat, tak Vas nelze obvinit z neznalosti trojcelnky.

Pocet obyvatel je 10.3 mil, rozloha je 78 866 kilometru ctverecnich = 130 obyvatel /ctverecni kilometr

A ted my Vy jeden zavistivej egoistickej genocidychtivej revansisto vysvetlete, jak byste chtel zrusit mesta???? Vy proste lidi z mest chcete VYVRAZDIT a to pod jakousi vznesenou ideou navratu ke korenum - to Vas tedy mily LaDo zklamu, pac ja se ke korenum ovocnejch stromecku a obili nechat navratit nehodlam, maximalne pri pokusu navratit mne ke korenum stromecku a obili pomoci legalne drzene karabiny vz.58 navratim ke korenum vyse zmineneho Vas.

12:09 am, May 20, 2009  
Blogger parabellum said...

To Other

No, ve meste, kde ziji jsou mnohem, mnohem vyssi zasoby potravin nez na venkove - je tu velkej mrazirenskej komplex a mlyny - a i ve meste muzes mit v byte kachlace nebo krbovy kamna a ve sklepe 50 kubiku dreva nebo 100 tun uhli - tun, ne metraku -
Naproti tomu spoustu venkovskejch domu obzvlast tech pozdeji postavenejch kolikrat nema ani poradnej komin, a i se skladovanim tuhych paliv u techto by mohl byt problem.


stejne tak jsou ve meste a bezprostrednim okoli stovky zahradek, ktere jsou obdelavany mnohem pecliveji nez to, co je obvykle v katastrech venkovskych obci k videni -

12:21 am, May 20, 2009  
Blogger other said...

vždyť jo, klidně, proč ne? No problem. A stejně tak klidně naopak :-)) Pod zorným úhlem a optikou unpredictability je možná hezký nevědět, co může být výhodou a co prokletím. :-))

12:32 am, May 20, 2009  
Blogger parabellum said...

To Other

Mosty pres reky se daji podminovat , a centra mest jsou postavena tak, ze v podstate vznikaji pevnosti bez letectva a tezkych zbrani nedobytne a ve vnitroblocich lze umistit i velkorazova dela schopna rozprasit jakykoli pokus o soustredeni sil pred mestem.......schvalne se obcas projdete po meste, a vsimete si tech arkyru na rozich bloku domu....proc myslite, ze tam jsou???? No samozrejme - idealni postaveni pro kulometna hnizda vytvarejici krizove palebne prehrady....... no, a protoze nechci mit v souvislosti s budoucim denim rozstrilenou a od krve spinavou fasadu, tak holt je potreba neco delat......:-))))))

12:40 am, May 20, 2009  
Blogger ladA said...

other a parab..
ja a adrenalin? kolem teto diskuze? :) to ne.
jen zkousim nastinit, jak vypadaji mesta z uhlu pohledu zvenci, mozna podobne jako kdyz na "civilizovany svet" koukaji lide napr. v africe. odkaz na http://blisty.cz/2009/5/15/art46834.html uz tu, myslim, probehl.
vyvrazdit 80% populace opravdu v planu nemam, ale pro clanek o nosne kapacite prostredi nemusite chodit daleko viz http://zlomropy.blogspot.com/2008/06/ropn-zlom-nosn-kapacita-prosted-populan.html
lide z meho pohledu ztratili bohabojnost,pro ucely tohoto pohledu muze "buh" byt paralela k "priroda", ktere jsme jako lidsky druh pouze jednou jeji soucasti, a kterou opravdu nepremuzeme. pripada mi to jako boj s "temi venku" zatimto ten venek si svym zivotem vlastne vytvarime, a bojujeme tak samy se sebou, az to konce zacarovaneho kruhu vlastniho sebezniceni.
Kdo pro vas ma vetsi cenu jako clovek prinosny pro spolecnost? Rath, Paroubek, Topolanek a podobni, nebo clovek, ktery zora pole?
Ano, nam dojde nafta do JD, spis teda do Zetoru, ale pak mi stale nedochazi, jak si obstaraji potraviny lide v mestech.
O kovarine a vlastnorucni vyrobe pluhu a motyk uz se zde hovorilo, jen nevim, jestli s nimi vyrazite na Sumavskej narodni park.
Vidlaci, sedlaci, kulaci nebo obyvatele klacikova...
Zijte ve mestech, my si budeme zit na vesnicich, paralelne bez vetsich konfliktu patrne, ona si nas priroda sama "odreguluje".
davam vam za pravdu, ze mesta na tom nakonec budou lepe, uz proto, ze si jejich obyvatele na rozich svych domu vystaveji kulometna hnizda a navracet spoluobcany karabinou vz. 58 do kytek.
Nebo co navrhujete Parabelle vy tim "... no, a protoze nechci mit v souvislosti s budoucim denim rozstrilenou a od krve spinavou fasadu, tak holt je potreba neco delat.." ??
lada

8:01 am, May 20, 2009  
Blogger parabellum said...

To LaDa

Kopiruji:
Kdo pro vas ma vetsi cenu jako clovek prinosny pro spolecnost? Rath, Paroubek, Topolanek a podobni, nebo clovek, ktery zora pole?

No, rekl bych ze tahle tri jmena nejsou typickymi predstaviteli obyvatel mesta ze? Pominu-li, ze chcete opet lidi nejak selektovat ve stylu Josefa Mengeleho, tak ja budu kontrovat otazkou, kdo je prinosnejsi pro spolecnost, zda ucitel ci lekar, ci nezamestnanej vidlackej zavistivej korala - Prestante nas tady oblbovat myslenkami o odylickem venkove, kde vsichni konate smysluplnou praci - zabyvate se remesly a organickym zemedelstvim. Jinak docela by mne zajimalo, jak si na venkove vyrobite ten Zetor - docela mne bavi myslenka, ze dojdete doprostred pole, a najdete si lokalitu, kde se pod Vami nachazi zelezna ruda, a zacnete hrabat klackama v zemi, si z teto vyrobite ten traktor, nebo treba i pluh a motyku.

Jinak s tou kovarinou jsem to uz psal jednou: Kdyz budete rucne kovarsky vyrabet pluh, ci jej opravovat napriklad kovarskym svarovanim, tak tyto cinnosti vychazeji nasobne energeticky narocneji, nez prumyslova vyroba - a hadejte, ceho bude v budoucnu nejvetsi nedostatek.

Jinak vratim se k otazce, co bylo drive, zda mesta ci vesnice - dejte sem dukaz, ze vesnice ve ktere zijete, je starsi nez 780 let - ja skusim vyhrabat neco o litomericke kapitule....

10:48 am, May 20, 2009  
Blogger parabellum said...

To Lada

Ano, nam dojde nafta do JD, spis teda do Zetoru, ale pak mi stale nedochazi, jak si obstaraji potraviny lide v mestech.

Odpovezte si na otazku: Kde sidli ozbrojene a bezpecnostni slozky v teto zemi......

Mimochodem, spousta lidi z mest zlisti, ze okolo venkovskych skol, pokud na tom venkove vubec skoly jsou, beha dobrot :-))))) Takze zapomente na myslenku, ze k Vam na venkov budou lide z mest chodit s prosikem, a budou drit kolikrat na svem majetku, ktery Vam milostive pronajimaji za plesnivej kousek chleba a ubytovani v byvalem veprine.....

Jinak na Sumavskej narodni park neni potreba vyrazet, pac dost velkou cast zemedelsky pudy vlastnej lide z mest - tady v okoli ma dost lidi zemedelskou pudu v pronajmu, a ve vlastnictvi mivaji tak nejcasteji neco do hektaru, pokud vubec nejakou zemedelskou pudu maji. Ono jasnou reci hovori i to, jak vypadaji pozemky okolo tech domku na venkove, a velice casto je to cokoli jineho, nez zahradka doplnujici svymi produkty rodinny jidelnicek - na rozdil od tech zahradkarskych kolonii ve mestech.

11:05 am, May 20, 2009  
Blogger Martin said...

Pro Parabella

1) Až se zase uvidím se spolužákem ze střední, tak se ho zeptám, jak to vypadá s výkresy. Jestli také není nutné odezvdávat je v elektronické verzi. Na střední bylo možné obojí, ale myslím, že upřednostňovali ručně vypracované. Od té doby ale uplynul nějaký ten pátek....

2) díky za doplnění a upřesnění. Osobně bydlení řešit nemusím, máme chalupu z první republiky, přes léto se drží v mísnostech i ve vedrech velice příjemné teploty. Do pasivního domu to má ale hodně daleko, takže přes se zimu se to musí nechat alespoň temperovat.

Co se týče BPEJ, jaké jsou tedy možnosti využití orné půdy, lesa, či louky, zvláště když to navíc ještě leží v CHKO? Myslím tak, aby to umožňovalo na tom pozemku alespoň dočasně pobývat a při tom to bylo nenapadnutelné....

Maringotka????

11:24 am, May 20, 2009  
Blogger ladA said...

pro parabella
jo tak proto pisete jak pisete, vy jste zatim jen takove "nedochudce" :)
"První písemná zmínka o obci je z roku 1167", vychází mi to na 842 let. Jeste o vice jak stoleti mladsi je zminka o "..Dlouhá luka, náležející nyní částečně do katastru obce zdejší, připomínají se již r. 1108, kdy dostala se darem klášteru Benediktinskému od rytíře Domoslava. (Jelínek "Dějiny města Litomyšle I." str. 22]. Cerpano z archivu.
Na Litomerickou kapitulu to sice mit nebude, ale schvalne take dohledejte, kolik mely Litomerice kolem roku 1220 obyvatel.
A nakonec .. je to zde o zlomu ropy, o tom, ze energie NEBUDE, tedy se teoreticky pripousti varianty BEZ z dnesniho pohledu "tradicni" energie.
V kovarske vyhni si dokazu pri urcite mire snahy zatopit drevenym uhlim, ktere jsem schopen si vyrobit, zatimco Vy se neustale ohanite prumyslem.
Nerozporuji, ze prumysl dokazal usporit nekolikanasobna mnozstvi energie, ale u nas je kraj proste neprumyslovy, a tezky prumysl u nas ani nikdy nebyl, proto mam muj pohled na vec odlisny od Vaseho.
Vzhledem k tomu, ze na mne ale neustale utocite, a na me vyzvy navrhnout cohokoliv nereagujete, a jen neustale podnikate vypady proti me, koncim na toto tema debatu. Jako pasivni ctenar samozrejme zustavam.
At se dari!
lada

11:48 am, May 20, 2009  
Blogger parabellum said...

To Martin

No, na zaklade zkusenosti, ktere mam, je vzdyzky pravidlo cislo 1. konat tak, abys tim nikoho nepopudil - Kdyz to bude nejaka paseka v lese, kterej ti bude patrit, a budes dobre vychazet se sousedy, tak se to da - kdyz ale budes predvadet to, co Zacek, to znamena, ze to ma uprostred vesnice, na pozemku totalni bordel a se sousedama nekomunikuje, tak se tito maji tendenci obratit na urady a ty potom konaji - totez napriklad plati pro ty na Cerenisti - problem bude, az nekomu zacne vadit vrak auta na pozemku, ktery je v ochrannem pasmu vodniho zdroje 2.stupne - takze vzdy je to otazka nejake elementarni slusnosti a snahy vyjit dobre s okolim. Jinak ta maringotka je vcelku regulerni, a lide ji tady na zahradkach maji vcelku zhusta - myslim, ze v katastru to "parkoviste" nebyva vedene zvlast - jine podobne resi je zateplenej novinovej stanek.

11:48 am, May 20, 2009  
Blogger parabellum said...

To Lada

Jeziiis - to jsem mohl vedet, ze bude nekdo argumentovat drevenym uhlim - drevo je uplne stejne neobnovitelnej zdroj energie, jako ropa a uhli - pokud totiz zacnou ta fosilni paliva dochazet, tak se spotreba dreva radove zvetsi, dojde v relativne kratke dobe k masivnimu odlesneni, a s drevenym uhlim to bude jako na Haiti..... jinak docela by mne zajimalo, jak ze smesi rzi a kameni udelate cosi, z ceho tu motyku vykovete.

Jinak bych si dovolil podotknout, ze ja jsem nadhodil tema HDR, pac se to u nas pravdepodobne zacne realizovat -

11:56 am, May 20, 2009  
Blogger Unknown said...

parabellum: k debatě o tom, zda jsou lepší vidláci nebo měšťáci se vyjadřovat raděj nebudu. Je úplně zcestná.
Musím se však zastat svého oblíbeného dřevěného uhlí a dřeva :-)
Dřevo může být obnovitelný a trvale udržitelný zdroj. Neudržitelný je způsob hospodaření (už i současný)a množství lidí. Nic ti nebrání pořídit pár hektarů lesa (nebo pole, louky a to zalesnit), cena pozemků je v současné době ještě stále nízká. Tam pak můžeš hospodařit udržitelně a tu trochu DU na vykování motyky si v pohodě uděláš. Není to řešení pro lidstvo v současném, přemnoženém stavu, ale pro jednotlivce to řešení jistě je.

2:43 pm, May 20, 2009  
Blogger AgriCE said...

To připravuj válku:
Jediné k čemu se mohu vyjádřit z Vaší vzájemně - jednostraně urážlivé debaty je označení našeho suburbanitního spoluobčana (rozuměj arogantního debílka nezvládajícího řízení nadupaného 6-ti litru v kategorii SUV jež poletuje v protisměru předpokládajíc šíři vozovky nejméně 6 metrů),
zdatného bankovního manažera, makléře a pod. (TO jsou v současnosti převládající obyvatelé středočeské vesnice - např. Zlatníky) za vidláka.
ONI NEJSOU VIDLÁCI.
JÁ JSEM VIDLÁK, protože házím vidlema :)

Mějte se jdu házet, seno nepočká
A.

4:52 pm, May 20, 2009  
Blogger parabellum said...

To AgriCe

No, ale v tom nejsme v zasadnim rozporu, ponevadz ja nekde jinde rikal, ze venkov je v soucasnosti v drtive mire periferie mesta se vsim vsudy.

P.S. Pokud hazite vidlemi, vedete udrzitelny styl zivota, nezavidite lidem z mesta tak nejste typicky obyvatel soucasneho venkova - potazmo vidlak.

To pan Jilek

Tu debatu jsem ja nerozpoutal - prisel LaDa, a tvrdil, ze obyvatele vseho, co ma v nazvu spravniho utvaru obecni urad jsou do jednoho dobri, zatimco obyvatele vseho, co ma v nazvi spravniho organu mestsky urad jsou v podstate pakaz, a ze na venkove nemaj problemy - neni tam nezamestnanost a jsou ve vsem sobestacni - coz proste neni pravda.

6:43 pm, May 20, 2009  
Blogger AgriCE said...

To Parabellum, p. Jílek:
jediný problém, jak ho vidím, nevězí ani tak v přežití v závislosti na velikosti a typu sídelní jednotky ale spíše v možnostech života v závislosti na chování systému (přežití v rámci systému nebo jemu navzdory).
Úvahy na téma udržitelnosti nemám moc rád (vysvětlím později) ale hlavně se obávám, že všichni, jak tu jsme, máme tendenci přehlížet faktor času. Respektive faktor znovu obnovení zdroje (fuj, není pro to nějaké inteligentní slovo?).

A jinak... k těm kulometům v arkýřích
Není to až tak dávno (hmm, vlastně už pár let) co jsem narazil na kratší stať s názvem nějak jako "funkce sídelních jednotek v případě obrany státu" nebo tak nějak. Myslím, že ve Vojenských rozhledech. Velmi podnětné.

K udržitelnosti
je to už nějakou dobu (sladké mládí - no spíš k. solná) co jsem zaslech cosi o základním problému středověku. Bylo to o vztahu hnůj - dobytek - žrádlo. Od té doby něvěřím na udržitelnost tak jak je prezentována některými objímači květin. Hnusně sprofanované slovo.

No to sem zase filosofoval ach jo.
Sorry
A.

8:15 pm, May 20, 2009  
Blogger Unknown said...

AgriCE: prosím o vysvětlení vztahu hnůj-dobytek-žrádlo a o poučení o základním problému středověku.

8:45 pm, May 20, 2009  
Blogger AgriCE said...

Začarovaný kruh:

Nemáš dost hnoje pro pohnojení všech (dostatku) polí a nemáš dost potažní síly pro jejich pořádné obdělání, proto máš malé výnosy, málo žrádla ergo nemůžeš mít dost dobytka a pro to nemáš dost hnoje a potažní síly....
A.

PS s tím "základní" jsem to trochu přehnal :)
A.

9:00 pm, May 20, 2009  
Blogger Unknown said...

to parabellum:
ten prezentovany kruhovy domecek predpokladam neni postaveny v pasivnim standardu, mozna je energeticky relativne nenarocnej, ale jenom kvuli sve obytne plose. BTW jak je zateplena strecha?
Nepru se,ze bytovka/cinzak/panelak je ve sve podstate na polovine energeticke narocnosti rod. domku, ale to je dano velikosti ochlazovanych ploch vzhledem k obytne plose coz samozrejme u vetsi stavby (rozlehlejsi a vice pater) vychazi lepe. U baraku se to hold musi kompenzovat tlostkou izolace.
A jeste k tomu pozemku: mam ho ve meste, skoro v centru, vse v dosahu, cca 2500m2, bez stineni na VJZ stranach, tj. mi prosim automaticky nevnucuj, ze budu muset mit dve auta a propalit hektolitry benzinu. Samozrejme ma ten pozemek nejake mouchy, jinak by byl ukrutne drahej, ale to se da resit (bohuzel ne formou hlineno-slamove stavby)

9:03 pm, May 20, 2009  
Blogger parabellum said...

To danny - zatepleni strechy

U toho zitenickyho to presne nevim.
U toho na Cerenisti je to vrstva pilin, ale nevim presne jak tlusta - myslim okolo 20 cm

10:42 pm, May 20, 2009  
Blogger bezkar said...

Tak už i SZ objevila ropný zlom: http://www.ekolist.cz/zprava.shtml?x=2181845.

12:37 am, May 21, 2009  
Blogger AgriCE said...

Po delší době jsem se dostal k pročtení skluzu v článcích na TOD a narazil na něco opravdu pěkného...

http://www.theoildrum.com/node/5404

vřele doporučuji k přečtení zvláště komentáře - některé věci, jež se dějí, pak možná dávají větší smysl (http://www.theoildrum.com/node/5404#comment-502944).

Další je článek převzatý Ilargim (The Automatic Earth) z http://www.huffingtonpost.com/sheldon-filger/why-barack-obama-cannot-p_b_204902.html

A.

PS: není úplně krátký

1:41 am, May 21, 2009  
Blogger Unknown said...

AgriCE: Tak to jsem si oddechl. Problém "hnůj-dobytek-žrádlo" se dá snadno vyřešit. Nic to však nemění na tom, že lidstvo je přemnožené, rozežrané a jeho spotřeba je nad možnosti ekosystému.

9:42 am, May 21, 2009  
Blogger ladA said...

Vesnice (též ves, víska) je sídlo venkovského typu. zdroj
http://cs.wikipedia.org/wiki/Vesnice
Lze ji klasifikovat jaako jeden z typů sídelního útvaru:
* městské (městečko, městys, město)
* venkovské (samota, osada, vesnice)
http://cs.wikipedia.org/wiki/S%C3%ADdeln%C3%AD_%C3%BAtvar
No vida, konečně se to začíná ujasňovat..."prisel LaDa, a tvrdil, ze obyvatele vseho, co ma v nazvu spravniho utvaru obecni urad jsou do jednoho dobri, zatimco obyvatele vseho, co ma v nazvi spravniho organu mestsky urad jsou v podstate pakaz" ...a to jsme se kvuli tomu skoro postrileli :)
je to o tom rozdilnem pohledu na stejnou vec, pro me je obec (vesnice, venkov) soubor lidskych obydli se zahradami a vesnicemi, tak jak vznikaly v prubehu cele historie prirozenou cestou - rychty, statky, hospodarska staveni, apod. a nikoliv tak v moderni dobe casto vidane (prevazne ve strednich cechach a okolo Prahy specialne) satelitni vesnice po vzoru "happy family" ala http://www.anglickyresort.cz/ Prosim vas o tomto z me strany nemohla byt rec ANI NAHODOU nebo OMYLEM!!
Parabelle vas secesni dum vam muzu zavidet, ale nezavidim, protoze sam ty tramy doma mam, a byly tam uz mozna 100 let pred tim, nez vubec prisla secese.
AgriCE> tak jak popisujete "klasickeho" vidlaka tzn. "našeho suburbanitního spoluobčana (rozuměj arogantního debílka nezvládajícího řízení nadupaného 6-ti litru v kategorii SUV jež poletuje v protisměru předpokládajíc šíři vozovky nejméně 6 metrů), zdatného bankovního manažera, makléře a pod. (TO jsou v současnosti převládající obyvatelé středočeské vesnice - např. Zlatníky) za vidláka." takovy obyvatele u nas na vychode opravdu nenajdete.
Ja jsem taky vidlak, protoze to seno na hrabich schne jednoznacne nejlepe, noa na tu pudu je holt potreba nejak dostat. V tomto smyslu mne hanlive znejici vyraz vidlak jakozto "ten, kdo pracuje s vidlemi" nikterak neurazi.
Jenze v jeho hanlive forme ho pouzivaji prave obyvatele "modernich vesnic a venkovu". Zijeme sice na uplne cool venkove, ale zaroven nemame zadne naradi, a kaydej kdo pracuje rukama je debil. Tyto satelity NEJSOU vesnice a venkovy v klasickem/tradicnim slova smyslu, a nikdy jimi nebudou ac to jejich obyvatele muzou chtit sebevic.
Ze Zlatniku bych utikal jeste 10x rychleji nez z Prahy :)
Tolik k nasim pohledum.. jeden o koze, druhy o voze.
Klasicke vesnice zde okolo Litomysle, ale i dale Policsko, Moravsko-trebovsko a cela Vysocina, takove vesnice a venkovy jsem mel na mysli, kde lide ziji uz cela staleti stale stejne (doma dobytek + seno + studna + samozasobitelstvi), prave takovato uskupeni mi vychazeji jako nejlepe pripravene pro pripadne zmeny, protoze proste a jednoduse tato osidleni jiz existuji cela staleti stale stejne nezavisle na tom, kolik se pres ne prehnalo valek a kolikrat se zmenilo politicke uskupeni. Toto je nevyvratitelny fakt (jako dukaz tam staci bydlet, cely zivot manualne drete na svem, abyste mel na zivobyti, na druhou stranu vas s tou drinou ostatni nechaji a nicim vas neroptyluji.
Parabelle, nehledam s vami shodu za kazdou cenu, ale zpocatku jste mi prisel prave jako jeden z obyvatelu moderniho satelitu, ktery ma za vidlaka (toho kdo ma gumaky na nohach) kazdeho obyvatele mensi obce.
Jen si rikam, ze je spise treba hledat konstruktivni shodu namisto " vy zcela prokazatelne lzete, vidlaku"
lada

9:55 am, May 21, 2009  
Blogger parabellum said...

To LaDa

Uz je to tu zase.

Ja Va tvrdim, ze dost lidi i z tech vesnic na Vysocine pracuje dokonce i v automobilnim prumyslu - nebo respektive jeho dodavatelich - do teto oblasti totiz smerovalo dost investicnioch pobidek - take proto tu Vysocinu krize docela postihuje - jinak mluvil jsem o tom s maminkou, ktera je puvodem z Valasska, a ta tvrdila, ze za praci z venkova dojizdela do mest i podstatna cast obyvatelstva generace jejich rodicu - ja sam si to pamatuju - dedecka rocnik 1909 uz ne (pracoval u vodaren), ale jeho sourozence ano - prateta + prastryc 1914+1920- zbrojovka Vsetin, teta 1936 rovnez, stryc 1936 pozemni stavby Gottwaldov, dalsi stryc 1951 MEZ pozdeji Irisa Vsetin - teta 1953 tedy byla v druzstvu Horni Lidec, ale po zruseni pridruzenych vyrob sla na Vsetin na okresni urad a dnes je v pojistovne- z otcovy strany jsem mel take pribuzne na venove (Lounsko) prastryc rovnez jezdil za praci do mesta (draha)- to se bavim o situaci tak pred 35-45 lety - tady v okoli muze pracovat z venova v zemedelstvi tak sestina lidi, dalsi relativne mala cast v soucasnosti tak 20-25 procent pracuje u mistnich firem a zbytek - vice nez polovina za praci jezdi do mest podotykam, ze to popisuju to, co je na jih od mesta, kde je rozvinuty zemedelstvi, zejmena zelinarstvi - na sever od mesta, zhruba od silnice, ktera spojuje Ltm. a Ceskou Lipu ten podil v neprospech zemedelstvi bude jeste vyssi - a tak ti obyvatele venkova, prestoze okoli Ltm je opravdu dobre dopravne obslouzene, jezdi rano do Lt v poctech stylem 1clovek/auto v poctech, ze pri ceste na autobus ci vlak temer nelze prejit silnice, ktere jdou od Melnika a Ceske Lipy - tedy ty casti, ktere smeruji do mesta - holt obyvatele venkova nejsou nejake socky, aby jezdili hromadnou dopravou, a tak jezdi obvykle necim, co ma znacku jeste povetsinou Lt-neco - jenak v zelinarstvi je urcite vetsi podil rucni prace, nez treba u obilovin nebo repky - + lide, kteri maji zahumentky tak do hektaru, a po praci na tom delaji na zelenine - ti zhruba na jih od mesta.

- problem soucasneho venkova je az na vyjimky totalni absence malych samostatnych firem, ktere by byly schopne produkovat vyrobky s vyssi pridanou hodnotou - ve Schwarzwaldu je uplne jina situace, a tam i na venkove sidli firmy svetovych jmen a znacek, ktere produkuji vyrobky s vysokou pridanou hodnotou s vlastnim vyvojem, konstrukci a okruhem zakazniku - napriklad vyrobce obrabecich stroju nebo hodinek.

11:48 am, May 21, 2009  
Blogger parabellum said...

Jinak to Other a LaDa

Dival jsem se na to --- satelitni vesnice po vzoru "happy family" ala http://www.anglickyresort.cz/---
To je vic nez priserny - proti tomu ta vystavba mezi lety 1970-1989 je naprosto zlata, pocinaje "Sumperakama" a takovejma ruznejma radovkama nebo dvojdomky -a konce tim, co se stavelo v 80.letech.

Co ty na to Othere????

12:42 pm, May 21, 2009  
Blogger other said...

samozřejmě taky nepovažuju pražský satelity za vesnice, o tom se vůbec nebavme, to jsou pouze netradiční městská sídliště.
Taky mi připadá úchylná debata co je lepší jestli město či vesnice. Takové polemiky mi nějak odezněly s první křečí puberty (přišla už vůbec?) a nehodlám se v tom máchat. Mám pocit, že pořád mermo mocí chceš přihrávky, aby sis zasmečoval. Pokud se mám vyjádřit ke zmíněnému časovému intervalu, je to styl odpovídající době na kontinuální lajně degenerace. Nejsem stavař, tak mě nechává naprosto lhostejným srovnávání Porothermu či Ytongu s bytovým panelem či staletou poctivkou. V globálu bych si tipnul, že současné stavební materiály mají příznivější tepelněizolační parametry jak třeba panel, nehledě k tomu, že nějaká tepelná izolace byla tehdy španělskou vesnicí a dnes samozřejmostí napříč venkov-město. Tudíž ani tady v tom oboru generalizovat nelze.

1:23 pm, May 21, 2009  
Blogger AgriCE said...

To M. Jilek: Tak teď jste mne dostal.

Prosím o vysvětlení mě laikovi ČÍM hodláte nahradit statková hnojiva v horizontu 50 - 70 let. Nějak si nedovedu představit vhodnou (kvalitní, dostupnou) náhradu průmyslových hnojiv. Prosím odepište.

To LadA: Váš základní problém je, že v ČR neexistují vesnice (malá sídelní jednotka) jak je chcete vidět. Tedy dostatečně prostorově izolované sídelní jednotky s možností rozvoje vlastní komunitní ekonomiky (ELP model) - město je a v nejbližší budoucnosti bude (do volného pádu) ekonomicky výhodnější z důvodů jako je např. koncentrace kupní síly, koncentrace pracovní síly, snadno dostupné sítě atd.. Proto mimo jiné nemůže fungovat (dodávám v současných podmínkách) model soběstačných komunit.

To odhlížím od skutečnosti, že zatím elita potřebuje voliče a ti NEJSOU zemědělci (cca 3-5% populace). Ergo: až začnou lézt tlustý do tenkejch tak nás (vidláky) systém schlamstne jak malinu. Jooo, finiš to oddálí jen o trochu ale každej den u vesla se hodí. Z toho bohužel kouká nakonec větší průser ale mě už to tou dobou asi bude jedno (výhled z kandelábru, možná Bory ale spíš nejbližší příkop).

A debata o kvalitách sídelních jednotek opravdu ale opravdu nemá smysl.

Spíše bych uvítal nějaký pohled na možný budoucí vývoj + časová škála jak jí kdo zří vnitřním okem :)

A.

3:16 pm, May 21, 2009  
Blogger parabellum said...

To AgriCe

Souhlas - ja napisu komentar, co si myslim o tom grafu v zahlavi clanku TT prosim za prominuti, bude to odlehcenou formou.

Takze tedy:

Prisel za mnou pan Toyota a pan Volkswagen, a jeste dalsi panove gumokolove - a privezli ssebou kamion chechtaku. A ja vzal barvicky, a napatlal jsem ten obrazek - je potreba jej cist nasledovne: Do roku 2014 sice lze ocekavat pokles tekutych paliv, ale pristi rok jsme pripraveni hromadne vyrabet hybridy, takze do roku 2015 doporucujeme kazdemu, kdo potrebuje jezdit aby si koupil hybrida - ten propad produkce je totiz akorat rovnej tomu, oc jsme schopni docilit mensi spotreby. Okolo roku 2021 hodlame prijit s druhou, vylepsenou generaci, a ale nevime jiste, zda se to povede, ale to stejne nevadi, pac stejne predpokladame mirne navyseni tezby - no, a po roce 2030 bude doresena jaderna fuze a vyroba vodiku ve velkem, a my budeme pripraveni vyrabet auta na vodik, tak neni zadny strach akcionari vase vklady zhodnotime.

A ted si jdu sehnat starej lis na ususenej chmel abych ty chechtaky mohl napechovat do zoku.

3:47 pm, May 21, 2009  
Blogger AgriCE said...

To Parabellum:

Kruciš, se nedivím, že stavíš tu, noo, díru do země když lisuješ fiat do žoků. :)))))

Díky, jsem zvědav kdo další se ozve. Dovolím si jen poznamenat, že odlehčený neodlehčený seš optimista. Tak hlavně ať to vyjde.

A.

PS: Kurňa, že taky nezajedou k nám - s těma kulatejma.

6:33 pm, May 21, 2009  
Blogger parabellum said...

To AgriCE

Takhle.....to neni muj nazor na budoucnost - to je muj pocit z toho, pod jakymi pohnutkami namaloval ten autor ten graf - kdyby to totiz bylo tak, jak je uvedene, tak myslim, ze by to nebylo tak hrozny - spis bych rekl, ze spis by to bylo docela v poho - samozrejmy dusledky - zadny velky cestovani, zadny benzinovy konicky, zadny dojizdeni za hure placenou praci gumokolem, a redukoval by se nesmyslnej pocet ruznejch obchodnich reprezentantu s kdejakou kravinou - ustaly by zhovadilosti kalibru prevazeni kamionu s ochucenou a obarvenou vodou pres pul republiky, ale jinak az zase tak hrozny by to nebylo.....spis je mi smutno z
tohohle:

http://osobnosti.jobs.cz/skolstvi-a-vzdelavani/komarek-pavel/clanek/?tx_wecknowledgebase_pi1%5Btt_news%5D=213&tx_wecknowledgebase_pi1%5BbackPid%5D=221&cHash=53e4a0ea30

7:00 pm, May 21, 2009  
Blogger AgriCE said...

No vida! A já už myslel, že budete "optimista".

Smutné, to ano, leč očekávatelné a kromě toho jistý pan Murphy není asi čech. cituji"... kdo to neumí dělat ten to učí". Nechápu jen jediné, proč se tak naváží pouze do VŠ kedže nákaza začíná mnohem dříve a drzeji - soukromá střední škola s maturitou (kriste ježíši! já zažil jak kluk ze základky tak 4-5 potom maturoval z chemie na takovéhle akademii a pak postoupil díky dobrým studijním výsledkům rovnou na vyšší odbornou - děs - apropo já ho tu chemii učil)

Navíc ještě přidaný benefit - dav má intelekt nejtupějšího elementu davu, tedy čím vyšší je pravděpodobnost výskytu lemoně, tím je dav snadněji ovladatelný. - syndrom generace "Nováků"

A.
Jé hele 2-man show :)

8:20 pm, May 21, 2009  
Blogger other said...

Tak tedy prrr! Agrice, tím benefitem ses uhodil hlavičkou o hřebíček.
To je původně oslavná apologie na lidskou integritu: Řetěz ocelový je pevný pouze tak, jak je pevný jeho nejslabší článek a řetěz lidský je pevný nejméně tak, jak pevný je jeho jedinec nejsilnější!
:-))
P.S. Nezačíná nám teď ten pravý peak-oil? Ropa poslední dobou míří na sever!

10:31 pm, May 21, 2009  
Blogger AgriCE said...

to Other: Jé hele to neznám :) to je dobrý fór. vodkuda to je.

Pokud máte dav a "moderátora" napadne by měl metat kamenem. Kdo se první chytí? Určitě přemoralizovaný inťouš. Kdo to při střepovém soudu (ostrakimos) musel napsat své vlastní jméno bo ten druhý vzdělanec měl s psaním problémy? Taky slabý článek
Ale jak tak chroustám ten citát...
začínám čuchat zápach jediné pravé katolické...
žeby

Co se týče PO vřele doporučuji mnou již zmiňovaný http://www.theoildrum.com/node/5404#comment-502944
přinejmenším pobaví (no spíše ne - 1998)

A.
PS: a já sem myslel jak jsem originální. kruciš

12:50 am, May 22, 2009  
Blogger Unknown said...

AgriCE: Ach, hnojiva :-) To by byla velice dlouhá debata. Někdy o hnojení napíšu nějaký článeček, ale nějak nestíhám (a také neumím psát). V každém případě to je velice důležité téma, které stojí za pozornost. Pokud bude zájem, tak to můžeme probrat ve foru na sobestacnost.cz, na to si čas najít budu muset (když už jsem ho založil :-)
V každém případě musím přiznat, že žádné jednoduché řešení, které by bylo možné nabídnout současnému zemědělství neznám. Sám jsem si prošel problémem středověku "hnůj-dobytek-žrádlo" a zjistil jsem , že to problém opravdu je. Naštěstí je možné tento bludný kruh rozetnout pouhým odstraněním toho dobytka. Místo náročné a namáhavé péče o dobytek se pak člověk může věnovat péči o ostatní prvky v systému. Prvním východiskem k řešení problému je uznání faktu, že dobytek ŽÁDNÉ živiny neprodukuje, ale naopak spotřeba zdrojů k jeho chovu je velká. Dalším krokem je pak pochopení jednotlivých cyklů živin v přírodě (cyklus N je asi nejnázornější). Po jejich analýze pak můžeme podnikat taková opatření, která nám zajistí produkci potravin bez potřeby hnoje i průmyslových hnojiv. Je jich celá řada a příroda je s úspěchem používá od nepaměti. Hnůj (jednotlivá hovna se asi za hnůj považovat nedají) ani průmyslová hnojiva příroda nepoužívá a jak v ní všechno krásně roste :-) Naším úkolem je jediné. Přestat s přírodou bojovot pomocí těžké techniky a chemických zbraní a začít s ní spolupracovat.

3:06 am, May 22, 2009  
Blogger AgriCE said...

To M. Jílek
Máte naprostou pravdu, že téma hnojiv je na delší povídání. Na druhou strranu.....

Některé základní body pro zahájení debaty:
1) Uznejme vzájemně platnost zákona zachování hmoty a energie. V přírodě se projevuje jako Liebigův zákon minima (http://en.wikipedia.org/wiki/Liebig%27s_Law - zajímavé, není-li pravda, že není v české mutaci).
2) Přiznejme vznik ztrát v rámci koloběhu prvků. (pro zjednodušení - pouhým vertikálním snosem v rámci půdního koloidu)

Předpokládám, že při aplikaci této dvojice zákonitostí rozpoznáte obtížnost udržení pouhého uzavřeného cyklu živin.

To jen pro začátek, abychom se vůbec měli o čem dál bavit.

A.
PS: zpracování hrubé vlákniny v lidském intestinu, hm - ale to až v dalším dílu - vše má svůj čas a logickou posloupnost

6:06 am, May 22, 2009  
Blogger Unknown said...

AgriCE:
1)Liebigův zákon minima samozřejmě funguje.
2) ztráty v koloběhu prvků jsou také nezpochybnitelným faktem.

Na druhou stranu, nikdy jsem netvrdil, že koloběh musí fungovat bez ztrát. Ztráty je však možné minimalizovat správnou hospodářskou praxí (a to se v zemědělství moc neděje). Ztráty jsou také doplňovány. Zásoba C a N v atmosféře je ohromná a tyto prvky je tedy možné fixovat do použitelné podoby, máme jich dost. Dusíkatá hnojiva tvoří jednu z nejvýznamnějších (a energeticky nejnáročnějších) položek, proč? Není to přece nutné. Ostatní prvky v půdě pocházejí z hornin a jejich dalším zvětráváním se uvolňují a doplňují. Proces to je velice pozvolný a při špatném hospodaření může být pomalejší než jsou ztráty. Úrodnost pak klesá. Jsou však metody hospodaření při kterých úrodnost půdy stoupá.
Netroufám si odhadnout dopad přechodu od současného zemědělství k zemědělství udržitelnému. Někteří autoři tvrdí, že by produkce poklesnout nemusela. Jisté však je, že potřebný počet lidí zaměstnaných v zemědělství by musel být větší .... ale to asi nevadí, lidí je dost.

1:29 pm, May 22, 2009  
Blogger AgriCE said...

To M. Jílek:
Tak to bychom měli 1 (i s zachováním) a 2. Omlouvám se za prvotní ujasňování pojmů.

3) Otevřený systém:
Z biologického systému půda-prostředí-rostlina jsou každou sklizní odčerpávány živiny, jež MUSÍ být nahrazeny (1) aby mohlo dojít k novému odčerpání. V případě nedoplnění systém rychle odchází.
Souhlas?
4) Export živin
Nemohu předpokládat oddělení farmy (biologického zdroje) od okolního světa. Při obchodu (výměně) je platbou na straně farmáře obvykle část sklizně - ve své podstatě určité množství prvků z půdní zásoby (živin). To mohu s klidným svědomím označit jako export živin
Souhlas?

Já vím, že jste ztráty nepopíral. O to mi ani tolik nešlo. Spíše nechápu co mají všichni s těmi velmi mobilními prvky (C, N). Zajímavější pro sledování jsou prvky s nížší mobilitou v půdě (P - například). Nebudu rozebírat rychlost zvětrávání hornin a rychlost obnovy (vzniku) půd. Vážený pane, tady se potom bavíme o pomalu eonech a ne o životě od sklizně k další. A co se týče narůstání velikosti půdní zásoby P, tak mnozí autoři uvádí, že v půdě mají tendenci převažovat inhibiční procesy nad procesy mobilizačními Helyar a Muns (1975) mluví až o termodynamické nerovnováze. Ale to už jsem zase moc daleko - pardon.

A k důvodům současné zemědělské praxe (kterou nikdo ze zemědělců nechce) se nebudu znovu vyjadřovat.

A.
PS jsem trochu zvědav jestli mi nahrajete tak jak čekám z vaší narážky :)

8:05 pm, May 22, 2009  
Blogger bezkar said...

Rád se připojuji k diskusi o zemědělství. Můj děda byl za 1.republiky sedlák na Šumavě v cca 650 m n.m. Z jeho vyprávění vím, že když se urodilo, měl 10 metráků pšenice z hektaru, když ne tak 8. Samozřejmě hnojil pouze hnojem, které ho měl od krav, prasat a volků dost. K orbě a potahu používal volky. Ti také něco spotřebovali, odhad je cca 20 % z obhospodařované plochy. Jedinou energií z vnějšku byla elektřina k pohonu mlátičky. Dle mé mamky to byla celodenní vyčepávající práce s velmi jednostrannou stravou (brambory a kyselo). Mamka moc ráda odešla dělat do továrny, kde měla po 8 hodinách padla a volno.

Nyní se v těchto podmíkách dá za pomoci ropy a zemního plynu (nafta, hnojiva a pesticidy) a vyšlechtěných odrůd a moderních strjů vypěstovat cca 4-5 tun obilí z hektaru, navíc není třeba pěstovat krmivo pro volky.

Z toho vyplívá, že pokud začnou ubývat fosily, čeká nás postupné chudnutí na úroveň před cca 80 lety. Objem úrody může postupně spadnout 5-10x. Neumím ale odhadnout, jak dlouho to bude padat.

11:05 pm, May 22, 2009  
Blogger Unknown said...

Tak se zdá, že to, o čem se tady mluví už drahnou dobu, se ve větším množství začíná objevovat i v hlavnějších zprávách. Bohužel v žádném čistě hlavním médiu tato zpráva není a ignorance problému pokračuje.

http://zpravy.kurzy.cz/173641-iea-varuje-pred-snizovanim-investic/

2:07 pm, May 23, 2009  
Blogger AgriCE said...

To bezkar:
Děkuju, děkuju, děkuju.
Právě o tom to je. Váš děda sklidil hmotu z luk, přepasíroval to přes skot, který mu dodal tažnou sílu a hnůj použil k hnojení polí. Dokonalé.
Tohle nějak nedokážu předat zastáncům přirozených způsobů hospodaření.
Podstatný tok prvků a energie z hrubé vlákniny do obilnin/okopanin pro lidskou výživu. Mám hrůzu z toho, že nějaký chytrák přijde s nápadem, že maso nepotřebujeme a tak nepotřebujeme dobytek a úspěšně to prosadí a uzákoní.

MASO JE JEN VEDLEJŠÍ PRODUKT. PŘÍJEMNÝ LEČ VEDLEJŠÍ.

A.

2:25 pm, May 23, 2009  
Blogger AgriCE said...

To bezkar:
Ještě jednou v reakci na Váš příspěvek. Nevím jak budou vypadat výnosy bez FP ale tohle vypadlo z prezentace JU KRV - prof. Moudrý. Pro výpočet průměrného výnosu jsem použil údaje o celkové výměře plodin v režimu Eko. Zem. a celkové výnosy plodin v EZ v letech 1998-2003. Vzhledem k neurčení období u plochy může být níže uvedený průměrný výnos zkreslen. Podotýkám, že by nemělo jít o významné zkreslení (mám zhruba stejné reference, leč bez zdroje).

pšenice oz. 0,85 t/ha
hrách 1,06 t/ha
brambory 11,88 t/ha

Tož tolik k výnosům.

A.

4:45 pm, May 23, 2009  
Blogger Martin said...

http://eap.mcgill.ca/CPW_9.htm

http://fukuokafarmingol.info/foverfound.html

Kdo chce, ten si může najít více...

Dokud jsem to nevyzkoušel, tak přirozeně nedokážu zhodnotit jestli to funguje, ale proč to nezkusit....Zkazit se tím nedá nic....

7:14 pm, May 23, 2009  
Blogger Martin said...

Spíše než "jestli" by asi bylo vhodnější použít slovo "jak".

7:19 pm, May 23, 2009  
Blogger AgriCE said...

To Martin:
k fukuoka -
Soil is drained of nutrients by cultivation, NOT by plants.
Tak dál už nemám moc chuť číst. Jasně půda je ochuzována zpracování A rostlinami respektive jejich odběrem živin pro růst.
Věta má velmi omezenou platnost při splnění podmínky uzavřeného cyklu. Dodávám ve střední Evropě. V inundačních oblastech velkých řek může platit také, pak jsem ještě zapoměl "dust bowl".
Nejhorší na tom je, že má skoro recht. Jenže jen skoro. Fosfor, vápník, železo apod. jen tak poletují v plyném skupenství vzduchem.

Ach jo.
Střílejte křesťany
A.

9:17 pm, May 23, 2009  
Blogger Futon said...

To AgriCE:
"Střílejte křesťany" - Nevím, jak ostatní, ale já bych rád, kdyby se AgriCE a Parabellum vyjadřovali v normálních, srozumitelných větách, navíc bez osobních výpadů proti ostatním. Co má znamenat třeba tahle narážka?

"Tak dál už nemám moc chuť číst." - Že AgriCE odmítá Fukuoku, není pro mě ještě důkazem o tom, že Fukuoka nefunguje. AgriCE má evidentně hluboké klasické vzdělání v daném oboru, ale to ještě neznamená, že má pravdu ve všem. Newtonovský pohled na svět taky platil ve fyzice za nezpochybnitelný, než přišel Einstein.

12:53 pm, May 24, 2009  
Blogger AgriCE said...

To Futon:
S hlubokou pokorou se omlouvám za osobní výpad vůči křesťanům.

Na ozřejmnění - v nedávné době jsem narazil na českou stránku s článkém o Demeter a plamenou obhajobou biodynamického zemědělství. Hlavním argumentem PRO byla víra v Boha trojjediného. Odkaz vedoucí k Fukuoka mi to nepříjemně připoměl.

K dalšímu odstavci - evidentně jste neměl chuť číst dál můj komentář.

Proč?

Poměrně pečlivě jsem se snažil definovat podmínky, kdy MŮŽE se značnou pravděpodobností fungovat systém založený na nastíněných pravidlech. Co opravdu nefunguje, je oddělení rostliny od zdrojů minerální výživy (pokud nedovolíte chcíplým mikroušům hnít v rhizosféře tak kytí fakt nemá co žrát), pokud nevěříte doporučuji prostudovat něco o hydroponii.

S úctou (a omluvou za případně konfrontační styl)
AgriCE

PS: Hluboké klasické - ani ne, jen na poměry obvyklé na podobně laděných webech.

2:43 pm, May 24, 2009  
Blogger AgriCE said...

To Futon:
Apropos. Dodatečně jsem si něco uvědomil. Vaše přirovnání Newton - Einstein může být velmi trefné, pro tuto situaci. Zároveň jde o jistou nápovědu k Vám (osobě).
Předpokládám, že jste zaměřen převážně humanitně. Proč si to myslím? Víte pro nízké rychlosti a značně nepoměrné hmotnosti se Newtonovská fyzika stále používá - standartně.
Humorné, n'est-ce pas?
A.

3:36 pm, May 24, 2009  
Blogger Unknown said...

AgriCE: No dobrá, tak tedy fosfor. Může se mu věnovat, ale je celkem jasné k jakému dojdeme závěru. Budoucí nedostatek fosforu je snad ještě větší hrozba, než je nedostatek ropy. Fosfor je z dlouhodobého hlediska průser. Pokud nedojde k drastickému snížení spotřeby potravin, drastické proměně zemědělství a vlastně i celé společnosti..... ale to zatím není v plánu.
3) klasické zemědělství je pěkný příklad otevřeného systému. Přímá linka Suroviny- blablabla-Odpad. Takto pokračovat je jasně neudržitelné. Samozásobitelské hospodaření umožňuje provozovat mnohem uzavřenější koloběh. To je také jeden z důvodů, proč jsem začal propagovat soběstačnost. Je však společnost připravená udělat tento posun? Jistě není.
4) ano, export produkce nám otevře systém a odvede živiny pryč. To je špatně, ale stejně jako u bodu 3 je změna nereálná.

Můžeme si přidat bod č. 5). Monokulturní hospodaření, orba, nedostatek organického materiálu v půdě, dramatická redukce edafonu .... to všechno přispívá k snadnějšímu vyplavování fosforu z půdy. Naopak opačné postupy vyplavování P znesnadňují. Zásoby fosforu jsou omezené, některá naleziště vytěžená. Odhadovaný tok fosforu z moří na pevninu je kolem 60 000 tun/rok. Odhadované ztráty fosforu z pevniny do moře jsou kolem 2 000 000 tun/rok (je to starší údaj, aktuální jsem nehledal)!!! Fosfor, který se dostane do moře se ukládá v sedimentech, jejichž těžba je ve většině případů nereálná. Máme tedy velký problém a průmyslová hnojiva nejsou řešení. Jediné co můžeme dělat je omezení nežádoucího vyplavování P z půdy, ale to se moc neděje.
Hnůj také není řešení. Jak jsem psal, zvířata nejsou zdrojem živin (tedy ani fosforu). Dokážou živiny pouze transformovat, přenášet. Pokud budeme uvažovat hnojení hnojem, tak do výsledné hektarové produkce (a potřebných vstupů) musíme započítat i plochu potřebných luk a pastvin, spotřebu vody, energií, krmiv, léčiv, materiálu potřebného pro stavbu a údržbu ustájení, další stroje, atd. a samozřejmě i malé plus v podobě kusu masa. Výsledek nepůsobí moc optimisticky.

Masanobu Fukuoka, permakultura a spol ...... to všechno může být součástí řešení, ale má to pár háčků. Bylo by to dlouhou debatu a léta pokusů. Zatím tyto metody v našich končinách moc příznivců nemají.
biodynamické zemědělství .... to je sekta jak vyšitá. Ty jejich šestihranné energie křemene, magické operace při přípravě preparátů a tvrzení o transmutacích prvků v rostlinách .... no, pravděpodobně si spletli dobu :-)

3:45 pm, May 24, 2009  
Blogger parabellum said...

To Futon:

Zajimalo by mne kde v technickych aplikacich neni pouzitelna newtonovska mechanika - A zkuste zacit nejakymi zivotnimi nezbytnostmi.

Ale jak uz rekl nekdo prede mnou, pan Futon je zrejme patrne nejaky fizofool, nebo neco takoveho.

On rekl bych Einstein az zase tak tu newtonovskou mechaniku nerozsiril - Zakladni pohybove rovnice kvantove mechaniky totiz nedal svetu Albert Einstein, ale Erwin Sroedinger - zkuste si doplnit vzdelani, pac jinak je diskuse s Vami na Sroedingerovu kocku - pokud racite vedet, co to je.

8:04 pm, May 24, 2009  
Blogger Futon said...

To AgriCE a Parabellum: Netvrdil jsem, že newtonovská fyzika se nepoužívá. Jenom jsem navrhl, že by určitý problém mohl mít i jiné řešení než klasické, to je všechno. Ostatně to přirovnání celkem kulhá.

To AgriCE: Mně nevadilo, proti komu byla ta věta, mně vadí, že jsem nerozuměl narážce. Ale zdá se, že nebyla trefná. Fukuoka nemá s "biodynamickým zemědělstvím" (nevím, oč jde) podle popisu pana Jílka nic společného.
"Co opravdu nefunguje, je oddělení rostliny od zdrojů minerální výživy" - našel jste v tom textu od F. něco takového?

To Parabellum: Hledáte na každém nějakou skulinku, kde má mezery ve vzdělání, abyste mu to mohl votřít vo hubu? K čemu to je? (Já třeba vím, jak se správně píše "Sroedinger", ale proč to sem cpát, takhle zaplácneme urážkama celou diskusi..)

9:28 pm, May 24, 2009  
Blogger AgriCE said...

To M. Jílek
Vy jste můj člověk. Tak krásný popis biodynam. Zem., to bych sám nevymyslel! :)
Jen tak bokem – biodyn. Se v současnosti vyučuje jako součást alternativního zem. Na ČZU
Zpět k věci: Původní body 3 a 4 spolu úzce souvisí (přesněji 4 způsobuje 3).

Máte samozřejmě pravdu. Ovšem dovolím si drobný dodatek. Neexistuje, neexistoval a pravděpodobně ani nebude existovat UZAVŘENÝ systém v produkci potravin. Klasické nebo ne, to s tím nemá co do činění. Podstatný je export živin v podobě potravy mimo vlastní farmu. Je možné pochopitelně vystavět teoretické konstrukce, jak to udělat, aby se systém blížil ideálnímu stavu. Pokud se nad tím zamyslíte, najdete příliš mnoho míst, kde se to může po.... . A to jenom na papíře, natož v reálu.
Moje původní poznámka se vztahovala poněkud k jinému pohledu. Dovolte malý příklad.
Sedlák sklidil 10 tun brambor. Odvezl je z pole do krechtu. Tím z pole odvezl cca 34 kg N, 7 kg P, 48 kg K, 2 kg Ca a 3 kg Mg. To znamená, že přibližně stejné (vyšší) množství živin musí na pole vrátit. Předpokládejme, že sedlák nemá možnost využít dobrodiní prům. hnojiv a použije tudíž statková (organická). Tedy hnůj hovězí (sušina 240 kg/t, org.l. 170 kg/t, N 48, P 11, K 52, Ca 37, Mg 8), Kompost (použit Vitahum B: suš. 500, OL 36, N 3, P 1,5, K 1). Podstatné na tom je, že využije zdroje jež nemůže SPOTŘEBOVAT on sám (myšleno člověk). Tedy sklidí někde trávu (křoviny, vojtěšku, atp.) neboli materiál označitelný jako hrubá (nestravitelná) vláknina a ten buď
1) nahází na hromadu a zkrmí mikroušům nebo
2) nahází dobytku
V případě jedna má asi kvalitní(?) kompost a hromadu práce v případě dva má hromadu hnoje, hromadu prác, disponibilní tažnou sílu, maso a mléko. Nepřijde vám varianta dvě poněkud hmm účinnější?

K otázce zpracování půdy – to je něco tak šíleného a vázaného na místní podmínky, že to dalece přesahuje možnosti této diskuse. Snad jen si dovolím poznamenat, že nezapravená organická hnojiva (hnůj, lidské fekálie ) s obsahem čpavkové formy dusíku ztrácí po 24 hod cca 20 procent hnojivé účinnosti.

Děkuji za spolupráci :)
A.

9:46 pm, May 24, 2009  
Blogger AgriCE said...

To Futon:
Dostal jste mne:)
Znovu podotýkám, že jsem poměrně pečlivě vymezil, kdy to fungovat může (případně v určité obdobě fungovalo).
Opravdu nikde neříká doslova “oddělení rostlin od minerálních zdrojů“ ale pouze

A plant gets up to 95% of all the nutrients it needs from the sky (gases and sunlight), NOT the soil. Of the 5% taken from the soil, half of it is the essential nutrient nitrogen, which, if the plant is grown in combination with a legume, can also come from the air.

Pokud dovolíte volnou parafrázi – rostliny (když mají dostatek mikrobů v rhisosféře) potřebují z půdy vzít (opět přes mikrobiální povlak) pouze 2,5 procenta veškerých živin.
Znovu podotýkám – najděte a přečtěte něco o hydroponii, tkáňových kulturách (sterilní prostředí!). Mikrobiální povlak je bezva ale není samospasný. To zcela odhlížím od takových drobností, jako jsou odlišnosti v osídlení různých prostředí různými druhy, aerobní druhy a podobně. Pokud vás Fukuoka bere doporučuji načíst něco k pedologii (např. geneze půdních druhů, struktura ornice a podorničí). Případně něco o historii zemědělství, již doporučovaný dust bowl.

Pokud Vás můj styl uráží přijměte omluvu. To nic nemění na faktu, že mne pan fukuoka nepřesvědčil.

Odhaduji gymnázium a následně VŠE někdy v 90. letech (jen tak pro zajímavost – jsem hodně mimo?:) ).

S pozdravem
A.

PS A jak se tam ty plyny dostanou - bez zpracování - to asi božím zásahem.

10:17 pm, May 24, 2009  
Blogger Unknown said...

TT: No abych viděl, že to jde celé do prdele, nemusím číst článek. Ale jinak pěknej článek, má tu správnou depresívní náladu, na takové jsme si na tomto blogu zvykli... :)

Já koukám kolem sebe a vidím, že se všude "šetří". Nám od majoritního zahraničního vlastníka společnosti přišel pokyn, abychom investice ořezali o -20%, což představuje cca -300-400 mil. Kč dolů. To znamená personální stavy u dodavatelů o -10% až -15% dolů. Pokud tyto firmy nebudou nabírat nové zaměstnance, tak to jsou tak -3%/rok přirozenými odchody do důchodu... Pokud budu trvat tento trend na 2 až 3 roky, znamená to, že každá firma bude muset ještě dodatečně propouštět, cca 6% zaměstnanců (krom toho, že absolventi škol můžou rovnou chodit na pracáky).
ŘSD chce ušetřit celé miliardy, celosvětové investice do těžby ropy a plynu -25%... no jde to zkrátka do kopru...
Kdybych to měl k něčemu přirovnat, tak snad k jízdě na kole do kopce.

Místo toho, abyste to v nástupu kopce, kdy je ještě snesitelné stoupání, rozspurtovali a nabrali rychlost, tak přestáváte šlapat... Dřív nebo později budete muset zesednout a jít pěšky, protože už se nerozjedete...

10:17 pm, May 24, 2009  
Blogger AgriCE said...

To Futon:
Pardon, už zase jsem se otřel o boha.
To se mi často nestává.
A.

10:18 pm, May 24, 2009  
Blogger Martin said...

Když už jsem to načal.....

Revoluce jedné slámky je myslím velice zajímavá kniha, navíc poměrně útlá, takže to není zas taková zátěž, aby to bránilo v přečtení i lidi, co četbu zrovna nemilují :)

Uznávám, že když to budete brát z čistě materialistického hlediska, je možné že z velké části pro vás půjde jen o ideologický balast. Některé myšlenky byly i pro mě celkem silná káva :)

Ale mimo to tam jsou nějaké praktické rady a zkušenosti, které se dají využít i v našich zeměpisných šířkách. Čistě jen pro ukázku toho, že to jde i jinak to myslím stojí za přečtení.....

Asi jsmem zvolil naivní přístup, ale když mi autor ve své knize sděluje, že jeho postupy fungují a že je schopen dosáhnout stejných výsledků jako tradiční (ale pracnější) a moderní zemědělství (za cenu degradace půdy), tak mu věřím. Nevidím důvod, proč to v malém nezkusit na svém, když to nevyjde. fajn.....není problém praktikovat tradicemi osvědčené metody;), když to vyjde, tak je to prostě super :)

10:47 pm, May 24, 2009  
Blogger AgriCE said...

To Martin:
Pokud je Váš příspěvek směřován na mne. Pak...
Netvrdím, že neexistují alternativní metody. Existují a já je sám z donucení zhusta užívám, jenomže....

Základní materialistické přístupy neochč.... ani kdyby jsi se na hlavu postavil. To je
- zákon zachování hmoty (a energie): V dlouhém horizontu nemohu získat víc, než jsem tam narval. V určitém rozmezí mohu surovinu nahradit prací a naopak.
- zákon minima (optima): pokud tomu něco nedám dostanu nic, pokud tam narvu všeho dost nedostanu dost.

Přes tohle nejede vlak a způsob jakým dosáhnu kýženého efektu není až tak podstatný. Snad jen, že naše civilizace je postavená na dostatku kvalitních potravin a pokud každý bude farmařit nebude tu nikdo jiný. Tristní.
A.

11:09 pm, May 24, 2009  
Blogger Futon said...

To AgriCE: Váš styl mě nijak neuráží, jen jste byl občas málo věcný. Teď v posledním příspěvku jste věcný dokonale, díky.

Já nejsem (podobně jako Martin) obhájcem Fukuoky, jen pro mě podobné myšlenky představují určitou naději. Rozumím správně, že s ním souhlasíte (2,5 nebo 5 % živin z půdy), za určitých speciálních podmínek (mikrobiální povlak)? Za doporučenou četbu díky, najdu si to.

K vašemu příměru se sedlákem - není možné, že sedlák bude mít s dobytkem minimálně tolik práce jako s kompostem? Když vypustím maso a mléko, vyjde mi to zhruba nastejno (uvažuju ale bezorebné zemědělství, kde práce volů netřeba -to je samozřejmě slabina téhle úvahy, protože k účinnosti bezorebného zemědělství nemám žádný přesvědčivý příklad).

11:14 pm, May 24, 2009  
Blogger AgriCE said...

To Futon:
Ne s fukuokou nesouhlasím - určitě ne 5% živin z půdy.
Rostliny z půdy (ať už s mikroby nebo bez) berou ABSOLUTNÍ VĚTŠINU ŽIVIN. Dále ta krásná myšlenka, že odvezu živiny (úrodu) z pole a to co zůstane je víc než dost na uhrazení ztráty živin odvozem (In crops, if the edible parts of a plant are harvested and the rest left to return to the soil, the organic mass left by the decaying plants will be superior to the volume of nutrients taken from the soil.). Pokud jsem to správně pochopil tak mám PERPETUM MOBILE a nepotřebuji nic jiného.
Existují systémy s redukovaným zpracováním půdy případně bez zpracování a dokonce fungují.
Asi takhle RR soja. Postříkat Round-Upem. Sklidit. slámu nechat ležet. Počkat na jaro. Zasít RR kukuřici (sečka Kinze) plná dávka hnojiva pod patu. Postříkat roundupem. sklidit. další kolo. Funguje to a je to ekonomicky bomba.
To RR znamená GMO RounUp Ready.

Fajn já myslel, že se bavíme o světě s nízkou dostupností FP.
K potažní síle - už jsi někdy běhal několik dní s kolečkem plným kompostu?
A.

11:32 pm, May 24, 2009  
Blogger parabellum said...

To Futon
No dobre, nejak mi vypadlo h - jenom jsem chtel naznacit, ze pokub budete napriklad uvazovat v tecxhnickych napriklad vliv doprovodnych de Broglieovych vln, tak se dostanetek identickemu vysledku, jako pokud vliv techto zanedbate - uplne stejne je to s fukuokovym zarikavanim - nemohl jste pro prakticke uplatneni vybrat lepsi zpodobneni - aplikace fukuokovych principu v normalnim rezimu produkce potravin bude mit pravdepodobne stejny efekt, jako uvazovani vlivu kvyntove mechaniky u beznych technickych aplikaci.

11:32 pm, May 24, 2009  
Blogger bezkar said...

S tím fosforem a dusíkem začínají problémy i z druhé strany. Vesele proudí do řek, kde způsobuje silné bujení sinic např. v povodí Želivky. Sinice se začínají blížit k náběru pitné vody pro Prahu a prý si s tím žádné filtry neporadí, viz http://www.vodnihospodarstvi.cz/cze/index.htm. Jedno teplejší léto a to bude šrumec.

Na vině asi nebudou jen zemědělci, ale i průmysl a domácnosti. Dle pravidlených zkoušek půd na obsah fosforu, hořčíku, draslíku a vápníku obsah těchto prvků v půdě stále klesá. Při dnešních cenách zem.produkce se hnojí převážně dusíkem a ostatní prvky se doplňují minimálně. Klesá i obsah humusu a tím se zřejmě tyto zasobní prvky snadněji vymývají do povrchových vod.

Proto mě připadají šílené představy zelených i celé EU, že na našich už tak zbídačených polích k potravinám ještě budeme vyrábět bioetanol (v našich podmínkách zřejmě ztrátové), bionaftu (řepka ozimá opravdu slušně vymrská půdu) a budeme vyrábět elektřinu v bioplynkách.

11:36 pm, May 24, 2009  
Blogger AgriCE said...

To Futon:
Prosím, podívejte se do historie, pokud někdo nepřijde s náhradou fosilních paliv pro zemědělství tak opravdu nevím, jak z toho ven. Bavíme se o návratu (v zemědělství mírotvorče) do hodně velké vzdálenosti. Ani si netroufnu odhadnout kam ale myslím, že pokud to nebude před Tereziánské reformy tak máme zkurvenou kliku.

Já sám si nedovedu představit, jak nakrmit svojí rodinu - a to bez "inteligentních" zásahů systému.

Omlouvám se za sprostá slova ale...
Víte, cítím se (budu se cítit) jako ta slepice co snášela hrantá vejce.
SERU MAGI V KOSTKÁCH
stačí?
A.

PS oprava nikoli VŠE ale skutečně filda.

11:45 pm, May 24, 2009  
Blogger AgriCE said...

To bezkar: Nejsem z oblasti povodí želivky ale pokud se nepletu tak tam bude fullstop na dusík

11:48 pm, May 24, 2009  
Blogger AgriCE said...

To bezkar: A na řepku mi nesahejte:)

To je jedna z velmi dobrých plodin z hlediska chování k půdě. Hluboko koření, malý výnos (v porovnání třeba s pšenicí nebo kukuřicí), hodně a kvalitních posklizňových zbytků, masivně půdopokryvná už od časného podzimu. Super plodina.

A ceny?
Kaiserka v Kauflandu 5,00 Kč - hmotnost 50 g (v suchém cca 25g)
pšenice na kaiserku 25g cca 0,075 kč
proč stojí 5kč?
A.

11:56 pm, May 24, 2009  
Blogger Futon said...

To Parabellum: ok, chápu. Moje znalost Fukuoky není moc důkladná, takže prostě beru na vědomí toto vaše přirovnání.

To AgriCE: Ano, tato myšlenka s perpetuem mobile je mi taky podezřelá. Napadlo mě ale - co ovocný strom? Nehnojím, nezalévám, jabka sklízím, je to perpetuum mobile? - Ad kolečka s kompostem: běhal a dělá mi to radost. - Ano, i já mám strach o nakrmení rodiny, naše pocity jsou stejné. Vlastně na to jsem se vás chtěl zeptat především, zda vidíte náhradu za FP. Teď v tom mám jasno, vy nevidíte, já mám jen slabou naději. PS: nemám ŽÁDNOU VŠ, jsem nula, nemusíte se tím nijak trápit.

12:02 am, May 25, 2009  
Blogger AgriCE said...

To futon: Ovocný strom bere pomocí kořenů z půdy a pokud ho tam necháte dost dlouho přestane plodit.
Otázku ke kolečku jsem nepodal příliš jasně, tak rozvedu.

Takzvané "transition town" (nejsem si jist zápisem) mají ve svém krédu snahu o dostupnost služeb "do 5 minut chůze". Pokud to vezmu jako deset minut tak se bavíme o cca 1 km. V tomto prostoru budou lidé bydlet, chodit do práce, nakupovat ale kde tam mají pole!
Představte si cestu s kolečkem 1km ke kompostu a s prázdným zase zpět. Co takhle čas a energie?
Co takhle kromě toho stihnout ještě něco dalšího.

Naděje - moc hezký ale tahle společnost ji nemá. A nás veme do kopru s sebou.
A.

12:16 am, May 25, 2009  
Blogger Futon said...

To AgriCE: Po určité době se tedy každý sad vyčerpá a ani nově zasazené stromy nebudou růst dobře, protože půda tam bude vyčerpaná? Pak bychom se tedy měli snažit nějak napodobit les, protože tam se nic takového neděje. (?)

O transition towns taky moc nevím, ale takhle, jak to popisujete, je to jistě nesmysl. Předpokládám, že v takových městech by měl každý svůj vlastní kompost na své vlastní zahradě, to by jedině dávalo smysl.

Nechci vám samozřejmě vnucovat žádnou naději, nejsem věrozvěst.

12:31 am, May 25, 2009  
Blogger Futon said...

To AgriCe: Ještě jedno "slovo do pranice". Zeměkoule přece JE uzavřený systém. Živiny se z ní neztrácejí. Jeden by selským rozumem předpokládal, že co jde ve velkém, půjde i v malém.

12:34 am, May 25, 2009  
Blogger vsouk said...

Že vám vstupuji do debaty. Když už zde zaznělo jméno Fukuoka, je domnívám se na místě zmínit též jiné a snad ještě mnohem úspěšnější a zajímavější osobnosti: Bill Mollison, David Holmgren, Robert Hart a Sepp Holzer. V tomto seznamu najdete množství videjí o nich myslím sdostatek vypovídajících: http://www.youtube.com/view_play_list?p=1944CD4D10B2F867Najdete tam též něco ke sporu, který dle mého naprosto nesmyslně hrotíte, jako by šlo o to ho tady jednou provždy a naprosto vyřešit, dosti komický rozměr, a to pod videem 'Homegrown revolution'. Za zmínku taky stojí metoda 'seedball' (mimochodem též myšlenka M. Fukuoky), kterou se jak se zdá účinně postupuje proti desertifikaci.

Výborná stránka, jejímž autorem je D. Holmgren, úzce se vyjadřující k mnohému, co je zde diskutováno, je tato: http://www.futurescenarios.org/Před časem ji zčásti přeložil, zčásti doplnil Jindřich Kalous: http://www.blisty.cz/art/44542.html

12:55 am, May 25, 2009  
Blogger AgriCE said...

To Futon:
Země přece NENÍ uzavřený systém.
Ach jo, na hydroponii se vykašlete a začněte biologií, pak něco o historii zemědělství (docela zajímavý zdroj jsou archivní čísla "hospodářských listů"(název?)) a pak něco o teoretických základech výroby. Vhodné bude navštívit prodejnu skript na JU nebo ČZU a hledat skripta na agroekologii (obecnou produkci rostlinou) a podívat se co tam dále leží. Ovšem to předpokládá zvládnutí biologie (botaniky a fyziologie rost.) na úrovni gymnásia.

10:13 am, May 25, 2009  
Blogger AgriCE said...

To vsouk:
Spor? Hrotíte?
Nesnažím se být s někým ve sporu natož něco hrotit. Pouze se snažím prezentovat svůj názor na věc - případně upozornit na věcné chyby.

Vámi uvedený web je mi znám již delší dobu a máte naprostou pravdu, skutečně se vyjadřuje k mnohému.
Co není zcela otevřeně řečeno je, že uváděné změny budou mít razantní dopad na životní úroveň obyčejného člověka - obrázek chlapíka orajícího s párem soumarů má větší vypovídací hodnotu než mnohé fráze např.
"obnova venkova na základě ekologického mangementu a organického zemědělství, řešení konfliktu potraviny vs. biopaliva – potraviny z polí, biopaliva z lesů, rozvoj permakultury"
Jak rozumíte konkrétně této frázi? Co to bude REÁLNĚ znamenat?
Takhle lze postupovat dál mnohem déle.

Osobně považuji uvedený web za zajímavý, leč neodbytně se vkrádá věta klasika "To by bylo krásný, kdyby to bylo možný."
A.

10:24 am, May 25, 2009  
Blogger Unknown said...

AgriCE:
V případě využití zvířat pro tah je jistě varianta č.2 (tedy cesta přes hnůj) výhodná a dal bych jí přednost.

Pokud jde pouze o chov zvířat pouze na maso, tak bych si maso odpustil a raději bych pastvinu/louku osázel něčím co se

dá jíst (pokud možno trvalky, keře, stromy).
Samotné kompostování je opravdu poměrně namáhavá (nebo energeticky náročná) práce, ale kompostování může mít i

jinou podobu. Můžeme přece pěstovat polykulturu a využívat některé rostliny jako zdroj organické hmoty (zůstanou

ležet, opadají tam kde rostou - práci necháme rozkladačům), další část rostlin mohou tvořit rostliny fixující vzdušný dusík (no, jasně, bakterie a ne rostliny), další součástí mohou být hluboce kořenící rostliny, které čerpají vláhu a živiny z

hlubších vrstev půdy (omezení vyplavování živin a zpřístupnění jinak nedostupných živin, větší rozrušování (a tím

uvolňování živin) hornin v podloží). To vše pokud možno jedlé, nebo nějak jinak užitečné. Za samozřejmost

pokládám omezení exportu živin mimo tento systém ( tedy "žádné popelnice a kanalizace", minimum prodeje ven). No jistě, tím nám vznikne spousta dalších problémů, které je potřeba řešit.
Nezapravený amoniakální dusík nám z části uteče, ale už tu padlo, že C a N nejsou tak velký problém. N2

fix. mikroorganismy nám ho dokážou nachytat ze vzduchu. BTW pokud Fukuoka do živin počítá i CO2 nebo dokonce H20,

tak se pod těch 5% z půdy dostane. Jeho knihu mám doma, ale četl jsem ji někdy před 10 lety, tak už nevím co

konkrétně tam píše.
Tím se dostávám k metodám pěstování, které propaguje permakultura (Fukuoka, Mollison, Holmgren, Hart, Holzer

....). Jejich základ je podle mého názoru správný, bohužel zatím je to velice špatné s jejich uvedením do praxe

(obzvlášť v našich podmínkách). V některých případech by bylo zajímavé prozkoumat jaký je vlastně tok živin a

energie v systému a jaká je jeho produktivita .... Třeba Sepp Holzer. On sám tvrdí, že na jeho farme nějaký

výzkum probíhal a že produktivita je několikanásobně větší než v klasickém zemědělství ... Těžko říct, nevím co

porovnával. Ptal jsem ho na konkrétní vědecké práce a přístup k nim, že bych si je rád přečetl. Dostal jsem

neurčitou odpověď, že "není problém je dohledat" .... nevím, musím přiznat, že jsem nehledal. Produktivita jeho

pozemků je nepochybně mnohem větší než produktivita pozemků vedlejších. To je na první pohled jasné (fotografie

mám na sobestacnost.cz), ale jak to je ve srovnání s "běžnou zemědělskou půdou" to už si odhadnout netroufám.
Problémem permakulturníků je jejich nedostatečné vzdělání. Většinou jde o nadšené zahrádkáře/farmáře, někdy jsou

odborníky ještě v nějaké oboru, ale nikde nenajdeme "celostní vědecký přístup", nebo alespoň koordinovanou spolupráci většího počtu nadšenců. Sám jsem jedním z těchto nedouků. O permakulturu se zajímám od té doby co poprvé dorazila do ČR (1993?), ale moje znalosti jsou stále naprosto katastrofální. Bohužel, s jednou hlavou se to všechno nedá zvládnout. Je potřeba společná snaha většího množství odborníků z velkého množství oborů ........ pak dávám permakultuře šanci. Dokud bude permakultura jen "bylinková spirála a pneumatikové jezírko" , tak se od ní žádné zázraky čekat nedají. Permakultura není žádné jednoduché řešení a ve skutečném světě je to mnohem horší, než se někomu může zdát po přečtení nějaké permakulturní knížky, nebo po návštěvě přednášky/kurzu. Čeká nás ještě hodně práce, ale ta zatím nikoho nezajímá.
Pro jednotlivce je možné řešení soběstačnost, ale to je ve velkém měřítku utopie. Souhlasím tedy s tím co

píšeš "Naděje - moc hezký ale tahle společnost ji nemá. A nás veme do kopru s sebou."

12:35 pm, May 25, 2009  
Blogger Futon said...

To AgriCE: Nechci to už moc protahovat, rozhovory berou energii. Děkuji vám za další doporučenou četbu. Buďte tak laskav a odpovězte mi prosím ještě na tři otázky: 1/ když nastuduju to všechno, co vy, dojdu pak, jako vy, k názoru, že bez fosilních paliv jsme v háji, takže moje znalosti budou v budoucnu k ničemu, nebo budu moci něco z těch skript využít i v sedlačení a la 1830 (a kolik procent)? 2/Vysvětlete mi, prosím (pro blbé), proč není Země uzavřený systém. (Jsem si vědom, že např. přijímá energie ze Slunce, ale vyhasnutí Slunce není předmětem našich obav.) Ubývají na Zemi prvky a odpařují se do vesmíru? 3/Je podle vás možné vybudovat užitkovou zahradu, kde se bude půda regenerovat sama, jako v lese, a pokud ne, tak proč? Děkuji uctivě.

To M. Jílek: My jsme asi byli na stejném zájezdu. Souhlasím s vámi, že se nám u Holzera nedostalo příliš mnoho teorie, souhlasíte vy se mnou, že jednotlivé věci, které jsme tam viděli v praxi, byly dost přesvědčivé? AgriCEho by možná zajímalo, že Holzer má klasické vzdělání (vysokou zemědělskou, nevím, jak je to přesně v Rakousku), které pak opustil. Řada věcí, které tam má, popírají klasický názor, například jabloně v nadmořské výšce 1500 m., rybníky vyhloubené ve svahu bez použití folií, udírna-spižírna, kde maso a slanina vydrží tři roky bez jakékoli elektřiny.

Souhlasím, že je to řešení pro jednotlivce - ale co jiného nám zbývá, když řešení pro celek neexistuje a kdyby existovalo, nepodaří se jej prosadit? Máme možnost buď si to hodit rovnou, nebo se snažit z pozice jednotlivce vybudovat soběstačná místa, a doufat, že jich vznikne tolik, aby převážily hrozící budoucí chaos.

2:31 pm, May 25, 2009  
Blogger AgriCE said...

To Futon:
Předem se omlouvám za stručnost - jídelní pauza.
Emoce on
Vážený pane, v určitých okamžicích si nejsem jist zda si ze mne něděláte prdel!
Vaše otázka - odpověď na uzavřený - otevřený systém svědčí o naprostém ignorování jakéhokoli vzdělání ale přitom asi NEJSTE lemoun. Neuražte se ale debata s Vámi má tendenci zabředávat k úplným základům a to je pak těžké.
A přitom otázka 3 je taková hezká.
Emoce off
Omlouvám se za emotivní výron a zpátky k věci.
1) obecné principy platí obecně. Agroekologii můžete využít i v Vámi kýžené představě o zemědělství. Použitelnost 90%(?) navíc utváří soubor idiomů.
2) Odpověděl jste si sám.
3) Užitkovou a Samo (bez práce) - to nějak nejde dohromady. Pokud vaší otázku vezmu trochu šířeji a spíše do oblasti živin pak...
Lze vytvořit systém s nízkým podílem přidané práce (při očesání až na kořen jste lovec-sběrač). Na webu jsou k nalezení odkazy na knihy pojednávající o agroforestry a ještě jeden termín z obl permakultur na který si ne a ne vzpomenout. Jediný háček jež jsem zatím našel bylo klima (spíš kotva Titaniku).
Mám takovou představu, jak by to možná šlo udělat i u nás. Pozor jedná se o můj názor založený na čisté intuici a pár náhodných setkáních.
Zhruba se jedná o cílené osázení lesního pozemku v rámci obnovy po těžbě nebo ještě lépe cílené proředění stávajícího porostu. V nové výsadbě použiji ořešáky, panenská jablka, Lísku, chmel a další plodiny. v drobných mýtinkách je možné zapěstovat brambory, kukuřici (částečně využít zkušenosti s "milipa" (?)), podrost a křoviska (kde je nechci) použít jako zdroj pastvy pro stádečko koz (maso, mléko, kůže, hnojivo, barter). Namastit svaly a smířit se, že tam nepáchne ani malá mechanizace. A kopat a hrabat a sázet a makat makat makat, no a na konci možná mám žvanec pro jednoho dva lidi z (doplňte plochu dle vlastního uvážení) ale určitě ne z půl ha.

Tomuhle já říkám survivalistův sen.
Jenže - dost dobře nelze použít k produkci potravin na obchod. nezaplatíš daně, co uděláš se sklizní zvěří atd atd

A.
Pokračování až bude čas. A pozor, já už dnes dokážu bez "pomoci" (ironie) systému po omezenou dobu rodinu uživit (cca od žní do žní) ale blbě a závisím na tom, že mě to nechají udělat.
Tak a oběd je v haj...

3:16 pm, May 25, 2009  
Blogger 6810 said...

Pánové, nechcete si založit na fóru zlomropy na Google vlastní thread o future zemědělství a věcech kolem? Musím říct, že už mě to trochu unavuje a nebaví číst, nehledě na to, že se dost vzdalujete od původního tématu a stejně se jen dohadujete. Je to jistě zajímavá problematika, ale věřtě, že než se dostanete k vašemu ekozemědělství, převálcuje vás obrovská vlna sociálních nepokojů. Pokud přežijete, jistě budete mít možnost pěstovat leccos a že to bude podle středověkých způsobů, to vám garantuju. Mě příjde zajímavější, že náš mainstream si čím dál víc začíná uvědomovat, že je to pěkně v hjzlu., Porovnejte jen posun v názorech našich novinářů před rokem a dnes (tedy alepsoň některých novinářů). Třeba za tyto články http://finweb.ihned.cz/c1-37232150-varovani-saudskeho-ministra-do-dvou-let-muze-ropa-stat-vice-nez-lonskych-150-dolaru
nebo
http://aktualne.centrum.cz/ekonomika/penize/clanek.phtml?id=638203
nebo
http://ekonomika.ihned.cz/c1-37228650-sef-svetove-banky-financni-krize-by-mohla-vyustit-ve-velkou-socialni-krizi
byste ještě nedávno dostali nálepku minimálně konspiračních teoretiků a ničitelů světlých kapitalistických zítřků.

3:56 pm, May 25, 2009  
Blogger Futon said...

6810, kajícně vás beru za slovo a prosím AgriCEho, ať mi napíše na krucifagot@seznam.cz. Asi bych s ním ještě utrousil pár slov.

"Konec příběhu se blíží" je opravdu krásný titulek v mainstreamu. Možná větší konec, než si oni myslej.

Pokud se ale chceme bavit jen o tom, kdy nás to převálcuje (případně jak), má taková diskuse vůbec smysl?

4:39 pm, May 25, 2009  
Blogger Herbage said...

To 6810:

Pod prvním článkem, na který odkazujete, jsem našel tento komentář:
"kazda liska chvali svuj ocas, tak cini i olejovi magnati. Paklize cena ropy skutecne poroste, nastane doba, kdy vodikova technologie bude ekonomickou nutnosti a tudiz i hrabikem do rakve olejovych sejchu."

Myslím, že s tímto mainstreamovým názorem nastupující generace, budeme mít v budoucnu ještě velké potíže. Příliš mnoho lidí hledí jen na ekonomickou stránku věci a nevidí skutečné souvislosti.

6:50 pm, May 25, 2009  
Blogger ond said...

To herbage:

Konečne si môžem pichnúť:),(po tej polnohos.diskusii) Aké skutočné súvislosti?

7:14 pm, May 25, 2009  
Blogger Unknown said...

Futon: Je to možné, byl jsem se tam podívat loni. Co se týká závěrů z pozorování tak to by bylo na hodně dlouhou debatu. 6810 nám už za zemědělství nadává a vyhání nás, tak se do ní raděj nebudu pouštět. Pokud o toto téma bude zájem, tak klidně můžeme pokračovat na foru na stránkách sobestacnost.cz. Jsou k tomu určené, já nadávat nebudu. Naopak budu rád. Mám určitou představu o soběstačném hospodářství, ale další názory, připomínky, rady se určitě budou hodit.

6810: už končím, ale ropa a zemědělství jsou spojené nádoby. Spojené mnohem víc, než je zdrávo.

7:51 pm, May 25, 2009  
Blogger Herbage said...

To ond:

Tak že ropa, potažmo fosilní paliva, jsou potřebné k chodu současné civilizace víc, než jen si jen dokážeme připustit. Co je nejvíce vidět, je ropa a její přímé deriváty jako benzín a nafta. Takže někdo by si řekl: "aha, budem jezdit na vodík, je to čistší, lepší a šejci ať si trhnou nohou". Jenže ropa neslouží jen v dopravě, ale v zemědělství, v průmyslu, k výrobě téměř všeho. Takže nelze to redukovat na čistě otázku ekonomickou, že až bude potřeba, tak nastoupí vodíkové technologie, protože ty třeba neřeší otázku zemědělství, která je klíčová. Stejně tak substituty za ropu nám stejně neumožňují zachovat současný vysoký životní stadard, jak si mnozí lidé myslí, někteří dokonce očekávají jeho postupné zvyšování, tipl bych tak 95% populace. Jak zde mnozí poznamenávají, čeká nás hned několik peaků v mnoha oblastech, ať už populačních, ropných, uhelných, uranových, ale třeba i technicko vzdělávacích, některé jsou již dokonce za námi a jsme v sestupné fázi, ropa je jen často společný jmenovatel. Takže otázka vodíkového hospodářství není otázkou peněz, ale energetických kapacit, z kterých jsme schopni alespoň její základní chod pokrýt. Myslím, že je to na zdejším fóru nošením dříví do lesa, důležité je s tím konfrontovat zbytek společnosti

8:01 pm, May 25, 2009  
Blogger Herbage said...

To Miroslav Jílek:

Naopak, já jsem třeba rád, když se zde o zemědělství a jeho hlavních problémech můžu něco dozvědět, protože jsem v tomto ohledu úplný laik

8:05 pm, May 25, 2009  
Blogger AgriCE said...

To Herbage: Pokud se na názor "nastupující" generace podíváš přes optiku laděnou výrokem "mě se to přece nemůže stát" nebo "já uspěji", tak to docela smysl dává. Jaký?

No oni přece budou patřit mezi 2-3% "vodíkových" elit, jichž se nějaký pokles životní úrovně přece nemůže týkat.

Nápad na konfrontaci hlavního společenského proudu s tímto problémem, hmmm fakt nevím, nevím, pár měsíců před volbama. Dávej velký pozor na variantu rozhlížení ze světlonoše, aby o tu poctu (pohoupat) nesoutěžili řadoví lemouni s našimi Víájpí.
To by se Vám v zemědělství nestalo :)))) LOL

To vsouk: dlužím omluvu, znovu jsem si přečetl ten článek (blisty - kalous) a není to tak hrozné jak jsem si pamatoval. Mám s tím částečně související otázku - nevíte na co umřel český klon EBulletinu?

A.

9:42 pm, May 25, 2009  
Blogger M. said...

Pánové, mám obavu, že se svým trvale udržitelným zamědělstvím jste úplně mimo mísu.Energetických surovin je dostatek, bohužel ne pro všechny. Je nás moc. Současný svět je komplexní a technologicky vyspělý. Hlad po energetických surovinách a ekonomický kolaps nebude znamenat návrat ke kořenům, ale bude mít apokalyptický rozměr. Náznak jak by to mohlo vypadat právě probíhá v Pakistánu-údolí Swat, to je jen slabý odvar proti tomu, co pravděpodobně nastane. Nemusí to zasáhnout přímo nás v zaprděné české kotlině, ale nepřímé důsledky rozhodně pocítíme nepřímo v podobě rabujících band,osmahlých imigrantů, státní represe především apod. Hodní disciplinovaní zabednění bezbranní pacifističtí zemědělci vždy byli a do budoucna i budou snadnou kořistí státu i různých loupežníků. Určitou naději svobody a přežití nejspíš budou mít nezávislé pohyblivé ozbrojené skupiny, znalé místních poměrů. Tak trochu modernější obdoba husitů v Čechách. To o čem se bavíme je rozval nám známé civilizace, zvyklostí a pravidel. Do budoucna bude platit ještě víc než dnes, že kdo má větší klacek, bere vše. Zapomeňte na demokracii, právo a vše co vám činilo život příjemným. Blíží se temné doby. Nebo snad nečtete noviny ???

Mimochodem 6810,3:56 PM, May 25, 2009
zrovna tohle jsem chtěl sem naskládat.

12:05 am, May 26, 2009  
Blogger AgriCE said...

To M: Ale čteme a tobě doporučuji navštívit stránky http://www.sshr.cz/usekRopneBezpecnosti.htm móc hezké čtení. Celý web je móóóc hezké čtení.
Proč očekávat chudinky bandity, když je nás možné opucovat zcela demokraticky, zákonně a s doprovodem policie.

Ale jak už jsem psal 3:16 PM, May 21, 2009
To odhlížím od skutečnosti, že zatím elita potřebuje voliče a ti NEJSOU zemědělci (cca 3-5% populace). Ergo: až začnou lézt tlustý do tenkejch tak nás (vidláky) systém schlamstne jak malinu. Jooo, finiš to oddálí jen o trochu ale každej den u vesla se hodí. Z toho bohužel kouká nakonec větší průser ale mě už to tou dobou asi bude jedno (výhled z kandelábru, možná Bory ale spíš nejbližší příkop).Tedy, Váš názor mne nejenže nepřekvapuje ale mohu se s ním určitě přinejmenším z části ztotožnit.
Můj problém se nazývá "co s tím"
Babo ehm pardon M raď.:)
A.

12:22 am, May 26, 2009  
Blogger Unknown said...

2 Herbage: Myslím, že jste to vystihl poměrně přesně. Ta závislost na ropě je mnohem větší než si většina lidí uvědomuje. Zpočátku (třeba desítky let) může jít ještě část klesající produkce ropy nahradit. Jenže poptávka v nejbližších 10-20 letech bude nadále stoupat (přes výkyvy, jako je ten současný) a to se současně stoupajícím počtem obyvatel, který bude kolem roku 2030 někde na 8,5 miliardách. Dnes se intenzivní zemědělství provozuje na naprosto šílených místech v pouštích jen díky masivnímu zavlažování a samozřejmě umělému hnojení. To v budoucnu nebude bez umělých hnojiv možné.

9:54 am, May 26, 2009  
Blogger ladA said...

nejdriv zhubnem, potom zhebnem. koho to nasere??

11:15 am, May 26, 2009  
Blogger AgriCE said...

To ladA:
Mě to teda nasere, proto jseem tady.

To M:
Zajímalo by mě zda máte nějaký nápad, jak přežít NAVZDORY systému?

8:58 am, May 27, 2009  
Blogger parabellum said...

To AgriCE:

Samozrejme, ze mam napad - uz jednou jsem to psal -
Shrnme si, co je potreba:
1) Silny nefosilni zdroj energie
2) Schopnost operovat zcela nezavisle, skryte mozno daleko od civilizace + moznost rychleho presunu.
3)Disponovat velkymi zasobami potravin a moznost uchovat tyto v pozivatelnem stavu.
4) K zahozeni neni pokud mozno velka palebna sila, pro obranu a pro pripad potreby opatreni dalsich potravin.

Vsechny vyse zminene pozadavky beze zbytku splnuje jeden prostredek, a tim je nuklearni utocna ponorka - takze doporucuji se obratit zavcasu na rekrutacni strediska namornictev, ktere timto disponuji.

11:29 am, May 27, 2009  
Blogger che said...

A jenom na okraj, neb se tu debatuje o všem, ale o jedné věci ne - kdy se ropa vrátí nad 100?, nejlíp se podívat na graf, jak to utěšeně roste a něco připomíná - nebo se pletu?

1:58 pm, May 27, 2009  
Blogger AgriCE said...

To mírotvorce:
Jo to jsi psal. Tak dík.:)
A.

1:59 pm, May 27, 2009  
Blogger AgriCE said...

To Che:
Jen ty týdení nárůsty jsou trošku menší. Není to tak dávno co ropníci pokřikovali aspoň 60 a teď už jim začíná být málo i 70. (Saudi Arabian Oil Minister Naimi Says Oil to Reach $75 a Barrel)
http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601072&sid=awtQr3leXiOk&refer=energy

Is $100 oil coming soon?
http://www.thestar.com/business/article/639683

2:06 pm, May 27, 2009  
Blogger Unknown said...

Existuje nějaké zdůvodnění, proč ta cena roste? Zabralo snížení kvót?

Našel jsem nerozumné a naprosto šílené, ovšem vědecko-hypotetické a prý vážně míněné zdůvodnění krize: Krize je přírodní jev, který je součástí celého balíku jevů přírodních i sociálních, zabraňujících spuštění LHC (Large Hadron Colider) v CERNu. V případě spuštění by mohly vznikat Higgsovi bosony, což je buď proti přírodním zákonům, nebo proti Božímu záměru.

To je tak blbé nebo tak revoluční a geniální, že jsem to sem dát prostě musel.

----------------------
Nielsen říká, že už dlouho se spolu se svým japonským spoluautorem Masao Ninomya-em zamýšlejí nad věčnou otázkou o tom, proč Příroda, jejíž zákony umožňují tok času oběma směry, nepřipouští obrácený tok času. Nakonec při pokusu o vysvětlení této otázky uvařili z vody teorii, kterou nazvali "Model zákonů přírody se zázraky", za zázraky se považují události odporující zákonům přírody.

Podstata teorie je v krátkosti následující. Příroda, zhruba řečeno, má jakéhosi ombudsmana, který pečlivě dohlíží aby nedocházelo k zázrakům. Jestliže vzniká nebezpečí zázraku, zasahuje a nasazuje "antizázraky", které nedovolí vzniku nepořádku. Autoři interpretují takové "antizázraky" jako působení z budoucnosti.

V prvni řadě se to týká mikrosvěta, právě tam je z pohledu dánsko-japonského modelu hrozba vzniku zázraků. Avšak pokud začneme vstupovat do mikrosvěta, pozornost ombudsmana se může obrátit i na nás.
----------------------
http://www.ng.ru/science/2009-05-27/9_future.html?mpril

We have previously proposed the idea of performing a card-drawing experiment
of which the outcome potentially decides whether the Large Hadron
Collider (LHC) should be closed or not. The purpose is to test theoretical
models such as our own model that have an action with an imaginary part
that has a similar form to the real part. The imaginary part affects the initial
conditions not only in the past but even from the future. It was speculated
that all the accelerators producing large amounts of Higgs particles such as
the Superconducting Super Collider (SSC) would mean that the initial conditions
must have been arranged so as not to allow these accelerators to work.
http://arxiv.org/abs/0802.2991

3:58 pm, May 27, 2009  
Blogger bezkar said...

Dívali jste se dnes na ČT 2? Pokud ne opakují to zítra : Až dojde ropa - drsné varování
29. 5. 2009, 00:40 - ČT 2
Dokument, 80 min


Ropa je výměšek ďáblův, černé zlato, krev dinosaurů, krev Země, krevní řečiště světové ekonomiky. Tak rozmanitá jsou přirovnání na surovinu, bez níž si zatím nedovedeme náš svět představit, ale co bude za pár let? Dokument N


Konečně zlom ropy prorazil do televize, i když tak podzdě večet !

1:04 am, May 28, 2009  
Blogger other said...

taky jsem si všim', že to bylo poprvně, kdy se v ČT jel podobný horor. Jen mám pocit, že to bylo trochu out-of-date, pořád mi chybí aktuální zapracování nálezů brazilského off-shore, kdekdo argumentuje, že to jsou ložiska na furt a přitom je kolem nich podezřelé ticho po pěšině...

9:28 am, May 28, 2009  
Blogger Unknown said...

Obyvatelstvo Dagestánu nemá na platby za elektřinu, takže tato je odpojována. Což vyvolává jistou nelibost a nápravné akce. Dávám to sem jako příklad chování lidí při omezení zásobování energií.

"Skupina žen v dagestánské vesnici Sulak včera po několika dnech demonstrací obsadila trafostanici "Meziregionální rozvodné síťové společnosti severního Kavkazu". Asi 70 vesničanek obsadilo stanici, zapnulo odpojená vedení a dalo na trafostanici svoje zámky. Bezpečnostní orgány a představitelé místní administace přítomné na místě se rozhodly nebránit ženám, které zapnuly elektřinu pro odpojenou vesnici."

Obyvatelé Sulaku prý dluží za eletřinu cca 1 mil rublů. Akci prý provedly ženy z obav, že proti mužům by policie použila sílu a odblokování objektu by "umožnilo úřadům dále zamlčovat problém". U trafostanice drží místní obyvatelé stráž.

"Před rokem v lednu, když byla Machačkala postižena silnými mrazy a úřady se nepokusily vysvětlit příčiny neustálých zneklidňujících výpadků elektřiny, byly v hlavním městě Dagestánu (t.j. Machačkale) zablokovány hlavní ulice, postaveny barikády, převrhnuto několik aut a město naplnil dým z hořících pneumatik. Do města nebylo dodáváno potřebné množství vody, a bez potřebného tlaku ve vodovodu nemohla fungovat Machačkalská TEC (teplárna s elektrárnou dohromady). Lidé mrzli v bytech, nefungovaly semafory. Neobešlo se to bez potyček s milicí, přinucenou odblokovat ulice města. Podráždění lidí vyvolalo nesplnění slibu zapnout světlo alespoň na několik hodin na oslavu Nového roku."

http://www.ng.ru/regions/2009-05-28/5_dagestan.html

5:51 pm, May 28, 2009  
Blogger other said...

přece jasná zásada: když to Rusák chce okupovat, tak ať zapne proud nebo ať odprejskne.

Myslíte, že Pyongjangoví Čongové zmáčknou kohoutek? Obávám se,že strach jim nedovolí. I když by to asi trochu vytáhlo globál ekonomiku z krize.

7:46 am, May 30, 2009  
Blogger che said...

Ti se jenom prsej, nejde jim o nic jiného než o přežití, jejich bububu je permanentní, jenom se teď hodí do krámu na odpoutání pozornosti bordelu u nás.

10:11 am, May 30, 2009  
Blogger M. said...

TT není tohle náhodou o Tobě :)))
Blogger předpověděl krizi, po slávě přišly hrozby smrtí

http://aktualne.centrum.cz/ekonomika/penize/clanek.phtml?id=638617

6:29 pm, May 30, 2009  
Blogger other said...

dobrá zpráva. Konečně bude mít TT víc času psát tady. Na jeho místě bych se na Korejce vykašlal už dávno. :-))

10:18 am, May 31, 2009  
Blogger ladA said...

pro stavare..
http://www.novinky.cz/bydleni/170119-na-litomericku-vznika-nizkoenergeticky-dum-z-konopi.html
ze je to nektery ze survivalistu, o kterem zde byla rec ? :)
na jednu stranu je bes, ze si clovek nemuze stavet, co chce (viz peklo s urady), na druhou stranu si rikam, jestli je to spravna cesta z pohledu .. Proc v dnesni dobe nestoji vic domu z hliny a slamy/konopi ??? Ze by za to mohla nizka zivotnost pouziteho materialu?? .. "Staví prý metodou pokus - omyl, už dvakrát dům rozebral. Konopí začalo například ve zpevňující směsi jílu a hlíny hnít. "
a dale
"Snažím se totiž o něco, co zatím na planetě není..." zde myslim, ze se myli, ono to tu bylo, ale nezbylo z toho ani zaklady pro archeology.
lada
ps. pripili jste GM na cestu posledni??

11:51 am, June 02, 2009  
Blogger AgriCE said...

Již jste četli?
(PDF 2M warning)
http://www.simmonsco-intl.com/files/Oklahoma%20State%20University.pdf
str. 43
We need “call to arms” to prepare for post-peak flow of oil and gas.
Time frame for adjustment: 5 –7 years.
Po delší době tu máme odhad zbývajícího času na přípravu.

To abych si natáhl budíčka. :)
A.

12:20 pm, June 02, 2009  
Blogger other said...

Už vidim, kolik se za 5-7 let stihne vychovat volů (myslím tažných) nebo krav (myslím dojných). A z toho čtyřnohých? Nepatrný zlomek. To nás nevytrhne. Jdu se projet na TDI, ať si to ještě užiju.

1:23 pm, June 02, 2009  
Blogger Herbage said...

Včera večer na ČT dávali pořad Reportéři ČT a byla tam jedna zajímavá reportáž. Krom rovněž zajímavého příspěvku o aktuálním dění v Pákistánu se tam reporét ČT zabýval jedním developerským projektem od firmy Lidové domky. Tato firma chtěla na poli vedle malé vesničky postavit satelitní městečko, vedení firmy bylo domluvené s vedením této vesnice o změně územního rozhodnutí, firmy vybrala od klientů zálohy na pozemek, jenže co se nestalo. Díky iniciativě občanů této vesničky vzniklo hnutí, kterí s projektem rázně nesouhlasilo(přetížení dopravy, kanalizace, ...), projekt krachnul a firma si vybrané peníze nechala. Jejím klientům zbyly oči pro pláč a majitel firmy se jen vesele směje. Prachy rozkradl, firmu vytuneloval a nic mu nehrozí. Vybral kolem 40 milionů a ve firmě nechal 3 miliony za bezcenníé pozemky a kancelářské vybavení. Již jeho předchozí podnikání skončilo krachem a nadělal dluhy cca 70milionů a nyní vesele podniká dál, konkrétně prodává v Praze byty. Krom toho, že žijem v šíleném absurdistánu jsem chtěl hlavně poukázat, že zde ještě existují akceschopní lidé, kteří dokáží plundrování naší krajiny výstavobou nesmyslných satelitných městeček zarazit, byť jen v ojedinělých případech

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/209452801240021-reporteri-ct/

Ke krachu GM. Asi pro nikoho z nás nějaké velké překvápko, jen mě udivili diskuse na našich diskusních portálech, kde to všichni svedli na nenažrané odbory a nikdo se nezastavil nad tím, že tato firmy prodkukovala zastaralé vysoce neekologické vozy, které absolutně nedrželi krok s konkurencí

2:28 pm, June 02, 2009  
Blogger Unknown said...

Zdá se, že o riziku deflace v Evropě už se mluví i v zaběhlých ekonomických kruzích. Podle amerických statistik bez cen energií nastala deflace už i v USA, pokud jsem se nepřehlédl.

http://www.patria.cz/Zpravodajstvi/1425104/evropa-se-obava-rizika-delsi-deflace.html

4:22 pm, June 02, 2009  
Blogger parabellum said...

To LaDa

Vubec nechapu, proc sem ten dum z konopi davate - patrne si myslite, ze jste buhvijak originalni - kdybyste se soustredil na vecny obsah prispevku, misto divokych vypadu proti obyvatelum mest, tak byste zjistil, ze jsem nabizel exkurzi po tech domech z jak rikate netradicnich materialu - jeden z nich je ta Zackova degesarna, ackoli to je spise ukazka toho, jak se to delat nema - pak ale tady v okoli Litomeric jsou dalsi dva slamene domky, ve kterych lide ziji.

Viz napriklad

http://www.livepla.net/slamak.php

Tohle je na dohled od te medialne zname Zackovy degesarny.

Mimochodem, Zacek tvrdi, ze zil jako vetsina vrstevniku, coz je lez, pac typickej mainstream populace nejezdil v sedmilitrovym Buicku a nekseftoval s pasovanejma hadrama - a s urady ma problem, pac je to arogantni debil - klidne si troufnu rici, ze Ing. Jan Nejtek - vedouci stavebniho uradu v Litomericich je chlap, se kterym se da mluvit - tedy na rozdil od Zacka.

8:53 pm, June 02, 2009  
Blogger ladA said...

K aktualnimu vyjadreni Putina k situaci s Ukrajinou a plynem, jaky predpokladate vyvoj ? Preventivne "vystrasi" zavrenim dodavek jeste v lete, kdy neni potreba vytapet domacnosti, nebo to pres leto a podzim v ramci unosneho stavu "nejak preplacame" a dodavky definitivne utnou az v zime?
ladA

9:25 am, June 04, 2009  
Blogger Unknown said...

Ve středu ukrajinský ministr paliv a energetiky Jurij Prodan tvrdil, že Ukrajina Rusku za květnový plyn včas, t.j. do 7.6., zaplatí http://www.rian.ru/economy/20090603/173116944.html. V takovém případě problém na další měsíc neexistuje.

Já myslím, že Rusko nemá zájem na přerušení dodávek plynu pro Evropu, ani finanční ani politický. Na čem zájem má, je
- platba za plyn od Ukrajiny; v tuto chvíli nelze netrvat na plnění čerstvých dohod, to by Rusko bylo pro srandu králíkům
- vlastnický podíl nebo kontrola ukrajinské tranzitní plynové sítě
- politický vliv na Ukrajině
- plynovody Severní a Jižní proud obcházející Ukrajinu; vliv Ruska na Ukrajině pravděpodobně nebude v dohledné době takový aby si Rusko vynutilo fungování tranzitu plynu nezávisle na situaci Ukrajiny
S výjimkou třetího bodu se Rusové ke všemu tomu veřejně hlásí. Platbu za plyn lze vyřešit přenecháním podílu v ukrajinské tranzitní síti, s čím přirozeně přijde i vliv; že se to Ukrajině nelíbí je pochopitelné, ale jinou finanční možnost asi nemá, resp. má, ale to je prašť jako uhoď, jestli prodá Rusku plynovod, práva na těžbu plynu nebo uranu.

Rusko odmítlo financovat ukrajinský dluh samo http://www.izvestia.ru/news/news206094, ale je ochotno se o něj podělit s EU, případně MMF a EU, Putin požádal MMF o pomoc pro Ukrajinu http://www.izvestia.ru/news/news205826. EU tvrdí, že na pomoc Ukrajině nemá v rozpočtu peníze http://www.izvestia.ru/news/news205602. Pro Rusko je konflikt sice nepříjemný a radši by se mu nyní vyhnulo, ale půjde do něj, protože v konfliktu může i získat, ale bez konfliktu jen ztratit - finance za plyn odebraný Ukrajinou, pověst státu hájícího si své zájmy. Očekávám, že jestli ke konfliktu dojde, odehraje se teď, včetně přerušení dodávek plynu. Jak dlouho bude trvat záleží asi na tom, kdo to déle vydrží, jestli Rusko bez peněz a se žalobami, nebo Evropa bez plynu. Na Ukrajinu asi nelze nahlížet jako na samostatného hráče, bez podpory Západu by tranzitní plynovod byl ruský už dávno.

12:03 pm, June 04, 2009  
Blogger kubik said...

Na CI komodity píší:
Ropa, CLN9: Goldman Sachs tak ponúkol optimistické vyjadrenie pre cenu ropy, no z celkového pohľadu report až tak optimisticky nevyznieva. Podľa nich totiž svet, aj keď cena ropy vyletela na takmer 150 USD/barel, nezažil takú energetickú krízu, ktorá by podporila riešenie energetického problému s nedostatkom ropy. Svetová produkcia ropy totiž aj teraz, počas najsilnejšej krízy od VHK, pracuje na úrovni takmer 95%. Svet má tak okrem finančnej krízy, ktorá je dobre známa, aj energetickú krízu. Nedostatočné investície do ropných projektov ju len zhoršujú. Podľa kalkulácii analytikov banky bude produkcia počas najbližších 5 rokov rásť najviac tempom 0,75%, no dopyt o 1,8%. Ich záverom je, že krajiny OECD budú musieť znížiť svoju produkciu v prospech krajín BRICs... A výsledkom bude opäť cena ropy blízko 100 USD/barel. (JB)

7:35 pm, June 04, 2009  
Blogger Unknown said...

Tak ropa už je za 70$ barel...

8:37 pm, June 04, 2009  
Blogger Unknown said...

Vážení, předpokládám že na zdejší blog chodí především ti více přemýšlející jedinci. V současném okamžiku jde především o podporu prezidenta Klause, aby nepodepsal Lisabonaskou smlouvu. Ano i on není dokonalý a udělal mnoho chyb, ale v případě Evropské unie má pravdu.

Odkazuji na stránky www.svobodni.cz, kde naleznete více informací a odkaz na petici proti Lisabonské smlouvě, kterou můžete podepsat a tím vyjádřit svůj názor.

Jdete-li dnes k eurovolbám, jedinou stranou na levé straně spektra, která se jasně staví proti Lisabonské smlouvě je KSČM. Na pravé straně spektra se to tříští, ale pominu-li kriminálníka Železného, osamocenou Bobošíkovou a pravicově-populistickou Národní stranu, vychází mi jako jediná slušná a akceschopná alternativa právě Strana svobodných občanů.

Jde o hodně. Bude-li Lisabon ratifikován, 90% zákonů budeme povinni přejímat z Bruselu, bez možnosti je výrazně ovlivnit. Hlasovací váha České republiky v Radě ministrů klesne na 2,04%. Kromě např. daňových zákonů nám bude diktována i zahraniční a imigrační politika. Česká republika po ratifikaci Lisabonské smlouvy prakticky přestane existovat jako svrchovaný stát.

9:20 am, June 05, 2009  
Blogger other said...

Předvolební kampaň jdi dělat někam víš kam. Pokud se včleníme úžeji do evropských struktur, alespoň se eliminuje vliv zdejší reprezentace na obecné dění, což při jejím složení a kvalitě bude pouze krok pozitivním směrem (zlomyslně-poťouchlým Klausem počínaje). A jděte s politikou, prosím, jinam!

1:10 pm, June 05, 2009  
Blogger Unknown said...

This comment has been removed by the author.

4:31 pm, June 05, 2009  
Blogger Unknown said...

Pri pohlade na graf nebude vyhodnejsie nakupit radcej stribro ako zlato jeho cena ja 20nasobne mensia a pokial padne dolar, dube snaha ho co najrychlejsie zmenit za nieco hodnotne a stribro by moho ase zase stat rezarvou a tim stupnut na cenu zlata.Alebo sa mylim?

http://www.burzaminci.sk/sites/default/files/GoldSilverAll1913-2007_0.JPG

http://www.burzaminci.sk/node/25

6:31 pm, June 05, 2009  
Blogger Unknown said...

Do řešení hrozící nové plynové krize se možná zapojí přímo evropské plynařské firmy - viceprezident Gaz de France na Petrohradském ekonomickém fóru oznámil připravenost firmy pomoci s řešením ukrajinského plynového problému. I ENI by se prý mohla podílet. http://www.izvestia.ru/news/news206336

6:34 pm, June 05, 2009  
Blogger Unknown said...

Tak ještě jednou na ukrajinské plynové téma. Kdo nemá peníze, tak si je vytiskne:
---------------------------------
"Situace je kritická, otevřeně řeknu, že ještě nikdy taková nebyla" řekl Juščenko. Podle jeho slov plynové dluhy Ukrajiny za květen činí 157 mln USD za spotřebovaný plyn a téměř 500 mln USD za plyn načerpaný do podzemních zásobníků, uvádí UNIAN.
"Neměl jsem jinou možnost než uchýlit se k rozhodnutí o emisi zdrojů a za hodinu bude platba ruskému Gazpromu v objemu 3,8 mld hryven provedena. Ale chci, aby všichni znali cenu podobných rozhodnutí."

http://energyland.info/news-show-26130

6:59 pm, June 05, 2009  
Blogger nocciola said...

Bernanke vyloučil, že Fed letos nakoupí další americké vládní dluhopisy. "Federální rezervní systém nebude monetizovat dluh. Přímou odpovědnost za jeho vývoj má Kongres a administrativa Baracka Obamy," řekl šestapadesátiletý muž, jenž stojí v čele Fedu od roku 2006

http://www.tyden.cz/rubriky/byznys/svet/bernanke-americke-vlade-skoncete-se-zadluzovanim_123072.html

Taky rostou úspory domácností v USA, to jsou jasné signály pokračující deflace, peníze se stahují z oběhu. Za této situace je dluh USA nesplatitelný a bude problém splácení samotných úroků.

11:01 pm, June 05, 2009  
Blogger Unknown said...

To Other - energetická potažmo hospodářská krize a politika spolu souvisí. Možná budete překvapen, až budete na ulici potkávat tlupy nelegálních imigrantů ze Somálska, Súdánu...

http://www.eurabia.cz/Articles/3024-opratka-se-utahuje-cesko-bude-muset-prijimat-ilegalni-imigranty.aspx


Volby jsou jedna z mála posledních šancí, jak budoucnost ovlivnit. Kdo ji nevyužije, ať si potom nestěžuje.

7:36 am, June 06, 2009  
Blogger other said...

To už můžeme (a samozřejmě oprávněně), říct, že vše souvisí se vším. Pokud čeští samečkové a samičky odmítají mláďata (a samozřejmě je to jejich právo z nejsvatějších), je to daleko brutálnější atak na budoucí suverenitu přeživších. Sub specie tenhle úhel pohledu tady budou Somálci, Súdánci, ale hlavně Vietnamci, Číňani, Rómové, Arabové, Indové oprávněně. Trend je neúprosnější než kladivo na čarodějnice. A že to nějaké pošahané extrémistické partaje s jejimi podobně blouznivými sympatizanty zmateně dezinterpretují cca dle úrovně své ziskuchtivosti, je pro člověka, schopného civilizovatelnosti, někde na úrovni kupeckých počtů.

Jen by mě zajímalo, jestli tenhle současný výstřel cen ropy nahoru bude oním peakem, kdy si globálně dáme frňákem o strop. Inspirativní myšlenka tady zazněla: Všichni kecají o největší krizi všech dob, ale ropa se pumpuje minimálně na 95% toho, co jindy :-))

8:27 am, June 06, 2009  
Blogger parabellum said...

To Other

Cesti sameckove a samicky by se mozna mnozili radi, ale to by zde nesmela byt uplatnovana demetni politika, ktera chrani ty, kteri maji zamestnbani, proti tem, kteri jej nemaji, a tem, kteri maji levne a snadno dostupne bydleni proti tem, kteri jej nemaji - za 20 let se tu nenasla politicka reprezentace, ktera by byla ochotna tento problem resit, a tak tu zacinaji byt pomalu cele ctvrti bytu osidlenych stylem 1 regulovana babizna/3+1 byt, nebo byt odkoupeny do vlastnictvi za rezijni, zhruba petinovou cenu proti trzni - zodpovedni sameckove a samicky se nemnozi, pokud nemaji podminky, a svou roli hraje i vyvoz nekolika desitek tisic natalnich samicek v poslednich dvou dekadach.

9:04 am, June 06, 2009  
Blogger other said...

historie nezná kondicionálů...

9:19 am, June 06, 2009  
Blogger parabellum said...

Jeste otazecka:

Zamyslel se nekdy nekdo nad tim, PROC zapadni DEMOKRATICKA civilizace starne? Vzdyt je to prece jasne - pricina je vseobecne volebni pravo - tudiz, pokud vezmeme v uvahu, ze hlas maji i nekteri z tech, ktri svymi ekonomnickymi aktivitami do systemu neprispivalji, ale nejvice z techto cerpaji, tak je to tak, jak je - a nepisi vubec o nejakych mensinach - nechapu, proc geronti maji mit volebni pravo a spolurozhodovat na prerozdelovani verejnych prostredku - pokud to pravo maji, tak by rovnez bylo legitimni, aby volebni pravo meli i lide do 18 let - kdyz to ale je tak jak je, tak holt politici NA PRANI SVYCH VOLOCU delaji politku -Po nas potopa - a nutno dodat, ze k tomu maji legitimni mandat - Zkuste se nekdy nejakemu gerontovi nastinit problem s Peak Oil - NIKDY neuslysite napriklad "Jezismarja co moje deti a vnuci", ale spise vetu "Ja uz to nejak doziju, mne se to netyka" - Takze volte ty, kteri maji v programu zmenu volebniho systemu, nebo ti, kteri chteji zustat u vesla alespon jednu generaci = odklon od NEFUNKCNI parlamentni demokracie.

9:22 am, June 06, 2009  
Blogger other said...

...líbivá demagogie, zdařilý příklad sofisma. Obyčejnými slovy: dost už bylo té uslintané rozplizlé zasmrádlé struktury zvané demokracie a nechme zavát drtivé pěsti nového, svěžího větru vlády schopných - no asi se cyklus dějin přibližuje téhle variantě, tedy vpřed a holínky na nohy, budeme se brodit...

9:34 am, June 06, 2009  
Blogger vsouk said...

Byl jsem skorem 2 týdny 'mimo civilizaci', tak se omlouvám, že se od úvah o gerontokracii a všelikých krizí vracím smyčkou zpět k několika bodům staršího data.

Ad parabellum a http://www.livepla.net/slamak.php - Psal jsem o těchto dvou domech (na téže stránce je ve fotogalerii, tuším, odkaz na podobný dům na Slovensku poblíž Zvolena) kamarádovi, který je rovněž staví, jejich dům je pro ČR pilotním projektem (bližší podrobnosti na http://permalot.org/en/naturalhouse-0 )
a odpověděl mi toto: "Brief about the houses: Both are a great example of self build houses, unfortunately both illegal :-( ...and also in a style which may appeal to you and I + 5% of Czechs, but which also would alienate SB building for the rest of the society, as seen in DK. (And the round house unfortunately build with toxic impregnated poles from 'chmel' production :-( (Ignorance isn't always bliss!)." (Pro případné dotčené - architektura není na blogu věnovanému oil peaku zdaleka mimo mísu, neboť je to právě obrovská energetická náročnost stávajících způsobů bydlení (jakož i typů staveb a jejich výstavby), jež dominují (převážně) v tzv. ekonomicky vyspělých zemích, co z hlediska do budoucna dříve či později vyvstalých problémů energetických a s nimi v úzké spjatosti jiných činí ze 'způsobu bydlení' jedno v diskusi o peak oilu z klíčových pojmů.)

Několikrát zde byly z počátku diskuse zmíněny pasivní domy. Tentýž kamarád sepsal spolu s jedním Kanaďanem co svoji ročníkovou práci (v rámci studia 'environmental engineering') studii, která nese název: 'Environmental Impacts of Passive Houses -A comparative analysis of life cycle estimated costs and environmental impacts of two different approaches to 'Passive House' construction.' Pro zájemce ke stažení zde: http://www.lsn.aau.dk/intranet/projektbibliotek/environmental/EM72007/2007EM7group3.pdf Ve stručnosti z jejich výpočtů a výzkumu vyplývá, že 'konvenční' pasivní domy (tj. pro zjednodušení takové, které se v současnosti zvyknou u nás nejvíce stavět, dost možná platí i pro jiné státy) jsou, jak je obecně známo, sice šetrné co do energie nutné pro jejich chod a provoz, ale oproti tomu jsou (ve srovnání s konvečními domy) mnohem energeticky náročnější na tak zvanou zabudovanou energii (embodied energy). Venkoncem tak z jejich studie vyplývá, že vzato důsledněji, než se obvykle činí, jsou na tom konveční i pasivní domy co do energetické (ne)náročnosti srovnatelně, výjimku ovšem tvoří domy ze slámy.

Ad AgriCE: Skomírající EBulletin? Nemám zdání, to je otázka spíše na J. Kalouse, který se zde tu a tam též mihne. Ale předpokládal bych, že se nedostává sdostatek dobrovolnického nadšení či času. Ostatně Trast pro ekonomiku a společnost měl 23. května schůzi, z níž patrně vyplynulo v tomto ohledu víc. Přítomen jsem nebyl a report zatím nerozeslali.

3:54 am, June 07, 2009  

Post a Comment

<< Home